Evy Siantoeri-Poetiray
Surabaya 3 juli 1918 – Jakarta 27 augustus 2016
‘Volk van Nederland, zijt Gij bereid het zelfbeschikkingsrecht van het volk van Indonesië voor honderd procent te erkennen?’ Dat vroeg Evy Poetiray, bestuurslid van Perhimpunan Indonesia, op 2 februari 1946 in de Markthallen in Amsterdam. Het antwoord uit de zaal luidde volmondig: ‘ja’. Het zou helaas anders zijn.
Door Herman Keppy
Evy Poetiray kwam voor studie naar Amsterdam, maar toen brak de oorlog uit. Net als alle (alle) Indonesische studenten in Nederland wilde zij niets van het fascisme weten en keerde zij zich tegen de Duitse bezetter. Zij was in de illegaliteit onder meer werkzaam als koerierster van De Waarheid en Het Parool.
Na de Bevrijding stelde zij zich opnieuw strijdvaardig op, nu voor de onafwendbare onafhankelijkheid van Indonesië. Haar communistische verzetsvrienden bleven haar steunen, maar de socialistische kameraden die zeven dagen na haar speech de PvdA oprichtten, lieten haar en haar landgenoten vallen als een baksteen. Evy keerde terug naar haar vaderland en bouwde met haar man Maragin Siantoeri een nieuw leven op.
In 2008 was ik een paar dagen in Jakarta toen ik (Molukse) mensen om me heen hoorde praten over ´tante Evy´. Ongelovig vroeg ik: over welke tante Evy hebben jullie het? Men antwoordde: Evy Poetiray. Wat, leeft zij nog? Jaha, of ik niet met haar wilde spreken? En ik kreeg een telefoon in handen gedrukt. Met kippenvel en bibberende handen kreeg ik een voor mij echte heldin aan de lijn. Ik noemde mijn naam en wilde uitleggen wie ik was en dat ik haar wilde interviewen. Ze stelde me gerust: “Herman, ik weet wel wie jij bent, jij schrijft die stukken in de krant.” Wauw.
Ik heb haar geïnterviewd en tal van herinneringen kwamen in perfect Nederlands boven. Bijvoorbeeld dat de jonge Joop den Uyl haar toentertijd het hof trachtte te maken. En ze vertelde glimlachend over de hongerwinter:
“Toen Irawan Soejono (een student die voor een illegaal blad werkte, HK) in Leiden was vermoord, zijn we op de fiets naar Leiden gegaan: drie jongens en drie meisjes. Wij achter ´bonceng´ (meeliften), op fietsen zonder banden. Een van die vrouwen, Elly Soumokil, had net een baby van drie maanden, maar zij moest en zou mee naar Leiden gaan. Zij heeft haar zoontje naar een nicht in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam gebracht en zij is op weg gegaan naar Leiden.
We vonden onderdak in Oegstgeest. Daar waren acht jongens van ons onderdoken. Een van hen was Frits Harahap. Zij zaten in het verzet, met de taak om distributiekantoren te overvallen, om distributiebonnen te stelen.
Die jongens werden verzorgd door een verpleegster, Juju, ook een van ons. Toen we binnenkwamen, rende Elly meteen naar de keuken met haar borstsponde om melk te kolven. Die zuster zag dat en zei: ´nee, nee, gooi alsjeblieft die melk niet weg.´
De melk werd in een pannetje opgevangen en de jongens kregen die avond koffie met melk. Ze vroegen wel, ´hee, waar komt die melk vandaan?´ Daarop antwoordde de zuster; ´die melk heb ik voor een paar lakens bij de melkboer gekregen!´
We zijn daar een week gebleven en die jongens kregen twee keer per dag kopie susuh (koffie met melk). Toen we weg waren, was er geen melk meer in Oestgeest. De jongens vroegen; ´Hé, waarom ga je niet meer handelen met de tukan susuh (melkboer)?´ De zuster antwoordde: ´Nee, onze melkkoe is terug naar Amsterdam!´ Ze schrokken en toen ze bleven mopperen zei de zuster: ´Ja, maar jullie hebben wel een week lang lekkere, volle melk gekregen!´ Die reuzemop zal ik nooit vergeten.”
Zaterdag 27 augustus zat Evy Siantoeri-Poetiray in het ochtendzonnetje op het terras voor haar woning in Jakarta . Daar is zij op 98-jarige leeftijd vredig heengegaan. Selamat jalan tante Evy.
x
x
Wat een geweldig verhaal! Nooit eerder van deze dame gehoord! Zij ruste in vrede.
Ben het volkomen eens met Meneer Naberman.
