Java Café

Welkom in het Java Café, de  vrijplaats voor off topic onderwerpen, borrelpraat zo u wilt.
De pait staat ingeschonken. Laat het u smaken. De bar is open tot de schoonmaker komt.

tabaksplanters

Tabaksplanters aan de dis, Nord-Sumatra

129 reacties op Java Café

 1. Ron Geenen zegt:

  Wie kan mij helpen?
  Heb het volgende artikel via het AD gelezen en zou graag willen weten bij welke bonden en pensioen fondsen men moet wezen. B.v. ik heb altijd gewerkt voor Amerikaanse Ingenieurs bureaus. Ben van plan een artikel in De Indo er over te schrijven om vele vooral ouderen er van op de hoogte te brengen. Wie het weet kan het ook direct naar de hiervoor door mij net gemaakte email adres sturen:

  Ron@RonnyGeenen.com

  Hier is het artikel:
  Ouderen laten vermogen aan pensioenen liggen
  Gepubliceerd: 25 september 2017 09:5225-09-17 09:52Laatste update: 25 september 2017 10:5325-09-17 10:53
  Pensioenfondsen hebben een vermogen aan ‘vergeten’ pensioenen op de plank liggen. Het is geld dat mensen ooit aan pensioen hebben opgebouwd, maar waar ze om wat voor reden dan ook geen aanspraak op hebben gemaakt.
  Een woordvoerder van de Pensioenfederatie heeft berichtgeving daarover door het AD bevestigd. Precieze cijfers kan de koepel van pensioenfondsen evenwel niet noemen. Duidelijk is volgens de zegsman wel dat het niet om “een paar” mensen gaat.
  Volgens het AD gaat het om een totaalbedrag van 350 miljoen euro, dat toebehoort aan een groep van ongeveer honderdduizend personen.
  Het zou vooral gaan om mensen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en toen naar het buitenland zijn verhuisd.
  Vaak gaat het om betrekkelijk kleine potjes, maar het is geld waar deelnemers wel recht op hebben en dat nergens anders voor kan worden gebruikt.
  Eretaak
  Pensioenfondsen zoeken volgens het AD actief naar de personen aan wie het geld toebehoort. Ze zeggen het als een eretaak te beschouwen dat het geld terechtkomt bij degenen die er recht op hebben.
  Zo zet Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) verschillende middelen in om pensioendeelnemers op te sporen, waaronder Facebook en online onderzoek. Ook benadert het fonds bijvoorbeeld de huidige bewoners op het voormalige adres van de deelnemer om te vragen of zij weten waar de oude bewoner nu te vinden is.
  De fondsen sporen elk jaar een paar duizend mensen op die nog recht hebben op een uitkering, maar de zoektocht wordt steeds lastiger. Vooral mensen die pensioen hebben opgebouwd in de jaren zestig en zeventig zijn moeilijk terug te vinden, omdat er toen nog geen burgerservicenummers bestonden.
  De pensioenfondsen benadrukken dat nabestaanden het geld kunnen claimen als de rechthebbende overleden is.

  • Jan A. Somers zegt:

   “zou graag willen weten bij welke bonden en pensioen fondsen men moet wezen. ” Er is een website bekend gemaakt, maar ik weet daar verder niets van af. Informeren met een open vraag bij Pensioenfederatie? Pelita?, SVB? SAIP?

   • Ron Geenen zegt:

    @Informeren met een open vraag bij Pensioenfederatie? Pelita?, SVB? SAIP?@

    Dank voor de gegevens. Ben echter via mijn jongere zus uit Berkel wat meer te weten gekomen.
    Wij mensen in het buitenland hebben namelijk geen DigiD nummer en dat moet eerst aangevraagd worden. Normaal gesproken moet men dat in Nederland aan de bali doen. Dat is dus uitgesloten. Echter, daar ik ook een AOW uitkering heb, kan ik ook DigiD bij de SVB aanvragen. Zodra ik dat heb, stuur ik dat gegeven naar mijn zus, machtigt haar, zodat zij alles voor mij te weten kan komen. Ook is er een site die mogelijk alle gegevens heeft, mits men het DigiD heeft, namelijk Mijnpensioen.nl
    Zonder DigiD kan men uit het buitenland alleen contact opnemen bij de pensioenverzekeraar van dat bedrijf, waar men heeft gewerkt. Soms een moeilijke taak.

  • van den Broek van een andere generatie zegt:

   Kijk op Mijnpensioenoverzicht.nl

   U vindt op deze site het antwoord op de volgende vragen:
   Heb ik nog ergens een ‘vergeten pensioen’ opgebouwd?
   Hoeveel AOW en pensioen heb ik opgebouwd?
   Wat is mijn te bereiken pensioen?
   Wat krijgen mijn nabestaanden als ik overlijd?
   Welke gebeurtenissen zijn van invloed op mijn pensioen?

   • Ron Geenen zegt:

    Daar staat ook dat je alleen de informatie betreffende de pensioenen kan verkrijgen als de desbetreffende persoon een DigiD heeft. De meesten in het buitenland en dus ook in de USA hebben dat niet. De enige mogelijkheid is de SVB. Via hun vanwege o.a. mijn AOW kan ik een DigiD krijgen en daar wordt op het ogenblik aan gewerkt. Vervolgens kan ik ook iemand in NL machtegen om het uit te zoeken. Zodra ik positief resultaat heb, ga ik het ook voor mijn vrouw aanvragen. Dat geeft mij genoeg ervaring om een artikel er over te schrijven en in de Indo te publiceren. Hoop nog vele Amerindo’s and CalIndo’s te kunnen helpen.

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Voor DigiD dient ik mijn Burger Service Nummer BSN te tonen. Ook dat heb ik niet .
    Voor een BSN dien ik in het Register Niet-Ingezetenen RNI ingeschreven te zijn Dat kan ik in Nederland in bepaalde gemeentes doen zoals Rotterdam, mijn laatste Nederlandse woonplaats. Volgende week ben ik toch in NL, dan zal ik maar bij de instanties langs gaan. Ik heb al een Email gestuurd aan DigiD of ik ook zonder BSN een DigiD kan krijgen, dat bespaart mij veel moeite.

    Ter illustratie: Misschien kent dhr Geenen de strip “Asterix en Obelix in Rome”. Deze Heren dienen een aanvraag in te dienen bij een Ministerie. Op beeldende wijze geeft de tekenaar René Goscinny aan wat betekent : van het kastje naar de muur sturen,labyrint en bureaucratie.

   • Ron Geenen zegt:

    @Op beeldende wijze geeft de tekenaar René Goscinny aan wat betekent : van het kastje naar de muur sturen, labyrint en bureaucratie.@

    Heb nooit interesse getoond voor stripverhalen, dus ook die u benoemd ken ik niet. Maar “labyrint en bureaucratie” vind ik juist opgemerkt. Een andere opmerking: “Waarom zou men het makkelijk maken als het ook moeilijk kan?” en “Denken doet pijn”.

 2. buitenzorg zegt:

  Beste Java-Cafébezoekers:

  De schoonmaker is langs geweest. Opeens stond-ie voor de deur met zijn emmer, mop en schoonmaakdoekjes. Rook nog een beetje naar ammoniak van een vorige klus. Ik heb hem maar zijn gang laten gaan, niet wetende wanneer hij opnieuw langs zou komen.

  Eerste rondje van de zaak.

 3. e.m. zegt:

  In 2007 telde Nederland nog bijna dertienduizend café’s. Tien jaar later zijn daar nog 10.720 van over, een daling van 16 procent. Dus ik dacht, wadoegh sêh … Java-Café ook al, maar nee ‘tukang bikin bersih’ was bezig. Gelukkig maar. Tjonge Jonge, wat een speed weer . . .

  ‘Volledige vergunning’ – Midas Dekker – isbn 9789059375024

  • Jan A. Somers zegt:

   Te vinden bij: http://www.digid.nl:
   DigiD
   DigiD aanvragen (buitenland)
   1 Persoonsgegevens
   2
   3
   4
   U wilt een DigiD aanvragen omdat u in het buitenland woont en niet staat ingeschreven op een woonadres in Nederland.
   Let op! Na het aanvragen ontvangt u géén brief, maar een baliecode. Met de baliecode gaat u binnen 30 dagen (Nederlandse tijd) naar één van de DigiD balies [opent in een nieuw venster] om uw DigiD activeringscode te ontvangen. Mogelijk moet u eerst een afspraak maken.
   Om een DigiD aan te vragen vanuit het buitenland heeft u dit nodig:
   de Nederlandse nationaliteit
   een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart
   een burgerservicenummer (BSN) / persoonsnummer
   een inschrijving in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) [opent in een nieuw venster]
   een telefoonnummer waarop u sms-berichten kunt ontvangen
   een e-mailadres
   Meer informatie over het aanvragen van een DigiD via een balie [opent in een nieuw venster]
   Verplichte velden*
   Persoonsgegevens
   Burgerservicenummer*
   Uw burgerservicenummer staat op uw Nederlandse paspoort, rijbewijs, identiteitskaart en zorgpas.

   Geboortedatum*
   Dag

   Maand

   Jaar
   Bijv. 27-6-1987
   Documentnummer Nederlands paspoort of identiteitskaart*
   Bijv. NP12BR456
   Paspoort of identiteitskaart geldig tot*
   Dag

   Maand

   Jaar
   Bijv. 14-9-2022

   Vraag en antwoord
   Mag ik een DigiD aanvragen voor iemand anders?
   Dit antwoord is momenteel verborgen. Selecteer de vraag om het antwoord te openen.
   Ik weet een deel van mijn geboortedatum niet. Wat moet ik invullen?
   Dit antwoord is momenteel verborgen. Selecteer de vraag om het antwoord te openen.
   Ik krijg een foutmelding waardoor ik niet verder kan. Wat moet ik doen?
   Dit antwoord is momenteel verborgen. Selecteer de vraag om het antwoord te openen.
   Hoe gaat DigiD met mijn persoonsgegevens om?
   Dit antwoord is momenteel verborgen. Selecteer de vraag om het antwoord te openen.
   Geen antwoord op uw vraag?
   Bekijk de overige veelgestelde vragen [opent in een nieuw venster] of neem contact op [opent in een nieuw venster] met de DigiD helpdesk.

   Pagina ID: AVB.10
   Veelgestelde vragen http://www.digid.nl

  • buitenzorg zegt:

   Het café van de Java Post blijft open, wát er ook gebeurt 🙂

 4. Ælle zegt:

  Op het NOS bericht dat na de oorlog er 50 vermisten waren, hoorden daar ook de vermisten uit Nederlands Indië bij? Dan zou het aantal hoger moeten zijn dan vijftig. Wie weet het antwoord?

