Heel Nederland draagt schuld voor ‘beschamende feiten’ in Indonesië

Onderzoek Indonesië In een onderzoek naar het militair optreden van Nederland in Indonesië is het woord oorlogsmisdaden zorgvuldig vermeden. Premier Rutte bood excuses aan, politiek Den Haag was verantwoordelijk voor het gepleegde ‘extreme geweld’.

Verkoopstalletje op Ambon, 1945. Foto: Hans Kragt.

Door Frank Vermeulen

Extreem geweld, zeker honderdduizend doden aan Indonesische kant tegen 5.300 gesneuvelde Nederlandse soldaten. Maar ook doodschieten van burgers, foltering, verkrachting, diefstal, brandstichting. Aan de rij van misdaden gepleegd door Nederlandse militairen in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949) lijkt nauwelijks een eind te komen, in de conclusies die de onderzoeksinstituten Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV), het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies(NIOD) en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) deze donderdag bekend maakten.

Opmerkelijk is daarbij echter dat nergens wordt vastgesteld dat het gaat om mensenrechtenschendingen of oorlogsmisdaden. Daarentegen sprak premier Mark Rutte (VVD) die donderdagmiddag een eerste reactie gaf wel van een „koloniale oorlog”.

De allereerste militair die op de nationale televisie in 1969 praatte over zijn optreden tijdens die oorlog, de psycholoog Joop Hueting, sprak ook gewoon over „oorlogmisdaden” die hij met zijn medesoldaten had gepleegd.

De leiders van het onderzoek, Gert Oostindie (KITLV), Ben Schoenmaker (NIMH) en Frank van Vree (NIOD) zeiden op een persconferentie in Amsterdam dat er over de terminologie vier jaar is vergaderd. Dat er nu is gekozen voor de term ‘extreem geweld’ is ook niet een van de voorwaarden die de overheid stelde in 2017 toen besloten werd dit project te subsidiëren, aldus Ben Schoenmaker. Het komt erop neer dat men zich niet wilde laten inperken door de nauw omschreven juridische term oorlogsmisdaad.

Vrees voor schadeclaims

Toch zal de keuze om niet te spreken over oorlogsmisdaden ook te maken hebben met de vrees die volgens politici als Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid (D66) en oud-Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP), leefde bij de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken voor schadeclaims van nabestaanden.

Het was een schadeclaim die het hele idee van die drie instituten om het Nederlandse militaire optreden na 1945 in Indonesië te onderzoeken aan het rollen bracht. Nederlandse troepen hadden 431 mannen en jongens van het dorpje Rawagede (nu Balongsari) in december 1947 gedood. De zogeheten ‘weduwen van Rawagede’ wonnen in 2011 hun rechtszaak tegen de staat.

Het onderzoek van de Zwitsers-Nederlandse Rémy Limpach, in 2016, waarin werd vastgesteld dat de Nederlanders structureel extreem geweld hadden toegepast zoals gebruikelijk in de voormalige kolonie Nederlands-Indië, bracht ook in politiek Den Haag beweging. Tot dat jaar stond een meerderheid in de Tweede Kamer huiverig tegenover de gedachte om het nieuwe onderzoek te subsidiëren. Maar minister van Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) overtuigde zijn collega’s in het kabinet van de waarde van dit onderzoek.

Moment van stilte

Het onderzoek is nog altijd omgeven door grote gevoeligheid bij zogeheten repatrianten, mensen die na 1945 uit Indonesië aankwamen in Nederland. Vaak Indische Nederlanders die al generaties in de kolonie hadden gewoond. Maar ook voor mensen van Chinese of Molukse komaf is dit stuk verleden vaak traumatisch. Voor ‘Indië-veteranen’ ook’, natuurlijk, en voor nabestaanden: alles bij elkaar veel emotie. Bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek naar de eerste fase van de Indonesche revolutie, de Bersiap, stelden de onderzoekers een moment van stilte voor om de doden te herdenken. Dat is bij de presentatie van een historisch onderzoek nog niet vaak voorgekomen.

Ook in de zaal in Brussel waar Rutte sprak, was de sfeer gedragen. De boodschap van de premier was er dan ook een van zwaar kaliber. En markeert een historische moment. Hij kwam voor het eerst sinds 1969 met een nieuw oordeel van de regering over de ‘koloniale strijd’. Het toenmalig kabinet-De Jong concludeerde in de zogeheten Excessennota dat de Nederlandse strijdkrachten als geheel correct hadden opgetreden „behoudens excessen”.

Dat is niet langer de mening van de regering: het kabinet neemt onverkort de „de harde maar onontkoombare conclusies” over van de drie instituten. „We moeten de beschamende feiten onder ogen zien,” zei Rutte. En hij sprak over een „heersende cultuur van wegkijken, afschuiven en een misplaatst superioriteitsgevoel”. Dat laatste lijkt een verwijzing naar de koloniale attitude die gebaseerd is op racisme.

