Weduwen niet naar Jakarta

Van het advocatenkantoor dat de belangen van de weduwen van bij Politionele Acties omgebrachte Indonesiërs behartigt, de firma Böhler, verscheen deze week het volgende persbericht onder de titel “Weduwen vragen de Nederlandse Staat excuses uit te spreken op Zuid-Sulawesi”:

Enkele van de weduwen

Enkele van de weduwen

Amsterdam, 2 september 2013 – “De tien weduwen van de standrechtelijke executies uitgevoerd door Nederlandse militairen op Zuid-Sulawesi, in Indonesië, in 1947, hebben minister Timmermans gevraagd de excuses uit te spreken op Zuid-Sulawesi. Zij zijn te oud om naar Jakarta te reizen.   

Afgelopen vrijdag besloot het kabinet om op 12 september as in Jakarta excuses aan te bieden voor alle standrechtelijke executies door Nederlandse militairen in Nederlands-Indië in de periode 1946-1949. Deze excuses zijn onderdeel van een schikking getroffen tussen de Staat en de weduwen van ZuidSulawesi. Gewetensvolle implementatie van de schikkingsovereenkomst vergt, dat de Staat hen in staat stelt bij het uitspreken van de excuses aanwezig te zijn.

Liesbeth Zegveld, de advocaat van de weduwen, laat weten: “mijn cliënten zijn te oud om te reizen. Ze zijn tussen de 90 en 100 jaar. Het zou het niet goed te begrijpen zijn dat zij naar de ambassadeur moeten reizen en de ambassadeur niet naar hen. Het ligt ook in de aard van het maken van excuus besloten dat je naar iemand toegaat en iemand niet naar jou toe laat komen.”
Overigens meent Zegveld en ook de Stichting K.U.K.B. die de belangen van de slachtoffers op ZuidSulawesi behartigt, dat de haast die wordt gemaakt niet bevorderlijk voor een goede afhandeling. De excuses moeten kennelijk gemaakt worden voordat premier Rutte in november naar Indonesië reist voor handelsdoeleinden; dit dossier mag dan niet meer op tafel liggen. De vraag is waarom premier Rutte niet zelf de excuses maakt nu hij binnenkort in Indonesië zal zijn. Daarnaast is 12 september een datum die bij de slachtoffers van Zuid-Sulawesi niet leeft, zij herdenken de slachtoffers op 11 december. Een termijn van 12 dagen is bovendien erg kort om tot een goede afhandeling te komen.

Zegveld heeft vandaag de landsadvocaat gevraagd uiterlijk 4 september as te laten weten of de Staat bereid is de ambassadeur naar Zuid-Sulawesi te laten gaan.
Mocht de Staat niet bereid zijn aan dit verzoek te voldoen, dan zullen de weduwen noch zij bij de ceremonie op 12 september as in Jakarta aanwezig zijn, aldus Zegveld.”

x

Dit bericht werd geplaatst in 3. Bersiap en Merdeka, 1945-1949 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

126 reacties op Weduwen niet naar Jakarta

  1. Taco zegt:

    Oorlog is wreed. Daarom is jet excuses aanbieden na de oorlog een vreemde zaak. De indonesische regering heeft al eens gezegd niet aan deze excuses gril mee te willen doen, maar de nederlanders denken altijd beter te weten, vooral in het buitenland. Nu wil mevrouw Zegveld dat de ambassadeur naar Sulawesi komt. Ik betwijfel echt of die dames dat zelf ook willen

    • Ed Vos zegt:

      Een logica van lik me vestje.

      • Ed Vos zegt:

        Oorlog is wreed, maar dat geeft je nog niet het recht om met gifgas te spuiten of met brandbommen te gooien. Waar is men in Syrie nu in godesnaam nu mee bezig?
        Dat slachtoffers na de oorlog om genoegdoening vragen, excuses met een zak geld is hun goed recht. Wat verlangt de Stg. JES dan al zovele jaren? Dat een ander daar niet om vraagt is ook zijn goed recht.

        Indonesie staat nu inderdaad niet te wachten op excuses die niet waarachtig zijn. Dan kun je hen beter nog het bekende zak geld aanreiken.
        Het beste excuus zal zijn dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima op een 17e augustus in Jakarta de Indonesische Onafhankelijkheidsdag vieren.

        Waarom zouden de weduwen niet op de komst va de Nederlandse ambassadeur staan te wachten? Het is hun “feestje” en dat van het hele dorp, waarover ze jarenlang nog praten, want zo veel gebeurt er niet in die Indonesische dorpjes, laat staan dat er een hoge pief daar mampirt..

      • Ed Vos zegt:

        Oorlog is wreed, en dat geeft mij dus het recht om gifgas te gooien op dichtbevolkte gebieden of brandbommen op drukke schoolpleinen. Dit even een uitstapje naar Syrie.

        Indonesie staat inderdaad niet te wachten op excuses, vooral wanneer ze niet waarachtig zijn of worden aangeboden na een verloren rechtzaak. Hangt natuurlijk af van de inhoud van de excuses.
        Nou dan kun je beter de weduwen elk 50.000 euro of meer geven en we praten nergens meer over. Het zou toch niet zo zijn dat Rutte met een addertje onder het gras komt en tussen de lontong en de sate door het over de bersiap gaat hebben? Dan zijn de rapen gaar. Dan is het dag met het handje, Belanda tabe.

        Overigens staat men in In Indonesie nog steeds te wachten op de komst van een Nederlandse vorst(in) op de 17e agustus, om onafhankelijkheidsdag bij te wonen. Dan hoeven verdere excuses al helemaal niet meer…
        .
        Waarom staan de weduwen niet te wachten op een Nederlandse ambassadeur?. Het is hun dag, hun “feestje”, zo veel gebeurt er nou niet in een Indonesische dorp, laat staan dat er een hoge pief op bezoek komt. .
        Iemand wil mij excuses en een zak geld aanbieden, maar ik moet wel even overvliegen om die in ontvangst te nemen.

        Nou, biarin, laat maar. Mijn bankrekening is Bank Indenesia nomor……..stort u daar maar het geld op

      • Taco zegt:

        Excuses vragen mag. Maar het waren niet de weduwen die om excuses vroegen, het was Mw Zegveld die dit ging aanzwengelen in de hoop daarmee hoogleraar te worden, dat maakt de banaliteit van dit excuus compleet. Verder zijn er nog miljoenen anderen die wel excuus willen horen voor het hun aangedane onrecht als er ook nog eens 20.000 euro bij komt.. Is de Duitse Ambassadeur bij mij geweest voor mijn vermoorde familieleden met een potje geld? Worden de Nederlanders door de Jappen vergoedt of door de Indonesiers? Waar is het einde van dit excuus gedoe?
        Oorlog is een wrede zaak, maar zodra je hebt besloten vrede te sluiten moet je niet nog eens 60 jaar na dato daar nog een keer op terugkomen, het is over, voorbij en af!! .

  2. hansvschaik zegt:

    Typisch hooghartig Nederlands!

    • Ed Vos zegt:

      Neen Hans geen hooghartigheid, maar te bot om je in t leven in en Indonesische gevoelens, zoals de Nederlandse regering weinig empathie heeft getoond voor Indische en Molukse mensen.

      Ook dat aanbieden van excuses door de Nederlandse ambassadeur in Jakarta getuigt van weinig diplomatie. Hoelang heeft het “proces inzake de weduwen” nu geduurd? Even wachten tot je zelf in Jakarta bent en zelf (als eerste) persoonlijk je excuses aanbieden, komt zelfs in het hoofd van Mark Rutte niet op.

      Wat kunnen we in de nabije toekomst nog meer aan botheid uit Nederland verwachten?

  3. D Hoogeboom zegt:

    eens, dit hele proces heeft veel te lang geduurd. Het is goed dat Nederland d.m.v. een compensatie en excuus eindelijk dit netjes afsluit. Je kunt niet verwachten dat mensen op deze leeftijd de reis naar Jakarta ondernemen terwijl ze vermoedelijk al niet veel verder komen dan hun eigen kampong of dessa naar gelang waar ze wonen.

    • Taco zegt:

      Elke Indonesier maakt graag een tocht naar hun hoofdstad voor wat voor reden dan ook. Wat dacht je dat de president van Indonesie als hij onderscheidingen uitreikt, ook naar de kampong gaat? Nee, dat doet hij in het Istana Merdeka, waar elke Indonesier graag komt.

      • Surya Atmadja zegt:

        Bij de Oosterlingen is symboliek belangrijk .
        Dus een gemiddelde Westerling zal het niet zo snel begrijpen .
        Mss kunnen de oudere (Indische) Nederlanders die vroeger de cultuur( adat etc) van de bewoners van Nederlands Oost Indie hadden gekend het wel begrijpen.

        Trouwens , denk niet dat Istana Merdeka de juiste plaats is , het gaat hier om prive zaken tussen Indonesische burgers en de Nederlandse staat .

  4. RLMertens zegt:

    Kruideniers poltiek- het vervolg op ‘daar werdf iets groots….verdiend’! Nu nog wat statiegeld! Echter het bonnestrookje in Sulawesie ophalen? Per pin was eigelijk makkelijker.

    • Ed Vos zegt:

      Kruidenierspolitiek? Haast je rep je politiek. De gehaastheid waarmee men als een Razende Roland pijnlijke kwesties en zaken wil afronden. Als het even kan,alles tegelijk in 1 sessies. Twee vliegen in 1 klap. Excuses en geld aanbieden, orders in de wacht slepen, als het even kan, wanneer het aan wrokkige en venijnig kijkende anderen ligt, terzijde over de gebeurtenissen tijdens het geallieerd intermezzo (tijdens de slag van Surabaya.) ngobriollen, en dan ook nog vriendschapsbanden aanhalen ook.
      Totaal geen gevoel voor verhoudingen.
      Maar zo werkt het niet bij die indonesiers, die zitten nog steeds met de Gestapu/PKI in de maag. Die nemen daarvoor nog even de tijd.

  5. appie b. broek zegt:

    En we gaan natuurlijk nog veel meer centjes naar Indonesië brengen, heeft min Timmermans, of was het Rutte himself, niet gezegd dat ook andere ‘weduwen’ onder gelijke omstandigheden, ook een bedrag van 20.000 mogen verwachten. Daar is dus werk aan de winkel voor advocaten en ‘onderzoekers’ die klaar staan om de ‘domme’ en ‘lamentabele’ Nederlandse overheid een poot uit te draaien. Sinds we de ‘mensenrechten’ als politieke strijdkreet zijn gaan gebruiken, is er geen houden meer aan! Ennne……geld zat!

    Hadden we vroeger geen geld om behoorlijke oorlogspensioenen te betalen en werden Molukkers, Papua’s en anderen gruwelijk in de steek gelaten, tegenwoordig lopen we weer met de ‘neus in de wind’, lezen anderen de les en spelen voor sinterklaas!

    Maar ja, minister Timmermans, en andere sociaal-democraten, heeft er een ‘goed gevoel’ bij, en dus kan die mevr.Liesbeth Zegveld nog wel even doorgaan met haar ‘zegenrijke’ werk.

    Wie betaalt dat eigenlijk, die advocatenkosten?

  6. Peter van den Broek zegt:

    Het is allemaal terug te voeren op de zaak-Rawagede waar het RECHT eindelijk zegeviert. Een Nederlandse rechter veroordeelde de Nederlandse Staat vanwege ONRECHTMATIGE OVERHEIDSHANDELEN, het beroep op verjaring van oorlogsmisdaden, tot het betalen van schadevergoeding aan de weduwen. Ik hoop dat de leken begrijpen wat voor ernst van de zaak ik spreek, alhoewel ikzelf geen jurist ben.

    De Nederlandse Staat zag de juridische puinhoop in en besloot a) niet in hoger beroep te gaan en b) tot schikking te komen. Om Mevr. Zegveld het gras voor de voeten te maaien besloot de Staat ook de weduwen van de slachtoffers van de welbekende kapitein Westerling genoegdoening te verschaffen. Wetende hoe de beruchte Kapitein Westerling op Sulawesi heeft huis gehouden, kunnen we wel wat schadevergoedinggevallen tegemoetzien. En dat is niet de schuld van Mevr, Zegveld, die doet haar werk als advocaat. Dhr Broek zou nogmaals het arrest van het Hof dienen te lezen.Ik heb met Heer Broek al eerder een discussie over Rawagede gehad. En wat zijn de centjes in vregelijking met tot het leed aan die weduwen aangebracht en dat zij zo lang op gerechtigheid moesten wachten. Daar doet een PIN-automaat in Sulawesi niet af.

    Nederland heeft in tegenstelling tot Duitsland en de VS toch wel erg moeite met zoals de Duitsers zo mooi zeggen Vergangenheitsbewaeltigung. Hoeveel woorden worden al niet vuil gemaakt aan oorlog zoals politionele acties, vredesmissie, pacificatie. Het zou de Staat sieren om eindelijk serieus werk te maken aan de geschiedschrijving van d eperiode 1945-1962, dus aan dei Bewaeltigung.

    • Surya Atmadja zegt:

      Peter van den Broek zegt:
      5 september 2013 om 8:55 am
      Het zou de Staat sieren om eindelijk serieus werk te maken aan de geschiedschrijving van d eperiode 1945-1962, dus aan dei Bewaeltigung.
      ——————————————–
      Kan je lang wachten.
      Niemand van de regering , zelfs kamerleden staan te poppelen om helderheid te geven over wat toen gebeurden.
      Hoe meer dan 300.000 Medelanders , en vele Inlanders werden geslachtofferd .

