Eindelijk rust

Verslag van een verwerkingsreis naar Japan

Japanse schooljeugd begroet Nederlands gezelschap

Japanse schooljeugd begroet Nederlands gezelschap

Eind 2011 werd Henk Anthonijsz (1926) uitgenodigd voor een bezoek aan Japan. Het was een bijzonder emotionele, maar tegelijkertijd zinvolle reis. Het contact met Japan en de Japanners gaf Anthonijsz rust. Een gevoelige periode kon worden afgesloten.

Door Henk Anthonijsz

In het kader van het ‘Peace, Friendship and Exchange Program’ van het Japanse Ministerie van Buitenlandse Zaken worden verwerkingsreizen aangeboden aan hen die de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Ze bieden de mogelijkheid om in het kader van de persoonlijke verwerking van dat verleden tevens kennis te maken met het actuele Japan.

In januari 2008 verzocht ik het Ministerie om in aanmerking te komen voor deelname aan een dergelijke reis. Meer dan twee jaar later (een oneindigheid op mijn leeftijd!), toen ik de hoop al zo´n beetje had opgegeven, werd ik opeens verrast met een uitnodiging. Ik mocht mee met de reis van 8 t/m 18 november 2011. Het was een groep van 14 personen (7 dames en 7 heren), de jongste was 70 jaar en de oudste 88. Tenminste zes deelnemers hadden de oorlog meegemaakt als baby of peuter.

Na een lange vliegreis arriveerden we woensdag 9 november omstreeks 10 uur in de ochtend in Tokyo. We werden er opgewacht door twee Japanse vrouwen, een gids en een verpleegkundige, die ons op onze reis zouden vergezellen. De zelfde dag vlogen we nog door naar Kitakyushu, in het zuiden van Japan, voor onze eerste overnachting.   

Gemengde gevoelens

De volgende dagen hadden we meteen een stevig programma. Eerste stad die we aandeden was Mizumaki, met een bezoek aan een lagere school, gemeentehuis, monument voor de omgekomen Nederlandse krijgsgevangenen, een bibliotheek met een Nederlandse afdeling, en een Japanse tuin waar we deelnamen aan een theeceremonie. Vervolgens ging het naar Nagasaki.  Op de plek waar op 9 augustus 1945 de atoombom viel – nu een groot plein met een herdenkingsmonument – legden wij, in aanwezigheid van de locale pers,  bloemen neer ter nagedachtenis van de slachtoffers. Een volgend bezoek aan het Atoombom Museum werd sommigen emotioneel te veel.

De volgende dagen bezochten we Deshima, Osaka (met bezoek aan het International Peace Center), Kyoto en Tokyo. In deze laatste stad hadden we een ontmoeting studenten van de Chuo University, en vertelden we hun ons verhaal. Uit de reacties bleek veel onkunde.
Verder werden we hier verwelkomd op de Nederlandse ambassade, bezochten wij een Shinto tempel, en hadden we in het hotel een afscheidsavond waarbij velen die wij al eerder tijdens onze reis ontmoet hadden, zowel Nederlanders als Japanners, aanwezig waren. Een emotionele avond, met veel zang, in het  Nederlands en Japans!

Een nacht die ik nooit zal vergeten

Osaka International Peace Center

Osaka International Peace Center

Al met al een onvergetelijke reis. Een mooi land – waar wij geweest zijn was het bergachtig met veel groen – mooie, schone steden en parken. Veel vriendelijke, aardige en lieve mensen. Hoge levensstandaard.
Uit gesprekken (in het Engels) met de jeugd blijkt dat deze geen weet heeft van de oorlog. Niet van het optreden van het Japanse leger in Nederlands-Indië, noch van de noodzaak (hoe onmenselijk ook) van het gebruik van atoombommen om aan alle ellende een einde te maken.

Zelf heb ik ze kunnen vertellen over mijn leven tijdens de Japanse bezetting:
Mijn moeder was al vóór de oorlog overleden, mijn vader geïnterneerd en in het kamp omgekomen, en ikzelf – als 15-jarige – tewerkgesteld in een werkkamp. Ik heb ze óók kunnen vertellen dat Japanse militairen tijdens de bersiaptijd mijn leven hebben gered! Het was in de nacht van 24/25 november 1945 in Bandoeng, een nacht die ik nooit zal vergeten. In de middag van 24 november 1945 was het erg onrustig in de buurt waar wij woonden. Een neef van me ging de straat op. Wij hoorden enkele schoten, renden naar buiten, en zagen hem op straat liggen, dood. Van de daders geen spoor. Wij droegen hem het huis binnen en barricadeerden de deuren. Van zes uur ´s avonds tot middernacht bleven we in huis, bibberend en biddend, hopend op redding.
Opeens hoorden wij op het erf gestamp en geschreeuw. Wij dachten dat ons laatste uurtje was geslagen, maar het het bleken Japanse militairen te zijn. Ze bonsden op de deuren, en schreeuwden dat wij naar buiten moesten komen. In legertrucks werden we nu, met alleen de kleding die wij droegen, naar de bescherming van het Ursulinenklooster gebracht.
Gemengde gevoelens: de vroegere bezetter, de schildwachten voor wie je voorheen moest buigen, redde nu je leven.

Een afsluiting

Toen ik dit aan de studenten vertelde werd ik emotioneel. Het deed mij goed te zien dat mijn verhaal hun óók wat deed. Zij gaven mij de hand en ik zag dat zij begrip hadden voor wat ik had meegemaakt.
Na 66 jaar – op mijn 85e jaar – heb ik Japan bezocht. Misschien heb ik wel gesproken met een kind of kleinkind van één van de militairen uit die benarde tijd.
Ik zie deze reis voor mij als een afsluiting van de oorlog en bezetting in het voormalig Nederlands-Indië, en ik ben de Japanse overheid, die deze reis mogelijk heeft gemaakt, dankbaar.

x

Dit bericht werd geplaatst in 6. Onderzoek, Aanspraken en Verwerking en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

222 reacties op Eindelijk rust

 1. s. brenkman zegt:

  Wat een mooi verhaal, dank hiervoor ! Ik wens u een mooi tijd met een “verlicht” hart toe !

  • HenkAnthonijsz (1926) zegt:

   S.Brenkman,
   Dank voor uw positieve reactrie.
   Tijdens de Japanse bezetting in Bandoeng heb ik een dokter Brenkman leren kennen.
   Hij heeft mij nog geholpen om een korte tijd buiten het kamp te blijven. Ook zijn broer die in Bandoeng verbleef heb ik toen kennis mee gemaakt. Waar is die tijd gebleven? Met hartelijke groet.

   • Desi Anthonijsz zegt:

    Lieve pap,
    Dit verslag had ik natuurlijk al eerder gelezen, maar nu ik het hier weer lees, wil ik je langs deze weg nog zeggen dat ik hartstikke trots op je ben. Je bent voor mij een geweldig voorbeeld zoals jij in het leven staat! Ik hoop dan ook dat je met mam nog vele jaren samen zult genieten.

 2. Ed Vos zegt:

  Hier word ik nou vrolijk van.

  Eindelijk rust, en afstand tot nadenken hoe over hoe alles verlopen zou zijn wanneer Nederland zich niet had ingelaten met de buitenlandse perikelen van de Amerikanen en Britten in het verre Mantsjoerije.
  Wij doen het nog steeds in landen als Afhanistan…

  Op internet bood een Indonesische verkoper een reklame poster aan van Java bier.

  Bermula pada tahun 1929, Java Bier adalah merek yang pertama dari produksi NV. Nederlandsch Indische Bierbrouwerijen.

  Javabier werd gebrouwen sedert 1929 door de NV. Nederlandsch Indische Bierbrouwerijen.

  Op de poster stond eveneens een tekst in het Japans, die ik niet kan lezen.

  U ziet Japan was voor Wereldoorlog II een goede en betrouwbare handelspartner van Nederland, totdat die handelsblokkade er kwam.

  Ik dacht: hoe zouden Nederlanders nou reageren wanneer er een boycot zou komen tegen hen van aardolie en bier?

  Die zouden zeker verhaal gaan halen bij die arrogante figuren die het hen dat aandoen

  • wimkapteyn zegt:

   Weinig besef Ed. Japan had al lang de olievoorraden op het oog, getuige de vele spionage die door de japanners (traceerbaar) is gepleegd.

   • Ed Vos zegt:

    Er waren meer landen die Nederlands Indie op het oog hadden, al was het maar als bolwerk tegen het communisme (van Rusland).

    Maar goed, weinig besef of niet, u beseft hoop ik dat de Jappen, Amerikanen, de Chinezen , Duisters nu vaste voet aan wal hebben gezet in Indonesie (uw voormalig Nederlands Indie), terwijl in Nederland nog steeds achter de feiten aanloopt.

   • Ed Vos zegt:

    Dat er in Nederlands indie door de Japanners traceerbaar spionage is gepleegd, kon elk kind u toen al vertellen. Daar woonden immers al veel Japanners (en Chinezen ) in Nederlands Indie. De Japanners waren zelfs al aan de Europeanen gelijkgesteld.

   • Ed Vos zegt:

    Voordat ik naar mijn kasur en bantal grijp.

    Feitenkennis prima, maar dan volgt nog begrijpen.

    Selamat tidur. Eindelijk rust

    Tamat, tot hier dus.

 3. Corrie Steijn-Bakker zegt:

  Prachtig verhaal, ik ga dit jaar mee met deze reis op 10 November. Ook ik ben erg benieuwd en zal een verslag maken op deze site.

  • HenkAnthonijsz (1926) zegt:

   Corry,
   Gelukkig dat deze “verwerkingsreis”nog voortgang heeft. Het zal je goed doen. Maar 10 dagen zijn zo om. In feite veel te kort om wat je hebt meemaakt te verwerken.Veel sterkte en dat het je goed mag gaan. Ben benieuwd naar je ervaringen cq rapportage. Met hartelijke groet en een goede/gezonde reis toegewenst.
   Henk

 4. H.J. Anthonijsz zegt:

  Bert,

  Dank.
  Het lucht mij op.
  Waarom maken de mensen toch altijd ruzie-oorlogen-moorden! Waarvoor?
  Waarom? Waarvoor?

  Gr,

  Henk

  _____

 5. W.(Bill) Zitman zegt:

  Dat Henk daar een leuke tijd heeft gehad alsnog de kans heeft gekregen om zijn verhaal aan een veel jongere generatie (welke geen idee had wat er toen in Indonesie gebeurde) te vertellen en dat hij daardoor na 66 jaar nu uitsluiting heeft gekregen is alreeds moeilijk te begrijpen.
  Maar zijn opinie over de mensen daar slaat helemaal mis. We hebben ergens over kudde mentaliteit gesproken – Japan is de baarmoeder van kuddementaliteit!
  Alreeds voor 40 jaar ga ik voor business iedere twee jaar naar Japan en verblijf daar dan voor zo’n twee weken. Over deze jaren heb ik de doorsnee Japanner vrij goed leren kennen.
  Ze zijn altijd trouw aan hun baas, aan hun regering, aan hun emperor (niet zo trouw aan hun vrouw) en ze VOLGEN ALTIJD DE LEIDER!
  In de 80er jaren, toen hun economie sterk was, werd ik door gelijkwaardige studenten eens verteld dat hun oorlog nooit gestopt is – ze zijn gewoon door gegaan, maar op een andere manier.
  In vele landen in dit part van de wereld zit zoveel Japans geld, dat volgens mij hoeven ze nog maar 1 oorlog te “verliezen” en ze hebben bereikt wat ze toen niet konden.

  • Jan A. Somers zegt:

   Zelfs als Henk Anthonijsz de enige ex Indische Nederlander is die een beetje tot rust is gekomen, is hem dat van harte gegund. Soms moet je ook een beetje je best doen om tot rust te kunnen komen. In mijn omgang met Japanse studenten heb ik ook gemerkt dat Japanners gewone mensen zijn. Wel zei ik ’s avonds tegen Zeeuws meisje dat ik zijn opa misschien heb meegemaakt bij de Kenpeitai. Maar dat gaf meteen afstand tot ‘toen’. En rust.

