Java Café

Welkom in het Java Café, de  vrijplaats voor off topic onderwerpen, borrelpraat zo u wilt.
De pait staat ingeschonken. Laat het u smaken. De bar is open tot de schoonmaker komt.

tabaksplanters

Tabaksplanters aan de dis, Nord-Sumatra

296 reacties op Java Café

 1. buitenzorg zegt:

  De schoonmaker is langsgekomen. Alles is weer netjes en aan kant. De bar gaat weer open….

  • e.m. zegt:

   Heb dank voor de update 😉

  • Wal Suparmo zegt:

   SURABAYA
   De eerse schermutseing begon of 27 October 1945 na de HOTEL ORANJE incident omdat 10 Indiase en Gurkha soldaten de kampong in gingen om vrouwen te zoeken.Op 30 October sneuvelde Brigadier Generaal Mallaby bij een schermutsing in JEMBATAN MERAH en toen zijn de Engelsen wakker geworden en een oorlog generaal. Mayoor Generaal ROBERT MANSERGH werdt benoemt.Die onmiddelijk op 10 November 1945 met een ULTMATUM begon dat alle pemoeda’s zich ultimo om1800 uur moesten overgeven. Wat natuurlijk niet door de pemoeda was opgevolg en zo doende werden 20 000 troepen geland en de zee en luchtmacht in betrokken waar na Surabaya van de zee en de lucht werdt gebombaardeerd. En een verkenninsvliegtuig met Brigadier generaal ROBERT SYMONS was neergeschoten.Dus in een week tijd hadden de Engelsen al 2 generaald verloren, wat nooit is gebeurd tijdens de WWII tegen de Duitsers van Japanners. SYMONDS werdin Ereveld in Batavia begraven.
   De ‘’oorlog” duurde nog een week lang waarbij 30.000 toepen in betrokken zijn tot dat de gealieerden om een wapenstilstant had aan gevraagt omdat het niet de bedoeling van de Engelsen was om een nieuwe oorlog te onketenen wat hun niets aan gaat.En daarvoor is Sukarno waarbij zijn defacto status als president van der Repubiek Indonesia ondertusen is erkent, van Batavia telaten overkomen.
   Het schermutsing heeft de Engelsen bij de 2000 soldaten gekost en ongeveer 16000 van het volk( pemoeda’s).

   • Jan A. Somers zegt:

    “En daarvoor is Sukarno (…) van Batavia telaten overkomen.” Graag in de tijdlijn blijven. Soekarno was vóór 30 oktober in Soerabaja, en bleek geen gezag te hebben over de strijdgroepen. Toen Mallaby samen met andere Indonesische leiders rondreed om een overeenkomst bekend te maken werd hij gedood, inderdaad 30 oktober. Pas daarna, 10 november, begon de slag om Soerabaja en heeft niet één week, maar ca, drie weken geduurd. En deze sinjo kon lijken gaan bergen.

  • Ælle zegt:

   Bij een bar hoort muziek. Daarom heb ik voor mijn gastheer en zijn dierbare gasten een muzikale link die ik wil delen. Deze zanger- gitarist heet Charles Esten, een bijna Indo-klinkende naam, nietwaar? Hij maakt ook muziek zoals Indo’s dat deden.op feestjes en koempoelans. Een ieder van ons heeft nog wel in het achterhoofd zo’n mooie herinnering bewaard. En foto’s niet te vergeten. Dat was ik met mijn Fender of Gibson, die ik van mijn moeder op mijn 16de verjaardag kreeg. Loh, waar is die gitaar nu gebleven,? O ja, al kapotgevallen.of gepikt? Is er iemand met zo’n ervaring? Ikzelf probeer nu gitaar te leren spelen.op zo’n kleine ongemerkte met 19 fretten, waarin staat Melody Guitars, Italy, mod.325.Helaas is mijn leraar Theo H. van het jaar plotseling onerleden. Ik ben ’t hem verschuldigd om Esten’s liedjes een kans te geven. Please, join me. Enjoy!

  • Ælle zegt:

   Iets voo Ron Geenen,
   In plaats van medal (medaille of penning) staat er medica (medisch onderzoek) l: Obama presents Biden with the Presidential Medical of Freedom. Ik lach me kriput, liever niet! Anders moet ik Botox gebruiken. Het nieuws van vandaag kent geen grenzen …of muren.

 2. eppeson marawasin zegt:

  Voor de één een feest van herkenning, voor de ander nieuwe inzichten . . .

  De Molukse broers Henry en Joshua Timisela hebben een nieuwe theatershow met als titel “Enkeltje Toekomst”.

  1.Onderstaande link geeft een overzicht van het nieuwe speelschema en 2.via deze verwijzing is ook de DVD van de vorige show ‘Het geheim van de Brothers Timisela’ te bestellen.

  In beide gevallen, veel plezier !

  http://liepde.nl/product/dvd-het-geheim-van-the-brothers-timisela/

  e.m.

 3. Jan A. Somers zegt:

  Ik heb iets interessants opgemerkt. Na een verhaal over stoute KNILlers, die structureel met getrokken klewang achter zielige inlanders aanhollen wordt pagina’s lang schande geroepen. Verderfelijk kolonialisme! Maar na een publicatie van Dirk Vlasblom, de beste Nederlandse correspondent in Indonesië, blijft alles doodstil! Is het de titel die het doet? “Helden met bloed aan de handen” (bloed in rood)? Of zijn het in de ondertitel de woorden ‘structureel’ en ‘Nationale mythevorming’? Worden velen weer boos op mij als boodschapper? Geeft niet hoor. Buitenzorg in ieder geval bedankt voor het stofzuigen. Een zegen voor een langzame computer met langzame wifi.

  • Jan A. Somers zegt:

   Goh, ik heb hier nog geen reacties gelezen. Ondanks de mooie foto’s met mooie ondertitels zoals ‘Een gedode Indo-Europeaan drijft in de Molenvliet’, en ‘gevangen leden van het (overwegend communistische) Volksfront geboeid afgevoerd naar de executieplaats’. Met tekstparagrafen zoals 1. Bersiap!, 2. Opstand in Madiun, 3. Revolutie in Atjeh, Onderzoek?

   • Peter zegt:

    Hr Somers op Indisch4ever enige reacties. Het was een goed artikel in NRC rubriek wetenschap van Dirk Vlasboom: 20000 bersiapslachtoffers, 8000 doden als resultaat van. De Madiunopstand en 3000 doden in Atjeh.

   • Jan A. Somers zegt:

    Waar dan? Niet gevonden, maar ik ben ook niet altijd 100%.

  • RLMertens zegt:

   @JASomers; ‘bloed aan de handen’ – Dat werd toch al jaren lang door koloniale adepten over/van de republiek geroepen! Afgehakte lichaam/ schaamdelen etc. Maar onze jongens, deden het toch voorbeeldig. Nou ja, wat excessen. Zij kwamen toch vooral voor orde en rust. Na de Brandende kampongs van gen.Spoor is het Vlasboom, die de andere kant met het ‘bekende vingertje’ belicht. Met als vanzelf sprekende intro; dat alle ellende begon met het gezagsvacuüm, waardoor Indonesische pemoeda’s, zonder enig aanleiding(!), begonnen te moorden. Dat deze jongeren ‘merdeka= vrijheid’ riepen, zich beroepend op het zelfbeschikking recht, dat door Nederland hautain werd geweigerd, komt natuurlijk in het verhaal niet voor. Dat toen vooral de (Indische) Nederlanders(hoofdzakelijk vrouwen,kinderen) ea. die buiten de kampen verbleven door/voor het beleid werden geslachtofferd , valt eveneens buiten beschouwing. ‘Wij hebben gemoord en huizen platgebrand. Onze handen zijn besmeurd met bloed. Helpt ons terug te keren in de maatschappij. Niet wij zijn de helden maar jullie, het volk’, aldus de verklaring van maj.Isman, commandant van een Republikeinse eenheid bij een feestelijke herdenking, begin 1950. En bij ons, na onze missie om Indië te bevrijden; onze legerleiding, onze regering? Een totale stilte tot 1969 tv. Achter het Nieuw; Hueting’s bekentenissen. Nederland raakt nu in staat van ontkenning, las ik elders. De ‘witwassers van ons verleden’ roeren zich wederom!

   • Jan A. Somers zegt:

    Daar gaat het verhaal van Vlasblom toch niet over? En waarom doet u toch zoveel moeite het bekende verhaal weer over te schrijven? Het gaat over de Nationale mythevorming van de helden van Indonesië, waardoor onderzoek in Indonesië wordt geremd. Het is een aanloop naar de Indonesische Heldendag op 10 november. De dag waarop ik door helden ben bevrijd. Ik heb dat eergisteren ook herdacht, hoeveel mensen in Nederland hebben dat ook gedaan? En uw verhalen komen in dat stukje toch ook aan de orde. De boeken van Gert Oostindie en van Rémy Limpach komen in ieder geval aan de orde.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘daar gaat het verhaal niet over’ – Inderdaad dat; het zelfbeschikkinsgrecht= merdeka, wordt veelal overgeslagen! Juist het kardinale van het conflict(!) nl. merdeka, waar het omging, DE oorzaak wordt door vele/historici buiten beschouwing gelaten. Ook nu(bewust) weer door Vlasboom. Liever nu ‘die andere kant belichten’ na Limpach ea.. Als of het tot onze competentie behoort. Dat Nederlands beleid in 1945 juist die catastrofale gevolgen veroorzaakte; zie de foto van die vermoorde Indo( er is ook een foto van een Indische vrouw-zie Jacob Zwaan/Geallieerde Intermezzo)’ wordt veelal(bewust) verzwegen. Die ellende, toegebracht aan (Indische)Nederlanders en Indonesiërs is op conto van dat Nederlands beleid! De overdracht in dec.1949 als resultaat van poging tot her ‘kolonisatie’ toonde aan, dat het een debacle is geweest! Die slachtoffers herdenken? Daar heeft onze regering geen oren na. Is toch gebleken? En de Indische gemeenschap wordt nog steeds blijvend gevoed met ‘plotselinge’ Indonesisch geweld, zonder enige redenen.
    Inderdaad, die blijven liever Oost-Indisch doof!
    En de Indonesiërs hierover…..het zal hun een zorg zijn.

   • Jan A. Somers zegt:

    Jammer dat u de bedoeling van dat verhaal van Vlasblom nog steeds niet begrepen hebt. Het gaat om gewenst onderzoek naar de gebeurtenissen tussen 1945 en 1950. (vandaar dat de communistenjacht onder Soeharto niet erbij hoort). Samen met Indonesië! Zoals gevraagd door Nederlandse onderzoekinstituten. Met Indonesische officiële bronnen, voor zover die er zijn. Maar Vlasblom stuit daarbij, net als anderen, op stilzwijgen. Hij schrijft hierover in de ondertitel: Nationale mythevorming remt het onderzoek hiernaar. Dat heeft hij niet zelf verzonnen. Heel bekend met Indonesische gevoeligheden, getrouwd met een Indonesische vrouw, kent hij alle Indonesische do’s en dont’s uit de eerste hand. Een tijdje geleden schreef hij in de NRC over zijn vrouw: ‘Zij heeft me ingewijd in de Coro Jowo (Javaanse manieren (…), of hun gevoelens te kwetsen, want dat is een inbreuk op de zedelijke orde der dingen en roept bovennatuurlijke sancties af.’ Opgevoed door baboe Soep, heb ik dat kunnen begrijpen. Niks dus over onze legerleiding, regering, totale stilte, vingertje wijzen, niks. Gewoon de vraag voor verder onderzoek: wat weten jullie van jullie kant te vertellen. Daar moet je in Nederland toch blij mee zijn? Geen heen en weer reageren in het wilde weg op websites, gewoon wetenschappelijk onderzoek naar wat er gaande was. Net zulke zaken die in de Nederlandse archieven zitten te wachten op onderzoekers, maar dan een Indonesische inbreng. Wees blij met een vraag om rustige wetenschap, en geen gehijg op welke website dan ook. Ook niet hier. Wat hij o.a. vraagt: Serieus onderzoek naar het gedrag van de eigen veteranen, zoals Oostindie en Limpach deden met Nederlandse oud-strijders, vereist dat de archieven van het Indonesische leger (TNI) in Bandung opengaan voor kritische onderzoekers. Dat is niet zo eenvoudig. De TNI is geboren in de Revolutie en zijn heldenstatus maakt deel uit van de oorsprongsmythe van de Republiek Indonesië.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘de bedoeling niet begrepen heb’- Juist wel! Door naar de ‘andere kant/ Indonesische te wijzen, doelend op hun oorlogsmisdaden, wordt de kern van het conflict= het zelfbeschikkingsrecht= de roep om merdeka verdoezeld! Daar ligt/is de oorzaak van alle ellende, die over ons kwam na 1945. Waarom moeten wij zo nodig hun geschiedenis/misdaden onderzoeken? Om de onze vrij te pleiten? Hun vrijheid strijd/slachtoffers is/zijn door ons veroorzaakt. Dat is wat ik betoog!

 4. Ælle zegt:

  Russian warships in the eastern Mediterranean Sea have driven away a Dutch submarine shadowing the squadron, the Russian military said.
  Russisch oorlogsscip duwt Nederlandse Walrus opzij. Ze durfen wel, zeg!

  http://chronicle.gi/2016/11/russian-warships-drive-away-dutch-submarine-in-med/

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat is eigenlijk geen durven, gewoon aftasten hoe, en hoe snel een mogelijke tegenstander reageert. Net als het onderscheppen van Russische vliegtuigen die net binnen het NAVO-gebied vliegen. Hoe snel komt de reactie? En van onze kant, hoe werd onze eigen bescherming doorbroken? Zo werden de Russische schepen op de Noordzee op weg naar Syrië keurig ‘begeleid’ door NAVO-schepen.
   Hetzelfde merkten we in militaire dienst bij onze schietoefeningen op de Lüneburger Heide, tegen de grens aan. Je wist drommels goed dat de Russische Artillerie Meet Dienst (andere naam overigens) de baan van elk schot aan het meten was en onze radiotelefonie afluisterde. We moesten ook radiostilte oefenen, maar dat was niet zo belangrijk. Die Russen kenden alle schietprotocollen, die hadden die boekjes ook.
   Ik weet niet waarom dit bericht in het Engels werd gesteld, het staat in alle Nederlandse kranten en op de radio/TV nieuwsdienst.

 5. Peter van den Broek zegt:

  Ik heb niet de indruk dat dhr Vlasblom zich rekenschap geeft hoe de gewenst onderzoek tot nu toe door Nederland toch zeer onhandig naar voren is gebracht. Hij kan wel met een Indonesische vrouw getrouwd zijn, maar hij dient wel te begrijpen dat de oud-koloniaal, Nederland dit voorstel doet en hoe dat gevoelig ligt bij Indonesië. Ikzelf die nooit door een baboe ben opgevoed kan dat zelfs begrijpen

  Hij had zich toch wel kunnen afvragen waarom Australische onderzoekers zoals R. Cribb en F Palmos maar ook Amerikaanse onderzoekers zoals W.H.Frederick en B. Anderson wetenschappelijk onderzoek aangaande het geweld in 1945-1950 maar ook 1965 hebben gedaan, zonder belemmeringen in Indonesië wel te verstaan.

  De Heren dienen niet te vergeten dat de fotografe M. van Pagee zonder problemen onderzoek kon doen naar een vermeend oorlogsmisdaad in Indonesië, weliswaar oppervlakkig en onvolledig maar het kan wel. Misschien dienen Nederlandse onderzoekers verkleed te gaan als Ketut Tantri of Bung Tomo?

  • Jan A. Somers zegt:

   “gewenst onderzoek tot nu toe door Nederland toch zeer onhandig naar voren is gebracht” Ik dacht dat het gezamenlijke voorstel van de Nederlandse onderzoekinstituten normaal was geformuleerd, zoals het wetenschappers betaamt: ‘Om deze bronnen in kaart te brengen zal er een inventarisatie gemaakt worden van alle bestaande wetenschappelijke publicaties alsmede gepubliceerde egodocumenten en audiovisuele collecties, zowel in Nederland als in Indonesië en ook andere landen. Daarnaast zal er een overzicht gemaakt worden van de belangrijkste Nederlandse archieven, aanwezig in o.a. het Nationaal Archief, KITLV, NIMH, NIOD en militaire musea, en de ministeries van Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie. Tevens zal er worden gezocht naar relevante archieven in Indonesië, Groot-Brittannië, Australië en bij de Verenigde Naties.’ Rustig verhaal toch? Geen gehijg zoals op websites!
   Bij de begrotingsbehandeling van zijn departement op 19 december 2012 maakte minister van Buitenlandse Zaken Timmermans bekend het verzoek om aanvullende financiële middelen niet te honoreren. Als argumentatie noemde de minister dat nader overleg hem duidelijk had gemaakt dat Indonesië dit onderzoek niet zou steunen, waardoor de gewenste internationale inbedding zou ontbreken. Dit is nou net de vraag van Vlasblom. o.a. de medewerking van de archieven van de TNI in Bandung.
   “Ikzelf die nooit door een baboe ben opgevoed ” Hoeft ook niet, maar was wel makkelijk voor het begrijpen. Als oud-Indischgast kunt u weten dat in Indië net zoals in Indonesië er een stelregel is: over sommige dingen wordt niet gesproken. Dat is geen doofpot, dat gaat over verstoring van de gemeenschappelijke orde, verstoring van de stabiliteit van het maatschappelijk leven, inbreuk op de orde der dingen. Praten over sommige dingen is een verstoring van het eigenwaardigheidsgevoel. Kan amok of eerwraak met zich meebrengen, verstoring binnen de gemeenschap. In de meeste rechtsstelsels wordt dit soort zaken recht getrokken met verjaring. Een onregelmatigheid na enige tijd vast leggen in de gevestigde orde. Dan hoeft er ook rechtens niet meer over worden gepraat. Dan stokt het zo gewenste onderzoek. Jammer!

 6. Peter zegt:

  Hr Somers u heeft het prima verwoord, zo is het ook!

 7. Peter van den Broek zegt:

  @ Dhr Peter , het antwoord van dhr. Somers is wel prima verwoord maar niet volledig, de dynamiek van het gebeuren wordt onderbelicht, het psychologisch element ontbreekt. .

  Ik citeer ……In december 2012 liet de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans weten dat de regering een nieuw onderzoek niet financieel zou ondersteunen, vooral omdat de Indonesische regering hierop tegen was……

  Het laatste is wel een diplomatische flater van een Minister en wel één van Buitenlandse Zaken.
  Hij schuift duidelijk de verantwoordelijkheid van het negatieve antwoord op Indonesië. Hierdoor lijdt Indonesië gezichtsverlies, zonder dat zij gesprekspartner is in deze , des te erger. Indonesia kan in deze niet tegenspreken, zo diplomatiek is zij wel. Dat is in de Javaanse cultuur dodelijk. Dat weet zelfs mijn nichtje Illy van 7 jaar.

  Daar komt nog bij dat de Nederlandse regering , dus niet één of Jan met de korte naam iets vraagt aan de Indonesische Regering over een periode waarin de Nederlands regering deze Staat niet eens erkent, 1945-1949. Dus waar spreken we eigenlijk over? Nederland dient haar vraag maar aan een bestaande en soevereine staat te richten, anders waar zijn de verhoudingen (volkenrechterlijk).

  Dat is het breekpunt en daardoor onderneemt Indonesië niets. Zolang de Nederlandse Staat in de persoon van de Minister President of Zijne Majesteit de Koning het woord Recognition (een volkenrechterlijk begrip) in verband met 17 Augustus 1945 niet positief in haar mond neemt, verroert de Indonesische regering zich niet en dat al 70 jaar.

  En over verstoring van de gemeenschappelijke orde,lijkt me iets kortzichtig, dat gaat in de Indonesische cultuur veel verder .Dat begrijp ik als Indische met duidelijke wortels in de Indische maatschappij ook wel (meer dan 6 generaties Indisch en met een Indonesische oma en Chinese voorouder).

  Ik verwijt Nederlanders, de doorgeworstelde totoks, gebrek aan empathie, maw post-koloniale arrogantie.

  • Jan A. Somers zegt:

   “de dynamiek van het gebeuren wordt onderbelicht, het psychologisch element ontbreekt” Ik vertel alleen maar verhalen, u zorgt toch voor de rest? En ik houd mij ook niet bezig met volledig, empathie, arrogantie, dynamiek, psychologie of welke andere logie dan ook. Ik laat alleen die film in mijn hoofd afspelen, en aan te vullen met wat ik hierover lees en hoor. Verhalen, meer niet. En dan nog niet eens een plus twee is ongeveer drie. Dat is een ander verhaal. Meer exact.