  • Ælle zegt:

   Vermisten geslacht?
   http://www.oorlogsgetroffenen.nl/thema/opsporing_vermisten/04_OpsporingNederlands-Indie
   Ik was getroffen door het verhaal van een dame uit de film Buitenkampers. Ze vertelde dat haar broer nooit gevonden werd. Ik huilde tranen met tuiten.
   Archief van tranen ontvangt nog steeds reacties van lezers.
   Deze wil ik u allen niet onthouden:
   Bersiap. Mijn moeder en ik waren net terug in Bandung uit Semarang komend. Mijn broer lag in het ziekenhuis en mankeerde van alles. Mijn moeder ging naar de pasar en dan terug in het kamp hoorde zij dat het vlees dat zij had gekocht wel eens van geslachte mensen kon zijn. Een aanwezige Amerikaanse arts vond dat het vlees te licht van kleur was in vergelijking met een varken of koe.Hij heeft het laten keuren en zijn conclusie was juist. Maar wij hadden er al van gegeten.
   P van Geldere 06-02-2017 om 12:21

   • Jan A. Somers zegt:

    Die bersiap wordt steeds enger! Ja, al die nullen op zichzelf werden een beetje saai. De rekenaars onder ons moeten nu wel de lijsten(??) met vermisten verminderen met de opgegetenen. Wat zijn bij een keuring overigens de criteria voor mensenvlees? Ik vind paardenrookvlees het lekkerste, ook mooi rood. En in onze arme tijd hadden we gelukkig nog een paardenslager in de buurt. Mooi rood en lekker! (en toen nog goedkoop!)

   • Wal Suparmo zegt:

    De Hollandse regering wil nu weer alles ondezoeken over de misdaden wat hun soldaden hadden gepleegt tegen de pemoeda’s.En misschoien ook wel schade vergoeding willen betaalen.Terwijl ze all soorten van tricks hebben verzonden om aan hun eigen
    persooneel ( KNIL soldaten) die gezneuveld waren in de WWII, geen rechten uit te betalen met de redenen zoals de bepaling: “DIENT IN 15 AUGUSTUS 2015 NOG IN LEVEN TE IJN” Zoals de SVB mijn eis heeft geweigert. Ook de eis om een GERECHTHOF BESLISSING te hebben voor een legale erfgenaam bepaling.Dat vereist bewijs documenten dat nu niet meer tervergaaren zijn.DIT HEB IK ZEF MEEGEMAAKT!

   • Wal Suparmo zegt:

    Het is meer waarschijlijk ,geslachte apen die opdat ogenblik een plaag vormen en de dessa’s terrroriseren voor voedsel. Ik heb deze geruchten ook gehoort.De Javaanen hebben de kanibalistiche adat van de Batak en Dayaks al 350 jaren geleden verleerd dank ze de komst van de Hollanders( maar niet de Papua’s, want ze hebben in 1955 ROCKEFELLER JR nog opgepeuzelt.

   • Ron Geenen zegt:

    @Bersiap@
    Deze zaterdag in CA wordt er een Indische kumpulan gehouden waarbij 120 mensen zouden komen.
    Er wordt o.a. een bersiap film getoond waarna de jongere generatie vragen kunnen stellen aan de ouderen.

   • Ælle zegt:

    Er is geen bewijs dat de Asmat Rockefeller jr hebben vermoord en opgegeten alleen omdat er een film door de zoon van Charlton Heston is gemaakt. Is ’t gebeurd, een wraakactie omdat een zekere Max Lapré vijf Asmats heeft laten executeren? Niemand heeft de bewijzen toch? .
    Lees maar of bekijk de documentaire.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2885704/Michael-Rockefeller-eaten-cannibals-New-Guinea-confirms-new-documentary.html

    Ik moet nu weg; tot later.

   • Ælle zegt:

    Een tweede artikel staat van 18 maart 2014 wat ik gedacht had staat in the Daily Mail. Het eerste hier geplaatst is van 24 december 2014, op 5:12 pm.
    Unfortunate son: Asmat tribesman Sauer is the son of one of the five men murdered by a Dutchman overseeing the colony before Rockefeller arrived in New Guinea. Michael’s death was in retaliation for the murders.

    Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2582979/Cannibal-killing-finally-revealed-The-gruesome-details-Rockefeller-heir-gutted-cooked-Asmat-tribe-New-Guinea.html#ixzz4uqYGsNca

  • Ælle zegt:

   Het NOS bericht van gisterenavond over vermissingen is om een of andere duistere oorzaak verwijderd. HUH?!

  • Ælle zegt:

   De Nederlandse regering en de Katholieke Kerk hielden het GEHEIM:
   ALWÉÉR?!
   Carl Hoffman schreef een Openbaring.
   https://www.vox.com/2015/1/30/7928001/michael-rockefeller-cannibals

   • Wal Suparmo zegt:

    Is het bedoeld met de film ‘ THE SKY ABOVE AND THE MUD BELOW”? Waar verteld wordt dat de Papua aleen maar van FRIEND of VIIJAND kent.En als vriend moet je ook een Paua zijn di ooit MOEDSRS MELK van een Papua vrouw heeft gedronken.Want anders ben je een vijand geschikt om opgegeten te worden.Daarom zie in de film ook , de blanken die gretig aan de borsten van Papua vrouwen zuigen en zelfs aan de borsten van meisjes die nog geen kinderen hebben!

 5. Wal Suparmo zegt:

  Een Katholieke pastoor van een bepaalde missie gebied, had zijn Papua gemeemschap altijd wijsgemaakt dat de DUIVEL eens in een WITTE boot naar de bovenstroom van de rivier/hun nederzetting zal komen. Daarom toen de Protestante ZENDENLING probeerde in een witte boot de rivier opging Werdt hij warm ontvangen door de vijandelijke bevolking met een regen van pijlen en vergiftige lansen.En moest daar door terug keren.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Prachtige verhalen uit de oude doos! Wat ik mij meen te herinneren is dat op Nieuw-Guinea de protestantse zendelingen in het Noorden zaten en de katholieke missionarissen in het Zuiden. Zo’n verdeling werd in overleg met het BB overeengekomen. Van mijn vader, die vaak in Merauke op station was, hoorde ik ook alleen maar de verhalen over katholieke missionarissen zoals Pater Vertente en Pater Geurtjens. Zij kwamen ook wel eens bij ons in Soerabaja logeren. Later in Vlissingen kwam pater Geurtjens ook bij ons als hij de discipline van het moederhuis in Tilburg te lastig vond. Van Pater Vertente is (was?) in het Tropenmuseum een hoek met attributen ingericht.

  • Wal Suparmo zegt:

   Nu is het de beurt van de Mohammadanen met hun dakwah die de zelfde doctrine hebben als de Cristenen het hebben wat betreft het verspreiden van hun eigen godsdienst aan de mens in de wereld want hun geloof is de betse en de WARE goddients.Terwijl juist het Judaisme alleen maar voor de Joden zijn, terwijl d het Christendom en Mohamadanisme een alleen m aar een derivaat goddients is van Vadertje ABRAHAM. De Christenen vinden zich lekker en natuurlijk met de Mohammadaanisme een concurentie .Vooral omdat het Mohammadanisme gesteunt wordt door de Indonesische regering zoals het zeldfe de met TIMOR LESTE..En ze willen hebben dat Papua vrij komt door de Indonesische regering te beschuldigen van massa moord van de bevolking en dergelijke afgezaagde beschuldigingen.

   • Jan A. Somers zegt:

    “derivaat goddients is van Vadertje ABRAHAM.” Het Christendom, in het begin alleen katholicisme, is jonger dan het Oude Testament. In het Nieuwe Testament kreeg apostel Petrus (de rots) de taak een kerk te bouwen. Na zijn verblijf en dood in Rome begon daar de Christelijke kerk, die overigens in niets leek op de latere Christelijke kerk. En behoorlijk werd vervolgd. Tot de eerste Christelijke keizer van Rome: Constantijn-de-Grote (?).

   • Ron Geenen zegt:

    @Nu is het de beurt van de Mohammadanen met hun dakwah die de zelfde doctrine hebben als de Cristenen het hebben wat betreft het verspreiden van hun eigen godsdienst aan de mens in de wereld want hun geloof is de betse en de WARE goddients.@

    Ja, dat blijft een van de grootste problemen in de wereld. Want daardoor komt er nooit vrede. Kon de mens maar zijn medemens met rust laten.

 7. robertmacare zegt:

  Here is a link that will explain some of the differences between Christian and Islam beliefs.
  https://www.thegospelcoalition.org/article/the-message-of-islam-vs-the-gospel-of-jesus

  The reason why Jesus wanted his disciples to spread the Gospel was to make people aware that he died on the cross so that their sins would be forgiven.
  None of the disciples spread his word by intimidation but by showing love to the unbelievers and bringing the message of hope and eternal life.
  Those who use the sword to convince people are NOT followers of Christ even though they may think they are…and unfortunately they create the opposite result by acting so.
  The amazing thing is that God gave each of us the choice to choose between eternal death or eternal life. We must be aware that this choice cannot be changed after we pass away!

  • Wal Suparmo zegt:

   Over goddienst valt niet te debatteren want het gaat hier omprsoonlijke gevoelens en “smaak”. De Mohammadaanen hebbben en goede leer in hun Qur’an van: “MIJN GODSDIENST IS DE MIJNE EN DE JOUWE IS DE JUOWE”. Dat wil zeggen ieder zijn eigen geloof en anderen met rust laten.Wat weer in tegenstelling is met hun DAKWAH van mujn godsdienst i de ware en iederrn in dewerld moet het beliden .En bij de
   Christienen is het Evangelie en dat men Jesus moet volgen omdat hij de zonden van de mens met zijn kruizing heeft overgemen( populair gezegd).Wat natuurlijk niet te bewijzen en eenzeidig is gezegd..
   De godsdienst heeft THEORIEN zo hoog als de hemel, maar de PRAKTIJK is lager dan de grond.Ook met het Evangelie en de Dakwah dat TEORETISCH moet gebeuren met persuatie en zonder geweld .Maar na duizenden jaren is het toch maar gebleken dat NONSENSE te zijn.Bij de Mohammmaden heb je zelf de keuze van : ” SUNAT ATAS (onthoofding) of SUNAT BAWAH( besnijnden of Mohammadaan worden) . Voor de vrouwen,durft maar geen hoofdoekje( jilbab tedragen of je wordt uitgescholden als HOER en dergelijke ! ook voorbeelden genoeg met de Christenen met het begin van af het kolonialisme die ze brachten en toepasten vooral aan ontontwikkelde volkeren..Hoe dan ook na duiizenden jaren zijn de godiensten nooit GEREEVALUEERD en met de TIJD,SITUTATIE en PLAATS. in harmonie tebrengen.Zo dat het net als een medicijn dat allang verjaard( expired) is. En juist een GIF is gewordfen voor bde mens.De goddienst heeft bewezen nin tegenstelling met hun eigen propaganda om de mens en de wereld beter/goed temaken.Het resuliaat is nu zelf tebekijken en ervaren hoe goed den mens en de wereld nu is geworden..