Schuld niet bij individuen

Rutte legde de verantwoordelijkheid van het extreem geweld niet bij de individuele militairen, maar bij de Nederlandse regering, het parlement, de krijgsmacht „als instituut”, en de justitiële autoriteiten. Daarmee nam hij veel critici die in aanloop van de presentatie vreesden te worden weggezet als oorlogsmisdadigers de wind uit de zeilen.

Hij biedt iedereen excuses aan. Aan Indonesië, nogmaals, nadat de Koning dat in 2020 ook deed. Maar ook aan iedereen in Nederland die met de gevolgen van de „koloniale oorlog” kampt. Inclusief de „veteranen die zich destijds als goed militair hebben gedragen”. En het kabinet neemt verantwoordelijkheid voor het „collectieve falen” van alle gezagsdragers van toen. En zo maakte Rutte van de presentatie van het onderzoek een nationaal reinigingsritueel. Hij zei er wel bij dat het een stap is „in de gezamenlijke verwerking”.

Het kabinet zal uiteindelijk een definitief standpunt naar de Tweede Kamer zenden, daar moet dan het debat plaatsvinden. Rutte heeft alle meningsverschillen toegedekt onder excuses voor iedereen en onder collectieve verantwoordelijkheid, waardoor niemand individueel de schuld krijgt. De vraag is of de verschillende politieke partijen daarmee akkoord zullen gaan.

 

Dit artikel verscheen eerder in de NRC, 17 februari 2022.

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

46 reacties op Heel Nederland draagt schuld voor ‘beschamende feiten’ in Indonesië

 1. Boudewijn van Oort zegt:

  Ik vindt dat kreten zoals “mensenrechten” en “Oorlogs misdaad” verdacht zijn . Waaruit vloeit het idee van mensenrecht? Ik neem aan dat mensenrechten niet het zelfde zijn als koerechten of varkensrechten en waarom? Maar mensen, koeien en varken komen allemaal op de zelfde wijze op de wereld.

  Het idee “oorlogs misdaad” vind ik ook vreemd. Het geeft de indruk dat oorlog gevoerd kan worden zonder misdaad , “netjes” bijvoorbeeld, als een schaakspelletje, met een prijs voor de winnaar.

  Als ik mijn rijvergunning krijg mag ik van de overheid autorijden. Ik heb het recht om achter een stuur te zitten. Om dat rijbewijs te benachtigen moet ik een rijexamen afleggen. Het idee van examen , of vergunning bestaat niet voor mensenrechten. Hier in Canada ligt een stad, Ottawa, stil vanwegen de bewering dat vrachtwagen chauffeurs het recht hebben om de samenleving tot stilstand te dwingen. Echt waar?

  Er bestaan volkeren in deze wereld die het heel normaal vonden om hun vijanden te koken en te eten. Als je het hen zou vragen , kreeg je vast en zeker het antwoord dat een dergelijke maaltijd echt hun recht was.

  Zover als ik weet hebben vissen geen rechten . Muskieten en de Corona virus ook niet.
  Het is heel vreemd, maar voor politici, vooral in democrastische ianden is het begrip van groot belang. Putin denkt daar anders over. Misschien zijn Russen geen mensen in zijn opvatting. Tot 1936 hadden blanken in Zuid Afrika het recht om hottentotten te jagen , net zoals leeuwen .

  Ik vind het allemaal erg verwarrend. Ik weet wel dat oorlog niet leuk is en dat de mensheid in staat is om vreselijke dingen te doen, en altijd heeft gedaan.

  • R.L. Mertens zegt:

   @BoudewijndeGroot; ‘mensen rechten en oorlogsmisdaden verdacht zijn etc.’- Oh ja, is dat zo in Canada? – Het recht van mensen om in hun eigen land te leven. dus niet als onderdaan/3e rang burger van een vreemd land? – Een misdaad gepleegd tijdens een vrijheidsoorlog, waarbij oa. hele dorpen in puin en op alles ‘wat beweegt’ wordt geschoten.
   Of begint het bij u dagen(!) over uw Canada?

  • A. Olive zegt:

   Boudewijn van Oort, het auto rijden in Canada en ook in de VS is een privilege en geen recht. Het recht van een mens of dier is gebasseerd op wetten die de mens maakt. Elk land of gedeelten van een land heeft zijn eigen wetten.
   Het schijnt dat in Canada zowel als de VS het gouvernement meer het recht heeft om een mandate te verklaren die niet op science is gebasseerd maar meer political is.
   Wij in de Vs hebben echter een Bill if rights terwijl Canada meer een parliamentarian systeem heeft.Your prime minister is an admirer van de Chinees communist dictator system (I have seen a video where he says that) and that is why he declared marshal law.
   90% of the truckers are vaccinated, they are just tired of the mandate driven by politics.

