Java Café

Welkom in het Java Café, de  vrijplaats voor off topic onderwerpen, borrelpraat zo u wilt.
De pait staat ingeschonken. Laat het u smaken. De bar is open tot de schoonmaker komt.

tabaksplanters

Tabaksplanters aan de dis, Nord-Sumatra

516 reacties op Java Café

 1. Ron Geenen zegt:

  Wie kan mij helpen?
  Heb het volgende artikel via het AD gelezen en zou graag willen weten bij welke bonden en pensioen fondsen men moet wezen. B.v. ik heb altijd gewerkt voor Amerikaanse Ingenieurs bureaus. Ben van plan een artikel in De Indo er over te schrijven om vele vooral ouderen er van op de hoogte te brengen. Wie het weet kan het ook direct naar de hiervoor door mij net gemaakte email adres sturen:

  Ron@RonnyGeenen.com

  Hier is het artikel:
  Ouderen laten vermogen aan pensioenen liggen
  Gepubliceerd: 25 september 2017 09:5225-09-17 09:52Laatste update: 25 september 2017 10:5325-09-17 10:53
  Pensioenfondsen hebben een vermogen aan ‘vergeten’ pensioenen op de plank liggen. Het is geld dat mensen ooit aan pensioen hebben opgebouwd, maar waar ze om wat voor reden dan ook geen aanspraak op hebben gemaakt.
  Een woordvoerder van de Pensioenfederatie heeft berichtgeving daarover door het AD bevestigd. Precieze cijfers kan de koepel van pensioenfondsen evenwel niet noemen. Duidelijk is volgens de zegsman wel dat het niet om “een paar” mensen gaat.
  Volgens het AD gaat het om een totaalbedrag van 350 miljoen euro, dat toebehoort aan een groep van ongeveer honderdduizend personen.
  Het zou vooral gaan om mensen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en toen naar het buitenland zijn verhuisd.
  Vaak gaat het om betrekkelijk kleine potjes, maar het is geld waar deelnemers wel recht op hebben en dat nergens anders voor kan worden gebruikt.
  Eretaak
  Pensioenfondsen zoeken volgens het AD actief naar de personen aan wie het geld toebehoort. Ze zeggen het als een eretaak te beschouwen dat het geld terechtkomt bij degenen die er recht op hebben.
  Zo zet Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) verschillende middelen in om pensioendeelnemers op te sporen, waaronder Facebook en online onderzoek. Ook benadert het fonds bijvoorbeeld de huidige bewoners op het voormalige adres van de deelnemer om te vragen of zij weten waar de oude bewoner nu te vinden is.
  De fondsen sporen elk jaar een paar duizend mensen op die nog recht hebben op een uitkering, maar de zoektocht wordt steeds lastiger. Vooral mensen die pensioen hebben opgebouwd in de jaren zestig en zeventig zijn moeilijk terug te vinden, omdat er toen nog geen burgerservicenummers bestonden.
  De pensioenfondsen benadrukken dat nabestaanden het geld kunnen claimen als de rechthebbende overleden is.

  • Jan A. Somers zegt:

   “zou graag willen weten bij welke bonden en pensioen fondsen men moet wezen. ” Er is een website bekend gemaakt, maar ik weet daar verder niets van af. Informeren met een open vraag bij Pensioenfederatie? Pelita?, SVB? SAIP?

   • Ron Geenen zegt:

    @Informeren met een open vraag bij Pensioenfederatie? Pelita?, SVB? SAIP?@

    Dank voor de gegevens. Ben echter via mijn jongere zus uit Berkel wat meer te weten gekomen.
    Wij mensen in het buitenland hebben namelijk geen DigiD nummer en dat moet eerst aangevraagd worden. Normaal gesproken moet men dat in Nederland aan de bali doen. Dat is dus uitgesloten. Echter, daar ik ook een AOW uitkering heb, kan ik ook DigiD bij de SVB aanvragen. Zodra ik dat heb, stuur ik dat gegeven naar mijn zus, machtigt haar, zodat zij alles voor mij te weten kan komen. Ook is er een site die mogelijk alle gegevens heeft, mits men het DigiD heeft, namelijk Mijnpensioen.nl
    Zonder DigiD kan men uit het buitenland alleen contact opnemen bij de pensioenverzekeraar van dat bedrijf, waar men heeft gewerkt. Soms een moeilijke taak.

  • van den Broek van een andere generatie zegt:

   Kijk op Mijnpensioenoverzicht.nl

   U vindt op deze site het antwoord op de volgende vragen:
   Heb ik nog ergens een ‘vergeten pensioen’ opgebouwd?
   Hoeveel AOW en pensioen heb ik opgebouwd?
   Wat is mijn te bereiken pensioen?
   Wat krijgen mijn nabestaanden als ik overlijd?
   Welke gebeurtenissen zijn van invloed op mijn pensioen?

   • Ron Geenen zegt:

    Daar staat ook dat je alleen de informatie betreffende de pensioenen kan verkrijgen als de desbetreffende persoon een DigiD heeft. De meesten in het buitenland en dus ook in de USA hebben dat niet. De enige mogelijkheid is de SVB. Via hun vanwege o.a. mijn AOW kan ik een DigiD krijgen en daar wordt op het ogenblik aan gewerkt. Vervolgens kan ik ook iemand in NL machtegen om het uit te zoeken. Zodra ik positief resultaat heb, ga ik het ook voor mijn vrouw aanvragen. Dat geeft mij genoeg ervaring om een artikel er over te schrijven en in de Indo te publiceren. Hoop nog vele Amerindo’s and CalIndo’s te kunnen helpen.

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Voor DigiD dient ik mijn Burger Service Nummer BSN te tonen. Ook dat heb ik niet .
    Voor een BSN dien ik in het Register Niet-Ingezetenen RNI ingeschreven te zijn Dat kan ik in Nederland in bepaalde gemeentes doen zoals Rotterdam, mijn laatste Nederlandse woonplaats. Volgende week ben ik toch in NL, dan zal ik maar bij de instanties langs gaan. Ik heb al een Email gestuurd aan DigiD of ik ook zonder BSN een DigiD kan krijgen, dat bespaart mij veel moeite.

    Ter illustratie: Misschien kent dhr Geenen de strip “Asterix en Obelix in Rome”. Deze Heren dienen een aanvraag in te dienen bij een Ministerie. Op beeldende wijze geeft de tekenaar René Goscinny aan wat betekent : van het kastje naar de muur sturen,labyrint en bureaucratie.

   • Ron Geenen zegt:

    @Op beeldende wijze geeft de tekenaar René Goscinny aan wat betekent : van het kastje naar de muur sturen, labyrint en bureaucratie.@

    Heb nooit interesse getoond voor stripverhalen, dus ook die u benoemd ken ik niet. Maar “labyrint en bureaucratie” vind ik juist opgemerkt. Een andere opmerking: “Waarom zou men het makkelijk maken als het ook moeilijk kan?” en “Denken doet pijn”.

 2. buitenzorg zegt:

  Beste Java-Cafébezoekers:

  De schoonmaker is langs geweest. Opeens stond-ie voor de deur met zijn emmer, mop en schoonmaakdoekjes. Rook nog een beetje naar ammoniak van een vorige klus. Ik heb hem maar zijn gang laten gaan, niet wetende wanneer hij opnieuw langs zou komen.

  Eerste rondje van de zaak.

 3. e.m. zegt:

  In 2007 telde Nederland nog bijna dertienduizend café’s. Tien jaar later zijn daar nog 10.720 van over, een daling van 16 procent. Dus ik dacht, wadoegh sêh … Java-Café ook al, maar nee ‘tukang bikin bersih’ was bezig. Gelukkig maar. Tjonge Jonge, wat een speed weer . . .

  ‘Volledige vergunning’ – Midas Dekker – isbn 9789059375024

  • Jan A. Somers zegt:

   Te vinden bij: http://www.digid.nl:
   DigiD
   DigiD aanvragen (buitenland)
   1 Persoonsgegevens
   2
   3
   4
   U wilt een DigiD aanvragen omdat u in het buitenland woont en niet staat ingeschreven op een woonadres in Nederland.
   Let op! Na het aanvragen ontvangt u géén brief, maar een baliecode. Met de baliecode gaat u binnen 30 dagen (Nederlandse tijd) naar één van de DigiD balies [opent in een nieuw venster] om uw DigiD activeringscode te ontvangen. Mogelijk moet u eerst een afspraak maken.
   Om een DigiD aan te vragen vanuit het buitenland heeft u dit nodig:
   de Nederlandse nationaliteit
   een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart
   een burgerservicenummer (BSN) / persoonsnummer
   een inschrijving in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) [opent in een nieuw venster]
   een telefoonnummer waarop u sms-berichten kunt ontvangen
   een e-mailadres
   Meer informatie over het aanvragen van een DigiD via een balie [opent in een nieuw venster]
   Verplichte velden*
   Persoonsgegevens
   Burgerservicenummer*
   Uw burgerservicenummer staat op uw Nederlandse paspoort, rijbewijs, identiteitskaart en zorgpas.

   Geboortedatum*
   Dag

   Maand

   Jaar
   Bijv. 27-6-1987
   Documentnummer Nederlands paspoort of identiteitskaart*
   Bijv. NP12BR456
   Paspoort of identiteitskaart geldig tot*
   Dag

   Maand

   Jaar
   Bijv. 14-9-2022

   Vraag en antwoord
   Mag ik een DigiD aanvragen voor iemand anders?
   Dit antwoord is momenteel verborgen. Selecteer de vraag om het antwoord te openen.
   Ik weet een deel van mijn geboortedatum niet. Wat moet ik invullen?
   Dit antwoord is momenteel verborgen. Selecteer de vraag om het antwoord te openen.
   Ik krijg een foutmelding waardoor ik niet verder kan. Wat moet ik doen?
   Dit antwoord is momenteel verborgen. Selecteer de vraag om het antwoord te openen.
   Hoe gaat DigiD met mijn persoonsgegevens om?
   Dit antwoord is momenteel verborgen. Selecteer de vraag om het antwoord te openen.
   Geen antwoord op uw vraag?
   Bekijk de overige veelgestelde vragen [opent in een nieuw venster] of neem contact op [opent in een nieuw venster] met de DigiD helpdesk.

   Pagina ID: AVB.10
   Veelgestelde vragen http://www.digid.nl

  • buitenzorg zegt:

   Het café van de Java Post blijft open, wát er ook gebeurt 🙂

 4. Ælle zegt:

  Op het NOS bericht dat na de oorlog er 50 vermisten waren, hoorden daar ook de vermisten uit Nederlands Indië bij? Dan zou het aantal hoger moeten zijn dan vijftig. Wie weet het antwoord?

  • Ælle zegt:

   Vermisten geslacht?
   http://www.oorlogsgetroffenen.nl/thema/opsporing_vermisten/04_OpsporingNederlands-Indie
   Ik was getroffen door het verhaal van een dame uit de film Buitenkampers. Ze vertelde dat haar broer nooit gevonden werd. Ik huilde tranen met tuiten.
   Archief van tranen ontvangt nog steeds reacties van lezers.
   Deze wil ik u allen niet onthouden:
   Bersiap. Mijn moeder en ik waren net terug in Bandung uit Semarang komend. Mijn broer lag in het ziekenhuis en mankeerde van alles. Mijn moeder ging naar de pasar en dan terug in het kamp hoorde zij dat het vlees dat zij had gekocht wel eens van geslachte mensen kon zijn. Een aanwezige Amerikaanse arts vond dat het vlees te licht van kleur was in vergelijking met een varken of koe.Hij heeft het laten keuren en zijn conclusie was juist. Maar wij hadden er al van gegeten.
   P van Geldere 06-02-2017 om 12:21

   • Jan A. Somers zegt:

    Die bersiap wordt steeds enger! Ja, al die nullen op zichzelf werden een beetje saai. De rekenaars onder ons moeten nu wel de lijsten(??) met vermisten verminderen met de opgegetenen. Wat zijn bij een keuring overigens de criteria voor mensenvlees? Ik vind paardenrookvlees het lekkerste, ook mooi rood. En in onze arme tijd hadden we gelukkig nog een paardenslager in de buurt. Mooi rood en lekker! (en toen nog goedkoop!)

   • Wal Suparmo zegt:

    De Hollandse regering wil nu weer alles ondezoeken over de misdaden wat hun soldaden hadden gepleegt tegen de pemoeda’s.En misschoien ook wel schade vergoeding willen betaalen.Terwijl ze all soorten van tricks hebben verzonden om aan hun eigen
    persooneel ( KNIL soldaten) die gezneuveld waren in de WWII, geen rechten uit te betalen met de redenen zoals de bepaling: “DIENT IN 15 AUGUSTUS 2015 NOG IN LEVEN TE IJN” Zoals de SVB mijn eis heeft geweigert. Ook de eis om een GERECHTHOF BESLISSING te hebben voor een legale erfgenaam bepaling.Dat vereist bewijs documenten dat nu niet meer tervergaaren zijn.DIT HEB IK ZEF MEEGEMAAKT!

   • Wal Suparmo zegt:

    Het is meer waarschijlijk ,geslachte apen die opdat ogenblik een plaag vormen en de dessa’s terrroriseren voor voedsel. Ik heb deze geruchten ook gehoort.De Javaanen hebben de kanibalistiche adat van de Batak en Dayaks al 350 jaren geleden verleerd dank ze de komst van de Hollanders( maar niet de Papua’s, want ze hebben in 1955 ROCKEFELLER JR nog opgepeuzelt.

   • Ron Geenen zegt:

    @Bersiap@
    Deze zaterdag in CA wordt er een Indische kumpulan gehouden waarbij 120 mensen zouden komen.
    Er wordt o.a. een bersiap film getoond waarna de jongere generatie vragen kunnen stellen aan de ouderen.

   • Ælle zegt:

    Er is geen bewijs dat de Asmat Rockefeller jr hebben vermoord en opgegeten alleen omdat er een film door de zoon van Charlton Heston is gemaakt. Is ’t gebeurd, een wraakactie omdat een zekere Max Lapré vijf Asmats heeft laten executeren? Niemand heeft de bewijzen toch? .
    Lees maar of bekijk de documentaire.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2885704/Michael-Rockefeller-eaten-cannibals-New-Guinea-confirms-new-documentary.html

    Ik moet nu weg; tot later.

   • Ælle zegt:

    Een tweede artikel staat van 18 maart 2014 wat ik gedacht had staat in the Daily Mail. Het eerste hier geplaatst is van 24 december 2014, op 5:12 pm.
    Unfortunate son: Asmat tribesman Sauer is the son of one of the five men murdered by a Dutchman overseeing the colony before Rockefeller arrived in New Guinea. Michael’s death was in retaliation for the murders.

    Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2582979/Cannibal-killing-finally-revealed-The-gruesome-details-Rockefeller-heir-gutted-cooked-Asmat-tribe-New-Guinea.html#ixzz4uqYGsNca

  • Ælle zegt:

   Het NOS bericht van gisterenavond over vermissingen is om een of andere duistere oorzaak verwijderd. HUH?!

  • Ælle zegt:

   De Nederlandse regering en de Katholieke Kerk hielden het GEHEIM:
   ALWÉÉR?!
   Carl Hoffman schreef een Openbaring.
   https://www.vox.com/2015/1/30/7928001/michael-rockefeller-cannibals

   • Wal Suparmo zegt:

    Is het bedoeld met de film ‘ THE SKY ABOVE AND THE MUD BELOW”? Waar verteld wordt dat de Papua aleen maar van FRIEND of VIIJAND kent.En als vriend moet je ook een Paua zijn di ooit MOEDSRS MELK van een Papua vrouw heeft gedronken.Want anders ben je een vijand geschikt om opgegeten te worden.Daarom zie in de film ook , de blanken die gretig aan de borsten van Papua vrouwen zuigen en zelfs aan de borsten van meisjes die nog geen kinderen hebben!

 5. Wal Suparmo zegt:

  Een Katholieke pastoor van een bepaalde missie gebied, had zijn Papua gemeemschap altijd wijsgemaakt dat de DUIVEL eens in een WITTE boot naar de bovenstroom van de rivier/hun nederzetting zal komen. Daarom toen de Protestante ZENDENLING probeerde in een witte boot de rivier opging Werdt hij warm ontvangen door de vijandelijke bevolking met een regen van pijlen en vergiftige lansen.En moest daar door terug keren.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Prachtige verhalen uit de oude doos! Wat ik mij meen te herinneren is dat op Nieuw-Guinea de protestantse zendelingen in het Noorden zaten en de katholieke missionarissen in het Zuiden. Zo’n verdeling werd in overleg met het BB overeengekomen. Van mijn vader, die vaak in Merauke op station was, hoorde ik ook alleen maar de verhalen over katholieke missionarissen zoals Pater Vertente en Pater Geurtjens. Zij kwamen ook wel eens bij ons in Soerabaja logeren. Later in Vlissingen kwam pater Geurtjens ook bij ons als hij de discipline van het moederhuis in Tilburg te lastig vond. Van Pater Vertente is (was?) in het Tropenmuseum een hoek met attributen ingericht.

  • Wal Suparmo zegt:

   Nu is het de beurt van de Mohammadanen met hun dakwah die de zelfde doctrine hebben als de Cristenen het hebben wat betreft het verspreiden van hun eigen godsdienst aan de mens in de wereld want hun geloof is de betse en de WARE goddients.Terwijl juist het Judaisme alleen maar voor de Joden zijn, terwijl d het Christendom en Mohamadanisme een alleen m aar een derivaat goddients is van Vadertje ABRAHAM. De Christenen vinden zich lekker en natuurlijk met de Mohammadaanisme een concurentie .Vooral omdat het Mohammadanisme gesteunt wordt door de Indonesische regering zoals het zeldfe de met TIMOR LESTE..En ze willen hebben dat Papua vrij komt door de Indonesische regering te beschuldigen van massa moord van de bevolking en dergelijke afgezaagde beschuldigingen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “derivaat goddients is van Vadertje ABRAHAM.” Het Christendom, in het begin alleen katholicisme, is jonger dan het Oude Testament. In het Nieuwe Testament kreeg apostel Petrus (de rots) de taak een kerk te bouwen. Na zijn verblijf en dood in Rome begon daar de Christelijke kerk, die overigens in niets leek op de latere Christelijke kerk. En behoorlijk werd vervolgd. Tot de eerste Christelijke keizer van Rome: Constantijn-de-Grote (?).

   • Ron Geenen zegt:

    @Nu is het de beurt van de Mohammadanen met hun dakwah die de zelfde doctrine hebben als de Cristenen het hebben wat betreft het verspreiden van hun eigen godsdienst aan de mens in de wereld want hun geloof is de betse en de WARE goddients.@

    Ja, dat blijft een van de grootste problemen in de wereld. Want daardoor komt er nooit vrede. Kon de mens maar zijn medemens met rust laten.

 7. robertmacare zegt:

  Here is a link that will explain some of the differences between Christian and Islam beliefs.
  https://www.thegospelcoalition.org/article/the-message-of-islam-vs-the-gospel-of-jesus

  The reason why Jesus wanted his disciples to spread the Gospel was to make people aware that he died on the cross so that their sins would be forgiven.
  None of the disciples spread his word by intimidation but by showing love to the unbelievers and bringing the message of hope and eternal life.
  Those who use the sword to convince people are NOT followers of Christ even though they may think they are…and unfortunately they create the opposite result by acting so.
  The amazing thing is that God gave each of us the choice to choose between eternal death or eternal life. We must be aware that this choice cannot be changed after we pass away!

  • Wal Suparmo zegt:

   Over goddienst valt niet te debatteren want het gaat hier omprsoonlijke gevoelens en “smaak”. De Mohammadaanen hebbben en goede leer in hun Qur’an van: “MIJN GODSDIENST IS DE MIJNE EN DE JOUWE IS DE JUOWE”. Dat wil zeggen ieder zijn eigen geloof en anderen met rust laten.Wat weer in tegenstelling is met hun DAKWAH van mujn godsdienst i de ware en iederrn in dewerld moet het beliden .En bij de
   Christienen is het Evangelie en dat men Jesus moet volgen omdat hij de zonden van de mens met zijn kruizing heeft overgemen( populair gezegd).Wat natuurlijk niet te bewijzen en eenzeidig is gezegd..
   De godsdienst heeft THEORIEN zo hoog als de hemel, maar de PRAKTIJK is lager dan de grond.Ook met het Evangelie en de Dakwah dat TEORETISCH moet gebeuren met persuatie en zonder geweld .Maar na duizenden jaren is het toch maar gebleken dat NONSENSE te zijn.Bij de Mohammmaden heb je zelf de keuze van : ” SUNAT ATAS (onthoofding) of SUNAT BAWAH( besnijnden of Mohammadaan worden) . Voor de vrouwen,durft maar geen hoofdoekje( jilbab tedragen of je wordt uitgescholden als HOER en dergelijke ! ook voorbeelden genoeg met de Christenen met het begin van af het kolonialisme die ze brachten en toepasten vooral aan ontontwikkelde volkeren..Hoe dan ook na duiizenden jaren zijn de godiensten nooit GEREEVALUEERD en met de TIJD,SITUTATIE en PLAATS. in harmonie tebrengen.Zo dat het net als een medicijn dat allang verjaard( expired) is. En juist een GIF is gewordfen voor bde mens.De goddienst heeft bewezen nin tegenstelling met hun eigen propaganda om de mens en de wereld beter/goed temaken.Het resuliaat is nu zelf tebekijken en ervaren hoe goed den mens en de wereld nu is geworden..

   • Wal Suparmo zegt:

    SORRY WEER CORRECTE IN GESCHRIFT WEGEN DEFE.CT
    Over goddienst valt niet te debatteren want het gaat hier omprsoonlijke gevoelens en “smaak”. De Mohammadaanen hebbben en goede leer in hun Qur’an van: “MIJN GODSDIENST IS DE MIJNE EN DE JOUWE IS DE JUOWE”. Dat wil zeggen ieder zijn eigen geloof en anderen met rust laten.Wat weer in tegenstelling is met hun DAKWAH van mujn godsdienst i de ware en iederrn in dewerld moet het beliden .En bij de
    Christienen is het Evangelie en dat men Jesus moet volgen omdat hij de zonden van de mens met zijn kruizing heeft overgemen( populair gezegd).Wat natuurlijk niet te bewijzen en eenzeidig is gezegd..
    De godsdienst heeft THEORIEN zo hoog als de hemel, maar de PRAKTIJK is lager dan de grond.Ook met het Evangelie en de Dakwah dat TEORETISCH moet gebeuren met persuatie en zonder geweld .Maar na duizenden jaren is het toch maar gebleken dat NONSENSE te zijn.Bij de Mohammmaden heb je zelf de keuze van : ” SUNAT ATAS (onthoofding) of SUNAT BAWAH( besnijnden of Mohammadaan worden) . Voor de vrouwen,durft maar geen hoofdoekje( jilbab tedragen of je wordt uitgescholden als HOER en dergelijke ! ook voorbeelden genoeg met de Christenen met het begin van af het kolonialisme die ze brachten en toepasten vooral aan ontontwikkelde volkeren..Hoe dan ook na duiizenden jaren zijn de godiensten nooit GEREEVALUEERD en met de TIJD,SITUTATIE en PLAATS. in harmonie tebrengen.Zo dat het net als een medicijn dat allang verjaard( expired) is. En juist een GIF is gewordfen voor bde mens.De goddienst heeft bewezen nin tegenstelling met hun eigen propaganda om de mens en de wereld beter/goed temaken.Het resuliaat is nu zelf tebekijken en ervaren hoe goed den mens en de wereld nu is geworden..

  • Wal Suparmo zegt:

   Allemaar mooie wooren van de goddienst MARKETING en SALESMEN van de oude en premieve eeuwen. om hun goddienst LAKOE temaken.Met zelf een mens niet als de zoon maar als God zelf te PROMOVEREN.

  • Ælle zegt:

   Fo Da Rome Peopo 10:13-15
   Hawai‘i Pidgin (HWP)

   13 Cuz da Bible say, “Everybody dat aks da Boss fo help um, he goin take um outa da bad kine stuff dey doing.”
   14 But eh! How dey goin aks him fo help um if dey no trus him? An how dey goin trus him if dey neva hear notting bout him? An how dey goin hear bout him if nobody eva go tell um notting bout him? 15 An how dey goin tell peopo if nobody send um fo go teach? Jalike da Bible say, “Wen peopo go fo tell da Good Stuff From God, eh! dass so awesome!”

   Selamat tidur!

   • Ælle zegt:

    BibleGateway heeft geen keus in de Nederlandse of Indonesische vertaling helaas:
    Romans 10:13-15 American Standard Version (ASV)
    13 for, Whosoever shall call upon the name of the Lord shall be saved. 14 How then shall they call on him in whom they have not believed? and how shall they believe in him whom they have not heard? and how shall they hear without a preacher? 15 and how shall they preach, except they be sent? even as it is written, How beautiful are the feet of them that bring glad tidings of good things!

    In Maori dan?
    13 E ora hoki nga tangata katoa e karanga ana ki te ingoa o te Ariki (=God).
    14 Na, me pehea ta ratou karanga ki a ia, ki te kahore i whakapono ki a ia? me pehea hoki ta ratou whakapono ki a ia, ki te kahore i rongo ki a ia? me pehea hoki e rongo ai, ki te kahore he kaikauwhau?
    15 A me pehea e kauwhau ai, ki te kahore e tonoa? ko te mea ia i tuhituhia, Ano te ataahua o nga waewae o te hunga kawe mai i te rongo whakahari o nga mea papai!

    Pō mārie

   • Wal Suparmo zegt:

    Lang verjaarde en nooit gereevalueerde teksten van goddienst boeken vormen een expired medicijn en gif voor de mens.Vooral het Mohammadanisme die altijd achteruit wil lopen naar de tijd van hun Profeet en weer op cameelen rondrijden.Dat nu bewijst de chaos en wanorde in Mohammadaanse landen.Dat nu de wereld terorriseerd.

   • e.m. zegt:

    @Lang verjaarde en nooit gereevalueerde teksten van goddienst boeken /…/@

    “”In der stat van Babylonyen daer was een eerbaer man, genoemt Joachim. Ende hi hadde een eerbaer wijf, genoemt Susanna. Ende want dese Joachim rijc was, soe plagen die joden tot sinen huse te comen spacieren. Ende daer waren twee oude papen, die cregen becoringe op Susanna. Op een tijt soude haer Susanna gaen dwaen in haren boemgaert ende dat vernamen die twee oude papen. Ende si verborgen hem heymelic in den boemgaert. Ende Susanna quam in den boemgaert mit haer maecht. Ende doe si haer dwaen soude, doe sende si haer maget uut den boemgaert om oly haer mede te salven. Doe Susanna daer alleen was, doe quamen die papen tot haer ende seiden: “Doet nu onse wille of wi sellen u wrogen dat wi u bevonden hebben misdoen mit enen jongelinc in desen boemgaert.” Doe suchtede Susanna ende seide:”Anxt hevet mi ombevangen. Doe ic dese sonde, so vertoren ic Gode. Ende doe ict niet, so sel ic mijn lijf verliesen. Doch ist beter dat ic mijn lijf verlies, dan ic Gode vertoren ende mijn siel verlies.” Doe began Susanna om hulp te ropen ende die papen riepen mede. Ende dat gesin hoerden dat ende quamen lopen. Doe seiden die papen dat si Susanna daer bevonden hadden misdoen mit enen jongelinc in den boemgaert. Doe seiden dat gesin: “Hoe en hadde gi den jongelinc niet gehouden?” Doe seiden die papen: “Want hi jonc ende cloec was, so is hi ons ontlopen.”
    Des anderen dages wroechden die papen Susanna voir dat gerecht. Doe quam Susanna mit horen vrienden voir dat gerecht, al screyende, want haer die saec alleen anghinc ende en mocht tot haer onscout niet comen. Doe traden die twee oude papen voirt ende si leiden haer hant op haer hoeft. Ende si swoeren dat si Susannen bevonden hadden in den boemgaert misdoen mit enen jongelinc die hem ontliep, sodat si hem niet en kenden. Ende Susanna haer woerden en waren niet gehoert. Ende doe wort Susanna veroerdelt te stenen. Doe leyde men Susanna uut om te doden. Doe screyde al dat gemeen volc. Ende Susanna sloech haer ogen op te hemelwaert ende seide: “O, almachtich, ewich God. Alle dinc is U openbaer. Gi weet wel dat ic deser sonden ontsculdich ben ende dat si mi valschelic overgetuget hebben.” Doe sende God Danyel aldaer ende toechde sijn ontfermherticheit. Ende Danyel riep mit luder stemmen ende seide: “Keert weder dat onnoesel bloet. Dat vonnis is valsch, dat die papen over haer getuget hebben.” Doe wort al dat volc verblijt. Ende Susanna quam weder voir dat gerecht. Doe seide Danyel: “Sceit die papen van een.” Men dede also. Doe dede Daniel den enen paep voir hem comen ende seide: “Du oude, nu sel dijn valscheit geopenbaert worden die du lange gedragen hebste. Segt mi: onder wat boem saech gi Susannen misdoen mit den jongelinc?” Doe seide die paep:
    “Onder een gengevaerboem.” Doe seide Danyel: “Du liechste in dinen hoefde.” Doe dede hi den anderen paep voir hem comen ende seide: “Onder wat boem saech gi Susanna mit den jongelinc?” Die paep seide: “Onder enen pruymboem.” Doe seide Daniel: “Gi liecht in uwen hoefde, want diergelike bomen en waren in dien boemgaert niet.” Doe began al dat volc te ropen. Ende si dancten ende loveden Gode, die sijn volc vertroest. Ende doe worden die papen uutgeleet ende gesteent ter doot. Also wort haer valscheit geloent.””

   • Ælle zegt:

    Daerom sel men gaerne lesen ende horen lesen ende horen predicken die leringe der heiliger Scrift, opdat die siel gespijst mach worden ende gesterct tot allen doechden.

    ~ Uit de proloog van de anonieme Noordnederlandse Historie bijbel het bovenstaande advies.. In 1458 met de hand geschreven.
    Leidse kunsthistoricus CC de Bruin heeft zich met bijbelvertalingen intensief bezig gehouden.
    Historiebijbels waren geen bijbelvertalingen maar bijbelse navertellingen, waarin de echte bijbel vervangen is door een arrangement van canonieke teksten, apocriefen, legenden en profane geschiedenissen. Dit type godsdienstonderwijs in de vorm van geschiedenis heeft in het geloofsleven van de middeleeuwse leken een niet te onderschatten rol gespeeld.
    Een voorbeeld is de tekst die e.m. heeft gekopieerd op 10 oktober 2017 @ 1:23 am uit een historiebijbel.

 8. e.m. zegt:

  “”Al het spreken over Boven komt van beneden, ook het spreken dat beweert van Boven te komen.””

  Wijlen Prof. Kuitert benadrukte dat alles wat over God gezegd wordt, afkomstig is van de mens en dat kennis van God wezenlijk niet mogelijk is.

  “”Geloof is alles, behalve kennis!””
  Prof. Harry Kuitert (1924-2017) – theoloog/predikant/ethicus

  R.I.P.

  • robertmacare zegt:

   Thus prophecies in the Old Testament (of whom many have factually come true) were predicted by humans!!?? Wow those humans must have been aliens from another planet who were able to see the future and have scored a perfect 100% sofar…very impressive!
   Wijlen Prof. Harry Kuitert zal nu wel beter weten denk ik!
   Maar zoals ik eerder zij, iedereen mag zijn eigen keuze maken…je mag geloven of niet maar iedereen zal eventueel weten of hij/zij de juiste keuze heeft gemaakt.

   • Wal Suparmo zegt:

    Alle mensen die een godsdienst hebben of het een ZELFVERHEERLIJKING ( onani/masturbasi), is of niet.Doet er niet toe.In elk geval zijn ze gelukkig.! De godsdienst zelf vereist dat een geloof niet alleen maar met de HERSENS geaccepteert kan woren maat met jouw HART( GEVOEL). Daarom als je een godsdienst wil belijden moet je jouw hersens in je KNIE( dengkul) stoppen of bij de Mohammadanen tussen de lendenen( selakangan) want ini hun porno hemel wordt je door 72 permanente maagdelijke engelen berwacht. Ya of ya?

  • Jan A. Somers zegt:

   Er is meer tussen hemel en aarde enz. Dat weten mensen uit Indië maar al te goed. In Utrecht is er zelfs een leerstoel parapsychologie geweest, Prof. Tenhaeff . Toen hij een keer voor de personeelsvereniging van TNO was uitgenodigd een lezing te houden, was de Raad van Bestuur not amused. Paste niet bij de N van TNO. Maar bij ons thuis (toch gerelateerd aan TNO), staan de tussendeuren altijd open voor de Jaga Rumah. Mijn Zeeuws meisje en ik zijn eens in onze bijentijd, ter kennismaking, met een wichelroedeloper op stap geweest. Zijn kunstjes lukten bij ons niet. Die aardige man: jullie onderzoekers willen altijd alles weten! Je moet niks willen, dan komt het vanzelf. Maar ja, wij konden alleen maar willen!