 8. Peter van den Broek zegt:

  En dan lees ik iets over ene Dirk Vlasblom, de beste Nederlandse correspondent in Indonesië.

  Heeft deze goede man een onbevooroordeelde, een transnationale kijk heeft op de Indische Geschiedenis laat staan van onze gedeelde (Nederlands en indonesische) koloniale geschiedenis? Dat valt sterk te betwijfelen

  Want hij heeft de gewone post-koloniale, totok-Nederlandse en venauwende blik op het gebeuren en dat nog wel met het opgeheven wijsvingertje, daarin kan ik dhr Mertens wel gelijk geven
  .
  Want wat schrijft hij en ik citeer:
  ………tegen Nederlanders in Japanse interneringskampen, gewezen Nederlandse krijgsgevangenen, Indo-Europeanen (Indo’s golden als pro-Nederlands), Molukkers en etnische Chinezen….

  De deprimerende benaming Indo-Europeanen , kom ik vaak tegen in kranten uit Nederlands Indie van vòòr en direct na de oorlog. Daarmee worden in koloniale, raciale termen, Indischen dus echte Nederlanders bedoeld. Maar waarom schrijft Dirk Vlasblom, de beste Nederlandse correspondent in Indonesie dan niet dat het in dit geval om volbloed Nederlanders gaat.

  Dat niet alleen , wat deze goede Heer gaat in zijn onwetendheid stug verder en heeft het over en ik citeer………Indische Nederlander Herman Bussemaker. Hij houdt het aantal Nederlandse, Indo-Europese en Ambonese slachtoffers op 20.000…….

  Dus hij houdt stug vol dat Indo-Europeannen geen Nederlanders zijn. Wat zijn ze dan wel, soms die Buitenkampers? Dat is de Etnische profilering van dhr Vlasblom.

  Ik raad Dirk Vlasbom aan zich eindelijk eens in de geschiedenis van de Indische Nederlanders te verdiepen, dat is wat anders dan het constant wegkijken Dat zal zijn blik op het gebeuren in Ned. Indie/Indonesië verhelderen. heeft hij de mogelijkheid in exacte taal een objectiverend beeld van de werkelijkheid af te schilderen.

  Na de filosofische overpeinzingen van Marjon van Pagee, de Ketut Tantri in 10-Novemberkleren ruimt onze kwaliteitskrant NRC Handelsblad weer eens ruimte in voor een andere Zwarte Piet, in de figuur van de Bung Tomo uit het polderland, Dirk Vlasblom.

 9. Peter zegt:

  Vreemd hr Vd Broek, ik zie het toch anders. Ik las in het verleden vaker stukjes van hr Vlasbom en dat met plezier. Ik denk dat het bij u meer kwesties van gevoelens zijn. Gevoelens die ik totaal niet heb. Nu ben ik wel een opgebleekte Indo, mijn vader is een totok, geboren in Semarang, zoals ook zijn vader. Het Indische komt van mijn moeder, ook niet bruin, maar wel tjampoer, Boeroeng weet het zelfs nog beter dan ikzelf, trouwens er zit ook nog Chinees bloed bij, maar ook dat van een nationale zeeheld. Mijn schoonzoon is trouwens een bruine Indo, maar ik voel mij meer Indisch dan hij.
  En verder waarom voortdurend dat schuldgevoel inzake het verleden, ik heb er geen last van.
  De Engelsen, nog kolonialer dan wij zingen nog steeds Rule Britannia, wat het al 100 jaar niet meer is.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik denk dat de heer Vlasblom is geplaatst binnen een nieuwe complottheorie. Een typisch Indisch verschijnsel. Misschien uitmondend in een Indische roman. Gewoon even afwachten.

 10. Peter van den Broek zegt:

  Ik ben niet zo dom dat ik dhr Vlasblom in die komplothoek neerzet maar hij dient wel met een duidelijk standpunt te komen vooral m.b.t. Indische Nederlanders. Schaamteloos, zonder scrupules en dat voor zo’n man, de beste Nederlandse correspondent in Indonesië.

  Ik citeer de woorden van dhr Vlasblom in een NRC- kolom van 2016, anno Nu dus. Het zijn zijn woorden wat dat met mijn gevoelens (welke gevoelens, schaamtegevoel?) te maken heeft, is kul. Ik lees Indische kranten van vòòr en na de oorlog en daar komt zo’n koloniale, racistische term naar voren. het was normaal spraakgebruik in Indie en dat trekt dhr. Vlasblom, de neokoloniaal door naar Anno Nu.

  Schuldgevoel??? Ik snap dat etiket niet, ik heb het over Geschiedenis. Als dhr Peter dat schuldgevoel noemt is dat zijn probleem. Geschiedenis bestudeer ik al mijn leven lang, heb ik altijd heel nauwgezet gedaan met uitstekende resultaten

  Dick Vlasblom zegt en ik citeer …….. Voor een goed begrip van het massale geweld in het Indonesië van de jaren 1945-1950 zou deze reconstructie van Nederlandse oorlogsmisdaden moeten worden aangevuld met een even zorgvuldige studie van het geweld aan Indonesische kant……….

  Hij haalt twee boeken over het misdadig optreden van sommige Nederlandse militaire (20%) aan dat dan gecompenseerd te worden met het misdadig geweld van de ander kant. dan is de kosmos weer in evenwicht. Wie heeft het over schuldgevoel?

  Dick Vlasblom plaatst zich naast Nederlandse historici die 70 jaar lang wegkeken en louter belangstelling hebben voor de oorlogsmisdaden begaan door militairen. Wat heeft hij dan over de Bersiap gepubliceerd? Hij zegt daar zelf over dat er meer dan 20.000 (Nederlandse) slachtoffers vielen. Twintigduizend waarvan het grootste gedeelte Indische slachtoffers. Vlasblom schuift die slachtoffers wel onder het vloerkleed en praat daarna rustig over Madioen etc, dus dan heeft hij het wel over de andere kant.

  W.H. Frederick, ook zo’n buitenlandse wetenschapper verbaast zich dat vanuit Nederlandse zijde zo weinig aandacht aan de Bersiap wordt gegeven. Daar is Vlasbom (en met hem al die andere historici) het sprekend voorbeeld van, ondanks dat hij correspondent in Indonesië is geweest.

  Ik heb zo mijn ideeën waarom in Nederland zo weinig wordt gesproken over de Bersiap, dat zijn louter hypothesen en die dienen bij mij althans getoest te worden, anders wordt ik toch gelijk door enkele Heren gekruisigd. ik kom dan op het terrein van de Nederlandse politiek en daar ligt mijn belangstelling niet.

  Laten we eerst wat doen aan Onze Bersiapslachtoffers, dat is al erg genoeg.

 11. Surya Atmadja zegt:

  De samengestroomde burgers van Malang werden toegesproken door de TRIP-commandant, majoor Isman.
  Hij trok, verrassend genoeg, het boetekleed aan:
  „Jullie hoeven ons niet zo warm te begroeten (1). We zijn niet langer jong en zuiver (2).
  We zijn ook niet de bloem der natie (3)..
  We hebben gemoord en huizen platgebrand(4).
  Onze handen zijn besmeurd met bloed(5).
  Help ons terug te keren in de maatschappij als normale mensen. (6)
  Niet wij zijn de helden, maar jullie, het gewone volk, dat zo zwaar heeft geleden.”
  ======================

  Kennelijk is Dirk Vlasblom niet zo erg bekend met de Indonesische=Javaans-Sundanees cultuur .
  Ondanks getrouwd te zijn met een Indonesische, dochter van een hadji ?
  Het is de zgn “BASA-BASI” toespraak , je moet het niet letterlijk !!! nemen.

  “Mijn” uitleg.
  1. Het is teken van bescheidenheid .
  2.Klopt, ze hebben gevochten , mensen (de vijand) gedood.
  Dus geen “onschuldige” scholieren meer.
  3.Teken van bescheidenheid .
  4. Trekbommen plaatsen , Nederlandse patrouilles beschieten, hit en run methode.
  5.Veel soldaten slachtoffers , jonge soldaten vooral KL-ers, de tentara susu .
  6.Een “verzoek” , die ik persoonlijk als een basa-basi categorie zie.

  In de praktijk zijn de TP-ers vaak ambtenaren geworden , of als vaandrig instromen bij de TNI.
  Of als zakenmensen, ik heb een paar van de Sundanese TP(Tentara Peladjar) jongens ontmoet toen ze hun oud lerares (mijn moeder) gingen bezoeken .
  Dat zijn echte cowboys .
  D.V was mijn favoriete correspondent, jammer dat hij nu uitgleed door een pisangschil.

 12. Ron Geenen zegt:

  “””””””””””W.H. Frederick, ook zo’n buitenlandse wetenschapper verbaast zich dat vanuit Nederlandse zijde zo weinig aandacht aan de Bersiap wordt gegeven. Daar is Vlasbom (en met hem al die andere historici) het sprekend voorbeeld van, ondanks dat hij correspondent in Indonesië is geweest””””””””””””

  Volledig mee eens. Heb in het verleden al vaker opgemerkt, dat wat er uiteindelijk over de bersiap geschreven is, is voornamelijk afkomstig van het gebeuren op Java. En dat een op meer dan 10000 eilanden? Het is haast niet te vatten.

  • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

   Ron,
   Je bent verbaasd dat wat er over de bersiap geschreven is voornamelijk speelt op Java. Dat is niet zo verwonderlijk. Op Sumatra zaten niet zoveel Nederlanders, Borneo werd al vanaf juli 1945 door de Australiërs bevrijd, operaties Oboe 1 en 2. Celebes, vooral Manado, ook wel genoemd de 12de provincie van Nederland, was erg pro Nederland. Veel KNILers waren Manadonesen. De Molukken waren ook behoorlijk pro Nederland, veel Molukse troepen in het KNIL. De eerste Nederlandse troepen kwamen vanaf nov. ’45 in Brits Malakka, en werden daar door onze “bondgenoten” vastgehouden tot eind februari ’46, dit heeft vele bersiap slachtoffers gekost. Soekarno kwam uit Oost Java. Java was dicht bevolkt, ook veel Nederlanders, dus bersiap slachtoffers.

 13. Ron Geenen zegt:

  Vermoedelijk zijn bij (4) en (5) niet alleen militairen, maar ook vele voornamelijk vrouwen en kinderen het slachtoffer geworden.

 14. Peter van den Broek zegt:

  Wat schrijft onze Heer Vlasblom over de Bersiap in dat NRC-artikel en ik citeer:……..In Nederland verscheen in 2005 (sic) een inventarisatie van geweldsincidenten op Java en Sumatra tot maart 1946, onder de titel Bersiap – Opstand in het paradijs. Auteur is de Indische Nederlander Herman Bussemaker. ….

  Hij haalt dus 1, zegge en schrijven 1 persoon aan, een Indische Nederlander (etnisch profileren !!!) de helaas overleden Heer Bussemaker, die publiceert in 2005 dus 60 jaar na dato belangwekkende dingen over de Bersiap. Dus vòòr die datum is er niets over de Bersiap gepubliceerd dat het vermelden waard is althans volgens de geleerde Heer Vlasblom.

  Deze Heer heeft wel de euvele moed over de Indonesische geschiedschrijving in die periode te verhalen en ik citeer letterlijk:……… Dankzij het werk van een beperkt (SIC) aantal Westerse historici en van Indonesische schrijvers en journalisten die de vrijheid namen nuances aan te brengen in de officiële heldenverering……..

  Dat durft in alle maagdelijke onschuld onze in Nederland wereldberoemde correspondent en weterschapper Vlasblom met het opgeven vingertje te schrijven “beperkt aantal Westerse historici” …….maar dan heeft hij het wel over Heren van het kaliber R.Cribb, F. Palmos, W.H. Frederick, B. Anderson en A.R. Kahin om maar een paar namen te noemen.

  En dat wordt ongenuanceerd afgedaan als complottheorie! Kom nou, dat is toch de onverschilligheid, onwetendheid en post-koloniale arrogantie in één vleesgeworden persoon met de naam Vlasblom (who the hell is Vlasblom?) in de voormalige kwaliteitskrant NRC .

 15. Surya Atmadja zegt:

  Dirk Vlasblom
  4 november 2016 schreef een artikel.
  =====================================
  Heb eerst niet goed gelezen , heb te weinig tijd .
  Tot mijn schrik las ik nu dat Toean Vlasblom behoorlijk aan het raaskallen was.
  O God O God , wat een afgang van ooit door mij bewonderde correspondent.

 16. Peter zegt:

  ik vind dat Vlasboom in zijn artikel juist een helicoptervisie hanteert. Ontwikkelingen zijn nooit geheel van elkaar gescheiden maar grijpen in elkaar. In zijn artikel geeft hij o.m. aan dat NOI/ Indonesie op drift was met alle ellende van dien.

 17. Ron Geenen zegt:

  “””””””””””Op Sumatra zaten niet zoveel Nederlanders””””””””””””

  Eerlijk gezegd betwijfel ik dat. Maar ik spreek dan ook van Nederlanders met een bruine kleur.
  Op west Sumatra, vooral in Padang werd er nogal wat uitgevreten. Lees de Olo straat moorden.
  In het noorden, in de provincie Siantar en Medan, werd er onder andere schoonschip gemaakt door o.a. de toenmalige luitenant R. Westerling met zijn zijn Special Force 136. Hij werd van Europa gestuurd en melde zich bij luitenant-ter-zee 1ste klasse Carolus Alphonsus Maria Brondgeest. Over dit laatste zou alleen al een boek geschreven kunnen worden. Vooral vanwege het gedrag van de Engelsen, die de Nederlanders buiten alles probeerden te houden.

 18. Ælle zegt:

  Even iets anders wat mij in het wereldnieuws is opgevallen, dat Hindoes waarvan er 1 MILJARD zijn en 3 Miljoen in de VS er naar uitzien om met Donald trump’s admin samen te werken.
  Gekozen US House Vertegenwoordigers —Tulsi Gabbard, Raja Krishnamoorthi, Ro Khanna and Pramila Jayapal; state legislatures— Prasad Srinivasan, Niraj Antani, Ash Kalra, Jay Chaudhuri, etc.; en verscheidene andere lichamen over heel de VS!!!
  Rajan Zed, president van Universal Society of Hinduism geeft aan dat Trump’s leiderschap nieuwe mogelijkheden opent voor hun democratische ‘IDEALEN’.
  OOPS!!!
  ‘Demonetisatian’ is bezig!
  http://indianexpress.com/article/indDEFINITION of ‘Demonetization’
  Definitie: Demoneti(s)zation is the act of stripping a currency unit of its status as legal tender. Demonetization is necessary whenever there is a change of national currency. The old unit of currency must be retired and replaced with a new currency unit.

  http://indianexpress.com/article/india/india-news-india/demonetisation-kerala-estate-workers-go-without-pay-owners-warn-of-food-crisis-4381453/

 19. Ælle zegt:

  Indian Americans have the LARGEST ever presence in the U.S Congress now and the community has got its first Senator in Kamala Harris, who won from California. While the Democratic Party has little to celebrate after the crushing defeat at the hands of Republican insurgent Donald Trump for presidency, Indian American leaders in the party have made a mark in Tuesday’s elections.

  Vergis u niet! Geen INDIAN AMERICAN als in UGH – HIAWATHA, maar INDIAN als Hindoes uit INDIA.

 20. Ælle zegt:

  Ik schreef eerder over DEMONETISATION en de Hindoestaanse gemeenschap in de VS, wat niet geplaatst werd om de lezers te beschermen soms? With their largest ever presence in the US Congress now, Indian American ‘leaders’ have made quite a mark in Tuesday’s elections.
  Een lezer schreef: November 10, 2016 at 5:07 am
  Only a person blinded/ VERBLIND by ignorance and a modicum of knowledge of economics will think that demonetistaion will reign in black money, corruption or nullify the intrinsic contradictions of capitalism plaguing the society. The recent demonetisation move is nothing but an attempt to whitewash the walls depicting growing unemployment rate, miseries and hardships being faced by millions of workers and small farmers. Middle-class harbouring the illusion of the ‘dawn of good days’ may exult in joy, but it is the capitalists and corporates who are really having a laugh.

  • Ælle zegt:

   In the better INDIA dot com wordt de vraag gesteld en het antwoord gegeven: So, who, between Hillary Clinton and Donald Trump, would be better for India? A close examination and comparison of each candidate’s views on several India-centric issues may help reveal the answer.
   In New Delhi’s political circles, the general belief is that Republican presidents are generally better for India than Democrats. However, Trump is hardly a typical Republican, having taken up foreign policy positions that conflict with the Republican ethos. On the other hand, India has had a long association with Hillary Clinton who is seen as someone who understands India’s concerns.

   Compared to Clinton, Trump has been more vocal on fighting terror. With an eye on garnering votes from the Indian-American community, Trump has made many comments about India during the last leg of his election campaign. He has also sent a message that under his administration, the US would talk tough with Pakistan on the issue of cross-border terrorism. However, while his statements hint at a tilt towards India, he has also said,

   “Pakistan is semi-unstable. We have a little bit of a good relationship. I think I’d try and keep it.”

 21. Ælle zegt:

  REUTERS dot com schrijft
  : An Indian fringe group on Friday celebrated the “victory” of U.S. presidential contender Donald Trump, hailing his friendship with diaspora Indians and backing his call to ban immigration by Muslims from countries hit by Islamic militancy.

  With drums banging and speakers blaring, the Hindu Sena, or Hindu Army, gathered at Jantar Mantar – New Delhi’s answer to London’s Speakers’ Corner – to proclaim to a knot of TV crews that Trump had “already won” the Nov. 8 vote.

  “Trump’s victory is confirmed early, due to his thoughts against Islamic terrorism and love for India and Hindus,” said Vishnu Gupta, the Hindu Sena’s self-styled national president.

   • Ælle zegt:

    Waar de meeste temples staan heeft Trump gewonnen. Good luck, America!
    Alabama (2)
    Arizona (3)
    Arkansas (1)
    California (27)
    Colorado (8)
    Connecticut (3)
    Delaware (1)
    Florida (11)
    Georgia (8)
    Hawaii (1)
    Idaho (1)
    Illinois (10)
    Indiana (2)
    Iowa (1)
    Kansas (2)
    Kentucky (1)
    Louisiana (2)
    Maryland (10)
    Massachusetts (10)
    Michigan (8)
    Minnesota (3)
    Mississippi (2)
    Missouri (3)
    Nebraska (1)
    Nevada (1)
    New Hampshire (1)
    New Jersey (20)
    New Mexico (2)
    New York (25)
    North Carolina (4)
    Ohio (11)
    Oklahoma (2)
    Oregon (3)
    Pennsylvania (14)
    South Carolina (4)
    Tennessee (5)
    Texas (22)
    Utah (2)
    Virginia (6)
    Washington (6)
    West Virginia (1)
    Wisconsin (4

  • Ælle zegt:

   De twee-termijnen Goeverneurvan Louisiana de 45-jarige Piyush (aka Bobby) Jindal, ooit gekozen India-Amerikaanse goeverneur van de Staat onder de genomineerden voor het cabinet van Trump zal volgens het media rapport de eerste India-Amerikaan zijn die aangewezen om in het kabinet te worden gerekend en als tweede die ooit gekozen is tot het Congres.
   Jindal was eerst van huis uit Hindoe en werd later katholiek gedoopt.

   Uitleg: Het kabinet bestaat uit de minister van Buitenlandse Zaken; de nationale veiligheidsadviseur; de minister van Defensie; de verschillende afdelingshoofden; en het hoofd van Homeland security. Het congres bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

   Vorig jaar wilde hij zelf president worden maar verliet de race na een lage polling onder de 17 kandidaten In het begin had hij veel kritiek op Trump en zijn beleidsplannen. Ha ha ha ! Een echte peloppor, zouden we zeggen, toch?

 22. Wal Suparmo zegt:

  WAT ANDERS. Het a.s bezoek van RUTTE in Indonesie voor bussiness doeleinden . Maar wordt gepraat over de verdwijning van de wrakken van de Hollandse oorlogschepen in Ned.Indie( Indonesische wateren).Gaat hij misschien ook praten over de honderden VOC schepen die gezonken zijn met zendingen van porcelein uit China?

