Mateloze verbijstering

Op 3 oktober 2023 werden in Amsterdam twee nieuwe boeken gepresenteerd uit het onderzoeksprogramma ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945 – 1950.’ Publicatie van het deel ‘Talen van geweld’ van Remco Raben en Peter Romijn was voor de eerste aanleiding om nog een keer terug te kijken en na te denken over wat al dit onderzoek nu werkelijk had opgebracht. Een eerlijk en openhartig relaas.

De covers van beide besproken boeken.

Door Remco Raben

“The novel is the only place for a great many of life’s truths. Because it is only in fiction that certain facts can be held up to the light.”

Ik moest aan deze zinnen van de Chinese schrijver Yan Lianke denken – het zijn de openingswoorden van zijn roman Serve the people! – nadat ik in de nacht van 3 september de computer dichtklapte. Ik had net de laatste punt gezet achter de blurb voor het boek Talen van geweld, dat ik samen met de onovertroffen Peter Romijn had geschreven. Op de dag af had ik er vijf jaar aan gewerkt. Maandag 3 september 2018 was ik mijn onderzoek begonnen.

Hoewel ik de afgelopen jaren nogal heb nagedacht over het nut en nadeel van ons onderzoek, diende de vraag zich nog eens in volle sterkte aan toen het hele zwikje naar de drukker was gegaan. Er is de afgelopen jaren zo ongelofelijk veel geschreven over het Nederlandse militaire optreden in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, dat je je gaat afvragen of al die woorden wel nodig waren. Een presentator zei me bij het verschijnen van het slotboek van het onderzoekprogramma ‘Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië’ in februari 2022 dat hij het allemaal wat ‘massief’ vond. Al die studies die maar herhalen hoeveel geweld de Nederlanders gebruikten. Het is in zijn herhaling inderdaad wat kolossaal – maar in zijn verschrikking ook. Tegen de hardhorendheid van Nederland moet er hard worden geroepen.

Belangrijker is de vraag of die massieve reeks, naast de evidente waarde van de boeken, niet ook een paar kansen heeft gemist. Is het verhaal nu gekanteld? Staan we in een andere verhouding tot onze eigen en de Indonesische geschiedenis? Weten we structureel meer dan pakweg zes of zestig jaar geleden? Hier is het antwoord ja maar vooral nee. Ongetwijfeld zijn er veel nieuwe details boven water gehaald – denk aan de rechtspraak, de martelingen, het gebruik van artillerie. Ze hebben onze kennis over de oorlog aanzienlijk vergroot. Aan de andere kant zien we op wat hoger begripsniveau echter vooral een herhaling van zetten, een voortzetting van het discours dat al sinds de jaren veertig dominant is in Nederland. Hoe erg was de oorlog? Hoe frequent was het geweld? Voor Indonesiërs is dit een nagenoeg lege exercitie. Waar je in Indonesië ook komt, de herinneringen aan het Nederlandse optreden zijn overal aanwezig en overal zijn de sporen van het geweld in de vorm van grafvelden en monumenten zichtbaar. Maar Indonesiërs wordt weinig gevraagd, en ook in dit programma en ons boek kwamen ze er karig van af. Bovendien wordt hun stem in Nederland zelden echt serieus genomen.

Een van de zwakke elementen van het onderzoek – het staat vreemd uit het toetsenbord van de historicus en gewoonweg vals uit dat van iemand die net een ruwe 500 bladzijden binnen het programma heeft geproduceerd – is de sterke afhankelijkheid van de geschreven bronnen en dan vooral die uit Nederlandse archieven. Niet dat bronnenonderzoek op zich verkeerd is, maar al vele decennia putten Nederlandse historici uit de archieven die Nederlandse militaire en civiele bestuurders hebben aangelegd. Zoals Peter Romijn en ik in ons boek betogen, werkt die afhankelijkheid van deze bronnen – die in feite de constructies van de Nederlandse oorlogsinstanties zijn – zowel verhelderend als verhullend. Het eerste omdat er gewoonweg veel in te vinden is. Het laatste omdat wie schrijft en bewaart ook narratieven en stiltes creëert. Wat de archieven wel haalt, heeft ons discours sterk en blijvend bepaald. We praten als het ware nog steeds in de termen waarin die archieven zijn opgesteld. Hoe erg was het geweld, hoeveel oorlogsmisdaden waren er, was het geweld structureel of alleen ‘exces’? Bovendien werd en wordt de Indonesiër nauwelijks iets gevraagd dus zitten we vooral in onze eigen vuile navel te staren. Hoewel ik heb geprobeerd af en toe wat nieuws te zeggen, ben ik me ervan bewust dat de zwaartekracht van het Nederlandse discours ook aan mijn werk getrokken heeft.

Al dit is slechts aanleiding. Voor wie het hele onderzoek soms wat veel is, is er de literatuur. Romans bewegen waar de historische bronnen niet gaan en roepen vragen op die buiten de gedocumenteerde geschiedenis vallen. Een boekje dat me lange tijd was ontgaan, en aan de literatuur te zien aan velen met me, is de novelle van Jan Varenne, Eer de haan kraait….. uit 1969. Ik pikte het een jaar of wat geleden voor vier euro bij een antiquariaat op en het trof me bij lezing als een hamerslag. Hier staat in het bestek van 118 pagina’s een gecondenseerde versie van het Nederlandse legeroptreden in Indonesië. En het brengt ons dichter bij de beleving van een Nederlandse soldaat dan welke historicus ook kan komen.

Ik las het als een oertekst. Alles wat er na dit boekje geschreven is en wordt, is ongetwijfeld genuanceerder en uitgebreider, maar in kale essentie staat het verhaal er al sinds 1969. Niet in de Excessennota uit dat jaar, dat het geweld wel zichtbaarder maakte maar niet verklaarde en in haar selectiviteit en framing zelfs verhullend was. Maar wel in deze sobere 118 bladzijden.

De schrijver, Jan Varenne, heette in het echte leven Jan van Waveren (1928-2011). Hij was een van Nederland’s grootste muziekimpresario’s en voorvechter van de klassieke kamermuziek. Maar dat was pas later, lang na de val van Indië en de geboorte van Indonesië. Van Waveren vocht het laatste oorlogsjaar op Java en had vlak na zijn terugkeer uit de oorlog al een manuscript klaar, veel dikker dan de novelle die hij er later van maakte, maar kreeg het niet aan een uitgever gesleten. Het verscheen uiteindelijk in 1969, ongetwijfeld in het kielzog van Joop Huetings openbaringen in het televisieprogramma Achter het Nieuws, toen er plotseling een markt bleek te zijn voor militaire onthullingen over de vuile oorlog in Indonesië. Varenne’s novelle verscheen haastig bij de uitgeverij Paris, waar het in zijn langere incarnatie al dertien jaar eerder was aangeboden.

De ondertitel luidt Een serdadoe soesoe tussen de peloppers op Java, oftewel een melksoldaat tussen de revolutionairen. Dat serdadoe soesoe is volstrekt on-Indonesisch, want elke Indonesiër denkt bij het woord susu, dat niet alleen melk maar vooral ook borst betekent, aan een vrouw. Het was de naam die KNIL-militairen aan de jongens (van de Koninklijke Landmacht) uit Nederland gaven. Het is ook een ironische verwijzing naar de gevoelens van vervreemding van de witte soldaat in Indonesië. De hoofdpersoon, Jenver genaamd, wandelt over de sawadijken en rond het kamp als een cro-magnonmens in de P.C. Hooftstraat: in, zoals hij het zelf stelt, ‘mateloze verbijstering’.

Ver van de (beleefde) werkelijkheid dwaalt de novelle niet af. Ze is onverbloemd autobiografisch. Een lange proloog en enkele intermezzi maken dat duidelijk. Volgens Varenne heeft het boek een ‘half-bakken romanvorm’, maar een roman mag het niet heten. De hoofdstukken bieden weinig ontwikkeling. Ze zijn meer het verslag van een reeks belevenissen en observaties gedurende ruim een jaar soldaat spelen onder de Indonesische hemel.

