Java Café

Welkom in het Java Café, de  vrijplaats voor off topic onderwerpen, borrelpraat zo u wilt.
De pait staat ingeschonken. Laat het u smaken. De bar is open tot de schoonmaker komt.

tabaksplanters

Tabaksplanters aan de dis, Nord-Sumatra

281 reacties op Java Café

 1. Wal Suparmo zegt:

  Wat een fantasie en egoisme van Jesus.

 2. Wal Suparmo zegt:

  Nu over iets anders .De piloten hebben een pefecte gezondheid.Van de 100 candidaten ,worden allen maar 10 goed gekeurt en soms alleen maar tot 5 gereduceerd wegen GEEN VLIEG GEVOEL.Ook met hun gezondheid. Na eerst de gezondste mensen tezijn maar na 55 jaar oud zijn ze meestal wrakken met verschillende ziekten. En beslist na 6o jaar geen COMMERCIELE PILOTEN MOGEN ZIJN.Dit uit ervaring.

 3. Arthur Olive zegt:

  Omtrent Donald Trump haalt pak E.M. het relaas van Pieter Klok in het volgende:”Omdat hij volstrekt principeloos is, wisselt hij zijn mening met het grootste gemak in voor een andere.”
  Trump is niet te vergelijken is met andere Amerikaanse presidenten en zijn negotiations zijn uniek en unashamed. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven, “The Art of the Deal”.
  De ene keer dreigt hij Kim Jong Un, nadat Kim aggressive begon te doen en de andere keer zegt hij: I love Kim.
  Trump is ontzettend rijk geworden met zijn style of negotiating in real estate en het schijnt dat hij ook bekwaam is in negotiating Trade Deals met Europa, Canada en Mexico.
  Zelfs de NATO members doen een beetje meer voor hun eigen bewapening.
  We hebben eindelijk een president die wat probeert te doen met de klepto-economy van China. Afwachten maar wat er gebeurt. Fake news concentreerd op wat Trump zegt maar rapporteerd zo min mogelijk alle accomplishments.
  Trump’s style of negotiating is gebasseerd op het Amerikanse symbool, de American Eagle, die 13 pijlen heeft in een klauw en een olijf branch in de andere.

 4. Ælle zegt:

  Plas je nog steeds in je bed, Wal?

 5. Jan A. Somers zegt:

  “3 maal van wat ik kreeg toen ik als 66 jarige met pensioen ging.” Krap pensioen! In Nederland kon je tot voor kort (ik dus ook) rekenen op 60% van je laatst genoten salaris. Dat is nu veranderd in 60% van je gemiddelde salaris. Die verslechtering was wel nodig vanwege de toegenomen leeftijd die oudjes nu hebben. Dat geld moet toch uit dezelfde premiepot betaald worden. Alles wel gerekend met pensioenbijdragen over 40 jaar. N.B. Deze sommetjes gelden als gemiddelden, persoonlijk kunnen daar natuurlijk afwijkingen zijn.

 6. Jan A, Somers zegt:

  Sorry, 70% i.p.v. 60%. !¾% per dienstjaar.

 7. Henk Anthonijsz zegt:

  Je bent nu dus geen piloot meer maar pielloos!

 8. Ælle zegt:

  Bij toeval tegengekomen.Ik weet hier niets van, Aku kurang periksa.
  http://www.federatie-indo.nl/
  De Federatie is het onafhankelijke initiatief van een nieuwe generatie Indische Nederlanders met als ideële missie (1) het beschermen en bevorderen van Nederlands-Indisch cultureel erfgoed, (2) het versterken van de geschiedkundige kennis rondom voormalig Nederlands-Indië en (3) het behartigen van de belangen van Indisch Nederland, waar ook ter wereld. Zij zal haar doelen proactief en met inachtneming van het beginsel van subsidiariteit nastreven. De Federatie fungeert als pressiegroep van Indisch Nederland en doet dat op geheel eigen en vernieuwende wijze, waarbij haar motto Een andere generatie, een andere aanpak leidend is. Voor meer informatie kunt u (op aanvraag) onderstaande documentatie raadplegen en/of contact opnemen met de Federatie via info[@]federatie-indo.nl.

  • Ron Geenen zegt:

   @@het behartigen van de belangen van Indisch Nederland, waar ook ter wereld. @@

   U bent hun toevallig tegen gekomen? Heb al ruim een jaar contact met de heren en zij houden mij regelmatig op de hoogte van hun plannen. Heb vanmorgen ook weer van hun een update email ontvangen.

  • Ron Geenen zegt:

   Hier is de email die ik vandaag ontving.
   L.S.

   In de bijlage treft u een persbericht over onze campagne om het collectieve geheugen rondom voormalig Nederlands-Indië te versterken. De campagne omvat onder andere oral history, het in beeld en geluid vastleggen van getuigenissen van eerste generatie Indische Nederlanders. Alle getuigenissen zullen uiteindelijk worden verwerkt tot een documentaire. Het accent zal daarbij liggen op de periode tot aan de Japanse invasie, de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap-periode, de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, de repatriëring naar Nederland en het leven na Indië. De opnames starten in maart 2019. U begrijpt vast dat, onder andere gelet op de leeftijd van nog levende eerste generatie Indische Nederlanders, de urgentie hoog is. Wij zouden u zeer erkentelijk zijn indien u via uw kanalen aan dit nieuws aandacht wilt besteden. Het staat u dan ook vrij om ons persbericht en/of oproep onder uw achterban verder te verspreiden. Mocht u nog vragen hebben schroom dan niet met ons contact op te nemen.

   Met vriendelijke groet,
   namens Federatie Indische Nederlanders
   Jacob Meyer

 9. Robert zegt:

  vertrokken.

 10. Ælle zegt:

  Robert. ik kan de letter r toch ook niet goed uitspreken ondanks vergeefse pogingen van Papa, die me als kleuter naar het vliegveld (Kemajoran) bracht en RRRRRrrrrrrrrrr liet zeggen zodra er een vliegtuig opsteeg.
  Sekarang kurang Vitamine D, want de R is weer in de maand.

 11. Robert zegt:

  Tjilakah, the R in de Hollandse maand doet mij rillen en beven van de kou.

  • Ælle zegt:

   Ook ‘cilaka limabelas’ als Nederland niets doet met van spionage verdacht Huawei?
   ‘Het kan zijn dat ze gaan proberen communicatie af te luisteren die via 5G loopt, bijvoorbeeld telefoongesprekken of internetverkeer’.
   F.G. Chief Security expert bijFox IT
   Waar rook is is VUUR,

   Zuid-Korea is al flink aan het investeren in het nieuwe netwerk, dat daar in 2020 volledig zou moeten werken. En dat is niet raar, aangezien Zuid-Korea op het gebied van mobiele netwerken een voorloper is. Zo waren zij in 2010 al volledig over op het 4G netwerk. De enorme investering van 1.5 miljard dollar in 5G is dus geen verassing. Ook in Europa wordt al geld gestoken in de toekomst van 5G: Neelie Kroes heeft 50 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van het netwerk.

   • Ron Geenen zegt:

    Alle computer print borden, zowel voor desktops, I-pads en smart phones, die in China, Korea, enz worden gemaakt en in de USA terecht gekomen, moeten o.a. door Apple en Intel eerst gecheckt worden. Want er zijn in diverse al andere chips gevonden, die er niet in hoorden. Wat als zo’n besmette motherboard in een computer of smart phone van het AIVD terecht komt of hier bij het Pentagon.

 12. Ælle zegt:

  Waarom word ik eigenlijk gevolgd door een zwart puntje op het scherm, Word ik gemonitord???
  Ik vergat te melden dat op mijn paspoortfoto ik creolen=oorringen draag die ik notabene niet bezit.Ra ra hoe kan dat?
  Toetsenbord is ook vandaag weer van slag af. Zó begon de hijack-kaping ervan laatst ook.
  Vraagteken lukt slechts via toets van shift plus toets naast de nul rechts.
  Wat er ook gebeurt, vrede zij met u allen.
  Peace be with you all!

  • Ælle zegt:

   Zwart puntje was achteraf gezien een klein stofdeeltje.Sorry. De rest is waarheid.

   • Ron Geenen zegt:

    Advies voor uw computer:
    Neem een goede antivirus met alle mogelijke beschermingen. De beste op het ogenblik is Bitdefender. Betaal er voor, want de gratis bescherming doen alleen half werk.
    Bescherm jezelf door nooit attachments van email zenders die je niet kent, te openen. Ik gebruik als email provider Outlook en die heeft ook een optie waarbij je emails die je niet vertrouwd, naar het namaals te sturen. Keuze zelf om ze aan te geven. Zij die een eigen website hebben, neemt daarvoor Wordfence er bij. Want anti virus beschermers, beschermen geen websites. Ben je eenmaal gehackt, dan kost het je handen vol geld. Mijn IT guy, heeft handenvol werk om dan de computer geheel leeg te maken en opnieuw op te zetten. Ik heb in mijn computer 2 harddrives en er buiten ook 2. Foto’s en artikelen worden zowel in de computer als er buiten opgeslagen. De buiten harddrives staan normaal niet aangesloten. Alleen bij het opladen van nieuwe foto’s en artikelen. Ze zijn voorzien van een aan/uit schakelaar. Zelf mijn modem voor het internet is beschermd.

  • Ælle zegt:

   Beste Ron van Geenen, ik zát reeds bij Bitdefender tégen betaling, maar na 10 maanden haalden ze zónder mijn medeweten en toestemming hetzelfde bedrag eigenhandig van mijn rekening af.
   Zó wil ik geen zaken doen. Respect is mijn vereiste.
   Ik zat ook eerst bij hotmail totdat mijn wachtwoord van de ene dag op de andere niet geaccepteerd werd en ik al mijn foto’s en teksten en emails kwijt ben geraakt.
   Het gebeurde eerder met Hyves. Zulke mooie foto´s naar de Filistijnen!
   Nu zit ik bij Outlook, en mijn leven wordt ernstig verzuurd door … Microsoft, de eigenaar van bijna alle producten in omloop. Ze hebben personeel in dienst die zich gedragen als vermin in de zin van ´als de kat van huis is dansen de muizen op tafel´. U weet dus niet alles of alleen de ballen!

   • hansvschaik zegt:

    Ik gebruik geen Microsoft ellende. Als browser gebruik in natuurlijk ook geen outlook, maar firefox.
    Die is tenminste veel veiliger:zie: Firefox downloaden — Gratis webbrowser — Mozilla:
    https://www.mozilla.org/nl/firefox/new/
    Sterkte, Groet Hans

   • Ron Geenen zegt:

    Firefox en Google werken samen.

   • hansvschaik zegt:

    Firefox werkt iet samen et Google, ze zijn onafhankelijk.
    Als je een Google account hebt dan kijkt Google wel naar Firefox, maar dat is geen samenwerking!
    Dus veilig met Firefox werken is dus Google account opzeggen.

   • Ron Geenen zegt:

    Heb alleen met Microsoft een account vanwege windows 10 en de laatste program Office (word, excel, outlook, PowerPoint en media). Ik heb niets met Google. Voor browsen gebruik ik vaak Duckduckgo, want die bewaart je privacy.

   • hansvschaik zegt:

    Duckduckgo werkt samen met Firefox en is een zoekmachine, ze zeggen dat ze de privacy respecteren en ze werken met android, ik weet niet of ze ook via de PC te gebruiken zijn of alleen via de mobiele telefoon.

   • Ron Geenen zegt:

    Ik gebruik het op mijn PC

   • hansvschaik zegt:

    Firefox gebruik ik voor het internetten en voor het mailen gebruik ik Thunderbird in plaats van Outlook: https://support.mozilla.org/nl/kb/thunderbird-installeren-windows:

   • Ron Geenen zegt:

    Firefox gebruik ik hoofdzakelijk alleen voor mijn websites. En daar vond ik uit dat ze twee handen op een buik zijn met Google.

   • Ron Geenen zegt:

    M.a.w. er wordt in NL door o.a. microsoft en Bitdefender anders opgetreden dan in Californië.
    Blijkbaar mogen ze bij U hun gang gaan. Ik heb namelijk totaal geen last van uw problemen.
    Dat is iets dat ik niet wist, maar ik ben daar wel gelukkig mee, dat ik hier niet van die problemen heb. Ik kan alleen maar zeggen Good Luck.

  • Ælle zegt:

   Na een goede nachtrust met hulpstuk van een klein rond chemisch dingetje, wil ik toch nog het volgende uit de doeken doen. (Wat heb ik nou weer in doeken geboengkoes?)
   Na alle ‘rompslomp’ wilde ik toen mijn internet opzeggen.
   Maar,.dat zou betekenen dat mijn vaste telefoon dan ook zou worden afgesloten. Beide zijn met elkaar verbonden. Dat ging dus niet door.
   Dit is typisch Nederland! Met haken en ogen weten ze je te bedriegen en je hun slaaf te maken.
   Toen ik enkele dagen geleden voor de zoveelste keer gebeld werd door iemand van een energiebedrijf (met het woord cent in de naam) of ik bij hen terug wilde komen wat 11 Euro p/m zou schelen was dat alleen mogelijk wanneer ik mijn e-mailadres bij de caller zou achterlaten. Ik weigerde pertinent en toen was voorbij. De man met een buitenlands accent taaide af.
   Wat is dit voor een gedoe? Wie heeft dit ook meegemaakt?

   • Ron Geenen zegt:

    @@Toen ik enkele dagen geleden voor de zoveelste keer gebeld werd door iemand van een energiebedrijf @@

    Wordt er bij u door officiele bedrijven zoals energie en belastingen ook gebeld? Bij mij in CA gebeurd dat alleen schriftelijk. Dus iedere telefoon of email van hun is fake news.

  • Ælle zegt:

   https://support.mozilla.org/nl/kb/thunderbird-en-hotmail
   Ik lees het volgende:
   Thunderbird kan als een client voor alle e-mailservices van Microsoft worden gebruikt (Hotmail, Outlook.com en Windows Live Mail, vanaf nu ‘Hotmail’ genoemd). Thunderbird zal berichten van de Hotmail-server downloaden en op uw lokale systeem opslaan. Op gelijksoortige wijze kan Thunderbird worden gebruikt om berichten op te stellen die via de mailservers van Hotmail worden verzonden. De webgebaseerde Hotmail-toepassing kunt u nog steeds gebruiken – Thunderbird zal navraag doen bij de server en berichten synchroniseren.

   Motzilla vraagt om hun te doneren.
   This work depends on contributions from people like you. Will you chip in today?
   We all love the web. Join Mozilla in defending it!
   Let’s protect the world’s largest resource for future generations. A few times a year, the Mozilla Foundation asks for donations.
   Chip in to help us keep the web healthy, wonderful, and welcoming to all.
   SUPPORT MOZILLA
   Nee hè!
   Ciske de Rat

  • Ælle zegt:

   Ze kwamen vorig jaar zomer, van S-cent bij me aan de deur met hun ID, maar niet van de belastingdienst, alleen als ze denken dat je een hond hebt komen ze overal controleren om hondenbelasting direct te incasseren. Niet voor katten.
   Als je schulden hebt, komt er de deurwaarder alleen bij wanbetalers.
   1e hond € 104,55. Elke volgende hond € 175,95. Kennel € 706,25

  • Arthur Olive zegt:

   Waar gebruiken ze die hondenbelastig voor? Toch zeker niet om al die poep op te ruimen want je moet nog steeds zigzag lopen op het trottoir en dat niet alleen vanwege de vele fietsers.

 13. Ælle zegt:

  ‘Ergens’ vertelde ik ooit over mijn gekidnapte broer die op de thuisweg van school langs een kazerne liep, maar gisteren vanuit de Antillen waar hij heerlijk warm woont, vertelde hij, dat hij in Scheveningen waar we na aankomst op verschillende scholen zaten, ’s vrijdags altijd eerst naar de kerk moest wat hij vertikte. De leraar noemde hem daarom een baviaan.(Waarom?). . . die gaan ook niet naar de kerk.
  We hebben samen hartelijk gelachen over de telefoon.

 14. Ælle zegt:

  Interesting read:
  Dutch diaspora – the Dutch originally came from the Low Countries and northern France. Millions of Dutch descendants have traditionally lived in the United States (Dutch American), Canada, Australia, New Zealand, Indonesia, Sri Lanka, Africa (Afrikaners), the Caribbean (Aruba and Netherlands Antilles), and Suriname, and some Dutch immigrants to South America.

  Wiki/ List_of_diasporas

  • Ron Geenen zegt:

   @@Nowadays, most Dutch Americans (27%) live in California, followed by New York, Michigan and Pennsylvania.According to the 2000 United States Census, more than 5 million Americans claim total or partial Dutch heritage.@@
   Wat betreft California in 2000 waren dat ongeveer 1,35miljoen. Kan dus wel aannemen vandaag in 2019 1,5 miljoen alleen in Californië. Als ik nu ruw weg de verhouding van Nederland neemt, waarbij geschat is dat er een 2 miljoen mensen Indisch bloed hebben tot het totaal inwoners van 17 miljoen en pas dat toe op de geschatte 1,5 miljoen, dan kom ik wat betreft de Indische in Ca op een 170,000 tot 200,000. En ik kan redelijk aannemen dat de meesten in de LA area tot San Diego wonen.

  • Ælle zegt:

   Oops! Chelsea is gehakt gemaakt met 6 – 0 door Man Utd. Dankzij hat-trick van Aguero,
   2 van Sterling en 1van Gundogan. .

   • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

    AElle, wat heeft dit voetbalbericht te maken met Ned.Indie/Indonesie? Hou aub op met dit soort onzin!

   • Jan A, Somers zegt:

    Ze lijkt mij goed ingeburgerd. Als ze maar geen hooligan wordt van FC Utrecht.

   • Ælle zegt:

    Java café is om op adem te komen.
    Welkom in het Java Café, de vrijplaats voor off topic onderwerpen, borrelpraat zo u wilt.
    De pait staat ingeschonken. Bert Immerzeel is onze gastheer.
    Lust u geen pait of drinkt u niet?

   • AElle zegt:

    Deze borrelnaam Pait (1896) is afkomstig uit Nederlands-Indië en gaat terug op het Maleise pa(h)it ‘bitter’. Oorspronkelijk werd er een ‘glaasje jenever met enkele druppeltjes bitter’ mee aangeduid, maar al snel werd het voor ‘borreltje’ in het algemeen gebruikt. Men sprak tevens van paiten ‘borrelen’ en van paitfles ‘jeneverfles’.
    De behoeften van de Europeanen in Indië na het drinken van een borrel zijn in 1854 fraai beschreven door J.B. van Doren in zijn Fragmenten uit de Reizen in den Indischen Archipel:

    Tegen 12 ure komt men bij elkander, om een glas madera met pahit (bitter) te gebruiken. Vervolgens gaat men op zijn grabat een dutje doen: een algemeen aangenomen gebruik in Indië, ja, de Javaan zelfs houdt zich van 12 tot 3 uren verscholen in zijne belommerde bamboezen woning. De oudgast, die moeijelijk in slaap komt, zonder een klein hulpmiddel, laat zich pidjetten — dat wil zeggen, een zachte drukking van armen, beenen en voeten. Dit is het werk van eene of twee oude slavenmeiden, die met eene aangeborene behendigheid van al de grillen en nukken van zulke oude snaken de juiste maat weten. Deze hulpmiddeltjes gaan soms verder, doch de kieschheid laat ons niet toe, hierover uit te weiden.
    Is dit beter, Toean Barneveld Binkhuijsen?

   • AElle zegt:

    Jan Baptist Jozef van Doren was Oud-Onder-Intendant der 1e Klasse, Ridder van de Militaire Willems-Orde en van den Nederlandschen Leeuw, enz.
    Hij scheef ook voor het tijdschrift Vaderlandse Letteroefeningen.

   • e.m. zegt:

    Ælle zegt: 11 februari 2019 om 7:13 pm

    — Ik dacht eerst dat JPF Barneveld Binkhuijsen wilde duiden dat Chelsea het opnam tegen Manchester City van Pepe Guardiola.

    Overigens doet uw Manchester United, sinds het gedwongen vertrek van José Mourinho, het weer uitstekend o.l.v. Ole Gunnar Solskjær.

    Na 10 victories en 1 draw, wacht MU morgenavond op Old Trafford om 21:00 uur de eerste Europese krachtmeting in de Champions League tegen Paris Saint Germain (zonder Neymar).

