Het Tropenmuseum in Amsterdam wil de eigenaren van 335 foto-albums opsporen. Middels een website en een app zullen binnenkort ongeveer 80 duizend foto´s onder de aandacht van het grote publiek worden gebracht. Vooruitlopend op de start van dit project legt de Java Post al vast enkele van deze albums voor aan zijn lezerspubliek. Vandaag is het de beurt aan album nr. 830.
Het lijkt zo eenvoudig, maar toch is niets vaak zo moeilijk als het achterhalen van een enkele naam van de eigenaar van een foto-album. In dit geval gaat het om de naam van een jonge vrouw. Op de eerste pagina introduceert zij zichzelf door het plaatsen van een foto van haarzelf en haar jongere broers Jan en “Hiep” en zusje Adé (op een latere foto “Deetje”). Had zij hier nu haar volledige naam genoemd en niet slechts “ik”, dan was het probleem opgelost. Het mocht echter niet zo zijn, en dus moeten we op zoek.

Schoolklas Soerabaja, ca. 1920
Vermoedelijk staat zij op deze foto als tweede van links. Naast haar, links op de foto, haar vriendin “Iens” Zieck.
Enkele andere jeugdfoto´s:

Samen met broertje en twee indische/inlandse kinderen

Meisje met strik
Het meisje woonde met haar broertjes Jan en Hup en haar zusje Deetje ergens in de middenstad van Soerabaja. Mogelijk de wijk Ketabang, in de buurt van de nieuwe H.B.S.. Haar hartsvriendin Iens, dochter van Cornelis J. Zieck (lid Raad van Justitie, 1875-1961) en Clasina Zieck-Broeksterhuizen (1877-1962), woonde aan de Ketabang Kali:

Soerabaja, Ketabang Kali, Huize Zieck
Het meisje was er kind aan huis. Hier zien we haar op het terras met mevrouw Zieck en Iens:

Mevrouw Zieck en beide meisjes
De Ziecks hadden drie kinderen: Cornelis Johannes (planter, 1904-1944), Wouter Jacob Reichardt (ambtenaar BB, 1908-1944) en de jongste, het meisje Clasina (“Iens”) Alida Maria, geboren in Makassar in 1912. Waarschijnlijk waren de jongens al de deur uit toen de beide vriendinnen, een jaar of 15 oud, elkaar veel ontmoetten in huize Zieck.
Hier de heer en mevrouw Zieck en hun dochter Iens:

Heer en mevrouw Zieck met dochter Iens
Op de volgende foto het gehele gezin Zieck, waarschijnlijk samen met drie kinderen uit het gezin van het meisje dat we zoeken, en hun moeder.

Familie Zieck met bezoek
Van de ouders van het meiske zien we veel minder. Mogelijk ook omdat zij (de vader?) een deel van de foto´s hebben gemaakt. Op de volgende foto zien we dit paar in het midden. Rechts waarschijnlijk het meisje dat we zoeken.

Op het terras
In deze tijd, dus zo ergens rond 1925, moet het meisje in contact zijn gekomen met de familie Van Weelderen. Vader Leopold van Weelderen was assistent-resident en stond op het punt met pensioen te gaan. Samen met zijn echtgenote Susanne Melanie van Es had hij drie dochters. De oudsten waren geboren in 1908, resp. 1912: Antoinette Eleonore Susanne (“Nettie”) en Johanna Wilhelmina (“Joop”). Nettie moet enkele jaren ouder zijn geweest dan het meisje dat we zoeken, maar toch blijkt uit alles dat sprake was van een hechte vriendschap tussen deze drie.

Meisje (midden) met zusters Van Weelderen
In 1927 – vader Van Weelderen is inmiddels gepensioneerd – gaat deze familie enige tijd naar Nederland.
Het album bevat een foto van een “meisjesclub” aan boord van de J.P. Coen, oktober 1927. Tweede van links “Joop”, en helemaal rechts “Nettie”.

meisjesclub aan boord van de Coen
Het lijkt alsof we hier ook “ons” meisje en Iens menen te herkennen. Op de passagierslijst van deze reis staat echter geen Zieck vermeld. We hebben ook geen foto´s van ons meisje in Nederland, en dus is het niet onmogelijk dat de foto´s van de Van Weelderens later naar Indië zijn gezonden. We weten wel zeker dat Iens Zieck rond deze tijd naar Nederland is gekomen. In 1931 huwde zij in Den Haag met ing. Andries Cornelis Anne (“André”) Neytzell de Wilde. Op enig moment is zij met hem en hun beider kinderen (André 1932, Tineke, Els, Cornelis en Catharine) naar de USA geëmigreerd. Verdere sporen van haar ontbreken.
Het album bevat ook meerdere foto´s van de Van Weelderens in Nederland:

Familie Van Weelderen op de pier van Scheveningen

Dochters Van Weelderen met vrienden op terras

Van Weelderens in Den Haag/Scheveningen
Van Nettie van Weelderen weten we dat zij enkele jaren in Nederland bleef om haar onderwijsakte te halen. Haar zusters reisden vermoedelijk eerder terug naar Indië. Van hen beiden verder geen spoor.
De laatste pagina´s van het album richten zich weer op Indië, zij het dat nog enkele (toegezonden) foto´s van Iens uit Nederland werden geplaatst. “Ons” meisje heeft weer nieuwe vriendinnen, nu onder andere de dochters van een zekere familie Bartlema. Ze danst, en maakt pret (hier tweede van rechts):

Polonaise
Als we album dichtslaan weten we nog steeds niet wie zij is. Helaas. Wie kan helpen?
We zoeken een vrouw, geboren rond 1910, woonachtig in Soerabaja, komende uit een gezin met in ieder geval vier kinderen waarvan twee meisjes (de ander is Deetje) en twee jongens (Jan en “Hup”). Ze was zeer hecht bevriend met Iens Zieck en later ook met de dochters Nettie en Joop van Weelderen.
We weten niet wat van deze laatsten is geworden. Misschien mogen we nog hopen dat hun (eventuele) kinderen opheldering kunnen verschaffen. Misschien hebben ook zíj nog foto´s waarop echter op hun beurt hún moeder als de “ik” van het verhaal wordt vermeld, maar ons meisje gewoon een naam draagt.
Wie weet meer van de familie Neytzell de Wilde-Zieck (mogelijk in de USA, mogelijk onder de naam De Wilde) en het latere leven van Nettie en Joop van Weelderen?
xx
Nawoord: na de families Zieck en Van Weelderen te hebben benaderd, hebben we, dank zij een tekst in een foto-album van Johanna van Weelderen, weten te achterhalen dat dit album toebehoorde aan Alida Pauline (“Lily”) van Schouwen (geboren Mr. Cornelis 31 mei 1912, overleden Bilthoven 2009). Samen met haar echtgenoot marine-officier J.Th.G. Lorenz kreeg zij vier kinderen. De adressen zijn inmiddels bekend. Het album kan worden teruggegeven aan de familie!
x
Heer Buitenzorg: Ik kan u niet verder helpen, net zo min als met de eerdere foto’s. Maar ik kijk er met enige weemoed naar. Je kijkt naar dode mensen die misschien vlakbij hebben geleefd. Ketabang, in de buurt waarvan ik (Darmo) heb gewoond. Huizen die lijken op waar ik heb gewoond. Moeilijk te zien, maar ik dacht met de slokan langs de weg om de moessonregen af te voeren. Het zijn foto’s die ook ons gezin had, weggeplunderd in de bersiap. Positiever: mensen die hier tot leven komen. Geschiedenis die nooit de geschiedenisboeken haalt. Doorgaan!
In de albums en verhalen die ik tot nu toe heb ontvangen, ben ik (nog?) niet één naam tegengekomen die mij, al was het vagelijk, bekend voorkomt. Toch, tja, het zijn foto’s van mensen die niet meer leven maar die hebben gewoond in een omgeving waar wij thuis waren en die misschien wel buren of kortstondige vrienden zijn geweest van mijn ouders of andere familieleden. Alleen maar om die mogelijkheid deel ik met de heer Somers zijn weemoed bij het bekijken van deze foto’s. Dit is inderdaad geschiedschrijving die een dankbare LezersPrijs verdient!
2-12—1907 Leopold van Weelderen met Susanne Melanie van Es gehuwd te Batavia
20-11—1908 Antoinette Eleonore Susanne van Weelderen geboren in Semarang
Geen gegevens gezien van een tweelingbroer in de regeringsalmanak
Leopold was een zoon van Jan Willem van Weelderen en Maria Wilhelmina Antoinette Milar
( bron=militieregisters.nl)
ps : waarom staan er zo weinig indo’s in de albums ?
Hadden indo’s meer mogelijkheden de albums te bewaren in de periode 41-50 ?