   • Wal Suparmo zegt:

    SORRY WEER CORRECTE IN GESCHRIFT WEGEN DEFE.CT
    Over goddienst valt niet te debatteren want het gaat hier omprsoonlijke gevoelens en “smaak”. De Mohammadaanen hebbben en goede leer in hun Qur’an van: “MIJN GODSDIENST IS DE MIJNE EN DE JOUWE IS DE JUOWE”. Dat wil zeggen ieder zijn eigen geloof en anderen met rust laten.Wat weer in tegenstelling is met hun DAKWAH van mujn godsdienst i de ware en iederrn in dewerld moet het beliden .En bij de
    Christienen is het Evangelie en dat men Jesus moet volgen omdat hij de zonden van de mens met zijn kruizing heeft overgemen( populair gezegd).Wat natuurlijk niet te bewijzen en eenzeidig is gezegd..
    De godsdienst heeft THEORIEN zo hoog als de hemel, maar de PRAKTIJK is lager dan de grond.Ook met het Evangelie en de Dakwah dat TEORETISCH moet gebeuren met persuatie en zonder geweld .Maar na duizenden jaren is het toch maar gebleken dat NONSENSE te zijn.Bij de Mohammmaden heb je zelf de keuze van : ” SUNAT ATAS (onthoofding) of SUNAT BAWAH( besnijnden of Mohammadaan worden) . Voor de vrouwen,durft maar geen hoofdoekje( jilbab tedragen of je wordt uitgescholden als HOER en dergelijke ! ook voorbeelden genoeg met de Christenen met het begin van af het kolonialisme die ze brachten en toepasten vooral aan ontontwikkelde volkeren..Hoe dan ook na duiizenden jaren zijn de godiensten nooit GEREEVALUEERD en met de TIJD,SITUTATIE en PLAATS. in harmonie tebrengen.Zo dat het net als een medicijn dat allang verjaard( expired) is. En juist een GIF is gewordfen voor bde mens.De goddienst heeft bewezen nin tegenstelling met hun eigen propaganda om de mens en de wereld beter/goed temaken.Het resuliaat is nu zelf tebekijken en ervaren hoe goed den mens en de wereld nu is geworden..

  • Wal Suparmo zegt:

   Allemaar mooie wooren van de goddienst MARKETING en SALESMEN van de oude en premieve eeuwen. om hun goddienst LAKOE temaken.Met zelf een mens niet als de zoon maar als God zelf te PROMOVEREN.

  • Ælle zegt:

   Fo Da Rome Peopo 10:13-15
   Hawai‘i Pidgin (HWP)

   13 Cuz da Bible say, “Everybody dat aks da Boss fo help um, he goin take um outa da bad kine stuff dey doing.”
   14 But eh! How dey goin aks him fo help um if dey no trus him? An how dey goin trus him if dey neva hear notting bout him? An how dey goin hear bout him if nobody eva go tell um notting bout him? 15 An how dey goin tell peopo if nobody send um fo go teach? Jalike da Bible say, “Wen peopo go fo tell da Good Stuff From God, eh! dass so awesome!”

   Selamat tidur!

   • Ælle zegt:

    BibleGateway heeft geen keus in de Nederlandse of Indonesische vertaling helaas:
    Romans 10:13-15 American Standard Version (ASV)
    13 for, Whosoever shall call upon the name of the Lord shall be saved. 14 How then shall they call on him in whom they have not believed? and how shall they believe in him whom they have not heard? and how shall they hear without a preacher? 15 and how shall they preach, except they be sent? even as it is written, How beautiful are the feet of them that bring glad tidings of good things!

    In Maori dan?
    13 E ora hoki nga tangata katoa e karanga ana ki te ingoa o te Ariki (=God).
    14 Na, me pehea ta ratou karanga ki a ia, ki te kahore i whakapono ki a ia? me pehea hoki ta ratou whakapono ki a ia, ki te kahore i rongo ki a ia? me pehea hoki e rongo ai, ki te kahore he kaikauwhau?
    15 A me pehea e kauwhau ai, ki te kahore e tonoa? ko te mea ia i tuhituhia, Ano te ataahua o nga waewae o te hunga kawe mai i te rongo whakahari o nga mea papai!

    Pō mārie

   • Wal Suparmo zegt:

    Lang verjaarde en nooit gereevalueerde teksten van goddienst boeken vormen een expired medicijn en gif voor de mens.Vooral het Mohammadanisme die altijd achteruit wil lopen naar de tijd van hun Profeet en weer op cameelen rondrijden.Dat nu bewijst de chaos en wanorde in Mohammadaanse landen.Dat nu de wereld terorriseerd.

   • e.m. zegt:

    @Lang verjaarde en nooit gereevalueerde teksten van goddienst boeken /…/@

    “”In der stat van Babylonyen daer was een eerbaer man, genoemt Joachim. Ende hi hadde een eerbaer wijf, genoemt Susanna. Ende want dese Joachim rijc was, soe plagen die joden tot sinen huse te comen spacieren. Ende daer waren twee oude papen, die cregen becoringe op Susanna. Op een tijt soude haer Susanna gaen dwaen in haren boemgaert ende dat vernamen die twee oude papen. Ende si verborgen hem heymelic in den boemgaert. Ende Susanna quam in den boemgaert mit haer maecht. Ende doe si haer dwaen soude, doe sende si haer maget uut den boemgaert om oly haer mede te salven. Doe Susanna daer alleen was, doe quamen die papen tot haer ende seiden: “Doet nu onse wille of wi sellen u wrogen dat wi u bevonden hebben misdoen mit enen jongelinc in desen boemgaert.” Doe suchtede Susanna ende seide:”Anxt hevet mi ombevangen. Doe ic dese sonde, so vertoren ic Gode. Ende doe ict niet, so sel ic mijn lijf verliesen. Doch ist beter dat ic mijn lijf verlies, dan ic Gode vertoren ende mijn siel verlies.” Doe began Susanna om hulp te ropen ende die papen riepen mede. Ende dat gesin hoerden dat ende quamen lopen. Doe seiden die papen dat si Susanna daer bevonden hadden misdoen mit enen jongelinc in den boemgaert. Doe seiden dat gesin: “Hoe en hadde gi den jongelinc niet gehouden?” Doe seiden die papen: “Want hi jonc ende cloec was, so is hi ons ontlopen.”
    Des anderen dages wroechden die papen Susanna voir dat gerecht. Doe quam Susanna mit horen vrienden voir dat gerecht, al screyende, want haer die saec alleen anghinc ende en mocht tot haer onscout niet comen. Doe traden die twee oude papen voirt ende si leiden haer hant op haer hoeft. Ende si swoeren dat si Susannen bevonden hadden in den boemgaert misdoen mit enen jongelinc die hem ontliep, sodat si hem niet en kenden. Ende Susanna haer woerden en waren niet gehoert. Ende doe wort Susanna veroerdelt te stenen. Doe leyde men Susanna uut om te doden. Doe screyde al dat gemeen volc. Ende Susanna sloech haer ogen op te hemelwaert ende seide: “O, almachtich, ewich God. Alle dinc is U openbaer. Gi weet wel dat ic deser sonden ontsculdich ben ende dat si mi valschelic overgetuget hebben.” Doe sende God Danyel aldaer ende toechde sijn ontfermherticheit. Ende Danyel riep mit luder stemmen ende seide: “Keert weder dat onnoesel bloet. Dat vonnis is valsch, dat die papen over haer getuget hebben.” Doe wort al dat volc verblijt. Ende Susanna quam weder voir dat gerecht. Doe seide Danyel: “Sceit die papen van een.” Men dede also. Doe dede Daniel den enen paep voir hem comen ende seide: “Du oude, nu sel dijn valscheit geopenbaert worden die du lange gedragen hebste. Segt mi: onder wat boem saech gi Susannen misdoen mit den jongelinc?” Doe seide die paep:
    “Onder een gengevaerboem.” Doe seide Danyel: “Du liechste in dinen hoefde.” Doe dede hi den anderen paep voir hem comen ende seide: “Onder wat boem saech gi Susanna mit den jongelinc?” Die paep seide: “Onder enen pruymboem.” Doe seide Daniel: “Gi liecht in uwen hoefde, want diergelike bomen en waren in dien boemgaert niet.” Doe began al dat volc te ropen. Ende si dancten ende loveden Gode, die sijn volc vertroest. Ende doe worden die papen uutgeleet ende gesteent ter doot. Also wort haer valscheit geloent.””

   • Ælle zegt:

    Daerom sel men gaerne lesen ende horen lesen ende horen predicken die leringe der heiliger Scrift, opdat die siel gespijst mach worden ende gesterct tot allen doechden.

    ~ Uit de proloog van de anonieme Noordnederlandse Historie bijbel het bovenstaande advies.. In 1458 met de hand geschreven.
    Leidse kunsthistoricus CC de Bruin heeft zich met bijbelvertalingen intensief bezig gehouden.
    Historiebijbels waren geen bijbelvertalingen maar bijbelse navertellingen, waarin de echte bijbel vervangen is door een arrangement van canonieke teksten, apocriefen, legenden en profane geschiedenissen. Dit type godsdienstonderwijs in de vorm van geschiedenis heeft in het geloofsleven van de middeleeuwse leken een niet te onderschatten rol gespeeld.
    Een voorbeeld is de tekst die e.m. heeft gekopieerd op 10 oktober 2017 @ 1:23 am uit een historiebijbel.

 8. e.m. zegt:

  “”Al het spreken over Boven komt van beneden, ook het spreken dat beweert van Boven te komen.””

  Wijlen Prof. Kuitert benadrukte dat alles wat over God gezegd wordt, afkomstig is van de mens en dat kennis van God wezenlijk niet mogelijk is.

  “”Geloof is alles, behalve kennis!””
  Prof. Harry Kuitert (1924-2017) – theoloog/predikant/ethicus

  R.I.P.

  • robertmacare zegt:

   Thus prophecies in the Old Testament (of whom many have factually come true) were predicted by humans!!?? Wow those humans must have been aliens from another planet who were able to see the future and have scored a perfect 100% sofar…very impressive!
   Wijlen Prof. Harry Kuitert zal nu wel beter weten denk ik!
   Maar zoals ik eerder zij, iedereen mag zijn eigen keuze maken…je mag geloven of niet maar iedereen zal eventueel weten of hij/zij de juiste keuze heeft gemaakt.

   • Wal Suparmo zegt:

    Alle mensen die een godsdienst hebben of het een ZELFVERHEERLIJKING ( onani/masturbasi), is of niet.Doet er niet toe.In elk geval zijn ze gelukkig.! De godsdienst zelf vereist dat een geloof niet alleen maar met de HERSENS geaccepteert kan woren maat met jouw HART( GEVOEL). Daarom als je een godsdienst wil belijden moet je jouw hersens in je KNIE( dengkul) stoppen of bij de Mohammadanen tussen de lendenen( selakangan) want ini hun porno hemel wordt je door 72 permanente maagdelijke engelen berwacht. Ya of ya?

  • Jan A. Somers zegt:

   Er is meer tussen hemel en aarde enz. Dat weten mensen uit Indië maar al te goed. In Utrecht is er zelfs een leerstoel parapsychologie geweest, Prof. Tenhaeff . Toen hij een keer voor de personeelsvereniging van TNO was uitgenodigd een lezing te houden, was de Raad van Bestuur not amused. Paste niet bij de N van TNO. Maar bij ons thuis (toch gerelateerd aan TNO), staan de tussendeuren altijd open voor de Jaga Rumah. Mijn Zeeuws meisje en ik zijn eens in onze bijentijd, ter kennismaking, met een wichelroedeloper op stap geweest. Zijn kunstjes lukten bij ons niet. Die aardige man: jullie onderzoekers willen altijd alles weten! Je moet niks willen, dan komt het vanzelf. Maar ja, wij konden alleen maar willen!