   • Boudewijn van Oort zegt:

    Het recht van mens of dier is gebasseerd op wetten die de mens maakt – heel juist. Maar die wetten zijn alleen maar geldig in het land waar ze gemaakt worden. Met een rijbewijs van Noord Dakota kan je in Nederland rijden maar dat is een privilege die Nederland honoreerd omdat het vertrouwen heeft dat Noord Dakota op verandwoordelijke wijze een rij vergunning geeft. Of een Venezolaans rijbewijs geaccepteerd word in Nederland weet ik niet. Daar ging het destijd een beetje anders toen ik een zogenaamd rijexamen af moest leggen.
    Mensenrechten moeten overal geldig zijn, en ik weet niet of er een lijst van mensenrechtren bestaat.
    Nu wat betreft de mandate weet ik echt niet wat U begrijpt onder het idee wetenschap. Als mensen plotseling bij bosjes sterven ( een miljioen in Amerika dankzij Covid), dan krijg ik de indruk dat er wel degelijk iets aan de hand is. Toen ik in 1945 uit het Jappen kamp kwam werd ik meteen inge-ent tegen de pokken . Dat was ook een “mandate” uitgevoerd door her Rode kruis. ik had geen zeggenschap, mijn moeder en vader ook niet, maar niemand spartelde tegen met onzin over “science.” De Pokken hadden genoeg schade verricht in de wereld .
    Canada heeft ook een grondwet. Het heet de Charter of Rights , werd in 1981 ingevoerd en wij barstten van de rechten. met bijna honderd clausules kan niemand klagen over gebrek aan rechten. De kwestie is :”Is het land nog regeerbaar of een anarchie?” Hopelijk nog geen anarchie, zoals Afghanistan bijvoorbeeld.
    Onze Prime Minister heeft wel es onwijze dingne gezegd in het verleden en loopt een goed kans om vandaag of morgen er uit gedonderd te worden. Daarvoor hebben wij in Canada geen impeachment procedure nodig, alleen maar een meerderheid in het parlement die zegt “Donderop!” : Het is veel makkelijker voor ons om een slechte Prime minster een trap onder zijn kont te geven dan het is voor Amerikanen om een slechte President op straat te zetten. Boris Jonson in Engeland zit in het zelfde schuitje. Die is misschien morgen ook zijn baan kwijt
    In mijn opinie was de de vaccinatie mandate voor dat handjevol ongevaccineerde truckers onnodig . Maar als ik me niet vergis , deed Biden het zeflde.
    Dat die truckers kankeren is begrijpelijk . Dat andere lui , vooral Amerikanen met hun miljioenen ,zich hiermee bemoeien in Canada is afschuwelijk, en heeft de tegenoverstelde resultaten berijkt. Zonder hun inmenging (Quanon, Fox News, Banon enz enz) was er een goede kans dat de oppositie in het Canadese parliament , Trudeau zijn ontslag gaf , maar dankzij hulp voor de truckers uit Amerika , die hun beste doen om het hele land stil te leggen, kan Trudeau nu praten over insurrection , invasion foreign interfence, enz die de Canadese democratie ondermijnen . En Trudeau heeft gelijk.
    Marshal law: Nee Dat hebben wij niet . Alleen maar emergency powers voor bepaalde
    grens gebieden waar de handel ( Amerikaans zowel als Canadees)stil kwam te liggen

   • A. Olive zegt:

    Het is een privilege om in een land te rijden, zelfs in je eigen land. Het is niet een recht. Check it out.

    “Mensenrechten moeten overal geldig zijn”
    Dit is een utopia die gebasseerd is op wishful thinking.

    Als het een mandate is om iedereen te laten inenten terwijl er mensen zijn die een natuurlijke immune system hebben omdat ze al covid hebben gekregen of zwangere vrouwen.of andere medische redenen dan is die mandate political (power hungry)
    Het is ook bewezen dat mond kapjes niet werken tenzij men bepaalde mondkapjes gebruikt zoals de N95
    In de VS is Covid 19 gebruikt om de stemrechten te veranderen in 2020.
    De pokken vacinatie is niet te vergelijken met de Covid vacinatie omdat niemand weet wat de langdurige gevolgen hiervan zijn. Het is wat dat betreft experimental.

    “Onze prime minister heeft wel es onwijze dingen gezegd.”
    Dat is wel zacht uitgedrukt .Als we het volgende horen op deze video dan kunnen we begrijpen waarom hij geen demonstraties toroleerd.

    “Kan Trudeau nou praten over insurrection, invasion, foreign interference”
    Trudeau beweert dat om zijn emergency powers te gebruikeen. Hij wil graag de dictator uithangen. Insurrection zonder wapens is geen insurrection maar een demonstratie.