 9. Wal Suparmo zegt:

  Voor dat de goddienst bestaat, weet de mens niet WAT/WIE God/Allah is.En geen schepsel inclusief de mens heeft ooit gevraag om in de wereld geboren en gemarteld te worden.

 10. robertmacare zegt:

  Aan je ouders natuurlijk! Toch wel logisch!?
  De schepper geeft iedereen de keus..geen kind, 5 kinderen of meer, dus geef hem NIET de schuld
  zoals ik al eerder gezegd had.

 11. robertmacare zegt:

  Wal, Ik denk dat God jouw een betere uitleg kan geven dan ik, dus gebruik je logica maar wanneer je hem ontmoet.

  • Wal Suparmo zegt:

   GOD? WIE,WAT,WAAR,WAAROM?

   • robertmacare zegt:

    Zoals ik je eerder aangeraad hebt: Wacht tot je deze aarde verlaat dan zal alles duidelijk gemaakt worden!
    Als je niet wil geloven/ begrijpt waarom GOD zijn zoon heeft laten sterven aan het kruis, dan is verder gepraat nutteloos…maar je kan altijd zeggen wat je denkt.

   • Wal Suparmo zegt:

    Nogmaals goiddienst is niet tediscusseren of te debatteren want het is persoonlijk en gebasseerd op “SMAAK”. Ik houd van gado-gado en jij van nassie goreng.Maar de Christen en Mohammadanen met hun EVANGELIE en DAKWAH, vinden dat alle mensen ook van nassie goreng moeten houden. En hun GODSDIENST SALES mensen, de mnsen j te omverpraten dat nassie goreng de lekkerste en voedsaamste in de wereld is, enz. En dus hun geloof te beleiden want net als het communistische doctrine communisme is goed voor de hele mensheid. De NATUUR GODDIENST is dat waar wij nu leven , alles gebasseerd is op de NATUUR AS IS.( niet op PREMITIEVE wijse te denken met verjaarde oude logika dat b.v.een tavel gemaakt moet worden door een timmerman,enz, Dus ook het heelal door een GOD. gemaakt of geschapen moet worden.. HET BESTAAT AL met bezwaren van de mens incl, jezelf of NIET!

   • Wal Suparmo zegt:

    Als het kan wil ik de wereld verlaten in een rocket naar mars of Venus.De sales mensen van de Christlijke goddienst verzinnen alles om hun waar LAKOE temalkan. Met Jesus te proveren als zoon van god en later als godzelf enz. !GELUKKIG ZIJT GIJ DIE GELOVEN!

 12. Ælle zegt:

  God is een titel. Er zijn namelijk vele goden. Allah is geen eigennaam zoals JHWH maar ook een titel.
  Ik kwam deze link tegen.
  http://www.art7d.be/spiegelingen/NED/god.html
  Mijn Vader geloofde in de natuur, zei hij ooit. Hij stierf uiteindelijk aan een niet pijnlijke hersentumor.

  • Wal Suparmo zegt:

   De Javaanse godsdiernst of KEJAWEN en In West Java is het SUNDA WIWITAN is genaamt AGAMA ALAM of NATUUR GODSDIENT. Met de prinsipe van MANGHATY YAHUNING BAWONO.( de natuur eeren en eerbiedigen en ook NIEMAND(geen schepsel) benadelen).Juist in Suriname wordt het erkent als AGAMA DJAWA. Niet in Indonesia zelf dat al gemonopoliseedrs doorr 6 GEIMPORTEERDE GODSDIENSTEN van VREEMDE NATIES .Dat is het Mohammadaanisme,Protestant,Katholiek,Hindhdu,Budha en Konghutju.De javaanse KEJAWEN geloof in gebasseerd op de existentie van een KRACHT(Goesti) die MOHO KUOSO is of ALLEMACHTIGD en OMNIPRESENT in bergen,de zee, bomen,stenen enz en in DE MENS ZELF.

  • robertmacare zegt:

   Ja er zijn vele kleine goden maar er is alleen maar een GOD volgens de Christian Bijbel.
   Wat betekent dat dat je gelooft in de natuur??
   Wel interessant om dat te bespreken denk ik.

 13. robertmacare zegt:

  Wal, have a nice trip to Venus or Mars and enjoy nature there.

  • Ron Geenen zegt:

   @Wal, have a nice trip to Venus or Mars and enjoy nature there.@

   @Wal Suparmo: Ik zou nog even geduld hebben. Er is al wat gerekend, dat er 1/1000 van 1/1000 van 1% kans is dat buiten ons zonnestelsel leven is op planeten. Als dat het geval is, dan is het mogelijk dat er 40 miljoen planeten bewoond kunnen zijn. Echter rekening houdend met onze leeftijd, ben ik bang dat we het niet meer zullen meemaken.

  • Wal Suparmo zegt:

   Zeer zeker kunnen wij het niet meer memaken.Maar mischien wel over 100 jaar.Kijk maar naar de KITTYY HAWK dat na 100 jaar een rocket naar de maan/mars is geworden BERT!, discussie gesloten? Wat zeker tebegrijpen want vele mensen zijn van af hun geboorte al met hun godienst ge brainwashed.En dus het moeilijk te verlaten.Want natuurlijk niet te zeggen dat het niet goed is.Mits ze maar niet met hun EVANGELIE en DAKWAH andere mensen hun leven zuur maken.Zoal nu in de weled bewezen is on dangs alle propaganda van de godsdienst verkopers. ZXo als hiert in Indoneia: MET EEN GODSDIENST BEN JE EEN GOEDE MAN..ZONDER GODDIENST BEN JE EEN MISDADEGER!

 14. Jan A. Somers zegt:

  Als ik ’s ochtends bij Jumbo binnenstap zit in het koffiehoekje altijd dezelfde club. Ze hebben het altijd heel druk, sinds de vorige ochtend is er kennelijk veel gebeurd. Net als bij ons hier in Java Café. Ach ja, net als hier een stel ouden van dagen.

  • Wal Suparmo zegt:

   Indonesishe koffie is nu TOP in de wereld. Zo als de ATJEH( GAJO) , TORAJA en LOEWAK koffie.Niet meer van Brazlaanse koffie gehoort Op komst de Indiase koffie dat zijn uitwerpselen van een oliefant!.

 15. e.m. zegt:

  BOEKEN:

  (Nieuw) Catherine Nixey, ‘Eeuwen van duisternis, De christelijke vernietiging van de klassieke cultuur’, Hollands Diep, 398 p., isbn 9789048831333 – 29,99 euro. Vertaald door Aad Janssen, Marianne Palm en Pon Ruiter. ©rv

  Samenvatting:
  Een duistere, nagenoeg onbekende episode uit de geschiedenis eindelijk blootgelegd: hoe het christendom met geweld probeerde de klassieke beschaving te vernietigen. De vroege christenen waren gewelddadig, militant en tot op het bot onverdraagzaam. Wie zich niet naar het nieuwe geloof voegde werd vervolgd, gemarteld en vermoord. Tempels werden gesloopt, beelden aan stukken geslagen, een grootse literatuur vrijwel volledig vernietigd. Eeuwen van duisternis vertelt over een strijdvaardige nieuwe religie, die in het begin van onze jaartelling opdook en willens en wetens de klassieke beschaving om zeep heeft geholpen.

  • robertmacare zegt:

   From my research about this purported destruction of the classical culture by christians, it appears that christians actually preserved much of the classics but did destroy non classical items because they were paganistic.

   • e.m. zegt:

    @it appears that christians actually preserved much of the classics@
    — Weg Griekse filosofie, weg Romeins secularisme.

    @but did destroy non classical items because they were paganistic.@
    — Just like eh … eh …

    — It appears that the problem with monotheism is not the ‘theism’ but the “mono” !

  • robertmacare zegt:

   Ja die mooie klassieke beschaving waar Christians aan de leeuwen gevoerd werden, opgehangen aan palen, hun koppen afgehakt en op paaltjes gezet, vermoord, in de fik gstoken enz. enz. Het schijn dat Isis die klassieke beschaving echt de moeite waard vond gebaseerd op hun huidige praktijd.

   • Wal Suparmo zegt:

    Dat was werkelijk wonderbaarlijk wat in Rome gebeurt was Dat is de omwenteling,Te zien dat juist Rome een centra is geworden van de Christelijke/ Katholieken godsdienst. Om dat de Christenen om de beurt, mensen zijn begonnen als moordenaars van andere medemensen door duizenden kilomeesters te reizen ,onder de MOM van de KRUISTOCHTEN om het graf van Jesus te verdediging tegen de barbaren Terwijl volgens het sprookyje in de premiteven en verjaarde godsdients boekje verteld wordt dat Jesus al naar de hemel is vertrokken.( bij Mohammad zelfs door op een vogel te rijden dat BOUROQ heet). Dat door tentallen miljarden mensen met gezonde hersens en hoge IQ zoals professoren enz( maar zonder S(piritual) Q wordt gelooft/ingeslikt Omdat ze van af geboorte al ge BRAIN WASHED waren volgens de communistische doctrine met hun geloof.Is weer een raadsel voor mij.

 16. van den Broek van een andere generatie zegt:

  IS heeft waarschijnlijk de Christenen nageaapt, de laatsten schonden al in 385 n.Chr. de (pagaanse) tempel van Athena in Palmyra. Slecht godsdienstig voorbeeld doet slecht volgen.

  In het boek van Nixey’s zit wat , niet veel giswerk in zoals de “bewering dat de beschadiging aan de Parthenon of Elgin Marbles in het British Museum het werk is van Christenen, het trekt wel de aandacht maar is een weinig wetenschappelijk uitspraak. Giswerk is ook op dit blog niet vreemd.

 17. robertmacare zegt:

  Wal Suparmo, ik heb geen flauw idee waar jij al deze nonsense vandaan haalt!
  Jouw verhalen schijnt te komen van een sprookjes boek die jij zelf hebt geschreven…dat is op zich zelf een ware kunst. Geloof in GOD heeft niets te maken met gezonde hersenen en hoog IQ zoals jij beweert en daarom is het een groot raadsel voor jouw hoe dat toch mogelijk is. Uitleg is mogelijk maar ik geloof niet dat het jouw zal interesseren.
  Volgens de Bijbel komt het geloof als een gift van GOD want wij kunnen dat zelf niet opbrengen.
  Voor jouw informatie, het graf van Jezus was allang leeg dus geen redenen om het te verdedigen…weer een sprookje van jouw.

  • Wal Suparmo zegt:

   Geweldig jiij zeg al;s je over God praat dat misschien jouw Oom is!.Terwijl de Bijbel een plagiaat is van de Qur’an volgens de Mohammaden want zelf ABRAHAM is de Mohammadanse profeet IBRAHIM.Jesus is toch naar de hemel gevlogen volgens de marketing mensen van de Chritelijke goddienst ,om de mensen bang temaken en eejn sales trick is zodat het geloof LAKOE terverkopen is.

 18. e.m. zegt:

  @robertmacare zegt: 15 oktober 2017 om 4:38 am
  Ja die mooie klassieke beschaving waar Christians aan de leeuwen gevoerd werden, opgehangen aan palen, hun koppen afgehakt en op paaltjes gezet, vermoord, in de fik gstoken enz. enz. Het schijn dat Isis die klassieke beschaving echt de moeite waard vond gebaseerd op hun huidige praktijd.@

  — “Niets is een misdaad voor wie in Christus is”.

  De Romeinen waren geen pacifisten, maar het Romeinse polytheïsme gedoogde andere ‘geloven’ en ‘religies’ in de geest van ‘vreemd en raar wat jullie doen, maar we laten jullie met rust’. Het leek wel alsof ze er niet opgekomen waren om andere religies te vervolgen, totdat …. totdat de christenen kwamen. Systematische christenvervolgingen zijn nooit aan de orde geweest.

  Ze werden verwacht, want geruchten over hen deden al jaren de ronde. Ze opereerden in rondtrekkende bendes van soms wel vijfhonderd man, gekleed in het zwart, steevast bebaard en gewapend met stenen en staven. Niets weerhield hen en niemand durfde hen een strobreed in de weg te leggen. Tegenstand ondervonden ze dan ook niet toen ze eind 4de eeuw Palmyra binnenvielen en de tempel van Athena als doelwit kozen.

  De woede van de vandalen leek grenzeloos en van enige twijfel was geen sprake.
  Ze slachtten andersgelovigen af, verbrandden boeken en verwoestten tempels.

  Hypatia, een wiskundige, de laatste bekende geleerde die in de bibliotheek van Alexandrië werkte, was geen christen. In haar tijd een symbool van geleerdheid en wetenschap. Maar wetenschap werd door de christenen echter beschouwd als heidens(!) Hypathia kreeg steeds meer last van heidenenvervolging door de opkomende christenen in de stad.

  In 415 werd Hypatia door fanatieke en opgejutte christenen overvallen en stenigden haar. De laatste zeven filosofen verlieten de Akademia van Plato te Athene in het jaar 532 . . .

  and then Europe entered The Dark Ages !!!

 19. robertmacare zegt:

  Het ziet er na uit dat Europa nog steeds in the Dark Ages leeft!

  • e.m. zegt:

   Edoch … de intelligentere zijn gebleven. De christelijke nazaten evenwel van Dark Vader-after they robbed the land from the natives- zijn straks in een kernoorlog verwikkeld met Noord Korea.

   “Niets is een misdaad voor wie in Christus is”.

   Sterkte !

   • Wal Suparmo zegt:

    Dit ondangs de 20i7 jaren Christlijke propaganda, de mens en de wereld goed temaken.vooralo in Indonesiei denk men: ” MET GODDIENST BEN JE EEN GOED MENS.MAAR ZONDER GODDIENST ZEKER EEN MISDADEGER ( PKI/COMMUNIST). Wat ze met steun van de Amerikanen en van de Amerikanen hebben geweerd..En 3 millioen mensen zonder vorm van proces door de Mohammadanen./Christenen vermoord . Daarom moet de entry GODDSDIEST in je ID ingevuld worden.Dit alleenmaar omdat niet te willen erkennen( vooral bij het Mohammadanisme) dat godsdient al lang verjaard is of expired dus juist een gif is voor de mens en de wereld.

   • robertmacare zegt:

    Yes, I can see that only the intelligent people who brought slaves to the USA still think they are above everybody else…so typical Dutch. Blame everybody else for your own misery, forget about God, close down christian churches and replace them with peace loving Muslim mosks.
    At the end you will find out the truth, unfortunately it will be too late to warn your relatives and friends like the rich man in Luke 16:14-31…”then I beg you father, send Lazarus to my father’s house to warn my five brothers so that they will not also end up in this place of torment”
    Off course God gave us free will to choose our path…so to this end, I hope you will make the right choice.
    Peace to you!

   • e.m. zegt:

    @I hope you will make the right choice.@

    — Yeah, you already did:

    — Le pharisien se tenait debout et priait ainsi en lui-même, Dieu, je te remercie, de ce que je ne suis pas comme d’autres hommes sont, extorqueirs, injustes, adultères, ou même comme ce publicain.

    LUC 18:11

 20. robertmacare zegt:

  e.m., Found an interesting story about Hypatia in ancient- origins.net website…she was a Pagan and a witch apparently. But that was not the only reason why she was murdered…worth reading.

 21. Wal Suparmo zegt:

  De hardvochte Romeinse REGIME haden Christus per abuis en perongeluki de zwaarse straf gegeven samen met 2 gewone misdadigers.Omdat toen hij uit india terug kwam een leer van liefde versprijd dat heel vlug grote massa aanterkt en volgens de militare strategie subversief is!

 22. Wal Suparmo zegt:

  oktober 2017 om 9:39 pm
  De hardvochte Romeinse REGIME hadden Christus per abuis en perongelukt de zwaarste straf gegeven samen met 2 gewone misdadigers.Omdat toen hij uit india terug kwam een leer van liefde versprijd dat heel vlug grote massa aanterkt en volgens de militare strategie subversief is!

 23. robertmacare zegt:

  e.m. Are you still like the Pharisee…I used to be but that was long, long time ago.
  How about you?

  • e.m. zegt:

   @ How about you?@

   — Ach, Friederich Nietzsche vroeg zich af: “Wat is dus waarheid?”, en gaf als antwoord: “Een beweeglijk leger van metaforen!”

   Mij is het nog steeds niet gelukt om met mijn camel to go through the eye of a needle . . .

   • Wal Suparmo zegt:

    Nu een beetje filosoferen.:
    MARX zegt dat God de mensheid een HEMEL heeft gegeven als compensatie want zijnde mens) verlies de hij in de welld moet mee maken.En NIETZCHE denk dat de godsdienst een ALLLEMACHTE GOD de wereld in zal SCHOPPEN om de mens van zijn leiden teverzachten. En zelf verlossen.FREUD heeft de zelfde mening, om te beweeren dat de mens godsdienstig is geworden omdat hij een TEKORT aan LIEFDE MEE MAAKT.en dus de BARMHARTIGE God( Arabisch;RAHIM & RAHMAN) heeft
    gecrieeerd want zonder religie bestaat God/Allah niet..En om de mens blij temaken en zijn leiden teverzachten.Is dan Marx.Nietchze en Freud anti God en religie? Kan wel en niet zijn.Want duideliik is dat zij de religieuse mensen in deze moderne wereld een vlucht en troost zijn van de mensen in infrustrasie Het resultaat is dat de wereld nu in handen zijn van SCIENTIST(wetenschap mensen) met hun technologie.Andders dan dte religiuese mensen die al euwen lang de mensheid hebben en nog VERLAKKEN met BELOFTE van VERLOSSING en VEROVERING van de DOOD in hun IMMAGINAIRE HEMEL na de dood!

   • Ælle zegt:

    Sorry, maar ……
    Krom spreken leidt tot krom denken.
    ~Bob den Uyl, Nederlands schrijver van korte verhalen 1930-1992

   • Ælle zegt:

    Oktober 14, Somalische oud-soldaat doodde uit wraak meer dan 300 mensen.

    The man who killed more than 300 people with a truck bomb in the centre of Mogadishu on Saturday was a former soldier in Somalia’s army whose home town was raided by local troops and US special forces two months ago in a controversial operation in which 10 civilians were killed, officials in Somalia have said.

    August 25, Reuters viewed nine bodies at Madina hospital. An injured man later died, medical staff said. The dead children were eight, nine and 10 years old, said clan elder Abukar Osman Sheikh.
    “They were sleeping in their farm when US and Somali forces came into their farm and opened fire. Last year, the U.S. killed my people in Galkayo in a deliberate strike. We shall not bury them. We shall no longer tolerate it,” he said.”

    https://www.theguardian.com/world/2017/oct/16/mogadishu-bombing-fathers-grief-for-medical-student-killed-in-blast
    Slecht US-geweten?
    The US has dispatched a military plane packed with medical and humanitarian supplies to Somalia, after the top American diplomat in the country declared the bomb attack that killed 300 people met the ‘criteria’ to “warrant immediate US government assistance”.

   • Ælle zegt:

    COOMITMENT – ASSIST – COMMITMENT – ASSIST – COMMITMENT – ASSIST – COMMIT

    The United States condemns in the strongest terms the October 14 terrorist attacks that killed and injured scores of innocent Somalis in Mogadishu. We extend our deepest condolences to the families of those who perished and wish a speedy recovery to individuals injured in the blasts. The United States lauds the heroic response of the Somali security forces and first responders and Somali citizens who rushed to the aid of their brothers and sisters.
    Such cowardly attacks reinvigorate the commitment of the United States to assist our Somali and African Union partners to combat the scourge of terrorism to promote stability and prosperity for the Somali people and their regional neighbors.

   • Ælle zegt:

    The Dept of State has issued a Travel Warning to all US citizens contemplating a trip to Somalia.

 24. Ælle zegt:

  https://nos.nl/artikel/2198376-airco-drugs-en-fastfood-in-indonesische-gevangenissen-is-alles-te-koop.html
  http://www.business-anti-corruption.com/country-profiles/indonesia

  Anti-corruption efforts began in Indonesia in the 1950s. Following strong criticism of corruption at the beginning of the New Order regime in the late 1960s a Commission of Four was appointed by president Suharto in 1970. The report of the commission noted that corruption was “rampant” but none of the cases it said were in need of urgent action were followed up. Laws were passed in 1999 giving the Police and prosecution service the authority to investigate corruption cases.

  Communism has never come to power in a country that was not disrupted by war or corruption, or both.
  ~ John F. Kennedy

  • Jan A. Somers zegt:

   De taxichauffeur die we in Surabaya in 1997 een paar dagen hadden ingehuurd had prachtige verhalen over Tommy Suharto. En toen hij zijn op straat geparkeerde taxi een keer ophaalde kwam uit het niets een man naar hem toe, die had op zijn auto gepast. In Pujon onderweg naar de Coban Rondo stond in eens een hek over de weg met een huisje er naast. Moesten betalen, omgerekend misschien een dubbeltje. De chauffeur knikte naar me, doe maar. Mijn bijdrage aan ontwikkelingshulp. Ik kreeg ook het advies in het hotel de fooi voor het kamermeisje niet in de fooienpot bij de receptie te doen. Elke dag gewoon achter laten op het nachtkastje. In Malang op de begraafplaats Sukun werd ik met het register goed geholpen door de aanwezige beheerder. Was ook wel nodig met die losse vellen aangevreten papier. Na afloop bleef hij me maar aankijken. De fooi werd stilzwijgend in dank aanvaard. Weer een mens blij gemaakt.

   • Ron Geenen zegt:

    @De taxichauffeur die we in Surabaya in 1997 een paar dagen hadden ingehuurd had prachtige verhalen over Tommy Suharto@
    Ja, zo gaat het. De een zijn dood is de ander zijn brood.

  • Ron Geenen zegt:

   @Anti-corruption efforts began in Indonesia in the 1950s. @

   Tijdens de Soeharto periode was zijn familie en de meeste vertegenwoordigers in de regering vermoedelijk meer corrupt dan Soekarno. In die zelfde periode lieten Tommy Soeharto en 6 anderen enorme villa’s (mansions) op grote stukken grond in Beverly Hills bouwen.

   • Ælle zegt:

    Oops!
    New details of Indonesia’s mid-60s mass killings
    US had early, detailed and ongoing knowledge of anti-communist purge
    Army and Muslim groups massacred hundreds of thousands

    https://www.theguardian.com/world/2017/oct/17/indonesia-anti-communist-killings-us-declassified-files
    From the Associated Press in Jakarta

    A December 1965 cable from the US consulate in Medan, Indonesia, reported that preachers in Muhammadiyah mosques were telling congregations that all who joined the communist party must be killed, saying they are the “lowest order of infidel, the shedding of whose blood is comparable to killing chicken”.

    Eewww!

   • Ælle zegt:

    Dol op geschiedenis?
    Zwarte Geschiedenis
    Dark history — Maj. Gen. Soeharto briefs members of the Army’s Special Forces (RPKAD, now
    Kopassus) prior to the removal of the bodies of Army officers who were murdered during an alleged coup attempt on Sept. 30, 1965, which was blamed on the now defunct Indonesian Communist Party (PKI). As the most senior military officer available at the time, Soeharto led all the operations to restore security and impose order in the aftermath of the alleged attempt. (JP/30 Tahun Indonesia Merdeka/File)

    RPKAD = Resimen Pasukan Komando Angkatan Darat
    Kopassus = Komando Pasukan Khusus or “Special Forces Command”
    VERBODEN DOCUDRAMA voor studenten
    Culture and Education Minister Muhadjir Effendy has prohibited elementary and junior high school students from watching Pengkhianatan G30S/PKI (Betrayal of the Communists), saying the film contains violent scenes and is thus not suitable for young children.
    “Elementary and junior high school [students] should not watch it,” Muhadjir said on Wednesday in Padang, West Sumatra, as quoted by Tempo.co.

   • Ron Geenen zegt:

    Heb via mijn email al diverse keren emails van Indonesische studenten met opmerkingen en vragen gekregen vanwege enkele artikelen die ik op mijn website heb geplaatst. Meestal gaat het om meer te willen weten.

   • Ælle zegt:

    Wat zegt Amnesty International?
    Everyone in this room is surely familiar with the crimes of the past committed in Indonesia. Whether it was the events of 1965-66, the riots of May 1998, the abuses committed under President Suharto’s rule and during the Reformasi period, or the conflicts in Aceh, Papua, and East Timor (now Timor-Leste), victims have faced insurmountable obstacles in seeking any form of justice from the courts.

    In all but the smallest handful of cases, the perpetrators of often serious human rights violations have walked free. Crimes against humanity, extra-judicial killings, disappearances, sexual violence, and other very grave human rights abuses have simply gone uninvestigated, unpunished. For decades, impunity – the lack of accountability – has reigned. Independent investigation and prosecution mechanisms are nearly absent, and political will for change is lacking. Military tribunals have been used to shield perpetrators of crimes.

    https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/03/why-indonesia-must-look-backwards-to-build-a-stronger-future/

   • Ron Geenen zegt:

    Waarom er niets aan gedaan wordt? POLITIEK!
    Ik heb daarom ook geen behoefte om daar over mijn tijd aan te besteden en er over te schrijven.

 25. Ælle zegt:

  Grappig!
  Man zegt: ‘Geef mijn snor niet de schuld als ik corrupt ben./ Jangan salahkan kumisku kalau aku korupsi’.
  Ha ha ha ha ha
  https://aneh-gila.blogspot.nl/2015/04/suka-tidak-koruptor-mendengar-cerita.html

  • Wal Suparmo zegt:

   Orang beragama kalau bertobat pasti diampuni oleh Tuhan/Allah.Orang beragama adalah orang baik.Yg tak beragama pasti jahad(PKI) =.Reliegieuse mensen zullen zeker door God/Allah vergiffenis geschonken worden indien ze vegiffenis vragen.Een religieus persoon is en goed persoon.een non religieus is zeker schlecht( PKI= communist).!

 26. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik zit weer wat na te trekken in het Standaard werk van Dr Lou de Jong.

  In tegenstelling tot andersluidende beweringen heeft Nederland formeel wel de oorlog aan Japan verklaard, want wat anders deed toentertijd onze gezant Jean Charles Pabst in Japan?
  Hij wilde de oorlogsverklaring namens koningin Wilhelmina en haar regering overhandigen aan de Japanse autoriteiten. Als reactie kreeg Pabst te horen dat de Japanse regering de Nederlandse OORLOGSVERKLARING naast zich neer zou leggen, met de uitdrukkelijke mededeling dat alleen Amerika en Engeland (plus de Dominions) de vijanden waren.

  Daaruit is te verklaren dat op 2 September 1945 niet een Ned.-Indische vertegenwoordiger maar een Nederlandse militaire vertegenwoordiger in de persoon van VADM Helfrich op het slagschip Missouri in de baai van Tokyo aanwezig was om de wapenstilstand ( formeel: instrument of Surrender)met Japan te ondertekenen. Dat werd zo eregeld om een eind te maken aan de schermutselingen.

  Daarbij dient aangetekend te worden dat in afwijking wat gebruikelijk was bij een wapenstilstand, een Japanse burgerautoriteit en Min van Buitenlandse zaken Mamoru Shigemitsu de wapenstilstand als eerste ondertekende en daarna pas de militaire autoriteit, dwz de Gen. Yoshijirō Umezu. I.t.t. de wapenstilstand in Ned. indie in 1942 werd getekend door de (territoriale) legercommandant Gen. ter Poorten (KNIL) en de Japanse Gen. Imamura. De GG van Starkenborgh was weliswaar daarbij aanwezig maar louter als spek en bonen, een wapenstilstand is in wezen een militaire aangelegenheid. Veelbetekend was, dat weliswaar de KM oorlog voerde tegen Japan maar niet de wapenstilstand tekende voor Nederland.

  Dat de formele wapenstilstand werd getekend meer dan twee weken na de radiorede van de Keizer Hirohito (15 Augustus) heeft voor veel onduidelijkheid gezorgd met noodlottige consequenties voor Ned. indie, maar dat is een ander verhaal.

 27. Jan A. Somers zegt:

  Een oorlogsverklaring is een daad van agressie. Dat kon Indië niet krachtens het volkenrecht. Ook niet krachtens de Defensiegrondslagen: “(…) zal de aanwezige weermacht met de voorhanden middelen zich zoo goed mogelijk tegen elke bezetting van ons grondgebied verzetten in afwachting van de steun, die ons mocht worden verleend. (…)”. Maar ja, oorlogsverklaring bekt zo lekker. Staat van oorlog (kon door de GG worden afgekondigd) betekent feitelijk naast de binnenlandse maatregelen alleen dat de krijgsmacht opdracht krijgt de wapens te gebruiken ter verdediging. Van zo’n besluit wordt de aanvallende tegenstander op de hoogte gesteld via de diplomatieke kanalen. In dit geval dacht ik de heer Pabst.
  De formele wapenstilstand in Tokio is behalve Helfrich ook ondertekend door generaal Van Oyen voor Indonesia (!!). Heb ik althans gelezen, ik waser niet bij.

  • Wal Suparmo zegt:

   Helfrich heeft tenminste nog wat gedaan in de oorlog tegen Japan.Maar generaal mayoor Van Oyen als zijnde de commandant van de MLD is al 2 maanden geleden naar Australie gevlucht onder mom van lucht bijstand en om vliegtuigen te kopen( sic!) en de commando had overgelaten aan KOL E.T KENGEN( aldus KNIL historicus Kapt. Peeter van Meel Maar een schrijver in Java cafe heeft beweert dat Van Oyen een van de laatste militaire leiders van Ned.indie, Bandung had verlaten.Echter DR J.A. de Moor de schrijver van de biografie van Generaal SPOOR. Heeft genoteert dat van Oyen er niet bij was en zijn naam niet staat op de lijjst van de 5 personen. Van de de laatste Glenn Martin bomber die op o7 Maart 1942 om 1705 Andir.( Bandun) had verlaten..

  • van den Broek van een andere generatie zegt:

   Een kwestie van lezen, analyseren en dan conclusies trekken. Lou de Jong heeft het over oorlogsverklaring door het Koninkrijk der Nederlanden en dat document zal toch ergens te vinden zijn in de archieven? Er kan beweerd worden dat de GG op dat moment de hoogste Nederlandse autoriteit was op Nederlands grondgebied……

   Ik heb nog even naar de Instrument of Surrender gekeken en de naam van Oyen (who the hell was he and in which function? zeker niet als legercommandant van Ned. indie ) staat daarop niet aangegeven. En als van Oyen om welke reden verdwaald was op dat schip, dan was hij ten allen tijde ondergeschikt geweest aan Helfrich, zo gaat dat bij de krijgsmacht. Wel stond de naam van VADM Helfrich op het document: Kingdom of the Netherlands, representative. Geen enkele vertegenwoordiger van een kolonie van welk land danook was op 2 September 1945 aanwezig op de USS Missouri.

   En was de gezant (sic) Pabst in dienst van de GG? ik dacht van niet. De GG had geen diplomatieke verbindingen, ambassadeurs noch een politieke vertegenwoordiging in het buitenland. Ned. Indie was toch geen internationaal erkende Staat, laat staan een zelfstandige Staat, ondanks het beweerde van het tegenover gestelde. ? Stond nergens geschreven ,geeneens erkend door de VN na de oorlog.

   En wat de GG betreft: hij was opperbevelhebber van de Krijgsmacht op Ned.Indisch grond- en zeegebied maar had niks te zeggen over de Koninklijke Marine, toen niet en ook na de oorlog niet. Dat is toch een opmerkelijke wanconstructie, maar in Nederland en in de koloniën was alles mogelijk. Hij kon wel van alles verklaren zoals de Staat van Oorlog , maar was uiteindelijk ondergeschikt aan het Koninkrijk der Nederlanden in die tijd gevestigd in Londen.

   En over Oorlogsverklaring is ook internationaal-rechtelijk veel geschreven, niet alleen bij de Duitse inval in Nederland, maar ook bij de Japanse aanval op Pearl Harbour In beide gevallen werd de tegenstander aangevallen zonder voorafgaande oorlogsverklaring. Dat is wel een inbreuk op het Internationaal recht. .

   Daargelaten dat op op moment van de Staat van Oorlog, Japan niet de aanvallende tegenstander van de kolonie Ned.Indie was. Er kan met Recht gezegd worden dat door de oorlogsverklaring Nederland als agressor kon worden bestempelen, Japan handelde uit zelfverdediging, maar dat is mijn kromme interpretatie.