 6. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  Een ieder heeft recht op zijn opinie, of het goed is of niet heeft niemand anders te beoordelen, het verhaal behelst de mening van Henk.

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   Als deze reactie voor mij bedoeld is, dan zouden we ook eerlijk moeten blijven en niets omdraaien.
   Ik vind het een mooi verhaal, wat ik niet zou willen/kunnen beoordelen en ik ben oprecht blij voor Henk, dat hij vrede in zijn hart heeft gevonden.
   Met “moeilijk te begrijpen” bedoel ik alleen, dat zo weinig (een aanbod van de Japanse overheid en een leuk reisje naar Japan), zo ineens 66 jaar diepgegrond emotioneel leed kan “uitsluiten” en dat hij daar al die tijd op heeft gewacht/moeten wachten.
   En de huidige Japanse bevolking? Als voor e.o.a reden morgen weer een oorlog uit zou breken, dan vraagd de Japanner niet “waarvoor, waarom, waarom?”, maar gaat rustig meedoen en “volgd de leider”!
   En natuurlijk heeft iedereen “recht op zijn opinie”, ik heb nooit anders beweerd.

   • Jelke van der Duim zegt:

    Henk heeft niets omgedraaid! Ik ben het met Willem Paul von Grumbkow eens, het verhaal behelst de mening van Henk en ben blij dat ik de reis met Henk heb mogen meemaken! Ook Paul`s recept :”Probeer te vergeven!” vind ik zelf die een vader in de oorlog heeft verloren, ieder aan te raden.De warme ontvangst die wij overal kregen van jong en oud en de Japanse overheid heeft de hele groep geroerd! Jammer Henk dat je dat niet met je lieve vrouw Frieda samen heb mogen meemaken. Lieve Frieda en Henk het ga jullie goed!

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Jelke, mijn reactie was duidelijk een antwoord voor Wilhelm, die door een paar goedkope opmerkingen aan elkaar te rijgen, mijn gevoelens over Henk’s verhaal een andere mening probeert te geven – lees maar even rustig terug.
    Neem maar van mij aan dat de huidige “Jap” niets veranderd is en in geval van oorlog weer paraat staat en niet vraagd (Henks woorden) “waarvoor – waarom – waarvoor?”
    En voor mij is het nog steeds “moeilijk te begrijpen” dat goedkoop afkopen van 66 jaar diep gegronde leed, zo ineens “uitsluiting” en “eindelijk rust” zou kunnen verschaffen.

 7. Lily Anthonijsz zegt:

  Henk, lieve neef ik wens je nog een mooi leven samen met je vrouw Frieda.

 8. peter varenhorst zegt:

  goeden avond,
  indrukwekkend, deze reactie van henk. fijn dat het, in jouw geval, allemaal goed op zijn pootjes is terecht gekomen, waardoor het gemakkelijk een plaats in het geheugen kon krijgen.
  wijlen mw. els michielsen-baljon, was in het struiswijk kamp, hoofd van de keuken. ik was ,als jochie van 11, oa hulpziekenverzorger, en had daardoor toegang tot de keuken die voor normale mensen, strictly out of bopunds was. zo ontstond de band tussen haar en mij . toen zetegen het eind van de vorige eeuw, besloot om haar herinneringen op papier te zetten, vroeg ze oa aan mij, om ook een bijdrage daarvoor te leveren. daardoor werd de oude band vernieuwd.
  ook zij maakte een reis als die van henk. zij was volslagen omgeturnd bij thuiskomst en heeft vele malen getracht mij ook “het licht te laten zien van de vergeving en de vriendschap tussen mensen”.tot nu toe kan ik dat niet: waarom kan niet een japanse regering ,onomwonden zeggen dat het het japanse volk spijt, enz. materieel heeft het rijke japan ook zorgvuldig de morele plicht ontlopen om diegenen, zoals mijn ouders, ook maar symbolisch, hun berooidheid ten gevolge van de oorlog te verzachten
  hoezeer ik ook benieuwd ben om japan te zien, vooralsnog voel ik voor een dergelijke reis niets, maar dat is en blijft ,een persoonlijke zaak.
  peter varenhorst [1934]

 9. Ronny Geenen zegt:

  Als Henk, door die reis te maken, zijn rust vind, O.K.!
  Echter ik sta meer aan de kant van wat Bill schrijft. Het zijn nog steeds de zelfde kudde dieren als toen, alleen in een ander jasje. En hun schaapherder is nog steeds hun god de keizer. Die familie en zijn regering en andere leiders zijn geen haar verandert.
  En dat ze niet trouw zijn aan hun vrouw kan ik staven met het volgende, dat ik en een paar andere koopvaardij officieren zelf hebben meegemaakt in de noordelijke haven Akita.

  Man, vrouw, kind aan de hand en kind in baby wagen bleven stil staan voor een kroeg waar wij voor stil stonden. Man gaat naar binnen en de trap op waar een bordeel was. Wij de kroeg in om een biertje te drinken. Half uur later komt manlief de trap af en loopt naar zijn vrouw die al die tijd voor de deur was blijven wachten. Mijn gedachten gaan dan weer naar al die verhalen over die troostmeisjes.

  Ik kan de nieuwe generatie accepteren, maar zolang ze een “goddelijke keizer” hebben, zal ik hun nooit vertrouwen.

  Trouwens, Henk, mij werd aanbevolen het boek KURA van Lou Lanzing aanbevolen te lezen. Ik heb begrepen dat Lou, de schrijver, zo’n 50 jaar van zijn leven heeft besteed om alles te vinden en te documenteren. Ik ben bij pagina 283 van den de 446. Als alleen 80 tot 90% van wat daar in staat waar is, lopen je de rillingen over je rug. Nu je in japan bent geweest is het misschien ook goed om dat boek te lezen.

  Ronny Geenen

  • RLMertens zegt:

   Soerabaja begin 1946.We kregen een huis toegewezen aan de Perak blvd. Mijn vader, ex Pakan Baroe spoorlijn-kapotte knie door schoppen/slaan etc.door de Jap, werd een Japanner toegewezen om het huis bewoonbaar te maken. Alles wat mijn vader opdroeg nam hij stram ,als een militair, aan en verrichte het werk punctueel. Een buurman, zonder Japanse hulp, zag de Jap. Plotseling, zonder aanleiding en onder het uiten van enige gvd’s, begon hij de Jap af te rossen. Mijn vader snelde toe, keek stomverbaasd naar het tafreel. De Jap onderging alles, staande in militaire houding, en incasseerde alle stompen etc. zonder verwering, zonder een kik te geven. Moede van de rospartij verliet de buurman met pijnlijke vuisten ons erf. De Jap bleef nog even op zijn plek en ging toen weer naar zijn opgedragen klus. Mijn vader, ik was erbij, wilde hem nog wat zeggen maar de Jap bleef stoïcijns.Een jaar later, toen de Jappanners weer afgevoerd waren hun vaderland, kreeg mijn vader een brief van deze bewuste Jap. Hij dankte mijn vader,voor de ontmoeting en….. de door hem ondervonden bejegening. Wenste nog veel goeds etc.Mijn vader vertelde mij toen, ook wat zich bij de bekendmaking van de capitulatie in Pakan Baroe gebeurde; Na de bekendmaking van vrede, stormden de knokploeg naar de bewakingsbarak. Echter hier bleken alleen de ‘goede’ bewakers aanwezig te zijn.

   • RLMertens zegt:

    zonder verwering!!! moet natuurlijk; zonder verweer zijn. Er ontbrak ook nog; ‘naar’.. hun vaderland.

   • Jan A. Somers zegt:

    Als Rode Kruismedewerkers moesten we in Soerabaja in november 1945 de apotheek van het geplunderde Leger des Heilsziekenhuis aan de Reinierszboulevard op orde brengen. Welkome afwisseling op het lijken zoeken en bergen. We waren een stelletje jongens van rond 16 jaar, maar formeel 18!. Wisten wij veel. Bruine flesjes bij bruine flesjes, groen bij groen, groot bij groot enz. Na een week kwam de net aangekomen apotheker kijken. Weggooien die troep. Maar dan zouden we niets meer hebben. We kregen een Japanse krijgsgevangene toegevoegd die student scheikunde/farmacie bleek te zijn en Engels sprak. Hij vertaalde de etiketten waar wij toen plakkertjes op konden plakken.

 10. hankypanky zegt:

  Geheel begrijpelijk en natuurlijk ook van harte gegund Henk: ……..Rust en verwerking !
  Velen die alreeds lang niet meer onder ons zijn hebben nooit zover kunnen komen.
  Jarenlang zich moeten afvragen …..waarom die ellende te hebben moeten ondergaan,
  waarom die dierbaren van nabije te moeten missen, waarom die kinderen te hebben moeten laten gaan……
  Alles vragen die geen antwoorden zullen krijgen, je blijft er maar met leven, als straf !

 11. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  hankypanky probeer een boek te kopen geschreven door Dr Raymond Moody Jr….Life after Life.

  • Ronny Geenen zegt:

   hankypanky probeer een boek te kopen geschreven door Dr Raymond Moody Jr….Life after Life.

   Wilhelm: Life after Life, I like that idea. (En weten wat je nu weet!)

   Ronny

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   “Life after Life” – ja, dat book zou ik ook aanraden…….als je in kaboutertjes geloofd.
   Dr Moody (ook bekend als “de kat”, omdat hij beweerd dat hij zelf alreeds 9 levens geleefd heeft), verwardde de hele wereld met zijn andere boeken, zoals “Life after Death” . Zelf heeft hij toegegeven, dat zijn studies en theory grotendeels op “crystallomancy” (glazen bol staren) gebaseerd is!
   Wel een goede schrijver, maar daar heeft hij dan ook een award voor gekregen.
   Maar WAT hij schrijft……?!
   Foei Willy, om dit aan te bevelen, zelf te lezen en je te laten beïnvloeden – in je eigen wereld is er maar ÉÉN die het “hiernamaals” in handen heeft en daar zou je dan ook op moeten vertrouwen.

   • Ed Vos zegt:

    Nou begrijp ik het Bill: dan zou ik al zonder lezing van het boek al gezegd hebben, maak dat de kat maar wijs. Moet Moody nu perse in dit topic behandeld worden?

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Ja Ed, ik weet ook niet wat Moody hier doet, maar dat boek zat Willy aan hankypanky aan te bevelen. I wonder why?

 12. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  U bent een knap mens, één Jap beroerd de hele natie beroerd. De mensen boffen dat u geen rechter bent anders was de hele mensheid de pineut.

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   Waarom was “de Jappentijd” dan zo slecht, want hun “leider/god”, die “ééne beroerde” Jap was daar niet en sowieso, wat zou hij alléén hebben kunnen doen, als zijn schapen niet tot die kuddementaliteit behoorde?
   “Een knap mens” is een persoon, die in een weekje van vooruit-bepaalde-rondleidingen met kinderen/viaggetjes en vriendelijke gezichten, kan bepalen dat het hele volk nu zo veranderd is en dat daar nu geen “kuddementaliteit” heerst.
   Willy, ik herhaal, dat ik blij voor je neef ben, dat zo’n klein beetje hem nu volledige “uitsluiting” heeft kunnen verstrekken en ik vind het sneu voor hem dat dit 66 jaar heeft moeten/laten duren.

   • Ronny Geenen zegt:

    Willy, ik herhaal, dat ik blij voor je neef ben, dat zo’n klein beetje hem nu volledige “uitsluiting” heeft kunnen verstrekken en ik vind het sneu voor hem dat dit 66 jaar heeft moeten/laten duren.

    En ik ben al 66 jaar aan het zoeken naar het antwoord, waarom mijn vader zo gemarteld moest worden en dat ze het nodig vonden om hem zelfs te moeten castreren in de naam van hun goddelijke keizer. Zou ik het bij die keizer mogen doen met twee stenen?
    Gelukkig heeft vandaag aan den dag daar niemand een antwoord op. Ik wil maar zeggen dat een medaille altijd twee kanten heeft.

