Wie wint de Gouden Buffel dít jaar?

goudenbuffel2016Eind december vroegen we u personen te nomineren voor de Gouden Buffel 2016: de speciale Java Postprijs voor degene die het afgelopen jaar de geschiedenis van Nederlands-Indië het meest onder de aandacht heeft gebracht van het grote publiek. Dank zij uw reacties, via de Java Post dan wel rechtstreeks aan de redactie, komen we tot de volgende shortlist van gegadigden.

In alfabetische volgorde: 

Jacques Zeno Brijl

De luitenant-kolonel b.d. Koninklijke Landmacht die ondanks zijn gevorderde leeftijd (hij is van 1927!) en zonder rusten doorgaat met zijn missie: het voordragen van ex-militairen voor onderscheidingen. Dankzij hem werden het afgelopen jaar opnieuw meerdere personen postuum onderscheiden met het Mobilisatie Oorlogskruis. Het gevoel van erkenning heeft voor de nabestaanden een onschatbare waarde.

Rene Creutzburg

Hoofdredacteur van het blad De Indo, uitgegeven in Walnut, Los Angeles, California. Inmiddels is het al weer 53 jaar geleden dat het blad – de eerste twee jaar onder de titel De Soos, of De American Tong Tong – voor het eerst door Creutzberg werd uitgegeven. Een Amerikaanse Tjalie Robinson, still going strong.

Joty ter Kulve

Opgegroeid in het huis waar de bekende Linggarjati onderhandelingen plaatsvonden, heeft zij zich steeds betrokken gevoeld bij de republiek Indonesië. Als juriste en strijder voor mensenrechten zette zij zich haar leven lang in voor een leefbare humane samenleving. Als medeoprichtster van de Linggardjati Foundation en de Indonesia Nederland Foundation, zet zij zich zelfs nu nog, op hoge leeftijd, in voor een betere samenwerking tussen Indonesia en Nederland. Joty ter Kulve: moreel kompas van de Indische gemeenschap.

Remy Limpach

Tot twee jaar geleden een onbekende naam. Limpach, van Nederlands-Zwitserse huize, was druk bezig met zijn proefschrift over de na-oorlogse jaren in Nederlands-Indië. Na zijn promotie kostte het hem nog een jaar om alles te vertalen vanuit het Duits naar het Nederlands. Toen De brandende kampongs van generaal Spoor uitkwam, was het echter alsof een granaat voor de tweede keer insloeg. Inmiddels zijn we gewend geraakt aan de term structureel geweld. Dank zij Limpach.

Marjolein van Pagee

Fotografe, publiciste, historica: welke term voor haar wordt gebruikt, ze ís het. Met het hart op de tong. Dat laatste maakt haar niet bij alle Indonesië-kenners even geliefd. Haar vertolking van K´Tut Tantri in Surabaya was voor velen op het randje. Haar recente oprichting van Histori Bersama, een platform voor de uitwisseling van historisch materiaal in verschillende talen, verdient alleen maar lof.

We gunnen iedereen een prijs, maar slechts één van deze personen kan de winnaar worden van de Gouden Buffel 2016.

De jury

Dezelfde jury als vorig jaar werd bereid gevonden zich ook dít jaar te buigen over de vraag wie de Gouden Buffel toekomt. Naast de prijswinnaar van het eerste jaar, prof. dr. Gert Oostindie (KITLV), zijn het dr. Jan Somers (gast-auteur van de Java Post) en uw aller hoofdredacteur, die zich zullen gaan beraden. Het wordt ongetwijfeld spannend.

Publieksreacties zijn altijd welkom.

x

x

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

36 reacties op Wie wint de Gouden Buffel dít jaar?

 1. voorzship zegt:

  Ik ga voor overste Brijl, die zic inzet voor een postuum erkenning /eerbetoon voor gevallen militairen .

 2. avdschraaf zegt:

  Helemaal mee eens: ik heb persoonlijk met hem te maken gehad, hij verdient het.

 3. Ron zegt:

  In de eerste plaats is het Rene Creutzburg en niet Creutzberg.
  Daarnaast ga ik voor de heer Brijl en/of Creutzburg. Immers deze 2 mensen hebben over al die jaren alleen maar complimenten gehad. De andere 3 hebben naast complimenten ook van diverse kanten kritiek moeten incasseren.

 4. Wal Suparmo zegt:

  Ik stem voor Rene Creutzburg.

 5. hansvschaik zegt:

  Graag geef ik mijn stem aan luitenant kolonel de heer Brijl.