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik ben geen voetbalkijker, maar die namen worden ook gevraagd in de dagelijkse puzzel van de NRC. Ik weet die dan niet, maar dan krijg ik compensatie van mijn Zeeuws meisje bij mijn vraag over eventuele tekenen van dementie.

 15. Ælle zegt:

  Oeps!
  Een Manchester United-fan (44) werd in de borst neergestoken (poignardé) in Parijs omdat PSG (Paris Saint Germain) verloor?
  Het was een groot mes!

  • Jan A. Somers zegt:

   Een kop in de Telegraaf is altijd leuker: Man doodt vrouw met bijl. Smullen!

   • Ælle zegt:

    De vrouw met de bijl
    En negen andere moordenaressen
    Auteur: Steffie van den Oord
    Het gebeurde in 1774 in de Achterhoek.
    Tien moordenaressen:
    tien waargebeurde verhalen over dood en leven.
    Bron: Historiek

 16. Henk Anthonijsz zegt:

  Moord en doodslag! Niet iets “gezelligers”om over te schrijven?

  • Jan A. Somers zegt:

   U weet niet hoe of dit soort verhalen in de krant worden uitgespeld. Mijn hospita in Delft zat bij haar ontbijt met de Telegraaf wijd uitgespreid op de keukentafel. En dan die bewegende bedekte gezichten op de camerabeelden op TV! Zou dat de buurman kunnen zijn? Met dezelfde jas aan? Dat is zo’n rare snuiter!

  • ælle zegt:

   Toen ik wilde weten of Stichting Halin, Hulp aan landgenoten in Indonesië, of het nog bestond (Bestaat Stichting Halin nog wel?) kwam ik de volgende link tegen.
   Bent u op zoek naar een vader, een liefdeskind, een halfbroer of zuster? Of bent u benieuwd naar de verhalen van anderen? Onlangs (3 februari 2019) wordt er nog steeds naar vaders, zussen en broers gezocht. Help mee!

   https://www.oorlogsliefdekind.nl/en/Soldatenkinderen-Indonesie/

   • Ælle zegt:

    Waarschijnlijk is de volgende meer dan 10 jaar oude video nog veel belangrijker.

    Uit cijfers van de Ocean Conservancy uit 2017 blijkt dat China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam samen meer plastic in zee dumpen dan de rest van de wereld bij elkaar.

   • ælle zegt:

    Sinds 1999 staat Algalita in de voorhoede van het Great Plastics Awakening. Hun missie is om de volgende generatie visionairs te inspireren om in een betere toekomst te geloven.
    Het boek Plastic Soep (ISBN 978 90 477 0177 4) van de Nederlandse schrijfster Jesse Goossens is opgedragen aan Charles J. Moore, oprichter van de Algalita Marine Research Foundation/Stichting in !994.
    De Algalita Marine Research Foundation werd in 1994 opgericht door zeekapitein en oceanograaf, Charles J. Moore.

    7 tips om plastic te vermijden:
    1. Drink zo min mogelijk water uit plastic flessen. Kraanwater is een goede keuze. Als je onderweg wilt voorkomen dat je uitdroogt, kun je water in roestvrij stalen drinkflessen meenemen, of in een Dopper.
    2. Bewaar je kliekjes zoveel mogelijk in glazen schalen in plaats van plastic bakken.
    3. Gebruik geen huishoudfolie bij het opwarmen van eten. Als je het wilt afdekken, zet er dan een omgekeerd diep bord op.
    4. Babyflessen zijn meestal van plastic, gebruik bij voorkeur een glazen fles.
    5. Kies zoveel mogelijk verse groenten en fruit in plaats van uit blik. Blik heeft vaak een plastic coating waar synthetische oestrogenen in zitten.
    6..Ga voor je groenten en fruit naar de groenteboer. Deze geeft je producten mee in papieren zakken.
    7. Breng een mok mee naar je werk voor al je drinken.
    Bronnen:
    Gewoonlekkergroen, Meldpunt Gezondheid en Milieu, Plastic Soep, Slowjuice, Healty Lives, Agentschap NL
    Hartelijk dank.

   • R Geenen zegt:

    @@7 tips om plastic te vermijden:@@

    Prachtige aanbeveling. Maar u beseft toch wel dat er 7 biljoen mensen op deze wereld zijn en hoeveel zullen uw Nederlands lezen en begrijpen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “in papieren zakken” Die plastic zakjes van Appie en Jumbo zijn veel handiger. Gebruiken we als vuilniszak, recaikelen heet dat geloof ik. Hoef ik geen grote vuilniszakken te kopen die lang in de keuken blijven stinken voordat ze vol zijn. Die van Appie zijn handiger dan die van Jumbo. En de plastic vleesbakjes gebruikt mijn Zeeuws Meisje (zûûnig!) als broeikastjes op de vensterbank.

   • AElle zegt:

    Veertig Kilo plastic in de maag was fataal voor op de Filipijnen dood aangespoeld jonge walvis.
    Facebook van D’ Bone Collector Museum Inc. op zaterdag,
    The final cause of death is in for the death of the juvenile male curvier beaked whale we recovered March 16 2019. 40 kilos of plastic bags. Including 16 rice sacks. 4 banana plantation style bags and multiple shopping bags. A full list of the plastic items will follow in the next few days.
    This whale had the most plastic we have ever seen in a whale. It’s disgusting. Action must be taken by . . . the government(s) against ‘those’ who continue to treat the waterways and ocean as d u m p s t e r s.

 17. Maud Lebert zegt:

  Plastic en plastic flessen worden tegenwoordig ge-recycled. Om een baby een glazenfles in de hand te geven kan gevaarlijk worden. Groente en fruit worden chemisch behandelt, net zoals de grond waarop het groeit. Voordat water uit de kraan’drinkwater’ wordt, wordt het chemisch behandelt. Papieren zakjes bestaan uit houtvezels en die krijgt men uit hout, en hout komt van bomen die daarvoor gekapt worden.
  Persoonlijk houd ik niet van voorschriften, die in mijn leven menen te kunnen regelen wat ik te doen heb.Het zijn altijd de vrouwen die zulke maatregels moeten bevolgen. Presenteer de fabrieken, de industrie, de politiek zulke voorschriften en zie hoe ze reageren.

  • Jan A. Somers zegt:

   “voorschriften,” Het waren hierboven van ælle dan ook geen voorschriften, maar tips. Allemaal eigenlijk doodeenvoudig wat iedereen behoort te weten. Maar gezien de rotzooi op straat en in het water is dat teveel gevraagd.

   • Maud Lebert zegt:

    ‘tips’??? Dan bent u zo aan voorschriften gewend, dat u niet eens meer weet wat dat zijn? Met zulke ‘tips’ gaat men ervan uit dat de mensen te dom zijn om het zelf te weten.. En dan is er hier bij ons geen ‘rotzooi op straat en in het water’ Daar zijn afvalbakken voor op straat en containers voor de huizen en de inkoopcentra.

  • helen zegt:

   Wie is zo dom om een baby een flesje in de hand te geven, zonder het kind constant in de gaten te houden???

   • Arthur Olive zegt:

    De sufzogende moeders?

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik heb net twee achterkleindochters gekregen. Wat prachtig, die zogende kleindochters bij hun jonge moeders. Maar vorige week ook mijn Zwitserse schoonzoon overleden. Leven en dood naast elkaar, de twee hoogtepunten van leven.

   • Wal Suparmo zegt:

    Niemand heeft toch ooit gevraag om in het leven geschopt te worden.En dan een oer zonde tehebben.En een verlosser nodig heeft.?

   • Jan A. Somers zegt:

    Heeft u gemerkt dat ik de tel een beetje kwijt was?

 18. Jan A. Somers zegt:

  Heeft u gemerkt dat ik de tel een beetje kwijt was?

 19. Niemand heeft toch ooit gevraag om in het leven geschopt te worden.En dan een oer zonde tehebben.En een verlosser nodig heeft.?

 20. Arthur Olive zegt:

  Pak Suparmo, toen u in het leven werd “geschopt” was u er toch nog niet om het u te vragen.

 21. R Geenen zegt:

  Mijn vriend Norman de Buck, Indo movie star, maakt ook wel eens o.a. reclame films of gewoon short shots, zoals deze hier beneden. Hij is o.a. te zien te paard met een teddy beer.
  Ben is coming https://www.youtube.com/watch?v=XSrzHc4uHf4
  This spot for Ben Mobile introduces us to Pedro and his quest-like journey to Holland.
  Creative and written by Diederiekje Bok and Hein Mevissen
  Directed by Hein Mevissen

 22. robertmacare zegt:

  @Wal Suparmo
  “HR ATHUR OLIVE.Om god tedienen. ls slaaf? Wat eoistisch.”

  ????????????????????????????????????????????????????????????????????

  • CORRECTIE
   Als slaaf? Wat eGoistisch.”

   • robertmacare zegt:

    Hoezo ben je een slaaf van God van de bijbel (niet van een god met kleine “g”)?? Snap niets van jouw denkwijze, blijkbaar in de war met andere kleine goden voor wie je eten moet achterlaten als eerbied and good luck!?
    God geeft jou te eten, hij heeft het niet nodig!

   • Jan A. Somers zegt:

    “God geeft jou te eten, hij heeft het niet nodig!” Baboe Soep bracht elke dag rond twaalf uur een rijstoffer onder de Blimbingboom. Al jong nieuwsgierig: Voor wie is dat baboe Soep? Daar zit een oude man, die heeft honger. Er zat wel niemand, maar baboe Soep had gesproken! (Zarathustra?) Na een uurtje haalde ze dat blad met rijst weg. Baboe Soep, hij heeft er niet van gegeten, Ja sinjo Jan, hij heeft genoeg gehad. Sinds die tijd weet ik dat er tussen hemel en aarde meer is ……

   • Arthur Olive zegt:

    “Sinds die tijd weet ik dat er tussen hemel en aarde meer is”
    Jazeker maar als men een Christen is dan weet men ook dat allleen God mag worden aanbeden en niemand anders, zelfs niet de uitverkoren engelen.
    De eilanden in Indonesia worden niet voor niets de “Demon Islands” genoemd, op Java en vooral Bali kan het een levenswijze zijn.

   • Maud Lebert zegt:

    Mhr Olive, ik heb nog nooit van ‘Demons Islands’ (Java en Bali) gehoord. Waarschijnlijk een hiaat in mijn kennis over de Gordel van Smaragd. Neemt u mij niet kwalijk dat ik u corrigeer. Het heet niet ‘alleen God mag worden aanbeden’, want men ‘aanbidt’, niet God, maar men bidt TOT God.
    Als u de bijdrage van de Hr. Somers goed heeft gelezen, heeft zijn babu Soep niemand ‘aanbeden’.
    ‘Als men een Christen is’, ja, maar niet de hele wereld bestaat uit Christen. Er zijn Hindus, Buddhisten, Shintoisten, Daoisten, ga maar door. En een ieder vereert (niet aanbidt) het voor hen Allerhoogste. God heeft vele deuren in zijn hemelsrijk. Staat zo in de Bijbel, net als ‘er is meer tussen hemel en aarde’. Als Christ zoudt u de bijbel moeten kennen.

   • Arthur Olive zegt:

    Mvr. Lebert, klik op Google “Bali Island of Demons”.
    Ik ben al lang weg van Nederland maar ik geloof dat aanbidden en vereren hetzelfde betekent.
    God wordt zeker aanbeden, in het Engels heet het worship en men gaat naar de kerk to worship God. Babu Soep bracht een rijstoffer aan een demon. In het oude testament brachten de Joden alleen offers aan God, niemand anders,het was een type voor wat er moest komen, Jezus die een offer werd.
    Het hemelsrijk heeft alleen een deur en dat is Christus, hij is de deur (John 10:9) Zij die proberen in de hemel te komen op een andere manier en niet via Christus zijn dieven (John 10:1).

    Waar in de bijbel staat dat God vele deuren heeft in het hemelsrijk?

   • Allemaal heerlijke FIKSIE!

   • Ik kan niet meer traceren wie contact will opnemen met mij.Mijn email adres is: w.supamo@yahoo.com.

   • Maud Lebert zegt:

    Mhr Olive. De eilanden van de demonen bestaan alleen in de fantasie van bepaalde Europeanen.
    En… zoals u net heeft kunnen lezen, als roman.(Dat verkoopt zich goed! zoiets exotisches)
    Wat demonen betreft, worden die ook in de bijbel genoemd. Is dat dan ook een ‘levenswijze’? Neemt u mij niet kwalijk, maar ik meen dat u niet veel van Indonesie afweet.
    Volgens van Dale is ‘aanbidden’ : “een godheid aanbidden. Zij hebben tal van goden aanbeden”. en vereren: ” eer bewijzen”.
    Als u wilt weten waar staat dat God vele deuren in zijn hemelrijk heeft, dan leest u de bijbel, zoek en gij zult vinden.
    Hoe komt u erbij om te schrijven dat mhr. Sommer’s babu Soep een demon te eten heeft gegeven?
    Iedereen mag zijn eigen opvattingen over religie hebben, maar beschuldigingen te uiten over dingen, waar men niets vanaf weet en die alleen in de eigen fantasie bestaan, is toch wel erg kras en niet op zijn plaats. Het klinkt nmm sectiererisch.

   • aelle zegt:

    Arthur, je bent wel goed bezig, hoor!
    Er staat geschreven in de brief van de apostel Paulus in Griekenland vertaald in het Nederlands in Het Boek en BasisBijbel:.
    U moet alles wat gezegd en gedaan wordt, op zijn echtheid beproeven en alles wat goed is, vasthouden.
    1 Thessalonicenzen 5:21 Het Boek (HTB)
    Of
    Ga bij alle dingen na of het klopt en bewaar dat wat goed was.
    1 Thessalonicenzen 5:21 BasisBijbel (BB)

    P.S. De 1ste brief van Johannes is ook belangrijk om te lezen. Hij noemt zijn lezers zijn lieve kinderen. Het is een van de mooiste brieven over echte LIEFDE.

   • Arthur Olive zegt:

    Mvr Lebert, u schrijft dat ik niet veel van Indonesia weet en daar kan u gelijk aan hebben.
    Dit weet ik echter omdat ik het met mijn eigen ogen heb gezien in de Kraton, Bali en ook de Wayang Kulit spelen. Alles in hun ceremonies en toneel gaat over demonen en valse goden. Is het een levenswijze? Oordeel zelf als men elke dag offerings brengt aan de goden.
    U schrijft zoek en gij zult vinden. U bent ook een leuke, u brengt het op zonder te weten waar het staat en op mijn vraag laat u het aan mij over om er naar te zoeken.
    Ik hoef niet ver te zoeken want I heb een Concordens waarmee je alles kan zoeken wat in de bijbel staat. Uw opmerking over deuren staat nergens in de bijbel.
    Het hele verhaal over babu Soep van de heer Somers geeft aan dat die man onder de boom geen gewone mens is. Dat is geen fantasie van mijn kant.

   • Maud Lebert zegt:

    @ ‘valse goden’. Mhr. Olive hoe komt u erbij een andere religie te veroordelen en te beweeren, dat het ‘valse goden’ zijn. Balinesen zijn Hindus en die geloven aan meerdere goden, die ze ook offeranden brengen. Wie bent u dat u daarover een oordeel kunt vellen? Louter superioriteit, omdat u denkt beter te zijn dan anderen. Een houding, die de Nederlandse koloniastisten tegenover de inheemse bevolking innam en dat schijnt bij u nog steeds te bestaan.
    Het stoort u, dat deze mensen offerandes brengen? Nou, dan leest u eens het Oude Testament door (zonder technische hulp. Ik weet niet wat dat voor een ding is, maar het lijkt mij wel een geloof van lik-m’n-vestje als men zoiets nodig heeft om de bijbel te lezen.), daar kunt u lezen wat een jaloerse en wraakzuchtige God voor offeranden wenste, en er nooit tevreden mee was en zeker niet met bloemen zoals de Balinezen dat doen.
    Volgens mij bent u bezeten van de gedachte aan demonen.Wat daarvan de reden is, moet zu zelf uitvinden.
    Ach zo, u heeft heel wat gezien in Indonesie, theater, Wajang, etv. etc. U heeft het wel gezien, maar niet begrepen! U heeft dat allemaal naar uw eigen versie van geloof omgezet.
    Mhr Olvie, ALLES wat u in Inonesie heeft gezien, gaat over de strijd tussen het Goede en het Kwade.Een voorbeeld is in Bali de strijd tussen de barong en de rangda. Het goede overwint altijd, maar het kwade blijft bestaan en moet altijd weer overwonnen worden. Het laat in verschillende vormen zien, hoe het bij ons in ons binnenste eruit ziet.Is dat geen goede levensinstelling?
    Ik vind het tragisch dat mensen die in Indonesie geboren (en opgegroeid) zijn, zo weinig tot helemaal niets van deze kultuur afweten. Hoogstens via boeken die door Nederlanders geschreven zijn, vanuit een zicht van de kolonianisten en met het uitzicht op een goede verkoop.

    Mhr. Macare, bedankt voor de informaties wat de deuren tot het hemelsrijk betreft.Ik vind echt niet dat het mijn opgave is om andere mensen bijlessen te geven, die per slot hun hele leven tijd hebben gehad om zelf iets te leren om over de rand van hun bord te kunnen kijken.
    Wat de verhaaltjes van uw babus betreft, heb ik daar pas over gehoord van mijn klas- en schoolgenoten, toen ik allang op school was, Ik denk, dat de babus deze onzin hebben verteld, opdat de sinjos na het naar bed gaan geen kattekwaad uithaalden.Als kind heb ik daar nooit iets over gehoord. Maar zonder dat ik elitär wil schijnen, want men kan niet uitzoeken in welke familie men geboren wordt, heb ik nooit met babus te doen gehad. Het personeel woonde in de bijgebouwen. Dat was voor mij niet toegankelijk. Ik had tot de oorlog een (indisch en christelijk!!) kindermeisje.En die heeft nooit reden gehad mij zulke onzin te vertellen. Ik ben dus zonder vooroordelen opgegroeid.
    Hallelujah!

   • Arthur Olive zegt:

    Mvr. AElle, wat is het dat ik geschreven heb en niet heb geprobeert met echtheid te beproefen?
    U vergeet in uw commentaar over 1st Johannes te schrijven dat die brief was gericht niet aan elke lezer maar aan de gelovigen voor een waarschuwing tegen valse doctrine.

   • ælle zegt:

    Heer Arthur Olive, slechts de eerste zin was voor u bedoeld als compliment.
    De rest voor wie ’t lezen wil.
    Excuses voor ’t misverstand!
    Greetings,
    ælle

   • Arthur Olive zegt:

    Mvr. Lebert, ik veroordeel niet, ik oordeel.
    Oordelen doen we elke dag om door het leven te komen.
    Ik geloof in de bijbel dus mijn oordelen zijn gebasseerd op wat er in de bijbel staat.
    U oordeeld ook en in uw oordeel geloofd u dat er meer wegen zijn naar de hemel dan wat de bijbel ons zegt. U bent een universalist, dus er valt niets meer te discusseren.

 23. U hebt absoluit gelijk.God is allemachtig en heeft niets nodig.Als HIJ/ZIJ maar alles met ALLAH gaat delen.Ya of Ya?

 24. aelle zegt:

  Als slavinnen?
  Filippijnse Agnes Mancilla, 35, werd vorig jaar door haar Saoedi Arabische bazin gedwongen om bleekwater te drinken. Ze overleefde na een maagoperatie. Ze werd vanaf 2016 door haar ‘lady employer’ mishandeld en niet betaald, (kreeg alleen koffie te drinken ipv maaltijden) namens de Filippijnse consul, Edgar Badagos, in Jeddah.

  Het lichaam van Filippijnse Joanna Demafelis, 29, werd vermoord in een vrieskist teruggevonden.
  De daders, een Libanees, Nader Essam Assaf en zijn Syrische vrouw werden tot de strop, in absentia, veroordeeld. Ik betwijfel alsnog de uitvoering ervan.
  Een positieve noot aangaande Duterte. Demafelis’ shocking death prompted Philippine President Rodrigo Duterte to impose a ban on Philippine nationals going to Kuwait to work there.