      • Taco zegt:

        Inderdaad, niemand zit daarop te wachten. Moeten we het gaan hebben over
        -Javanen die naar Suriname werden vervoerd?
        -Nederlanders die tijdens de Franse bezetting werden gedood?
        -Afrikanen die naar Suriname werden vervoerd?
        -koelies die in Noord Sumatra werden vermoordt?
        -Nederlanders die in de kampen door Jappen werden vermoordt?
        -Indianen die in de USA werden vermoordt?
        enz enz enz enz enz enz enz

        Dat kan allemaal best, schrijf er een boek over, doe onderzoek, maar excuses, betalingen nee, nee, neee

  7. Surya Atmadja zegt:

    Taco zegt:
    5 september 2013 om 5:41 am

    Excuses vragen mag. Maar het waren niet de weduwen die om excuses vroegen, het was Mw Zegveld die dit ging aanzwengelen in de hoop daarmee hoogleraar te worden, dat maakt de banaliteit van dit excuus compleet
    ———————————————————————–
    Hoe weet je dat ?
    De kinderen, weduwen van de slachtoffers in Sulawesi had jaarlijks hun verlies herdeacht .
    Er zijn duizenden slachtoffers/doden geweest.
    Als ze kostwinners waren leden hun gezinnen ook .
    Dus het is een schijntje dat ze na lang getreuzeld te hebben uiteindelijk 10 weduwen hadden gecompenseerd , 10 van de duizenden ?????

    Hoe zit het met de APRA en andere “excessen” ???
    Die zijn netjes gedocumenteerd door de Nederlanders .

    In Surabaya waren de Engelsen te keer gegaan (Batle of Surabaya 10 november 1945 ) , in 1999 gingen de mensen uit Surabaya demonstreren bij de Engelse ambassade in Jakarta.
    2000 ging de Engelse ambassadeur excuus aanbieden in Jakarta dat ze veel geweld hadden gebruikt en dat ze gepoogd hadden om de macht aan de Nederlanders terug te geven.

    Geluk bij ongeluk zijn de jongere generaties Indonesiers niet zo erg bewust van hun geschiedenis , in tegenstelling van mijn (of vlak onder) generatie.
    Sommigen kunnen ook claimen of demonstreren bij de Nederlandse ambassade in Jakarta .
    De claim kan materieel ( van af heeft de gerobak-sapi van mijn opa terug) of immaterieele schade ( excuus-ma’af).
    “Mijn oma” moest armoe lijden omdat de gerobak sapi (kar getrokken door sapi) , bron van inkomsten van mijn grootouders.

    • Taco zegt:

      Ja er zijn duizenden slachtoffers geweest aan Indonesische zowel als aan Nederlandse kant. Als alle slachtoffers moesten kompenseren was er geen einde aan. Ik heb ook geen kompensatie gehad voor mijn vermoorde opa, laat staan excuses. Ik wil het ook niet, want het is voorbij. Het kost mij meer moeite te haten dan lief te hebben. Zo zit dat. Mw Zegveld heeft dankzij de ellende in op Java en Sulawesi haar PhD gehaald en nu ze daar nog professor mee is geworden gaat ze nog meer ellende boven halen. Waar is het einde? Met name op Java heeft ze die oude dames bijgepraat dat ze compensatie moesten vragen. Het is ongelooflijk. Het geld dat die dames kregen is meteen verdwenen.

      • Dundjo zegt:

        Taco: ben het volledig met u eens, ik woon al een aantal jaren in Indonesië en heb mensen gesproken op Java welke ons ronduit uitlachen wat de betalingen aan de weduwen aangaat en verklaren ons voor gek. Voor de duidelijkheid, het geld heeft uiteindelijk geen familie geluk gebracht, integendeel, alleen maar ellende, zowel in als buiten de familie op de kampongs. Het geld is groten deels al verdwenen in de zakken van familie leden en kampong bewoners. Zelf heb ik Mevr. Zegveld hierover aangeschreven in een al vroeg stadium en waarschuwde haar, al voor dat de beslissing was genomen voor de vergoedingen wat er mee zou gebeuren, natuurlijk geen respons. Ik wil niemand op dit forum kwetsen, maar het lijkt in Indonesië wel volkssport nr. 1 om elkaar geld af te troggelen of om het op een zo gemakkelijk mogelijke manier te verdienen, de jaloezie is groot daar en ben dagelijks getuige hiervan.
        Zelf ben ik van 1951 en mijn vader is in de tweede wereldoorlog gearresteerd door de Duitsers en op transport gezet naar het concentratie kamp Dachau en heeft hier drie jaar door moeten brengen tot aan de bevrijding. Er is nog nooit hem één cent toegekend als oorlogslachtoffer. Ook kan ik u vermelden dat wij als kinderen erg hebben moeten lijden onder zijn trauma wat hij in die periode heeft opgelopen. Echter voor mij is het hek van de dam, dat wij nu na zoveel jaren gelden gaan uitreiken aan allerlei weduwen in Indonesië, waarvan misschien niet één gewent is om met meer dan 500.000 Roepia (€40,-) rond te komen per maand. Ik zie in gedachte nu al de halve kampong al rond lopen met de nieuwste iPhone van Apple.
        Natuurlijk zijn er daar verschrikkelijke zaken gebeurd, echter kijk ook naar het ontstaan hiervan, er werden toentertijd ook veel Nederlanders en niet te vergeten Indonesiërs vermoord door de Indonesiërs zelf,
        Is Mevr. Zegveld ook bereid om voor deze mensen te pleiten, denk het niet.
        Oorlog brengt veel ellende en verdriet met zich mee, niemand zal dat ontkennen, maar laten wij stoppen na zoveel jaren om als enigste (Nederland) allerlei bedragen over te maken naar Indonesië.
        Wat betreft het straffen van de betreffende militairen ben ik het eens dat deze gestraft hadden moeten worden, maar dan ook van de andere zijde, alleen die zwijgen als het graf en dat kunnen zij beter dan wij.
        Ik ben van mening dat deze weduwen hier totaal niet mee bezig waren en dat het een éénzijdig opgelegde actie was, om welke reden dan ook van Mevr. Zegveld.

      • appie b. broek zegt:

        Dat ‘balletje’ van excuses en schadevergoeding is pas goed gaan rollen toen die stichting KUKB er zich is mee gaan bemoeien. Volgens hun site zijn ze opgericht n.a.v de stichting ‘Japanse Ereschulden’, ik heb begrepen dat het Indonesische adres van de stichting niet te vinden, verbaast mij niks. Van begin af aan was duidelijk dat alles, incl. de ‘weduwen’, vanuit Nederland georganiseerd wordt.

        Maar goed, het wachten is op het volgende project waar de stichting KUKB zich voor in gaat zetten!

    • Ed Vos zegt:

      appie b. broek zegt:
      14 september 2013 om 11:47 am
      Maar goed, het wachten is op het volgende project waar de stichting KUKB zich voor in gaat zetten!
      ==================================
      Klopt Appie, wedden dat dit het wordt?
      Dutch airforce bombed densely crowded market near Padang – Sumatra
      http://7mei.nl/2013/09/06/indonesische-ereschulden/

  8. Peter van den Broek zegt:

    Ik denk dat dhr Taco oorzaak en gevolg doorelkaar haalt. Het is nog altijd Kapitein Westerling en zijn Kornuiten ook KST genoemd die onschuldige mensen daar standrechterlijk geexecuteerd hebben (deze straf is geen onderdeel van het Ned. Strafrecht, werd wel door SSers toegepast). Ik denk dat dat ook bewezen is. Deze militairen zijn nooit voor hun oorlogsmisdaden veroordeeld, de misdaden zijn zowel door de burgelijke als militaire autoriteiten toegedekt. De vraag is dan waar is de gerechtigheid, die wordt volgens hen wel met het Bersiapwater weggegooid.

    Deze ellende is door Nederlandse militairen veroorzaakt en als we dat willen toedekken, doet me dat denken aan de Duitsers, ik habe es nicht gewusst en ich will es nicht wissen. Ik denk dat we dan geen enkel moreel recht hebben ons te beroepen op de periode 1945-1949. .Dat is het gevaar van het toedekken en vergeten.

  9. Jan A. Somers zegt:

    citaat: “Het beste excuus zal zijn dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima op een 17e augustus in Jakarta de Indonesische Onafhankelijkheidsdag vieren.” Koningin Beatrix was dat van plan geweest op 17 augustus 1995. Mocht niet van …..! Hebben toen de reageerders op Javapost hun vertegenwoordigers in de TweedeK Kamer hierop aangesproken? Ik niet, ik vond dat te stom (zie mijn stelling 8 in mijn proefschrift). In de diplomatie pas je je aan aan de gewoonten van het land dat je bezoekt. Ik heb een tijdje geleden Beatrix gezien met een mooie hoofddoek. En Maxima met een shawl in de Sint Pieter in Rome. Het is ook geen erkenning van iets waar sommigen het niet mee eens zijn, dat kun je ook niet eens in je eentje.

  10. appie b. broek zegt:

    De verstandige woorden van Taco zijn blijkbaar niet aan dhr. Van de Broek besteed. Maar dat is bepaald geen verassing gezien eerdere reacties op deze ‘site’ van de heer Van der Broek! Het heeft ook helemaal geen zin om hem van repliek te dienen, Peter weet het beter!
    Jammer is echter dat hij steeds weer met ‘Westerling’ komt aandragen maar nooit het onderzoeksrapport ‘Van Rij/Stam’ gelezen heeft terwijl het toch voor iedereen te downloaden is.

    Waar deze ‘domheid’ vandaan komt is mij niet bekend. Het Kamerlid van de SP Harry van Bommel heeft er ook last van en heeft zelfs de brutaliteit om aan de minister te vragen of deze op de hoogte is van de inhoud van dit rapport zonder blijkbaar zelf het rapport gelezen te hebben!

    Maar ja, het is allemaal niet verbazingwekkend, ‘kennis van zaken’ is allang niet meer belangrijk!

    Zie ook bijv. de directie Zeeland van Rijkswaterstaat, daar is onlangs van gebleken dat men in de ‘top’ niet of nauwelijks over de benodigde vakkennis beschikt.

  11. Peter van den Broek zegt:

    Ik citeer dhr Westerling omdat hij opmerkelijk bekend is op Zuid-Celebes

    De Tweede Kamer mocht pas in 2012 vertrouwelijk een rapport inzien over Nederlandse oorlogsmisdaden op Zuid-Celebes., het beruchte rapportVan Rij/Stam

    Aangezien dhr Broek het rapport wellicht uit schaamte niet in detail noemt, heb ik de moeite genomen het rapport in zijn geheel te lezen. en ik citeer in mijn domheid enkele opmerkelijke dingen

    “De heer Westerling gevraagd naar zijn optreden, verklaarde dat hij ter plaatse optrad als Openbaar Ministerie, Rechter en Beul tegelijkertijd,” tekenen onderzoekers Van Rij en Stam op uit zijn mond.
    Is dhr Broek er mee eens dat de dhr Westerling door zijn almachtig gedrag ongrondwettelijk cq onrechtmatig handelde door standrechtelijke executies dwz oorlogsmisdaden uitvoerde????

    Maar de verhalen over de wreedheden van dhr Westerling zijn inmiddels bekend. In het rapport staan echter meer namen van leidinggevende officieren die zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden.

    Zo is daar onderluitenant Jan Baptist V. die op 1 januari 1947 de leiding heeft bij een ‘zuiveringsactie’ in de kampong Galoeng-Galoeng. Er waren reeds tweehonderd Indonesiërs doodgeschoten toen V. ‘in een opgewonden toestand’ in het Maleis riep:  ”Allemaal doodschieten!” en het vuur opende op de 115 overgebleven mannen. “Allen schoot hij recht door het voorhoofd.” Van hen werden 75 ‘neergelegd’, veertig wisten te ontsnappen. Aan het eind van de dag waren 364 Indonesiërs gedood, de kampong werd in brand gestoken

    Maar in 1947 leidt kapitein R. een zuivering in Koelo. Hij executeert eigenhandig meerdere rebellen. “Er had tevoren geen onderzoek plaats,” zegt een getuige – een Nederlandse soldaat – in het rapport. Een gewonde krijgt een genadeschot van R. Vervolgens laat hij twee Indonesiërs tegen elkaar vechten. “Wie wint gaat vrijuit, wie verliest wordt neergelegd,” zegt de kapitein. Na het ongeveer tien minuten durende gevecht worden beiden alsnog doodgeschoten. “Toen ik deze gebeurtenissen had gezien, ben ik de weg opgelopen. Ik kon dit bloedbad niet langer meer aanzien,” zegt de getuige. “Soms schoot de kapitein de schuldigen direct door het hoofd zonder vragen te stellen,” vertelt een andere getuige. Later schoot kapitein R. nog een Indonesiër door de voet omdat deze geen informatie kon of wilde geven.
    Dhr Broek bent U het ook me eens dat de EXCESSEN het gevolg zijn van gebrek aan leiding, tekort aan zelfbeheersing, manco aan verantwoordelijkheidsbesef en door ongeremd uitleven van verkeerde eigenschappen. daarbij is mijn domheid over het hoofd te zien.

    Wat de autoriteiten ‘rechtspraak ter plaatse’ noemden, heet voor de onderzoekers ‘een loze omschrijving van volstrekt onwettig handelen (zoals standrechtelijke executies) dat met alle regelen van rechtspraak, zoals die onder beschaafde naties gelden, brak’. Om daaraan toe te voegen dat het exacte aantal executies niet vaststaat, omdat er nooit proces-verbaal is opgemaakt en de namen van de meeste zo niet alle doden niet zijn vastgelegd.