 23. Wal Suparmo zegt:

  Aan Mr/Mrs E.M.
  Korporaal Hitler heeft natuurlijk nooit gewetan de ARIERS een ras is in India en dat de Hakenkruis een symbool is van het Hindhoeisme.

  • Jan A. Somers zegt:

   Geeft toch niet. De KKK gebruikt ook het kruis. Als misbruik maar lang doorgaat is het normaal geworden.

  • Jan van Riebeek zegt:

   Dat heeft korporaal Hitler geweten ook .
   De 8th Indian Division bereikte op 2 mei 1945 de Oostenrijkse grens en namen 11000 Duitsers gevangen waaronder de Duitse 1ste parachute Divisie .
   De 10th Indian Division bereikte ook in mei 1945 Trieste(Joegoslavië)
   De 4th Indian Division vertrok in november 1944 vanuit Italië naar Griekenland en bleef daar tot 1945 .
   De 4th Indian Division heeft de meeste onderscheidingen en decoraties en Roem gekregen in het Britse Rijk .Het vocht van El Alamein tot zuid-Duitsland .

 24. Ron Geenen zegt:

  Europa en het Anti-Amerikanisme.

  In this mailing:
   Soeren Kern: Donald Trump and the Return of European Anti-Americanism

  Donald Trump and the Return of European Anti-Americanism
  by Soeren Kern • November 21, 2016 at 5:00 am
   European criticism of Trump goes far beyond a simple displeasure with the man who will be the next president. The condemnation reveals a deep-seated contempt for the United States, and for American voters who democratically elected a candidate committed to restoring American economic and military strength.
   The primary cause of the global disorder is the lack of American leadership at home and abroad. A series of feckless decisions by Obama to reduce American military influence abroad have created geopolitical power vacuums that are being filled by countries and ideologies that are innately hostile to Western interests and values.
   For the past seven decades, the U.S. has spent millions of dollars annually to guarantee German security, although Germany steadfastly refuses to honor a NATO pledge to spend 2% of GDP on defense spending. Germans are now offended that Trump is asking them to pay their fair share for their own defense.
   Although President Obama’s foreign policy missteps have made Europe much less safe than it was eight years ago, European elites have overlooked Obama’s mistakes because he is a “globalist” who seems to favor recreating the U.S. in the European image. Trump, by contrast, is a nationalist who wants to rebuild the U.S. in the American, not the European, image.
   European anti-Americanism is certain to escalate in the years ahead, not because of Trump or his policies, but because “globalists” appear desperate to save the failing European Union, an untransparent, unaccountable, anti-democratic, sovereignty-grabbing alternative to the nation state.

  In Germany, Der Spiegel, one of the largest-circulation publications in Europe, published a cover, after Donald Trump’s election victory, with an image of a giant meteor in the shape of Trump’s head hurtling towards the earth. The headline reads: “The End of the World (As We Know It)”.
  European anti-Americanism — which was on the wane during the presidency of Barack Obama, who steered the United States on a course of globalism rather than nationalism — is back with a vengeance.
  Europe’s media establishment has greeted Donald Trump’s election victory with a vitriol not seen since the George W. Bush presidency, when anti-Americanism in Europe was at fever pitch.
  Since the American election on November 9, European television, radio and print media have produced an avalanche of negative stories, editorials and commentary that seethe with rage over the outcome of the vote.
  European criticism of Trump goes far beyond a simple displeasure with the man who will be the next president. The condemnation reveals a deep-seated contempt for the United States, and for American voters who democratically elected a candidate committed to restoring American economic and military strength.

  Continue Reading Article
  You are subscribed to this list as ron@myindoworld.com.
  To unsubscribe, go to https://www.gatestoneinstitute.org/list_unsubscribe.php
  To edit your subscription options, go to https://www.gatestoneinstitute.org/list_edit.php
  To subscribe to the this mailing list, go to https://www.gatestoneinstitute.org/list_subscribe.php
  Gatestone Institute
  14 East 60 St., Suite 1001, New York, NY 10022

 25. Wal Suparmo zegt:

  Op antwoordt van een lezer dat de commandant van de MLD mayoor Generaal van Ooyen niet eerde naar ASustralia was vetrokken maar pas op 7 Maart 1942.Heb ik hier een boek over GENERAAL SPOOR geschreven ddor de historicus J.A.DE MOOR, dat de laatste vliegtug een GLENN MARTEN BOMMENWERPER (M585), om 20.00 uurt van Andir( Bandung) is opgesteken met piloot Eerste Luit Vlieger A.B.WOLFF en zijn vrouw met de hoogste in rang dart is Overste P.J.,DROOG en Kapt.S.J.SPOOR(m later Generaal Spoor). Generaal Mayopor van Ooyen was er zeket niet erbij.Het vlieguig( met veel kogel gaten) bereikte Broom (Australie) de volgende vroeg morgen..

 26. Wal Suparmo zegt:

  Sorry voor de vele schijf en taal fouten.!

 27. Ron Geenen zegt:

  Hoe Parijs vandaag er uit ziet, vanwege de vluchtelingen en paupers
  This is PARIS Today – October 2016
  Clic sur le site ci-dessous
  https://www.youtube.com/embed/ pN0QddK8VFk?rel=0

 28. Ron Geenen zegt:

  Gelukkig dat ik het youtube filmpje checked.
  Hier is de uitgave: La ville lumiere…. E.

  This is PARIS Today – October 2016
  Clic sur le site ci-dessous

  https://www.youtube.com/embed/ pN0QddK8VFk?rel=0

 29. Ron Geenen zegt:

  Weer verkeerd, nogmaals https://www.youtube.com/embed/ pN0QddK8VFk?rel=0

 30. Ron Geenen zegt:

  Sorry ik stop er mee.

  • Ælle zegt:

   Misschien moest deze video in de plaats komen. Het is griezelig als men dit hoort en ziet, Ron Geenen.
   Hail Trump! Richard Spencer’s speach excerpts

   • Gerard Huls zegt:

    Helemaal mee eens. In deze tijden moet je het hebben van je vrienden om samen een “vuist” te maken tegen dit soort lieden.

 31. Wal Suparmo zegt:

  Aan Hr PETER. Dat betelkend dat de ERKENDE Hollandse historicis van millitaire zo wel van civielle zijde zoals Kaptien Inf.PETER MEEL en DR J.A.de MOOR, allemal leugenaars zijn.En de Hollandse regering moet er BESLIST wat aan doen want de leugen gaat de werel om met hun boeken!.Terwijl U gelukkig gelijk heeft! De redactie moet hier wat aan doen!

  • Jan A. Somers zegt:

   De heer Meel ken ik niet. Hoe weet u dat de heer de Moor een leugenaar is? Geef eens wat voorbeelden! En met gebruik van het woord ‘zoals’ zegt u dat alle erkende (wat is dat?) historici leugenaars zijn. (gelukkig ben ik geen historicus). De Nederlandse regering hoeft er niets aan te doen, zij hebben wel wat beters te doen. In Nederland mag je vrij schrijven, zolang je niemand beledigt, of de staat in gevaar brengt. En zelfs dan mag de staat niet meer dan je voor de rechter laten brengen. Die beslist, niet de regering.

 32. Ron Geenen zegt:

  Geen beste reclame voor Indonesië. Het lijkt een herhaling van voorgaande perioden.

 33. e.m. zegt:

  Tja … Waarom? Waardoor? Gezagsvacuüm ?

 34. Wal Suparmo zegt:

  De bekende Hollandse commerciele/filantroop di in GANG BLANDONGAN( GLODOK) heeft gewoont met een internaat voor stoute jongens is WIJNHAMER alias PAH WONGSO.

 35. Wal Suparmo zegt:

  Niet alleen maar Jakarta in trouble maar VOORAL de stad SEMARANG.! die misschien in de volgende 30 jaar door ‘ROB’ van zee overstroomt zal worden.

 36. Wal Suparmo zegt:

  Als men gewent is boeken te lezen dan is het niet nodig of je perzoonlijk de auteurs te moeten kennen.Ik heb NIET gezegt dat ALLE historici leugenaars zijn, maar wel deze 2.Omdat in deze 2 boeken volgens andere mensen niet de waarheid bevat. En dat deze leken het beter weten ondangs waarschijnlijk uit de duim gezogen..J.A, DE MOOR heeft in zijn boek geschreven dat de LAASTE en de EENIGSTE NOG BESCHIKBARE VLIEGTUG met VOL KOGEL GATEN maar nog met een relatief goede machine ,op 7 November 1942 is de GLEN MARTIN BOMMERWERPER(M585).Kol A.T Kengen als zijnde de hoogste otoriteit van de MLD op dat moment( omdat zijn commandant er niet meer is) wil hebben dat het vliegtuig ULTIMO om 1600 al moet vertrekken.Maar de technici kunnen het niet voor 20.00 klaar spelen.

 37. Ælle zegt:

  In het midden van de foto ontwaar ik de tekst VERMAK LEVIS. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Gebruikt men na eeuwen nog steeds als vanouds Nederlandse begrippen en woorden?
  Vermaken heeft intussen meer dan veranderen van kleding te betekenen. Vermaakt men nu spijkerbroeken. Hoe dan? Nòg smallere pijpen of vermaken tot shorts of tas? Gescheurde kniedelen, of juist opgelapt.
  https://www.theguardian.com/cities/gallery/2016/nov/24/shops-trees-jakarta-indonesia-improvised-street-life-in-pictures#img-9

  Krijg ik soms toch heimwee naar toen vroeher? Ik duw mijn gevoelens weg.
  Ik heb andere ideeën, plannen en gevoelens … of hou ik mezelf voor de gek?
  Siapa taoe?

 38. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””Krijg ik soms toch heimwee naar toen vroeher? “”””””””””””

  “Heimwee naar wat? De puinhoop? Ik griezel vooral van hun elektrische bekabeling dat overal “houtje touwtje”ergens vast wordt gezet. Vooral wanneer de water overlast nog meer gebeurd.
  Een grote begraafplaats!

 39. Wal Suparmo zegt:

  De koewe LEKKER is zeker lekker.

 40. Ron Geenen zegt:

  “”””””””Itoe dia!!!Feyenoord keok 3 – 0!””””””””””””

  Ben geen Fan!

 41. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””En in Florida werd hierop gefeest. Niet mijn soort volk.”””””””””

  U moet niet te vlug oordelen. Mijn nicht in Florida is met een Cubaan getrouwd. Hij was 15 jaar en als enige van de familie kunnen vluchten. De rest is door Castro en zijn trawanten vermoord.
  Zowel mijn nicht (27 jaar) als haar man (35 jaar) zijn beiden als militair gepensioneerd.

 42. Ron Geenen zegt:

  “”””””””Een zucht van verlichting mag altijd.”””””””””””

  Volgens de vrije mening in uw land, mag ook gefeest worden vanwege de dood van een ander.

  • e.m. zegt:

   Volgens mij haalt u zaken door elkaar met betrekking tot grondrechten en wetgeving.

   Mag u onder the First Amendment de Stars and Stripes verbranden in California?

  • Jan A. Somers zegt:

   Normaal fatsoen is een ander verhaal. Zelfs vrije mening heeft haar grenzen. Vele zijn niet opgeschreven, horen gewoon bij beschaving.

 43. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””Mag u onder the First Amendment de Stars and Stripes verbranden in California?”””””””””

  Nee, natuurlijk niet. Trouwens, persoonlijk vind ik de Amerikaanse vlag een van de mooiste in de wereld. En grondrechten?. Bedoeld u de grond waar mijn huis op staat? Die is van mij. Daarnaast is CA een staat met eigen wetten en ook een eigen vlag. Pas in de pers verschenen, dat er mensen zijn die CA graag als een zelfstandige land willen laten doorgaan. Het is de 8ste economie van de wereld.

  • e.m. zegt:

   @En grondrechten?. Bedoeld u de grond waar mijn huis op staat? Die is van mij.@

   Oh ! Dus niet van uw liefhebbende echtgenote ?

  • Jan A. Somers zegt:

   “de grond waar mijn huis op staat? Die is van mij.” Ja, de bovenste laag. De ondergrond?
   “Daarnaast is CA een staat met eigen wetten en ook een eigen vlag.” Dit is algemeen bekend (de USA!), maar ik vind dit op een Indische website toch interessant. Net zoals bijvoorbeeld Zwitserland, België, Duitsland, VK en vele andere landen. En niet te vergeten de Zeven Verenigde (soevereine) Nederlanden. En in Nederland de Eerste Kamer (de oude Staten-Generaal!). (En mijn Zeeuws meisje is geen Hollandse!) Wat komt die heisa over de RIS dan vreemd over.
   “Zeker in een ketting verbinding van 4 of meer kopers/verkopers.” Dit gebeurt in Nederland bij het witwassen. Met katvangers daartussen.

 44. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””Oh ! Dus niet van uw liefhebbende echtgenote ?”””””””””””

  Het is een kwestie van Title en specifiek in CA de Geenen Trust. De rest zal ik U besparen.

 45. Ron Geenen zegt:

  “””””””””I see, wetgeving dus . . .””””””””””

  Ja, via de makelaardij meestal. Wanneer een getrouwd echtpaar een huis of panden kopen, kunnen ze het samen, of alleen kopen. Ook kan het zo zijn dat een gescheiden man, die een huis heeft, het alleen op zijn naam houden bij een volgend huwelijk. Daarbij zijn er 4 verschillende manieren hoe men het per man-vrouw wilt vastleggen door zakelijke en belastbare voor en nadelen af te wegen. Er zijn zelf mogelijkheden, in het commerciële vlak, waarbij men een pand met winst verkoopt, het afzet tegen een ander pand, zonder een cent belasting te betalen.
  Hierbij komt een derde persoon in view (accommodator) die als tussen persoon fungeert, want beiden, koper en verkoper, mogen het geld bij de wet, niet aanraken. Men noemt het een 1031 exchange.
  Bovenstaand in het kort, maar het kan zeer complex worden. Zeker in een ketting verbinding van 4 of meer kopers/verkopers. Heb in het verleden diverse transacties gedaan.
  U begrijpt dat ik er niet te technisch op in kan gaan.

 46. Ron Geenen zegt:

  Wat is fatsoen, wat is beschaving en wie bepaald dat? Als de Japanse keizer verdwijnt is dat voor mij ook een feest. Moordenaars horen niet op deze wereld.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Wat is fatsoen, wat is beschaving en wie bepaald dat?” Ikzelf dus. Mijn ouders, baboe Soep, de school en studie hebben getracht mij naast ontwikkeling ook beschaving en fatsoen bij te brengen. Dat was gewoon hun taak in de samenleving.

 47. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””””“Zeker in een ketting verbinding van 4 of meer kopers/verkopers.” Dit gebeurt in Nederland bij het witwassen. Met katvangers daartussen.””””””””””

  En dat is nu ook het verschil tussen NL en CA. Want hier is het volgens de wet geregeld. Hier komen geen katten en witwassen aan te pas. In de commerciële sector worden de meeste transacties op basis van de 1031 methode gesloten. Een soort gecompliceerde methode van ruilen van gebouwen met verschillende functies en dito land van gelijkwaardige waarden. Als het niet volgens de wet was, dacht u dat ik dan nog vrij kon lopen?

 48. Ron Geenen zegt:

  “””””””””hebben getracht mij naast ontwikkeling ook beschaving en fatsoen bij te brengen””””””””

  Het is dus gewoon persoonlijk. ieder zijn eigen.

 49. hansvschaik zegt:

  In de jaren 70 en 80 ( en zelfs in de 90er jaren) schoten de koopprijzen voor huizen omhoog: zodra een huis te koop stond werd het snel verkocht, heel vaak boven de vraagprijs.
  Daar maakten vele makelaars, projectontwikkelaars en particulieren gebruik van.
  Door een huis te kopen met veel achterstallig onderhoud en snel te herstellen of verbouwen kon het huis binnen zes maanden weer verkocht worden tegen flink hogere prijs.
  Sommige makelaars hadden een deal met een aannemer die snel het huis kon opknappen.
  Als een huis binnen zes maanden weer verkocht kon worden, dan hoefde je geen belasting (6%) te betalen.
  Dus geen witwassen of geldezels! Gewoon legaal.

 50. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””In de jaren 70 en 80 ( en zelfs in de 90er jaren) schoten de koopprijzen voor huizen omhoog””””””””””””

  Dat klopt. Kocht mijn huis in Zoetermeer in 76/77 en verkocht het begin 81 met precies 100000 winst. Mooie start voor in Californië.

 51. Ron Geenen zegt:

  Kreeg net een waarschuwend bericht om beslist niet de browser Firefox te gebruiken.
  Zij die het wel doen, lees het volgende:

  We’re sending out this unscheduled emergency bulletin to alert you that there is a 0 day vulnerability in the wild that affects Firefox web browsers and the Tor browser bundle. The vulnerability emerged a few hours ago.

  We recommend you temporarily switch to a non-firefox based browser until the Firefox dev team has a chance to release a fix. That should happen quite quickly.

  We would like to encourage you to share this alert with the larger web community. It’s unusual for us to send out a non-WordPress related vulnerability, but the impact of this may be wide-spread. We also suspect that WordPress websites may be used as a watering hole to infect vulnerable web browsers using this new exploit.

  Full details on our blog…

  Regards,

  Mark Maunder
  Wordfence Founder & CEO

 52. Ælle zegt:

  Dit is grappig, nu het over schepen gaat
  Een kleine vaartuig van de Iraans- Islamitische Revolutionaire Garde richtte zijn wapen op een Amerikaanse militaire helikopter in de Straat van Hormuz.. In het weekend, hebben twee Amerikaanse defensie-ambtenaren, de actie die zij omschreven als ‘onveilig en onprofessioneel ” aan Reuters .verteld.
  En toen al.

  • Jan A. Somers zegt:

   In de oorlog moest er vanaf schepen van de GM met houten mitrailleurs op Japanse vliegtuigen worden geschoten (toen hadden ze nog een echte timmerman aan boord). Met veel technisch vernuft door een koppeling van een stoomleiding die pufjes kon geven. Een escorterend vaartuig van de GM mocht onder bescherming van het te escorteren konvooi komen. Was niet zo grappig.

 53. AElle zegt:

  Twaalf jaar later alweer een zware aardbeving in Atjeh.
  http://www.liputan6.com/tag/gempa-aceh

 54. AElle zegt:

  Waarom Indische Nederlanders nog in Indonesië wonen en in bittere armoede leven. http://www.npo.nl/max-maakt-mogelijk/05-11-2016/POW_03344615

 55. Jan A. Somers zegt:

  In de NRC van zaterdag 10 december een informatief artikel over de O16 en de familie Bussemaker.

 56. Ælle zegt:

  Wie kan deze video in verband met de beschuldiging van alllahslastering aan het adres van AHOK liefst in het ’t kort verklaren? Heeft hij werkelijk gelasterd?

 57. Ælle zegt:

  Zoals u ziet is de video gehackt! U kunt zelf de link intoetsen https://www.youtube.com/watch? v=dkeOkOmd6_Y///v =dke O enz.

 58. Wal Suparmo zegt:

  Of hij schuldig is of niet wordt straks door de LOCALE (laagste) Rechtbank verklaar en zal een lange process worden naar hoogere hand dat is naar Pengadilan Tinggi en dan uiteindelijk naar het allerhoogste Gerechtshof gaan. Maar dit weer de wereldse of of conform de wetten van het land.Wat en zelfs die van NAPOLEON is,Dat concordant is met de Continentale of zelf de Hollandse wetgeving met zijn Nationale veranderingen/annexen..Maar anders is het volgens de Mohammadanse wet moet hij allang ,ALLAHUAKBAR een kopje kleiner gemaakt worden.

  • Surya Atmadja zegt:

   Wal Suparmo zegt:
   12 december 2016 om 3:19 am
   .Maar anders is het volgens de Mohammadanse wet moet hij allang ,ALLAHUAKBAR een kopje kleiner gemaakt worden.
   ========================
   Over welke Mohametaanse wet( zo werd geschreven in de VOC tijd)heeft Pak Wally hier ?
   De grootste fout van Ahok is dat hij een grote bxk heeft .
   In het begin heb ik een hekel aan hem, dat veranderde toen ik zag wat hij had gepresteerd , hoe hij “gevreesd”werd door zijn incompetente/corrupte ambtenaren , en ook gehaat door zijn (politieke) tegenstanders.
   Jammer dat hij zichzelf heb overschreeuwd , want ik zou hem als de toekomstige DKI gouverneur wel kiezen.