In 1946 kregen wij bonnen om eten te mogen kopen. Geld en eigenlijk alles was schaars. Dat is niet verwonderlijk zo vlak na de oorlog. Maar, wat ik mij altijd heb afgevraagd is, waar kwam al dat geld vandaan om een grote ” politionele” macht met al het gereedschap naar de andere kant van de wereld te sturen ?
Ja, zoekt en gij zult vinden. Sorry..het was nodig die politionele acties, maar het was ook nodig om het land daadwerkelijk naar de onafhankelijkheid te leiden en daar was niet immer en overal aandacht voor. Helaas.
De zgn. politionele acties, een oorlog tegen een volk dat voor zijn vrijheid vocht – net als de Nederlanders in ’40-’45 deden – was te vermijden geweest als de toenmalige Nederlandse regering wat wereldwijzer en minder op de centen was geweest. “Nodig om het land daadwerkelijk naar de onafhankelijkheid te leiden”! Groter gotspe heb ik nooit gehoord! Verpeste verhouding tussen NL en ID, ook door het zinloos en relatie-vergiftigend vasthouden aan Nieuw Guinea/Irian Jaya. Niet “helaas”, maar dodelijk.
Jim Jasper GOEDE VRAAG …….. Wel bekend toch…..?????
Wat een prachtig verhaal van Evy, en haar verhaal is relevant ook anno 2016. Dit bedoelde Marjolein van Pagee: ons verhaal is verweven met het verhaal van Evy, wilden wij hun onafhankelijkheid? Dank Herman Keppy, Joty ter Kulve
joty ter kulve zegt:
28 augustus 2016 om 10:22 am
Dit bedoelde Marjolein van Pagee: ons verhaal is verweven met het verhaal van Evy, wilden wij hun onafhankelijkheid?
===========================
Willen jullie( NLD) dan onze ( IND) onafhankelijkheid ?
Tjaaa, een niet zo’n makkelijke vraag gezien de schending van Linggardjati ovk.
Wat moet Nederland zonder de rijke wingewest , zonder de bijna 50 miljoen goedkope “koelies” ? . Toekomstige markt etc.
Vandaar die 2 koloniale oorlogen, Agresi Militer Belanda 1 en 2 .
En de tientallen duizend dode Indonesiers (exclusief de gewonden)
En nog steeds waren de doden ook onder de verantwoordelijkheid van de R.I regering of Pemuda’s geschoven , , of de PKI en de Darul Islam.
Ja, velen deden grootse dingen in alle bescheidenheid en die werden later niet door iedereen herinnerd.Politionele acties waren nodig in de naoorlogse chaos ,maar het daadwerkelijk werken naar de Indonesische onafhankelijkheid ook. En dat werd niet door alle politieke leiders toen nagestreefd in Nederland.Ik las eens op deze site info over Orang Kaya Laksamana Abdoel Zamat/Hamid;leider sultandelegatie Atjeh naar Nederland,overleden 9-8-1602 in Middelburg en begraven in de 1834 afgebroken Sint Pieterkerk. Probeer nu met o.a. hulp vd Zeeuwse historicus JB Kuipers erachter te komen,waar dat graf nu exact is.Zou een belangrijk signaal in deze tijd zijn v vriendschap naar het volk v Indonesie in het algemeen en naar Atjeh in het bijzonder.V 1602-1647 was er een hechte vriendschap tussen het sultanaat Atjeh en Nederland,dat helaas in 1873 zou veranderen. Ik hoop,dat dit initiatief moge lukken.Alleen is er nu in de Hofpleinerk een in 1978 door ZKH Prins Bernhard onthulde plaquette voor die delegatieleider.
Ik dank U.
Hoogachtend: DP Tick
Mijn vraag vanwaar zoveel geld kwam om een grote troepen macht en materiaal naar NI te sturen wordt niet beantwoord. Iemand zou het toch moeten weten ? mijn grootvader had een functie in het bestuur van Yogjakarta. Hij sprak Javaans vloeiend. Voor degene die het niet weten, Javaans is een andere taal dan maleis. Hij ging regelmatig de dessa’s in om met de mensen te praten. Later, na de oorlog vertelde mijn moeder mij dat hij einde 20er jaren de GG had aangegeven dat het misschien zinvol was om NI zo langzamerhand naar onafhankelijkheid te leiden. Ik denk wel eens, als dat was gebeurd had de geschiedenis er heel anders uitgezien. De Nederlandse staat had dan niet met veel bravoer Japan de oorlog verklaard. De bemanning van het eskader van de drieste Schout bij Nacht Karel Doorman hadden wat langer mogen leven. Net als alle concentratie gevangenen en alle Nederlandse jongens die gedurende de politionele akties zijn gesneuveld, Etc etc. Mijn grootvader is in het kamp Cimahi overleden.