    Iederéén was schuldig en daarom onschuldig, moet Dr. Drees hebben gedacht alvorens het rapport in een la te hebben doen verdwijnen

    En Heer Broek, misschien is mijn beter weten louter en alleen gebaseerd op het lezen van rapporten en boeken waar anderen aan voorbij gaan, heb ik soms de indruk. In het land der blinden is eenoog Koning. Dat is net zoals schaken, waarbij je een zet meer vooruit dient te denken dan je tegenstander.

    • appie b. broek zegt:

      ‘Aangezien dhr. Broek het rapport wellicht uit schaamte niet in detail noemt, heb ik de moeite genomen het rapport in zijn geheel te lezen, en ik citeer in mijn domheid enkele opmerkelijke dingen.’ aldus dhr. van den Broek.

      Nu, laten we dan maar eens met het positieve beginnen, dhr. van den Broek heeft het rapport over de ‘misdaden’ van Westerling ‘gelezen’, dat zouden er meer moeten doen alvorens met grote woorden als ‘oorlogsmisdadiger’, ‘SSer’ etc, hun kennis van zaken ten toon te spreiden.

      En dat ik dan ‘wellicht uit schaamte’ niet uit het rapport citeer is met de gedachte dat geinterreseerden zelf mans genoeg zijn om dit rapport, het enige waarin ‘Westerling’s’ ‘misdaden’ gedocumenteerd en beschreven zijn, zelf te lezen.

      Aangezien Van der Broek nogal selectief citeert en deze citaten gebruikt om een insinuerend sfeertje te creëren is het misschien nuttig om pagina 70 van het rapport op te slaan en daar het volgende citaat te lezen:

      ‘Naar aanleiding van de verschillende onderzoekingen schrijft de Legercommandant, de Luitenant-Generaal S.H.Spoor, dan op 7 juni 1948 aan de Luitenant-Gouverneur-Generaal een brief gemerkt Kab/1197/9245 ‘Z-Celebes-rapport’, waarin hij constateert, dat de Kapitein Westerling zowel qua instelling als begrip voor de taak, waarvoor hij werd gesteld, over uitzonderlijke qualiteiten beschikte, doch hij acht het begrijpelijk, dat toen anderen meenden eveneens naar zijn voorbeeld te kunnen handelen, ongelukken niet konden uitblijven.’

      Welnu, dit is de essentie van het ‘probleem’ Zuid-Celebes’, maar is deze volkomen heldere en voor iedereen te begrijpen conclusie blijkbaar geen beletsel om, na ruim 65 jaar, door te gaan met een ongeevenaarde ‘lastercampagne’ die nu zelfs geleid heeft tot het betalen van schadevergoedingen aan de ‘weduwen van ‘Zuid-Celebes’!

      ‘Iedereen was schuldig en daarom onschuldig, moet Dr.Drees hebben gedacht alvorens het rapport in een la te doen verdwijnen’, schrijft dhr. Van den Broek aan het eind van zijn betoog.

      Ja, en dan wachten we net zolang tot iedereen van het toneel verdwenen is om dan te kijken aan wie we de functie van ‘zondebok’ kunnen toebedelen!

  12. appie b. broek zegt:

    @indisch4ever
    Dat heeft u goed begrepen, Westerling is bepaald geen ‘oorlogsmisdadiger’ of ‘massamoordenaar” maar het slachtoffer van een hetze die nu al meer dan 65 voortduurt en waarvoor zowel politici als historici verantwoordelijk zijn. Dit geldt trouwens voor de gehele ‘geschiedschrijving’ m.b.t de zgn. ‘Indonesische kwestie’.

    • Surya Atmadja zegt:

      Ik begrijp wel dat A.B.B Westerling niet als een fout persoon kan en wil zien.
      Dat geldt ook voor sommige (Indische)Nederlanders of andere mensen die door het ingrijpen van Westerling van een zekere dood ontsnapt waren.
      Dat hij Westerling anders bekijken dan de Indonesiers , andere Nederlanders, historici en politiek correcte Nederlanders kan ik me ook begrijpen.

      En toch moet je blind, doof zijn om alleen op bovenstaande gronden Westerling vrij te pleiten .
      Op zijn minst had Westterling/of zijn mensen 400 ( of was het 600 mensen ?) geexecuteerd.
      Westerling is alleen een instrument van de heren politici en zijn oversten .
      Hij had carte blanch gekregen.
      Dus ik (nota bene een Indonesier) vind het ook niet eerlijk als Westerling zondebok werd gemaakt .
      .

      • appie b. broek zegt:

        De ‘laster’ t.o.v ‘Westerling’ was/is een zuiver Nederlandse zaak, maar vond Djakarta het natuurlijk wel aardig om zomaar een ‘massamoordenaar’ in de ‘schoot geworpen te krijgen’. Herbij speelt ook dat Westerling een ‘vertrouweling’ van gen.Spoor was, speciaal belast met het doen van onderzoek naar malversaties (smokkel, verduistering etc.) bij het KNIL. Het zal u niet verbazen dat ook vanuit deze ‘hoek’, die van ‘knoeiende KNIL-officieren’, er nogal wat ‘bezwaren’ t.o.v. ‘Westerling’ bestonden en zij het hunne er toe hebben bijgedragen om de ‘lastercampagne’ m.b.t. ‘Westerling’ gaande te houden.

      • Ed Vos zegt:

        @Appie. Vandaag heb ik toevallig van J.A. de Moor het boek ” Generaal Spoor, triomf en tragiek van een legercommandant” gekocht. voor een zachte prijs, bij de Slegte. Zijn weduwe schreef volgens mij ook “Achteraf kakelen de kippen” geschreven (?).

        Ik weet nu in elk geval uit welke hoek de wind waait, hier op Javapost. De strijdlustigen die naar een militaire oplossing zochten in de “Indonesische kwestie”.
        In het vervolg zal ik hiermee rekening houden.

        Overigens las ik een regeltje dat er door de Nederlanders ook gebruikt werd gemaakt van de (beperkte) diensten van de Chineze bende de Po An Tui. Daarnaast had je, niet te vergeten de Harer Majesteit Ongeregelde Troepen (HAMOT)
        Wellicht iets voor dhr. Peter v.d. Broek om dit uit te zoeken?.

        Uiteraard haden de Indonesiers zo ook hun benden met zeer tot de verbeelding sprekende namen. Lijkt me dat de meeste slachtoffers vielen buiten de “officiele” politionele acties om.

      • Taco zegt:

        Inderdaad Westerling is een figuur die alle frustraties van de nederlanders over zich heen kreeg en er zijn er meer zoals bijvoorbeeld van Heutz. Deze laatste staat vooral in de linkse kringen te boek als een oorlogsmisdadiger, terwijl een groot portret van hem prijkt in de huidige dienstwoning van de gouverneur van Aceh, zonder dat de huidige gouverneur daar een punt van maakt

    • Beste Appie,
      Met jouw visie (slachtofferrol van Westerling) leg je een voedingsbodem voor massamoorden.
      Wie wilt begrijpen uit welke tijdsgeest Westerling handelde, hem de morele stap naar massamoorden minder zwaar maakte, vind een mooi voorbeeld in jouw schrijven.
      Maar de mensen van toen, die de tijdsgeest te Holland maakte, kun je nog verexecuseren.
      Maar jij hebt kennis achteraf. Jij hebt geen excuus meer.
      Maar je vind die massamoorden ook terecht ?

      • appie b. broek zegt:

        Lees dat rapport Van Rij nu eerst maar eens, en dat verwijt van ‘oordelen achteraf’ dat geldt eerder voor dhr. Van den Broek cs. Mijn stelling is toch duidelijk:’Westerling’ , de ‘affaire’, werd en wordt nog steeds gebruikt om er propagandistische spelletjes mee te spelen!

      • Natuurlijk gaat de vijand de misdaden van de vijand etaleren en uitbuiten.
        Maar het is allemaal wel gebeurd. Westerling&co hebben openlijk toegegeven dat zij vele vele mensen afgeknald hebben.
        Mijn vraag aan jou is of je het ook terecht vind dat zij zo tekeer gingen.
        Je veroordeelt het niet ?

  13. j.w.hoegen. zegt:

    het is allemaal begonnen met Javaanse jongelui ( volgens de Britten tussen de 8 en 14 jaar ) die na 3 jaar Japanse propaganda ,
    dood alle blanken en allen christenen ,
    aan het moorden gingen de laatste maanden van 1945 .( 60.000 met name christelijke Indonesiers )
    laten we dat niet vergeten.

    • Jan A. Somers zegt:

      Jammer genoeg weer veel nullen. Ik zou de turflijstjes wel eens boven tafel willen zien verschijnen.

      • Ed Vos zegt:

        We moeten het in Nederland — denk ik — niet onbekende “nullenzang” maar weer eens uit de kast halen, met een verwijzing naar het Eurovisie-songfestival. Zij het dat er dan wel geturfd wordt 😉

    • Surya Atmadja zegt:

      Als we knopen aan het tellen zijn , dan moeten we niet vergeten hoeveel honderd duizend Indonesiers gedood waren door militaire optreden van de Nederlanders .

      Dat moeten WE ook niet vergeten of men gaat het onder de Hollandse tapijt vegen.
      De bezetting van Nederland ( 5 jaren) eiste de Nederlandse regering herstelbetalingen van Duitsland, in totaal 11,34 miljard euro, en annexatie van Duitse gebieden.

      En wat deed Nederland ten opzichte van Indonesia ???
      Zie de financiele Injectie van uit Indonesia, het is een gotspe dat de Nederlanders hun oorlogskosten tegen de Indonesiers proberen af te wentelen , en andere voorkeursbehandelingen eisen op economische geboed.
      Dat is toch typisch een VOC mentaliteit , van een niets ontziende rovers .

      En dan zeuren over dat men op dit moment 10 weduwen financieel met compenseren.
      Had dan nog een paar jaren gewacht , dan hoeft Nederland geen duit meer geven.

      • Ed Vos zegt:

        Pak Surya, de ervaring leert mij dat tegen overheidsinstanties zeer moeilijk te procederen valt, zonder lange adem, uithoudingsvermogen of een eeuwig leven.

        Vandaag heb je te maken met Mr A, volgende maand of jaar met Mr. B, en zo ga je tot je dood het hele alfabet af.
        Hoeveel weduwen in vergelijkbare situaties bevinden zich momenteel wel in Indonesie? Dat wordt hard werken voor mvr. Zegveld, en haar tarief gaat met het jaar omhoog 😉

      • Pak Surya,
        Hoeveel honderdduizend waren dat ?
        Wie maakt die inschatting, op basis waarvan?
        De neiging is ( in Indonesië en in Nederland) om al die Indonesische doden op het conto van Nederland te zetten . Is dat terecht ? Is het voor een meerderheid terecht dan ?
        En daar zou een excessenonderzoek zich ook moeten richten.
        Maar ja… Rutte I wilde dat niet betalen en verhip…. Rutte II wilt dat ook niet betalen.
        Jajaaja.. de VVD’ers die weten wel hoe te doofpotten.

      • Taco zegt:

        Inderdaad, Nederland had niets moeten geven, het was Indonesie zelf die hun eigen mensen voor het leed dat hun was aangedaan had moeten helpen, vooral als het om de kleine arme mensen gaat. Maar zo ziet Indonesie van vandaag eruit, de rijke Indonesische ambtenaren met hun bankrekeningen in Singapore kan het niets schelen hoe de mensen in de kampong leven, dat was in 1945 zo en dat is anno 2013 nog steeds zo.

      • RLMertens zegt:

        Dat is de tol van Ned.politiek beleid! De kosten gaan vóór de baat. Als Rutten straks naar Djakarta gaat………En niet de hond in de pot vindt……….
        Ah, tjobah sadja. Je weet nooit hoe en koe………….

    • Taco zegt:

      Inderdaad, hoop dat Mw Zegveld eens wat onderzoek gaat doen naar het onterecht omleggen van deze Indonesiers

  14. eppeson marawasin zegt:

    Met respect voor alle meningen. Hoe gek het ook klinkt evenwel, maar als zoon van een Ambonese KNIL-RMS’er die aan de politionele acties heeft deelgenomen, stemmen de bijdragen @Surya Atmadja zegt: 6 september 2013 om 11:40 am@ en @Surya Atmadja zegt: 6 september 2013 om 12:26 pm@ mij het meest tot nadenken over die bittere en pijnlijke periode, zowel voor Nederlands-Indië/Indonesië als voor Nederland.

    e.m.

  15. Peter van den Broek zegt:

    Mijne Heren,
    wat lees ik nu net in de Volkskrant.nl dat mevr. Liesbeth Zegveld, ook de familieleden in de Srebrenica-zaak: ‘We hebben hier 11 jaar voor gevochten, heeft verdedigd. Voordat U met groot geschut weer op Mevr. Zegveld met losse flodders schiet zou ik U aanraden zorgvuldigd in het maatschappelijk verkeer betaamd haar biografie, vooral haar werk op het advokatenkantoor , en ook een interview in het VN over haar te lezen. Dat geeft enigszins inzicht in haar beweegredenen. Ik heb enige uitspraken van ervarings- en terzake kundigen op deze webblog over haar verzameld en ik denk dat er gegoede gronden (wettige en overtuigend bewijslast en andere legalistische kul) zijn voor een aanklacht wegens smaad (WS art. 261,273) subsidiair laster (WS 443-453) in te dienen. Doch ik denk niet dat Mevr. dat zal doen want ze is gespecialiseerd in jawel Mensenrechten, maar dat wisten de Heren al. .