 25. ellen zegt:

  http://zoeken.bibliotheek.be/?itemid=%7Clibrary%2Fmarc%2Fvlacc%7C2332492
  Bali: eiland der demonen, geschreven door Johan Fabricius (1941)

  • Jan A. Somers zegt:

   Heel aardig boek, als westerling doe je wel mee, maar je behoort er nooit toe.! Aan heiligen vraag je voorspraak bij God, of gewoon verering. Geen aanbidden. Volgens het volksgeloof eigenlijk alleen Maria, als moeder heeft zij een streepje voor bij haar zoon. Opvallend is dat de meeste katholieken makkelijker bidden op voorspraak van Maria dan tot God zelf. Maar toch ook Antonius als je iets kwijt bent (verdomd, het werkt ook nog!), Jozef voor de ware Jozef (werkt ook). Heilige Christoffel is de beschermheilige van de reizigers, met een sleutelhanger in je auto moet dat ook werken. Blasius wordt aangeroepen tegen keelpijn en keelontsteking en is tevens één van de veertien noodhelpers. En zo is er heel veel tussen hemel en aarde, katholieken zijn niet zo streng in de leer.

   • ælle zegt:

    De werkloosheid in het vierde kwartaal van 2018 is nog 13 duizend hoger dan in het vierde kwartaal van 2008, bij het begin van de economische crisis.
    Waar blijft die Antonius nu? Verdorie, het werkt niet bij werkzoekenden! Het waren er
    329 000 in Januari 2019.
    De werkloze beroepsbevolking bestaat uit alle 15- tot 75-jarigen die in Nederland wonen en geen betaald werk hebben, maar wel recent naar werk hebben . . .gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn.

    Bron: CBS

   • Arthur Olive zegt:

    Heer Somers, over de jaren hebt u veel geschreven over Indie en de wet aldaar, u hebt er zelfs een boek over geschreven en ik wil u hierbij bedanken, ook voor de verhalen die u zelf heeft meegemaakt.
    Het is echter jammer dat wat betreft de eternal Wet, de Gospel, u niet genoeg interesse heeft om het zelf te bestuderen. Wat een ander u heeft verteld neemt u aan als waarheid als het u logisch klinkt.
    Zowat uw hele leven geloofd u bvb.dat Maria geen zonde had en dat zij de bemiddelaar is tussen de mens en God. Uw gebeden zijn aan haar gericht terwijl er duidelijk staat in de bijbel dat het Jezus moet zijn. John14:6 “I am the way , and the truth, and the life. NO ONE comes to the Father exept through me”.
    Maria was uitverkoorn maar zij was een zondaar net als elk ander mens en had een verlosser nodig, daarom zingt ze in de song of Mary, Luke1:47 “and my spirit hath rejoiced in God my Saviour.” Als Mary geen zonden had dan had zij ook geen verlosser nodig.
    De Christen heeft allen een bemiddelaar tussen God en de mens en dat is Jezus volgens de bijbel.
    1st Tim 2:5 zegt dit :”There is one God and one Mediator between God and men, the man Christ Jesus, who gave himself a ransom for all to be testified in due time”.

    Wat betreft het bidden aan Saints, er is geen contact tussen ons en hen die voor ons zijn gegaan. Zij die beweren dat ze contact hebben en ook gezien zijn in werkelijkheid in contact met demonen die zich voordoen als mensen die al dood zijn.
    Een goed voorbeeld hiervan is te lezen in 1st Samuel 28:15 waar koning Saul denkt dat hij een conversatie heeft met de profeet Samuel via de heks van Endor.die Samuel roept.

   • Jan A. Somers zegt:

    “geloofd u bvb.dat Maria geen zonde had” Onbevlekte ontvangenis van Maria is geen geloof maar een dogma. Een theologische stelling waarmee je het eens kunt zijn of niet.
    In het jaar 325 kwamen de bisschoppen van de christelijke kerk in Nicea bijeen waarin de leer van de priester Arius (256-336), dat Jezus in eerste instantie een mens was, werd verworpen. Men werd het eens over een geloofsbelijdenis die stelde dat Jezus zowel God, mens en Heilige Geest in één substantie was. Arius werd uit de kerk gezet en de in Nicea geformuleerde leer van de Heilige Drie-eenheid is nog steeds onderdeel van de christelijke geloofsbelijdenis. Hoewel de controverse over de aard van Christus nog vaker zou opduiken, had de meerderheid van de kerk besloten de leer van de Drie-eenheid te aanvaarden. Dit had consequenties voor de positie van Maria. Zij had immers zowel mens als God gebaard.
    Ieder mens neemt de erfzonde bij zijn of haar geboorte mee de wereld in. Deze kan alleen door de doop worden weggenomen. Maria is niet gedoopt, dat was toen nog niet gebruikelijk, en zou daarom zondig op aarde zijn gekomen. Kon Maria als zondig mens wel uitverkoren zijn geweest om Jezus ter wereld te brengen?
    De vroege kerkvaders waren zich bewust van deze lacune in de leer en stelden zich de vraag: was Maria van deze zonde uitgezonderd? In het volksgeloof deden vanaf de middeleeuwen verhalen de ronde waarin de geboorte van Maria als een wonder op zich werd beschreven. In de middeleeuwen ontstond zo een uitgebreide Mariadevotie waarin de bijzondere positie van Maria nogmaals wordt versterkt. Na overleg met de wereldbisschoppen verklaarde Paus Pius in 1854 de leerstelling (ook dogma genoemd) dat Maria onbevlekt ontvangen is. Met “grote vreugde” werd in een pauselijke encycliek verkondigd dat Maria onbevlekt, dat wil zeggen zonder zonde, ter wereld is gekomen.
    (Heb dit niet zelf verzonnen hoor, maar een mix gemaakt van diverse bronnen).

   • Jan A. Somers zegt:

    “There is one God ” Ik ben maar een eenvoudige gelovige, die misschien niet eens in de gaten heeft dat hij gelooft. Als ik als natuurwetenschappelijk onderzoeker als hobby geen rechten zou hebben gestudeerd, maar theologie, was ik misschien wel een afvallige geworden. Met mijn uitzicht op een drukke vaarweg zie ik vele scheepsnamen voorbij varen. Zij hebben meestal een bijzondere betekenis, Zo is er Coram Deo, in Gods aanwezigheid. Dat is ook mijn relatie met God. Hij is bij mij in de buurt, misschien heeft hij er ook voor gezorgd dat ik goed uit de Kenpeitai, Simpangclub en Werfstraatgevangenis ben gerold. Bijgeloof? Bij de restauratie van de St.Janskathedraal in Den Bosch heeft een beeldhouwer voor de lol op het dak een telefonerende engel. geplaatst. Beneden op de stoep kan je met je eigen telefoon contact opnemen. Misschien kun je daar jullie theologische problemen kwijt.

   • Arthur Olive zegt:

    Heer Somers, zoals ik al eerder heb geschreven geloofd u wat een ander heeft gezegd als waarheid als het u logisch klinkt.
    U neemt de verklaring omtrent Maria van paus Pius in 1854 als waarheid aan en niet de bijbel.
    De bijbel verklaard dat Maria een handmaiden van God was en de reden waarom Jezus niet de erfzonde van Maria kreeg is omdat de erfzonde alleen erfelijk is via de man en niet de vrouw. Maria kreeg de erfzonde van haar vader maar de vader van Jezus was God de Vader en daarom had Jezus niet de erfzonde.
    De erfzonde kwam van Adam en niet Eva, dat is duidelijk in Rom. 5:12 (Wherefore, as by one man sin entered into the world, and death by sin; and so death passed upon all men, for that all have sinned).

   • Jan A. Somers zegt:

    “waarom Jezus niet de erfzonde van Maria kreeg ” Hier ging het bij mij niet om. Dat is veel te ingewikkeld voor een eenvoudige katholiek. Het ging alleen over de positie van Maria t.o.v. God vanwege haar belasting met de erfzonde. Bij het dogma was de positie van God zo hoog dat betwijfeld kon worden of Maria vanwege haar erfzonde wel waardig genoeg zou zijn om God te dragen en te baren. Een heel eenvoudig standpunt voor eenvoudige mensen zou ik zo denken. Maar die katholieken waren niet alleen eenvoudig zij waren ook slim. Vandaar dat dogma, dat Maria,. met de vooruitziende blik van God, vrij zou zijn van die erfzonde. Zoals de engel al zei: Wees gegroet Maria, vol van genade, de Heer is met U, gij zijt de gezegende onder de vrouwen, (…).
    Die positie van Maria is in de beeldende kunst en muziek hoog aangeslagen. Vorig jaar was er in Utrecht nog een grote tentoonstelling gewijd aan Maria. Er bestaat ook een verhaal dat Jezus bij de dood van Maria was weergekeerd naar de aarde om zijn moeder op te halen, en in de hemel te kronen: Maria, Koningin van hemel en aarde (ook: Maria Regina). De veel gebruikte benaming ‘Maria Hemelvaart’ is daarom ook niet correct, het is Maria Tenhemelopneming. (15 augustus). In het gezin ging overigens alles heel gewoon. Jozef, timmerman, sloeg eens met de hamer op een vinger. Ging de deur van de werkplaats zachtjes open: riep u vader?

   • Arthur Olive zegt:

    Heer Somers. Maria was uitverkoren maar had een verlosser nodig.
    Zij staat veels te hoog aangeschreven als Maria koningin van hemel en aarde, het is verzonnen.
    Er is een dodelijke waarschuwing voor hen die bij of af doet aan de bijbel (Openbaringen 22:18,19).Toen Maria zich bemoeide met het werk van Jezus zij hij tegen haar:”Woman, what have I to do with thee! mine hour is not yet come.” (John 2:4″)
    De gospel is niet ingewikkeld maar eenvoudig voor eenvoudige mensen
    Paulus geeft ons een waarschuwing in Gal1:8 “But though we, or an angel from heaven preach any other gospel unto you than that ye have not received, let him be accursed”

   • Jan A. Somers zegt:

    “Er is een dodelijke waarschuwing voor hen” Hij is voor mij niet zo’n strenge man/vrouw. Voor mij gewoon Coram Deo, en houdt een oogje in het zeil. Gelukkig heeft hij mij er tot nog toe goed doorheen geloosd. Probeer dat maar ook eens. Als Zeeuws meisje bij het voor het eten bidden even de draad is kwijt geraakt, zeg ik: Niet zo erg. hij heeft het wel gesnapt.
    “Toen Maria zich bemoeide met het werk van Jezus” Waarop zij zich als wijze moeder gedroeg: “Zijn moeder sprak tot de bedienden: ‘Doet maar wat Hij u zeggen zal.'”

   • Jan A. Somers zegt:

    “geloosd.” Die oude vingers hebben een eigen willetje. En als je het dan niet nakijkt!

 26. robertmacare zegt:

  Arthur Olive zegt: Uw opmerking over deuren staat nergens in de bijbel.

  Arthur, we have to explain the difference between “Jesus is the only door to God” and the twelve pearly gates in the New Jerusalem which pertain to the twelve tribes of Israel. The two have nothing to do with each other. The twelve gates are not for protection but are assigned as entrance to the twelve tribes as they come to worship God, three tribes through each gate after which they return to the NEW earth.
  As far as “demons” in Balie and Java, I totally agree with your experience because I have had the same set of experiences, specifically the “woman with a hole in her back in the Waringing tree” as told to me often by our baboes before my bedtime…made sure the light stayed on in my room until my parents came home!
  Mvr. AElle was een beetje in de war denk ik met een andere gedeelte van de brief van Johannes waar gesproken word van de liefde van God voor zijn schapelingen..geen probleem voor mij.
  Waar woon jij eigenlijk in de USA neem ik aan? Ik woon dicht bij Boise, Idaho na 50 jaren geleefd te hebben in Southern California…immigrated in 1960 from Holland.
  Greetings!

  • Arthur Olive zegt:

   @ robertmacare
   Op uw vraag waar ik woon, ik woon in Lincoln, California en dicht bij Sacramento.
   Niet bepaald ergens waar veel Indo’s wonen.

 27. robertmacare zegt:

  @ælle zegt:
  26 maart 2019 om 6:24 pm
  De werkloosheid in het vierde kwartaal van 2018 is nog 13 duizend hoger dan in het vierde kwartaal van 2008, bij het begin van de economische crisis.
  Wanneer begon die economische crisis? Is er dan wel werk voor al die niet-Nederlanders die voortdurend Nederland binnenstromen of zijn dat al die niewe 13 duizend?
  Ben blij dat Trump duizenden niewe banen heeft gecreerd in de USA!

  • AElle zegt:

   Als Trump over ‘duizenden’ praat, bedoelt hij ‘honderden’,
   want the number of unemployment persons in de VS staat op 6.2 miljoen ondanks een daling van 300.000./The US unemployment rate fell to 3.8 percent in February 2019 from 4 percent in the previous month and below market expectations of 3.9 percent. The number of unemployed persons decreased by 300,000 to . . . . . 6.2 million.
   Oops!

   Bron: tradingeconomics.com

   • robertmacare zegt:

    Oops! Er zijn nu meer banen dan mensen beschikbaar in de USA dank zij Trump…misschien kunnen wij een paar van die 329.000 werkloze Nederlanders gebruiken…als ze willen werken natuurlijk!
    Hoeveel banen zijn er beschikbaar in Nederland???
    300.000 is toch meer dan 300?? Dus wel duizenden en niet “honderden”!
    Maar ja , jullie in Nederland weten altijd alles beter zelfs als je niet in de USA woont, vooral als je alleen maar naar de leugens van CNN of MSNBC kan luisteren.

   • R Geenen zegt:

    Wel vermelden dat er 153,34 miljoen burgers aan het werk zijn. En dat in een bevolkingsgroep van 327,2 miljoen. Full timers werken hier tussen de 40 en de 47 uur per week. The verhouding werkers – aantal inwoners is ruim 57%. 6.2 miljoen, uw nummer van werkelozen is dan ook makkelijk weg te cijferen, niet. Maar ja, het is ook niet zo makkelijk als u in NL woont, om over de grens te denken.
    Bovenstaande info komt van het internet. Trump kan over miljoenen praten.

   • aelle zegt:

    Ik bedoelde iets anders met die honderden in plaats van duizenden van Trump. maar kan de link niet meer terugvinden. Zal St Antonijs wel weten.
    Het ging over een wapenbestelling aan kroonprins MbS,die niet door was gegaan.
    Het is hier al bedtijd. Morgen zal ik verder zoeken zónder die Heilige Antonius, beste vrind
    die rijmt op vind – spreuk-onzin.

   • aelle zegt:

    Ik heb een stukje ervan gevonden, keburu-buru, Here we go:
    Trump says selling weapons to Saudi Arabia will create a lot of jobs . . . . That’s not true.
    The impact of foreign arms sales on the US economy is minuscule.
    Wie het laatst lacht, lacht ;t best. Miniskuul!

   • R Geenen zegt:

    @That’s not true.@

    Hoe denkt u dat te weten? Kent u de Amerikaanse wapen industrie?

   • aelle zegt:

    Ik heb een stukje ervan gevonden, keburu-buru, Here we go:
    Trump says selling weapons to Saudi Arabia will create a lot of jobs . . . . That’s not true.
    The impact of foreign arms sales on the US economy is minuscule.

    Wie het laatst lacht, lacht ;t best. Minuskuul!

    President Donald Trump is once again trying to persuade Americans that the United States needs to keep selling war weapons to Saudi Arabia. That hundreds of thousands of US jobs are on the line if he cancels arms sales to the kingdom.

    Once again, that’s not true.

    ~Vox

   • ælle zegt:

    Good morning, America!
    Deutsche Bank has drawn scrutiny (by handing over his financial records) because it was one of the few lenders willing to do business with Trump when others . . . refused to do so.
    Deutsche Bank is providing Congress with records about its prior dealings with President Trump, a powerful Democratic lawmaker said on Tuesday.
    Dat gebeurde yesterday.
    Paul McCartney zingt erover. Troubles seem so far away?
    Terwijl ik naar nieuw nieuws surf, nog even ‘veelzeggend oud’ nieuws:
    Deutsche Bank has lent Trump Organization hundreds of millions of dollars for real estate ventures and is one of the few major lenders that has given large amounts of credit to Trump after a string of bankruptcies at his hotel and casino businesses during the 1990s.
    Oh, oh!

   • Arthur Olive zegt:

    “Oh, oh!”
    Er was niets wettelijk verkeerd wat Trump deed met zijn bankruptcies daarom zij hij ook tegen Hillary Clinton in de debate zoiets van: Je krijgt donaties van business die hetzelfde hebben gedaan en waarom heb je niet geprobeert om de wet te veranderen toen je nog een Senator was.

  • Jan A. Somers zegt:

   “U moet wel weten waar het hier om gaat. In Nederland is een werkloosheidscijfer een telling op het moment van één dag. De huidige echte werkloosheid is lager dan de structurele werkloosheid, ik dacht zelfs negatief. Structurele werkloosheid is de werkloosheid doordat op een bepaald moment mensen werkloos zijn, op weg van de ene baan naar een andere. Daar zit een tijd tussen, week? maand? Op het moment van telling ben je dus werkloos, maar niet echt! Vooral vanwege het huidige flexwerken kan die structurele werkloosheid relatief hoog zijn.

   • R Geenen zegt:

    @@“U moet wel weten waar het hier om gaat. In Nederland is een werkloosheidscijfer een telling op het moment van één dag@@

    Mijn jongste zus heeft bij een semi overheidsinstelling zeker een 30 tal jaren als een IT persoon gewerkt. Op haar 55 jarige leeftijd werd het bedrijf ingekrompen of opgeheven. Daarna kon ze niet meer aan de slag. Ze wordt in augustus 64 jaar. Ze hebben bij haar dan heel wat dagen te tellen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “heel wat dagen te tellen.” Zo werkt dat niet. Op één dag worden alle werklozen geteld in hun categorie. Je telt maar één keer mee, voor die dag. Als er volgende maand weer wordt geteld zou ze, zonder werk, weer opnieuw worden geteld, ook weer voor die dag. Uit deze tellingen kan je dus niet de duur van een werkloosheid halen, daar zijn weer andere statistieken voor. En als je je niet als werkloze voor een WW-uitkering hebt gemeld, tel je ook niet mee als werkloze. Maar dan ben je wel een beetje dom. Behalve als dat ontslag is gecompenseerd met een afvloeiingsregeling, dan heb je ook geen WW-uitkering. Vroeger ging dat ook met een VUT-regeling. Dat waren vaak heel plezierige regelingen.

 28. robertmacare zegt:

  @aelle zegt:
  26 maart 2019 om 11:53 pm

  Immediate sale worth 110 billion, 350 billion over next decade. I guess only robots will be making these weapons and they do not paid…Oops who makes those robots?
  Once again BS from the left.
  On the other hand the USA economy is the envy of the rest of the world…and that is a FACT!
  We are all laughing all the way to the bank!

  • ælle zegt:

   Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst?
   Is Big Brother watching?

   • ælle zegt:

    Ik speel niet meer mee met Jan Klaassen en Katrijn.
    Feeling better?

   • Maud Lebert zegt:

    @Jan Klaasen. als ik me niet heel erg vergis mevrouwtje, was u het zelf die met deze poppenkraam begonnen is.

   • Gerard Huls zegt:

    Op 26-03 om 10.35 schreef u aan Arthur een aantal wijze woorden over “beproeven” en “behouden wat goed is”. Wat mij betreft is dat 100% waar .
    Een reactie niet plaatsen leidt ertoe dat deze niet beproefd kan worden en dus ,als er wat goed aan is, ook niet behouden kan worden. Dit is eeuwig zonde.
    U weet dat mijn gedachten verder gaan maar de invulling daarvan is aan u.

   • Maud lebert zegt:

    @ eeuwige zonde. Elke reactie wordt geplaatst. Ook (en zelfs!) die van mij. Als het iemand om welke reden dan ook mislukt is een reactie door te sturen, kan men het, zover men het zelf voor nodig en belangrijk genoeg vindt, nog eens proberen. Ik hoop van harte voor u dat de betreffende dame de kunst van gedachten lezen machtig is. Maar wat mij betreft, vind ik om die reden nog een ‘eeuwige zonde’ erbij te krijgen, echt niet zo prettig. Beste groeten

 29. robertmacare zegt:

  Maud Lebert zegt:
  27 maart 2019 om 11:07 am
  @Jan Klaasen. als ik me niet heel erg vergis mevrouwtje, was u het zelf die met deze poppenkraam begonnen is.

  Could not have said it any better Maud Lebert!

