Verkiezingen

De media staan in het teken van de oorlog in het Midden-Oosten. Of dit consequenties heeft voor onze nationale verkiezingen valt te bezien. De meeste partijen reageren immers hetzelfde. Wat kiest Indisch Nederland?

Verkiezingsdebat College Tour 22 oktober 2023

 

Door Bert Immerzeel

Weet u al wat u gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen? Ik niet. Dat wil zeggen, natuurlijk weet ik op welke partijen ik niet ga stemmen, maar ik ben geen partijman en laat me nog graag beïnvloeden door de laatste media-oprispingen.

Om te beginnen, altijd fijn zo vlak voor de verkiezingen, heb ik de Stemchecker van de Volkskrant ingevuld. Om te kijken of ik de afgelopen jaren ben opgeschoven naar links, of naar rechts. Misschien word ik wel oud, je weet het maar nooit.

En, verrassend, ik kwam uit bij D66! Da´s nou niet de partij waar ik tevoren aan had gedacht. Dat laatste geldt natuurlijk voor heel veel andere partijen – er doen er wel negentien mee – maar daarvan wist ik van tevoren dat ik er geen ideologische band mee had. Misschien is D66 wel een soort heimelijke liefde, meestemmend met mijn eigen onwetendheid.

Achteraf kon ik mijn stemresultaat weer een beetje plooien door nog een keer door de verschillende vragen te lopen. Was ik nu wel écht voor een stikstoffonds? En waarom wil ik een nieuwe pensioenwet? Misschien miste ik wel achtergrondinformatie en zou ik anders gekozen hebben als ik meer had geweten. Maar da´s achteraf praten.

Stemmen doe je met je hart en met je verstand. Sommige kiezers laten zich erg leiden door hun eigen persoonlijke belangen, en anderen hebben alleen de wereld en misschien zelfs de hemel op het oog.

Hebben Indische mensen een eigen agenda bij de verkiezingen? Misschien. Rond de eeuwwisseling probeerde de Vrije Indische Partij (VIP) in de Tweede Kamer te komen, met een programma waarin veel aandacht voor gezondheidszorg, ouderenverzorging en sociale zekerheid. Het lukte ze niet, de partij werd opgeheven. Ondanks alle media-aandacht voor Indisch Nederland werd in de laatste tien jaar  geen nieuwe Indische partij meer opgericht.

Van Indische Nederlanders wordt wel gezegd dat ze meer dan gemiddeld rechts stemmen, en dus eerder uitkomen bij partijen als VVD, PVV en FvD. Hun eigen afkomst uit een samenleving met sterk raciale trekken, in combinatie met een aankomstgeschiedenis vol van discriminatie, heeft ze achterdochtig gemaakt naar nieuwe immigranten die het beter zouden hebben dan zij het ooit hadden. Zo gek is het dan ook niet dat ze er weinig moeite mee hebben dat ze zich in hun Tweede Kamercontacten laten bijstaan door vertegenwoordigers van anti-immigratiepartijen als PVV en FvD. En daar zelfs financieel door worden gesteund. Het doel heiligt de middelen, zal de achterliggende gedachte zijn.

Opvallend overigens, dat de Vrije Indische Partij een volledig, zij het wat vaag, programma presenteerde, met standpunten op alle belangrijke punten van de rijksbegroting, waar latere vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap slechts actie voerden voor rechtsherstel en compensatie. Of het nu via de volksvertegenwoordiging ging, of via de sociale actie, in beide gevallen was het zonder succes.

De Indische kiezer zal bij de bestaande partijen ook niet veel terugvinden van zijn wensen. Ik heb de partijprogramma´s van PVV en FvD doorgeworsteld om te kijken of er iets ‘Indisch’ instond, en dat viel heel erg tegen. PVV  meldt slechts dat excuses voor slavernijverleden en politionele acties dienen te worden ingetrokken, en dat een backpayregeling voor weduwen van KNIL-militairen dient te worden ingesteld. Waarschijnlijk een copy-paste van een eerder programma, want die backpay werd kort geleden door de Tweede Kamer afgeblazen.