    • Ed Vos zegt:

      Kort en duidelijk: Degene die beslist is verantwoordelijk.

    • Taco zegt:

      Inderdaad, de grote tekortkoming van Mw Zegveld is dat ze de feiten alleen in een zuiver legale context probeert te plaatsen zonder oog te hebben voor de grotere verbanden zowel politiek als cultureel en zonder het verleden in de context te plaatsen van de verhuodingen van het heden. Door het kijken van die enge legale kijkers heeft ze nu haar hoogleraarschap gewonnen, maar slaat ze de plank volledig mis als al die gebeurtenis in een wijdere context worden geplaatst. Het laat ook zien de tekortkomingen van de legale studies zoals ze in Nederland worden bedreven.

  16. Surya Atmadja zegt:

    .Indisch4ever zegt:
    6 september 2013 om 1:27 pm

    Pak Surya,
    Hoeveel honderdduizend waren dat ?
    Wie maakt die inschatting, op basis waarvan?
    ————————————————————-
    In de eerste plaats zal ik de Indonesische cijfers niet gebruiken.
    In sommige gevallen gaat men overdrijven ( de 4000 van Celebes/Sulawesi werd 40,000 ).
    Dus zulke onzin verhalen/mythes moet je gelijk ( met de kennis van nu) doorprikken.
    Vergeet niet de nieuwe mythe ( eerst bewijzen) van de 20.000 Nederlandse slachtoffers .

    Ik ga me verder inlezen ( ben bijna met pensioen -ha ha ha ha) , dus kan ik lekker rondneuzen bij de ANRI in Jakarta en Nederlandse bronnen ( ben toevallig lid bij KIT ,KB en Nat Archief ) .
    Verder wil ik kijken of ik bij oud studie/klasgenoten ( gepensioeneerde leger -ambtenaren) kan aankloppen om mij een duwtje te geven, het is belangrijk dat je niet op de verkeerde deur klopt .

    Het is jammer dat mijn familie / vrienden van mijn ouders ( van 1915) al lang uit de roulatie zijn , eerlijk gezegd de meesten waren al lang overleden.
    Dus moet ik op eigen kracht doen of opnieuw netwerken .
    Maar dan moet ik daar “wonen” .
    Mijn toekomstige inkomen( AOW + klein bedrijfspensioen ) is niet groot en Jakarta is ook duur om te leven/wonen .
    En ik hoop dat ik nog de fut heb om dat te doen .

    @ Pak E.M
    Ik denk dat men 3 soorten Indonesiers moeten onderscheiden.
    1. De groep die vroeger goed opgelet hadden tijdens hun Sejarah Indonesia , de jonge ouderen die soms bewust de tijd hadden meegemaakt ( generasi 1,5 – 70 ers ) en generasi ke 2 ( tot 70 = “mijn generatie”) .
    Die kunnen lastig worden .
    Gelukkig zijn de aantallen die interesse hebben niet zo veel .
    2. De groep equivalent aan generasi ke 3 de zgn 30/40ers – 50 ers.
    De meesten zijn niet zo “betrokken” , hebben andere prioriteiten.
    3. De jongeren , vaak ex Nintendo generatie .
    Die weten niet veel.

    Juist door dat gewroet en (weer) die beschuldigende vinger richting de Indonesiers, de R.I regering van uit de kant van de (Indische) Nederlanders (bijna elk jaar vlak voor de maand Augustus) geeft naar mijn mening een effek sampingan( onbedoelde effect) .
    Je maakt “slapende honden”wakker.
    Zie het verhaal van A.Santoso (geplaats bij I4E) .
    Hij had over het ” openen” van Pandora doos en de weg vrij maken voor handelsdiplomatie.
    Ik denk (wink)dat ik de schrijver ken, een generatienoot van mij , kwam uit goede familie, dus zeer waarschijnlijk nationalistisch .
    Door dat gewroet (udek udek) in de beerput komen vele vieze zaken naar boven drijven.
    Dus dat open briefje van Pia aan Rutte geef volgens mij een averechtse werking , het kan de(handels) belangen van Nederland bederven.
    En oude wonden van (Indisch)Nederlanders open reten.

    • Jan A. Somers zegt:

      4.000, 20.000, 40.000, 100.000. Ik zie die aantallen nauwelijks meer staan, het interesseert me niet eens. Of ze nou van Nederlandse of van Indonesische zijde komen. Het enige wat we weten is dat die aantallen niet waar zijn. Maar waar wel gevaarlijk mee wordt geschermd. Over de VOC heb ik wel eens over miljoenen gehoord, leven er nog Indonesiërs in Indonesië? (bovendien was de VOC veel meer dan alleen de Indische archipel) Op Banda tienduizenden, wat moeten al die mensen hutje mutje op elkaar hebben geleefd? Maar ook in de Indische gemeenschap bezondigt men zich aan als maar meer nullen. Van de bersiapslachtoffers is er met enige moeite van het aantal in ieder geval met enige zekerheid een ondergrens vast te stellen. Dat geldt ook voor de slachtoffers in de Japanse internerings/krijgsgevangen/Kenpeitai-kampen. En echte statistisi zoals bij het CBS kunnen misschien nog met schattingen voor een bovengrens komen. Zo’n grote Indische gemeenschap, maar niemand neemt het voortouw. Ik ook niet, dat redt ik niet meer. Voorlopig doe ik niet meer aan aantallen, elk graf krijgt apart hormat.

    • Ed Vos zegt:

      Ik begrijp overigens ook niet waarom die Pia van der Molen het opeens over de bersiap ging hebben. Om mij maar tot Surabaya te beperken in de laatste maanden:
      1. er was sprake van een straatoorlog. Jogerenbendes, pemuda, pelopor wilden de macht over Surabaya van de Engelsen (en de Jappen) overnemen. Bersiap was de kreet om je daarop voor te bereiden. Waarschijnlijk vochten de bendes onderling ook nog hun robbertje en vetes uit. Anderen weer hadden het gemunt op personen met een blanke tot licht getinte huid. In zulk een chaos heb je ook te maken met opruiers, relschoppers en plunderaars: wie wilde er eigenlijk wat?

      Ik kan me niet uit geschiedenisboeken herinneren dat Soekarno cs daartoe het sein hadden gegeven.
      Wel waren er opruiende boodschappen van ene Boeng Tomo en Surabaya Sue.Maar daar stonden Soekarno/Hatta/Sjahrir ook niet op te wachten

      Ik weet het niet meer precies, maar volgens mij maakte Soekarno in die periode nog een tripje om goodwill te kweken en het volk tot rust te manen.
      2. Dan was er in november de slag om Surabaya waarbij veel Indonesiërs er het leven bij lieten.
      Ik zou niet weten waarvan je de Indonesiërs (wie, welke?) zou kunnen beschuldigen, in ieder geval de verantwoordelijke leiders niet, voor de moorden op 20.000 Nederlanders in een tijdspanne van zeg 3 maanden.

      Je kunt de Britten er hooguit van beschuldigen dat ze verantwoordelijk waren voor de gehele situatie, want lieten geen Nederlandse militairen toe. Maar dat laatste was niet de bedoeling, en dan was de situatie nog helemaal uit de hand gelopen.

      • Surya Atmadja zegt:

        m.b.t de posting van Ed Vos.van 6 september 2013 om 4:58 pm
        pt 1. De oorlogshandelingen in Surabaya is duidelijk gedocumenteerd door de Engelsen.
        Mijn keuze eerst de Engelse officiele rapporten( heb ik ergens geplaats ) , daarna aangevuld met Indonesische bronnen.
        De Nederlanders hebben weinig rol gespeeld in Surabaya ( wel zijn ze stiekem meegelift= vlg Engelse bron) .Weet niet of het de NICA of Nefis was.
        2. Soekarno (Hatta ook ?) werd ingezet om de heethoofdigen (Arek Suroboyo ) in te tomen.
        Zijn missie was min of meer mislukt.
        Trouwens Jakarta werd uitgelachen door de Arek Suroboyo , ze wijzen op het feit dat in Batavia ook Nederlandse troepen mee liften.
        De eerste weken in Jakarta was relatief rustig (Zie de rapporten van de Engelsen over de “trigger happy “Ambonese” en Indische KNIL soldaten/ burgers.
        Er zijn zelfs topics op Java Post.

        Het klopt ook dat de Britten, vooral de hoogste baas uit Jakarta die in strijd handelde tegen de belofte/toezegging van de Britse generaal in Surabaya.
        Toen zijn adjudant protesteerde dat de Engelsen hun woord (als Britse gentleman en officier) moeten verbreken zeide de generaal, ik moet de bevelen van Jakarta volgen.

      • Ed Vos zegt:

        Ook voor de bersiap is er een oorzaak en aanleiding. Welke?
        Wanneer je zoals Van der Molen/Bussemaker slechts de nadruk legt op de bloederige aspecten ervan dan rijt het weer wonden open en komen allerlei emoties naar boven.

        Volgens mij was de aanleiding tot de bersiap het strooien van pamfletten door de Britten voor de bewoners om hun wapens in te leveren. Dat begrepen bijvoorbeeld de gangsters niet die een andere agenda erop nahielden.

        Men was waarschijnlijk bang dat de wapens gebruikt werden tegen henzelf, de Jappen EN tegen de NICA. Maar dit was een civiele organisatie van ambtenaren die in militair tenue meeliften met de Britten.
        Die Indonesiërs dachten zeker dat het Nederlandse militairen waren, vandaar dus “Siap”, maak je gereed voor de komst van de Nederlanders.
        Tot hier.

      • Jan A. Somers zegt:

        citaat: “in ieder geval de verantwoordelijke leiders niet” Het dekolonisatiehoofdstuk van het volkenrecht heeft een belangrijk beginsel: effective control. Er is sprake van een National Liberation Movement (bevrijdingsbeweging), die geen staat is. Zij kunnen zichzelf wel verplichten de Geneefse Rode Kruisverdragen toe te passen waarmee de bevrijdingsoorlog als internationaal conflict wordt beschouwd, waar zij de facto actor bij zijn. Ik weet niet of de republiek dat toentertijd heeft gedaan. De bevrijdingsbeweging is verantwoordelijk voor het welbevinden van de ingezetenen van de gebieden die die bevrijdingsbeweging onder ‘effective control’ heeft. Die verantwoordelijkheid blijft bestaan als die beweging de soevereiniteit over die gebieden heeft verworven. Om me te beperken, het gaat mij nu over de effective control tijdens de bersiaptijd. Het gaat dan over geheel Java en delen van Sumatra.
        De republikeinse regering zetelde in Batavia, had daar volledige bewegingsvrijheid en beslissingsvrijheid. Alle publieke diensten fungeerden normaal, behalve de politie. De PETA was ontwapend, de politie niet. In de twee weken die ik toen in Batavia was beleefde ik die stad als een normale, tamelijk rustige stad. Heel wat anders dan Soerabaja waar ik op 12 november, na het beleven van de bersiap vandaan kwam.
        Die bewegingsvrijheid en beslissingsvrijheid bestond voor die regering op heel Java. Zie het verslag van een treinreis van Batavia tot Blitar, met de auto naar het Japanse evacuatiekamp, en weer terug, in Javapost van 5 maart 2012: De vrijheidstrein. Dat lijkt mij effective control.
        In Soerabaja was er op 3 september een Indonesisch bestuur gevestigd, de Pemerintah Republik Indonesia Daerah Soerabaja. Met volledige bewegingsvrijheid en beslissingsvrijheid. Alle publieke diensten fungeerden normaal, behalve de politie. De PETA was ontwapend, de politie niet. Ik dacht effective control. Na de uitbraak van de bersiap deed dat bestuur niets. Ook de regering in Batavia niet. Soekarno en Hatta waren door de Britten uitgenodigd om te bemiddelen. Zij waren in twee dagen weer weg. Waarna ons welbevinden in de gevangenis door de Brits-Indische troepen moest worden veiliggesteld, niet door de Indonesische politie.
        Ik wil niet besluiten met verantwoordelijkheden. Dit was alleen een verhaaltje over ‘effective control’.

      • Ed Vos zegt:

        @Pak Jan,

        indien ik u GOED begrijp was er dit aan de hand:

        1. De politie was in velden noch wegen te bekennen
        2. Men stond erbij en keek er naar.

        Dit zijn beelden die ook ik heden ten dagen op de tv regelmatig zie tijdens onlusten in Indonesie..
        De redenen kunnen zijn

        1. De politie is omgekocht
        2. De politie is partijdig.

  17. Peter van den Broek zegt:

    Ik raad de Heer Broek aan toch wel verder te lezen dan zijn neus lang is op pag. 70 van het Rapport Van Rij/Stam want de Generaal Spoor schrijft VERDER over “ongelukken konden niet uitblijven.

    De Generaal S. Spoor denkt in het bijzonder aan de “vuurpaniek” te Galoeng-Galoeng, waarbij volgens hem ongetwijfgeld een gerechtelijke vervolging tegen een of meer schuldigen aan dit “bloedbad” niet achterwege zal blijven: vuurpaniek=bloedbad.

    Hij, de Generaal zou het echter psychologisch onjuist en zakelijk niet verantwoord achten om tot diep in de details van deze gehele operatie te gaan wroeten om te trachten nog enkele schuldigen te vinden die wellicht eveneens, doch in KLEIN verband, over de schreef , wij hebben het over standrechterlijke executies van burgers, zijn gegaan

    Kan de heer Broek in dit verband (de door hem geciteerde pag 70). uitleggen wat hij met selectief citeren bedoelt en citaten gebruikt om een insinuerend sfeertje te creëren :

    Is de heer Broek mee eens dat het officiele Rapport Van Rij/Stam een ongeevenaarde ‘lastercampagne’ is die nu zelfs geleid heeft tot het betalen van schadevergoedingen aan de ‘weduwen van ‘Zuid-Celebes’!