 30. e.m. zegt:

  @Wal Suparmo (@WSuparmo) zegt: 26 maart 2019 om 9:37 am
  Allemaal heerlijke FIKSIE!@

  — “”Ratu Adil*

  De Koning der Kwade Geesten Jero Gede Mecaling, kwam ooit met zijn volgelingen uit een ver land tussen hemel en aarde naar Indonesië om alles leeg te roven en de bevolking te onderdrukken.

  De mensen vroegen de priester Djajabaja hoe zij de boze geesten konden verjagen. De priester vertelde dat Jero Gede Mecaling alleen verjaagd kon worden door de Ratu Adil*.

  Onder aanvoering van de Ratu Adil* trokken de Indonesiërs ten strijde en na een lange en bittere strijd verdreven zij de Koning der Kwade Geesten uit hun land.

  * Rechtvaardige vorst

  • Bill Zitman zegt:

   ‘Ratu Andil’ – not to be mistaken with Westerling’s ‘Angkatan Perang Ratu Adil’(APRA)!!

  • Jan A. Somers zegt:

   “Onder aanvoering van de Ratu Adil” Uit mijn dissertatie: Het wrede bewind van Soesoehoenan Amangkoerat I had in Mataram veel verzet doen ontstaan. De Madoerese prins Taroeno Djojo maakte hier gebruik van om een opstand te beginnen met steun van Makassaren die na het Bongaais verdrag hun land waren ontvlucht en zich met zeeroof bezighielden. Mataram verloor de noordoostkust van Java aan de opstandelingen, en een uitbarsting van de vulkaan Merapi werd samen met het naderen van het einde van de Javaanse eeuw opgevat als een voorbode van grote veranderingen. Taroeno Djojo maakte hier gebruik van door zich te presenteren als de ratu adil, de rechtvaardige vorst. Zijn uitstraling werd nog versterkt door verhalen over zijn magische krachten: een ware vorst. Op 7 november 1676 werden in Batavia gelijktijdig verzoeken om hulp ontvangen van de kroonprins van Mataram en van Taroeno Djojo; Mataram bleek wanhopig, Taroeno Djojo presenteerde zich als de nieuwe vorst die tevens bondgenoot wilde zijn. De Hooge Regeering in Batavia had weinig zin zich in het wespennest te steken maar was krachtens het verdrag van 1646 gehouden de Soenan bij te staan. Op 29 december werd een ex-peditie naar Oost-Java gezonden onder leiding van Cornelis Speelman.
   Overeenkomstig zijn opdracht trachtte Speelman te bemiddelen tussen de Soesoehoenan en de Madoerezen. Taroeno Djojo voldeed echter niet aan zijn verzoek naar Djapara te komen. Speelman meende aan Taroeno Djojo een slechtere buur te krijgen dan de Soesoehoenan, en besloot tot militaire steun aan Mataram. De gouverneur van Djapara, kiahi ngabehi Wongso Dipo, bleek door de Soesoehoenan gemachtigd te zijn om uit diens naam een contract met de Nederlanders te sluiten. Hij machtigde Speelman om namens de Soesoehoenan op te treden, en al diens onderdanen kregen opdracht Speelman bij te staan “alsoff den Sousouhounang selffs commandeerden” .

 31. R Geenen zegt:

  Kamerleden willen graag input Nederlanders buiten Nederland
  apr 25, 2019 | Dubbele nationaliteit, Onvrijwillige ex-Nederlanders, Stemmen vanuit het buitenland | 0 Reacties
  CDA en VVD begrijpen dat het voor veel Nederlanders buiten Nederland belangrijk is om de nationaliteit van hun woonland aan te kunnen nemen zonder hun Nederlanderschap te verliezen. Dat bleek uit de gesprekken met Kamerleden van drie regeringspartijen en de PvdA op de persconferentie van de nieuwe Stichting Nederlanders Buiten Nederland op 18 april.
  https://www.nederlandersbuitennederland.nl/kamerleden-willen-graag-input-nederlanders-buiten-nederland/

 32. robertmacare zegt:

  Ze hebben mijn verhaal gehoord!

 33. Peter van den Broek zegt:

  dubbele nationaliteit?
  Ik begrijp niet waarom ik de nationaliteit van het land, waar ik woon nodig heb.
  Voor een overheidsbaan? In het bedrijfsleven kan ik een uitdagender en beter betaalde baan krijgen. Het blijft een kwestie van kiezen.

  paspoort verlengen?
  Zou wat gemakkelijker kunnen, nu moet ik voor het paspoort persoonlijk naar Rome (500 km heen en 500 Km terug reizen) dat mag best wat gemakkelijker in het digitale tijdperk

  BSN annex Digidnummer?
  Ik moest voor BSN en moet voor het Digidnummer persoonlijk naar Nederland, dat mag best wat gemakkelijker in het digitale tijdperk

  stemmen?
  Ik heb een paar dagen geleden het stembiljet voor de Europese verkiezingen verstuurd naar de Nederlandse ambassade in Rome, het kostte me €2,60 frankeerkosten, dat mag best wat goedkoper en gemakkelijker in het digitale tijdperk. ik stem trouw.
  In Italie mag ik alleen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor de verkiezing van een burgemeester en dat ga ik 26 mei weer doen.

  mijn stem laten horen in Nederland?
  doe ik regelmatig via https://mijnopiniepanel.eenvandaag.nl/

  • Jan A. Somers zegt:

   Als je geniet van het land waarin je woont lijkt het me aardig en dankbaar ook gewoon mee te doen met alle inwoners van dat land. Geen free rider! Dat riekt naar inhalig, van twee walletjes eten. Profiteur. En alleen maar klagen dat het Nederlanderschap je zoveel kost. Terwijl die ‘Hollanders’ toch alleen maar akelige lui zijn? Dan stop je toch gewoon met die rotnationaliteit? Zo iemand wordt ook wel eens een biseksueel genoemd!

   • Peter van den Broek zegt:

    Ik voel me niet aangesproken. Dhr Somers spreekt mij nooit aan.

   • R Geenen zegt:

    @@Dat riekt naar inhalig, van twee walletjes eten. Profiteur.@@

    Was dat niet ook de Nederlandse mentaliteit tov de Indische Nederlanders in de jaren 46-52?

   • Arthur Olive zegt:

    “Zo iemand wordt ook wel eens een biseksueel genoemd”
    Als mij wordt gevraagd bij het inkopen of ik een plastic bag wil hebben of een paper bag dan zeg ik dat het me niets kan schelen want ik ben bagseksueel.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Dhr Somers spreekt mij nooit aan.” Maar spreekt mij altijd wel aan!. Een soort van obsessieve haat?

   • Jan A. Somers zegt:

    “een biseksueel genoemd” Als je wel eens verdwaald raakt in de diepe krochten en spelonken van Wikipedia kom je de meest wonderbaarlijke verschijnselen tegen.

 34. Peter van den Broek zegt:

  Italie mag op zijn haar knieen dankbaar zijn, dat ik hier zit. Wie gaat er nou van Zwitserland naar Italie verhuizen, toch zeker niet omdat ik dacht in Italie meer dan in Zwitserland te verdienen, alhoewel dat soms wel lukte. Voor de belastingen en sociale premies hoef ik niet in Italie te werken, nu snap ik waarom zoveel mensen hier zwart werken, In de biologische sector hoef ik daar niet mee aan te komen,want als de vos de passie spreekt……. , sustainability U weet wel.

  Dan ben ik ook commercieel bezig, nooit in mijn leven gedaan, maar veel van mijn neefjes zitten ook in de commerciele sector, dus kan ik niet achterblijven. Verkoop ik ook nog eens Italiaanse tomaten in het land van Mr. Heinz. Maar mijn aandacht gaat uit naar Azie, Japan is een uitdaging. Ik mompelde laatst bij dat Yasukuni shrijn “Japanse Ereschulden” en die man maar vriendelijkeglimlachen en buigen. Maar China is de uitdaging. Zit ik volgende week daar met een speldje met de chinese vlag Italiaanse biologische tomaten aan de Chinees te brengen. En die Chinezen maar vragen: 你是印度人.

  • Jan A. Somers zegt:

   Grote inkomstenbron voor de ondernemers. Als het goed is, is het elke dag moederdag., maar wel op onze eigen manier, niet voorgeschreven door die ondernemers. Ik ben mijn meisje elke dag dankbaar! (soms wel een knetter tussendoor!)

 35. R Geenen zegt:

  Ik weet niet hoe lang dit artikel beschikbaar is. Maar ook in Amerika wordt haast geen echte geschiedenis gegeven. Het zelfde probleem als in Nederland. Lees dit artikel:
  https://www.msn.com/en-us/news/us/a-dwindling-generation-wwii-veteran-aims-to-preserve-the-lessons-of-wars-horrors/ar-AABs63d

 36. Peter van den Broek zegt:

  Ik vind het VWO examen 2018 best te maken. Opmerkelijk is dat ze als bijlage bij de vragen aanvullende informatie als “bronnen” geven. Dan wordt het me wel heel gemakkelijk gemaakt.

  Bij vraag 11 wordt als bron een foto van een Nederlandse militair met de vlag van de communistische partij in Indonesie getoond, we spreken wel over 1949, toen was de communistische partij al (1948) letterlijk en figuurlijk een kopje kleiner gemaakt ( Madioen of zo iets). Dan is zo’n foto je reinste propaganda, maar wat weet de examencommissie van de dekolonisatie in het voormalig Nederlands-Indie af, niets blijkt wel.

  Bij mijn examen VWO (1972) moest alles uit het hoofd.
  Ik heb uit louter interesse wel eens aan geschiedkundige testen van ik dacht het Historisch Nieuwsblad meegedaan, onvoorbereid natuurlijk. Dan scoor ik best aardig voor een beginneling.

  Geschiedenisles in Italie is wat anders. Ik heb dan wel moeite om mijn vrouw, oud-lerares, bij te benen. Mijn zoon weet er ook wat van af, vooral Kunstgeschiedenis. Toen hij in Amsterdam woonde en we het Rijksmuseum bezochten, kon hij het verschil tussen potretschilderijen van Frans Hals en Rembrandt haarfijn uitleggen. Weer wat geleerd.

 37. R Geenen zegt:

  Frenky de Jong van AJAX gaat naar Barcelona en neemt zijn verloofde/meisje mee. Zij is Mikky Kimeney. De Kimeney familie, zoals ik ze ken, zijn Indo’s, waar ik bevriend was in Cideng. Zij waren op vakantie hier in SoCal.

 38. R Geenen zegt:

  @Mr. Arthur Olive commentaar op ““Fijn weekend”
  @@Bijna allen onder ons werken niet meer en kijken dus niet meer uit naar het weekend voor vertier of rust, dat kunnen we gedurende de week ook wel doen.@@
  Daar mijn reactie op bovenstaande afwijkt en gezien kan worden als een nieuw onderwerp, neem ik de vrijheid via Java-café te reageren. Want inderdaad heb ik ook zelf tijdens mijn retirement nog veel werk verricht in de weekenden. Trouwens onze kumpulans op donderdag in de Hongkong Plaza geeft mij veel meer plezier en is het een dag waar menig Indo naar uitkijkt. Afgelopen donderdag, voor mij gisteren, was zelf zeer indrukwekkend. De eigenaar van het shoppingcenter stond toe om de verjaardag van mijn nicht Meity Ungerer, die 91 werd, te vieren. Driekwart van de zaal werd met Indische mensen gevuld. Van heinde en ver kwamen de mensen opdagen. Nasi, rendang, lotek, bitter ballen, lempers, klepon en name it, werden geserveerd. Donny en zijn Sounds Unlimited band stelden zich op en begonnen met Happy Birthday om dan over te gaan op Once. Patricia McMullen (Indisch Project) kwam over van back east en had in haar gezelschap Hetty Naaikens die haar film “Sounds of Origin” kwam presenteren. Ook aan onze tafel kwam Norman de Buck die al diverse film optredens in Hollywood achter de rug had. Ook een van de oude bandleden van de Melody Strings (wijlen Lydia) kwam er bij. Ik kocht natuurlijk haar film op DVD. Tijdens mijn gesprek met Hetty wisselden we onze business kaarten uit. Ook vroeg ze mij kritisch naar de film te kijken en haar er na mijn mening te sturen. Om terug te komen op dit door de weeks feest. Geschat ongeveer tussen de 100 en 150 Indische mensen waren aanwezig. De Indonesische eethuisjes keken van een afstand toe en verkochten hun es tjendol, es doger, enz. En wij vormden een grote gezellige Indische familie. Net als toen!

 39. Peter van den Broek zegt:

  @Hr Mertens,

  wellicht interessant : de Indonesische nationalisten hadden voor de binnenkomst van het Britse leger (49th Indian Infantry brigade) in Soerabaja leuzen op muren gekalkt zoals: “Remember Atlantic Charter”. Er waren ook in de oorlog goede communicatieverbindingen.

 40. R Geenen zegt:

  Voor hen die een artikel of nieuws film in Amerika willen zijn, maar geblokt worden, omdat ze er niet wonen.
  Als ik naar NOS.nl gaat wordt ik bv geblokt als ik de formule 1 race wil bekijken. Mijn IP adres ligt niet in Nederland. Kreeg van de support groep van Opera browser een tip. In Google Chrome naar de Google Store gaan en inloggen. Vindt iNinja VPN en uploaden. Rechts boven knopje indrukken en kiest bv New York en activeren. Ik kiest Amsterdam. Je krijgt een IP adres van het land van keuze. en de rest wordt encrypted. VPN staat voor Virtual Private Network en iNinja is vrij, maar heeft beperkt aantal landen. Heb het uitgeprobeerd en de film op NOS.NL werd eerst geblokt, maar ze laten me wel eerst hun reclame zien. Dat irriteerde mij met het bovenstaande resultaat. Ik kan nu alles in NL zien.

 41. R Geenen zegt:

  Heb vandaag bij de Hong Kong Plaza weer een Indische familie voor het eerst ontmoet, die twee succesvolle zonen heeft.
  Deze dame en weduwe Mevrouw Heddy Emanuel, 87 jaar oud en inwonend bij een van haar zonen in Anaheim, SoCal. De jongste zoon werd kapitein-vlieger bij de luchtmacht en de ander ging als Brigade-Generaal met pensioen. Proud to be an Indo.

  • ælle zegt:

   I googled, surfed the internet and came accross all details about Heddy Emanuel- Mehlbaum, born on Valentine’s day.
   Pukul terus Heddy! You too, Ron.

   It didn’t come easy, though.

 42. Maud Lebert zegt:

  Dear HES, I hope you will read Java Cafe. In October 2018 we wrote about Bandung and I promised you that I would take photos of the place where you have lived, if I would go to Indonesia again. Now I leave at the end of August and I will return at the end of september. As usual I leave for Europa from Bandung.You have described the street and the corner house, but ofcourse the streetnames are not Dutch anymore. So I am not sure if I could find the right place. I have made a sketch of the area around the Boromeus hospital. If you could give me your e-mail, I could send it to you and you could draw on the sketch where I have to look. then send me back the sketch.
  Sorry, I do not even know your name, but that is not important. I wrote to Buitenzorg to please give me your email adress, but as he is busy, it is better that I write to you personally. Still if you do not read Java Cafe regularly, it would be perfect when I get your adress even twice.
  Please write to me: my email is: maudle@bluewin.ch sothat I could send you the sketch immediately.
  Greetings
  Maud

 43. ÆLLE zegt:

  BAHAMAS INFORMATION SERVICES UPDATES
  “I cannot stress enough how important it is for residents in the path of the Hurricane to evacuate and seek safe haven immediately.
  “Those who do not evacuate are placing themselves in extreme danger and can expect a catastrophic consequence. Property and material belongings can be replaced.
  A life cannot.”

  The most hon. dr Hubert Minnis

  • R Geenen zegt:

   Mijn zus woont een 20 km ten Noorden van Orlando. Zij heeft haar eigen Mobile home in een park voor 55 jaar en ouder. Meer dan 400 oudjes wonen daar. Haar dochter woont weer een 3 km bij haar vandaan. Heb haar gisteren nog gesproken, maar zei zegt niet bang te zijn. Trouwens in de omgeving van Orlando wonen nog aardig wat Indische mensen. Begin November is daar een kumpulan.

   • ælle zegt:

    Je bent dus gerustgesteld, Ron. Blij voor jou, je zus en haar dochter. God bless!
    My first cousin, Christiaan, lives in Georgia met zijn lieve vrouw, Syl, Ik moet hem vandaag nog bellen omdat Dorian de kust van die staat zal bereiken. Hij woont veilig ver in het binnenland met een extra ingebouwde schuilkelder.

    Helaas heeft die vervloekte Microsoft (Bangsat!) mijn email uitgeschakeld om commerciële voordelen ($99,00) te behalen. Ze kunnen de pot op!

   • ælle zegt:

    “Hurricane Dorian has not moved in more than 10 hours, meaning it is battering the same homes, shelters and communities without relief for 12 hours.”
    ~ Kate Lyons op Twitter.

  • ælle zegt:

   Tot in december is het Atlantische-orkaan-seizoen nog niet voorbij.
   Sterkte toegewenst aan degenen die getroffen zijn.
   Zoals ik de laatste tijd om me heen hoor zeggen, is het spreekwoord tegenwoordig:
   “Het is niet anders!”
   Daar moeten we ’t maar voorlopig mee doen
   Vette hap!

  • Alle mensen di de Papua internaatd die de rood witte vlag niet willen heisen, hebben geterroriseerd, zijn al door de poltie opgepakt.

   • R Geenen zegt:

    Omdat ze niet de Ind. vlag willen hijsen, zijn het terroristen? Belachelijk.

   • ælle zegt:

    De vlag dekt de lading niet!

   • Gerard Huls zegt:

    Was u al eens op de Brabantse Dag in Heeze
    Onze kleindochter mocht op een van de wagens vol trots een vlag ,die de lading dekte, dragen.
    Echt een aanrader voor augustus 2020
    See you ?

   • R Geenen zegt:

    @@Onze kleindochter mocht op een van de wagens vol trots een vlag ,die de lading dekte, dragen.@@
    Wat voor lading? Nederlandse of Indische?

   • Gerard Huls zegt:

    Beste heer Geenen,
    De vlag dekt een zeer mooie optocht waarin allerlei middeleeuwse taferelen worden uitgebeeld.
    Een volksfeest dat jaarlijks tienduozende bezoekers trekt. Voor meer info verwijs ik u naar : brabantsedag.nl en wens u veel kijkplezier.
    M vr gr Gerard

   • ælle zegt:

    ‘Dat lange stuk aan mijn baard, dat groeit. Dat knip ik pas af als Papoea onafhankelijk is.’
    ~ Filep Karma, activist

    https://www.amnesty.nl/wordt-vervolgd/pas-als-papoea-vrij-is-gaat-mijn-baard-eraf

    Xtra vandaag, 10 september 2019:
    https://www.amnesty.nl/actueel/iran-vrouwelijke-voetbalfan-die-zichzelf-in-brand-stak-overleden

   • ælle zegt:

    Merah dan putih, ha ha ha
    “Soekarno’s binding aan de Indonesische cultuur blijkt weer eens uit ‘zijn uitleg’ van de betekenis van de twee kleuren van de nationale vlag ”
    Deze kleuren waren niet zomaar voor de Revolutie gekozen. Ze vonden haar oorsprong in het allereerste begin van de schepping. Het bloed van de vrouw is . . . rood.
    Het sperma van de man is . . . wit.
    De zon is rood. De maan is wit. De kleur van de aarde is rood. Het sap van een plant is wit. Voordat er georganiseerde godsdiensten waren, aanbaden de mensen de fundamentele dingen van het leven. Deze symboliek heeft zich door de eeuwen gehandhaafd, en bestaat ook nu nog in onze huidige beschaving. Rood betekent moed. Wit is zuiverheid.
    Het mystieke offer van de Javaan (i.e slametan) bestaat uit rode pap en witte pap.
    Onze kleuren zijn meer dan 6000 jaar oud.”
    ~ Soekarno,
    autobiografie opgetekend door C. Adams, 1967

    Mooi Rood.
    Het Russische woord voor rood is krasniy, wat ook ‘mooi’ betekent.

    Rood: in het wielrennen belangrijke signaalkleur; achtervolgingslijn, bloedcellen, driehoek, lantaarn, lijn, rugnummer, spiervezels, sprinterslijn, trui, vlag, ‘vod’.