   • Jan A. Somers zegt:

    Op de beeldbank van het NIMH: “De overgave van Japan vond officieel plaats op 2 september 1945 in de baai van Tokio, aan boord van het Amerikaanse slagschip “Missouri”. Op de foto zien we de Japanse delegatie op het dek van de USS Missouri wachten op hun beurt om het document te ondertekenen. Luitenant-Generaal L.H. van Oyen van de KNIL wacht op zijn beurt om zijn handtekening toe te voegen aan het overgave-document na Luitenant-Admiraal C.E.L. Helfrich, Bevelhebber der Zeestrijdkrachten.” Idem bij het Nationaal Archief. Op een pamflet (Soerabaja) van 25 augustus 1945 uit Balikpapan: Lt. Gen. Van Oyen namens Indonesia. (Deze benaming werd buiten Java/Sumatra al gebruikt bij de plaatselijke bestuurders en NICA). Helfrich duidelijk als commandant der Zeestrijdkrachten, vertegenwoordiger van het Koninkrijk. Generaal ter Poorten commandant van het KNIL. De GG was qq opperbevelhebber van de strijdkrachten, net als koningin Wilhelmina in Nederland. Alleen had Gouverneur-generaal Tjarda op last van de regering in Londen al op 4 maart zijn staatsrechtelijke positie als opperbevelhebber overgedragen aan de legercommandant en de waarnemend vlootvoogd.
    “en dat document zal toch ergens te vinden zijn in de archieven?” Dat is niet zo moeilijk: “10 dec. 1941. Frans. 015870/4783 bis: (…) In opdracht van de Koninklijke Regering heb ik de eer aan Uwe Excellentie mede te delen dat, aangezien Japan vijandelijkheden heeft geopend tegen twee mogendheden waarmede Nederland nauw verbonden is, Nederland zich in oorlog beschouwt met Japan. De Regering van Zweden heeft er in toegestemd de Nederlandse belangen in Japan te behartigen. (…)”.

   • Jan A. Somers zegt:

    “en dat document zal toch ergens te vinden zijn in de archieven?” Ik zat erop te wachten Leuk, weer gelukt! Ik gaf keurig antwoord op bovenstaande vraag. Niet zo moeilijk, ik pak hier boven mijn computer een boek (659 pag.) met verwijzingen naar gegevens uit de jaren 1942-1945. Kreeg uiteraard op deze prietpraat geen dankjewel (hoeft niet, dat bent u niet gewend), maar weer nieuwe vragen die u best zelf kunt beantwoorden als u er een beetje moeite voor doet.
    “(dus niet kolonies)” ” Geen enkele vertegenwoordiger van een kolonie van welk land dan ook” Indië was staatkundig ook geen kolonie, maar een gebiedsdeel van het koninkrijk. Met Van Mook als toenmalige baas. Dus de baas van Van Oyen. Deze was dus niet verdwaald op de Missouri. En niet ondergeschikt aan Helfrich. Gouverneur-generaal Tjarda had op last van de regering in Londen al op 4 maart zijn staatsrechtelijke positie als opperbevelhebber overgedragen aan de legercommandant EN de waarnemend vlootvoogd. Nevenschikkend! Vind ik wel slim!
    “dat in afwijking wat gebruikelijk was bij een wapenstilstand, een Japanse burgerautoriteit en Min van Buitenlandse zaken Mamoru Shigemitsu de wapenstilstand als eerste ondertekende en daarna pas de militaire autoriteit, ” Dat is niet zo bijzonder, de keizer was nog steeds opperbevelhebber en werd vertegenwoordigd door een burgerminister. De generaal was zo zijn politieke ondergeschikte en tekende dus als tweede.
    ” een Nederlandse militaire vertegenwoordiger in de persoon van VADM Helfrich ” Dat klopt, vertegenwoordiger voor het koninkrijk. Met daarnaast de vertegenwoordiger voor het deelgebied.
    “Dus Nederland heeft al op die dattum de Republiek de jure erkend, dat is volledig nieuw voor me. ” Ik heb Indonesia genoemd, niet de republiek! Als u zich had verdiept in wat er buiten Java/Sumatra allemaal gebeurde zou u het direct hebben gesnapt. Buiten formele zaken gebeurde er heel veel informeel om de besprekingen vlot te laten verlopen. Vanaf 2 mei 1944 begon de bevrijding door MacArhur van gebieden in Indië. Krachtens het met MacArthur gesloten Civil Affairs Agreement bemoeide MacArthur zich niet met het bestuur, en liet dit aan NICA over. Deze ambtenaren begonnen dus direct met besprekingen met de plaatselijke besturen, en later aangevuld met de plaatselijke nationalistische leiders. NICA ging hierbij uit van de afspraken die vlak voor de oorlog waren gemaakt over een koninkrijksconferentie, waarbij de naam Indonesië werd gebruikt (geen RI!!!). Daarmee verliepen de gesprekken in een goede sfeer.
    Ik stop maar weer even, in afwachting van nieuwe neerbuigende opmerkingen. Ik snap dat wel. U bent zo hoogstaand dat u zich wel moet buigen om mijn prietpraat te kunnen bestrijden. Gaat u maar even nadenken hoe u mij weer agressief kunt benaderen.

   • Wal Suparmo zegt:

    H.J.VAN MOOK was alleen maar LEUTENANT gouverneur genereraal.Geen GG. Alleen omdat hij een Indo is van Lampersari( Semarang)?

   • Jan A. Somers zegt:

    Sorry, typefout van mij: Dat klopt, vertegenwoordiger voor het koninkrijk. Met daarnaast de vertegenwoordiger voor het deelgebied. Moet zijn: Dat klopt, vertegenwoordiger voor het koninkrijk. Met daarnaast Van Oyen als vertegenwoordiger voor het deelgebied.

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Op het filmpje is te zien, dat VADM Helfrich tekent als enige vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens Amerikaans bronnen was van Oyen als getuige (wittness) aanwezig. Die tekende niet, zijn naam komt ook niet voor op het instrument of Surrender, verklaring van overgave of woorden van gelijke strekking.

    van Oyen als vertegenwoordiger van een deelgebied? Dat lijkt me sterk of is meer als propaganda bedoeld. Ned.Indie bestond volkenrechtelijk niet. Ik zou zijn geloofsbrieven wel willen zien, hij had toch schriftelijke instructies gekregen voor die gelegenheid, zo gaat dat toch bij militairen? van wie? de GG?’ Ned. Indie is niet als Staat erkend, niet volgens de Conventie van Wenen.

    Wel heb ik ergens gelezen , dat er vòòr de Japanse overgave op de USS Missouri een incident plaats vond tussen de Amerikanen, de regisseurs van het gebeuren en de Nederlandse vertegenwoordiging. De Nederlanders wilden een bepaald benaming voor VADM Helfrich maar daar gingen de Amerikanen niet mee accord. Ze gaven aan dat VADM Helfrich als vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden de juiste benaming was. Het heeft kennelijk te maken dat de Nederlanders niet zoveel ervaring hebben met overgave van een militaire tegenstander, daargelaten dat het handelslui blijven.

    Van Oyen was daar louter en alleen de getuige van Helfrich zoals ook de personen die de ondertekenaars van de Instrument of Surrender begeleidden. Opmerkelijk toch dat de 2 militairen, tijdens de val van Ned.Indie, de ene naar Ceylon en de andere naar Australië vluchtten. Tijden het verdere verloop van de oorlog hebben beide militairen geen operationele rol vervuld in geallieerd verband.

    De Amerikanen hechtten wat dat betreft meer waarde aan symboliek. De getuigen van Gen. MacArthur waren b,.v.b. de Britse Gen. Percival die de overgave deed bij de val van Singapore in 1942 . De andere getuige van MacArthur was de Gen. Wainwright, die de overgave deed bij de val van de Filipijnen(Corregidor) in 1942.. Beiden raakten in Japanse krijgsgevangenschap en werden speciaal voor deze gebeurtenis uit gevangenschap direct naar de baai van Tokyo gevoerd.
    Nederland had best Gen. ter Poorten, die de overgave aan de Japanners deed in Ned. Indie 1942 als getuige kunnen laten optreden, maar Nederlanders zijn daar te nuchter voor en missen ook de symboliek. Nederlanders hadden meer te doen met zondebokken.

    Het is toch wel opmerkelijk dat het NIMH de plank bij zo’n gebeurtenis zo mis slaat, ze kunnen zulke dingen toch beredeneren en controleren, althans dat had ik gedaan.
    Maar het past weer in de mythevorming. Daarvoor is dat onderzoek van die 3 instituten hoog nodig, inclusief het NIMH.

  • Ron Geenen zegt:

   @Een oorlogsverklaring is een daad van agressie. @

   En de bezetting van Ned-Indie, is dat geen daad van agressie? Wat is dan het verschil van wel of geen oorlogsverklaring. En dan denk ik persoonlijk aan de verliezen van de bevolking.

   • Wal Suparmo zegt:

    Mc Arthur is een Japans held:1) Verbied de Keizelijk Palijs te bombarderen.2) Verbied de atoom bom in Tokyo te laten ontploffen.3) Verbied Tenno Heika( Hiro Hito), als oorlogsmisdadeger telaten veroordelen.4) Gaf de Japanse vrouwen de STEM.5) Begon met LAND REFORM in Japan toetepassen in voordeel van d kleine landbouwer.6) Herbouwen van de vernielde industri. Japan had wel is waar de MILITAIRE oorlog verloren maar de ECONOMISCHE oorlog gewonen.En dat is uiteidelijk wat ze willen en hebben berijkt TEN KOSTE van een grote gedeelte van de mensen in AZIE. PLEASE CORRECTION IF ANY.!

 28. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Als het Nederlands Instituut voor Militaire Historie NIMH die foto van die tekende Gen. van Oyen, kan laten zien dan dienen ze ook het Instrument of Surrender met de handtekening van van Oyen te tonen. Problematisch is wel wie van Oyen opdracht gaf te tekenen, voor welke Staat tekende hij eigenlijk?

  Als dat pamflet uit Soerabaja waar is dan heeft van Oyen namens Indonesia, zeker de Republiek na 17 augustus getekend. Dus Nederland heeft al op die dattum de Republiek de jure erkend, dat is volledig nieuw voor me.

  De oplettende lezers zouden het originele document van de overgave van Japan dienen te lezen. Daarbij worden b.v.b. Australie en Nieuw-Zeeland als respectievelijk Commonwealth en dominion (dus niet kolonies) aangemerkt. Dat klopt ook want zij zij waren wel in oorlog met Japan dwz Japan had aan hen wel de oorlog verklaard, zoals ook door Lou de Jong wordt bevestigd. Als van Oyen had getekend, zou hij dan voor Indonesië hebben getekend?, waar staat dat?

  Dat Instituut NIMH gaat toch ook meedoen aan dat beruchte onderzoek , dat wordt wel huilen en lachen.

 29. van den Broek van een andere generatie zegt:

  citaat:…dat in afwijking wat gebruikelijk was bij een wapenstilstand, een Japanse burgerautoriteit en Min van Buitenlandse zaken Mamoru Shigemitsu de wapenstilstand als eerste ondertekende en daarna pas de militaire autoriteit, ” Dat is niet zo bijzonder, de keizer was nog steeds opperbevelhebber en werd vertegenwoordigd door een burgerminister. De generaal was zo zijn politieke ondergeschikte en tekende dus als tweede.

  Dat is wel bijzonder….Een overgave of instrument of Surrender is een militaire aangelegenheid. Als dhr Somers leest in welke functie de Japanse minister en de Japanse militair tekenden en dat vergelijkt met de geallieerde ondertekenaars (allen militairen ) gaat bij hem wellicht een lampje branden.

  De Japanse Minister moest niet voor niets namens de keizer tekenen. Als de keizer de opperbevelhebber was, waarom moest ook een Japans militair tekenen? De laatste was toch zijn militaire ondergeschikte? Ik heb dat bij eerder gelegenheden al uitgelegd, maar ik wil dhr Somers hartelijk bedanken dat hij mij gelegenheid geeft dat weer te doen.

  Let vooral op hoe de Franse vertegenwoordiger, de Gen. Leclerc, held van Parijs , tekende.

 30. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik zit op Javacafé en ik kan nu aan de bar van alles zeggen.

  De overgave van Japan in 1945 geeft duidelijk aan hoe scheef de Nederlandse verhoudingen in de Oost waren:

  Gen. van Oyen Commandant KNIL was in eerste instantie als Nederlandse vertegenwoordiger bij de Japanse overgave aangewezen. Aangezien De lt-GG van Mook geen opperbevelhebber was van de strijdkrachten in Ned. Indie, was daardoor de status van Gen van Oyen als commandant van het KNIL onduidelijk, een gebiedsdeel van het Koninkrijk dat een eigen leger had, was moeilijk aan de geallieerden uit te leggen. Ook daarom verving de Nederlandse regering Gen. van Oyen en wees VADM Helfrich aan als Nederlandse vertegenwoordiger bij de Japanse overgave. Helfrich werd tevens benoemd als commandant strijdkrachten in Ned. Indie. Amerikaanse bronnen geven aan dat Helfrich een senior officer was en CinC armed forces.

  De gebeurtenissen bij de Japanse overgave geven aan dat de status van Ned. Indie in de internationale verhoudingen geen betekenis had. Ned. Indie had weliswaar een eigen huishouding, begroting, rechtssysteem en wetgeving, de GG kon wel de Staat van oorlog afkondigen maar hij kon niet de oorlog verklaren aan een ander land . van Starkenborgh gaf wel in 1941 oorlogsverklaring af maar wel als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering in ballingschap. Ned. Indie had niet de status van dominion zoals Canada, Australie of New Zealand, die wel zelfstandig en soeverein deelnamen aan WO2 en ondertekenaars waren van de Japanse overgave, zie instrument of Surrender.

  Ned. Indie werd internationaal rechterlijk niet beschouwd als een Staat volgens de conventie van Wenen, het was meer een koloniale, administratieve eenheid, naar Frans voorbeeld un Departement Outre Mer DOM.

  Dat heeft wel verreikende en interessante consequenties!!
  Als Nederland aangesproken werd op haar verplichtingen in Ned. Indie, dan verwees zij altijd naar Indonesie als rechtsopvolger van Ned. Indie ., zo ook bij de Back pay kwestie
  Als ik mijn bovenstaand betoog uitdiep daarbij geholpen door wat handige advocaten van een andere generatie , dan kan dat afschuifargument van de Nederlandse Staat wel eens omgegooid worden . Daarbij breng ik in herinnering dat dit argument bij de rechtzaak van de weduwe Nasution- van der Have aan het begin van de 50er jaren door de Haagse Rechtbank is verworpen.

  Beschouw het voorgaande maar als borrelpraet.

  • Jan A. Somers zegt:

   Nog even wat prietpraat, ik hoop van mijn kant voor het laats (ik heb medelijden met uw buigingen, maar ja, ik ben zo klein): En iedereen was blij dat in de oorlog Helfrich veilig opgeborgen zat in Colombo. Al direct na de slag in de Javazee. Had hij niet bij de capitulatiebesprekingen moeten zijn? Dat is toch een taak van een opperbevelhebber? Net als Winkelman in Nederland, in plaats van koningin Wilhelmina? Maar Den Haag had hem gelukkig overgeslagen toen de GG zijn functie van opperbevelhebber moest overdragen aan de legercommandant en de waarnemend vlootvoogd. In Colombo kon hij het enige overgebleven schip van de GM, de Zuiderkruis, inzetten in onverantwoorde operaties. Net als in het begin van de oorlog met mijn vader was gebeurd. Even vergeten dat de Gouvernements Marine gedemilitariseerd was. En de legerleiding zat waar het allemaal moest gebeuren, Australië. In die tijd was Colombo ver weg. Maar Helfrich mocht wel bij de gezaghebber van de Zuiderkruis een lintje opspelden. Had hij wat te doen.

  • Wal Suparmo zegt:

   Uiteidelijk heeft de weduwe van Masdulhaq Nasution toch maar haar rechten verkregen na dat de Ned troepen ERROR IN PERSONA per abuis hem had dood geschoten ipv overste ABDUL HARRIS Nastuon de leger commandant.

 31. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik doe bovenstaand verhaal uit mijn hoofd al reizend naar Nederland. Ik weet niet of het verhaal. Iemand die dat altijd doet, wil ik bij voorbaat bedanken.

  Dat de GG van Starkenborg zijn militaire taken aan twee personen overdroeg is ook zo opmerkelijk. Door die tweedeling zullen wel coordinatieproblemen ontstaan zijn, maar voor enige coordinatie was het toch te laat. Ik dacht in Nederland de Gen. Winkelman opperbevelhebber van de strijdkrachten, alle strijdkrachten werd, maar verschil dient er te zijn.

  Misschien is het iemand ontgaan, maar ik heb het over 1945 e.v.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” voor enige coordinatie was het toch te laat.” Nee hoor. De KM was er niet meer, ze waren van Helfrich af (die was al veilig opgeborgen in Colombo), en bij de capitulatiebesprekingen kon met goed fatsoen de waarnemend vlootvoogd verstek laten gaan. Zo bleef de KM buiten de capitulatie. (daar was overigens niks meer te capituleren!). Bij het formeren van het team in Australië had Van Mook ook generaal Van Oyen daar naartoe gestuurd. Het commando van Helfrich betekende weinig meer dan een administratieve functie vanwege de afstand en de communicatieproblemen tussen zijn hoofdkwartier in Colombo en de stationering van het grootste deel van de Nederlandse strijdkrachten in Australië. In september 1943 werd daarom Generaal van Oyen benoemd tot onderbevelhebber in Australië, tevens waarnemend legercommandant van het KNIL.

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Bovenstaande zijn louter veronderstellingen.

    VADM Helfrich had naast de talloze onderzeeboten toch nog wat bovenwaterschepen tot zijn beschikking. De Hr.Ms. Tromp en van Galen maakten in de oorlog deel uit van de Engelse Eastern Fleet SEAC. Daarnaast maakte Hr.Ms Soemba en een ander schip waarvan mij de naam ontschoten is deel uit van de Amerikaanse Pacific Fleet SWPA
    Helfrich als Bevelhebber Strijdkrachten Oost BSO, was verantwoordelijk voor zowel de Nederlandse als Nederland-Indische strijdkrachten in Australie.
    Voor de goede orde had hij wel een marineman de Schout bij Nacht Koster, als Commandant Strijdkrachten in Australie benoemd, lt-kol Van Straten, was commandant Nederlandse Landstrijdkrachten Australië, Let hierbij vooral op zijn ondergeschikte rang, maar let vooral op de militair-hierarchische verhoudingen: Marine-landmacht-Luchtmacht.

    Problematisch was de functie van Gen.majoor van Oyen als KNIL man in Australië. hij was in het begin verantwoordelijk voor de vliegdienst van het KNIL de ML-KNIL. Later werd hij ook nog eens bevorderd tot drie-sterren generaal en werd plaatsvervangend bevelhebber van het KNIL, daar de bevelhebber Gen. ter Poorten in Japanse gevangenschap verkeerde.

    Al met al was tijdens de oorlog van Mook in de dubbelfunctie van Lt-GG en Minister van Kolonien in voortdurende strijd gewikkeld met de Minister van Marine VADM Fuerst over het bevel van de Nederlandse incl. KNIL strijdmacht in het Verre Oosten. Dat heeft een verwarrend situatie geschapen, waarbij niet altijd duidelijk was wie eigenlijk het commando voerde over de Nederlandse Strijdkrachten in Zuid-Oost zie. Dat heeft tot verwarrende berichtgeving geleid aangaande de Nederlandse vertegenwoordiger bij de wapenstilstand met en in Japan.

   • Jan A. Somers zegt:

    ” toch nog wat bovenwaterschepen tot zijn beschikking.” Waarom stuurde hij dan regelmatig de Zuiderkruis van de gedemilitariseerde Gouvernements Marine erop uit? Als franc-tireur! Maar ze kregen er wel een lintje voor terug. Na de oorlog werd de Dienst Scheepvaart opgewaardeerd tot Departement van Scheepvaart. Nadrukkelijk als zuiver Indische organisatie met een civiel karakter. Duidelijk onafhankelijk van de Koninklijke Marine zodat de marinecommandant niet meer zelfstandig gebruik kon maken van de schepen van de GM. Eind september werd hem terecht door SEAC verboden Nederlandse oorlogsschepen naar Soerabaja te sturen, tegelijk met kapitein-ter-zee Huyer, die door Patterson naar Soerabaja was gestuurd. En daar als hoge marineman, die zich alleen maar onder Japans escorte verplaatste, niets van de plaatselijke situatie snapte.
    Tijdens de bijeenkomst van de Verenigde Naties in Londen in januari 1946 vond een doorbraak plaats waar ook Van Mook tevreden mee was. Met de Britse toezegging tot steun besloot de Nederlandse regering besprekingen met de republikeinen niet langer uit te stellen. Hoge functionarissen die in de weg hadden gestaan werden vervangen: aan Britse zijde werd bijvoorbeeld Christison vervangen en aan Nederlandse zijde werden admiraal Helfrich en (…) vervangen door vice-admiraal Pinke. In Nederland hadden zowel generaal Kruls, chef staf van het leger, als admiraal Helfrich, bevelhebber van de zeestrijdkrachten, openlijk afstand genomen van de concept-overeenkomst van Linggadjati. Ze gingen dus op bezoek bij koningin Wilhelmina van wie ze uiteraard geen steun kregen voor hun opvattingen. Minister van oorlog Fiévez verklaarde in de Kamer het gesprek met de koningin te betreuren. Ze kenden kennelijk het Nederlandse staatsrecht niet.
    “een verwarrend situatie” Daar wist iedereen handig gebruik van te maken. Het was een koppeling tussen Opperbestuur en Algemeen Bestuur die Van Mook, op 25 mei benoemd tot minister van koloniën, zou typeren als een staatsrechtelijk monstrum. Was er in formele zin geen sprake meer van een Indische regering, de vroegere kennissenkring van Van Mook, nu verenigd in de Nederlandsch-Indische Commissie, wist de weg naar ‘hun’ minister in zijn functie van Algemeen Bestuurder wel te vinden. Op 23 december 1943 werden twee regelingen met betrekking tot een toekomstig bestuur vastgesteld die voorzagen in een Indische regering onder een luitenant-gouverneur-generaal voor een buiten Nederlands-Indië gevestigde regering, belast met de terugkeer, en een tijdelijke voorziening voor een regering in Indië in afwachting van een definitieve regeling alsmede de voorgenomen staatkundige hervormingen. Op 14 september 1944 werd de eerste van de hiervoor genoemde voorzieningen geëffectueerd, overigens met behoud van de dubbelfunctie: Van Mook werd naast zijn ministerschap belast met de functie van luitenant-gouverneur-generaal met Brisbane als standplaats van de voorlopige Nederlands-Indische regering. Pas op 23 februari 1945 kon hij het ministerie overdragen.
    “Dat heeft een verwarrend situatie geschapen, waarbij niet altijd duidelijk was wie eigenlijk het commando voerde over de Nederlandse Strijdkrachten in Zuid-Oost zie.” Ook dat was wel handig: de lastposten, Londen en Colombo, ver weg van Australië, de plek van waaruit het moest gebeuren.

   • Wal Suparmo zegt:

    De eigenaar van de fabriek bleekt een Chinese Malaier te zijn die allang gevlucht is naar Malaysia.

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Over verwarring gesproken. ik schrijf net een aardig briefje aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie NIMH om de tekst te corrigeren bij de foto van de ondertekening van de enige Nederlandse vertegenwoordiger ,VADM Helfrich, bij de Japans capitulatie en stuit daarbij op een foto van lt. gen. van Oyen (KNIL) a/b van de USS Missouri in gesprek met een andere generaal (Eichelberger) een driesterren generaal, dus ook een luitenant-generaal

    Curieus is dat lt.gen van Oyen 4 sterren op zijn epauletten (schouderstukje) heeft. Normaliter heeft een lt.gen bij het leger, althans de KL 3 sterren in een lauwerkrans, maar blijkbaar is dat bij het KNIL anders geregeld, waarschijnlijk omdat het geen echt leger was,
    Bij de lijst van opperofficieren bij het KNIL ontbreekt ook nog eens de rang van
    brigade-generaal, een éénsterren-generaal. Het blijft warrig. Misschien kan iemand duidelijkheid in de chaos schaffen.

   • Wal Suparmo zegt:

    Hans Ter Poorten de commandant van het KNIL en vervolger van Generaal Berenschot wienst vliegtuig was in Kemajoran ingsetort doort een Japanse sabotage. Was een luitenant generaal; met DRIE sterren. Tewijl de Militaire Vliegdienst (MLD) ook onder zijn commando is met Luitenant generaal van Ooyen ,Als van OOyen dan VIER sterren draagt staat hij dan hoger dan de commandant van het hele Nederlands Indische leger.Misschien heeft hij het verdient door vroegtijdig naar Australie tevluchten,

   • Jan A. Somers zegt:

    “doort een Japanse sabotage. ” Was dat zo? Volgens mij was het een complottheorie. Berenschot was een Indische jongen, waar de Indische gemeenschap heel trots op was. Zo iemand kan niet gewoon neerstorten, dat is te gewoon. Elke gemeenschap die zich ondergewaardeerd voelt, heeft helden nodig.
    “door vroegtijdig naar Australie tevluchten,” Van Oyen is niet gevlucht. Van Mook zag de bui allang hangen en was al vroeg bezig een bestuursbasis in Australië op te bouwen. Hiervoor waren vele ambtenaren al naar Australië vertrokken. Plus de voorraad edele metalen en bankbiljetten van de Javasche bank, de oorlog moest toch worden betaald.

   • Wal Suparmo zegt:

    Voor de oorlog zaten de Japanse spionen al 10 jaren in Ned.Indie.Maar de Ned Indie politie kijken meer naar de Inlanders zoals Sukarno cs, die volgens bartjes een opstand willen maken. De Jap zat overal van af de klontong toko’s tot de rondlopende TUKANG GIGI en TUKANG POTRET die
    overal foto,s maakten van alle stratefgische objekten.Ook zaten zij io[ vliegvelde zoals in Kemajoran als snuisterij verkopers zoals de bekende goedkope KANEKO horloge( binnnen 3 maanden al kapot).De mek JINTAN lonsenjers wordt gezegt als eeb afkorting van( JAPAN INI NANTI TERUS ANTEM NEDERAND).War betreft van Ppyen,Hij is naturlijk niet gevlucht maar hij was daar om vliegtugen te kopen en luchtsteun tevragen,.Maar un elk geval had hij NIET MET de OORLOG MEE GEDAAN.Maar zijn ondegestchlkten de waarnemende MLD commandant
    Kol.E.T.Kengen),Volgens rapport van generaal mayoor J.J.PLESMAN ddo 15-7-1947,:Kapt J.P.van Helsingen(WMO). vlieger A.G Deibel,DF Scheffer.Sgt vlieger G.N Bruggink( Vlieger Kruis en Bronzen Kruis) en anderen die alleemaal gesneuvels zijn in hun verouderede Buffalos vlietuigen tegen de ZERO, die ze niet een kunnen inhalen.Wat een schande!( De KNIL was toch ook bewapend met VOC klewangs en HOMBURG 1885 karabijen!

   • Wal Suparmo zegt:

    Sorry.De bruutalitijd is om de arme menseid met de OERZONDE bombarderen terwijl ze niet gevraagt hebbeb om in de wereld geschopt te worden.Het TOPUNT is om eenzijdig Jesus( hij had niet dit zelf gezegd want Hij praat altijd over zijn VADER. Dus er ZIJN er 2 APARTE individuen) Eenzijdig en zonder bewijs om Jesus als God te promoveren zo dat hun godsdienst LAKOE wordt.

 32. van den Broek van een andere generatie zegt:

  correctie,………maar ik heb hrt in mijn verhaal over 1945 e.v.

 33. van den Broek van een andere generatie zegt:

  In het Stedelijk Museum is een tentoonstelling over batikkunst. Nederlandse fabrieken produceerden met machines zoals de ”Javanaise” op monopolistische wijze voor de Indische markt textieltjes gebruikmakend van de batik- of wastechniek. Dat sloeg in Ned. Indië niet aan en de industrie verhuisde de aandacht naar Afrika.

  Zo is de Nederlandse fabriek Vlisco zo toonaangevend voor de produktie van dit soort batik op de Afrikaanse markt, dat over “Afrikaanse” wastechniek en zelfs over deze techniek als uitdrukking van Afrikaanse cultuur wordt gesproken.

  Is dit niet het oneigenlijk toe-eigenen van elementen van een andere cultuur en dit met superieure techniek en marketing introduceren in andere culturen de ultieme uitdrukking van neo-kolonialisme?

  • Indisch4ever zegt:

   neo-kolonialisme ?
   nahhhh interculturele relaties. Uitwisselen van mensen, goederen, kennis, inzichten , een geleidelijke integratie van culturen.
   Ik heb een samsung-tv. Samsung is een zuid-koreaans bedrijf en verkoopt veel in westerse landen .
   TV is toch een westerse uitvinding ? En lcd-systeem flatscreen is toch geen Koreaanse uitvinding?
   Is dit dan Koreaans neo-kolonialisme ? Ik denk het niet. Noem het maar voortschrijdend globalisatie

  • Wal Suparmo zegt:

   De grootste en de bekende uitvindingen zijn meestal door Westeners gedaan maat de deveopment en de veromalkingen door Aztatiaten die het beter kunnen doen..

   • Ron Geenen zegt:

    Het is veel makkelijker iets dat door een ander is uitgevonden iets te verbeteren. Daarbij worden ook heel wat kosten uitgespaard. Mijn nicht Nicole Geenen is vice-president van Mazda en controleert 16 staten in het westen van Amerika. Zij wist ook dat o.a. een nieuw model van Mercedes haast direct door een Aziatisch auto bedrijf wordt gekocht en uitelkaar gehaald. Alles wordt bestudeert en als nodig nagemaakt. En als Mazda dat doet, dan doen ze zeker het allemaal.
    Schaamteloos.

  • Ron Geenen zegt:

   @In het Stedelijk Museum is een tentoonstelling over batikkunst. @

   In de jaren 90 hebben de professoren Ann en John Sommerfield samen met Daniel en Meity Ungerer een 7 a 8 reizen gemaakt naar de Minangkabau mensen op Sumatra. Er is een complete study gemaakt van hun leven met als belangrijkste doel de ceremoniële batik kleden en hoe die werden gemaakt. Ook het waarom en de betekenis ervan. An en John zijn resp op 93 en 96 jarige leeftijd overleden. Ze hadden meer dan 100 kleden van de Minang mensen gekocht en die nagelaten aan het museum van de universiteit UCLA. Het is de grootste collectie ter wereld, werd mij verteld. Foto’s van de meeste batik kleden zijn te vinden in het boek “Walk in Splendor”

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik ken een Irene Ungerer die was ooit stewardess van de Garuda Indonesia was geweest en woont nu in Jakarta.Nog familie?

   • Ron Geenen zegt:

    Dat klopt. Irene is de jongste dochter van Judie Ungerer, die weer 11 jaar jonger is dan Daniel Ungerer. Hij is 90 jaar. Daan heeft naast een zus in Jakarta ook een zus in Nederland en haar dochter is/was ook stewardess, maar dan bij de KLM.
    Zowel Irene als de moeder zijn getrouwd en hebben nu natuurlijk een achternaam van hun echtgenoot. Daniel Ungerer is de echtgenoot van mijn nicht Meity. Haar moeder is namelijk Lucie Geenen, een oudere zus van mijn vader Eddie Geenen. We wonen ongeveer een 15 km van elkaar. Eigenlijk zijn alle Ungerer’s en Geenen’s afkomstig van west Sumatra, Padang, Padang Pandjang, Fort de Kock (Bukittinggi) en Sawahlunto.

   • Wal Suparmo zegt:

    Rantjak dilaboah Engku!

   • Ron Geenen zegt:

    Ik spreek geen Indonesisch en kan het ook niet vinden wat het betekend.
    Wel kan ik nog wel vermelden, dat ook mijn family van moeder haar kaant, namelijk de Chevalier ook overal in de wereld zijn neergestreken. In de eerste plaats wonen er heel wat in Siantar, maar ook vanwege werk een tiental in Jakarta. Daarnaast ook in de US. In Ca, waarvan ik weet, 11 gezinnen, verder in Nevada, Florida en New York. En natuurlijk ook in Nederland, Limburg en Brabant.

   • Wal Suparmo zegt:

    De fam MAETMANN komt ook uit Sawahloento.

   • Ron Geenen zegt:

    Ook de fam. Meetman ken ik. In Amerika wonen 2 broers. Een is een paar jaar geleden overleden. De ander woont nog in Texas.