 9. Wal Suparmo zegt:

  Voor dat de goddienst bestaat, weet de mens niet WAT/WIE God/Allah is.En geen schepsel inclusief de mens heeft ooit gevraag om in de wereld geboren en gemarteld te worden.

 10. robertmacare zegt:

  Aan je ouders natuurlijk! Toch wel logisch!?
  De schepper geeft iedereen de keus..geen kind, 5 kinderen of meer, dus geef hem NIET de schuld
  zoals ik al eerder gezegd had.

 11. robertmacare zegt:

  Wal, Ik denk dat God jouw een betere uitleg kan geven dan ik, dus gebruik je logica maar wanneer je hem ontmoet.

  • Wal Suparmo zegt:

   GOD? WIE,WAT,WAAR,WAAROM?

   • robertmacare zegt:

    Zoals ik je eerder aangeraad hebt: Wacht tot je deze aarde verlaat dan zal alles duidelijk gemaakt worden!
    Als je niet wil geloven/ begrijpt waarom GOD zijn zoon heeft laten sterven aan het kruis, dan is verder gepraat nutteloos…maar je kan altijd zeggen wat je denkt.

   • Wal Suparmo zegt:

    Nogmaals goiddienst is niet tediscusseren of te debatteren want het is persoonlijk en gebasseerd op “SMAAK”. Ik houd van gado-gado en jij van nassie goreng.Maar de Christen en Mohammadanen met hun EVANGELIE en DAKWAH, vinden dat alle mensen ook van nassie goreng moeten houden. En hun GODSDIENST SALES mensen, de mnsen j te omverpraten dat nassie goreng de lekkerste en voedsaamste in de wereld is, enz. En dus hun geloof te beleiden want net als het communistische doctrine communisme is goed voor de hele mensheid. De NATUUR GODDIENST is dat waar wij nu leven , alles gebasseerd is op de NATUUR AS IS.( niet op PREMITIEVE wijse te denken met verjaarde oude logika dat b.v.een tavel gemaakt moet worden door een timmerman,enz, Dus ook het heelal door een GOD. gemaakt of geschapen moet worden.. HET BESTAAT AL met bezwaren van de mens incl, jezelf of NIET!

   • Wal Suparmo zegt:

    Als het kan wil ik de wereld verlaten in een rocket naar mars of Venus.De sales mensen van de Christlijke goddienst verzinnen alles om hun waar LAKOE temalkan. Met Jesus te proveren als zoon van god en later als godzelf enz. !GELUKKIG ZIJT GIJ DIE GELOVEN!

 12. Ælle zegt:

  God is een titel. Er zijn namelijk vele goden. Allah is geen eigennaam zoals JHWH maar ook een titel.
  Ik kwam deze link tegen.
  http://www.art7d.be/spiegelingen/NED/god.html
  Mijn Vader geloofde in de natuur, zei hij ooit. Hij stierf uiteindelijk aan een niet pijnlijke hersentumor.

  • Wal Suparmo zegt:

   De Javaanse godsdiernst of KEJAWEN en In West Java is het SUNDA WIWITAN is genaamt AGAMA ALAM of NATUUR GODSDIENT. Met de prinsipe van MANGHATY YAHUNING BAWONO.( de natuur eeren en eerbiedigen en ook NIEMAND(geen schepsel) benadelen).Juist in Suriname wordt het erkent als AGAMA DJAWA. Niet in Indonesia zelf dat al gemonopoliseedrs doorr 6 GEIMPORTEERDE GODSDIENSTEN van VREEMDE NATIES .Dat is het Mohammadaanisme,Protestant,Katholiek,Hindhdu,Budha en Konghutju.De javaanse KEJAWEN geloof in gebasseerd op de existentie van een KRACHT(Goesti) die MOHO KUOSO is of ALLEMACHTIGD en OMNIPRESENT in bergen,de zee, bomen,stenen enz en in DE MENS ZELF.

  • robertmacare zegt:

   Ja er zijn vele kleine goden maar er is alleen maar een GOD volgens de Christian Bijbel.
   Wat betekent dat dat je gelooft in de natuur??
   Wel interessant om dat te bespreken denk ik.

 13. robertmacare zegt:

  Wal, have a nice trip to Venus or Mars and enjoy nature there.

  • Ron Geenen zegt:

   @Wal, have a nice trip to Venus or Mars and enjoy nature there.@

   @Wal Suparmo: Ik zou nog even geduld hebben. Er is al wat gerekend, dat er 1/1000 van 1/1000 van 1% kans is dat buiten ons zonnestelsel leven is op planeten. Als dat het geval is, dan is het mogelijk dat er 40 miljoen planeten bewoond kunnen zijn. Echter rekening houdend met onze leeftijd, ben ik bang dat we het niet meer zullen meemaken.

  • Wal Suparmo zegt:

   Zeer zeker kunnen wij het niet meer memaken.Maar mischien wel over 100 jaar.Kijk maar naar de KITTYY HAWK dat na 100 jaar een rocket naar de maan/mars is geworden BERT!, discussie gesloten? Wat zeker tebegrijpen want vele mensen zijn van af hun geboorte al met hun godienst ge brainwashed.En dus het moeilijk te verlaten.Want natuurlijk niet te zeggen dat het niet goed is.Mits ze maar niet met hun EVANGELIE en DAKWAH andere mensen hun leven zuur maken.Zoal nu in de weled bewezen is on dangs alle propaganda van de godsdienst verkopers. ZXo als hiert in Indoneia: MET EEN GODSDIENST BEN JE EEN GOEDE MAN..ZONDER GODDIENST BEN JE EEN MISDADEGER!

 14. Jan A. Somers zegt:

  Als ik ’s ochtends bij Jumbo binnenstap zit in het koffiehoekje altijd dezelfde club. Ze hebben het altijd heel druk, sinds de vorige ochtend is er kennelijk veel gebeurd. Net als bij ons hier in Java Café. Ach ja, net als hier een stel ouden van dagen.

  • Wal Suparmo zegt:

   Indonesishe koffie is nu TOP in de wereld. Zo als de ATJEH( GAJO) , TORAJA en LOEWAK koffie.Niet meer van Brazlaanse koffie gehoort Op komst de Indiase koffie dat zijn uitwerpselen van een oliefant!.

 15. e.m. zegt:

  BOEKEN:

  (Nieuw) Catherine Nixey, ‘Eeuwen van duisternis, De christelijke vernietiging van de klassieke cultuur’, Hollands Diep, 398 p., isbn 9789048831333 – 29,99 euro. Vertaald door Aad Janssen, Marianne Palm en Pon Ruiter. ©rv

  Samenvatting:
  Een duistere, nagenoeg onbekende episode uit de geschiedenis eindelijk blootgelegd: hoe het christendom met geweld probeerde de klassieke beschaving te vernietigen. De vroege christenen waren gewelddadig, militant en tot op het bot onverdraagzaam. Wie zich niet naar het nieuwe geloof voegde werd vervolgd, gemarteld en vermoord. Tempels werden gesloopt, beelden aan stukken geslagen, een grootse literatuur vrijwel volledig vernietigd. Eeuwen van duisternis vertelt over een strijdvaardige nieuwe religie, die in het begin van onze jaartelling opdook en willens en wetens de klassieke beschaving om zeep heeft geholpen.

  • robertmacare zegt:

   From my research about this purported destruction of the classical culture by christians, it appears that christians actually preserved much of the classics but did destroy non classical items because they were paganistic.

   • e.m. zegt:

    @it appears that christians actually preserved much of the classics@
    — Weg Griekse filosofie, weg Romeins secularisme.

    @but did destroy non classical items because they were paganistic.@
    — Just like eh … eh …

    — It appears that the problem with monotheism is not the ‘theism’ but the “mono” !

  • robertmacare zegt:

   Ja die mooie klassieke beschaving waar Christians aan de leeuwen gevoerd werden, opgehangen aan palen, hun koppen afgehakt en op paaltjes gezet, vermoord, in de fik gstoken enz. enz. Het schijn dat Isis die klassieke beschaving echt de moeite waard vond gebaseerd op hun huidige praktijd.

   • Wal Suparmo zegt:

    Dat was werkelijk wonderbaarlijk wat in Rome gebeurt was Dat is de omwenteling,Te zien dat juist Rome een centra is geworden van de Christelijke/ Katholieken godsdienst. Om dat de Christenen om de beurt, mensen zijn begonnen als moordenaars van andere medemensen door duizenden kilomeesters te reizen ,onder de MOM van de KRUISTOCHTEN om het graf van Jesus te verdediging tegen de barbaren Terwijl volgens het sprookyje in de premiteven en verjaarde godsdients boekje verteld wordt dat Jesus al naar de hemel is vertrokken.( bij Mohammad zelfs door op een vogel te rijden dat BOUROQ heet). Dat door tentallen miljarden mensen met gezonde hersens en hoge IQ zoals professoren enz( maar zonder S(piritual) Q wordt gelooft/ingeslikt Omdat ze van af geboorte al ge BRAIN WASHED waren volgens de communistische doctrine met hun geloof.Is weer een raadsel voor mij.

 16. van den Broek van een andere generatie zegt:

  IS heeft waarschijnlijk de Christenen nageaapt, de laatsten schonden al in 385 n.Chr. de (pagaanse) tempel van Athena in Palmyra. Slecht godsdienstig voorbeeld doet slecht volgen.

  In het boek van Nixey’s zit wat , niet veel giswerk in zoals de “bewering dat de beschadiging aan de Parthenon of Elgin Marbles in het British Museum het werk is van Christenen, het trekt wel de aandacht maar is een weinig wetenschappelijk uitspraak. Giswerk is ook op dit blog niet vreemd.

 17. robertmacare zegt:

  Wal Suparmo, ik heb geen flauw idee waar jij al deze nonsense vandaan haalt!
  Jouw verhalen schijnt te komen van een sprookjes boek die jij zelf hebt geschreven…dat is op zich zelf een ware kunst. Geloof in GOD heeft niets te maken met gezonde hersenen en hoog IQ zoals jij beweert en daarom is het een groot raadsel voor jouw hoe dat toch mogelijk is. Uitleg is mogelijk maar ik geloof niet dat het jouw zal interesseren.
  Volgens de Bijbel komt het geloof als een gift van GOD want wij kunnen dat zelf niet opbrengen.
  Voor jouw informatie, het graf van Jezus was allang leeg dus geen redenen om het te verdedigen…weer een sprookje van jouw.

  • Wal Suparmo zegt:

   Geweldig jiij zeg al;s je over God praat dat misschien jouw Oom is!.Terwijl de Bijbel een plagiaat is van de Qur’an volgens de Mohammaden want zelf ABRAHAM is de Mohammadanse profeet IBRAHIM.Jesus is toch naar de hemel gevlogen volgens de marketing mensen van de Chritelijke goddienst ,om de mensen bang temaken en eejn sales trick is zodat het geloof LAKOE terverkopen is.