    Wit stimuleert tot opruimen, symboliseert een nieuw begin en reinheid.
    Wat negatievere associaties met wit zijn ‘naïviteit, leegte en perfectionistisme’.

    Dank God voor Blauw
    De kleur van de lucht en de zee, de lievelingskleur van veel mensen, wordt geassocieerd met rust en vrede. Het is een kleur die staat voor de geest, intelligentie en verstand. Blauw wordt gezien als de kleur van vertrouwen, duidelijke communicatie en betrouwbaarheid. Met blauwe kleding straal je evenwichtigheid, efficiëntie en stabiliteit uit. In een blauwe ruimte wordt je productief. Meer associaties op de kleur blauw zijn loyaal, geduldig, sympathiek, vriendelijkheid, waarheid. Maar ook conservatief, kalmte, koude, weinig emotioneel, status en macht. Door associaties met integriteit en oprechtheid wordt blauw veel gebruikt in zakelijke logo’s.

  • Misschien wel de grootste verlies van de Engelsen in een oorlog? Want in 3 maanden tijd zijn er 10% soldaten gesneuveld van de 30.000. En 2 generaals gedood.Door schermutsellingen op 10 November 1945 in Surabaja,.Niet tegen een leger maar gewoon een bende niet militair getraind en slecht bewapend.

   • e.m. zegt:

    @Wal Suparmo (@WSuparmo) zegt:11 november 2019 om 8:58 pm Niet tegen een leger maar gewoon een bende niet militair getraind en slecht bewapend.@

    — Als Hei-Ho was je onderdeel van het Japanse leger. Maar dat gold niet bij de oprichting van de Kyodo Giyu Gun, het vrijwilligersleger ter verdediging van het vaderland. Op Sumatra en Zuid-Celebes droeg dit leger de Japanse naam Giyi Gun. Op Java heette dit leger van vrijwilligers Tentara Sukarela Pembela Tanah Air, beter bekend als PETA. De eerste Pemoeda’s die lid werden waren leden van het jeugdkorps Seinendan, opgericht in april 1943.

    De PETA maakte weliswaar geen onderdeel uit van het Japanse leger, maar werd wel getraind door Japanse officieren en stond onder het gezag van de Japanse commandant op Java. Deze hoogste Japanse militair op Java gaf ook opdracht tot de oprichting van de islamitische Hizbullah (Allah’s leger) als een soort reserve-leger voor de PETA. De Hizbullah stond onder direct gezag van de islamitische leiders.

    Al met al beschikte Indonesië tegen het einde van de Japanse bezetting over verschillende militaire en semi-militaire korpsen. Indonesische bronnen schatten het aantal van alleen al op Java door Japan getrainde pemoeda’s op 2 miljoen.

   • Jan A. Somers zegt:

    ” en slecht bewapend.” Nou, die waren goed bewapend hoor. Op 29 september 1945 was als eerste doel voor de massale acties het Japanse centrale wapenmagazijn voor Oost-Java in Don Bosco, voorheen een groot katholiek weeshuis met scholen, sportterreinen, werkplaatsen, een kliniek, een kapel en kloostergebouwen. Na onderhandelingen onder druk van de snel aangroeiende volksmassa moest de Japanse commandant het complex overdragen, waarbij hij een ontvangstbrief kreeg met de vermelding dat de wapens waren overgedragen aan het Indonesische bestuur. Hierop pleegde hij zelfmoord. Daarna werden nog grote wapenvoorraden buitgemaakt in een Japanse garnizoenskazerne en in een groot gebouwencomplex waar voorheen de handelsfirma Lindeteves Stokvis was gevestigd. Met hun overgave hebben schout-bij-nacht Shibata en generaal-majoor Iwabe voorkomen dat er een bloedbad werd aangericht onder de belegeraars gevolgd door wraakacties tegen andere Japanners en Nederlanders. En de PETA wist goed met dat spul om te gaan!

   • RLMertens zegt:

    @em; ‘door Japan getrainde pemoeda’s etc.’- 2 miljoen door Japan getraind? Al vanaf bersiap nam ieder(!) Indonesisch joch van af 12 jaar deel aan de strijd tegen de belanda’s! Wel of niet door Japan getraind. Schamel gekleed, veelal slechts bewapend met bamboe roentjings. In de strijd hadden ze soms één geweer voor drie man. Men was voortdurend op zoek naar wapens. Zie actie foto’s van gevangen genomen peloppors. Zie Google; pinterest Goed bewapende Knil/Kl met gevangenen. Met groot militair geweld; tanks,artillerie ondersteund door lucht-zeemacht heeft men deze beschamende strijd gevoerd. Met een debacle als resultaat! -Een veteraan; ‘eerst dacht ik, het zijn misleide jongeren. Steeds meer besefte ik; ze vechten voor hun land’. In 1995, 50 jaar na dato, organiseerde deze veteraan een een handtekening actie om spijt te betuigen aan het Indonesische volk. Slechts 18 veteranen wilden meedoen……. Ze boden de actie brief aan de Indonesische ambassade. Ze kregen een zeer dankbare brief terug; ‘mijn grote waardering voor uw edel en moedig gebaar. Moge uw voorbeeld door vele anderen worden gevolgd. Want nog steeds rust op het Nederlandse volk een ereschuld aan het Indonesische volk, zowel moreel als materieel! – Klopt het wel dat Indonesiërs niets willen weten van excuses?’ Uit HN/Hervormd Nederland 29-7-1995

   • Jan A. Somers zegt:

    “Schamel gekleed, veelal slechts bewapend met bamboe roentjings.” Ik zal het maar voor de zoveelste keer herhalen: Het eerste doel voor de massale acties was het Japanse centrale wapenmagazijn voor Oost-Java in Don Bosco, voorheen een groot katholiek weeshuis met scholen, sportterreinen, werkplaatsen, een kliniek, een kapel en kloostergebouwen. Na onderhandelingen onder druk van de snel aangroeiende volksmassa moest de Japanse commandant het complex overdragen, waarbij hij een ontvangstbrief kreeg met de vermelding dat de wapens waren overgedragen aan het Indonesische bestuur. Hierop pleegde hij zelfmoord. Daarna werden nog grote wapenvoorraden buitgemaakt in een Japanse garnizoenskazerne en in een groot gebouwencomplex waar voorheen de handelsfirma Lindeteves Stokvis was gevestigd. Met hun overgave hebben schout-bij-nacht Shibata en generaal-majoor Iwabe voorkomen dat er een bloedbad werd aangericht onder de belegeraars gevolgd door wraakacties tegen andere Japanners en Nederlanders.
    Advies: schrijf het zelf even op, scheelt mij werk.

   • R.L.Mertens zegt:

    @JASomers; ‘voor de zoveelste keer etc.’- Die aangroeiende volksmassa was toch niet zwaar bewapend? Mijn opmerking gold de algemeen bewapening van de Republikeinse militaire macht. Die toch pover genoemd mag worden in vergelijking met de onze. Men moest het van vergaren/zoeken/smokkelen/stelen etc. hebben. Zie de overvallen olv.Poncke.

   • Jan A. Somers zegt:

    De moord op het Goebengtransport (vrouwen, kinderen, Mahratta’s!) is uitgevoerd door gewoon kampongvolk uit kampong Kepoetran. Waarmee zouden ze hebben geschoten? Toch niet met katapult waar Indische jongelui zo bedreven in waren?

 44. R Geenen zegt:

  Heb net de dochter van mijn zus, beiden wonen in Florida, gesproken. Claudine zei mij geen problemen van de storm gehad. Veel wind, veel regen maar geen schade. Alleen haar zwembad in de achtertuin heeft veel rommel van de bomen.

 45. ælle zegt:

  Studenten uit voormalig Nieuw Guinea worden in Surabaya geintimideerd. Witte plastic tassen vol slangen (oa.15-20 kilo Pythons) worden in hun slaapzaal gedumpt om de Papoea-jongeren te terroriseren. Vier laffe Indonesische daders reden vanmorgen vroeg ‘gemaskerd’ op motorfietsen rond!

 46. ÆLLE zegt:

  Is Donald Duck losing his marbles too? The Firings and Fury?
  https://www.theguardian.com/us-news/ng-interactive/2018/jul/05/donald-trump-firings-resignations-white-house-full-list-latest

  John Bolton Fired on 10 September 2019
  Trump’s . . . 3rd national security adviser!!!
  Trump announced that he fired Bolton over Twitter, just days after reports emerged that the then national security adviser opposed the president’s “secret plan” to hold . . . peace talks with . . . the Taliban . . . at Camp David.

  • ÆLLE zegt:

   Rep. Ruben Gallego (D-Ariz.), a retired Marine who served in Iraq, asked a reasonable question on the minds of many: “[W]ho the f**k thought it was a good idea to invite the Taliban to Camp David – let alone around September 11th?”

   By all accounts, the idea originated with . . . Donald Trump himself.
   The New York Times reported that it was the president who thought it’d be wise to bring “the leaders of a rugged militant organization” at “the mountain getaway used for presidents, prime ministers and kings just three days before the anniversary of the Sept. 11, 2001, attacks that led to the Afghan war.”

   • ÆLLE zegt:

    Bolton trad af . . . de avond vóórdat hij ontslagen werd!
    Goed gedaan, John!

    Bolton continued to press his case that he had resigned rather than being fired. He sent out a battery of texts including to Fox News presenters on air as well as the Washington Post, protesting: “I resigned, having offered to do so last night.”

   • R Geenen zegt:

    Het zal bij de komende verkiezingen Trump geen goed doen. Het vele aannemen en ontslaan van kundig personeel en niet willen luisteren naar hun adviezen is een kwalijk teken.

   • Arthur Olive zegt:

    John Bolton is a ‘man of the left’ and one of Trump admin’s ‘most progressive people’
    .Wat men ook zegt van Trump, he delivers. Dit kan niet gezegd worden van Bush en Obama.

    thedailybeast.com/tucker-carlson-john-bolton-is-a-man-of-the-left-and-one-of-trump-admins-most-progressive-people

    John Bolyon was niet de enige left progressive contributor op Fox News, er zijn veel meer.

  • Ælle zegt:

   Het is alweer de 11de september met op deze datum veel gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tot zelfs de benoeming van de ‘Tweede Wereldoorlog’ door President Harry Truman in 1945.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/11_september#Gebeurtenissen

   Ik bid voor een rustige en vredige dag vandaag, de 11de september 2019.

   • R Geenen zegt:

    Ze moeten bij jullie ook maar de salafisten scholen verbieden. Ik las net op het internet hoe daar kinderen worden opgeleid. Een aantal van wel 1000!

   • Arthur Olive zegt:

    “Zo moeten jullie ook maar de salafisten scholen verbieden”
    Hier is het resultaat als men Sept 11 vergeet.
    Congress woman Llman Omar noemt de terroristen van Sept 11 “Some people”.

    En hier is de weerlegging van vandaag at the memorial.

   • R Geenen zegt:

    @@Congress woman Llman Omar noemt de terroristen van Sept 11 “Some people”.@@

    SHAME ON HER!

   • ælle zegt:

    De dame heet trouwens Ilhan Omar. Ilhan (uit de Koran) betekent een ‘mooie stem hebbend’ of melodie.

    Waarom ook altijd maar mensen met elkaar vergelijken? Elk mens is uniek, ook tumoren zegt Wilbert T. Zwart.
    .”Wat men ook zegt van Trump, he delivers. Dit kan niet gezegd worden van Bush en Obama.”
    Is ’t waar dat de wereld ‘wat’ veiliger geworden is,’nu de superhavik Bolton het veld heeft geruimd’, zoals de Volkskrant (aka Bert Lanting) beweert.
    Voor de zekerheid met het woordje ‘wat’ = een beetje er tussendoor geworpen.
    Wat staat de wereld nog te wachten huh?!

   • e.m. zegt:

    Hoe reageerde president Trump ook alweer op de Charlottesville rally van 2017, dat de Republikeinse senator Cory Gardner zich genoodzaakt zag om te twitteren: “Mister president – we moeten het kwaad bij de naam noemen. Dit waren witte suprematisten en het was binnenlands terrorisme.” En dat zelfs een bevlogen aanhanger van Trump als Chris Christie, gouverneur van New Jersey scherpe kritiek tweette: “We keuren het racisme en geweld van blanke nationalisten, zoals degenen die zich misdragen in Charlottesville, af. Iedereen met een leidinggevende positie moet zich ertegen uitspreken.”

   • ælle zegt:

    Dit is een indirecte reactie van Arnout Brouwers gisterenavond in de VK.op Geenen’s voorstel om salafisten-scholen te verbieden:
    Begin volgend jaar . . . hoopt het kabinet een ontwerpwet naar de Tweede Kamer te sturen die financiële stromen uit ‘onvrije landen’ richting maatschappelijke organisaties moet verbieden. Maar binnenskamers wordt nog gesteggeld over wat onvrije landen zijn – en wat van de ‘niet onvrije landen’ gevraagd kan worden. Koeweit en Qatar hebben al meer transparantie beloofd over die geldstromen.
    . . . Maar zolang geen wet wordt overtreden, kunnen ‘instellingen’ die op deze manier worden aangepakt, zich een slachtofferrol aanmeten.

   • R Geenen zegt:

    @@. Maar zolang geen wet wordt overtreden, kunnen ‘instellingen’ die op deze manier worden aangepakt, zich een slachtofferrol aanmeten.@@
    Ik vraag mij al lang af waarom er in NL zo makkelijk over het extreme van de moslims wordt gedacht. In Amerika denken ze na 9/11 wel anders.

   • ælle zegt:

    FYI

    https://nos.nl/artikel/2301407-slob-stuurt-inspectie-terug-naar-islamitische-scholen.html

    Artikel 23 gaat over de verantwoordelijkheid die de regering heeft voor het onderwijs. Er is ook in geregeld dat burgers de vrijheid hebben om een school op te richten op basis van een erkende religie of levensovertuiging. Die scholen worden bijzondere scholen genoemd en hebben volgens artikel 23 evenveel recht op financiering van de overheid als openbare scholen. Wel moeten ze aan kwaliteitseisen voldoen.

    Het is niet gemakkelijk om een artikel in de Grondwet te wijzigen.
    De Tweede en de Eerste Kamer moeten er twee keer mee instemmen, de tweede keer met een meerderheid van twee derde van de stemmen.

    Bron: NOS vandaag.

    Eenieder is gelijk voor de wet.
    Nederlandse grondwet, Artikel II-20.
    Citaat op muur in gebouw Raad van State,
    Den Haag, mei 2017

    Obama, 4 jaar geleden hij zegt al: Freedom is more powerful than Fear.

   • Arthur Olive zegt:

    “Obama, 4 jaar geleden hij zegt al: Freedom is more powerful than Fear”
    Oliver Wendell Holmes on the theme van Freedom moet gezegd hebben: The right to swing my fist ends where the other man’s nose begins.
    De Salafisten zijn gewelds dreigend in hun leer.

   • Jan A. Somers zegt:

    “moeten er twee keer mee instemmen,” Plus nieuwe verkiezingen daartussen!
    “zo makkelijk over het extreme van de moslims wordt gedacht.” Gemakkelijk? Zorgvuldig!
    “financiële stromen uit ‘onvrije landen’ richting maatschappelijke organisaties moet verbieden” Weet u wat onvrij is, en waar u met anderen tot overeenstemming kunt komen? Het gaat in onze samenleving niet over vergelijken, wie is beter dan wie, maar over tot overeenstemming komen voor een besluit.
    “Eenieder is gelijk voor de wet. Nederlandse grondwet,” Denkt u er daarbij wel om dat dit de grondwet is, de verhouding van de overheid tot de burger. Dit artikel laat de overheid minder marges ten opzichte van burgers dan deze ten opzichte van elkaar hebben.
    “Ik zou onder sawo-, mango- en bananenbomen willen slapen.” Maar u mist dan wel 2% AOW per jaar!

 47. ælle zegt:

  Effe iets anders.
  Niet alleen Australië schijnt gedreven te zijn door begeerte naar olie en gas rechten, ook de VS.
  Waarom is anders de US$ daar in omloop?
  Introduced in 2000 to replace the Indonesian rupiah following the commencement of U.N. administration. One centavo is equal to one US cent. Coins issued for general circulation are in denominations of 1, 5, 10, 25 and 50 centavos and feature images of local plants and animals. East Timor does not yet issue its own banknotes.Jammer!

  East Timor inherited no permanent maritime boundaries when it gained independence, repudiating the Timor Gap Treaty as illegal. … The first significant new development in the JPDA since East Timorese independence is the largest petroleum resource in the Timor Sea, the Greater Sunrise gas field. Newly declassified documents have revealed that Australia appeared driven by a desire for oil and gas rights when it was deciding to legitimise the Indonesian occupation of Timor-Leste.

  Het laatste nieuws is:
  Greater Sunrise holds an estimated $US50 billion worth of oil and gas with Australia likely to control 30 per cent of the fields once a long-running dispute over maritime boundaries is settled this week.

  Timor Gap – the state-owned company that holds 56 per cent of Greater Sunrise – is struggling to pull together financing for the project. Shell and ConocoPhillips have sold their stakes in Greater Sunrise though Woodside Petroleum and Osaka Gas still have minority stakes.

  Minding The Timor Gap
  Billions of dollars in oil and gas revenues are at stake as Australia continues to . . . bully East Timor out of its undersea energy resources.

  Meer nieuws:
  https://www.offshoreenergytoday.com/carnarvon-agrees-terms-with-timor-leste-govt-over-buffalo-field/
  Discovery is in our DNA at Carnarvon Petroleum. We’re more than an oil and gas exploration company – we’re pioneers in thought innovation. Through creative partnerships and ‘bold investment’ in the latest data and technology, our talented team is making discoveries many thought not possible
  And we’ve set our sights on unlocking the largest oil field in WA’s North West Shelf.
  We’re on the verge of something . . . big.

  .

 48. ælle zegt:

  Ter herinnering aan Andy Tielman, die zijn roots in Timor had.
  The Tielman Brothers noemden zich voorheen ‘The Timor Rythm Brothers’ en traden toen voor President Soekarno op.
  Uit De Sobat: een interview met Andy, gemaakt door de Indonesische kunstenaar en muzikant Anto Arief voor Rolling Stone Indonesia.
  “Als het mogelijk is, wil ik terug naar Indonesië en daar wonen. In Nederland draag ik Indonesië in mij, maar in Indonesië voel ik me echt thuis. Ik zou onder sawo-, mango- en bananenbomen willen slapen. Dat is mijn droom.” Dit is het verhaal dat Anto Arief schreef over Andy Tielman.

 49. ælle zegt:

  Hé, Jan, “Ik zou onder sawo-, mango- en bananenbomen willen slapen.” Maar u mist dan wel 2% AOW per jaar!
  Andy die de woorden sprak hoeft zijn AOW niet meer, hoor. Ik denk dat er meer afgetrokken wordt als je buiten Europa woont, behalve in landen waarmee een verdrag is gesloten. Andy Tielman is bovendien al bijna 8 jaar geleden overleden.

 50. Ælle zegt:

  Ik las vandaag over vluchtelingen uit Afganistan, Pakistan, Somalië en Irak die hun heil zochten in oa. . . . Indonesië.
  Nu zitten ze tijdelijk met honderden in een vluchtelingenkamp in Kalideres, West (Barat) Jakarta.
  In de afgelopen jaren was hun aantal gestegen tot 14.000. Het duurt tien jaar (?) voordat ze gesetteld zouden kunnen worden, schrijft Jack Board vorig jaar in channelnewsasia.com
  Het twee-verdiepingen-tellende geelgroene gebouw was ooit een militaire commandopost geweest. In kleine koepeltenten in kamers geperst tot op de betonnen stoep wonen meer dan 400
  van hen zonder water, elektriciteit, of sanitaire voorzieningen. Er is geen zekerheid wat voedsel betreft.Volgens journaliste Kate Lamb (The Guardian) bracht iemand enkele dagen geleden nog ‘koekjes’ mee.
  Financiële steun uit Australië is er niet meer.
  Ik denk dat ik ’t hierbij laat, want het eind van het verhaal is zoek. ik zag een foto van de 21-jarige Abdul Fattah met een ‘byzondere’ huidziekte.
  De vluchtelingen dromen ervan om gedetineerd te worden . . .