 2. Pascal zegt:

  Vrijheidsterroristen hebben barbaarse slachtingen aangericht:
  Kinderen, sommige baby’s nog, aan hun voeten vastgehouden en kapot geslingerd tegen de muur.
  Vrachtwagens met vrouwen en kinderen omsingeld en in de brand gestoken.
  Gevangen genomen militairen lek geprikt en hun buik open gesneden, om dood te laten bloeden.

  Vrijheidsterroristen die in de jaren 60, vermeende communisten hebben uitgeroeid.
  750.000 tot 1.000.000 vermoord.

  Vandaag de dag eordrn de Papua’s nog steeds gekoloniseerd, achtergesteld en als lagere diersoort behandeld

  • R.L. Mertens zegt:

   @Pascal; vrijheidsterroristen etc.’- Zijn het niet vrijheidsstrijders? Die in opstand kwamen na meer dan 3 eeuwen onderdrukking? En dan meteen met dat vingertje wijzen ….

 3. De heren activisten hebben vijf jaar gestudeerd, op onze kosten. En de belangrijkste conclusie van dit onderzoek naar extreem geweld (logisch, oorlog en allang bekend) is dat er extreem geweld was. En de media, NOS-journaal natuurlijk voorop, doen alsof dit groot nieuws is.

 4. Ziska Kountul zegt:

  En dan durven de kinderen van de rijke kolonisten zeggen dat de aanleg van wegen voor de Indonesiërs was. Dit was alleen om de rijkdommen van Indonesia gauwer weg te plunderen. En de brutaliteit dat Indonesia ook voor de politionele acties moest betalen.

  • Indisch4ever zegt:

   Welke kinderen zeggen dat ?
   Zoals overal ter wereld worden wegen aangelegd voor snel en gemakkelijk transport van mensen en goederen.
   Indonesiers maakten daar ook gebruik van.
   Nu zie je ook dat transportverbetering oa voor de winsten van bedrijven is
   En de rijken strijken de meeste winsten op…. arme Indonesiers niet of minder

   • Adat zegt:

    @Indisch4ever: jaja daar werd iets groots verricht…….😏

    PS. In Duitsland legde men destijds ook de autobahn aan en daar maken tot opheden heel veel niet Duitsers gebruik van😉

   • R.L. Mertens zegt:

    @Indisch4ever; ‘Indonesiërs maakten ook gebruik van etc.’- Alleen, die Indonesiërs die toen(!) een auto(!) bezaten…….@ ‘de rijken strijken etc.’- Hier nu voor de rijke ; hetzelfde ! De armen daar hebben op z’n minst; tv en een bromfiets

  • Adat zegt:

   @Ziska Kountul, niet kinderen maar Kolonialen!!!

 5. R.L. Mertens zegt:

  @Pascal; vrijheidsterroristen etc.’- Zijn het niet vrijheidsstrijders? Die in opstand kwamen na meer dan 3 eeuwen onderdrukking? En dan meteen met dat vingertje wijzen ….

  • Pierre de la Croix zegt:

   R.L. Mertens zegt 17 februari 2022 om 10:04 pm: “Die in opstand kwamen na meer dan 3 eeuwen onderdrukking?”

   “Meer dan 3 eeuwen onderdrukking”. Daar is die schaamteloze abjecte Mertensiaanse overdrijving weer.

   • Adat zegt:

    @ Pierre de la Croix :Daar is die schaamteloze abjecte Koloniale ontkenning weer…..tot de dood toe blijven ontkennen met eventueel als laatste strohalm: “wir haben das nicht gewusst”

   • Jean-Louis zegt:

    Pierre, ik deel uw mening ten zeerste. Nederland is maar 20 jaar een koloniale macht geweest. Na de bezetting van Bali in 1923. In 1942 namen de Japanners het stokje over. Geschiedenis moet niet verdraaid worden. In 1885 na het Koloniaal congres is een aanvang gemaakt met het kolonialiseren. Hoofddoel was verdeling Afrika.

   • R.L. Mertens zegt:

    @Jean-Louis; ‘maar 20 jaar koloniale macht etc.’- Oh ja? Toch al vanaf 28 mei 1619(!) toen JP Coen Jacatra in puin schoot en de omgeving bezette! De stad Batavia heette met 2 bevoorrechte burgers; Europeanen en Chinezen! De Inlanders telden toen al niet mee! – Vanaf dat moment profiteerde Nederland van de opbrengsten uit de Oost! Met 1621 als ‘hoogtepunt’ de genocide/moord op de gehele bevolking van Banda! Waardoor de VOC de monopolie had op de toen zeer lucratieve (goud fruit) kruidnagel handel. Tot 1950 bleven wij bezette gebieden; waarbij de Inlanders totaal geen rechten hadden, als kolonie = vreedzame(!) vestigingen in den vreemde – noemen/beschouwen. – Over Nederlands (begrijpend) gesproken!