   • Wal Suparmo zegt:

    RANTJAK DI LABUAH is Minangkau,s en geen Indonesisch.De Minangkabauw( en zijn nazaten zo als misschen een Minangkabauwse oma/moeder hebt gehad net als de Premier van Canada). zijn een van de entelegenste stammen in Indonesia behalve de Sundanees/Javaan omdat ze in meerderheid zijn.De hele republik Indonesia is opgebouwd door Javanan en Minangkabauers De eerste en eenigste Aziatische lid van de KOMINTERN is een Minangkbauwer dat DATUK TAN MALAKA heet . Nu verliezen de Minangkabauwer van de Bataks.

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik ken Maetman omdat ik ongeveer 5 jaren met hem gewerkt had toen hij bij de NAVIGATIE BUREAU zat en vliegroutes en situaties van vleigvelden bij hem moest kan checken.

  • van den Broek van een andere generatie zegt:

   Uh, Hoezo textielindustrie in Nederland, althans hier wordt geen katoen verbouwd.

   Economische geschiedenis
   Katoen komt oorspronkelijk uit India, de Engelsen hadden een monopolie op de katoenhandel in India en vervoerden de katoen met Engelse schepen naar Engeland, waar een bloeiende textielindustrie ontstond (Lancsahire). De ontwikkeling ging zo ver dat India verwerkte katoen moest importeren!!!! . Nederland importeerde deze katoen uit Engeland en liet die verwerken in o.a. Twente en Noord-Brabant. Deze verwerkte katoen werd o.a. geëxporteerd naar Ned. Indie. De Nederlanders zorgden ervoor dat de veel goedkopere Japanse textiel niet in Indie kon worden verkocht (mercantilisme) . Dat niet alleen, de binnenlandse ,dus Indonesische batikproduktie kreeg natuurlijk geen kans zich tot een volwaardige industrie te ontwikkelen. het was natuurlijk niet d bedoeling van Nederlandse koloniale politiek om wat voor Industrie dank in Ned.Indie te ontwikkelen.

   Dat Nederland de verwerkte dwz batik-katoen, geproduceerd in Nederland, zo gemakkelijk in Afrika, vooral West-Afrika kon verkopen heeft te maken dat Nederland in het verleden handelsbetrekkingen had met West-Afrika voor wat betreft de SLAVENHANDEL.

   • Jan A. Somers zegt:

    “de Engelsen hadden een monopolie op de katoenhandel in India” NA: “De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was van 1604 tot 1795 actief in India. Vooral in de peperhandel vanuit Malabar en de katoenhandel in Coromandel (nu Tamil Nadu).” Ook grote inkoop van katoentjes om te verkopen/ruilen o.a. in de Molukken. Ook de Veerse compagnieën van De Moucheron hadden vanaf 1598 in het huidige India katoen in hun pakket. Die handel op India was zo lucratief dat De Moucheron een van de grootste tegenstanders was van de oprichting van de VOC. Hij zag zonder VOC voldoende winst liggen. Zie ook Els Jacobs, waarin een foto van een gevelsteen in de Amsterdamse Warmoesstraat: ‘De Coromandelse Catoen Baalen’.

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Zo op het eerste blik spreken de katoenverhalen dhr.Somers en mijn persoon elkaar tegen. Althans die indruk wordt door dhr Somers gewekt.

    De Heer Somers en ik hebben allebei gelijk.De Heer Somers heeft het wel over de tijd van de VOC tot 1800.
    Ik daarentegen heb het over de tijd na 1800, over de opkomst van de Industriële revolutie m.n. in Engeland waarbij kapitaal en koloniale politiek hand in hand gaan. Daarnaast geef ik een uitleg van de koloniale politiek. De politiek was er niet alleen op gericht de nationale industrie m.b.v. koloniale waren dwz primaire grondstoffen te ontwikkelen, maar de koloniën ook als afzetgebied van eindproducten van diezelfde verwerkende industrie te maken. Daarbij ging het niet alleen om monopolieposities te ontwikkelen of te houden maar ook om importrestricties of tarieven in de koloniën zelve om deze markt af te schermen voor concurrerende en buitenlandse producten. Natuurlijk werd er ook netjes voor gezorgd dat geen industriele ontwikkeling in de koloniën kon plaatsvinden.Dat is ook kolonialisme. Neo-kolonialisme is dan kolonialisme maar dan in moderne vorm, door de kolonisator wel te verstaan, N.B. Zuid-Korea was wel een (Japanse) kolonie.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Katoen komt oorspronkelijk uit India, de Engelsen hadden een monopolie op de katoenhandel in India” Sorry, u had het over de oorspronkelijke katoenhandel. Wat bij mij de combinatie is tussen ‘katoenhandel’ en ‘oorspronkelijk’ begint, zoals door mij geschreven, bij de Veerse compagnieën van De Moucheron vanaf 1598. Mede als tegenwicht van de Engelse lakenhandel via Veere. Die handelaren hadden sinds 1444 privileges in de vorm van exterritorialiteit ( de Schotse Huizen zijn nu nog steeds een bezienswaardigheid). Na 1800 had Nederland uiteraard niks in India te maken.
    “dat geen industriele ontwikkeling in de koloniën kon plaatsvinden.” Dat gebeurde in Nederland zelf ook niet, Nederland was een landbouw/handelsland.. De industriële ontwikkeling van Brabant, (een voormalige kolonie) begon ook pas met Philips in1891 in Brabant. Na 1900 begon in Indië een enorme industriële ontwikkeling. Die ken ik uit Soerabaja. Veel grote stadskampongs verspreid over de stad met de industriebevolking.

   • e.m. zegt:

    Ik dacht al meneer Somers @””na 1880″”@(?)

    Volgens mijn geschiedenisschriftje bestond de HEIC al in 1600 en begon de Industriële Revolutie met een verbetering van de bestaande stoommachine door ene Watt medio-ultimo 70-er jaren van de 18e eeuw. Maar ik acht het niet uitgesloten, dat ik het verkeerd heb opgeschreven, omdat ik op dat moment mogelijk meer oog had voor het mooiste meisje van de klas . . . 😉

   • Jan A. Somers zegt:

    “Volgens mijn geschiedenisschriftje” Ik denk dat u meer gelijk heeft dan ik. Want mijn geschiedenisleraar was heel chauvinistisch over Walcheren, de rest moesten we maar in de boekjes opzoeken. Geschiedenis was ook geen eindexamenvak, alleen het gemiddelde ven de laatste proefwerken. En die gingen uiteraard over zijn boek: Walcheren onder vreemde heersers. Het ging mij hier alleen om de ook in Nederland late industriële ontwikkelingen en de enorme ontwikkelingen in Indië in de eerste helft van de 20e eeuw.

 34. Ælle zegt:

  Nigeriaanse krant geeft aan dat General Gatot Nurmantyo de nieuwe Indonesische president wil worden.
  Allerhoogst geplaatste officier VS, voorzitter van de stafchefs, Generaal Joseph F. Dunford heeft hem alvast in Washington uitgenodigd.

  • Ælle zegt:

   Pardon, Moet zijn Nigerese (uit Niger, genoemd naar de rivier de Niger) krant, pulse.ng

   • Ælle zegt:

    Tegenstrijdige berichten
    TNI commandant generaal Gatot Nurmantyo zei dat de solidariteit tussen het leger en de politie de sleutel is tot de veiligheid van de regio. “Saya lihat di Sulsel ini semakin aman dan kondusif,”/// “Ik zag in Zuid-Sulawesi dat ’t steeds veiliger en bevorderlijk is”, aldus Gatot tijdens het bijwonen van de militaire politie synergie idi Lapangan Karebosi, woensdag 25 oktober, 2017. Bron: Tempo.co
    En dan lees ik dat een 13-jarig schoolkind in hetzelfde gebied door 21 mannen (tussen 13 en 30 jaar). Van hen lopen er nog 7 vrij en vrolijk rond.
    ‘Veilig’ in de regio van Zuid-Celebes – Sulawesi Selatan?!
    A 13-year-old girl from Walenrang district, Luwu regency, South Sulawesi, is psychologically unstable/ gangguan psikologis after being raped by 21 men in two separate locations and at different times.
    Gangguan psikologis/Psychologically unstable?!
    Bron: Jakarta post,en Tribun Luwu.com gisteren en vandaag

   • Ælle zegt:

    En dan lees ik dat een 13-jarig schoolkind in hetzelfde gebied door 21 mannen (tussen 13 en 30 jaar). Ik vergat verontwaardigd de rest wat u reeds kon vermoeden. ’t Meisje werd verkracht op verschillende plekken en tijden.

  • Wal Suparmo zegt:

   De geweldige administratie van de USA, bleekt toch maar een rotsooi te zijn.De linker hand weet niet wat de rechterhand doet.

   • Onder Obama was er geen administratie, alleen maar chaos en verraad…gelikkig is dat nu afgelopen maar het herstel zal wat duren. Obama had geen benul wat de linkerhand deed , laat staan de rechterhand.

   • e.m. zegt:

    @robertmacareR zegt: 25 oktober 2017 om 2:36 am @maar het herstel zal wat duren.@

    — Tja, Republikeinen onder elkaar hè . . .

    1. WASHINGTON – De Republikeinse senator Jeff Flake, in eigen kring een van de prominentste critici van president Donald Trump, verlaat de landelijke politiek.
    Flake hield dinsdag ook een dramatische toespraak op de Senaatsvloer in Washington. „De Amerikaanse politiek is gewend geraakt aan roekeloos, onbeheerst en onwaardig gedrag van het Witte Huis. Het gevoel zondebok te zijn en het kleineren dreigen ons te veranderen in bange, achteromkijkende mensen”, aldus Flake.

    2. WASHINGTON – De Amerikaanse senator Bob Corker, voorzitter van de Senaatscommissie buitenlandse betrekkingen, heeft dinsdag stevig uitgehaald naar Donald Trump. Hij zei in een interview met CNN dat de president constant liegt en dat hij de Verenigde Staten omlaag heeft gehaald en wereldwijd de relaties heeft ondermijnd.
    De voorbije dagen gooiden beide Republikeinen ook via Twitter al met modder naar elkaar. „De president heeft grote moeite met de waarheid. Helaas weten wereldleiders dat. Trump breekt opzettelijk internationale betrekkingen af die nuttig waren voor ons. Maar hij zal, denk ik, het meest worden worden herinnerd wegens de degradatie van ons land”, aldus Corker in het Capitool.

   • Wal Suparmo zegt:

    Jammer van die Barry Soetoro die ik gekend heb als 10 jarige buurjongen .Di tegenover mij had gewoont( ik no.19 en hij no. 22 -pav Matraman Plantsoen).En ik vaak zijn bal en ballen heb terug geshopt als hij met zijn vrienden in het pleintje speelde, Misschien weer de volgende president wordt

 35. Robber Macare zegt:

  e.m. Yes, the Rhino republicans are finally leaving…good riddance. Hopefully they wil join the lying Democrat party…never to be heard off again!

   • Wal Suparmo zegt:

    Trump is zijn tijd lang tenachter omdat hij geen collecte heeft van de HIKARI trainen van
    China en Frankrijk.

   • Wal Suparmo zegt:

    Trump is zijn tijd lang tenachter omdat hij geen collectie heeft van de HIKARI trainen van Japan,
    China en Frankrijk.

   • Robber Macare zegt:

    Hey Billy, still listening to CNN?
    Wake up and smell the roses…I mean the Uranium scandal, bribery, collusion by the Clintons under Obummer…you cannot lie forever and get away with it….GOD is still in control.
    Maybe , just maybe you might be right about the train car with Clinton behind bars…we will see.

 36. e.m. zegt:

  @Robber Macare zegt: 25 oktober 2017 om 6:03 pm e.m. Yes, the Rhino republicans are finally leaving…good riddance. Hopefully they wil join the lying Democrat party…never to be heard off again!@

  — Matthew 12:25

  Nog afgezien van Matthew 13:13 klinkt uw reactie niet echt als een verweer met goed onderbouwde argumenten. Maar ik ga de discussie van medio februari van dit jaar, gelet op uw eenkennigheid, niet opnieuw met u voeren.

  En ach, de latere kerkvader Sint Augustinus van Hippo verbaasde zich er al over dat de heidenen in vreedzaamheid verschillende goden konden aanbidden, terwijl de christenen (e.g. Tea Party) die er maar Eén hadden zo vreselijk verdeeld waren.

  Peace with be with you sir.

  Al !

  • Robber Macare zegt:

   Matthew 12:33… they will be recognized by their fruit and these phony republicans were indeed recognized by their fruit.
   Matthew 12:25 does not apply to the discussion at hand but certainly Matthew 12:35-37 would be quite appropriate.
   “Eenkennigheid” gebaseerd op de Bijbel is voor mij inderdaad belangrijk want dat laat mij ook weten hoe je onderscheid kan maken tussen leugens en de waarheid.
   Het verschil tussen de heidenen en hun geloof in veel goden ( die nooit bestaan hebben of nu dood zijn!) en het geloof van een Christian i.e follower of Christ, is dat de Christian GOD lives forever and ever.

 37. Wal Suparmo zegt:

  Trump is zijn tijd lang tenachter omdat hij geen collectie heeft van de HIKARI trainen van
  China en Frankrijk.

 38. Wal Suparmo zegt:

  Al de sales tricks van de religieuse MARKETING en SALESmen en hun HEILIGE BOEKEN,. Kunnen vrijwillig ingeslikt worden of niet, door mensen met of zonder hersens

  • Robber Macare zegt:

   Dus kan ik aannemen dat U nooit wat ingeslikt hebt wat geloof betreft?
   Is het dan zo dat U in niets geloofd…zonder of met hersens?
   Waarom dan zorgen maken over wat andere mensen geloven met of zonder hersens?

   • Wal Suparmo zegt:

    Aan dhr Macare. Hellaas ben ik juist alrtijd nagelopen door Goddienst Sales mensen die mij willen BEKEREN of MUALAF temaken .Incl. de JEHOVA GETUIGEN die meermalen in mijn huis proberen in te komen.

   • Ron Geenen zegt:

    Heb dat helaas ook vele malen meegemaakt. Altijd geloof verkopers. Heb een simpele methode hier in CA gevonden om ze voorgoed kwijt te raken. Zodra ze in het Engels begonnen te praten, te reageren in het Nederlands. Hun ogen gaan op oneindig en lopen dan weg. Nooit meer last.

   • Wal Suparmo zegt:

    Wil ook doen maar hier is het moeilijker wat de taal betreft.

   • Wal Suparmo zegt:

    Hellaas ben ik juist alrtijd nagelopen door Goddienst Sales mensen die mij willen BEKEREN of MUALAF temaken .Incl. de JEHOVA GETUIGEN die meermalen in mijn huis proberen in te komen.

   • Ælle zegt:

    The Ten Good Things
    And it is also important to place the sins of the church in perspective. Yes, the church has done some bad things. This is undeniable. But the reality is that the good far outweighs the bad. Consider just ten positive contributions of the faith:
    1. Hospitals, which essentially began during the Middle Ages
    2. Universities, which also began during the Middle Ages
    3. Literacy and education for the masses
    4. The separation of political powers
    5. Civil liberties
    6. The abolition of slavery
    7. Modern science
    8. The elevation of women
    9. Benevolence and charity; the Good Samaritan ethic
    10. High regard for human life
    ~ Sean MacDowell

   • Ron Geenen zegt:

    And the bad things?

   • Wal Suparmo zegt:

    Aan Hr Geenen.
    CAPITA SELECTA. Propaganda van de Christelijke en Mohammadaanse religie is the mens en de wereld beter temaken.Nu na 2017 is dat geberurt?

   • Ælle zegt:

    Atrocities committed in Christ’s name pale to the record-breaking tens of millions killed by atheistic regimes just last century: 77 million in Communist China, 62 million in the Soviet Gulag State, 21 million non-battle killings by the Nazis, 2 million murdered in the Khmer Rouge killing fields.

   • Ron Geenen zegt:

    @Atrocities committed in Christ’s name @

    Cheap excuse!

   • Wal Suparmo zegt:

    De Communisten hebben de zefde propaganda om de wereld en de mensen beter en gelukkiger te maken zo als de Christenen en de Mohammadaanen.

   • Ron Geenen zegt:

    In dat geval kan je beter in je zelf geloven.

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik geloof niet in de de oude en premitieve Joodse sprookjes die geplagiaat worden door de Christenen an Mohammadaanen. Maar ik ga accoort met U : In dat geval kan je beter in je zelf geloven.

 39. Ælle zegt:

  Het spijt me u mede te delen dat in Tangerang, Djakarta een grote brand woedt of heeft gewoed in een vuurwerk opslag met tientallen doden en gewonden als gevolg. .RIP. Ik wens iedereen daar heel veel sterkte en beterschap.
  Dit is de livestream video ervan .

 40. Wal Suparmo zegt:

  De eigenaar van de fabriek bleekt een Chinese Malaier te zijn die allang gevlucht is naar Malaysia.

  • Ælle zegt:

   Geen leugens verspreiden aub, De heer Indra Liono, 40 jaar oud, was niet gevlucht. Hij zat er al.
   De fabriek was pas twee maanden geopend.
   Het is min of meer een kwestie van …als de kat van huis is ….

 41. Wal Suparmo zegt:

  De pers release van de Politie is dat de eigenaar NU in Malaysia zit,
  En een Malaysian investasi is vermoedelijk.

 42. Robber Macare zegt:

  Ron Geenen en Wal Suparmo,
  Kunnen jullie mij bewijs geven waar in het Niewe Testament, Jesus Christ had commanded his followers to commit atrocities in order to spread his message of hope and faith???
  You will not find that so anyone who claims to be a “Christian” and commits attrocities in his name, is not a “Christian” but has been deceived by Lucifer, the fallen angel.
  This deception will continue to happen until Jesus Christ returns as prophesied.
  So please do not continue to spread falsehoods just because you are atheists or non-believers in anything! Instead pray to God that he will show you the truth.
  Peace to all!

  • Wal Suparmo zegt:

   Ik geloof niet in de de oude en premitieve Joodse sprookjes die geplagiaat worden door de Christenen an Mohammadaanen. Maar ik ga accoort met Dhr GeenenU : In dat geval kan je beter in je zelf geloven.

   • Robber Macare zegt:

    Zoals ik eerder gezegd had, je kan geloven in wat je wil geloven. Als je in jezelf wil geloven dat is toch ook interessant voor je zelf! Dan is het niet nodig om andere geloven te diskussieren en af te rakelen.

   • Wal Suparmo zegt:

    Dat heb ik VOORDIEN AL LANG gezegt dat over goddients NIET TE DEBATEEREN ls want het gaat om SMAAK en LIKE.Ik houd van nasi goreng maar U van gado-gado.Maar de Christen en de Mohammadanen zeggen op commintische wijze in hun EVANGELIE en DAKWAH , dat hun godienst de ware is en zij ALTIJD PROBEREN mensen te overhalen om hun godsdoent ook te belijden want het is voor DE HELE MENSHEID.De Mohammadanen zijn nog erger.Als je wat tegen hun goddienst zegt.Ben je gereed om een kopje kleiner gemaakt teworden!.

   • Ælle zegt:

    En toen werd de planeet blauw:

   • e.m. zegt:

    @Wal Suparmo zegt: 30 oktober 2017 om 12:27 am@

    — Adoegh Pak … rustig maar. Niet drammerig gaan doen nou. U weet toch, ‘wilt u niet wat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’.

    Just agree to disagree saja . . . and better move on. Hoe ziet u bijvoorbeeld de toekomst van Indonesië over pak ‘m beet, zeg maar 25-30 jaar ?

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik wil juist weten wat het antwoord is van de goddienst makers.Bij de MOhammadanen wordt je direct uitgescholden als ongelovige kafir..De mayoriteit van de Indonesiers hebben en hele lage educatie alias niet knap of zelfs dom,.Daarom is de majoriteit van hun godsdienst ook het Mohammandanisme.

   • Ælle zegt:

    De muziek gemaakt voor Blue Planet II
    Hans Zimmer & Radiohead
    “Open your eyes wide
    The universal sigh
    And while the oceans bloom
    Its what keeps me alive”

  • Ælle zegt:

   Open your mouth wide instead of your eyes

 43. e.m. zegt:

  @ Robber Macare zegt: 28 oktober 2017 om 7:54 pm /…/So please do not continue to spread falsehoods just because you are atheists or non-believers in anything!@

  — On the other hand please keep in mind that your comment to atheists and other non-christians (5.0 billion people) is spreading falshoods yourself. Maar ik gun u wel uw vrijheid van meningsuiting . . .

  • Robber Macare zegt:

   What kind of “falsehoods” am I spreading? Please point that out to me so that I will not make the same mistake again.
   I was only referring to statements made by others and asked them to point out as to where I was incorrect in referring to statements made by Jesus Christ in the New Testament to his followers…sofar I have not received any response to my request.
   Is that spreading falsehoods?
   I could not care less whether any one believes in the christian God, because that is their choice but I do care about comments made that belie the truth about real christians as opposed to the fake news christians.

   • e.m. zegt:

    @Robber Macare zegt: 29 oktober 2017 om 2:09 am What kind of “falsehoods” am I spreading? Please point that out to me so that I will not make the same mistake again.@

    @so anyone who claims to be a “Christian” and commits attrocities in his name, is not a “Christian” but has been deceived by Lucifer, the fallen angel.@
    @This deception will continue to happen until Jesus Christ returns as prophesied.@

    — To 5.0 billion people this is spreading falsehoods

    @Robber Macare zegt: 29 oktober 2017 om 2:09 am I was only referring to statements made by others and asked them to point out as to where I was incorrect in referring to statements made by Jesus Christ in the New Testament to his followers…sofar I have not received any response to my request.@

    — Incorrect! You did not “”quote””. You made your own interpretation out of: [quote]”” Atrocities committed in Christ’s name””[unquote]

    @Is that spreading falsehoods?@
    — Yes, it is.

    @I could not care less whether any one believes in the christian God, because that is their choice@
    — Point taken!

    @but I do care about comments made that belie the truth about real christians as opposed to the fake news christians.@

    — What if the truth turns out to be that you yourself are not a real christian ?

 44. robertmacare zegt:

  e.m. As much as I tried to understand your logic to my request for proof in the Bible where Jezus commended his followers to use atrocities (to which you did not respond), I must admit I could not make any sense out of it. Sorry, I did try.
  Further more , I did not make an interpretation of any kind, just used the words used by others with reference to ” Atrocities committed in Christ’s name”.
  To your comment:
  — What if the truth turns out to be that you yourself are not a real christian ?
  My answer would have to be that only God knows my heart as he knows yours and he will judge us accordingly.

 45. Ælle zegt:

  In geval er nog personen zijn die nog niet hebben geredeneerd over het wel of niet bestaan van een Schepper die zichzelf God noemt, kunt u hierover naar debatten uit afgelopen jaren in het Engels en Duits, luisteren als u wilt.
  http://www.reasonablefaith.org/media/debates.
  Ik ben ’t zelf ook wel van plan om te horen hoe anderen erover denken. Het heeft dus niets met geloof te maken maar met logica, ratio of filosofie etc. Geloof is voor mij persoonlijk een geschenk van God’s onverdiende goedheid, zoals in de brief aan de Efeziërs geschreven staat in hoofdstuk 2 vers 8.

  • Jan A. Somers zegt:

   Over geloof valt niet te debatteren. Je gelooft of je gelooft niet. Met van alles en nog wat ertussen. Kunstenaars zijn er geweldig geïnspireerd door geraakt, kerken zijn nog altijd prachtig. Over wetenschap kun je wel debatteren, maar dat is ook van nul tot oneindig! En daarna negatief terug naar nul. Wetenschap is de kunst van het omgaan met het niet-weten. Spelen met modellen, het model met de meeste plussen in het onderzoek is (voorlopig) waar. Wetenschap op zich zelf bestaat ook niet, het is onderzoek volgens wetenschappelijk aanvaarde methoden. Wetenschap bedrijf je. Met resultaten die altijd wachten op falsificeren. Als ik een foto van mijn moeder aan mijn kleinkinderen laat zien roepen ze: dat is Oma. Dat is natuurlijk Oma helemaal niet, het is maar een plaatje van Oma. Ik was een goede fotograaf, het is dus een goed model dat lang stand zal houden.

 46. robertmacare zegt:

  I listened to “Is there evidence for God” video and the arguments by Dr. Scharp were all based on scientific evidence and confidence levels, totally ignoring that the Bible totally supports science.
  As you said, believe/faith is a gift from God even if we do not deserve it. It has nothing to do with logic,confidence levels, rational or philosophy but it has to do with acceptance or rejection of his gift.
  If God knew you before you were conceived in the womb, as he states in the Bible, he will also know who will accept/reject his free gift.
  The truly unfortunate part is that you cannot change your mind as a non-believer after you die…you made your free will choice and now must live with the consequences of that choice.
  Other then that, it is not the job of a Christian to convince a non-believer but it is the job to share the good news of eternal life and total forgiveness of sins. That is why he sacrificed his only son on the cross even though he was guiltless of any crime.

 47. Wal Suparmo zegt:

  Sorry.De bruutalitijd is om de arme menseid met de OERZONDE bombarderen terwijl ze niet gevraagt hebbeb om in de wereld geschopt te worden.Het TOPUNT is om eenzijdig Jesus( hij had niet dit zelf gezegd want Hij praat altijd over zijn VADER. Dus er ZIJN er 2 APARTE individuen) Eenzijdig en zonder bewijs om Jesus als God te promoveren zo dat hun godsdienst LAKOE wordt.

  • van den Broek van een andere generatie zegt:

   citaat…dus er zijn er 2 aparte individuen….: Wal Suparmo gaat uit van een twee-goden-leer (bi-theïsme), maar God is toch de ene en enige.?

   En als er sprake is van 2 individuen, heeft Jezus voor zijn uitzending bestaan? is pre-existent geweest? Wat is dan de geboorte van Christus in dit verband? een soort van reïncarnatie?

   Misschien kan dhr Wal Suparmo in zijn eigen taaltje e.e.a. verklaren zonder in innerlijke tegenstrijdigheden te geraken.

   citaat:….That is why he sacrificed his only son on the cross even though he was guiltless of any crime…… In het licht van de uitspraak van Jezus, God waarom hebt Gij mij verlaten…..? Wellicht kan dhr Robert Macare hem daarbij behulpzaam zijn, zodat enig licht in zijn duisterende verwarring gebracht kan worden.

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik geloof ook in Christus omdat hij de CONSCIOUSNESSES( Javaans : MANUNGGALING KAWOLO GUSTI) al heeft bereikt en eem goede GOEDE LEER op THEORETISCHE wijze heeft versprijd.En ik ook een van zijn opvolgers ben.Dat de LEER door menige Christenen wordt VERPEST dat NU gebeken is in de wereld en de mensheid.En dat hij God,s zoon is, zoals wij allen maar natuurlijk niet God zelf zo als door de goddienst verkopers GEPROPAGEERD word en onder hadere al intimatie voor de minder developed volkeren.En een taktiek zo dat hun Goddienst LAKOE wordft in de wereld.

   • Jan A. Somers zegt:

    “in zijn eigen taaltje” Een verhaal in BI lijkt mij op deze plaats een beetje moeilijk. Ik vind het al geweldig dat hij zich inspant om in het Nederlands te schrijven. Over de inhoud van die geschriften valt natuurlijk te twisten., maar dat komt ook bij anderen in ons praethûûs voor.

 48. robertmacare zegt:

  dhr van den Broek,
  Ik heb geen flauw idee hoe ik dhr Wal Suparmo kan aanspreken gebaseerd op zijn vele verwarrende opmerkingen over religie. Wat ik niet wil doen is meer verwarring maken voor hem.
  Ik weet ook niet of dhr Suparmo engels verstaat want mijn hollands is niet goed genoeg meer om met hem te redeneren en te helpen . Het enige wat ik kan doen is voor hem te bidden dat God zijn ogen en oren open maakt zodat hij de waarheid kan horen en lezen.
  Het vervelende is dat mensen luisteren naar anderen maar ze zijn niet geinteresseerd om zich zelf te verdiepen waarom er alleen maar EEN God bestaat (wellicht uit drie personen) terwijl al die andere kleine goden allemaal dood zijn.
  Keikende naar sommige van mijn goede vrienden die niet geloven of proberen te geloven, is de reden altijd hetzelfde, ze zijn te bang dat ze hun kontrole verliezen over hun leven als zij in God gaan geloven. Ook verdommen ze om de Bijbel te lezen…voor hun was Jezus een goede man die inderdaad heeft bestaan maar verder dan dat komen ze niet…zo jammer.

 49. van den Broek van een andere generatie zegt:

  ook bij Geloof is het Verstand het uitgangspunt. Zonder verstand is er geen dialoog zoals uit bovenstaande reacties blijkt.

  Overweging ! de zintuiglijke waarneming is onbetrouwbaar. De zekerheid van de buitenwereld is aan twijfel onderhevig.

  Overweging II droom en wakker zijn laten zich niet met zekerheid van elkaar scheiden. De zekerheid van het lichamelijk bestaan is aan twijfel onderhevig

  Overweging III alles kan bedrog zijn. Ook kennis is aan twijfel onderhevig.

  Overweging IV In plaats van God kan er ook een bedriegend geest in het spel zijn.

  • Wal Suparmo zegt:

   Accoord maar maar de Overweging moet omgekeert gedaan worden.Zonder religie weet de mens niet WAT/.WIE God is.

  • Bill Zitman zegt:

   Misschien is dit meer overtuigend –

   • robertmacare zegt:

    Poor deluded George Carlin…a clown in on earth!
    But again, he choose his future in a place he described so well.

   • Wal Suparmo zegt:

    Hi Rob.Ik weet nu pas dat je ook behoort tot de godsdienst verkopers. Wanti HELAALS KAN IK niet InSLIKKEN wat de oude en permitieve Joden hebben uitgevonden en geschreven in hun godsdenst boeken dat gedeeltike geplagiaat is door de Christenen en Mohammadanen.Vooral omdat het nu allang verjaards is omdat het nooit gereervalueerd is. Ik heb gezegd dat de Christenen en Mohamadaanen en Comununistisce DOCTRINE hebben( de Joden juist niet) omdat het communisme is ook de mensheid in de weredl wil veroverwen met hun leerr.Net als de CHristen en Mohammadan met hun evangelie en dakwah.Hoe dan ook deze goddiensten hebben na 2017 allang GEVAALT en tegen hun propganda gehendeld van LIEFDE etc.Want de mens en de werld is BEWIJSELIJK niet beter geworden,en misschien juist slechter.Maar de gelovigen in deze 2 goddiesten kunnren het niet begrijpen omatdt ze van kinds af( Moh:. in de baarmoeder) . al geindoctrineerd en gebrainwashed volgens de communistische methode.Dus ze kunnen niet anders geloven s in hun godsienst dat een meer gif is geworen voor de mens.Vooral het Mohammadanisme.

 50. Wal Suparmo zegt:

  Every religion is unscrupolous and immoral as they try to scare people in order to take full advantage of everyone invetable impending death.
  De Christenen en de Mohammadanen, met hun communistische doctrin die menheid in de wereld MOET veroveren.Laat je niet met rust dank zij hun Evangelie en Dakwah……….

   • Ælle zegt:

    Jezus over de eindtijd: ( Markus 13 )
    36 Pas ervoor op dat je niet slaapt als Ik plotseling kom. 37 Wat Ik tegen jullie zeg, zeg Ik tegen iedereen: blijf wakker! Kijk altijd naar Mij uit!’
    Bron: Het Boek IHTB)

   • Wal Suparmo zegt:

    Aan dhr Geenen.
    NIET NODIG OM VERONSCCHULIGEN TEVRAGEN VOOR MIIN ZWAK ENGELS.In elk geval hadden de directeuren en de advocaten van FOKKER,AIRBUS en BOEING en hun BANKEN( Chase,Citi,BNP), mij kunnen begrijpen.En ik geen bal geinteresseerd ben in de lang verjaarde shriften van de oude premieve Joden in hun regilieuse boeken dat geen nut heeft voor dreikwart van de mensen en de wereld..

   • Ron Geenen zegt:

    @NIET NODIG OM VERONSCCHULIGEN TEVRAGEN VOOR MIIN ZWAK ENGELS@
    Daar doe ik het niet voor. Het is niet nodig voor anderen om daar kritiek voor te hebben. In plaats kritiek moet men gewoon vragen, als hij/zij het niet begrijpt. Ik krijg ook via mijn web vaak allerlei vragen. Mensen doen gewoon hun best om zich duidelijk te maken in een andere taal dan waarin ze thuis zijn opgegroeid. Dit is het internet en daarmee heeft men internationaal lezers en schrijvers. Ik ben in ieder geval blij met die wereld. Ik schrijf gewoon openlijk als ik een bepaalde taal niet spreekt en vraag om verduidelijking. Niemand is volmaakt, maar we willen allemaal wat meer leren.

   • Wal Suparmo zegt:

    Accoord Engku Geenen!

