Slamat taoen baroe

Slamat taoen baroe!

Uit De Indische Courant van 5 januari 1940:

´Op Nieuwjaarsdag hebben enkele vindingrijke Inheemsche broeders getracht op een gemakkelijke wijze een extra duitje te verdienen. Met Nieuwjaar is het immers een goede gewoonte dat men alles, wat Europeaan is, geluk komt wenschen. Zoo komt de melkjongen met een kaartje, de krantenlooper, de jongen van de slagerij, ja wat niet al. Wat was dus gemakkelijker dan ook kaartjes met gelukwenschen te laten maken en huis aan huis „slamat taoen baroe” te wenschen, zoo dachten verschillende slimmerds in Bandoeng.
Zoo gedacht, zoo gedaan, en op Nieuwjaarsdag kregen bewoners van verschillende Europeesche wijken bezoek van Inlanders met een keurig kaartje, waarop gelukwenschen van „koelie reinigingsdienst gemeente”. Vele namen het kaartje met dank in ontvangst en een kwartje of halve gulden werd dan wel afgeschoven, maar deze koelies, die geen koelies waren, kwamen, ongelukkig voor hen, ook bij gemeente-ambtenaren gelukwenschen aanbieden. Deze Europeanen wisten beter en al spoedig bleek het bedrog. Nu zal een vijftal Inlanders zich voor dit bedrog voor den rechter moeten verantwoorden.´

De koelie van de Java Post denkt er het zijne van. Misschien moet ook hij ooit aanbellen. Voorlopig komt hij echter liever gratis bij u aan de deur, en wenst u – om niet – een bijzonder gelukkig nieuwjaar!

x

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Slamat taoen baroe

 1. Chris van Waardenberg zegt:

  Mag ik dan de “koelie van de Java Post” ook een heel goed en gezond nieuwjaar wensen en hem danken voor dit geweldig werk van hem!?

 2. L. Ottowinner zegt:

  Ik sluit me aan bij bovengenoemde heer van Waardenberg en wens Bert een héél goed en gezond 2012 toe en ook mijn dank voor zijn werk wat betreft de Javapost.
  Moge de komende jaren hem nog meer succes brengen.

 3. Ed Vos zegt:

  Uiteraard ook van mijn kant de beste wensen voor 2012. Op welke bankrekening kan ik mijn 50 eurocent storten? :-))

 4. K.Maseland zegt:

  Selamat tahun baru kembali.
  Karel

 5. Eppeson Marawasin zegt:

  Ieder zijn status. Al belt hij niet aan, hij blijft voor mij een Toean Besar!
  Ook U Buitenzorg een gezond en produktief 2012 gewenst.

  PS
  Als meneer Vos het maar niet per ongeluk op de rekening van die meneer uit Venlo stort, want dan verdwijnt het mogelijk naar Griekenland ;<)

  • Ed Vos zegt:

   Die meneer uit Venlo gaat daar zeker naar vakantie met dat geld. In Indonesie is hij persona non grata.
   Ook voor u Pak Eppeson (en Jan Somers) en alle lezers van dit voortreffelijk blog over Indie : selamat tahun baru 2012, banyak rezeki & kesehatan, umur panjang dll. yang baik

   • Eppeson Marawasin zegt:

    Terima kasih meneer Vos; voor u (en meneer Somers) ook de beste wensen in de Heppie Nujeer 2012.

    Overigens maak ik uit uw berekeningen op, dat u de toean besar van de Javapost de Bandanese VOC-titel “Orang Kaya” gunt! Siapa yang tidak? ;-))

 6. Wilma zegt:

  Mooie reactie Eppeson!
  Voor iedereen :
  -vrede
  -liefde
  -en gezondheid en geluk!
  Voor Bert:
  Meest dank voor je inzet op Javapost
  Hartelijke groet Wilma

 7. ada de vries zegt:

  Gelukkig Nieuwjaar en veel dank voor alle mooie verhalen.

 8. Ed Vos zegt:

  Overigens maak ik uit uw berekeningen op, dat u de toean besar van de Javapost de Bandanese VOC-titel “Orang Kaya” gunt! Siapa yang tidak? )

  Pak Eppeson,

  Bij mijn weten is de tuan besar van de Javapost de enige blog/websitehouder met VOC-mentaliteit die de inlander in Indie in beeld brengt (die andere is inmiddels overleden). Dat kan ik wel waarderen, en ik hoop dat hij ook als rijke weldoener voortgaat met het ons .tonen van de relatie (indo) -europeaaan – “inlander”. en ons ook enig inzicht geeft in het wel en wee, doen en laten van onze “inlandse vriend” van waaruit wij ook voortkomen.
  Over het algemeen, wanneer ik al die indische sites bezie, is men slechts in zichzelf geinteresseerd.. De “inlander” wordt beschouwd als een natuurverschijnsel , als een UFO die het hek van onze rumah Belanda passeert en die met verbazing ons doen en laten beziet.
  Straks aapt hij ons na ook nog 😉

 9. Ed Vos zegt:

  Wie de deelnemerslijst van de geschiedenis online prijs 2011 bekijkt, ziet dat als enige “indische “site dit blog de Javapost zich heeft aangemeld.
  http://www.geschiedenisonlineprijs.nl/deelnemers

  De andere indische historische sites blinken uit door afwezigheid. Ik kan me best vergissen, want ik heb de deelnemerslijst slechts vluchtig bekeken.
  ..
  De reden van deze afwezigheid? Of men vindt de hoofdprijs van 2500 euro te min, of men schiet inhoudelijk te kort.

  Maar wat de reden ook moge zijn, van de mogelijkheid om je voor een tijdje in de picture te plaatsen buiten het indisch kader, heeft men geen gebruik gemaakt..

  Mag ik de eigenaar van dit blog hierbij ook succes wensen met de wedstrijd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s