 18. e.m. zegt:

  @robertmacare zegt: 15 oktober 2017 om 4:38 am
  Ja die mooie klassieke beschaving waar Christians aan de leeuwen gevoerd werden, opgehangen aan palen, hun koppen afgehakt en op paaltjes gezet, vermoord, in de fik gstoken enz. enz. Het schijn dat Isis die klassieke beschaving echt de moeite waard vond gebaseerd op hun huidige praktijd.@

  — “Niets is een misdaad voor wie in Christus is”.

  De Romeinen waren geen pacifisten, maar het Romeinse polytheïsme gedoogde andere ‘geloven’ en ‘religies’ in de geest van ‘vreemd en raar wat jullie doen, maar we laten jullie met rust’. Het leek wel alsof ze er niet opgekomen waren om andere religies te vervolgen, totdat …. totdat de christenen kwamen. Systematische christenvervolgingen zijn nooit aan de orde geweest.

  Ze werden verwacht, want geruchten over hen deden al jaren de ronde. Ze opereerden in rondtrekkende bendes van soms wel vijfhonderd man, gekleed in het zwart, steevast bebaard en gewapend met stenen en staven. Niets weerhield hen en niemand durfde hen een strobreed in de weg te leggen. Tegenstand ondervonden ze dan ook niet toen ze eind 4de eeuw Palmyra binnenvielen en de tempel van Athena als doelwit kozen.

  De woede van de vandalen leek grenzeloos en van enige twijfel was geen sprake.
  Ze slachtten andersgelovigen af, verbrandden boeken en verwoestten tempels.

  Hypatia, een wiskundige, de laatste bekende geleerde die in de bibliotheek van Alexandrië werkte, was geen christen. In haar tijd een symbool van geleerdheid en wetenschap. Maar wetenschap werd door de christenen echter beschouwd als heidens(!) Hypathia kreeg steeds meer last van heidenenvervolging door de opkomende christenen in de stad.

  In 415 werd Hypatia door fanatieke en opgejutte christenen overvallen en stenigden haar. De laatste zeven filosofen verlieten de Akademia van Plato te Athene in het jaar 532 . . .

  and then Europe entered The Dark Ages !!!

 19. robertmacare zegt:

  Het ziet er na uit dat Europa nog steeds in the Dark Ages leeft!

  • e.m. zegt:

   Edoch … de intelligentere zijn gebleven. De christelijke nazaten evenwel van Dark Vader-after they robbed the land from the natives- zijn straks in een kernoorlog verwikkeld met Noord Korea.

   “Niets is een misdaad voor wie in Christus is”.

   Sterkte !

   • Wal Suparmo zegt:

    Dit ondangs de 20i7 jaren Christlijke propaganda, de mens en de wereld goed temaken.vooralo in Indonesiei denk men: ” MET GODDIENST BEN JE EEN GOED MENS.MAAR ZONDER GODDIENST ZEKER EEN MISDADEGER ( PKI/COMMUNIST). Wat ze met steun van de Amerikanen en van de Amerikanen hebben geweerd..En 3 millioen mensen zonder vorm van proces door de Mohammadanen./Christenen vermoord . Daarom moet de entry GODDSDIEST in je ID ingevuld worden.Dit alleenmaar omdat niet te willen erkennen( vooral bij het Mohammadanisme) dat godsdient al lang verjaard is of expired dus juist een gif is voor de mens en de wereld.

   • robertmacare zegt:

    Yes, I can see that only the intelligent people who brought slaves to the USA still think they are above everybody else…so typical Dutch. Blame everybody else for your own misery, forget about God, close down christian churches and replace them with peace loving Muslim mosks.
    At the end you will find out the truth, unfortunately it will be too late to warn your relatives and friends like the rich man in Luke 16:14-31…”then I beg you father, send Lazarus to my father’s house to warn my five brothers so that they will not also end up in this place of torment”
    Off course God gave us free will to choose our path…so to this end, I hope you will make the right choice.
    Peace to you!

   • e.m. zegt:

    @I hope you will make the right choice.@

    — Yeah, you already did:

    — Le pharisien se tenait debout et priait ainsi en lui-même, Dieu, je te remercie, de ce que je ne suis pas comme d’autres hommes sont, extorqueirs, injustes, adultères, ou même comme ce publicain.

    LUC 18:11

 20. robertmacare zegt:

  e.m., Found an interesting story about Hypatia in ancient- origins.net website…she was a Pagan and a witch apparently. But that was not the only reason why she was murdered…worth reading.

 21. Wal Suparmo zegt:

  De hardvochte Romeinse REGIME haden Christus per abuis en perongeluki de zwaarse straf gegeven samen met 2 gewone misdadigers.Omdat toen hij uit india terug kwam een leer van liefde versprijd dat heel vlug grote massa aanterkt en volgens de militare strategie subversief is!

 22. Wal Suparmo zegt:

  oktober 2017 om 9:39 pm
  De hardvochte Romeinse REGIME hadden Christus per abuis en perongelukt de zwaarste straf gegeven samen met 2 gewone misdadigers.Omdat toen hij uit india terug kwam een leer van liefde versprijd dat heel vlug grote massa aanterkt en volgens de militare strategie subversief is!

 23. robertmacare zegt:

  e.m. Are you still like the Pharisee…I used to be but that was long, long time ago.
  How about you?

  • e.m. zegt:

   @ How about you?@

   — Ach, Friederich Nietzsche vroeg zich af: “Wat is dus waarheid?”, en gaf als antwoord: “Een beweeglijk leger van metaforen!”

   Mij is het nog steeds niet gelukt om met mijn camel to go through the eye of a needle . . .

   • Wal Suparmo zegt:

    Nu een beetje filosoferen.:
    MARX zegt dat God de mensheid een HEMEL heeft gegeven als compensatie want zijnde mens) verlies de hij in de welld moet mee maken.En NIETZCHE denk dat de godsdienst een ALLLEMACHTE GOD de wereld in zal SCHOPPEN om de mens van zijn leiden teverzachten. En zelf verlossen.FREUD heeft de zelfde mening, om te beweeren dat de mens godsdienstig is geworden omdat hij een TEKORT aan LIEFDE MEE MAAKT.en dus de BARMHARTIGE God( Arabisch;RAHIM & RAHMAN) heeft
    gecrieeerd want zonder religie bestaat God/Allah niet..En om de mens blij temaken en zijn leiden teverzachten.Is dan Marx.Nietchze en Freud anti God en religie? Kan wel en niet zijn.Want duideliik is dat zij de religieuse mensen in deze moderne wereld een vlucht en troost zijn van de mensen in infrustrasie Het resultaat is dat de wereld nu in handen zijn van SCIENTIST(wetenschap mensen) met hun technologie.Andders dan dte religiuese mensen die al euwen lang de mensheid hebben en nog VERLAKKEN met BELOFTE van VERLOSSING en VEROVERING van de DOOD in hun IMMAGINAIRE HEMEL na de dood!

   • Ælle zegt:

    Sorry, maar ……
    Krom spreken leidt tot krom denken.
    ~Bob den Uyl, Nederlands schrijver van korte verhalen 1930-1992

   • Ælle zegt:

    Oktober 14, Somalische oud-soldaat doodde uit wraak meer dan 300 mensen.

    The man who killed more than 300 people with a truck bomb in the centre of Mogadishu on Saturday was a former soldier in Somalia’s army whose home town was raided by local troops and US special forces two months ago in a controversial operation in which 10 civilians were killed, officials in Somalia have said.

    August 25, Reuters viewed nine bodies at Madina hospital. An injured man later died, medical staff said. The dead children were eight, nine and 10 years old, said clan elder Abukar Osman Sheikh.
    “They were sleeping in their farm when US and Somali forces came into their farm and opened fire. Last year, the U.S. killed my people in Galkayo in a deliberate strike. We shall not bury them. We shall no longer tolerate it,” he said.”

    https://www.theguardian.com/world/2017/oct/16/mogadishu-bombing-fathers-grief-for-medical-student-killed-in-blast
    Slecht US-geweten?
    The US has dispatched a military plane packed with medical and humanitarian supplies to Somalia, after the top American diplomat in the country declared the bomb attack that killed 300 people met the ‘criteria’ to “warrant immediate US government assistance”.

   • Ælle zegt:

    COOMITMENT – ASSIST – COMMITMENT – ASSIST – COMMITMENT – ASSIST – COMMIT

    The United States condemns in the strongest terms the October 14 terrorist attacks that killed and injured scores of innocent Somalis in Mogadishu. We extend our deepest condolences to the families of those who perished and wish a speedy recovery to individuals injured in the blasts. The United States lauds the heroic response of the Somali security forces and first responders and Somali citizens who rushed to the aid of their brothers and sisters.
    Such cowardly attacks reinvigorate the commitment of the United States to assist our Somali and African Union partners to combat the scourge of terrorism to promote stability and prosperity for the Somali people and their regional neighbors.

   • Ælle zegt:

    The Dept of State has issued a Travel Warning to all US citizens contemplating a trip to Somalia.

 24. Ælle zegt:

  https://nos.nl/artikel/2198376-airco-drugs-en-fastfood-in-indonesische-gevangenissen-is-alles-te-koop.html
  http://www.business-anti-corruption.com/country-profiles/indonesia

  Anti-corruption efforts began in Indonesia in the 1950s. Following strong criticism of corruption at the beginning of the New Order regime in the late 1960s a Commission of Four was appointed by president Suharto in 1970. The report of the commission noted that corruption was “rampant” but none of the cases it said were in need of urgent action were followed up. Laws were passed in 1999 giving the Police and prosecution service the authority to investigate corruption cases.

  Communism has never come to power in a country that was not disrupted by war or corruption, or both.
  ~ John F. Kennedy

  • Jan A. Somers zegt:

   De taxichauffeur die we in Surabaya in 1997 een paar dagen hadden ingehuurd had prachtige verhalen over Tommy Suharto. En toen hij zijn op straat geparkeerde taxi een keer ophaalde kwam uit het niets een man naar hem toe, die had op zijn auto gepast. In Pujon onderweg naar de Coban Rondo stond in eens een hek over de weg met een huisje er naast. Moesten betalen, omgerekend misschien een dubbeltje. De chauffeur knikte naar me, doe maar. Mijn bijdrage aan ontwikkelingshulp. Ik kreeg ook het advies in het hotel de fooi voor het kamermeisje niet in de fooienpot bij de receptie te doen. Elke dag gewoon achter laten op het nachtkastje. In Malang op de begraafplaats Sukun werd ik met het register goed geholpen door de aanwezige beheerder. Was ook wel nodig met die losse vellen aangevreten papier. Na afloop bleef hij me maar aankijken. De fooi werd stilzwijgend in dank aanvaard. Weer een mens blij gemaakt.

   • Ron Geenen zegt:

    @De taxichauffeur die we in Surabaya in 1997 een paar dagen hadden ingehuurd had prachtige verhalen over Tommy Suharto@
    Ja, zo gaat het. De een zijn dood is de ander zijn brood.

  • Ron Geenen zegt:

   @Anti-corruption efforts began in Indonesia in the 1950s. @

   Tijdens de Soeharto periode was zijn familie en de meeste vertegenwoordigers in de regering vermoedelijk meer corrupt dan Soekarno. In die zelfde periode lieten Tommy Soeharto en 6 anderen enorme villa’s (mansions) op grote stukken grond in Beverly Hills bouwen.