   • Ælle zegt:

    Aub, de mens heeft een mond. Dieren hebben een bek.of een mond. De lintworm (cacing pita) heeft het een noch het ander, maar alleen een scolex. Geen Solex.

 59. Wal Suparmo zegt:

  De grootse fout van non Mohammadanen zijn als ze denken dat ze al geweldig zijn om de Qur’an te kunnen citeren wat heel erg complex is.Nu zit hij( Ahok) in moeilijkheden en voorzaakt de President zelf sen zijn hele regeringen het land , in de pineut.

 60. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””””borrelpraat zo u wilt. De pait staat ingeschonken. “””””””””””””””

  Ben in heel wat cafe’s geweest, of what voor place dan ook, waar iets vloeibaars ingeschonken wordt, maar heb daar nog nooit meegemaakt dat er over Mohammedaanse wetten en geloof wordt gediscuteerd. Ik ken heel wat andere onderwerpen waar veel gezelliger over gepraat kan worden. En zeker waarbij er gelachen kan worden. De wereld is intussen wel erg veranderd. Heel Jammer. En dat nu ik op het ogenblik naast mij een glas Cote du Rhone heb en een paar toastjes met brie er op. Nu is het veel gezelliger thuis.

 61. Ælle zegt:

  Tot mijn spijt kan ik geen referentie vinden waar iemand of ikzelf een commentaar heeft geplaatst ivm de oorlog in Syrië , maar hierbij het laatste wat we moeten weten is wat Bas al Zad heeft gezegd: Hiervan is een video beschikbaar. IIn een filosofische en grillige boodschap spreekt hij over de val van Aleppo .
  I n de context/samenhang betreffende de geboorte van Christus (de Verlosser of Gezalfde) de Val van de USSR..
  De terugvordering van Aleppo zal iets dergelijks van h i s i t o r i s c h e betekenis zijn en een belangrijk KEERPUNT in het conflict/de STRIJD, zegt hij..

  Jammer dat dit bericht bijna nietszeggend lijkt (kleine lettertjes) terwijl het ons allen aangaat. Wat voor toekomst staat onze klein- kinderen te wachten?
  Wat betekent de boodschap van Assad voor u?
  Voor mij dat zijn dagen zijn geteld!
  ++++++++++++++++++++++++++

 62. Jan A. Somers zegt:

  Mijn Ted Meines (en vooral die van onze heer Bo) is overleden.
  “Be yourself, be good and tell it”
  Om u de gelegenheid te geven afscheid te nemen, wordt er een openbaar rouwbeklag gehouden. Het rouwbeklag vindt plaats op 3 januari 2017 van 14.30 tot 19.30 uur op de Legerplaats bij Oldebroek (ook wel het Artillerie Schietkamp, “de Knobbel” genoemd), Eperweg 141 in ’t Harde. Omstreeks 14.00 uur wordt generaal Meines met militair ceremonieel overgebracht naar het Wachtmeester Kruijthof Paviljoen. Delegaties van veteranenorganisaties en militairen in werkelijke dienst vormen het erecouloir. Neemt u alstublieft uw Veteranenpas en uw legitimatiebewijs mee.

 63. Ælle zegt:

  Herinneringen aan de eilanden ten Noorden van Jakarta verstoord door rampzalige gebeurtenissen zoals vanmorgen. De slachtoffers hebben geen familienamen.
  http://tv.kompas.com/read/2017/01/01/5267312016001/inilah.nama.para.korban.kapal.terbakar.

  • Ælle zegt:

   De Jakarta Globe praat over 5 slachtoffers. Echt niet! Er waren honderden passagiers op de veerboot.Hierbij denk ik aan doctorandus P. die erover zong en door een megafoon nog waarschuwde: De boot is VOL!

 64. Wal Suparmo zegt:

  Sabotage is niet uitgesloten omdat de Kersdagen en Nieuwjaar eventen,Ggoed was verlopen.Het is nu bewezen dat het schip niet OVERLOADED is maar er zijn 23 doden gevallen..

 65. Wal Suparmo zegt:

  Alleen maar de verstokte Hollandse kolonialen die NGOTOT Atjeh onder de Ned. indie administratie willen hebben.Indonesie heeft Atjeh niet nodig niet al s Nieuw Gunea mer zijn rikk bodem. Maar zo ook Atjeh heeft Athek Indoneia niet nodig. Want Atjeh heeft MEER ARABIE NODIG. Alle NON ATJEHERS moeten Atjeh verlaten en zo ook alle Atjehers Indoneia verlaren om mee tewerken aan de bouw van hun GANJA (hasjish) state als zijn de de voor erf(SERAMBI) van Mecca wat ze zo trosts op zijn.!

 66. Wal Suparmo zegt:

  SCHRIFT CORREcTIE OMDAT DE LETTERS VAN DE KOMPUTER PANNEEL, HAAST ALLEMAAL VERDWENEN ZIJN EN MINDER TIJD VOOR DE CORRECTE, OMDAT HET PER UUR BETAALD MET WORDEN MAAR DIT IS TE ERG.SORRY..
  .Alleen maar de verstokte Hollandse kolonialen die NGOTOT Atjeh onder de Ned. indie administratie willen hebben.Indonesie heeft Atjeh niet nodig niet als Nieuw GuInea met zijn rijke bodem. Maar zo ook Atjeh heeft Indoneia niet nodig. Want Atjeh heeft MEER ARABIE NODIG. Alle NON ATJEHERS moeten Atjeh verlaten en zo ook alle Atjehers Indoneia verlaren om mee tewerken aan de bouw van hun GANJA (hasjish) state als zijn de de voor erf(SERAMBI) van Mecca wat ze zo trosts op zijn.!

 67. Wal Suparmo zegt:

  De vrouw is volgends het Mohammadanisme alleen maar een 2de klasse schepsel gemaakt van de rib van de man( van de Joden en Christen fantasie, gePLAGIAAT). Met alleen maardat zij recht heeft alleen maar op de helft van de man’s rechten in ervenis en ook niet de gelijke rechten tot echtscheiding heeft .Met de propaganda dat het Mohammadanisme de vrouw altijd heeft geprotecteerd terwille van hun eigen veiligheid en gelluk en daar door ook de BURKA en jilbab gedwongen tegebruiken, enz…

 68. Wal Suparmo zegt:

  “Korsleting” is de gemakelijkse verkalaring voor brand zoal HARTVERLAMMING voor een plotselinge dood.Het is nog in onderrzoek maar al officieel bekend gemaaktis dat het geen ship is met een persoonen/ passagiers capaciteit van alleen 100.

  • Ælle zegt:

   23 Doden en 17 vermisten door schuld van de regering die corruptie aanmoedigt! en erin een mooi voorbeeld geefft Rekenfout: 100 = 230 of …?

   Officials said more than 230 people were aboard the ferry, but the manifest showed that only 100 were registered as passengers, along with six crewmen, said Denny Wahyu Haryanto, head of the disaster mitigation agency. He said the vessel’s captain was under police investigation over the incident.

   Bron: The Guardian

 69. buitenzorg zegt:

  Een vervelende mededeling. Via zijn echtgenote bereikte Java Post het volgende bericht:

  Beste kampongbewoners,
  Sinds oudejaarsavond half elf ben ik uit de maatschappij afgekoppeld. Met ernstige benauwdheid met de spoedambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ik word goed verzorgd door lieve verpleegsters (op één tiran na) en dat zal nog even duren. Ik blijf voorlopig off-line.
  Jan Somers

  We hopen dat het Jan weer spoedig beter gaat. En dat ook die ene verpleegster wat aardiger voor hem wordt. Sterkte!!!!!

 70. Ron Geenen zegt:

  Best wishes from SoCal and hope to hear from you soon.

 71. Peter Barneveld Binkhuijsen zegt:

  Sterkte Jan, ook aan familie. Pukul terus!

 72. Ælle zegt:

  Wat een schrik. Ik lees ’t nu eerst.
  Hou je taai, Jan.
  Ik zal voor je bidden.
  Januari is de maand in Nederland die van de Kalender af MOET!

 73. Wal Suparmo zegt:

  NIET OPGEVEN! Selamat bedjoeang! toegewenst..Wal suparmo..

 74. Surya Atmadja zegt:

  Pak Jan , didoakan , agar cepat sembuh.
  Zal voor je bidden , opdat je snel beter wordt.
  Salam.

 75. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Heer Somers,

  van Harte en Beterschap

  Peter van den Broek

 76. Jan A. Somers zegt:

  Beste mede-inboorlingen (locals??) van onze kampongs Javapost en I4E: Mijn Zeeuws meisje heeft mij dagelijks op de hoogte gehouden van jullie medeleven met mijn gezondheid. Heel veel dank daarvoor. Ik moet nu thuis eerst afkicken van een obat waar ik niet tegen kan, en daarna in het HAGA-ziekenhuis in Den Haag het vervolg. Zo blijf je als werkloze gepensioneerde toch een beetje bezig.
  In een ziekenhuis kun je alleen maar nadenken. Ik was al lang bezig met overwegen te stoppen met mijn reacties. Natuurlijk blijf ik de leuke verhalen op Javapost en de Indische ‘nieuwtjes’ op I4E met veel belangstelling volgen, dat hoort tenslotte bij mijn eigen geschiedenis. Maar de discussies blijven steeds hun eigen vervelende rondje draaien, elke keer hetzelfde liedje. Laat ik mij steeds verleiden mee te doen. Gelukkig hebben we de tekstverwerker: selecteren-kopiëren-plakken. Maar wel steeds saaier. Dingen van heel erg vroeger die ik al lang had weggezet. We hebben nu toch weer andere, veel leukere zaken om over te kletsen in ons praethûûs?
  Drie recente onderwerpen hebben bij mij de doorslag gegeven. (1) De correcte analyse van onze heer E.M. over het rapport Werner. Gangbare politieke praktijk. Daarvan heb ik als niet-ambtenaar in mijn werkzame leven ook veel geleerd van de echte ambtenaren. De steller van de vraag krijgt het correcte antwoord: Er is een commissie ingesteld. Vraagsteller tevreden, gaat op zoek naar een volgende vraag (het is tenslotte verkiezingstijd). Als het rapport klaar is, kan het meteen als achterhaald het archief in. Probleem opgelost. Behalve natuurlijk als de een of ander onverlaat denkt er een leuk stukje over in de krant te zetten. Niemand die meer weet waar het over gaat, en dat het totaal niet relevant is voor het beleid. Prachtig onderwerp voor het praethûûs. (2) De opmerkingen van onze kruisridder over discriminatie. Ook ik heb geen last van discriminatie, maar dat is kennelijk een politiek incorrecte mededeling. Zeeuws meisje is soms op het kantje. Liggen we ’s avonds lekker lui naar TV-West te kijken, komt er een politiebericht dat er een licht getinte man wordt gezocht: Pas je morgen buiten een beetje op? Gelukkig is ze geen Hollandse, dan zou ze vies zijn en niet tjebokken. Maar ze heeft direct wel getrakteerd op rendang! (3) Ik vergeet steeds zielig te doen. Tijdens de Japanse bezetting heb ik (met uitzondering van de klappen bij de Kenpeitai) nooit last gehad van Japanners of Indonesiërs. Ik kon mijn kostje zelf bij elkaar scharrelen en heb nooit honger geleden. Tijdens de bersiap heb ik (met uitzondering van Simpangclub en ingang Werfstraatgevangenis) nooit bersiapproblemen ondervonden. Maar in de gevangenis behoorde ik me in een levensbedreigende situatie te bevinden. Ik behoorde door ene meneer Jack Boer te zijn bevrijd (u weet wel, die van de MWO). Van de Gurkha’s die mij wel hebben bevrijd zijn er nogal wat gesneuveld, maar dat schijnt niet waar te zijn, zij worden dan ook niet herdacht. Er zullen vast wel velen zijn die het slechter hebben gehad dan ik, of die het niet van zich af willen/kunnen zetten. En daarom moet ik dus ook zielig zijn.
  Mede-kampongbewoners: Het ga jullie goed! En denk erom, in mijn schuttersputje zie je me niet, maar ik hoor jullie wel.

  • RLMertens zegt:

   @JASomers; ‘als het rapport(Werner) klaar, kan het meteen als achterhaald het archief in’ – Het archief in? Vraag het hen in de jaren ’50 die dit hebben meegemaakt. Het rapport werd in die periode; leidraad van dat ‘ontmoedigingsbeleid’! Na het bezoek van de com.Werner aan Indonesië in 1952; ‘Zij blijven kinderen van een tropisch land met een daaraan inherent verbonden laag arbeidstempo en ander specifieke Oosterse eigenschappen(!), welke in het kader der verhoudingen in Nederland economisch(!) niet aanwendbaar(!) zullen zijn’.

 77. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  citaat:…. rapport Werner:….De correcte (sic) analyse van onze heer E.M. over het rapport Werner. Gangbare politieke praktijk……

  Afgezien van wat ik onder “Oosters georiënteerde Nederlander” in het rapport dien te verstaan (is dit soms om te eten?) wordt deze term niet door dhr Werner empirisch onderbouwt, laat staan hoe zijn fenomeen te meten is, te vergelijken met de schedelmetingen van de Nazi’s.
  Daarbij dient niet te vergeten dat Indo’s vòòr de oorlog tot de Nederlanders behoorden maar na de oorlog tot de zgn Oosters georiënteerden werden gebombardeerd, een vorm van etnisch profileren avant la lettre.

  Juridisch is het rapport dus op drijfzand gebouwd, dat dienen de Heren wel te begrijpen.
  Het verschil tussen “Westers” en Oosters georiënteerd diende blijkbaar aan de betreffend ambtenaar over worden gelaten,En daar zit de kneep. De ambtenaren dienden wel het beleid uit te voeren, d.w.z. dat was wel die Heer Werner zelve als Directeur-Generaal en later Secretaris-Generaal van het departement Maatschappelijk Werk . Een minister treedt af maar de ambtenaar trekt verder oftewel de heren Somers en E.M. dienen wel het onderscheid te kennen tussen Wetgevend en Uitvoerende Macht (Montesquieu weet u wel). Daarbij mogen hun persoonlijke ervaringen best een rol spelen wat zij al dan niet gepercipieerd hebben, dat is iets anders dan WETEN.

  De Heren vergeten gemakshalve dat het beleid tot toelating in het Vaderland werd uitgevoerd door Nederlandse ambtenaren in Indonesië . De zienswijze van dhr. Werner t.a.v. zijn Nederlandse i.c. Indische lotgenoten spreekt boekdelen en is een visie die veelal gedeeld werd door het ambtenarenkorps., wat wel blijkt.
  Hoe Nederlandse ambtenaren het beleid uit Den Haag (dus na de onafhankelijkheid) uitvoerden m.n. speciaal voor hen die op voorschotrekeningen een beroep dienden te doen , is één van de schandelijkste en a-morele bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. Alles ging volgens de regels, toegepast door diezelfde ambtenaren (vgl methode Eichmann). Het resultaat kunnen we nog heden ten dage zien bij de schrijnende toestanden van de Warga-Negara.

  In dit kader vind ik wel opmerkelijk de bijzonder behandeling die Molukse militairen ten deel viel. Die werden zonder moeite en ook ZONDER paspoort tot Nederland toegelaten, maar toen begon voor hen de lijdensweg in de woonoorden (vroegere concentratiekampen, weet u wel?). Het principe gelijke monniken, gelijke kappen had hier toch wel toegepast worden. Maar misschien was de leuze “All animals are equel, but…..

  Het gaat hier ook om de perceptie? Dat is iets anders dan een al dan niet correct te mening op nahouden.

 78. Wal Suparmo zegt:

  Deze Jack Boer misschien nog familie van HANS BOER?

 79. eppeson marawasin zegt:

  @Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 19 januari 2017 om 7:54 pm@

  — Allemaal achterhaalde nonsens wat u zwetst heer Van den Broek. Bombastische retoriek.

  Je hoeft dus niet per se van een andere generatie te zijn om in het verleden te blijven hangen. En dat allemaal 64 jaar na dato, nadat een ‘intern ambtelijk praatstuk’ naar de pers is gelekt.

  Let op heer Van den Broek, dus ‘géén regeringsverklaring’, maar ‘een bewust uitgelekt intern ambtelijk praatstuk’, waarmee overigens een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer onmiddellijk de vloer aanveegde.

  Daarmede voor heel de wereld –minus een enkele @#$%^&*** duidelijk makend dat het o.a. door u cum suis opgeklopte rapport van ambtenaar Werner totaal, maar dan ook totaal geen enkele politieke relevantie had.

  En zoals het hoort in een democratie volgde de Regering (Koning en alle Ministers) de meerderheidsuitspraak van de Tweede Kamer; zie ter uwer verlichting bijvoorbeeld het artikel van Hans Hemmes de dato 17-01-2017 op ad.nl.

  [CITAAT]
  “Indisch Morgenstond

  Na de Tweede Wereldoorlog was de woningnood enorm. In Zuid-West Den Haag verrezen de woonwijken Moerwijk en Morgenstond. Voor veel mensen de eerste stap naar zelfstandig wonen na jaren van verplichte inwoning. Stadskinderen groeiden op tussen de weilanden. In die begintijd is er al kritiek op het ontwerp van de flats. Ze zijn ‘saai, monotoon’. Maar Morgenstond werd wel de meest Indische wijk van het land. Ruim eenderde van de bewoners kwam over van Nederlands-Indië.

  De wijk werd opgeleverd in 1955, toen de exodus uit de vroegere kolonie in volle gang was.”
  [EINDE citaat]

  Dat het rapport Werner geen enkele wettelijke status heeft dat begrijpt zelfs een VMBO-brugpieper na diens eerste toetsweek.

  Uw @Juridisch is het rapport dus op drijfzand gebouwd, dat dienen de Heren wel te begrijpen.@ heer Van Broek, klinkt dan ook als een napruttelende Spuit 11.

  Net zoals uw @ Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 19 januari 2017 om 7:54 pm Het gaat hier ook om de perceptie? Dat is iets anders dan een al dan niet correct te mening op nahouden.@

  — Met alle respect heer Van den Broek, ’t is weliswaar niet de eerste keer dat u zelf niet begrijpt wat u beweert, maar óók ‘de perceptie’ leidt tot ‘een al dan niet correcte mening’.

  Genoeg, mijn goede Stern! Heer van den Broek, u schreef vandaag op I4E:

  @Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 19 januari 2017 om 18:19 Als ik tijd heb, ben Ik van plan Dr. Francis Palmos die het geval in 2012 in zijn proefschrift beschreef aan te schrijven om te weten wie die 9 Gurkha’s met naam en toenaam waren.@

  — Had u dat dan niet beter kunnen doen, heer Van den Broek? Ik vraag maar . . .

  Nederland blijft overigens een vrij land, dus iedereen die een brulboei wil personifiëren krijgt de zegen . . .

  Net zoals het iedereen vrij staat om appels met peren te vergelijken. Hier in de Betuwe zoeken ze nog een paar van die gasten, als ze aan alle ‘gepercipieerde’ criteria voldoen . . .

  “Ober, “Dee-El-Dee-Bee!”

  ***zelfcensuur

  e.m.

 80. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Wie is in vredesnaam Hans Hemmes die de dato 17-01-201 eindelijk eens aandacht (sic) schenkt aan Indische Nederlanders?

  Als hij 60 jaar na dato schrijft dat Morgenstond de meest Indische wijk van het land werd omdat ruim eenderde van de bewoners van Nederlands-Indië overkwam, hoe spreekt hij dan over Laakkwartier of Spoorwijk anno dato , zijn opmerking lijkt mij meer etnische preoccupatie.

  In zijn perceptie kwam de EXODUS, een bijbels begrip we worden weer met de Joden vergeleken ,uit de vroegere kolonie in volle gang was. Zelfs Indonesiërs weten dat er sprake was van 6 repatrieringsgolven

 81. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik kom terug op dat rare artikel van die vreemde snuiter Hans Hemmes. Hij komt blijkbaar niet uit
  ‘s-Gravenhage want als ik aan een Hagenees vraagt: waar is de Indische buurt? dan verwijst hij naar de Archipelbuurt met straten als Riouwstraat, Bankaplein, een Mokummer doet hetzelfde en verwijst naar Amsterdam-Oost met straatnamen als Javastraat en Boniplein.