 6. RLMertens zegt:

  Ik stem voor Remy Limpach. Omdat hij alle historici/Indië betweters aangaande ‘excessen’ aan de kaak stelde. Door met ijver en nijver nb. in Kon.Mil.Historisch Instituut alles over dit onderwerp onderzocht en vastlegde! Met (ook mijn) de conclusie dat alles in ons eigen(!) Instituut opgeborgen/bewaard/aanwezig is. En daardoor na 70 jaar(!)na dato (over geschied vervalsing gesproken), onze regering een onderzoek laat uitvoeren. Met daarbij nog een notitie; dr.L.de Jong had gelijk!

 7. Wat mij betreft Alfred Birney voor zijn meesterwerk de tolk van Java

 8. Tineke van Ommen-DOUWES zegt:

  Jacq,Z Brijl moet deze buffel ontvangen. Hij werkt belangeloos en vindt nabestaanden door een up-to-date geheugen en archief! Ik stond perplex toen Hij mij belde en zei dat mijn vader ervoor in aanmerking zou kunnen komen. En het is gelukt. Geweldig!!!

 9. Geef mij maar grandame en bruggenbouwer Joty ter Kulve!!!

  • koppieop zegt:

   iindischnetwerk: met mijn reactie, hieronder, ben ik langer bezig geweest dan mijn bedoeling was, en ik plaatste hem zonder eerst voorgaande commentaren te lezen. Goed om te zien dat wij, onafhankelijk van elkaar, om dezelfde reden op deze bruggenbouwster “stemmen”!
   Gegroet.-.

 10. koppieop zegt:

  Met recht is Joty ter Kulve een van de kandidaten. Als de “Opvolgers van de Heren XVII” en andere na-oorlogse regeerders het goed geformuleerde Linggarjati Akkoord hadden gerespecteerd, waren Indonesië en Nederland veel eerder en vreedzamer tot elkaar gekomen. Samen met haar, inmiddels overleden, broer Dr. Willem van Os en hun organisatie Vrienden van Linggarjati (“Brug naar de Toekomst”) heeft Joty ter Kulve zich ervoor ingezet dat het huis van haar familie, waar de Conferentie werd gehouden, een Nationaal Museum zou worden. Hun activiteit heeft het proces ongetwijfeld versneld.

  In 2007 ben ik naar Linggarjati teruggegaan, en heb tot mijn genoegen geconstateerd dat scholen dagexcursies organiseren om in de vorm van een geschiedenisles het belang van die plek te onderwijzen. Ik ken het huis uit een vacantie en week-ends in mijn jeudjaren tussen 1937 en 1941. Voordien woonden wij in het dichtbijgelegen Cheribon, waar ik ben geboren en waar onze vaders in 1929 een zakelijk compagnonschap hadden gevormd,.Daar is een vriendschap uit gegroeid, die voortduurt tot in onze generatie – ondanks de fysieke afstand sinds mijn emigratie naar Argentinië in 1951 – waardoor onze kinderen elkaar niet kennen. .

  En passant: toevallig wordt mevrouw Joty ter Kulve over een paar dagen 90 jaar. Memorabel!
  Dick Bär
  .-

 11. Hetty van de Kreeke-de Sera zegt:

  Joty ter Kulve natuurlijk !
  Een voorbeeld voor ons allemaal . Alvast van harte gefeliciteerd met jouw 90ste verjaardag Joty .
  Hetty van de Kreeke-de Sera

 12. Bregtje zegt:

  Joty ter Kulve! No doubt about it! Overigens zeer abject dat Alfred Birney op deze lijst ontbreekt, zijn boek De Tolk van Java is een zeer belangrijk werk.

  • buitenzorg zegt:

   ´Abject´ is al erg, laat staan ´zeer abject´. Toe maar!
   Misschien ter verduidelijking: de Java Post houdt zich alleen bezig met non-fictie. De Indische literatuur heeft zijn eigen klankbord met ´Indische Letteren´.

 13. Emile Johan Levyssohn zegt:

  Joty ter kulve !!

  • Ron zegt:

   Heb haar naar naam hier op de site gezien. Maar zou graag willen weten wat ze voor de Indische gemeenschap heeft gedaan. Als dat benoemd wordt kan ik dat vergelijken met wat de heer Jacq. Z. Brijl en wat de heer Rene Creutzburg hebben gedaan voor ons Indo mensen. Kan iemand mij helpen?

 14. Kimball Kalangie zegt:

  Mijn stem is voor Remy Limpach, want zijn onderzoek laat zien waaraan het schort. Kijk maar eens in de boeken van Jaap ter Haar (notabene een voormalig oorlogscorrespondent in Indonesië); hij schreef de “Geschiedenis van de Lage Landen”. Remy Limpach completeert.