Geachte meneer. Van mijzelf weet ik weinig, maar ik heb veel gelezen. Indonesie in 1920 al helemaal onafhankelijk lijkt me in 1920 niet verstandig, Er heen leiden. Ja,men was al bezig in de Landraad v heel Indie.We kunnen in de luxe vh bestaan v 2016 conclusies maken,doch ik denk,dat men toen juist heeft gehandeld.Ik weet v veel voorbeelden,dat Indie en haar volk in 1920 nog niet ingesteld was om de wereldsituatie.Het enige minpunt vh etablishement v Nl was, dat ze wellicht te krampachtig vasthield aan Indie moest bij Nederland blijven.Maar welke koloniale macht geeft zo maar zijn invloed op. Dat doet men over de hele wereld.Zelfs het Arabische sultanaat zanzibar met zijn invloed ook in kustgebied v Kenia gaf zijn invloed over de Afrikaanse bevolking niet zo maar op. Nederlanders waren toen nu eenmaal vrij calvinistische mensen met een zeer serieuze kijk op het leven.Dat zag je in extreme vorm ook wel bij de boeren/Hollanders in Z Afrika. Of een deel v mijn familie ging naar Nieuw Zeeland.Dat werd het ouderwetse deel v mijn familie.Ja, na WW II hadden we weinig geld,doch dat geld kwam toen weer los en werd weer in NL geinvesteerd. Daar hoorde dus ook de verdediging v totale koninkrijk bij.Ja,waar haal je geld vandaan.Van hen die geld hebben en die economische blangen hebben bij rust en orde. Afijn..het geld was er en ik denk, dat men er verstandig mee is omgesprongen. Alleen uitwassen als die v Westerling en adepten is niet echt je van het.Na WW II brak alle emoties los in het Indonesische volk en toen kwamen de minder goede kanten v hun karakter ook los.Net zoals we dat in Nederland hebben gezien,waar mensen toe in staat zijn.I denk,dat na WW II in Indie te veel jonge mensen invloed hadden. Dat zie je overigens nu ook in Indonesie. het echt actieve deel vh volk houdt op met werken ca. v.a de 50e jaar/Dus na WO II moest men wil het machtsvacuum opvullen,anders was er een nieuwe hel gecreeerd.Een hele bandeloze toestand.Afijn,ik geloof,dat in elke situiatie met goede wil en vetrouwen in het goede het juiste gedaan kan worden.Ja,Nederlanders,niet het meest flexibele volk ter wereld,maar ze hebben in Indie toch ook een hoop goeie dingen gedaan. Sorry,alleen maar afgeven op het Hollandse volk en hun establishment is ook wat kort door de bocht. En:een land besturen is geen sinecure.Ik dank U.
@DonaldTick; ‘maar ik heb veel gelezen’- Heeft u ook gelezen; dat Engeland in 1947 India verliet met een parade. Nu na ca.70 jaar India, zelfs Pakistan en al die andere Britse ex. ‘koloniën’ nog steeds in het Gemene Best zijn verenigd. Alle genoemde landen met als hoofd de Britse vorstin. En wij in Indië in 1947 de ‘1e politionele actie’ startte. Wij dus na een wereldoorlog, terwijl R’dam nog in puin lag, de suiker nog op de bon was etc. ca. 2 maanden na een nazi bezetting(!) wederom een oorlog begon voor een her kolonisatie=herbezetting van Indië. En dat, na alle die Nederlandse inspanningen olv. toenmalige politieke leiders Drees sr. en Beel, ten koste van duizenden (burger) slachtoffers, wij Indië in dec. 1949 onder gefluit en gejoel te Batavia, moesten verlaten?
Dit is inderdaad wat kort door de bocht, Speciaal voor U! (Alle genoemde feiten zijn op Google/Wikipedia na te gaan)
Jazeker meneer Mertens U heeft gelij,maar gelukkig mocht UK India behouden,want anders was daar ook een machtsvacuum geomen on om dat weer op te vullen dan zou men dezelfde toestanden als in Indie krijgen.Maar afgijn,laten we naar de toekomst ijken.Ik vind,als ik zeggen mag,dat NL het nog niet zo slecht gedaan heeft.Ik woon nog liever in Indonesie als in Inda.Daar omken schrijnende toestanden van armoede voor,die je in Indonesie noet hebt.Sorry,i weet nioet waar dat precies aan ligt,doch NL heeft geluig een land achter mogen laten,waar het relatief goed leven is.Ik weet ook over India.Uitwassen v armoede,die daar voorkomen gelukkig in Indonesie niet.Ik dan U beleefd.
“dat Engeland in 1947 India verliet met een parade” Toen hadden India, Pakistan en Bangladesh de handen vrij elkaar uit te moorden. En konden in Birma de Moslims worden uitgemoord. En in Afrika ging het ook niet zo fris. Gewoon naweeën van een revolutie.