   • Ælle zegt:

    Bron: Het Boek (HTB)

   • Ron Geenen zegt:

    Nu zie ik ook dat de dader niet in zijn eigen auto reed. Hij heeft het van de Home Depot gehuurd of gestolen. De Home Depot is een groot bedrijf, die gereedschappen, tuin benodigdheden, keuken, badkamer meubelen en onderdelen, enz. verkoopt. Je kan bij hun een truck huren om al het gekochte zelf te vervoeren.

   • Jan A. Somers zegt:

    Wanneer je in Nederland een auto/truck huurt moet je je kunnen legitimeren. Bij het verhuurbedrijf weten ze dan wie dat gehuurd heeft. Stelen is natuurlijk wat anders. Maar dan zijn er meestal sporen te vinden.

   • Ron Geenen zegt:

    @Wanner je in Nederland een auto/truck huurt moet je je kunnen legitimeren. @

    Dat is heel normaal in de US. En zeker weten in de andere staten ook. Alleen al vanwege de gerechtelijke procedures; $$$!

   • Wal Suparmo zegt:

    DRIEKWART van de mensen in de wereld weten niet en het kan hun niets schelen wie Jesus is alhoewel hij geproklameerd is of zelf proklameerde dan hij een God is en dus MAKER(SIC!)van het heele heelal of commos.Trouwens WAT een WIE een GOD is nog steeds EMMAGINAIR. Over de geschriften van de oude en primitieve Joden dat nooit ge REEVALUEERD zijn, laat ik in het middden of het de waarheid is of alleen maar goddienst vekoop.In elk geval is het BEWIJS dat na 2017 jaren ,de HOOGDRAVENDE PROPGANDA in de GELOOFS theorien van de Christenen, is voor driekwart van de de mens geen nut.En de hele mensheid en de wereld zijn er niet beter geworden of juist andersom.

  • robertmacare zegt:

   Hi Wal, hope this will help your understanding,
   Christians are NOT communists, do not go around chopping off heads but will try to spread the message of hope and eternal life after dead. You can accept or reject the message because God gave us free will!

   Beyond core beliefs, there are many other items that are, or at least should be, indicative of what Christianity is and what Christianity believes. Christians believe that the Bible is the inspired, “God-breathed” Word of God and that its teaching is the final authority in all matters of faith and practice (2 Timothy 3:16; 2 Peter 1:20-21). Christians believe in one God that exists in three persons—the Father, the Son (Jesus Christ), and the Holy Spirit.

   Christians believe that mankind was created specifically to have a relationship with God, but sin separates all men from God (Romans 3:23; 5:12). Christianity teaches that Jesus Christ walked this earth, fully God, and yet fully man (Philippians 2:6-11), and died on the cross. Christians believe that after His death, Christ was buried, He rose again, and now lives at the right hand of the Father, making intercession for the believers forever (Hebrews 7:25). Christianity proclaims that Jesus’ death on the cross was sufficient to completely pay the sin debt owed by all men and this is what restores the broken relationship between God and man (Hebrews 9:11-14; 10:10; Romans 5:8; 6:23).

   Christianity teaches that in order to be saved and be granted entrance into heaven after death, one must place one’s faith entirely in the finished work of Christ on the cross. If we believe that Christ died in our place and paid the price of our own sins, and rose again, then we are saved. There is nothing that anyone can do to earn salvation. We cannot be “good enough” to please God on our own, because we are all sinners (Isaiah 53:6; 64:6-7). There is nothing more to be done, because Christ has done all the work! When He was on the cross, Jesus said, “It is finished” (John 19:30), meaning that the work of redemption was completed.

   According to Christianity, salvation is freedom from the old sin nature and freedom to pursue a right relationship with God. Where we were once slaves to sin, we are now slaves to Christ (Romans 6:15-22). As long as believers live on this earth in their sinful bodies, they will engage in a constant struggle with sin. However, Christians can have victory in the struggle with sin by studying and applying God’s Word in their lives and being controlled by the Holy Spirit—that is, submitting to the Spirit’s leading in everyday circumstances.

   So, while many religious systems require that a person do or not do certain things, Christianity is about believing that Christ died on the cross as payment for our own sins and rose again. Our sin debt is paid and we can have fellowship with God. We can have victory over our sin nature and walk in fellowship and obedience with God. That is true biblical Christianity.

   • Wal Suparmo zegt:

    Hi Ron! Geen enkel schepsel inclusief de mens heeft ooit gevraagd om in de wereld geshopt en gemarteld te woren DE TOPPUNT VAN BRUTALITIJD IS OM DE ARME MENS NOG MET EEN OERZONDE TE BOMBARDEREN,wat voledigt gefantaseers is ent iemand uitevinden die het alles gaat VERLOSSEN.Jesus is gekruizigd door de hartvochte Romeinse millitere dictator samen met 2 gewone misddaders omdat ze dachten dat Jesus een opstand wil doen wegens de zo veele massa mensen die zijn leer gingen volgen.Om de goddienst LAKOE temaken, hebben zijn decieplen hem als zels als een God geproklameerd. Zijn leer zels is goed en ik ben ook een devotee. maar dat betekend niet dat door de eeuwen heen het de Christelijke geloof. BEWIJZELIJK gevaald heeft met hun eigemn propaganmde, de men en de wereld goed temaken..

 51. Wal Suparmo zegt:

  .Om de goddienst LAKOE temaken, hebben zijn deciepelen hem als zels als een God geproklameerd. Zijn leer zelfs is goed en ik ben ook een devotee. maar dat betekend niet dat door de eeuwen heen het de Christelijke geloof. Niet BEWIJZELIJK gevaald heeft met hun eigen propaganda , om de mens en de wereld goed temaken..

  • robertmacare zegt:

   Hi Wal, zijn disciepelen hebben niet als GOD geproklameerd, Jesus heeft dat zelf gezegd.
   Lees maar het volgende:

   I am the First and the Last. I am the Living One; I was dead, and behold I am alive for ever and ever!” (Rev.1:17–18).2

   When Jesus came to Caesarea Philippi, He asked His disciples the mother of all questions, “Who do you say I am?” (Matt.16:15; Mark8:29; Luke9:20). Mormons answer this question by saying that Jesus is the spirit brother of Lucifer; Jehovah’s Witnesses answer by saying that Jesus is the archangel Michael; New Agers say Jesus is an avatar or enlightened messenger. Jesus, however, answered by claiming that He was God.

   First, Jesus claimed to be the unique Son of God. As a result, the Jewish leaders tried to kill Him because in “calling God his own Father, [Jesus was] making himself equal with God” (John5:18). In John8:58 Jesus went so far as to use the very words by which God revealed Himself to Moses from the burning bush (Exod.3:14). To the Jews this was the epitome of blasphemy, for they knew that in doing so Jesus was clearly claiming to be God. On yet another occasion, Jesus explicitly told the Jews: “‘I and the Father are one.’ Again the Jews picked up stones to stone him, but Jesus said to them, ‘I have shown you many great miracles from the Father. For which of these do you stone me?’ ‘We are not stoning you for any of these,’ replied the Jews, ‘but for blasphemy, because you, a mere man, claim to be God’” (John10:30–33).

   Furthermore, Jesus made an unmistakable claim to deity before the chief priests and the whole Sanhedrin. Caiaphas the high priest asked Him: “‘Are you the Christ, the Son of the Blessed One?’ ‘I am,’ said Jesus. ‘And you will see the Son of Man sitting at the right hand of the Mighty One and coming on the clouds of heaven’” (Mark14:61–62). A biblically illiterate person might well have missed the import of Jesus’ words. Caiaphas and the council, however, did not. They knew that in saying he was “the Son of Man” who would come “on the clouds of heaven” he was making an overt reference to the Son of Man in Daniel’s prophecy (Dan. 7:13–14). In doing so, He was not only claiming to be the preexistent Sovereign of the universe but prophesying that He would vindicate His claim by judging the very court that was now condemning Him. Moreover, by combining Daniel’s prophecy with David’s proclamation in Psalm 110, Jesus was claiming that He would sit upon the throne of Israel’s God and share God’s very glory. To students of the Old Testament this was the height of “blasphemy,” thus “they all condemned him as worthy of death” (Mark14:64–65).

   Finally, Jesus claimed to possess the very attributes of God. For example, He claimed omniscience by telling Peter, “This very night, before the rooster crows, you will disown me three times” (Matt.26:34); declared omnipotence by not only resurrecting Lazarus (John11:43) but by raising Himself from the dead (John2:19); and professed omnipresence by promising that He would be with His disciples “to the very end of the age” (Matt.28:20). Not only so, but Jesus said to the paralytic in Luke5:20, “Friend, your sins are forgiven.” In doing so, He claimed a prerogative reserved for God alone. In addition, when Thomas worshiped Jesus saying “My Lord and my God!” (John20:28), Jesus responded with commendation rather than condemnation.

   • Ælle zegt:

    Mr Macare, it’s good or better for you to explain Psalm 22 with its fulfillment in Matthew 27 verse 46.
    The Son of God is the First because in Proverbs 8 verse 22 Jesus himself says he is.
    I apologise to Mr Suparmo. as he told us before that he is not acquainted with the English language.
    Als laatste reactie, (ik kreeg net onverwachts een doodsbericht) wil ik iedereen nog aanmoedigen om Jesaja 40 vers 28 te gaan lezen waar staat dat alleen God eeuwig is. Jezus had dus een wel degelijk een begin.
    Een gezegende avond aan allen!

   • Ron Geenen zegt:

    @I apologise to Mr Suparmo. as he told us before that he is not acquainted with the English language.@

    And the god of him is also not acquainted with that language, I guess

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Als Jesus zegt:….. however, answered by claiming that He was God….
    Dus Jesus is God en Jezus is tevens de zoon van God. Hoe verhoudt zich dat tot het mono-theisme van de christelijke godsdienst? Dhr Robert Macaber spreekt zichzelf tegen maar dat blijkt wel uit heel zijn verhaal,
    Het begrip God heeft verschillend benamingen in verschillende culturen , maar het blijft de enige God.

   • Jan A. Somers zegt:

    U woont dichter bij Rome dan ik. Maar ook daar (en in de boekjes) kunt u lezen dat het niet gaat om drie goden, maar om de Heilige Drie-eenheid of Drievuldigheid. De woorden ‘Vader’, ‘Zoon’ en ‘Geest’ komen alle drie afzonderlijk voor in het Oude Testament. Maar in het Nieuwe Testament: Marcus 10:18: “Waarom noemt gij Mij goed? Niemand is goed dan God alleen.” De drie-eenheid (of triniteit) van God is daarom een belangrijk thema in het christendom. Als prietpraat: ik bekeek net drie foto’s van mezelf: drie verschillende figuren, ouwe vent, luitenant, promotus. Maar toch één sinjo.

 52. Wal Suparmo zegt:

  De testamenten van de oude premiitive Joden of OUD of NIEUW en die van de Arabieren in hun HEILIG BOEK en HADITS, hebben na 2017 jaren,niet veel goeds gedaan voor de mens en de werld. En zeker BEWIJZELIJK gevaald in hun eigen propaganda om de mens en de wereld beter temaken.

  • Wal Suparmo zegt:

   Geen antwoord op mijn komentaar over de Nieuwe en Oude testamenten en het Arabische geloofs boek en hadits, betekend een stilzwijgen goedkeuring of een volledig accoord.Maar omdat het berokkende goddiensten al volgens communistische doctrine al geindoctrineerd is door de Ouders en de omgeving sins baby and bij de Mohammadaanen reeds in de buik ( van de moeder).Is het onmogelijk voor de bertokkende om uit hun goddienst te stappen.

   • e.m. zegt:

    Nah … Pak toch. U wilt nogal makkelijk uw gelijk halen 😉

    Het ligt natuurlijk allemaal een tikkeltje genuanceerder. Eerst maar even terug naar een citaat meneer Somers: “”Over geloof valt niet te debatteren. Je gelooft of je gelooft niet. Met van alles en nog wat ertussen.”””

    Dit geldt met name als je sowieso in het geheel niet open staat voor een andere mening; zelfs niet voor een kritische kanttekening. Want jouw mening is de enige waarheid. Nu weten we inmiddels, dat DE waarheid niet bestaat. De vreedzaamste optie is en blijft: agree to disagree.

    Dus je gelijk willen halen in geloofszaken, kun je maar beter niet doen. Of toch wel; zie bijvoorbeeld Maarten Luther* ten opzichte van de Paus in Rome, of Willem van Oranje** t.o.v. Filips II.

    *2017: 500 jaar Reformatie
    **2018: 450 jaar The Dutch Revolt

    @ Maar omdat het berokkende goddiensten al volgens communistische doctrine al geindoctrineerd is door de Ouders en de omgeving sins baby and bij de Mohammadaanen reeds in de buik ( van de moeder).Is het onmogelijk voor de bertokkende om uit hun goddienst te stappen.@

    — Ja, je komt helemaal geïsoleerd te staan. Komt ook in Nederland nog steeds voor. De sociale controle is zo zwaar drukkend, en hoe onchristelijk ook, maar als je de kerk en het geloof verlaat, loop je grote kans uit het gezin, de familie en de gemeenschap gestoten te worden.

    Empathie als je je voor jouw gevoel aan de verstikkende omklemming van geloof’ en kerk wil bevrijden, bestaat dan niet meer. Bij de Jehova-getuigen gaat dat ook zo dacht ik. Hoe het er bijvoorbeeld bij de Amish precies aan toe gaat, staat mij nu even niet zo helder voor de geest.

    Angst behoudt soms het geloof . . .

    In Nederland is er (psychologische) hulp beschikbaar voor degenen die door hun kerk, geloofsgemeenschap, familie en gezin als ‘paria’ worden beschouwd c.q. behandeld en daardoor in geestelijke nood zijn geraakt.

   • Wal Suparmo zegt:

    Overgeloof valt niet tedebatteren dit ,zijn mijn woorden want het gaat hier over SMAAK en LIKE. Ik houd van nasi goreng en jij van sate.OK! Maar de Christenen en Mohammadaanen dank zij hun EVANGELIE en DAKWAH, proberen je altijd naar gun gelooof overtehalen. omdat hun geloof HET BESTE EN HET WARE is in de wereld. De sate is det lekkerste en gezondste enz. Daarom de ZENDING en MISSIE. Bij de Mophammadanen wordt het soms met de zwaard gedaan.Dit een FEIT.

   • e.m. zegt:

    De verwachting is, dat met de tijd de Islam in Europa geleidelijk aan een liberalere ontwikkeling doormaakt. Mede dankzij de opvolgende generaties, die in toenemende mate hoger opgeleid zijn en beter geïntegreerd raken. De tijd dat nazaten van bijvoorbeeld voormalige gastarbeiders in Nederland alleen maar de huishoudschool of de ambachtsschool (tegenwoordig VMBO) bezochten is aan het kantelen. Met name de meisjes maken een enorme inhaalslag en doen het daarbij op MAVO, HAVO en VWO zelfs beter dan de jongens. Deze gunstige ontwikkeling zet zich verder in de toekomst. “La foi, l’espérance, la charité, ces trois;” van die drie is ‘hoop’ geen slechte tweede, geloof ik . . .

    PS
    Ook in Arab Saudi is er sprake van enige liberalisatie te bespeuren. Genoeg reden om voorzichtig optimistisch te zijn . . .

   • Wal Suparmo zegt:

    VANCA di blinde Hongaarse waarzegters di vernietiging ban de TWINTOWERS en in 1989 voorspeld had dat een NEGER di ooit in Azie heeft gewoont, de president zal worden van de USA. Had voorspeld dat het Mohammadaninse in 2035 Europ zal beheersen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “reeds in de buik ( van de moeder)” Volgens de katholieke leer was Maria voorbestemd de moeder van Jezus te worden. Zij moest dus ‘schoon’ zijn, vrij van erfzonde. Zijzelf is dan ook zonder erfzonde verwekt. De engel Gabriël zei: „Zie! gij zult in uw schoot ontvangen en een zoon baren, en gij moet hem de naam Jezus geven.” Maria antwoordde hierop: „Hoe zal dit geschieden, daar ik geen gemeenschap heb met een man?” De engel legde uit dat God dit wonder door middel van Zijn heilige geest zou verrichten, en voegde eraan toe: „Bij God zal geen verklaring een onmogelijkheid zijn” (Lukas 1:31, 34-37). Maria reisde daarna met spoed naar een stad in Judea. Zij ging het huis van Zacharias binnen en groette haar nicht Elisabeth. Zodra Elisabeth de groet van Maria hoorde sprong het kind op in haar schoot. Elisabeth werd vervuld met de Heilige Geest en riep met luider stemme uit: “Gij zijt gezegend onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van Uw schoot. En Maria sprak: “Mijn hart prijst hoog de Heer, daar Hij welwillend neerzag op de kleinheid zijner dienstmaagd”. (Lucas 1,39-48). Vandaar bij Maria het begrip ‘onbevlekt ontvangen’. Zelf ben ik vernoemd naar het kind waar Elisabeth zwanger van was, Johannes de Doper.
    Vorig jaar zijn we in Utrecht naar een mooie Maria-tentoonstelling geweest. Met ook de kunstzinnige uitbeeldingen van meerdere mythen en legenden over Maria. Zo ook dat Jezus bij het sterven van Maria nogmaals naar de aarde afdaalde om zijn moeder op te halen. Denk daarbij ook aan het verschil tussen ‘Maria’s tenhemelopneming’ en ‘Jesus’ hemelvaart’. Wat hadden ze vroeger toch zoveel prachtige verhalen. Met prachtige kunstzinnige uitbeeldingen.

   • Wal Suparmo zegt:

    Men is vrij om aan alle soorten sprookjes tegeloven.Ook van de oude en primieve Joden.Hier noemen ze het” SOEKA-SOEKA TOCH?!” Het is toch bewezen dan mensen met een godsienst veelgeluker zijn met hun ONANIE ,Dan mensen die het niet hebben en doen.EIGENSCHULD TOCH?!

 53. e.m. zegt:

  @Had voorspeld dat het Mohammadaninse in 2035 Europ zal beheersen.@

  — Nou…wh Pak, dan moeten The Papa’s and the Mama’s heel snel -bij voorkeur gisteren (Monday Monday)- en heel hard aan de slag! Of Afrika moet voor ¾ leeglopen.

  In Europa wonen en leven ongeveer 550.000.000 (zegge: 550 miljoen) christenen en dat is 75% van de totale Europese bevolking. Ga daar maar eens aan staan met je libido of gammel bootje.

  • Wal Suparmo zegt:

   VANCA was ook ooit uitgwescholden toen ze in 1985(niet 1989) een NEGER die ooit in Azie heeft gewoont( ze weet niet wat/waar Inonesie is).President zal worden van de USA.2035 is nog HEEL LANG.!

   • e.m. zegt:

    @2035 is nog HEEL LANG.!@
    — Is toch geen schrikkeljaar, Pak?

    Nee, nu weer serieus Pak, zelfs als er in het jaar 2018 AD, het aantal moslims in Europa in één keer met 30 miljoen zou toenemen, -ziet u dat al gebeuren in één jaar, Pak?- dan stijgt het percentage moslims in Europa met 4 naar 10% van de Europese bevolking. Het percentage christenen daalt van 75% naar 69%.

    En het frappante is, dat bevolkingsgroeideskundigen voorzien dat deze bovenstaande voorbeeldsituatie zich pas in het jaar 2050 AD zal voordoen. Over 32 jaar dus, als u umur 100+ bent.

    Waar men wel een bevolkingsexplosie verwacht, is in India. Dan verwacht men zelfs dat India een groter aantal moslims zal omvatten, dan de Republik Indonesia. Maar dan heeft met over het jaar 2070 AD. Over meer dan een halve eeuw . . .

    Dus van die voorspelling over 2035 zou president Trump twitteren ‘Fake news’

   • Wal Suparmo zegt:

    Geen enkel schepsel incl. de mens heeft ooit gevraagt om in de wereld geschopt teworden en gemartels.Misschien U wel als uitzondering? Ook de erf zonde is brutaal uitgevonden om de mens nog beroerder temaken.Nog maals de fantasien geschreven in de z.g heilige boeken,door de oude en primitieve Joden zijn al lang verjaard . En zoals een medicijn dat al EXPIRED is, vormt juist een vergif voor de mens

   • e.m. zegt:

    @Geen enkel schepsel incl. de mens heeft ooit gevraagt om in de wereld geschopt teworden en gemartels. Misschien U wel als uitzondering?@

    — Ik ben uw spoor nu even kwijt Pak. Misschien dat ik na een goede nachtrust hem weer weet op te pakken. Zo niet, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald . . .

    Ik ga selamat tidur doen . . .

 54. Ælle zegt:

  ‘Paradise Papers’: Prabowo, Tommy en Mamiek Suharto worden genoemd in belastingparadijzen
  Niet voorspeld door Baba Vanga
  http://www.express.co.uk/news/weird/844484/WW3-prediction-2017-Nostradamus-World-War-3-Baba-Vanga-David-Meade

  • Wal Suparmo zegt:

   Europa is nu al vervloeikt door Allah om bestormt te worden door tientallen en zal honderden millioen hongerige Mohammadanen worden, die het leven in Europa niet meer leuk maken.

   • e.m. zegt:

    U woont al meer dan 30 jaar in California, mogelijk dat u niet meer zo goed voor ogen hebt dat Europa vele malen groter is dan die paar plaatsen waar u naar verwijst. U lijkt president Trump wel. Praat de mensen angst aan en ze ‘geloven’ je . . .

    I’m off to bed now . . . (I promise;)

   • Ron Geenen zegt:

    Wel te rusten, maar zodra u op bent toch het volgende. Ik waardeer uw opmerking dat ik meer dan 30 jaar weg ben en zeer rustig woon. Met de huidige gebeurtenissen van de afgelopen jaren zou ik niet graag in die steden willen wonen, want daar schuilt juist het gevaar. De geschiedenis van de laatste jaren heeft het de wereld duidelijk gemaakt. Waar het nog niet gebeurd is kan nog altijd komen. Wat dat betreft slaap ik veel rustiger in een suburb die zeer afgelegen is. Vroeger was Den Haag de Indo stad. Ik betwijfel dat het vandaag nog zo is. In ieder geval, dat zijn de berichten die ik van vrienden en familie krijgen. Het is triest, maar vermoedelijk waar. Jammer!

 55. robertmacare zegt:

  Jan A. Somers,
  Helaas is er nooit iemand geboren zonder erfzonde behalve Jesus Christ.
  De Katholieke leer in dit geval, is vol met verkeerde interpretaties gebaseerd op de Bijbel, Luke 1:28, zoals Marie was zonder erfzonde. De archangel Gabriel zei niet ” Hail Mary, full of grace” maar hij zij “Hail, full of grace”. De angel zei ” Do not be afraid, Mary, you have found favor with God”.
  Alle gedachten van welke leer dan ook, moet getoetst worden tegen de Bijbel anders zijn het alleen maar menselijke ideen, aangepast an hun eigen leer.

  Er zijn inderdaad veel mythen en legenden die te maken hebben met Maria zoals het bidden via Maria terwijl Jesus heel duidelijk gezegd had “No ones comes to the Father except through me”.
  Ik heb ook veel katholieke vrienden maar het is wel interessant dat hun kennis van de Bijbel minimaal is wanneer wij gesprekken hebben over de inhoud van de Bijbel. Ik raadt hun altijd aan om meer kennis te vergaren zodat ze een beter idee krijgen waarom God zijn enige zoon liet sterven aan het kruis.
  Wij hebben allen nog veel te leren gedurende de rest van ons leven op de aarde en zoals ik al eerder zei, het is niet de taak van een Christian om anderen over te halen naar hun geloof, maar wel zou het goed zijn om anderen waar te maken waarom Jesus stierf aan het kruis.

  • Wal Suparmo zegt:

   De ADEPT Jesus had de zwaarste straf gekregen legaal op dat moment, Niet als een verlosser van de zonde van de mens.Maar gewoon samen met 2 zware misdadigers , opgedaan door de Romeinse militaire dictator regiem, wegens verdachte van opstand omdat zijn goede leer elke dag vele opvolgers en met de dag groter wordt.Dit moment was gebruikt door de goddienst makers en verkopers om de mens dat nooit gevraagt heeft om geboren teworden. en zelf met een erfzonde gefantaseerd, als verrlosser te maken.Een eenzijdige en verklaring zonder bewijs of legale basis door oude en primtieve mensen dat nooit GEREEVALUEERD is, en zodaning lang VERJAARD en geen nut heeft voor de mens en de wereld dat nu juist chaostischer is geworden.

   • robertmacare zegt:

    Wal, ik zou je aanraden om op te houden met jouw verwarrende verhalen over Jesus want jij schijnt gewoon geen benul te hebben waar je over praat. Ga liever praten hoe wij lekkere sate kambing kunnen maken of nasi goreng, tape’ misschien?
    Wel wens ik je de beste in het leven, de waarheid krijgen we allemaal te horen als wij deze aarde verlaten hebben.

   • Wal Suparmo zegt:

    Aan dhr Macare.Robby, het is inderdaad erg moeilijk voor de mensen de NIET TEGEN DEWAARHED KUNNEN over de oude verjaarde Joden sprookjes als je eens maar al gebrainwashed ben op communistische wijze met de goddienst.Ik ben juist erg teleur gesteld omdat ik eigenlkijk DE JUISTE ANWOORT verwacht HAD GEBASSEERD OP GEZONDE HERSENS Nu is dus gebleken dat het Christelijk geloof niet beter is dan het Mohammdanisme,
    wat eigelijk nog ergeris is want je wordt direct uigescholden als KAFIR en in sommige gevallen direct een kopje kleiner gemaakt.Er was eerder iemand die over deze geloofnonzens had gescheven.Anders had ik NOOIT GEREAGEERD of mijn COMMENTAAR gezonden En nu moet ophouden!.

   • Bill Zitman zegt:

    @ robertmacare “Robby”, after reading some of your own cods-wallop, you are hardly in a position to give advice to Wal and try to silence him in the process. As long as Wal is not off topic, he can write whatever he wants and it is up to the readers to read it…or NOT (as many of us do with the biblical rubbish that you write yourself).
    I know, “the truth is out there” and will become evident to me when I die…(in mijn leven wel voor hetere vuren gestaan). For me, I will take that risk and the upside would be that there I can bar-b-que my own saté kambing.

   • e.m. zegt:

    @I can bar-b-que my own saté kambing.@

    — Bad news Mr Zitman. Bar-b-queing ins’t an option either. So even for the Fakawee Tribe from Malaysia no reason for jumping and shouting: ““we’re-the-fakawee!” “we’re-the-fakawee!”

    http://metro.co.uk/2017/11/09/scientist-explains-why-life-after-death-is-impossible-7065838/

   • Bill Zitman zegt:

    What….no life after death – no bar-b-que? What a bummer! I was looking forward to my “lost soul party” with my Fakawee friends and Donald Trump as guest of honour…..

   • Ælle zegt:

    “A scientist claims there is no life after death because the laws of physics make it impossible.”
    Thank God, I didn’t study law. Hahahahaha

   • e.m. zegt:

    @ and Donald Trump as guest of honour…..@

    — NOT MY WORDS (e.m.) . . .
    “”Het is een jaar geleden dat Donald Trump werd verkozen en de wereld is nog steeds niet vergaan. Vooralsnog is hij de president van de mislukkingen. Zijn aanval op Obamacare mislukte, zijn inreisverbod voor moslims sneuvelde en zijn muur staat er nog lang niet.

    Omdat hij volstrekt principeloos is, wisselt hij zijn mening met het grootste gemak in voor een andere. De ene dag slaat hij furieuze oorlogsretoriek uit tegen Noord-Korea, de volgende dag droomt hij van vrede. Netto-resultaat: niets. Het fijne aan deze president is dat hij desondanks in zijn eigen beleving nu al de grootste ooit is. Waar anderen oorlogen beginnen of een nieuw zorgstelsel optuigen om hun plekje in de geschiedenisboeken veilig te stellen, neemt Trump genoegen met niets, zolang hij maar kan twitteren dat het fantastisch is.””

    Pieter Klok 9 november 2017, 02:00

   • Ron Geenen zegt:

    @Omdat hij volstrekt principeloos is@

    Dat is niet helemaal waar, want hoe komt hij dan al die miljoenen?

   • Bill Zitman zegt:

    @ and Donald Trump as guest of honour…..@
    – NOT MY WORDS (e.m.)….etc.
    My very point – that’s why I selected him for my “lost soul party” in hell. He would not know the difference and would fit in well with the Fakawees….w.a.w. he also does not know “where the f he is”….

 56. Ælle zegt:

  Toen ik aan surfen was Kwam ik het boek tegen dat door twee personen tot stand was gekomen. De persoon die het verteld heeft en degene die er het boek van liet maken. De hoofdpersoon is
  Rachel van Meers uit België en Daniel Chase is een Amerikaan aan wie ze haar verhaal verteld heeft.dat uitgegeven werd in boekvorm. In het voorwoord van Daniel Chase, gedateerd 23 september 2007 leest u hoe het boek tot stand is gekomen. Een turbulent leven verteld in drie weken tijd.
  Waarom ik dit boek interessant vind is het gedeelte waar ze de Indo, Lud genaamd, tegenkomt en met hem trouwt.en dan naar Amerika emigreert . De Java Post heeft in 2011 van The Pastor-Walter Act melding gemaakt onder Tagarchief: California Dreaming.
  Via sponsoren en de Oregon Methodist Church.vlogen ze via New York naar America the Great.
  “Lost in the Fog: Memoir of a Bastard: A Belgian Recalls the War, the Nazis …”
  Het is een biografie alsook een autobiografie uit 2008. Printed in the USA.
  In een boekbeoordeling/review staat het volgende.
  The courageous story of Van Meers, born in a home for unwed mothers in Ghent, Belgium, 1930. It is told in her own words in a frank, humorous and down-to-earth manner. She grew up as a “bastard” during the Great Depression, and sees her family and country told apart by prejudice and politics in World War II, and recounts how she struggles to redefine herself in turbulent postwar Europe. Based on hundreds of hours of taped interviews, Rachel’s view of a family “not-quite-normal,” her amazing strength in the face of abusive and degrading treatment, and her strong faith and upbeat attitude make her story a joy and inspiration to read.
  Zelf zou ik het boek willen bezitten indien voorradig. Velen hebben reed online erom gevraagd.
  ISBN 978-0-89733-571-3

  • Ælle zegt:

   Twee typo’s: family and country torn apart en Velen hebben reeds online erom hevraagd.

  • Ælle zegt:

   Een tweede beoordeling:
   De man uit Indonesië, Lud …
   The author wrote this just as the story was told to him. He explains in the forward it is not always grammatically correct. The story is told in small snippets. Rachel Van Meers story is of a young girl growing up as an illegitamate child in Belgium during World War II. Her mother joins the German SS and she is raised by grandmother. She is shipped off to labor camp in Germany as a teenager. Her stepfather tried to rape her. Her mother only wanted her around to take care of her siblings and earn money for the family.
   She worked many jobs and finally married a man from Indonesia and came to the United States.
   I think this would have made a much better story if the author had edited it and made it flow. At times it was hard to know what they were talking about.
   By Dara85

   Niet eerder dan in Hoofdstuk zevenendertig (I;m not going back to Indonesia) begint de paragraaf met “In Indonesia life was different, because everything was occupied by the Japanese, and controlled by the Japanese, and regulated by the Japanese.”
   In die tijd was Lud acht of negen jaar oud, en hij deed allerlei karweitjes om eten te kunnen kopen, vertelt Rachel verder in het interview. Hij versjouwde zware koeienhuiden voor veertig cent per stuk waar hij een hernia door kreeg.die hij voor zich hield.

   • Jan A. Somers zegt:

    “controlled by the Japanese, and regulated by the Japanese.”” Met mijn zeephandeltje merkte ik niets van die Japanners. Behalve de Japanners die mijn zeep kochten via hun ‘vriendin’ die nogal veel van mij afnam. Bij de Kenpeitai was het even anders, daar hielden ze mij goed bezig. Daarna in mijn melkperiode merkte ik weer niets van de Japanners. Behalve het jatten van voedsel uit hun vachtauto’s bij de Japanse melkcentrale. Wij hebben nooit honger geleden. Ja, af en toe buigen. maar dat was all in the game. Makkelijk bij het jatten, en nuttig bij de Kenpeitai.

   • Wal Suparmo zegt:

    Aan dhr Macare.Robby, hetis inderdaad erg moeilijk voor de mensen de NIET TEGEN DEWAARHEIS KUNNEN over de oude verjaarde Joden sprookjes als je een maar al gebrainwashed ben op communistische wijze met de goddienst.Ik ben juist erg teleur gesteld omdat ik eigenlkijk DE JUISTE ANWOORT verwacht HAD GEBASSERD OP GEZONDE HERSENS Nu is dus gebleken dat het Christelijk geloof niet beter is dan het Mohammdanisme,
    wat eigelijk nog ergeris is want je wordt direkt uigescholden als KAFIR en in sommige gevallen direct een kople kleiner gemaakt.Er was eerder iemand die over deze geloofnonzens had gescheven.Anders had ik NOOIT GEREAGEERD of mijn COMMENTAAR gezonden En nu moet ophouden!.