Van Waveren arriveerde in december 1948 op Java en diende er als huzaar in de 7 December Divisie. In de hachelijke maanden na het Nederlandse offensief moest de streek worden gezuiverd en moesten konvooien worden beschermd. In dat ene jaar heeft hij, zo schrijft hij in de proloog, 10 tot 15 kampongs zien en doen branden en 45 tot 50 gevangen Indonesiërs zien executeren. (p.8, 10) Het meeste geweld, zo blijkt uit de novelle, was kleinschalig. Mannen werden opgepakt, hardhandig verhoord, vermoord. Groepjes gevangenen werden voor de koplampen gezet en geëxecuteerd. Als er een dorp was omsingeld, werd op alles geschoten wat het dorp uitkwam. (p.8, 103)

Hij beschrijft martelingen, executies, beschieting van willekeurige Indonesische bewoners, plunderingen en strafexercities. Slechts in geheel geschoonde vorm werd verslag van de acties gedaan, waarbij alle verwijzing naar onoorbaar of misdadig optreden werd vermeden. Op de post wordt in codetaal gesproken als er gevangenen moeten worden afgemaakt. Als er twee mannen uit een dorp zijn gehaald die geen informatie kunnen of willen verschaffen, meldt de luitenant: ‘Enfin, gewone procedure maar, vanmiddag op de routinepatrouille.’(p.34) Het kwam ook slechts in geheimschrift in de patrouilleverslagen terecht: ‘De gevangenen, zo en zo, bij ontvluchtingspoging neergeschoten.’(p.35)

Deze codering en verhulling is eigenlijk precies zoals Peter Romijn en ik beschrijven in de militaire hoofdstukken van onze Talen van geweld, alleen is Varenne’s verslag veel krachtiger en evocatiever, authentieker ook omdat het uit de mond van een deelnemer komt. De novelle komt veel dichter bij de soldaat en bij de absurditeit van de oorlog dan de boeken van ons historici die uit de meestal ambtelijke bronnen aan elkaar geplakt zijn. De novelle geeft niet alleen inzicht in het denken en doen van de militair, maar maakt ook de gang van zaken bij patrouilles, zuiveringen en executies begrijpelijker. ‘De gangbare theorie over gevangenen was, dat berechting niet mogelijk was. Ten eerste viel er niets te bewijzen, ten tweede was het effect van gevangenen naar Bandoeng te sturen nihil want ze konden ze daar niet hebben en ze werden dan zomaar weer los gelaten en dan kwamen ze gewoon weer terug. De oplossing was dood schieten of vrij laten. Er werden er vele doodgeschoten.’ (p.9)

Het is dus geen mals boekje. Sterker nog: ik ken geen literair werk dat de oorlog in zijn verbijsterende logica en tegenstrijdigheid zo dichtbij brengt. Eer de haan kraait…. is een van de sterkste soldatenmemoires die uit de Nederlandse oorlog in Indonesië is voortgekomen. Het is misschien ook wel zo’n krachtig boek omdat het verre van perfect is. De interpunctie rammelt en niet alle overpeinzingen zijn even strak geformuleerd. De kracht van de novelle zit in de combinatie van de kleine horizon en de grote implicaties. We zien de oorlog en alle verschrikkingen van dien door de ogen van Jenver. Maar zoals Varenne schrijft, is het de vraag of het elders zoveel anders was. (p.10) Het boekje vertelt eigenlijk alles wat Nederland tijdens de oorlog niet had willen weten, wat verantwoordelijke militairen, bestuurders en politici moedwillig hebben verdonkeremaand en waar sommigen in Nederland nu nog steeds niet helemaal aan lijken te willen.

Hoewel Varenne het geweld veroordeelt, is Eer de haan kraait…. geen eenvoudige aanklacht. Het mooist en pijnlijkst is Varenne als hij het over zijn eigen zwijgen heeft. Hij kijkt en ziet, grijpt niet in, zorgt dat hij bij de groep blijft. ‘Bij Jenver’, zo schrijft Varenne in zijn inleiding, ‘wint de groep het steeds’. (p.5) ‘Erbij te horen, dat is het.’ (p.47) ‘Ik heb het in mijn leven nooit zo goed gehad, als in dat peloton. Als in moeders schoot.’ (p.26) Hij protesteert niet als zijn luitenant een gevangene martelt, maar neemt nog een slok limonade en loopt weg als het hem teveel wordt. Zelf had hij geluk, naar eigen zeggen althans, niet voor de keuze gesteld te worden iemand te moeten executeren. ‘Ik heb me wel redelijk kalm gedragen, daar kon ik niets aan doen, want ik zat niet op een plaats die van me eiste beslissingen te nemen, waaraan andere mensen doodgaan’. (p.102)

Toch laat Varenne zien dat er nog hele andere normen waren dan die van zijn groep. De spanning die dat oplevert, stond aan de basis van deze intrigerende en, hoewel we nu zoveel van het Nederlandse geweld kennen, onthutsende novelle. ‘De motivering voor het schrijven was de mateloze verbijstering. Niet zozeer om de zinneloze excessen en de moeiteloze metamorphose van geregelde kerkgangers, goedmoedige dorpelingen, telgen uit regentenmilieu’s en solide socialisten tot vanzelfsprekende ‘bij-ontvluchtingspoging-neerschieters’. Verbijstering vooral om te ontdekken, dat moraal alleen geldt binnen de eigen kolonie ratten.’ (p.5)

Zou een historicus zoiets geschreven kunnen hebben? Overigens is het boek nauwelijks meer tweedehands te vinden. De hoogste tijd voor een heruitgave. Bij aankoop misschien een gratis deurstopper van 500 pagina’s voor de al dan niet noodzakelijke context.

 

 

Deze tekst werd eerder gepubliceerd op de persoonlijke Facebook-pagina van Remco Raben, 1 oktober 2023.

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

81 reacties op Mateloze verbijstering

  1. Kees Van Riet zegt:

    Boekje, ALBERT VAN DER HOOGTE, “HET LAATSTE UUR”, (kroniek uit het na-oorlogse Indonesie, 1953 Contact-Amsterdam).

  2. Rob Alberts zegt:

    Dat wat eerst Nederlandse trots vertegenwoordigt blijkt steeds meer te bestaan uit schaamtevolle mistoestanden.

    Het is goed om dit te beschrijven en vooral te bespreken.

    Vredelievende groet,

    • ronmertens zegt:

      @RobAlberts; ‘schaamteloze mistoestanden etc.’- Al vanaf JP.Coen 1619, wiens slogan was; handel=oorlog en oorlog=handel(!), die toen de Banda bevolking uitmoordde ; buskruit wapens tegen steekwapens/pijl en boog. Tot een algehele onderwerping van de archipel; ‘daar werd iets groots verricht’ meldde onze geschiedenis boeken!

      • Cdlv zegt:

        Banda was 400 jaar geleden..en daar waren naar zeggen 15.000 casualties. Wat zowieso een stuk minder is dan de 5 miljoen mensen die in recente jaren zijn afgemoord door het Indonesische leger.

        Ga je dit nou echt menen? Denk jij dat JP Coen na een lange reis per boot om de halve wereld, overal met open armen ontvangen werd ofzo. Wtf. Ben je ooit op the Sentinel islands geweest. Zodra een buitenlander daar aankomt wordt hij gelyncht..zo ging dat destijds. Of jijzelf eraan, of de ander.. maw instant hostility en Coen was destijds sterker vanwege zijn wapens. Anders had niemand dit ooit na kunnen vertellen..kun je 400 jaar later wel zielig gaan doen..maar dat doet ECHT geen recht aan deze geschiedenis.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv.; ‘recht aan de geschiedenis etc.’- Coen eiste het alleenrecht op de inkoop van notenmuskaat.
        Tegen door hem vastgestelde/bepaalde prijzen. Tuinen, die weigerden cq. verkoop aan derden, werden met scheepsgeschut gebombardeerd! – Recent 5 miljoen door het Indonesische leger gedood? Last van tropenkolder?

      • Cdlv zegt:

        Volgens mij heb jij last van Tropen KOLDER.
        Het Indonesische leger heeft in de afgelopen decennia wel meer dan 5 miljoen mensen afgemoord. Dit kun je gewoon researchen of Googlen. De Bersiap, East Timor, West Papua, Aceh, Maluku ,1946 Sumatra massacres, 1963 Kalimantan massacre en 1965 GENOCIDE etc etc. Alleen al in 1965 zijn er naar schatting 3 miljoen door TNI afgeslacht.
        Waar heb jij last van..je hebt echt alleen maar Jakarta propaganda gelezen waarschijnlijk.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘tropen kolder etc.’- Sumatra 1946; bersiap! Nederland verloochende het dd. 24/9-1941(!) ondertekende Atlantisch Handvest(voorloper VN);’elk volk heeft het zelfbeschikkingsrecht’! Bij het 1e. gesprek; moh.Hatta en vd.Plas(ass.van vanMook (verboden door den Haag); geen zelfbeschikkingsrecht= geen merdeka. Dus amok= bersiap! En wij/ik (vrouwen, kinderen en oudjes; links gelaten in de Japanse tijd) buiten de beschermde(!) kampen werden het doelwit van de woedende meute; dood aan de Belanda’s! *Nederland lokte de bersiap uit! Hopende de dat Britten zouden ingrijpen( zoals in Soerabaja waar door provoceren met de gehesen driekleur de hel losbrak)- East Timor, Papua, 1965 etc. wat heeft dat met onze(!) Indische geschiedenis te maken? Dat waren/zijn als indertijd( Aceh, Lombok, Bali etc.!): opstanden tegen het wettige gezag. Wij noemden het pacificeren(= vrede brengen ten koste van duizenden doden) *Goed voorbeeld doet volgen…..helaas.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘tropenkolder 2 etc.’- 1e gesprek met de Republiek dd. 4/10- 1945 Batavia tussen moh.Hatta en van der Plas! Geen zelfbeschikkingsrecht= geen merdeka. Waarna op 5/10 Soekarno een voedselboycot afkondigde tegen alles wat met Nederland te maken. En de ellende kwam over ons heen; molest, moorden etc. – Wij buiten de beschermde kampen, die nb. in de 4 jaar Japanse tijd tussen hen in vertoefden, vijandig doch links gelaten, werden geslachtofferd(!) door Nederlands provocerend beleid; Soekarno, de collaborateur, voor het tribunaal etc. Dankzij onze kokkie, die ook gevaar liep; maar net deed of het voedsel voor haar zelf was, bleven wij in leven.