@Donald Tick; ‘anders was daar ook een machtsvacuûm gekomen’ – ? Daar hebben de Britten de macht juist overgedragen aan de oorspronkelijke bevolking. Mountbattan afspraak/visie met Ghandi/Neroeh was; ‘wat er ook is gebeurd, we gaan als vrienden uit elkaar ‘. Het Kasten systeem heeft met hun geloof te maken. In Indië hadden wij Nederlanders een raciale kasten systeem bedacht; Europeanen en Inlanders(en Vreemde Oosterlingen). De onafhankelijk werd India al vóór de oorlog toegezegd. Vandaar dat zij ook zij aan zijde met de Britten tegen Japan vochten. En de Indonesiërs? Inderdaad laat ons naar de toekomst kijken. Maar erken wel wat er verkeerd is geweest. ‘Het zachtste volk op aarde’ dat tijdens de bersiap in een Belanda haat om sloeg. Het waarom is zeker niet; een gezagsvacuüm! @Soomers; ‘de handen vrij om elkaar om elkaar uit te moorden’ – Op conto van de Britten? India en Pakistan , geen vrienden van elkaar, maar toch nog steeds lid van het Gemene Best, met de Engelse Koningin aan het hoofd! En wat gebeurde er toen wij Indië verlieten….?
Dankzij het federatieve idee van onze visie(vMook)….? Resultaat; De tragiek van RMS en Papoea Nw.Guinea, wat nog steeds voortwoekert!
“vanwaar zoveel geld kwam ” Gewoon, staatsschuld. Dat is ook een gewilde belegging voor uw pensioenfonds en spaarrekening. Wordt in een aantal jaren afgelost uit de belastinginkomsten.
“Japan de oorlog verklaard” Dat mag niet eens. Het gaat om een verklaring dat Indië in staat van oorlog verkeert. Een nuchtere vaststelling van een bijzondere situatie. Ik weet niet waar deze bevoegdheid in de Grondwet stond, maar voor de GG stond die in de Indische Staatsregeling 1925, art. 33. Op 11 mei 1940 was zo al de staat van beleg afgekondigd. Het reservepersoneel van het KNIL werd opgeroepen en de burgerdienstplicht voor Europeanen werd van kracht. Na Brits-Australisch-Nederlandse besprekingen in Singapore over het wederzijds gebruik van vliegvelden in geval van oorlog, vonden begin 1941 in Washington besprekingen plaats tussen de Verenigde Staten en Groot Brittannië over de te volgen strategie in een oorlog met Japan. Tegelijkertijd vonden in Batavia militaire stafbesprekingen plaats over wederzijdse hulp en dislocatie van de krijgsmachten, de Maleise barrière: de Engelsen in Straat Malakka en de Zuidchinese Zee, de Nederlanders in de Indische wateren en de Australiërs op Timor en in de Arafoerazee. Op 29 juli werd de militaire noodtoestand afgekondigd; op 1 augustus verzekerde het Britse ministerie van buitenlandse zaken Nederland van ondersteuning bij een Japanse aanval. Op 30 november waren alle verloven ingetrokken, en tussen 2 december en 5 december vertrokken alle luchtstrijdkrachten naar hun oorlogsbestemming. Er werd duidelijk rekening gehouden met een Japanse aanval.
M.b.t. de voorbereiding van de actie van de Striking Force is veel te lezen in het verslag van de ANIEM-bijeenkomst in Soerabaja op 26 februari 1942. (hiervan bestaat een mooie tekening met alle commandanten erop). Doorman heeft dan net zijn laatste telefoongesprek met Helfrich in Bandoeng gehad. Hij heeft hierbij duidelijk zijn inzichten en die van zijn naaste medewerkers gegeven, maar Helfrich bleef op zijn standpunt staan. ’s Avonds mocht ik met overburen (vrouwen van bemanningen) mee naar Oedjoeng, het uitvaren van het eskader. Zoiets blijft je altijd bij. Een paar dagen later mocht ik als misdienaar de uitvaart op Kembang Koening van de slachtoffers op HMS Exeter begeleiden, met de vlootaalmoezenier pater J.J.Bruno. Hierover heb ik wat geschreven in Javapost, 9 juni 2011: De werkelijkheid was ver weg.
Wat een prachtig verhaal, bedankt. Op mijn ouwe dag, 86, geniet ik nog steeds van de Java Post.
Waar al het geld vandaan kwam om de politionele acties te bekostigen vlak na ww2?
Het was bekend dat de Nederlandsche regering begin 1940 hun goud voorraad naar de VS in veiligheid had gebracht. De Nederlandsch Indische regering had hun goud voorraad ook in de VS in veiligheid gebracht. Dus zoo dom waren de Hollanders ook weer niet!
Ik was pas in 1958 via 8 maanden in Singapore,KPM, in Nederland gearriveerd. Dus heb ik het hele
Nederlandsch –Indonesische drama tot het einde meegemaakt en meegevoeld.