   • Ælle zegt:

    Dara85 had zelf fouten gemaakt met o.a. het woord ‘illigitimate’.

    Trouwens, hoe duur waren jouw zeepjes per stuk, Jan? Leuk verteld.
    We want more stories, please.

   • Jan A. Somers zegt:

    Die prijzen weet ik natuurlijk niet meer. De Unileverfabrieken in Soerabaja werkten gedurende de bezetting gewoon door. Daar werd enorm veel gestolen en verkocht op Pasar Toerie (de dievenmarkt). De Japanners waren daar fel op zodat die lui hun waren snel kwijt wilden tegen elk aannemelijk bod. Ik op de fiets daar naar toe, inkopen in het groot, snel weer weg. Sunlightzeep, Lux, Palmolive en nog een ander merk rode zeep tegen zweetlucht (body odour of zoiets), Blue band margarine enz. In mijn wijk Darmo woonden nog veel Chinezen die van mij kochten. Maar ook een Indische mevrouw die Japanse officieren aan huis ontving. Vermoedelijk vond zij deze sinjo zielig, en wist nogal wat zeep te slijten aan haar mannelijke bezoekers. Ik hoefde alleen maar dank je wel te zeggen voor het geld.

 57. robertmacare zegt:

  e.m. Typical scientist who has no idea who created all the physical laws he is blabbing about.
  But he must produce papers to be recognized by his clan.

 58. robertmacare zegt:

  Bill Zitman,
  Have to agree with your suggestion that Wal can write whatever he wants, when he wants eventhough it is mostly very confusing to me.
  As far as your comment about what I said, I hope it helps you in your non-believe and your ability to BBQ your own sate kambing after you pass away…do not forget the sate sauce and krupuk!!

  • Bill Zitman zegt:

   @ robertmacare
   “confusing”? Ik weet ook niet waar Wal het over hebt en laat hem maar lullen. Zelf zie ik meer heil in deze wetenschap en (jammer genoeg) de gevolgen.

   More confused now?😇

   • Wal Suparmo zegt:

    Aan “Dhr” Rober Macare.Natuurlijk weet zo.’ n onopgevopede Indo kampoengan met domme hersens dat al gebrainwhasd is met godsdienst verlakkerij volgends de comunistische doctrine. En beshouwd de waarheid en DE LOGICA wat it geschreven heb, al gelul.

 59. robertmacare zegt:

  Pieter Klok 9 november 2017, 02:00
  Alweer iemand die geen benul heeft van de realiteit…blah blah blah…blijf maar lekker slapen Pieter!

 60. Wal Suparmo zegt:

  Aan “Dhr” Rober Macare.Natuurlijk weet zo.’ n onopgevoede Indo kampoengan met domme hersens dat al gebrainwhasd is met godsdienst verlakkerij volgends de comunistische doctrine. En beshouwd de waarheid en DE LOGICA wat it geschreven heb, als gelul.

  • robertmacare zegt:

   Hi Wal, het woord “gelul” kwam niet van mij maar van Dhr Bill Zitman.
   lees maar zijn kommentaar.
   Helaas kan ik jouw “waarheid” en “LOGICA” helemaal niet volgen…maar dat komt zeker omdat ik domme hersens heb, gebrainwashed met godsdienst verlakkerij en ik de communistische doctrine doctrine heel mooi vindt. Dus wij zijn het dan overeens met jouw beschouwing van mij.
   Het beste Wal Suparmo!

   • Wal Suparmo zegt:

    Mijn verontschuldiging a sl het niet van U uitkomt!.Met of zonder hersens, de logica van mensen die de goddienst hadden verzonnen in naam van hun God en Allah is een feit dat de wereld en de mens nu juist eeen rotsooi is. De ESKIMO’S haden het beter geregeld( tot dat de goddienst verkopers kwamen).

 61. Jan A. Somers zegt:

  In het Java-Cafe hebben ze in plaats van borrelnootjes nu schaaltjes met sambalbij op tafel. Het steekt en is (erg) pedis.

 62. Ælle zegt:

  Ik had met dit koude en natte pokkenweer een beetje heimwee naar ons Indië. Jullie ook?
  Nu is hier dan voor een beetje troost:https://www.youtube.com/watch?v=qX5dEzTOQ80

  • Ron Geenen zegt:

   Wel dat komt dan goed uit voor mij en mijn vrouw, want wij hebben niet onze met Ajam Taliwang maaltijd gegeten.
   Dit gerecht is ook van Lombok en de rawit drijft er in.

   • Wal Suparmo zegt:

    Ayam KRATON is tot de beenderen te consummeren als zijnde ayam TULANG LUNAK( ZACHTE BEENDEREN). Omdat 3 maal gekookt maar geen verlies van smaakt.

   • Ron Geenen zegt:

    Ayam Kraton ken ik niet. Voor mij telt vooral de hete sambal of verse lombok smaak. En ik moet zeggen dat het eiland Lombok daar ook goed weg mee weet. Wij beiden eten graag gerechten met verse lomboks.

   • Wal Suparmo zegt:

    AYAM KRATON is een nieuwe UITVINDING In West sumatra hebt je de AYAM POP. Ooit geproeft?

   • Ron Geenen zegt:

    Ajam Pop heb ik nooit gegeten, wel van gehoord. Een Padanger vertelde mij dat de kip in een hot saus wordt gemarineerd and vervolgens in hete olie gefrituurd. Het gevaar van lombok in hete olie is dat het kans maakt te verbranden. En lombok verbrand smaakt bitter.

  • Ron Geenen zegt:

   En sorry dat het weer bij jullie zo slecht is. Om een uur of 1 was het vandaag 26C. Nu tegen de avond 22C and windstil. Loop nog steeds met korte broek en T-shirt.

   • Ælle zegt:

    ’t Ergste, Ron, is de luchtvochtigheid die vandaag 93% is. Kans op regen 79% terwijl de straten al natgeregend zijn met plasjes hier en daar..

   • Ron Geenen zegt:

    Mijn gedachten gaan terug naar 1980 winter. Woonde in Zoetermeer en ging met de trein naar Lummus in Den Haag. Liep Centraal station naar het spui. Telde de dagen dat het regende: 26 dagen achter elkaar. Schoenen nat, kleren nat, verkleumt van de kou. Vandaag aan den dag vraag ik mij nog steeds af, hoe jullie het daar volhouden. Ik kan daar niet tegen.

 63. Ælle zegt:

  Een delegatie van Molukse KNIL-militairen krijgt van Defensie een officiële ontvangst op de kazerne in Hilversum. Ze hebben vanmiddag onder meer een gesprek met Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven. De bijeenkomst wordt gezien als een onderdeel van eerherstel voor de Molukkers.
  Beter laat dan nooit , is een gezegde van pastoor, Matthew Henry uit de 17de eeuw.

  • Ælle zegt:

   O, Shit! Demonstranten van vier antifascistische organisaties hebben protesten aangekondigd bij de kazerne. Zij vinden dat de KNIL-veteranen oorlogsmisdadigers zijn.

   • Ælle zegt:

    De anti-fascisten hebben een demonstratie aangekondigd bij landgoed De Zwaluwenberg, het werkpand van Inspecteur Hans van Griensven, waar de ontvangst plaatsheeft.
    Leo Reawaruw uit Leeuwarden heeft jarenlang voor de erkenning van de KNIL-lers gevochten. Zijn organisatie Maluku4Maluku is niet gediend van de demonstratie.

   • Wal Suparmo zegt:

    De Ned.regering dient al zijn schulden( salaris, en andere legale rechten) wat tot nu toe nog noe betaald is.Om het aftelossen zonder verdere smoesjes.Ook aan zijn eigen soldaten in Ned. Indie en erfgenamen. Niet zo als wat de SVB nu doet, om numero uno ALLES TEWEIGEREN als first defence op assurantie gebied.

   • Ælle zegt:

    Volgens een berekening van professor Gert Oostindie van de Universiteit van Leiden heeft 1 op de 5 militairen in Indië tussen 1945 en 1950 grote oorlogsmisdaden begaan. Daaronder roof, mishandeling, marteling, verkrachting en moord, vaak door standrechtelijke executies.
    http://nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-2015/leids-onderzoek-bevestigt-structureel-en-buitensporig-geweld-in-indonesie.html
    Bob Cats tussen de Knillers:
    https://www.vpro.nl/speel~RBX_VPRO_1510014~knil-opgegeven~.html

   • Wal Suparmo zegt:

    De Hollandse ” Immigratie” dienst staat tientalen jaren bekens als een Mohammadaanse lover.Want toen ik met een Indonesische paspoort met verlof naar Holland ging.Was mijn aanvraag voor verlengen van visa GEWEIGERD.Terwijl een Marokaan met 2 vrouwen die boven mijn tante woonde en nog clandistien in Holland was.Was wel getoleleerd en nu PERMANENT in Holland woont.De reden is dat hij toen al werkte en belasting betaald en ik niet.

   • Ælle zegt:

    Hier in Nederland kreeg u niet de ontvangst die hoort voor mensen die het Koninkrijk als militair dienden en daarbij soms hun leven op het spel hebben gezet

    Hans van Griensven, Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

   • Wal Suparmo zegt:

    De VOC is de grootste RAMPOKKER met J.P,Coen als held en beul .En door na door WILLEM I tot JULIANA door gezet.. De Hollandse welvaart is met trotst hier op gebasseerd.

   • Ælle zegt:

    Fokke Dijkstra – Fokke Dijkstra – Fokke Dijkstra – Fokke Dijkstra – Fokke Dijkstra

    Als mijn technische handeling mij niet in de steek laat, dan is Fokke Dijkstra, oud Indië veteraan.hier aan ’t woord die een ander verhaal weet te vertellen. Interessant!
    Rawagede een kampong waar rampokkers huisden …. Ha- ha- ha- ha-ha

    https://www.nporadio1.nl/de-ochtend/onderwerpen/306495-stand-nl-er-moet-een-diepgaand-onderzoek-komen-naar-geweld-van-nederlandse-militaire-in-indonesie

   • Ron Geenen zegt:

    De laatste woorden van Fokke Dijkstra verwijzen naar de beschuldigingen van Soekarno jegens Westerling en het misbruiken van de geschiedenis.

   • Wal Suparmo zegt:

    PENJAMOEN in West Sumatra.

   • Ælle zegt:

    Het verhaal van Si Tjonat gebaseerd op het leven van de echte personages.
    Voor de Engelssprekende lezers een heerlijk boeven verhaal uit het jaar 1840 (onze Tempo Doeloe). Veel leesplezier toegewenst.
    Tjerita Si Tjonat, Sato Kepala Penjamoen di Djaman Dahoeloe Kala (also known as Tjerita Si Tjonat/ Malay for The Story of Si Tjonat, a Bandit Leader from Olden Times; Perfected spelling: Cerita Si Conat, Sato Kepala Penyamun di Jaman Dahulu Kala; another subtitle is Satoe Kapala Penjamoen di Djaman Dahoeloe Tempo Tahon 1840. Jang Betoel Soeda Kedjadian di Batavia, meaning A Bandit Leader in the Olden Days of 1840. True Events which Happened in Batavia (het huidige Jakarta) .
    ; Perfected Spelling Cerita Si Tjonat) is a 1900 novel written by the journalist F.D.J. Pangemanann. One of numerous bandit stories from the contemporary Indies, it follows the rise and fall of Tjonat, from his first murder at the age of thirteen until his execution some twenty-five years later. The novel’s style, according to Malaysian scholar Abdul Wahab Ali, is indicative of a transitional period between orality and written literature. Tjerita Si Tjonat has been adapted to the stage multiple times, and in 1929 a film version was made.
    ~ Thirteen-year-old Tjonat, the spoiled son of a village chief, is chased out of his hometown after he is caught stealing his father’s expensive batik shirt. Having no money and only a single torn pair of pants, Tjonat kills an 8-year-old boy to steal his buffalo. With the help of his elder mentor, Gondit, Tjonat sells the buffalo at a distant market. However, Gondit is unwilling to give Tjonat his share of the money until they reach Batavia (now Jakarta). Suspicious, Tjonat prepares a sharpened bamboo tip. When Gondit tries to kill him, Tjonat stabs him in the stomach with the bamboo and steals all of his money. He then goes to Batavia on his own.

    Ten years have passed, and Tjonat has worked a variety of jobs under various names. However, he was often fired for stealing. Now he serves as a manservant for a rich Dutchman named Opmeijer. Using his charms, Tjonat woos Opmeijer’s njai (concubine), Saipa, and convinces her to elope with him and take their master’s possessions. The two make their way to Saipa’s hometown and marry. However, theirs is an unhappy relationship and, after several years, Tjonat stops supporting his wife and returning home, instead choosing to spend his time as a robber. After asking for a divorce, Saipa prepares to marry a fellow villager. However, in a fit of rage Tjonat returns to their home and kills Saipa.

    Tjonat, by now the leader of a gang of bandits, turns his attention to Lie Gouw Nio, the daughter of a peranakan Chinese farmer. However, Gouw Nio is already betrothed to Tio Sing Sang. After an attempt to furtively kidnap her fails, Tjonat and his gang launch an assault on the Lies’ farmstead. The family is able to escape, and Lie Gouw Nio is sent to Batavia to stay with her future in-laws. In an attempt to eliminate the competition, several weeks later Tjonat and his gang invade Tio Sing Sang’s home, killing his grandfather Keng Bo and injuring the youth.

    After recovering, Sing Sang begins training in the use of weapons and prepares to fight Tjonat. Meanwhile, Tjonat has become aware of Gouw Nio’s presence in Batavia. When Gouw Nio and Sing Sang’s parents leave the city to attend Keng Bo’s funeral, Tjonat ensures that his men are hired as bodyguards. Outside of Tangerang Tjonat makes his move, kidnapping Gouw Nio and allowing the Tios to escape.

    Upon hearing of his fiancée’s peril, Sing Sang follows Tjonat and finds him in a cave. Although capable of ambushing the bandit, he refuses to kill in cold blood. Instead, Sing Sang attacks an armed Tjonat with his bare hands and wins, using Tjonat’s own knife to cut the bandit’s ears off and mark his forehead with a “T” before ordering him to return Gouw Nio. Tjonat, however, does not obey, instead stabbing Gouw Nio in the chest and throwing her in a nearby river. At that moment Tjonat is arrested by arriving police and villagers, while Sing Sang rescues Gouw Nio from the current.

    After a long recovery, Gouw Nio and Sing Sang are married. Tjonat and his men are executed. The End.
    Eind goed al goed

  • Ælle zegt:

   Nederlandse Encyclopedie zegt :
   RAMPOKKER
   1) Indische rover 2) Lid van een gewapende roverbende op java
   Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/RAMPOKKER/1

   Ach, niet zo dan, meneer Encycloop.
   Eerst lesen dese, ja? Dan u weten wat is rampok.
   https://indonesischearchipel.wordpress.com/2012/10/14/rampok/

   • Ron Geenen zegt:

    @) Lid van een gewapende roverbende op java@

    Ja, alleen op Java. Ere wie ere toekomt.

   • Ælle zegt:

    Rampokken betekent ook als ‘feestvermaak’ een tijger binnen een carré van met lansen gewapenden loslaten en op die lansen opvangen.
    Dierenartsen die vermoeden dat een dier mishandeld wordt, kunnen voortaan terecht bij een speciaal centrum. Het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling zit bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.
    Gelukkig!

   • Wal Suparmo zegt:

    Dat is niet waar.Niet verwarren russen RAMPOKKEN ( ROOF) en RAMPOKAN( MACAN/TIJER).

 64. e.m. zegt:

  “”De titel is afgeleid van de Javaanse traditionele term voor het tijgergevecht.””


  “”Een heruitgave van een klassieker binnen de Nederlandse stripgeschiedenis. Het boek omvat twee delen: ‘Rampokan Java’ uit 1998 en ‘Rampokan Celebes’ uit 2004. Het verhaal speelt zich af in Nederlands-Indië in 1946. Een troepenschip met vrijwilligers en dienstplichtigen die tegen de nationalisten gaan vechten, vertrekt naar Indië. Het verhaal draait om twee jonge mannen, waarbij de een de plaats inneemt van de ander. Beiden zijn opgegroeid in Indië. Johan verlangt naar het verloren paradijs en Erik kiest partij voor de communisten. Geraffineerde verhaallijnen geven een genuanceerd beeld van een stukje Indonesische en Nederlandse geschiedenis, bekeken vanuit beide perspectieven. Het tekenwerk is vakwerk. De titel is afgeleid van de Javaanse traditionele term voor het tijgergevecht. De rampokan vond plaats tegen het einde van de Ramadan. Het symboliseert het overwinnen van het kwaad. Indien de tijgers of panters er in slaagden de cirkel te doorbreken, dan was dat een voorteken voor rampspoed zoals hongersnood. Een beeldroman met diepgang. Vanaf ca. 14 jaar.

  Karin van Wylick””

 65. Jan A. Somers zegt:

  Eigenlijk wel gezellig zo’n praethûûs.

 66. Ælle zegt:

  Peter van Dongen maakte een reeks van Rampokan strip boeken.
  Rampokan Java 1998, Rampokan Celebes 2004, Rampokan Compleet in 2013.
  Een aanbevolen Rampokan Schetsboek in 2005.
  Intussen ook vertaalde Rampokans.
  Te bestellen bij De Bezige Bij, uitgeverij Oog en Blik.
  http://www.petervdongen.nl/
  Chapeau, Peter!

  • e.m. zegt:

   @Chapeau, Peter!@

   — In het te Amsterdam hangt een drieluik (Africa-Holland Line) van de hand van Peter van Dongen ter gelegenheid van de heropening van het museum in 2011; hieronder paneel nomor dua in olieverf.

   In een repeterende mini-docu wordt met commentaar van Peter van Dongen de ontstaansgeschiedenis geschetst van diens drieluik.

 67. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Much ado about nothing.

  Peter van Dongen heeft twee stripverhalen gemaakt: “Rampokan op Java” en “Rampokan op Celebes” . Beide boeken hebben een voorblad dat anders is dan bovengemelde afbeelding.

  De uitgave Rampokan met bovengemelde voorblad is het boek dat de twee delen omvat: ‘Rampokan Java’ uit 1998 en ‘Rampokan Celebes’ uit 2004.

  Volgend keer toch wel even verifiëren, met Google uit wat voor land danook. is dat een fluitje van een Eurocent, ook bij Geschiedenis onderzoek. Maar ja, op Javacafè mag tegen sluitingstijd met aplomb en een dikke tong alles gezegd worden

  Ook hier geldt: Onbelezenheid is geen excuus voor domheid.

  Ikzelf heb een exemplaar van “Rampokan op Java”. Vandaar. Ik wil nog steeds bij Peter van Dongen langs voor een originele tekening bij voorkeur uit Batavia waar mijn vader geboren is. Ik kom zelf uit Jakarta.

 68. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Kom net tot de herontdekking dat ik al iets van Peter van Dongen heb, een tekening van de bioscoop Rex te Medan 7 1/2 cent. Kostte wel wat meer dan die bijna 8 cent.

 69. e.m. zegt:

  @ Waarom het havenlicht naar het puttertje werd vernoemd? Geen idee. De Carduelis Carduelis komt niet voor op Sumatra. Misschien zagen de passanten er wel een vogeltje in dat water putte of dronk uit de Padang Rivier. We weten het niet.@

  — Bij het zien van de zwart-wit opname (laatste afbeeelding) had ik een onmiddelijkke associatie met het voerbakje van Fabricius’ distelvinkie, maar da’s verder mijn probleem hoor 😉

  Voor geïnteresseerden is voor een habbekrats (€7,90) het schitterende boekwerk ‘Bewaard voor de eewigheid’* [Conservering, restauratie en materiaaltechnisch onderzoek in het Mauritshuis] te verkrijgen. In case studie 10 van de 14 (pag. 146-155) wordt de restauratie van Fabricius’ ‘Het Puttertje’ met illustraties nader toegelicht.

  Voor €2,90 minder is het boek ‘Meesters uit het Mauritshuis’** te koop.

  De Amerikaanse auteur Donna Tartt ontleende de titel*** van haar derde bestseller aan Fabricius’ Het Puttertje.

  * isbn 9 789040085536
  **isbn 9789079851065
  ***isbn 9789023491477

  Selamat weekend semoea allemaal y’all . . .

 70. Ælle zegt:

  AWAS – AWAS – AWAS – AWAS – AWAS – AWAS – AWAS
  Een IS-strijder uit Syrië verblijft al maanden op valse papieren in Nederland. Bronnen rond veiligheidsdiensten bevestigen dat hij een “zwaar geval” is, melden Nieuwsuur en de Volkskrant.

   • Wal Suparmo zegt:

    De Hollandse ” Immigratie” dienst staat tientalen jaren bekens als een Mohammadaanse lover.Want toen ik met een Indonesische paspoort met verlof naar Holland ging.Was mijn aanvraag voor verlengen van visa GEWEIGERD.Terwijl een Marokaan met 2 vrouwen die boven mijn tante woonde en nog clandistien in Holland .Was wel getoleleerd en nu PERMANENT in Holland woont.De reden is dat hij toen al werkte en belasting betaald en ik niet.

   • Jan A. Somers zegt:

    “aanvraag voor verlengen van visa GEWEIGERD” Wat waren de redenen voor die weigering? Daar kunt u beroep op aantekenen. Ik zie u nou niet als een terrorist.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Ha – ha – ha” Dat ‘zware isis terrorist’ was afkomstig van ‘bronnen’. Reden voor arrestatie? De advocaat is al bezig met zijn factuur te schrijven! Politie en OM zullen echt niet vertellen wat ze met die meneer van plan zijn. Het is soms handig een mogelijke(!!) crimineel los te laten rondlopen.

   • Ælle zegt:

    Michael zegt ; Het gissen en vervolgens zwartmaken van de AIVD door dit soort berichten is een beetje sneu, denk wat beter na en heb meer vertrouwen. Het is niet voor niets dat hier geen aanslagen hebben plaatsgevonden.
    Nee Michael, niet hier en daarom worden ze in andere landen al afgeslacht, toch?!
    Istanbul 1 januari
    Parijs 3 februari
    Londen 22 maart,
    St Petersburg 3 april
    Stockholm 7 april
    Parijs 20 april
    Manchester 23 mei….

   • Ælle zegt:

    Egypt’s chief prosecutor, Nabil Sadeq, said the 305 people killed included 27 children, while a further 128 people were wounded in the attack on the al-Rawdah mosque in Bir al-Abed, north Sinai.
    Gepleegd door 25 tot 30 gewapende mannen.
    De Sinai, het schiereiland waar Mozes doorheen trok met zijn miljoenen bevrijde slaven
    van wie alleen Caleb en Jozua het overleefden, Iewww!

   • Wal Suparmo zegt:

    Dit alles is het reszultaat van de OUDE en PRIMITIEFE godsdiensten van de woestein mensen dat allang VEJAARD is ,omdat het nooit GEREEVALUEERD IS( vooral Mohammdanisme dat juist trots op is). Is het net als EXPIRED medicijn, juist een vergif is voor de mens.( Marx). Dat DE ROTSOOI elke keer BEWEZEN is maar doordat de gelovigeen in hun godsdienst al van af baby hun hersen gewashed (baeainwashed) zijn, VOLGENS DE COMMUNISTISCE METHODE. Nog steed er naar geloven.

   • Ælle zegt:

    NRC Handelsblad, dienstmaagd van de islamisering
    Is dit een vraag of een constatering?
    http://tpook.nl/2017/11/26/nrc-handelsblad-dienstmaagd-islamisering/

   • Ælle zegt:

    Een reactie op die van Wal Suparmo.op 25 november 2017 om 10:55 pm
    Marx schrijft:
    “Het fundament van de irreligieuze kritiek is: de mens maakt de religie, de religie maakt niet de mens. En wel is de religie het zelfbewustzijn en het zelfgevoel van de mens, die zichzelf óf nog niet gevonden heeft óf alweer verloren. Maar de mens, dat is de wereld van de mens, staat, maatschappij. Deze staat, deze maatschappij produceren de religie, een verkeerd bewustzijn van de wereld, omdat ze een verkeerde wereld zijn. De religie is de algemene theorie van deze wereld, haar encyclopedische samenvatting, haar logica in populaire gedaante, haar spiritualistische point d’honneur (erekwestie), haar enthousiasme, haar morele sanctie, haar plechtig sluitstuk, haar algemene grond van troost en rechtvaardiging. Zij is de fantastische verwerkelijking van het menselijk wezen, omdat het menselijke wezen geen ware werkelijkheid bezit. De strijd tegen de religie, is dus indirect een strijd tegen een wereld, waarvan de religie het geestelijke aroma is. De religieuze nood is aan de ene kant de uitdrukking van de werkelijke nood en aan de andere kant het protest tegen de werkelijke nood. De religie is de zucht van de in benauwenis verkerende creatuur, het gemoed van een harteloze wereld, zoals zij de geest van de geestloze toestanden is. Zij is de opium van het volk.

    EN NU IS LENIN aan ’t woord:
    Toen hij in 1905 in Novaya Zhizn over religie sprak, verwees Lenin duidelijk terug naar Marx’ eerdere opmerkingen:
    De godsdienst is een van de vormen van het geestelijk juk, dat overal en allerwegen op de volksmassa’s drukt, die door eeuwige arbeid voor anderen, door nood en vereenzaming terneergedrukt worden. De machteloosheid van de uitgebuite klasse in de strijd tegen de uitbuiters brengt even onvermijdelijk het geloof in een beter leven in het hiernamaals voort als de machteloosheid van de wilde in zijn strijd tegen de natuur het geloof in g o d e n, d u i v e l s, w o n d e r e n e.d. voortbrengt. Hem, die zijn leven lang werkt en nood lijdt, leert de godsdienst deemoedigheid en lankmoedigheid hier op aarde en troost hem met de hoop op een hemelse beloning. Degenen echter, die van vreemde arbeid leven, leert de godsdienst weldadigheid hier op aarde, waarmee hij hun een nogal erg goedkope rechtvaardiging van heel hun uitbuitersbestaan biedt en tegen redelijke prijzen toegangskaarten verkoopt voor de hemelse zaligheid. Godsdienst is opium voor het volk. Godsdienst is een soort geestelijke foezel, waarin de slaven van het kapitaal hun menselijk aangezicht en hun aanspraken op een ook maar enigszins menswaardig bestaan verzuipen.

    Lenin verschilt hierin duidelijk van Marx, omdat hij meent dat religie/godsdienst (ook) wordt gebruikt door de uitbuitende bovenklasse om de onderklasse in het gareel te houden, niet (louter) omdat de onderklasse het zelf produceert.

    https://www.marxists.org/nederlands/lenin/1905/1905socgodsdienst.htm

    Volgens Victor Sebestyen was Lenin een sukkel: “Om aan de macht te komen beloofde hij de mensen van alles en nog wat. Hij kwam op de proppen met simpele oplossingen voor ingewikkelde problemen. Hij loog er schaamteloos op los. Hij wees zondebokken aan die hij ‘vijanden van het volk noemde’
    Volgens zijn vrouw had Lenin ook last van driftbuien. Oops!

    Het Boek: Lenin. Leven en legende
    Victor Sebestyen
    Unieboek | Het Spectrum
    ISBN 9789000354535
    Verschenen in mei 2017

   • Ælle zegt:

    Vladimir Iljitsj LENIN was zijn revolutionaire schuilnaam. Ook gebruikte hij Lena als pseudoniem. Hij heette eigenlijk Vladimir Iljitsj OELJANOV., zoon van een vrijgekochte slaaf. Toen Lenin overleed werd zijn gebalsemde lijk permanent tentoongesteld en iedere twee weken gereviseerd.
    https://www.scientificamerican.com/article/lenin-s-body-improves-with-age1/
    Hevetius,Franse filosoof, die eigenlijk Schweitzer heette, zei: “Elk tijdperk heeft zijn grote mannen en als het er geen heeft, maakt het ze.”

   • Jan A. Somers zegt:

    “Politie en OM zullen echt niet vertellen wat ze met die meneer van plan zijn.” Als het al deel van een onderzoek zou zijn is het nu door de media stuk gemaakt.

  • Ælle zegt:

   Metropolitan Police
   Nog geen uur geleden maar!
   @metpoliceuk
   Additional officers remain on duty in the West End to reassure the public. We thank the public for their patience and assistance during our response. If you see anything suspicious dial 999 immediately #OxfordStreet
   November 24, 2017 7:06pm CET

   • Ælle zegt:

    Egypt mosque attack: death toll raised to …235

    Happy?!

   • Ælle zegt:

    Op 21 maart 2018 zijn er in Nederland gemeenteraadsverkiezingen. Op diezelfde dag wordt er ook een raadgevend referendum gehouden. De Nederlandse bevolking mag zich dan uitspreken of ze voor of tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is. In de volksmond wordt deze nieuwe wet de Sleepwet genoemd.
    Ze slepen maar.. Intussen …
    Het referendum van 21 maart is slechts ‘raadgevend’ en kan de nieuwe wet dus niet tegenhouden. Bovendien heeft Sybrand Buma van het CDA al gezegd dat de uitslag van het referendum sowieso wordt ‘genegeerd’.
    We worden ‘slepend’ verlakt.

   • Ron Geenen zegt:

    @Het referendum van 21 maart is slechts ‘raadgevend’ en kan de nieuwe wet dus niet tegenhouden@

    Onbegrijpelijk dat een regering niet een referendum wil accepteren. Het lijkt wel dictatuur.

   • Ælle zegt:

    “If it looks like a duck, walks like a duck and quacks like a duck, then it just may be a duck.”
    ―Walter Reuther

   • Jan A. Somers zegt:

    “Het lijkt wel dictatuur.” Maar dan van het volk. Het parlement wil er ook van af. Nederland kent een representatieve (parlementaire) democratie. In mijn nog wat montere tijd had ik bij verkiezingen als vrijwilliger zitting in een stembureau. Gelukkig hoefde je niet te pas en te onpas extra zittingen te hebben voor referenda.

   • Ron Geenen zegt:

    @Gelukkig hoefde je niet te pas en te onpas extra zittingen te hebben voor referenda.@

    Referenda in een politiek sijsteem is, volgens u, dus geen democratie. Het werkt prima in California, want het volk beslist heus mee. Volgens uw methode mag het volk alleen maar een stelletje klojos kiezen. Verder is het 4 jaren mondje dicht en snaveltje toe.

 71. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Die Marokkaan heeft toch veel meer rechten in Nederland dan dhr Suparmo ? Hij werkt en betaalt belasting aan de Goegemeente in Nederland.

  En dan wilt ene Heer Suparmo naar Nederland komen en voldoet niet aan de algemeen bekende visumvoorwaarden voor verlenging. Dat is toch zijn probleem?
  Moet hij niet de schuld geven aan die arme Marokkaan. Ik heb zo de indruk dat dhr Suparmo niet zo van Marokkanen in Nederland houdt . Dan is het maar goed dat een verlenging van een visum aan zulke personen wordt geweigerd. Aan racisten hebben we niks in Nederland. Laten die rustig en zelfvoldaan in Indonesië blijven. Indonesië bestaat toch voor meer dan 96% aan Mohammed-lovers?

  • Wal Suparmo zegt:

   Een heel goed antwoord van dhr van den Broek dat een begin is van de voorspelling van de blinde Hongaarse VANGA DEMITRIVA.Dat Europa in 2035 dominant Mohammadaans wordt en natuuurlijk ook Holland. En de vervloeking van hun Allah aan oud kolonialistische landen als zijnde karma , goed geteisterd wordt door hune terroristen..

   • Jan A. Somers zegt:

    “en natuuurlijk ook Holland” Als ik in dat jaar nog in leven zou zijn (zeer onwaarschijnlijk!), zou ik in Zeeland gaan wonen. Best leuk! Behoorde vroeger tot de bible belt.

   • e.m. zegt:

    @Best leuk!@

    Over ‘belt’ gesproken, oef … in Kruiningen is een kerksplitsing gaande. Eerst werd het kerkgebouw in 2016 nog uitgebreid van 750 naar 1150 zitplaatsen, MAAR per 22 aug. 2017:

    “”Vorige week verliet ds. G. Bredeweg de Gereformeerde Gemeenten vanwege een conflict met ex-diaken Henk Jansen. In Kruiningen start Bredeweg een ‘vrije gemeente’, omdat “de Heere hem in Kruiningen heeft geplaatst”. Van Vijven maakt duidelijk dat Bredeweg salaris van de gereformeerde gemeente in Kruiningen blijft ontvangen en nog steeds in de pastorie van de kerk woont. Het is nog niet bekend hoe dit zal worden vormgegeven nu Bredeweg een eigen gemeente is gestart. “Het is voor ons kerkverband een unieke situatie.”””