      • Cldv zegt:

        Ik kan niets maken van je wartaal.
        SORRY en heel veel sterkte met alles!

      • Cldv zegt:

        Je kan het massa geweld van Soekarno en pemudas blijven goedpraten. Maar realiseer je dat deze Javaanse Diktator het archipel tot een kunstmatige hegemonie heeft afgemoord. Weigerde autonomie te geven aan andere eilanden. Sterker nog de historische Leiders heeft laten afmoorden zoals in Sumatra en Kalimantan. Zodat alles onder Javaans bewind kwam.

        De post-independence genocides laten nogmaals zien waartoe de Javaanse Diktators in staat zijn.
        De Bersiap is geen “geisoleerd” incident, ver van dat zelfs!
        Wist u bijvoorbeeld dat de zgnd. “Held” Sutomo in 1965 als leider van ANSOR wederom genocide op “communisten” en religieuze minderheden heeft gepleegd. Een multi-recidivist dus.

        Proberen alles op Nederland te framen en 0.0 transparantie geven, dit is een heel effectieve PROPAGANDA methode van Jakarta. Al vele decennia.

        As much as Jakarta’s power grows, so does the PROPAGANDA.
        Je bent iig gewaarschuwd.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘Javaanse dictator etc.’- Mi. is dat niet Bung, maar onze GG met zijn exorbitante(!) rechten; die zonder enig proces Inlanders naar een concentratie kamp Boven Digoel zond. Een malaria gebied waar men vanzelf tot gekte kwam en stierf! Ned. Indië, was een politie/fascistische (!) staat met een PID(politieke inlichtingendienst) die alle gangen van een ieder na ging; art.153 bis; ‘degene die in woord en daad zich uitspreekt tegen de overheid tot een maximale straf van 6 jaar veroordeeld kan worden’! – Genocide= een volkeren(!) moord. In de jr.’60 werden communisten; dus NIET een ander volk(!), vermoord. En dat werd geïnitieerd/met medewerking van de VS/Cia !!!- Hoezo Jakarta propaganda? Met modder gooien naar Indonesië; wegens het debacle?
        Gewoon een nuchtere kijk op ons verleden!

    • ronmertens zegt:

      @RobAlberts; ‘ brief van een jonge etc.’- Gepubliceerd in de Wending; maanblad voor Evangelie, mei 1949: ‘de oude generatie van Nederland is voor een groot deel Christelijk. En zij theoretiseert. Niets uit oogpunt van liefde, die zij toch moet kennen en behoort toe te passen. Die generatie praat misschien over God, maar de daad blijft oneindig ver ten achter bij het woord. Dat volk dat rustig toelaat dat wij gedaald zijn tot Duits(!) peil en dat toelaat dat, opgezweept door Elsevier(!) en consorten, 100.000 jongeren met een rustig gezicht kampongs verbranden, mensen neerknallen. Dat is een aanfluiting voor iedereen die iets goeds wil doen. Kletsen, dat kunnen wel. Vier jaar geleden ratelden hier Japanse mitrailleurs. Nu de onze……’!

      • Cldv zegt:

        Fantastische dramatische vertoning (zonder enige nuance) u kunt zo meedoen on stage met Van Reybrouck et al.

        Vergeet u nu gemakshalve weer het geweld van de Indonesische ultranationalisten te benoemen..? Over de echte ‘cijfers’ valt een hoop te betwisten aangezien deze ‘data’ rechtstreeks vanuit Jakarta is overgedragen. Zonder onafhankelijk (terrein) onderzoek. Daar heeft de Indonesische overheid namelijk nooit toestemming voor gegeven. Maw:
        we worden geacht de Indonesische data blind te vertrouwen.

        Tot ziens! En sukses met alles.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘dramatische vertoning etc.’- Uit een brief (Ned.inst. voor militaire historie, Den Haag) van een dienstplichtige HCK , Celebes jan.1947; ‘er bleken 25/30 Indon. mannen op de grond in het veld in het gras te knielen, de handen op de rug geboeid. Door de lichtte ochtendnevel hoort hij mitrailleurs ratelen. De geknielde personen zijn lijken geworden. Dan komt er nog een groep, die naast de lijken plaats moeten nemen; met zijn 2en achter elkaar naast de rij lijken. Dan worden ook zij neergemaaid. Daarna gaan de DST na de salvo langs de lijken om te zien of ze werkelijk dood zijn. Enkelen krijgen nog een genadeschot. Dan valt het op, dat een militair zijn banjonet of dolk tussen de ribben van de neergeschoten lieden diep en het hart drukte en toen nog draaiende bewegingen ermee maakte’.

  3. Cor Kruk zegt:

    Kees, is dat een gelijkwaardig boek als voornoemd Eer de haan kraait….. van Jan Varenne? Al vrij snel gepubliceerd na 1949 indien 1953.

  4. Cldv zegt:

    De grootste nonsense …we kennen de Indonesische Ultranationalisten propaganda wel! Tijd om de andere kant van het verhaal te belichten. Het FEIT dat Nederland de eilanden heeft geprobeerd onafhankelijkheid te maken tov Jakarta en Sukarno. (Youtube: 1946 East Sumatra Massacre) Dat Sukarno het Archipel tot een kunstmatige hegemony heeft afgemoord. Om zijn “Indonesia Raya” te creeren.
    De ultranationalistische Javacentric propaganda kennen we nu wel!
    Tijd om alle andere perspectieven te belichten en kritisch na te denken..

    • ronmertens zegt:

      @Cldv; ‘andere perspectieven etc.’- Welke kritische /noem ze?

      • Cldv zegt:

        Die zijn er zeker. Maar niet georganiseerd en gesubsidieerd zoals de Javaanse propagandisten. De meeste slachtoffers kiezen ervoor door te gaan met hun leven en hier niet meer aan te komen. Wetende dat de Indonesische propaganda machine veel machtiger is. Hence the mental abuse can continue without further scrutiny.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘een kunstmatige hegemonie uitgemoord etc.- Dat deed Nederland met ca. 500 oorlogen(!) in.300 jaar! Werden sultanaten, koninkrijken van de gehele archipel met superieure wapens bloedige onderworpen; onder het bestuur gebracht. Al in okt.1928 zwoeren alle jongeren van alle eilanden(!) de eed; één volk, één land Indonesia! (Zo zijn wij; uit 7 provinciën ook ontstaan) ~In 1945 braken op alle (belangrijke) eilanden merdeka opstanden uit; Indonesia never again the life and blood of any nation! Alle kreten/opschriften werden in het Engels gesteld om de gehele wereld te bereiken. En de wereld koos voor Indonesië; het 1e land dat na de wereldoorlog zichzelf(!) onafhankelijk verklaarde. Een meesterzet! En wij hadden het nakijken.
        note; in wezen heeft Nederland zelf het Indonesisch nationalisme(!) laten ontstaan. Een volk dat bezet/onderdrukt wordt vormt een eenheid!

      • Cldv zegt:

        Dat Narratief staat inderdaad overal zo geschreven in de Jakarta propaganda boekjes. For the record ik ben zelf geboren en getogen in S’pore en alles wat in Indonesische propaganda boekjes staat wordt hier (in de SE realm) met een hele grote korrel zout genomen. Hetzij in de prullenbak gegooid.

        A) het grootste gros van de Sultans en Rajas konden voortbestaan onder Nederlandse behind. De Johor-Dutch alliance heeft zelfs de Melaka Sultan gered tegen de Portugezen.
        Het opportunistische uitmoorden van Sultans, (verkrachten van hun dochters etc.) is tijdens de Bersiap tot aan de jaren zestig uitgevoerd door de ‘communistische’ Pemudas van Soekarno. Alles om het hele archipel te onderwerpen aan de Java diktatuur onder het mom van ‘Indonesia Raya’.