Beste August:
Dit heeft niets te maken met het verhaal over Evy Poetiray, maar ik wil je graag laten weten dat ik het leuk vind dat je nog in de oude spelling schrijft. Uniek, vooroorlogs.
Laat het zo.
Type of plak hieronder uw tekscht om deeze naar ’t oudt hollandsch te vertaalen.
http://www.oud-hollandsch.nl
“oude spelling ” Dat zie je niet zo vaak meer, maar het is niet alleen gewoon ouderwets, het is zoals het hoort. Ik kan er niets aan doen, maar ik ben toch echt ook in Nederlandsch-Indië geboren. Met s-c-h! Zelfs nog in het gemeentehuis van Surabaya te lezen.
‘volk van Nederland, zijt Gij(!) bereid het volk van Indonesia het zelfbesckingsrecht voor 100% erkennen?’ – Het zelfbeschikkingsrecht, zoals vermeld in het door Nederland dd.24/9’1941 te Londen ondertekende Atlantisch Handvest. De kern van het conflict, die een bloedige bersiap periode inluidde met een ‘politionele oorlog’ als vervolg. Met geen woord komt dit in onze vaderlandse geschiedenis voor. Historici mijden dit woord. Laat staan de betekenis. Om maar te zwijgen over de houding van onze toenmalige regering leiders; Beel en Drees sr.-zie hun memoires. Wel steeds dezelfde prietpraat van een gezagsvacuüm, als begin van de bersiap vergezeld van de bekende eufemistische kreten van ‘orde en rust, onze historische plicht aan het inlandse volk’ (!) etc.etc. Alsof het Indonesische volk, na een Japanse overheersing op een Nederlandse herbezetting zaten te wachten.
De gevolgen van dit beleid hebben tot nu, ons volk een open zenuw bezorgd. Een trauma tot aan de opvolgende generaties toe.- zie discussie aangaande herdenkingen.
Uitstekende reakties van verschillende reageerders.Denk dat wij maar zelf de “ware geschiedenis van Nederlands-Indie/Indonesia” moeten herschrijven, en niet bv het NIOD waar men bv.mogelijk niet politiek gevoelige informatie(nb niet eens geclassificeerd,maar gewoon in engelstalige media te lezen!)weigert te publiceren (voorbeeld; de rol van de 3 grote mogendheden Frankrijk(primair),het Ver.Koninkrijk en de VS) in het “Srebrenica-debakel” te publiceren.Als (politiek-,/militaire)historie op deze wijze “aan den volke” wordt gepresenteerd,wat is de waarde van Geschiedschrijving(met hoofdletter)?Jan soldaat/puppes-3(z.v.) wordt wel op pad gestuurd, bv toen onze regering in ballingschap de oorlog aan Japan verklaarde, en niet zoals velen( onterecht) menen, dat Japan Nederland de oorlog verklaarde.Dat regeringen de gelden van de burgers in N.I.van de verschillende banken (w.o.de Javasche Bank),al direkt na Pearl Harbour naar Australie overbrachten.Heeft iemand van de overlevende nog geld van zijn/haar spaarrekeningen teruggezien? Mijn moeder,mijn schoonmoeder,en NIEMAND van onze familie.”Confiscatie van tegoeden van burgers gedurende oorlogstijd”; een (bijzonder)artikel in ons Staatsrecht?Ik weet het niet,ben geen jurist(beken).
“Confiscatie van tegoeden” Van mijn vader bleek direct na de oorlog al dat al zijn spaargelden en beleggingen (NHM kantoor Soerabaja, nu ABNAMRO) in orde waren zonder dat hij bewijsmiddelen had. Maar hij was altijd zo netjes geweest alles voor de belastingen op te geven. Collega’s van hem waren dus minder gelukkig. En confiscatie is in dit geval tijdelijke bewaring. Bij het Ministerie van Financiën is zo’n confiscatierekening, o.a. voor erfenissen waar geen erfgenamen bij waren gevonden of onbekende betalingen. Die blijven daar tien ?? jaar ter beschikking van de rechtmatige eigenaren.
Groef nog even,snel,verder,en vond op Indisch4ever ” Oproep rekeninghouders Javasche Bank” dd 07/12/2015. Kort; uit het artikel bleek dat in de VS, bij de Federal Reserve(in 1942)nog $ 135,2 million van de Nederlands-Indische banken stond.$135,2 million(1942)= $ 2,063,108,000.00 in 2016= 1,841,850,000.00 euro.1 miljard, 800 millioen euro waar wie weet hoeveel euro’s van uw geld,van (wijlen)uw en mijn ouders,ooms en tantes tussen zat.Iets om (diep)over na te denken?Als ik het geld wat de regering aan “het Gebaar” aan ons uitbetaalde,zou er dan nog (tenminste) 1 miljard te verdelen zijn?