  Dat deze wereldvreemde Hemmes-Chinees niet alleen niks van die mooie stad Den Haag afweet, maar ook hoegenaamd niets van de Indische Geschiedenis begrijpt, blijkt wel treffend uit het woordgebruik Exodes voor de repatrieringsgolven. Elke Indo voelt zich wel gestreeld dat zijn repatriering met de bijbelse Exodes wordt vergeleken maar de vergelijking gaat natuurlijk volkomen mank. Die Hemmes heeft wel de melk horen klotsen maar weet niet waar de tepel hangt.
  M.a.w. die verwijzing naar de wijk Morgenstond is hier op zijn plaats noch relevant, heeft zoals ik al eerder schreef meer te maken met etnische perceptie van diezelfde Heer H.Hemmes/E.M. over de huidige situatie in Den Haag en de centrumwijken (Moerwijk, Laakkwartier etc), zie ook het betreffende artikel..

  Ik borduur verder op de welhaast liederlijke tirade van dhr E.M. (die Ton macht die Musik of woorden van gelijke en zijn strekking). Hij geeft weliswaar blijk iets van het Staatsrecht te af te weten maar dat was geen reactie op MIJN uitleg, ik had het over totaal iets anders!

  Het zeer geheime rapport Werner heeft het over die Westerse en Oosterse Nederlanders. Dat die scheidslijn gelegd wordt tussen zielen met al dan geen overtochtsRECHT betekent in de praktijk dat 38.500 blanke Nederlanders dat recht wel bezitten en de 97.500 Indische Nederlanders niet.Daardoor krijgt het geheel toch wel een racialistische ondertoon, een vooroordeel mag toch niet als juridische basis bestempeld worden zoals een paar Heren veronderstellen!

  Dat niet alleen want ik lees in de Vrije Pers en het Nieuw Soerabajasch Handelsblad van 3 November 1953, het zijn wel Nederlandstalige kranten in Indonesië, een publicatie van Minister van Thiel van Maatschappelijkle Zorg :
  ….Indische Nederlanders , die in indonesie (sic) geboren en getogen zijn, zijn het beste af als zij in Indonesie zouden blijven (zegt hij aan dezelfde mensen, die de Bersiap hebben meegemaakt)…
  En onze Minister van Maatschappelijke Zorg gaat parmantig verder:
  … De ervaring leert dat de ontworteling die zij, Indische Nederlanders, doormaken als zij naar Nederland kwamen, onherstelbaar was en de problemen die hierdoor ontstonden, zijn zorgelijker dan op het eerste gezicht blijken…(misschien weet dhr. J.A.S. iets meer?).

  Dit zegt dus de politiek baas van ene Topambtenaar Werner en ook van Katholieke, dus gristelijke huize.

  De Premier dhr Drees maakt het nog bonter en die verschuilt zich in een radiorede achter de soevereiniteit van Indonesie (ach, opportunisme is Willem Drees niet vreemd):
  …..De Nederlandse regering kan niet doen, wat zij wil doen om de NEDERLANDERS in Indonesie te helpen, aangezien de ene Staat nu eenmaal niet in een andere Staat kan ingrijpen…..
  Dit wordt dus niet al te lang na de koloniale oorlog van regeringswege gezegd.

  Dit is in het kort en volgtijdelijk het ontmoedigingsbeleid van de Nederlandse regering tegen hun eigen onderdanen, nearly the same but not quite white. Dit beleid ging later naadloos over in het ontmoedigend beleid t.a.v. repatrianten in Nederland.

  Zelfs ik van Bijzonder en gristelijk Lager Onderwijs (BgLO) kan dat begrijpen.

 82. eppeson marawasin zegt:

  @Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 22 januari 2017 om 7:27 pm@

  — Ach, heer Van Broek toch … wat een verbalistische demonstratie hoe van een nyamuk een gaja te maken. Het artikel van de journalist Hans Hemmes is slechts een inleidíng op het boek ‘Compact en harmonisch, Sociale woningbouw in Den Haag 1850-2015 door Richard Kleinegris, Fred van der Burg, Just de Leeuwe’ (isbn 9789079156337).

  Daarin ook een interview met een van de eerste Indische bewoners. [CITAAT]“” Het gezin Linn blikt terug in het boek:,,Toen ik deze flat zag vond ik hem afschuwelijk. Ik dacht: hier nooit. Maar het viel mee en er was centrale verwarming. De huur bedroeg 150 gulden.” ””[EINDE citaat]

  @Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 22 januari 2017 om 7:27 pm /…/ Het zeer geheime rapport Werner heeft het over die Westerse en Oosterse Nederlanders. Dat die scheidslijn gelegd wordt tussen zielen met al dan geen overtochtsRECHT betekent in de praktijk dat 38.500 blanke Nederlanders dat recht wel bezitten en de 97.500 Indische Nederlanders niet.Daardoor krijgt het geheel toch wel een racialistische ondertoon, een vooroordeel mag toch niet als juridische basis bestempeld worden zoals een paar Heren veronderstellen!@

  — Maar heer Van Broek, het was juist uw @Daardoor krijgt het geheel toch wel een racialistische ondertoon,@ –die een meerderheid in de Tweede Kamer deed steigeren. Kortom uw Werner-rapport is nooit en te nimmer ‘regeringsbeleid’ geworden! Vanwaar uw enfant terrible gezeur?

  Overigens, -zo kennen we u- uw aansluitende ‘valse’ aantijging heer Van Broek @, een vooroordeel mag toch niet als juridische basis bestempeld worden zoals een paar Heren veronderstellen!@ –zal ik maar als een zwaktebod ‘percipiëren’.

  Het overige wat u vomeert, heer Van den Broek is wat mij betreft achterhaalde ‘borrelpraet’, zoals het thuishoort in een stamkroeg in Laakkwartier.

  Voor de vredelievende stamgasten in het Java Café evenwel heb ik nog een huiskamervraag.

  Wie-o-wie sprak deze warme ‘Koninklijke’ welkomswoorden aan het adres van Indo’s/Indische Nederlanders uit Indonesië?

  [CITAAT]
  “Ik heet u hier van allen harte welkom. U zult allen blij zijn, dat deze reis is afgelopen en dat u behouden bent aangekomen.

  Ik hoop, dat u weet hoezeer wij hier de laatste tijd met u hebben meegeleefd. Het zal moeilijk geweest zijn afscheid te nemen van het land, waarvan u hield. Hier zijn alle mogelijke maatregelen genomen om u behulpzaam te zijn. Maar u komt aan in uw eigen land, onder uw eigen mensen en ik hoop, dat u zult voelen hoe welkom u hier bent.

  U komt hier aan in de storm, die u even zal hebben doen terugdenken aan de stormen, die u de laatste tijd hebt meegemaakt. Wel komt u aan in de sneeuw, een schouwspel, dat velen uwer kinderen nog nooit hebben gezien, maar gelukkig heeft de zon vandaag ook nog geschenen. Ik hoop, dat u nog iets van die warmte zult voelen in de harten van diegenen, die u hier zullen ontvangen.

  Hartelijk welkom!”
  [EINDE citaat]

  e.m.

 83. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Aan dhr E.M. raad ik ter overweging aan scabreus woordgebruik in de toekomst achterwege te laten. ik kan mij nauwelijks voorstellen dat zijn verbaal geweld representatief is voor zijn ,mag ik veronderstellen, gedegen Indische opvoeding noch uitdrukking is van een klassieke opleiding laat staan de toets zelfs bij een voorbereidende kennisverwervende opleiding als het VMBO kan doorstaan. Alhoewel, aan mij is een vergissing ook menselijk.

  Ik laat het hier vooralsnog hier bij aangezien Ik helaas vandaag enige werkzaamheden als loonslaaf dien te verrichten. werkzaamheden weliswaar meer dan uitstekend betaald, maar het blijft het slijk der aarde (Psalm 83).

 84. e.m. zegt:

  Hij zou hoogstwaarschijnlijk dit jaar met pensioen zijn gegaan, of bij gemis van een adekwate overbruggingsregeling nog hooguit 9 maanden hebben moeten doorwerken.

  Maar helaas, gisteren twee jaar geleden alweer stopte de slinger en vielen de wijzers stil. Het meest pijnlijke en tevens verdrietige daaraan, de klok kon niet meer worden opgedraaid. Nooit meer !

  Buitenzorg meldde, dat de goede man op die fatale dag nog 8 berichten had achter gelaten op Java Post.

  Ed Vos, ten voeten uit.

  Ober, stil hier . . .

 85. Ælle zegt:

  Een leuke site voor Indo’s, Bekenden en onbekenden, gevonden, toen ik op zoek was naar mijn vader’s nicht, Ellen van der Hoeven, weduwe van Dick Davalos, en grootmoeder van Alexa Davalos.
  http://www.roki.info/

  • Gerard Huls zegt:

   Hallo Mevrouw Ellen,
   ik heb onlangs gelezen bij Javapost dat u via de site roki.info uw vaders nicht Ellen heeft gevonden.
   Ik hoop dat zij positief heeft gereageerd op het resultaat van uw zoektocht en u haar heeft kunnen ontmoeten.
   In dat verband wil ik u graag om raad vragen, want ik heb, nu al weer enige jaren geleden, de zus van een “meisje uit mijn jeugd” teruggevonden en ik dacht daarmee ook dat meisje teruggevonden te hebben.
   Ik was dolblij, maar kreeg van die zus te horen dat zij “geen zin” had om contact op te nemen met mij, omdat het ver verleden tijd betrof, ouwe koeien.
   Ik vond dat (zacht uitgedrukt) jammer en ik heb mijn zoektocht op een heel laag pitje voortgezet .
   Het laat me echter niet los.
   Daarom stel ik aan u mijn vraag :
   Weet u hoe ik dat “meisje uit mijn jeugd” zover krijg dat ze dat haar standpunt “geen zin” inwisselt voor “laat ik eens kijken, misschien is het wel leuk, het kan toch geen kwaad” ?
   Ik zou u zeer dankbaar zijn als u mij hierin zou kunnen adviseren.
   Bedankt Gerard

   • Ælle zegt:

    Heer Huls,
    Het meisje uit uw jeugd mag geen rol meer spelen in uw leven als u gelukkig bent met het Duitse kind uit de buurt van Münster.
    Wer zwei Hasen auf einmal jagt bekommt keinen.

 86. Ælle zegt:

  De WITTE helmen nu. Vroeger waren ze GROEN nietwaar?

 87. Ælle zegt:

  Donald Trump is nog geen maand president en hij wordt nu al geconfronteerd met de eerste Russische militaire ‘provocaties’. Vier Russische vliegtuigen vlogen in de Zwarte Zee zo gevaarlijk dicht bij een Amerikaans marineschip, dat ze de oorlogsbodem tot op zeventig meter naderden. Ook heeft de regering-Poetin, in strijd met een verdrag, een nieuwe kruisraket gestationeerd op twee bases.
  Bron: De Morgen. be

  • Ælle zegt:

   “Convictions are more dangerous enemies of truth than lies.”/ Overtuigingen zijn gevaarlijkere vijanden van de waarheid dan leugens. ~ Friedrich Nietsche
   Dus … wat is uw antwoord? Wie zijn gevaarlijk?

   • Gerard Huls zegt:

    hoe gevaar te ontwijken heb ik in mijn geschrift van 20-2 om 10.42 , als antwoord aan u en Helene aangegeven. Ik hoop dat het helpt

   • Ælle zegt:

    Wij zijn anno 2017 op een punt beland waar alle reacties en adviezen etc. welkom zijn. De Javapost mag haar doelen niet voorbij schieten. Het is weer te merken dat ik ook naar voetbal kijk.
    Gisteren was ’t Sutton United tegen Arsenal, 0 – 2.

   • Gerard Huls zegt:

    klopt, mee eens.
    U zult als liefhebber wel weten wat je moet doen als je ver van het doel
    een grote kans voor open doel krijgt.
    Je moet gericht en met overtuiging schieten en hopen dat je het doel
    niet voorbij schiet en dus een mooie goal scoort.
    Als de bal naast gaat ,zal ik, met uw permissie, op een achteraf
    gelegen veldje nog veel moeten trainen en loop ik het risico dat de
    trainer mij niet meer opstelt. (?)

   • Gerard Huls zegt:

    Mevrouw AEllen,
    Terug gekomen van een paar daagjes weg, lees ik dat Sutton United gewonnen heeft. Ze hebben niet op de bal gejaagd, want dat wilden ze absoluut niet, maar hebben geduldig gewacht op de kans waar ze zo lang op gehoopt hadden.
    Die 1-0 was een mooie goal, een pracht omhaal zoals je die vroeger wel eens zag. Sutton United wilde de wedstrijd verder controleren en had eerst geen behoefte aan verdere uitbouw van de score. Zoals zo vaak ontstaan er, juist als er geen druk is, de mooiste spelmomenten die kunnen leiden tot verdere score. Dat is toekomstmuziek.
    Overigens heeft u Barca gezien op woensdag. Dat was een wedstrijd naar mijn hart en ik heb deze wedstrijd dan ook opgenomen. Als u deze wedstrijd ooit nog eens terug wilt zien …. dan kan dat op ieder moment zonder enig gejaag.
    Gejaag past niet, en zeker niet, bij zo’n gebeurtenis.
    Genoeg over voetbal, er zijn belangrijkere dingen in het leven. Aan u is de keuze want ik trek me voorlopig terug in de kleedkamer van mijn geliefde Manschaft.
    Met een beetje hoop zeg ik u :Au revoir Gerard

   • gerard huls zegt:

    Beste Mevr Aellen,
    ik weet het ,Arsenal had gewonnen maar denk dat de fans van Sutton United gewenst hadden dat het andersom geweest was.. In ieder gaval genoten van de wedstrijd.

 88. Wal Suparmo zegt:

  Wie zijn gevaarlijker, de Russen, Chinesen of Mohammadaanse terroristen?

 89. robertmacare zegt:

  Volgens de Demokraten is Trump veel gevaarlijker dan de kombinatie van de Russen, Chinesen en Mohammedaanse terroristen.
  Ik heb het gevoel dat Holland hetzelfde denkt als de Demokraten in de USA…maar ja ze krijgen in Holland alleen maar CNN en geen FOX news, dus “nep news” te slikken dag in dag uit.

  • Ron zegt:

   Een ieder kan denken zoveel hij/zij wil. Holland kan denken zoveel ze willen, maar enig resultaat?

   • e.m. zegt:

    @Holland kan denken zoveel ze willen, maar enig resultaat?@

    [CITAAT]
    Amerikaanse denktank legt Westerse landen langs de meetlat Nederlandse zorg scoort hoog in nieuw internationaal onderzoek.

    De Nederlandse zorg doet het vergeleken met tien andere hoogontwikkelde Westerse landen meer dan prima. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van The Commonwealth Fund (CWF), een Amerikaanse denktank op het gebied van zorg.
    In de International Health Policy Survey 2016 van CWF wordt de zorg in 11 Westerse landen met elkaar vergeleken: Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
    Bij de presentatie van de onderzoeksuitkomsten werd de Nederlandse zorg door de onderzoekers geïntroduceerd als “het voorbeeld van een stelsel dat werkt”.

    De Nederlandse zorg scoort onder andere als hoogste als het gaat om snelle toegankelijkheid van zorg en toegang tot zorg buiten kantooruren. Ook hebben Nederlanders vergeleken met de andere tien landen in de hoogste mate een eigen dokter en hebben artsen het patiëntendossier het beste op orde. Verder zijn de wachttijden voor de lage inkomens het kortst.

    Hoge scores in het vergelijkende onderzoek zijn er ook voor Nederland als het gaat om relatief weinig problemen met toegang tot zorg om financiële redenen, beperkt gebruik van de spoedeisende hulp door goede alternatieven, weinig wachttijden voor specialistische zorg en nauwelijks coördinatieproblemen bij verschillende vormen van zorg voor lagere inkomens.
    [EINDE citaat]

  • e.m. zegt:

   @maar ja ze krijgen in Holland alleen maar CNN en geen FOX news, dus “nep news” te slikken dag in dag uit.@

   — Wat is dan volgens Fox news het alternatief van de Tea Party voor De Patient Protection and Affordable Care Act ?

   • robertmacare zegt:

    De Tea Party bepaald niet wat het alternatief is!
    Gedurende de Obama periode hebben de Republikeinen betere plannen voorgelegd maar de Demokraten waren niet geiinteresseerd.
    Trump is bezig met niewe plannen voor de huidige Obama Care ontploffing.
    Hij neemt zijn tijd om zeker te zijn dat het niewe plan goed zal zijn voor iedereen en betaalbaar is.

   • e.m. zegt:

    @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 7:08 pm De Tea Party bepaald niet wat het alternatief is!@

    — Ach, nog steeds in de ontkenningsfase!? Kan ik dus verder weinig mee. Ben geen psychiater . . .

 90. Wal Suparmo zegt:

  Trump gaat de MONROE doctrine uitvoeren van AMERICA FOR THE AMERICANS en niet voor de Mohammdanen zoal Canada ,MERKEL en de Engelsen dat doen.

 91. Ron zegt:

  Het komt uit de lengte of de breedte. Ben benieuwd of ze ook onderzocht hebben wat de inwoner van ieder sijsteem er maandelijks voor betalen. En of die maandelijkse bedragen voor een ieder het zelfde zijn of per inkomen/spaargeld/pensioen hoogte worden bepaald. Hier in ieder geval niet.
  Hier is het enige verschil de leeftijd.

  • robertmacare zegt:

   Ja met meer dan twintig partijen in Holland kreig je niks gedaan…dat volgens mijn vrienden in Holland. Ben zo blij dat mijn familie in 1960 geemigreerd is naar de USA.
   Hier mag iedereen op het gras lopen en zijn eigen lot bepalen.
   Obama Care was een grote leugen om iedereen onderdanig te maken aan het goevernement en de Demokratische partij…gelukkig niet gelukt!

 92. robertmacare zegt:

  In 1953 toen wij in Holland kwamen van Java, waren er bordjes ” verboden om op het gras te lopen”. Als je niet goed genoeg was voor de HBS, dan naar de Mulo of nog lager.
  Ik snap dat nu alles mag in Holland anders ben je anti sociaal of nog erger…helaas wou Obama Holland nadoen met het gevolg dat als je geen liberale socialist bent, dan ben je nog erger dan een ISIS koppen hakker…gelukkig hadden de wel denkende Amerikanen er balen van en kozen voor een man die beloftes maakte om Amerika weer Amerika te maken van vroeger. Het mooie is dat hij zijn beloften waar maakt, dus geen leugenaar zoals Obama en zijn cronies.

  • e.m. zegt:

   @robertmacare zegt: 8 februari 2017 om 10:27 pm …gelukkig hadden de wel denkende Amerikanen er balen van en kozen voor een man die beloftes maakte om Amerika weer Amerika te maken van vroeger. Het mooie is dat hij zijn beloften waar maakt, dus geen leugenaar/…/@

   — Count your blessings sir. Peace be with you !

  • Indisch4ever zegt:

   Robert, Je overdrijft. Dat zal wel meegevallen zijn met die bordjes in 1953.
   Hier en daar een bordje . Je overdrijft ook met de scherts :”dat nu alles mag in Holland’
   Helemaal; absurd is het te beweren dat in Nederland algemeen gedacht wordt dat wie geen liberale socialist nog erger is dan een IS-terrorist.
   Waarom toch al die onzin beweren? Is dat makkelijk kankeren, makkelijk dan nadenken en je meningen bijstellen ?
   Tja…. domme mensen die een discriminerende horrorclown als Trump aanhangen.
   Die man ls een schande voor de natie. … en een gevaar voor de wereldvrede.

   • robertmacare zegt:

    Indisch4ever, Ik lees hier Hollandse kranten en spreek vaak met mijn oude vrienden in Holland en al die “onzin” van mij is gebaseerd op wat ik lees en wat mijn vrienden mij vertellen over het gebeuren in Holland. Het gekanker en de haat voor Trump is “over the top” , maar tja als je niet voor je zelf kan nadenken en je mening kan bijstellen (kunnen jullie niet in Holland als je alleen maar naar CNN luistert) dan is het wel begijpelijk dat jullie domme dingen zeggen…alle leugens over Trump zijn inderdaad een schande en gevaar voor wereldvrede!
    Tog wel mooi dat jullie niet allemaal Duits moeten praten!

   • Indisch4ever zegt:

    wel Robert….
    Je kent Nederland niet en je komt met onzinnige verklaringen over hoe fout Nederland is.
    Wbt Trump. De man schoffeert vooral Amerikanen die zich terecht druk maken over wat voor een jerk er nu in het Witte Huis is. Nederland en vele andere landen zien die drukte en vormen hun mening.