   • Ælle zegt:

    Oops!
    New details of Indonesia’s mid-60s mass killings
    US had early, detailed and ongoing knowledge of anti-communist purge
    Army and Muslim groups massacred hundreds of thousands

    https://www.theguardian.com/world/2017/oct/17/indonesia-anti-communist-killings-us-declassified-files
    From the Associated Press in Jakarta

    A December 1965 cable from the US consulate in Medan, Indonesia, reported that preachers in Muhammadiyah mosques were telling congregations that all who joined the communist party must be killed, saying they are the “lowest order of infidel, the shedding of whose blood is comparable to killing chicken”.

    Eewww!

   • Ælle zegt:

    Dol op geschiedenis?
    Zwarte Geschiedenis
    Dark history — Maj. Gen. Soeharto briefs members of the Army’s Special Forces (RPKAD, now
    Kopassus) prior to the removal of the bodies of Army officers who were murdered during an alleged coup attempt on Sept. 30, 1965, which was blamed on the now defunct Indonesian Communist Party (PKI). As the most senior military officer available at the time, Soeharto led all the operations to restore security and impose order in the aftermath of the alleged attempt. (JP/30 Tahun Indonesia Merdeka/File)

    RPKAD = Resimen Pasukan Komando Angkatan Darat
    Kopassus = Komando Pasukan Khusus or “Special Forces Command”
    VERBODEN DOCUDRAMA voor studenten
    Culture and Education Minister Muhadjir Effendy has prohibited elementary and junior high school students from watching Pengkhianatan G30S/PKI (Betrayal of the Communists), saying the film contains violent scenes and is thus not suitable for young children.
    “Elementary and junior high school [students] should not watch it,” Muhadjir said on Wednesday in Padang, West Sumatra, as quoted by Tempo.co.

   • Ron Geenen zegt:

    Heb via mijn email al diverse keren emails van Indonesische studenten met opmerkingen en vragen gekregen vanwege enkele artikelen die ik op mijn website heb geplaatst. Meestal gaat het om meer te willen weten.

   • Ælle zegt:

    Wat zegt Amnesty International?
    Everyone in this room is surely familiar with the crimes of the past committed in Indonesia. Whether it was the events of 1965-66, the riots of May 1998, the abuses committed under President Suharto’s rule and during the Reformasi period, or the conflicts in Aceh, Papua, and East Timor (now Timor-Leste), victims have faced insurmountable obstacles in seeking any form of justice from the courts.

    In all but the smallest handful of cases, the perpetrators of often serious human rights violations have walked free. Crimes against humanity, extra-judicial killings, disappearances, sexual violence, and other very grave human rights abuses have simply gone uninvestigated, unpunished. For decades, impunity – the lack of accountability – has reigned. Independent investigation and prosecution mechanisms are nearly absent, and political will for change is lacking. Military tribunals have been used to shield perpetrators of crimes.

    https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/03/why-indonesia-must-look-backwards-to-build-a-stronger-future/

   • Ron Geenen zegt:

    Waarom er niets aan gedaan wordt? POLITIEK!
    Ik heb daarom ook geen behoefte om daar over mijn tijd aan te besteden en er over te schrijven.

 25. Ælle zegt:

  Grappig!
  Man zegt: ‘Geef mijn snor niet de schuld als ik corrupt ben./ Jangan salahkan kumisku kalau aku korupsi’.
  Ha ha ha ha ha
  https://aneh-gila.blogspot.nl/2015/04/suka-tidak-koruptor-mendengar-cerita.html

  • Wal Suparmo zegt:

   Orang beragama kalau bertobat pasti diampuni oleh Tuhan/Allah.Orang beragama adalah orang baik.Yg tak beragama pasti jahad(PKI) =.Reliegieuse mensen zullen zeker door God/Allah vergiffenis geschonken worden indien ze vegiffenis vragen.Een religieus persoon is en goed persoon.een non religieus is zeker schlecht( PKI= communist).!

 26. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik zit weer wat na te trekken in het Standaard werk van Dr Lou de Jong.

  In tegenstelling tot andersluidende beweringen heeft Nederland formeel wel de oorlog aan Japan verklaard, want wat anders deed toentertijd onze gezant Jean Charles Pabst in Japan?
  Hij wilde de oorlogsverklaring namens koningin Wilhelmina en haar regering overhandigen aan de Japanse autoriteiten. Als reactie kreeg Pabst te horen dat de Japanse regering de Nederlandse OORLOGSVERKLARING naast zich neer zou leggen, met de uitdrukkelijke mededeling dat alleen Amerika en Engeland (plus de Dominions) de vijanden waren.

  Daaruit is te verklaren dat op 2 September 1945 niet een Ned.-Indische vertegenwoordiger maar een Nederlandse militaire vertegenwoordiger in de persoon van VADM Helfrich op het slagschip Missouri in de baai van Tokyo aanwezig was om de wapenstilstand ( formeel: instrument of Surrender)met Japan te ondertekenen. Dat werd zo eregeld om een eind te maken aan de schermutselingen.

  Daarbij dient aangetekend te worden dat in afwijking wat gebruikelijk was bij een wapenstilstand, een Japanse burgerautoriteit en Min van Buitenlandse zaken Mamoru Shigemitsu de wapenstilstand als eerste ondertekende en daarna pas de militaire autoriteit, dwz de Gen. Yoshijirō Umezu. I.t.t. de wapenstilstand in Ned. indie in 1942 werd getekend door de (territoriale) legercommandant Gen. ter Poorten (KNIL) en de Japanse Gen. Imamura. De GG van Starkenborgh was weliswaar daarbij aanwezig maar louter als spek en bonen, een wapenstilstand is in wezen een militaire aangelegenheid. Veelbetekend was, dat weliswaar de KM oorlog voerde tegen Japan maar niet de wapenstilstand tekende voor Nederland.

  Dat de formele wapenstilstand werd getekend meer dan twee weken na de radiorede van de Keizer Hirohito (15 Augustus) heeft voor veel onduidelijkheid gezorgd met noodlottige consequenties voor Ned. indie, maar dat is een ander verhaal.

 27. Jan A. Somers zegt:

  Een oorlogsverklaring is een daad van agressie. Dat kon Indië niet krachtens het volkenrecht. Ook niet krachtens de Defensiegrondslagen: “(…) zal de aanwezige weermacht met de voorhanden middelen zich zoo goed mogelijk tegen elke bezetting van ons grondgebied verzetten in afwachting van de steun, die ons mocht worden verleend. (…)”. Maar ja, oorlogsverklaring bekt zo lekker. Staat van oorlog (kon door de GG worden afgekondigd) betekent feitelijk naast de binnenlandse maatregelen alleen dat de krijgsmacht opdracht krijgt de wapens te gebruiken ter verdediging. Van zo’n besluit wordt de aanvallende tegenstander op de hoogte gesteld via de diplomatieke kanalen. In dit geval dacht ik de heer Pabst.
  De formele wapenstilstand in Tokio is behalve Helfrich ook ondertekend door generaal Van Oyen voor Indonesia (!!). Heb ik althans gelezen, ik waser niet bij.

  • Wal Suparmo zegt:

   Helfrich heeft tenminste nog wat gedaan in de oorlog tegen Japan.Maar generaal mayoor Van Oyen als zijnde de commandant van de MLD is al 2 maanden geleden naar Australie gevlucht onder mom van lucht bijstand en om vliegtuigen te kopen( sic!) en de commando had overgelaten aan KOL E.T KENGEN( aldus KNIL historicus Kapt. Peeter van Meel Maar een schrijver in Java cafe heeft beweert dat Van Oyen een van de laatste militaire leiders van Ned.indie, Bandung had verlaten.Echter DR J.A. de Moor de schrijver van de biografie van Generaal SPOOR. Heeft genoteert dat van Oyen er niet bij was en zijn naam niet staat op de lijjst van de 5 personen. Van de de laatste Glenn Martin bomber die op o7 Maart 1942 om 1705 Andir.( Bandun) had verlaten..

  • van den Broek van een andere generatie zegt:

   Een kwestie van lezen, analyseren en dan conclusies trekken. Lou de Jong heeft het over oorlogsverklaring door het Koninkrijk der Nederlanden en dat document zal toch ergens te vinden zijn in de archieven? Er kan beweerd worden dat de GG op dat moment de hoogste Nederlandse autoriteit was op Nederlands grondgebied……

   Ik heb nog even naar de Instrument of Surrender gekeken en de naam van Oyen (who the hell was he and in which function? zeker niet als legercommandant van Ned. indie ) staat daarop niet aangegeven. En als van Oyen om welke reden verdwaald was op dat schip, dan was hij ten allen tijde ondergeschikt geweest aan Helfrich, zo gaat dat bij de krijgsmacht. Wel stond de naam van VADM Helfrich op het document: Kingdom of the Netherlands, representative. Geen enkele vertegenwoordiger van een kolonie van welk land danook was op 2 September 1945 aanwezig op de USS Missouri.

   En was de gezant (sic) Pabst in dienst van de GG? ik dacht van niet. De GG had geen diplomatieke verbindingen, ambassadeurs noch een politieke vertegenwoordiging in het buitenland. Ned. Indie was toch geen internationaal erkende Staat, laat staan een zelfstandige Staat, ondanks het beweerde van het tegenover gestelde. ? Stond nergens geschreven ,geeneens erkend door de VN na de oorlog.

   En wat de GG betreft: hij was opperbevelhebber van de Krijgsmacht op Ned.Indisch grond- en zeegebied maar had niks te zeggen over de Koninklijke Marine, toen niet en ook na de oorlog niet. Dat is toch een opmerkelijke wanconstructie, maar in Nederland en in de koloniën was alles mogelijk. Hij kon wel van alles verklaren zoals de Staat van Oorlog , maar was uiteindelijk ondergeschikt aan het Koninkrijk der Nederlanden in die tijd gevestigd in Londen.

   En over Oorlogsverklaring is ook internationaal-rechtelijk veel geschreven, niet alleen bij de Duitse inval in Nederland, maar ook bij de Japanse aanval op Pearl Harbour In beide gevallen werd de tegenstander aangevallen zonder voorafgaande oorlogsverklaring. Dat is wel een inbreuk op het Internationaal recht. .

   Daargelaten dat op op moment van de Staat van Oorlog, Japan niet de aanvallende tegenstander van de kolonie Ned.Indie was. Er kan met Recht gezegd worden dat door de oorlogsverklaring Nederland als agressor kon worden bestempelen, Japan handelde uit zelfverdediging, maar dat is mijn kromme interpretatie.