   • e.m. zegt:

    Typo: per 22 november 2017

   • Jan A. Somers zegt:

    Ja, in Zeeland! Daar gebeurt het! Weer wat anders dan regenboogpieten.

   • e.m. zegt:

    @ Ja, in Zeeland! Daar gebeurt het!@

    — Lijkt wel sprake van bouwwoede op de Biblebelt; te bedenken dat in Yerseke op een steenworp afstand -nou ja volgens het NS-bordje Kruiningen/Yerseke dan- het grootste Gereformeerde kergebouw* van Nederland zal verrijzen. “Bevindelijken” hebben de toekomst, zeg maar.

    *Refodome: 350 parkeerplaatsen – 2000 kerkgangers.

   • e.m. zegt:

    @Weer wat anders dan regenboogpieten.@

    — Die discussie lijkt ‘gepiratiseerd’ –want geen kaapbrief- door Rechts-Extremisten. Wordt het toch een kwestie van ‘op voorhand’ aan de goede kant van de geschiedenis gaan staan. 😉

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Ik dacht dat Vanga Demitriva een Bulgaarse was, geboren in Macedonie, maar zij voorzag dat zij tot Hongaarse zou worden omgeturnd. Ze schijnt een spirituele vorm van Nostradamus geweest te zijn, een veredeld soort pissenbedklijker en ze was ook nog blind. Maar ja, je kan niet alles in het leven hebben.

    Als in.2035 Europa dominant mohammedaans wordt, dan hebben de Mohammedanen een probleem. Ze waren hun Mohammedaans land ontvlucht vanwege armoede, onderdrukking, oorlog etc en nu zitten ze weer in een dominant mohammedaans. waar moeten z dan naar toe. Terug naar hun oorspronkelijk mohammedaans land?

   • Wal Suparmo zegt:

    Wat/wie Vanga is, is niet belangrijk maar zij had in 1985 voorspeld dart een neger die in Azie had gewoont.Presiden zal worden van de USA en ook de TWINTOWER,
    Ik hoeft toch niet tervertellen dat het een rotsoooi is met de Mohammadanen en ik mogijk gemollesteerd wordt alzes dit lezen.In elk geval is het begin dat de Europeanen het niet meer leuk zullen vinden om in hun land te wonen en hun het leven zuur zullen maken door de terroristen..

   • Ron Geenen zegt:

    Vermoedelijk heeft u gelijk dat diverse Europeanen het niet meer leuk vinden. Kreeg het volgende vanmorgen toegestuurd: https://www.nu.nl/nucheckt/5021360/nucheckt-krijgen-asielzoekers-eigenlijk.html
    Daarbij vermelde deze persoon, dat het in Duitsland nog erger is.

   • e.m. zegt:

    @Wal Suparmo zegt: 27 november 2017 om 6:27 pm Wat/wie Vanga is, is niet belangrijk maar zij had in 1985 voorspeld dart een neger die in Azie had gewoont.Presiden zal worden van de USA en ook de TWINTOWER,@

    — “”Vanga maakte in haar vijftigjarige carrière honderden voorspellingen, waardoor ze ook wel eens de ‘Nostradamus van de Balkan’ werd genoemd. Er is echter veel te doen over de geloofwaardigheid van de voorspellingen van de vrouw. Ook zijn niet alle voorspellingen uitgekomen, zo zou Barack Obama de laatste Amerikaanse president zijn.
    Vanga haalde de afgelopen tijd vaker de kranten. Zo voorspelde de blinde Bulgaarse naar verluidt de aanslagen van 11 september, de tsunami in 2004, de Brexit en de opkomst van Islamitische Staat. Vangelia Pandeva Dimitrova, zoals de echte naam van de vrouw luidt, blijkt ook twee gebeurtenissen te hebben voorspeld voor 2018.

    • China nieuwe supermacht en ontdekking nieuwe vorm van energie op Venus.

    Dit voorspelde de Bulgaarse nog meer:
    • In 2028 zal er geen honger meer zijn.
    • Tussen 2033 en 2045 zullen de poolkappen smelten, waardoor het waterpeil in de oceanen drastisch toeneemt.
    • In dezelfde tijd zouden moslims Europa beheersen en zal de wereldeconomie groeien.
    • Klonen wordt steeds normaler en dat zorgt ervoor dat artsen elke ziekte kunnen oplossen.
    • De VS zullen met Rome aanvallen met een speciaal anti-vrieswapen.
    • Tussen 2170 en 2256 zal er een nieuwe communistische wereldmacht opstaan, die tegelijk zal opbloeien met de herstelde natuur.
    • In dezelfde periode zal een kolonie op Mars een nieuwe kernmacht worden en onafhankelijkheid eisen van de aarde. Daar wordt een onderwaterstad gebouwd. Ook zal er iets ’verschrikkelijks’ worden ontdekt tijdens de zoektocht naar buitenaards leven.
    • Ergens tussen 2262 en 2304 kunnen we door de tijd reizen.
    • Vanaf 2341 is de aarde onbewoonbaar door rampen veroorzaakt door de mens. Maar de mensheid kan ontsnappen naar een ander zonnestelsel.
    • Tussen 4302 en 4674 is de mensheid onsterfelijk geworden en werken ze samen met aliens. Alle 340 miljard mensen in het universum zullen met God kunnen praten.
    • In 5079 zal het universum eindigen.””

    Bron: telegraafnl.

   • Jan A. Somers zegt:

    Oliemaatschappijen huren wel eens een pendelaar in om boven landkaarten te pendelen. In zo’n sessie vond die pendelaar wel op zo’n honderd plaatsen oliebellen. Als er eentje (van die honderd) echt waar was, stroomde het geld binnen (bij die maatschappij uiteraard). Als er niets van klopte was alleen het honorarium van die penedelaar verloren, en dat was niet zoveel.

   • Jan A. Somers zegt:

    “dat diverse Europeanen het niet meer leuk vinden” Waarschijnlijk het laatste rapport van het CPB niet gelezen. Nederlanders vinden het nog steeds leuk. Ik trouwens ook.

 72. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Dhr Wal Suparmo heeft recht op een aanrecht want het wel van belang wat/wie Vanga is.
  Zuid-Europeanen stonden niet zo lang geleden achter het IJzeren Gordijn, reikhalzend uitkijkend hoe wij volgens de Marxistische theorie op kapitalistische wijze aan onze Verelendung bezig waren. Na de val van de Muur ontvingen West-Europese volkeren wel deze nazaten van George Orwell om deel te maken van de onvolprezen Europese Unie.

  Bepaalde Oost-Europeanen denken dat zo’n Unie louter is voor de economische voordelen, maar wij in die Unie delen ook Europese waarden van bvb de Franse revolutie: Gelijkheid en Broederschap en dat allemaal in een democratische Staat met al zijn vrijheden. Waarom laten wij anders deze ex-communisten, anti-democraten, deel uitmaken van EUtopia, de US of E?

  Hongaren en vooral Polen dachten en denken daar anders over.. Die halen GroenLinks links en de PVV rechts in, Ze laten immigranten hun land niet toe of schoppen ze het land uit daarbij vergetend, dat zijzelf niet lang geleden in dezelfde situatie zaten, maar het is vaak handig last te hebben van Geheuegenverlies. De Eu dient deze staten niet alleen te korten op EU-subsidies, maar als het erger wordt deze Staten ook de deur te wijzen. Zakkenvullers, economische profiteurs, maar vooral populisten horen Hier niet thuis.

  • Jan A. Somers zegt:

   De oorsprong van de EU, de EGKS, was bedoeld voor de pacificatie van in de eerste plaats Duitsland, maar ook Frankrijk. Ik ken overigens geen Zuid-Europese landen achter het voormalige IJzeren Gordijn. Maar ja, mijn begrijpend lezen is niet meer zoals het was.

  • Ron Geenen zegt:

   @Zakkenvullers, economische profiteurs, maar vooral populisten horen Hier niet thuis.@

   Den Haag is wat dat betreft ook aardig voorzien.

 73. Ælle zegt:

  Dit bericht in de Telegraaf moet in de Java Post vereeuwigd worden:
  Tijdens debat over wet tegen groepsbelediging
  Hiddema zegt ’neger’ in Kamer
  Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE
  Updated 1 uur geleden
  2 uur geleden in BINNENLAND

  In een debat over justitie in de Tweede Kamer heeft Theo Hiddema van Forum voor Democratie het woord ’neger’ gebruikt. Hij deed daarmee de wenkbrauwen van politieke opponenten fronsen.

  • Ælle zegt:

   Toen mijn ouders in een nieuwbouwwijk gingen wonen werden ze door de overbuurvrouw ‘die zwartjes’ genoemd (vanwege hun zwarte haren). Later noemde mijn moeder háár (om aan te duiden wie ze bedoelde) mevrouw Zwartjes. Zelf werd ik als schoolmeisje in de bus ‘Wilde Bloem’ genoemd door een medereiziger. Ik was beledigd. De familie moet er nog steeds om lachen.I

   • Jan A. Somers zegt:

    Toen wij in 1946 in Vlissingen in een wijk met noodwoningen kwamen te wonen kregen we van onze nieuw buren van alles en nog wat aan huisraad toegestopt. En dat in een stad die platgeschoten was. Havendorp, een complete woonwijk met 389 woningen, een politie- en brandweerpost en 10 noodwinkels voor de bakker, slager, kruidenier etc. Verder een gebouwtje genaamd ‘De Zonnebloem’ waarin naast filmvoorstellingen, bruiloften en partijen e.d. ook kerkdiensten werden gehouden. En bij het bijpuimen van onze verloren schooljaren konden wij op de HBS dictaten van klasgenoten van de vorige jaren inkijken en eventueel overschrijven. Zodat wij ook meteen aan de proefwerken konden meedoen.

   • Ælle zegt:

    Woensdag 29 november 2017 – 12:15 uur; nieuws van gisteren
    Is dit 2017?! Dat is wat je je waarschijnlijk afvraagt wanneer je de schokkende beelden uit Libië bekijkt. West-Afrikaanse vluchtelingen worden in Libië verhandeld op een slavenmarkt. De beelden hebben wereldwijd tot grote verontwaardiging geleid. Ook onder veel artiesten en celebs. Zo zegt Rotjoch op Instagram: “Mijn hart huilt. Ik zie video’s van donkere mannen die verkocht worden als slaven… in 2017!”

   • Wal Suparmo zegt:

    Matuurleck moete men jae seggen! Mischien wel self erger!

  • Wal Suparmo zegt:

   Mariantje zo zwart al roet,
   Die wil eens wandelen maar zonder hoed……

 74. helen zegt:

  Ik ken dit als:
  Moriaantje, zo zwart als roet,
  Ging eens wand’len zonder hoed
  Maar de zon scheen op zijn bolletje
  Daarom droeg hij een parasolletje.

  En………. ik droom van Sinterklaas en zijn zwarte Pieterbaas. (Hoezo slaaf?)

  Kwamen allebei uit Morenland?

  • Wal Suparmo zegt:

   Niet alle Moren zijn zwart maar wel Mohammadaanen? Zo als de mensen in het Zuiden van de Filippijnen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Spreuk/Opdracht in mijn dissertatie:
    “Men geeft voor, dat het een trouwloos, valsch en moordadig volck is, gelijck als de Moorschgesinden off Mahumetanen in die landen doorgaens werden bevonden, en dat dienvolgende geen vaste verbonden met haer sijn te maecken, daerop men sig magh verlaten off geruststellen. Maer als men soude vragen, wat voor menschen d’onse off de Christenen sijn, en off sy niet diergelycke fauten en gebreecken hebben, sal men niet moeten seggen van jae?”
    Pieter van Dam, Beschryvinge van de Oostindische Compagnie, II, I, 166.

   • Wal Suparmo zegt:

    Matuurleck moete men jae seggen! Mischien wel self erger dan de Mahumetanen.

   • Ælle zegt:

    Matuurleck moete men jae seggen! Mischien wel self erger dan de Mahumetanen.
    Hou eindelijk eens op met dat stomme taaltje, alstublieft!

   • Wal Suparmo zegt:

    Stom of niet stom.Het is de taal van de Hollandse held J.P.Coen die Holland rijk had gemaakt.En die samurai beulen had gehuurt om de mensen in de Molukken en kopje kleiner temaken als zij hun produkten aan de Spanjaarden of Portugese verkopen ipv aan de Hollanders.

   • Ron Geenen zegt:

    @Niet alle Moren zijn zwart maar wel Mohammedanen? @

    Ja, dat verbaasd mij ook. In ons plaatsje is een middle east supermarket. En de meesten die daar komen en ook werken zijn erg blank. Zodra je ze hoor praten, weet je waar ze vandaan komen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “dat stomme taaltje, ” Pieter van Dam heeft dit in de 17e eeuw geschreven. Was top secret, vanwege de gedetailleerde gegevens over de handel in alle producten en bestuur, die niet bekend mocht worden bij de concurrenten. Het is in 1927- 1954 opnieuw uitgegeven bij Martinus Nijhoff, in de Grote Serie (Rijks Geschiedkundige Publicatiën), nrs. 63 t/m 96. In mijn ogen de meest belangrijke informatie over de VOC. Ben je wel een paar weken zoet mee.

   • Ælle zegt:

    Pieter van Dam was advocaat van de Heeren Zeventien, Jan.

    Juist COEN was bij de Engelschen HET ZWARTE SCHAAP en HEM werd de ambonsche MOORD verweten, hoewel hij Indië REEDS verlaten had toen de samenzwering werd ontdekt..
    Both schreef bij die gelegenheid (opvolging van overleden Coteels) dat COEN was “een persoon van modest seer leven, zedich, van goeder aert, geen dronckaert, niet hoovaerdich, in raadt seer bequaem int stuck van coopmanschap ende boeckhouden hem wel verstaende”.

    Bron: NNBW
    Itu dia!
    De mortuis nil nisi bene

   • Ælle zegt:

    Correctie en addendum:
    COEN was “een persoon seer modest van leven, zedich, van goeder aert, geen dronckaert, niet hoovaerdich, in raadt seer bequaem int stuck van coopmanschap ende boeckhouden hem wel verstaende”.

    Tegenover de wantrouwende Bantammers en de kuipende (listige = pinter busuk) Engelschen kon Coenslechts met de uiterste inspanning doen gelden. De verhouding werd op den duur ondraaglijk.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Pieter van Dam was advocaat van de Heeren Zeventien, Jan.” Dat weet ik zo langzamerhand wel. Ook Hugo de Groot! Daar is het moderne volkenrecht mee begonnen, Mare Liberum. Je moet toch ergens je kostje bij elkaar schrapen? Het ging mij om dat denigrerende ‘stomme taaltje’.

   • Wal Suparmo zegt:

    Het is toch maar MARE NOSTRUM geworden.

   • Jan A. Somers zegt:

    “bij de Engelschen HET ZWARTE SCHAAP” Uiteraard, het waren geduchte concurrenten. Andersom, de Engelsen werd verweten de hand te hebben gehad in de moord op admiraal Verhoeff en 30 kapiteins en opperkooplieden op 22 mei1608 op Lontor.
    De Ambonsche moord was in 1923. De poging tot samenwerking tussen de Engelse en Nederlandse Oostindische Compagnieën was in Europa gecreëerd mede om, bij de hervatting van de oorlog met Spanje, Engeland te binden. Op Ambon had dat in 1622 geresulteerd in een Engelse factorij onder Gabriel Towerson, met een bezetting van ongeveer twintig personen. In februari 1623 werden enkele Japanse soldaten, in dienst van de Compagnie, verdacht van spionnage voor de Engelsen en verraad, hetgeen zij na pijniging toegaven. Ook de gearresteerde Engelsen bekenden, aanvankelijk pas na een ‘scherper examen’, naderhand zonder pijniging, waarmee de bekentenissen geacht werden rechtmatig te zijn verkregen. Gouverneur Van Speult heeft nog overwogen de processtukken naar de Gouverneur-Generaal en de Raden op te sturen maar het grote aantal gevangenen, dertig personen, leverde problemen op met de bewaking, en er was geen schip beschikbaar voor transport naar Batavia. De groep werd ter plaatse berecht, waarbij allen schuldig werden bevonden aan crimen laesae majestatis, hoogverraad. De door de fiscaal geëiste straf om “met den swaerde gestraft te worden, datter de doot navolght” werd door Gouverneur Van Speult en zijn Raad toegewezen. Twee Engelsen werden gespaard om de goederen van de Engelsen tijdelijk te beheren. Het is de vraag of krachtens de vigerende procedures de ondervraging onder tortuur van de eerste Japanner geoorloofd was geweest. Wel was het gangbaar om belastende verklaringen van meer dan één getuige aan te nemen als voldoende grond tot pijniging. De vereiste bevestiging van de verklaring, buiten pijniging, was echter niet duidelijk en ook de op de zaak betrekking hebbende documenten zijn niet geheel betrouwbaar.
    In de bekentenissen van de overige acht Japanners wordt geen melding gemaakt van tortuur, maar volgens verklaringen van leden van de Raad van Ambon waren zij “met water, d’een min d’ander meer gepijnicht, naerdat se eerst frivolijck en met ongefondeerde redenen weijgerden iets te bekennen.” Ook in het proces-verbaal van het verhoor van de Engelse verdachten was geen melding gemaakt van pijniging en herhaling van de bekentenis zonder tortuur, maar in de genoemde verklaringen van de leden van de Raad van Ambon valt te lezen dat zij tot bekentenis zijn gebracht “na kleine of geene torture met water” of met brandende kaarsen onder de oksels en elleboog.
    Het is vreemd dat tegen het vonnis in zo een zware zaak geen appel in Batavia was aangetekend. De opvatting van de Engelsen dat de zaak had moeten worden voorgelegd aan de Nederlands-Engelse Raad van defensie krachtens artikel 30 van het tractaat van 1619 werd verworpen. Deze Raad was immers geen rechterlijk college, slechts een politiek, commercieel, defensief college. Gouverneur-Generaal Carpentier en de overige leden van de Raad waren van mening dat het proces in Ambon weliswaar rechtvaardig, maar ook te informeel en hard was geweest. De Heeren XVII waren met de zaak in verlegenheid gebracht, en in de instructie voor Gouverneur-Generaal en Raden van 17 maart 1632 werd geboden dat dergelijke processen niet mochten plaats vinden zonder kennisgeving aan en advies van de Gouverneur-Generaal en Raden.
    Vooral in Europa werden de betrekkingen tussen Engeland en de Republiek door deze onverkwikkelijke, en juridisch omstreden zaak danig geschaad; ondermeer werd Coens terugkeer voor zijn tweede ambtstermijn erdoor vertraagd. Deze ‘Ambonsche moord’ werd een grief die tot de eerste Engelse oorlog, 1652-1654, voortdurend werd aangehaald en pas in 1667, met de Vrede van Breda, definitief werd bijgelegd.

 75. e.m. zegt:

  @Wal Suparmo zegt: 25 november 2017 om 12:16 am Een heel goed antwoord van dhr van den Broek dat een begin is van de voorspelling van de blinde Hongaarse VANGA DEMITRIVA.Dat Europa in 2035 dominant Mohammadaans wordt en natuuurlijk ook Holland. En de vervloeking van hun Allah aan oud kolonialistische landen als zijnde karma , goed geteisterd wordt door hune terroristen..@

  — Met 5 procent vormen moslims een betrekkelijk kleine minderheid in Europa.

  1. Zelfs als er ‘geen migratie’ zou plaatsvinden, zal de moslimbevolking in Europa toch nog groeien tot 7,4 procent in 2050.

  2. Bij een ‘gemiddelde migratie’ (gelukzoekers, familiehereniging) zal dat percentage 11,2 procent zijn; dat betekent dan 58,8 miljoen moslims in 2050.

  3. Maar óók bij een eventuele ‘hoge migratie’ (2. + vluchtelingen/asielzoekers) blijven de moslims een minderheid in Europa; 75 miljoen moslims in Europa oftewel 14 procent tegenover 460,7 miljoen niet-moslim Europeanen.

  — 2035 ???

  http://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/11/29/5-facts-about-the-muslim-population-in-europe/?_sp=87d96c5d-e836-4ec9-98f1-17152c5021a9.1512058935536

  • Wal Suparmo zegt:

   30% van de Javanen zijn ZEKER geen Mohammadaanen(Hindhu,Budha,Kristen,Javaniseme belijders) en een andere 40% zijn de z.g KTP( Identiteis kaart) Mohammadaanen die gedwongen de kolom religie intevullen als zijnde Mohammaden maar het niet zijn of minstens het niet partactiseren.Anderes zijn de mensen van buiten Midden en Oost Java.

  • Wal Suparmo zegt:

   Do not underestimate the power of DAKWAH van de Mohammadanen om de mensen op verschillende wijze te dwingen om Mohammadaan teworden Volgens hun verlaten 2% perjaar de Europennen het Chrstendom.Om Mohammadaan te bekpmen of MUAMALAFS. Zelf de Duitze ex Paus …

  • Jan A. Somers zegt:

   We moeten rekening houden met een trend die mogelijk sterker wordt. In Centraal Afrika gaat het niet goed. Droogte, droogte , droogte. Kan erger worden. Er is nu al een horizontale migratie naar zowel Oost als West. En die ontvangende landen kunnen het nu al niet aan.

 76. e.m. zegt:

  @Wal Suparmo zegt: 30 november 2017 om 7:07 am Niet alle Moren zijn zwart maar wel Mohammadaanen? /…/@

  — Ook niet !
  Niet alle Javanen zijn zwart . . .

 77. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Moriaantje zo zwart als roet
  ging uit wandelen zonder hoed.
  En de zon scheen op haar bolletje
  daarom droeg zij een parasolletje

 78. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Moriaantje zo zwart als roet!!! Om terug te komen op zwarte Piet, de knecht van Sint. Hij wordt op vroegere prenten uit de 19de eeuw, ondanks zijn moorse oorsprong dwz donker uiterlijk, toch als een cliché, een zwarte, een neger met dikke lippen uitgebeeld.

  Laten we niet vergeten dat we Zwarte Piet toch in het tijdsbeeld, het koloniale tijdsbeeld dienen te bezien. om Zwarte Piet te “dekoloniseren” en hem in wit uit te beelden doet niks af aan de onderliggende koloniale, discriminerende en denigrerende verhoudingen. Het woordgebruik is al aanstootgevend. Wellicht kunnen Nederlanders van andere volkeren wat leren. In Italië spreekt men over “persone di colore” , vrij vertaald gekleurde mensen, zonder dat wit-zwart denken. Italië heeft ook koloniën gehad, wellicht wordt er zorgvuldig met taal omgegaan.

  iK ga maar weer verder aan mijn Moorkop.

  • Jan A. Somers zegt:

   In Bari zijn ze voorzover ik weet, niet verder gekomen dan het zeulen van de zwarte Sint door de nauwe straatjes en even in een bootje de zee op. Daarna twee dagen tentoongesteld en dan weer de kerk in. Op zes december weer een rondje. Oh ja, ook het aftappen van het Santa Manna.en het teder kussen van de karaf door de kerkelijke hotemetoten. Maar misschien heb ik het mis, deze ‘kennis’ zit zo diep verscholen in mijn oude brein. Maar de gekleurde mensen heten hier gewoon kleurlingen. Ik weet niet of dit nog politiek correct is. Nederzoenen en moorkoppen in ieder geval niet. Krijgen we weer demonstraties. Maar ze zijn wel lekker. Mijn Zeeuws meisje kreeg zaterdag een omhelzing van Zwarte Piet. Gelukkig kan ik hier die foto niet plaatsen, rolt de hele reutemeteut over mij heen. Black Friday mag overigens wel. De wereld is ingewikkeld geworden.

   • e.m. zegt:

    @Black Friday mag overigens wel.@


    .
    😉

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Zwarte Sint?…… Is anti-clericaal geleuter, maar wat mag ik uit het zwaar gereformeerde Zeeuwse verwachten dan spijkers op laag water zoeken. Die verwijzing naar Bari is zeker een Lof der Zotheid.
    De overtreffende trap in het taalmisbruik is wel: Zeulen- kerkelijke hotemetoten!!!! Op zo’n manier praat men toch niet over een andere godsdienst, maar bij die Heer is alles geoorloofd.

    Over respect gesproken! Hormat is zeker alleen maar een-richtingsverkeer bij verstokte kolonialen. Ik verwacht wel commentaar in gekuisde woorden, maar het zijn alweer ongepaste, onfatsoenlijke en weinig sympatieke bewoordingen.

    Black Friday in het zwart-wit denken plaatsen? Typisch voor iemand die zich niet in de moderne en Italiaanse geschiedenis oriënteert.

   • R Geenen zegt:

    @Black Friday @

    Grappig, dat zoveel gewoonten uit Amerika door andere landen worden overgenomen.

   • e.m. zegt:

    @Grappig, dat zoveel gewoonten uit Amerika door@

    — allemaal Europese nazaten is bedacht . . .

   • Ælle zegt:

    In the United Kingdom, the term “Black Friday” originated within the Police and NHS to refer to the Friday before Christmas. It is the day when emergency services activate contingency plans to cope with the increase in workload due to many people going out drinking on the last Friday before Christmas. Ha-ha-ha-ha-ha

   • e.m. zegt:

    “”Pakketdief op heterdaad betrapt””

    — Grappig, dat deze Amerikaanse gewoonte in Nederland niet voorkomt . . .

    https://www.telegraaf.nl/video/1386453/pakketdief-op-heterdaad-betrapt

   • Wal Suparmo zegt:

    FRIJDAG van ROBERTSON CRUSOE moet zeker een neger zijn.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Zwarte Sint?…… Is anti-clericaal geleuter,” Het spijt mij zeer dat u zich gekwetst voelt in uw levensovertuiging. De gewraakte tekst is dan ook niet van mij, noch van een Zeeuwse spijkerzoeker, noch van een andere godsdienst (In Italië zijn ze toch vaak ook Katholiek, net als ik?), noch van een verstokte koloniaal. Die tekst was uit een column van een algemeen gerespecteerde cabaretier uit Amsterdam. Als tegenwicht voor de heisa rond Zwarte Piet. Dat ‘gezeul’ kwam mij overigens bekend voor. In Soerabaja, als misdienaar bij processies, zeulen met het baldakijn of een beeld. En als vrijwilliger tot enkele jaren geleden (gestopt vanwege slechte conditie) bij begrafenissen. Vanwege het gebrek aan priesters stond je er dan alleen voor. Met staf (met kruisbeeld), wijwatervat, wierookvat, gebedenboek. Daarbij je decorum zien te bewaren. Dat was ook zeulen. Rollator was niet mogelijk.
    Ook die zwarte bisschop was mij niet onbekend in Nederland. Ik heb pas nog 19e-eeuwse prenten gezien met twee bisschoppen. Eentje wit, heel vriendelijk sprekend. Naast hem zwart, wild uiterlijk en met kettingen rammelend. En ook nu in de kerk, een priester uit Sri Lanka, en een Keniaan. Beiden goed zwart. En in Indië nog als misdienaar vooral bij plechtigheden met de bisschop op bezoek. Mieter af, mieter op. En steeds die ring kussen. Je mocht niet lachen, dan kreeg je erna ruzie met die non die ons drilde.
    Ik krijg hier ook vaak opmerkingen die op mij kunnen overkomen als aantasting van mijn integriteit. Dan denk ik: ach, gewoon doorgaan met waar ik mee bezig was.
    Nogmaals, mijn spijtbetuiging voor hoe of ik ben overgekomen.

   • e.m. zegt:

    @Ik krijg hier ook vaak opmerkingen die op mij kunnen overkomen als aantasting van mijn integriteit. Dan denk ik: ach, gewoon doorgaan met waar ik mee bezig was.
    Nogmaals, mijn spijtbetuiging voor hoe of ik ben overgekomen.@

    — Grote klasse !!! Kom je zelden tot nooit meer tegen bij jongere generaties, zo’n verheven attitude . . .

   • Ælle zegt:

    Conimex is ook al Zwart;
    https://www.conimex.nl/black/
    tot en met hun kookboek
    Ha-ha-ha-ha-ha

 79. helen zegt:

  Vroeger, meer dan zestig jaar geleden, zaten bij ons op de witte school, twee donkere meisjes.
  Een van hen zat bij mij in de klas en ik speelde wel met haar. Nooit was ik me ervan bewust dat zij en haar zusje, of haar ouders, anders zouden zijn dan witte mensen. Nooit heb ik nagedacht over hun huidskleur, totdat ………….het zwarte pieten gezeur begon!

 80. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Wat ik uit de bovenstaande waarnemingen concludeer (Helen en Wal Suparmo), is dat Zwarte Piet dient blijven te bestaan en in de originele uitvoering, die alle racistische vooroordelen bevestigt. Anders zouden die twee nooit tot ontdekkingen zijn gekomen dat Zwarte Piet überhaupt een huidkleur heeft.

  Misschien kunnen die twee zich bezighouden met Heer Bommel en (witte) Tom Poes, natuurlijk in de dialectiek van Sinterklaas en Zwarte Piet.

  Ik ga verder met het eten van een Negerzoen.

 81. Jan A. Somers zegt:

  Uit Belgische Seniorenweb: Wie legt er vanavond wat in onze schoen? Het zwartepietendebat is in Nederland volledig ontspoord.

 82. Jan A. Somers zegt:

  Het Rijke Roomsche leven was ook doorgedrongen in Indië. Bij de voorbereidingen van de mis hielpen we altijd de koster. Favoriet was het schenken van de wijn in de ampullen. Dat was natuurlijk heel moeilijk, je kreeg die fles nooit helemaal leeg. En weggooien zat er ook niet bij!!! Wij waren ook kieskeurig voor de superplie over onze toog. Er waren heel lange bij, net een jurk voor bruidsmeisjes. Wij zochten altijd de meest gekrompen, kortste uit. Dat leidde dan tot veel gegiechel bij de meisjes uit het kinderkoor die net toe waren aan hun eerste bhtjes. Mijn broer was een stuk ouder dan ik en was acoliet, een soort supermisdienaar. In zijn gebedenboek had hij onderstreept bij welke zinnen er door ons moest worden gebogen. Een keer hadden ze dat boekje verwisseld, wat tot grote woorden leidde van de non die ons drilde.
  Mijn moeder moest als vrijwilliger periodiek bij katholieke buurtgenoten de kerkbijdrage ophalen. In onze wijk woonden veel KM-gezinnen. Mijn moeder was daar natuurlijk vele rangen lager vanwege haar kleurtje. Tot ze wisten wie mijn vader was, ze kreeg meteen een aantal strepen en krullen erbij.

 83. Ælle zegt:

  Waarom kon ik vanmiddag mijn postpakket naar Frankrijk niet versturen?
  Zogenaamd lag alles plat/stil in Nederland, werd me gezegd?
  Wie weet hier meer vanaf?

  • e.m. zegt:

   Vandaag (pakjesavond) was er een actie op het hoofdkantoor te Den Haag van 350 onderbetaalde* Poolse, Nederlandse en Portugese uitzendkrachten; vooral ’s avonds en ’s nachts werkzaam als pakketsorteerders in de Post.nl depots te Waddinxveen, Amersfoort en Goes.

   *worden volgens vakbond FNV al jaren niet conform Post.nl-cao betaald

   • R Geenen zegt:

    @*worden volgens vakbond FNV al jaren niet conform Post.nl-cao betaald@

    Toch niet erg. Intussen leren ze werken en een vak. Toen de Indo in de jaren 40/50 in Nederland kwamen, werden ze nog erger behandeld.

   • Ælle zegt:

    https://denhaagfm.nl/2017/12/05/pakketsorteerders-eisen-miljoenen-van-postnl/
    Moeten de pakketten nog duurder worden?! Het geld komt dan wel uit onze kantong duit.
    Tolol sih!

   • Ælle zegt:

    Toen de Indo in de jaren 40/50 in Nederland kwamen, werden ze nog erger behandeld.
    Hoe dan? Vertel, aub! Tell us, please!

   • e.m. zegt:

    Hier is gewoon sprake van een arbeidsconflict. Heeft helemaal niks met Indo’s te maken. Waarom altijd maar weer die oh-zo-zielige-Indo er toch steeds maar bij slepen.

    Als er éen minderheidsgroepering het helemaal heeft gemaakt in Nederland, dan zijn het wel de Indo’s geweest.

    In het geduide arbeidsconflict tussen werkgever en weknemers gaat het maar liefst om 5 miljoen euro achterstallig loon.

    Moet je die zogenaamde zielige Indo’s eens over het achterstalllige soldij van de ex-KNIL’ers horen, de zogenaamde Backpay. Ja, want alleen Indo’s mogen voor hun rechten opkomen. Polen en Portugese uitzendkrachten niet.