  UNHCR Stops Food Rations for Refugees and Asylum Seekers in Kalideres Shelter
  https://jakartaglobe.id/context/unhcr-stops-food-rations-for-refugees-and-asylum-seekers-in-kalideres-shelter

  • ælle zegt:

   Leuke video en . . . mijn pc doet ’t weer; ook na 4 weken mijn e-mail.
   Wie heeft mij gehackt? En waarom?

   Wat weet jij eigenlijk over ‘onze’ geschiedenis? En hoe weet je dat? Wees kritisch, zegt historica Katie Digan. Geschiedschrijving is ook, vooral, een verhaal.

   Loaded: 100.00%
   2:04

   https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6424537192206467072

   • R Geenen zegt:

    @@mijn pc doet ’t weer; ook na 4 weken mijn e-mail.
    Wie heeft mij gehackt? En waarom?@@

    Heb reeds eerder geschreven dat Nederland hoog op de lijst van Cybercriminelen staat. Worldfence is een speciale groep van Worldpress websites, die een jaar of 5 geleden opgezet is geworden om websites te beschermen. Iedere week krijg ik een rapport waaronder ook vermeld wordt waar de hackers vandaan komen. Daarnaast is mijn computer al jaren beschermd door Bitdefender. Ook niet goedkoop, maar jaar in en out wel de beste. Bij betalingen gebruik ik een encrypted systeem.
    Elke email naam die ik binnenkrijg, bekijk ik eerst voordat ik hem open. De laatste tijd diverse van de RABO gekregen. Maak ik niet open, want ik heb geen rekening met hun. Ik stuur die ook meteen door naar spam protection. Ik gebruik 3 updated systemen. Computer bescherming, websites bescherming en bankrekening bescherming.

   • ælle zegt:

    Bedankt heer Geenen,
    Om met de deur in huis te vallen; ik zat bij Bd maar voordat ’t jaar om was hadden ze zonder mijn toestemming, reeds het abonnementsgeld van mijn rekening gepakt. Ik was razend! Ik heb ’t nog een jaar uitgezongen met hen en ben bij hun weggegaan.
    Later ontving ik nog ook nog regelmatig enkele brutale mails. Ik vertrouw dus geen enkele anti-dit-of-dat meer, al zitten er twee ‘stiekem’ op mijn pc verstopt. De smeerlappen! ‘Ze’ denken dat ik dom ben, ha ha.

   • ælle zegt:

    Permanent Record vertaald met Onuitwisbaar (zijn memoires/boek)
    Hier is een YouTube-video van Edward SNOWDON in ballingschap in Moskou, geïnterviewd door The Guardian. Bless their hearts!
    You have to be ready to stand for something!

   • Jan A. Somers zegt:

    Tot nog toe hebben we één probleem gehad (ff afkloppen!): Met het installeren van een nieuwe HP-printer bleek daar fout spul tussen te zitten. Ik ben lid van Seniorweb, en een vrijwilliger kon de zaak repareren. Dat is een goede club, alleen zitten er veel liefhebbers tussen, die van alles kunnen en willen wat jij niet wilt.
    Ik heb geen bijzondere virusbestrijder meer. Elke dag maak ik (automatisch) een Windows update, daar komt vanzelf elke week een grote update bij. Eén keer per week een scan, de ene week een volledige, de andere week de snelle scan en de Windows Defender Offline-scan. E-mail die maar een klein beetje verdacht lijkt ongeopend deleten. Ook verdachte berichten van de banken, die stuur ik wel door naar valse-email@…. . Bij twijfel kan Seniorweb helpen, maar ik delete liever meteen. Links, ook in Javapost en I4E, open ik niet. Ik hoef tenslotte niet alles te weten, mijn hoofd is al zo vol. De meeste problemen komen door de ellende met mijn vingers en ogen. Dan type je op foute toetsen in allerlei vreemde combinaties. En dan ben je even de weg zoek. Of je moet een instelling repareren. (Zeeuws meisje is serieuzer dan ik!)
    Ik heb één hack-ervaring (afkloppen!). Voor het installeren van mijn e-mail op een nieuwe computer was ik het wachtwoord vergeten. De Seniorwebvrijwilliger hackte mijn provider en vond het wachtwoord. Daarna het door hem gebruikte virus verwijderd met een virusbeschermer. Knap werk!

   • R Geenen zegt:

    Nu begrijp ik waarom er zoveel mensen in NL computer problemen hebben. Vaak wordt er met verouderde windows programma’s gewerkt. Ook hebben velen geen goede virus/spam/phishing anti hackers/anti virus bescherming. Die velen beseffen het niet dat zij daarmee een bedreiging vormen voor anderen, zoals zij die samen met hun op bv I4E of Javapost zitten. Het is een gelukkige omstandigheid dat deze 2 laatst genoemde forums via WordPress lopen, die weer onder controle staan van wordfence. Mijn website en emails hebben zoveel mogelijk alleen contact met het WordPress internet systeem. Daarom ben ik ook nooit op het multimedia systeem, want die zijn door mensen zonder bescherming een slecht systeem geworden. Ik kan mij ook niet permitteren een paar weken met mijn website off-line te zitten.

   • Jan A. Somers zegt:

    “waarom er zoveel mensen in NL computer problemen hebben.” Waarom ken ik er geen?

   • R Geenen zegt:

    Dat is een denkertje

 51. e.m. zegt:

  “”Minderjarige mag niet meer trouwen
  Indonesië
  Van ANP

  Het Indonesische parlement heeft de minimumleeftijd waarop meisjes kunnen trouwen opgetrokken. Vrouwen moeten nu ten minste negentien jaar oud zijn, dat was tot nu toe zestien, of zelfs nog jonger, als de ouders daar een verzoek toe indienden. Voorvechters van vrouwenrechten en actiegroepen tegen kindhuwelijken reageren verheugd. Het Zuidoost-Aziatische land behoort tot de top tien van landen met de meeste kindhuwelijken. Een op de vier meisjes in Indonesië trouwt nu nog voordat ze achttien is.””

 52. ælle zegt:

  Ontving gisterenavond laat in de brievenbus o.a. de Aanspraak, een September 2019 SVB- magazine.
  Zeker om mij te informeren dat twee Indo’s erin geprofileerd worden.
  Op de cover staat Louis Harmanus naast een vaas met gele bloemen en op de achtergrond van zijn witte boekenkast op een display-plank een schattige betjak in miniatuur.
  Louis zelf draagt een zwart petje met de geborduurde tekst Dutch Army Veteran in hoofdletters, eronder een rood, wit, blauwe onleesbare strip.
  Dineke Mulock Houwer, voorzitter van de P en U-raad, schrijft het voorwoord: “In Aanspraak maken we kennis met mensen die over hun oorlogservaringen vertellen en zo bijdragen aan de verwerking en het documenteren van wat hen is overkomen. . . .
  Op pagina 4 leest men het verhaal van Richard Ceuleers, Verloochen je Hollandse afkomst nooit!
  Een kleurenfoto van Ellen Lock prijkt in de rechter bovenhoek omarmd door zijn lachende kleinzoon Vincent v/d Heuvel..
  Bij Hermanus de aanmodigende titel Houd moed! in gele letters.
  Ook blonde broer en zus Sjoerd en Corrie van Leyden vertellen over hun (trieste) Japanse kampervaringen
  Op de bovenkop in rood staat onder een zw/w kinderfoto uit het Familiealbum met Ruud (op de onderneming in Sariredja bij Soebang ca.1934): “Wij waren voortdurend op onszelf aangewezen.” Het beslaat 6 pagina’s tekst en foto’s.
  Interview: Ellen Lock

 53. ælle zegt:

  Haïtianen dringen er bij rechters op aan om de VN (= wassen neus) verwijtbaar te maken voor een uitbraak van cholera die duizenden mensen heeft gedood
  https://www.theguardian.com/world/2019/oct/01/haiti-cholera-2010-un-us-supreme-court

 54. Ælle zegt:

  En toen was er Indisch Historisch!
  WW2 en BERSIAP!
  http://www.indischhistorisch.nl/tweede/oorlog-en-bersiap/oorlog-en ???????????- p-dit-mag-nooit-meer-gebeuren/
  ????????? http://www.indischhistorisch.nl/tweede/oorlog-en-bersiap/oorlog-en-bersiap-dit-mag-nooit-meer-gebeuren/
  What the effing hell happened, huh?!?!?!
  Hackers!!!

  • Arthur Olive zegt:

   Rob Schouten schrijft over zijn vader Everhard Schouten dat hij niet lang voor zijn dood in 2012 de Japanners en de Amerikanen alles had vergeven.
   Waarom de Amerikanen? Die twee atoombommen hebben hem het leven bespaard want als er een invasive van Japan zou gekomen zijn dan had de jap alle POW’s vermoord.
   Die bommen kwamen een jaar te laat voor mijn vader die in Fukuoka 9 zat

   • R Geenen zegt:

    @@Die bommen kwamen een jaar te laat voor mijn vader die in Fukuoka 9 zat@@
    Spijtig dat te horen, maar tijd speelt een grote rol. Want wij die in de jap gevangenissen zaten hebben onze levens aan die 2 bommen te danken.

 55. Peter van den Broek zegt:

  Op de kop af 74 jaar geleden werden in de vroege ochtend meer dan 3500 Nederlanders en Indo-Europeanen door Jack Boer en 10 Gurkha’s bevrijd uit de Werfstraatgevangenis. Onder de gegijzelden vielen zelfs geen gewonden. Bij de actie sneuvelde één Gurkha. Zijn naam blijft in Nederland onbekend.

  • Jan A. Somers zegt:

   Gelukkig was ik er zelf bij. En de heer Boer ben ik tegengekomen op 16 april 1988. Toen hoorde ik ook dat ik ten dode was gedoemd. Old Indo’s never die! En het ging niet om “meer dan 3500 (…)”, maar om exact 2384!
   ” sneuvelde één Gurkha.”: “Our casualties by 1900 hrs 1 BO wounded, one VCO seriously wounded (…)”

  • Jan A. Somers zegt:

   Niemand vertelt hoe of ze aan die 3500 kwamen. Bij mijn weten stond niemand bij de Werfstraatgevangenis te turven. Ook niet bij de auto’s. De enige ‘exacte’ telling ken ik van de passagierslijst van HMS Princess Beatrix. Althans van de mannen (421). Vrouwen en kinderen (70) waren de laatste evacués uit Darmo. Maar misschien ook nog mannen uit Darmo (uit die 421). En dan nog de mogelijkheid dat je die passagierslijst niet hebt ingevuld, als de dienstdoende matroos met wat anders bezig was. In Batavia zijn we zowel op het hospitaalschip Van Heutsz als in Struiswijk geteld, maar daar stond niet bij van waar afkomstig. Mogelijk alleen t.b.v. de keuken. Bij het verlaten van de gevangenis zijn ook meerdere mensen verdwenen, proberen naar huis te gaan. Vooral mensen die in de buurt woonden. Toen we door die woonwijk liepen werden we verrast door bewoners met beetjes eten, meest bolletjes rijst. Mensen die zelf nauwelijks te eten hadden.
   Vanuit Perak/Oedjoeng zijn ook mensen ongeteld verdwenen, op weg naar huis. Ik kwam in Perak mijn melkerijbaas tegen, die had in een ander cellencomplex gezeten. We maakten de afspraak (ongeteld) dat hij naar de melkerij met vrouw en kind zou proberen te gaan, en onderweg bij ons huis zou langs gaan om mijn moeder en zus te zoeken. Ik kon met HMS Princess Beatrix naar Singapore (was althans de bedoeling) en zou proberen daar na te gaan of zijn vrouw en kind misschien daar terecht waren gekomen. In Singapore zat mijn vader, en die kon me later melden dat mijn moeder en zus, noch vrouw en kind van de melkerij daar waren aangekomen. Kortom, veel aanleidingen om te twijfelen aan de genoemde aantallen. Behalve natuurlijk aan die 2384, die telling was van de baas zelf afkomstig!
   Toen ik twee weken later als corveeër van het Rode Kruis terug kwam in Soerabaja bleken mijn moeder en zus te zijn verdwenen, afgevoerd door de Indonesiërs.

   • Peter van den Broek zegt:

    Bovenstaande reactie geeft duidelijk aan dat de bevrijde gijzelaars de realiteit buiten de gevangenis volledig onderschatten, een volledig verwrongen beeld hadden van die situatie, de zgn perspectivistische vertekening.
    Zoals …….. “Bij het verlaten van de gevangenis zijn ook meerdere mensen verdwenen, proberen naar huis te gaan. Vooral mensen die in de buurt woonden”…….

    Toen de ex-gegijzelden de gevangenis in de namiddag verlieten, was de slag om Soerabaja pas in zijn eerste dag en de gevechten volop aan de gang.
    De wegen naar de Nederlandse en Indo-Europese wijken waren geblokkeerd. Ten Zuiden van de gevangenis lag de eerste Indonesische verdedigingslinie Grisseescheweg-Heerenstraat, dus daar was geen doorkomen aan. Om hun wijken te bereiken moesten de Nederlanders en indo-Europeanen wel de Kali Mas, die geheel Soerabaja doorsneed oversteken. Alle bruggen zoals de Roode Brug, werden door pemoeda’s streng bewaakt . Dus ook daar was geen doorkomen aan.

    Zoal ex-gegijzelden hebben geprobeerd de weken na de bevrijding naar hun woningen terug te keren, zou dat best mogelijk zijn geweest, maar levensgevaarlijk. Berichten van andere ex-gegijzelden bevestigen ook dit.

    Het veel verguisde boek van de ooggetuige Richard Klaessen “Macaber Soerabaja 1945” geeft een aantal ooggetuigenverslagen. Een betrouwbaar verhaal dat in het oog springt is dat van Vera Nooy, èèn van de weinige vrouwen (22) die aan het eind van de bevrijdingsactie , dus in de namiddag wordt bevrijd en als één van de eersten op de vrachtwagen naar het havengebied stapt. Wat dat betreft is Jack Boer in alle omstandigheden een gentleman, hij laat de vrouwen voor gaan.

   • Jan A. Somers zegt:

    U blijft maar doorzeuren over die eerste verdedigingsgordel. U schrijft zelf “Het duurde meer dan 6 uur voordat de Britten, de militairen van de 123rd Infantry Brigade uit het NOORDEN, vanuit de Bataviaweg de Werfstraatgevangenis bereikten.” Dat klopt, dat hebben we rond twaalf uur wel aan de verplaatsing van de inslagen gemerkt. Maar de troepen in de centrale sector kwamen niet vanuit de Bataviaweg, maar uit Perak: Nugroho Notosusanto: “De Brtitse troepen rukten vanaf Tandjoeng Perak naar het zuiden op(…)” Interessant vind ik daarbij de vermelding: “en wisten om 11.30 uur de Ferwerdabrug (JAS: = Bataviaweg) te bezetten. Nadat zij deze brug hadden ingenomen., rukte een deel (…)” Dus drie uur vanuit Perak naar de Bataviaweg, en drie uur naar de gevangenis. Dit komt overeen met een legerrapport waarin vanaf 09.00 weerstand wordt ondervonden. De Bataviaweg loopt naar de Ferwerdabrug! Dezelfde weg zou door de heer Boer zijn afgelegd, maar dan in een half uur. Knap werk! Later gebruikten we deze route om met de ambulance vanuit Darmo naar Perak en Oedjoeng te rijden. Veel makkelijker dan over bijvoorbeeld de Rode Brug , door de Chinese Kamp en Arabische wijk.
    “Om hun wijken te bereiken moesten de Nederlanders en indo-Europeanen wel de Kali Mas, die geheel Soerabaja doorsneed oversteken.” Typisch geen sinjo Soerabaja, en ook nog een slechte kaartlezer. Vanuit de Werfstraat hoef je geen enkele brug over te steken om in Ketabang, Goebeng of Darmo te komen. Inderdaad levensgevaarlijk, maar het lukte velen toch, net als de baas van de melkerij waar ik werkte. En vanuit de gevangenis naar de rij auto’s verderop liepen we ook door een flinke woonwijk. Er gingen zelfs klachten rond dat die ex-gevangenen aan het plunderen waren geslagen om aan etenswaar te komen.
    U huilt ook met de wolven mee, dat wij vergiftigd zouden worden en verbrand. Die Pemoeda’s waren inderdaad geen aardige lui hoor, maar je mag ze niet beschuldigen op basis van een verhaal van één bewaarder, Er lopen ook verwarde en puberende djago’s rond die roepen: ik ga jou beuken. Dat is voor mij toch ook geen aanleiding om Indische mensen te mijden? Die bewaarders hadden daar overigens volop tijd voor gehad, van zes tot twaalf!
    “Maar hij weet niet dat één brigade niet in Soerabaja is geland,” Die 5e divisie was niet alleen voor Soerabaja bestemd, maar voor heel Java! Dat was bekend en hoef je dus niet te herhalen. Zo, op naar de volgende ronde!

   • Peter van den broek zegt:

    Dus de Heer Somers baseert zich op een Indonesische commandant Nugroho Notosusanto om nauwgezet de Britse troepenbewegingen te volgen.
    Wie is eigenlijk Nugroho Notosusanto, die was in 1945 toch pas 15 jaar oud??

    ….”Dezelfde weg zou door de heer Boer zijn afgelegd, maar dan in een half uur…..
    Maar Boer ging helemaal niet naar de Ferwerdabrug.!!!! dan was hij wel heel goed de weg kwijt.

    Wie zijn dan wel die ex-gegijzelden die het lukte, net als de baas van de melkerij ? Waar zijn hun verklaringen te vinden?

    ……..”Die 5e divisie was niet alleen voor Soerabaja bestemd, maar voor heel Java! Dat was bekend”………!!!!!!
    Maar niet bij Willy Meelhuijsen en ook niet bij Dr. H.Th. Bussemaker. Bij wie was het dan wel bekend? Wel bij de Britten.

   • Peter van den Broek zegt:

    Ketabang, Goebeng of Darmo?

    Volgens WH Frederick, ik doe het uit mijn hoofd, werden na 15 Oktober 1945 meer dan 1500 Nederlanders en Indo-Europeanen uit de Goebeng- en Darmowijk via de Simpang Club in de Werfstraatgevangenis opgesloten. De meerderheid van de in totaal 3500 geïnterneerden kwam uit andere wijken van Soerabaja, zoals uit Ketabang, dat aan de andere kant van de Soerabaja-rivier of Kali Pegirian ligt. In de wijk liggen toch het Raadhuis, de Armenaansche kerk, de Marinekazerne en de HBS?
    Om van de Werfstraatgevangenis naar Ketabang te komen, moet ik toch wel wat bruggen over, bezet door bloeddorstige pemoeda’s in die tijd. .

    Maar na de oorlog is zoveel veranderd, ik kan me vergissen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “ik kan me vergissen.” Nee hoor, IK had mij vergist, sorry. Ik was in gedachten bezig met die drie woonwijken, maar dan ten tijde van de 49th Indian Infantery Brigade Group. Door die militairen werden de drie genoemde woonwijken beschermd. Als eerste werden uit Ketabang de mensen die weg wilden geëvacueerd naar Oedjoeng en vervolgens deels naar Singapore. Daarop werd de bescherming gestaakt. Daarna werden uit Goebeng mensen die weg wilden eveneens naar Oedjoeng gebracht, maar dat opvangkamp raakte vol. Vandaar dat die mensen naar Darmo werden gebracht. U weet, het laatste transport werd uitgemoord. Daarna werd ook de bescherming van Goebeng gestaakt. Alleen de bescherming van Darmo bleef over, maar die werd door overmacht na de moord op generaal Mallaby ook gestaakt, nadat nog een groot aantal inwoners naar Oedjoeng waren gebracht. U zult begrijpen dat Darmo nog de enige mogelijke wijk was waar bevrijde gevangenen nog naar toe konden, zonder de Kali Mas over te moeten steken. De Rode brug was overigens toen al in handen van de Brits-Indiërs.. (tevergeefs, want vele inwoners van Darmo, waaronder mijn moeder en zus, waren intussen door de Indonesiërs weggevoerd met onbekende bestemming). Opmerkelijk is wel dat over die bevrijde gevangenen die terug naar huis wilden zo weinig (tot niets) bekend is. Alleen maar dat ze plunderden om aan eten te komen. Volgens mij zullen het slechts enkele tientallen zijn geweest, maximaal zo’n honderd. En beperkt tot de woongebieden rond de gevangenis, zeg maar de woongebieden noordelijk van Rode Brug/Willemsplein.
    ” Nugroho Notosusanto, die was in 1945 toch pas 15 jaar oud??” Zie Meelhuijsen!. Ik was toen ook 15 jaar, maar dat is toch geen probleem om later je eigen ervaringen in te kaderen in geschiedschrijving? U was nog niet geboren, maar schijnt nu ook alles te weten! Ik vind het zo geweldig dat ik mijn ervaringen kon inpassen in de echte geschiedenis: Ik was erbij!!!
    “.”Die 5e divisie was niet alleen voor Soerabaja bestemd, maar voor heel Java! Dat was bekend”………!!!!!! Maar niet bij Willy Meelhuijsen” : Zie Meelhuijsen p. 207 en 208.
    “Maar Boer ging helemaal niet naar de Ferwerdabrug.!!!! ” Dat heb ik ook niet geschreven. Ik bedoelde dat de Bataviaweg op dezelfde hoogte lag als die brug, de Bataviaweg was de west-oost toegang tot die brug. Als je vanuit Perak de Ferwerdabrug wil bezeten, moet je wel eerst de Bataviaweg hebben.