   • e.m. zegt:

    @Indisch4ever zegt: 19 februari 2017 om 11:34 am@

    — Ach, soedah lâmar. Het heeft geen zin om met brainwashed ‘fake-Americans’ in discussie te gaan.

    Zelfs ‘Thou shalt not bear false witness against thy fmr president’ begrijpen ze niet eens.

 93. Ron zegt:

  En de meeste Indo’s in SoCal denken er ook zo over.

 94. Ron zegt:

  Over 4 jaar zal pas blijken of de mensen zo dom waren om hem te kiezen. Amerika voor de Amerikanen is toch wel een goede leuze.
  Lijkt mij ook erg overdreven om hem van buiten Amerika nu al te veroordelen, terwijl ongeveer de helft van de bevolking van de USA en van alle lagen hem gekozen hebben.
  Het heeft allemaal te maken met het te ver doordrijven van de Globalization. Je kan niet alles goedkoop importeren en je eigen mensen in armoede laten leven.
  De meeste Indo’s die lang geleden voor Amerika hadden gekozen, hebben nu voor het merendeel ook voor Trump gekozen. Dat hebben ze ook gedaan voor hun kinderen en de toekomst.
  Ik zou zeggen niet te vlug oordelen daar aan de andere kant van de Oceaan.
  Of komt het dat Europa meer moet bijdragen voor de NAVO?

 95. hansvschaik zegt:

  Beste Ron,
  Wij weten hier in Nederland altijd alles beter.
  Wij zeggen graag dat we vrijheid hebben van meningsuiting: je mag (bijna) alles zeggen wat je wilt, maar als iemand iets zegt wat wij niet leuk vinden, dan zijn we de vrijheid van meningsuiting even vergeten en zeggen dat het niet klopt wat de ander zegt.

 96. Ron zegt:

  Beste Hans,
  Daar heb je wel een punt. Er wordt vaak vergeten, dat de mensen in Amerika ook anders denken dan de Nederlanders. De Europese landen onderling alleen verschillen vaak van mening.
  En de Indo’s in Amerika denken anders dan de Indo’s in Nederland. Dat is iets dat wij allen moeten leren inzien en proberen te begrijpen.

 97. hansvschaik zegt:

  Beste Ron,
  Quote: En de Indo’s in Amerika denken anders dan de Indo’s in Nederland. Dat is iets dat wij allen moeten leren inzien en proberen te begrijpen.- end.
  Dat lijkt voor velen erg moeilijk, want “ik” heb toch altijd gelijk?
  Van mij mag iedereen een andere mening hebben, maar dat wil toch niet zeggen dat die andere mening helemaal fout is, misschien klopt onze eigen mening niet helemaal.
  Maar leg dat hier maar eens uit.
  Nederlanders – dus ook wij Indo’s – denken dat wij het beter weten.
  Daar komt zoveel onnodige ruzie van. Jammer.
  Feiten zijn toch veel belangrijker, of zoals je zei:
  Laten we over een paar jaar kijken wat de regering Trump ervan gemaakt heeft en niet nu al met vooroordelen komen. Natuurlijk kan het tegenvallen , maar het kan ook best meevallen, dus gewoon afwachten wat de feiten opleveren, toch?

  • robertmacare zegt:

   Hans, wat moeten wij van mensen denken die keiharde feiten gewoon negeren en zelfs de feiten omdraaien naar hun standpunt?
   En dan wordt je uitgescholden voor een hater en meer als je probeert met hun te redeneren met feiten….waardeloos en verloren tijd helaas…volkomen nutteloos om met dat soort mensen om te gaan.
   Zoals je eerder zij, Hollanders weten inderdaad alles beter en zijn experts in andermans zaken…niet dat zij uniek zijn in de wereld want in algemeen is de mens zo….zoals Jesus zij; not one of you is without sin!

   • Jan A. Somers zegt:

    “Hollanders” Wat ben ik toch blij dat mijn Zeeuws meisje geen Hollandse is. (alhoewel ook zij soms wel beter weet dan ik, overigens tot mijn voordeel).

 98. Ron zegt:

  Beste Hans: Quote: En de Indo’s in Amerika denken anders dan de Indo’s in Nederland. Dat is iets dat wij allen moeten leren inzien en proberen te begrijpen.- end.

  Een zeer belangrijke quote. Vorig jaar heb ik al een heel lang gesprek gehad met een Indo uit Overijsel over dat gezegde. We wilden proberen dat van beide zijden uit te werken en onze gedachten er over te laten gaan. Door omstandigheden van zijn zijde is daar nog niet veel van gekomen.

 99. hansvschaik zegt:

  Beste Ron,
  Wij zijn 70+ en hebben ook meegemaakt dat er in Indië/Indonesië over allerlei zaken soms anders gedacht werd dan in Nederland.
  Daarom weten wij dat je in een ander land zaken meemaakt en daar een ander oordeel over krijgt/hebt.
  Kijk alleen maar hoe het met ons en onze ouders gegaan is. En hoe er in Nederland over gedacht werd. En nog steeds denkt men in Nederland over “onze” zaken anders dan wij, die het mee gemaakt hebben. Ook jij en ik moesten in een ander land ons aanpassen.

 100. Ron zegt:

  Allemaal waar, Hans.
  En als zo vaak staan de beste stuurlui aan de wal.

 101. Wal Suparmo zegt:

  Het ” autochtone” Americaanse volk is nu al moe en begint nu te zeggen( via TRUMP) dat Ameika GEEN IMMGRANTEN land meer is en vooral voor de geen Engels spekende volkeren en Mohammdaanen.

 102. e.m. zegt:

  @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 10:27 pm /…/, dus geen leugenaar zoals Obama en zijn cronies.@

  QUOTE
  Trump: “Look what happened last night in Sweden. Sweden! Who would believe this? Sweden !!!”
  UNquote

  — Swedes baffled by Trump’s ‘last night in Sweden’.

  Count your blessings sir . . .

  • e.m. zegt:

   Oops . . . Trump schijnt naar Fox News te hebben gekeken !

   • En jij naar CNN.
    Een vergissing is niet hetzelfde als een keiharde leugen zoals “Benghazi gebeurde door een video tape” volgens Clinton en Obama terwijl ze allang wisten dat het niet de reden was…nou dat is een LEUGEN!
    Maar ja dat krijg je niet te horen van CNN.
    Het is mij ook bekend van vrienden van mij die in Noorwegen en Sweden wonen dat ze niet willen praten over het gebeuren met de vrouwen….dagelijkse aanrandingen door emigranten…krijg je niet te horen van CNN.

 103. Ron zegt:

  De Amerikaanse verkiezingen bepalen wie er president wordt. En het maakt niets uit of hij een jerk is, of een klein percentage daar over klaagt en of een paar landen in Europa met de vinger gaan wijzen. Over 4 jaar maken we de balans wel op en als hij het waar maakt, wat hij heeft belooft, houden die paar Amerikaanse klagers vanzelf wel op. Per slot van rekening heeft hij nog steeds te maken met de beide Amerikaanse kamers.

 104. Ælle zegt:

  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39020962
  Sweden to Trump: What happened last night?
  Er was niets gebeurd in Zweden, toch?!

  • robertmacare zegt:

   Niet in Sweden maar wel in Sehwan, Pakistan…85 murdered bij suicide bombers.
   ISLAMIC INVASION OF SWEDEN HAS LED TO RAPE CRISIS. – liveleak.com
   http://www.liveleak.com/view?i=de1_1394099792

   Muslims raped over 300 Swedish children and 700 women in first 7 months of 2013 TIP OF THE ICEBERG as 90 percent of them go unreported In the first seven months of …
   Maar dit schijnt wel te gebeuren in Sweden.

   • Ælle zegt:

    Voor wie ’t niet hebben kunnen volgen: Om te beginnen Ami Hororwitz is een Amerikaanse filmmaker, geen journalist, die 12 jaar lang eerder een INVESTERINGS-bankier was..Nu Trump’s top adviseur!
    Zijn filmmakers en producenten met geld tegenwoordig de nieuwe authoriteiten op het gebied van ‘authentiek’ nieuws.
    Straks wordt Zlatan Ibrahimovic erbij gehaald, de redder in voetbal -nood!
    On Sunday, Mr. Trump offered his own clarification, writing on Twitter, “My statement as to what’s happening in Sweden was in reference to a story that was broadcast on @FoxNews concerning immigrants & Sweden.”

    In that story, the Fox News correspondent Tucker Carlson interviewed Ami Horowitz, a filmmaker who asserts that migrants in Sweden have been associated with a crime wave. “They oftentimes try to cover up some of these crimes,” Mr. Horowitz said, arguing that those who try to tell the truth about the situation are shouted down as racists and xenophobes.

    (Mr. Carlson interjected, “The masochism of the West knows no bounds at all.”)

    Mr. Horowitz said, “Sweden had its first terrorist Islamic attack not that long ago, so they’re now getting a taste of what we’ve been seeing across Europe already.”

    It was not clear what he was referring to. In 2010, a suicide bomber struck central Stockholm, injuring two people. The bomber, Taimour Abdulwahab al-Abdaly, 28, was an Iraqi-born Swede who had developed an affinity for Al Qaeda. But that attack occurred long before the current wave of migrants.

    Ayo dan? Bagaimana ini?

   • Ælle zegt:

    Veel Indo’s die ik ken wonen in Zweden, loh!
    Stockholm Syndrome?

   • Ælle zegt:

    Wie is Ami Hororwitz? Peace & Love?
    Spreuken zegt:
    Gedachteloze spraak is als de steken van een zwaard,
    Maar de tong der wijzen is een genezing.

 105. helen zegt:

  Via het internet kunnen we in Nederland alle kranten van de wereld lezen. Zelfs Fox en Breitbart,
  waar u een fan van schijnt te zijn. Voorlopig heeft uw president nog niets voor elkaar gekregen. De waarheid komt vanzelf bovendrijven, dan zien we wie er gelijk had. Bijbelteksten ken ik ook:
  Oordeelt niet, want met het oordeel waarmee gij oordeelt, zult ge geoordeeld worden.

  P.S. Ik ben een echte Nederlandse.

  • robertmacare zegt:

   Nog niets voor elkaar gekregen!??!!
   Dus je hebt de laatste maanden zitten te slapen of alleen maar naar CNN geluisterd?

   P.S
   Ik was ook een echte Nederlander tot 1960 met een KNIL vader zonder BACKPAY gedurende 31/2 jaar in POW kamp. Holland is een VERLOREN land wat betreft godsdie st…gesloten kerken maar wel veel kerken met torens….wish you the best!
   Gelukkig maar dat GOD leeft!

 106. Gerard Huls zegt:

  Beste Helen en Aelle, en andere lezers,
  ook ik volg de discussie over Trump ,zei het op afstand, en denk dat de
  opmerkingen van Helen over “waarheid en oordeel” )20-2-2017) en de
  opmerking van Aelle over “overtuigingen” (16-2-2017) de kern raken.
  Kwaad bestrijd je niet met kwaad , dat zal niet lukken , dus zullen we een
  beter weg moeten vinden.
  Wat denken jullie van : “Verbeter de wereld maar begin bij jezelf” ?
  Laat degene, waarvan we vinden dat hij het “kwaad” is, zien of horen hoe
  het beter kan in plaats van tegenstellingen te vergroten..
  Daarmee zou hij misschien overtuigd kunnen worden het roer om te gooien.
  Met schelden, bedreigen, kwaadspreken etc. zal dat niet lukken.
  Ik las afgelopen dagen een gedichtje, van een (denk ik) door ons allen zeer
  geliefd persoon, dat ik met jullie zou willen delen:

  Genoeg gepraat

  Genoeg gepraat, genoeg beweerd,
  ze blijft, dezelfde pijn,
  we hebben het mensdom zelf versteerd,
  nu moet het pauze zijn.
  Een pauze van een jaar of tien
  en van volkomen zwijgen,
  dan heb je kans dat we misschien
  een nieuwe wereld krijgen.
  Dan heb je kans dat het ons lukt,
  misschien komt alles goed,
  als niemand meer een letter drukt
  of zeggen zal hoe het moet.

  Ik wil absoluut niemand de mond snoeren maar hoop dat alleen al de
  gedachten achter dit gedicht onze wereld een beetje beter zal maken en
  een positieve bijdrage levert aan de discussie.
  Geloof me , ook ik zondig veel te vaak tegen deze gedachten maar probeer
  ze in praktijk te brengen .
  Ieder keer dat een van ons dat lukt zou een feestdag moeten zijn voor ons
  allen want dat brengt een betere wereld een stapje dichterbij.
  Met vriendelijk groet GerardHuls

  • robertmacare zegt:

   Gerard, ben volkomen met je eens…helaas zal dit nooit gebeuren totdat God terugkomt
   volgens de BIJBEL.
   Het is inderdaad ook waar dat een positieve diskussie niet mogelijk is wanneer de partijen onder andere omstandigheden leven en niet de waarheid kunnen erkennen.

 107. e.m. zegt:

  @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 7:08 pm Gedurende de Obama periode hebben de Republikeinen betere plannen voorgelegd maar de Demokraten waren niet geiinteresseerd.@

  — Huh ! Wat waren die betere plannen dan ? Ze hebben alleen maar onder grote druk van jouw Tea Party Movement constant oppositie gevoerd. Waar was jij?

  @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 7:08 pm Trump is bezig met niewe plannen voor de huidige Obama Care ontploffing.@

 108. e.m. zegt:

  @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 10:27 pm /…/gelukkig hadden de wel denkende Amerikanen er balen van en kozen voor een man die beloftes maakte om Amerika weer Amerika te maken van vroeger. Het mooie is dat hij zijn beloften waar maakt,/…/@

  — Wat een Nederlandse krant schrijft gebaseerd op Russische bronnen:

  QUOTE
  “”Terwijl zijn adjudanten de Europanen proberen te laten wennen aan de nieuwe Amerikaanse koers, gaat Trump weer voluit in de aanval tegen de pers. Zelfs Moskou heeft het gehad met de onberekenbare president.

  De twijfel in Moskou is toegeslagen nu de toon uit Washington anders blijkt dan de campagne van Donald Trump beloofde. Als kandidaat zinspeelde Trump op goede relaties met president Poetin, op de erkenning van de geannexeerde Krim als Russisch grondgebied en op terugtrekking uit de ‘achterhaalde’ NAVO, het bondgenootschap dat Rusland als vijand beschouwt.

  Maar in het Witte Huis van president Trump echoën de afgelopen dagen standpunten die doen denken aan de vorige bewoners./…/””
  UNquote

 109. e.m. zegt:

  @Robbert Macare zegt: 19 februari 2017 om 8:41 pm En jij naar CNN.@

  — Ik lees ook weleens een Amerikaans krantenartikel en ben voorlopig gerustgesteld dat de Republikeinen gelukkig ‘good old’ John McCain nog in huis hebben to protect freedom of press by the First Amendment to the United States Constitution.

  Ben even kwijt wat de Republikeinse Senator McCain ook alweer zei over dictators.

  Vraag me trouwens af of de Amerikaanse Minister van Defensie James Mattis ook zo’n moeite heeft met de media en net zoals zijn grote baas -alsmede brainwashed parrot fake Americans- de pers ook ziet als ‘the enemy of the American people’.

  • robertmacare zegt:

   e.m, je hebt veel zand in Holland en ik kan zien dat je het nuttig hebt gebruikt…keep your eyes and ears closed to the truth by keeping your head in the zand.
   Je hebt geen flauw benul wat hier in Amerika gaande is dus beter mond dicht en zorgen dat Holland ook zijn deel betaalt aan NATO anders kan je beter wennen aan RUSLANdse taal.
   Peace be with you e.m

   • e.m. zegt:

    Ja, dat zei jij hierboven ook al over de Duitse taal. Veel van jouw familieleden waren in Nederlands-Indië toch sympathisanten van de NSB, niet waar. Zo zie je maar, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.

    Maar ik merk, dat jij feitelijk geen (tegen)argumenten weet in te brengen en daarom kun jij ook niet redelijk zijn, anders dan een beetje lawaaipapegaaien.

    Jij durft niet eens in te gaan op wat Republikeinse Senator McCain over dictators heeft gezegd en de Amerikaanse Minister van Defensie James Mattis over de pers. Ik geloof zelfs dat jij het liever ontkent allemaal. Jij bent dus de Strauß !

    Jouw dictatotiaal getinte instructie aan mijn adres @dus beter mond dicht@ is daar ook zo’n prototypisch voorbeeld van.

    Nahja, omdat het jou niet lukt om met een open mind te discussiëren, neem ik jou het een en ander niet eens meer kwalijk. Je bent alleen wel door het ijs gezakt.

    Nochtans heb jij bij mij wel één pré, jij houdt je tenminste wel met de politiek bezig. Dat vind ik een goed ding, of ik het nu met je eens ben of niet.

    Anderen, die zich ten principale niet met de politiek bezighouden, maar wel op groteske wijze alom roeptoeteren, dat zijn echte ‘losers’.

    Sterkte verder. Houd je hoofd boven water als de tsunami komt !

    Friede sei mit dir / мир с вами / Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh . . .

 110. helen zegt:

  Ons land heet Nederland en ik weiger mij bedreigd te voelen door uw woorden.
  U denkt de waarheid in pacht te hebben,dat is uw goed recht. Maar zonder bewijzen geef ik u geen gelijk.

 111. Helen, het is niet mijn bedoeling geweest om je te bedreigend te voelen..please accept my excuses if I did so.
  Zal het bewijs voor je vinden in volgende reactie.

 112. robertmacare zegt:

  Hi Helen, hier dan zijn accomplishments sofar;

  10) Freezing all Federal Hiring Outside of the Military: Trump followed in Ronald Reagan’s footsteps by putting a federal hiring freeze in place almost immediately after he became president. That’s big, because the first step to shrinking government is to stop adding more people to it.
  9) Pulling Support for the Obama Drive to Force Women to Allow Men in Their Bathrooms: This was a bit surprising, because Trump has generally been supportive of allowing transgender women to use women’s bathrooms, but he also said he believes the issue should be left to the states. Towards that end, he ordered the DOJ to “withdraw a motion filed by former President Barack Obama seeking to allow transgender students in public schools to use the restroom with which they identify.” That will probably lead to the issue being left to the states, which is how it should be.
  8) Reinstating The Mexico City Policy: Barring U.S. government funding to international non-governmental agencies that promote or perform abortions is a big deal for pro-lifers. Because of Trump, your tax dollars are no longer going to be used to murder children overseas.
  7) Ordered Federal Agencies To Cut Two Regulations For Every New One They Propose:Not only will this lead to fewer regulations, Trump has also decreed that the net cost of any new regulation that is added after cutting the old regulations should be zero. In other words, the regulatory burden on the American people can only go in one direction: down. If you want to help the economy, one of the best ways to do it is to stop strangling American businesses with red tape. Trump understands that.
  6) Putting Out An Executive Order Asking The DOJ And Homeland Security to Withhold “Federal Funds, Except As Mandated By Law” From Sanctuary Cities: Trump talked a lot about sanctuary cities on the campaign trail and it’s great to see him taking action against these lawless cities. The fewer sanctuary cities we have, the fewer Americans like Kate Steinle will be raped, robbed or murdered as a result. There is no such thing as the “rule of law” when a protected class of foreign trespassers don’t live under the same laws as the rest of us.
  5) Approving The Dakota Access Pipeline And The Keystone Pipeline: Not only will both those pipelines produce jobs without harming the environment, over the long haul they’ll help reduce gas prices. Liberals may not care about Americans spending less on gas, but it’s great that Trump does.
  4) Killing The Trans-Pacific Partnership Trade Deal: As Jeff Sessions has noted, the TPP was a bad agreement that dangerously eroded America sovereignty,
  “The TPP is about a goal of creating a new global regulatory structure, what I have called a Pacific union, transferring power from individual Americans and power from Congress once more. Eroding Congress to an unaccountable, unelected international bureaucratic committee. In other words, we are empowering the Trans-Pacific Partnership countries to create really a new Congress of sorts, a group with delegates that goes and meets and decides important issues that can impact everyday life of Americans. So the American representative in this commission, which will operate in many ways like the UN, will not be answerable to voters anywhere.”
  For liberals, transferring American sovereignty to an unelected international group is a feature. It’s great that Trump sees it as a bug.
  3) Undermining Obamacare: While there’s still lots of talk about how the GOP should repeal and replace Obamacare, Trump has already stuck a shiv in the heart of the program by ordering the government to “exercise all authority and discretion available to them” to delay the law and grant exemptions. There are still legal questions to be answered about the long term impact of this executive order, but as a practical matter, it appears to have already done away with the IRS enforcing a penalty on people who don’t have healthcare. Technically, the law is still on the books, but if you no longer have to report to the IRS whether you have health insurance or not, that makes it nearly impossible for it to be enforced. Obamacare is already in a death spiral and this executive order will speed things along.
  2) Ordering The Construction Of The Border Wall: If you had to pick a central promise of Trump’s campaign, it was building a border wall. He’s already ordered construction to begin and as an extra added bonus, he signed an executive order increasing the number of border patrol agents and staffers for deportations. Of course ultimately, Trump will be judged on getting the wall finished, but you have to start somewhere and it’s good to see him taking that big first step right out of the gate.

