Java Café

Welkom in het Java Café, de  vrijplaats voor off topic onderwerpen, borrelpraat zo u wilt.
De pait staat ingeschonken. Laat het u smaken. De bar is open tot de schoonmaker komt.

tabaksplanters

Tabaksplanters aan de dis, Nord-Sumatra

551 reacties op Java Café

 1. buitenzorg zegt:

  De schoonmaker is langsgekomen. Alles is weer netjes en aan kant. De bar gaat weer open….

  • e.m. zegt:

   Heb dank voor de update 😉

  • Wal Suparmo zegt:

   SURABAYA
   De eerse schermutseing begon of 27 October 1945 na de HOTEL ORANJE incident omdat 10 Indiase en Gurkha soldaten de kampong in gingen om vrouwen te zoeken.Op 30 October sneuvelde Brigadier Generaal Mallaby bij een schermutsing in JEMBATAN MERAH en toen zijn de Engelsen wakker geworden en een oorlog generaal. Mayoor Generaal ROBERT MANSERGH werdt benoemt.Die onmiddelijk op 10 November 1945 met een ULTMATUM begon dat alle pemoeda’s zich ultimo om1800 uur moesten overgeven. Wat natuurlijk niet door de pemoeda was opgevolg en zo doende werden 20 000 troepen geland en de zee en luchtmacht in betrokken waar na Surabaya van de zee en de lucht werdt gebombaardeerd. En een verkenninsvliegtuig met Brigadier generaal ROBERT SYMONS was neergeschoten.Dus in een week tijd hadden de Engelsen al 2 generaald verloren, wat nooit is gebeurd tijdens de WWII tegen de Duitsers van Japanners. SYMONDS werdin Ereveld in Batavia begraven.
   De ‘’oorlog” duurde nog een week lang waarbij 30.000 toepen in betrokken zijn tot dat de gealieerden om een wapenstilstant had aan gevraagt omdat het niet de bedoeling van de Engelsen was om een nieuwe oorlog te onketenen wat hun niets aan gaat.En daarvoor is Sukarno waarbij zijn defacto status als president van der Repubiek Indonesia ondertusen is erkent, van Batavia telaten overkomen.
   Het schermutsing heeft de Engelsen bij de 2000 soldaten gekost en ongeveer 16000 van het volk( pemoeda’s).

   • Jan A. Somers zegt:

    “En daarvoor is Sukarno (…) van Batavia telaten overkomen.” Graag in de tijdlijn blijven. Soekarno was vóór 30 oktober in Soerabaja, en bleek geen gezag te hebben over de strijdgroepen. Toen Mallaby samen met andere Indonesische leiders rondreed om een overeenkomst bekend te maken werd hij gedood, inderdaad 30 oktober. Pas daarna, 10 november, begon de slag om Soerabaja en heeft niet één week, maar ca, drie weken geduurd. En deze sinjo kon lijken gaan bergen.

   • Jan van Riebeek zegt:

    Iedereen weet alles over Brigadier Generaal Mallaby en Majoor Generaal Mansergh van the 5th Indian Division .Maar iedereen is de Oorlogsheld Lieutenant-Colonel Robert Guy Loder-Symonds totaal vergeten .
    Hier is zijn verhaal uit Engelse militaire bronnen :
    Brigadier Loder-Symonds was specially selected to take up the appointment in the Far East as CRA(Commander Royal Artillery) to the 5th Indian Division,who where to participate in the final assault on Malaya .His brilliant career was brought to an abrupt end several months after the surrender of the Japanese,when his plane crashed in Java on 11th November 1945 .
    Although only 32years of age at the time of His Death,He had,in that time,aquired a level of military experience and received a number of Gallantry Awards that has seldom been surpassed in the History of the Royal Artillery .
    He is Buried in Jakarta War Cemetary,Plot5,Row F,Grave 2 .
    Military Career :
    France (Dunkirk)
    Egypt and Libya(Tobruk and El Alamein)He was severely wounded
    Arnhem[Evacuated]
    Burma,Malaya,East-Indies
    His Father,Captain Robert Francis Loder-Symonds,was killed on the 3rd March 1915 (World War 1),aged 31 whilst serving with the 1st Battalion The Cheshire Regiment .

  • Ælle zegt:

   Bij een bar hoort muziek. Daarom heb ik voor mijn gastheer en zijn dierbare gasten een muzikale link die ik wil delen. Deze zanger- gitarist heet Charles Esten, een bijna Indo-klinkende naam, nietwaar? Hij maakt ook muziek zoals Indo’s dat deden.op feestjes en koempoelans. Een ieder van ons heeft nog wel in het achterhoofd zo’n mooie herinnering bewaard. En foto’s niet te vergeten. Dat was ik met mijn Fender of Gibson, die ik van mijn moeder op mijn 16de verjaardag kreeg. Loh, waar is die gitaar nu gebleven,? O ja, al kapotgevallen.of gepikt? Is er iemand met zo’n ervaring? Ikzelf probeer nu gitaar te leren spelen.op zo’n kleine ongemerkte met 19 fretten, waarin staat Melody Guitars, Italy, mod.325.Helaas is mijn leraar Theo H. van het jaar plotseling onerleden. Ik ben ’t hem verschuldigd om Esten’s liedjes een kans te geven. Please, join me. Enjoy!

  • Ælle zegt:

   Iets voo Ron Geenen,
   In plaats van medal (medaille of penning) staat er medica (medisch onderzoek) l: Obama presents Biden with the Presidential Medical of Freedom. Ik lach me kriput, liever niet! Anders moet ik Botox gebruiken. Het nieuws van vandaag kent geen grenzen …of muren.

  • Ælle zegt:

   Te gek voor woorden of wachten we erop?
   Vredesvorst Trump
   Dat is ook precies het doel van de trip van Trump. Hij begint in Saudi-Arabië, reist daarna naar Israël en zet vervolgens nog voet aan land in Europa, te beginnen in Rome. “Hij wil een soort vredesvorst zijn en religies met elkaar verbinden. Daarom bezoekt hij nu in een keer de hoofdsteden van de drie grootste geloven.”
   Nieuwe VN-baas roept 2017 Tot ‘Jaar van de vrede’ uit,

   • Wal Suparmo zegt:

    Als je de historie van de USA bekijkt, zal je het niet verbasen als er binnen een jaar Trump vermoort wordt door zijn CIA of FBI.

  • Ælle zegt:

   Trump Just Gave Billions of Dollars of Sophisticated Weapons to a State He Said Masterminded 9/11

   • Wal Suparmo zegt:

    Saudi Arabia heeft van Amrika(Tump als gioede zakenman) 110 Milyard US Dollar aan wapens gekocht voor zefd defense en ook om grotendeels ander Mohammmadanse Arabishe landen van een andere sekte , zelfs kapot temaken want hun UKUWAH ISLMIAH( MOHAMMDAANSE EENHEID)is niets anders dan een HOAX

 2. eppeson marawasin zegt:

  Voor de één een feest van herkenning, voor de ander nieuwe inzichten . . .

  De Molukse broers Henry en Joshua Timisela hebben een nieuwe theatershow met als titel “Enkeltje Toekomst”.

  1.Onderstaande link geeft een overzicht van het nieuwe speelschema en 2.via deze verwijzing is ook de DVD van de vorige show ‘Het geheim van de Brothers Timisela’ te bestellen.

  In beide gevallen, veel plezier !

  http://liepde.nl/product/dvd-het-geheim-van-the-brothers-timisela/

  e.m.

 3. Jan A. Somers zegt:

  Ik heb iets interessants opgemerkt. Na een verhaal over stoute KNILlers, die structureel met getrokken klewang achter zielige inlanders aanhollen wordt pagina’s lang schande geroepen. Verderfelijk kolonialisme! Maar na een publicatie van Dirk Vlasblom, de beste Nederlandse correspondent in Indonesië, blijft alles doodstil! Is het de titel die het doet? “Helden met bloed aan de handen” (bloed in rood)? Of zijn het in de ondertitel de woorden ‘structureel’ en ‘Nationale mythevorming’? Worden velen weer boos op mij als boodschapper? Geeft niet hoor. Buitenzorg in ieder geval bedankt voor het stofzuigen. Een zegen voor een langzame computer met langzame wifi.

  • Jan A. Somers zegt:

   Goh, ik heb hier nog geen reacties gelezen. Ondanks de mooie foto’s met mooie ondertitels zoals ‘Een gedode Indo-Europeaan drijft in de Molenvliet’, en ‘gevangen leden van het (overwegend communistische) Volksfront geboeid afgevoerd naar de executieplaats’. Met tekstparagrafen zoals 1. Bersiap!, 2. Opstand in Madiun, 3. Revolutie in Atjeh, Onderzoek?

   • Peter zegt:

    Hr Somers op Indisch4ever enige reacties. Het was een goed artikel in NRC rubriek wetenschap van Dirk Vlasboom: 20000 bersiapslachtoffers, 8000 doden als resultaat van. De Madiunopstand en 3000 doden in Atjeh.

   • Jan A. Somers zegt:

    Waar dan? Niet gevonden, maar ik ben ook niet altijd 100%.

  • RLMertens zegt:

   @JASomers; ‘bloed aan de handen’ – Dat werd toch al jaren lang door koloniale adepten over/van de republiek geroepen! Afgehakte lichaam/ schaamdelen etc. Maar onze jongens, deden het toch voorbeeldig. Nou ja, wat excessen. Zij kwamen toch vooral voor orde en rust. Na de Brandende kampongs van gen.Spoor is het Vlasboom, die de andere kant met het ‘bekende vingertje’ belicht. Met als vanzelf sprekende intro; dat alle ellende begon met het gezagsvacuüm, waardoor Indonesische pemoeda’s, zonder enig aanleiding(!), begonnen te moorden. Dat deze jongeren ‘merdeka= vrijheid’ riepen, zich beroepend op het zelfbeschikking recht, dat door Nederland hautain werd geweigerd, komt natuurlijk in het verhaal niet voor. Dat toen vooral de (Indische) Nederlanders(hoofdzakelijk vrouwen,kinderen) ea. die buiten de kampen verbleven door/voor het beleid werden geslachtofferd , valt eveneens buiten beschouwing. ‘Wij hebben gemoord en huizen platgebrand. Onze handen zijn besmeurd met bloed. Helpt ons terug te keren in de maatschappij. Niet wij zijn de helden maar jullie, het volk’, aldus de verklaring van maj.Isman, commandant van een Republikeinse eenheid bij een feestelijke herdenking, begin 1950. En bij ons, na onze missie om Indië te bevrijden; onze legerleiding, onze regering? Een totale stilte tot 1969 tv. Achter het Nieuw; Hueting’s bekentenissen. Nederland raakt nu in staat van ontkenning, las ik elders. De ‘witwassers van ons verleden’ roeren zich wederom!

   • Jan A. Somers zegt:

    Daar gaat het verhaal van Vlasblom toch niet over? En waarom doet u toch zoveel moeite het bekende verhaal weer over te schrijven? Het gaat over de Nationale mythevorming van de helden van Indonesië, waardoor onderzoek in Indonesië wordt geremd. Het is een aanloop naar de Indonesische Heldendag op 10 november. De dag waarop ik door helden ben bevrijd. Ik heb dat eergisteren ook herdacht, hoeveel mensen in Nederland hebben dat ook gedaan? En uw verhalen komen in dat stukje toch ook aan de orde. De boeken van Gert Oostindie en van Rémy Limpach komen in ieder geval aan de orde.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘daar gaat het verhaal niet over’ – Inderdaad dat; het zelfbeschikkinsgrecht= merdeka, wordt veelal overgeslagen! Juist het kardinale van het conflict(!) nl. merdeka, waar het omging, DE oorzaak wordt door vele/historici buiten beschouwing gelaten. Ook nu(bewust) weer door Vlasboom. Liever nu ‘die andere kant belichten’ na Limpach ea.. Als of het tot onze competentie behoort. Dat Nederlands beleid in 1945 juist die catastrofale gevolgen veroorzaakte; zie de foto van die vermoorde Indo( er is ook een foto van een Indische vrouw-zie Jacob Zwaan/Geallieerde Intermezzo)’ wordt veelal(bewust) verzwegen. Die ellende, toegebracht aan (Indische)Nederlanders en Indonesiërs is op conto van dat Nederlands beleid! De overdracht in dec.1949 als resultaat van poging tot her ‘kolonisatie’ toonde aan, dat het een debacle is geweest! Die slachtoffers herdenken? Daar heeft onze regering geen oren na. Is toch gebleken? En de Indische gemeenschap wordt nog steeds blijvend gevoed met ‘plotselinge’ Indonesisch geweld, zonder enige redenen.
    Inderdaad, die blijven liever Oost-Indisch doof!
    En de Indonesiërs hierover…..het zal hun een zorg zijn.

   • Jan A. Somers zegt:

    Jammer dat u de bedoeling van dat verhaal van Vlasblom nog steeds niet begrepen hebt. Het gaat om gewenst onderzoek naar de gebeurtenissen tussen 1945 en 1950. (vandaar dat de communistenjacht onder Soeharto niet erbij hoort). Samen met Indonesië! Zoals gevraagd door Nederlandse onderzoekinstituten. Met Indonesische officiële bronnen, voor zover die er zijn. Maar Vlasblom stuit daarbij, net als anderen, op stilzwijgen. Hij schrijft hierover in de ondertitel: Nationale mythevorming remt het onderzoek hiernaar. Dat heeft hij niet zelf verzonnen. Heel bekend met Indonesische gevoeligheden, getrouwd met een Indonesische vrouw, kent hij alle Indonesische do’s en dont’s uit de eerste hand. Een tijdje geleden schreef hij in de NRC over zijn vrouw: ‘Zij heeft me ingewijd in de Coro Jowo (Javaanse manieren (…), of hun gevoelens te kwetsen, want dat is een inbreuk op de zedelijke orde der dingen en roept bovennatuurlijke sancties af.’ Opgevoed door baboe Soep, heb ik dat kunnen begrijpen. Niks dus over onze legerleiding, regering, totale stilte, vingertje wijzen, niks. Gewoon de vraag voor verder onderzoek: wat weten jullie van jullie kant te vertellen. Daar moet je in Nederland toch blij mee zijn? Geen heen en weer reageren in het wilde weg op websites, gewoon wetenschappelijk onderzoek naar wat er gaande was. Net zulke zaken die in de Nederlandse archieven zitten te wachten op onderzoekers, maar dan een Indonesische inbreng. Wees blij met een vraag om rustige wetenschap, en geen gehijg op welke website dan ook. Ook niet hier. Wat hij o.a. vraagt: Serieus onderzoek naar het gedrag van de eigen veteranen, zoals Oostindie en Limpach deden met Nederlandse oud-strijders, vereist dat de archieven van het Indonesische leger (TNI) in Bandung opengaan voor kritische onderzoekers. Dat is niet zo eenvoudig. De TNI is geboren in de Revolutie en zijn heldenstatus maakt deel uit van de oorsprongsmythe van de Republiek Indonesië.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘de bedoeling niet begrepen heb’- Juist wel! Door naar de ‘andere kant/ Indonesische te wijzen, doelend op hun oorlogsmisdaden, wordt de kern van het conflict= het zelfbeschikkingsrecht= de roep om merdeka verdoezeld! Daar ligt/is de oorzaak van alle ellende, die over ons kwam na 1945. Waarom moeten wij zo nodig hun geschiedenis/misdaden onderzoeken? Om de onze vrij te pleiten? Hun vrijheid strijd/slachtoffers is/zijn door ons veroorzaakt. Dat is wat ik betoog!

 4. Ælle zegt:

  Russian warships in the eastern Mediterranean Sea have driven away a Dutch submarine shadowing the squadron, the Russian military said.
  Russisch oorlogsscip duwt Nederlandse Walrus opzij. Ze durfen wel, zeg!

  http://chronicle.gi/2016/11/russian-warships-drive-away-dutch-submarine-in-med/

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat is eigenlijk geen durven, gewoon aftasten hoe, en hoe snel een mogelijke tegenstander reageert. Net als het onderscheppen van Russische vliegtuigen die net binnen het NAVO-gebied vliegen. Hoe snel komt de reactie? En van onze kant, hoe werd onze eigen bescherming doorbroken? Zo werden de Russische schepen op de Noordzee op weg naar Syrië keurig ‘begeleid’ door NAVO-schepen.
   Hetzelfde merkten we in militaire dienst bij onze schietoefeningen op de Lüneburger Heide, tegen de grens aan. Je wist drommels goed dat de Russische Artillerie Meet Dienst (andere naam overigens) de baan van elk schot aan het meten was en onze radiotelefonie afluisterde. We moesten ook radiostilte oefenen, maar dat was niet zo belangrijk. Die Russen kenden alle schietprotocollen, die hadden die boekjes ook.
   Ik weet niet waarom dit bericht in het Engels werd gesteld, het staat in alle Nederlandse kranten en op de radio/TV nieuwsdienst.

 5. Peter van den Broek zegt:

  Ik heb niet de indruk dat dhr Vlasblom zich rekenschap geeft hoe de gewenst onderzoek tot nu toe door Nederland toch zeer onhandig naar voren is gebracht. Hij kan wel met een Indonesische vrouw getrouwd zijn, maar hij dient wel te begrijpen dat de oud-koloniaal, Nederland dit voorstel doet en hoe dat gevoelig ligt bij Indonesië. Ikzelf die nooit door een baboe ben opgevoed kan dat zelfs begrijpen

  Hij had zich toch wel kunnen afvragen waarom Australische onderzoekers zoals R. Cribb en F Palmos maar ook Amerikaanse onderzoekers zoals W.H.Frederick en B. Anderson wetenschappelijk onderzoek aangaande het geweld in 1945-1950 maar ook 1965 hebben gedaan, zonder belemmeringen in Indonesië wel te verstaan.

  De Heren dienen niet te vergeten dat de fotografe M. van Pagee zonder problemen onderzoek kon doen naar een vermeend oorlogsmisdaad in Indonesië, weliswaar oppervlakkig en onvolledig maar het kan wel. Misschien dienen Nederlandse onderzoekers verkleed te gaan als Ketut Tantri of Bung Tomo?

  • Jan A. Somers zegt:

   “gewenst onderzoek tot nu toe door Nederland toch zeer onhandig naar voren is gebracht” Ik dacht dat het gezamenlijke voorstel van de Nederlandse onderzoekinstituten normaal was geformuleerd, zoals het wetenschappers betaamt: ‘Om deze bronnen in kaart te brengen zal er een inventarisatie gemaakt worden van alle bestaande wetenschappelijke publicaties alsmede gepubliceerde egodocumenten en audiovisuele collecties, zowel in Nederland als in Indonesië en ook andere landen. Daarnaast zal er een overzicht gemaakt worden van de belangrijkste Nederlandse archieven, aanwezig in o.a. het Nationaal Archief, KITLV, NIMH, NIOD en militaire musea, en de ministeries van Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie. Tevens zal er worden gezocht naar relevante archieven in Indonesië, Groot-Brittannië, Australië en bij de Verenigde Naties.’ Rustig verhaal toch? Geen gehijg zoals op websites!
   Bij de begrotingsbehandeling van zijn departement op 19 december 2012 maakte minister van Buitenlandse Zaken Timmermans bekend het verzoek om aanvullende financiële middelen niet te honoreren. Als argumentatie noemde de minister dat nader overleg hem duidelijk had gemaakt dat Indonesië dit onderzoek niet zou steunen, waardoor de gewenste internationale inbedding zou ontbreken. Dit is nou net de vraag van Vlasblom. o.a. de medewerking van de archieven van de TNI in Bandung.
   “Ikzelf die nooit door een baboe ben opgevoed ” Hoeft ook niet, maar was wel makkelijk voor het begrijpen. Als oud-Indischgast kunt u weten dat in Indië net zoals in Indonesië er een stelregel is: over sommige dingen wordt niet gesproken. Dat is geen doofpot, dat gaat over verstoring van de gemeenschappelijke orde, verstoring van de stabiliteit van het maatschappelijk leven, inbreuk op de orde der dingen. Praten over sommige dingen is een verstoring van het eigenwaardigheidsgevoel. Kan amok of eerwraak met zich meebrengen, verstoring binnen de gemeenschap. In de meeste rechtsstelsels wordt dit soort zaken recht getrokken met verjaring. Een onregelmatigheid na enige tijd vast leggen in de gevestigde orde. Dan hoeft er ook rechtens niet meer over worden gepraat. Dan stokt het zo gewenste onderzoek. Jammer!

 6. Peter zegt:

  Hr Somers u heeft het prima verwoord, zo is het ook!

 7. Peter van den Broek zegt:

  @ Dhr Peter , het antwoord van dhr. Somers is wel prima verwoord maar niet volledig, de dynamiek van het gebeuren wordt onderbelicht, het psychologisch element ontbreekt. .

  Ik citeer ……In december 2012 liet de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans weten dat de regering een nieuw onderzoek niet financieel zou ondersteunen, vooral omdat de Indonesische regering hierop tegen was……

  Het laatste is wel een diplomatische flater van een Minister en wel één van Buitenlandse Zaken.
  Hij schuift duidelijk de verantwoordelijkheid van het negatieve antwoord op Indonesië. Hierdoor lijdt Indonesië gezichtsverlies, zonder dat zij gesprekspartner is in deze , des te erger. Indonesia kan in deze niet tegenspreken, zo diplomatiek is zij wel. Dat is in de Javaanse cultuur dodelijk. Dat weet zelfs mijn nichtje Illy van 7 jaar.

  Daar komt nog bij dat de Nederlandse regering , dus niet één of Jan met de korte naam iets vraagt aan de Indonesische Regering over een periode waarin de Nederlands regering deze Staat niet eens erkent, 1945-1949. Dus waar spreken we eigenlijk over? Nederland dient haar vraag maar aan een bestaande en soevereine staat te richten, anders waar zijn de verhoudingen (volkenrechterlijk).

  Dat is het breekpunt en daardoor onderneemt Indonesië niets. Zolang de Nederlandse Staat in de persoon van de Minister President of Zijne Majesteit de Koning het woord Recognition (een volkenrechterlijk begrip) in verband met 17 Augustus 1945 niet positief in haar mond neemt, verroert de Indonesische regering zich niet en dat al 70 jaar.

  En over verstoring van de gemeenschappelijke orde,lijkt me iets kortzichtig, dat gaat in de Indonesische cultuur veel verder .Dat begrijp ik als Indische met duidelijke wortels in de Indische maatschappij ook wel (meer dan 6 generaties Indisch en met een Indonesische oma en Chinese voorouder).

  Ik verwijt Nederlanders, de doorgeworstelde totoks, gebrek aan empathie, maw post-koloniale arrogantie.

  • Jan A. Somers zegt:

   “de dynamiek van het gebeuren wordt onderbelicht, het psychologisch element ontbreekt” Ik vertel alleen maar verhalen, u zorgt toch voor de rest? En ik houd mij ook niet bezig met volledig, empathie, arrogantie, dynamiek, psychologie of welke andere logie dan ook. Ik laat alleen die film in mijn hoofd afspelen, en aan te vullen met wat ik hierover lees en hoor. Verhalen, meer niet. En dan nog niet eens een plus twee is ongeveer drie. Dat is een ander verhaal. Meer exact.

 8. Peter van den Broek zegt:

  En dan lees ik iets over ene Dirk Vlasblom, de beste Nederlandse correspondent in Indonesië.

  Heeft deze goede man een onbevooroordeelde, een transnationale kijk heeft op de Indische Geschiedenis laat staan van onze gedeelde (Nederlands en indonesische) koloniale geschiedenis? Dat valt sterk te betwijfelen

  Want hij heeft de gewone post-koloniale, totok-Nederlandse en venauwende blik op het gebeuren en dat nog wel met het opgeheven wijsvingertje, daarin kan ik dhr Mertens wel gelijk geven
  .
  Want wat schrijft hij en ik citeer:
  ………tegen Nederlanders in Japanse interneringskampen, gewezen Nederlandse krijgsgevangenen, Indo-Europeanen (Indo’s golden als pro-Nederlands), Molukkers en etnische Chinezen….

  De deprimerende benaming Indo-Europeanen , kom ik vaak tegen in kranten uit Nederlands Indie van vòòr en direct na de oorlog. Daarmee worden in koloniale, raciale termen, Indischen dus echte Nederlanders bedoeld. Maar waarom schrijft Dirk Vlasblom, de beste Nederlandse correspondent in Indonesie dan niet dat het in dit geval om volbloed Nederlanders gaat.

  Dat niet alleen , wat deze goede Heer gaat in zijn onwetendheid stug verder en heeft het over en ik citeer………Indische Nederlander Herman Bussemaker. Hij houdt het aantal Nederlandse, Indo-Europese en Ambonese slachtoffers op 20.000…….

  Dus hij houdt stug vol dat Indo-Europeannen geen Nederlanders zijn. Wat zijn ze dan wel, soms die Buitenkampers? Dat is de Etnische profilering van dhr Vlasblom.

  Ik raad Dirk Vlasbom aan zich eindelijk eens in de geschiedenis van de Indische Nederlanders te verdiepen, dat is wat anders dan het constant wegkijken Dat zal zijn blik op het gebeuren in Ned. Indie/Indonesië verhelderen. heeft hij de mogelijkheid in exacte taal een objectiverend beeld van de werkelijkheid af te schilderen.

  Na de filosofische overpeinzingen van Marjon van Pagee, de Ketut Tantri in 10-Novemberkleren ruimt onze kwaliteitskrant NRC Handelsblad weer eens ruimte in voor een andere Zwarte Piet, in de figuur van de Bung Tomo uit het polderland, Dirk Vlasblom.

 9. Peter zegt:

  Vreemd hr Vd Broek, ik zie het toch anders. Ik las in het verleden vaker stukjes van hr Vlasbom en dat met plezier. Ik denk dat het bij u meer kwesties van gevoelens zijn. Gevoelens die ik totaal niet heb. Nu ben ik wel een opgebleekte Indo, mijn vader is een totok, geboren in Semarang, zoals ook zijn vader. Het Indische komt van mijn moeder, ook niet bruin, maar wel tjampoer, Boeroeng weet het zelfs nog beter dan ikzelf, trouwens er zit ook nog Chinees bloed bij, maar ook dat van een nationale zeeheld. Mijn schoonzoon is trouwens een bruine Indo, maar ik voel mij meer Indisch dan hij.
  En verder waarom voortdurend dat schuldgevoel inzake het verleden, ik heb er geen last van.
  De Engelsen, nog kolonialer dan wij zingen nog steeds Rule Britannia, wat het al 100 jaar niet meer is.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik denk dat de heer Vlasblom is geplaatst binnen een nieuwe complottheorie. Een typisch Indisch verschijnsel. Misschien uitmondend in een Indische roman. Gewoon even afwachten.

 10. Peter van den Broek zegt:

  Ik ben niet zo dom dat ik dhr Vlasblom in die komplothoek neerzet maar hij dient wel met een duidelijk standpunt te komen vooral m.b.t. Indische Nederlanders. Schaamteloos, zonder scrupules en dat voor zo’n man, de beste Nederlandse correspondent in Indonesië.

  Ik citeer de woorden van dhr Vlasblom in een NRC- kolom van 2016, anno Nu dus. Het zijn zijn woorden wat dat met mijn gevoelens (welke gevoelens, schaamtegevoel?) te maken heeft, is kul. Ik lees Indische kranten van vòòr en na de oorlog en daar komt zo’n koloniale, racistische term naar voren. het was normaal spraakgebruik in Indie en dat trekt dhr. Vlasblom, de neokoloniaal door naar Anno Nu.

  Schuldgevoel??? Ik snap dat etiket niet, ik heb het over Geschiedenis. Als dhr Peter dat schuldgevoel noemt is dat zijn probleem. Geschiedenis bestudeer ik al mijn leven lang, heb ik altijd heel nauwgezet gedaan met uitstekende resultaten

  Dick Vlasblom zegt en ik citeer …….. Voor een goed begrip van het massale geweld in het Indonesië van de jaren 1945-1950 zou deze reconstructie van Nederlandse oorlogsmisdaden moeten worden aangevuld met een even zorgvuldige studie van het geweld aan Indonesische kant……….

  Hij haalt twee boeken over het misdadig optreden van sommige Nederlandse militaire (20%) aan dat dan gecompenseerd te worden met het misdadig geweld van de ander kant. dan is de kosmos weer in evenwicht. Wie heeft het over schuldgevoel?

  Dick Vlasblom plaatst zich naast Nederlandse historici die 70 jaar lang wegkeken en louter belangstelling hebben voor de oorlogsmisdaden begaan door militairen. Wat heeft hij dan over de Bersiap gepubliceerd? Hij zegt daar zelf over dat er meer dan 20.000 (Nederlandse) slachtoffers vielen. Twintigduizend waarvan het grootste gedeelte Indische slachtoffers. Vlasblom schuift die slachtoffers wel onder het vloerkleed en praat daarna rustig over Madioen etc, dus dan heeft hij het wel over de andere kant.

  W.H. Frederick, ook zo’n buitenlandse wetenschapper verbaast zich dat vanuit Nederlandse zijde zo weinig aandacht aan de Bersiap wordt gegeven. Daar is Vlasbom (en met hem al die andere historici) het sprekend voorbeeld van, ondanks dat hij correspondent in Indonesië is geweest.

  Ik heb zo mijn ideeën waarom in Nederland zo weinig wordt gesproken over de Bersiap, dat zijn louter hypothesen en die dienen bij mij althans getoest te worden, anders wordt ik toch gelijk door enkele Heren gekruisigd. ik kom dan op het terrein van de Nederlandse politiek en daar ligt mijn belangstelling niet.

  Laten we eerst wat doen aan Onze Bersiapslachtoffers, dat is al erg genoeg.

 11. Surya Atmadja zegt:

  De samengestroomde burgers van Malang werden toegesproken door de TRIP-commandant, majoor Isman.
  Hij trok, verrassend genoeg, het boetekleed aan:
  „Jullie hoeven ons niet zo warm te begroeten (1). We zijn niet langer jong en zuiver (2).
  We zijn ook niet de bloem der natie (3)..
  We hebben gemoord en huizen platgebrand(4).
  Onze handen zijn besmeurd met bloed(5).
  Help ons terug te keren in de maatschappij als normale mensen. (6)
  Niet wij zijn de helden, maar jullie, het gewone volk, dat zo zwaar heeft geleden.”
  ======================

  Kennelijk is Dirk Vlasblom niet zo erg bekend met de Indonesische=Javaans-Sundanees cultuur .
  Ondanks getrouwd te zijn met een Indonesische, dochter van een hadji ?
  Het is de zgn “BASA-BASI” toespraak , je moet het niet letterlijk !!! nemen.

  “Mijn” uitleg.
  1. Het is teken van bescheidenheid .
  2.Klopt, ze hebben gevochten , mensen (de vijand) gedood.
  Dus geen “onschuldige” scholieren meer.
  3.Teken van bescheidenheid .
  4. Trekbommen plaatsen , Nederlandse patrouilles beschieten, hit en run methode.
  5.Veel soldaten slachtoffers , jonge soldaten vooral KL-ers, de tentara susu .
  6.Een “verzoek” , die ik persoonlijk als een basa-basi categorie zie.

  In de praktijk zijn de TP-ers vaak ambtenaren geworden , of als vaandrig instromen bij de TNI.
  Of als zakenmensen, ik heb een paar van de Sundanese TP(Tentara Peladjar) jongens ontmoet toen ze hun oud lerares (mijn moeder) gingen bezoeken .
  Dat zijn echte cowboys .
  D.V was mijn favoriete correspondent, jammer dat hij nu uitgleed door een pisangschil.

 12. Ron Geenen zegt:

  “””””””””””W.H. Frederick, ook zo’n buitenlandse wetenschapper verbaast zich dat vanuit Nederlandse zijde zo weinig aandacht aan de Bersiap wordt gegeven. Daar is Vlasbom (en met hem al die andere historici) het sprekend voorbeeld van, ondanks dat hij correspondent in Indonesië is geweest””””””””””””

  Volledig mee eens. Heb in het verleden al vaker opgemerkt, dat wat er uiteindelijk over de bersiap geschreven is, is voornamelijk afkomstig van het gebeuren op Java. En dat een op meer dan 10000 eilanden? Het is haast niet te vatten.

  • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

   Ron,
   Je bent verbaasd dat wat er over de bersiap geschreven is voornamelijk speelt op Java. Dat is niet zo verwonderlijk. Op Sumatra zaten niet zoveel Nederlanders, Borneo werd al vanaf juli 1945 door de Australiërs bevrijd, operaties Oboe 1 en 2. Celebes, vooral Manado, ook wel genoemd de 12de provincie van Nederland, was erg pro Nederland. Veel KNILers waren Manadonesen. De Molukken waren ook behoorlijk pro Nederland, veel Molukse troepen in het KNIL. De eerste Nederlandse troepen kwamen vanaf nov. ’45 in Brits Malakka, en werden daar door onze “bondgenoten” vastgehouden tot eind februari ’46, dit heeft vele bersiap slachtoffers gekost. Soekarno kwam uit Oost Java. Java was dicht bevolkt, ook veel Nederlanders, dus bersiap slachtoffers.

 13. Ron Geenen zegt:

  Vermoedelijk zijn bij (4) en (5) niet alleen militairen, maar ook vele voornamelijk vrouwen en kinderen het slachtoffer geworden.

 14. Peter van den Broek zegt:

  Wat schrijft onze Heer Vlasblom over de Bersiap in dat NRC-artikel en ik citeer:……..In Nederland verscheen in 2005 (sic) een inventarisatie van geweldsincidenten op Java en Sumatra tot maart 1946, onder de titel Bersiap – Opstand in het paradijs. Auteur is de Indische Nederlander Herman Bussemaker. ….

  Hij haalt dus 1, zegge en schrijven 1 persoon aan, een Indische Nederlander (etnisch profileren !!!) de helaas overleden Heer Bussemaker, die publiceert in 2005 dus 60 jaar na dato belangwekkende dingen over de Bersiap. Dus vòòr die datum is er niets over de Bersiap gepubliceerd dat het vermelden waard is althans volgens de geleerde Heer Vlasblom.

  Deze Heer heeft wel de euvele moed over de Indonesische geschiedschrijving in die periode te verhalen en ik citeer letterlijk:……… Dankzij het werk van een beperkt (SIC) aantal Westerse historici en van Indonesische schrijvers en journalisten die de vrijheid namen nuances aan te brengen in de officiële heldenverering……..

  Dat durft in alle maagdelijke onschuld onze in Nederland wereldberoemde correspondent en weterschapper Vlasblom met het opgeven vingertje te schrijven “beperkt aantal Westerse historici” …….maar dan heeft hij het wel over Heren van het kaliber R.Cribb, F. Palmos, W.H. Frederick, B. Anderson en A.R. Kahin om maar een paar namen te noemen.

  En dat wordt ongenuanceerd afgedaan als complottheorie! Kom nou, dat is toch de onverschilligheid, onwetendheid en post-koloniale arrogantie in één vleesgeworden persoon met de naam Vlasblom (who the hell is Vlasblom?) in de voormalige kwaliteitskrant NRC .

 15. Surya Atmadja zegt:

  Dirk Vlasblom
  4 november 2016 schreef een artikel.
  =====================================
  Heb eerst niet goed gelezen , heb te weinig tijd .
  Tot mijn schrik las ik nu dat Toean Vlasblom behoorlijk aan het raaskallen was.
  O God O God , wat een afgang van ooit door mij bewonderde correspondent.

 16. Peter zegt:

  ik vind dat Vlasboom in zijn artikel juist een helicoptervisie hanteert. Ontwikkelingen zijn nooit geheel van elkaar gescheiden maar grijpen in elkaar. In zijn artikel geeft hij o.m. aan dat NOI/ Indonesie op drift was met alle ellende van dien.

 17. Ron Geenen zegt:

  “””””””””””Op Sumatra zaten niet zoveel Nederlanders””””””””””””

  Eerlijk gezegd betwijfel ik dat. Maar ik spreek dan ook van Nederlanders met een bruine kleur.
  Op west Sumatra, vooral in Padang werd er nogal wat uitgevreten. Lees de Olo straat moorden.
  In het noorden, in de provincie Siantar en Medan, werd er onder andere schoonschip gemaakt door o.a. de toenmalige luitenant R. Westerling met zijn zijn Special Force 136. Hij werd van Europa gestuurd en melde zich bij luitenant-ter-zee 1ste klasse Carolus Alphonsus Maria Brondgeest. Over dit laatste zou alleen al een boek geschreven kunnen worden. Vooral vanwege het gedrag van de Engelsen, die de Nederlanders buiten alles probeerden te houden.

 18. Ælle zegt:

  Even iets anders wat mij in het wereldnieuws is opgevallen, dat Hindoes waarvan er 1 MILJARD zijn en 3 Miljoen in de VS er naar uitzien om met Donald trump’s admin samen te werken.
  Gekozen US House Vertegenwoordigers —Tulsi Gabbard, Raja Krishnamoorthi, Ro Khanna and Pramila Jayapal; state legislatures— Prasad Srinivasan, Niraj Antani, Ash Kalra, Jay Chaudhuri, etc.; en verscheidene andere lichamen over heel de VS!!!
  Rajan Zed, president van Universal Society of Hinduism geeft aan dat Trump’s leiderschap nieuwe mogelijkheden opent voor hun democratische ‘IDEALEN’.
  OOPS!!!
  ‘Demonetisatian’ is bezig!
  http://indianexpress.com/article/indDEFINITION of ‘Demonetization’
  Definitie: Demoneti(s)zation is the act of stripping a currency unit of its status as legal tender. Demonetization is necessary whenever there is a change of national currency. The old unit of currency must be retired and replaced with a new currency unit.

  http://indianexpress.com/article/india/india-news-india/demonetisation-kerala-estate-workers-go-without-pay-owners-warn-of-food-crisis-4381453/

 19. Ælle zegt:

  Indian Americans have the LARGEST ever presence in the U.S Congress now and the community has got its first Senator in Kamala Harris, who won from California. While the Democratic Party has little to celebrate after the crushing defeat at the hands of Republican insurgent Donald Trump for presidency, Indian American leaders in the party have made a mark in Tuesday’s elections.

  Vergis u niet! Geen INDIAN AMERICAN als in UGH – HIAWATHA, maar INDIAN als Hindoes uit INDIA.

 20. Ælle zegt:

  Ik schreef eerder over DEMONETISATION en de Hindoestaanse gemeenschap in de VS, wat niet geplaatst werd om de lezers te beschermen soms? With their largest ever presence in the US Congress now, Indian American ‘leaders’ have made quite a mark in Tuesday’s elections.
  Een lezer schreef: November 10, 2016 at 5:07 am
  Only a person blinded/ VERBLIND by ignorance and a modicum of knowledge of economics will think that demonetistaion will reign in black money, corruption or nullify the intrinsic contradictions of capitalism plaguing the society. The recent demonetisation move is nothing but an attempt to whitewash the walls depicting growing unemployment rate, miseries and hardships being faced by millions of workers and small farmers. Middle-class harbouring the illusion of the ‘dawn of good days’ may exult in joy, but it is the capitalists and corporates who are really having a laugh.

  • Ælle zegt:

   In the better INDIA dot com wordt de vraag gesteld en het antwoord gegeven: So, who, between Hillary Clinton and Donald Trump, would be better for India? A close examination and comparison of each candidate’s views on several India-centric issues may help reveal the answer.
   In New Delhi’s political circles, the general belief is that Republican presidents are generally better for India than Democrats. However, Trump is hardly a typical Republican, having taken up foreign policy positions that conflict with the Republican ethos. On the other hand, India has had a long association with Hillary Clinton who is seen as someone who understands India’s concerns.

   Compared to Clinton, Trump has been more vocal on fighting terror. With an eye on garnering votes from the Indian-American community, Trump has made many comments about India during the last leg of his election campaign. He has also sent a message that under his administration, the US would talk tough with Pakistan on the issue of cross-border terrorism. However, while his statements hint at a tilt towards India, he has also said,

   “Pakistan is semi-unstable. We have a little bit of a good relationship. I think I’d try and keep it.”

 21. Ælle zegt:

  REUTERS dot com schrijft
  : An Indian fringe group on Friday celebrated the “victory” of U.S. presidential contender Donald Trump, hailing his friendship with diaspora Indians and backing his call to ban immigration by Muslims from countries hit by Islamic militancy.

  With drums banging and speakers blaring, the Hindu Sena, or Hindu Army, gathered at Jantar Mantar – New Delhi’s answer to London’s Speakers’ Corner – to proclaim to a knot of TV crews that Trump had “already won” the Nov. 8 vote.

  “Trump’s victory is confirmed early, due to his thoughts against Islamic terrorism and love for India and Hindus,” said Vishnu Gupta, the Hindu Sena’s self-styled national president.

   • Ælle zegt:

    Waar de meeste temples staan heeft Trump gewonnen. Good luck, America!
    Alabama (2)
    Arizona (3)
    Arkansas (1)
    California (27)
    Colorado (8)
    Connecticut (3)
    Delaware (1)
    Florida (11)
    Georgia (8)
    Hawaii (1)
    Idaho (1)
    Illinois (10)
    Indiana (2)
    Iowa (1)
    Kansas (2)
    Kentucky (1)
    Louisiana (2)
    Maryland (10)
    Massachusetts (10)
    Michigan (8)
    Minnesota (3)
    Mississippi (2)
    Missouri (3)
    Nebraska (1)
    Nevada (1)
    New Hampshire (1)
    New Jersey (20)
    New Mexico (2)
    New York (25)
    North Carolina (4)
    Ohio (11)
    Oklahoma (2)
    Oregon (3)
    Pennsylvania (14)
    South Carolina (4)
    Tennessee (5)
    Texas (22)
    Utah (2)
    Virginia (6)
    Washington (6)
    West Virginia (1)
    Wisconsin (4

  • Ælle zegt:

   De twee-termijnen Goeverneurvan Louisiana de 45-jarige Piyush (aka Bobby) Jindal, ooit gekozen India-Amerikaanse goeverneur van de Staat onder de genomineerden voor het cabinet van Trump zal volgens het media rapport de eerste India-Amerikaan zijn die aangewezen om in het kabinet te worden gerekend en als tweede die ooit gekozen is tot het Congres.
   Jindal was eerst van huis uit Hindoe en werd later katholiek gedoopt.

   Uitleg: Het kabinet bestaat uit de minister van Buitenlandse Zaken; de nationale veiligheidsadviseur; de minister van Defensie; de verschillende afdelingshoofden; en het hoofd van Homeland security. Het congres bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

   Vorig jaar wilde hij zelf president worden maar verliet de race na een lage polling onder de 17 kandidaten In het begin had hij veel kritiek op Trump en zijn beleidsplannen. Ha ha ha ! Een echte peloppor, zouden we zeggen, toch?

 22. Wal Suparmo zegt:

  WAT ANDERS. Het a.s bezoek van RUTTE in Indonesie voor bussiness doeleinden . Maar wordt gepraat over de verdwijning van de wrakken van de Hollandse oorlogschepen in Ned.Indie( Indonesische wateren).Gaat hij misschien ook praten over de honderden VOC schepen die gezonken zijn met zendingen van porcelein uit China?

 23. Wal Suparmo zegt:

  Aan Mr/Mrs E.M.
  Korporaal Hitler heeft natuurlijk nooit gewetan de ARIERS een ras is in India en dat de Hakenkruis een symbool is van het Hindhoeisme.

  • Jan A. Somers zegt:

   Geeft toch niet. De KKK gebruikt ook het kruis. Als misbruik maar lang doorgaat is het normaal geworden.

  • Jan van Riebeek zegt:

   Dat heeft korporaal Hitler geweten ook .
   De 8th Indian Division bereikte op 2 mei 1945 de Oostenrijkse grens en namen 11000 Duitsers gevangen waaronder de Duitse 1ste parachute Divisie .
   De 10th Indian Division bereikte ook in mei 1945 Trieste(Joegoslavië)
   De 4th Indian Division vertrok in november 1944 vanuit Italië naar Griekenland en bleef daar tot 1945 .
   De 4th Indian Division heeft de meeste onderscheidingen en decoraties en Roem gekregen in het Britse Rijk .Het vocht van El Alamein tot zuid-Duitsland .

 24. Ron Geenen zegt:

  Europa en het Anti-Amerikanisme.

  In this mailing:
   Soeren Kern: Donald Trump and the Return of European Anti-Americanism

  Donald Trump and the Return of European Anti-Americanism
  by Soeren Kern • November 21, 2016 at 5:00 am
   European criticism of Trump goes far beyond a simple displeasure with the man who will be the next president. The condemnation reveals a deep-seated contempt for the United States, and for American voters who democratically elected a candidate committed to restoring American economic and military strength.
   The primary cause of the global disorder is the lack of American leadership at home and abroad. A series of feckless decisions by Obama to reduce American military influence abroad have created geopolitical power vacuums that are being filled by countries and ideologies that are innately hostile to Western interests and values.
   For the past seven decades, the U.S. has spent millions of dollars annually to guarantee German security, although Germany steadfastly refuses to honor a NATO pledge to spend 2% of GDP on defense spending. Germans are now offended that Trump is asking them to pay their fair share for their own defense.
   Although President Obama’s foreign policy missteps have made Europe much less safe than it was eight years ago, European elites have overlooked Obama’s mistakes because he is a “globalist” who seems to favor recreating the U.S. in the European image. Trump, by contrast, is a nationalist who wants to rebuild the U.S. in the American, not the European, image.
   European anti-Americanism is certain to escalate in the years ahead, not because of Trump or his policies, but because “globalists” appear desperate to save the failing European Union, an untransparent, unaccountable, anti-democratic, sovereignty-grabbing alternative to the nation state.

  In Germany, Der Spiegel, one of the largest-circulation publications in Europe, published a cover, after Donald Trump’s election victory, with an image of a giant meteor in the shape of Trump’s head hurtling towards the earth. The headline reads: “The End of the World (As We Know It)”.
  European anti-Americanism — which was on the wane during the presidency of Barack Obama, who steered the United States on a course of globalism rather than nationalism — is back with a vengeance.
  Europe’s media establishment has greeted Donald Trump’s election victory with a vitriol not seen since the George W. Bush presidency, when anti-Americanism in Europe was at fever pitch.
  Since the American election on November 9, European television, radio and print media have produced an avalanche of negative stories, editorials and commentary that seethe with rage over the outcome of the vote.
  European criticism of Trump goes far beyond a simple displeasure with the man who will be the next president. The condemnation reveals a deep-seated contempt for the United States, and for American voters who democratically elected a candidate committed to restoring American economic and military strength.

  Continue Reading Article
  You are subscribed to this list as ron@myindoworld.com.
  To unsubscribe, go to https://www.gatestoneinstitute.org/list_unsubscribe.php
  To edit your subscription options, go to https://www.gatestoneinstitute.org/list_edit.php
  To subscribe to the this mailing list, go to https://www.gatestoneinstitute.org/list_subscribe.php
  Gatestone Institute
  14 East 60 St., Suite 1001, New York, NY 10022

 25. Wal Suparmo zegt:

  Op antwoordt van een lezer dat de commandant van de MLD mayoor Generaal van Ooyen niet eerde naar ASustralia was vetrokken maar pas op 7 Maart 1942.Heb ik hier een boek over GENERAAL SPOOR geschreven ddor de historicus J.A.DE MOOR, dat de laatste vliegtug een GLENN MARTEN BOMMENWERPER (M585), om 20.00 uurt van Andir( Bandung) is opgesteken met piloot Eerste Luit Vlieger A.B.WOLFF en zijn vrouw met de hoogste in rang dart is Overste P.J.,DROOG en Kapt.S.J.SPOOR(m later Generaal Spoor). Generaal Mayopor van Ooyen was er zeket niet erbij.Het vlieguig( met veel kogel gaten) bereikte Broom (Australie) de volgende vroeg morgen..

 26. Wal Suparmo zegt:

  Sorry voor de vele schijf en taal fouten.!

 27. Ron Geenen zegt:

  Hoe Parijs vandaag er uit ziet, vanwege de vluchtelingen en paupers
  This is PARIS Today – October 2016
  Clic sur le site ci-dessous
  https://www.youtube.com/embed/ pN0QddK8VFk?rel=0

 28. Ron Geenen zegt:

  Gelukkig dat ik het youtube filmpje checked.
  Hier is de uitgave: La ville lumiere…. E.

  This is PARIS Today – October 2016
  Clic sur le site ci-dessous

  https://www.youtube.com/embed/ pN0QddK8VFk?rel=0

 29. Ron Geenen zegt:

  Weer verkeerd, nogmaals https://www.youtube.com/embed/ pN0QddK8VFk?rel=0

 30. Ron Geenen zegt:

  Sorry ik stop er mee.

  • Ælle zegt:

   Misschien moest deze video in de plaats komen. Het is griezelig als men dit hoort en ziet, Ron Geenen.
   Hail Trump! Richard Spencer’s speach excerpts

   • Gerard Huls zegt:

    Helemaal mee eens. In deze tijden moet je het hebben van je vrienden om samen een “vuist” te maken tegen dit soort lieden.

 31. Wal Suparmo zegt:

  Aan Hr PETER. Dat betelkend dat de ERKENDE Hollandse historicis van millitaire zo wel van civielle zijde zoals Kaptien Inf.PETER MEEL en DR J.A.de MOOR, allemal leugenaars zijn.En de Hollandse regering moet er BESLIST wat aan doen want de leugen gaat de werel om met hun boeken!.Terwijl U gelukkig gelijk heeft! De redactie moet hier wat aan doen!

  • Jan A. Somers zegt:

   De heer Meel ken ik niet. Hoe weet u dat de heer de Moor een leugenaar is? Geef eens wat voorbeelden! En met gebruik van het woord ‘zoals’ zegt u dat alle erkende (wat is dat?) historici leugenaars zijn. (gelukkig ben ik geen historicus). De Nederlandse regering hoeft er niets aan te doen, zij hebben wel wat beters te doen. In Nederland mag je vrij schrijven, zolang je niemand beledigt, of de staat in gevaar brengt. En zelfs dan mag de staat niet meer dan je voor de rechter laten brengen. Die beslist, niet de regering.

 32. Ron Geenen zegt:

  Geen beste reclame voor Indonesië. Het lijkt een herhaling van voorgaande perioden.

 33. e.m. zegt:

  Tja … Waarom? Waardoor? Gezagsvacuüm ?

 34. Wal Suparmo zegt:

  De bekende Hollandse commerciele/filantroop di in GANG BLANDONGAN( GLODOK) heeft gewoont met een internaat voor stoute jongens is WIJNHAMER alias PAH WONGSO.

 35. Wal Suparmo zegt:

  Niet alleen maar Jakarta in trouble maar VOORAL de stad SEMARANG.! die misschien in de volgende 30 jaar door ‘ROB’ van zee overstroomt zal worden.

 36. Wal Suparmo zegt:

  Als men gewent is boeken te lezen dan is het niet nodig of je perzoonlijk de auteurs te moeten kennen.Ik heb NIET gezegt dat ALLE historici leugenaars zijn, maar wel deze 2.Omdat in deze 2 boeken volgens andere mensen niet de waarheid bevat. En dat deze leken het beter weten ondangs waarschijnlijk uit de duim gezogen..J.A, DE MOOR heeft in zijn boek geschreven dat de LAASTE en de EENIGSTE NOG BESCHIKBARE VLIEGTUG met VOL KOGEL GATEN maar nog met een relatief goede machine ,op 7 November 1942 is de GLEN MARTIN BOMMERWERPER(M585).Kol A.T Kengen als zijnde de hoogste otoriteit van de MLD op dat moment( omdat zijn commandant er niet meer is) wil hebben dat het vliegtuig ULTIMO om 1600 al moet vertrekken.Maar de technici kunnen het niet voor 20.00 klaar spelen.

 37. Ælle zegt:

  In het midden van de foto ontwaar ik de tekst VERMAK LEVIS. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Gebruikt men na eeuwen nog steeds als vanouds Nederlandse begrippen en woorden?
  Vermaken heeft intussen meer dan veranderen van kleding te betekenen. Vermaakt men nu spijkerbroeken. Hoe dan? Nòg smallere pijpen of vermaken tot shorts of tas? Gescheurde kniedelen, of juist opgelapt.
  https://www.theguardian.com/cities/gallery/2016/nov/24/shops-trees-jakarta-indonesia-improvised-street-life-in-pictures#img-9

  Krijg ik soms toch heimwee naar toen vroeher? Ik duw mijn gevoelens weg.
  Ik heb andere ideeën, plannen en gevoelens … of hou ik mezelf voor de gek?
  Siapa taoe?

 38. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””Krijg ik soms toch heimwee naar toen vroeher? “”””””””””””

  “Heimwee naar wat? De puinhoop? Ik griezel vooral van hun elektrische bekabeling dat overal “houtje touwtje”ergens vast wordt gezet. Vooral wanneer de water overlast nog meer gebeurd.
  Een grote begraafplaats!

 39. Wal Suparmo zegt:

  De koewe LEKKER is zeker lekker.

 40. Ron Geenen zegt:

  “”””””””Itoe dia!!!Feyenoord keok 3 – 0!””””””””””””

  Ben geen Fan!

 41. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””En in Florida werd hierop gefeest. Niet mijn soort volk.”””””””””

  U moet niet te vlug oordelen. Mijn nicht in Florida is met een Cubaan getrouwd. Hij was 15 jaar en als enige van de familie kunnen vluchten. De rest is door Castro en zijn trawanten vermoord.
  Zowel mijn nicht (27 jaar) als haar man (35 jaar) zijn beiden als militair gepensioneerd.

 42. Ron Geenen zegt:

  “”””””””Een zucht van verlichting mag altijd.”””””””””””

  Volgens de vrije mening in uw land, mag ook gefeest worden vanwege de dood van een ander.

  • e.m. zegt:

   Volgens mij haalt u zaken door elkaar met betrekking tot grondrechten en wetgeving.

   Mag u onder the First Amendment de Stars and Stripes verbranden in California?

  • Jan A. Somers zegt:

   Normaal fatsoen is een ander verhaal. Zelfs vrije mening heeft haar grenzen. Vele zijn niet opgeschreven, horen gewoon bij beschaving.

 43. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””Mag u onder the First Amendment de Stars and Stripes verbranden in California?”””””””””

  Nee, natuurlijk niet. Trouwens, persoonlijk vind ik de Amerikaanse vlag een van de mooiste in de wereld. En grondrechten?. Bedoeld u de grond waar mijn huis op staat? Die is van mij. Daarnaast is CA een staat met eigen wetten en ook een eigen vlag. Pas in de pers verschenen, dat er mensen zijn die CA graag als een zelfstandige land willen laten doorgaan. Het is de 8ste economie van de wereld.

  • e.m. zegt:

   @En grondrechten?. Bedoeld u de grond waar mijn huis op staat? Die is van mij.@

   Oh ! Dus niet van uw liefhebbende echtgenote ?

  • Jan A. Somers zegt:

   “de grond waar mijn huis op staat? Die is van mij.” Ja, de bovenste laag. De ondergrond?
   “Daarnaast is CA een staat met eigen wetten en ook een eigen vlag.” Dit is algemeen bekend (de USA!), maar ik vind dit op een Indische website toch interessant. Net zoals bijvoorbeeld Zwitserland, België, Duitsland, VK en vele andere landen. En niet te vergeten de Zeven Verenigde (soevereine) Nederlanden. En in Nederland de Eerste Kamer (de oude Staten-Generaal!). (En mijn Zeeuws meisje is geen Hollandse!) Wat komt die heisa over de RIS dan vreemd over.
   “Zeker in een ketting verbinding van 4 of meer kopers/verkopers.” Dit gebeurt in Nederland bij het witwassen. Met katvangers daartussen.

 44. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””Oh ! Dus niet van uw liefhebbende echtgenote ?”””””””””””

  Het is een kwestie van Title en specifiek in CA de Geenen Trust. De rest zal ik U besparen.

 45. Ron Geenen zegt:

  “””””””””I see, wetgeving dus . . .””””””””””

  Ja, via de makelaardij meestal. Wanneer een getrouwd echtpaar een huis of panden kopen, kunnen ze het samen, of alleen kopen. Ook kan het zo zijn dat een gescheiden man, die een huis heeft, het alleen op zijn naam houden bij een volgend huwelijk. Daarbij zijn er 4 verschillende manieren hoe men het per man-vrouw wilt vastleggen door zakelijke en belastbare voor en nadelen af te wegen. Er zijn zelf mogelijkheden, in het commerciële vlak, waarbij men een pand met winst verkoopt, het afzet tegen een ander pand, zonder een cent belasting te betalen.
  Hierbij komt een derde persoon in view (accommodator) die als tussen persoon fungeert, want beiden, koper en verkoper, mogen het geld bij de wet, niet aanraken. Men noemt het een 1031 exchange.
  Bovenstaand in het kort, maar het kan zeer complex worden. Zeker in een ketting verbinding van 4 of meer kopers/verkopers. Heb in het verleden diverse transacties gedaan.
  U begrijpt dat ik er niet te technisch op in kan gaan.

 46. Ron Geenen zegt:

  Wat is fatsoen, wat is beschaving en wie bepaald dat? Als de Japanse keizer verdwijnt is dat voor mij ook een feest. Moordenaars horen niet op deze wereld.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Wat is fatsoen, wat is beschaving en wie bepaald dat?” Ikzelf dus. Mijn ouders, baboe Soep, de school en studie hebben getracht mij naast ontwikkeling ook beschaving en fatsoen bij te brengen. Dat was gewoon hun taak in de samenleving.

 47. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””””“Zeker in een ketting verbinding van 4 of meer kopers/verkopers.” Dit gebeurt in Nederland bij het witwassen. Met katvangers daartussen.””””””””””

  En dat is nu ook het verschil tussen NL en CA. Want hier is het volgens de wet geregeld. Hier komen geen katten en witwassen aan te pas. In de commerciële sector worden de meeste transacties op basis van de 1031 methode gesloten. Een soort gecompliceerde methode van ruilen van gebouwen met verschillende functies en dito land van gelijkwaardige waarden. Als het niet volgens de wet was, dacht u dat ik dan nog vrij kon lopen?

 48. Ron Geenen zegt:

  “””””””””hebben getracht mij naast ontwikkeling ook beschaving en fatsoen bij te brengen””””””””

  Het is dus gewoon persoonlijk. ieder zijn eigen.

 49. hansvschaik zegt:

  In de jaren 70 en 80 ( en zelfs in de 90er jaren) schoten de koopprijzen voor huizen omhoog: zodra een huis te koop stond werd het snel verkocht, heel vaak boven de vraagprijs.
  Daar maakten vele makelaars, projectontwikkelaars en particulieren gebruik van.
  Door een huis te kopen met veel achterstallig onderhoud en snel te herstellen of verbouwen kon het huis binnen zes maanden weer verkocht worden tegen flink hogere prijs.
  Sommige makelaars hadden een deal met een aannemer die snel het huis kon opknappen.
  Als een huis binnen zes maanden weer verkocht kon worden, dan hoefde je geen belasting (6%) te betalen.
  Dus geen witwassen of geldezels! Gewoon legaal.

 50. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””In de jaren 70 en 80 ( en zelfs in de 90er jaren) schoten de koopprijzen voor huizen omhoog””””””””””””

  Dat klopt. Kocht mijn huis in Zoetermeer in 76/77 en verkocht het begin 81 met precies 100000 winst. Mooie start voor in Californië.

 51. Ron Geenen zegt:

  Kreeg net een waarschuwend bericht om beslist niet de browser Firefox te gebruiken.
  Zij die het wel doen, lees het volgende:

  We’re sending out this unscheduled emergency bulletin to alert you that there is a 0 day vulnerability in the wild that affects Firefox web browsers and the Tor browser bundle. The vulnerability emerged a few hours ago.

  We recommend you temporarily switch to a non-firefox based browser until the Firefox dev team has a chance to release a fix. That should happen quite quickly.

  We would like to encourage you to share this alert with the larger web community. It’s unusual for us to send out a non-WordPress related vulnerability, but the impact of this may be wide-spread. We also suspect that WordPress websites may be used as a watering hole to infect vulnerable web browsers using this new exploit.

  Full details on our blog…

  Regards,

  Mark Maunder
  Wordfence Founder & CEO

 52. Ælle zegt:

  Dit is grappig, nu het over schepen gaat
  Een kleine vaartuig van de Iraans- Islamitische Revolutionaire Garde richtte zijn wapen op een Amerikaanse militaire helikopter in de Straat van Hormuz.. In het weekend, hebben twee Amerikaanse defensie-ambtenaren, de actie die zij omschreven als ‘onveilig en onprofessioneel ” aan Reuters .verteld.
  En toen al.

  • Jan A. Somers zegt:

   In de oorlog moest er vanaf schepen van de GM met houten mitrailleurs op Japanse vliegtuigen worden geschoten (toen hadden ze nog een echte timmerman aan boord). Met veel technisch vernuft door een koppeling van een stoomleiding die pufjes kon geven. Een escorterend vaartuig van de GM mocht onder bescherming van het te escorteren konvooi komen. Was niet zo grappig.

 53. AElle zegt:

  Twaalf jaar later alweer een zware aardbeving in Atjeh.
  http://www.liputan6.com/tag/gempa-aceh

 54. AElle zegt:

  Waarom Indische Nederlanders nog in Indonesië wonen en in bittere armoede leven. http://www.npo.nl/max-maakt-mogelijk/05-11-2016/POW_03344615

 55. Jan A. Somers zegt:

  In de NRC van zaterdag 10 december een informatief artikel over de O16 en de familie Bussemaker.

 56. Ælle zegt:

  Wie kan deze video in verband met de beschuldiging van alllahslastering aan het adres van AHOK liefst in het ’t kort verklaren? Heeft hij werkelijk gelasterd?

 57. Ælle zegt:

  Zoals u ziet is de video gehackt! U kunt zelf de link intoetsen https://www.youtube.com/watch? v=dkeOkOmd6_Y///v =dke O enz.

 58. Wal Suparmo zegt:

  Of hij schuldig is of niet wordt straks door de LOCALE (laagste) Rechtbank verklaar en zal een lange process worden naar hoogere hand dat is naar Pengadilan Tinggi en dan uiteindelijk naar het allerhoogste Gerechtshof gaan. Maar dit weer de wereldse of of conform de wetten van het land.Wat en zelfs die van NAPOLEON is,Dat concordant is met de Continentale of zelf de Hollandse wetgeving met zijn Nationale veranderingen/annexen..Maar anders is het volgens de Mohammadanse wet moet hij allang ,ALLAHUAKBAR een kopje kleiner gemaakt worden.

  • Surya Atmadja zegt:

   Wal Suparmo zegt:
   12 december 2016 om 3:19 am
   .Maar anders is het volgens de Mohammadanse wet moet hij allang ,ALLAHUAKBAR een kopje kleiner gemaakt worden.
   ========================
   Over welke Mohametaanse wet( zo werd geschreven in de VOC tijd)heeft Pak Wally hier ?
   De grootste fout van Ahok is dat hij een grote bxk heeft .
   In het begin heb ik een hekel aan hem, dat veranderde toen ik zag wat hij had gepresteerd , hoe hij “gevreesd”werd door zijn incompetente/corrupte ambtenaren , en ook gehaat door zijn (politieke) tegenstanders.
   Jammer dat hij zichzelf heb overschreeuwd , want ik zou hem als de toekomstige DKI gouverneur wel kiezen.

   • Ælle zegt:

    Aub, de mens heeft een mond. Dieren hebben een bek.of een mond. De lintworm (cacing pita) heeft het een noch het ander, maar alleen een scolex. Geen Solex.

 59. Wal Suparmo zegt:

  De grootse fout van non Mohammadanen zijn als ze denken dat ze al geweldig zijn om de Qur’an te kunnen citeren wat heel erg complex is.Nu zit hij( Ahok) in moeilijkheden en voorzaakt de President zelf sen zijn hele regeringen het land , in de pineut.

 60. Ron Geenen zegt:

  “”””””””””””borrelpraat zo u wilt. De pait staat ingeschonken. “””””””””””””””

  Ben in heel wat cafe’s geweest, of what voor place dan ook, waar iets vloeibaars ingeschonken wordt, maar heb daar nog nooit meegemaakt dat er over Mohammedaanse wetten en geloof wordt gediscuteerd. Ik ken heel wat andere onderwerpen waar veel gezelliger over gepraat kan worden. En zeker waarbij er gelachen kan worden. De wereld is intussen wel erg veranderd. Heel Jammer. En dat nu ik op het ogenblik naast mij een glas Cote du Rhone heb en een paar toastjes met brie er op. Nu is het veel gezelliger thuis.