  • Ælle zegt:

   Zijn onderzoek is gebaseerd op: De brandende kampongs van Generaal Spoor is een uitvoerig onderzoek naar het gebruik van extreem geweld door militairen in Nederlandse dienst tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949.
   De vraag aan Limpach is:
   Maakte het feit dat je een Nederlander en Zwitser bent het makkelijker om als ‘neutrale’ historicus dit hete hangijzer aan te pakken?
   Limpach’s antwoord:
   Het was een combinatie van interesse in koloniale en militaire geschiedenis, mijn deels Nederlandse komaf en toeval. Het onderwerp boeide mij omdat ik het belangrijk, onderbelicht en nog steeds actueel vond, dus heb ik het opgepakt. Ja, ik heb zowel de Zwitserse als de Nederlandse nationaliteit maar ik denk niet dat het daardoor makkelijker werd. Een Groninger of Rotterdammer had dit onderzoek net zo goed kunnen doen.

   • Ælle zegt:

    De volgende aangehaalde link is een must om gelezen te worden, alsook de reacties.
    http://historiek.net/remy-limpach-brandende-kampongs-generaal-spoor/64316/
    En niet over te slaan/verzuimen de 4 (vier) REACTIES van lezers, R. Engelsman, Peter Meijn, Yuri Visser en Greet v/d Akker.

   • Ælle zegt:

    Degene die Limpach interviewde was EDWIN RUIS, ook een historicus en een schrijver. Op Twitter zegt Edwin Ruis: “By the way: opinions are like assholes.”

    False opinions are like false money, struck first of all by guilty men and thereafter circulated by honest people who perpetuate the crime without knowing what they are doing.
    ~ Joseph-Marie Compte (graaf) de Maistre (politicus, schrijver en filosoof)

   • Ælle zegt:

    Sorry, ik maakte 2 typfouten.
    1. Peter Meijn moet worden Pieter Meijn en
    2. Compte = comte

   • Wal Suparmo zegt:

    WAL SUPARMO, zegt: Generaal Spoor heeft de Republik Jogja AL VEROVERT.Waarom moet hij opeena na zoveel moeite en SLAGOFFERS,zijn troepen terug trekken .Tenwille van de RTC. Zo doende heeft hij van ERGENIS en omdat hij helemaal niet geraadpleeg is door de regering in holland( zie Dr.J.A.de MOOR).Is de de 47 jaar oude man in blakernde gezondheid en onder strenge kontrole van de doktoren (want hij is op dat ogenblik de machtigste man in Ned.Indie).Opeens aan een HARTVERLAMMING dood is gegaan i.p.v ZELFMOORD dat nooit is erkent natuurlijkl.

   • Ælle zegt:

    Wat ik nog niet wist van generaal Spoor, het volgende.
    De Tweede Wereldoorlog bracht Spoor door in Australië. Hij trok de aandacht door zijn visionaire organisatietalent en zijn fenomenale werkkracht. Als directeur van de militaire inlichtingendienst legde hij er de basis voor zijn onstuitbare opmars door de rangen. Amper een halfjaar na afloop van de Wereldoorlog volgde zijn benoeming tot Indisch Legercommandant. Hij was pas 44 jaar, zoon van een musicus (violist en conertmeester) van wie hij een gedegen opleiding als violist ontving.
    Wist u dat?
    En wie is drs. FJ Willems die zogenaamd een ‘GEHEIME’ nota van de Directie Beleidszaken Indonesië van het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘heeft GEVONDEN’?
    Volgens Willems geeft de geheime nota „een unieke inkijk in de schemerwereld van geheime operaties, die Spoor eigenhandig had gecreëerd”.
    Waar zijn wij mee bezig dat we klakkeloos aannemen wat die man beweerd heeft?
    Wat zijn de bewijzen? De rol van Spoor is omstreden terwijl die uitdrukking eerst in 1944 is gebruikt.
    Werden de gebroeders De Witt ook niet vermoord naar aanleiding van leugens. ‘De lijken van de gebroeders De Witt, opgehangen op het Groene Zoodje aan de Vijverberg te Den Haag, 1672.’ Toegeschreven aan Jan de Baen. Schilderij in het Rijksmuseum, Amsterdam.
    De Haagse Broedermoord werd tenminste later nog ontmaskerd.
    De vraag is nu ook, heeft Barcelona voor een wonder gezorgd?

   • Wal Suparmo zegt:

    Wat Spoor moet meemaken is de TWEDE RONDE van “Laat de Indo maar crieperen!”

