Niet over rozen

Verhuizing van wetenschappelijke instituten naar KIT-gebouw van de baan

We schreven al eerder in de Java Post over ontwikkelingen in de wetenschapsbeoefening die ons Indische erfgoed raken. De dreigende sluiting van het Tropeninstituut (KIT) en volledige ontmanteling van zijn bibliotheek, de afstand tussen wetenschap en het publiek, onder meer gevoed door het feit dat de wetenschappers alleen in het Engels communiceren, en de door bezuinigingen ingegeven samenwerking tussen allerlei instituten onder het mom van ‘e-humanities’.

fokke en sukke

Het wordt steeds gekker. Het afgelopen weekend verschenen twee interessante artikelen in NRC Weekend over deze materie. Jean Tillie bekritiseerde het gebruik van het Engels in de sociale wetenschappen, en Marc Chavannes deed een oproep aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs om in te grijpen bij het KNAW. Een gedwongen verhuizing van een handvol instituten naar het gebouw van het KIT zou onherstelbare schade toebrengen aan de reputatie van deze instituten, en levert geen enkel voordeel op.  

Het lijkt erop dat minister Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Dekker (VVD) het NRC lezen. Gisteren, 7 april, verscheen het volgende persbericht van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW):

“De KNAW herziet de plannen voor stimulering en vernieuwing van haar geesteswetenschappelijke instituten. Het samenwerkingsverband zal bestaan uit vijf in plaats van zes instituten – het NIOD blijft buiten de samenwerking. Ook wordt de keuze voor huisvesting bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen heroverwogen.

Het vernieuwingsprogramma wordt de komende maanden herzien door de directeuren van de vijf instituten. Voor deze stimulering en vernieuwing van de geesteswetenschappen blijft een budget van 15 miljoen euro beschikbaar.

De afgelopen tijd werd steeds duidelijker dat het NIOD zijn eigen koers wenst te varen en op zijn huidige locatie wil blijven. De vijf instituten die de samenwerking opnieuw gestalte zullen geven zijn het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, het Meertens Instituut en het Netherlands Institute for Advanced Study.

Update vernieuwingsplan

De directeuren van deze instituten zetten zich aan een actualisering van het plan, in samenwerking met hun wetenschappelijke adviesraden. Kernelementen van het plan blijven: het intensiveren van de samenwerking – onderling en met universiteiten, verjonging van de wetenschappelijke staf, het aantrekken van internationaal talent, investeren in geavanceerde informatietechnologie, en gezamenlijke huisvesting in Amsterdam.”

Tot zo ver het persbericht van het KNAW. Hans Clevers, president van de KNAW, legt in het NRC overduidelijk de schuld bij het NIOD. Volgens hem was deze partij eerst cooperatief, maar sputterde later steeds meer tegen. De overige partijen verloren gaandeweg het vertrouwen in een vruchtbare samenwerking met het NIOD.

Nu het NIOD als grootste partij niet meer mee doet, is een verhuizing naar het Tropeninstituut van de baan, en moet worden gezocht naar een nieuwe locatie.  Het IISG heeft al toegezegd gekregen daar te mogen blijven waar zij momenteel gevestigd is, dus blijven de kleintjes over. Behoort KITLV inmiddels óók tot de kleintjes? Ja, want de collectie van dit instituut wordt, inclusief personeel, overgenomen door de Leidse Universiteit. Resteren slechts de onderzoekers, die straks vanuit Amsterdam naar Leiden mogen sporen om hun archivalia in te kunnen zien. Hopelijk krijgen ze daarvoor een OV-jaarkaart.
Het leven van wetenschappers gaat niet altijd over rozen.

x

Dit bericht werd geplaatst in 6. Onderzoek, Aanspraken en Verwerking en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Niet over rozen

  1. Jan A. Somers zegt:

    Intussen is bij het KIT wel ruimte gemaakt. Staat dan leeg. Wie betaalt dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s