 61. Ælle zegt:

  Tot mijn spijt kan ik geen referentie vinden waar iemand of ikzelf een commentaar heeft geplaatst ivm de oorlog in Syrië , maar hierbij het laatste wat we moeten weten is wat Bas al Zad heeft gezegd: Hiervan is een video beschikbaar. IIn een filosofische en grillige boodschap spreekt hij over de val van Aleppo .
  I n de context/samenhang betreffende de geboorte van Christus (de Verlosser of Gezalfde) de Val van de USSR..
  De terugvordering van Aleppo zal iets dergelijks van h i s i t o r i s c h e betekenis zijn en een belangrijk KEERPUNT in het conflict/de STRIJD, zegt hij..

  Jammer dat dit bericht bijna nietszeggend lijkt (kleine lettertjes) terwijl het ons allen aangaat. Wat voor toekomst staat onze klein- kinderen te wachten?
  Wat betekent de boodschap van Assad voor u?
  Voor mij dat zijn dagen zijn geteld!
  ++++++++++++++++++++++++++

 62. Jan A. Somers zegt:

  Mijn Ted Meines (en vooral die van onze heer Bo) is overleden.
  “Be yourself, be good and tell it”
  Om u de gelegenheid te geven afscheid te nemen, wordt er een openbaar rouwbeklag gehouden. Het rouwbeklag vindt plaats op 3 januari 2017 van 14.30 tot 19.30 uur op de Legerplaats bij Oldebroek (ook wel het Artillerie Schietkamp, “de Knobbel” genoemd), Eperweg 141 in ’t Harde. Omstreeks 14.00 uur wordt generaal Meines met militair ceremonieel overgebracht naar het Wachtmeester Kruijthof Paviljoen. Delegaties van veteranenorganisaties en militairen in werkelijke dienst vormen het erecouloir. Neemt u alstublieft uw Veteranenpas en uw legitimatiebewijs mee.

 63. Ælle zegt:

  Herinneringen aan de eilanden ten Noorden van Jakarta verstoord door rampzalige gebeurtenissen zoals vanmorgen. De slachtoffers hebben geen familienamen.
  http://tv.kompas.com/read/2017/01/01/5267312016001/inilah.nama.para.korban.kapal.terbakar.

  • Ælle zegt:

   De Jakarta Globe praat over 5 slachtoffers. Echt niet! Er waren honderden passagiers op de veerboot.Hierbij denk ik aan doctorandus P. die erover zong en door een megafoon nog waarschuwde: De boot is VOL!

 64. Wal Suparmo zegt:

  Sabotage is niet uitgesloten omdat de Kersdagen en Nieuwjaar eventen,Ggoed was verlopen.Het is nu bewezen dat het schip niet OVERLOADED is maar er zijn 23 doden gevallen..

 65. Wal Suparmo zegt:

  Alleen maar de verstokte Hollandse kolonialen die NGOTOT Atjeh onder de Ned. indie administratie willen hebben.Indonesie heeft Atjeh niet nodig niet al s Nieuw Gunea mer zijn rikk bodem. Maar zo ook Atjeh heeft Athek Indoneia niet nodig. Want Atjeh heeft MEER ARABIE NODIG. Alle NON ATJEHERS moeten Atjeh verlaten en zo ook alle Atjehers Indoneia verlaren om mee tewerken aan de bouw van hun GANJA (hasjish) state als zijn de de voor erf(SERAMBI) van Mecca wat ze zo trosts op zijn.!

 66. Wal Suparmo zegt:

  SCHRIFT CORREcTIE OMDAT DE LETTERS VAN DE KOMPUTER PANNEEL, HAAST ALLEMAAL VERDWENEN ZIJN EN MINDER TIJD VOOR DE CORRECTE, OMDAT HET PER UUR BETAALD MET WORDEN MAAR DIT IS TE ERG.SORRY..
  .Alleen maar de verstokte Hollandse kolonialen die NGOTOT Atjeh onder de Ned. indie administratie willen hebben.Indonesie heeft Atjeh niet nodig niet als Nieuw GuInea met zijn rijke bodem. Maar zo ook Atjeh heeft Indoneia niet nodig. Want Atjeh heeft MEER ARABIE NODIG. Alle NON ATJEHERS moeten Atjeh verlaten en zo ook alle Atjehers Indoneia verlaren om mee tewerken aan de bouw van hun GANJA (hasjish) state als zijn de de voor erf(SERAMBI) van Mecca wat ze zo trosts op zijn.!

 67. Wal Suparmo zegt:

  De vrouw is volgends het Mohammadanisme alleen maar een 2de klasse schepsel gemaakt van de rib van de man( van de Joden en Christen fantasie, gePLAGIAAT). Met alleen maardat zij recht heeft alleen maar op de helft van de man’s rechten in ervenis en ook niet de gelijke rechten tot echtscheiding heeft .Met de propaganda dat het Mohammadanisme de vrouw altijd heeft geprotecteerd terwille van hun eigen veiligheid en gelluk en daar door ook de BURKA en jilbab gedwongen tegebruiken, enz…

 68. Wal Suparmo zegt:

  “Korsleting” is de gemakelijkse verkalaring voor brand zoal HARTVERLAMMING voor een plotselinge dood.Het is nog in onderrzoek maar al officieel bekend gemaaktis dat het geen ship is met een persoonen/ passagiers capaciteit van alleen 100.

  • Ælle zegt:

   23 Doden en 17 vermisten door schuld van de regering die corruptie aanmoedigt! en erin een mooi voorbeeld geefft Rekenfout: 100 = 230 of …?

   Officials said more than 230 people were aboard the ferry, but the manifest showed that only 100 were registered as passengers, along with six crewmen, said Denny Wahyu Haryanto, head of the disaster mitigation agency. He said the vessel’s captain was under police investigation over the incident.

   Bron: The Guardian

 69. buitenzorg zegt:

  Een vervelende mededeling. Via zijn echtgenote bereikte Java Post het volgende bericht:

  Beste kampongbewoners,
  Sinds oudejaarsavond half elf ben ik uit de maatschappij afgekoppeld. Met ernstige benauwdheid met de spoedambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ik word goed verzorgd door lieve verpleegsters (op één tiran na) en dat zal nog even duren. Ik blijf voorlopig off-line.
  Jan Somers

  We hopen dat het Jan weer spoedig beter gaat. En dat ook die ene verpleegster wat aardiger voor hem wordt. Sterkte!!!!!

 70. Ron Geenen zegt:

  Best wishes from SoCal and hope to hear from you soon.

 71. Peter Barneveld Binkhuijsen zegt:

  Sterkte Jan, ook aan familie. Pukul terus!

 72. Ælle zegt:

  Wat een schrik. Ik lees ’t nu eerst.
  Hou je taai, Jan.
  Ik zal voor je bidden.
  Januari is de maand in Nederland die van de Kalender af MOET!

 73. Wal Suparmo zegt:

  NIET OPGEVEN! Selamat bedjoeang! toegewenst..Wal suparmo..

 74. Surya Atmadja zegt:

  Pak Jan , didoakan , agar cepat sembuh.
  Zal voor je bidden , opdat je snel beter wordt.
  Salam.

 75. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Heer Somers,

  van Harte en Beterschap

  Peter van den Broek

 76. Jan A. Somers zegt:

  Beste mede-inboorlingen (locals??) van onze kampongs Javapost en I4E: Mijn Zeeuws meisje heeft mij dagelijks op de hoogte gehouden van jullie medeleven met mijn gezondheid. Heel veel dank daarvoor. Ik moet nu thuis eerst afkicken van een obat waar ik niet tegen kan, en daarna in het HAGA-ziekenhuis in Den Haag het vervolg. Zo blijf je als werkloze gepensioneerde toch een beetje bezig.
  In een ziekenhuis kun je alleen maar nadenken. Ik was al lang bezig met overwegen te stoppen met mijn reacties. Natuurlijk blijf ik de leuke verhalen op Javapost en de Indische ‘nieuwtjes’ op I4E met veel belangstelling volgen, dat hoort tenslotte bij mijn eigen geschiedenis. Maar de discussies blijven steeds hun eigen vervelende rondje draaien, elke keer hetzelfde liedje. Laat ik mij steeds verleiden mee te doen. Gelukkig hebben we de tekstverwerker: selecteren-kopiëren-plakken. Maar wel steeds saaier. Dingen van heel erg vroeger die ik al lang had weggezet. We hebben nu toch weer andere, veel leukere zaken om over te kletsen in ons praethûûs?
  Drie recente onderwerpen hebben bij mij de doorslag gegeven. (1) De correcte analyse van onze heer E.M. over het rapport Werner. Gangbare politieke praktijk. Daarvan heb ik als niet-ambtenaar in mijn werkzame leven ook veel geleerd van de echte ambtenaren. De steller van de vraag krijgt het correcte antwoord: Er is een commissie ingesteld. Vraagsteller tevreden, gaat op zoek naar een volgende vraag (het is tenslotte verkiezingstijd). Als het rapport klaar is, kan het meteen als achterhaald het archief in. Probleem opgelost. Behalve natuurlijk als de een of ander onverlaat denkt er een leuk stukje over in de krant te zetten. Niemand die meer weet waar het over gaat, en dat het totaal niet relevant is voor het beleid. Prachtig onderwerp voor het praethûûs. (2) De opmerkingen van onze kruisridder over discriminatie. Ook ik heb geen last van discriminatie, maar dat is kennelijk een politiek incorrecte mededeling. Zeeuws meisje is soms op het kantje. Liggen we ’s avonds lekker lui naar TV-West te kijken, komt er een politiebericht dat er een licht getinte man wordt gezocht: Pas je morgen buiten een beetje op? Gelukkig is ze geen Hollandse, dan zou ze vies zijn en niet tjebokken. Maar ze heeft direct wel getrakteerd op rendang! (3) Ik vergeet steeds zielig te doen. Tijdens de Japanse bezetting heb ik (met uitzondering van de klappen bij de Kenpeitai) nooit last gehad van Japanners of Indonesiërs. Ik kon mijn kostje zelf bij elkaar scharrelen en heb nooit honger geleden. Tijdens de bersiap heb ik (met uitzondering van Simpangclub en ingang Werfstraatgevangenis) nooit bersiapproblemen ondervonden. Maar in de gevangenis behoorde ik me in een levensbedreigende situatie te bevinden. Ik behoorde door ene meneer Jack Boer te zijn bevrijd (u weet wel, die van de MWO). Van de Gurkha’s die mij wel hebben bevrijd zijn er nogal wat gesneuveld, maar dat schijnt niet waar te zijn, zij worden dan ook niet herdacht. Er zullen vast wel velen zijn die het slechter hebben gehad dan ik, of die het niet van zich af willen/kunnen zetten. En daarom moet ik dus ook zielig zijn.
  Mede-kampongbewoners: Het ga jullie goed! En denk erom, in mijn schuttersputje zie je me niet, maar ik hoor jullie wel.

  • RLMertens zegt:

   @JASomers; ‘als het rapport(Werner) klaar, kan het meteen als achterhaald het archief in’ – Het archief in? Vraag het hen in de jaren ’50 die dit hebben meegemaakt. Het rapport werd in die periode; leidraad van dat ‘ontmoedigingsbeleid’! Na het bezoek van de com.Werner aan Indonesië in 1952; ‘Zij blijven kinderen van een tropisch land met een daaraan inherent verbonden laag arbeidstempo en ander specifieke Oosterse eigenschappen(!), welke in het kader der verhoudingen in Nederland economisch(!) niet aanwendbaar(!) zullen zijn’.

 77. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  citaat:…. rapport Werner:….De correcte (sic) analyse van onze heer E.M. over het rapport Werner. Gangbare politieke praktijk……

  Afgezien van wat ik onder “Oosters georiënteerde Nederlander” in het rapport dien te verstaan (is dit soms om te eten?) wordt deze term niet door dhr Werner empirisch onderbouwt, laat staan hoe zijn fenomeen te meten is, te vergelijken met de schedelmetingen van de Nazi’s.
  Daarbij dient niet te vergeten dat Indo’s vòòr de oorlog tot de Nederlanders behoorden maar na de oorlog tot de zgn Oosters georiënteerden werden gebombardeerd, een vorm van etnisch profileren avant la lettre.

  Juridisch is het rapport dus op drijfzand gebouwd, dat dienen de Heren wel te begrijpen.
  Het verschil tussen “Westers” en Oosters georiënteerd diende blijkbaar aan de betreffend ambtenaar over worden gelaten,En daar zit de kneep. De ambtenaren dienden wel het beleid uit te voeren, d.w.z. dat was wel die Heer Werner zelve als Directeur-Generaal en later Secretaris-Generaal van het departement Maatschappelijk Werk . Een minister treedt af maar de ambtenaar trekt verder oftewel de heren Somers en E.M. dienen wel het onderscheid te kennen tussen Wetgevend en Uitvoerende Macht (Montesquieu weet u wel). Daarbij mogen hun persoonlijke ervaringen best een rol spelen wat zij al dan niet gepercipieerd hebben, dat is iets anders dan WETEN.

  De Heren vergeten gemakshalve dat het beleid tot toelating in het Vaderland werd uitgevoerd door Nederlandse ambtenaren in Indonesië . De zienswijze van dhr. Werner t.a.v. zijn Nederlandse i.c. Indische lotgenoten spreekt boekdelen en is een visie die veelal gedeeld werd door het ambtenarenkorps., wat wel blijkt.
  Hoe Nederlandse ambtenaren het beleid uit Den Haag (dus na de onafhankelijkheid) uitvoerden m.n. speciaal voor hen die op voorschotrekeningen een beroep dienden te doen , is één van de schandelijkste en a-morele bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. Alles ging volgens de regels, toegepast door diezelfde ambtenaren (vgl methode Eichmann). Het resultaat kunnen we nog heden ten dage zien bij de schrijnende toestanden van de Warga-Negara.

  In dit kader vind ik wel opmerkelijk de bijzonder behandeling die Molukse militairen ten deel viel. Die werden zonder moeite en ook ZONDER paspoort tot Nederland toegelaten, maar toen begon voor hen de lijdensweg in de woonoorden (vroegere concentratiekampen, weet u wel?). Het principe gelijke monniken, gelijke kappen had hier toch wel toegepast worden. Maar misschien was de leuze “All animals are equel, but…..

  Het gaat hier ook om de perceptie? Dat is iets anders dan een al dan niet correct te mening op nahouden.

 78. Wal Suparmo zegt:

  Deze Jack Boer misschien nog familie van HANS BOER?

 79. eppeson marawasin zegt:

  @Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 19 januari 2017 om 7:54 pm@

  — Allemaal achterhaalde nonsens wat u zwetst heer Van den Broek. Bombastische retoriek.

  Je hoeft dus niet per se van een andere generatie te zijn om in het verleden te blijven hangen. En dat allemaal 64 jaar na dato, nadat een ‘intern ambtelijk praatstuk’ naar de pers is gelekt.

  Let op heer Van den Broek, dus ‘géén regeringsverklaring’, maar ‘een bewust uitgelekt intern ambtelijk praatstuk’, waarmee overigens een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer onmiddellijk de vloer aanveegde.

  Daarmede voor heel de wereld –minus een enkele @#$%^&*** duidelijk makend dat het o.a. door u cum suis opgeklopte rapport van ambtenaar Werner totaal, maar dan ook totaal geen enkele politieke relevantie had.

  En zoals het hoort in een democratie volgde de Regering (Koning en alle Ministers) de meerderheidsuitspraak van de Tweede Kamer; zie ter uwer verlichting bijvoorbeeld het artikel van Hans Hemmes de dato 17-01-2017 op ad.nl.

  [CITAAT]
  “Indisch Morgenstond

  Na de Tweede Wereldoorlog was de woningnood enorm. In Zuid-West Den Haag verrezen de woonwijken Moerwijk en Morgenstond. Voor veel mensen de eerste stap naar zelfstandig wonen na jaren van verplichte inwoning. Stadskinderen groeiden op tussen de weilanden. In die begintijd is er al kritiek op het ontwerp van de flats. Ze zijn ‘saai, monotoon’. Maar Morgenstond werd wel de meest Indische wijk van het land. Ruim eenderde van de bewoners kwam over van Nederlands-Indië.

  De wijk werd opgeleverd in 1955, toen de exodus uit de vroegere kolonie in volle gang was.”
  [EINDE citaat]

  Dat het rapport Werner geen enkele wettelijke status heeft dat begrijpt zelfs een VMBO-brugpieper na diens eerste toetsweek.

  Uw @Juridisch is het rapport dus op drijfzand gebouwd, dat dienen de Heren wel te begrijpen.@ heer Van Broek, klinkt dan ook als een napruttelende Spuit 11.

  Net zoals uw @ Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 19 januari 2017 om 7:54 pm Het gaat hier ook om de perceptie? Dat is iets anders dan een al dan niet correct te mening op nahouden.@

  — Met alle respect heer Van den Broek, ’t is weliswaar niet de eerste keer dat u zelf niet begrijpt wat u beweert, maar óók ‘de perceptie’ leidt tot ‘een al dan niet correcte mening’.

  Genoeg, mijn goede Stern! Heer van den Broek, u schreef vandaag op I4E:

  @Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 19 januari 2017 om 18:19 Als ik tijd heb, ben Ik van plan Dr. Francis Palmos die het geval in 2012 in zijn proefschrift beschreef aan te schrijven om te weten wie die 9 Gurkha’s met naam en toenaam waren.@

  — Had u dat dan niet beter kunnen doen, heer Van den Broek? Ik vraag maar . . .

  Nederland blijft overigens een vrij land, dus iedereen die een brulboei wil personifiëren krijgt de zegen . . .

  Net zoals het iedereen vrij staat om appels met peren te vergelijken. Hier in de Betuwe zoeken ze nog een paar van die gasten, als ze aan alle ‘gepercipieerde’ criteria voldoen . . .

  “Ober, “Dee-El-Dee-Bee!”

  ***zelfcensuur

  e.m.

 80. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Wie is in vredesnaam Hans Hemmes die de dato 17-01-201 eindelijk eens aandacht (sic) schenkt aan Indische Nederlanders?

  Als hij 60 jaar na dato schrijft dat Morgenstond de meest Indische wijk van het land werd omdat ruim eenderde van de bewoners van Nederlands-Indië overkwam, hoe spreekt hij dan over Laakkwartier of Spoorwijk anno dato , zijn opmerking lijkt mij meer etnische preoccupatie.

  In zijn perceptie kwam de EXODUS, een bijbels begrip we worden weer met de Joden vergeleken ,uit de vroegere kolonie in volle gang was. Zelfs Indonesiërs weten dat er sprake was van 6 repatrieringsgolven

 81. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik kom terug op dat rare artikel van die vreemde snuiter Hans Hemmes. Hij komt blijkbaar niet uit
  ‘s-Gravenhage want als ik aan een Hagenees vraagt: waar is de Indische buurt? dan verwijst hij naar de Archipelbuurt met straten als Riouwstraat, Bankaplein, een Mokummer doet hetzelfde en verwijst naar Amsterdam-Oost met straatnamen als Javastraat en Boniplein.

  Dat deze wereldvreemde Hemmes-Chinees niet alleen niks van die mooie stad Den Haag afweet, maar ook hoegenaamd niets van de Indische Geschiedenis begrijpt, blijkt wel treffend uit het woordgebruik Exodes voor de repatrieringsgolven. Elke Indo voelt zich wel gestreeld dat zijn repatriering met de bijbelse Exodes wordt vergeleken maar de vergelijking gaat natuurlijk volkomen mank. Die Hemmes heeft wel de melk horen klotsen maar weet niet waar de tepel hangt.
  M.a.w. die verwijzing naar de wijk Morgenstond is hier op zijn plaats noch relevant, heeft zoals ik al eerder schreef meer te maken met etnische perceptie van diezelfde Heer H.Hemmes/E.M. over de huidige situatie in Den Haag en de centrumwijken (Moerwijk, Laakkwartier etc), zie ook het betreffende artikel..

  Ik borduur verder op de welhaast liederlijke tirade van dhr E.M. (die Ton macht die Musik of woorden van gelijke en zijn strekking). Hij geeft weliswaar blijk iets van het Staatsrecht te af te weten maar dat was geen reactie op MIJN uitleg, ik had het over totaal iets anders!

  Het zeer geheime rapport Werner heeft het over die Westerse en Oosterse Nederlanders. Dat die scheidslijn gelegd wordt tussen zielen met al dan geen overtochtsRECHT betekent in de praktijk dat 38.500 blanke Nederlanders dat recht wel bezitten en de 97.500 Indische Nederlanders niet.Daardoor krijgt het geheel toch wel een racialistische ondertoon, een vooroordeel mag toch niet als juridische basis bestempeld worden zoals een paar Heren veronderstellen!

  Dat niet alleen want ik lees in de Vrije Pers en het Nieuw Soerabajasch Handelsblad van 3 November 1953, het zijn wel Nederlandstalige kranten in Indonesië, een publicatie van Minister van Thiel van Maatschappelijkle Zorg :
  ….Indische Nederlanders , die in indonesie (sic) geboren en getogen zijn, zijn het beste af als zij in Indonesie zouden blijven (zegt hij aan dezelfde mensen, die de Bersiap hebben meegemaakt)…
  En onze Minister van Maatschappelijke Zorg gaat parmantig verder:
  … De ervaring leert dat de ontworteling die zij, Indische Nederlanders, doormaken als zij naar Nederland kwamen, onherstelbaar was en de problemen die hierdoor ontstonden, zijn zorgelijker dan op het eerste gezicht blijken…(misschien weet dhr. J.A.S. iets meer?).

  Dit zegt dus de politiek baas van ene Topambtenaar Werner en ook van Katholieke, dus gristelijke huize.

  De Premier dhr Drees maakt het nog bonter en die verschuilt zich in een radiorede achter de soevereiniteit van Indonesie (ach, opportunisme is Willem Drees niet vreemd):
  …..De Nederlandse regering kan niet doen, wat zij wil doen om de NEDERLANDERS in Indonesie te helpen, aangezien de ene Staat nu eenmaal niet in een andere Staat kan ingrijpen…..
  Dit wordt dus niet al te lang na de koloniale oorlog van regeringswege gezegd.

  Dit is in het kort en volgtijdelijk het ontmoedigingsbeleid van de Nederlandse regering tegen hun eigen onderdanen, nearly the same but not quite white. Dit beleid ging later naadloos over in het ontmoedigend beleid t.a.v. repatrianten in Nederland.

  Zelfs ik van Bijzonder en gristelijk Lager Onderwijs (BgLO) kan dat begrijpen.

 82. eppeson marawasin zegt:

  @Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 22 januari 2017 om 7:27 pm@

  — Ach, heer Van Broek toch … wat een verbalistische demonstratie hoe van een nyamuk een gaja te maken. Het artikel van de journalist Hans Hemmes is slechts een inleidíng op het boek ‘Compact en harmonisch, Sociale woningbouw in Den Haag 1850-2015 door Richard Kleinegris, Fred van der Burg, Just de Leeuwe’ (isbn 9789079156337).

  Daarin ook een interview met een van de eerste Indische bewoners. [CITAAT]“” Het gezin Linn blikt terug in het boek:,,Toen ik deze flat zag vond ik hem afschuwelijk. Ik dacht: hier nooit. Maar het viel mee en er was centrale verwarming. De huur bedroeg 150 gulden.” ””[EINDE citaat]

  @Peter van den Broek van een andere generatie zegt: 22 januari 2017 om 7:27 pm /…/ Het zeer geheime rapport Werner heeft het over die Westerse en Oosterse Nederlanders. Dat die scheidslijn gelegd wordt tussen zielen met al dan geen overtochtsRECHT betekent in de praktijk dat 38.500 blanke Nederlanders dat recht wel bezitten en de 97.500 Indische Nederlanders niet.Daardoor krijgt het geheel toch wel een racialistische ondertoon, een vooroordeel mag toch niet als juridische basis bestempeld worden zoals een paar Heren veronderstellen!@

  — Maar heer Van Broek, het was juist uw @Daardoor krijgt het geheel toch wel een racialistische ondertoon,@ –die een meerderheid in de Tweede Kamer deed steigeren. Kortom uw Werner-rapport is nooit en te nimmer ‘regeringsbeleid’ geworden! Vanwaar uw enfant terrible gezeur?

  Overigens, -zo kennen we u- uw aansluitende ‘valse’ aantijging heer Van Broek @, een vooroordeel mag toch niet als juridische basis bestempeld worden zoals een paar Heren veronderstellen!@ –zal ik maar als een zwaktebod ‘percipiëren’.

  Het overige wat u vomeert, heer Van den Broek is wat mij betreft achterhaalde ‘borrelpraet’, zoals het thuishoort in een stamkroeg in Laakkwartier.

  Voor de vredelievende stamgasten in het Java Café evenwel heb ik nog een huiskamervraag.

  Wie-o-wie sprak deze warme ‘Koninklijke’ welkomswoorden aan het adres van Indo’s/Indische Nederlanders uit Indonesië?

  [CITAAT]
  “Ik heet u hier van allen harte welkom. U zult allen blij zijn, dat deze reis is afgelopen en dat u behouden bent aangekomen.

  Ik hoop, dat u weet hoezeer wij hier de laatste tijd met u hebben meegeleefd. Het zal moeilijk geweest zijn afscheid te nemen van het land, waarvan u hield. Hier zijn alle mogelijke maatregelen genomen om u behulpzaam te zijn. Maar u komt aan in uw eigen land, onder uw eigen mensen en ik hoop, dat u zult voelen hoe welkom u hier bent.

  U komt hier aan in de storm, die u even zal hebben doen terugdenken aan de stormen, die u de laatste tijd hebt meegemaakt. Wel komt u aan in de sneeuw, een schouwspel, dat velen uwer kinderen nog nooit hebben gezien, maar gelukkig heeft de zon vandaag ook nog geschenen. Ik hoop, dat u nog iets van die warmte zult voelen in de harten van diegenen, die u hier zullen ontvangen.

  Hartelijk welkom!”
  [EINDE citaat]

  e.m.

 83. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Aan dhr E.M. raad ik ter overweging aan scabreus woordgebruik in de toekomst achterwege te laten. ik kan mij nauwelijks voorstellen dat zijn verbaal geweld representatief is voor zijn ,mag ik veronderstellen, gedegen Indische opvoeding noch uitdrukking is van een klassieke opleiding laat staan de toets zelfs bij een voorbereidende kennisverwervende opleiding als het VMBO kan doorstaan. Alhoewel, aan mij is een vergissing ook menselijk.

  Ik laat het hier vooralsnog hier bij aangezien Ik helaas vandaag enige werkzaamheden als loonslaaf dien te verrichten. werkzaamheden weliswaar meer dan uitstekend betaald, maar het blijft het slijk der aarde (Psalm 83).

 84. e.m. zegt:

  Hij zou hoogstwaarschijnlijk dit jaar met pensioen zijn gegaan, of bij gemis van een adekwate overbruggingsregeling nog hooguit 9 maanden hebben moeten doorwerken.

  Maar helaas, gisteren twee jaar geleden alweer stopte de slinger en vielen de wijzers stil. Het meest pijnlijke en tevens verdrietige daaraan, de klok kon niet meer worden opgedraaid. Nooit meer !

  Buitenzorg meldde, dat de goede man op die fatale dag nog 8 berichten had achter gelaten op Java Post.

  Ed Vos, ten voeten uit.

  Ober, stil hier . . .

 85. Ælle zegt:

  Een leuke site voor Indo’s, Bekenden en onbekenden, gevonden, toen ik op zoek was naar mijn vader’s nicht, Ellen van der Hoeven, weduwe van Dick Davalos, en grootmoeder van Alexa Davalos.
  http://www.roki.info/

  • Gerard Huls zegt:

   Hallo Mevrouw Ellen,
   ik heb onlangs gelezen bij Javapost dat u via de site roki.info uw vaders nicht Ellen heeft gevonden.
   Ik hoop dat zij positief heeft gereageerd op het resultaat van uw zoektocht en u haar heeft kunnen ontmoeten.
   In dat verband wil ik u graag om raad vragen, want ik heb, nu al weer enige jaren geleden, de zus van een “meisje uit mijn jeugd” teruggevonden en ik dacht daarmee ook dat meisje teruggevonden te hebben.
   Ik was dolblij, maar kreeg van die zus te horen dat zij “geen zin” had om contact op te nemen met mij, omdat het ver verleden tijd betrof, ouwe koeien.
   Ik vond dat (zacht uitgedrukt) jammer en ik heb mijn zoektocht op een heel laag pitje voortgezet .
   Het laat me echter niet los.
   Daarom stel ik aan u mijn vraag :
   Weet u hoe ik dat “meisje uit mijn jeugd” zover krijg dat ze dat haar standpunt “geen zin” inwisselt voor “laat ik eens kijken, misschien is het wel leuk, het kan toch geen kwaad” ?
   Ik zou u zeer dankbaar zijn als u mij hierin zou kunnen adviseren.
   Bedankt Gerard

   • Ælle zegt:

    Heer Huls,
    Het meisje uit uw jeugd mag geen rol meer spelen in uw leven als u gelukkig bent met het Duitse kind uit de buurt van Münster.
    Wer zwei Hasen auf einmal jagt bekommt keinen.

 86. Ælle zegt:

  De WITTE helmen nu. Vroeger waren ze GROEN nietwaar?

 87. Ælle zegt:

  Donald Trump is nog geen maand president en hij wordt nu al geconfronteerd met de eerste Russische militaire ‘provocaties’. Vier Russische vliegtuigen vlogen in de Zwarte Zee zo gevaarlijk dicht bij een Amerikaans marineschip, dat ze de oorlogsbodem tot op zeventig meter naderden. Ook heeft de regering-Poetin, in strijd met een verdrag, een nieuwe kruisraket gestationeerd op twee bases.
  Bron: De Morgen. be

  • Ælle zegt:

   “Convictions are more dangerous enemies of truth than lies.”/ Overtuigingen zijn gevaarlijkere vijanden van de waarheid dan leugens. ~ Friedrich Nietsche
   Dus … wat is uw antwoord? Wie zijn gevaarlijk?

   • Gerard Huls zegt:

    hoe gevaar te ontwijken heb ik in mijn geschrift van 20-2 om 10.42 , als antwoord aan u en Helene aangegeven. Ik hoop dat het helpt

   • Ælle zegt:

    Wij zijn anno 2017 op een punt beland waar alle reacties en adviezen etc. welkom zijn. De Javapost mag haar doelen niet voorbij schieten. Het is weer te merken dat ik ook naar voetbal kijk.
    Gisteren was ’t Sutton United tegen Arsenal, 0 – 2.

   • Gerard Huls zegt:

    klopt, mee eens.
    U zult als liefhebber wel weten wat je moet doen als je ver van het doel
    een grote kans voor open doel krijgt.
    Je moet gericht en met overtuiging schieten en hopen dat je het doel
    niet voorbij schiet en dus een mooie goal scoort.
    Als de bal naast gaat ,zal ik, met uw permissie, op een achteraf
    gelegen veldje nog veel moeten trainen en loop ik het risico dat de
    trainer mij niet meer opstelt. (?)

   • Gerard Huls zegt:

    Mevrouw AEllen,
    Terug gekomen van een paar daagjes weg, lees ik dat Sutton United gewonnen heeft. Ze hebben niet op de bal gejaagd, want dat wilden ze absoluut niet, maar hebben geduldig gewacht op de kans waar ze zo lang op gehoopt hadden.
    Die 1-0 was een mooie goal, een pracht omhaal zoals je die vroeger wel eens zag. Sutton United wilde de wedstrijd verder controleren en had eerst geen behoefte aan verdere uitbouw van de score. Zoals zo vaak ontstaan er, juist als er geen druk is, de mooiste spelmomenten die kunnen leiden tot verdere score. Dat is toekomstmuziek.
    Overigens heeft u Barca gezien op woensdag. Dat was een wedstrijd naar mijn hart en ik heb deze wedstrijd dan ook opgenomen. Als u deze wedstrijd ooit nog eens terug wilt zien …. dan kan dat op ieder moment zonder enig gejaag.
    Gejaag past niet, en zeker niet, bij zo’n gebeurtenis.
    Genoeg over voetbal, er zijn belangrijkere dingen in het leven. Aan u is de keuze want ik trek me voorlopig terug in de kleedkamer van mijn geliefde Manschaft.
    Met een beetje hoop zeg ik u :Au revoir Gerard

   • gerard huls zegt:

    Beste Mevr Aellen,
    ik weet het ,Arsenal had gewonnen maar denk dat de fans van Sutton United gewenst hadden dat het andersom geweest was.. In ieder gaval genoten van de wedstrijd.