Aanvullend op ,” nog(tenminste) 1 miljard te verdelen” dit; stel, theoretisch, dat u, uw ouders, uw ooms en tantes,ieder $ 1000,00/$ 500,00 op de Javasche(andere N.I.bank)hadden staan op het moment dat het veilig werd gesteld, dan zou men in 2016 nog “recht” hebben op $15,259.00= 13,622,00 euro/$7629,50= 6811.00 euro. Waarom blijft de regering op het “Indische geld” zitten? Waarom niet,voordat iedereen dood is(!),6800 euro aan de nog levenden uitkeren.Iedere dag sterven meer van die generatie.
Beste mensen, Indonesiers en Nederlanders zijn gewoon mensen met fouten en goede kanten. Maar om immer zo op Holland af te dingen vindt ik ook wart kort door de bocht. Wat gebeurd is is gebeurd. Mooi is dat de Indonesiers na de onafhankelijkheidstrijd gevoelens van vergeving bij zichzelf opriepen. Dat is de ware spirit. Maar het schoolsysteem ziet Holland nog steeds als de zwarte bladzijde in hun geschiedenis. Ja, Indonesie werd gebouwd rond de onafhankelijkheidstrijd met Nederland,maar Nederland wordt nog steeds als zwart symbool gebruikt. Niet echt juist.Ik hoop,dat men in de praktijk anders zal denken.Is moeilijk, maar wel beter. Maar de zwarte Piet spelen is niet goed. In elkaar goede dingen ontdekken en die stimuleren..dat is je ware manier van met elkaar leven.Ik ben opgegroeid in verschillende werelden. Nederlands,Indisch en deels Indonesisch. In alle 3 wordt verschillend over Holland gedacht. Welke is de juiste. Je kan v alle 3 iets leren,,maar ik hou toch ook de mening vast,dat Nederland veel goede dingen heeft mogen doen. Afijn..ik zie vooral op deze aarde mensen,waarvan ik hoop,dat men iets goed wil doen.Laten we dat stimuleren met wijsheid en niet op elkaar afgeven.Respect zowel voor Indische mensen,Nederlanders als Indonesieers. En vooral de realiteit v het complete leven niet uit het oog verliezen.Veel praten en filosoferen Zet geen zoden aan de dijk. Indonesie en Nederland zijn 2 aparte landen ,maar met hechte banden. Die kan je ook koesteren en ten goede gebruiken. Indonesie in zijn puurheid inspireert me. Maar de vele goede dingen,die men in Nederland doet ook. Laten we elkaar wederzijds stimuleren en respecteren.Dat is volgens mij de boodschap voor de contacten tussen de beide landen. We hebben allemaal onze talenten. Ik lees graag boeken uit de 19e eeuw,hoe Indie en Nederland elkaar ontdekten en elkaar wederzijds respecteerden. Dat werkt erg inspirerend.De onafhankelijkheidsstrijd is niet het enige wat er gebeurde. Afijn,moge de goede God ons veel wijsheid geven,zodat we samen de schoonheid van het leven mogen ontdekken. Amen.
Donald Tick, even in het kort een reactie, dit is prachtig geschreven!
Dank U voor Uw hartelije reactie.Ja er zijn leuke dingen gebeurd en minder leuke in het contact tussen de beide naties.Als ik naar Indonesie ga en o.a. contact heb met studenten,onderzoekers en het gewone volk,dan heb i louter fijne reacties,maar vind helaas online wel eens wat emotionele noten.Maar na wat discussie wordt dat ook weer glad gestreken.Ja,we kunnen beter streven naar harmonie ondanks alles zeg ik dan maar.En hoe meer ik in Indonesie km,hoe meer ik zie dat ook Indonesie net als Nederland tracht het beste evran te maken,in Godś naam.Dat vind ik heel inspirerend. Uw reactie is heel bemoedigend. Nogmaals dank! Hoogachtend: DP Tick
@DonaldTrick; ‘wat gebeurd is gebeurd’- Inderdaad, echter dat ‘wat’ zijn zaken waarover wij nu discussiëren. Uw ‘wat’ is nl. niet de ‘wat’ die iedereen verstaat/begrijpt. Laat staan als waarheid aan neemt. Uw toelichting over uw ‘wat’ kan daar duidelijkheid inbrengen.