   • Jan A. Somers zegt:

    Op de beeldbank van het NIMH: “De overgave van Japan vond officieel plaats op 2 september 1945 in de baai van Tokio, aan boord van het Amerikaanse slagschip “Missouri”. Op de foto zien we de Japanse delegatie op het dek van de USS Missouri wachten op hun beurt om het document te ondertekenen. Luitenant-Generaal L.H. van Oyen van de KNIL wacht op zijn beurt om zijn handtekening toe te voegen aan het overgave-document na Luitenant-Admiraal C.E.L. Helfrich, Bevelhebber der Zeestrijdkrachten.” Idem bij het Nationaal Archief. Op een pamflet (Soerabaja) van 25 augustus 1945 uit Balikpapan: Lt. Gen. Van Oyen namens Indonesia. (Deze benaming werd buiten Java/Sumatra al gebruikt bij de plaatselijke bestuurders en NICA). Helfrich duidelijk als commandant der Zeestrijdkrachten, vertegenwoordiger van het Koninkrijk. Generaal ter Poorten commandant van het KNIL. De GG was qq opperbevelhebber van de strijdkrachten, net als koningin Wilhelmina in Nederland. Alleen had Gouverneur-generaal Tjarda op last van de regering in Londen al op 4 maart zijn staatsrechtelijke positie als opperbevelhebber overgedragen aan de legercommandant en de waarnemend vlootvoogd.
    “en dat document zal toch ergens te vinden zijn in de archieven?” Dat is niet zo moeilijk: “10 dec. 1941. Frans. 015870/4783 bis: (…) In opdracht van de Koninklijke Regering heb ik de eer aan Uwe Excellentie mede te delen dat, aangezien Japan vijandelijkheden heeft geopend tegen twee mogendheden waarmede Nederland nauw verbonden is, Nederland zich in oorlog beschouwt met Japan. De Regering van Zweden heeft er in toegestemd de Nederlandse belangen in Japan te behartigen. (…)”.

   • Jan A. Somers zegt:

    “en dat document zal toch ergens te vinden zijn in de archieven?” Ik zat erop te wachten Leuk, weer gelukt! Ik gaf keurig antwoord op bovenstaande vraag. Niet zo moeilijk, ik pak hier boven mijn computer een boek (659 pag.) met verwijzingen naar gegevens uit de jaren 1942-1945. Kreeg uiteraard op deze prietpraat geen dankjewel (hoeft niet, dat bent u niet gewend), maar weer nieuwe vragen die u best zelf kunt beantwoorden als u er een beetje moeite voor doet.
    “(dus niet kolonies)” ” Geen enkele vertegenwoordiger van een kolonie van welk land dan ook” Indië was staatkundig ook geen kolonie, maar een gebiedsdeel van het koninkrijk. Met Van Mook als toenmalige baas. Dus de baas van Van Oyen. Deze was dus niet verdwaald op de Missouri. En niet ondergeschikt aan Helfrich. Gouverneur-generaal Tjarda had op last van de regering in Londen al op 4 maart zijn staatsrechtelijke positie als opperbevelhebber overgedragen aan de legercommandant EN de waarnemend vlootvoogd. Nevenschikkend! Vind ik wel slim!
    “dat in afwijking wat gebruikelijk was bij een wapenstilstand, een Japanse burgerautoriteit en Min van Buitenlandse zaken Mamoru Shigemitsu de wapenstilstand als eerste ondertekende en daarna pas de militaire autoriteit, ” Dat is niet zo bijzonder, de keizer was nog steeds opperbevelhebber en werd vertegenwoordigd door een burgerminister. De generaal was zo zijn politieke ondergeschikte en tekende dus als tweede.
    ” een Nederlandse militaire vertegenwoordiger in de persoon van VADM Helfrich ” Dat klopt, vertegenwoordiger voor het koninkrijk. Met daarnaast de vertegenwoordiger voor het deelgebied.
    “Dus Nederland heeft al op die dattum de Republiek de jure erkend, dat is volledig nieuw voor me. ” Ik heb Indonesia genoemd, niet de republiek! Als u zich had verdiept in wat er buiten Java/Sumatra allemaal gebeurde zou u het direct hebben gesnapt. Buiten formele zaken gebeurde er heel veel informeel om de besprekingen vlot te laten verlopen. Vanaf 2 mei 1944 begon de bevrijding door MacArhur van gebieden in Indië. Krachtens het met MacArthur gesloten Civil Affairs Agreement bemoeide MacArthur zich niet met het bestuur, en liet dit aan NICA over. Deze ambtenaren begonnen dus direct met besprekingen met de plaatselijke besturen, en later aangevuld met de plaatselijke nationalistische leiders. NICA ging hierbij uit van de afspraken die vlak voor de oorlog waren gemaakt over een koninkrijksconferentie, waarbij de naam Indonesië werd gebruikt (geen RI!!!). Daarmee verliepen de gesprekken in een goede sfeer.
    Ik stop maar weer even, in afwachting van nieuwe neerbuigende opmerkingen. Ik snap dat wel. U bent zo hoogstaand dat u zich wel moet buigen om mijn prietpraat te kunnen bestrijden. Gaat u maar even nadenken hoe u mij weer agressief kunt benaderen.

   • Wal Suparmo zegt:

    H.J.VAN MOOK was alleen maar LEUTENANT gouverneur genereraal.Geen GG. Alleen omdat hij een Indo is van Lampersari( Semarang)?

   • Jan A. Somers zegt:

    Sorry, typefout van mij: Dat klopt, vertegenwoordiger voor het koninkrijk. Met daarnaast de vertegenwoordiger voor het deelgebied. Moet zijn: Dat klopt, vertegenwoordiger voor het koninkrijk. Met daarnaast Van Oyen als vertegenwoordiger voor het deelgebied.

   • van den Broek van een andere generatie zegt:

    Op het filmpje is te zien, dat VADM Helfrich tekent als enige vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens Amerikaans bronnen was van Oyen als getuige (wittness) aanwezig. Die tekende niet, zijn naam komt ook niet voor op het instrument of Surrender, verklaring van overgave of woorden van gelijke strekking.

    van Oyen als vertegenwoordiger van een deelgebied? Dat lijkt me sterk of is meer als propaganda bedoeld. Ned.Indie bestond volkenrechtelijk niet. Ik zou zijn geloofsbrieven wel willen zien, hij had toch schriftelijke instructies gekregen voor die gelegenheid, zo gaat dat toch bij militairen? van wie? de GG?’ Ned. Indie is niet als Staat erkend, niet volgens de Conventie van Wenen.

    Wel heb ik ergens gelezen , dat er vòòr de Japanse overgave op de USS Missouri een incident plaats vond tussen de Amerikanen, de regisseurs van het gebeuren en de Nederlandse vertegenwoordiging. De Nederlanders wilden een bepaald benaming voor VADM Helfrich maar daar gingen de Amerikanen niet mee accord. Ze gaven aan dat VADM Helfrich als vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden de juiste benaming was. Het heeft kennelijk te maken dat de Nederlanders niet zoveel ervaring hebben met overgave van een militaire tegenstander, daargelaten dat het handelslui blijven.

    Van Oyen was daar louter en alleen de getuige van Helfrich zoals ook de personen die de ondertekenaars van de Instrument of Surrender begeleidden. Opmerkelijk toch dat de 2 militairen, tijdens de val van Ned.Indie, de ene naar Ceylon en de andere naar Australië vluchtten. Tijden het verdere verloop van de oorlog hebben beide militairen geen operationele rol vervuld in geallieerd verband.

    De Amerikanen hechtten wat dat betreft meer waarde aan symboliek. De getuigen van Gen. MacArthur waren b,.v.b. de Britse Gen. Percival die de overgave deed bij de val van Singapore in 1942 . De andere getuige van MacArthur was de Gen. Wainwright, die de overgave deed bij de val van de Filipijnen(Corregidor) in 1942.. Beiden raakten in Japanse krijgsgevangenschap en werden speciaal voor deze gebeurtenis uit gevangenschap direct naar de baai van Tokyo gevoerd.
    Nederland had best Gen. ter Poorten, die de overgave aan de Japanners deed in Ned. Indie 1942 als getuige kunnen laten optreden, maar Nederlanders zijn daar te nuchter voor en missen ook de symboliek. Nederlanders hadden meer te doen met zondebokken.

    Het is toch wel opmerkelijk dat het NIMH de plank bij zo’n gebeurtenis zo mis slaat, ze kunnen zulke dingen toch beredeneren en controleren, althans dat had ik gedaan.
    Maar het past weer in de mythevorming. Daarvoor is dat onderzoek van die 3 instituten hoog nodig, inclusief het NIMH.

  • Ron Geenen zegt:

   @Een oorlogsverklaring is een daad van agressie. @

   En de bezetting van Ned-Indie, is dat geen daad van agressie? Wat is dan het verschil van wel of geen oorlogsverklaring. En dan denk ik persoonlijk aan de verliezen van de bevolking.

   • Wal Suparmo zegt:

    Mc Arthur is een Japans held:1) Verbied de Keizelijk Palijs te bombarderen.2) Verbied de atoom bom in Tokyo te laten ontploffen.3) Verbied Tenno Heika( Hiro Hito), als oorlogsmisdadeger telaten veroordelen.4) Gaf de Japanse vrouwen de STEM.5) Begon met LAND REFORM in Japan toetepassen in voordeel van d kleine landbouwer.6) Herbouwen van de vernielde industri. Japan had wel is waar de MILITAIRE oorlog verloren maar de ECONOMISCHE oorlog gewonen.En dat is uiteidelijk wat ze willen en hebben berijkt TEN KOSTE van een grote gedeelte van de mensen in AZIE. PLEASE CORRECTION IF ANY.!

 28. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Als het Nederlands Instituut voor Militaire Historie NIMH die foto van die tekende Gen. van Oyen, kan laten zien dan dienen ze ook het Instrument of Surrender met de handtekening van van Oyen te tonen. Problematisch is wel wie van Oyen opdracht gaf te tekenen, voor welke Staat tekende hij eigenlijk?

  Als dat pamflet uit Soerabaja waar is dan heeft van Oyen namens Indonesia, zeker de Republiek na 17 augustus getekend. Dus Nederland heeft al op die dattum de Republiek de jure erkend, dat is volledig nieuw voor me.

  De oplettende lezers zouden het originele document van de overgave van Japan dienen te lezen. Daarbij worden b.v.b. Australie en Nieuw-Zeeland als respectievelijk Commonwealth en dominion (dus niet kolonies) aangemerkt. Dat klopt ook want zij zij waren wel in oorlog met Japan dwz Japan had aan hen wel de oorlog verklaard, zoals ook door Lou de Jong wordt bevestigd. Als van Oyen had getekend, zou hij dan voor Indonesië hebben getekend?, waar staat dat?

  Dat Instituut NIMH gaat toch ook meedoen aan dat beruchte onderzoek , dat wordt wel huilen en lachen.

 29. van den Broek van een andere generatie zegt:

  citaat:…dat in afwijking wat gebruikelijk was bij een wapenstilstand, een Japanse burgerautoriteit en Min van Buitenlandse zaken Mamoru Shigemitsu de wapenstilstand als eerste ondertekende en daarna pas de militaire autoriteit, ” Dat is niet zo bijzonder, de keizer was nog steeds opperbevelhebber en werd vertegenwoordigd door een burgerminister. De generaal was zo zijn politieke ondergeschikte en tekende dus als tweede.

  Dat is wel bijzonder….Een overgave of instrument of Surrender is een militaire aangelegenheid. Als dhr Somers leest in welke functie de Japanse minister en de Japanse militair tekenden en dat vergelijkt met de geallieerde ondertekenaars (allen militairen ) gaat bij hem wellicht een lampje branden.