  • Ed Vos zegt:

   Tien jaar geleden las ik Moody’s boek over bijna dood ervaringen, hetgeen ik best een interessant boek vond. Ik was toen overigens ook bezig met de vraag waarom iemand voortdurend zijn kwelgeesten tegenkwam, die zich onder andere gedaanten aan hem vertonen en onder andere namen.

   Bijvoorbeeld waarom kom je in je achtereenvolgende werkkring voortdurend die zelfde etter van een collega tegen.

   Welnu, je bent pas van zo’n collega af wanneer je met hem klaar bent en wat hij ook doet zal je niet deren of storen. Hij nu op zijn beurt, zal zich voortdurend aan jou ergeren, maar aan zijn eigen ergernis ten onder gaan.

   Hier komt geen hankypanky aan te pas .
   Een geruststellende en rustgevende gedachte, niet waar?

   Wanneer je “het geheim” hierachter niet ontdekt zul je in dit leven voortdurend jouw persoonlijke Jap tegenkomen, en hopelijk niet ook na dit leven (ook in de hemel misschien?) 😉

   • Ed Vos zegt:

    ps 2.

    Maar, het kan ook best zijn dat jij jouw collega ’s persoonlijke Jap bent, en achteraf blijkt dat jij best met hem door 1 deur kan, want elkaars complementen.
    Mij lijkt de relatie Nederland-Japan dan ook beter dan die tussen Nederland en Indonesie.

    Iedereen zou zich dan eens moeten afvragen: Wat gebeurt hier eigenlijk?

    In veel gevallen blijkt (symbolisch) dat de blanke(lichte) zijde van een persoon, zijn donkere (bruine) zijde afwijst.

    Zo, nu neem ik mijn eigen persoonlijke Jap bij de hand (mijn trouwe zwarte Nikon) en hopelijk schijnt de zon strak ook nog een beetje.

    Overigens: Mooi verhaal Henk Anthonijsz.

 13. Ed Vos zegt:

  Overigens, een vraag.

  Ik las vroeger ergens dat er een Japan een monument staat voor alle gevallen Nederlanders (met hun namen) in Japan. Wat is er daarvan waar, en waar staat het. Betreft het de Nederlanders die vielen vanwege de bommen op Japan?

  Je kunt niet alle namen vermelden van de Nederlanders die tijdens WOII vielen (door toedoen van de Japanners) (ook) vermelden op dat monument, maar de aanwezigheid daarvan is al heel wat zou ik zeggen.

  http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/25723/hollands-graf-in-japan-gerestaureerd.html

 14. W.(Bill) Zitman zegt:

  Een van de weinige juiste beslissingen die Japan ooit gemaakt heeft is nu zo’n 400 jaar oud.
  Dat was toen besloten werd dat NL, onder de voorwaarden, dat ze het katholieke geloof daar NIET zou versprijden, hun “exclusieve handels partners” zouden worden.
  Meerdere “inhumane” beslissingen, zoals de walvisvangst, blijven voorkomen en wat doet die “vriendelijke bevolking” daar nu aan?…. NIETS!
  Want daar past geen heel klein snoepje voor een hele grote wond!

 15. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  Wij beleven de consequenties van Beleid, door anderen bedreveven en of ook door ons zelf. Ik meen dat dit het antwoord is op de vraag waarom we moeten lijden, een broer van mij werd vermoord, een zus gemarteld en mijn grootmoeder van moederszijde en nog 15 andere familieleden werden ontvoerd en nooit meer terug gevonden, ik zelf heb drie jaar in een concentratie kamp gezeten en de “vriendelijkheden van mijn gastheer ” mogen meemaken, mijn vader, een oom en mijn broer waren er ook bij. Ik heb waarschijnlijk een sterke geest want ik heb kunnen vergeven, af en toe denk ik er wel aan maar er is niets dat mij kweld. Ik meen dat het recept is :”probeer te vergeven”.

  • Ed Vos zegt:

   Vergeven is vaak een moeilijke opgave, en vergeten doe je het toch niet. Maar je kunt je je wel afvragen waarom je personen die al lang dood zijn toestaat om met hun vuile schoenen jouw bovenkamer te bevuilen.
   Ik heb het al heel wat te stellen met personen om me heen, laat staan met degenen die er niet meer zijn. Wie wil er zijn hele leven met een open wond of met een grote zweer rondlopen. Ik niet in ieder geval. Je bent er anderen, maar vooral jezelf tot last mee en je staat daarmee elke vorm van persoonlijke ontwikkeling of persoonlijk hygiene in de weg. .

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Ed, je zegt het zo mooi en het is precies wat ik bedoel.
    Ook, een 66 jarige wond in één week genezen? Ik had er al veel eerder iets aangedaan. En vergiffenis? Heel mooi, maar wat hadden die leuke kinderen met vlaggetjes daar nu mee te maken – die wisten helemaal niet waar het over ging en hadden niemand hier iets aangedaan.

   • Ed Vos zegt:

    Ja, van kindertjes die in een gespleten maatschappij opgroeien vraag ik me ook af hoe het met hen zal vergaan. Hoe zijn de ouders die hen opvoeden, de maatschappij, de school. Ook kinderen worden groot en zullen waarschijnlijk dingen doen die je als slecht kunt bestempelen, of het nu Duitse, of Japanse kindertjes zijn. Ook onze ouders zijn in een bepaalde maatschappij opgegroeid. De mijne in een maatschappij met racistische trekken.

    Kun je het hen verwijten dat zij zo zijn geworden door de (Nederlandse) opvoeding?

    Maar wat ik wel weet is dat je op latere leeftijd de zaken moet overdenken, en het veel beter is dat je jezelf vergeeft om het onrecht dat je anderen hebt aangedaan, en het toegeeft ook.
    Het effect is dat alles in je omgeving opeens verandert, je ziet de zaken ook veel lichter en duidelijker.

    Het komt allemaal toch op hetzelfde neer: verander de maatschappij en vooral je leven, maar begin bij je zelf, en alles hang af wat er onder je schedeldak aan opvattingen en ideeen schuilgaat.
    .
    Je kunt natuurlijk ook wachten tot de maatschappij verandert, ten goede hoop ik, zodat je ook (mee) verandert, maar dan kun je waarschijnlijk wachten tot St. Juttemis, en geef je het intitiatief tot persoonlijke verandering uit handen.
    .
    Ik ben, wat Indie betreft, er ook de persoon niet naar die zit te wachten op excuses van anderen, of op smartengeld, want als kind van kolonialen (en) uit twee culturen bevonden mijn voorouders toch ook weer aan beide kanten van de zweep.
    Je kunt wel aan de gang blijven tot het einde zoek is…

    Hiduplah Belanda dan Indonesia zeg ik maar.

    Of weer voor anderen Jerman dan Nippon 😉

   • Ronny Geenen zegt:

    Hiduplah Belanda dan Indonesia zeg ik maar.

    Of weer voor anderen Jerman dan Nippon 😉

    ????????????

   • Ed Vos zegt:

    Hr Geenen, ik wil het hier duidelijk stellen. Ik reageer niet op uw vraagtekens, en wanneer ik toch reageer op uw bijdragen dan wordt hier in dit topic de kwaliteit van het paardenvlees besproken of de invloed van de paus.

  • Ronny Geenen zegt:

   Ik meen dat het recept is :”probeer te vergeven”.

   Hoe kan je vergeven als ze vandaag aan den dag nog steeds die goddelijke idioot van een heerser en zijn trawanten vereren en zich alles laten aanleunen, zoals alles ontkennen.

   Ronny

 16. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  Er zijn twee manieren van vergeven, 1 vanaf de grijze massa onder je schedel dak, of 2 vanaf de lippen naar buiten, in dit laatste geval blijft het leed hangen omdat de vergiffenis niet gemeend is.

 17. W.(Bill) Zitman zegt:

  Willy, na wat je meegemaakt hebt, vindt ik je “ability to be able to forgive” heel erg mooi.
  Dus je hebt er zelf iets aan gedaan en je niet door de Japanse overheid in de maling laten nemen.

 18. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  ” Het vergeven” maken we dagelijks mee, stel je eens voor dat je iemand een draai om zijn oren moet geven als hij een moment op je teen is gaan staan, of bij het jou passeren met zijn elleboog tegen je rug botst, het zou dan ondragelijk zijn om te leven. Een ieder weet dat we niet gelijk zijn, de een kan meer verdragen dan een ander maar we hebben allemaal “iets” van een psycholoog onder de botten, immers , hoe zouden we onze kinderen goed kunnen opvoeden als we aan hun gezichtjes niet kunnen zien of ze onze verboden hebben overtreden. Aldus, als ouders er geen tijd voor willen uittrekken om op de kinderen te letten worden we opgescheept met het kwaad dat daaruit voortvloeid. Dit houd niet in dat de Japanners geen goede opvoeding zouden hebben genoten.maar ieder gemeenschap kent sociale klassen en het is bekernd dat de minst bedeelden ook niet goed bedeeld zijn met levens opvattingen. Gedurende mijn kamptijd heb ik opgemerkt dat de bewakers meestal geen Japanners waren maar Koreanen, Korea was immers onderdrukt door Japan.en als het erom gaat kannonen vlees bij elkaar te halen dan gebruik je niet het edeler vlees. Het ligt niet in mijn bedoeling om op mijn borst te kloppen dat ik een flinke vent ben maar ik hoop dat ik met mijn geschrijf iemand anders kan helpen om kwade dromen te verdrijven.

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   Met deze redenering heb ik helemaal geen problemen en het toont mij dat zielsonderzoek ook aanwezig is. Als een standvastige individueel heb ik wel moeite met (en fel tegen) dezen, die vanuit de “bescherming” van hun kuddementaliteit, berichtjes aan mij, of de wereld, in zenden met doel om anderen ook bij hun eigen inzicht te betrekken. Dus de vlieger, zoals “lees het maar – het staat in de bijbel” gaat bij mij helemaal niet op en dit geld voor vele anderen manieren, waarop de huidige mensheid meer en meer van hun eigen mening wordt beroofd. Als ze zich zelf in die groep thuis voelen, dat is hun zaak, als ze anderen maar niet aanraken. Zelf zou ik niet op een toeristenbus gaan zitten om, door anderen uitgestippelde bezienswaardigheden, die ik dan zou MOETEN zien en begrijpen, te gaan zien. Dan zou ik ook met die kudde mee gaan doen en deze unschuldige manier van opdringen is ook in Japan van oorsprong.
   Wel kan ik heel goed vergeven – in feit ik heb NIETS te vergeven. Alles wat mij in mijn leven is aangedaan, groot of klein, heb ik altijd meteen verwerkt en uit mijn gedachten kunnen sluiten, zodat ik ongestoord met mijn geliefden het “vooruit” kon aanvaarden.

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Voordat iemand mij voor een Jappenhater uitmaakt, hierbij een kleine aanvulling.
    Ik haat niemand in mijn leven en de mentaliteit van de Jap ziet voor mij gelijkwaardig aan b.v. die van de Koreaan en vele instellingen, zoals geloof enz., waarbij de volgelingen geen vragen stellen, maar doelmatig doen wat er van hun verwacht wordt…….en deze volgelingen haat ik ook niet.
    Soms heb ik wel medelijden met deze verdwaalde zielen.

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Ter aanvulling van aanvulling. Ik had hierboven ook politieke partijen bij in kunnen sluiten, maar dat past voor Nederland niet meer. Het lijkt mij dat daar nu iedereen vragen is aan het stellen, DUS ER IS HOOP!
    Wake up little Susie – wake up!

   • Ronny Geenen zegt:

    Alles wat mij in mijn leven is aangedaan, groot of klein, heb ik altijd meteen verwerkt en uit mijn gedachten kunnen sluiten, zodat ik ongestoord met mijn geliefden het “vooruit” kon aanvaarden.

    In dat opzicht benijd ik je wel. Ik heb die kans nooit gehad. In de eerste plaatst door de armoede, vervolgens door mijn zeemansleven omdat ik nooit in dienst wilde, vervolgens mijn huwelijk met een wees, die ik op weg moest helpen en als laatste mijn vertrek naar Amerika.
    Nadat ik met pensioen bent gegaan op mijn 74 jaar ben ik in staat, vooral via de internet, te gaan speuren naar het verleden. Het verleden heb ik bewaard voor het heden en ik wist niet dat het zo erg was geweest. Als kind heb ik veel geleden, vooral lichamelijk, maar wat diverse familie leden is overkomen, daar had ik weinig voorstelling van. Ik wist b.v. niet dat mensen in werkelijkheid zo wreed konden zijn.
    Ik ben altijd al een tegenstander van welk geloof dan ook, vooral in de relatie met oorlogen.