Goed ..kort maar krrachtig…men heeft hier inedrdaad een discussie over iets,doch dat maakt deel uit ve discussie,zoals ele ant het voert.De ant vd Indischen ,of regerings ritiasche Nederlanders hebben zo hin duscussie.Indonesiers ook.,regeringsgetrouwe Nederlanders(…)ook zo hun gedachten.Maar ik den,dat we tot in de lengte v dagen deze discussies kunen blijven voeren.Maar wat is nu v belang.U zei inedrdaad al:wat gebeurtdis gebeurd.Ik zeg het tegen de Indische,maatschappijkritisch mensen,Indonesiers,etc.Laten we allen ervan geleerd hebben.En het goede er door beter vtrachten te doen.Ik probeer me te verheffen boven die discussies.Niet uit hoogmoed,maar om na de discussies weet met volle vaart verder te gaan met het leven.Mijn vader is ook Indo.Zijn groep heb ik wel eens een beetje verweten)rot woord),dat men wel veel dusicssies vh zelfde bleef voeren.Sorry. Vaak geef ik mijn mening op een forum en dan na 1 reactie ga ik weer verder.Ik ben niet zo oemand,die de zaen uit blijf spitten.U heeft daar de volle vrijheid toe,doch i ga liever na enige discussie weer verder.het ga U goed allen.Boeiende site hier om reden v onderwerp en de gespreen hioer,doich nochmaals..voor mijn gevoel vindt i het altijd fijn m de duscussies wat af te remmen.Dank.
3
@DonaldTrick; ‘zijn(uw vader) groep verweten veel discussies etc.’- U ‘waakt’ over de waarheid aangaande Rawah Gedeh. Uw site (gelezen hebbende), vraagt toch om discussies? U maakt zich druk over het aantal slachtoffers. Echter Nederland staat te recht (voor eigen rechter!), niet voor excessen, maar voor oorlogsmisdaden! Zijn naar uw bevindingen van toen oorlogsmisdaden gepleegd? Ja of neen?
The rising tide of colour
Indonesische studenten en de ontdekking van hun wereldgemeenschap.
( Indonesische studenten van de Perhimpunan Indonesia , jaren 20 in ederland)
http://dare.uva.nl/cgi/arno/show.cgi?fid=179059
Voor de goede orde; -Evy Poetiray is een Ambonnese/Molukse. -Een manlijke familielid(haar broer?) vertoefde tijdens de nazi bezetting in een gevangkamp in Duitsland. Na de oorlog/bezetting diende als hij officier militair in Indië en bevocht de Republiek. Bij de overdracht ging hij over naar de TNI en werd commandant over de ‘Inheemse groep’ ,die voorheen door kapt.Westerling werd geleid. -Haar zus schreef een boek; Ajoh Amsterdam over hoe zij als Molukse, voor de oorlog in Amsterdam als een ‘echte Nederlandse’ vertoefde. Gek op alle culturele zaken; Concert gebouw, Rijksmuseum, Vondelpark etc. Tot zij terug ging en door een jongen op z’n Ambonnees; Poetirayyyyy werd toegeroepen. Toen realiseerde zij op slag wie zij was; en hervond haar identiteit als Indonesische. -Het ‘koloniaal systeem van het verleden’ heeft heel wat verdeeldheid (voort) gebracht. Zeker binnen de diverse bevolkingsgroepen; idem bij Indo’s; Zelfs in de familie, zelfs binnen de gezinnen; pro of contra Nederland. Nog meer geaccentueerd door de federatieve opzet van Nederland(vMook) bij de RIS opzet, dat zelfs de Linggadjati overeenkomst een artikel 3 bevat; de (uitnodiging?)/ mogelijkheid van een bijzondere verhouding met Nederland! (verdeel en heers tot het naderende Indië afscheid). Zelfs Nw.Guinea bleef Nederlands, dat ook al in tegenspraak was met de overeenkomst, art.3; overdracht van het gehele grondgebied van Nederlands Indië. Spottend werd toen ook al over; de Verenigde Staten van Nederland gesproken. Het gevolg was; diverse opstanden na de overdracht; het ontstaan van de RMS en…..Papua Nw.Guinea. Die tot op heden nog voort woekerd. Gevolg heeft altijd een oorzaak. En de houding van Nederland nu; ‘liever vóór uitkijken! Zo ook de houding van Indonesië, zo is ons verteld. En de bevolking van Ambon en Nw.Guinea ……?
Ah,… kassian.(dwz. de anti Republiek Indonesië bewoners!)