        De Konfrontasi was hier een culmination van. Daarna werden de door Sukarno geinitieerde oorlogen met Malaya, S’pore en Brunei voorkomen mbv de Commonwealth alliance. De bloedige annexatie van Papua, Timor, Aceh etc gingen echter gewoon door aangezien deze gebieden geen internationale bescherming genoten.

        Sterkte met alles. Don’t let the Jakarta propaganda take over your rational thinking capacity.

      • wanasepi zegt:

        “Don’t let the Jakarta propaganda take over your rational thinking capacity.”
        What rational thinking capacity?
        Als men haat heeft aan de Blanda en toch het liefst in Blanda land wil wonen dan is er geen rational thinking.
        A. Olive

      • Cldv zegt:

        @A. Olive

        “Als men haat heeft aan de Blanda en toch het liefst in Blanda land wil wonen dan is er geen rational thinking.”

        Good answer en mee eens!

      • ronmertens zegt:

        @CLdv/A.Olive; ‘rational thinking etc.’- Oorzaak; en gevolg! Gevolg zonder oorzaak bestaat! Zo dus ook: zomaar bersiap?
        De haat/molest mij en familie overkomen(Ambarawa 0kt.1945) is door Nederlands beleid; oa. Soekarno etc. voor het tribunaal ontstaan. Een stupide beleid van; Romme, Drees sr.,Beel ea. hebben een complete oorlog laten ontstaan, waarbij ca.200.000 Indonesiërs(hoofdzakelijk burgers) en ca.6000 Nederlanders het leven lieten. Met als duidelijk afloop: een echec! – JAAvDoorn; De laatste eeuw van Indië 1996(!); ‘het debacle van de politiek (!); de militaire acties, die duizenden Nederlanders en Indonesiërs het leven lieten, bleken zinloos te zijn’! Al in in 2005 betoogde min. Bot; ‘we stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Met bevestiging door de recente excuses van de koning en min.pres.Rutte. En die wonen, net als ik, nog steeds in Belanda land!

      • ronmertens zegt:

        @CLdv/A.Olive; ‘rational thinking etc.’- Oorzaak; en gevolg! Gevolg zonder oorzaak bestaat! Zo dus ook: zomaar bersiap?
        De haat/molest mij en familie overkomen(Ambarawa 0kt.1945) is door Nederlands beleid; oa. Soekarno etc. voor het tribunaal ontstaan. Een stupide beleid van; Romme, Drees sr.,Beel ea. hebben een complete oorlog laten ontstaan, waarbij ca.200.000 Indonesiërs(hoofdzakelijk burgers) en ca.6000 Nederlanders het leven lieten. Met als duidelijk afloop: een echec! – JAAvDoorn; De laatste eeuw van Indië 1996(!); ‘het debacle van de politiek (!); de militaire acties, die duizenden Nederlanders en Indonesiërs het leven lieten, bleken zinloos te zijn’! Al in in 2005 betoogde min. Bot; ‘we stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Met bevestiging door de recente excuses van de koning en min.pres.Rutte. En die wonen, net als ik, nog steeds in Belanda land!

      • wanasepi zegt:

        “Met bevestiging door de recente excuses van de koning en min. pres. Rutte en die wonen , net als ik, nog steeds in Belanda land!”.
        Good try but no sigar.
        Heer Mertens waarom vergelijkt u uw keus om in Belanda land te blijven met die van politicus die nevenmotieven hebben en er niets van menen.
        Wat is uw bijbedoeling om in Belanda land te blijven?
        A. Olive

      • ronmertens zegt:

        @A.Olive; ‘die neven motieven hebben etc.’- Onze koning en onze premier niets van menen? Na het volledige de-kolonisatie onderzoek met al door ons daar gepleegde gruwelijke oorlogsmisdaden? Met respect kijk terug op een geschiedenis van een onderdrukt volk, dat na meer dan 3 eeuwen(!) zijn onafhankelijkheid verkreeg. Onder aanvoering van Soekarno/Hatta, die met tomeloze(!) inzet, onder de moeilijkste omstandigheden( verbannen, in het gevang, Japanse bezetting revolusi, etc.) het volk tot eenheid bracht en….onafhankelijkheid! – Zie de tv.serie Indonesia roept dl.7; waarin een glorieuze intocht volgde, toen Ned. troepen in Juli’48 de stad Djokjakarta wederom moesten verlaten. En de opa van presentator Hans Goedkoop; zoals hij dat in de serie vermelde, de gifbeker helemaal moest opdrinken!

      • wanasepi zegt:

        Heer Mertens, de apology tour van uw koning en min. pres. Rutte was gemaakt met het oog op handel met Indonesia.
        Zoals vele politicus hier in Amerika zeggen: “It’s the economy, stupid”.
        A.Olive

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘gros van sultans en radja’s etc.’- Zij, en ook diegenen die meewerkten/heulden met de Belanda’s werden tijdens bersiap vermoord!

    • Cldv zegt:

      Bent u wel helemaal toerekeningsvatbaar?

      Sukarno heeft Indonesia tot een kunstmatige eenheid AFGEMOORD waarbij hij o.a de PKI geinstrumentaliseerd heeft de Lokale leiders/Sultans en oppositie te vermoorden. Dit zijn de feiten..dit is hoe de geschiedenis wordt herrinnerd OUTSIDE de echo-chambers van Sukarno-idolators en Javacentristen. Dit is waarom het uiteindelijk uitliep op de 1965 anti-PKI genocide. Dit is de reden waarom Maleisie, S’pore en Brunei ANTI Sukarno waren en het tot een Konfrontasi kwam!!!

      Veel sukses met je anti-Blanda drama en half-baked ideologische pro-Sukarno geleuter.

      Ps als u Hans Goedkoop en Indonesia Roept etc als serieuze bronnen beschouwt snap ik wel dat u er totaal niks van heeft begrepen.
      Ik woon in Singapore mijn bronnen zijn lokaal. Zowieso de collective memory over Sukarno (en Indonesia) liggen hier genuanceerder, of zijn voor velen ronduit SLECHT. (Google: Usman-Harun casus!)

      Nogmaals Sukarno en zijn militias hebben het Archipel tot een kunstmatige hegemonie AFGEMOORD. Waardoor veel burgers naar buurlanden zijn gevlucht.

      Het enige dat de Blandas fout hebben gedaan is dat ze er niet in geslaagd zijn de lokalen te beschermen tegen het geweld van pro-Sukarno militias. En uiteindelijk akkoord zijn gegaan met de eisen van de Javaanse Dictator. Een betere oplossing had een “guided independence” met referendums geweest. Maar daar hadden Sukarno&co geen oor naar. Federalisaties ook niet! Helaas de Javaanse Dictators&cronies zijn ad macht gekomen.
      Zie ze nu maar weg te krijgen.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘totaal niks van begrepen etc.’- En de kunstmatige eenheid van Nederlands-Indië met de 500 gevoerde oorlogen, in 3,5 eeuw? Met duizenden slachtoffers? @ usman-harun casus gaat helemaal niet over Revolusi ’45-’49! – Ik ben op Java, Ambarawa geboren; heb de Japanse bezetting en de Revolusi/bersiap meegemaakt/ondervonden. Toen was u mi. nog niet eens in Singapoer geboren. – Hoezo Soekarno afgemoord? Toen wij in jan.1950 in de haven van Amsterdam arriveerden stond op één der gebouwen met grote letters gekalkt; moordenaars!

    • ronmertens zegt:

      @AOlive; ‘economy, stupid etc.’- De excuses van de koning en prem. minister oordeelden tegelijk over het beleid(!) van de kabinetten ’45-’49: Romme, Drees sr., Beel ea., die fout waren! Dat daardoor een welwillende verstandhouding hierdoor komt is vanzelf sprekend. Dit in Nederland mee te maken geeft me een goed gevoel…….om vooral te blijven!