  De Japanse Minister moest niet voor niets namens de keizer tekenen. Als de keizer de opperbevelhebber was, waarom moest ook een Japans militair tekenen? De laatste was toch zijn militaire ondergeschikte? Ik heb dat bij eerder gelegenheden al uitgelegd, maar ik wil dhr Somers hartelijk bedanken dat hij mij gelegenheid geeft dat weer te doen.

  Let vooral op hoe de Franse vertegenwoordiger, de Gen. Leclerc, held van Parijs , tekende.

 30. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik zit op Javacafé en ik kan nu aan de bar van alles zeggen.

  De overgave van Japan in 1945 geeft duidelijk aan hoe scheef de Nederlandse verhoudingen in de Oost waren:

  Gen. van Oyen Commandant KNIL was in eerste instantie als Nederlandse vertegenwoordiger bij de Japanse overgave aangewezen. Aangezien De lt-GG van Mook geen opperbevelhebber was van de strijdkrachten in Ned. Indie, was daardoor de status van Gen van Oyen als commandant van het KNIL onduidelijk, een gebiedsdeel van het Koninkrijk dat een eigen leger had, was moeilijk aan de geallieerden uit te leggen. Ook daarom verving de Nederlandse regering Gen. van Oyen en wees VADM Helfrich aan als Nederlandse vertegenwoordiger bij de Japanse overgave. Helfrich werd tevens benoemd als commandant strijdkrachten in Ned. Indie. Amerikaanse bronnen geven aan dat Helfrich een senior officer was en CinC armed forces.

  De gebeurtenissen bij de Japanse overgave geven aan dat de status van Ned. Indie in de internationale verhoudingen geen betekenis had. Ned. Indie had weliswaar een eigen huishouding, begroting, rechtssysteem en wetgeving, de GG kon wel de Staat van oorlog afkondigen maar hij kon niet de oorlog verklaren aan een ander land . van Starkenborgh gaf wel in 1941 oorlogsverklaring af maar wel als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering in ballingschap. Ned. Indie had niet de status van dominion zoals Canada, Australie of New Zealand, die wel zelfstandig en soeverein deelnamen aan WO2 en ondertekenaars waren van de Japanse overgave, zie instrument of Surrender.

  Ned. Indie werd internationaal rechterlijk niet beschouwd als een Staat volgens de conventie van Wenen, het was meer een koloniale, administratieve eenheid, naar Frans voorbeeld un Departement Outre Mer DOM.

  Dat heeft wel verreikende en interessante consequenties!!
  Als Nederland aangesproken werd op haar verplichtingen in Ned. Indie, dan verwees zij altijd naar Indonesie als rechtsopvolger van Ned. Indie ., zo ook bij de Back pay kwestie
  Als ik mijn bovenstaand betoog uitdiep daarbij geholpen door wat handige advocaten van een andere generatie , dan kan dat afschuifargument van de Nederlandse Staat wel eens omgegooid worden . Daarbij breng ik in herinnering dat dit argument bij de rechtzaak van de weduwe Nasution- van der Have aan het begin van de 50er jaren door de Haagse Rechtbank is verworpen.

  Beschouw het voorgaande maar als borrelpraet.

  • Jan A. Somers zegt:

   Nog even wat prietpraat, ik hoop van mijn kant voor het laats (ik heb medelijden met uw buigingen, maar ja, ik ben zo klein): En iedereen was blij dat in de oorlog Helfrich veilig opgeborgen zat in Colombo. Al direct na de slag in de Javazee. Had hij niet bij de capitulatiebesprekingen moeten zijn? Dat is toch een taak van een opperbevelhebber? Net als Winkelman in Nederland, in plaats van koningin Wilhelmina? Maar Den Haag had hem gelukkig overgeslagen toen de GG zijn functie van opperbevelhebber moest overdragen aan de legercommandant en de waarnemend vlootvoogd. In Colombo kon hij het enige overgebleven schip van de GM, de Zuiderkruis, inzetten in onverantwoorde operaties. Net als in het begin van de oorlog met mijn vader was gebeurd. Even vergeten dat de Gouvernements Marine gedemilitariseerd was. En de legerleiding zat waar het allemaal moest gebeuren, Australië. In die tijd was Colombo ver weg. Maar Helfrich mocht wel bij de gezaghebber van de Zuiderkruis een lintje opspelden. Had hij wat te doen.

  • Wal Suparmo zegt:

   Uiteidelijk heeft de weduwe van Masdulhaq Nasution toch maar haar rechten verkregen na dat de Ned troepen ERROR IN PERSONA per abuis hem had dood geschoten ipv overste ABDUL HARRIS Nastuon de leger commandant.

 31. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik doe bovenstaand verhaal uit mijn hoofd al reizend naar Nederland. Ik weet niet of het verhaal. Iemand die dat altijd doet, wil ik bij voorbaat bedanken.

  Dat de GG van Starkenborg zijn militaire taken aan twee personen overdroeg is ook zo opmerkelijk. Door die tweedeling zullen wel coordinatieproblemen ontstaan zijn, maar voor enige coordinatie was het toch te laat. Ik dacht in Nederland de Gen. Winkelman opperbevelhebber van de strijdkrachten, alle strijdkrachten werd, maar verschil dient er te zijn.

  Misschien is het iemand ontgaan, maar ik heb het over 1945 e.v.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” voor enige coordinatie was het toch te laat.” Nee hoor. De KM was er niet meer, ze waren van Helfrich af (die was al veilig opgeborgen in Colombo), en bij de capitulatiebesprekingen kon met goed fatsoen de waarnemend vlootvoogd verstek laten gaan. Zo bleef de KM buiten de capitulatie. (daar was overigens niks meer te capituleren!). Bij het formeren van het team in Australië had Van Mook ook generaal Van Oyen daar naartoe gestuurd. Het commando van Helfrich betekende weinig meer dan een administratieve functie vanwege de afstand en de communicatieproblemen tussen zijn hoofdkwartier in Colombo en de stationering van het grootste deel van de Nederlandse strijdkrachten in Australië. In september 1943 werd daarom Generaal van Oyen benoemd tot onderbevelhebber in Australië, tevens waarnemend legercommandant van het KNIL.

 32. van den Broek van een andere generatie zegt:

  correctie,………maar ik heb hrt in mijn verhaal over 1945 e.v.

 33. van den Broek van een andere generatie zegt:

  In het Stedelijk Museum is een tentoonstelling over batikkunst. Nederlandse fabrieken produceerden met machines zoals de ”Javanaise” op monopolistische wijze voor de Indische markt textieltjes gebruikmakend van de batik- of wastechniek. Dat sloeg in Ned. Indië niet aan en de industrie verhuisde de aandacht naar Afrika.

  Zo is de Nederlandse fabriek Vlisco zo toonaangevend voor de produktie van dit soort batik op de Afrikaanse markt, dat over “Afrikaanse” wastechniek en zelfs over deze techniek als uitdrukking van Afrikaanse cultuur wordt gesproken.

  Is dit niet het oneigenlijk toe-eigenen van elementen van een andere cultuur en dit met superieure techniek en marketing introduceren in andere culturen de ultieme uitdrukking van neo-kolonialisme?

  • Indisch4ever zegt:

   neo-kolonialisme ?
   nahhhh interculturele relaties. Uitwisselen van mensen, goederen, kennis, inzichten , een geleidelijke integratie van culturen.
   Ik heb een samsung-tv. Samsung is een zuid-koreaans bedrijf en verkoopt veel in westerse landen .
   TV is toch een westerse uitvinding ? En lcd-systeem flatscreen is toch geen Koreaanse uitvinding?
   Is dit dan Koreaans neo-kolonialisme ? Ik denk het niet. Noem het maar voortschrijdend globalisatie

  • Wal Suparmo zegt:

   De grootste en de bekende uitvindingen zijn meestal door Westeners gedaan maat de deveopment en de veromalkingen door Aztatiaten die het beter kunnen doen..

   • Ron Geenen zegt:

    Het is veel makkelijker iets dat door een ander is uitgevonden iets te verbeteren. Daarbij worden ook heel wat kosten uitgespaard. Mijn nicht Nicole Geenen is vice-president van Mazda en controleert 16 staten in het westen van Amerika. Zij wist ook dat o.a. een nieuw model van Mercedes haast direct door een Aziatisch auto bedrijf wordt gekocht en uitelkaar gehaald. Alles wordt bestudeert en als nodig nagemaakt. En als Mazda dat doet, dan doen ze zeker het allemaal.
    Schaamteloos.

  • Ron Geenen zegt:

   @In het Stedelijk Museum is een tentoonstelling over batikkunst. @

   In de jaren 90 hebben de professoren Ann en John Sommerfield samen met Daniel en Meity Ungerer een 7 a 8 reizen gemaakt naar de Minangkabau mensen op Sumatra. Er is een complete study gemaakt van hun leven met als belangrijkste doel de ceremoniële batik kleden en hoe die werden gemaakt. Ook het waarom en de betekenis ervan. An en John zijn resp op 93 en 96 jarige leeftijd overleden. Ze hadden meer dan 100 kleden van de Minang mensen gekocht en die nagelaten aan het museum van de universiteit UCLA. Het is de grootste collectie ter wereld, werd mij verteld. Foto’s van de meeste batik kleden zijn te vinden in het boek “Walk in Splendor”

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik ken een Irene Ungerer die was ooit stewardess van de Garuda Indonesia was geweest en woont nu in Jakarta.Nog familie?

   • Ron Geenen zegt:

    Dat klopt. Irene is de jongste dochter van Judie Ungerer, die weer 11 jaar jonger is dan Daniel Ungerer. Hij is 90 jaar. Daan heeft naast een zus in Jakarta ook een zus in Nederland en haar dochter is/was ook stewardess, maar dan bij de KLM.
    Zowel Irene als de moeder zijn getrouwd en hebben nu natuurlijk een achternaam van hun echtgenoot. Daniel Ungerer is de echtgenoot van mijn nicht Meity. Haar moeder is namelijk Lucie Geenen, een oudere zus van mijn vader Eddie Geenen. We wonen ongeveer een 15 km van elkaar. Eigenlijk zijn alle Ungerer’s en Geenen’s afkomstig van west Sumatra, Padang, Padang Pandjang, Fort de Kock (Bukittinggi) en Sawahlunto.

   • Wal Suparmo zegt:

    Rantjak dilaboah Engku!

   • Ron Geenen zegt:

    Ik spreek geen Indonesisch en kan het ook niet vinden wat het betekend.
    Wel kan ik nog wel vermelden, dat ook mijn family van moeder haar kaant, namelijk de Chevalier ook overal in de wereld zijn neergestreken. In de eerste plaats wonen er heel wat in Siantar, maar ook vanwege werk een tiental in Jakarta. Daarnaast ook in de US. In Ca, waarvan ik weet, 11 gezinnen, verder in Nevada, Florida en New York. En natuurlijk ook in Nederland, Limburg en Brabant.

   • Wal Suparmo zegt:

    De fam MAETMANN komt ook uit Sawahloento.

   • Ron Geenen zegt:

    Ook de fam. Meetman ken ik. In Amerika wonen 2 broers. Een is een paar jaar geleden overleden. De ander woont nog in Texas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s