Dank Boeroeng. Ik had het echter niet over een tweelingbroer, maar over “waarschijnlijk” een tweelingzus. De dames heetten Nettie (van Antoinette) en Joop (van Josephine? van een andere naam?) Waarom kwam ik op die gedachte? Ze lijken heel erg op elkaar, en op de foto´s lijken ze dezelfde leeftijd te hebben. Misschien niet eeneïg, maar wel erg gelijkend.
En waarom weinig Indo´s in de albums? Ik weet niet of dat zo is. Ik heb tot dusverre een stuk of 5-6 in de Java Post geplaatst. Een té kleine selectie om daar iets over te kunnen zeggen. Als het klopt wat je zegt dan is dat natuurlijk een aardig onderwerp om over na te denken. Maar dat zien we dan wel over een half jaar of zo….
Ik heb meer albums gezien op de website. Stuk of tien. Vandaar.
Meer informatie over het gezin Leopold van Weelderen;
http://denhaag.digitalestamboom.nl/(pu14db45ihqhql45ac1pp445)/scan.aspx?book=R&id=265683
Zus Joop was geboren in 1912 en zus Leopoldine was geboren in 1917>
Ook apart is dat de moeder in Bangkok was geboren
Dank je. Geen tweeling dus. Haar leeftijd verklaart ook iets meer over de vriendschap. De vrouw die we zoeken had dus meer de leeftijd van Johanna.
Inmiddels zijn we weer wat wijzer: Johanna huwde in 1934 met Theodoor Wilhelm te Strake (geb 1908 Willemstad). In 1937 reisden zij met hun eerste kind Lieke (1935) naar Indië. Daar kregen zij nog een tweede kind: Susanne Melanie (1940). Op de passagierslijst van de “Willem Ruys”, juni 1951, van Medan naar Nederland, staat “mevrouw Te Strake – van Weelderen en kind”. Mogelijk is de familie later, vanuit Amsterdam, weer teruggekeerd naar Indonesië.
Theodoor Wilhelm te Strake, geb 1908 te Willemstad NBr. komt voor in een stamboom op http://www.ancestry.com. Contactpersoon J. te Strake.
Jan Aaldert te Strake was born in Winterswijk, the Netherlands, on 16th December, 1877. He married Sara Metje Verburgt(7 Aug, 1876 -4 Feb 1931)on 20th Apl,1905 at Nigtevecht. They had 6 children. Ben (4thJan.1906) Hendrika Wilhelmina (13thAug 1907) Theodore Wilhelm (3rd Sept 1908) Pieter Jacobus Gerrit (19th Aug 1910) Thea (9thMay, 1913) Too (24th Oct 1914. Pieter Strake, my father, came to Australia in 1950, and had 2 children, Jan Willem (26thJan 1941) and Helena Metja(19th June, 1947). Can anyone tell me more about Jan Aaldert’s family?
From Ancestry.com
Hoi Anneke, ik heb misschien wat info omdat hij voorkomt in mijn stamboom van de familie Rooks. Jou vader zou geboren moeten zijn op 19-08-1910 in Willemstad. Wat zou je willen weten? Je kunt me mailen op : anja.marinus@solcon.nl
ik zoek j.w.f. Schouten. gegaan naar indië 1929. geb. 1910 in amsterdam. gewerkt bij oliemaatschappy SOKONY>.gewoond in batavia-Krawangweg. getorpedeerd en vermist in 1944 op transport naar Sumatra. getrouwd..1dochter.wie heeft hem gekend??het is mijn broer.
régine van den broek….regileo@upcmail.nl
Beste regine,
Via het OGS, zag ik een persoon met voorletters J.w.f schouten (johannes, wilhelmus, fransiscus)
Geboren op 27-08-1909 te amsterdam
(Overleden op de Junyo maru)
Groetjes sanne
Bert ,
Leuk dat internet tegenwoordig.
Een kennis uit Amerika gaf me een link.
http://radaris.com/~Andre-Dewilde/193707176
Deze Andre de Wilde zou een spoor kunnen zijn voor je.
met foto van echtpaar DeWilde uit East Tawas, Michigan
http://milksoaps.com/gypsy.html
Bert,
Bovengenoemd Andre DeWilde, East Tawas, Michigan, is jarig op 30 mei.
zoek hier:http://tawasbayplayers.com/wp-content/uploads/2012/03/April_May-2012.pdf
Die Andre (Nytzell ) de Wilde die jij zoekt… was die geboren 30 mei 1932 ?
Mijn tipgeefster in Amerika vond ook pa Andries en zoon Kees Nytzell de Wilde op het internet