    Echter nu ik bijna alles weet en alles een plaats heb kunnen geven, ben ik tevreden. Mission accomplished.
    Het laatste wat ik nu mee bezig bent, is het vinden van mijn vrouw haar verleden en ik heb daarbij nogal wat hulp gehad van Boeroeng. En daar ben ik ook erg blij mee.
    En door mijn leeftijd van 76 voel ik mij zeer relax.

    En als laatste wil ik zeggen, dat ik via dit net en sites, het gevoel heb, dat ik ook een paar vrienden er bij heb gekregen.
    Zelfs de mensen die mij niet als vriend zien hebben via deze sites soms waardevolle informatie verstrekt. En dat is het grote voordeel van je mond gewoon te openen, niet waar.

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Ronny, op die kans heb ik niet zitten wachten – die heb ik wel móéten nemen.
    Ergere gebeurtenissen in mijn verdere leven hebben de overhand genomen – de laatste in 2007 en deze heb ik ook meteen moeten verwerken. Als ik toen bij de pakken neer had gaan zitten, dan had ik mijn geliefden van een sterkte beroofd, die hún nodig hadden.
    Ook het leed van anderen, wat ik persoonlijk gezien hebt na rampen in Indonesië en de Filipijnen, waar ik dan als volonteer ga meehelpen, hebben mij inzicht gegeven over mijn eigen leed – ik zou niet willen ruilen.
    En (luidruchtig) afvragen mag van mij wel, maar een antwoord wordt je niet gegeven – dat zou je zelf moeten vinden.
    Je hebt wél vrienden op J P gevonden – als je een meningsverschil krijgt, betekent dat niet dat deze dan ineens vijanden worden. Ik denk dat Ed daar ook zo over denkt.
    Tenslotte en op een lichtere noot -“de rare vogel has landed” – eindelijk rust!

   • Ronny Geenen zegt:

    Ronny, op die kans heb ik niet zitten wachten – die heb ik wel móéten nemen.
    Ergere gebeurtenissen in mijn verdere leven hebben de overhand genomen – de laatste in 2007 en deze heb ik ook meteen moeten verwerken. Als ik toen bij de pakken neer had gaan zitten, dan had ik mijn geliefden van een sterkte beroofd, die hún nodig hadden.
    Ook het leed van anderen, wat ik persoonlijk gezien hebt na rampen in Indonesië en de Filipijnen, waar ik dan als volonteer ga meehelpen, hebben mij inzicht gegeven over mijn eigen leed – ik zou niet willen ruilen.
    En (luidruchtig) afvragen mag van mij wel, maar een antwoord wordt je niet gegeven – dat zou je zelf moeten vinden.
    Je hebt wél vrienden op J P gevonden – als je een meningsverschil krijgt, betekent dat niet dat deze dan ineens vijanden worden. Ik denk dat Ed daar ook zo over denkt.
    Tenslotte en op een lichtere noot -”de rare vogel has landed” – eindelijk rust!

    Wij hebben al wat eerder wat informatie uitgewisseld en ik begrijp je denk ik wel.
    Ook je opmerking met betrekking tot Ed ben ik mee eens. Zie mijn antwoord aan hem.
    En deze vogel is bezig zijn tempat senang te vinden. En ik merk dat ik daar zo’n beetje ben.

    Ronny

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Natuurlijk ben je daar. En wat vriendschappen sluiten op J P betreft – toen ik een paar maanden geleden in Java Cafe over Nederland zat te prakkedenken, kreeg ik spontaan van een lezer een appartement in Kijkduin en zijn auto aangeboden om “daar even voor een paar weken weer als een gewone Nederlander te gaan leven om het uit te vinden”.
    Jij en ik hebben elkaar nooit ontmoet, maar ik weet zeker, dat als ik in Californië ineens voor je neus zou staan, je mij ook een bed zou aanbieden – dit geld ook voor jou als je in Oz zou wezen.
    En Ed had me d.m.v. J P ook aangeboden, om “even langs te komen”. Dit heb ik helaas niet kunnen doen.

 19. Ed Vos zegt:

  Gedurende mijn kamptijd heb ik opgemerkt dat de bewakers meestal geen Japanners waren maar Koreanen, Korea was immers onderdrukt door Japan.en als het erom gaat kannonen vlees bij elkaar te halen dan gebruik je niet het edeler vlees. …..
  —————————

  Mijn vader vertelde mij eens dat hij de Koreanen veel wreder vond dan de Jappen. Ik schreef dit ooit eens op een forum en kreeg als reactie hoe iemand nou het verschil zag tussen een Jap en een Koreaan. Nou ja……..

  Maar goed, mijn vader zat dus in een kamp waar de Koreanen de bewakers waren en de Jappen de hogere officieren. Dat kon ik dus afleiden. Die Jappen zag ie dus nauwelijks.

  Het hing dus af van de Japanse kampcommandant hoe de sfeer of de stemming daar was en hoe wreed. Vandaar de vele tegenstrijdige verhalen.

  De gewone soldaten waren dus jongens uit de armere families, vaak uit boerenfamilies. Je weet hoe het gaat, makkelijk te indoctrineren ( stelletje boeren 😉 ) nog Japanser dan de Jap zelf om zich te kunnen bewijzen.

  U weet hoe het daar toch ging in Indie wanneer personen zich willen bewijzen als Nederlander; die zijn vaak het ergst 😉

  Maar OK, nu begeef ik het op een terrein van horen zeggen en de herinnering van een ander persoon

 20. maurits de graaff uit bandoeng zegt:

  RONNY GEENEN je heb mij als vriend bij,sterkte

 21. glemmens1940 zegt:

  Sorry Henk,

  Maar ten eerste vind ik het schande om op de kosten van een ander even een vakantie reisje te maken – dat klinkt mij echt Nederlands – in de oren ! Ten tweede vind ik het ergens verraad ?!
  Ik moest eens voor zaken naar Japan naar om de brouwerijen daar te bezoeken, maar dat heeft mijn gevoel jegens de Japanners nog erger gemaakt vooral toen mijn compagnons (Amerikanen) het oorlogs museum wilde bezoeken en toen ik daar de Jappanse Officieren met hun volledige uniform en medailles daar hetzelfde zag doen (in vol ornaat!!) – hun Oorlogmuseum bezoeken !! Er was maar tekst van een ding in het Engels geschreven, de rest van het tentoongestelde had alleen Japanse uitleg.

  Sorry hoor Henk, voor mij blijft het nog altijd – een rot volk, arrogant als ze zijn, ze hebben veel met de Diuitsers hun bondgenoten gedurende de oorlog gemeen. Ik zal ze nooit kunnen vergeven wat zij mij en mijn hele familie aangedaan hebben en dat kunnen ze niet veranderen met een gratis vakantietje naar Japan. Hun handen zijn nog steeds rood van het bloed van hun moorden gedurende de oorlog en de kleur van die rot Japanse vlag !!

  Ik veracht die mensen die voor een goedkoop vakantiereisje zo vlug even overgehaald worden !!!

  Ik hoop dat jij goed kunt slapen ?!

  Gerard Lemmens

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   Gerard, de mentaliteit van deze twee neven is alreeds bekent op J P en je hoeft alleen maar naar De Long Wall Java Post te gaan om te zien hoe ze gezamenlijk een grappige situatie in de reden vielen – de reactie van Eppeson Marawasin in hun voordeel draaiden, om dan mij op mijn “fatsoen” aan te kunnen vallen. Iedereen is daar toen weggelopen.
   Of ga even naar Geloof In Een Betere Wereld Java Post.
   Personen die trots op verhaaltjes zoals “eindelijk rust” kunnen zijn, zou je alleen maar medelijden mee kunnen hebben.

 22. W.(Bill) Zitman zegt:

  Shanti Naidu is een goede vriend mijn vrouw en is een “tourist guide” in Singapore.
  Niet zo lang geleden had ze een rondleiding van Japanse toeristen op Santosa Island onder bewind, maar gedurende deze excursie moest ze zelf even naar de toilet.
  Ze had haar groep gevaagd om even te wachten en had haar twee herkenningsvlaggetjes in een hoekje gezet, maar toen ze een paar minuten later weer buiten kwam waren die verdwenen.
  Ook van haar toeristen groep was geen spoor te bekennen.
  Een paar honderd meter verderop liepen twee Amerikaanse backpackers die de vlaggetjes “gesouvenierd” hadden en in de riempjes van hun backpack hadden gestoken.
  Achter hun liep een hele stoet van zo’n veertig Japanse toeristen.

 23. hankypanky zegt:

  Ja dat is nou k(n)uddementaliteit !
  Precies hetzelfde als Ed Vos achter de Indonesische vlag laten aanlopen (waar hebben ze toch die blauwe baan gelaten ?) Vandaar ook zijn vele onnodige reacties op topics ! Knudde !!! Ha, ha !

  • Jan A. Somers zegt:

   Smaken verschillen! Daar hebben wij in Nederland recht op. Maar de heer Ed Vos schrijft wel onder zijn eigen naam. In Nederland is dat netjes.

   • hankypanky zegt:

    Om eerlijk te zijn meneer Somers, vind ik het niet zo er toe doen bij te dragen onder eigen naam danwel onder pseudoniem. Om nog maar te zwijgen over wel/niet netjes !
    In Nederland is een hele hoop niet netjes ….ook als dit onder eigen naam wordt gepubliceerd ! Het is maar hoe men er tegen aan wil kijken !

  • Ed Vos zegt:

   Zo, wat voor onzin zal ik nu schrijven?

   HP, indien u de geschiedenis van Nusantara enigszins kent, zal het u toch zijn opgevallen dat het daar een komen en gaan was van imperiale machten. De heer Surya Atmadja zal u daarover meer kunnen vertellen. Zelfs op het paradijselijke eiland Bali vochten de vorstendommen onderling voor de totale overheersing over het eiland.

   U bent gekomen, vervolgens moest ook u gaan. Wat is uw probleem?

  • Ed Vos zegt:

   p.s. voor de goede orde ik loop niet achter eender welke vlag aan. Het zijn mijn voormalige Duits/Nederlands-Indische familieleden die in Indonesie op 17 augustus lopen te pitulassen. Ik kan het hen dat toch niet verbieden?

   • Ronny Geenen zegt:

    pitulassen?

    Wat is de betekenis van dit woord? En bestaat het wel?

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Mencari paku di air dangkal – ik denk dat heenkel een vernederlandse betekenis is voor “herdenken” – misschien wel van sundanees. Maar we zitten hier wel goed off-topic.
    Zouden we hier niet beter reageren over die verdwaalde zielen, die ook een vrij afkoop reisje naar Japan gaan maken om “uitsluiting” te vinden en daar dan hier verslag over gaan geven?
    Hoe zouden we dit dan gaan noemen? “Eindelijk Rust Twee” of “Eindelijk Rust Strikes Again”?
    Daar zitten we hier nu net op te wachten – ik zou me schamen!

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Ja, het woord “heenkel” bestaat zeer zeker niet en ik bedoelde “dat het een”.
    Willy, zouden dit gremlins van mijn vorige leven kunnen zijn die op mijn computer mee zitten te schrijven?

   • Ed Vos zegt:

    Pitulas is Javaans voor 17, pitulasan betekent alles wat met 17 te maken heeft. In dit geval Hari Merdeka in Indonesie of de Indonesische ambassade in Den Haag.

    U bent aanwezig bij de geboorte van een nieuw “Nederlands” woord, dat ik overigens reeds meerdere malen heb gebruikt.

    Waar zijn de editors van de dikke Van Dale?