      • wanasepi zegt:

        “Dit in Nederland mee te maken geeft mij een goed gevoel……om vooral te blijven!”
        Heer Mertens, al die tijd bent u dus gebleven tegen beter gevoelens in. Of waren er ook andere redenen zoals een beter bestaan in Belanda land.
        A. Olive

      • ronmertens zegt:

        @AOlive; ‘een goed gevoel etc.’- Al vanaf 1950 was ik bezig/geïnteresseerd; waarom/waardoor bersiap? – De uiteindelijke bekroning volgt uit de resultaten van al de recente onderzoeken en de gepleegde excuses van regering en de koning!! Jammer dat mijn vader en vele van mijn opponenten(!) het niet hebben mee mogen maken. – Verder heb ik hier een geweldig werkzaam leven gehad in de weg/water/bouw. Toen mijn broer in de jr.’60 naar de VS vertrok en ik vernam(net afgestudeerd) dat ik (een latere leerling ivm.de Japanse bezetting) opnieuw aan mijn opleiding moest beginnen; ben ik gebleven. Vele wereldse reizen gemaakt en natuurlijk vele malen naar mijn geboorteland: Indonesië. Waar ik ook met vele generatie genoten en ouderen over ons verleden(!) heb gesproken. Ben nu al 25 jaar gepensioneerd. Geniet van mijn familie en mijn hobby’s: jazz, lezingen en uiteraard de Indische evenementen!
        In 2021 nog even terug geweest naar Bali en mijn jeugdstad Soerabaja; in het vm. Oranje hotel gelogeerd. De geweldige maatschappelijke vooruitgang gezien/ondervonden. En dat na maar 70 jaar merdeka/onafhankelijkheid. Indonesië is nu de 3e.economische tijger van Z.0. Azië!

      • Cldv zegt:

        Nu ook even wat kritischer over dat zogenaamd ‘geweldige’ land Indonesia aub.
        FEITEN:
        Indonesia is een environmental/human rights disaster. GDP per capita 20 keer lager dan dat van Brunei, Singapore en zelfs Malaysia, kortom gelijk aan dat van een 3e wereld land. Armoede gegeneraliseerd.

        Mensenrechten een nachtmerrie. Om maar te zwijgen over de peripherie, het Papua conflict, of meest recentelijk nog de Rempang protests. De jaarlijkse HAZE (slash/burn) natuurdestructie en pure zelfverrijking van de Indonesian Oligarchs = Sukarno-Jokowi cronies.

        Grote delen van Sumatra en Kalimantan die worden platgebrand voor de palm industrie en het bouwen van de nightmare capital “Nusantara”. Als bolwerk van het Javaans imperialisme/ kolonialisme. Waarbij indigenous populations weg worden gejaagd en vermoord om plaats te maken voor nog meer Javanese transmigration.

        Singapore litigeert al jaren tegen Indonesie, om de door Indonesie veroorzaakte public health disasters ad kaak te stellen. Maar dat idiote land negeert/ontkend alle juridische aansprakelijkheid, OOK mbt mensenrechten—

        Welcome to reality. Nu jij weer.

      • Cldv zegt:

        Nu ook even wat kritischer over dat zogenaamd ‘geweldige’ land Indonesia aub.

        FEITEN:
        Indonesia is een environmental/human rights disaster. GDP per capita 20 keer lager dan dat van Brunei, Singapore en zelfs Malaysia, kortom gelijk aan dat van een 3e wereld land. Armoede gegeneraliseerd.

        Mensenrechten een nachtmerrie. Om maar te zwijgen over de peripherie, het Papua conflict, of meest recentelijk nog de Rempang protests. De jaarlijkse HAZE (slash/burn) natuurdestructie en pure zelfverrijking van de Indonesian Oligarchs = Sukarno-Jokowi cronies.

        Grote delen van Sumatra en Kalimantan die worden platgebrand (inclusief tijgers en orang utans) voor de palm industrie en het bouwen van de nightmare capital “Nusantara”. Als bolwerk van het Javaans imperialisme/ kolonialisme. Waarbij indigenous populations weg worden gejaagd en vermoord om plaats te maken voor nog meer Javanese transmigration.

        Singapore litigeert al jaren tegen Indonesie, om de door Indonesie veroorzaakte public health disasters ad kaak te stellen. Maar dat idiote land negeert/ontkend alle juridische aansprakelijkheid, OOK mbt mensenrechten—

        Welcome to reality. Nu jij weer.

      • wanasepi zegt:

        “Jammer dat mijn vader en vele van mijn opponenten (!) het niet hebben mee mogen maken.”
        Heer Mertens was uw eigen vader een opponent van u?
        Ik meen jaren geleden te hebben gelezen hoe iemand die uw vader kende veel respect had voor hem maar niet voor u.
        A. Olive

      • ronmertens zegt:

        @A.Olive; ‘mijn vader etc.’- Mijn vader, opgestookt door zijn generatie genoten/Moesson wilde eerstens niets van doen te hebben met dr.L.de Jong; Het Koninkrijk in de 2e wereldoorlog, deel 11/1; de koloniale samenleving! Ik las het en nam het indertijd voor de Jong op in het tijdschrift de Tijd. Ik vond zijn onderzoek terecht; een autoritaire maatschappij/ een politiestaat! Mijn vader las het ook en was eveneens meteen met mij eens. Kocht daarna de hele serie. Hij nam het vroeger ook altijd op voor zijn Inlands personeel.

  5. ronmertens zegt:

    @Cdlv/A.Olive; ‘rational thinking 2 etc.’- Gevolg zonder oorzaak bestaat niet! Als je door je stoel zakt dan ben je; of te dik of de stoelpoten zijn te zwak!

    • Cldv zegt:

      Nogmaals we komen niets verder met uw geraaskal en bizarre metaforen. Respecteer andere mensen hun mening aub.

      Dat Nederlandse politici (en Koning) diep buigen voor Jakarta vanwege de eigen economische belangen weten we al lang. Kortom de ‘excuses’ zijn niks nieuws onder de zon. Stooping low as usual. In ieder geval niet namens ‘ons’.. weinig mensen in Nederland die uberhaupt nog iets met deze geschiedenis hebben. Dus spreek aub niet voor anderen. Have a nice evening✌️

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘niet namens ons etc.’- Natuurlijk niet; een zure appel voor ‘koloniale’ adepten en nazaten van de NSB/Vaderlandse club in Indië! Inderdaad niets nieuw onder die(!) zon.

      • Cldv zegt:

        @Fuhrer/Diktator Mertens: [quote]
        @Cdlv; ‘niet namens ons etc.’- Natuurlijk niet; een zure appel voor ‘koloniale’ adepten en nazaten van de NSB/Vaderlandse club in Indië! Inderdaad niets nieuw onder die(!) zon”
        ____________________
        Gosh and when people don’t agree with Fuhrer/Diktator Mertens,or bring in other facts, he just resorts to labelling and gaslighting them.. how typical immature behaviour.

        U lijkt precies een IndonJawa Netizen.. alleen bent u volgens mij gewoon een volwassen kerel ..jakkes!

        Tot ziens T.r.o.l

    • Cldv zegt:

      Voor de duidelijkheid. U heeft het over 200.000 doden aan Indonesische kant, eerder had u het nog over 100.000. De officiele schattingen (als we Wikipedia moeten geloven) staan echter tussen de 25.000 en 100.000 aan Indonesische zijde. Waarvan het overgrote deel door Indonesiers zelf (pro-Sukarno militias) is vermoord. Net als (uw?) en iig. mijn familie leden. Fijne avond verder.

      • ronmertens zegt:

        @Cldv; ‘de officiële schattingen etc.’- De schattingen van Ned. zijn meestal(!) te laag! Veelal geschat op 50%. Zie Rawah Gedeh; Ned.135 terwijl er ca. 330 graven liggen op de helden begraafplaats! En dat gebeurde, omdat de KL naar één(!) man zocht! Niet gevonden. En toen maar de mannelijke bewoners van de hele desa executeerde. En wat denken van burger- kampong/desa slachtoffers door artillerie- scheepsgeschut en luchtmacht bombardementen!- Door Indonesiërs vermoord; inderdaad zij, die met de Belanda meewerkten/heulden oa ook regenten!

    • Cldv zegt:

      @Cdlv; ‘niet namens ons etc.’- Natuurlijk niet; een zure appel voor ‘koloniale’ adepten en nazaten van de NSB/Vaderlandse club in Indië! Inderdaad niets nieuw onder die(!) zon”

      Gosh and when people don’t agree or bring in other facts, you just resort to labelling and gaslighting.. how typical immature behaviour.

      Je lijkt precies een IndonJawa Netizen.. alleen ben je volgens mij gewoon een volwassen vent ..jakkes!

      Tot ziens T.r.o.l

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘ other facts etc.’- Welke facts? Feiten zijn waargebeurde(!) gebeurtenissen! Ik heb mijn jeugd tot 14jr. in Indië doorgebracht. Weet/gezien wat de Inlander ondervond in die raciale maatschappij. Ben diverse keren terug geweest; heb daar met generatie genoten en oudere gesproken/gediscussieerd over het verleden.
        -Zoals onze vaderlandse geschiedschrijver dr.L,.de Jong; Het Koninkrijk in de 2e Wereldoorlog 1988- dl.12/2 concludeerde; *Nederland heeft de worsteling verloren! Het had verstandiger geweest zijn in een vroeg stadium; het VS/Brits beleidslijn te volgen en naar overeenstemming met Soekarno en de zijnen te hebben gestreefd! (dan hadden wij nog onze belangen/fabrieken, plantages etc. zoals Engeland in India! Maar, een stupide regering’45-’50 heeft alles verknald! )

    • Cldv zegt:

      Alle Indonesiers hadden recht moeten krijgen op zelfbeschikking niet alleen de Sukarno aanhangers.