 6. R Geenen zegt:

  Ook schuld aan de Indo’s in het buitenland. Of tellen die niet meer mee, meneer Rutte?

  • R.L. Mertens zegt:

   @RGeenen; ‘aan Indo’s in het buitenland etc.’- IS niet expliciet genoemd!
   Als zij nog de Nederlandse nationaliteit hebben? Zo niet…kunt u geen claims indienen. Sorry…in elk geval excuses voor ….toen froehert!

 7. Frans zegt:

  ‘Heel Nederland draagt schuld voor beschamende feiten in Indonesië’ luidt de kop boven dit artikel. Maar wie is ‘heel Nederland’? Een oom van mij moest als dienstplichtig soldaat destijds naar Indonesië. Hij wilde nooit over zijn ervaringen praten en hij is al lang geleden overleden. Draagt hij ook schuld? Hij kwam uit een boerenfamilie uit Twente. Zijn vader was al in 1926 overleden waardoor zijn moeder achterbleef met zes kleine kinderen. De crisis tijd in de jaren dertig en WOII betekende dat ze nauwelijks opleidingen konden genieten. Eén van de kinderen werd gedwongen om in Duitsland te werken maar overleefde dit. Na de bevrijding pakten ze de draad weer op: ze werkten hard en trouwden meisjes die ze al voor de oorlog hadden leren kennen. Maar in 1948 moest één van de broers naar Indonesië.

  Nederland ontwikkelde zich pas vanaf de Franse tijd (1795-1813) als een natiestaat. Maar de inwoners van Twente hadden weinig op met de (protestante) natie. Het is bekend dat jonge katholieke mannen uit Twente niet tegen geloofsgenoten in het zuiden wilden vechten tijdens de Tiendaagse Veldtocht (1831). Maar de nationale dienstplicht verplichtte het hun.

  Het begrip ‘natie’ is dan ook problematisch en het hebben van een nationaliteit is vaak een last.
  ‘Heel Nederland draagt schuld’ is dan ook een problematisch uitspraak. Dat de toenmalige regering schuldig is, ligt voor de hand. Maar laat mijn oom met rust.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Frans; ‘heel Nederland draagt schuld etc.’- Onze regering regeert namens ons! Die regering van toen 1945, nog maar net van nazi Duitsland bevrijd(!), besloot (ook namens U) tot een ‘politie optreden’ tegen een door ons sedert eeuwen bezet gebied waar de inwoners; Inlanders geheten, in verzet kwamen tegen een herbezetting van Nederland (dus ook van de Nederlanders; als u)! Nadat zij ook net gedurende 3,5 jaar Japanse bezetting achter de rug hebben. Dat ‘politie optreden’ ging gepaard met martelingen, extreem geweld, misdaden tegen menselijkheid etc.Tot de VN/Veiligheidsraad ingreep en het slot; een debacle werd! – Nu na 70 jaar zwijgen; Indisch zwijgen genoemd …of is het oostindisch doofheid? Komt nu een wetenschappelijk rapport over dat ‘politie optreden’. De extreem gepleegde misdaden mogen ‘oorlogsmisdaden’ genoemd worden! Want een politie macht van: land-, lucht- en zeemacht maken geen oorlogsmisdaden! Noem het maar politie misdaden; iets erger dan verkeersovertredingen , dat wel.- En u …u bent daar ook schuldig aan!

  • Adat zegt:

   @Frans, ik leef inderdaad mee met DIE soldaten die verplicht het koloniale stelsel moesten verdedigen en handhaven. In mijn ogen zijn zij gelijk aan die arme Wehrmacht soldaten die het Nationaal Socialisme moesten verdedigen….. Maar in beide gevallen gold: befehl ist befehl.

   • R.L. Mertens zegt:

    @Frans; ‘draagt hij ook schuld etc.’- Als hij niet aan oorlogsmisdaden heeft meegedaan, dan niet! Echter hij was onderdeel van dat militaire instituut(!) die daar zelfs misdaden tolereerden. Hij zal die last hebben (moeten) dragen….Al in 1995 hekelde min,Pronk die politionele oorlog, waarbij vooral Drees sr. en Beel de boosdoener waren. Hij werd door min.pres. Kok terug gefloten met een dooddoener(!): ‘oordelen van nu over toen is uit den boze’; alles vanwege de lobby van de veteranen(!). Uit onderzoek blijkt nu dat al die parlementen vanaf 1945(!) de boel verdonkermaand hebben; onze regering was op de hoogte van aldaar gepleegde misdaden! – lees Indische Doofpot-, dus toen ook min.pres.Kok! – Een nationale schande! En dat alles omdat ook Indonesië nb. na een wereld oorlog, na meer dan 3 eeuwen bezetting, om merdeka riepen. _ Zelfs koningin Juliana was toen ook al voor onafhankelijkheid van Indonesië! Lees; Hans Galesloot 2002; Mevrouw Majesteit!
    note; onze grondwet 1926; koloniën zijn overzeese gebiedsdelen!