  1) Selecting Neil Gorsuch For The Supreme Court: Gorsuch is an eminently qualified 49 year old originalist and if conservatives were fantasy league picking their top five selections for the court, he’d be on it. Trump did his job; now it’s up to Mitch McConnell to get Gorsuch confirmed via hook, crook or nuclear option.

 113. helen zegt:

  Zijn eigen team is nog lang niet compleet.
  Voor het bouwen van ‘de muur’ is nog geen financiering, dus 0,0 meters nu.
  Een plan om ‘Obama-care’ te vervangen is er nog niet.
  Wetteloze steden, omdat er medemenselijkheid betoond wordt?
  Hoeveel kinderen sterven er dagelijks in de US, doordat er een geladen wapen voor het grijpen ligt?
  Twee voor een, werkt nog niet. Toch?
  Openbare toiletten, iets om je druk over te maken in de eerste dagen van je regering?
  Geen nieuwe mensen mogen aannemen, werkt dacht ik ook nog niet.

  • robertmacare zegt:

   Nu heb je een goed idee hoe het Obama regime de USA kapot heeft gemaakt…Trump heef wat werk te doen om de Obama rotzooi te verbeteren.
   Maar ja , dat krijg je niet te horen van CNN of The New York Times.
   En jij denkt dat alles goed moet worden in 30 dagen!?! Wat een nonsensical gedachte!

 114. Ron zegt:

  Robert, het heeft geen zin om in te gaan op de opmerkingen van de experts aan de Noordzee. De tijd wijst het wel uit. Laat ze gewoon met hun vinger wijzen. Ze zijn daar gelukkig mee. (behalve als ze meer moeten betalen voor de NAVO)

 115. robertmacare zegt:

  Ron, ik probeer altijd om een redelijk gesprek te voeren…in dit geval heb je volkomen gelijk…werkelijk een stelletje tollols!

  • helen zegt:

   Schelden doet geen zeer, lieve Trump- en Breitbart-lovers!

   Breitbart editor Milo Yiannopoulos is in the news again — after he was caught defending the sexual abuse of children.

   Over the weekend, it was revealed that Yiannopoulos was invited to give a speech at the 2017 Conservative Political Action Conference (CPAC), the biggest mainstream conservative conference in America. Shortly after, the conservative website Reagan Battalion resurfaced video footage of Yiannopoulos defending the idea of “13 year olds” having sex with “older men.”

 116. helen zegt:

  Alleen als het zogenaamd over Zweden gaat, dan mag er kennelijk gewezen worden door Trump and friends.

 117. robertmacare zegt:

  Some truth for you Helen that you do not get from CNN but from the Swedes themselves…enjoy!

  President Trump’s remark about Sweden and Muslim refugee violence was absolutely correct; Muslim violence of multiple ugly sorts is a nightly occurrence in Sweden. But those American journalist fellows — you know, the guys who are intentionally putting bulls-eyes on their backs — will not write talk about it because:

  –The want to protect the lying feminist that heads the Swedish government.

  –Sweden proves that Muslim immigrants are a societal and law-enforcement disaster for the receiving country.

  –Journalists and the Democrats want to inflict on America the same social breakdown-via-Muslim refugees that is happening in Sweden and almost all of Europe.

  –They are dumb-shits like Angela Merkel.

  Below is a description of the ongoing and apparently accelerating attacks by Muslim refugees on Sweden’s society. It is written by a senior Swedish police investigator who the Swedish government is now trying to silence by investigating him for “inciting racial hatred”. Presumably, Judge Sven Orwell will handle the case for the government.

  Naturally, the story was picked up by an independent journalist and from Russia’s fine RT news service. (1, 2, 3) They apparently have time to cover real news and promote public safety, probably because they don’t have to take time off to pick up pay checks from the Clintons.

  “A Swedish police officer recently offered up a little more truth than people are used to when he posted an epic rant on Facebook about immigrant crimes plaguing his police department and his country. In the beginning of the post, the police officer said that he was “so fucking tired” and warned that “what I will write here below, is not politically correct.” With that warning, below is brief taste of what followed courtesy of RT:

  “Here we go; this is what I’ve handled from Monday-Friday this week: rape, rape, robbery, aggravated assault, rape-assault and rape, extortion, blackmail, assault, violence against police, threats to police, drug crime, drugs, crime, felony, attempted murder, rape again, extortion again and ill-treatment.”

  “Suspected perpetrators; Ali Mohammed, Mahmod, Mohammed, Mohammed Ali, again, again, again. Christopher… what, is it true? Yes, a Swedish name snuck in on the edges of a drug crime. Mohammed, Mahmod Ali, again and again.”

  “Countries representing all the crimes this week: Iraq, Iraq, Turkey, Syria, Afghanistan, Somalia, Somalia, Syria again, Somalia, unknown, unknown country, Sweden. Half of the suspects, we can’t be sure because they don’t have any valid papers. Which in itself usually means that they’re lying about their nationality and identity.”

  The Facebook post was published by Peter Springare, a senior investigator at the serious crimes division at the Örebro Police Department with 47 years under his belt. Springare noted that what he had to say could harm an officer’s position and/or pay grade which is why most officers never speak out.”

  Makes you kind of long for the sound of rounds being chambered, does it not?

  –Endnotes:

  –1.) http://www.zerohedge.com/news/2017-02-07/swedish-cop-posts-epic-facebook-rant-immigrant-crime-ignites-nationwide-firestorm

  –2.) https://www.rt.com/news/376582-sweden-cop-immigrant-crime/

  –3.) http://www.zerohedge.com/news/2017-02-08/swedish-cop-who-spoke-out-about-immigrant-crime-now-being-investigated-hate-speech

  Be Sociable, Share!

  1

 118. helen zegt:

  Swedish Prime Minister Stefan Lofven didn’t use one of Donald Trump’s favorite phrases, “fake news,” when he scolded the president for his recent comments about Sweden. But he did say that leaders should “take responsibility for using facts correctly and verifying any information that we spread.”

  Former prime minister Carl Bildt also warned on a Swedish radio program that a president who “spreads lots of false rumors … can be truly dangerous,” CBS News reported.

  Bildt later emailed The New York Times: “We are used to seeing the president of the U.S. as one of the most well-informed persons in the world, also well aware of the importance of what he says. And then, suddenly, we see him engaging in misinformation and slander against a truly friendly country, obviously relying on sources of a quality [Fox News] that at best could be described as dubious.”

  Einde discussie, wat mij betreft

 119. Ælle zegt:

  Thailand is ook al zo’n tpokkenland geworden. Je mag er nog niet eens vissen voeren. Lees maar:
  PHUKET: — A Russian tourist spent two nights in jail for feeding fish at Koh Racha before paying 100,000 baht bail to be released from a holding cell at Phuket Provincial Court yesterday. /Een Russische toerist heeft 2 dagenn in de nor gezeten omdat hij vissen heeft gevoerd voordat hij gisteren eerst honderd duizend baht had betaald en bevrijd werd uit een cel in Phuket Provincial Rechtbank.
  Ook staat een BBC journalist, Jonathan Head gevangenisstraf te wachten omdat hij onroerend goed zwendel aan de kaak heeft gesteld..
  http://www.chiangraitimes.com/bbcs-jonathan-head-faces-jail-time-in-thailand-for-reporting-phuket-property-scam.html
  Iewwww!!!

  • Ælle zegt:

   Russische toerist is een vrouw van 53, Olga SMIRNOVA, die het geld heeft moeten LENEN om de borgsom te betalen. Haar wacht dan nog een veroordeling! https://coconuts.co/bangkok/news/russian-tourist-borrows-100000-baht-bail-feeding-fish-off-phuket/
   1.000,000 baht = meer dan 27,000 Euro
   Er bestaat een quiz met belangrijke vragen die nog meer vragen opwerpt.
   1. Which new initiative will have the greatest short-term impact on public transportation in Phuket?
   2. What is the best way to hire Phuket’s lifeguards?
   3. Do you trust the Thai police?
   4. Should jet-ski operators be allowed to operate on Phuket’s beaches?
   5. Do you feel safe on the streets of Phuket after dark?

   Pokkenland!

   • Gerard Huls zegt:

    Beste Ælle
    Teruggekomen van de carnavalsoptocht (koud en verkleumd) ,
    lees ik uw kwalificatie van Thailand : “Pokkenland”.
    Zo’n 15 jaar geleden maakten mijn echtgenote en ik onze eerste
    grote vakantiereis naar .. ja naar Thailand. De meeste dingen die
    men voor het eerst doet laten een blijvende herinnering achter
    die moeilijk is uit te wissen. Zo verging het mij ook met Thailand.
    Aan vrienden en bekenden vertel ik nog steeds hoezeer wij hebben
    genoten van deze reis , fijne groep ,veel onbekends gezien ,mooi
    land, fijne mensen, etc..in een woord “fijn”. Een groot minpunt
    was , dat je als man alleen , en zelfs samen met echtgenote ,
    niet veilig over straat kon lopen.
    Natuurlijk is er in de afgelopen 15 jaar wel veel veranderd maar
    om dan “pokkenland” genoemd te mogen worden moet er wel
    heel veel veranderd zijn .
    Droom ik ook over Thailand in de ver verleden tijd en heb ik te
    weinig oog voor de realiteit ? Kan zijn, maar een eerste reis
    houdt toch altijd een bijzondere plaats in de herinnering.
    Voor mij zal Thailand , van alle landen die wij daarna in ZO-Azië
    bezochten , altijd een bijzondere plaats in blijven nemen, ook al
    gebeuren er dingen die wij minder leuk vinden.

  • Wal Suparmo zegt:

   In Thayland wonen de Tai-tai.

 120. Ælle zegt:

  VX – VX – VX – VX – VX – VX – VX – VX – VX

  De half-broer van Kim is vergiftigd door o.a. Siti Aishah, geboren in Johor, uit Serang,Banten, Indonesië, met VX (O-ethyl-S-(2-(di-isopropylamino)ethyl)-ester van methylfosfonothioinezuur) is een zenuwgas dat tot de organofosfaatesters behoort en zich naast zijn extreem hoge giftigheid vooral kenmerkt door zijn lange persistentie in de grond (2-6 dagen).[3] Organofosfaten zijn acetylcholinesteraseremmers die de signaaloverdracht bij de cholinerge synaps verstoren, waarbij VX het krachtigste zenuwgas is (LD50 bij opname via de huid is 10 mg per man van 70 kg.[6] In het lichaam leidt VX tot functieverlies van het ademhalingsstelsel, de bloedsomloop en de skeletspieren. Het tegengif bij een VX-besmetting is een injectie met 2 mg atropine, een acetylcholine-antagonist.[3]
  Bron Wikipaedia

  https://www.thesun.co.uk/news/2943539/half-brother-of-north-korea-leader-kim-jong-un-killed-in-a-malaysian-airport-had-nerve-agent-on-his-face/

  Pokkenwereld!

  • Ælle zegt:

   Om niet onwetend te zijn wat er zoal aan chemische wapens in omloop zijn is hier een kleine lijst waarbij VX ook wordt aangehaald op vijfde plaats, de V is van het woord Venom.
   Nerve Agents (tast het zenuwstelsel – hersens – dodelijk )
   GA – Tabun
   GB – Sarin
   GD – Soman
   GF – Cyclosarin
   VX – Methylphosphonothioic Acid
   Blister Agents (veroorzaakt blaren)
   HD – Sulfur Mustard (Yperite)
   HN – Nitrogen Mustard
   L – Lewisite
   CX – Phosgene Oximine
   Choking Agents: (werkt verstikkend)
   CG – Phosgene
   DP – Diphosgene
   Cl – Chlorine
   PS – Chloropicrin

   C.B. Murray schreef het boek VX: A DEADLY MIST reeds in 2004

  • Jan A. Somers zegt:

   “een injectie met 2 mg atropine” In militaire dienst hadden we een spuit bij ons. Bij TNO was/is(?) er een afdeling waarbinnen een groep zich bezig hield met detectiemogelijkheden voor zenuwgassen. De directeur, de heer Ooms, was heel actief die kennis te verspreiden en maakte hiermee internationaal naam. Het heeft geleid tot een VN-orgaan waarvan de naam mij even ontschoten is (mag op mijn leeftijd). Dit orgaan is kort geleden ook bezig geweest met onderzoek van gebruik van deze gassen. (waar, is mij ook ontschoten, Syrië?).

 121. Ælle zegt:

  De zenuw’gassen’ (nerve agents) zijn in feite oorlogswapens die vlak voor de 2de Wereld oorlog werden ontwikkeld en verwant aan insecticiden.
  Absorbtie via de huid is binnen 1 -2 mminuten dodelijk, vertraagd tot 1 – 2 uren.
  Via de ademhaling 1 – 10 minuten en via de ogen bijna even snel.
  Bij zelfbehandeling na allerlei symptomen, zoals lopende neus, sputumvorming, benauwdheid op de borst, kortademigheid, vernauwde pupillen, spiertrekkingen, misselijkheid en buikkrampen, vraag om intramusculaire injectie van atropine vermengd met oxime.à 2 mg.

 122. Ælle zegt:

  BTW, de bekende zoetstof ASPARTAAM = E 951, zou eerst ook als chemisch wapen gebruikt worden, maar als zoetstof bracht ’t meer geld in het laatje, Denk hierbij aan Coca Cola LIGHT!!!
  *Fenylalanine waarschuwing
  Alleen mensen met een zeldzame erfelijke afwijking (PKU, 1 op de 15.000 mensen, Phenylketonurie (PKU) is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte. Met ‘stofwisseling’ wordt het omzetten en verwerken van stoffen in ons lichaam bedoeld. Dat is nodig voor de opbouw van weefsels, zoals spieren, botten en organen en voor het vrijmaken van energie. )
  of een bepaalde stofwisselingsziekte, waarbij fenylalanine niet door het lichaam kan worden verwerkt, moeten aspartaam mijden. Daarom staat er de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’ op producten die aspartaam bevatten.

 123. Wal Suparmo zegt:

  Wat? Siti Aisjah geboren in Johor? Zij is een autochtone TOTOK SUNDANESE geboren in SERANG dat is provinsi BANTEN ( BANTAM).Voorhet eerst naar Malaysia vertrokken als BABU(TKW) maar een paar in in out Malaysia en heft zich zelf geupgrade.

 124. Ron zegt:

  Cola is ook een vergif. Roest van vastzittende moeren aan bouten lossen op door te weken in cola.
  Op de vaart wel eens toegepast. Daarom drink ik het nooit.

 125. Ron zegt:

  Dank voor de film. Kende ik nog niet. Gelukkig drinken mijn vrouw en ik nooit zoete fris dranken. Hebben het ook niet in huis en in de ijskasten. Persoonlijk drink ik ook geen melk, want dan krijg ik diarree. Meestal gewoon water en zwarte koffie en een theelepel suikerriet of vers gezette thee zonder suiker.

 126. Wal Suparmo zegt:

  WEDANG DJAHE is nog steeds de gezondste.Koud of warm .De drank van onze KAKEK en NENEK.Zonder side Ja toch broer!

 127. Cezar zegt:

  Zij die in de oorlogsjaren aan de Burma spoorweg onder het misdadig geweld van de jappen dwangarbeid moesten doen en veel van hun familieleden mogen dat toch een “pokkenland” vinden?

  • Ælle zegt:

   Zij die in de oorlogsjaren aan de Burma spoorweg onder het misdadig geweld van de jappen dwangarbeid moesten doen en veel van hun familieleden mogen dat toch een “pokkenland” vinden?
   Wat of wie houdt hen tegen?!

   • Ron zegt:

    Niemand! Net zo goed als een ander het een fantastisch land vindt. In wezen waren het de pokken Jappen, die dat gecreëerd hebben. Diverse Chevalier en Geenen familieleden liggen daar begraven.

   • Gerard Huls zegt:

    Beste Aelle en Ron,
    Ik zou jullie niet willen tegenhouden een land een “pokkenland” te noemen en kan daar zelfs begrip en respect voor opbrengen.
    Mag ik met u nog een opkomende gedachte delen ?
    Ikzelf ben, als u, geboren na de 2e wereldoorlog, en heb alle gruwelen daarvan gelukkig niet persoonlijk ondergaan. Wel ben ik opgegroeid
    in de tijd dat alle Duitsers werden gekwalificeerd als “moffen”. Mijn grootvader en mijn oom (onderwijzer 4e klas Piet Tilleman), wilden voor geen goud voet op Duitse bodem zetten en maakten daarom voor hun vakantie naar Italië een grote omreis over Frankrijk.
    U zult zich misschien kunnen voorstellen wat ik van hen allemaal te horen kreeg toen ik met een Duits vriendinnetje thuiskwam en haar aan mijn opa en oom voorstelde ( “hoe kan je dit doen?” ,“ zijn er geen anderen?”,“maak het toch uit!“,“kan je ons toch niet aandoen!” etc.).
    Als ik naar hen geluisterd had , had ik gisteren niet naar Duitsland hoeven rijden om de 87ste verjaardag van mijn schoonmoeder te vieren .
    Als ik naar hen geluisterd had, had mijn opa niet één van zijn favoriete aangetrouw-de kleindochters gekregen en had mijn oom haar niet met zoveel liefde de Neder-landse taal bij kunnen brengen .
    Als ik naar hen geluisterd had, was ik nu niet bijna 50 jaar getrouwd met dat Duitse vriendinnetje .
    Het slechte uit ieder land of volk, ook uit eigen volk, zal ik weren/haten, maar het mooie uit ieder land of volk daarentegen zou ik liefst willen omarmen.
    Om met Reinhard Mey te spreken, wil ik deze bijdrage besluiten met :
    “Guten Nacht Freunde, es wird Zeit für mich zu gehen ,was ich noch zu sagen hätte, dauert eine Zigarette und ein letztes Glas im Stehen“:
    Vandaag.
    Ik wil vandaag eens lekker denken
    lekker denken positief
    niks te morren
    niks te knorren
    alle mensen heb ik lief
    geen seconde wil ik balen
    ’t wordt een vlekkeloze dag
    duizend maal wil ik herhalen:
    heerlijk dat ik leven mag.
    (van Toon)
    Ik heb hiermee wel gezegd wat ik op dit platform over dit onderwerp
    kan bijdragen maar zet het graag op een ander platform voort.
    Een fijne dag voor jullie en verdere Java-lezers.

  • Ælle zegt:

   Heer Huls,
   … in de tijd dat alle Duitsers werden gekwalificeerd als “moffen”… Nee hoor, reeds 3 eeuwen eerder, in 1672, dus, “Toen de Bisschop van Munster in 1672 in het Oosten van ons land gevallen was, werden de soldaten tegen de strenge koude beschermd door een mof, die met een lederen riem aan den rok bevestigd was. Hiernaar werden de soldaten van de Bisschop door de Overijselenaren spottend moffen genoemd. Toen de Duitschers later veel naar Holland trokken en hier door vlijt en energie rijk werden, wekte dit niet zelden den naijver (= jaloezie) der Hollanders op. Dit gaf vervolgens aanleiding, dat het scheldwoord mof algemeen op den Duitscher werd toegepast.”