 88. Wal Suparmo zegt:

  Wie zijn gevaarlijker, de Russen, Chinesen of Mohammadaanse terroristen?

 89. robertmacare zegt:

  Volgens de Demokraten is Trump veel gevaarlijker dan de kombinatie van de Russen, Chinesen en Mohammedaanse terroristen.
  Ik heb het gevoel dat Holland hetzelfde denkt als de Demokraten in de USA…maar ja ze krijgen in Holland alleen maar CNN en geen FOX news, dus “nep news” te slikken dag in dag uit.

  • Ron zegt:

   Een ieder kan denken zoveel hij/zij wil. Holland kan denken zoveel ze willen, maar enig resultaat?

   • e.m. zegt:

    @Holland kan denken zoveel ze willen, maar enig resultaat?@

    [CITAAT]
    Amerikaanse denktank legt Westerse landen langs de meetlat Nederlandse zorg scoort hoog in nieuw internationaal onderzoek.

    De Nederlandse zorg doet het vergeleken met tien andere hoogontwikkelde Westerse landen meer dan prima. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van The Commonwealth Fund (CWF), een Amerikaanse denktank op het gebied van zorg.
    In de International Health Policy Survey 2016 van CWF wordt de zorg in 11 Westerse landen met elkaar vergeleken: Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
    Bij de presentatie van de onderzoeksuitkomsten werd de Nederlandse zorg door de onderzoekers geïntroduceerd als “het voorbeeld van een stelsel dat werkt”.

    De Nederlandse zorg scoort onder andere als hoogste als het gaat om snelle toegankelijkheid van zorg en toegang tot zorg buiten kantooruren. Ook hebben Nederlanders vergeleken met de andere tien landen in de hoogste mate een eigen dokter en hebben artsen het patiëntendossier het beste op orde. Verder zijn de wachttijden voor de lage inkomens het kortst.

    Hoge scores in het vergelijkende onderzoek zijn er ook voor Nederland als het gaat om relatief weinig problemen met toegang tot zorg om financiële redenen, beperkt gebruik van de spoedeisende hulp door goede alternatieven, weinig wachttijden voor specialistische zorg en nauwelijks coördinatieproblemen bij verschillende vormen van zorg voor lagere inkomens.
    [EINDE citaat]

  • e.m. zegt:

   @maar ja ze krijgen in Holland alleen maar CNN en geen FOX news, dus “nep news” te slikken dag in dag uit.@

   — Wat is dan volgens Fox news het alternatief van de Tea Party voor De Patient Protection and Affordable Care Act ?

   • robertmacare zegt:

    De Tea Party bepaald niet wat het alternatief is!
    Gedurende de Obama periode hebben de Republikeinen betere plannen voorgelegd maar de Demokraten waren niet geiinteresseerd.
    Trump is bezig met niewe plannen voor de huidige Obama Care ontploffing.
    Hij neemt zijn tijd om zeker te zijn dat het niewe plan goed zal zijn voor iedereen en betaalbaar is.

   • e.m. zegt:

    @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 7:08 pm De Tea Party bepaald niet wat het alternatief is!@

    — Ach, nog steeds in de ontkenningsfase!? Kan ik dus verder weinig mee. Ben geen psychiater . . .

 90. Wal Suparmo zegt:

  Trump gaat de MONROE doctrine uitvoeren van AMERICA FOR THE AMERICANS en niet voor de Mohammdanen zoal Canada ,MERKEL en de Engelsen dat doen.

 91. Ron zegt:

  Het komt uit de lengte of de breedte. Ben benieuwd of ze ook onderzocht hebben wat de inwoner van ieder sijsteem er maandelijks voor betalen. En of die maandelijkse bedragen voor een ieder het zelfde zijn of per inkomen/spaargeld/pensioen hoogte worden bepaald. Hier in ieder geval niet.
  Hier is het enige verschil de leeftijd.

  • robertmacare zegt:

   Ja met meer dan twintig partijen in Holland kreig je niks gedaan…dat volgens mijn vrienden in Holland. Ben zo blij dat mijn familie in 1960 geemigreerd is naar de USA.
   Hier mag iedereen op het gras lopen en zijn eigen lot bepalen.
   Obama Care was een grote leugen om iedereen onderdanig te maken aan het goevernement en de Demokratische partij…gelukkig niet gelukt!

 92. robertmacare zegt:

  In 1953 toen wij in Holland kwamen van Java, waren er bordjes ” verboden om op het gras te lopen”. Als je niet goed genoeg was voor de HBS, dan naar de Mulo of nog lager.
  Ik snap dat nu alles mag in Holland anders ben je anti sociaal of nog erger…helaas wou Obama Holland nadoen met het gevolg dat als je geen liberale socialist bent, dan ben je nog erger dan een ISIS koppen hakker…gelukkig hadden de wel denkende Amerikanen er balen van en kozen voor een man die beloftes maakte om Amerika weer Amerika te maken van vroeger. Het mooie is dat hij zijn beloften waar maakt, dus geen leugenaar zoals Obama en zijn cronies.

  • e.m. zegt:

   @robertmacare zegt: 8 februari 2017 om 10:27 pm …gelukkig hadden de wel denkende Amerikanen er balen van en kozen voor een man die beloftes maakte om Amerika weer Amerika te maken van vroeger. Het mooie is dat hij zijn beloften waar maakt, dus geen leugenaar/…/@

   — Count your blessings sir. Peace be with you !

  • Indisch4ever zegt:

   Robert, Je overdrijft. Dat zal wel meegevallen zijn met die bordjes in 1953.
   Hier en daar een bordje . Je overdrijft ook met de scherts :”dat nu alles mag in Holland’
   Helemaal; absurd is het te beweren dat in Nederland algemeen gedacht wordt dat wie geen liberale socialist nog erger is dan een IS-terrorist.
   Waarom toch al die onzin beweren? Is dat makkelijk kankeren, makkelijk dan nadenken en je meningen bijstellen ?
   Tja…. domme mensen die een discriminerende horrorclown als Trump aanhangen.
   Die man ls een schande voor de natie. … en een gevaar voor de wereldvrede.

   • robertmacare zegt:

    Indisch4ever, Ik lees hier Hollandse kranten en spreek vaak met mijn oude vrienden in Holland en al die “onzin” van mij is gebaseerd op wat ik lees en wat mijn vrienden mij vertellen over het gebeuren in Holland. Het gekanker en de haat voor Trump is “over the top” , maar tja als je niet voor je zelf kan nadenken en je mening kan bijstellen (kunnen jullie niet in Holland als je alleen maar naar CNN luistert) dan is het wel begijpelijk dat jullie domme dingen zeggen…alle leugens over Trump zijn inderdaad een schande en gevaar voor wereldvrede!
    Tog wel mooi dat jullie niet allemaal Duits moeten praten!

   • Indisch4ever zegt:

    wel Robert….
    Je kent Nederland niet en je komt met onzinnige verklaringen over hoe fout Nederland is.
    Wbt Trump. De man schoffeert vooral Amerikanen die zich terecht druk maken over wat voor een jerk er nu in het Witte Huis is. Nederland en vele andere landen zien die drukte en vormen hun mening.

   • e.m. zegt:

    @Indisch4ever zegt: 19 februari 2017 om 11:34 am@

    — Ach, soedah lâmar. Het heeft geen zin om met brainwashed ‘fake-Americans’ in discussie te gaan.

    Zelfs ‘Thou shalt not bear false witness against thy fmr president’ begrijpen ze niet eens.

 93. Ron zegt:

  En de meeste Indo’s in SoCal denken er ook zo over.

 94. Ron zegt:

  Over 4 jaar zal pas blijken of de mensen zo dom waren om hem te kiezen. Amerika voor de Amerikanen is toch wel een goede leuze.
  Lijkt mij ook erg overdreven om hem van buiten Amerika nu al te veroordelen, terwijl ongeveer de helft van de bevolking van de USA en van alle lagen hem gekozen hebben.
  Het heeft allemaal te maken met het te ver doordrijven van de Globalization. Je kan niet alles goedkoop importeren en je eigen mensen in armoede laten leven.
  De meeste Indo’s die lang geleden voor Amerika hadden gekozen, hebben nu voor het merendeel ook voor Trump gekozen. Dat hebben ze ook gedaan voor hun kinderen en de toekomst.
  Ik zou zeggen niet te vlug oordelen daar aan de andere kant van de Oceaan.
  Of komt het dat Europa meer moet bijdragen voor de NAVO?

 95. hansvschaik zegt:

  Beste Ron,
  Wij weten hier in Nederland altijd alles beter.
  Wij zeggen graag dat we vrijheid hebben van meningsuiting: je mag (bijna) alles zeggen wat je wilt, maar als iemand iets zegt wat wij niet leuk vinden, dan zijn we de vrijheid van meningsuiting even vergeten en zeggen dat het niet klopt wat de ander zegt.

 96. Ron zegt:

  Beste Hans,
  Daar heb je wel een punt. Er wordt vaak vergeten, dat de mensen in Amerika ook anders denken dan de Nederlanders. De Europese landen onderling alleen verschillen vaak van mening.
  En de Indo’s in Amerika denken anders dan de Indo’s in Nederland. Dat is iets dat wij allen moeten leren inzien en proberen te begrijpen.

 97. hansvschaik zegt:

  Beste Ron,
  Quote: En de Indo’s in Amerika denken anders dan de Indo’s in Nederland. Dat is iets dat wij allen moeten leren inzien en proberen te begrijpen.- end.
  Dat lijkt voor velen erg moeilijk, want “ik” heb toch altijd gelijk?
  Van mij mag iedereen een andere mening hebben, maar dat wil toch niet zeggen dat die andere mening helemaal fout is, misschien klopt onze eigen mening niet helemaal.
  Maar leg dat hier maar eens uit.
  Nederlanders – dus ook wij Indo’s – denken dat wij het beter weten.
  Daar komt zoveel onnodige ruzie van. Jammer.
  Feiten zijn toch veel belangrijker, of zoals je zei:
  Laten we over een paar jaar kijken wat de regering Trump ervan gemaakt heeft en niet nu al met vooroordelen komen. Natuurlijk kan het tegenvallen , maar het kan ook best meevallen, dus gewoon afwachten wat de feiten opleveren, toch?

  • robertmacare zegt:

   Hans, wat moeten wij van mensen denken die keiharde feiten gewoon negeren en zelfs de feiten omdraaien naar hun standpunt?
   En dan wordt je uitgescholden voor een hater en meer als je probeert met hun te redeneren met feiten….waardeloos en verloren tijd helaas…volkomen nutteloos om met dat soort mensen om te gaan.
   Zoals je eerder zij, Hollanders weten inderdaad alles beter en zijn experts in andermans zaken…niet dat zij uniek zijn in de wereld want in algemeen is de mens zo….zoals Jesus zij; not one of you is without sin!

   • Jan A. Somers zegt:

    “Hollanders” Wat ben ik toch blij dat mijn Zeeuws meisje geen Hollandse is. (alhoewel ook zij soms wel beter weet dan ik, overigens tot mijn voordeel).

 98. Ron zegt:

  Beste Hans: Quote: En de Indo’s in Amerika denken anders dan de Indo’s in Nederland. Dat is iets dat wij allen moeten leren inzien en proberen te begrijpen.- end.

  Een zeer belangrijke quote. Vorig jaar heb ik al een heel lang gesprek gehad met een Indo uit Overijsel over dat gezegde. We wilden proberen dat van beide zijden uit te werken en onze gedachten er over te laten gaan. Door omstandigheden van zijn zijde is daar nog niet veel van gekomen.

 99. hansvschaik zegt:

  Beste Ron,
  Wij zijn 70+ en hebben ook meegemaakt dat er in Indië/Indonesië over allerlei zaken soms anders gedacht werd dan in Nederland.
  Daarom weten wij dat je in een ander land zaken meemaakt en daar een ander oordeel over krijgt/hebt.
  Kijk alleen maar hoe het met ons en onze ouders gegaan is. En hoe er in Nederland over gedacht werd. En nog steeds denkt men in Nederland over “onze” zaken anders dan wij, die het mee gemaakt hebben. Ook jij en ik moesten in een ander land ons aanpassen.

 100. Ron zegt:

  Allemaal waar, Hans.
  En als zo vaak staan de beste stuurlui aan de wal.

 101. Wal Suparmo zegt:

  Het ” autochtone” Americaanse volk is nu al moe en begint nu te zeggen( via TRUMP) dat Ameika GEEN IMMGRANTEN land meer is en vooral voor de geen Engels spekende volkeren en Mohammdaanen.

 102. e.m. zegt:

  @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 10:27 pm /…/, dus geen leugenaar zoals Obama en zijn cronies.@

  QUOTE
  Trump: “Look what happened last night in Sweden. Sweden! Who would believe this? Sweden !!!”
  UNquote

  — Swedes baffled by Trump’s ‘last night in Sweden’.

  Count your blessings sir . . .

  • e.m. zegt:

   Oops . . . Trump schijnt naar Fox News te hebben gekeken !

   • En jij naar CNN.
    Een vergissing is niet hetzelfde als een keiharde leugen zoals “Benghazi gebeurde door een video tape” volgens Clinton en Obama terwijl ze allang wisten dat het niet de reden was…nou dat is een LEUGEN!
    Maar ja dat krijg je niet te horen van CNN.
    Het is mij ook bekend van vrienden van mij die in Noorwegen en Sweden wonen dat ze niet willen praten over het gebeuren met de vrouwen….dagelijkse aanrandingen door emigranten…krijg je niet te horen van CNN.

 103. Ron zegt:

  De Amerikaanse verkiezingen bepalen wie er president wordt. En het maakt niets uit of hij een jerk is, of een klein percentage daar over klaagt en of een paar landen in Europa met de vinger gaan wijzen. Over 4 jaar maken we de balans wel op en als hij het waar maakt, wat hij heeft belooft, houden die paar Amerikaanse klagers vanzelf wel op. Per slot van rekening heeft hij nog steeds te maken met de beide Amerikaanse kamers.

 104. Ælle zegt:

  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39020962
  Sweden to Trump: What happened last night?
  Er was niets gebeurd in Zweden, toch?!

  • robertmacare zegt:

   Niet in Sweden maar wel in Sehwan, Pakistan…85 murdered bij suicide bombers.
   ISLAMIC INVASION OF SWEDEN HAS LED TO RAPE CRISIS. – liveleak.com
   http://www.liveleak.com/view?i=de1_1394099792

   Muslims raped over 300 Swedish children and 700 women in first 7 months of 2013 TIP OF THE ICEBERG as 90 percent of them go unreported In the first seven months of …
   Maar dit schijnt wel te gebeuren in Sweden.

   • Ælle zegt:

    Voor wie ’t niet hebben kunnen volgen: Om te beginnen Ami Hororwitz is een Amerikaanse filmmaker, geen journalist, die 12 jaar lang eerder een INVESTERINGS-bankier was..Nu Trump’s top adviseur!
    Zijn filmmakers en producenten met geld tegenwoordig de nieuwe authoriteiten op het gebied van ‘authentiek’ nieuws.
    Straks wordt Zlatan Ibrahimovic erbij gehaald, de redder in voetbal -nood!
    On Sunday, Mr. Trump offered his own clarification, writing on Twitter, “My statement as to what’s happening in Sweden was in reference to a story that was broadcast on @FoxNews concerning immigrants & Sweden.”

    In that story, the Fox News correspondent Tucker Carlson interviewed Ami Horowitz, a filmmaker who asserts that migrants in Sweden have been associated with a crime wave. “They oftentimes try to cover up some of these crimes,” Mr. Horowitz said, arguing that those who try to tell the truth about the situation are shouted down as racists and xenophobes.

    (Mr. Carlson interjected, “The masochism of the West knows no bounds at all.”)

    Mr. Horowitz said, “Sweden had its first terrorist Islamic attack not that long ago, so they’re now getting a taste of what we’ve been seeing across Europe already.”

    It was not clear what he was referring to. In 2010, a suicide bomber struck central Stockholm, injuring two people. The bomber, Taimour Abdulwahab al-Abdaly, 28, was an Iraqi-born Swede who had developed an affinity for Al Qaeda. But that attack occurred long before the current wave of migrants.

    Ayo dan? Bagaimana ini?

   • Ælle zegt:

    Veel Indo’s die ik ken wonen in Zweden, loh!
    Stockholm Syndrome?

   • Ælle zegt:

    Wie is Ami Hororwitz? Peace & Love?
    Spreuken zegt:
    Gedachteloze spraak is als de steken van een zwaard,
    Maar de tong der wijzen is een genezing.

 105. helen zegt:

  Via het internet kunnen we in Nederland alle kranten van de wereld lezen. Zelfs Fox en Breitbart,
  waar u een fan van schijnt te zijn. Voorlopig heeft uw president nog niets voor elkaar gekregen. De waarheid komt vanzelf bovendrijven, dan zien we wie er gelijk had. Bijbelteksten ken ik ook:
  Oordeelt niet, want met het oordeel waarmee gij oordeelt, zult ge geoordeeld worden.

  P.S. Ik ben een echte Nederlandse.

  • robertmacare zegt:

   Nog niets voor elkaar gekregen!??!!
   Dus je hebt de laatste maanden zitten te slapen of alleen maar naar CNN geluisterd?

   P.S
   Ik was ook een echte Nederlander tot 1960 met een KNIL vader zonder BACKPAY gedurende 31/2 jaar in POW kamp. Holland is een VERLOREN land wat betreft godsdie st…gesloten kerken maar wel veel kerken met torens….wish you the best!
   Gelukkig maar dat GOD leeft!

 106. Gerard Huls zegt:

  Beste Helen en Aelle, en andere lezers,
  ook ik volg de discussie over Trump ,zei het op afstand, en denk dat de
  opmerkingen van Helen over “waarheid en oordeel” )20-2-2017) en de
  opmerking van Aelle over “overtuigingen” (16-2-2017) de kern raken.
  Kwaad bestrijd je niet met kwaad , dat zal niet lukken , dus zullen we een
  beter weg moeten vinden.
  Wat denken jullie van : “Verbeter de wereld maar begin bij jezelf” ?
  Laat degene, waarvan we vinden dat hij het “kwaad” is, zien of horen hoe
  het beter kan in plaats van tegenstellingen te vergroten..
  Daarmee zou hij misschien overtuigd kunnen worden het roer om te gooien.
  Met schelden, bedreigen, kwaadspreken etc. zal dat niet lukken.
  Ik las afgelopen dagen een gedichtje, van een (denk ik) door ons allen zeer
  geliefd persoon, dat ik met jullie zou willen delen:

  Genoeg gepraat

  Genoeg gepraat, genoeg beweerd,
  ze blijft, dezelfde pijn,
  we hebben het mensdom zelf versteerd,
  nu moet het pauze zijn.
  Een pauze van een jaar of tien
  en van volkomen zwijgen,
  dan heb je kans dat we misschien
  een nieuwe wereld krijgen.
  Dan heb je kans dat het ons lukt,
  misschien komt alles goed,
  als niemand meer een letter drukt
  of zeggen zal hoe het moet.

  Ik wil absoluut niemand de mond snoeren maar hoop dat alleen al de
  gedachten achter dit gedicht onze wereld een beetje beter zal maken en
  een positieve bijdrage levert aan de discussie.
  Geloof me , ook ik zondig veel te vaak tegen deze gedachten maar probeer
  ze in praktijk te brengen .
  Ieder keer dat een van ons dat lukt zou een feestdag moeten zijn voor ons
  allen want dat brengt een betere wereld een stapje dichterbij.
  Met vriendelijk groet GerardHuls

  • robertmacare zegt:

   Gerard, ben volkomen met je eens…helaas zal dit nooit gebeuren totdat God terugkomt
   volgens de BIJBEL.
   Het is inderdaad ook waar dat een positieve diskussie niet mogelijk is wanneer de partijen onder andere omstandigheden leven en niet de waarheid kunnen erkennen.

 107. e.m. zegt:

  @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 7:08 pm Gedurende de Obama periode hebben de Republikeinen betere plannen voorgelegd maar de Demokraten waren niet geiinteresseerd.@

  — Huh ! Wat waren die betere plannen dan ? Ze hebben alleen maar onder grote druk van jouw Tea Party Movement constant oppositie gevoerd. Waar was jij?

  @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 7:08 pm Trump is bezig met niewe plannen voor de huidige Obama Care ontploffing.@

 108. e.m. zegt:

  @robertmacare zegt: 18 februari 2017 om 10:27 pm /…/gelukkig hadden de wel denkende Amerikanen er balen van en kozen voor een man die beloftes maakte om Amerika weer Amerika te maken van vroeger. Het mooie is dat hij zijn beloften waar maakt,/…/@

  — Wat een Nederlandse krant schrijft gebaseerd op Russische bronnen:

  QUOTE
  “”Terwijl zijn adjudanten de Europanen proberen te laten wennen aan de nieuwe Amerikaanse koers, gaat Trump weer voluit in de aanval tegen de pers. Zelfs Moskou heeft het gehad met de onberekenbare president.

  De twijfel in Moskou is toegeslagen nu de toon uit Washington anders blijkt dan de campagne van Donald Trump beloofde. Als kandidaat zinspeelde Trump op goede relaties met president Poetin, op de erkenning van de geannexeerde Krim als Russisch grondgebied en op terugtrekking uit de ‘achterhaalde’ NAVO, het bondgenootschap dat Rusland als vijand beschouwt.

  Maar in het Witte Huis van president Trump echoën de afgelopen dagen standpunten die doen denken aan de vorige bewoners./…/””
  UNquote

 109. e.m. zegt:

  @Robbert Macare zegt: 19 februari 2017 om 8:41 pm En jij naar CNN.@

  — Ik lees ook weleens een Amerikaans krantenartikel en ben voorlopig gerustgesteld dat de Republikeinen gelukkig ‘good old’ John McCain nog in huis hebben to protect freedom of press by the First Amendment to the United States Constitution.

  Ben even kwijt wat de Republikeinse Senator McCain ook alweer zei over dictators.

  Vraag me trouwens af of de Amerikaanse Minister van Defensie James Mattis ook zo’n moeite heeft met de media en net zoals zijn grote baas -alsmede brainwashed parrot fake Americans- de pers ook ziet als ‘the enemy of the American people’.

  • robertmacare zegt:

   e.m, je hebt veel zand in Holland en ik kan zien dat je het nuttig hebt gebruikt…keep your eyes and ears closed to the truth by keeping your head in the zand.
   Je hebt geen flauw benul wat hier in Amerika gaande is dus beter mond dicht en zorgen dat Holland ook zijn deel betaalt aan NATO anders kan je beter wennen aan RUSLANdse taal.
   Peace be with you e.m

   • e.m. zegt:

    Ja, dat zei jij hierboven ook al over de Duitse taal. Veel van jouw familieleden waren in Nederlands-Indië toch sympathisanten van de NSB, niet waar. Zo zie je maar, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.

    Maar ik merk, dat jij feitelijk geen (tegen)argumenten weet in te brengen en daarom kun jij ook niet redelijk zijn, anders dan een beetje lawaaipapegaaien.

    Jij durft niet eens in te gaan op wat Republikeinse Senator McCain over dictators heeft gezegd en de Amerikaanse Minister van Defensie James Mattis over de pers. Ik geloof zelfs dat jij het liever ontkent allemaal. Jij bent dus de Strauß !

    Jouw dictatotiaal getinte instructie aan mijn adres @dus beter mond dicht@ is daar ook zo’n prototypisch voorbeeld van.

    Nahja, omdat het jou niet lukt om met een open mind te discussiëren, neem ik jou het een en ander niet eens meer kwalijk. Je bent alleen wel door het ijs gezakt.

    Nochtans heb jij bij mij wel één pré, jij houdt je tenminste wel met de politiek bezig. Dat vind ik een goed ding, of ik het nu met je eens ben of niet.

    Anderen, die zich ten principale niet met de politiek bezighouden, maar wel op groteske wijze alom roeptoeteren, dat zijn echte ‘losers’.

    Sterkte verder. Houd je hoofd boven water als de tsunami komt !

    Friede sei mit dir / мир с вами / Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh . . .

 110. helen zegt:

  Ons land heet Nederland en ik weiger mij bedreigd te voelen door uw woorden.
  U denkt de waarheid in pacht te hebben,dat is uw goed recht. Maar zonder bewijzen geef ik u geen gelijk.

 111. Helen, het is niet mijn bedoeling geweest om je te bedreigend te voelen..please accept my excuses if I did so.
  Zal het bewijs voor je vinden in volgende reactie.

 112. robertmacare zegt:

  Hi Helen, hier dan zijn accomplishments sofar;

  10) Freezing all Federal Hiring Outside of the Military: Trump followed in Ronald Reagan’s footsteps by putting a federal hiring freeze in place almost immediately after he became president. That’s big, because the first step to shrinking government is to stop adding more people to it.
  9) Pulling Support for the Obama Drive to Force Women to Allow Men in Their Bathrooms: This was a bit surprising, because Trump has generally been supportive of allowing transgender women to use women’s bathrooms, but he also said he believes the issue should be left to the states. Towards that end, he ordered the DOJ to “withdraw a motion filed by former President Barack Obama seeking to allow transgender students in public schools to use the restroom with which they identify.” That will probably lead to the issue being left to the states, which is how it should be.
  8) Reinstating The Mexico City Policy: Barring U.S. government funding to international non-governmental agencies that promote or perform abortions is a big deal for pro-lifers. Because of Trump, your tax dollars are no longer going to be used to murder children overseas.
  7) Ordered Federal Agencies To Cut Two Regulations For Every New One They Propose:Not only will this lead to fewer regulations, Trump has also decreed that the net cost of any new regulation that is added after cutting the old regulations should be zero. In other words, the regulatory burden on the American people can only go in one direction: down. If you want to help the economy, one of the best ways to do it is to stop strangling American businesses with red tape. Trump understands that.
  6) Putting Out An Executive Order Asking The DOJ And Homeland Security to Withhold “Federal Funds, Except As Mandated By Law” From Sanctuary Cities: Trump talked a lot about sanctuary cities on the campaign trail and it’s great to see him taking action against these lawless cities. The fewer sanctuary cities we have, the fewer Americans like Kate Steinle will be raped, robbed or murdered as a result. There is no such thing as the “rule of law” when a protected class of foreign trespassers don’t live under the same laws as the rest of us.
  5) Approving The Dakota Access Pipeline And The Keystone Pipeline: Not only will both those pipelines produce jobs without harming the environment, over the long haul they’ll help reduce gas prices. Liberals may not care about Americans spending less on gas, but it’s great that Trump does.
  4) Killing The Trans-Pacific Partnership Trade Deal: As Jeff Sessions has noted, the TPP was a bad agreement that dangerously eroded America sovereignty,
  “The TPP is about a goal of creating a new global regulatory structure, what I have called a Pacific union, transferring power from individual Americans and power from Congress once more. Eroding Congress to an unaccountable, unelected international bureaucratic committee. In other words, we are empowering the Trans-Pacific Partnership countries to create really a new Congress of sorts, a group with delegates that goes and meets and decides important issues that can impact everyday life of Americans. So the American representative in this commission, which will operate in many ways like the UN, will not be answerable to voters anywhere.”
  For liberals, transferring American sovereignty to an unelected international group is a feature. It’s great that Trump sees it as a bug.
  3) Undermining Obamacare: While there’s still lots of talk about how the GOP should repeal and replace Obamacare, Trump has already stuck a shiv in the heart of the program by ordering the government to “exercise all authority and discretion available to them” to delay the law and grant exemptions. There are still legal questions to be answered about the long term impact of this executive order, but as a practical matter, it appears to have already done away with the IRS enforcing a penalty on people who don’t have healthcare. Technically, the law is still on the books, but if you no longer have to report to the IRS whether you have health insurance or not, that makes it nearly impossible for it to be enforced. Obamacare is already in a death spiral and this executive order will speed things along.
  2) Ordering The Construction Of The Border Wall: If you had to pick a central promise of Trump’s campaign, it was building a border wall. He’s already ordered construction to begin and as an extra added bonus, he signed an executive order increasing the number of border patrol agents and staffers for deportations. Of course ultimately, Trump will be judged on getting the wall finished, but you have to start somewhere and it’s good to see him taking that big first step right out of the gate.

  1) Selecting Neil Gorsuch For The Supreme Court: Gorsuch is an eminently qualified 49 year old originalist and if conservatives were fantasy league picking their top five selections for the court, he’d be on it. Trump did his job; now it’s up to Mitch McConnell to get Gorsuch confirmed via hook, crook or nuclear option.

 113. helen zegt:

  Zijn eigen team is nog lang niet compleet.
  Voor het bouwen van ‘de muur’ is nog geen financiering, dus 0,0 meters nu.
  Een plan om ‘Obama-care’ te vervangen is er nog niet.
  Wetteloze steden, omdat er medemenselijkheid betoond wordt?
  Hoeveel kinderen sterven er dagelijks in de US, doordat er een geladen wapen voor het grijpen ligt?
  Twee voor een, werkt nog niet. Toch?
  Openbare toiletten, iets om je druk over te maken in de eerste dagen van je regering?
  Geen nieuwe mensen mogen aannemen, werkt dacht ik ook nog niet.

  • robertmacare zegt:

   Nu heb je een goed idee hoe het Obama regime de USA kapot heeft gemaakt…Trump heef wat werk te doen om de Obama rotzooi te verbeteren.
   Maar ja , dat krijg je niet te horen van CNN of The New York Times.
   En jij denkt dat alles goed moet worden in 30 dagen!?! Wat een nonsensical gedachte!

 114. Ron zegt:

  Robert, het heeft geen zin om in te gaan op de opmerkingen van de experts aan de Noordzee. De tijd wijst het wel uit. Laat ze gewoon met hun vinger wijzen. Ze zijn daar gelukkig mee. (behalve als ze meer moeten betalen voor de NAVO)

 115. robertmacare zegt:

  Ron, ik probeer altijd om een redelijk gesprek te voeren…in dit geval heb je volkomen gelijk…werkelijk een stelletje tollols!

  • helen zegt:

   Schelden doet geen zeer, lieve Trump- en Breitbart-lovers!

   Breitbart editor Milo Yiannopoulos is in the news again — after he was caught defending the sexual abuse of children.

   Over the weekend, it was revealed that Yiannopoulos was invited to give a speech at the 2017 Conservative Political Action Conference (CPAC), the biggest mainstream conservative conference in America. Shortly after, the conservative website Reagan Battalion resurfaced video footage of Yiannopoulos defending the idea of “13 year olds” having sex with “older men.”

 116. helen zegt:

  Alleen als het zogenaamd over Zweden gaat, dan mag er kennelijk gewezen worden door Trump and friends.

 117. robertmacare zegt:

  Some truth for you Helen that you do not get from CNN but from the Swedes themselves…enjoy!

  President Trump’s remark about Sweden and Muslim refugee violence was absolutely correct; Muslim violence of multiple ugly sorts is a nightly occurrence in Sweden. But those American journalist fellows — you know, the guys who are intentionally putting bulls-eyes on their backs — will not write talk about it because:

  –The want to protect the lying feminist that heads the Swedish government.

  –Sweden proves that Muslim immigrants are a societal and law-enforcement disaster for the receiving country.

  –Journalists and the Democrats want to inflict on America the same social breakdown-via-Muslim refugees that is happening in Sweden and almost all of Europe.

  –They are dumb-shits like Angela Merkel.

  Below is a description of the ongoing and apparently accelerating attacks by Muslim refugees on Sweden’s society. It is written by a senior Swedish police investigator who the Swedish government is now trying to silence by investigating him for “inciting racial hatred”. Presumably, Judge Sven Orwell will handle the case for the government.

  Naturally, the story was picked up by an independent journalist and from Russia’s fine RT news service. (1, 2, 3) They apparently have time to cover real news and promote public safety, probably because they don’t have to take time off to pick up pay checks from the Clintons.

  “A Swedish police officer recently offered up a little more truth than people are used to when he posted an epic rant on Facebook about immigrant crimes plaguing his police department and his country. In the beginning of the post, the police officer said that he was “so fucking tired” and warned that “what I will write here below, is not politically correct.” With that warning, below is brief taste of what followed courtesy of RT:

  “Here we go; this is what I’ve handled from Monday-Friday this week: rape, rape, robbery, aggravated assault, rape-assault and rape, extortion, blackmail, assault, violence against police, threats to police, drug crime, drugs, crime, felony, attempted murder, rape again, extortion again and ill-treatment.”

