Beyond the Bungalow

Java Post ontving de volgende oproep van dr. Britta Schilling en Anne Marijn Damstra van de Faculteit Geschiedenis van de Universiteit van Utrecht. Zij doen onderzoek naar het alledaagse koloniale leven.

Woning in Nederlandsch-Indië. Jaar en locatie onbekend. Herkomst: Tropenmuseum/collectie FZF/888/17.

Hierbij vragen wij de lezers van de Java Post om deel te nemen aan ons historisch onderzoeksproject, Beyond the Bungalow, waarin de geschiedenis van het alledaagse koloniale leven wordt onderzocht aan de hand van koloniale huizen in voormalige Europese koloniën. Wij geloven dat uw ervaringen en expertise over het voormalige Nederlands-Indië erg waardevol voor ons onderzoek zullen zijn. 

We zijn geïnteresseerd in foto’s, schetsen en/of verhalen over koloniale huizen die gebouwd zijn in voormalig Europese koloniën in de negentiende en/of twintigste eeuw. Denk bijvoorbeeld aan beschrijvingen van bouwkundige details, maar ook van individuele objecten in het huis. Wat maakte koloniale huizen tot een ‘thuis’ – of juist niet? Waren koloniale huizen openbare of privé ruimten? Waren deze huizen raciaal segregeert of juist plaatsen van interraciale en interetnische ontmoetingen? Waren het plekken van werk of vrije tijd? Hoe was het om de huizen te bouwen, of er te wonen of werken? Dit zijn enkele voorbeelden van vragen waar wij benieuwd naar zijn. Van het hoofd van het huishouden tot bediendes, elke ervaring is waardevol.

Met uw input hopen we een platform te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen over het koloniale dagelijks leven. Voorbeelden van bijdragen, waaronder het huis in Linggarjati van Joty ter Kulve, kunt u hier vinden: http://www.beyondthebungalow.com/nl/category/contributions-2/.

Deze bijdragen kunnen bevatten, maar zijn niet beperkt tot, foto’s of beschrijvingen van: woonhuizen, landgoederen, exterieurs en interieurs, meubilair, kunstvoorwerpen, inheemse artefacten, plattegronden en huishoudelijke boeken.

Graag willen we uw lezers uitnodigen om deel te nemen door documenten en foto’s toe te voegen op onze website: www.beyondthebungalow.com.

We zijn benieuwd naar de mogelijkheden. Mocht u meer informatie willen ontvangen, kunt u een mail sturen naar beyondthebungalow@gmail.com.
We kijken uit naar uw reactie,

Dr Britta Schilling
Anne Marijn Damstra

Universiteit van Utrecht
x

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

4 reacties op Beyond the Bungalow

 1. Lizelot & Josephus van Balgooy zegt:

  Lijkt me interessant en bijna te laat want de meeste personen met ’n Ned.Indische achtergrond zijn nu 70ers en 80ers en ’t is die generatie die zich ’t oude Indie persoonlijk kunnen herinneren. Maar zij spreken er dan ook vaak met genoegen over. Ik zal deze oproep plaatsen in ’n Amerikaans en Canadees maandblad mocht u daarmee instemmen. Helaas werd ’t huis dat mijn vader (civiel ingenieur en architect) had gebouwd in ’n pseudo Minangkabouwstijl en dat van mijn echtgenoot’s ouders tijdens de politionele acties vernield en de foto’s ervan verloren gegaan. Vele woningen en bezittingen zijn in die tijd verwoest.

  • Hartelijk dank voor uw reactie. Wat fijn dat u onze oproep wil plaatsen in een Amerikaans en Canadees maandblad. Wat is de naam van het blad? Indien u ons een mail stuurt (beyondthebungalow@gmail.com) kunnen wij de oproep ook in het Engels aan u doorsturen.

   Groeten,
   Anne Marijn Damstra

 2. Jan A. Somers zegt:

  Wij zouden in 1940 met verlof gaan naar Nederland. Voor het laatst, mijn ouders hadden besloten na pensionering in Indië te blijven wonen. Maar Nederland was toen uiteraard onbereikbaar. Zij lieten een huis bouwen in Poedjon, een bergdorp boven Malang. Schuin tegenover het huis van mijn grootouders (Versteegh) en achter het huis en bloemen/fruitkwekerij van andere familie (Versteegh). Eerst in gebruik voor vakanties. Tijdens de bersiap is de hele desa in brand gestoken, verschroeide aarde! Ook mijn Indonesische grootmoeder is in de brand gebleven, mijn grootvader was toen al overleden. We hebben ook geen tekeningen en foto’s meer, alles is in de bersiap gebleven. Ook de officiële bescheiden zijn met het gemeentehuis verbrand. Over dat platgebrande dorp is een nieuwe stad gebouwd. Aan de hand van details (hellinkjes) in de hoofdweg weten we ongeveer waar het gestaan moest hebben. ook met oriëntatie op de (eeuwige) bergen rondom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s