 24. hankypanky zegt:

  Eerlijk gezegd ben ik het intussen meer dan beu, …… dat de indruk wordt versterkt, dat ‘Indo’s’
  het alleenrecht hebben om te mogen reageren/spreken m.b.t. het vroegere Ned.-Indie !
  Dit kan en mag beslist niet tot het algemeenbeeld van Nederlands-Indie bijdragen !!!
  Veel mensen van Nederlandse komaf (jawel: Totoks !!!) hebben zich met hart en ziel eraan gewijdt ook hún Indonesia te creeren ten voordele van een ieder ! Dat dit laatste zich hier op dit forum telkenmale weer wordt getracht in den doofpot te stoppen door bepaalde sujetten, ….. vindt ik meer dan schandalig en bovendien een minuspunt voor “Javapost” !
  Men moet zich bepaald voorstellen dat mede óók de Blandah (verterend in het verdomde jappenkamp) uitgezien heeft naar zijn land van herkomst (Indische bodem !) en alles heeft trachten te doen om zijn geliefden weer te vinden in goede gezondheid en welbevinden.
  Daaronder wordt mede verstaan óók de mensen van Indische afkomst en verdere gerelateerden !
  Dat vooral dit laatste niet moge worden vergeten ! De mensen die in Azie hebben moeten lijden
  worden telkens weer opnieuw ‘voor het schavot gevoerd’ ! Nou dankjewel !

  • RLMertens zegt:

   ‘Wie meer heeft geleden, minder is geslaagd in het leven en bovendien over zijn verleden met onopgeloste vragen zit, zal een discussie niet kunnen waarderen. Hij zal emotioneel reageren en zelfs niet willen luisteren naar wat in zijn robuuste kijk op de zaak gezochte subtiliteiten zijn. Zeker indien het verleden zwaar en verwarrend was-met mislukkingen en misslagen- wordt het moeilijk te verwerken dat anderen, buitenstaanders bovendien, zich over dat verleden publiekelijk uitlaten en wel met een intellectuele superioriteit die machteloos en aggressief maakt’.
   -bron; De Gids nr.11-1988 opgenomen in dr.L.de Jong dl.12-II Reacties.

   • hankypanky zegt:

    Meneer Mertens,
    passages aanhalen van anderen is misschien wel leuk en geeft een schijn van alwetendheid, echter is dit niet úw geest ontsproten.
    Met Lou de Jong ben ik bovendien nog nooit op één lijn geweest, kan ook niet want die man heeft Indie nooit zo mogen beleven zoals ik het heb beleefd.
    Met dank voor Uw aandacht !

   • RLMertens zegt:

    ad.Hankypanky (hebben de peloppers uw die naam gegeven?)-bron vermelding; het is niet de tekst-waar ik mij zeker in kan vinden- van dr.L. de Jong maar van De Gids nr.11 -1988, het oudste algemeen-culturele tijdschrift van Nederland sinds 1837! Auteur is; dr. J.J.A. van Doorn, indertijd dienstplichtige in Indië, dus uw wapenbroeder van weleer!, hoogleraar Economische Hogeschool en de Koninkelijke Militaire Academie!! Idem auteur/samen met w.j.Hendrix van het gezaghebbende boek; Ontsporing van geweld. (over het Indisch/Indonesisch conflict)
    -Al eerder door mij vermeld/aanbevolen zijn zeker de hele Indische delen van dr.L de Jong dl.11-14 compleet met reacties van ‘zij die het meegemaakt hebben’, wetenschappers en historici van toen en nu. Idem aanbevolen (als toetje); De staat, dr.L.de Jong en Indië door het Comité geschiedkundig eerherstel-uitgave Moesson. Een relaas die door de rechter in het ongelijk werd gesteld. Een must voor elke ‘koloniale diehard’ van vroeger en nu!

 25. hankypanky zegt:

  Beste meneer Mertens,

  eerlijk gezegd ben ik intussen het lezen al meer dan moe ……. maar toch bedankt voor deze (Uw) vriendelijke geste ! ‘Ontsporing van geweld’ heb ik zowel van nabije meegemaakt als ook gelezen
  jaren later (vandaar dan ook mijn standpunt in de diverse topics) Wat U én anderen mij dan verder nog willen toedichten laat me eigenlijk wel koud ! Het geeft slechts de vooringenomenheid
  weer van lieden die het eigenlijk niet beter kunnen weten !

  • Ed Vos zegt:

   Hankypanky, ik heb overigens heel veel respect voor het feit dat u met verve en met de nodige excuses uw aanwezigheid , vooral uw militaire, in de archipel tracht te rechtvaardigen. Ongetwijfeld heeft u als koloniale diehard uw sporen, uw lintje zogezegd, daarmee wel verdiend. In de verkeerde oorlog, zou ik haast beginnen te denken..

   Na lezing van een interview met een indie-veteraan in de NRC waarin hij had bevestigd aanwezig te zijn bij een executie van Onafhankelijke Inlanders (waarvoor respect voor die bekentenis) zou ik me met dat lintje nu niet eens meer in het openbaar durven vertonen. Ik zou dat lintje eerder op Marktplaats aan de hoogste bieder verkopen. Heb ik tenminste er nog aan verdiend.

   Tot hier, in alweer de verkeerde topic.

   • hankypanky zegt:

    Meneer Vos,

    u heeft ‘lintjes’ ? Enne die wilt U gaan verkopen op Marktplaats aan de hoogste bieder ?
    Goh wat leuk zeg ! Ik heb die lintjes niet ! In ieder geval veel succes met de verkoop !

   • Ronny Geenen zegt:

    Het einde van ww2 werd bekrachtigd in San Francisco, ook door Nederland. O.a. werd daarbij bekrachtigd, ook door Nederland, dat de “goddelijke keizer” onschuldig is. Ruim 10 jaar later werden alle Kempei Tai moordenaars waarvan velen levens lang waren veroordeeld, ook vrij gelaten en konden naar huis keren. Ook dat werd door de toenmalige Nederlandse regering onder invloed van Amerika goed gekeurd (lees KURA!, beginnende bij pag. 406). En als de klap op de vuurpijl werd de Japanse monarch met alle egards in Nederland onthaald.
    Als dat allemaal kan en haast zonder protest, waarom dan die paar weigerende dienstplichtige militairen niet in eer herstellen?
    Ik wacht op uw mening!

    Ronny Geenen

   • Ed Vos zegt:

    hankypanky zegt:
    14 juli 2013 om 11:59 am
    Meneer Vos,
    u heeft ‘lintjes’ ? ====

    Neen, Hankypanky, ik bezit geen lintjes. Daarvoor moet u zijn bij een indie-herdenking oid. Daarvan zult u versteld staan.

    Dat terwijl degenen die willens en wetens (gedwongen zelfs) het doelwit waren van bamboesperen, hakmessen en ander wapentuig met hun trauma’s zitten en hun kameraden vrijwel roemloos in Indie achterbleven.

   • hankypanky zegt:

    meneer Vos,

    hoe komt U er nu weer bij mij navolgende text aan te dichten: “Dat u met verve en met de nodige excuses uw aanwezigheid , vooral uw militaire, in de archipel tracht te rechtvaardigen” ? Wat een onnodige onzin braakt U weer – opnieuw – uit !
    Ik ben geboren in de archipel en dat rechtvaardigt mijn aanwezigheid en daarvoor hoef ik mij beslist niet te excuseren !!!
    Mijn ‘militaire’ hoedanigheid was pure noodzaak vanwege de idiote toestand op dat moment aldaar aanwezig en daar ben ik tevreden mee en blij dat ik zo menig onschuldig leven heb kunnen bewaren tegen terreur en opstand ! Ik heb nu nog zeer goede contacten met nabestaanden in Indonesia. Dat ik het jammer vindt dat ik in mijn land van herkomst niet meer mag/kan verwijlen, neemt U mij s.v.p. niet kwalijk ! Dat zult U wel kunnen begrijpen ?!

   • Ed Vos zegt:

    hankypanky zegt:

    15 juli 2013 om 12:45 am k ben geboren in de archipel en dat rechtvaardigt mijn aanwezigheid en daarvoor hoef ik mij beslist niet te excuseren !!! ———-

    U bent in de archipel geboren? Wat fijn. Ik toevallig ook. U Indie en ik in Indonesie. Dan zijn wij beiden kinderen van de archipel Zo voel ik me dan ook.

    Neen, een reis boeken naar indie lijkt me inderdaad moeilijk, dat ben ik wel met u eens.

   • nel muller zegt:

    Ach mijnheer Vos, toe nou, noem mij een “goede” oorlog, ik ken er geen.

   • Ed Vos zegt:

    nel muller zegt:
    15 juli 2013 om 9:56 am
    Ach mijnheer Vos, toe nou, noem mij een “goede” oorlog, ik ken er geen.========

    Het is maar hoe u het bekijkt Mevr. Muller

    – sinds 17 augustus 1945 onafhankelijke Indonesiers met een onafhankelijke staat (al dan niet wettig geproclameerd) die een buitenlandse agressor bestrijden, lijkt me het voeren van de goede oorlog.

    – Nederlanders die nog steeds beweren dat de staat Indonesie pas officieel op 27 december 1949 ontstond, bekampten toen in Indie hun eigen landgenoten, zoals Assad dat nu doet in Syrie. U zegt het maar.

    Maar ik geef u voor de volle 100% gelijk, oorlogvoeren is nooit goed.

   • Ed Vos zegt:

    p.s. overigens mevr. Muller.
    Die Inlanders daar vochten op hun EIGEN grondgebied.
    De Belanda’s waren daar oorspronkelijk om handel te drijven, wanneer ik goed ben geinformeerd.

   • Hallo Ed,

    Ik denk dat je erg goed geinformeerd bent dat de Belandas daar oorspronkelijk waren om handel te drijven, maar ach ja dat was wel over 500 jaar geleden. Er zijn toch wel bosjes belandas geweest die het tegenwoordige Indonesie in goede trouw hebben geholpen op te bouwen nietwaar? Dat schijnen vele te vergeten, diezelfde mensen verwijzen alleen naar de slechte belandas, die vele “indonesiers” over de eeuwen vermoord hebben!

    Groetjes uit een tropisch Engeland,
    Gerard

   • Ronny Geenen zegt:

    Groetjes uit een tropisch Engeland,
    Gerard

    Ik heb 6 maanden o.a. in London voor Bechtel gewerkt en ben bijna verzopen van de regen en de koude. Ook verscheidene keren in Liverpool en Glasgow geweest. De zon moest toen ook nog uitgevonden worden. Trouwens alle bleek gezichten spraken boekdelen.
    Uw hand is gauw gevuld, maar houden zo.

    Ronny

   • Ronny,

    Denk je dat als je 6 maanden in een land gewoond hebt je dat land kan beoordelen ? Ik woon hier in de U.K. al 48 jaar en geef mij de U.K. maar voor Nederland, waar ik beslist niet zou willen wonen, trouwens Indie blijft altijd mijn vaderland en niet Nederland !

    Groetjes,

    Gerard

   • Ronny Geenen zegt:

    Denk je dat als je 6 maanden in een land gewoond hebt je dat land kan beoordelen ? Ik woon hier in de U.K. al 48 jaar en geef mij de U.K. maar voor Nederland, waar ik beslist niet zou willen wonen, trouwens Indie blijft altijd mijn vaderland en niet Nederland !

    Groetjes,

    Gerard

    O, ik geloof u direct dat Engeland een prachtig land is, alleen kan ik mij het moeilijk voorstellen dat er daar zo warm kan zijn zoals u het neerschrijft.
    Ik zelf heb daar een goede tijd gehad.
    Indie ben ik geboren, maar ik heb daar alleen het slechtste deel van mijn leven gekend.
    De interesse die ik vandaag heb is ten eerste het uitvinden van de familie stambomen en ten tweede omdat ik graag Indisch eten kook en eet.
    Eerst dacht ik dat Nederland mijn vaderland is, maar daar ben ik ook van teruggekomen.
    California is nu mijn thuis vanwege het lekker warme klimaat en ook vanwege alle soorten Indische eten. Daarnaast heb ik hier de ruimte en kan ik mijn eigen gang gaan zonder dat een buur mij lastig valt. Maar mijn vaderland?
    Ik verkies een gewone wereldburger te zijn (binnen de wetten).