  “Suspected perpetrators; Ali Mohammed, Mahmod, Mohammed, Mohammed Ali, again, again, again. Christopher… what, is it true? Yes, a Swedish name snuck in on the edges of a drug crime. Mohammed, Mahmod Ali, again and again.”

  “Countries representing all the crimes this week: Iraq, Iraq, Turkey, Syria, Afghanistan, Somalia, Somalia, Syria again, Somalia, unknown, unknown country, Sweden. Half of the suspects, we can’t be sure because they don’t have any valid papers. Which in itself usually means that they’re lying about their nationality and identity.”

  The Facebook post was published by Peter Springare, a senior investigator at the serious crimes division at the Örebro Police Department with 47 years under his belt. Springare noted that what he had to say could harm an officer’s position and/or pay grade which is why most officers never speak out.”

  Makes you kind of long for the sound of rounds being chambered, does it not?

  –Endnotes:

  –1.) http://www.zerohedge.com/news/2017-02-07/swedish-cop-posts-epic-facebook-rant-immigrant-crime-ignites-nationwide-firestorm

  –2.) https://www.rt.com/news/376582-sweden-cop-immigrant-crime/

  –3.) http://www.zerohedge.com/news/2017-02-08/swedish-cop-who-spoke-out-about-immigrant-crime-now-being-investigated-hate-speech

  Be Sociable, Share!

  1

 118. helen zegt:

  Swedish Prime Minister Stefan Lofven didn’t use one of Donald Trump’s favorite phrases, “fake news,” when he scolded the president for his recent comments about Sweden. But he did say that leaders should “take responsibility for using facts correctly and verifying any information that we spread.”

  Former prime minister Carl Bildt also warned on a Swedish radio program that a president who “spreads lots of false rumors … can be truly dangerous,” CBS News reported.

  Bildt later emailed The New York Times: “We are used to seeing the president of the U.S. as one of the most well-informed persons in the world, also well aware of the importance of what he says. And then, suddenly, we see him engaging in misinformation and slander against a truly friendly country, obviously relying on sources of a quality [Fox News] that at best could be described as dubious.”

  Einde discussie, wat mij betreft

 119. Ælle zegt:

  Thailand is ook al zo’n tpokkenland geworden. Je mag er nog niet eens vissen voeren. Lees maar:
  PHUKET: — A Russian tourist spent two nights in jail for feeding fish at Koh Racha before paying 100,000 baht bail to be released from a holding cell at Phuket Provincial Court yesterday. /Een Russische toerist heeft 2 dagenn in de nor gezeten omdat hij vissen heeft gevoerd voordat hij gisteren eerst honderd duizend baht had betaald en bevrijd werd uit een cel in Phuket Provincial Rechtbank.
  Ook staat een BBC journalist, Jonathan Head gevangenisstraf te wachten omdat hij onroerend goed zwendel aan de kaak heeft gesteld..
  http://www.chiangraitimes.com/bbcs-jonathan-head-faces-jail-time-in-thailand-for-reporting-phuket-property-scam.html
  Iewwww!!!

  • Ælle zegt:

   Russische toerist is een vrouw van 53, Olga SMIRNOVA, die het geld heeft moeten LENEN om de borgsom te betalen. Haar wacht dan nog een veroordeling! https://coconuts.co/bangkok/news/russian-tourist-borrows-100000-baht-bail-feeding-fish-off-phuket/
   1.000,000 baht = meer dan 27,000 Euro
   Er bestaat een quiz met belangrijke vragen die nog meer vragen opwerpt.
   1. Which new initiative will have the greatest short-term impact on public transportation in Phuket?
   2. What is the best way to hire Phuket’s lifeguards?
   3. Do you trust the Thai police?
   4. Should jet-ski operators be allowed to operate on Phuket’s beaches?
   5. Do you feel safe on the streets of Phuket after dark?

   Pokkenland!

   • Gerard Huls zegt:

    Beste Ælle
    Teruggekomen van de carnavalsoptocht (koud en verkleumd) ,
    lees ik uw kwalificatie van Thailand : “Pokkenland”.
    Zo’n 15 jaar geleden maakten mijn echtgenote en ik onze eerste
    grote vakantiereis naar .. ja naar Thailand. De meeste dingen die
    men voor het eerst doet laten een blijvende herinnering achter
    die moeilijk is uit te wissen. Zo verging het mij ook met Thailand.
    Aan vrienden en bekenden vertel ik nog steeds hoezeer wij hebben
    genoten van deze reis , fijne groep ,veel onbekends gezien ,mooi
    land, fijne mensen, etc..in een woord “fijn”. Een groot minpunt
    was , dat je als man alleen , en zelfs samen met echtgenote ,
    niet veilig over straat kon lopen.
    Natuurlijk is er in de afgelopen 15 jaar wel veel veranderd maar
    om dan “pokkenland” genoemd te mogen worden moet er wel
    heel veel veranderd zijn .
    Droom ik ook over Thailand in de ver verleden tijd en heb ik te
    weinig oog voor de realiteit ? Kan zijn, maar een eerste reis
    houdt toch altijd een bijzondere plaats in de herinnering.
    Voor mij zal Thailand , van alle landen die wij daarna in ZO-Azië
    bezochten , altijd een bijzondere plaats in blijven nemen, ook al
    gebeuren er dingen die wij minder leuk vinden.

  • Wal Suparmo zegt:

   In Thayland wonen de Tai-tai.

   • Gerard Huls zegt:

    Op het jubileumfeest op 17 juni van Sutton United komen geen tai-tai’s en/of phlippi , maar mag ik hopen dat u en uw echtgenote van de partij zijn ? Interpreteer ik uw reactie na 3,5 maanden juist als ik hieruit hoop put ?

 120. Ælle zegt:

  VX – VX – VX – VX – VX – VX – VX – VX – VX

  De half-broer van Kim is vergiftigd door o.a. Siti Aishah, geboren in Johor, uit Serang,Banten, Indonesië, met VX (O-ethyl-S-(2-(di-isopropylamino)ethyl)-ester van methylfosfonothioinezuur) is een zenuwgas dat tot de organofosfaatesters behoort en zich naast zijn extreem hoge giftigheid vooral kenmerkt door zijn lange persistentie in de grond (2-6 dagen).[3] Organofosfaten zijn acetylcholinesteraseremmers die de signaaloverdracht bij de cholinerge synaps verstoren, waarbij VX het krachtigste zenuwgas is (LD50 bij opname via de huid is 10 mg per man van 70 kg.[6] In het lichaam leidt VX tot functieverlies van het ademhalingsstelsel, de bloedsomloop en de skeletspieren. Het tegengif bij een VX-besmetting is een injectie met 2 mg atropine, een acetylcholine-antagonist.[3]
  Bron Wikipaedia

  https://www.thesun.co.uk/news/2943539/half-brother-of-north-korea-leader-kim-jong-un-killed-in-a-malaysian-airport-had-nerve-agent-on-his-face/

  Pokkenwereld!

  • Ælle zegt:

   Om niet onwetend te zijn wat er zoal aan chemische wapens in omloop zijn is hier een kleine lijst waarbij VX ook wordt aangehaald op vijfde plaats, de V is van het woord Venom.
   Nerve Agents (tast het zenuwstelsel – hersens – dodelijk )
   GA – Tabun
   GB – Sarin
   GD – Soman
   GF – Cyclosarin
   VX – Methylphosphonothioic Acid
   Blister Agents (veroorzaakt blaren)
   HD – Sulfur Mustard (Yperite)
   HN – Nitrogen Mustard
   L – Lewisite
   CX – Phosgene Oximine
   Choking Agents: (werkt verstikkend)
   CG – Phosgene
   DP – Diphosgene
   Cl – Chlorine
   PS – Chloropicrin

   C.B. Murray schreef het boek VX: A DEADLY MIST reeds in 2004

  • Jan A. Somers zegt:

   “een injectie met 2 mg atropine” In militaire dienst hadden we een spuit bij ons. Bij TNO was/is(?) er een afdeling waarbinnen een groep zich bezig hield met detectiemogelijkheden voor zenuwgassen. De directeur, de heer Ooms, was heel actief die kennis te verspreiden en maakte hiermee internationaal naam. Het heeft geleid tot een VN-orgaan waarvan de naam mij even ontschoten is (mag op mijn leeftijd). Dit orgaan is kort geleden ook bezig geweest met onderzoek van gebruik van deze gassen. (waar, is mij ook ontschoten, Syrië?).

 121. Ælle zegt:

  De zenuw’gassen’ (nerve agents) zijn in feite oorlogswapens die vlak voor de 2de Wereld oorlog werden ontwikkeld en verwant aan insecticiden.
  Absorbtie via de huid is binnen 1 -2 mminuten dodelijk, vertraagd tot 1 – 2 uren.
  Via de ademhaling 1 – 10 minuten en via de ogen bijna even snel.
  Bij zelfbehandeling na allerlei symptomen, zoals lopende neus, sputumvorming, benauwdheid op de borst, kortademigheid, vernauwde pupillen, spiertrekkingen, misselijkheid en buikkrampen, vraag om intramusculaire injectie van atropine vermengd met oxime.à 2 mg.

 122. Ælle zegt:

  BTW, de bekende zoetstof ASPARTAAM = E 951, zou eerst ook als chemisch wapen gebruikt worden, maar als zoetstof bracht ’t meer geld in het laatje, Denk hierbij aan Coca Cola LIGHT!!!
  *Fenylalanine waarschuwing
  Alleen mensen met een zeldzame erfelijke afwijking (PKU, 1 op de 15.000 mensen, Phenylketonurie (PKU) is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte. Met ‘stofwisseling’ wordt het omzetten en verwerken van stoffen in ons lichaam bedoeld. Dat is nodig voor de opbouw van weefsels, zoals spieren, botten en organen en voor het vrijmaken van energie. )
  of een bepaalde stofwisselingsziekte, waarbij fenylalanine niet door het lichaam kan worden verwerkt, moeten aspartaam mijden. Daarom staat er de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’ op producten die aspartaam bevatten.

 123. Wal Suparmo zegt:

  Wat? Siti Aisjah geboren in Johor? Zij is een autochtone TOTOK SUNDANESE geboren in SERANG dat is provinsi BANTEN ( BANTAM).Voorhet eerst naar Malaysia vertrokken als BABU(TKW) maar een paar in in out Malaysia en heft zich zelf geupgrade.

 124. Ron zegt:

  Cola is ook een vergif. Roest van vastzittende moeren aan bouten lossen op door te weken in cola.
  Op de vaart wel eens toegepast. Daarom drink ik het nooit.

 125. Ron zegt:

  Dank voor de film. Kende ik nog niet. Gelukkig drinken mijn vrouw en ik nooit zoete fris dranken. Hebben het ook niet in huis en in de ijskasten. Persoonlijk drink ik ook geen melk, want dan krijg ik diarree. Meestal gewoon water en zwarte koffie en een theelepel suikerriet of vers gezette thee zonder suiker.

 126. Wal Suparmo zegt:

  WEDANG DJAHE is nog steeds de gezondste.Koud of warm .De drank van onze KAKEK en NENEK.Zonder side Ja toch broer!

 127. Cezar zegt:

  Zij die in de oorlogsjaren aan de Burma spoorweg onder het misdadig geweld van de jappen dwangarbeid moesten doen en veel van hun familieleden mogen dat toch een “pokkenland” vinden?

  • Ælle zegt:

   Zij die in de oorlogsjaren aan de Burma spoorweg onder het misdadig geweld van de jappen dwangarbeid moesten doen en veel van hun familieleden mogen dat toch een “pokkenland” vinden?
   Wat of wie houdt hen tegen?!

   • Ron zegt:

    Niemand! Net zo goed als een ander het een fantastisch land vindt. In wezen waren het de pokken Jappen, die dat gecreëerd hebben. Diverse Chevalier en Geenen familieleden liggen daar begraven.

   • Gerard Huls zegt:

    Beste Aelle en Ron,
    Ik zou jullie niet willen tegenhouden een land een “pokkenland” te noemen en kan daar zelfs begrip en respect voor opbrengen.
    Mag ik met u nog een opkomende gedachte delen ?
    Ikzelf ben, als u, geboren na de 2e wereldoorlog, en heb alle gruwelen daarvan gelukkig niet persoonlijk ondergaan. Wel ben ik opgegroeid
    in de tijd dat alle Duitsers werden gekwalificeerd als “moffen”. Mijn grootvader en mijn oom (onderwijzer 4e klas Piet Tilleman), wilden voor geen goud voet op Duitse bodem zetten en maakten daarom voor hun vakantie naar Italië een grote omreis over Frankrijk.
    U zult zich misschien kunnen voorstellen wat ik van hen allemaal te horen kreeg toen ik met een Duits vriendinnetje thuiskwam en haar aan mijn opa en oom voorstelde ( “hoe kan je dit doen?” ,“ zijn er geen anderen?”,“maak het toch uit!“,“kan je ons toch niet aandoen!” etc.).
    Als ik naar hen geluisterd had , had ik gisteren niet naar Duitsland hoeven rijden om de 87ste verjaardag van mijn schoonmoeder te vieren .
    Als ik naar hen geluisterd had, had mijn opa niet één van zijn favoriete aangetrouw-de kleindochters gekregen en had mijn oom haar niet met zoveel liefde de Neder-landse taal bij kunnen brengen .
    Als ik naar hen geluisterd had, was ik nu niet bijna 50 jaar getrouwd met dat Duitse vriendinnetje .
    Het slechte uit ieder land of volk, ook uit eigen volk, zal ik weren/haten, maar het mooie uit ieder land of volk daarentegen zou ik liefst willen omarmen.
    Om met Reinhard Mey te spreken, wil ik deze bijdrage besluiten met :
    “Guten Nacht Freunde, es wird Zeit für mich zu gehen ,was ich noch zu sagen hätte, dauert eine Zigarette und ein letztes Glas im Stehen“:
    Vandaag.
    Ik wil vandaag eens lekker denken
    lekker denken positief
    niks te morren
    niks te knorren
    alle mensen heb ik lief
    geen seconde wil ik balen
    ’t wordt een vlekkeloze dag
    duizend maal wil ik herhalen:
    heerlijk dat ik leven mag.
    (van Toon)
    Ik heb hiermee wel gezegd wat ik op dit platform over dit onderwerp
    kan bijdragen maar zet het graag op een ander platform voort.
    Een fijne dag voor jullie en verdere Java-lezers.

  • Ælle zegt:

   Heer Huls,
   … in de tijd dat alle Duitsers werden gekwalificeerd als “moffen”… Nee hoor, reeds 3 eeuwen eerder, in 1672, dus, “Toen de Bisschop van Munster in 1672 in het Oosten van ons land gevallen was, werden de soldaten tegen de strenge koude beschermd door een mof, die met een lederen riem aan den rok bevestigd was. Hiernaar werden de soldaten van de Bisschop door de Overijselenaren spottend moffen genoemd. Toen de Duitschers later veel naar Holland trokken en hier door vlijt en energie rijk werden, wekte dit niet zelden den naijver (= jaloezie) der Hollanders op. Dit gaf vervolgens aanleiding, dat het scheldwoord mof algemeen op den Duitscher werd toegepast.”

   • gerard huls zegt:

    Beste Mevrouw AEllen,
    Bedankt voor uw uitvoerige en geduldige uiteenzetting over de oorsprong van het woord “mof ”. Ik hoop dat we daarmee op een ander platform zijn beland .(?)
    Dat het woord reeds langer bestond wist ik wel maar dat het uit de periode van de Bisschop van Münster dateerde wist ik niet. Ik neem dat echter zonder enige vorm van twijfel van u aan.
    Leuke bijkomstigheid is dat mijn Duitse vriendinnetje omstreeks 1968 gewoond heeft vlak bij Münster, in het dorp Greven en wij enige malen in Münster zijn wezen dansen. Ik kan u verzekeren dat daar geen soldaten met moffen aan hun riem rondliepen.
    Bent u met mij van mening dat het eerdere ontstaan van het woord “mof” de kern van mijn eerste bijdrage niet aantast, misschien zelfs wel versterkt ? Is dat ook uw mening ?
    Met vriendelijke groet Gerard Huls

   • Jan A. Somers zegt:

    De inwoners van Duitsland zijn voor mij nog altijd Duitsers. Ook voor mijn Zeeuws meisje dat nauwer met Duitsers in contact geweest is dan ik.

 128. Gerard Huls zegt:

  natuurlijk en ik heb daar alle respect voor

 129. Ælle zegt:

  Waarom pleegde de Nederlander Tan Hoek Tjoe oud 56 jaar, wonend in complex BDN Blok B4 op Pancoranmas nr 15, in Depok. vorig jaar zomer zelfmoord?

  • Bill Zitman zegt:

   Tan Hok Tjoen (54) pleegde zelfmoord omdat zijn vrouw echtscheiding had aangevraagd.

   • Ælle zegt:

    Vreemd verhaal, want hij nam zijn vrouw Ratna Mufliah en zijn twee kinderen wel eerst uit eten in Foodcourt op de 2de verdieping. Itc Depok shopping mall. Daarna ging hij vanaf de 3de verdieping vliegen. Onbegrijpelijk!

 130. Wal Suparmo zegt:

  Kassiaaan! Die vent kok ken toch zoo dom zijn. Maar soedah misschien hij bingoeng want zijn vrouw nog jong en beslist erg lief kajak pop gezichtnja( BARBIE).En bodynya kajak guitar hawaai van si Tjok de Fretes. ( SORRY,NO OFFENCE PLEASE!).

 131. Ælle zegt:

  Speciaal voor de dames die de Java Post lezen een video vandaag want het is International Women’s Day.

 132. Bill Zitman zegt:

  Hiermede het onplezierig bericht voor medelezers dat Surya Admadje op Zondag jl overleden is. Met hem verliest Java Post een trouwe deelnemer en een vrij zuivere bron van informatie over Indonesische geschiedenis. Voor mij was hij ook een belangrijke schakel naar mijn jeugd in Tjideng. May he rest in peace…….

 133. Wal Suparmo zegt:

  Mijn zeer diepe condoleances aan zijn vrouw en kindeen.Aan wat is hij overleden en op welke leeftijd.Nogmaals P.C!

  • Bill Zitman zegt:

   Hij schreef mij in eind Januari dat hij tegen een hartklep operatie op zag die hij in Februari zou ondergaan. Mijn opvolg emails bleven onbeantwoord totdat zijn vrouw mij gisteren van haar verlies informeerde. Hij zou ong. 69 geworden zijn.

   • Indisch4ever zegt:

    Bill, ik neem je beicht over op Indisch4ever. Hij was ook daar een trouwe bezoeker, 12 jaar lang !

   • Bill Zitman zegt:

    Be my guest….in dit geval is het alleen jammer dat ik niet de boodschapper van betere tijding had kunnen zijn. Surya en ik hadden over de laatste jaren een verbond van mutual understanding en respect opgebouwd wat moeilijk te vervangen zou zijn. Hij was een real gentleman…….

   • Bill Zitman zegt:

    Sorry, “verbond” had “verband” moeten zijn.

 134. e.m. zegt:

  Ja, het werd te stil na 12 december vanwege alleen maar ‘pulang kampung’. Al die keren daar voor op sites die hem onder ogen kwamen, liet Pak Surya Atmadja wanneer hij meende dat daar aanleiding toe was, op zijn geheel unieke wijze reageerders en medelezers de andere i.c. de ‘Indonesische’ kant van het verhaal zien.

  Met zijn verscheiden gaat ook een tolerante diepgelovige moslim van ons heen.

  Selamat jalan Pak Surya Atmadja

 135. hansvschaik zegt:

  Selamat jalan Om sid, Surya Atmadja.
  Een zeer kundig en behulpzame man die in Indonesië dichtbij heeft gewoond: Tanah Abang II, wij T A III. heeft geholpen het graf van mijn opa te zoeken.
  Ik zal hem erg missen.

 136. Wal Suparmo zegt:

  AAn Pak Suryaamaja:.INNAILLAHI WAI INNILAI RIDJIOEN= Moge hij naar Allah terug keren.

 137. Wal Suparmo zegt:

  Aan de Hr.Zitman. Het blijkt dat hij toch niet zo oud is., Bedank voor de informatie.Een KLEPPEN OPERATIE is inderdaad meer gecomplizeerd dan een gewone BYPASS of RINGSETTING.Maar hoe dan ook de mens wikt maar God beschikt..Hij stamt van een SUNDANESE MENAK( adel) waar bii zijn voorouders hoge posities haden bij de BB.

 138. buitenzorg zegt:

  En weer gaat iemand van ons heen. Pak Surya was een van de weinigen die een brug kon slaan van de geschiedenis van Indië naar die van het moderne Indonesië. We zullen hem missen.
  Selamat Jalan, Pak Surya.

 139. Jan A. Somers zegt:

  Hij was voor mij een stem uit Indonesië, die hoor je hier niet vaak. We waren het af en toe niet met elkaar eens, maar ja, hij was gewoon een mens, net als wij allen. Moge hij rusten in vrede. Mijn hormat!

 140. van Beek zegt:

  Pak Surya yth, Innalillahi wa Innaillahi Rodjiun, Semoga diterima oleh Allah SWT. Terima kasih banyak, dan sampai bertemu lagi

  mas van Beek

 141. RLMertens zegt:

  Ach, wat te zeggen bij zo’n bericht. Enige tijd geleden nog telefonisch contact gehad en gegohbrol en gelachen over wat wij afzonderlijk soms te weeg gebracht hebben bij onze opponenten. Kom eens langs man? Adoeh, ik mag niet meer autorijden. Itoe mijn rikketik. Surya, wat zal ik je missen.
  Familie/gezin mijn oprechte deelneming.

 142. Wal Suparmo zegt:

  Als je niet meer mag STUUREN dan verlies je vlug je reactie vermogen.Ik heb een vriend van 86 jaar die nog stuurt.Ook s’avond en geduurende regen.Ik hoop dat het met mij ook zo kan zijn.Want meestal is het de familie die verbied je om te stuuren.

 143. Jan van Riebeek zegt:

  Mijn zeer diepe Condoléances aan Surya Atmadjas vrouw en familie .Wat een groot verdriet en verlies dat We zijn enorme kennis en wijsheid over het Oude Oost-Indië niet meer zullen kunnen lezen .
  Ik vond zijn Oost-Indische naam altijd zo prachtig , het was als het oud Indische Sanskriet taal uit de Mahabharata en de Ramayana dat werd gesproken voordat de Europeanen Indië koloniseerden en moorden en plunderden van Afghanistan tot Indo-China tot Oost-Indië .
  Ik hoor nu ook dat Surya Atmadja oud Indische Adel was .

 144. Wal Suparmo zegt:

  Het blijkt dat hij toch niet zo oud is., Bedank voor de informatie.Een KLEPPEN OPERATIE is inderdaad meer gecomplizeerd dan een gewone BYPASS of RINGSETTING.Maar hoe dan ook de mens wikt maar God beschikt..Hij stamt van een SUNDANESE MENAK( adel) waar bii zijn voorouders hoge posities haden bij de BB.

 145. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik lees net in Moesson van Maart een artikel “Een echt gebeurd mirakel. Vanaf 24 september 1945 werden vanuit Australie 4 vluchten met B-25 Mitchell bommenwerpers uitgevoerd (Nederlandse vliegtuigen maar onder Australisch bevel) en die wierpen pamfletten af over interneringskampen in en rond Batavia en Bandoeng . De eerste vlucht had als bestemming Bandoeng, Garoet, Tasikmalaja.

  Ik ken wel pamflettenvluchten maar dacht dat dat pas in Augustus 1945 gebeurde.

  Hans Vervoort schrijft er een indrukwekkend verhaal over. Ik begrijp eruit dat de Nederlandse autoriteiten in Australie wisten waar precies die interneringskampen met Nederlanders op Java lagen. Wat dat betreft funktioneerde de inlichtingendienst (NEFIS?).

  Maar wat wist de inlichtingendienst nog meer? Als bekend was waar de Nederlandse interneringskampen lagen, waarom kozen de Nederlanders i.c. SEAC toch na het einde van de oorlog Soerabaja en Semarang als zeehaven en als verzamelpunt voor de geinterneerden? Semarang ligt geografisch toch dichter bij die kampen?

  Die keuze van Soerabaja lijkt mij niet toevallig!

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik begin aan u te twijfelen: 24 september1945 is toch na 15 augustus 1945? En het was niet alleen NEFIS, maar vooral RAPWI die bezig was met het opsporen van kampen. In Soerabaja was die pamflettenvlucht (dacht ik) rond 20 augustus. Prachtig, ze vlogen zo laag dat je de piloten kon zien. Maar het belangrijkste bewijs van het einde van de oorlog was dat er niet door de Japanners op ze werd geschoten! Ik dacht dat het een Dakota was, maar dat weet ik niet zeker. En waarschijnlijk niet uit Australië, maar uit Kendari.
   Nederland had helemaal niets te maken met de keuze van kampgebieden. Je kunt eerder denken aan Indië, maar dat had er ook niets over te vertellen. Dat was het werk van RAPWI. Die koos op Java voor drie bruikbare havens voor evacuatie naar Singapore, en ik dacht ook naar Colombo: In West-, Midden- en Oost-Java. Denk ook aan de afvoer van Japanse militairen die in diezelfde havens moest gebeuren. Mijn zus is in oktober 1945 met een van de RAPWI-transporten vanuit Lampersari naar Soerabaja gebracht, overigens van de regen in de drup. Soerabaja was dus niet door de ‘Nederlanders’ (wie dat had moge zijn) gekozen maar door RAPW dat daar een kantoor had gevestigd in het Oranjehotel, met kolonel Asjes als hoofd. In juni 1946 waren mijn moeder en zus in Midden Java door het Rode Kruis bevrijd (SEAC en RAPWI waren verleden tijd) en naar Semarang gebracht. Daar mochten ze kiezen voor Batavia of Soerabaja. Mijn vader in Singapore dacht dat ze wel terug naar Soerabaja zouden willen gaan en kwam naar mij toe in Soerabaja. Maar mijn moeder had gehoord dat ik in Soerabaja was vermoord. Ze koos dan ook voor Batavia, een beetje dichterbij Singapore. Het weerzien was dan ook in Batavia, behalve met mijn broer die nog in Tjimahi zat.

  • Jan A. Somers zegt:

   “pamflettenvluchten” Ik heb maar dat pamflet (gedropt in Soerabaja) uit mijn archief gehaald. Oranje, gedateerd Balikpapan, 25 Augustus 1945. Ook in Maleis. De tekst beschrijft de Russische situatie in Mansjoerije, Koerillen en Sakhalin. En in China de overgave aan Generalissimo Chiang Kai Shek. Verder de namen van de personen die de overgavedocumenten zullen teekenen, Voor Indië (niet Nederland!) Lt. gen. Van Oyen. Ik mis wel een eerder pamflet dat over de Japanse capitulatie vertelde, met instructies hoe te handelen. Ik weet niet of die vluchten alleen maar vertrokken uit Balikpapan (ik dacht altijd Kendari), of dat het de afzender was, NICA in Balikpapan.

 146. Wal Suparmo zegt:

  Ik herrinderde mij als klein kind dat op 24 September 1945( Zondag?) een B-25 uit het Oosten, boven de internering kamp voor vrouwen en kinden in de complex HALAMAERA en KRAKATAU in Semarang Oost.. Laag vloog om berichten te strooien over de capitulatie van de Jap.

 147. Wal Suparmo zegt:

  Sorry, het moet zijn 24 AUGUSTUS 1945. Bedank voor U accuratie!

 148. Gerard Huls zegt:

  Hai Mevrouw Ellen,
  ik had deze uitnodiging als verrassing willen versturen via uw zus maar kreeg
  daar een foutmelding. Ik hoop van ganser harte dat er niks ernstigs is.
  Ondanks de recentelijk verloren gegane wedstrijden heeft het bestuur van Sutton
  United besloten het 70 jarig bestaan niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Het
  bestuur hoopt daarmee de basis te leggen voor verbetering van de prestaties binnen
  de club. Aan mij heeft het bestuur gevraagd het jubileumfeestje te organiseren
  en die clubleden te benaderen waarvan ik denk dat ze een speciale betekenis voor
  de club hebben.
  In mijn optiek behoren u en uw echtgenoot daar zeker bij vandaar het volgende:

  Het doet het organisatiecomité een groot genoegen u en uw echtgenoot uit te
  nodigen voor het 70 jarig jubileumfeest van Sutton United en wel op zaterdag
  17 juni 2017 van circa 14.00 uur tot na het avondeten. Dan sluiten we af.
  De plaats is bekend of wordt bekend gemaakt.
  Laat s.v.p. even snel weten of u en uw partner deze uitnodiging aannemen zodat
  wij e.e.a. kunnen plannen voor deze middag. Mocht u later willen besluiten dan is
  dat geen probleem, zelfs zonder vooraankondiging bent u welkom.

  Sutton United zou het minstens net zo fijn vinden, als de man aan het einde van
  bijgaand spotje van de Nederlandse Spoorwegen, om jullie te mogen begroeten.

  Commercial NS International: De Wals – YouTube 

  • Gerard Huls zegt:

   Hai Ellen, het feestje van Sutton United was een succes. Jammer dat u er niet bij kon zijn, maar dat kan altijd ingehaald worden. Vandaag is de echte dag en die verbrengen wij in onze zonovergoten tuin. Ook u wens ik een prachtige dag. Groeten van Gerard

 149. Ron zegt:

  Attentie: Ik stuur dit via de open source Javapost, maar het geldt voor een ieder die toegang heeft via de internet en dus een router/modem gebruikt. Er worden tegenwoordig ook veel malware via routers naar je computer gestuurd. Dit gebeurt als je een router met port 7547 heb openstaan.
  In dit volgende artikel kan je testen of je zo’n router heb. port
  https://www.wordfence.com/blog/2017/04/check-your-router/?utm_source=list&utm_medium=email&utm_campaign=041217
  Dit schrijven komt van het beveiligingssysteem wordfence van WordPress en het is een simpele scan van nog geen minuut. Het is maar dat je het weet.
  B.v. mijn router is een Asus wifi Cellspot en veilig volgens de test.

 150. eppeson marawasin zegt:

  Open Kathedraal wordt eerbetoon aan de Martelaren van Gorcum

  Op de vesting van Gorinchem staat mogelijk eind 2018 een nieuw monument: de Open Kathedraal.
  Zeven machtige glas-in-loodramen, die verwijzen naar het verhaal van de Martelaren van Gorcum, worden op het terrein van de vroegere Blauwe Toren in gewapend glas opgetrokken.

  „We zijn lang met Hendrick Hamel bezig geweest, maar die kent eigenlijk niemand. De Martelaren van Gorcum zijn over de hele wereld bekend’’, aldus Rutger van Breemen (GroenLinks). „Dit project doet daar eer aan.’’

  De glas-in-loodramen, 5 meter hoog en bijna 3 meter breed, zaten vroeger in de kerk aan de Haarstraat.

  Op de ramen staan afbeeldingen van Gorcumse Martelaren, die 150 jaar geleden heilig zijn verklaard. Hun verhaal spreekt nog altijd tot de verbeelding.

  BRON: ad.nl Matthijs Daniels 18-04-17

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat wist ik nog niet. Tot nog toe weet ik alleen van de herdenkingen in Brielle waar ze uit Delft (Raamstraatparochie is gewijd aan die martelaren). altijd naar toe gaan. Interessante combinatie: zowel de Watergeuzen op 1 april als de slachtoffers van die Watergeuzen, in één plaats!

 151. Wal Suparmo zegt:

  Reactie op schriven van dhr Somers; toen de atoombom viel, waren de Gelieerden in Nieuw Guinea. MOROTAI en BALIPAPAN. Dus de vliegtuigen waren van Balikapan opgestegen.Want Morotai en NG zijn natuurlijk tever.

  • Jan A. Somers zegt:

   Kan goed kloppen. Balikpapan was al onder NICA-gezag, Kendari onder Australisch gezag. Vandaar dan ook de ondertekening vanuit Balikpapan.

   • Jan A. Somers zegt:

    ff vergeten: Ik dacht dat de luchtverkeersleiding op Kendari nog door de Japanners werd gedaan onder supervisie van Australië. Maar dat weet ik niet zeker.

 152. eppeson marawasin zegt:

  Ik verneem via CNN en The New York Times, dat anchorman Bill O’Reilly bij Fox News is ontslagen. Dat zal dan wel ‘nepnieuws’ zijn.

  Maar als het wel waar zou zijn van die vrouwonvriendelijke racistische WASP, wie neemt dan het stokje over inzake voorgekauwde meningen voor christelijke Amerindo’s ?