    Mag ik gauw een teiltje a.u.b. Snel !!!

 84. Ælle zegt:

  Wanneer een werknemer ook daadwerkelijk een loonvordering wil instellen, zal hij aan twee voorwaarden moeten voldoen:

  1. Allereerst ligt de bewijslast bij een arbeidsconflict bij de werknemer. Dat wil zeggen dat de werknemer moet bewijzen dat de schuld van het arbeidsconflict bij de werkgever ligt, of in elk geval dat de gevolgen voor rekening van de werkgever behoren te komen. Doet de werknemer dat niet of kan hij dat niet, dan krijgt hij gedurende de periode dat hij niet werkt ook geen loon.

  2. De tweede voorwaarde is dat de werknemer alle medewerking moet verlenen om de oorzaken van het arbeidsconflict weg te nemen. Dat wil dus zeggen dat de werknemer bijvoorbeeld een andere leidinggevende gegeven kan worden, het conflict kan worden uitgesproken of hij kan worden herplaatst naar een andere afdeling. De werkgever kan dus niet verlangen van de werknemer dat die gewoon weer terugkeert naar zijn oude werk, zonder dat het arbeidsconflict is opgelost.

  Kan de werknemer aantonen dat de schuld van het ontstaan van het arbeidsconflict voor rekening van de werkgever hoort te komen en heeft de werknemer alle medewerking verleend aan het oplossen van het conflict (maar is dat (nog) niet gelukt), dan moet de werkgever hem gewoon doorbetalen.

  Bron: Wet & Recht
  Teiltje van zink of plastiek?

 85. e.m. zegt:

  Nu de praktijk: de schijnconstructie.

  Sinds juli 2015 is de Wet Aanpak Schijnconstructies van kracht om zo constructies aan te pakken die die door werkgevers zijn opgezet om regels en cao-afspraken te omzeilen.

  PostNL bestempelt een uitzendbureau als onderaannemer. Dit uitzendbureau huurt vervolgens via een tweede bv. postsorteerders in. Met deze schijnconstructie ontwijkt PostNl de uitzend-cao, bespaart op loonkosten en ontneemt de werknemers alle rechten.

  De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft deze constructie als onwettig beoordeeld.

  Met de actie van gisteren hebben de postsorteerders/uitzendkrachten PostNL twee weken de tijd gegeven om te reageren op hun eisen (vergoeding voor gemist loon, vakantiegeld, pensioen en toeslagen). Zo niet, dan stappen ze naar de rechter. Netjes toch . . .

  Oh, te laat; volgende keer Chinees Porselein !

  • Jan A. Somers zegt:

   Een CAO is er om te worden nageleefd. Niet voor niets is dit wettelijk vastgelegd. Als onderhandelingen hierover mislukken is er als laatste drukmiddel stakingsrecht. Desgevraagd spreekt de rechter zich uit over de rechtmatigheid. Meestal wel. Volgende week staakt cabinepersoneel van de KLM. Bij TNO was ik een tijdje secretaris van de Centrale Personeelsraad. Toen het wetsontwerp inzake stakingsrecht voor ambtenaren was ingediend was er onrust onder bepaalde groepen TNOers die dachten ambtenaar te zijn. Mij (geen jurist!) werd gevraagd een advies te schrijven voor de Raad van Bestuur. Kwam met een half A4tje: het wetsontwerp gaat over ambtenaren. Wij zij geen ambtenaren en hebben al lang stakingsrecht. Dubbele ellende: Geen ambtenaar en ook als TNOer nog eens stakingsrecht!! Ongehoord!.

  • Jan A. Somers zegt:

   “opgezet om regels en cao-afspraken te omzeilen.” Ik dacht een reeks duistere tussenconstructies met de werkgever aan de ene kant en die werknemers aan de andere kant.

  • Jan A. Somers zegt:

   In de NRC van 9 december een goed verhaal over de praktijken van de Post met bezorgers. Eenzijdige tariefsverlaging per bezorgd pakketje voor de ZZP-ers. Weelde van het webwinkelen: Veel nieuwe krachten moeten aannemen, maar zonder aanstelling: ZZP! Zouden ze geen last hebben van de vakbonden. Maar dat wisten ze met hun staking zelf al (gedeeltelijk) terug te draaien. Nog meer last van webwinkelen: In mijn gang is het een bezorgpunt geworden van al die nietthuis mensen in onze flat. En nieuwe oudpapierbakken voor al die enorme dozen erbij. Leuk voor ons vrijwilligers die die loodzware bakken buiten moeten zetten. De jongelui in de flat doen dat niet, daar zijn die oudjes goed voor.

   • e.m. zegt:

    En nu komt ook Sandd met een eigen Kerstpostzegel, en duiden (uiteraard) op het aanmerkelijk prijsverschil met Tante Pos.

    Over vakbond gesproken, hoe groot is de actie-bereidheid onder “die oudjes” om de jongelui buiten te zetten?

   • Jan A. Somers zegt:

    Rustig blijven, dat schept tevredenheid. Antwoord van de jongeren: we moeten werken om de hypotheek te betalen. Zij zullen nooit snappen dat als je naar buiten gaat en langs die bakken loopt, je natuurlijk zo’n bak gewoon even mee neemt. Multitasking heet dat geloof ik. Maar ze kunnen op hun kijkdoos ff het woordenboek niet vinden. Zelfs hun bij ons bezorgd pakket wordt pas na een week opgehaald.
    Dat prijsverschil tussen Sandd en Tante Pos moet ook ergens vandaan komen.

   • R Geenen zegt:

    @De jongelui in de flat doen dat niet, daar zijn die oudjes goed voor.@

    Gewoon gebrek aan opvoeding van de ouders

   • Jan A. Somers zegt:

    Die hadden het te druk met feesboek enzo. Die opvoeding was met 30-40- jaar geleden ook allang voorbij. Voor langetermijn geheugen moet je langer inloggen, en daar is geen tijd voor Druk, druk, druk!.

 86. Ælle zegt:

  De Kick off: ONDERZOEK van dekolonisatie, Overbodig of hard nodig van 3 maanden geleden.
  Voor degenen die geen benul hebben of juist geïnteresserd.zijn in de onderzoeken,.waar het om draait is hier de video van Vimeo die net duizend maalen zestien maal is afgespeeld.
  Het duurt wel meer dan twee (2) uren waarnaar geluisterd mag of kan worden.
  U is gewaarschuwd..
  Mooie Katinka Baehr, freelance journaliste opent de lezing, is gastvrouw. en weet een goed interview te geven.
  Enjoy!

  • Ælle zegt:

   Alweer een foutje is in de tekst ingeslopen waarschijnlijk door het tweemaal uitvallen van de computer afgeleid.
   Mevrouw Baehr neemt interviews af. Ze geeft ze (nog) niet.
   Nominaties voor haar werk zijn (Prijzen heeft ze al)
   2017 Gouden Freelancer
   2016 Cinekid Kinderkast Prijs, 1 Minuutje, NTR/Radiomakers
   Desmet
   2016 Cartoons on the bay Venice, 1 Minuutje, NTR/Radiomakers Desmet
   2015 Prix Europa – Jezus en de IND, Toendra, VPRO/Solaparola
   2013 De Tegel – De familie Omerovic (Eindredactie), Plots, VPRO
   2008 De Tegel – Vroomshoop, Een dorp zonder werk, OVT, VPRO

   Voor de zeer interessante documentaire “Niet mijn oorlog” was zij de coach.
   https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_4267443~niet-mijn-oorlog~.html

 87. Ælle zegt:

  En voor degenen die van films houden (zoals wijlen mijn Moeder, wat begon toen haar Vader zijn filmprojector aan bioscopen uitleende op het eiland Biliton.
  Dit is een bijna twee uur durende oude zw/w Full movie getiteld ‘Enam Jam di Jogja’/ Zes uren in Djokja gebaseerd op de werkelijke situaties. uit het verleden.
  Er wordt Indonesisch en Nederlands gesproken, ondertiteld in het Engels.

 88. Ælle zegt:

  Aardbeving op West tot Midden Java
  20 patienten worden in Banyumas buiten de zalen behandeld
  https://news.detik.com/berita-jawa-tengah/d-3772092/akibat-gempa-20-pasien-rsud-banyumas-di-rawat-di-luar-ruangan
  Indonesian earthquake: Strong quake hits Java and felt as far away as Jakarta
  BREAKING: THE Indonesian island of Java has been struck by a huge earthquake that killed an unknown number of people and resulted in widespread damage.
  News Corp Australia NetworkDECEMBER 16, 2017 7:54AM

  • Wal Suparmo zegt:

   In Tasikmalaya is her zelfs 7,3 RICHTER gevoelt en nu verwachten ze een tsunamie.

   • Ælle zegt:

    Bantoel, Tjilatjap, Poerworedjo,Yogya en Brêbês moesten er ook aan geloven.
    RIP, beterschap en sterkte toegewenst aan alle getroffenen.
    Sorry voor de foute spelling.

   • Wal Suparmo zegt:

    Gelukkig geen tsunamie en menselijke slagoffers minder dan tien .Geen grote of gouvernerment
    gebouwen neergesiort.Alleen maar een paar onderd van het volk dat steun zal krijgen van het gouverment voor de wederopbouw.

   • Ælle zegt:

    In Tjiamis/ Ciamis overleed 70-jarige Dede Lutfi in Desa Gunungsari RT 04 RW 02 Kecamatan Sadananya, Ciamis. Hij werd onder het vallende puin.bedolven alsook 80-jarige Ibu Aminah waga Sugihwaras Gg. 1 RT 02 RW 18 uit Pekalongan.
    Wat een verdriet voor de nabestaanden die ook hun woningen kwijt zijn. Ik hoop dat de Indonesische regering hun zal compenseren.
    Was er geen waarschuwing geweest? Aardbevingen kunnen toch voorspeld worden? Zelfs door het gedrag van dieren kan men een aardbeving verwachten. Dagen tot uren tevoren.

   • Ælle zegt:

    waga Sugihwaras moet zijn warga ( is inwoner,/burger van ) Sugih Waras ten oosten van Pekalongan

   • Ælle zegt:

    Derde slachtoffer is 34-jarige Fatimah,inwoner van Jambon, Rt 27, Argosari, Sedayu, Kabupaten Bantul. RIP.

 89. Ælle zegt:

  In Pakistan zijn vandaag al acht doden gevallen in een Protestante kerk. Er staat op het bord Methodist, Church gepleegd door twee zelfmoordterroristen /pokkenlijers en ik heb heriineringen aan zo’n kerkgebouw waar ik op de Fröbelschool, de Haantjeskerk in het voorportaal Hollandse liedjes heb leren zingen.. Een wonder dat er toen nog geen zelfmoordidioten waren geweest.

 90. e.m. zegt:

  Op CNN komt de laatste dagen tijdens ‘the break’ een toeristische ‘wonderful Indonesia’ commercial voorbij als zijnde een heerlijk duikparadijs voor toeristen in enkel zwembroekje en bikini. Geen attentions hoe je te gedragen in een overwegend moslimland. Of hoe oud-Jakarta gouverneur, de Chinese christen Ahok op basis van ‘fake news’ tot 2 jaar cel is veroordeeld voor blasfemie. Hoor daar trouwens weinig Indische Indonesia lovers over zoveel onrechtvaardigheid.

  How come ?

  • Wal Suparmo zegt:

   Drie honderd jaar hebben ze Portugees en TETUM( hun taal) gesproken, Maar binnen 10 jaar is alles verdwenen en nu spreken Indonesisch.Net als het Hollands is na 350 jaar verdenen in Indonesia.Anders dan het Engels!

   • Ælle zegt:

    Despite almost 500 years of direct contact with the West, the linguistic history of East Timor has been relatively little studied to date. The former Portuguese ter- ritory, a colonial backwater for almost 400 years, finally achieved international prominence during twenty-four years of Indonesian control (1975-1999). It gained world-wide attention in dramatic circumstances in late 1999 during and after the internationally sanctioned referendum on self-determination. In this paper we attempt an outline of the linguistic history of East Timor, di- viding the period since first Western contact into three discrete periods. Patterns of language maintenance and survival over time in East Timor are closely linked to the country’s complex historico-political circumstances. At least three very differ- ent historical phases – political and linguistic – can be identified: each new one in turn radically shorter and more overwhelming than its predecessor, and each with very different linguistic consequences: (1) Portuguese contact and colonization (1500s-1975) (2) Indonesian occupation (1975-1999) (3) Post-Referendum/Independence (1999-) 1. Overview of the Indigenous Language Situation In any discussion of the linguistic situation in East Timor – past or present – a clear distinction needs to be made between indigenous and non-indigenous lan- guages of East Timor. From a historical, linguistic and cultural perspective, the most important non-indigenous languages of East Timor are Portuguese, and Ma- lay/Indonesian, the languages of the two colonizing powers in East Timor. To this list of non-indigenous languages can be added English, Portuguese Creole, varie- ties of Chinese and the many languages of Indonesian transmigrants entering East Timor after Indonesian occupation of East Timor began in 1975. Each of these, with the exception of specific transmigrant languages, will be referred to in the sections that follow below.

    TOWARDS A LANGUAGE HISTORY OF EAST TIMOR

   • Ælle zegt:

    A matter of perspective is the difference between colonization or occupation.

    A. If you are from a wealthy nation that is profiting by stealing the resources of a poor nation, you are colonizing them.
    B. If you are from a poor nation that is being controlled by military forces from a wealthy nation, you are being occupied.

    It’s the same as one man’s freedom fighters are another man’s terrorists.

    ~ Parrotman 2006; Racine Wisconsin USA

   • Wal Suparmo zegt:

    DEDY MULYADI di Bupati van Subang die nu meedoet aan de verkiezingen voor gouveneur van West Java heeft ooi gezegt; GELUKKIG dat wij door Nederland waren gekolloniseerd.Anders zijn wij nu alllemaal al Katholiek geworden en Hollands spreken .Zoals de Portugesen en Spanyaarden hebben gedaan .Vooral in Zuid Amerika.

   • Ælle zegt:

    Tetun, or Tetum
    Official Name is Democratic Republic of East Timor
    Population1,202,000 (2014 World Bank)
    Principal Languages Portuguese, Tetun Dili
    Literacy Rate 68% (2015 UNESCO)

    The number of individual languages listed for East Timor is …21. Of these, 20 are living and 1 is EXTINCT Of the living languages, 19 are indigenous and 1 is non-indigenous. Furthermore, 2 are institutional, 1 is developing, 11 are vigorous, 5 are in TROUBLE, and 1 is DYING!!!
    East Timor has in recent times generated significant public interest around the world, especially after the events of August–September 1999. It has an unusual colonial history: centuries of Portuguese contact and control (1500s–1975) were followed by a brief but very intense period of Indonesian occupation (1975–1999). From the language-planning perspective, it makes for a relatively unusual case study since it allows us to consider the impact of two very different colonising powers on the same linguistic territory. Portuguese attempts to modify the linguistic environment in East Timor were in most cases relatively slow to gather pace, only showing real potential to seriously impact on the local environment from the 1970s on. But political upheaval in Portugal and then in East Timor brought all of this to a sudden halt – especially after the arrival of the Indonesians who quickly moved to impose an Indonesian linguistic, social, military and economic model – in East Timor. But the situation in East Timor has once again unexpectedly undergone radical change with the end of Indonesian occupation and the arrival of international administration in September 1999. Since that time LANGUAGE PLANNING issues have proved to be amongst the most contentious issues in East Timor.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Net als het Hollands” Klopt helemaal. Nederland liet de Inlanders in hun eigen taal: Het Maleis, oorspronkelijk in gebruik als lingua franca in de gehele archipel en daardoor etnisch neutraal, werd de standaard waarmee tevens een belangrijke stoot werd gegeven aan de ontwikkeling van een nationale identiteit. Was het aantal kranten tussen 1918 en 1925 al gegroeid van 40 tot 200, in 1938 bestonden er 400 dag- week- en maandbladen. Bij de verspreiding van literatuur, vertalingen van de klassieke (Westerse) wereldliteratuur, de moderne (Westerse) literatuur en de opkomende moderne Indonesische literatuur, speelde het gouvernements uitgeversbedrijf Balai Poestaka, het Kantoor voor de Volkslectuur, een belangrijke rol. Deze instelling, gesticht in 1908, kan worden gezien als een van de belangrijkste voortbrengselen van de ethische politiek. Zij beheerde openbare bibliotheken binnen de Hollandsch-Inlandsche Scholen en haar uitgaven beperkten zich niet tot literatuur, maar omvatte bijvoorbeeld ook publicaties over persoonlijke hygiëne, verkeersregels, en vrouwen in de politiek. Van groot belang voor de acceptatie van Balai Poestaka was dat de vertalingen behalve in het Maleis ook in regionale etnische talen werden uitgevoerd. Het Nederlands werd alleen als voertaal onderwezen met het oog op Nederlandstalig vervolgonderwijs, hoger onderwijs en universitair onderwijs. Maar thuis moesten we van baboe Soep Nederlands spreken met haar dochter. Dat werd dus toen al een slimme meid, op haar toekomst voorbereid.

   • Ælle zegt:

    Dedy beweert dus dat de mens niet zelf kan kiezen. Wij zijn toch geen robots of volgens hem dus wel. Wij hebben allen een vrije wil om te kiezen wat we willen geloven. Ik denk eerder dat moslims …… vul zelf maar in.
    Ik copieer uit het boek Islamic Education and INDOCTRINATION: The CASE in Indonesia;
    Here we go:
    Islamic schools, especially madrasahs, have been viewed as sites of indoctrination for Muslim students and militants. Some educators and parents in the United States have also regarded introductory courses on Islam in some public schools as indoctrinatory. But what do we mean by “indoctrination”? And is Islamic education indoctrinatory?

    This book critically discusses the concept of indoctrination in the context of Islamic education. It explains that indoctrination occurs when a person holds to a type of beliefs known as control beliefs that result in ideological totalism. Using Indonesia as an illustrative case study, the book expounds on the conditions for an indoctrinatory tradition to exist and thrive. Examples include the Islamic school co-founded by Abu Bakar Ba’asyir and the militant organisation Jemaah Islamiyah. The book further proposes ways to counter and avoid indoctrination through formal, non-formal, and informal education. It argues for the creation and promotion of educative traditions that are underpinned by religious pluralism, strong rationality, and strong autonomy. Examples of such educative Muslim traditions in Indonesia will be highlighted.

    Combining philosophical inquiry with empirical research, this book is a timely contribution to the study of contemporary and often controversial issues in Islamic education.

   • Wal Suparmo zegt:

    WiJ heben hier over de TAAL niet het GELOOF.

   • Ælle zegt:

    Momenteel zijn alle landen in de regio (ZUID AMERIKA) in het algemeen gescheiden van de katholieke kerk en verklaren ze seculiere wetten , met garanties van religieuze vrijheid voor haar inwoners. Het laatste land dat godsdienstvrijheid goedkeurde , was in 2008 Bolivia.
    Chili (25%) en Uruguay( 41%) hebben de minste gelovigen, eerder atheïsten en agnostici.
    Argentinië en meer Z-Amerikaanse landen laten zich ook niet meer indoctrineren! Er staan al wel 15 moskeeën. Bij mij staan er al vier in de nabije omgeving.
    Minder dan 20% van de Argentijnen praktiseert het Katholieke geloof nog.

   • Wal Suparmo zegt:

    Als men niet meer in de Katholieke goddienst geloofd en Mohammadaan wordt is het van wal naar de sloot.

   • Wal Suparmo zegt:

    Moet natuurlijk zijn :” van DE wal naar de sloot”.

   • R Geenen zegt:

    Mijn neef Gustav Chevalier in Jakarta zuid is katholiek, net als zijn vrouw. Hun dochter is met een protestante man getrouwd en dochter is nu ook protestant. Beiden wonen in bij mijn neef. Hun zoon is met een moslima getrouwd en is ook moslim geworden. Als ze bij hun pa op bezoek komen wordt er niet over het geloof gepraat. Vorm van respect voor elkaar hebben.

   • Wal Suparmo zegt:

    Darom hebben THE BEATLES al lang geleden al gezongen:: AND NO RELIGION AT ALL… enz.!

   • Ælle zegt:

    En wie reageerde er met: DEDY MULYADI di Bupati van Subang die nu meedoet aan de verkiezingen voor gouveneur van West Java heeft ooi gezegt; GELUKKIG dat wij door Nederland waren gekolloniseerd.Anders zijn wij nu alllemaal al Katholiek geworden en Hollands spreken .Zoals de Portugesen en Spanyaarden hebben gedaan .Vooral in Zuid Amerika.???
    Not me!

 91. Ælle zegt:

  Stichting Adinda liet een uitnodiging achter, op haar website die ik graag met toestemming van Bert Immerzeel de blogger hier zou willen plaatsen.
  Ik weet dat er veel Indo’s of niet Indo’s, laten we zeggen aardbewoners of wereldburgers eenzaam zijn. en ergens waar het warm en gezellig is heen willen gaan in deze koude donkere dagen van het nieuwe jaar 2018 alweer.
  Alstublieft, , U is welkom @ de Nieuwjaars-Sociëteit
  Het werd Ingezonden door Franko op ma, 27/11/2017 – 21:13
  Datum: zon, 07/01/2018 – 13:00 – 17:45
  Locatie: Wijkcentrum ’t Heuvelhonk, Burgemeester Sweenslaan 6 , 2262EB te Leidschendam.
  Een Nieuwjaar sociëteit om elkaar te ontmoeten en geluk te wensen. We beginnen om 13.00 uur met salades of kleine hapjes. Heb je nog honger?.. geen probleem, er is risolles, loempia, lemper …… maar ook gewoon ‘nasi-uduk’ compleet in een pisangblad ingepakt, heerlijk werkelijk!!
  Dansen vanaf de jive tot aan de poco-poco op de muziek van onze eigen “Adinda band” en andere hele goede muzikanten. Heb je zin om te zingen, gitaar, viool of saxofoon spelen? Kan hoor! Het open podium is gewoon beschikbaar.
  Voor alleen maar € 6,- heb je een gezellige, daverende Nieuwjaarssoos tot 17.45 uur met leuke vrienden om je heen, lekker eten en natuurlijk heel veel lol.
  Bedankt voor de uitnodiging, Franko, en alvast een.Selamat Tahun Baru.

  Het was de lemper die mij wakker schudde; zonder kip hè?

  • Ælle zegt:

   Dit was het zomerfeest van 2017:

  • R Geenen zegt:

   Een beetje kort dag voor de Amerindo, denk ik.

   • Wal Suparmo zegt:

    Aan dhr Geenen.In WSest Sumatra eet je toch beter LEMANG dan lemper RANCAK NANA!

   • R Geenen zegt:

    Lemang is lekker, maar ik zou er toch wat bij willen hebben. Vandaag Lemper Sumatra gekocht.
    Ook rijst in pisang blad en rijst is gevuld met kip. Alleen is alles wat anders gekruid en ook pittiger.
    Daarnaast ook nog een paar Oncom Aram Aram waar oa ook cabe rawit in zit, gekocht. Hier in SoCal komen we echt niets te kort. De keuken mensen die het maken en verkopen komen van het Medanse gebied. Haar rendang en pepesan zijn ook goed gemaakt.

   • Wal Suparmo zegt:

    ONCOM is zeker typisch alleen Sundanees en bestond vroeger elleen maar in West Java. En bestaat uit ROTTE bonen dat ooit door een Amerikaanse instantie als zijnde VERGIF wordt beschouwd.

   • R Geenen zegt:

    @ONCOM is zeker typisch alleen Sundanees en bestond vroeger elleen maar in West Java@

    Wat ever het is, het is verrekte lekker. Vooral als deze oncom met wat kruiden en rawit gemengd word. Rijst wordt zacht gekookt met coconut melk en de Oncom als vulsel dient.

   • Wal Suparmo zegt:

    In Menado eten ze VEROTTE LONGEN van de vis en de wurmen van een ongekookte kuiken in een stop vles.Nogmaals oncom is alleen maar bekent in West Java en Batavia.

   • Wal Suparmo zegt:

    Aan dhr Geenen.In West Sumatra eet je toch beter LEMANG dan lemper RANCAK BANA!

   • Jan A. Somers zegt:

    “ROTTE bonen” En wat denkt u van trassie en petis? Gerot, maar bij voedsel heet dat gefermenteerd. Smaakt wat lekkerder. En dat is het ook! Ook in Nederland: adelijk vlees. Mooie naam toch?

   • Ælle zegt:

    Wat jammer, heer Geenen, maybe next year?
    Maar over oncom gesproken. Ben ( keturunan darah Sunda) er stapeldol op. Helaas niet te koop in Holland. Bijna niemand kent ‘t. Het is echt niet verrot, maar ge-fer-men-teerd net als bij gist, penicilline, tempeh, kaas, etc.

   • R Geenen zegt:

    Nee, ik reis niet meer. Heb zelf mijn NL paspoort laten verlopen.

 92. Ælle zegt:

  Deze video mag niet ontbreken .Laatste “Club Makan” Haagse Vrienden van 2017 NL
  :https://www.youtube.com/watch?v=PaczvQSaL08

  Priceless!

 93. Ælle zegt:

  Zwarte Pieten hebben we niet meer, maar wel Zeur Pieten.

 94. e.m. zegt:

  @Spelen wij ook niet meer voor Sinterklaas@

  — En al die olie dan, al dat goud, al die diamanten, al die slaven, al die doden alleen voor Sinterklaas.

 95. Ælle zegt:

  Recept voor heidense OLIE- Koecken /BOLLEN:
  Waarom heidens? Volgens de Germanen zouden de godin Perchta en andere slechte geesten
  ’s avonds ronddwalen. Om deze geesten tevreden te stellen werd voedsel geofferd, waarvan het meeste in gefrituurd deeg zat. Door het vet in de oliebollen zou het zwaard van Perchta van het lichaam glijden, waardoor diegenen die oliebollen gegeten hadden niet opengereten zouden worden.
  Om Olie-koecken te backen (uit 1668)
  Neemt tot 2 pont Tarwe-meel / 2 pondt lange Rosijnen / als die schoon gewassen zijn / laetse in lauw water wat staen zwellen : een kop van de beste Appelen / schilt die en snijtse in heel kleyne stucken / de klockhuysen wel uyt gedaen / een vierendeel of anderhalf gepelde Amandelen / een loodt Caneel / een vierendeel loots witte Gember / een weynigh Nagelen dit wel onder een gestoten : een half kommeken gesmolten Boter / een groote lepel gist / en niet wel een pintjen lauwe Soetemelck / want het moet heel dick beslagen zijn dat het beslagh noch tay om de Lepel blijft / en dan alle het andere daer in geroert en soo laten opgaen / neemt daer toe een mengelen van de beste Raep-olie / doet daer in een korst broot een halve Appel / zetter op het vier en laet het uyt branden / keert het broot en Appel altemet om / tot het zwart en hart wort / gieter dan een schootien schoon water in / en laet het dan in de lucht kout worden / en daer naer weder op ’t vier geset / als ghy die wilt gebruycken.

  Vier is vuur, raepolie is nu zonnebloemolie
  LOL

  Slamat Taon Baroe., 350 jaar later

 96. Ælle zegt:

  Heetste Naga Chillipepers worden gebruikt bij volksrelletjes:
  Wilbur Lincoln Scoville was de man die in 1912 ‘pedis’ kon meten.in Scoville Heat Units.
  ,De Naga of Bhut Jholokia werd als heetste peper gemeten.

  Op de site van Rode Lombok op 27 december 2016, las ik dat er over en weer de uitlatingen niet over naar huis te schrijven zijn. Niemand reageerde. Maar ik nu wel. Echt pedis, deze!

  Gisterenavond, tweede Kerstdag, vertelde de presentator Chris Kijne van het radioprogramma “Met het oog op morgen” dat de journalist van Indo-afkomst, Theodor Holman, de Nederlandse politiek heeft geadviseerd om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen.
  Ik herinner me dat Indo’s in het voormalige Nederlands-Indië, na de Japanse capitulatie en direct na de uitroeping door Soekarno van de Republik Indonesia en de gewelddadige Bersiapperiode daarna uitbrak, dat de Indo’s om te voorkomen dat ze door de Indonesiërs werden afgeslacht, moesten vluchten naar beschermde gebieden en tenslotte naar Nederland. Ik behoor tot die Indo’s en weet dus nog heel goed dat we, eenmaal in Holland, o.m. werden toegeroepen: “Indo go home!” en “Rot naar je apenland!”
  De Indo Theodor Holman lijkt dat geheel te zijn vergeten, maar om z’n geheugen op te frissen roep ik nu naar hem: “Pleurt op naar je apenland!”
  ——————————————————–
  Dane Beerling, Amsterdam, 27 december 2016.
  https://derodelombok.nl/1005/pleurt-op-naar-je-apenland/

 97. Wal Suparmo zegt:

  Laaste bericht van INI CAFE ontangen is 10 Januari 2018.Verder niets meer.Dus geen activiteiten?

  • Wal Suparmo zegt:

   De Indo’s zijn niet alleen maar op Java tevinden. Dus ik heb een nieuwe naam voor JAVA CAFE.Is het OK?!

   • R Geenen zegt:

    Java Café is misschien een vorm van Indonesiatie?

   • e.m. zegt:

    [CITAAT}
    Java Post
    Omzien in Verwondering
    De Java Post ontleent zijn naam aan de ´Java-Post´, een ´Weekblad van Nederlands-Indië´, /…/
    [EINDE citaat]

    — Volgens een Japanse in Amerika heeft een Indo haar ooit uitgelegd dat Nederlands-Indië niet meer bestaat.

    [CITAAT]
    Java Café
    Welkom in het Java Café, de vrijplaats voor off topic onderwerpen, borrelpraat zo u wilt.
    De pait staat ingeschonken. Laat het u smaken. De bar is open tot de schoonmaker komt.
    [EINDE citaat]

    — Laat onverlet: “KEN UW GESCHIEDENIS !!!”

   • e.m. zegt:

    [CITAAT]
    Méér dan de naam heeft de huidige Java Post niet gemeen met het weekblad van een eeuw geleden. De ´nieuwe´ Java Post wil terugblikken op gebeurtenissen in de geschiedenis van de laatste decennia van Nederlands-Indië. Niet vanuit een nostalgische hang naar het oude tempoe doeloe, maar veel meer vanuit een kritische blik op het verleden. De zelf deels in Nederland-Indië opgegroeide Annie Romein-Verschoor gaf haar autobiografie de titel mee ´Omzien in verwondering´. De nieuwsgierigheid die uit deze titel spreekt vormt ook de leidraad en ondertitel van de nieuwe Java Post.

    De Java Post geeft ruimte aan een aantal artikelen die ik publiceerde in Pelita Nieuws, aangevuld met allerlei andere onderzoeken en wetenswaardigheden. De Java Post leent zich uitdrukkelijk ook voor bijdragen van anderen die kennis hebben van Indië.
    [EINDE citaat]

 98. Wal Suparmo zegt:

  iNI CAFE moet natuurlijk INDO CAFE ZIJN.Sorry!

 99. e.m. zegt:

  @R Geenen zegt: 23 januari 2018 om 5:47 pm Java Café is misschien een vorm van Indonesiatie?@

  — ’t Is dat u het waarschijnlijk nog serieus meent ook, anders zou het echt kwalijk zijn zulk een Indogast te willen zijn op de website van een gerespecteerde gastheer als Buitenzorg. Over, Indo’s zijn met fatsoen opgevoed, gesproken . . .

 100. e.m. zegt:

  “De laatste tijd luister ik vaak naar Grateful Dead” proostte Pak Ed Vos in het Java Café. Maar ja, da’s vandaag al wel weer minstens 3 jaar geleden.

  O wie schön ist deine Welt, / O hoe mooi is uw planeet,
  Vater, wenn sie golden strahlet! / Vader, in die gouden stralen !
  Wenn dein Glanz herniederfällt / Als uw glans daalt als een kleed,
  Und den Staub mit Schimmer malet, / Over het stof nog licht laat dwalen.
  Wenn das Rot, das in der Wolke blinkt, / Als het rood, dat in de wolken blinkt,
  In mein stilles Fenster sinkt! / In mijn stille venster zinkt !

  Könnt ich klagen, könnt ich zagen? / Mag ik klagen of versagen ?
  Irre sein an dir und mir? / Twijfelen aan u en mij ?
  Nein, ich will im Busen tragen / Neen, ik wil in ’t harte dragen
  Deinen Himmel schon allhier. / Reeds uw hemel, heel nabij.
  Und dies Herz, eh’ es zusammenbricht, / En dit hart – voordat het breekt en zwicht -,
  Trinkt noch Glut und schlürft noch Licht. / Drinkt nog gloed en slurpt wat licht.

  “Skol !!!” Pak Ed . . .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s