   • Ed Vos zegt:

    @Gerard Lemmens zegt:
    15 juli 2013 om 2:34 pm —

    Heer Gerard, ik denk niet dat de gehele ellende na WOII veroorzaakt werd door het repressieve bewind dat door Nederland werd gevoerd, of vanwege het vemoorden van veel inlanders. Wat dit laatste betreft, zijn Indonesiers nogal kort van memorie, en tot op zekere hoogte vergevingsgezind.

    Terecht kunt u ook tevreden zijn over de vooruitgang die op velerlei gebied onder Nederlandse leiding in Indie had plaatsgevonden. Dat is het punt niet

    Waar het om draaide – bij de Nationalisten – was de de Nederlandse opvatting (veronderstelling) dat het een absurde gedachte was dat Indie binnen korte termijn op eigen benen kon staan.

    Toen een petitie van de gematigde Nationalist Soetardjo, gesteund door de meerderheid van de Volksraad dit in 1936 vroeg , werd deze na rijp beraad in 1938 afgewezen. Dat was het sein voor veel Nationalisten om hun strijd voor de Onafhankelijkheid te verharden.

  • RLMertens zegt:

   @Hankypanky.Hoe is toch mogelijk, dat juist waarlijke Nederlanders zoals u, Oranje getrouwe echte Vaderlanders, altijd met trots ‘Daar werd iets groots verricht’ aanhalen, juist deze Vaderlandse geschiedenis boeken; Het Koninkrijk der Nederlanden in de 2e wereldoorlog dl.11-Nederlands Indië, samengesteld door dr.L.de Jong, in opdracht van de Nederlandse staat geschreven, zo ‘links laten’.
   Indertijd zijn enkelen, zich Indisch Nederlanders noemenden, zelfs een rechtsgang begonnen om de rechter te verzoeken ‘hun Indische visie’ door de auteur te laten weergeven. Echter tevergeefs. De rechter vond dat de auteur alle nauwkeurigheid in acht heeft genomen.
   Niet ‘op één lijn’ geweest zijn. Hoe komt dat? Slechts voor ingenomenheid. Weer van lieden die het eigenlijk niet beter weten! Waarom? Die man heeft het nooit zo kunnen beleven als ik. Dat klopt, want hij was er toen niet ter plekke. Maar wel met meelezers die wel ter plekke geweest waren. Hun ( ook afwijkende) reacties zijn in deel 14 vastgelegd.
   Min verzoek is dan ook; voortaan argumenten aandragen, wanneer u het meent dat het anders is. Oftewel uw visie onderbouwen.

   • Ed Vos zegt:

    Was dat niet dat comite voor eerherstel Nederlands-Indie die namens de gehele indische gemeenschap naar de rechter ging?

    Zie hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Monument_Indi%C3%AB-Nederland

    Wat valt u op? Juist ja de naam Monument Indië-Nederland, MET ONTKENNING VAN DE STICHTING VAN DE STAAT INDONESIA.

    Zo gaat men dus in die indische hoek met de geschiedenis om, en zo wil men de geschiedenis naar eigen goeddunken, goedbevinden schrijven..

    Nou dank je feestelijk, ik schaam me dood.

   • Ed Vos zegt:

    Hier staat nog zo’n fraaie: Achterzijde Monument Nederland Indië 1596-1949, gezien vanaf het Olympiaplein (voorheen Van Heutsz-monument) http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/weergave/record/?id=010003026937

   • hankypanky zegt:

    Ach weet U, ….. als rechtgeaard Nederlander, inmiddels meer dan beleerd omtrent de gang van zaken in het Vaderland en deze wereld en de manier waarop bepaalde figuren ‘door alle eeuwen’ telkens weer menen te moeten zeuren en zeiken, vaststaande feiten en gebeurtenissen welke staan als een paal boven water, telkens weer te moeten ombuigen en kapot te praten zo alsof zij zich nog in de puberteit bevinden, om alles en nog wat te willen en moeten ‘achtervragen’ …….. Ik heb na zoveel jaren geen zin meer in zoiets, gelooft U dat ?!

   • hankypanky zegt:

    Ach ja, nog het volgende: Er werd inderdaad daar wat groots verricht, vooral in die laatste jaren ! Het moge waarschijnljik Uw oog zijn voorbij gepasseerd, …. maar ja, … wie bent U ?! Het is een schande dat dit naar de verdoemenis wordt gesproken !!!

   • Ed Vos zegt:

    Hankypanky, wat kan het u nou schelen. Dat verre Indonesie is u land toch niet?

 26. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  “als je in kaboutertjes geloofd” In Life after Life en in The Light Beyond staan getuigenissen van gewone mensen die wat hebben meegemaakt. Horatio wist ervan, maar wat hij niet wist is, dat op aarde erin niet word geloofd als dat niet wetenschappelijk te reproduceren is. Dat gebrek aan geloven word ook gestimuleerd door de angst voor het ongewisse. Ik heb ook wat meegemaakt maar het is óók niet wetenschappelijk te reproduceren, het heeft dus geen zin om het te vertellen, maar ik vrees niet en hoef er geen kabouters bij te halen. Er zijn mèèr Thomassen op aarde dan dat we er ons een voorstelling van kunnen maken. Wilhelm.

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   De “Flat Earth Society” heeft ook volgelingen – er zijn altijd mensen die beinvloed kunnen worden.
   En ik heb helemaal geen “angst voor het ongewisse”.
   En ik geloof wel.

   • Ed Vos zegt:

    Ach heren Wilhelm en Bill, ik ben dol op sprookjes en mythen , want een wetenschappelijk bewijs voor de waarheid daarvan, of het bestaan van engelen, elfjes en kaboutertjes hoef je daarvoor niet te leveren. Anders wordt het wanneer serieus wordt rondbebazuind dat de aarde in 6 dagen werd geschapen, of om in dit topic te blijven, de jappen de bedoeling hadden om alle indo’s uit te roeien, en/of alle geinterneerden in de kampen te doden en dat de Amerikanen om dat te verijdelen atoombommen gooiden en napalm op Japanse steden. Dit laatste lijkt ook wel op een uitroeiing van Jappen.

 27. hankypanky zegt:

  Dat met die Japanse keizer naar Nederland halen heb ik ook nooit zo begrepen.
  Protesten waren er wel want we hebben allemaal met de rug naar de stoet voertuigen gestaan !
  Slechts de enkeling werd het té machtig. Het was voor ons na zoveel ellendige jaren de zoveelste klap in het gezicht !

  • Ronny Geenen zegt:

   Protesten waren er wel want we hebben allemaal met de rug naar de stoet voertuigen gestaan !

   Is dat alles?

   Ronny

   • hankypanky zegt:

    Neen, er zijn ook acties geweest in de zin van petities sturen naar het Koninklijk Huis etc.
    Wij van onze kant hebben besloten een protest in deze zin uit te geven: Koelbloedig en met de meeste minachting ! Dit is voor een Jap van hoge komaf een grove belediging !
    Ons lichaam gekweld maar onze geest niét gebroken !

 28. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  We blazen allemaal, zonder uitzondering, de laatste adem uit en dan zien we wel wat er komt.

  • Ronny Geenen zegt:

   We blazen allemaal, zonder uitzondering, de laatste adem uit en dan zien we wel wat er komt.

   Gelukkig kunnen we allemaal tussen vandaag en de laatste adem nog heel wat blazen.
   Even een zijsprong maken, want ik ben pasgeleden geïnterviewd door een persoon van SVB om mij te interviewen voor de WUV. Ik heb net het rapport via WUV, Leiden toegestuurd gekregen, maar ik moest er wel 3 maanden op wachten.
   In de eerste plaats is het vol met fouten. Zelfs feiten die ik niet eens heb benoemd. Echter het ergste van alles is dat wanneer ik sprak over Indisch of Indische Nederlander, werd in het rapport het woord Indonesier geschreven.
   Ik heb deze vrouw in dienst van SVB verteld, dat ik nog steeds Nederlands Staatsburger ben, idem mijn vrouw. Maar het rapport zegt mij dat ik een Indonesier ben, mijn vrouw is een Indonesier en mijn vrienden en familieleden zijn Indonesiërs.
   Dat is vandaag de situatie in Nederland bij de sociale dienst. Of is het alleen de SVB in Leiden?
   De SVB kan natuurlijk een bepaald soort brief van mij verwachten.
   Nu terug naar de gewone discussie.

   Ronny

   • Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

    Ik heb nog een boek voor je :Hoe schrijf ik een brief.

   • Ronny Geenen zegt:

    Ik heb nog een boek voor je :Hoe schrijf ik een brief.

    Bedankt, echter niet nodig.
    Ik ben instaat om het duidelijk te maken, is het niet in het Nederlands, dan wel in het Engels.
    Immers de WUV report is ook in het engels opgemaakt.

    Ronny

   • Jan A. Somers zegt:

    In Nederland ben je of Nederlander, of Indonesiër. U bent misschien licht getint, vandaar….. Valt me mee dat u niet geboekt bent als Marokkaan.

   • Ronny Geenen zegt:

    In Nederland ben je of Nederlander, of Indonesiër. U bent misschien licht getint, vandaar….. Valt me mee dat u niet geboekt bent als Marokkaan.

    Voor een intelligent persoon stelt u mij toch teleur.
    In California weten de meeste mensen niet wat een Marokkaan is. De meesten vegen hier alles onder een noemer. Arabs or Moslims.
    Dus iedere donkere Indo is volgens u een Indonesier! Mag ik die conclusie trekken?
    Ik wist niet dat het peil van Nederland zo gedaald is.

   • Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

    Je schrijft : mijn vrouw is Indonesier;ben je homo ?

   • Ronny Geenen zegt:

    Je schrijft : mijn vrouw is Indonesier;ben je homo ?

    A pretty stupid remark!

    Ronny

   • Ed Vos zegt:

    Jan A. Somers zegt:
    15 juli 2013 om 4:59 pm
    In Nederland ben je of Nederlander, of Indonesiër. U bent misschien licht getint, vandaar….. Valt me mee dat u niet geboekt bent als Marokkaan.
    ————-

    Pak Jan, in Nederland ben ik voor velen Indisch en kom ik uit Indonesie, maar ben ik toch Nederlander ;-). Mijn vrouw – zij is Indonesisch, nog steeds – wordt altijd voor Indisch aangezien. Het kan allemaal in dit land. Maar wanneer je als Indische geboekt wordt als Marokkaan, tja dan is dat (voor velen) pijnlijk ;-).
    In die jaren dat ik in Nederland woon heeft nog geen enkele Belanda mij indo genoemd.

   • Jan A. Somers zegt:

    Heer Ronny Geenen, Ik kan er niets aan doen dat u mij niet heeft begrepen. Ik had het over de termen in het WUV-rapport, en niet over wat ze in Californië over u denken, of hoe of ik over u denk. Het peil in Nederland is niet zo erg gezakt, ze weten alleen niets van de geschiedenis van heel wat inwoners. Het enige wat ze willen weten is of de buurman Marokkaan/Turk is of Pool/Bulgaar, en dus onbetrouwbaar. De ambtenaar kijkt alleen naar wat er op zijn computerscherm staat, en hij heeft de keuze tussen Nederlander of Indonesiër. Bij twijfel raadplege de leidinggevende, maar die is met vakantie.

   • Ronny Geenen zegt:

    De ambtenaar kijkt alleen naar wat er op zijn computerscherm staat, en hij heeft de keuze tussen Nederlander of Indonesiër. Bij twijfel raadplege de leidinggevende, maar die is met vakantie.

    Als bovenstaande het geval is dan plegen zowel de SVB en de ambtenaar een vorm van discriminatie. En blijkbaar vinden de meeste Indische Nederlanders en Nederlanders dat normaal. Een Indische Nederlander met een Nederlands paspoort is Nederlander en een Indische Nederlander met een Indonesisch paspoort is Indonesier.