   • Jan A. Somers zegt:

    De drukte op dit soort websites toont dat de meeste Indo’s niet gecrepeerd zijn. Daar zijn ze veel te verstandig voor. Volgens mij zijn de meeste Indo’s gecrepeerd door bersiappers. Maar dat was al vóór Spoor.
    .

   • Wal Suparmo zegt:

    Vijventachtig procent van de Indo ‘s,, zijn door de Jap. gecriepeerd dank zij de onnozele verdedinging van het hele NOI door 70.000 KNIL soldaten met klewang en HUMBURG 1881 karabeinen en 10.000 Australische soldaten de op het punt zijn naar hun heimat te willen vluchten. Vijf procent door de bersiaptijd en tien procent door de order aan Generaal Spoor om zijn troepen terug te trekken , terwijl alles eigenlijk al weer goed begon teworden..

 15. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  @ Aelle
  drs. FJ Willems is al jaren bezig aan een biografie over Westerling. De biografie zou al in 2012 uitkomen, we zijn nu in 2017 en ik heb nog niks gezien.

  De reactie van Aelle is niet alleen een overduidelijke teken van de boodschapper in diskrediet brengen maar ook een voorbeeld dat zij de primaire bron dwz het krantenartikel niet gelezen heeft. Ik was op 23 November toevallig in Nederland. Het krantenartikel heb ik ergens in mijn kilometerslange archieff bewaard en het kost minstens een paar maanden wil ik dat artikel terugvinden. Dus Heeft u wat geduld.bewaard maar

 16. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik weet niet wat bovenstaande reactie te maken heeft met de discussie maar ik wacht op antwoord van Godot.

  Bij Google gaat het om de volgorde van de sleutelbegrippen, ik heb die wat veranderd en toen kwam ik op dat bewuste artikel van F.J. Willems. Dat had Aelle ook kunnen doen.

  Bij Google gaat het niet om lukraak wat woorden achter elkaar te zetten. Googelen betekent op een weloverwogen manier zoeken naar bronnen. Ook Google volgt bepaalde regels, zoals de volgorde van de sleutelbegrippen maar ook welk google men gebruikt: http://www.google.it geeft andere resultaten als …..google.nl zo ook ……google.co.uk. Op basis daarvan wordt het zoeken naar bronnen niet meer een toevalstreffer zoals velen, ook dhr Somers veronderstellen, maar dan dient de keuze en de volgorde van de sleutelbegrippen op een intelligente manier gebeuren. Op zo’n manier wordt het zoeken van bronnen een analyse, big data analyse en dat geeft ongekende mogelijkheden voor onderzoek.

  Limpach die de dissertatie heeft geschreven met als titel: ….brandende kampongs …. Gen. Spoor… heeft gebruik gemaakt van een database om zijn gegevens te structuren en dat kan best leuke resultaten geven, zoals het antwoord op de vraag welke Nederlandse militaire eenheden zijn het meest bij oorlogsmisdaden betrokken. Dat antwoord is er wel maar wel dat zal veel mensen niet welgevallen.

 17. Wal Suparmo zegt:

  De KNIL heeft heel weinig AUTOMATISCHE wapens,Geen BRENGUN en geen THOMSON mitralieurs. 3 peletons bedienen alleen maar EEN WATERMANTEL.En 5 peletons van ongeveer 100 man Alleen een 12.7 luchtdoel.Het zelfde met de mortieren.De rest alleen maar veroude karabijn.KM en klewangs.Niet voldoende kannonen en luchtafweergeschut.Heel MiDden Java moet verdedigd door AIIBG) van Salatiga..Praat niet over de MLD,Met BUFFALOS die tegen de ZERO moet vechtenI
  AANTAL KNIL TROEPEN BJ OORLOG VERKLaRIN AAN JAPAN:>
  neropes/reserve offitren 3.202
  Manschappen 72943
  Totaal 76145
  PLUS 10 aUSTRALIS TROEPEN ONDE EEN kOLONEL.
  De KNIL onder commando van een Maj,Genraal H. TERPOORTEN.tegen ongeveer 800.00 Jpanse soldaten onder generaald en luit/majoor generaals.WERKERELIJK KiP ZONDER KOP!
  Boven genoemde bewapeningi is niet accuraad.Indien beslist nodig moet ik het archief oplichten overde ACCURATIE structuur van de bewapenen van het KNIL ijde ANRI, WAT TIJD EN MISSHN WEL GELD KOST VOOR EEN TIP AANDE OFFICE BOY…

 18. Wal Suparmo zegt:

  KOREKSI; 2 moet zjn 20 duizend Austalische soldate.Bedankt!i

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s