  Nee, ik geloof er geen bal van. Ik vertrouw CNN en The New York Times niet.
  Ik ben om en overtuigd; het ontslag van Bill O’Reilly is ‘fake news’ !!!

  e.m.

 153. Ron Geenen zegt:

  In het Amerindo maandblad van April 2017 kwam ik de volgende advertentie tegen waarbij kamers in een tehuis voor ouden van dagen in Semarang, Java wordt aangeboden:
  SERENITY VIEW, Vila yang nyaman bagi warga senior.
  Fasilitas:
  Diperuntukkan bagi warga senior
  Setiap kamar dilengkapi TV & AC, ukuran kamar 6x4m
  Kamar mandi di dalam kamar, tersedia air hangat
  Setiap kamar diisi 2 buah Single Bed dan dilengkapi dengan perabotan lainnya
  Kegiatan menarik untuk warga senior
  Makan 3x sehari dan snack pagi-sore
  Suster jaga secara kolektif 24 jam
  Pemeriksaan rutin dokter panti 2x sebulan
  Harga @ Rp 7.500.000 diskon 20% = Rp 6.000.000 bulan per orang
  Vila Nyaman, Bersih dan tenang……Silakan meninjaunya
  Jl. Wologito Barat ix Atas No. 168 Semarang 50148
  Telp. 024-76433359// WA. 088215029501
  Iemand geïnteresseerd?

 154. Wal Suparmo zegt:

  Since ongeveer 15 jaar geleden heeft Semarang deze VERZORGDE oude van dagen huis (PANTI WREDA).Een van de Katholieken n Karangpanas en een van de REGERING (Pemda) in NGLEREP Ungaran met ieder een bungalow voor een of twee(man/vrouw) Met een billijke prijs van Rp 3000,000-( indien zonder consumptie).De bekende schrijster N.H,.DINI( haar boeken zijn in 15 talen vertaald) en 40 jaar met een Franse diplomaat/ambasadeur getrouwd( haar zoon is nu een bekende film regisser geworden in Frankrijk). Woonde daar al een paar jaren, maar nu toch berhuist naar de Khatolieken waar zij zich beter thuis voelt.,Alhoewel zij zelf een Mohammadaanse is.

 155. Bill Zitman zegt:

  Ik zat even ‘off-topic’ op ‘Het litteken van een scheermes’ en Maud Lebert maakte mij daarop attent. Mijn verontschuldiging!
  Maar om even licht te scheppen op de text van mijn (totaal verkeerde) reactie lees dan even wat historicus Roelof van Gelder heeft geschreven in
  “Het Oost-Indisch Avontuur – Duitsers in dienst van de VOC (1600-1800)” http://www.dbnl.org/tekst/geld028oost01_01/geld028oost01_01_0008.php
  Weliswaar soms door armoede gedwongen, maar ook veel ‘avontuur’ en nieuwsgierigheid en…bingo! …..de aantrekkingskracht van de ‘opposite sex’! (36-37-38)
  Kortom, uitgebreide redenen van ‘Duitsers in de VOC’ zijn hier beschreven…..
  “omdat er destijds in Duitsland werkeloosheid en hongersnood heersten”……voor tweehonderd jaar lang???
  En mijn comment “mooie bruine meisjes” was “rassistisch”? Hoe kom?
  Kasih pahit djongos!…. en maak het een dubbele voor deze mevrouw!

  n.b. @ Jan Somers “In de VOC waren niet alleen Duitsers……”
  Dit is waar.. ik schreef “zo’n 40%” 😆

  • Maud Lebert zegt:

   ‘tweehonderd jaar lang’? Alleen bij de VOC? tot nu toe is er werkeloosheid in Duitsland en komen de Duitsers in grote getale naar Zwitserland om er te werken.
   ‘Hoe kom’ is – neemt u me niet kwalijk- , geen Nederlands. Bovendien Mhr. Zitman, houd ik ten eerste niet van pahit, ten tweede kan ik mijn drank zelf betalen en ten derde verwacht ik van iemand, die mij een drank wil spenderen, dat hij mij dit zelf brengt. . Ook ‘bruine meisjes’ zijn vrouwen, die respect verdient hebben en er niet alleen voor het sexuele plezier van ‘witte'(?) mannen zijn.U denkt nog volkomen in het neo-kolonialisme.
   We zijn meer dan tweehonderd jaar verder. Heeft u het gemerkt? Ik denk van niet.

 156. e.m. zegt:

  @‘Ik hoop dat je begrijpt, dat ik dit moest doen’ – Lees meer over dit bericht@

  Niet gevonden:
  Helaas, maar de door u opgevraagde pagina kon niet worden gevonden. Misschien kan zoeken helpen.

  — Oeps !

 157. Henk zegt:

  Wie weet wat er gebeurd is met:
  Franz Herrnsdorf die in Singapore woont (woonde?) ?
  Ik had laatstelijk e-mail contact met hem. Geen antwoord en e-mail kwam niet retour.
  Ik maak mij ongerust. Wij hebben samen gediend bij de ML/Knil.

 158. Wal Suparmo zegt:

  Het zelfde geval was gebeurd met onze vriend WILLEM FOKKER BERRETTY zoon van eens de rijkste Indo in Ned Indie WILLEM DOMINOQUE BERRETTY die al 3 dagen dood was in Bangkok. Zijn Thaise vrouw was eerder dood en de familie van zijn vrouw wou hem al laten verbranden tot dat een Indo vriend uit Singapore het te horen kwam en naar Bangkok is gegaan om hem tebegraven. Ook zo met Herrndorf?

  • Bill Zitman zegt:

   Pak Wal – jangan melompat ke kesimpulan! Misschien is er een meer eenvoudiger reden waarom Henk geen antwoord krijgt, maar nu maak je hem meer ungerust.
   Ja, de vader van je vriend Fokker was wel bekend in de kranten wereld in Ned. Indië. Dominique W Berretty was ook de oprichter van het persbureau Anita.
   Maar allemaal een beetje voor onze tijd – Dominique verloor zijn leven in het ongeluk van “De Uiver” in 1932.
   Nu vertel je over het overlijden van zijn zoon Fokker – maar wat is het verschil tussen crematie en begraven als je toch dood ben? Gecondoleerd anyway.

   • Henk zegt:

    Beste mensen,
    Wim Berretty, die in Thailand gewoond heeft en met een Thaise was getrouwd was naar ik weet geen zoon van de voormalige stichter van Villa Isola in Bandoeng.
    Wim Berretty en Franz Herrnsdorf heb ik leren kennen toen wij ons in april 1946 op het vliegveld Andir bij Bandoeng konden aanmelden voor de opleiding van radiotelegrafist. We werden gemilitairiseerd.
    Na geslaagd te zijn voor dat beroep zijn we uit elkaar gegaan. Ik werd toen op het vliegveld van Palembang gestationeerd. Na enkele maanden vroeg ik overplaatsing naar Batavia. Ik kreeg die en Wim Berretty kwam in mijn plaats in Palembang. Toen wij gedemilitairiseerd konden worden ben ik de dienst uitgegaan. Franz en Wim bleven in dienst en zijn goede vrienden van elkaar geworden. Wim leerde in Thailand zijn vrouw kennen en hij heeft zich toen, na de militaire dienst, in Bangkok gevestigd Ik heb hem daar nog enige keren opgezocht. Franz vestigde zich in Singapore. Wij bleven contact met elkaar houden.
    Toen Wim Berretty overleed heeft Franz nog voor de begrafenis gezorgd en mij van het overlijden ingelicht. Zijn slechte gezondheid liet Franz niet meer toe naar Nederland te reizen maar wij bleven per e-mail contact met elkaar houden. Tot voor kort dit werd verbroken. Daarom vraag ik mij af: WAT IS ER GEBEURD?

   • Bill Zitman zegt:

    Beste Henk, ik heb geïnformeerd door kennissen en familie in Singapore, maar geen result over Franz. Om zeker te zijn – het eenigste wat je zou kunnen doen is aanvragen op deze link https://www.ica.gov.sg/page.aspx?pageid=147
    Maar misschien is hij te ziek om te schrijven …..?

 159. Wal Suparmo zegt:

  Wim heeft altijd verborgen dat zijn moeder ooit een van de vele vrouwen van W.,D.Berretty was geweest en later hertouwt met een administrateur van een ondernememing in BODJA.Wom is hIJ WAS ERG GESCHOKT omdat zijn biologische vader als Japans SPION wordt beschouwd en de Uyver wasn niet ddor een ongeluk neergestort.Wim was telegrafist bij de MLD , ook samen met TOMMY FRANCKE van Bandung,BERT SIMON etc..En heeft 15 jaren gewerkt als hoofd admininstrateur by di GIA in Bangkok omdat hij de eenigste persoon was dat Thaise karakters in het Indonesisch en Engels kan vertalen/omzete en anders om..Voor iemand met een bepaalde gosdienst is het een groot veschil of je begraven wordt of verbrand.

 160. Henk zegt:

  Bill Zitman,
  Dank voor je hint.
  Mvrgr,
  Henk

 161. Wal Suparmo zegt:

  TOPENG MONYET is allang door JOKOWI verboden al gouverneur van Jakarta wegens DIERENMISHANDELING en VERKEER OPSTOPPING.

  • Ælle zegt:

   Topeng Monyet pas vele jaren nadat de wet was uitgevaardigd was verboden, zal u bedoelen.

   • Ælle zegt:

    Intussen waren reeds tientallen apen al besmet met TBC, Hepatitis C en D en waren alle 67 gevangen apen genomen tijdens een razzia besmet met wormen. Deze apen kwamen uit Jakarta en omstreken vandaan en moesten in quarantaine geplaatst en behandeld worden. Meer hierover via de volgende link http://megapolitan.kompas.com/read/2013/11/05/1537452/Terjangkit.Virus.6.Monyet.Hasil.Razia.Dimusnahkan

   • Wal Suparmo zegt:

    De RAZZIA door de Centrale en locale regering van HUISDIEREN en NON HUISDIEREN die gevangen zijn door burgers.bestaat inderdaad al lang.Zelfs al tijdens de Hollandse regering.Alhoewel het DISCRIMINATIEF gedaan wordt omdat rjike en promintente burgers zijn vrij van deze soort razzia.EN HEEFT NIETS MET TOPING MONYET TEDOEN. Omdat het in verband is met de VOLKSGEZONDHEID. Vooral van vogels ..

   • Wal Suparmo zegt:

    Er is nooit een WET uitgekomen in Indonesia, omtrent het VERBOD van topeng monyet.Pas Jokowi als gouverneur van Jakata had een LOCALE VERORDENING uitgegeven wat als eerste REDEN is, een VERKEERS OPSTOPING veroorzaakt. Want het word altijd aan de kant van de weg ge performeerd.

   • hansvschaik zegt:

    Klopt, een goede vriend in Semarang van mij maakte foto’s van topeng monyet.
    Als ze het verkeer hinderen (in Semarang) dan worden ze weggestuurd door de politie.
    Op de stoep of op een open veldje mag het wel.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Omdat het in verband is met de VOLKSGEZONDHEID. ” In Indië waren uitbraken van hondsdolheid. Verboden met honden te reizen. Normaal toch? Gebeurt in Nederland ook met de vogelgriep.

   • Ælle zegt:

    Wat staat hier dan genoteerd? Huh?!;
    Deze aanpak is gebaseerd op vier rechtsgrondslagen/ legale aspecten, met name: 1. Wet No. 18 in 2009 op Veeteelt en Health artikel 66 Paragraaf 2 g, 2. Verordening van het ministerie van Landbouw No. 95 in 2012
    3. Veterinaire Volksgezondheid en Dierenwelzijn artikel 83, paragraaf 2, artikel DKI No. 11 in 1995 betreffende de Dieren Controle Kwetsbare hondsdolheid en -bestrijding, alsmede 4. Artikel 6 Paragraaf 1, en Verordening van DKI No. 8 in 2007 over de openbare orde van artikel 17 Paragraaf 2.

   • Jan A. Somers zegt:

    “1. Wet No. 18 in 2009 op Veeteelt ” Mijn ervaringen met de hondsdolheidepidemie was uit rond 1938. Van het ‘nu’ weet ik natuurlijk iets.

   • Wal Suparmo zegt:

    Het verbod (WET) voor de TOPENG MONJET performace ,is tot nu toe nooit uitgegeven door de Indonesische regering in Indoneia.Het een alleen maar een LOCALE VERORDENNING van de gouverneur van Jakarta..Wegens zijn LEVENSOPVATTING en ook het VERKEER in Jakarta.

   • Ælle zegt:

    Tijdschrift Moesson (November 2015) schrijft dat ze in 2014 ook reeds over het verschrikkelijke leven van de dansaapjes had verteld. In samenwerking met JAAN (Jakarta Animal Aid Network) kon Stichting AAP een groot aantal Java-aapjes redden. En wat heeft Widodo gedaan?
    Intussen ontving de Stichting 1,3 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij.
    Het volgende is wat er gevraagd wordt om Stichting AAP te helpen:
    Adoptie, Air Miles doneren, Mobieltjes en/of cartridges inleveren,
    Cartridges inleveren met je bedrijf, AAP in testament,
    Geven met belastingvoordeel, Help mee met een grote gift
    Steun AAP met uw bedrijf, Vraag een donatiebox aan.
    Wanneer Stichting AAP op 14 april 1972 reeds een feit werd, waarom ging het verbod op topeng monyet dan pas in 2013 van kracht? Dat is 40 jaren later!!!

    http://www.indoweb.eu/apenshows-jakarta-verboden-47229/

 162. Wal Suparmo zegt:

  W.D.Berretty is niet alleen maar de biologishe maar ook LEGALE of WETTELIJKE vader van Wim.Maar omdat hij als Japanse spion wordt beschouwd is de distantie van de familie, wel tebegrijpen

 163. Wal Suparmo zegt:

  W.D.Berretty stond op het punt om de dochter van GG DE JONGE tetrouwen. KABAR BOEROENG ging rond dat dit DE GONG IS. Omdat DE JONGE ooit Minister van Defensie van N ederland was geweest had hij goede relatie met de RAF. De UYVER had nooit een SOS of MADAY signaal gestuurt omdat het bovenwoesten even boven BAGDAD neer geschoten was.. De Nederlande zo wel Ned.Indische regering heeft geweigert dat het stoffelijke overschot van W.D.Berretty naar die landen gestuurt wordt en daarom is hij in Bagdad begraven.En zijn economiscke koningrijk en bezittingen ( o.a.VILLA ISOLA) geconfisceerd.

 164. Wal Suparmo zegt:

  Wim Berretty,was geboren in 1927 toen de PH-HNACC een FOKKER vlietuig voor het eerst in Batavia lande.Volgens hem moest zijn moeder EXTRA betalen voor zijn geboorte acte om de naam FOKKER tekunnen gebruiken.Wim had het erg moeilijk tijdens zijn jeugd en moet om 0500 uur vertrekken met de bus om in Semarang naar school tegaan, En komt pas weer om 17 uur thuis.Tijdend de Japansde tijd had hij het nog moeilijker en kwam vaak bij ons op zien fiets voor een luch.Ook doet hij dat bij andere vele INDO families in Semarang.Hij werdt door de pemoedas opgepakt tijdend de 5 daagse schermutseling( PERTEMOERAN LIMA HARI) en in de BULU gevangenis opgesloten.Toen de MLD opgedoekt was een TommyFrancke enz naar Holland gingen was hij WNI gewoprden en omdat hij nog werkloos wasa, ging hij vaak naar Pasar ikan om tevissen.Daar had hij zijn vrouw SURREE onmoet die met haar vader in een prauw kwam naar Batavia om rijst teverkopen.Dat was een liefde op het eerste gezight en WIM ging met hun terug naar Bankok. Dat was in de 1950-gers en Wim ging bij de GARUDA INDONESIA sollisiteeren .JOHN BOLOENG had hem nog aangenomen voor de Thailanse administratie.Wimj had zijn vrouw Hollands geleerd en hij ook andders om.Zijn vrouw is daardoor Hollandse gids geworden voor de Hollandse touristen.Vele van ons hadden haar gekent al tourist in Thailand..

 165. Wal Suparmo zegt:

  Topeng monyet is verboden alleen maar in Jakarta door GOUVERNEUR JOKOWI .Niet Jokowi de president.

 166. Ælle zegt:

  Alfred Birney’s officiële website verkoopt Nike. http://www.alfredbirney.nl

 167. Ælle zegt:

  OMG. Uit het Haarlems Dagblad van !957 een bericht waar ik nooit eerder van gehoord heb: ” De minister van Justitie Gustaaf Adolph MAENGKOM heeft donderdag (5 dec 1957) alle werkeloze Nederlanders gelast Indonesië te verlaten.”
  Wij moesten toch ook Indonesië verlaten met een vasrte baan? Het besluit was in overeenstemming met de “strijd voor de bevrijding van West-Irian.
  http://nha.courant.nu/issue/HD/1957-12-05/edition/null/page/1

  • Ælle zegt:

   Op bladzijde 334 schrijft Willem Oltmans ‘iets’ (waar ik geen zicht op krijg) over deze minister G.Adolph Maengkom in zijn Memoires 1953 – 1957.
   Wie heeft hier de tekst van in hun bezit? Graag wat meer info over deze voormalige minister van Justitie uit Indonesië die de Nederlanders bevolen had Indonesië te verlaten? Zijn naamgenoten/familie wonen toch ook in Nederland?

   • Jan A. Somers zegt:

    Mijn nieuwe overbuurvrouw is op 1952 geboren in Soengei Gerong. In 1956 verhuisd naar Nederland. Niet uitgewezen, vader was gewoon overgeplaatst naar de NAM. Gisteren heb ik een student journalistiek op bezoek gehad voor een bachelorsscriptie over het dagboek van zijn grootvader uit Soerabaja. Zijn moeder was in 1956 geboren, ook in Soengei Grong. In de jaren 60 naar Nederland gekomen, ook niet uitgewezen. Toeval of niet, zijn grootvader zat ook in de Werfstraatgevangenis, gelijk met mij bevrijd! Ik heb hem ook op de passagierslijst van de HMS Princess Beatrix gevonden. Wat is de wereld dan klein.

  • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

   Het december besluit dat alle Nederlanders indonesie moesten verlaten was reeds in augustus ’57 door Soekarno persoonlijk genomen en in de minister raad en de immigratiedienst bekend.

  • hansvschaik zegt:

   Bedrijven werden na 5 december 1957 (zwarte Sinterklaas) stap voor stap genationaliseerd, daardoor werden de werknemers met Nederlandse nationaliteit “werkeloos”.
   Het bouwbedrijf in Jakarta (jl. Nusantara) waar mijn vader werkte was in februari 1958 aan de beurt.
   Er dreigde beslag op de gelden van het bouwbedrijf te komen en mijn vader heeft in opdracht van de directie al het geld van de bank gehaald en mee naar huis genomen (omgerekend circa 2 miljoen gulden. Het geld was nodig om de lonen uit te betalen en de leveranciers af te betalen.
   Mijn vader bewaarde het geld één nacht onder zijn hoofdkussen, mijn moeder heeft de hele nacht niet geslapen, ze zei dat als ook maar iemand er achter komt dan wordt de hele familie uitgemoord.
   Is gelukkig niet gebeurt. De volgende dag heeft mij vader het geld aan de directeur gegeven, maar een paar dagen later kwam men er toch achter en zo stonden op 18 februari 1958 (ik was bijna 14 jaar oud) een grote groep militairen voor onze deur en sommeerden mijn vader onmiddellijk het land te verlaten met medeneming van het hele gezin. Diezelfde avond werden we met militaire escorte op het vliegtuig gezet met alleen wat handbagage.
   Pas in Nederland aangekomen hebben mijn ouders verteld waarom we hals over kop naar Nederland moesten gaan. We werden opgenomen in een contract-pension in Haarlem en kregen 2 kamers (gezin met 4 kinderen) toegewezen.

 168. Wal Suparmo zegt:

  De wereld is ionderdaad klein. Pak Pierre en ik is gebleken aan de zelfde straat in Semarang hebben gwoont.Hij aan Westzijde en ik aan de Oostzijde van de BANDJIRKANAAL OOST. Ook waren wij in Semarang in de zelfde jaar geboren. En hebben zelfs in zelfde kanaal onze vissesjes gezocht voor de recreatie en consumptie .Misschien zels ben ik in Japanse tijd door zijn hond gebeten( geen antwoordt van hem).

  • Henk zegt:

   AELLE,
   5 DECEMBER 1967?????
   VERGIS JE JE NIET?

   • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

    Ik dacht dat we op het forum van Java Café zaten en niet op het forum van het Haarlems Dagblad.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik heb nu ook al twee data gelezen. Ik weet er niets van, ik was in juni 1946 al naar Nederland. De twee gevallen die ik heb genoemd waren niet ontslagen, gewoon overgeplaatst naar een ander land. Ik weet ook van overplaatsingen naar andere bedrijfsonderdelen buiten Indonesië, o.a. Unilever, Hagemeijer, Lindetevis, HVA, Deli-Maatschappij.

   • Ælle zegt:

    Sorry hoor, Henk.
    A Slip of the key(board). 5 December 1957 Vanzelfsprekend.

 169. Bill Zitman zegt:

  Momenteel zit ik op west Java als deel van een onderzoek gezelschap, waarbij Geert Snoeijer en dr Nonja Peters hun project http://www.dutchdiaspora.com voortzetten met de aanvulling van het maken van interviews en fotografische beelden van nazaten van slavernij gedurende de VOC periode.
  Na een bezoek aan de Toegoe community in Noord-Jakarta zijn we nu in Depok, waar we in de eerst volgende dagen afspraken met locale afstammelingen opvolgen.
  Waar we niet op gerekend hadden was de vele demonstraties door heel Indonesië over het vonnis van Ahok.
  Dit houdt ons natuurlijk niet tegen en we hebben zelfs als ‘belanda’s’ rustig meegedaan aan een avond demonstratie, want het enigste waar Ahok aan “schuldig” was, is dat hij tijdens zijn campagne vorig jaar zich liet ontvallen dat de Koran geen verbod kent voor moslims om te stemmen op niet-moslims, maar nu dit door een christen van chinese afkomst werd gezegd, verdraaid werd als blasfemie.
  In het Indonesië van vandaag, waar de officiële staatsleer ‘Pancasila’ garandeert dat Indonesië een seculiere staat is, is dit nog steeds mogelijk.
  Dus ook geen “freedom of speech”!

  • Ron Geenen zegt:

   @Dus ook geen “freedom of speech”!@
   Als er geen freedom of speech meer is, zal de corruptie stijgen. Plus om iets voor elkaar te krijgen moet men er rekening mee houden de steun van een of meerdere moslims te krijgen. Ik heb een oom en een neef Chevalier (advocaat) met hun families in Jakarta wonen en ik merk, dat als ik hun spreek en vragen stelt, ze heel voorzichtig zijn.

  • Wal Suparmo zegt:

   Hoe dan ook .Hoe knap hij denk dat hij is maar Ahok is toch maar een domme jongen die ondanks alle geweldige dingen die hij voor hat land gedaan heeft. Nu is alles niets is geworden en hij juist het hele Indonesia en het Indonesisich volk in GEVAAR en REP EN ROER brengt.. Om het Mohammadannse schrift en met hun lange tenen durft te citeren.Voor de Mohamadanen kunnen hun ook niets schelen wat de wereld over hun denkt. Ook over de uitvinding van de democratie door het Westen als zijnde de creator van het kolonialisme ge bassert op LIEFDE VAN HUN GODSDIENST.Die veel leiden hebben veroorzaak aan de underdevelope countries en naties in het verleden.De bestorming van tientallen Mohammadanen naar de Westerse landen die nu hun eigen slagover zijn geworden van hun democratie, incl. Holland.

   • Jan A. Somers zegt:

    Als in Nederland iemand roept: “God is dood” ( echt gebeurd) maakt niemand zich druk. Ook niet bij Bijbelkritiek. Hoogstens opname door de GGZ.

   • Wal Suparmo zegt:

    Wacht maar GERUST tot de bevolking van Holland in mayoriteit Mohammadanen zijn! Ik kan nooit vergeten dat met VERLOF(VACANTIE) VISA VERLENGENING ( met een Indonesisch paspoort)door de Ned.regering ooit gewijgert was maar van een Maroccaan die boven mijn tante woont met 2 vrouw die ook nog geen permannente visa had.Maar wel verlengt met de reden dat hij WEL BELANSTING betaald en IKK NIEt, om dat hij werkt..Nu woont hij natuurlijk 10 jaar permanent in Holland en wordt van daag of morgen wel misschien als burgemeester gekozen.. Tewijl hij vroeger zijn kippen en zelfs een geit om HALAL redenen in de badkamer hging slachten en de goot voor ons huis heeft verpest.Zelfs als ik nu naar Holland ga, vraagt de marchausse hoe ik in Holland kan leven Maar een viese Americaanse neger(toerist) in kouse hemd.Wordt dit niet gevraagt.Ik moest al mijn DEBET VISA,DINNERS MASTERCARD, ALTO CIRRUS en TRAVELCARD,,tenwaarde van 150 duizend US dollar aan hem laten zien.Van daag of morgen moet ik messchien ook DE EIGENDOMS PAPIEREN van mijn geerfde huis van Oom in Holland, laten zien.Dat ik een huis heb .En niet onder de brug of zoiets gaat slapen.

   • Ron Geenen zegt:

    Dan kunnen ze wel half Nederland opnemen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “misschien als burgemeester gekozen” In Nederland wordt een burgemeester niet gekozen, maar benoemd. Op aanbeveling van de gemeenteraad. Wat ik overigens niet weet: Hoe wist Mohamed van vrije verkiezingen af? De Koran is niet zoveel jonger dan de Bijbel, en daarin ben ik ook nooit iets tegengekomen over verkiezingen. Ik ben altijd vrijwilliger geweest in een stembureau (gratis eten en drinken), maar er is mij daarbij nooit iets gezegd over God of Allah..

   • Wal Suparmo zegt:

    “In Nederland wordt een burgemeester niet gekozen, maar benoemd. Op aanbeveling van de gemeenteraad”. MAAK GEEN VERSCHIL. Want de de Raad is toch OOK maar gekozen.Vroeger heeft het de naam van RAAD VAN GEDEPUTEERDEN.

   • Jan A. Somers zegt:

    “RAAD VAN GEDEPUTEERDEN.” Nee, gedeputeerde staten zijn de bestuurders van een provincie. Vergelijkbaar met de wethouders van een gemeente en ministers van het land.
    “Want de Raad is toch OOK maar gekozen” Dat is waar, maar de gekozen gemeenteraad zou best tot een andere keuze kunnen komen dan verkiezingen door alle burgers.

   • Wal Suparmo zegt:

    Sorry, geen toelichting van mij over RAAD VAN GEDEPUTEERDEN. omdat ik over het oude Ned. .Indie praat.

   • Bill Zitman zegt:

    @ Wal Suparmo “Ik moest al mijn DEBET VISA,DINNERS MASTERCARD, ALTO CIRRUS en TRAVELCARD,,tenwaarde van 150 duizend US dollar aan hem laten zien.Van daag of morgen moet ik messchien ook DE EIGENDOMS PAPIEREN van mijn geerfde huis van Oom in Holland, laten zien.Dat ik een huis heb .En niet onder de brug of zoiets gaat slapen”
    Ja Wal, niet leuk – maar je ziet er wel verdacht uit!

   • Ron Geenen zegt:

    In Indonesie is vandaag een ieder die geen moslim is, verdacht, toch?

   • Wal Suparmo zegt:

    Precies.! Mijn fout want ik ben gekleed was in gewone westerse kleding met jas en das. Want de Belanda’s zijn toch nu verzot op de Mohammdanese kleding van het Midden Oosten met hun Arabiesche kleding,hijab en burka.Of viese kleding van de BACKPACKERS toeristen..FYI de CAS reunie heeft al 2 jaren lang niet bestaan.

   • Bill Zitman zegt:

    Ja Wal, niet leuk – maar je ziet er wel ‘verdacht’ uit!😆
    We zijn nu klaar in Depok/Indonesië en wij hebben besloten om door te vliegen naar Holland om op a.s. Zaterdag een CAS Reunie bij te wonen.
    Ik zal laten weten hoe onze ‘ontvangst’ bij de Nederlandse Douane deze keer zal zijn.
    (we gaan niet onder een brug slapen)

   • Wal Suparmo zegt:

    Precies.! Mijn fout want ik ben gekleed was in gewone westerse kleding met jas en das. Want de Belanda’s zijn toch nu verzot op de Mohammdanese kleding van het Midden Oosten met hun Arabiesche kleding,hijab en burka.Of viese kleding van de BACKPACKERS toeristen..FYI de CAS reunie heeft al 2 jaren lang niet bestaan.

   • Bill Zitman zegt:

    @Wal Suparmo “.FYI de CAS reunie heeft al 2 jaren lang niet bestaan”.
    Pak Wal, Anda salah sekali lagi….woon je toch in een schoen?
    Op Zaterdag 20 mei (deze week!) wordt er net als ieder jaar weer de ‘kumpulan bersama’ gehouden in het Golden Tulip hotel in Zoetermeer.
    Makanan, minuman, dansa dan banyak gnobrol.

   • Jan A. Somers zegt:

    “RAAD VAN GEDEPUTEERDEN. omdat ik over het oude Ned. .Indie praat.” Die raad ging niet over een burgemeester, maar was een onderdeel van de Volksraad. De beperking van de vergaderingen van de Volksraad tot jaarlijks twee zittingen zou problemen kunnen opleveren ten aanzien van de continuïteit van de wetgevende arbeid. Hierin was krachtens de artikelen 72 t/m 80 voorzien met de instelling van het College van Gedelegeerden, naderhand genaamd ‘Wetgevende Raad’, een permanent college bestaande uit de voorzitter van de Volksraad en een aantal leden, op basis van evenredige vertegenwoordiging door en uit de Volksraad benoemd. Evenals de vergaderingen van de Volksraad waren de vergaderingen van dit college in beginsel openbaar. Dit college vervulde tussen de zittingen van de Volksraad alle aan de raad toekomende functies, en kon daarmee eveneens worden opgevat als een mede-regelend lichaam. Naast de gouverneur-generaal heeft de Indische Staatsregeling ook voorzien in de Raad van Nederlandsch-Indië met als taak de landvoogd van advies te dienen. Deze Raad was de voortzetting van een lange traditie, gebaseerd op het collegiale karakter van de Brede Raad in de vlootorganisatie en voor het eerst verwoord in de resolutie van 27 november 1609 van de Staten-Generaal waarin sprake is van het aanstellen van ‘eenen Gouverneur-Generael en eenige Raden’. Om een autocratische machtsuitoefening van de gouverneur-generaal te voorkomen was het de bedoeling dat de Raad in zijn geheel als bestuurder zou functioneren, met de gouverneur-generaal als voorzitter. Krachtens de Indische Staatsregeling was er geen sprake meer van een bestuurscollege, de voormalige ‘Gouverneur-Generaal in Rade’, maar van een onafhankelijk, zelfstandig raadgevend orgaan. In feite was dit een soort ministerraad. Deze onafhankelijkheid ging zover dat de gouverneur-generaal weliswaar het voorzitterschap van de Raad kon opdragen aan een luitenant-gouverneur-generaal of dit zelf kon bekleden indien hij dat nodig oordeelde, maar dat dezen binnen dat college daarbij slechts een raadgevende stem hadden.

  • Ron Geenen zegt:

   On April 19, the campaign of Jakarta’s radicals chanting, “We want a Muslim governor!” paid off, as Ahok was defeated in the gubernatorial election. Exit polls on election day indicated that religion was the main factor behind the voting.

   On May 10, Indonesia’s radicals scored a second victory, when Ahok was found guilty of blaspheming Islam and sentenced to two years in prison.

   The verdict came as a surprise even to the prosecutors of the case — they had requested only a suspended sentence for the offense of “inciting hatred”.

 170. Wal Suparmo zegt:

  Gebassert moet zijn GEBASSEERT en slagover moet zijn SLAGOFFER.

  • Ælle zegt:

   “t Kofschip is de ezelsbrug voor twijfel bij d of t. Slachtoffer komt van slachten voordat het geofferd wordt. http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/slachtoffer
   Een slachtoffer als offerdier dat geslacht wordt als gave aan een god is een algemeen begrip in de Oudheid maar is bij ons mogelijk voornamelijk bekend door de bijbel. Het afgeleide werkwoord slachtofferen is voor het eerst aangetroffen in de negentiende eeuw, in het Vlaams (is tussentaal).
   ‘Gebaseerd op’ begint bij de basis.
   Ach, gef neks als vout. As maar gef geluit tog!