      Wanneer veel Indonesiers liever een vreedzame weg naar onafhankelijkheid, samenwerking en/of bescherming van Nederland willen, is dat hun vrije keus. Geen reden om ze te vermoorden.

      Nogmaals, wanneer iemand anti-Sukarno is, is dat geen reden om deze mensen te vermoorden, verkrachten etc.

      Wanneer etnische minderheden liever autonome deelstaten willen inplaats van een Javaanse Diktatuur is dat hun Recht.
      Sukarno heeft iedereen in Indonesie dat fundamentele Recht ONTNOMEN.

      Dit zijn de feiten, nogmaals wat u kent/leest is de gebruikelijke Jakarta propaganda. En helaas domineert Jakarta het narratief. Aangezien zij de propaganda financieren.

      Mijn advies aan u : luister eens oprecht naar andere perspectieven. En wanneer u deze niet in uw Directe omgeving kan vinden, ga er dan naar opzoek.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘liever deelstaten etc.’- Die werden opgericht olv. van Mook, om Nederlands invloed te behouden en vooral als tegenblok tegen de Republiek; verdeel en heers! (zo is ook de gehele archipel gevormd met de sultans/radja , in loondienst van Ned. Echter in 1948 werd in Bandoeng een federale conferentie met de Republiek/Soekarno(!) gehouden, ZONDER Nederland! Toen begreep Nederland/Beel dat de Federalen voor Soekarno kozen; vandaar de ‘2e politionele actie’ in dec.1948. Echter de VN/Veiligheidsraad greep in. En….het Indië debacle was een feit

      • Cldv zegt:

        De enige Koloniale nazaat bent U heer Mertens.
        Dat is hier wel bijzonder duidelijk geworden. De WAARHEID is HARD Heer Mertens. Maar door anderen te labelen en uw puur Fascistische uitspattingen op ons te projecteren, ontkomt U niet aan deze keiharde Waarheid. U bent een Nederlandse Koloniaal die een Indonesische Koloniaal is geworden. Van het ergste soort, I add. Eentje die kompleet van de realiteit is verwijderd.

        Sterkte met alles Heer Mertens, vooral met realiteit en inzicht.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘fascistische uitspattingen etc.’- Omdat ik de Indonesische onafhankelijkheid strijd rechtvaardig en achting heb voor zijn rol? Zijn tomeloze inzet tegen de Nederlandse bezetting. Ik heb die maatschappij meegemaakt en de behandeling van die ‘Inlanders’ gezien. En dus het einde van Ned.Indië zeker niet betreurd. De excuses van onze koning en regering terecht vind!

    • Cldv zegt:

      [Quote]
      @Cdlv; ‘gros van sultans en radja’s etc.’- Zij, en ook diegenen die meewerkten/heulden met de Belanda’s werden tijdens bersiap vermoord!

      @ronmertens
      Dat is uw persoonlijke mening, helaas. Zeker niet de mening van fatsoenlijke mensen die moord, verkrachting etc. principieel afkeuren. Veel van die Sultans waren historische leiders die hun minderheden volk representeerden. En zeker geen vrienden van de Nederlanders. (Zie o.a Acheh) Desalniettemin allemaal stuk voor stuk afgemoord door rovende pro-Sukarno deathsquads.

      Nogmaals:
      Wat u daar beweert was inderdaad het excuus van Sukarno om de Sultans (en ethnische minderheden) te laten vermoorden, verkrachten etc.
      Hiervoor heeft hij het communisme NASAKOM (en met name de PKI) geinstrumentaliseerd.
      Sukarno’s claim was dat de Hollanders “puppet states” wilden creeeren. Diezelfde smoes gebruikte Sukarno later ook om Malaya aan te vallen (but he Failed Big-time!)

      Nogmaals dit was een excuus om al het land te annexeren en alles onder Javaans bewind te brengen. Met name in Sumatra en Kalimantan was het geweld tegen ethnic Malays en hun historische leiders vreselijk.
      Lees bijv. dit artikel in TheAsianPatriots.

      Google: 3-mac-tragedi-runtuhnya-kesultanan-melayu-di-indonesia article by Al Semantani Jones

      Youtube: Sumatera Timur/1946

      Waarom juist daar? Omdat die gebieden veel natuurlijke rijkdommen bezaten. De Sultan van Jogyakarta is bijvoorbeeld gespaard gebleven omdat het niet zo rijk aan grondstoffen was als andere gebieden.

      Sukarno heeft de PKI/NASAKOM etc. gebruikt om heel Indonesie onder Javaans bewind te brengen en Indonesie letterlijk tot een kunstmatige hegemonie AFGEMOORD.

      Verder heb ik al eerder gezegd, wanneer bepaalde groepen bescherming, hetzij vreedzame onafhankelijkheid of samenwerking met Nederland willen. Dan is dat hun goed Recht. En geen reden om ze AF te MOORDEN. Zoals Sukarno dat deed.

      Sukses

      (Maar we praten langs mekaar heen volgens mij, u ziet alles vanuit een zeer eng narrowminded pro-Sukarno perspectief, ik zie het vanuit een bredere perspectief en context)

      • ronmertens zegt:

        @Cldv; ‘onder Javaans bewind etc.’- Java, Borneo, Molukken, Papua ea. zijn gebieden= Indonesia; één land, één volk; Indonesia Raya!/groot Indonesië! Hun leiders zijn oa. Soekarno: Java, -Hatta/Sharir: Sumatra, -Ratulangi: Celebes, – Leimena: Molukken etc. Zoals ook bij ons: Friesland, Zeeland etc.= Nederland! De Friezen, Zeeuwen ea. zijn Nederlanders! –
        @ praten langs mekaar; U heeft het oever de naoorlogse periode en ik/deze site; over onze Indische geschiedenis!

      • Cldv zegt:

        [Quote@Ronmertens]
        “Indonesia; één land, één volk; Indonesia Raya!/groot Indonesië!”

        Oops..Nou niet dus. Er zijn meer dan 1300 ethnic groups in het Indonesische deel van het Archipel. Die momenteel onderdrukt en uitgebuit worden door Jakarta.

        U gebruikt Totalitaire PROPAGANDA slogans van bekende Javaanse Diktators. “Indonesia Raya” is een Hoax, sterker nog een Totalitaire ideology geinspireerd door Japans imperialisme en Nazi Germany doctrines.

        Google: Soepomo–Wikipedia, de 1ste Minister van Justitie onder Sukarno 1945-1954.

        [quote Wiki]

        “He deliberately produced a constitution that had a strong central government with power concentrated with the president, and without a clear system of checks and balances, in line with his opinions. Specifically, he supported integralist totalitarianism based on the family ideology and proposed the Indonesian state be modelled on Nazi Germany and Imperial Japan.[7]”

        @Ronmertens..
        I wish lots of “Sweet Dreams” oftewel Fairytales. Geheel in het teken van onze “Indische geschiedenis”. Die samenhangt met de geschiedenis van het Archipel. Niet Indonesia, want dat koloniale land bestaat pas vanaf 1949.

        As a fact, Indonesia IS a colonial successor country.
        The exact territory of the DEI only with a change of Regime.
        A centralized Javanese Dictators Regime that has caused more deaths in the last decades alone, than during 300 years of Dutch colonialism.

        Cheers

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘ door Japans imperialisme etc.’ – Zo riep in 1945 ook Nederland. Echter na 4 jaar nutteloze strijd, met duizenden slachtoffers, werd het uiteindelijk een debacle! -Die etnische groepen zijn allemaal: Indonesiërs! Zoals bij jullie in Singapoer; Chinezen, Maleiers, Indiërs ea.
        – Een Japanse ex officier, met vacantie in Indonesië, reageerde op een opmerking van een Nederlandse journalist; ‘wij hebben zelfs een oorlog moeten verliezen; om geheel ZO Azië te bevrijden van Westerse onderdrukking en exploitatie! En ik ben er trots op(!), daaraan meegewerkt te hebben……..’

      • Cldv zegt:

        “Indonesiers” is een nietszeggende term. Het belangrijkste verschil “bij ons” in S’pore Malaysia etc. hebben er nooit een culturele/fysieke genocides plaatsgevonden a’la New Order. Bij ons mag/mocht iedereen zijn eigen kultuur behouden en is Pancasila/Javacentric indoctrination niet verplicht.