http://archiver.rootsweb.ancestry.com/th/read/CAKERN/2004-06/1087574569
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=19196059
Geen twijfel, dit is de familie die we zoeken. Ik gooi er weer een paar mailtjes tegenaan….
Familie Kroepoek gezocht:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/21350984/__Kroepoek_zoekt_familie__.html
Is dit je Oma?
http://nos.nl/artikel/480683-foto-van-je-oma-op-zak-kroepoek.html
Ik lach me kroepoek.
Geen slechte actie overigens. Maar go-tan verwacht toch niet dat ik opeens uit sympathie voor hen hun krupuk koop, omdat men ongevraagd een foto van mijn oma op hun zakken drukt?
Moet ik eea beschouwen als een vernedering van mijn oma, wat zou er met die onbekende oma van mij gebeurd zijn, of een verhoging van hun krupuk-status. Ik denk beide.
Ik heb zelf een paar kilo ongebakken krupuk van allerlei soort uit Salatiga (zelfs die ik meer dan 3 jaar geleden heb gekocht); de stad waar je de betere krupuk kunt kopen. Daarnaast allerlei soorten emping, voorts van kripik pisang tot kripik paru (van runderlongen gemaakt).
Heb ik zelf geen zin om krupuk te bakken, dan koop ik wel de borrelkoepoek van de Aldi of van de Albert Heijn, Voor nog geen euro per zak, of nog goedkoper. Moet u ook eens een keer proberen ;-).
Maar toch go-tan, bedankt voor de informatie, maar eet u uw krupuk maar zelf op..
aldi moet zijn “plus”
De Euroshopper bij AH is redelijk, en nog goedkoper.
Na de families Zieck en Van Weelderen te hebben benaderd, hebben we, dank zij een tekst in een foto-album van Johanna van Weelderen, weten te achterhalen dat dit album toebehoorde aan Alida Pauline (“Lily”) van Schouwen (geboren Mr. Cornelis 31 mei 1912, overleden Bilthoven 2009). Samen met haar echtgenoot marine-officier J.Th.G. Lorenz kreeg zij vier kinderen. De adressen zijn inmiddels bekend. Het album kan worden teruggegeven aan de familie!
djempol !!!
Dochters van Theo te Strake
Zie: Lieke Schoone – te Strake en http://asaloesoel.igv.nl/wp-content/uploads/2015/10/Fragmentgenealogie-te-Strake.gen_.pdf en JOHANNA WILHELMINA VAN WEELDEREN, geb. Probolinggo 17
aug. 1912, overl. Amsterdam 29 juli 1959, dr. van Leopold van Weelderen, assistentresident,
en Susanne Mélanie van Es; tr. 2e Haarlem 14 juli 1960 Jeanne Elisabeth Quak,
geb. Voorburg 25 okt. 1917, overl. Heiloo 11 okt. 1988, dr. van …..28 en eerder echtgenote
van M[arinus] Koole.
Uit dit huwelijk:
1. LIEKE TE STRAKE, geb. Balinbingan (Simeloengoen, Oostkust van Sumatra) 15 april 1935.29
2. SUSANNE MÉLANIE TE STRAKE, geb. Laras (Pematang Siantar, Oostkust van Sumatra) 28 april
1940.30
Mijn schoon moeder was Jeanne Quak en ik heb Theo te Strake 1 x ontmoet i.v.m. met mijn huwelijk met Marinus Koole jr. eind 1968. Theo is kort daarop overleden. Ik heb zijn dochters nooit ontmoet en weet niet of zij nog leven. Mijn man (ex) is in middels ook overleden december 2012. Mijn schoonmoeder J.E. Quak is overleden in 1988. Ik kan het dus niet meer vragen.
Ik ben toevallig net bezig met controleren van de stamboekkaarten van de Oost-Indische ambtenaren en zat even op de naam van Antoinette Eleonore Susanne van Weelderen te googlen omdat ik wat moeite had met het handschrift waarin de naam geschreven is en kwam hier terecht. Ik weet niet of het inmiddels opgelost is maar Antoinette trouwde te Kediri met Adriaan Johannes Leonard Koning op 24 november 1933.
Album 830 is geclaimd: http://www.fotozoektfamilie.nl/nl/gallery/album/?iv=ALB-0830
dwz … iemand uit de familie wil de album hebben of heeft het al ontvangen