   • Ælle zegt:

    Wat is tussentaal Vlaams? Ruud Hendrickx zegt : “Tussentaal of standaardtaal: elke variant heeft zijn eigen functie.”
    http://taalschrift.org/reportage/000458.html

   • Wal Suparmo zegt:

    Mijn Javaans ( dat gebezigd word door 150 millioen mensen),als moeder taal is zeker beter dan de Uwe als zijnde een Hollander.Als U het over mijn Hollands hebt. Het Hollands kon een wereld taal geworden zijn .Minstens gelijk als het Frans en Spaans.Maar het is toch maar niet geworden wegens de opmerkingen zoal U het gezegd heeft. De Duitzers praten over het Hollands als: ” DUTCH IS A FUNNY SMALL DIALECT OF US”

   • Ælle zegt:

    Als Indo heb ik ook maar ABN geleerd nadat ik eerst Engels onder de knie had. Taal gaat door het hart, net als liefde, die gaat door de maag.
    Een voormalige buitenlandse buurvrouw haatte Nederland en wilde daarom geen Nederlands leren. Ze is nu terug in Noord Afrika. Wij spraken gebroken Frans met elkaar.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Javaans ( dat gebezigd word door 150 millioen mensen” Is dat zo? In Djokja schakelde ik wel over naar mijn laatste restje Javaans (+ handen en voeten) als ze mijn bahasa niet verstonden. Maar in Oost-Java? Balikpapan? Ambon? Medan? Mijn grootmoeder sprak in ieder geval geen Javaans.

   • Wal Suparmo zegt:

    De laatse VOLKSTELLING heeft bewezen dat de Rep Indonesia 245 milloen mensen bewoners heeft..Bestaande uit de GROTSE 2 autochtone stammen dat zijn 150 Javanen ( 75 in Midden Jawa en 75 millioen in Oost Java)en 30 Sundanesen.De rest van 75 millioen mensen zijin stammen van het buitengewesten incl Maduresen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Bedankt voor die informatie. Volkstelling is niet mijn beste punt.

 171. Wal Suparmo zegt:

  SORRY TOT ERGENIS AAN TOE.: Verbetering:VERLENGING,BELASTING, IK NIET,GING,MARSCHAUSSEE, Bedankt !

  • Ælle zegt:

   ErgeRnis = yang mengganggu, yang menjengkelkan – Ggghrrrrrrrrrr
   Het besluit waarin op 26 oktober 1814 werd vastgelegd dat er zal worden opgericht een Corps Marechaussee. De naam Gendarmerie is hierin vervangen door Marechaussee.

 172. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Hallo zeg, we beginnen hier wel te raaskallen:De Duitzers praten over het Hollands als: ” DUTCH IS A FUNNY SMALL DIALECT OF US”. Dat is dus geen Duits.
  Wat zeggen de Duitsers dan? Duitsers drukken zich wel duidelijk uit, kijk maar naar het woord Wiedergutmachung. Daar bestaat in het Nederlands toch geen goed woord voor?:

  En wat is dan het verschil tussen taal en dialect. Wie dienen wel het begrip te definiëren anders waar praten we dan over. Maar we zitten op Java Café en het is tegen sluitingstijd. Laatste ronde!!!!

  • Ælle zegt:

   ‘Een voormalige buitenlandse buurvrouw haatte Nederland en wilde daarom geen Nederlands leren. Ze is nu terug in Noord Afrika.’
   Vandaag lees ik dat zorgverleners het zat zijn om tolken te betalen, maar mijn buitenlandse buurvrouw heeft dankzij de ‘hulp’ van Nederland intussen twee stel kinderen gekregen, nadat ze 6 jaar lang in eigen land kinderloos/onvruchtbaar bleef. Voor deze 4 kinderen behoudt ze wel het recht op kinderbijslag.tot 2021.(http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2173652-zorgverleners-zijn-het-zat-om-zelf-tolken-te-betalen.html)

   • Wal Suparmo zegt:

    Een Engelman zal je nooit verachten met jouw KROMME taal( als maar geef geluid)..Wel de Hollander die aan de Inlanders zegt.Al PROBEERT je zo goed Hollands te speken ,je kan toch nooit Hollander worden.Daarom is in indonesie na 350 jaren het Hollands HELEMAAL UITGESTORVEN.

   • Cezar zegt:

    Vermenigvuldig en ga heen!

   • Ælle zegt:

    Uitgeastorven, Nederlands? Eg nie!
    Knalpot, bekleding, vermaak, achteruit, absurd, afdruk, belasting, bestek, bom, bretel, debat, degen, doktorandus, drama, elan, fabel, flop, fotomodel, fraude, giro, gratis, handel, harem, hutspot, inklaring, jas, kabinet, kanker, kansel, krat, kop, lading, loket, marmer, masker, matras, mondeling, nota, notaris, oma, onderneming, oom, opa, pan, pater, punt, rekening, rimpel, salaris, seks, sigaret, skelet, tank, tante, testikel, tol, urine, vla, wastafel, wortel.
    Wel raakt een aantal van deze woorden in onbruik. Oké, lodgisch! Zo komt hutspot niet vaak meer voor, en is sigaret alom vervangen door rokok. Dat laatste woord is uiteindelijk van Nederlandse origine: het is afgeleid van “roken”.
    Ook zijn er woorden die anders worden geschreven maar vaak hetzelfde worden uitgesproken: adopsi, apel, asprak, bagasi, bandit, baterai, bioskop, debil, demisioner, duane, ekonomi, energi, ereksi, finansiil, frustrasi, garansi, generasi, granat, handuk, higiene, ideologi, imbesil, impoten, inflasi, jenewer, kampiun, kantor, kardiolog, kastrasi, kondom, kran, kristen, kwitansi, langsam, losion, makelar, marsepen, menstruasi, monarki, opas, operasi, overproduksi, panekuk, parlemen, pesimis, polisi, posbus, poskantor, resesi, revolusi, segregasi, sigar, skorsing, spanduk, tabu, taksi, tanpasta, toleran, vegetarir, verplehster, wanprestasi.
    Na de onafhankelijkheid van Indonesië is een aantal van deze leenwoorden bewust veranderd. Zo werden universitet en kwalitet vervangen door universitas en kualitas, waardoor het Nederlandse karakter ervan iets verminderde.
    Andere woorden zijn zichtbaar van het Nederlands afgeleid. Voorbeelden hiervan, met hun betekenis in het Nederlands:
    abésé (alfabet), air ledeng (leidingwater), amplop (enveloppe), arbai (aardbei), ateret (achteruit), besenegeng (bezuiniging), buku (boek), dasi (stropdas), dopercis (doperwten), dus (douche), efisen (efficiënt), ember (emmer), fakultas kedokteran (medische faculteit), gaji (gage), gemente (gemeente), hasyis (hasjies), hopagen (hoofdagent), insinyur (ingenieur), interpiu (interview), kakus (wc), kantor pos (postkantoor), keker (verrekijker), keroket (kroket), klep knalpot (uitlaatklep), komunis (communist), kopor (koffer), koterek (kurketrekker), lengseng (lezing), masase (massage), meisyes (muisjes, hagelslag), netral (neutraal), om (oom), ongkos (onkosten), otobos (autobus), pakansi (vakantie), persnelling (versnelling) pipa (pijp), pofercis (poffertjes), puisi (poëzie), rebewes (rijbewijs), reboisasi (herbebossing), sakelek (zakelijk), stasiun (station), teh (thee), wese (wc), zeni (genie).

    Next?

   • Wal Suparmo zegt:

    HET WORD ZELFZ ERGER!
    Als 50% van het Indonesisch uit Hollandse woorden komen.Dan hebt je recht om trots te zijn.Maar de REALITEIT is nog geen 1 %. Het Hollands is BETOEL-BETOEL TIDAK ;LAKOE in Indonesia..En vele mensen hebben zelfs SPIJT dat ze nog in het Hollands kunnen babbelen ipv van CHINEES, JAPANS , KOREAANS of Arabisch. Vele nog Hollands prekende mesnsen( wegens ( traditie van de ouders).Spreken alleen maar Hollands tegen hun honden.NIET HUN KINDEREN. Anders dan een andere taal( geen Engels genoemt natuurlijk).Weer een pilletje innemen zo als die meneer Binkhuizen het erg nodig heeft. voordat hij zijn buuren het lastig maakt..

   • Ælle zegt:

    Zelfs MAMPUS/ voor Pampus liggen of dood zijn komt uit Amsterdam (Nederland): De uitdrukking ‘voor Pampus liggen’ stamt uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).Vanaf de 17e eeuw voeren veel schepen heen en weer naar Oost-Indië en andere bestemmingen in Azië. In die tijd was het IJsselmeer nog de Zuiderzee, waardoor er sprake van getijdenwisselingen was. De schepen, die soms zwaarbeladen terugkwamen uit Azië, moesten vlak voor ze de haven van Amsterdam konden betreden langs een ondiepe vaargeul varen. Deze geul heette Pampus.

   • Jan A. Somers zegt:

    Het behoorde niet tot het beleid om het Nederlands voertaal te maken. Juist niet tijdens de Ethische politiek. Het Maleis, oorspronkelijk in gebruik als lingua franca in de gehele archipel en daardoor etnisch neutraal, werd de standaard waarmee tevens een belangrijke stoot werd gegeven aan de ontwikkeling van een nationale identiteit. Was het aantal kranten tussen 1918 en 1925 al gegroeid van 40 tot 200, in 1938 bestonden er 400 dag- week- en maandbladen. Bij de verspreiding van literatuur, vertalingen van de klassieke (Westerse) wereldliteratuur, de moderne (Westerse) literatuur en de opkomende moderne Indonesische literatuur, speelde het gouvernements uitgeversbedrijf Balai Poestaka, het Kantoor voor de Volkslectuur, een belangrijke rol. Deze instelling, gesticht in 1908, kan worden gezien als een van de belangrijkste voortbrengselen van de ethische politiek. Zij beheerde openbare bibliotheken binnen de Hollandsch-Inlandsche Scholen en haar uitgaven beperkten zich niet tot literatuur, maar omvatte bijvoorbeeld ook publicaties over persoonlijke hygiëne, verkeersregels, en vrouwen in de politiek. Van groot belang voor de acceptatie van Balai Poestaka was dat de vertalingen behalve in het Maleis ook in regionale etnische talen werden uitgevoerd.

 173. Ælle zegt:

  Proost! SEI GESUND! Bottoms up! Selamat! (willekeurige volgorde)

  • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

   Daarom is in indonesie na 350 jaren het Hollands HELEMAAL UITGESTORVEN.
   Pak Wal, hou toch op met zo’n onzin uit te kramen.

   • Wal Suparmo zegt:

    Natuurlijk is het ONZIN want 90% van de indonesiers speken van daag toch VLOEIND HOLLANDS net al de Malayaiers hun Engles spreken.!Of de mensen in Angola hun Portugees geen wereld taal).NIET VERGETEN UW OBAT VANDAAG TEDRINKEN MENEER!

 174. JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

  Het Nederlands wordt zelfs heden ten dage in enkele plaatsen, zoals in Depok, Bandung, Semarang en Manado, nog door een behoorlijk aantal mensen gesproken. Ook de taal cursussen van het Erasmus huis in Jakarta zijn nog altijd vol bezet. Verder, waarom schrijft u indonesiers met een kleine i en Malayers wel met een hoofdletter M, zijn Indonesiërs dan minderwaardig?

  • Wal Suparmo zegt:

   Er zijn 245 milloen Indonesiers volgens de laatste VOLKSTELLING. Kan nooit zijn dat er zelfs 1(een)_ precent nog Hollands babbelt. TIDAK LAKOE( vertaal maar in het Hollands).Weer maar een extra pilletje innemen Meneer!.

 175. Wal Suparmo zegt:

  CORRECTIE:BINKHUIZEN moet zijn JPF Barneveld Binkhuijsen. Thankyou!

 176. Jan A. Somers zegt:

  Afgelopen zaterdag in de NRC een aardig artikel over Molukse woonwijken. Niks nieuws, gewoon een overzicht voor niet-weters.

  • Wal Suparmo zegt:

   Wat hebben ze in al die jaren in Holland bereikt.?Niet over de RMS tespeken.Maar er zijn toch een paar Mohammadaanse burgermeesters( van Maroccanse of Turksche(?) kom af). in Holland.

   • Jan A. Somers zegt:

    Zelfs de voorzitter van de Tweede Kamer, het hoogste orgaan van de wetgevende macht! En natuurlijk onze trainer van de landskampioen. U weet: WIJ hebben gewonnen. En de verteller over de files. Dat kan allemaal in Nederland.

   • Wal Suparmo zegt:

    Basuki T.P. heeft zijn verzoek voor herziening in getrokken en wil maar 2 maanden is het gevang zitten.Zoals Mahatma Gandhi,Sukarno en Mandela( veel langert), Door de EKONOMISCHE KOLONIALE MACHT.Veschil met Basuki is door de KOLONIALE RELIGIEUSE MACHT.

   • Ælle zegt:

    En waarom laat Basuki Tjahaja Purnama, voormalig goeverneur van Jakarta , het beroep (herziening van vonnis), tegen zijn veroordeling plotseling vallen?
    Er is geen reden voor het besluit verstrekt, aldus zijn zus Fify Lety Indra, maar dinsdag (Mei 23) zal de familie alles gedetailleerd verklaren.
    Ik ben benieuwd. U ook?

   • Ælle zegt:

    Het enige bericht dat ik kon vinden waarom Ahok zijn beroep had ingetrokken, was omdat hij volgens zijn echtgenote, mevrouw Veronika Tan, ervoor gekozen had in het belang van alle ‘anderen. Veronika lhuilde toen ze de informatie aan verslaggevers ‘doorgaf..
    Voor de meesten van ons, lezers spreekt de volgende uitdrukking boekdelen, nl. ‘een goed verstaander heeft maar een half woord nodig’/ sapienti sat.
    http://www.antaranews.com/en/news/111062/ahok-dropped-appeal-for-interests-of-all-veronica-tan

   • Wal Suparmo zegt:

    Jokowi heeft PRIVE aan Basuki verzocht om met de rotsooi te stoppen.Wat hij gedaan heeft is al erg genoeg.Om de druk op de TNI en POLITIE door de fanatieke en fundmentele Mohammadanen,niet te verzwaren en vooral de milyarden dollar investastie niet in gevaar tebrengen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Gisteren op TV: Stokslagen voor homo’s. Er was heel veel publieke bijval. Herinnerde mij aan de Indonesische ondervragers bij de Kenpeitai.

   • Wal Suparmo zegt:

    Wat heeft het met de Ambonesen temaken?

   • Jan A. Somers zegt:

    “Wat heeft het met de Ambonesen temaken?’ Niks, maar wel; met rechtsspraak en de executie van vonnissen.

 177. Henk zegt:

  Indonesische ondervragers? bij de Kenpeitai ?.
  Of Japanse ondervragers bij de KEMPEITAI ?

  • Jan A. Somers zegt:

   Velen zeggen Kempeitai omdat dat tussen de m en de p lekkerder in de mond ligt. Ik doe dat ook wel eens. Maar het is Kenpeitai. (in een ver verleden heeft iemand dat hier op deze site goed uitgelegd). En het waren Indonesische ondervragers. De twee Japanners waren tamelijk rustig en vonden me na een week of drie niet meer zo interessant. Die drie Indonesiërs waren volgens mij van de PID, wilden waarschijnlijk hun CV opkrikken. Gelukkig hanteerden ze de karwats verkeerd, en sloegen met het harde handvat. Blauwe plekken en gekneusde ribben. Als ze met de losse einden zouden hebben geslagen, wat de bedoeling van een karwats is, zou je striemen kunnen krijgen, die kunnen gaan zweren. Ben je nog verder van huis. Op den duur ben je nog banger van het zien van de karwatsen op die tafel, dan om het meppen zelf. In een circus kunnen ze met een karwats in de lucht prachtige klappen maken. Vindt iedereen prachtig!
   Ik begrijp dat u die vragen stelt. De meeste mensen weten totaal niets van de Kenpeitai af. Logeren bij de Kenpeitai is nou niet het eerste gespreksonderdeel waar een logee over praat. Weest is weest.

   • Henk zegt:

    Hr Somers,
    Ben van maart 1926. Heb de gehele Japanse bezetting in Bandoeng gewoond en ook in een Japans kamp opgesloten geweest. De “Bersiap” meegemaakt, U kunt me dus nog meer “sprookjes”vertellen!

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik zal u niet meer lastig vallen. Mijn gevangenschap in Soerabaja in de bersiap was minder probleemvol dan diezelfde gevangenschap in dezelfde gevangenis bij de Kenpeitai. Maar ja, ook dat zal een sprookje zijn geweest. à propos, weet u hoe of een karwats aanvoelt? Of is dat ook een sprookjesdier of zoiets? Ik begrijp uw benoeming sprookje ook niet, maar dat zal wel aan mij liggen. Mijn broer zat overigens in een Japans kamp in Tjimahi, dat kent u wel, dicht bij Bandoeng. Het prominentenkamp! Heeft daar zijn gymnasium afgemaakt. Wordt door velen ook een sprookje genoemd.

   • e.m. zegt:

    @Ik begrijp uw benoeming sprookje ook niet,@

    — Ja, inderdaad; klinkt mij tamelijk oneerbiedig in de oren naar al die Japanse en Bersiap-slachtoffers toe.

    Mijn vader Ambonese ex-KNIL militair werd bij zijn ondervraging door de Kenpeitai als ‘asbak’ gebruikt. Hij vreesde overigens de Koreanen in Japanse dienst het ergst.

    Maar volgens één, leefde vader nadien –bersiap, politionele acties, dienstbevel, ontslag, DUW-kampen, arbeidsverbod- blijkbarbaar nog lang en gelukkig . . .

    Dan moet je haast wel hek zijn!

   • Wal Suparmo zegt:

    De Kenpetei heeft ook andere methoden.Boeder Alesius Suparman van de RANDUSARI KERK Semarang,, heeft ” vergeten”: de WC lamp uitemaken tijdeneen een lucht aanfal( KUZUKEIHO). Zijn buik wordt met een slang volgevult met water en dan met laarsen vertrapt op inlichtingen en pm hem testraffen.Hijk kon 3 maaden lang geen silod eten tot zich nemen.En had ook geen lange leven.

  • Ron Geenen zegt:

   Beiden. Zowel Japanse als Indonesische ondervragers.
   De laatsten waren opgeleid door de Japanners. Mijn vader werd in Padang door beiden gemarteld.

  • Wal Suparmo zegt:

   Wat heeft het met de Ambonesen temaken?

 178. Wal Suparmo zegt:

  SORRY. SILOD ETEN moet zijn SOLID ETEN.

 179. Ælle zegt:

  … en toen was er covfefe (coffee…)

 180. Ælle zegt:

  Geen respect voor de levenden, dan ook niet voor de doden.
  Van een gezonken Australisch oorlogsschip, the Perth, voor de kust van Java, is na plundering nog maar 40% over. Het was het graf van meer dan 300 zeelieden!
  https://www.theguardian.com/australia-news/2017/jun/05/sunken-australian-warship-hmas-perth-ransacked-by-illegal-scavengers
  http://www.abc.net.au/news/2017-03-01/australian-navy-to-pass-over-warship-hmas-perths-grave/8313498
  In de volgende link worden 4 Nederlandse oorlogsschepen genoemd.
  http://www.abc.net.au/news/2017-02-27/why-are-world-war-ii-naval-wrecks-vanishing-in-indonesia/8301782

  • Wal Suparmo zegt:

   Moeten de ex Geallieerde landen dan 74 jaren wachten voor dat ze aan hun helden denken di in de Java zee hun graf hebben gevonden?

   • Jan A. Somers zegt:

    Elk jaar wordt in Surabaya de slag herdacht, zowel bij het monument op Kembang Kuning, als op de Javazee. Ik dacht in de buurt van Bawean. Ik weet niet wie daar worden herdacht, maar laat de wel wetende lezertjes opdraven. De gesneuvelden van de Exeter zijn in ieder geval op Kembang Koening begraven, daar was ikzelf bij, maar zijn later op het Britse ereveld in Jakarta herbegraven. Ik weet niet op welke datum ze daar worden herdacht, in ieder geval op 11 november denk ik.

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik heb daar ook een neef begraven op No.B 268.

  • Ælle zegt:

   Op initiatief van de Oorlogsgravenstichting is op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya het Vlootmonument gebouwd. Hierop zijn zes bronzen platen aangebracht met de namen van 356 marinemannen die aan boord van 19 schepen zijn gesneuveld in de periode 8 december 1941 tot 9 maart 1942, van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is en de namen nog niet elders vermeld staan. Vice-admiraal J.W. Kelder, Commandant Zeestrijdkrachten, onthulde het monument op 19 januari 2007.

   Bron: http://wo2-hoekschewaard.nl/greup/huibert-van-der-hoek-%E2%80%A0-11-januari-1942/

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik was er de laatste keer in 1997. Toen was er al lang een monument voor de slag in de Javazee. En een apart monument: De onbekende zeeman. Ik heb er nog de foto’s van. Plus krantenberichten over herdenkingen.

 181. Ælle zegt:

  Hoe een Hollandse vader, kleermaker van beroep, twee zonen verloor. Éen ligt begraven in Kembang Kuning, Surabaiya en de ander in Oud Bijerland.
  http://wo2-hoekschewaard.nl/oorlogsverhaal/een-drama-van-70-jaar-geleden/

 182. Ælle zegt:

  Slecht nieuws vandaag: Onze Sandra Reemer is er niet meer. Verschrikkelijk nieuws! Zij ruste in vrede . Tot ziens in het Paradijs, Sandra.
  http://nos.nl/artikel/2176844-zangeres-en-tv-persoonlijkheid-sandra-reemer-overleden.html

 183. Wal Suparmo zegt:

  CORECTIE OF SCHRIJVEN.Heeft in dit geval misschien de CIA metemaken. Zoals een Indonesische Mohammadaandse partijleider ooit voor de TV heeft veklaart.dat in Indonesia geen Mohammadaanse terrorsten bestaan.Alls is het werk van de Amerikaanse CIA. want de Indonesische terrorsten kunnen geen high explosive bomnen maken en beperkt alleen maar tot de capaciteit van vuurwerk (mertjon of petasan).

  • robertmacare zegt:

   Als dat zo is, dan maakt de CIA zeker alle bommen voor ISIS in Indonesia !??

   • Wal Suparmo zegt:

    Lhoh, weet je misschien niet dat zelf de hele ISIS is opgericht door de CIA?

   • Ron Geenen zegt:

    Niet alleen dat. Maar gaan de meeste Moslims, dus ook de Indonesiërs, niet ieder jaar naar Mekka?
    Daar ontmoeten ze beslist anderen waar heel wat valt te leren, o.a. bommakers. En van het een kom het ander.

   • Wal Suparmo zegt:

    Het gaan naar Mecca is niet eens in het jaar maar eens in je leven.En dat als je het kan veroorloven.Over bommen maken is niet de handigheid maar het MATRIAAL is in Indoneia niet aanwezig en( theoretisch) niet in het land binnen tekrijgen.

   • Ron Geenen zegt:

    @MATRIAAL is in Indoneia niet aanwezig en( theoretisch) niet in het land binnen tekrijgen.@

    Are you sure? In een corrupt land?

   • Wal Suparmo zegt:

    Neem een woorden boek en zoek op wat “theoretisch’ betekend.

   • Jan A. Somers zegt:

    Nogal wat katholieken gaan (één keer) naar Rome, Lourdes of Fatima of ….. Gelukkig ontmoeten ze daar geen bommenmakers.

 184. Wal Suparmo zegt:

  Wat de Christenen hebben gedaan is al voorbij en nu moeten zij maar de vloek van Allah of karma ontangen.Want de Cristen moordenaars van de Inca’s.Maya’s in Zuid Amerika, eens kompleet met de KRUIS en pastoors voor aan de troepen van DIAZ, CORTEZ enz hebben hun plicht al voldaan om met hun Christen LIEFDE,deze volkeren uiteroeien. Ook de Hugenoten die vervolgd en vermoord waren door de Katholieke zij opeens de grootse moordenaars geworden van de premiteve arme Indianen in Noord Amerika met motief land van verkriiging. Idem de Anclicaanse Engelsen in Australia. Niet te vergeten in plaats van het Evangelie ter vekondigen juist de onweten volkeren te kolonizeren Wat de bakermat is van het kolonialisme tegenover de underdeloped naties en heel veel eilende heeft bezorgd inclusief in Ned Indie en zelf de Indo erbij ook.

  • robertmacare zegt:

   Anyone who murders another person is NOT a follower of Jesus Christ!!!
   Do not be confused by the connotation “Christian” that some people use, judge them by their deeds, not by their title or anything else they call themselves. They will be judged accordingly, not by you or me but by the God of the bible.

   • Wal Suparmo zegt:

    They are folowers of PETER (PAULUS)then? Petersm? Zeer hoogdravende goddienst THEORIEN. Maar de PRAKTIJK is veer heel anders Begon al met de kruistochten..

 185. eppeson marawasin zegt:

  . . . everything on the earth has a purpose, every disease an herb to cure it, and every person a mission. This is the Native American theory of existence.

  Mourning Dove (1888-1936)

 186. Ælle zegt:

  Indonesië is het land van de Trump’s geworden. Tanah Lot, tempel-eiland in Bali, is nu Trump resort met 6 sterren hotel.
  Trump’s naaste business partner in Indonesië, Hary Tanoesoedibijo, zou zich voor president kandidaat willen stellen indien hij niemand kan geloven die de problemen van het land kan oplossen. https://twitter.com/Hary_Tanoe
  http://www.abc.net.au/news/2017-01-02/donald-trump-indonesian-business-partner-wants-run-for-president/8156716
  Ivanka Trump”s merkkleding iin Subang gemaakt is in opspraak. Aan de kaak gesteld = revealed:: :https://www.theguardian.com/us-news/2017/jun/13/revealed-reality-of-a-life-working-in-an-ivanka-trump-clothing-factory

  • Wal Suparmo zegt:

   Frapant dat Indonesia sins Obama en nu Trump dicht bij Amerika is ondangst de fanatieke Mohammadanen de pest hebben aan de Amerikanen en de terrorsten in indoneia altijd de schuld krijgen als zijnde het werk van de Amerikaanse CIA.

   • Wal, dat noemen wij hier “FAKE NEWS” …fairytales van het verre oosten.
    Moet wel lachen om jouw verhalen… niet teveel CNN bekijken!

   • Wal Suparmo zegt:

    Zeg TUAN BESAR KOLONIAAL.!Bent U soms misschien ook al Mohammadaan geworden?.Vlug uw pilletje innemen voor de buuren last hebben van U.!

 187. R. Geenen zegt:

  Bericht: Wij Indo ’s hebben iedere zaterdag ons kumpulan in Duarte. Dat is sinds 2 weken opgeheven. De oude Chinese Indonesier ging met pensioen en verkocht voor een paar miljoen grond, motel en winkels aan een vrij jonge Taiwanees. Hij wilde onze plaatselijke vergunning niet vernieuwen en dus was Kaki Lima club opgegeven. De drie tent restaurantjes willen graag doorgaan en zijn op zoek naar een andere plaats. Duarte is na zeker 15/16 jaren voorbij.
  Voorlopig gaan we nu niet alleen op donderdag maar ook zaterdag naar de Food Court in de Hongkong Plaza, west Covina.

  Vandaag, zaterdag, was de Food Court, echter een overvolle plaats. In de eerste plaats was er een grote party van Indonesiërs, merendeel van Chinese afkomst. Ze waren met ongeveer met 50 60 vrouwen en mannen. Hoe ik dit weet. Een van deze mensen heb ik jaren geleden in engineering ook met hem gewerkt. Hij was tekenaar in de Architecten afdeling. Na zoveel jaren zagen we elkaar terug en hebben even staan praten. Vervolgens kwamen er ook een hele groep meer jongere Indonesiërs binnen voor een demonstratie voor Ahok van Jakarta. Ze hadden allemaal rode T-shirts aan met op de borst de garuda en op de rug “Saya Indonesia” en op een grote spandoek stonden de woorden “Panggang Masyarakat Indonesia” .Maar de betekenis ontgaat mij. Ben vlak er na meteen vertrokken.
  P.S.: Toch nog even vermelden dat geen een Indonesier, man en vrouw, waren te herkennen aan hun kleren. Niemand liep er in kebaja of the typische overhemden. Gewone broeken en een bloes en de vrouwen met bloes, trui, lange broek of in een jurk. (Misschien herinnert u zich dat ik een opmerking maakte over de kleding op de Tong Tong). En waarschijnlijk waren alle aanwezige Indonesiërs ook geen moslims. Normaal gesproken was het parkeer terrein half vol, nu liepen de mensen naar een plekje te zoeken.

  • Ælle zegt:

   Nu u zich in de buurt bevindt, heer Geenen, is mijn vraag wat de opinie is van uw huidige landgenoten over de aanvaring in Japanse wateren van het containerschip de ACX Chrystal en de USS Fitzgerald onlangs op 16/17 juni 2017, waarbij zoveel slachtoffers zijn gevallen aan Amerikaanse zijde. Wat denkt u zelf? De vermiste zeven mariniers zijn inmiddels dood gevonden tussen de wrakstukken.in de zwaarbeschadigde romp aan stuurboord van de Arleigh Burke-class geleide-raket destroyer.
   http://heavy.com/news/2017/06/acx-crystal-uss-fitzgerald-tracking-owner-flag-schedule-container-ship-photo/
   BTW, The ACX Crystal that collided with Fitzgerald has a dead weight listed at nearly 40,000 tons, which is roughly the size of the amphibious assault ship Iwo Jima and more than four-times larger than the 8,900-ton Fitzgerald.

   • Ælle zegt:

    Er bestaat geen communicatie met Japan omdat Trump nog geen nieuwe ambassadeur heeft aangesteld sedert Caroline Kennedy in januari haar post verliet. Ook geen Marine secretaris. “The primary mission of the Department of the Navy is to protect the United States, as directed by the President or the Secretary of Defense, by the effective prosecution of war at sea including, with its Marine Corps component, the seizure or defense of advanced naval bases; to support, as required, the forces of all military departments of the United States; and to maintain freedom of the seas.”
    http://www.malaysiasun.com/news/253635217/after-uss-fitzgerald-crash-fears-of problems-in-finding-missing-crew-high-as-key-posts-remain-vacant

   • Jan A. Somers zegt:

    ” geen nieuwe ambassadeur heeft aangesteld ” Maar als het goed is gaat het diplomatieke werk gewoon door. Vaak gemakkelijker, zonder formele ambassadeur kan er meer in stilte worden gewerkt. Levert vaak betere resultaten op.

   • R. Geenen zegt:

    @Nu u zich in de buurt bevindt, heer Geenen, is mijn vraag wat de opinie is van uw huidige landgenoten over de aanvaring in Japanse wateren van het containerschip de ACX Chrystal en de USS Fitzgerald onlangs op 16/17 juni 2017, waarbij zoveel slachtoffers zijn gevallen aan Amerikaanse zijde. Wat denkt u zelf? @

    In de buurt? Tussen Japan en Ca is het zeker een weekje varen. En u bent de eerste die tegen mij daarover begint. Geen een van de Indo’s die ik de afgelopen week heb ontmoet, heeft daar ook maar een woord aan besteed. Ik ook niet. Wat ik er van denk? Waarschijnlijk een stommiteit van de bemanning van beide schepen. U kent toch de uitdrulling: De beste stuurlui enz——-!
    Ik was een wtk.

   • Peter van den Broek zegt:

    @ Aelle
    Over het tracking record van het containerschip ACX Crystal hetvolgende: . Elk schip kan gelocaliseerd worden via het Automatic identification System of AIS: Zodoende is de scheepsbeweging van de Crystal te volgen, maar de scheepsbeweging van het oorlogschip de USS Fitzgerald zie ik niet. Dat komt waarschijnlijk omdat het oorlogsschip de AIS heeft uitgeschakeld, oorlogsschepen willen niet herkend of gelocaliseerd worden vandaar dus.
    Ik dacht dat het AIS ook near-collusion signaleert als de systemen tenminste op beide schepen aan staan en dat was hier niet het geval.

    Daar komt nog bij dat de AXC Crystal van stuurboord (rechts) kwam en had volgens internationale regels voorrang op het oorlogschip.