        Met als gevolg er zijn in het huidige fascistische Indonesie vrijwel geen Cindos meer die Mandarin/Hakka/Hokkien spreken. Hun hele kultuur en tradities zijn uitgevaagd tijdens New Order (tot op heden). Moesten verplicht ‘Indonesische’ namen overnemen. Mochten hun Peranakan/Chinese of ethnic minority cultures niet meer beoefenen. Brainwashed met Javacentric propaganda instead.

        Ditzelfde proberen de JavaNazis overal inclusief in West Papua te doen. Er zijn niet voor niets heel veel Indonesiers naar buurlanden gevlucht. Ethnic Malays tijdens de exodus 1945-1960, de Aceh GAM repression, Chinese tijdens New Order en 1998 riots, even Javanese that were critical of their own government fled here.

        No thanks ‘Indonesia’—!

      • Cldv zegt:

        U zegt.
        – Een Japanse ex officier, met vacantie in Indonesië, reageerde op een opmerking van een Nederlandse journalist; ‘wij hebben zelfs een oorlog moeten verliezen; om geheel ZO Azië te bevrijden van Westerse onderdrukking en exploitatie! En ik ben er trots op(!), daaraan meegewerkt te hebben……..’

        Ik zeg.
        Als je als Jap jezelf dit wijsmaakt en als Nederlander deze idioterie beaamt, dan ben je wel heel erg diep gezonken. Was die leuke Jap van u ook zo trots op de verkrachtingen en moordpartijen in Nanking? Of het feit dat 4 miljoen Indonesiërs zijn gestorven tijdens de Japanse bezetting? Alleen de fascistische pro-Sukarno-propagandisten zijn sadistisch en gewetenloos genoeg om zogenaamd ‘blij’ te zijn met de Japanse bezetting. Wetende dat de Indonesische romusha’s en comfort women door niemand minder dan Mandor Romusha SUKARNO himself geronseld werden.

        Sorry maar ook de herinnering aan de Japanse bezetting ligt hier in S’pore en Maleisië heel anders dan in Indonesië. Onze leiders waren geen collaborateurs die heulden met de Japanners. Daar moet je toch echt een gestoorde en gewetenloze Indon voor zijn.

        M.a.w. ga toch lekker fietsen, man.

      • wanasepi zegt:

        “Wij hebben zelfs een oorlog moeten verliezen; om geheel ZO Azie te bevrijden van Westerse onderdrukking en exploitatie!”
        Dus Azie voor de Aziaten is toch waar en niet zoals wij dachten; Azie voor de Jap.
        U schijnt ingenomen te zijn met wat die Jap op vacantie in Indonesia moet gezegd hebben heer Mertens.
        A. Olive

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘Indonesiërs; een nietszeggende term etc.’ – Een volk van nu ca.240 miljoen inwoners: met een vaderland 60 x Nederland( uitgestrekt van Schotland tot Turkije!) *De 3e economische tijger van ZO.Azië ! Nietszeggend?
        – Inderdaad voor u als koloniale nazaat: zoals door bovenvermelde soldaat vWaveren 7dec. divisie opgemerkt; ‘moraal geldt alleen voor die koloniale ratten’!
        – Ben in 2021 nog in mijn jeugdstad Soerabaja geweest; een geweldige vooruitgang, enorme skyscrapers, winkel malls, schone straten/pleinen etc.! En dat pas na maar ca.70 jaar onafhankelijkheid! Ben blij dat Indië met zijn raciale indeling; heersers en dienaren voorbij is!
        *Ben trots om ook van Indonesische afkomst te zijn!

      • ronmertens zegt:

        @A.Olive/Cdlv ; ‘de Jap op vacantie etc.’- Japan is de katalysator(!) geweest die er toen voor zorgde, dat ZO Azie landen(eufemistisch toen door ons koloniën genoemd) verlost werd van de bezetting/onderdrukking en exploitatie door de Westerse landen!
        – De waarheid is soms hard; om het aan te horen!

      • Cldv zegt:

        De enige Koloniale nazaat bent U heer Mertens.
        Dat is hier wel bijzonder duidelijk geworden. De WAARHEID is HARD Heer Mertens. Maar door anderen te labelen en uw puur Fascistische uitspattingen op ons te projecteren, ontkomt U niet aan deze keiharde Waarheid. U bent een Nederlandse Koloniaal die een Indonesische Koloniaal is geworden. Van het ergste soort, I add. Eentje die kompleet van de realiteit is verwijderd.

        Sterkte met alles Heer Mertens, vooral met realiteit en inzicht.

      • wanasepi zegt:

        Japan de katalysator voor het verlossen van ZO Azie.
        Wanneer gaat u naar Tokio om hun te bedanken heer Mertens.
        Hebt u ook een uitnodiging gekregen om naar Brussels te gaan waar Manneke Pis alle sijkers heeft uitgenodigd.
        A. Olive

      • ronmertens zegt:

        @A.Olive/Cdlv; ‘manneke pis etc.’- Oei, oei, oei; de waarheid is keihard aangekomen! Azië voor Aziaten; werd een werkelijkheid. En dat manneke in Brussel pist op alle nazaten van al die koloniale ratten. Die Japanse officier op Java; had een schitterende vacantie!

  6. ronmertens zegt:

    @Cdlv,; ‘van het ergste soort etc.’- U scheldt als een belanda! Totaal geen benul wat waarheid betekend!

    • Cldv zegt:

      Nogmaals Sukarno’s enige ECHTE en OBJECTIEVE rol, is dat van het ONNODIG en DOMWEG laten afmoorden van onschuldige burgers. Om DOELBEWUST het hele Archipel onder Javaans bewind te brengen. Iets wat dankzij vele onnozele stumperds zoals uzelf is gelukt. Verder dan ex-Nederlands grondgebied kwam Sukarno gelukkig niet.

      Tunku Abdul Rahman en LKY waren gelukkig INTELLIGENT genoeg om niet mee te doen met de imperialistische en genocidale GEKTE van SUKARNO. Ik herrinner mij de exacte woorden Tunku hierover:

      “To be given freedom without bloodshed is a far greater achievement than with the spilling of blood over the flag of independence.”

      “We should be proud of having avoided the kind of violent upheavals that accompanied independence in countries such as Indonesia.”—

      Desalniettemin was het streven naar een vreedzame onafhankelijkheid en het WEIGEREN van een UNITARY STATE met Diktator SUKARNO, al voldoende voor HEM om ook oorlog/ KONFRONTASI tegen Singapore en Maleisie te voeren. Onder het mom dat het allemaal ‘British puppet states’ zouden zijn. Bekende leugens die we al eerder gehoord hebben.
      Indonesische terroristen die vervolgens Singapore bombardeerden en waarbij uiteraard weer veel burger doden vielen. 

      Alles voor “Indonesia Raya”…..NKRI HARGA MATI!?!?💀🇮🇩🤮 = genocidal IndonJava Propaganda..

      NO THANK, Indonesia!!!

      Heer Mertens. U heeft duidelijk geen IDEE wat de waarheid is en scheld mensen die u niet eens kent uit voor “Koloniale ratten”.

      Ik besef me dat ik met een hoogbejaard (en duidelijk verward) persoon communiceer.

      Daarom wens ik u veel sterkte Heer Mertens..neemt u alstublieft wel de juiste pilletjes, zodat u in het vervolg geen rare dingen gaat zeggen.

      Sterkte Meneer.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘NO THANK, Indonesia etc.’- Zo’n kreet hoorde ook in 1945, toen de ‘tweede politionele actie 1948′ begon; met valscherm troepen, superieure luchtmacht etc. Soekarno’s hoofdstad werd ingenomen. Echter al in juli moest die hele krijgsmacht Djokja, op last van de VN, weer verlaten! (recent op tv. Indonesia roept vertoond) Een beschamende aftocht. En een triomfantelijk in tocht Soekarno volgde, toegejuicht door duizenden. En Nederlands fiasco was compleet toen op 27 dec.1949 de Nederlands driekleur onder gejoel en gefluit van duizenden werd gestreken…..een debacle van jewelste!

      • Cldv zegt:

        Meneer Mertens u valt telkens in herhaling.. vergeet uw pilletjes niet. Kesian deze lol

      • wanasepi zegt:

        “vergeet uw pilletjes niet”
        Dat zijn waarschijnlijk o.a. Norit pillen.
        A. Olive

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘koloniale ratten etc.’ – Zo noemde in de topic, soldaat Varenne toen de blanken in Indië! Die alles verdoezelden wat aan misdaden is gepleegd; elk patrouille rapport wordt door elke groep/afdeling gekuist, zelfs tot aan de hoogste civiele instantie!

  7. ronmertens zegt:

    @A.Olive/Cdlv: ‘pilletjes etc.’ -Inderdaad Norit! Als alles er uit is….een heerlijk voldaan gevoel!