    Ronny

   • van Beek zegt:

    Ronny; een Indische Nederlander met de Indonesische nationaliteit bestaat niet! Je bent dan Indische Indonesier

   • Ronny Geenen zegt:

    Ronny; een Indische Nederlander met de Indonesische nationaliteit bestaat niet! Je bent dan Indische Indonesier

    Goed opgemerkt! Ik denk dat U geen ambtenaar ben. Vraag het maar aan de SVB in Leiden. Bij hun is zelfs een Indische Nederlander met een Nederlandse paspoort een Indonesier. Ik heb dat naar voren gebracht om de gedachten van de SVB en haar ambtenaren naar voren te brengen.
    Ben erg nieuwsgierig of ze zelf wel weten wat ze zijn. Ergens behoren ze wat kennis van zaken te hebben, maar dat staat dan wel op een heel laag pitje.

    Wanneer een ambtenaar een knipoog geeft, doet hij/zij een oog open!

    Ronny

   • Ed Vos zegt:

    Her Ronny Geenen , wat ik me nu afvraag is: wat was nu uw staatsburgerschap in de periode waarvoor u de uitkering aanvraagt?

   • Ronny Geenen zegt:

    Ed Vos:Her Ronny Geenen , wat ik me nu afvraag is: wat was nu uw staatsburgerschap in de periode waarvoor u de uitkering aanvraagt?

    Sorry, maar ik denk niet dat u uw vraag goed doordacht heeft. Reeds eerder heb ik vermeld, dat de Geenen familie uit het voormalig Indie werd geknikkerd en met een passagiers schip in Januari 1951 in Rotterdam aankwamen. Dat mijn vrouw en ik vanwege een engineering job offer in 1981 naar California vertrok. We behoren dus niet tot de groep Indo’s die in de jaren 1960-1968 op basis van de pater Walter Act naar Amerika emigreerden.
    Ik kreeg een twee jarig contract van de engineering company en toen dat voorbij was vroegen ze of ik wilde blijven. Via mijn jongere broer die hier wel volgens de periode 1960 hier kwam en het ingenieurs bedrijf kreeg ik mijn Groene Kaart en mocht ik hier permanent blijven.

    Iedere Nederlander zijnde in het bezit van een Nederlands paspoort, waar ook ter wereld, zijnde een slachtoffer van een Japanse concentratie kamp gedurende de periode 1941 tot 15-8-1945, heeft de zelfde rechten als een Nederlander en een Indische Nederlander in Nederland met Nederlands staatsburgerschap, zelfs als ze uitgemaakt worden voor Indonesier. Echter een “Indische Nederlander” (sorry van de Broek) met een Amerikaans of Indonesisch paspoort kan geen rechten laten gelden.

    Ronny Geenen

   • Ed Vos zegt:

    Wel, dan was u een Nederlands onderdaan met (de Nederlandse nationaliteit). Zie verder ook http://www.wetboek-online.nl/site/home.html

    Ik begrijp best dat u met de kwalificatie Indonesier problemen heeft. In mijn ouders hun paspoorten staat vermeld dat zij in Indonesie waren geboren. Wel ik heb hen daarover nooit horen klagen of daarover ophef horen maken. Voor die domme ambtenaren waren zij Nederlanders.

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   Ga even terug naar dat boek “Life after Life” wat je aan anderen probeert aan te plakken.
   Dr Moody heeft al 9 keer zijn laatste adem uitgeblazen, maar loopt nog steeds rond.
   Als hij nu sterft schrijven ze op zijn graf “Eindelijk Rust”

   • Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

    De grijze massa onder je schedeldak goed gebruiken is niet bij iedereen gelijk.

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Willy Willy, je zit je zelf toch hier wel een beetje te vernederen – Ronny een homo en nu dit. Ga toch met je eigen vriendjes spelen.Om hier rond te hangen, wordt het weer rot vervelend. En al dit op “het mooie” verhaal van Henk?

 29. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  “anders wordt het wanneer serieus wordt rondgebazuind dat de aarde in 6 dagen werd geschapen” deze kreet moet je naar Geert Wilders sturen, zal ie met jubeltenen ontvangen, Je maakt ook een kans om een Nobel prijs te winnen.

  • Ed Vos zegt:

   Waarom Wilders?
   Ik kom soms dezelfde persoon tegen die mij zowel de wachttoren als het krantje ontwaakt onder de neus duwt.

   • Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

    Pas maar op dat je niet die vent met twee hoorntjes op zijn kop tegen komt.

   • Ed Vos zegt:

    Nogmaals mijn vraag: waarom Wilders? Vervolgens waarom zou ik die vent met de twee hoorntjes moeten tegenkomen?
    U mag mijn 2 vragen best in het Javacafe beantwoorden, om het verhaal van Henk Anthonijsz niet te ontsieren.

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Willy, zeg toch eens iets origineel. Ook dit heb je overgenomen van Geloof In een Betere Wereld (6 Maart 12.07 pm). En je zit hier “off topic” Henks verhaal wel een beetje te verpesten met je goedkope opmerkingen.

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   Wat heeft Geert Wilders hier nu mee te maken?
   Natuurlijk is de wereld in 6 dagen geschapen – op de zevende dag was ik moe en heb de hele dag geslapen. Die dag teld dus niet mee.
   There is a song – Sweet Little Willy – go home!

 30. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  Lees nogmaals uw onzin van de 14e om 11:56 pm

  • Ed Vos zegt:

   Ja, u verbindt mij met Wilders die iets heeft tegen de islam. Overigens staat het moslims vrij om de wetenschap te volgen of de periode van 6 dagen als 6 era of 6 fases (mijn part van 1 miljard jaar per fase of meer) op te vatten . Dus ik begrijp nog steeds niet het verband tussen mijn uitspraak en de jubeltenen van Wilders.
   Duidelijk is wel dat die Jehova-getuige echt geloofde dat de aarde 6000 jaar bestond, dat de aarde in 6 dagen werd geschapen en dat slechts 144.000 personen naar de hemel konden
   Wie weet staat die persoon in de christelijke wereld in zijn opvatting niet alleen.

   • hankypanky zegt:

    Meneer Vos,

    alweer de zoveelste blunder !
    Als U goed had geluisterd: ‘Een Getuige van Jehovah gelooft niet dat de wereld 6000 jaar oud is’ …..maar dat er sprake is van slechts 6000 jaar menselijke geschiedenis; die aarde “op zich” is veel ouder !
    De schepping geschiedde niet in 6 dagen maal 24 uren maar tijdsperioden (!) en er gaan – naar de uitleg van de J.G. – slechts 144000 naar de hemel (de overgrote rest krijgt een aardse opstanding). Zo menen zij de bijbel te moeten interpreteren.
    Een verband tussen Uw uitspraken en de jubeltenen van Wilders ? Nou ja, breekt U mij de mond niet open …..Ha,ha !

   • Ed Vos zegt:

    Hr. Hanky Panky, wellicht heb ik niet goed geluisterd. U heeft blijkbaar u les goed geleerd in uw Konkrijkshuis.

   • Ed Vos zegt:

    Maar nog steeds zie ik het verband niet tussen mijn uitspraak en de jubeltenen van Wilders.

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   Willy, lees even de tweede paragraaf van E M op Java Cafe (13 Julie 9.09 pm) – die is ook voor jou bedoeld en gaat over hoe je met Henk op De Long Wall weer bezig was om andere reacties te verdraaien om met goedkope opmerkingen in de rede te vallen. Maar als je daar nu eerlijk voor uit zou komen, dan zal ik je het meteen vergeven.

 31. Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

  Zitman, dat jij geen geloof hecht aan de getuigenissen die in die boeken staan, is jouw goed recht, maar je hebt geen recht om jouw inteligente meening aan anderen op te dringen. Een ieder heeft recht op zijn eigen mening.

 32. W.(Bill) Zitman zegt:

  Willy…Willy…Willy, je zit het weer te verdraaien!
  Waar hier op Java Post zou jij kunnen bewijzen dat ik mijn “intelligente mening aan anderen opdringt”? Dat zou ik nooit doen!
  Maar zonder te zoeken kan ik je verwijzen naar 3 plaatsen, waar jij daar wél van schuldig bent.
  1) hier boven 3 Julie 11.04 pm “hankypanky, probeer een boek te kopen……”
  2) geloof in een betere wereld 6 Februari 5.51 pm “voor de heer Zitman..ik citeer……”
  3) geloof in een betere wereld 10 Februari 2.05 pm “op zoek naar god, een heel goede tip voor ons allemaal”.
  Geloof me Willy, je zit weer uit je nek te l..praten en het laatste beetje respect in je is aan het verdwijnen
  Biedt even je verontschuldigingen aan voor je mentaliteit die je hier weer demonstreert!

 33. hankypanky zegt:

  Mensen,

  geloof me nu maar: Ik hoef geen boek meer te lezen om erachter te komen wat ‘zaak’ is (heb het genoeg aan den lijve mogen ervaren)
  Al die theorien van zulke personen, welke zelf nooit in een dergelijke “Bedrängnis” hebben moeten verkeren, laat ik aan hun over ! Er kan altijd over alles en nog wat gediscusieerd worden, óók over iemands waarnemen van zijn werkelijkheid op dát bepaald moment, …. hoe het ook mogen wezen: De ervaring vrede te kunnen vinden (ook middels een bezoek aan Japan) is iets groots en mag niet worden tenietgedaan ! Men zou voor de uiting van Henk Anthonisz eigenlijk een diep respekt moeten hebben en niet moeten gaan reageren als kibbelende kleine kinderen, nietswetenden van daarna, alleen maar uit op persoonlijk profiel en winstbejag en het uiten van
  wrok ! Gun nu eindelijk ook iemand anders zijn genoegdoening !

 34. RLMertens zegt:

  Het gezag in Indië was immers, met een beroep op Romeinen 13, de brieven van apostel Paulus, van God gegeven en verzet daartegen derhalve…….verzet tegen God! Dat Nederland na de oorlog zijn gezag grotendeels kwijt is had men niet in de gaten.
  bron; boekbespreking Van Doorn/Hendriks; Ontspoord geweld door Kol.bd.drs.B.A.Zonnenberg.

  • Jan A. Somers zegt:

   Er waren meer mensen die onzin uitkraamden. En nog velen die het blijven herhalen.

   • RLMertens zegt:

    Onzin uitkramen over Indië/Indonesië heeft veelal zin, is gebleken, nl. sommigen te blijven overtuigen van …..die onzin!

  • hankypanky zegt:

   Jawel, volkomen juist: Nederland kwam er achter hoe klein het eigenlijk is !
   Voorbij de dagen van weleer ! Het kon beslist niet meer als ‘mogendheid’ in de rijen der groten meedoen. Maar dat was ook tevens het resultaat van het streven der Grote Machten ! Ze hebben altijd al wel op de loer gelegen en vonden hun kans bij het uitbreken van W.O. 2 ! Het bleek al tijdens de Amerikaanse inzet in Nieuw-Guinea hoe belachelijk klein de Nederlandse militaire bijdrage zou blijken ! De ‘grootheid’ van Nederland in de wereld was eigenlijk Nederlands-Indie ! Nu dit was weggevallen door Japanse bezetting bleek er niet bijster veel over te blijven ! Vele vragen rijzen m.b.t. de Maleisie-barriere !!! En tóch waren de bijdragen van het Nederland voor de geallieerden van groot belang gebleken, men denke b.v. aan de inzet van de vloot t.b.v. geallieerde landingen in Buna (Australisch Nieuw-Guinea) waarover de Amerikanen zich zo zeer over konden verheugen! Het betekende het eerste geallieerde offensief in Zuidoost-Azie !!! Zonder deze Nederlandse bijdrage had het nooit zover kunnen komen !!! (De bakermat van de Amerikaanse 7th Fleet was het restandje Nederlands potentieel toen nog voorhanden) Zo zijn er meer van die dingen geweest waarin Nederlandse bijdrage van eminent belang werd geacht maar waarbij de roem altijd over ging op de ander ! Mede óók het ‘dwarsbomen’ van Nederlandse landingen en inzet in het voormalig Nederlands-Indie, door o.a. de Engelsen, vroegtijdig (!), heeft veelal tot nadeel geleid voor Nederland (en zijn onderdanen in de Oost) ! Dit was duidelijk een tactiek ten nadele van Nederland ! Ik hoop dat eerdaags, wanneer de boeken mogen worden geopend, door toekomstig onderzoekers eens uit de doeken mag worden gedaan, hoezeer Nederlands bijdrage ten voordele heeft kunnen strekken in de Pacific oorlog ! Tot voordele van de inwoonders van Ned.-Indie zeker niet !