 56. e.m. zegt:

  BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

  Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

  Den Haag, 9 december 2005

  Op12 oktober 1998 hebben mw. P.J. van der Molen en de generaal der infanterie b.d. G.L.J. Huyser zich namens het Comité «Onderscheiding Jack Boer» tot de toenmalige minister van Defensie de heer mr.F.H.J. de Grave gewend met het verzoek postuum de Militaire Willems-Orde (MWO) toe te kennen aan de heer Jacobus Lambertus (Jack) Boer. Het Comité is van mening dat Jack Boer als commandant van een groep Engelse militairen bij de bevrijding van ongeveer 2300 door de Indonesiërs geïnterneerde Nederlanders uit de Werfstraatgevangenis te Soera-baja op10 november 1945, blijk heeft gegeven van daden van moed, beleid en trouw, die in lijn zijn met de criteria voor toekenning van een MWO.

  Opverzoek van mijn ambtsvoorganger heeft de toenmalige voorzitter van het Kapittel der Militaire Willems-Orde de door het actiecomité overlegde documenten en verklaringen beoordeeld en hierover gesproken met mw. Van der Molen en de generaal b.d. Huyser. Het Comité heeft naar aanleiding van dit gesprek in de daarop volgende jaren aanvullende informatie en getuigenverklaringen verzameld. Nadat bevestiging van het comité was verkregen dat het dossier compleet was, heb ik op 15 februari 2005 het Kapittel der Militaire Willems-Orde om advies gevraagd.

  Het Kapittel heeft vervolgens zelf feitenonderzoek uitgevoerd. Dit behelsde de door aanvragers ingediende stukken, wetenschappelijk verantwoorde historische publicaties, de archieven van het Nederlands Instituut van Oorlogsdocumentatie, van het Koninklijk Tehuis voor Oud Militairen Bronbeek, van de Corporate Memory and Analysis Branch van het Britse ministerie van Defensie, van het Imperial War Museum en van de Britse National Archives.

  Vastgesteld is dat de heer Boer zich vrijwillig heeft gemeld bij de Britse strijdkrachten en werkzaamheden heeft verricht als gids en tolk in Soerabaja. Hij wordt gekenschetst als gedreven en doortastend. Met grote waarschijnlijkheid is de bevrijding van de gevangenis uitgevoerd als onderdeel

  van de Britse aanval op de stad die op10 november om 06.00 uur, na het verstrijken van het ultimatum aan de Indonesiërs, is ingezet. Een aparte bevrijdingsactie tegen de gevangenis om 04.00 uur en dus vooruitlopend op de aanval, zoals vermeld in de memoires van de heer Boer, wordt niet waarschijnlijk geacht. Daarover zijn geen documenten aangetroffen.

  Vast staat dat de heer Boer aanwezig is geweest bij de bevrijdingsactie. Niet bewezen is dat hierbij sprake is geweest van een door hem geleide actie met een door de Britten ter beschikking gestelde kleine groep militairen. Het zich vrijwillig beschikbaar stellen als tolk en gids en het zich met gevaar voor eigen leven begeven in de beschreven actie getuigt van moed. Door hem persoonlijk verrichte uitzonderlijke daden van moed, beleid en trouw bij de bestorming van de gevangenis zijn echter niet aangetoond. Derhalve adviseert het Kapittel dat geen sprake kan zijn van toekenning van de Militaire Willems-Orde aan de heer Boer. Ik volg dit oordeel van het Kapittel.

  Vervolgens heb ik de commissie dapperheidsonderscheidingen van het ministerie van Defensie advies gevraagd of de heer Boer in aanmerking komt voor een andere dapperheidsonderscheiding. De commissie constateert dat getuigenverklaringen van geïnterneerde Nederlanders een uiteenlopend en te beperkt beeld geven van de actie. Andere documenten die overtuigend bewijs leveren ontbreken. De commissie adviseert op grond hiervan de heer Boer niet in aanmerking te brengen voor een dapperheidsonderscheiding. Ik volg het oordeel van de commissie.

  Dat er onvoldoende grond is om over te gaan tot toekenning van een MWO of een andere dapperheidsonderscheiding laat onverlet dat waardering en bewondering past voor het optreden van de heer Boer, die ik bij deze namens de regering uitspreek.

  De Minister van Defensie, H. G. J. Kamp

 57. Peter van den Broek zegt:

  De minister vermeldt in zijn brief dat niet bewezen is dat Jack Boer de actie leidde maar geeft niet aan Wie dan wel van die Gurkha’s van de 3/9 Gurkha Rifles het commando voerde.
  Het aantal militairen bij de actie laat hij ook in het vage.

  Wat de naam en rang is van de enige Gurkha, die bij de bevrijdingsactie sneuvelde, is ook niet de moeite van het vermelden waard.

  Er zijn geen documenten van de bevrijdingsactie van meer dan 3500 gegijzelden gevonden. Dat lijkt mij sterk.

  • JA. Somers zegt:

   “Er zijn geen documenten van de bevrijdingsactie van meer dan 3500 gegijzelden gevonden.” Hoe komt u dan aan dat magische getal?”
   “Er zijn geen documenten van de bevrijdingsactie van meer dan 3500 gegijzelden gevonden. (…) ook niet de moeite van het vermelden waard” Daar is niet naar gevraagd. Zo’n commissie gaat geen wilde vragen stellen.

   • Peter van den Broek zegt:

    Maar de commissie geeft wel wilde antwoorden: er zijn….” geen documenten van de bevrijdingsactie gevonden”…….!!! Dat lijkt mij sterk.

    De commissie vraagt zich ook niet af waar die gesneuvelde Gurkha van de 3/9th Gurkha Rifles is begraven. Lees ik het boek van Meelhuijsen begrijpend op na, dan heb ik wel een idee waar ik zijn graf kan vinden, ook vanuit Italië.

    Meelhuijsen maakt wel een rake opmerking. Hij schrijft op een gegeven moment dat …. “de 123ste brigade en het B-eskadron werden ( in de centrale sector) belast met de gefaseerde bezetting van het noordelijk stadsdeel (Krembangang bij de Westerkade), na de bevrijding van de ongeveer 2000 Nederlandse gevangenen in een gebouw nabij het telefoonkantoor (de Kalisosok- of Werfstraatgevangenis)” …..

    Dat de hoofdaanval NA de bevrijdingsactie plaats vindt is logisch. Vreemd genoeg gaan Meelhuijsen maar ook de commissie niet nader in op deze opmerking, althans dat blijkt nergens uit. Deze opmerking is voor het begrijpen van de gebeurtenissen op 10 November wel essentieel. Maar Meelhuijsen is niet nauwkeurig in het beschrijven van de sterkte en acties van de Britse troepenmacht in Soerabaja.

   • Jan A. Somers zegt:

    Gewoon in de registers van de Commonwealth War Graves, 10 november 1945, Soerabaja. Zijn graf zal dan in Jakarta te vinden zijn, daar zijn alle slachtoffers uit Indië herbegraven.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Dat de hoofdaanval NA de bevrijdingsactie plaats vindt is logisch.” Nee hoor. ook niet als je er van uitgaat dat er een separate bevrijdingsactie zou zijn geweest, waar u van uitgaat. In mijn ogen was er een bevrijdingsactie als onderdeel van de grote aanval. Maar dat is alleen maar mijn idee.

   • Peter van den Broek zegt:

    Dhr Somers legt mij woorden in de mond. Ik ga helemaal niet uit van een seperate bevrijdingsactie. Ik heb helemaal geen veronderstellingen. Ik maak op basis van de beschikbare gegevens een reconstructie van de bevrijdingsactie van Jack Boer.

    Ik heb al aangegeven dat op 9 november avonds de Molukse cipier Patiradjawani
    met gevaar voor eigen leven naar de Britse linies ging en vertelde dat 3500 Werfstraatgevangenen in levensgevaar verkeerden. De Britten wisten dat deze mensen geen gevangene maar gijzelaars waren geworden. De rest heb ik al verteld.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Wie dan wel van die Gurkha’s van de 3/9 Gurkha Rifles het commando voerde.” Het zal een reguliere gevechtsgroep zijn geweest, die heeft een commandant. Schutters, ondersteuning lichte mitrailleur, chauffeur/radiotelefonist, commandant. Met de heer Boer als gids/tolk. Was ik ook. Je gaat een wildvreemde toch geen commando laten voeren over je eigen troepen?

   • Peter van den Broek zegt:

    wat een reguliere gevechtsgroep is weet ik niet. Mijn gegevens haal ik o.a. uit McMillan “The British Occupation of Indonesia”

    De groep van Boer bestond uit hemzelf en 10 Gurkha’s van de elite-eenheid 3/9th Gurkha Rifles. 3de bataljon van het 9de Regiment Gurkha Rifles, onderdeel van de 123rd Indian Brigade.
    Daarnaast had Boer de beschikking over een Stuart tank van tde B-eskadron van de IInd Cavalerie en over 3 vrachtwagens van de Generat Transport Company = GT Coy.
    Boer was niet zo’n wildvreemde voor de Britten Hij was INGEDEELD bij 3rd Indian Field Regiment Royal indian Artillery Olv Commanding officer Lt. Col. J.F.S Rendall.

    Een Brits bataljon was als volgd georganiseerd in Soerabaja : Een bataljon was verdeeld in 3 compagnies A,B en C. Een compagnie bestond uit 3 peletons. Een peleton bestond uit 3 secties. Het bevel van een sectie werd gevoerd door een Naik (een korporaal) of een Lance-Naik (een lans-korporaal). Wie was die lance-corporal?

   • Jan A. Somers zegt:

    “wat een reguliere gevechtsgroep is weet ik niet.” Wat u een sectie noemt is een zelfstandig opererende gevechtsgroep. Met drie van die groepen in een peleton. Groep: vijf (geweer of sten)schutters, twee (lichte)mitrailleurschutters (In die tijd een Bren), een chauffeur/radiotelefonist, een commandant. Maar een peleton kan aan de omstandigheden worden aangepast. Zo hadden de peletons van de Kenpeitai die orde en rust bewaakten in Soerabaja, geen mitrailleurs, zou onhandig zijn geweest. Ik kan mij niet voorstellen dat een Engelse commandant in Soerabaja 10 loslopende militairen zou hebben meegegeven aan de eerste de beste vreemdeling.Maar ja, u weet het veel beter.

   • Peter van den Broek zegt:

    chauffeur-Radiotelefonist? de Gurkha’s waren toch te voet? ze hadden geen chauffeur nodig . Ook de telefonist was niet nodig, want de tank hield de radioverbinding met het hoofdkwartier.

    Boer had 25 man gevraagd maar het Brits hoofdkwartier vond 10 Gurkha’s voldoende om 3500 gegijzelden te bevrijden uit een gevangenis, bewaakt door 100-200 bewakers en vlakbij de Indonesische verdedigingslinie aan de Heerenstraat. Daarnaast moesten de 11 man nog moeten standhouden totdat de versterking zouden komen. Dit voor een zelfstandig opererende gevechtsgroep.

    Waarom koos Boer als groepsleider juist de Westmuur en dicht bij schildwacht VI als punt om een gat in de muur te schieten? Dat was toch niet willekeurig?

   • Jan A. Somers zegt:

    De radiotelefonieinstallatie zat op die jeep. Ik kan er ook niets aan doen hoor. Denk er om dat die zender/ontvanger op afstand was van de groep. In mijn diensttijd ook bij het vuurregelingscentrum waar ik de baas van was. Als het goed is heb je verbinding met je waarnemers via de lijn, er is zo mogelijk altijd radiostilte. Maar dat kan niet altijd, dan werk je met een afstandsbediening naar die zender/ontvanger. Een heel gedoe! En denk er ook om dat de frequenties van de cavalerie niet overeenstemmen met de frequenties van de infanterie. Bij de artillerie (ondersteuning van zowel infanterie als cavalerie), hadden wij een frequentieband tussen, en en deels samenvallend met de banden van de infanterie en cavalerie die door ons ondersteund moesten worden.

   • Peter van den Broek zegt:

    Jeep!! welke Jeep? Kreeg Boer ook de beschikking over een Jeep? Zeker voor zijn vervoer van het havengebied Perak naar de buitenste Britse verdedigingslijn, die afstand is ongeveer 5 Km. De rest van de tocht naar de Werfstraatgevangenis bedraagt minder dan 1 Km. Het laatste deel van de route had hij zelf aangegeven en was te voet in minder dan een kwartier te doen. De wijk Pesapen was toch verlaten, althans een deel van de bevolking was weggevlucht voor het naderend Brits offensief in de ochtend van 10 November. Dan kom je ongehinderd en ongestoord met een Stuart tank tot vlak bij de gevangenismuur.

    Maar er is één ding, weliswaar een detail dat tot nu toe onvermeld is gebleven en dat wist alleen Boer als rechtgeaarde Soerabajaan, dat zelfs de Indonesische wachter op de muur niet verwachtten. Dat was ook een verrassingselement en de bevrijdingsactie hing van verrassingen aan elkaar vast.

    Sommigen beweren dat de Britten Boer niet nodig hadden voor de bevrijdingsactie, maar dat is onzin. Boer was de enige man in het Britse leger, die de gevangenis van binnnenuit kende. Dat niet alleen hij had een overtuigend aanvalsplan, waarbij verrassingselementen zaten die van moed en beleid getuigden. En hij wilde zelf ook meegaan, dat getuigt toch van trouw aan zijn principes?

    Als het plan niet lukte, dan hadden de Britten nog altijd het excuus achter de hand dat een Nederlandse militair verantwoordelijk was, hij leidde de actie en had zelf het plan bedacht. vervelend was dan. dat we met meer dan 3500 vermoord ene vergiftigde slachtoffers zouden zitten, maar ja, waar gehakt wordt, vallen spaanders.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Kreeg Boer ook de beschikking over een Jeep?” Waar heeft u dat gelezen? Omdat u (tot mijn verbazing) niet wist wat een gevechtsgroep was heb ik de reguliere sterkte ervan beschreven. Geen dankjewel gehad. Daar zit een jeep bij. Radio-telegrafische apparatuur was in die tijd groot. Zelfs in mijn eigen diensttijd nog. Als u begrijpend kunt lezen, zal u ook begrepen hebben dat ik het niet over de heer Boer heb gehad.
    “althans een deel van de bevolking was weggevlucht” Driekwart van de bevolking van Soerabaja was gevlucht! Maar de pemoeda’s? Uit de verslagen valt op te maken dat bij de Bataviaweg de grote weerstand begon. En dan ben je nog niet bij de gevangenis. Iedereen was in afwachting van het aflopen van het ultimatum.
    “dat wist alleen Boer als rechtgeaarde Soerabajaan” Er was nog een Sinjo Soerabaja in de buurt! En de heer Boer woonde in Medan, en had voor militaire dienst gekozen voor de marine. Geplaatst in Morokrembangan, als militie-matroos vliegtuigmaker. Werkzaam als vertaler van gebruikshandleidingen.
    “was de enige man in het Britse leger, die de gevangenis van binnnenuit kende. ” Mocht hij daar dan vrij rondlopen? Ik kende alleen de weg tussen mijn cel en de verhoorkamer. Met een bewaarder! De Kenpeitai was niet zo vrijblijvend!
    “dat we met meer dan 3500 vermoord ene vergiftigde slachtoffers zouden zitten” Meer dan 3500? Het wordt steeds zieliger. Vergiftigd? Ik dacht dat die Indische mensen van lekker eten houden. Of zijn die Indo’s inderdaad zo dom dat ze oneetbaar eten eten? Als ze überhaupt de tijd zouden hebben gehad om te eten. Ik niet hoor.
    ” man in het Britse leger” Hoezo? Was hij in Britse militaire dienst? Welk onderdeel? Met toestemming van de Indische regering? Franc-tireur? Ik was ook als gids/tolk gedetacheerd bij een onderdeel van het Britse leger, militair? In ieder geval geen franc-tireur.
    Ik stop met deze discussie, waarschijnlijk ook tot opluchting van velen. Het was een van de belangrijkste perioden in mijn leven, en die wil ik niet langer vervuilen met steeds herhalend reageren op onzinnige opmerkingen. Ik was daar op een leeftijd waarin u waarschijnlijk op het CLD in Delft zat. Glurend naar die ontluikende pubermeisjes, en misschien ook leuke dingen doen. Zo, dan heb ik ook eens iets onzinnigs gezegd.

   • Peter van den Broek zegt:

    Ik snapte die opmerking over die Jeep al niet, we hebben het toch over Soerabaja op 10 November 1945. Ook is die hele discussie over Bataviaweg in Noord-Soerabaja niet geheel op zijn plaats. Deze weg lag meer dan 1 km van de gevangenis vandaan en was toch niet direct van invloed op de gebeurtenissen in de gevangenis zelf, of wel? Gurkha’s van het 3/9 GR oftewel derde bataljon van het 9de regiment Gurkha Rifles vochten daar, maar 10 ervan waren wel betrokken bij de bevrijdingsactie in de gevangenis, waarvan één sneuvelde, een Rifleman.

    In bovenstaande reactie worden veel vragen gesteld. Een voor de hand liggende en relevante vraag over de Werfstraatgevangenis is de door Boer getekende ononderbroken lijn op de gevangenismap links van de smederij 7 en boven cellenblok 5. zie link van de gevangenis.
    https://www.japanseburgerkampen.nl/Plattegrond%20Werfstraat.htm

    Het lijkt een barrière want de linkereenheid van de groep Boer kon deze barrière niet nemen om direct naar het centrale gevangenisplein B te gaan. Ze keerden terug en sloten zich bij cellenblok 20 aan bij de rechtereenheid van Boer.

    Wat betekent eigenlijk deze lijn? De gevangenen van cellenblok 5, waaronder dhr Somers konden deze barrière bij wijze van spreken vanuit hun cel zien.

    Ik weet niet wat “gedetacheerd” betekent en bij welk onderdeel. Wat ik wel weet van Boer is dit: Hij was ingedeeld bij 3rd Field Regiment Royal Indian Artillery. Zijn commandant Col J.F.S. Rendall CO van dit Regiment verklaart dat Boer …..“put in charge of the internee side”….

    Na de bevrijdingsactie kende zelfs gen. Mansergh , Commanding Officer CO van de 5th Indian Division hem en ging vriendschappelijk met Boer om : Boer kreeg van hem alle hulp en medewerking om zijn vrouw per vliegtuig uit Singapore terug te halen.

   • Jan A. Somers zegt:

    ” Boer kreeg van hem alle hulp en medewerking ” Kon ze dat dan niet zelf? Toen mijn vader in Singapore hoorde dat mijn moeder en zus waren opgespoord en door het Rode Kruis naar Batavia of Soerabaja zouden worden gebracht, regelde hij zelf een vliegreis naar Batavia. Toen mijn moeder vermoedelijk naar Soerabaja zou komen regelde hij zelf een vliegreis van Batavia naar Soerabaja. Toen mijn moeder uiteindelijk had besloten naar Batavia te gaan, regelde hij zelf een vliegreis, samen met mij, van Soerabaja naar Batavia. Was allemaal wel primitief, een Mitchel bommenwerper waarin de bommenrekken waren vervangen door houten bankjes. Dat vloog heen en weer, je ging naar het vliegveld en daar merkte je wel of je al dan niet meekon met een van die vluchten. De Dakota’s vlogen voor afgesproken vluchten, (zoals voor mij eerder als corveeër van het Rode Kruis van Batavia naar Soerabaja), maar daar was altijd ook nog wel plek over. Allemaal gratis. En mijn vader was er toch slecht aan toe en bijna blind. Het waren wilde tijden!