    Nu blijkt dat de Crystal nog waarschuwingssignalen heeft afgegeven, maar de Fitzgerald heeft die klaarblijkelijk niet opgemerkt.

    Al met al een tragische samenloop van gebeurtenissen, waarbij 6 marinemensen om het leven kwamen

   • Ælle zegt:

    Vandaag ´minstens´ een memorial ceremonie voor de 7 onschuldige zeelui.

   • Ælle zegt:

    Gisteren kwam deze video uit: https://www.youtube.com/watch?v=qqntRlUR1dI
    Voor mijn geweten laat ik deze plaatsen.
    Indien iemand met iets geloofwaardigers of liever de bewijzen aankomt, dan zullen mijn gelukwensen niet uitblijven. Have a nice day!

   • Ælle zegt:

    Vandaag kwam het bericht in The Guardian binnen wat ik net onder ogen kreeg, dat de Amerikaanse zeelieden waarschijnlijk schuldig/ probably to blame worden geacht aan de de aanvaring van de twee schepen. Nog steeds geen absolute vingerwijzing.
    https://www.theguardian.com/us-news/2017/jul/22/uss-fitzgerald-collision-american-sailors-probably-to-blame-for-fatal-cargo-ship-crash

  • Ælle zegt:

   Hartelijk dank voor uw reactie, heer Geenen.. Helaas is er een misverstand geweest over ‘het izich n de buurt’ bevinden. Ik bedoelde dat u voor mijn reactie in de buurt was; er vlak voor op de Jp stond genoteerd:
   R. Geenen zegt:17 juni 2017 om 11:34 pm
   Natuurlijk niet in Japan, maar op deze webpage. De heer Somers was u met 5 uren voorgegaan om te anwoorden over het feit dat er geen ambassadeur voorhanden was door het ontslag dankzij Trump die in heel veel landen.hen de zak had gegeven en niet had vervangen!
   http://www.independent.co.uk/news/world/americas/donald-trump-fires-us-ambassadors-no-replacements-a7538256.html

   • R. Geenen zegt:

    @Helaas is er een misverstand geweest over ‘het izich n de buurt’ bevinden. @

    Gelukkig maar. Dank voor de reactie. Als persoon van 81 houd ik mij voornamelijk bezig met het verleden en voornamelijk met Sumatra, waar mijn familie vandaan komt. Ik lees en kijk heel weinig naar het huidige nieuws.

   • Ælle zegt:

    De crisis/noodsituatie is al: begonnen; Gulf diplomatic crisis: Bahrain orders Qatar troops part of US-led coalition forces to leave

    Ik lees de volgende krantekoppen van vandaag:

    Qatar’s Diplomatic Crisis Going Downhill

    Tillerson Cancels Mexico Trip to Focus on Gulf Crisis

   • Ælle zegt:

    Het laatste nieuws klinkt toch wel onheilspellend: http://www.smh.com.au/world/north-korea-accuses-us-authorities-of-mugging-its-diplomats-at-new-york-airport-20170618-gwto32.html
    Hoe zal Trump op de volgende uitspraak reageren?
    “This clearly shows that the US is a felonious and lawless gangster state,” the spokesman said in comments carried by the North’s official KCNA news agency.

   • Jan A. Somers zegt:

    Dat Amerikaanse schip was daar toch niet toevallig? Er zwerven meer Amerikaanse oorlogsschepen in die buurt tussen Japan en China/Noord-Korea. Alles bij elkaar een griezelige situatie. Als iemand een foutje maakt!

   • Ælle zegt:

    Vreemd dat containerschip ACX Crystal de aanvaring met de USS Fitzgerald bijna een uur later heeft gemeld. Na de laatste berichten gelezen te hebben in de NY Times ben ik van mening dat er van het ongeluk met zoveel doden en gewonden niets schijnt te kloppen. https://www.nytimes.com/interactive/2017/06/18/world/asia/path-ship-hit-uss-fitzgerald.html
    De onverklaarbare tracking records van ACX Crystal spreken boekdelen.

   • Ælle zegt:

    De tracking records in beeld gebracht: https://www.youtube.com/watch?v=m1b58yelh_c

   • Ælle zegt:

    Video met meer informatie die tot nadenken aanzet; het zou je familie zijn:
    .https://www.youtube.com/watch?v=E-8xQViVFTE

   • Ælle zegt:

    Toeval bestaat, zo’n groot en dodelijke toeval echt niet!

   • Ælle zegt:

    The NYT heeft vandaag 20 juni een correctie geplaatst aangaande foutieve gegevens ivm de aanvaring van de twee schepen. Correction: June 20, 2017
    An article on Monday about a collision off Japan between a container ship and an American destroyer, using information from the Japanese Coast Guard, misstated the time of the collision. After further investigation, the Coast Guard said on Monday that the accident occurred around 1:30 a.m. local time on Saturday, not around 2:20 a.m. as initially estimated. The article also misstated, in some copies, how long Cmdr. Bryce Benson has been in command of the destroyer, the U.S.S. Fitzgerald. Commander Benson became the ship’s captain in May after serving as its executive officer from November 2015 to March 2017; he has not been its captain for more than a year, as a Navy news release incorrectly indicated.

   • Jan A. Somers zegt:

    Het nieuws in de NYT wordt gemaakt door journalisten en redacteuren. Het zijn geen officiële mededelingen. En krantenkoppen, zoals over het Midden Oosten zijn nog erger: Man doodt vrouw met bijl. Als er geen nieuws is, wordt dat gemaakt.

 188. R. Geenen zegt:

  uitdrulling = uitdrukking

 189. Ælle zegt:

  Wat laf om mijn reactie op die van Jan A. Somers niet te plaatsen!

 190. R. Geenen zegt:

  Kreeg vandaag van een mij onbekende dame uit Nederland, die ook artikelen op mijn website aan het doornemen was, het volgende:
  De slachtoffers die op het politieke slagveld bleven liggen: postkoloniale migranten, 1950-1960 | Koloniaal verleden, voortdurende erfenis. Indonesië en Nederland
  carolinedrieenhuizen.wordpress.co

 191. Peter van den Broek zegt:

  Op aanraden van dhr Bo Keller kocht ik het boekje “Indo-Europeanen. van koloniale mengbloed tot zelfbewuste Indo” uitgegeven in 1990 door het Katholiek Pedagogisch Centrum. Dat boekje belicht in heldere en begrijpelijke taal de problematiek van de Indische mensen na WO2 want zegt U zelf. De opmerking van de historica Drieenhuizen aangaande Indo-Europeanen overtreft mijn stoutste verwachtingen

  Met Indo-Europeanen worden in deze tijd meestal mensen mee bedoeld van zowel Nederlandse als Indonesische afkomst EN met een relatief zwakke sociaal-economische status. Vooral dat laatste deed mij in schaterlachen uitbarsten. Ach, met exact uitdrukken in het Nederlands heb ik na bijna 30 jaar verblijf buiten Nederland ook wel problemen mee. Over wanorde en chaos gesproken!

 192. Kathy Moen zegt:

  Expositie: Everything you always wanted to know about Toilets*

  http://www.cubedesignmuseum.nl/nl/activiteiten/everything-you-always-wanted-know-about-toilets

  *Museumplein 2 – 6461 MA Kerkrade (Limburg)

  • van den Broek van een andere generatie zegt:

   Kerkrade of all places.
   Toen familie in Limburg (Echt) woonde, kwam ik wel eens in Kerkrade waar repatrianten werden gedumpt. Sindsdien kom ik alleen in Limburg om het vliegtuig naar Bari te nemen.

   Ik woon in een beschaafd land waar in het toilet ook een bidet thuishoort., dus geen gedonder met botel tjebok o.i.d. Wij hebben in het washok ook een toilet met douche, dat mijn domein is. Dubbele luxe.

 193. Ælle zegt:

  TNI schiet op 17 Papuas, één dode (met foto van Yulianus Pigai, RIP).
  http://tabloidjubi.com/eng/security-forces-allegedly-shot-17-papuans-one-dead/

 194. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Kerkrade of all places.
  Toen familie in Limburg (Echt) woonde, kwam ik wel eens in Kerkrade waar repatrianten werden gedumpt. Sindsdien kom ik alleen in Limburg om het vliegtuig naar Bari te nemen.

  Ik woon in een beschaafd land waar in het toilet ook een bidet thuishoort., dus geen gedonder met botel tjebok o.i.d. Wij hebben in het washok ook een toilet met douche, dat mijn domein is. Dubbele luxe.

  • Jan A. Somers zegt:

   Kun je een ei gaan leggen alvorens te kakelen.

   • Wal Suparmo zegt:

    Dank zij een vrouw met alleen maar een SMP ( v/h MULO)_ educatie, Durft nu de TNI op de visserij diefen van het buitenland te schieten en 212 illegale schepen tevrbranden /ontploffen.Omdat zij de eenigste persoon is die ONOPKOOPBAAR in vergelijken van de andere ministers/politiesi is En een vrouw die is eigenaar is van 50 weliswaar kleine vilegtuigen van de type TWIN OTTER enz, Als zijnde SUSI AIR. Die 2 milloen mensen per jaar vervooerd.! Natuurlijk is er ook zo’n vrouw in de USA of Holland?

   • Wal Suparmo zegt:

    Dank zij een vrouw met alleen maar een SMP ( v/h MULO)_ educatie, Durft nu de TNI op de visserij diefen van het buitenland te schieten en 212 illegale schepen tevrbranden /ontploffen.Omdat zij de eenigste persoon is die ONOPKOOPBAAR in vergelijken van de andere ministers/politiesi is En een vrouw die is eigenaar is van 50 weliswaar kleine vilegtuigen van de type TWIN OTTER enz, Als zijnde SUSI AIR. Die 2 milloen mensen per jaar vervoerd.! Natuurlijk is er ook zo’n vrouw in de USA of Holland?

 195. Wal Suparmo zegt:

  Sorry, tweemaal per abuis gedrukt

 196. Ælle zegt:

  http://www.ed.nl/cultuur/oorlogsmisdaden-in-indonesie-schandalig-er-is-niemand-vervolgd~aa8a3f49/

  Oorlogsmisdaden in Indonesië: Schandalig, er is niemand vervolgd
  BOEK/ED-redacteur en onderzoeksjournalist Manon van den Brekel (1989) deed onderzoek naar de rol van Nederlandse militairen in Indonesië en komt in een indringend boek met schokkende nieuwe feiten over oorlogsmisdaden.

  Heeft de Java Post hier nog geen melding van gemaakt?

  Er worden drie namen genoemd van oorlogsmisdadigers: majoor Jan Stufkens, onderluitenant Jan Vermeulen en kapitein Berthold Rijborz. ”
  Ze zijn daar met hun manschappen in vier weken gruwelijk tekeergegaan. Ze moesten van de Nederlandse regering alles op alles zetten om de kolonie te behouden. In Nederland is veel te doen geweest over kapitein Raymond Westerling, maar … die drie mannen deden hetzelfde, en ze waren nog veel gewelddadiger. In het Nationaal Archief liggen getuigenverklaringen uit de jaren 40, maar … daar is nooit wat mee gedaan. De legerleiding, de regering, de gouverneur-generaal in Indonesië; iedereen wist er destijds van, maar… zag het door de vingers. Indonesië is bovendien actueel, omdat er nog steeds rechtszaken worden gevoerd.”

  Driemaal MAAR!

  • Jan A. Somers zegt:

   “daar is nooit wat mee gedaan.” Werd kennelijk niet interessant gevonden. Archieven liggen vol met van alles en nog wat.

   • Ælle zegt:

    Lees ik niet dat Van den Brekel op aanwijzing van getuigen vijf plaatsen van massa-executies vond waarover in officiële archieven niets/ nada/ niente te vinden was. Ook stuitte ze op een plek waarover wél “summiere informatie” beschikbaar was in het Nationaal Archief.
    Voor het aantal van 40.000 slachoffers is geen hard bewijs, zegt Michel Maas.
    Dan houdt alles op.
    Niemand heeft geboet voor de moord op de onschuldige gebroeders De Witt. Hun standbeeld in Dordrecht zou voldoende moeten zijn geweest? vraag ik me af.
    Het jaar 1672, het jaar waarop Johan en Cornelis vermoord werden, is de geschiedenisboeken ingegaan als ‘het rampjaar’. De republiek had namelijk met grote problemen te kampen. Het land werd van vier kanten aangevallen en de Fransen hadden in een paar weken tijd grote delen van het land weten te veroveren. Over deze periode wordt wel gezegd: “Het land was reddeloos, de regenten waren radeloos en het volk was redeloos”.
    Okay!

   • Wal Suparmo zegt:

    In van de Hollandse ministers had ooit dit gezegd” NED .INDIE IS EEN KLEIN LAND MET DOMME MENSEN. DAT GEMAKKELIJK TEVEROVEREN IS EN IN TOOM TEHOUDEN ZOALS WIJ DAT AL 350 JAAR LANG HEBBEN GEDAAN'” De Ned.Indie kwestie is een peulschilletje zoaL hun verdedinging waard was in WWII.

   • Ælle zegt:

    Wie net zo geÏnteresseerd is in die misselijkmakende Nederlandse geschiedenis als ik zal hier hier de link:vinden: http://vandaagindegeschiedenis.nl/20-augustus/

   • R. Geenen zegt:

    @. Archieven liggen vol met van alles en nog wat.@

    En vele van die archieven zijn niet beschikbaar ter inzage. Zeker niet voor ons gewone volk.
    Ook hier is discriminatie van toepassing.

   • Jan A. Somers zegt:

    Hoezo? Heeft u het al geprobeerd? Je wordt met open armen ontvangen, eindelijk iemand die belangstelling toont voor hun werk. Het enige probleem is dat er zoveel archieven zijn, met kilometers plank. En Indië is in Nederland echt niet populair onder onderzoekers. Voor promotie kun je veel interessantere onderwerpen vinden. Toen ik wilde promoveren over een stukje Indische geschiedenis, was mijn promotor verrukt. Maar ik kon geen normale promovendus worden, dat onderwerp paste niet in de catalogus van de onderzoekschol. Gewoon maar buitenpromovendus geworden. Ging net zo goed, zonder inmenging van de onderzoekschol. Wel op eigen kosten!, Maar ja, ik heb het in Nederland tenslotte ook redelijk goed geboerd.

   • R. Geenen zegt:

    @Hoezo? Heeft u het al geprobeerd? @

    De informaties waar ik belangstelling voor had mogen pas openbaar gemaakt worden in 2024 en 2033. Leuk. Ben nu 81 en misschien maak ik het nog mee.

   • Wal Suparmo zegt:

    Wat de Hollanders( Westerling) heeft gedaan in Zuid Celebes,is minder dan de slagovers in de oortlog in Surabaya met minsten 7000 pemuda’s/volk als slagover. Tegen 3000 Engelse ( Ghurka/Sikh) van totaal 35000 soldaten, binnen 21 dagen.Dit verlist hebben de Engelsen nooit meegemaakt ini de zelfde periode in de oorlog.

   • Ælle zegt:

    Het Nationaal Archief verbergt Namenlijsten:
    https://decorrespondent.nl/2937/in-het-nationaal-archief-verbergt-de-overheid-namenlijsten-van-vermoorde-indonesiers/145394261265-cbc65986

    De Nederlandse regering zegt niet te weten welke Indonesiërs door Nederlandse militairen zijn geëxecuteerd halverwege de vorige eeuw. Wat blijkt? Een deel van die namen ligt gewoon in het Nationaal Archief. Het officiële verhaal luidt dat deze namenlijsten per ongeluk in Indonesië zijn achtergebleven. Wat zegt dit over de Nederlandse omgang met de zwarte bladzijden uit de geschiedenis? Aldus Van den Brekel.

   • Jan A. Somers zegt:

    “mogen pas openbaar gemaakt worden in ” De inhoud van bijvoorbeeld gemeentelijke, provinciale en Rijksarchief bevat ruwweg twee soorten stukken. 1. Persoonlijke archieven. Iedereen kan zijn archief stallen bij een openbaar archief met de bepaling dat die stukken pas na x jaar openbaar mogen worden. 2. Overheidsarchieven. Hierin kunnen stukken zijn die nog enige tijd vertrouwelijk moeten blijven, bijvoorbeeld privacy-gevoelig. Dat staat dan zo aangegeven. Ik denk dan aan bijvoorbeeld verslagen van vergaderingen of onderzoek waarin vertrouwelijke zaken aan de orde komen. Je kunt dan gebruik maken van een wet: De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt uw recht op informatie van de overheid. De Wob zorgt ervoor dat u inzage hebt in het overheidshandelen (…) Overheidsinformatie is altijd openbaar, tenzij de Wob of andere wetgeving bepaalt dat de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde informatie uit een opsporingsonderzoek. In die wet staat ook de mogelijkheid om toch tot openbaarmaking te komen.

   • R. Geenen zegt:

    @1. Persoonlijke archieven. Iedereen kan zijn archief stallen bij een openbaar archief met de bepaling dat die stukken pas na x jaar openbaar mogen worden. 2. Overheidsarchieven. Hierin kunnen stukken zijn die nog enige tijd vertrouwelijk moeten blijven, bijvoorbeeld privacy-gevoelig. @

    Politie rapporten van de commissaris Goldman van Padang waarvan ook de Olo straat moorden mogen ook pas over een tig jaren bekend gemaakt worden. De hele moordpartij is al bekend, maar zijn rapport mag niet ingezien worden. Hoop dat de heer van den Broek via de Engelse kanalen meer kan vinden.

   • Jan A. Somers zegt:

    In de wet Wob vindt u het aanvraagformulier voor ontheffing.

  • Ælle zegt:

   Van den Brekel schrijft: Na aanvullend onderzoek op Sulawesi kom ik terug op dat aantal(= 1200). De Nederlandse militairen maakten minstens 1.550 slachtoffers (verschil = 350).
   Ik heb het hier specifiek over de doden die vielen tijdens speciale acties tussen half januari 1947 en half februari 1947 onder leiding van Jan Vermeulen, Jan Stufkens en Berthold Rijborz. Op andere delen van Sulawesi werd door andere militairen huisgehouden. Daar heb ik echter geen onderzoek naar gedaan.

   Iemand zei dat cijfers niet liegen, maar … leugenaars kunnen wel cijferen. Ha ha ha

   Bron: https://decorrespondent.nl/7146/nederland-doodde-op-sulawesi-veel-meer-indonesische-mannen-en-kinderen-dan-bekend/353758049370-5b0622f2

 197. Ælle zegt:

  Tom van Doormaal (?) schreef vorige maand in Sargasso het volgende wat me aansprak::
  Wat is de waarde van memoires en ego-documenten? Kijk er mee uit, leerde ik op college. De schrijvers hebben behoefte hun positie in de geschiedenis te beïnvloeden, hun versie van wat er gebeurde te vertellen, hun aandeel daarin mooier af te beelden of juist kleiner te maken.

  Die waarschuwing kreeg de student, toen het aantal historische bronnen veel kleiner was dan tegenwoordig. De leugen groeide toen gemakkelijker: Churchill kon in de oorlog “bodygards of lies” scheppen, om de waarheid te verbergen en te beveiligen.

  Dat lukt niet meer tegenwoordig: iedereen filmt en fotografeert en deelt die representatie van de werkelijkheid onmiddellijk via internet. Er is een representatie van de realiteit ontstaan, die mondiaal is. Zelfs als je van nature liegt, wordt het moeilijker, die vastgelegde realiteit te negeren.

  Tom’s verhaal betrof helaas niet de oorlogsmisdaden in Indonesië, wel de “Betrouwbare ego-documenten: Varoufakis” (voormalig Griekse minister van Financiën).

  • Ælle zegt:

   Voor wie niet begrijpt wat met “bodyguard of lies” wordt bedoeld:
   Before the Allies stormed the beaches of Normandy in history’s largest amphibious assault, they staged one of history’s greatest military deceptions—Operation Bodyguard. The top-secret ruse—complete with rubber tanks, body doubles, fake radio chatter and double agents—successfully duped Adolf Hitler and Nazi commanders and laid the groundwork for D-Day success on June 6, 1944.
   Churchill’s commentaar, gericht to Stalin was: “In wartime, truth is so precious that she should always be attended by a bodyguard of lies.”

 198. Ælle zegt:

  Alweer zijn rendang #2 en nasi goreng #1 uit Indonesië gekroond tot ’s werelds beste gerechten.
  Rendang (kambing) dateert uit de 16de eeuw en nasi goreng komt oorspronkelijk uit Zuid China
  geperfectioneerd tijdens de Tang (618-907) dynastie (snel roerbakken om brandstof uit te sparen). Denk hierbij aan het witteTang porcelein en de zijde-routes..
  http://www.indonesia.travel/en/post/once-again-indonesia-s-rendang-and-nasi-goreng-crowned-world-s-best-foods

 199. Ælle zegt:

  Hopelijk verstaat u nog bahasa Indonesia, veel succes, Gerard en iedereeen die al trek heeft in rendang kambing.
  Hier is een video van rendang kambing: https://www.youtube.com/watch?v=HNP4ti5uA5U

  • Ælle zegt:

   Linda Chilicio is ook te vinden op Facebook.
   Haar nasi goreng wil ik zelf ook uitproberen.http://www.chilicio.com/recipe/nasi-goreng/
   Met recepten uit 2016. Terima kasih, Linda.

   • Ælle zegt:

    Sorry, Linda, maar ik eet geen kip, niets op twee poten.

   • R. Geenen zegt:

    Niets op 2 poten!

    Probeer eens nasi goreng vis. Neem een gerookte makreel en pluis het schoon van de graat, garnalen en ei als basis. Heb diverse keren gemaakt.

   • Jan A. Somers zegt:

    Mijn Zeeuws meisje maakt lekkere sambal goreng makreel. Als die gerookte makreel in de aanbieding is.

   • R. Geenen zegt:

    @Als die gerookte makreel in de aanbieding is.@

    Als 14/15 jarige zat ik op de Openbare Mulo aan de Gerard Nootstraat en op loopafstand was er eenmaal per week altijd de markt. Op het moment dat de school uitging ging vaak de markt ook opbreken. Moeder gaf mij vaak voor die dag een gulden mee. Normaal kosten de makrelen 3 voor een gulden, maar bij het scheiden van de markt, kreeg ik vaak 7 tot 8 van de heerlijke vissen. Maar die periode heeft mij ook helpen vormen. Toen was ik arm en voelde ik mij arm. En dat wilde ik beslist niet meer zijn. Dat is dan ook niet meer gebeurd.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Toen was ik arm en voelde ik mij arm.” Die tijd heb ik ook gehad, als werkstudent en jong gezin. Nu ben ik niet arm, en voel ik me niet arm. Maar de reclame van Unilever is: Geen cent teveel hoor. Ik heb geen problemen met ‘afgeprijsd’, Dat ze kunnen afprijzen betekent ook dat ze normaal teveel vragen. En ze prijzen ook af om klanten te winnen. Nou, mij hebben ze dan, advertentie geslaagd. Een win-win-situatie!.

   • R. Geenen zegt:

    @Dat ze kunnen afprijzen betekent ook dat ze normaal teveel vragen. En ze prijzen ook af om klanten te winnen. @

    De makreel uit Nederland inclusief verzendkosten is in CA moeilijk af te prijzen. Ben al blij als ik wat kan kopen. Hier hoef men geen klanten te winnen. het zijn de liefhebbers.

  • R. Geenen zegt:

   @Hier is een video van rendang kambing@

   Heb het hele filmpje gevolgd en maar gedeeltelijk verstaan. Zij die het wel verstaan, een vraag. Werd er ook gula djawa en vetsin in gedaan?
   Rendang werd officieel door de Minangkabau mensen gemaakt en het vlees was van de karbau.
   De Minang mensen spreken ook van Randang. Daarnaast kan rendang van geit, varken en kip gemaakt worden. Mijn Padangse moeder heeft het ook van de Nangka pitten gemaakt. En toen wij pas in Nederland waren en mijn moeder moest rondkomen van 70 guldens per maand, maakte mijn moeder rendang van bruine bonen. De kruiden, die mijn moeder gebruikte waren het zelfde voor alle boven genoemde variaties. Alleen de kookduur van de verschillende vleessoorten is anders. Kan ook gemaakt worden van garnalen. Garnalen zijn in 3 a 4 mintuten gaar. Dus wordt de klapper saus inclusief alle kruiden eerst gekookt tot het ingedikt is. Dan gaan de garnalen er in voor niet langer dan 4 minuten. Wanneer men de garnalen met de saus wilt handhaven, is het een natte rendang en heet in werkelijkheid Kalio. Rendang moet droog zijn.

  • Wal Suparmo zegt:

   De goedeg Yogja heeft zijn kroon verloren?!

 200. JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

  Over de rendang van Linda.
  Ik heb nooit gehoord/gezien dat er aardappels in gingen, dit is blijkbaar de variatie Linda. In geen één rumah makan Padang tegengekomen.

  • Ælle zegt:

   Zo te horen heeft Linda in the States gewoond en daar eet men heel veel, dus wordt de rendang aangevuld met kentang, als maagvulling natuurlijk.

  • R. Geenen zegt:

   @Ik heb nooit gehoord/gezien dat er aardappels in gingen@

   Daarom twijfel ik aan haar recept. Linda gebruikt ook gemalen kunjit wortel terwijl in Padang de kunjit bladeren worden gebruikt. Het blad heeft namelijk een aroma. Het is toch ook niet de bedoeling dat rendang een gele kleur krijgt.

 201. JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

  Ronny, Gula Djawa ( minder geraffineerd) en witte suiker zijn equivalenten, Vetsin is het Chinese equivalent voor zout. Linda, zo aan haar keuken te zien woont in Amerika en gebruikt dus witte suiker. Hier in Nederland, in sommige supermarkten en toko’s worden bumbu zakjes van Sarirasa uit Indonesie verkocht, voor mij de beste bumbu zakjes. Eventueel nog wat eigen bumbus toevoegen.

  • R. Geenen zegt:

   @Gula Djawa ( minder geraffineerd) en witte suiker zijn equivalenten, Vetsin is het Chinese equivalent voor zout. Linda, zo aan haar keuken te zien woont in Amerika en gebruikt dus witte suiker@

   In de eerste plaats maakt het mij niet uit waar de dame Linda woont. In CA kan men ook guladjawa kopen. Maar zowel suiker als vetsin horen niet in het Sumatraanse rendang gerecht. De mensen uit Java met hun zoete smaak hebben dat er aan toegevoegd.
   Daarnaast is vetsin voor mij een vergif. Ik vermoed dat dit chinese zout in CA zelf is verboden, want op de deuren van Chinese restaurants zie ik wel eens de woorden, dat er geen chinees zout wordt gebruikt.
   Google maar eens naar het recept rendang en dan komt u een grote variatie tegen. In een van mijn kookboeken staat het recept 4 maal vermeldt. Vier verschillende manieren met allemaal verschillende kruiden.

  • Ælle zegt:

   Indonesianeats.com is een website van PEPY NASUTION die 12 jaar geleden in Canada woont. Ze beweert dat lechts weinig Indonesische recepten in het Engels authentiek zijn. Heer Geenen, hier komt dus de aap uit de mouw.
   Zij schrijft over zichzelf het volgende: Indonesia Eats was born from the madness of an Indonesian-born Winnipeg (Canada) based foodie, cooking instructor and food photographer. In 2005 where she moved to her new country, she realized there are plenty Indonesian recipes in English but very few that were presented the authenticity of the food itself. Then in 2006, she blogged what she cooked and photographed in blogspot with the name ” The Art and Science of Food.” Indonesia Eats finally moved to its own domain indonesiaeats.com in 2010.

   • Ælle zegt:

    Dit is PEPY NASUTION’s recente website met haar smakelijke foto’s:
    http://honestcooking.com/iconic-street-foods-around-world/
    of
    http://honestcooking.com/recipes/

   • R. Geenen zegt:

    @Ze beweert dat lechts weinig Indonesische recepten in het Engels authentiek zijn. @

    Kan zelf een stap verder gaan. Niet alleen in Engels, maar ook in het Nederlands en Indonesisch.

   • Ælle zegt:

    De overgeslagen letter s van slechts is weeral weggelaten, jammer!

    Intussen heb ik meer wetenswaardige details verzameld over het gerecht Rendang.
    De GESCHIEDENIS en FILSOFIE van Rendang
    De hoofdzakelijke ingredienten zijn santen (cocosmelk van 4 kokosnoten) en vlees. Ik kwam zelfs, behalve makreel en geit, ook pens en van alles en nog wat, tegen.
    In de klassikale Maleise lectuur, met name van de held Hikayat Amir Hamzah is bewezen dat rendang dateert uit 1550 (16de eeuw).
    Hoe langer rendang gekookt wordt des te beter zal ’t smaken, de kleur wordt donkerder en de substantie droger.
    Behalve de heerlijke smaak bevat de rendang ook een filosofie. Er zijn namelijk vier te benoemen..

    1. Vlees. Het symbool van de ‘Ninik Mamak'”, de leiders van de stam in West Sumatra.
    2. De Karambia kokosnoot. Symbool van het intellect.
    3. Lado (de peper). Het symbool van studenten , het vuur en assertieve in de godsdienstleer.
    4. Het koken. Het symboliseert de hele sociëteit van Minang (maatschappij)

    4. The last philosophy is cooking (spices) that symbolizes the whole of society Minang.
    Helaas moest ik de tekst vrij vertalen uit zeer slecht geschreven Engels.

   • R. Geenen zegt:

    @Behalve de heerlijke smaak bevat de rendang ook een filosofie. Er zijn namelijk vier te benoemen.@

    Good for you. First the word rendang is not used by the Minangkabau people. Ze gebruiken het woord Randang. Ik weet niet of het boek “Walk in Splendor Ceremonial Dress and the Minangkabau” in Nederland te koop is. Boek is geschreven door een echtpaar en wel professors Anne and John Summerfield, die verbonden waren aan de universiteit UCLA.
    Zij waren, ze zijn allebei ver in de 90 overleden, vrienden van mijn nicht Meity en haar man Daan Ungerer. Vooral Daan is een kenner van de Minangkabau mens, maar beiden zijn in Padang geboren. Zij hebben een 10 tal reizen naar die zelfde streek gemaakt. Ann and John zijn daar zelf opnieuw getrouwd en wel op de Minang manier. De minang mens maakt ook allerlei stoffen en kleren en een grote collectie is te vinden in het UCLA Fowler museum. Tijdens dat huwelijk werd o.a. ook droge Randang gemaakt. In dat boek staat daar een foto van hoe de mannen en vrouwen in een grote wadjan dat samen bereiden. Het boek is zeer de moeite waard want het staat ook vol met foto’s die door Ann zelf zijn gemaakt. Ik bezit er een, die ik gekregen heb. Van het museum had ik toestemming gekregen om enkele foto’s te mogen kopiëren.

   • Jan A. Somers zegt:

    Zelf heb ik maar één filosofie: Lekker!

 202. Ælle zegt:

  Vraag.
  Begint een oorlog ook met ruzies tussen supermarkten (Albert Heyn, etc. ) en leveranciers?
  https://nos.nl/artikel/2188307-ruzie-tussen-albert-heijn-en-leverancier-van-boursin.html
  Wat wil men bereiken?

 203. Ælle zegt:

  Als we al dan niet over aantallen spreken wil ik inhaken op de aantallen honden die op Bali als saté/satay aan niets vermoedende toeristen worden opgediend. Gerben van ’t Hof noemt vermoedelijk 100.000 honden en James Thomas noemt er 70.000.Het eten van hond is niet verboden, maar wel het wrede doden van de dieren, die eerst vergiftigd worden om ze te vangen De honden worden met een stok doodgerslagen en op straat in stukken gesneden. Het lezen en video’s bekijken van de Australische krant is niet bepaald geschikt voor zwakke magen.
  Pak Puris (83) doodt wekelijks ongeveer 12 honden. Zelf eet hij geen RW, de geheime code voor hondenvlees.
  http://www.abc.net.au/news/2017-06-19/evidence-shows-dogs-in-bali-brutally-killed-meat-sold-tourists/8620128

 204. Ælle zegt:

  RW betekent Rintek Wuut = zachte vacht, Rintek – vacht, wuut – zacht
  Misbachul Munir schrijft: “Rintek wuuk” is a term used by people from Manado to name dog meat. Literally, in Bahasa Manado, rintek means fur, while wuut means soft.” Het zijn geen Indonesische woorden, die zijn lembut of halus voor zacht, voegt hij eraan toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s