    Kan de Heer Broek aangeven welke van de in het rapport vermelde bevelvoerende oficieren, die bij de oorlogsmisdaden danwel vuurpaniek subsidiair bloedbad waren betrokken, gerechterlijk zijn vervolgd voor de gepleegde oorlogsmisdaden en ook daarvoor veroordeeld.

    Ik wil de Heer Broek vooralsnog hartelijk danken dat hij mij op het bestaan van het Rapport Van Rij/Stam heeft gewezen. Het stelt de activiteiten van het KST olv de bevelvoerende Kapitein Westerling wel in een heel bijzonder daglicht, als men het rapport in zijn totaliteit beziet natuurlijk.

  18. Surya Atmadja zegt:

    Ed Vos zegt:
    6 september 2013 om 9:01 pm
    Ook voor de bersiap is er een oorzaak en aanleiding. Welke?
    ———————————————–
    Welke ?
    In diverse artikelen( Engelse bronnen) zijn duidelijk vermeld hoe de situatie was in Djakarta(Batavia) vlak na de 17 augustus 1945 .
    Tot omstreeks September was de situatie bijna overal redelijk goed gegaan , tot dat er schermutselingen zijn tussen de “KNIL-ers en gewapende (Indische) Nederlanders .
    Zie ook diverse topic in Java Post , Uitgestoken hand , het verhaal van Oom Ambon van Herman Keppy of het verhaal van wijlen Bert Simon ( een bekende van ons in Amsterdam, hij werkte bij de GIA) .
    http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205208481

    Of een film over Ambonese troepen in Pedjambon Djakarta .

    (weet niet hoe ik het moet openen)
    http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/1060034753
    Het verhaal van de totok Pia is niet de moeite waard , en ook de mening van de geciteerde historicus B (nota bene een Indo ex voorzitter van een gtote Indische Club) is voorlopig niet echt interessant.
    Ik zou in de genre van “bikin KATJAU sadja” stoppen.
    Maak de al ingewikkelde kwestie moeilijker , ten koste van ——-(mag men zelf invullen ).

    • Ed Vos zegt:

      Jammergenoeg gaan we hier off topic, en daarom wil ik besluiten met een citaat:
      “Voor de Indische Nederlanders was het een periode, welke hun een identiteit gaf, en leidde tot de door niemand voorziene – en gewenste – massale terugkeer naar een vrijwel onbekend vaderland.”

      “identiteit”, “massale terugkeer naar een vrijwel onbekende vaderland”?
      Wat een flauwekul.

      Na Zwarte sinterklaas werden veel indo’s geconfronteerd met het feit dat zij Nederlanders waren, en in Nederland aangekomen dat zij als kleurlingen, bastaarden werden beschouwd. Ik weet niet welke kwalificatie het meest kwetsend is.

      De schizofrenie waaraan indo B en consorten te lijden zullen hebben is dat zij, wanneer zij in Indonesie zijn, worden beschouwd als totoks (als ze niet ook niet voor kolonialen worden uitgemaakt) maar daar slechts hartelijke en vriendelijke mensen zullen aantreffen.

      Wat mij betreft, zie ik daar slechts mensen zoals ik
      Merdeka!

    • Jan A. Somers zegt:

      Batavia heeft geen zeer grote uitbraken van bersiap gehad, meer plaatselijke rampokpartijen. De KNIL-eenheden zijn niet met de Britten meegelift, zij zijn gewoon ingezet door Mountbatten/Patterson, omdat SEAC geen voldoende troepen had. Op 29 september een bataljon, 800 man, Seaforth Highlanders en 200 KNILlers. Een paar dagen later een deel van een Brits-Indische brigade met weer enkele kleine eenheden KNIL. Ik weet het niet zeker, maar ik dacht dat er minder dan 1000 man KNIL aanwezig waren. Stelt in een stad als Batavia weinig voor, vooral omdat de pemoeda’s zich ook vrij konden bewegen. De Indonesische regering zetelde ook in Batavia en kon met de politie gezag uitoefenen, wat niet gebeurde. Vandaar dat er een ongeregeld zooitje was van Nederlandse, Britse, en Indonesische patrouilles, die af en toe elkaar beschoten. Eigenlijk stelde het weinig voor. Ik was tussen 12 en 25 november in Batavia, werkend voor het Rode Kruis. Bij het transport van voedingsmiddelen naar de vrouwenkampen zat er een oude KNIL-Molukker bij ons ter bescherming. Hij was trots op zijn Lee Enfield, overigens een pracht geweer, maar niet bruikbaar in straatgevechten. In de patroonhouder zaten vijf patronen! Dat was alle bescherming, je kan maar ergens trots op zijn. Ik weet het niet zeker, maar ik dacht dat die KNILlers afkomstig waren uit de krijgsgevangenkampen, de meesten slechts bewapend met een pistool. In Batavia was de NICA vanaf 16 september aanwezig, onder leiding van Commanding Officer kolonel Abdoelkadir Widjojoatmodjo. Maar NICA had als civiele dienst (en contactorgaan van Mountbatten) geen militaire taken. Mogelijk kwam ook NEFIS in Batavia, maar dat was een inlichtingendienst. Wel was RAPWI aanwezig, met Lady Mountbatten als inspecteur.
      In Australië waren twaalf compagnieën KNIL-infanterie, bestaande uit Indonesische, Nederlandse en Surinaamse militairen. Deze krijgsmacht heeft de Australische divisie in Oost-Indonesië afgelost. Daar heeft praktisch geen bersiap plaatsgevonden, het was er rustig.

  19. Surya Atmadja zegt:

    Jan A. Somers zegt:
    7 september 2013 om 4:16 pm
    Alle publieke diensten fungeerden normaal, behalve de politie. De PETA was ontwapend, de politie niet. Na de uitbraak van de bersiap deed dat bestuur niets. Ook de regering in Batavia niet.
    —————————————————————–
    Poging tot reconstructie.
    Het is waar dat PETA en Gyu-Gun ontwapend werden door de Japanners en naar hun kampung werden gestuurd.
    Ook dat er een Stadsbestuur aanwezig was in Surabaya .
    Met een paar honderd Indonesische bewapende politie mensen o.a onder leiding van Inspecteur 1ste klas M.S .

    De schermutselingen gebeurde na de vlag incident , veroorzaakt door de Nederlanders.
    Toen ging de bom barsten . Er zijn voldoende rapporten geschreven , ook internationale bronnen.
    De rol van de Speciale Politie eenheid was de “mob” te beteugelen , maar het lukt niet ( zie de gewelduitbarsting) .
    In feite had die groep politie mannen de loop van de geschiedenis beinvloed.
    Dit werd bevestig door vele Indonesische ooggetuigen , medestrijders ( later hoge officieren met generaal sterren ) en Dr Roeslan Abdulgani .
    Die gewapende Speciale Politie eenheden konden toen de zware wapens van de Japanners afpakken.
    Moet vermeld worden dat tijdens de 2de Slag van Surabaya (nadat Soekarno/Jakarta teveergeefs had geprobeerd te bemiddelen) er tientallen duizend ongeregelde troepen uit heel Oost Java waren toegestroomd.
    Groepen, vrijwilligers etc .
    Na de bombardement van lucht , zee en inzet van grondtroepen(tanks) van de gealieerden was het behoorlijk chaos in Surabaya.

    • Ed Vos zegt:

      Aan @Surya Atmadja. Alweer de bersiaaaap?
      U krijgt er maar niet genoeg van 😉

      Om terug te komen: resumerend kunnen we zeggen dat het in de maanden voor de bersiap redelijk rustig was.

      Immers men had niets te vrezen van de Nederlanders, en men had zelfs sympathie en medeleven voor het lot van hen die in Japanse interneringskampen hadden gezeten.
      Daarnaast koesterde men de hoop dat de Nederlanders de Onafhankelijkheid zouden erkennen.
      De Japanners werden ontwapend en hun kazernes werden zelfs overvallen.

      De kreet “Siaap”, een oude padvinderskreet, was bedoeld om je voor te bereiden op verdere onverwachte gebeurtenissen. Dus niet om indo’s of blanke Nederlanders achter de vodden te zitten.

      Vanwaar die omslag, in Surabaya?

      1. vanwege de Britse strooipamfletten om de wapens in te leveren bij de Japanners, die nota bene bijna waren ontwapend Dezen zouden deze wapens weer inleveren bij de Britten en aan het NICA.
      2. vanwege radio-uitzendingen van uit Australie dat de onafhenkelijk verklaarde Onafhankelijke Staat Indonesia onwettig was , een Japans maaksel, en dat de leiders voor het gerecht gedaagd zouden worden vanwege collaboratie; terwijl de leiders n.b. nooit een eed van trouw hadden afgelegd aan de Nederlandse vorstin
      3. het vlagincident
      4. geruchten van aanwezige KNIL-militairen en/of bendes bestaande uit Amboneze en Indische jongeren in Jakarta die daar huishielden.

      Het verloop van de gebeurtenissen kent u, en natuurlijk zou u midden tussen die onlusten niet/nooit aanwezig willen zijn. Zeker werden er toen ook wandaden uit willekeur gepleegd.
      Deze bersiaptijd die ca. 3 maanden duurde, had als hoogtepunt de “slag om Surabaya” waaraan tot op heden de 10e november de hari Pahlawan herinnert, zal in Indonesie anders worden herdacht en gevierd dan in Nederland.

      Dus niks onder het tapijt moffelen van de bersiap in Indonesie, niks identiteitsvormende indo’s, niks etnische genocide. Niks 20.000 gedode/vermiste Nederlanders. Allemaal BAKERPRAATJES uitgesproken vanuit een anti-Indonesie houding.

      • Surya Atmadja zegt:

        Mijn moeder , zuster(?) , en vriendinnen hadden ook de Sundaneze padvinders opgeleid in de sfeer van bersiap.
        Je moet gereed zijn om in een nieuwe situatie (Indonesia Merdeka) je plaats te veroveren.
        Resultaat van de 2de congres van de Pemuda’s, bekend als Sumpah Pemuda.

        Een paar oude schoolgenoten o.a Bu Kasur(zie google) waren ook actief in de padvinderij .
        Haar man was Pak Kasur , grappig was dat een zoon van hun mijn klasgenoot/mijn gang van de middelbare school was .

        De moeder van een klasgenote van mij was ook in de padvinderij .
        Wegens privacy redenen moet ik oppervlakkig houden, bepaalde feiten kan men op internet zoeken( Bisa diCek Mas)
        In het Indonesisch

        http://id.wikipedia.org/wiki/Mashudi
        Najan lahir di Garut, Mashudi tumuwuh di Tasikmalaya. Atikan formal nu kungsi kacangking nyaéta di HIS jeung MULO Pasundan Tasikmalaya, AMS B Jogjakarta, jeung THS Bandung.
        Zoon van Raden Madan Nataatmadja
        Volgens mijn tante was hij een klasgenoot/of studie genoot van mijn oom (jongere broer van mijn moeder ) , toen officier bij de Siliwangi.
        Of het waar was , tidak tau.
        Moet haar briefje terug vinden.

        (Niet verder vertellen, Bung Tomo was ook verbonden aan de Indonesische padvinderij.)

      • Jan A. Somers zegt:

        Die Indonesische politie in Batavia en Soerabaja waren op volle sterkte.
        De schermutselingen na het vlagincident werden door de nog aanwezige Japanners (niet eens zo veel meer) vakkundig de kop ingedrukt. (ook de deelnemende Indische jongens kregen er van langs). Ook daarna nog goed rustig gehouden. Totdat die troepen mochten vertrekken naar Poedjon.
        De bestorming van de Japanse wapenarsenalen was niet alleen door Speciale Politie, daar zouden de Japanners wel raad mee hebben geweten. Het ging om duizenden mensen. De Japanners wisten dat ze daar niet tegen op konden, alleen maar een bloedbad aanrichten. Vandaar dat zij zich hebben overgegeven, na zelfmoord van de commandanten.
        Die pamfletten waren toch een nette aankondiging van actie? De Engelsen waren belast met de veiligheid. Denk er wel om dat die actie pas kwam na grote moordpartijen zoals op 28 oktober. Het ging om een Nederlandse stad in Nederlands-Indië waar SEAC tijdelijk het gezag moest uitoefenen.
        Die hari Pahlawan herinner ik me nog heel goed. Ik kan het me tenminste nog herinneren, velen anderen niet.. In het bevrijde gebied was er geen chaos meer, wel vrijheid. Nadat de hele stad was ingenomen werd alles weer normaal, alle gevluchte Indonesiërs stroomden weer terugt. Ook die bombardementen en beschietingen vielen mee, in een stad kun je er niet veel mee. Rond de Werfstraatgevangenis, waar behoorlijk is gevochten, was er nauwelijks schade, alleen de kathedraal en het Paleis van Justitie waren verwoest. Van rond de gevangenis wonende mensen kregen wij eten aangeboden. Terwijl zij nauwelijks zelf wat hadden. Wel angstaanjagend gedreun, vliegtuigen met een hoop lawaai. Bij de treinkaping door de Molukkers moest ik er aan terug denken, laag overvliegende jagers met alle nabranders open.
        Zo, weer eens genoeg voor vandaag.