 58. Peter van den Broek zegt:

  Meelhuijsen geeft in zijn boek een uitgebreide beschrijving van de 5th division van gen. Mansergh die eind oktober/begin November in Soerabaja aanlandt.

  Daarnaast geeft hij een op het eerste gezicht heldere uiteenzetting van de getalsterkte van de Britse troepenmacht: de 49th brigade van col Pugh, opvolger van brigadier Mallaby, en de 3 brigades van de 5th division.
  Maar hij weet niet dat één brigade niet in Soerabaja is geland, de 161st Indian infantry brigade die met 3 bataljons en ondersteuningstroepen naar Batavia wordt gestuurd om de Britser troepenmacht daar te versterken. Als hij van de Britten situation report van de slag om Soerabaja had gelezen, had hij dat wel opgemerkt. Jammer van zijn rekenwerk.

 59. Peter van den Broek zegt:

  Een ander niet helder beschreven gebeurtenis op 10 November is het transport van de 3500 bevrijde gegijzelden van de Werfstraatgevangenis naar het havengebied Tandjoeng Perak en Oedjoeng. Dit was geen peuleschil rekening houdend dat het transport tijdens de gevechten in Soerabaja gebeurde

  In eerste instantie kreeg Boer de beschikking over 3 vrachtwagens voor het vervoer van de gegijzelden. Het vervoer van 3500 man had onmogelijk in de ochtend met 3 wagens kunnen plaatsvinden. Boer en zijn Gurkha’s moesten tot de namiddag wachten op versterkingen en een groter aantal vrachtwagens.

  Op basis van de gegevens van Boer calculeer ik voor vervoer van de 3500 man/vrouw : 30 man/vrouw per vrachtwagen, een konvooi bestaat uit 20 vrachtwagens met in totaal 30×20=600 personen per konvooi. Het vervoer van alle gegijzelden gaat in 3500/600=6 konvooien. Elk konvooi heeft zeker 15 minuten nodig om naar het havengebied te rijden en daarna gaan de lege vrachtwagens terug. De Werfstraatgevangenis lligt op een paar km van het haventerrein.
  Het vervoer neemt minstens een half uur in beslag en betekent dat de transport van de gevangenis naar het havengebied zo’n ½ uurx 6 konvooien = 3 uur in beslag neemt.

  Het transport kon pas beginnen toen de Britse versterkingen de evacuatie-route ten Westen van gevangenis bezet en sluipschutters uit het gebied geëlimineerd hadden

  Volgens de ooggetuige Vera Nooy, gingen de eerste opstappers omstreeks 1430 uur in de vrachtwagens en werden naar opvangkampen in het havengebied gebracht, Het laatste konvooi verliet de gevangenis niet eerder dan 1700 uur en kwam vòòr 1800 in het havengebied aan. Klopt dus. Er gingen ook gegijzelden te voet naar het havengebied maar dat kan het resultaat van de rekenarij niet substantieel beïnvloeden.

  opvangkamp A met een capaciteit van 2000 man/vrouw was het Marine Etablissement aan de Kruiserkade, aan de oostzijde van de monding van de Kali Mas
  opvangkamp B  in de Britse sector, dicht bij de Bataviaweg, een straat loodrecht op de Tandjoeng Perakweg, de verbindingsweg van het centrum van de stad en het westelijk havengebied,
  Opvangkamp C, Dit kamp was ondergebracht in één van de pakhuizen,
  zie voor de kampen kaart https://bersiapkampen.nl/Soerabaja-Noord.htm

  Toen de opvangkampen vol raakten, werden de laatste gegijzelden naar een havenloods in Perak vervoerd. Klopt ook
  Aangezien dhr Somers het verst van het ontsnappingsgat in de Westmuur van de gevangenis verwijderd was, was hij daarom één van de laatsten, die uit d gevangenis werd gehaald.

  Dus de gebeurtenissen voor de ex-gegijzelden van 14;30 tot 1800 uur zijn nu ook verklaard.

  • Jan A. Somers zegt:

   “uit veiligheidsoverwegingen naar de cellen teruggebracht. Dat word ook door dhr Somers bevestigd.” Ja, maar dat was al om zes uur ‘s-ochtends bij de eerste schoten, toen vielen er bij de gevangenis nog geen granaten. Dat was pas vanaf rond twaalf uur. Dat gebeurde door onze bewaarders, celhek weer op slot, ook het hek naar de binnenstraat..
   “had onmogelijk in de ochtend met 3 wagens kunnen plaatsvinden.” Klopt, de troepen waren pas na twaalf uur in de buurt aangekomen. En moesten nog de zaak veroveren.
   “was hij daarom één van de laatsten, die uit d gevangenis werd gehaald. ” Zo gemakkelijk was die bevrijding nou ook weer niet. Rond één uur wisten we onze celhekken te forceren (waarschijnlijk door de heer Boer vergeten, alhoewel hij twee keer schijnt te zijn langs gekomen). Rond drie uur werd er in de gevangenis nog gevochten. Wij moesten van de Gurkha’s weg bij het hek naar de binnenstraat, en achter de muren blijven. Tegen vijf uur werd door hen het hek geforceerd en konden we in een lange rij de gevangenis verlaten. Het was een enorme rij auto’s, in mijn herinnering veel meer dan twintig! Voor zover je kon zien, en daarna nog om de hoek. Wij moesten zover mogelijk naar voren lopen. Halverwege werd ik eruit gehaald en moest terug, naar een apart staand groepje auto’s, 6 á 10. Het bleek dat ik er op het zicht was uitgehaald als ‘kneusje’. Het was wachten geblazen, we vertrokken zowat als laatsten, tegen zessen. We reden niet naar Oedjoeng zoals die andere auto’s, maar naar Perak. Daar lag HMS Princess Beatrix, waarmee we naar Singapore zouden worden gebracht. Maar we konden die avond nog niet aan boord, ze waren nog volop bezig met debarkeren. We zijn toen gedropt in een havenloods, opvang was er niet. Pas de volgende ochtend liepen we naar dat schip, waar we meteen aan boord konden en volop getrakteerd De rest heb ik al hiervoor geschreven.

   • Peter van den Broek zegt:

    De gevangenen hadden geen benul van tijd, dus ze konden niet zeker weten hoe laat het was. Dan kunnen ze ook geen tijdsaanduidingen gebruiken anders dan indirecte meting. Bij indirecte meting kan veel fout gaan, zoals wel blijkt dwz perspectivistische vertekening.

    Ikzelf reken van aankomst in Tandjong Perak terug naar de ochtend.
    Ik ga bob uit van 20 vrachtwagens, dat is geen gok maar een calculated guess want ik weet dat de Britten op 28 Oktober bij de 3 evacuatie-transporten van geïnterneerden vanuit Goebeng (zie Itzig Heine) een konvooi van 20 vrachtwagens gebruikten.
    Boer gaat bij zijn calculaties uit van 30 persoen op een Britse militaire vrachtwagen, hij kan het weten.

 60. Peter van den Broek zegt:

  Boer schrijft in zijn boek:…… “In één van de laatste cellen zat een man genaamd Waas. Ik had deze afgelegen cel niet ondekt, wanneer hij niet mijn aandacht had getrokken met een witte lap dat zijn onderbroek bleek te zijn. Gelukkig kon ik daarop ook zijn celdeur kapotschieten. Waas attendeerde mij op een een heel apart celblok, waarin nog tweeentwintig vrouwen en kinderen zaten opgesloten. Ook zij werden bevrijd . Dit gebeurde tegen het eind van de bevrijdingsactie”………

  Vera Nooy was één van deze 22 vrouwen, die tegen het eind van de bevrijdingsactie werden bevrijd. Zij verklaarde dat zij één van de EERSTE opstappers was voor de vrachtwagens naar het havengebeid Perak. Dat betekent dat bevrijding voor alle gevangenen eindigde vòòr 1430 uur.

  Om 3500 gevangenen te bevrijden vergt wel wat tijd. Als het 3 uur kost om de gevangenen te evacueren, dan kost de bevrijding van datzelfde aantal zeker meer dan 3 uur. Uitgaande daarvan heeft de bevrijding dan (1430-300 uur=1130) nog voor 1130 uur plaatsgevonden. Dat is omstreeks het bombardement dicht bij de gevangenis van 1100 uur.

  Sommige gevangenen verklaarden dat ze voor de keukens op het eten van maiskolven wachtten. Aangezien het bombardement vlakbij de gevangenis plaatsvond en mogelijke blindgangers of granaatscherven de gevangenen konden treffen, werden zij uit veiligheidsoverwegingen naar de cellen teruggebracht. Dat word ook door dhr Somers bevestigd. Mijn verhaal klopt dus.

 61. Peter van den Broek zegt:

  Uit louter interesse dook ik in de Werfstraatgevangenis-affaire maar is en blijft een onderdeel van het grote verhaal, de Bersiap en haar slachtoffers. Natuurlijk vergeet ik niet de Simpang Club en Goebengtransportverhaal van Itzig Heine, maar dan blijven toch nog heel veel slachtoffers in Soerabaja onvernoemd.

  Aelle heeft eens een krantenartikel aangegeven over vermoorde en vermiste personen in Soerabaja. Ik schonk er weinig aandacht, maar laatst las ik het artikel weer. In het artikel uit 1949 geeft dhr. Meeng, hoofd van de ODO of OorlogsDienst Overledenen Soerabaja een lijst van vermoorden en vermisten. Die lijst heb ik bijgewerkt en heb uitgezocht welke van de namen daadwerkelijk zijn begraven=doden. Van een aantal slachtoffers weet ik geslacht en leeftijd. Reken ik dit door dan zijn er in Soerabaja meer slachtoffers gevallen dan is aangenomen. Het blijft een schatting, een calculated guess maar wel mijn schatting is tenminste op namen, geslacht, leeftijd, bevolkingsgroep en plaats gebaseerd. Vergelijk ik mijn resultaat met andere schattingen, dan slaat ik geen gek figuur.

  Ik ben eigenlijk op zoek naar lijsten van andere steden, zoals Bandoeng en Semarang.

  • JA. Somers zegt:

   “weet ik geslacht en leeftijd.” Er is ook nog voor een aantal slachtoffers een vergelijking mogelijk met de slachtoffers op Kembang Kuning. Als ze niet naamloos zijn is geslacht, geboortedatum en plaats van overlijden, voor zover bekend, aangegeven. Zoals voor twee tantes van mij. De slachtoffers die ik heb helpen bergen zijn allen naamloos. En ik kan ook niet garanderen dat de stoffelijke resten allemaal wel van één lichaam zijn. Ook bij herbegraven vanuit tijdelijke verzamelgraven is e.e.a. fout gegaan. Maar we zijn er wel netjes mee omgegaan. Maar daarnaast was de Kali Mas wel heel erg dichtbij. Dat gold ook voor de Brits-Indische militairen.

   • Peter van den Broek zegt:

    Als men WEET dat de mensen op Kembang Kuning begraven liggen, is het simpel. Maar dat zijn mijn problemen als onderzoeker Anno nu niet.

    Het wordt anders als op de lijst J. Jansen staat. Misschien weet dhr Somers hoeveel J. Jansen op Java in 1945 woonden, een veel voorkomende naam of P. Pietersen, daargelaten dat geslacht ook onbekend is.

    En “plaats van overlijden” lijkt mij geen operationeel begrip en moeilijk te bepalen als de mensen vermist/ontvoerd zijn. Ik ken vermisten uit Soerabaja die ik plotseling overleden vind op andere plaatsen of maanden later het lichaam gevonden wordt.

   • Jan A. Somers zegt:

    “vermisten uit Soerabaja” Of doden zoals ik. En nooit aangepast. En vermisten zoals mijn moeder en zus, en opgedoken ergens in Midden Java. En nooit hersteld. Die lijsten lijken mij ondingen. In Delft woont nog een andere J.A.Somers, ook jurist, kerkmeester van een parochie. Maar er wordt vaak naar ons gebeld, uit het telefoonboek. Naast onze telefoon hangt een briefje met zijn goede telefoonnummer. Een paar ,maanden geleden is zijn vrouw overleden. Als ze nu bellen, en Zeeuws meisje meldt zich met mevrouw Somers, is het even stil!! En dan tuut tuut. Wederopstanding!

 62. Peter van den Broek zegt:

  Die lijsten zijn wel opgesteld door ODO en werden gedocumenteerd. Als getuigen aangeven dat mensen zijn vermoord , dan zijn die ook vermoord, bvb hebben het lichaam gezien met een groot gat in de rug.

  De omstandigheden dienen wel in beschouwing worden genomen. Het probleem begint bij de ontvoerden en vermisten. Als blijkt dat 40% van de ontvoerden later vermoord wordt teruggevonden, mag ik toch aannemen dat ontvoerd=vermoord. daar komt bij dat ODO in 1949 deze cijfers bekend maakt, zullen ze de gegevens wel nagetrokken hebben, daar zijn ambtenaren voor. Dit kan geverifieerd of getoetst worden.

  De moeder en zus van dhr Somers waren vermist bij transport naar de republikeinse kampen. De Nederlanders beschikten over gedetailleerde lijsten met namen, de aantallen waren beter bekend bij de Nederlanders als bij de Indonesiers, vermist betekende hier niet hetzelfde als vermoord. Dhr Somers zal wel op een Roode Kruislijst hebben gestaan waarvan de betrouwbaarheid onduidelijk is. Daargelaten dat de aangehaalde verhalen van dhr Somers niet representatief zijn voor de Bersiap.

  De ODO-lijsten zijn een geheel andere zaak. De informatie kwam van getuigenverklaringen en van bvb de Nederlandse inlichtingendiensten zoals Nefis. Er is daar veelal sprake van onderrapportage.
  Daarom zijn die 3500 ODO-doden de ondergrens van het aantal slachtoffers.

  WH Frederick heeft een aantal van 11.262 Bersiap-doden genoemd op basis van informatie van de Indische Pensioenbond. Hij zegt toch niet voor niets dit en heeft toch wel zijn redenen om dit getal als historisch gegeven te benoemen.

  • Peter van den Broek zegt:

   Trouwens de familie Somers staat niet op de lijst die ODO-Soerabaja publiceerde in de Krant “Nieuwsgier” van begin 1949. Is die lijst toch niet zo’n onding. Zulke lijsten zijn wel een uitdaging voor data—analisten.

  • JA. Somers zegt:

   ” verhalen van dhr Somers niet representatief zijn voor de Bersiap.” Het is wel mijn bersiap, van dhr Somers, en niet die van u. Denk aan de titel van Louis Paul Boon, Mijn kleine oorlog. Soerabaja was heel anders dan bijvoorbeeld Bandoeng of Sumatra. En ook heel anders dan Makassar of Bandjermasin, of Ambon, of Billiton (sorry in dat grote gebied was er helemaal geen bertsiap!).

   • Peter van den Broek zegt:

    Ik wist niet dat het Vlaanderen van LP Boon ook een Bersiap heeft gehad. Zijn boek speelt toch in WO2 en gaat over collaboratie en Verzet? Typisch Nederlands maar niet typisch voor de Indische situatie.

    Natuurlijk heeft dhr Somers zijn verhaal , zijn Bersiap, dat neem ik hem niet af, maar zijn verhaal is vanuit het standpunt van slachtoffers van de Bersiap niet kenmerkend, hij past niet in de doelgroep, hij heeft niet het juiste profiel ervoor. Mag hij zich wel gelukkig prijzen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Ik wist niet dat het Vlaanderen van LP Boon ook een Bersiap heeft gehad.” U weet wel veel maar mist elke fantasie om vergelijkend onderzoek te doen. In zo’n soort onderzoek kunt u gerust de duizenden soorten bersiap vergelijken met de duizenden soorten oorlog. Het is gewoon algebra, a + b = c, naar believen in te vullen. Niks aan te doen hoor, een mens kan niet alles. En ik dacht dat een Goebengtransport niet past in uw slachtofferprofiel in bijvoorbeeld Sumatra. Maar ja, ik weet ook niet alles.

 63. e.m. zegt:

  @Peter van den Broek zegt: 18 november 2019 om 3:37 pm maar zijn verhaal is vanuit het standpunt van slachtoffers van de Bersiap niet kenmerkend, hij past niet in de doelgroep, hij heeft niet het juiste profiel ervoor.@

  — Nou … meneer Somers, waarom lukt het een niet-ervaringsdeskundige en zelfbenoemd amateur-historicus als de heer Van de Broek dan toch om sinds 11 november –al een week lang- als een repeterende breuk 18 keer op u te moeten reageren. Het houdt maar niet op! Iets Freudiaans?

 64. Peter van den Broek zegt:

  Ik en vergelijkend onderzoek ? Om de kleine Oorlog van LP Boon te vergelijken met de Bersiap in het voormalig Nederlands-Indie heb je wel heel veel fantasie nodig. Maar ik doe niet aan leedvergelijking.

  De Bersiap is een op zichzelf staande gebeurtenis, niet vergelijkbaar. Een poging om het Vlaanderen van Boon met Indie na WO2 te vergelijken doet niet alleen de slachtoffers aan beide kanten tekort, maar geeft alleen maar onwetenheid grenzend aan onbegrip aan. Ik heb wel wat Belgische geschiedenis bestudeert maar dat is meer het verdriet van België, het laatste is trouwens de titel van een boek geschreven door Hugo Claus en gaat over een collaborerende familie in België in WO2

  Natuurlijk zijn er verschillen tussen de Bersiap op Sumatra en Java maar overeenkomsten zijn er des te meer, de dynamiek van de Bersiap is hetzelfde, want zonder Bersiap op Java is er geen Bersiap op Sumatra en omgekeerd.

  Hier houdt mijn bijdrage op.

  • Jan A. Somers zegt:

   Maar waarom was er dan geen bersiap in dat enorme gebied tussen Riouw, Nieuw-Guiinea en Timor? En geen politionele acties? Met een handje vol NICA en KNIL. En dat waren toch de foute mensen? Daar wordt niet over geschreven, dat was niet geschikt voor krantenkoppen, dat was niet zielig. Maar minstens zo belangrijk als wel bersiap. Het lijkt op ‘van Sabang tot Merauke’ met Java en Sumatra als uitzonderingen.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘geen bersiap in het gebied Riouw etc.’- Ook niet op het eiland Nias.ook daar; Nw.Guinea, Timor, Onrust etc. hielden de Inlanders nog zielsveel van de Hollanders(?) -Tot dat de gevangene Soekarno begin 1949 op Banka aan land werd gezet; op de rede hieven de inwoners spontaan het Indonesia raya aan! Als een vorst werd hij ea. binnen gehaald. Overal klonk: merdeka! Terwijl Beel den Haag inseinde, dat de Republiek niet meer bestond, besliste de VN in vergadering, dat de Republikeinse regering onmiddelijk in ere moest worden hersteld! -Wie het laatst lacht….

 65. Jan A. Somers zegt:

  Woensdag 4 maart, 23.15 uur, op EO, NPO2, de film Ceres van kleindochter Janet. Als kunstenaar/cineaste met partner Tim als cameraman de arme tak van de familie!

 66. Jan A. Somers zegt:

  Gisteren, de zondag vóór Memorial Day, was er de herdenking op Margraten. Nu eenvoudig, zonder publiek, vanwege Corona. Hier liggen 8301 Amerikaanse militairen begraven. In het begin veel meer, maar sinds dien zijn er ruim 10.000 stoffelijke resten gerepatrieerd naar de VS, Ook is er een muur met de namen van ruim 1700 vermisten. Een imposant ereveld! Het bijzondere van dit ereveld is dat de graven alle zijn geadopteerd door bewoners van de omliggende dorpen. Om dit blijvend te kunnen volhouden is er een wachtlijst met nog vele gegadigden. Ik heb gehoord dat er zelfs een trouwerij is voortgekomen tussen iemand uit zo’n adoptiegezin en familie van de gesneuvelde.
  Ik ben er al lang niet meer geweest. We konden er redelijk makkelijk met het OV komen, maar nu is er, ondanks de herstelde dienstregeling, maar 40% capaciteit vanwege de 1,5 m. afstand. Volgend jaar maar weer eens een keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s