Ook de FvD wil de excuses voor het koloniaal verleden intrekken. Verder geen woord over Indië, maar veel maakt het ook niet uit want het programma telt maar liefst 104 bladzijden vol met wensen, te veel voor zo weinig vertegenwoordigers.

En de BBB? En het NSC van Van Omtzigt? Ik heb er verder geen onderzoek naar gedaan. Het BBB is vooral een stikstofpartij, en het NSC heeft, nu ik dit schrijf, nog steeds geen programma.

Misschien wordt het tijd dat de Indische Nederlander zich in zijn stemkeuze laat leiden door niet-specifiek Indische thema´s die er ook toe doen, zoals klimaat, energie, volkshuisvesting, AOW en gezondheidszorg. Aan u de keus. Zelf weet ik het nog niet. Maar dat  kan morgen weer veranderen.

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

12 reacties op Verkiezingen

  1. Boeroeng zegt:

    Bert,
    Ik kan een peiling maken en die is te plaatsen op deze site.
    In het topic zelf of als reactie ook mogelijk, dacht ik.

    Ook plaatsen op indischever.nu ?
    Maar let wel….. de uitslagen zijn een indicatie hoe de lezers van Java Post en Indisch4ever overwegen te stemmen.
    Wees voorzichtig met concluderen dat alle mensen met een Indië-achtergrond zo zouden stemmen. Hooguit is er een vage conclusie te maken van ” in die richting overweegt men”

    • buitenzorg zegt:

      Beste Boeroeng,
      Dit in antwoord op mijn stelling dat ‘wel wordt gezegd’ dat Indische Nederlanders meer dan gemiddeld rechts stemmen? Ik betwijfel of een peiling hier daar iets over zegt, denk het niet. Mijn woordkeus geeft overigens al aan dat het niet meer is dan een veronderstelling.
      Evenzeer dank voor de suggestie.
      Bert

  2. Jean-Louis zegt:

    Tja op wie moet je nu stemmen. Gezien de toestanden in de wereld maak ik mij toch diepe zorgen. Waardoor ik mij laat leiden in mijn beslissing is, welke partij voor vrede is.
    Beide ouders hebben vreselijk geleden onder de Japanse bezetting en daarna de gewelddadigheden in de Bersiap.
    Een aantal weken had een politieke partij een motie ingediend , om Nederland het voortouw te laten nemen om vredesonderhandelingen in de oorlog in de Oekraïne in gang te zetten.
    Bij de stemming waren twee partijen voorstander van deze motie, de indiener en BVNL. Ik was helemaal gechoqueerd van deze uitslag. De tegenstanders van deze motie stemde voor wapenleveranties en geld om deze oorlog in gang te houden.
    Mijn keuze is snel gemaakt. Ik stem voor vrede.

    • Boeroeng zegt:

      Jean Louis, dat was een motie van de poetinsympathisant Baudet.
      Die had het over ‘ het opstarten van vredesonderhandelingen tussen de NAVO en Rusland om zo spoedig mogelijk een staakt-het-vuren te bereiken, ‘
      Maar de NATO-landen en Rusland zijn niet in oorlog met elkaar.
      Dat is al een reden om tegen te stemmen. Een andere reden is dat de motie over de hoofden van de Oekraïners heen gaat. Die worden genegeerd en de NATO-landen hebben geen zin daaraan mee te doen.