    • Ed Vos zegt:

      p.s. wat is de verbinding van de bersiap met de weduwen van Rawa Gedeh?
      Na de slag – het bombardement door de Engelsen – van Surabaya waarbij Indonesiërs gelijk jihadisten met doodsverachting streden toch maar stiekem beginnen aan een troepenopbouw. Men besloot tot het ontketenen van twee politionele acties. Westerling werd ingezet om onrust te stoken. Vervolgens een bijna oorlog ontketenen om Nieuw-Guinea waar men jaren niet om had bekommerd. Nieuw-Guinea zou het Nederlandse Vietnam zijn geworden.

      Vandaag de dag ook nog met vingertjes wijzen, alle in het verleden gedane militaire operaties goedpraten, praten – discussieren over mensenrechten.

      Wat een lef en brutaliteit, zeker met het oog op Syrie waar men apathisch staat toe te kijken.

      • Taco zegt:

        Zo zit dat. Waar het hier om gaat of daden van 60 jaar geleden, verexcuseerd of vergoedt met euros moeten worden, en of dat een precedent zou scheppen voor andere partijen. Wat er nu gebeurd is dat nederland hier eenzijdig mee bezig is, terwijl in het verleden al besloten was dit niet te doen omdat het een waarige tijd was (zie ook de diskussie hierboven) waarbij beide partijen zich schuldig maakten aan wrede geweldadigheden niet gedekt door geneefse akkoorden. Waarom moet het dan nu toch alleen Nederland zijn die weer met opgeheven vinger tegen beter weten dit doet? Alleen om het ego van Mw Zegveld te strelen? Laten we met het excuseren ophouden.

      • Ed Vos zegt:

        U heeft in die zin gelijk Taco, dat we ons maar gedragen als onze ouders die ZWEGEN. Niet dat het goed is voor de geschiedschrijving. Dat niet, maar emoties moeten niet de hoofdrol spelen.

        Indonesiërs zijn anders. Zij hebben hun helden nodig, en hun heldendaden. Wie zijn nu de Nederlandse helden? Coen, Van Heutsz?

        Toen ik voor het eerst in Ambarawa was en die treinwagon zag met teksten tegen de NICA – dat was dus een civiele organisatie, schaamde ik me dood. Zo zat dat, men wilde alle Nederlanders in militair tenu niet op hun grondgebied, en vervolgens alle Nederlanders. Zoals men hier in Nederland alle Duitsers het land uit wilde.

        Ook die toesprak van Boeng Tomo beluisterd. Het sneed door mijn merg en been. IK kreeg er koude rillingen van, maar ik voelde exact wat die Indonesische pemuda wilden: strijden voor het behoud van hun Onafhankelijkheid.

        Je zou als mijn vader – ook uit Surabaya – maar KNIL-miltiair zijn geweest. Je streed bij voorbaat al een verloren strijd. Strijden voor volk en vaderland? Welk vaderland. Je vaderland was toch Indonesie?

  20. Taco zegt:

    U heeft ook gelijk Heer Vos, Indonesiers zijn anders. Zo kan het ook gebeuren dat het portret van van Heutz levensgroot in de ambtswoning van de gouverneur van Aceh in Banda Aceh hangt, terwijl de man in vele kringen in Nederland als een oorlogsmisdadiger wordt aangemerkt. Zo kan het ook gebeuren dat op Oost Java nog vele stukken van de grote Postweg nog de Jalan Daendles heet, terwijl we in Nederland niet echt blij zijn met die man. Zo zie je men in Indonesie, Nederland eigenlijk nog een klein landje in Europa vinden, en men eigenlijk de periode van 5 jaar Raffles veel leuker vindt om in geschiedenis boekjes te laten zien. Kortom, hoe er in Indonesie tegen het verleden aan wordt gekeken is zooo anders, en in Nederland hadden we in de voorbije 60 jaar tenminste kunnen leren dat zo te laten in plaats van met excuses en euros te gaan zwengelen waar niemand op zit te wachten behalve een blondje die hier een kans zag om hoogleraar mee te worden

    • Ed Vos zegt:

      Over dat blondje wil ik maar liever zwijgen. Voor het overige geef ik u gelijk. Ik zag een poster ter aankondiging van Plesiran Tempo Doeloe, met daarop de afbeelding van JP Coen. Ik moest gewoon lachen.

      Ik geef Pak Surya Atmadja gelijk dat roeren in de beerput nergens voor nodig is. Telkens weer wanneer ik in Indonesie ben loop ik met de gedachte in mijn achterhoofd rond van “hoe/wat zullen ze me nu weer van me denken”
      Geen prettige gedachte. Trauma?

      Er ken zelfs een Nederlandse man van boven de 80, die voor het eerst in Indonesie op bezoek, zelfs bang was om naar Yogya te gaan!!
      Niks aan de hand natuurlijk.

      Ik heb met de Nintendo-generatie te maken, die wel op geschoold geleerd heeft wie hun voormalige bezetter was, elke 17e augustus hun Onafhankelijkheidsdag viert, maar voor het overige kan het voor hen vriezen of dooien.

      Maar maak geen slapende honden wakker!

      • Ed Vos zegt:

        Last but not least. Waar men in Indonesie hun helden vereert, cultiveert men in Nederland hun trauma’s en richt men daarvoor zelfs (Indische) monumenten op!

        Nou dan ga ik liever naar Indonesie en kijk naar de monumenten van Soedirman, Diponegoro. Weliswaar zijn het niet mijn helden, maar ze geven je toch het gevoel van borst vooruit, kin omhoog. Trotsheid en fierheid

        Voorts hoef ik niet na te denken over wat mijn cultuur is of over de teloorgang ervan, want die zie ik dan elke dag rondom me heen

    • Surya Atmadja zegt:

      Taco zegt:
      8 september 2013 om 10:21 am

      Zo kan het ook gebeuren dat op Oost Java nog vele stukken van de grote Postweg nog de Jalan Daendles heet, terwijl we in Nederland niet echt blij zijn met die man. Zo zie je men in Indonesie, Nederland eigenlijk nog een klein landje in Europa vinden, en men eigenlijk de periode van 5 jaar Raffles veel leuker vindt om in geschiedenis boekjes te laten zien.
      —————————————
      Met alle respect , het is flauwe kul.
      Ik kan me niet voorstellen dat er nog delen van Oost Javaanse straten Jalan Dandels heten.

      Wel werd in geschiedenis boeken verteld ( dat heb ik ook geleerd)over de Toean Guntur , zijn project De Grote Postweg van Anyer tot Panarukan (?)
      Over eventuele ontberingen , RODI-Kerja Paksa (gedwongen arbeid ) .
      Voor de Sundanezen is bekend dat er bijna een conflict was tussen Pangeran Kornel de regent van Sumedang Pangeran Raden Adipati Kusumadinata IX bij de Cadas Pangeran.

      Volgens niet bevestigde verhaaltje(omong kosong ? ) was hij een verre familielid/geparnteerd ? van een goede bekende .

  21. Surya Atmadja zegt:

    Taco zegt:
    8 september 2013 om 11:38 am

    flauwe kul? Ik zou je er een foto, recentelijk (2012) genomen van kunnen sturen.
    ——————————————————-
    Graag .
    Waarschijnlijk Jalan Raya Pos ( De grote Postweg)
    Alle Nederlandse namen zoals Van Heutz Boulevard in Batavia werd subiet veranderd in Indonesische namen.
    Jalan Teuku Umar .

    De Toean Guntur( Daendels) is berucht in Indonesia , dus lijkt me sterk dat ze de naam nog steeds gebruiken.

    • Taco zegt:

      De weg van Gresik naar Tuban en verder heten voor grote stukken nog Jalan Daendles, oftwel Daendels, zie foto nabij Lamongan

      • Ed Vos zegt:

        Wie naar Ungaran gaat, en een bezoek brengt aan het momenteel gerenoveerd fort de Ontmoeting ziet bij de voordeur een plaquette van Van Imhoff. Rechts van het gebouw staat een standbeeld van Diponegoro, en links: van een KNIL-militair, in de houding.
        Beide recentelijk daar geplaatst
        Ik weet niet of dat beeld van de KNIL’er daar voor de versiering staat, zal wel bij de historie horen. Maar mijn eerste gedachte was – na verbazing – zoiets moeten we in Nederland ook hebben 😉

      • Surya Atmadja zegt:

        Excuus, het is wel vreemd om de naam van een beruchte persoon nog steeds vermeld / geeerd wordt in Oost Java.
        Rare jongens die Oost Javanen.

      • Ed Vos zegt:

        Haha.. Even intikken in Google Pak waar je nog meer Jl Daendels vindt.
        Of men kent daar de geschiedenis niet, of zijn males , of men vindt het een mooie naam, want klinkt buitenlands, Nederlands. Leuk voor Nederlandse toeristen. 😉
        Plesiran Tempo Doeloe

      • eppeson marawasin zegt:

        Ja … en waarom dan weer zo nodig afsluiten met @Rare Jongens Die Surabayanen@. Maak er dan van: “Maaf … een Orang Betawi weet ook niet alles!” 🙂

        e.m.

      • Jan A. Somers zegt:

        In Soerabaja werd het geld verdiend dat in Batavia werd uitgegeven. Misschien een rare opmerking: Soms ben ik trots in Soerabaja te zijn geboren. Daar kwam de revolutie pas op gang, daar gebeurde ‘het’!

      • Ed Vos zegt:

        Ja Pak Somers. Er bestaat n.b. een “ïndisch lied” over Surabaya. Wat er ook is gebeurd het blijft je kampung halaman. Ik zeg maar zo, de pemuda streden tegen de Jappen&Engelsen. De Indische Nederlanders zaten er middenin, velen natuurlijk op de verkeerde plek. Mijn opa c.s. aan de Jl Boeboetan. Als je toen ook nog niet wist wat je identiteit was, of die moest nog versterkt worden, moet je je eens grondig laten nakijken.
        Kalm ae cak, aku arek Suroboyo 😉

  22. Surya Atmadja zegt:

    Pak E.M
    Het is een gotspe dat de Toean Besar Guntur nog steeds wordt vereerd in Oost Java .
    Mijn inziens moet het aan de kaak gesteld worden .

    Je gaat als Indonesiers niet een straat vernoemen met de naam van iemand die de langste kerkhof ter wereld heb laten aanleggen.
    In de ” 1000″km aan gelegde weg kan men honderden kerkhoven vinden .

    Dat de weg Jalan Raya Pos (De grote Postweg) genoemd werd is normaal.
    Vandaar mijn opmerking “rare jongens die Oost Javanen” .
    Dat bij sommige ouderen nog steeds de oude namen gebruikt worden is tot daar aan toe .

    Ik zie me al als in Amsterdam of ergens een Jalan Soetomo staat .
    Of een andere Pelopor of Nationalist .

    • Taco zegt:

      Die Daendles weg heet zo sinds die is aangelegd en is in de volksmond zo blijven heten, ondanks dat kleine stukken de bekende namen van Yani, Sudirman enz enz hebben gekregen. En ja er liggen veel begraafplaatsen aan die weg, maar er staan ook veel scholen langs die weg en er wonen veel (levende) mensen langs die weg. Dat is een normaal verschijnsel van een weg in een gebied waar er nog niet veel wegen zijn. Maar die begraafplaatsen worden uiteraard gedramatiseerd door de mensen die ietwat jaloers waren of zijn op het positieve effect van die weg. De mensen die wat positiever over die weg dachten probeerden die weg ook nog wel eens aan Raffles toe te schrijven. Maar ja, die Oost Javanen he? Of waren dat madoerezen?

      • Ed Vos zegt:

        Zojuist op het journaal gezien een interview met een Indonesische oud-veteraan die zich de vraag stelde waarom Nederland de Onafhankelijkheid op 17 augustus 1945 nog steeds niet erkent. Wat weerhoudt Nederland ervan?

        Hij sprak dit uit in vloeiend Nederlands, in VLOEIEND NEDERLANDS!!!

        Zie ook:
        http://nos.nl/artikel/546216-excuses-stap-in-goede-richting.html

      • Ed Vos zegt:

        Maakt u maar weer gereed voor het volgend geval, excess.
        Ik heb even gekeken op de site van Max van der Werff
        De Massamoord van Bandar Buat
        Nederlandse Luchtmacht bombardeerde druk bezochte markt op Sumatra
        http://7mei.nl/bandarbuatnl/

      • Surya Atmadja zegt:

        Taco zegt:
        8 september 2013 om 6:53 pm

        Die Daendles weg heet zo sinds die is aangelegd en is in de volksmond zo blijven heten, ondanks dat kleine stukken de bekende namen van Yani, Sudirman enz enz hebben gekregen.
        ————————————————
        Ahh , nu is er een beetje nuancering.
        In (D)Jakarta heet een straat Jln Haji Agus Salim , voorheen Jalan Sabang ( straat achter Hotel Sai Pan Pacific-Jln Thamrin) en in Batavia tijd Laan Holle.
        Mijn ouders/oude Indo(Indische Nederlanders) hebben het nog steeds over Laan Holle.
        Ik heb over Jalan Sabang , dus tegen taxi chauffeurs zeg ik altijd Jalan Sabang .
        NOOIT Jalan Haji Agus Salim.

        Mijn ouderlijke huis in Jkt tot 2010 stond bij Jalan Tanah Abang II , vroeger toen ik nog klein was heet het Lan TRIPELI van Laan Trivelli ( als je met de becak ging).
        Ook bekend als kamp Tjideng .