 8. Jean-Louis zegt:

  Ik vind het toch een moeilijke materie. Zoveel factoren die een rol speelden. Mijn gedachten gaan naar de veteranen. Mijn vader was operationeel begin oktober 45 rond Soerabaja. Nooit over die periode willen spreken. Vele uitgezonden mannen naar Indië uitgezonden , hadden dienst gedaan in het oostfront in Europa. Velen heb ik gesproken, mannen ondergedoken voor de Arbeiteisatz , na de oorlog roepende ik ben vrij om vervolgens uitgezonden te worden om een volk die vrij wilde zijn te onderdrukken. Mannen lopend uit Duitsland en Polen uit de dwangarbeid die een paar maanden later op de boot naar Indië zaten. Om bij terugkomst uitgekotst te worden. Je baan weg en je vriendin maakte het uit. En de politiek liet je in de steek. Dat wordt vergeten in de discussies. Ik heb bewondering voor deze dappere kerels. Dank voor jullie inzet.Door jullie heeft mijn moeder en mijn oudste broer het overleefd.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Jean Louis; ‘nooit over die periode willen spreken etc.’- En waarom denkt u dat u vader daar niet over wil spreken? Een kwaad geweten? @ ‘hadden dienst gedaan aan het Oostfront’- Dus als SS’er? ( er hebben 40.000 Nederlanders dienst genomen bij de nazi SS) En toen de keuze kregen; of in het gevang of naar Indië. Om daar de roep voor vrijheid/merdeka te smoren. U vader ging er heen met de boodschap; voor orde en rust. Desnoods met geweld! Het werd een debacle. Nu na 70 jaar, blijkt uit een 4jarige onderzoek, dat er zelfs extreem geweld is gebruikt, zelfs structureel geweld
   ( kampongs afbranden; schiet op alles wat beweegt etc!). Als u vader daar helemaal niet aan mee gedaan heeft, is er geen man overboord. Hij krijgt in elk geval de excuses/dank voor de inzet van de regering; namens die regeringen van 1945- 1949 olv. Drees sr., en Beel. Die nb. na het Indië debacle gewoon weer als beleidsmaker/minster in dienst zijn gebleven. – Drees sr, die diverse rapporten over misdaden heeft verkondermaan, is zelfs tot minister van Staat benoemd!

   • Jean-Louis zegt:

    Meneer Mertens u reageert uit rancune en zie de waarheid niet. Dat noemt men kokervisie. Mijn vader was 6 weken na bevrijding spoorweg op Oost Java om de slachtingen te voorkomen. U heeft zelf waarschijnlijk nooit angsten meegemaakt. Zijn huis aan de Babadanweg leeg geplunderd, vrouw weg en zoon weg. Kalies vol met slachtoffers. Ik ben trots op deze mannen de de wapens opnamen om onschuldigen te beschermen. Niet als burger vermomd om moorden te plegen . Ontkennen is medeplichtigheid. Uw begeeft zich op een gevaarlijk pad om te beweren dat mijn vader een kwaad geweten had. Dat weergeeft uw troebele geest weer.

   • R.L. Mertens zegt:

    @Jean-Louis; ‘uit rancune etc.’ – Waarom? Ik heb zelf bersiap okt-nov.’45 in Ambarawa moeten ondergaan! Mijn tante verwond, oom vermist en ander oom vermoord! Mijn woede(!) is juist gericht tegen Nederland, die met; geen merdeka en provocaties(!), die de ellende over ons, buiten de beschermde kampen, veroorzaakte! Dus praat me niet over angsten etc.- @ uw vader; Ik beweer niks; ik stelde alleen een vraag? – Idem @ ‘oostfront’- heeft u vader daar gediend? Als SS’er? – @ ‘die de wapens opnamen etc.’ – Dat is precies wat Nederland uitlokt/revolusi; een geweldspiraal, die uiteindelijk door ingreep van de VN, in een debacle eindigde!’

 9. jhdevostnc zegt:

  Na vijf jaar komen onze Tafelwetenschappers ons vertellen dat er “structureel excessen” zijn gepleegd in Indonesia. Vijf jaar hebben zij erover gedaan! Wij wisten al jaren dat wij veel slechte dingen hebben gedaan. Als je oorlogservaring hebt, dan moet toch weten dat elke oorlog verschrikkelijk is, dat het smerig is, maar het is duidelijk dat onze wetenschappers nooit een verschrikkelijke oorlog hebben meegemaakt. Misschien zijn ze ook nooit in dienst geweest. Oorlog excessen zijn duizenden jaren geleden al gepleegd.
  De meeste van ons hebben Indonesische roots. Ook onze families hebben geleden. Wij begrijpen niet dat er weinig Indonesiërs met kennis van zaken bij dit onderzoek betrokken zijn. Tijdens mijn tijdelijke verblijven in Indonesië tussen 1980 en 1994 praten wij nooit over het verleden. Wij waren vrienden. Ook met degenen die tijdens de Bersiap tegenover ons stonden.
  De tentoonstelling “Revolusi is gebaseerd op Java. Uit betrouwbare bron weet ik dat van Reybroek bij een signeer sessie toegeeft dat er van Indonesische kant geen medewerking was voor research over de Bersiap periode. Waarom is men zo bang om de Bersiap periode te onderzoeken? Dat was een oorlog apart, in veel gevallen een burgeroorlog. Ook nu is die periode niet grondig onderzocht, terwijl een oud directeur van het NIOD ook lid was van het team.
  Er zijn ongeveer 125.000 soldaten in Indonesië geweest. Hebben zij allemaal de opdracht gekregen om te moorden en andere verschrikkingen? De klokkenluider, Joop Hueting, officier Militaire Inlichtingen Dienst. Hoe kwam hij aan zijn inlichtingen. Later heeft hij psychologie gestudeerd. Is hij door de onderzoek commissie ondervraagd?
  Het zou interessant zijn als de Bersiap periode goed onderzocht wordt door een goed team van niet wetenschappers.
  Vele van ons moesten vluchten, maar niet iedereen kon weg, want er waren niet genoeg schepen en vliegtuigen. Gelukkig waren de Jappen er nog in Semarang. De Krijgsgevangenen in Thailand moesten heel lang wachten voordat zij geëvacueerd konden worden. Zij wisten niet of hun familie nog leefde. Velen zijn toen nog vermoord. Het onderzoek moet snel beginnen want binnenkort zijn wij er niet meer.
  In Holland gekomen werden de meeste van ons in pensions gestopt en dat moest terug betaald worden. Hier werd misbruik van gemaakt door de pensionhouders. Alles moest later terug betaald worden.
  En toen kwam de grootste blunder van de Nederlandse Regering. Onze beste soldaten, de Molukkers werden zodra zij in Nederland kwamen op staande voet ontslagen. Schande. Zij werden in barakken gestopt en waren ontheemd. Er was geen geld.
  Nu beloofd Rutte compensatie. Wat kregen wij? Niets, je moest alles terug betalen wat je “geleend” had.
  Ik heb genoeg gezegd.

  • R.L. Mertens zegt:

   @jhdevostnc; ‘wetenschappers nooit in dienst zijn geweest etc.’- Moet men in dienst geweest zijn om oorlogsmisdaden te (kunnen)bestuderen? Of moet men misdadiger zijn; om oorlogsmisdaden te herkennen? Wetenschappers hebben een opleiding achter de rug om hun professie ‘de wetenschap te dienen’; in dit geval; waarheidsvinding wat er nou precies gebeurd is. -Bersiap/boenoeh Belanda= dood aan de Hollanders heeft simpel in zijn oorsprong; het gesprek Batavia 4/10-’45 vdPlas-Hatta; geen zelfbeschikkingsrecht= geen merdeka. Dus amok= bersiap! In die periode werd allen, wat met Nederland werd geassocieerd; Molukkers, Chinezen zelfs Indonesiërs vermoord! De Britten waarschuwden toen al Nederland/vMook, dat al die Indische families( vrouwen, kinderen, ouderen) buiten de beschermde kampen in gevaar waren. Echter; Nederland ging er vanuit dat de Britten deze ‘klus/opstand’ eventueel zouden neerslaan. In een gesprek te Singapore 7/10-’45 vMook – Mountbatten eiste Nederland; harder optreden tegen de Republiek ( zoals later in Soerabaja is gebeurd) Nederland bleef provoceren; een Japans maaksel, Soekarno een collaborateur etc. En de bom barste! – Nederland lokte bersiap uit! En wij, buiten de beschermde kampen werden geslachtofferd(!) voor herbezetting van Indië!(Indië verloren; rampspoed geboren) En het werd een debacle! – En nu 72 jaar na dato, zijn er excuses.* Voor iedereen, die aan dit epos(!) heeft meegedaan/meegewerkt. Dank u voor inzet! – En natuurlijk ook voor de Molukkers; door de eeuwen trouw!

 10. Jean-Louis zegt:

  JHdevostne . Compensatie? Had ik al mijn bedenkingen bij de weduwen van Rawagedeh . In 1945 waren deze weduwen +20 jaar oud. Geboortejaar 1925 dus in 2016 waren deze vrouwen +90 jaar. Dus reken maar uit, en trek je conclusies.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Jean-Louis; ‘mijn bedenkingen etc.’- Oh ja? Drees sr. heeft getracht de misdaden 1945- 1950 te laten verjaren, maar oorlogsmisdaden verjaren nimmer! Die (karige) uitkeringen komen ook aan de nazaten toe! Te verwachten is dat er nog meer claims uit Indonesië komen. Mi. kunnen ook Indische/Nederlanders een claim indien! Val aan…ik volg!