      Wat mij betreft kon de formulering zo:
      “het opstarten van vredesonderhandelingen tussen de Oekraïne en Rusland om zo spoedig mogelijk een staakt-het-vuren te bereiken, ”
      Dan kon ik er wel mee instemmen

      Tekst motie downloaden
      https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2023Z15682&did=2023D38284

      • Jean-Louis zegt:

        Beste Boeroeng , daar begint het weer met het vingertje wijzen. Putin vriend, dat is steevast het argument om het gesprek monddood te maken. Verdiep eerst in de geschiedenis . Ik begreep ook nooit de Russische progroms door de eeuwen heen. Ben op onderzoek gegaan. Ik zal u helpen , de Khazariaanse mafia. Khazaria voorheen Oekraïne.
        Vrede is meer dan ooit nodig. Vader veteraan WO2 Pacific.
        Onderscheiden met Krijg ter Zee, gevechten Oost-Java, Orde en Vrede en Nieuw Guinea . De angst voor oorlog liep als een rode draad door ons leven. Mijn vrouw uit Vietnam heeft daar de oorlog meegemaakt. Zij leeft met angsten voor WO3 en dat is niet onterecht.
        Daarom stem Wijs , stem met je hart en stem voor VREDE.

      • Boeroeng zegt:

        Jean Louis,
        Baudet is een aanhanger van de terreur van Poetin
        Hij is vóór de oorlog in de Oekraïne.
        Zie de video op 18 seconden waar hij zegt: “en daarom dat ik zo enthousiast ben over wat Rusland doet in de Oekraïne”

      • Jean-Louis zegt:

        U snapt het werkelijk niet. Het gaat over VREDE. Een hele generatie jongeren die verdwijnt opdat de NATO de Minsk akkoorden 5 maal heeft overtreden en oorlogen zijn gestart, Oekraïne, Armenië , Kosovo, Taiwan en nu de Gaza. Hiervoor Afghanistan, Syrië , Irak, Lybie en Servië. Allen proxy oorlogen. Moeten onze jongeren naar een oorlog gestuurd worden, die niet onze oorlog is.
        Het gaat om wat je stemt., voor VREDE of OORLOG . Ik weet het wel.
        Thuis hadden mijn ouders koffers op zolder staan. Om te vluchten, in de kruipruimte hadden mijn ouders tientallen kilo’s rijst en tientallen blikken met groenten opgeslagen. Allemaal als de oorlog uitbreekt.
        Dus nogmaals Stem Wijs en stem met je hart. Stem voor Vrede.
        Wat heb je aan klimaat, huisvesting en andere hete items, als alles kapot geschoten wordt. Munitie met verarmd uranium wordt in de Oekraïne gebruikt. En daar komt ons graan vandaan.

      • ronmertens zegt:

        @Jean-Louis; ‘stem wijs, stem voor vrede etc.’- Doet mij denken aan Indië aug.1945; toen ook Nederland, net bevrijd van de nazi’s, voor dezelfde keus stond. Het koos voor oorlog!
        Met de smoes; Indië bevrijden; rust en orde! En het resultaat….?

  3. Boeroeng zegt:

    Er is een peiling, ingevuld door een meerderheid van Indische komaf:
    UItslag: PVV (24) zit VVD (25) op hielen. NSC (21), GroenLinks/PvdA (20) en BBB (15)

    UITSLAG: PVV (24) zit VVD (25) op hielen. NSC (21), GroenLinks/PvdA (20) en BBB (15) complementeren top 5

  4. Boeroeng zegt:

  5. Boeroeng zegt:

    Peiling stand 26 nov 10.30
    Lezers van Indisch4ever hebben 22 november gestemd voor een kleine meerderheid van rechtse partijen in de Tweede Kamer.
    Maar PVV, VVD, NSC,BBB, CDA krijgen samen geen 76 zetels. Wel met SGP erbij
    De lezers hebben dus minder rechts gestemd dan alle Nederlandse kiezers
    GL/PvdA en de PVV strijden om de 1e plaats

    Tweede Kamer, hoe stemden de lezers ?


  6. Boeroeng zegt:

    100 lezers van Indisch4ever kozen op 22 november opvallend anders dan de Nederlandse kiezers.

    Peiling 22 nov verkiezing na 100 stemmen.

Plaats een reactie