        Eerlijk gezegd heb ik de email adres van de Kabupaten Lamongan al opgezocht om een mail te sturen hoe het mogelijk is dat de naam van iemand die veel Javanen/Sundanezen op zijn geweten had nog steeds als een straatnaam wordt gebruikt.Officieel ook nog .

      • eppeson marawasin zegt:

        Carpe Diem!

        Heb horen fluisteren, dat de Bupati H.Fadeli, Sarjana Hukum
        van Lamongan zich niets aantrekt van e-mailkritiek uit Nederland. Not sure.

        e.m.

      • Ed Vos zegt:

        eppeson marawasin
        9 september 2013 om 7:34 am

        “Eerst excuses maken en dan veranderen we de straatnaam, het kan toch niet zo zijn dat men in Nederland ook gaat bepalen hoe wij onze straten noemen” 😉

      • Jan A. Somers zegt:

        De huidige jalan Daendels in Surabaya is niet de Daendelsstraat van vroeger. Daar heb ik ook gewoond en ook de hoofdpersoon uit het boek Twee Moeders. Het was een zijstraat van de Coenboulevard, die heet nu geloof ik Jalan Sutomo. Is de huidige jalan Daendels niet de oude Jalan Raya Pos?

      • Taco zegt:

        Dat klopt, grote stukken van de kustweg vanaf gresik tot ver voorbij Tuban heten jalan Daendles, niet in Surabaya dus

    • eppeson marawasin zegt:

      Hè … meneer Surya Atmadja toch, wat jammer nu dat ik in u de Sundanese tijger weer heb wakker geschud. Excuus ja, u zat net zo lekker in de flow van ‘waarom (steeds) aan de kaak stellen’.

      @Ik zie me al als in Amsterdam of ergens een Jalan Soetomo staat . Of een andere Pelopor of Nationalist@

      — Staat u mij toe mijn waarde, maar is dit niet hetzelfde als een vergelijking maken tussen een overheerlijke gezonde Hollandse Goudreinet en een niet te versmaden aromatische Sumatraanse Doerian?

      e.m.

    • Ed Vos zegt:

      @Surya Atmadja
      De Mussertlaan misschien?
      Overigens die Jl. Daendles bevindt zich in Surabaya. In Surabaya wonen veel Madurezen.Zaten er veel van in het KNIL. Apart volk, recht toe recht aan, niet zoals de Javanen. Heb je een vete met iemand en wil je die een lesje leren, huur maar een aantal Madurezen om het klusje te klaren. Die ontzien niets en niemand. Hun sate Madura is wel heel lekker…

      • Surya Atmadja zegt:

        Beantwoorden
        Ed Vos zegt:
        8 september 2013 om 9:49 pm

        @Surya Atmadja
        De Mussertlaan misschien?
        ———————————————
        Dat is te gortig.
        Mss kan je , samen met Pak E.M en andere lezers voorstel indienen om een grote deftige straat in Amsterdam en Den Haag om te dopen in Ir.Soekarno Boulevard ?
        Hij was tenslotte de bekendste Nederlandse Onderdaan NIET Nederlander en de 1ste President van de Republik Indonesia .
        Een goed bevriende volk .

        In Amsterdam heb je ook Churchillaan of Pres.Kennedylaan .
        Waarom geen Ir Soekarno boulevard ?

      • eppeson marawasin zegt:

        @Pak Surya Atmadja zegt: 9 september 2013 om 11:33 am /…/ samen met Pak E.M en andere lezers voorstel indienen om een grote deftige straat in Amsterdam en Den Haag om te dopen in Ir.Soekarno Boulevard@

        — Nog afgezien van ‘om te dopen’, maar Ir Soekarno is natuurlijk niet onomstreden in Nederland. Daar hoef je eerlijkheidshalve niet moeilijk over te doen. Overigens een ‘Soekarnoweg’ had president Suharto daar al niet voor gezorgd?

        Daarentegen lijken een ‘Dr. Hattalaan’ in Wassenaar of een ‘Soetan Sjahrir Singel’ in Rotterdam eerder realiseerbaar. Klinken mij ook lieflijker in de oren. Mijn eerste prioriteit evenwel, ligt toch bij een ‘Pramoedya Ananta Toer Plein’.

        e.m.

  23. Surya Atmadja zegt:

    eppeson marawasin zegt:
    9 september 2013 om 7:34 am
    Carpe Diem!
    Heb horen fluisteren, dat de Bupati H.Fadeli, Sarjana Hukum
    van Lamongan zich niets aantrekt van e-mailkritiek uit Nederland.
    ———————————————————————————–
    Soms is grappig dat als je bepaalde naam kan noemen je a.h.w gelijk opgenomen werd en je mening daar door serieuzer wordt genomen.
    Een open brief van uit nationalistische kant in de plaatselijke krant geplaats (surat pembaca ) kan wonderen doen .
    In het nog niet verre verleden kan je bepaalde gesloten deuren soms openen , uiteraard moet men oppassen dat het geen basa-basi(lip service) is .
    Zal de bapak bupati niet leuk vinden , als er protesten komen uit zijn achterband, en dan ga je ook The JakPost of JakGlobe inschakelen.
    Met de vraag : Hoe is het mogelijk dat de naam van de Grote Beul van Jalan Raya Pos nog steeds vermeld wordt als officiele straatnaam ?
    En je stuurt de foto aangereikt door Mas Taco .
    Vraag maar aan Pak Vos , de would be pensionada /pendelaar ( hoe lang nog ? ) .
    Kenner van Javaanse adat .

    Of is het alleen maar informeel ? Volksmond ?
    De Jakartanen van nu zeggen ook dat ze ke ATAS gaan als ze een longweekendje nemen op Puncak (West Java).
    Mijn generatie (pan proeger) hebben soms over NAAR BOVEN gaan .

    • Ed Vos zegt:

      Would be pendelaar, nog heel lang. Leg ons maar eens uit waarom je zonder problemen in Indonesies ein Drittes Reich Kafe kan openen waaraan Nederlanders zich storen. De eisen wat hoger stellen daar in het onderwijs. Daar lopen in Lamong beslist heel veel pientere figuren rond dan ik, die dat al zouden hebben opgemerkt. Kalm ae Pak.
      Ik vind dit de foto van het jaar.

      • Ed Vos zegt:

        Even wat netwerken pak, daar hebben we internet voor:
        negara ini yg gak menguntungkan……….lewat.dprd nya donk warganya donk…….!!!!!!pak ed,pejabatnya lokal….dak perlu dan penting….malah orang asing yg peduli kan!!!!wat vervelend!!!

  24. Surya Atmadja zegt:

    Het gaat niet over de “invloed”(bemoeizucht -he he he he) van de Orang Asing( vreemdelingen) , laat staan van Orang Belanda( Nederlanders) .
    Het gaat om kritische Indonesiers , die heb je ook in de “middle of nowhere ” zoals kleine steden .
    ( Als Jakarta centrisch gerichte “wereldburger” weet ik niet eens waar Lamongan lig)
    Moet effe gaan googlen.

    Het gaat om de bewustwording van kritische Indonesiers die (nog) geen toegang hebben in diverse Nederlandse site’s , ook omdat ze geen Nederlands kennen.
    Dan ben ik bereid om mijn jongere landgenoten weg wijs te maken.
    Niet stoken !!!!!

    Zoals de zgn excuus van Zijne Excellentie M.P Rutte , de commotie bij de “oud kolonialen”, bij de Indischen ( waar zijn de Molukkers of papuas gebleven ?) kan een effek sampingan geven.
    De doos van Pandora werd geopend ?, de slapende Indonesiers werden wakker geschud ? .

    Op Bali ontmoette ik 2 advocaten die een congres hadden.
    Weet niet of het basa basi was , maar ik ben “uitgenodigd”om een lezing( wat heet ) te geven.
    Hoe de Nederlanders naar de Indonesiers kijken , want het was interssant .
    Ook toen ze mijn achtergrond weten( ada bukti) ,leden v.d S.A clan waren al 3 generaties leverancier van juristen en rechters en officieren van justitie .
    Mijn neef is redelijk bekend bij de Ikadin .
    Dus je kan altijd gonceng-an (mee liften) .

    Bij de Universitas Trisakti had een Prof/decaan ? ( kontakt verloren) mij ooit uitgenodigd om te omong kosongen .
    Jou pakde (wijlen L) had ook zo’n verhaaltje afgestoken .
    L had na een uitgebreide kennismakingbij mij thuis vaak met mij ge OH over pan proeher ,met de telefoon (uren lang) .Als hij in Adam is.
    Gebeurde tussen 2005 tot dat onze relatie bekoeld werd .

  25. Taco zegt:

    Surya Atmadja zegt:
    9 september 2013 om 11:33 am
    In Amsterdam heb je ook Churchillaan of Pres.Kennedylaan .
    Waarom geen Ir Soekarno boulevard ?
    —————————————-
    Best goed idee van die Soekarno Straat, maar volgens mij is er in heel Indonesie geen straat naar hem vernoemd, dus wie weet wordt dit dan een diplomatiek conflict?

  26. Surya Atmadja zegt:

    De meeste buitenlanders vliegen op Sukarno-Hatta International Airport .

    In de volksmond( bij de Jakartanen) heet het Bandara ( Bandar Udara=luchthaven) , of gewoon Cengkareng .Officieel Bandara Internasional Sukarno-Hatta
    Of aer port is ook goed .
    Indonesiers zijn ook gek op afkortingen, vooral die alternatieve journalisten die de Bahasa Indonesia Yang Baik dan Benar(Standaard) niet respecteerden.
    Ze schrijven Bandara SuTa ( van Sukarno-Hatta) .
    Stelletje barbaren, taalverkrachters.

  27. Paul Mehlbaum zegt:

    Churchilllaan…
    Wikipedia: Eerste Wereldoorlog: o.a. de Britten gebruikten gifgas. Na de oorlog: Churchill was voorstander van het gebruik van gifgas tegen de Koerden.

    In westerse landen zegt ‘men’ (Main Stream Media): informatie uit bijv. Rusland is propaganda. Echter, informatie uit westerse landen is dikwijls ook propaganda. In Rusland weten burgers dat ze niet in een democratie leven; in westerse landen denken burgers dat ze in een democratie leven.

    Wagnerlaan…Wagner was een bekende componist.
    Wagner was een racist. Sociologen zeggen dan: Toen Wagner leefde bestond het begrip ‘racisme’ nog niet, dus Wagner was geen racist.??? In het Strafrecht geldt: Je kunt iemand niet straffen voor een misdaad, als die misdaad niet wordt omschreven in het Wetboek van Strafrecht. Regelgeving loopt meestal achter bij maatschappelijke ontwikkelingen.

    Propaganda: ‘Indianen’
    De Indianen – native Americans – waren/zijn volken met een constitutie. Elk Indiaans volk heeft een constitutie. De Amerikaanse constitutie is gebaseerd op de Indiaanse constitutie. Echter: Veel (de meeste?) Indianen leven in reservaten.

  28. Peter van den Broek zegt:

    dhr Mehlbaum
    Sociologen zeggen zoveel en zoveel onzin: Arthur de Gobineau schreef al in 1853 “Inegalité des Races humaines” en daar is de Nationaal-socialistische rassenleer op gebaseerd. Dat vertelde tenminste mijn Geschiedenisleraar ergens in de 70er jaren. En misschien kent U de Dreyfus-affaire, daar zit ook heel veel racisme/antisemitisme) en dat was toch ergens in de 90er jaren van de19 eeuw. Als ik U was zou ik eens naar het Joods Museum in Berlijn gaan, heel verhelderend hoe het racisme daar door de Eeuwen heen wordt uitgebeeld.

    En bvb oorlogsmisdaden werden pas na Wo2 als straf gedefinieerd maar de straf had toch wel terugwerkende kracht, want hoe anders hadden we al die oorlogsmisdadigers kunnen hangen Dus je kunt wel iemand straffen voor een misdaad die niet wordt omschreven in het WS tentijde van de misdaad. lees U maar in de achtergronden van het Neurenberg-proces hoe dat precies inelkaar zit, ik ben geen jurist om dat precies uit te leggen.

    Dt Churchill een voorstander van het gebruik van gifgas was tegen de Koerden is een mening, dat wil niet zeggen dat hij het daadwerkelijk bevolen had is een andere zaak

    Om terug te komen op onze weduwen: zij zijn slachtoffers van de oorlogsmisdaden door Ned. militairen begaan in Indie: het lijkt alsof de enige misdaad van deze vrouwen is dat ze nog in leven zijn, de misdaad die Mevr. Zegveld heeft begaan is dat ze slachtoffers van deze misdaden verdedigd heeft

    • Taco zegt:

      Ik denk niet dat die vrouwen, noch Mw Segveld misdaden hebben begaan. Wat ik wel denk is dat die vrouwen noooit om schadevergoeding hebben gevraagd of excuses van een ambassadeur totdat Mw Zegveld op het toneel verscheen en deze vrouwen vertelde dat ze er wel voor zou zorgen enz enz enz. Ik denk ook dat het onzin is om regels voor een oorlog uit te vinden net alsof oorlog een sport is. Het beste is dan gewoon oorlog te verbieden. Tot slot denk ik dat het hele verhaal van Mw Zegveld niets meer is dan oude koeien uit de sloot halen, zie de hele discussie die al dagenlang op deze blog heerst, met een groot nietes welles gehalte. Het heeft zolang ik al herhaalde malen heb betoogd geen zin, we willen vooruit kijken, en wat vooral belangrijk is vergeven, de slechte dingen vergeten en de mooie herinneren.