 11. jhdevostnc zegt:

  Ik had toen ook al mijn bedenkingen. Onze Molukkers mogen best wat compensatie ontvangen. Ik hoef het niet want ik ben bijna dood.

  • R.L. Mertens zegt:

   @jhdevostnc; ‘ ben bijna dood etc.’- Nou nou, niet zo somber. Een paar honderden Euro’s na al het gekijf/ voor de ondervonden ellende, is toch mooi meegenomen … zo vlak voor het heengaan.

 12. Pascal zegt:

  @Frank Vermeulen,

  Alleen al het woord ‘repatrianten’ toont aan dat u niet meer weet dan wat de oogklep onderzoekers u voorschotelen. Korte uitleg van ‘repatriant’ is dat iemand terugkeert naar het geboorteland.
  Mijn vader, opa en overgrootvader zijn geboren en getogen in Nederlands-Indië.
  Mijn vader was 17 jaar toen hij naar Nederland moest.

  • R.L. Mertens zegt:

   @Pascal; ‘oogklep onderzoekers etc.’- Waar slaat dit op? Nergens ene Frank Vermeulen gelezen….Tropen kolder opgelopen?

   • Pierre de la Croix zegt:

    R.L. Mertens zegt 26 februari 2022 om 11:43 pm: “Nergens ene Frank Vermeulen gelezen…”.

    Dat u oogkleppen op hebt, wist ik al.

   • R.L. Mertens zegt:

    @PierredelaCroix; ‘oogkleppen etc.’- Nergens in de de discussie(!) een reactie(!) van Frank gelezen! U wel? – Heeft u al een reinigingsritueel gedaan nav van uw beweringen aangaande gepleegde bersiap genocide? Zelfs misdaden tegen de menselijkheid nb. in oorlog gepleegd, zelfs extreem geweld….maar geen oorlogsmisdaden! – Mijn opponent zou dan zeggen; ‘er is toen toch geen schriftelijk(!) oorlogsverklaring gedaan aan de Republiek?

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nog maar eens goed lezen, meneer Mertens. Ik geef toe dat het u moeite kost, want lezen en luisteren zijn niet uw sterkste kant.

 13. Bert Siap zegt:

  FRANK VERMEULEN is de schrijver van HET HOOFDARTIKEL !!!!! Dus het topic waarop wij kunnen reageren ..Dit is helaas geen gevalletje van oogkleppen op maar gewoon totale blindheid ,alleen een blindegeleide hond helpt nog .

  • Pierre de la Croix zegt:

   Totale blindheid, Oost Indisch doof en koelit badak. Een trieste mix.

   • Bert Siap zegt:

    Ja sorry hoor maar als je de naam van de auteur niet weet op wiens artikel je reageert weet ik het ook niet meer ! Dus je leest dat artikel waarschijnlijk HELEMAAL niet ,je reageert met het zelfde mantraatje op de lezers ,die het artikel wel hebben gelezen ! Getuige dit commentaar : “” Waar slaat dit op ? Nergens ene Frank Vermeulen gelezen …………Tropen kolder opgelopen ?”” Ik zou mij doodschamen ! Voortaan noem ik de heer Mertens maar Frank Vermeulen ,dan vergeet hij die naam nooit meer !

   • R.L. Mertens zegt:

    Bertsiap/PierredelaCroix; ‘niet gelezen etc.’ – Nergens zijn inbreng reactie(!) in de discussie gelezen! – Alsof Frank Vermeulen de betekenis van het woord repatriant niet weet! -Over oostdoof/ blindheid gesproken! – Balorig; wegens het eindrapport; beschamende feiten door jullie voorouders?

   • Pierre de la Croix zegt:

    Daar gaan we weer, meneer Mertens.

    Draaien, draaien en nog eens draaien als een drol in een piespot, zoals mijn grootvader van moeder’s zijde, zeevaarder uit Emden, placht te zeggen.

    Frank Vermeulen zit als inleidend schrijver van dit topic midden in de discussie. Hij zwengelde die aan, zodat ook u weer uw mantraatje zou kunnen afdraaien, al zal hij dat zo niet zou hebben bedoeld.

   • R.L. Mertens zegt:

    @PierredelaCroix; ‘als een drol etc.’- Foei toch! Over drollen gesproken ….ooit even in de spiegel gekeken….!

   • Pierre de la Croix zegt:

    R.L. Mertens zegt 28 februari 2022 om 9:23 pm: “Over drollen gesproken ….ooit even in de spiegel gekeken….!”

    Ach meneer Mertens, nu wij al zo intiem met elkaar omgaan durf ik ook te schrijven dat ik zelden met zo’n abjecte idioot als u te maken heb gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s