   • gerard huls zegt:

    Beste Mevrouw AEllen,
    Bedankt voor uw uitvoerige en geduldige uiteenzetting over de oorsprong van het woord “mof ”. Ik hoop dat we daarmee op een ander platform zijn beland .(?)
    Dat het woord reeds langer bestond wist ik wel maar dat het uit de periode van de Bisschop van Münster dateerde wist ik niet. Ik neem dat echter zonder enige vorm van twijfel van u aan.
    Leuke bijkomstigheid is dat mijn Duitse vriendinnetje omstreeks 1968 gewoond heeft vlak bij Münster, in het dorp Greven en wij enige malen in Münster zijn wezen dansen. Ik kan u verzekeren dat daar geen soldaten met moffen aan hun riem rondliepen.
    Bent u met mij van mening dat het eerdere ontstaan van het woord “mof” de kern van mijn eerste bijdrage niet aantast, misschien zelfs wel versterkt ? Is dat ook uw mening ?
    Met vriendelijke groet Gerard Huls

   • Jan A. Somers zegt:

    De inwoners van Duitsland zijn voor mij nog altijd Duitsers. Ook voor mijn Zeeuws meisje dat nauwer met Duitsers in contact geweest is dan ik.

 128. Gerard Huls zegt:

  natuurlijk en ik heb daar alle respect voor

 129. Ælle zegt:

  Waarom pleegde de Nederlander Tan Hoek Tjoe oud 56 jaar, wonend in complex BDN Blok B4 op Pancoranmas nr 15, in Depok. vorig jaar zomer zelfmoord?

  • Bill Zitman zegt:

   Tan Hok Tjoen (54) pleegde zelfmoord omdat zijn vrouw echtscheiding had aangevraagd.

   • Ælle zegt:

    Vreemd verhaal, want hij nam zijn vrouw Ratna Mufliah en zijn twee kinderen wel eerst uit eten in Foodcourt op de 2de verdieping. Itc Depok shopping mall. Daarna ging hij vanaf de 3de verdieping vliegen. Onbegrijpelijk!

 130. Wal Suparmo zegt:

  Kassiaaan! Die vent kok ken toch zoo dom zijn. Maar soedah misschien hij bingoeng want zijn vrouw nog jong en beslist erg lief kajak pop gezichtnja( BARBIE).En bodynya kajak guitar hawaai van si Tjok de Fretes. ( SORRY,NO OFFENCE PLEASE!).

 131. Ælle zegt:

  Speciaal voor de dames die de Java Post lezen een video vandaag want het is International Women’s Day.

 132. Bill Zitman zegt:

  Hiermede het onplezierig bericht voor medelezers dat Surya Admadje op Zondag jl overleden is. Met hem verliest Java Post een trouwe deelnemer en een vrij zuivere bron van informatie over Indonesische geschiedenis. Voor mij was hij ook een belangrijke schakel naar mijn jeugd in Tjideng. May he rest in peace…….

 133. Wal Suparmo zegt:

  Mijn zeer diepe condoleances aan zijn vrouw en kindeen.Aan wat is hij overleden en op welke leeftijd.Nogmaals P.C!

  • Bill Zitman zegt:

   Hij schreef mij in eind Januari dat hij tegen een hartklep operatie op zag die hij in Februari zou ondergaan. Mijn opvolg emails bleven onbeantwoord totdat zijn vrouw mij gisteren van haar verlies informeerde. Hij zou ong. 69 geworden zijn.

   • Indisch4ever zegt:

    Bill, ik neem je beicht over op Indisch4ever. Hij was ook daar een trouwe bezoeker, 12 jaar lang !

   • Bill Zitman zegt:

    Be my guest….in dit geval is het alleen jammer dat ik niet de boodschapper van betere tijding had kunnen zijn. Surya en ik hadden over de laatste jaren een verbond van mutual understanding en respect opgebouwd wat moeilijk te vervangen zou zijn. Hij was een real gentleman…….

   • Bill Zitman zegt:

    Sorry, “verbond” had “verband” moeten zijn.

 134. e.m. zegt:

  Ja, het werd te stil na 12 december vanwege alleen maar ‘pulang kampung’. Al die keren daar voor op sites die hem onder ogen kwamen, liet Pak Surya Atmadja wanneer hij meende dat daar aanleiding toe was, op zijn geheel unieke wijze reageerders en medelezers de andere i.c. de ‘Indonesische’ kant van het verhaal zien.

  Met zijn verscheiden gaat ook een tolerante diepgelovige moslim van ons heen.

  Selamat jalan Pak Surya Atmadja

 135. hansvschaik zegt:

  Selamat jalan Om sid, Surya Atmadja.
  Een zeer kundig en behulpzame man die in Indonesië dichtbij heeft gewoond: Tanah Abang II, wij T A III. heeft geholpen het graf van mijn opa te zoeken.
  Ik zal hem erg missen.

 136. Wal Suparmo zegt:

  AAn Pak Suryaamaja:.INNAILLAHI WAI INNILAI RIDJIOEN= Moge hij naar Allah terug keren.

 137. Wal Suparmo zegt:

  Aan de Hr.Zitman. Het blijkt dat hij toch niet zo oud is., Bedank voor de informatie.Een KLEPPEN OPERATIE is inderdaad meer gecomplizeerd dan een gewone BYPASS of RINGSETTING.Maar hoe dan ook de mens wikt maar God beschikt..Hij stamt van een SUNDANESE MENAK( adel) waar bii zijn voorouders hoge posities haden bij de BB.

 138. buitenzorg zegt:

  En weer gaat iemand van ons heen. Pak Surya was een van de weinigen die een brug kon slaan van de geschiedenis van Indië naar die van het moderne Indonesië. We zullen hem missen.
  Selamat Jalan, Pak Surya.

 139. Jan A. Somers zegt:

  Hij was voor mij een stem uit Indonesië, die hoor je hier niet vaak. We waren het af en toe niet met elkaar eens, maar ja, hij was gewoon een mens, net als wij allen. Moge hij rusten in vrede. Mijn hormat!

 140. van Beek zegt:

  Pak Surya yth, Innalillahi wa Innaillahi Rodjiun, Semoga diterima oleh Allah SWT. Terima kasih banyak, dan sampai bertemu lagi

  mas van Beek

 141. RLMertens zegt:

  Ach, wat te zeggen bij zo’n bericht. Enige tijd geleden nog telefonisch contact gehad en gegohbrol en gelachen over wat wij afzonderlijk soms te weeg gebracht hebben bij onze opponenten. Kom eens langs man? Adoeh, ik mag niet meer autorijden. Itoe mijn rikketik. Surya, wat zal ik je missen.
  Familie/gezin mijn oprechte deelneming.

 142. Wal Suparmo zegt:

  Als je niet meer mag STUUREN dan verlies je vlug je reactie vermogen.Ik heb een vriend van 86 jaar die nog stuurt.Ook s’avond en geduurende regen.Ik hoop dat het met mij ook zo kan zijn.Want meestal is het de familie die verbied je om te stuuren.

 143. Jan van Riebeek zegt:

  Mijn zeer diepe Condoléances aan Surya Atmadjas vrouw en familie .Wat een groot verdriet en verlies dat We zijn enorme kennis en wijsheid over het Oude Oost-Indië niet meer zullen kunnen lezen .
  Ik vond zijn Oost-Indische naam altijd zo prachtig , het was als het oud Indische Sanskriet taal uit de Mahabharata en de Ramayana dat werd gesproken voordat de Europeanen Indië koloniseerden en moorden en plunderden van Afghanistan tot Indo-China tot Oost-Indië .
  Ik hoor nu ook dat Surya Atmadja oud Indische Adel was .

 144. Wal Suparmo zegt:

  Het blijkt dat hij toch niet zo oud is., Bedank voor de informatie.Een KLEPPEN OPERATIE is inderdaad meer gecomplizeerd dan een gewone BYPASS of RINGSETTING.Maar hoe dan ook de mens wikt maar God beschikt..Hij stamt van een SUNDANESE MENAK( adel) waar bii zijn voorouders hoge posities haden bij de BB.

 145. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik lees net in Moesson van Maart een artikel “Een echt gebeurd mirakel. Vanaf 24 september 1945 werden vanuit Australie 4 vluchten met B-25 Mitchell bommenwerpers uitgevoerd (Nederlandse vliegtuigen maar onder Australisch bevel) en die wierpen pamfletten af over interneringskampen in en rond Batavia en Bandoeng . De eerste vlucht had als bestemming Bandoeng, Garoet, Tasikmalaja.

  Ik ken wel pamflettenvluchten maar dacht dat dat pas in Augustus 1945 gebeurde.

  Hans Vervoort schrijft er een indrukwekkend verhaal over. Ik begrijp eruit dat de Nederlandse autoriteiten in Australie wisten waar precies die interneringskampen met Nederlanders op Java lagen. Wat dat betreft funktioneerde de inlichtingendienst (NEFIS?).

  Maar wat wist de inlichtingendienst nog meer? Als bekend was waar de Nederlandse interneringskampen lagen, waarom kozen de Nederlanders i.c. SEAC toch na het einde van de oorlog Soerabaja en Semarang als zeehaven en als verzamelpunt voor de geinterneerden? Semarang ligt geografisch toch dichter bij die kampen?

  Die keuze van Soerabaja lijkt mij niet toevallig!

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik begin aan u te twijfelen: 24 september1945 is toch na 15 augustus 1945? En het was niet alleen NEFIS, maar vooral RAPWI die bezig was met het opsporen van kampen. In Soerabaja was die pamflettenvlucht (dacht ik) rond 20 augustus. Prachtig, ze vlogen zo laag dat je de piloten kon zien. Maar het belangrijkste bewijs van het einde van de oorlog was dat er niet door de Japanners op ze werd geschoten! Ik dacht dat het een Dakota was, maar dat weet ik niet zeker. En waarschijnlijk niet uit Australië, maar uit Kendari.
   Nederland had helemaal niets te maken met de keuze van kampgebieden. Je kunt eerder denken aan Indië, maar dat had er ook niets over te vertellen. Dat was het werk van RAPWI. Die koos op Java voor drie bruikbare havens voor evacuatie naar Singapore, en ik dacht ook naar Colombo: In West-, Midden- en Oost-Java. Denk ook aan de afvoer van Japanse militairen die in diezelfde havens moest gebeuren. Mijn zus is in oktober 1945 met een van de RAPWI-transporten vanuit Lampersari naar Soerabaja gebracht, overigens van de regen in de drup. Soerabaja was dus niet door de ‘Nederlanders’ (wie dat had moge zijn) gekozen maar door RAPW dat daar een kantoor had gevestigd in het Oranjehotel, met kolonel Asjes als hoofd. In juni 1946 waren mijn moeder en zus in Midden Java door het Rode Kruis bevrijd (SEAC en RAPWI waren verleden tijd) en naar Semarang gebracht. Daar mochten ze kiezen voor Batavia of Soerabaja. Mijn vader in Singapore dacht dat ze wel terug naar Soerabaja zouden willen gaan en kwam naar mij toe in Soerabaja. Maar mijn moeder had gehoord dat ik in Soerabaja was vermoord. Ze koos dan ook voor Batavia, een beetje dichterbij Singapore. Het weerzien was dan ook in Batavia, behalve met mijn broer die nog in Tjimahi zat.

  • Jan A. Somers zegt:

   “pamflettenvluchten” Ik heb maar dat pamflet (gedropt in Soerabaja) uit mijn archief gehaald. Oranje, gedateerd Balikpapan, 25 Augustus 1945. Ook in Maleis. De tekst beschrijft de Russische situatie in Mansjoerije, Koerillen en Sakhalin. En in China de overgave aan Generalissimo Chiang Kai Shek. Verder de namen van de personen die de overgavedocumenten zullen teekenen, Voor Indië (niet Nederland!) Lt. gen. Van Oyen. Ik mis wel een eerder pamflet dat over de Japanse capitulatie vertelde, met instructies hoe te handelen. Ik weet niet of die vluchten alleen maar vertrokken uit Balikpapan (ik dacht altijd Kendari), of dat het de afzender was, NICA in Balikpapan.

 146. Wal Suparmo zegt:

  Ik herrinderde mij als klein kind dat op 24 September 1945( Zondag?) een B-25 uit het Oosten, boven de internering kamp voor vrouwen en kinden in de complex HALAMAERA en KRAKATAU in Semarang Oost.. Laag vloog om berichten te strooien over de capitulatie van de Jap.

 147. Wal Suparmo zegt:

  Sorry, het moet zijn 24 AUGUSTUS 1945. Bedank voor U accuratie!

 148. Gerard Huls zegt:

  Hai Mevrouw Ellen,
  ik had deze uitnodiging als verrassing willen versturen via uw zus maar kreeg
  daar een foutmelding. Ik hoop van ganser harte dat er niks ernstigs is.
  Ondanks de recentelijk verloren gegane wedstrijden heeft het bestuur van Sutton
  United besloten het 70 jarig bestaan niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Het
  bestuur hoopt daarmee de basis te leggen voor verbetering van de prestaties binnen
  de club. Aan mij heeft het bestuur gevraagd het jubileumfeestje te organiseren
  en die clubleden te benaderen waarvan ik denk dat ze een speciale betekenis voor
  de club hebben.
  In mijn optiek behoren u en uw echtgenoot daar zeker bij vandaar het volgende:

  Het doet het organisatiecomité een groot genoegen u en uw echtgenoot uit te
  nodigen voor het 70 jarig jubileumfeest van Sutton United en wel op zaterdag
  17 juni 2017 van circa 14.00 uur tot na het avondeten. Dan sluiten we af.
  De plaats is bekend of wordt bekend gemaakt.
  Laat s.v.p. even snel weten of u en uw partner deze uitnodiging aannemen zodat
  wij e.e.a. kunnen plannen voor deze middag. Mocht u later willen besluiten dan is
  dat geen probleem, zelfs zonder vooraankondiging bent u welkom.

  Sutton United zou het minstens net zo fijn vinden, als de man aan het einde van
  bijgaand spotje van de Nederlandse Spoorwegen, om jullie te mogen begroeten.

  Commercial NS International: De Wals – YouTube 

 149. Ron zegt:

  Attentie: Ik stuur dit via de open source Javapost, maar het geldt voor een ieder die toegang heeft via de internet en dus een router/modem gebruikt. Er worden tegenwoordig ook veel malware via routers naar je computer gestuurd. Dit gebeurt als je een router met port 7547 heb openstaan.
  In dit volgende artikel kan je testen of je zo’n router heb. port
  https://www.wordfence.com/blog/2017/04/check-your-router/?utm_source=list&utm_medium=email&utm_campaign=041217
  Dit schrijven komt van het beveiligingssysteem wordfence van WordPress en het is een simpele scan van nog geen minuut. Het is maar dat je het weet.
  B.v. mijn router is een Asus wifi Cellspot en veilig volgens de test.

 150. eppeson marawasin zegt:

  Open Kathedraal wordt eerbetoon aan de Martelaren van Gorcum

  Op de vesting van Gorinchem staat mogelijk eind 2018 een nieuw monument: de Open Kathedraal.
  Zeven machtige glas-in-loodramen, die verwijzen naar het verhaal van de Martelaren van Gorcum, worden op het terrein van de vroegere Blauwe Toren in gewapend glas opgetrokken.

  „We zijn lang met Hendrick Hamel bezig geweest, maar die kent eigenlijk niemand. De Martelaren van Gorcum zijn over de hele wereld bekend’’, aldus Rutger van Breemen (GroenLinks). „Dit project doet daar eer aan.’’

  De glas-in-loodramen, 5 meter hoog en bijna 3 meter breed, zaten vroeger in de kerk aan de Haarstraat.

  Op de ramen staan afbeeldingen van Gorcumse Martelaren, die 150 jaar geleden heilig zijn verklaard. Hun verhaal spreekt nog altijd tot de verbeelding.

  BRON: ad.nl Matthijs Daniels 18-04-17

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat wist ik nog niet. Tot nog toe weet ik alleen van de herdenkingen in Brielle waar ze uit Delft (Raamstraatparochie is gewijd aan die martelaren). altijd naar toe gaan. Interessante combinatie: zowel de Watergeuzen op 1 april als de slachtoffers van die Watergeuzen, in één plaats!

 151. Wal Suparmo zegt:

  Reactie op schriven van dhr Somers; toen de atoombom viel, waren de Gelieerden in Nieuw Guinea. MOROTAI en BALIPAPAN. Dus de vliegtuigen waren van Balikapan opgestegen.Want Morotai en NG zijn natuurlijk tever.

  • Jan A. Somers zegt:

   Kan goed kloppen. Balikpapan was al onder NICA-gezag, Kendari onder Australisch gezag. Vandaar dan ook de ondertekening vanuit Balikpapan.

   • Jan A. Somers zegt:

    ff vergeten: Ik dacht dat de luchtverkeersleiding op Kendari nog door de Japanners werd gedaan onder supervisie van Australië. Maar dat weet ik niet zeker.

 152. eppeson marawasin zegt:

  Ik verneem via CNN en The New York Times, dat anchorman Bill O’Reilly bij Fox News is ontslagen. Dat zal dan wel ‘nepnieuws’ zijn.

  Maar als het wel waar zou zijn van die vrouwonvriendelijke racistische WASP, wie neemt dan het stokje over inzake voorgekauwde meningen voor christelijke Amerindo’s ?

  Nee, ik geloof er geen bal van. Ik vertrouw CNN en The New York Times niet.
  Ik ben om en overtuigd; het ontslag van Bill O’Reilly is ‘fake news’ !!!

  e.m.

 153. Ron Geenen zegt:

  In het Amerindo maandblad van April 2017 kwam ik de volgende advertentie tegen waarbij kamers in een tehuis voor ouden van dagen in Semarang, Java wordt aangeboden:
  SERENITY VIEW, Vila yang nyaman bagi warga senior.
  Fasilitas:
  Diperuntukkan bagi warga senior
  Setiap kamar dilengkapi TV & AC, ukuran kamar 6x4m
  Kamar mandi di dalam kamar, tersedia air hangat
  Setiap kamar diisi 2 buah Single Bed dan dilengkapi dengan perabotan lainnya
  Kegiatan menarik untuk warga senior
  Makan 3x sehari dan snack pagi-sore
  Suster jaga secara kolektif 24 jam
  Pemeriksaan rutin dokter panti 2x sebulan
  Harga @ Rp 7.500.000 diskon 20% = Rp 6.000.000 bulan per orang
  Vila Nyaman, Bersih dan tenang……Silakan meninjaunya
  Jl. Wologito Barat ix Atas No. 168 Semarang 50148
  Telp. 024-76433359// WA. 088215029501
  Iemand geïnteresseerd?

 154. Wal Suparmo zegt:

  Since ongeveer 15 jaar geleden heeft Semarang deze VERZORGDE oude van dagen huis (PANTI WREDA).Een van de Katholieken n Karangpanas en een van de REGERING (Pemda) in NGLEREP Ungaran met ieder een bungalow voor een of twee(man/vrouw) Met een billijke prijs van Rp 3000,000-( indien zonder consumptie).De bekende schrijster N.H,.DINI( haar boeken zijn in 15 talen vertaald) en 40 jaar met een Franse diplomaat/ambasadeur getrouwd( haar zoon is nu een bekende film regisser geworden in Frankrijk). Woonde daar al een paar jaren, maar nu toch berhuist naar de Khatolieken waar zij zich beter thuis voelt.,Alhoewel zij zelf een Mohammadaanse is.

 155. Bill Zitman zegt:

  Ik zat even ‘off-topic’ op ‘Het litteken van een scheermes’ en Maud Lebert maakte mij daarop attent. Mijn verontschuldiging!
  Maar om even licht te scheppen op de text van mijn (totaal verkeerde) reactie lees dan even wat historicus Roelof van Gelder heeft geschreven in
  “Het Oost-Indisch Avontuur – Duitsers in dienst van de VOC (1600-1800)” http://www.dbnl.org/tekst/geld028oost01_01/geld028oost01_01_0008.php
  Weliswaar soms door armoede gedwongen, maar ook veel ‘avontuur’ en nieuwsgierigheid en…bingo! …..de aantrekkingskracht van de ‘opposite sex’! (36-37-38)
  Kortom, uitgebreide redenen van ‘Duitsers in de VOC’ zijn hier beschreven…..
  “omdat er destijds in Duitsland werkeloosheid en hongersnood heersten”……voor tweehonderd jaar lang???
  En mijn comment “mooie bruine meisjes” was “rassistisch”? Hoe kom?
  Kasih pahit djongos!…. en maak het een dubbele voor deze mevrouw!

  n.b. @ Jan Somers “In de VOC waren niet alleen Duitsers……”
  Dit is waar.. ik schreef “zo’n 40%” 😆

 156. e.m. zegt:

  @‘Ik hoop dat je begrijpt, dat ik dit moest doen’ – Lees meer over dit bericht@

  Niet gevonden:
  Helaas, maar de door u opgevraagde pagina kon niet worden gevonden. Misschien kan zoeken helpen.

  — Oeps !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s