    • wanasepi zegt:

      Heer Mertens, die Norit pillen waaren bedoeld voor Verbale Diarree.
      A.Olive

      • ronmertens zegt:

        @A.Olive; ‘verbale diarree et.’- Oh ja? Ik kreeg juist buikpijn vanwege jullie inbreng; anti Indonesia! – Mijn kleinzoon15jr. vroeg mij; ‘waarom wij niet achter de onderdrukten(!) hebben gestaan, in plaats van achter de bezetter……..!’

      • Cldv zegt:

        Heer Mertens u STAAT achter de koloniale bezetter = Sukarno/Suharto oftewel de Java Dictators CLAN. U snapt dat het Koloniale bewind van Nederland naar het 100 keer ergere Javaanse Diktators regime oftewel Sukarno&co is gegaan. Dat het hele Archipel tot een hegemonie is afgemoord door deze Javaanse Dictators. U snapt dat Suharto’s schoonzoon en oorlogsmidadiger Prabowo momenteel President-kandidaat is en Sukarno-crony = Jokowi’s zoon als running mate heeft gekozen. The never ending story of Java Dictators rotating positions and NEPOTISM. While the rest of ethnic minorities/rakyat are oppressed, silenced and looted by Javanese Oligarchs : COLONIALISM 4.0.

        Indien u dit niet eens snapt denk ik dat enige discussie met u onmogelijk is. WAKE UP TO 2023

      • Cldv zegt:

        Uw kleinzoon van 15 is onnozel, helaas net als u. Zet de zelfhaat propaganda, doe normaal en focus op het heden.
        De enige reden dat Nederland als Zondebok word gemaakt van alle ellende in Indonesia, is om het geweld en de hedendaagse onderdrukking van Javaanse Diktators te verbergen.
        Kritisch nadenken Opa Mertens.

      • ronmertens zegt:

        @Cdlv; ‘Javaanse dictators etc.’- Eenheid in verscheidenheid= de spreuk van Indonesië. Als die eenheid in gevaar komt, zoals nu door toedoen(!) van Nederland indertijd; Nw.Guinea uit de overdracht dec.’49, om oa de Indo’s te beletten naar Ned. te komen (Commissie Werner)! En nu een deel(!)van die Papoea’s onafhankelijkheid eisen en dus in het geweer komen tegen het centrale gezag. Dan moet daar terecht ingegrepen worden. Zoals ook indertijd in ons Indië; Atjeh, Bali, Lombok ea. Pacificeren= vrede brengen noemden wij het!
        – Javanen en Papoea’s zijn Indonesiërs! In onze tijd waren het allemaal Inlanders!

      • wanasepi zegt:

        “Javanen en Papoea’s zijn Indonesiers! In onze tijd waren het allemaal Inlanders!”
        Gedurende de tijd dat ik in Nieuw Guinea woonde werden de Papoea’s nooit Inlander genoemd.
        Technies waren het Inlanders van Nieuw Guinea net zoals de Blanda een Inlander is van Nederland.
        Het woord Inlander was meer gebruikt voor de non- Australasian rassen.
        A. Olive

    • ronmertens zegt:

      @A.Olive; ‘Papoea’s etc.’- In Nw.Guinea (na de overdracht dec.1949) nooit Inlander genoemd. Natuurlijk niet want Ned. wilde hen ‘naar zelfbestuur opvoeden’! Terwijl er geen 3 eeuwen naar hen is omgekeken! Werden het plots volwaardige mensen ipv. kanibalen! Rondom concentratie kamp Boven Digoel waren het: koppensnellers! Het kamp had dan ook geen afrastering. In het boek van kamparts LJA.Schoonheyt 1940; is foto van een gesnelde Papoea afgedrukt! In de jaren ’40 werd het zelfs een toekomst land voor de Indo’s. In de jr.’50 was in A’dam opgericht: de Neving= Ned. eerste volksplanting in NW.Guinea. Met leuke fuifen( en leuke meisjes) in hotel de Kroon op het Rembrandtsplein. Ik was 16jr, en had gratis entree, omdat ik de contributie ophaalde. Bij elke feest aanvang moesten wij staande(!) het volkslied zingen; ‘oh, breng me terug naar m’n Nw.Guinee, waar mijn toekomst wacht…..’Op de wijs van Sari Mareis! Na het debacle was er een Pasar Patria in Bussem met veel Nw.Guinea gangers. Ik vroeg hen of ze de Neving kenden; geen één; nooit van gehoord!

      • wanasepi zegt:

        “Natuurlijk niet”
        Heer Mertens
        Eerst schrijft u dat Papoea’s, Inlanders werden genoemd en nu schrijft u dat ze natuurlijk niet zo werden genoemd.
        You are talking through both sides of your mouth.

        A. Olive

      • ronmertens zegt:

        @A.Olive;’met 2 monden etc.’-Met de eed van de Pemoeda’s/jongeren in 1928(!) werd Ned.Indië; Indonesia! En alle bewoners Indonesiërs; één volk. één land; Indonesia
        raya! Pas in 1942(!) vlak voor de Japanse inval werd; nav. Thamrin’s verzoek bij de commissie Visman de aanduiding Inlander officieel(!)vervangen door Indonesiër! – Toen Ned. Nw.Guinea uit de overdracht hield, werden inwoners conform hun etnische afkomst; als Papoea’s aangeduid! En aanduidingen als wilden, kannibalen, koppensnellers; ( een zoon van Rockefeller verdween en is nooit terug gevonden) vermeden. En de Indo’s daar….? Uit KC.Snijtheuvel; De Indische Nederlanders/1950; ‘als een onbewerkt diamant – in de gordel van smaragd- ligt voor ons het beloofde land- dat op ’s klovers handen wacht; Nieuw Guinea; Voor het heil van de Irianen (!) en gans het Nederlandse volk! Met westerse intelligentie en oosters geduld een nieuwe taak begonnen……..

      • wanasepi zegt:

        Wat zit u toch weer te draaien heer Mertens.
        Een Papoea voor of na 1942 werd nooit een Inlander genoemd, door wie dan ook. Daar hadden wij het toch over? U brengt uw mantra altijd te onpas aan, wat is er aan de hand met u?
        A. Olive

      • ronmertens zegt:

        @A.Olive; ‘weer te draaien etc.’- Oh ja? In art.109 van het Regeringsreglement (RR) is de bevolking van Indië ingedeeld in 2 hoofdgroepen; European en Inlanders (later nog een 3e groep: Vreemde Oosterlingen; Arabieren; chinezen ea) Dus ook Papoea’s(etnisch) waren Inlanders! Zo ook Atjeeërs, Balinezen ea. Als u indertijd daar geboren was (met kriting haar!) en nog langer in Nw.Guinea verbleef, dan was u ook een Papoea; dus ook……. een Inlander!😎

  8. ronmertens zegt:

    @Cdlv; ‘onnozel etc.’- Mijn kleinzoon onnozel ? Is nu 27jr.: dr. afgestudeerd econoom! Indertijd 6mnd. practicum gedaan in Indonesië/Bali. Heeft onlangs op 17/8=merdeka dag; de rood/wit vlag voor zijn huis gepost! Trots met hem in 2021 op de foto op Tunjungan in mijn jeugdstad Soerabaja; en in vm.Oranje hotel(!) gelogeerd!
    Een ander kleinzoon( Hollandse moeder), nimmer in Indonesië geweest heeft via zijn Havo school en een bevriende relatie van mijn schoonzoon in Bandoeng in een overhemden fabriek eveneens stage gelopen. Toen hij terug was; ‘wat een geweldig vriendelijk volk; overal welkom. Hoe is het mogelijk dat we ooit met ze oorlog hebben gevoerd’! Is daarna nog eens 2x geweest.

  9. ronmertens zegt:

    @Cdlv; ‘onnozel etc.’- Mijn kleinzoon onnozel ? Is nu 27jr.: dr. afgestudeerd econoom! Indertijd 6mnd. practicum gedaan in Indonesië/Bali. Heeft onlangs op 17/8=merdeka dag; de rood/wit vlag voor zijn huis gepost! Trots met hem in 2021 op de foto op Tunjungan in mijn jeugdstad Soerabaja; en in vm.Oranje hotel(!) gelogeerd!
    Een ander kleinzoon( Hollandse moeder), nimmer in Indonesië geweest heeft via zijn Havo school en een bevriende relatie van mijn schoonzoon in Bandoeng in een overhemden fabriek eveneens stage gelopen. Toen hij terug was; ‘wat een geweldig vriendelijk volk; overal welkom. Hoe is het mogelijk dat we ooit met ze oorlog hebben gevoerd’! Is daarna nog eens 2x geweest.

Plaats een reactie