Bung Ron,
Donald Poetiray was een (verre) neef van Evy. Hij, Julius Tahya en Joost Muskita, alledrie Molukkers en Europees geschoolde officieren van het TNI, hebben zich er sterk voor gemaakt dat de Molukse KNIL-soldaten die aan Nederlandse zijde hadden gevochten na de overdracht konden overgaan naar het Indonesisch leger. Uiteraard hadden aan Indonesische kant al veel Molukkers gevochten. ‘Door de eeuwen trouw’ derhalve ook in dezen een fabel. Vele KNIL-Molukkers zijn overgestapt of afgezwaaid. Op zo’n vierduizend na die uiteindelijk naar Nederland zijn verscheept. Deze vierduizend hadden overigens niets van doen met de opstand op Ambon in 1950. Daar hadden ex-KST-ers van Westerling wel de hand in, die met wapens en al (!) waren gedemobiliseerd. Na het neerslaan van de opstand door de TNI (met Muskita en menig Molukker in de gelederen) en een periode van detentie zijn weer velen van die ex-KST-ers alsnog overgegaan naar het TNI. Indonesië had goede soldaten nodig om hard op te treden tegen onder meer de Darul Islam. Inderdaad kasian, wat een rotzooi, en hoe vaak wordt die geschiedenis niet foutief versimpeld cq moedwillig verdraaid… door alle partijen.
@HermanKeppy. ‘door de eeuwen trouw’ derhalve in dezen een fabel’
– Misleid,/misbruikt door ‘kolonialen’, door het Indië echec, hun frustraties over de hoofden van deze naar Holland verscheepte groep speelden. Gooiden nog meer vuur op de RMS kwestie. Hun ‘door eeuwen trouw werd beloond’ met, ontdaan van hun militaire waardigheid; ontslag uit het Knil(!), met een opvang in voormalige nazi kampen en een uitkering!( ik diende als dienstplichtige’60 in Vucht to.het kamp) Zo moesten zij zich een weg banen in Nederland. En, aan de daar gebleven groep Molukkers (ex.Knillers) en zij die altijd al voor merdeka(!) waren (ook WN’ers); nog meer ellende bezorgden door oa. ook nog de Nw.Guinea kwestie. De Nederlandse visie; een federale staat omwille van de etnische groepen bleek eerder juist het tegen over gestelde als resultaat. En een ellende, die nu nog voortschrijdt!
Jouw info over (de tragiek der) Molukkers is verhelderend. Echter verdient een uitgebreider versie! Vooral met interviews van die generatie die naar Holland gingen en zij die daar bleven. Haast is geboden….they fade away!
Ja,zo hebben we allemaal ons specilalisme waar we veel over gelezen hebben.I lees graag iover de vorsttenhuizen v Indonesie en weet bniet zo extreem veel overe de vele facetten vd onafhankelijheids strijd.Wellicht wilden bele oluers hun landniet verlaten.Of Nederland moedwillig een draai aan de waarheid heeft gegeven.Dat betwijfel .Ik den,dat ieder zo zijn mening heeft.Sorry,i vnd wel,dat Indoś(de familie v mijn vader is dat ook)wel vaa nogal flin kunnen mopperen op Hloland.Oay,iedereen geluk
“Wellicht wilden bele oluers hun landniet verlaten.” Ik vond mijn tocht naar Nederland heel avontuurlijk. Geen lijken meer te pikken, nieuwe kansen.
DonaldTrick; ‘weet niet zo extreem veel over de vele facetten van de onafhankelijkheid strijd’ – En in uw site lees ik juist veel(onzin) over die strijd. Vond u niet vreemd, dat uw kleinzoon op school niets over Indië hoefde te weten? Niets, vooral over uw tijd als militair.
Hier boven geeft u commentaar; ‘die politionele acties waren nodig om hen daadwerkelijk naar de onafhankelijk te leiden’. Dat nou…..klopt als bus!
JGeachte allen; a,sorry,dat ik wellicht zaen zeg,die volgens U beneden de waarheid zijn.Ik schrijf op mijn fb en mijn vrml website vrnl over de vorstenhuizen en niet zo veel over de nadere zaken.I ben pas 55 en heb weinig meegemaatkt wat dat betreft.Ja,ook om ik uit een familie waar ditonderwerp enbigszins werd dioiodgezwegen.Okay,historie is goed,maari probeer ook heel veel te kijen hoe de 2 volken v Indonesie en Nederlanbd nu ook elkaar unnen helpne.Door de tsunami is een flin deel vh historisch erfgoed onder de modder gerakt en half verloren gegaan.De jonge generatie is nu bezig fdat heel primitief weer te voorschijn te halen.I heb hen wat contacten aan unnen reuien.Ja.Aceh en Holland dat zijn bij elaar gevfeoelige dingen,maar we uynnen ook historie schrijven voor later door juist te helpen door hun historie te redden.Ja,over de onafhankelijheidsstrijd heb ik alleen maar een algemene mening en heb er geen specilaisme in.Dat laat ik aan anderen over.Maar als een simpele ziel geef ik af en toe mijn mening.Okay.succes met de discussies op deze site. Hoogachtend: DP Tick
PS:Dus mijn vader vasn 1931 streed alleen in de jaren 60 voor het behoud v Nw Guinea.Mijn opa kwam gedurende de politionele acties ziek terug naar Nederland.Ikben van 1960,dus heb daar niet gevochten.