  29. Peter van den Broek zegt:

    dhr Taco : Uw verhaal over Mevr. Zegveld zijn louter veronderstellingen, die nergens maar dan ook nergens op gebaseerd zijn dan op waanvoorstellingenzook de verhalen van de ander scribenten over Mevr. Zegveld zijn gewoon smaad subsidiair laster., in goed Hollands zoals iemand zei ongefundeerde lulkoek (is ook nog eens slecht Nederlands). Als U even de biografie van mevr. Zegveld op na had geslagen had U wel anders gepraat, zij is en blijft een advocaat gespecialiseerd in mensenrechten en daar gaat het om. Want wat heeft die Mevr. Zegveld met die hele zaak te maken, als ik vragen mag, aan welk feit is zij schuldig behalve die oude koe van U. Maar de even de feiten nagaan is niet Uw sterkste punt. Zoook Uw opmerking wat betreft de oorlog te verbieden, dat is hetzelfde als sex met meerderjarigen verbieden.

    En dat vooruit kijken (waar naar??) is wel mooi maar waarom klagen al die bovenstaande Indischen over het onrecht wat hun aangedaan is in de oorlog, in de bersiap en direct voor en na de soevereiniteitsoverdracht in Indonesie en ook in Nederland. Het is toch gek dat de weduwen van Rawagede, Zuid-Celebes en op hun advocaat ruecksichtlos neertrapt worden terwijl de oorlogsmisdadigers zonder enig schuldgevoel ongestraft weg kunnen lopen. De mannen van deze vrouwen zijn wel standrechterlijk terecht gesteld en daarover praat U liever niet, U hebt helemaal geen mededogen met de overlevenden noch met hun doden. Dat zijn de slechte dingen die U het liefst wil vergeten .

    Wie van de Geschiedenis niets leert zal van de toekomst niets begrijpen….. En de Celebesstraat in Amsterdam kan gelijk in Zuid-Celebesstraat omgedoopt worden. Popie toch

    • Taco zegt:

      Ongefundeerd? Geen feiten? Ik denk dat u niet goed leest. Indonesie heeft aangegeven geen behoefte te hebben aan het gaan uitzoeken van de zgn oorlogsmisdaden. Ook de meerderheid van de nederlandse bevolking heeft hier geen behoefte aan. Toch gaat mw Zegveld dit met geld van de nl belastingbetaler zitten uitvissen. Ik heb niet en nergens tegengesproken dat er wandaden zijn begaan. Er gaan allerlei beerputten worden opengetrokken, en wat schieten we ermee op? Wat wilt u hiervan leren? Dat oorlog slecht is? Dat de koloniaalisme slecht is? Wat wilt u ervan leren dat we al niet wisten? U maakt met door dit soort zaken emoties los, die tot gevolg hebben dat straks alle nederlanders als moordzuchtige mensen worden gezien en wij alle indonesiers als moordlustigen gaan zien. Weet U zelf niet hoe kleine incidenten met muslims, die hele religie heeft gestigmatiseert in nederland, kunt U wel buiten uw nauwe legale denkraam denken en het hele gestook van Mw Zegveld in een grotere context plaatsen? Ik blijf erbij dat het gestook van mw Zegveld c.s. totaal zinloos is, behalve dan om een geschiedenis boekje te vullen, maar zeker niet om excuses aan te bieden of schadevergoedingen te gaan geven.

      • Surya Atmadja zegt:

        Stichting Komite Utang Kehormatan Belanda is opgericht op 5 mei 2005

        KUKB bestaat in Indonesië en in Nederland. Op 4 april 2007 is het comitë in Nederland een stichting geworden. De stichting is een niet gesubsidieerde onafhankelijke stichting. De correspondentie naam is yayasan K.U.K.B. yayasan K.U.K.B. behartigd de belangen van de (Indonesische) burgerslachtoffers die onder de Nederlandse koloniale periode hebben geleden onder het geweld van de oorlogsmisdaden gepleegd door de Nederlandse militairen. Een erkenning en excuses van de Nederlandse regering aan de Indonesische slachtoffers, erkenning voor de oorlogsschade, roof, rechtsherstel en het leed dat het Indonesische volk heeft ondergaan.
        ————————————————————————————-
        Ik dacht dat Batara Hutagalung (de voorzitter van KUKB )de zoon was van Kol . Dr W.Hutagalung een TNI officier ten tijde van de Slag van Surabaya ( Okt-Nov 1945).
        Een echte big shot .
        Na de reorganisatie werd hij Luit Kol .
        De hoogste rang was toen Kolonel , na het overlijden van Generaal Soedirman.
        Zo te zien zijn de Indonesiers uit de generatie van Batara Hutagalung behoorlijk kritisch over de periode 1945-1949.

        Dus het verhaal dat een blonde advocaat uit Nederland de Indonesische weduwe’s hadden ingefluisterd/ opgejut voor veel euro kan bij deze naar het rijk der fabelen afgevoerd worden.

      • Taco zegt:

        Oooooo, dus het was kukb die die weduwen bijstonden in de rechtzaak? Dus kukb had Mw Zegveld daarvoor ingehuurd? Grappig verhaal wordt dit nu.

      • Taco zegt:

        Toch nog een keer terugkomen op kukb. Ik zie aan hun website dat het een nederlandse stichting is met een vertegenwoordiging in Indonesie. Ondanks het hoge Bahasa gehalte van de berichtgeving en de klinkende Indonesische namen, blijft het dus een NL stichting. Vraag me af of de Indonesische tak van de stichting bij de Dinas Sosial/Departemen Sosial geregistreerd is zoals elke LSM/Stichting/NGO in Indonesie verplicht is te doen. Ik kon dat in ieder geval niet op de website ontdekken.

    • Jan A. Somers zegt:

      Mw. Zegveld is gewoon een goede advocaat. Een zelfstandige ondernemer die ergens verdienste ziet liggen en er werk van maakt. Maar zelfs een goede advocaat hoef je niet in te huren als het onderwerp je niet zint. Ik denk dat dat laatste het probleem is dat steeds aan de orde komt.

      • Taco zegt:

        Dat Mw Zegveld een slimme advokaat en ondernemer is ben ik met U eens. Dat vond ik ook bij de advocaat van O.J Simpson. Of ze een goede advokaat is daar zou ik nog wel eens over willen debatteren want daar komt het morele aspect bij kijken

  30. Paul Mehlbaum zegt:

    dhr Van den Broek

    racisme

    discriminatie van Joden
    In Europa was het Gildewezen; Joden mochten niet toetreden tot het Gildewezen, tenzij ze zich bekeerden tot het Christendom. Joden waren zodoende aangewezen op de handel.

    Joden betrokken bij slavenhandel
    Joden als medefinanciers van de VOC. Slavernij door de VOC.
    http://www.vocsite.nl/geschiedenis/organisatie.html
    http://www.vocsite.nl/geschiedenis/slavernij.html
    en
    http://songlight-for-dawn.blogspot.nl/2009/07/jewish-radanite-slave-traders-of-arab.html
    http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0014_0_14167.html

  31. Paul Mehlbaum zegt:

    Wagnerlaan…Wagner was een bekende componist. Wagner was een racist. enz.
    correctie

    Ik heb me vergist met mijn opmerking over racisme. Ik heb een aantal jaren geleden reacties geplaatst over kerkhervormer Luther en diens antisemitisme – niet op Javapost – . Luther publiceerde in 1541 een pamflet ‘Over de Joden en hun leugens’; een antisemitisch pamflet, maar het begrip antisemitisme bestond toen nog niet. Ik heb me nu vergist met mijn opmerking over Wagner en racisme; Wagner was een racist; het begrip ‘racisme’ bestond al in zijn tijd.

    Racisme is ook in theosophie en anthroposofie. Anna Blavatsky verspreidde theosophie; ze was ingewijd in de Himalaya’s; echter, ze heeft haar theosophie gefantaseerd. Rudolf Steiner was grondlegger van de anthroposofie; hij heeft de fantasieën van Anna Blavatsky gekopieerd. Het gaat over karma en verlichting. Maar: Indianen stierven uit, het was hun karma. Enz.

  32. Surya Atmadja zegt:

    Taco zegt:
    11 september 2013 om 4:52 am
    Toch nog een keer terugkomen op kukb.
    ——————————————
    Het is/was omgekeerd.
    Activisten van KNPMBI (opgericht)in 1999) hadden in 2005 de KUKB opgerich in Jakarta .
    De leden waren vooraanstaande Indonesiers.
    De KNPMBI werd opgericht door een Komitee die de belangen van slachtoffers van de Slag van Surabaya ( 1945) te behartigen.
    In 2007 werd de Yayasan KUKB Nederland opgericht.

    • Taco zegt:

      Jaja, kan toch nog steeds geen kukb indonesia website vinden, bestaat kukb nou wel of niet (legaal) in Indonesie? Vindt het overigens raar dat kukb alleen maar probeert geld te melken in NL, terwijl je toch zou zeggen dat als het zo goed gaat in Indonesie, waarom Indonesie niet zelf voor de nazaten van hun vrijheidsstrijd helden cq slachtoffers zorgt? Andere prioriteiten mischien?

  33. Peter van den Broek zegt:

    Mevr. Zegveld heeft als advocaat de weduwen van Rawagede en Zuid-Celebus bijgestaan, slachtoffers van oorlogsmisdaden door Nederlandse militairen tijdens de koloniale oorlog gepleegd.

    Mevr. Zegveld heeft in de ‘Srebrenica zaak’ die betreft twee zaken die in 2002 aanhangig zijn gemaakt door de nabestaanden van drie moslimmannen . Het betrof Rizo Mustafić, als elektricien werkzaam voor Dutchbat, en twee familieleden van Husan Nuhanović, een tolk voor Dutchbat. De moslimmannen werden door het Nederlandse bataljon van de basis gestuurd bij de val van de Srebrenica enclave in 1995. Zij verder buiten de basis door Bosnisch-Servische troepen onder commando van de oorlogsmisdadiger Ratko Mladić standrechtelijk geexecuteerd.

    Op 5 juli 2011 bepaalde het Gerechtshof Den Haag dat de Staat aansprakelijk was voor de dood van deze mannen; tegen deze uitspraken ging de Staat in cassatie.en verloor dit beroep voor de Hoge Raad. Mevr. Zegveld heeft wel 11 jaar aan de zaak gewerkt.

    Mevr. Zegveld is gespecialiseerd in Mensenrechten en is sind 2006 Hoogleraar aan de Universiteit van Leiden.

    Ik snap niet dat het Indisch Platform of al die andere organisaties niet mevr. Zegveld hebben ingeschakeld om hun zaak (back-pay ed) of welke andere zaak die bij de Nederlandse Staat aanhangig is gemaakt, als advocaat te bekijken. Als zij een kans had gezien dan hadden we al lang gewonnen, excuses gekregen, Indische monumenten werden overal in den lande en in Indonesie opgericht en ik praat niet hoeveel geld wij van de Nederlandse belastingbetaller hadden gekregen, met of zonder gebaar .

    Ondanks dat het IP uitstekende kontakten heeft, veelvuldig bij het Kabinet of parlementaire vertegenwoordiging op bezoek is geweest, haar inspanningen nul en gener resultaat heeft opgeleverd. Ze willen een gerechterlijk gang alst laatste middel bewaren ander komen hun goede kontakten in gevaar. En een zaak onder de rechter mag niet besproken worden. Ondanks alle veelbelovende strategieen zitten we met lege handen, dus ik raad het IP of welke andere Indisch organisatie aan met Mevr. Zegveld in kontakt te treden. Zij heeft gezien haar track-record en in haar eentje en ze is nog vrouw ook, zeker meer kans op slagen

  34. Surya Atmadja zegt:

    appie b. broek zegt:
    14 september 2013 om 11:47 am
    Dat ‘balletje’ van excuses en schadevergoeding is pas goed gaan rollen toen die stichting KUKB (!)er zich is mee gaan bemoeien.

    Volgens hun site zijn ze opgericht n.a.v de stichting ‘Japanse Ereschulden’, ik heb begrepen dat het Indonesische adres van de stichting niet te vinden, verbaast mij niks. Van begin af aan was duidelijk dat alles, incl. de ‘weduwen’, vanuit Nederland georganiseerd wordt.(!!)
    ————————————————————————————————-
    Klopt , de KUKB was een Komitee in Indonesia.
    Voortgekomen /op innitiatief van een ander Komitee ( van de Surabayanen).
    Die de Engelse inmenging, bombardemente etc ten tijde van de Slag van Surabaja verantwoordelijk stelde .
    De Britten hadden hun spijt al aangeboden , in het begin stelde de Britse Ambassadeur op 20 -03-2000vSir Robin Christopher namens P.M T.Blair dat ze toe “law & order”in Indonesia willen herstellen.
    De Komitee wilde toen de Veiligheidsraad inschakelen voor Gact Finding Comission
    1 April 2000 werd gesprekken gevoerd met Nigel Pooley van Ministry of Foreign Affairs.
    27 Oktober 2000 een seminaar van Lemhanas (National Resilience Institute of the Republic of Indonesia )in Jkt.
    Thema “The Battle of Surabaya November 1945. Background and Consequences.”
    250 deelnemers , o.a militaire ataches uit UK ,Australia , Duitsland ,Pakistan , India.
    U.K ambassadeur Richard Gozney had toen spijt betuigd namens de Engelse regering en Engeland.
    Tijdens de Hari Pahlawan herdenking in Surabaya 2000 waren de Engelse ambassadeur Dubes Inggris, Consul , Directeur van de The British Council aanwezig
    Ook was .Pres A.Wahid aanwezig .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s