   • RLMertens zegt:

    Dat staat nou in alle Indische delen 11-14 van dr.L. de Jong. De opkomst, de neergang van Nederlands Indië compleet met alle reacies.Van ‘links tot rechts’. Met bronvermeldingen etc. Daarnaast zijn er zovele boeken verschenen, vooral van de hoodrolspelers; Van min. Gerbrandy tot gg.Van Mook (vooral om zichzelf schoon te praten), van Jan Soldaat tot Jan met de Pet. Aan de lezer de conclusies. Derhalve is het voor mij klip en klaar, dat die poltieke leiders van toen,het beleid van toen, de hoofdschuldigen zijn van dit debâcle. De tragiek dat na een wereldoorlog in Indië wederom een oorlog werd begonnen en dat ten koste van ‘bersiap slachtoffers, poltionele slachtoffers’, waarvan het grootste deel BURGERS!! Indië verloren rampsoed geboren, was het voorwendsel. En wat het resultaat? Is rampspoed over ons heen gekomen? Politionele kabinet; oud.min.S.Mansholt, 14 jan.1995 in Dagblad van het Noorden; ‘We hebben in de jaren ’45- ’49 fout op fout gestapeld. Als we beter hadden geluisterd waren die jongens niet gestorven’. Directe erkenning met het aanbod tot samenwerking( zelfs voorgesteld in Indon.Manifest!) en voorstel! om in Unie verband, (nb.de wens van vele politici) had voor beide landen het beste resultaat opgeleverd!!
    note; dit laaste was nb. een ‘dringend verzoek’ geweest van de zgn progressieve groep; D.Koch, Van Thijn,Bep Vuyk,ds.Verkuyl,prof.Wertheim,J.de Kadt ea.Bativia 1946

   • Jan A. Somers zegt:

    Het unieverband is niet bij een voorstel gebleven! Het was voor Nederland de basis van alle onderhandelingen, vanaf de Hoge Veluwe tot op de agenda van de RTC, en de basis van de soevereiniteitsoverdracht. Een ‘samenwerkingsverband op basis van vrijwilligheid, en gelijkwaardigheid’. In Den Haag kwam een nieuw ministerie, Minuor, ministerie van uniezaken en overzeese rijjksdelen, in nauw overleg met het ministerie van buitenlandse zaken.

 35. hankypanky zegt:

  Jawel Heren Somers en Mertens, zo is dat bij mij ook begrepen geweest!
  Een Unieverband op basis van vrijwilligheid ! Met ten minste de mensen met rust laten en verder te laten leven in doen en laten ! We waren er – na al die jaren – verdorie werkelijk hard aan toe !
  Meneer Mertens: “Is er rampspoed gekomen” (?) Ja, dat is er !!! Voor Nederland weet ik het niet maar wel voor Indie !!!
  Nadat we dan hebben kunnen zien wat voor een puinhoopje Soekarno er van wist te maken, wisten we al dat onze ‘toekomst’ voor eens en voor altijd in duigen was gevallen ! Dan maar naar Nederland ? Nou ja ! Geef mijn portie maar aan Fikkie ! Vrienden van ons zijn naar Australie en Canada gegaan; heb ze nog eens bezocht in mijn goede jaren …… Ze moesten van voren aan beginnen en hebben eigenlijk veel moeten doen om de kop boven water te houden ! In Nederland werd je met de nek aangekeken en beschouwd als iets ‘wat ze niet kenden en niet graag wilden hebben’. Alle waarden en gebruiken bekend in Indie golden opeens niet meer, er heersten andere gebruiken en regels in Nederland. Veel is me door het hoofd gegaan !

  • Ronny Geenen zegt:

   Nadat we dan hebben kunnen zien wat voor een puinhoopje Soekarno er van wist te maken, wisten we al dat onze ‘toekomst’ voor eens en voor altijd in duigen was gevallen ! Dan maar naar Nederland ? Nou ja ! Geef mijn portie maar aan Fikkie ! Vrienden van ons zijn naar Australie en Canada gegaan; heb ze nog eens bezocht in mijn goede jaren …… Ze moesten van voren aan beginnen en hebben eigenlijk veel moeten doen om de kop boven water te houden ! In Nederland werd je met de nek aangekeken en beschouwd als iets ‘wat ze niet kenden en niet graag wilden hebben’. Alle waarden en gebruiken bekend in Indie golden opeens niet meer, er heersten andere gebruiken en regels in Nederland. Veel is me door het hoofd gegaan !

   Nu spreekt u mijn taal, echter de puinhoop begon bij Japan.
   Die goddelijke keizer had met zijn fikken van andere landen zoals Indie moeten afblijven.
   Oorlog is al niet goed te praten, maar de politiek er voor, tijdens en er na heeft zelfs nog meer slachtoffers gemaakt, zoals de ongeveer 300,000 Indischen.

   Ronny

   • hankypanky zegt:

    Japan is te vroeg komen opdagen om binnen te vallen in een land wat op de valreep stond naar hervormingen ! Het remde een ontwikkeling welke had kunnen leiden tot ongekende hoogtes. Onze ‘geallieerde bondgenoten’ voelden dit ook zo ! Vandaar dan ook al die “tegenprestaties” ! ‘Duping the Dutch’ was de titel van een Australisch geschreven boek, maar zo was het wél toendertijd !

   • Ronny Geenen zegt:

    Japan is te vroeg komen opdagen om binnen te vallen in een land wat op de valreep stond naar hervormingen !

    Wat is te vroeg. Niemand was er klaar voor om de jap tegen te houden zelfs niet de Jankies.
    Zelfs als het een paar jaar later was gebeurd. En voor de Indische mensen heeft het ook niets uitgemaakt. Wij vielen tussen wal en schip, om het zo maar te zeggen!

    Ronny

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Ronny, mate. Wij zitten hier “off topic” een hele wereld oorlog te herschrijven. Daar is Java Cafe voor bedoeld – see you there and over a beer!
    Ik hem al blij voor Henk dat Wilhelm Paul von Grumbkow van hier is opgerot, zodat ik niet meer hoef tegen te reageren en dat Henk nu “eindelijk” van zijn “rust” zou kunnen genieten.

   • Ronny Geenen zegt:

    Ronny, mate. Wij zitten hier “off topic” een hele wereld oorlog te herschrijven. Daar is Java Cafe voor bedoeld – see you there and over a beer!
    Ik hem al blij voor Henk dat Wilhelm Paul von Grumbkow van hier is opgerot, zodat ik niet meer hoef tegen te reageren en dat Henk nu “eindelijk” van zijn “rust” zou kunnen genieten.

    OK, the next one is on me, cheers.

    Ronny

  • RLMertens zegt:

   @ Hanky; Ramspoed voor Indië? Die bestond toen niet meer. Voor Indonesië? De ramspoed ‘tijdbommen’!, die Ned.daar achter liet; RMS, Westerling coup, Deelstaten,Irian!
   ‘Nation building’ werd dankzij Ned. enorm op de proef gesteld!
   @ Somers; Het unie voorstel had NA erkenning moet volgen ! Echter Ned.dramde maar door. Zelfs werd er bewust( uit frustatie?) een Nw.Guinea kwestie in het leven geroepen!
   De Papoea’s moesten naar zelfeschikking worden gebracht, door Ned.! Tot ellende van hen die daar wilden blijven. En uiteindelijk werd het weer Indonesisch.!
   Kortom; Nederland deed steeds iets, maar eindigde met niets!
   Over onzin gesproken!

   • hankypanky zegt:

    Meneer Mertens,

    hoe kunt U van ons ‘medewerking’ verlangen aan een team (Soekarno en Hatta) wat samenwerkte met ‘onze vijand’ Japan ? Alles best wel leuk en ook best wel eens een discussie waard, ……. maar weest u voor Uw zelve eens eerlijk ! De koningin Wilhelmina had alreeds ‘veranderingen’ toegezegd m.b.t. een toekomstig ‘verband van Staten’ en zo had het ook moeten worden !
    Soekarno was in onze ogen iemand met ‘verradelijke’ aspecten; hij heeft dan ook samengeheuld met de bezetter en dat ten koste van heel veel onschuldige inwoonders uit den archipel !!! Dat dit nooit moge worden vergeten !!! Met een dergelijk persoon doet men geen zaken !!! Men moge over van Mook en consorten denken wat men wil, echter hadden dezen – op grond van jarenlange ervaringen opgedaan in den Oost – ‘oog’ voor de realiteit en waren beslist méér betrouwbaar dan ‘schorremorie’ als Soekarno !
    Zelfs in de achterban van deze laatst genoemde persoon waren er behoorlijke twijfels aanwezig óf e.e.a. wel verstandig was om te zetten naar eigen hand ! Het is wel leuk af en toe eens idealistische beweeggronden de boventoon te laten voeren ….. maar de realistische waarheid van toen …. brengt U toch weer gauw op Uw voetstuk (tenminste hoop ik dat maar !)
    Er zijn door diverse personen van toen publicaties verschenen (o.a. van Helfrich, van Mook etc); duidelijk dat deze mensen een stem wilden behouden in het na-oorlogse !
    Hun visie op de dingen is dan ook gerecht en beslist betrouwbaar (gezien de ervaringen)
    en verdient beslist geen blaam van nakomende generaties ! Het moge duidelijk zijn waarom een Starkenborgh Stachouwer en een Ter poorten geen zin meer hadden aan een nieuw avontuur alhoewel zij achter de schermen nog wel hun woord deden !
    Natuurlijk zou het een ideale toestand zijn geweest wanneer beide partijen zich hadden kunnen enigen in en eigen staat Indonesia met een enorme hulp van de kant van Nederland……., maar gezien de toendertijd voorhanden zijnde situatie was dit geen optie !!! ik blijf er bij: Nederlands ingrijpen militair was een noodzakelijkheid (!!!) en beslist te verantwoorden !

   • van Beek zegt:

    Soekarno een verrader? Japan vijand van Indonesie? Nederland is de werkelijke vijand van Indonesie. Zij hebben Indonesie honderden jaren bezet. Japan werd als middel gebruikt door Soekarno om de merdeka te krijgen. De werkelijke bezetter van Indonesie was Nederland want zegt u nou zelf waar haalt Nederland het recht vandaan om zo maar een ander land te bezetten en vervolgens daar de baas gaan spelen? Moet u eens voorstellem dat ik uw huis binnen stap en al uw beztting inneem.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik vind het grappig steeds te lezen dat Nederland Indië bezet hield. Met een licht bewapende krijgsmacht van nog geen 40.000 man in een land dat zo groot is als heel Europa. Nederland, ongeveer een kwart van Java groot, had in vredestijd een krijgsmacht van ca. 100.000 man op de been, vrij zwaar bewapend. Kennelijk een heel opstandig land. Wat moeten in Indië die KNILlers met hun klewangs hard overal naar toe hebben gerend om overal die stoute inlanders de les te lezen. In 1940 kregen ze een paar (6?) pantserwagens. Daar reden ze op parades heel Indië mee door om overal te laten zien waar de belastingcenten voor waren gebruikt.

   • Ed Vos zegt:

    hankypanky zegt:
    21 juli 2013 om 2:28 pm-

    HP u verwijst hier naar de 7 decemberrede uit 1942 die 6 jaar te laat kwam (waarom?) nadat de Nederlandse regering eindelijk inzag hoe de vlag erbij hing. Die decemberrede werd door Wilhelmina voorgelezen in London en niet in Batavia . Indie was voor Wilhelmina waarschijnlijk te heet.
    Vrijwel niemand – althans de nationalisten niet – die het hebben gehoord.
    Ik ken de situatie toen niet, u zult het beter weten, maar de Jap was daar waarschijnlijk ook debet aan.

    Het Nederlands militair optreden, laten we maar zeggen de Nederlandse militaire aanwezigheid na WOOII in de archipel was noodzakelijk, volgens u
    Aangezien het land zich op 17 augustus 1945 reeds onafhankelijk had verklaard was elke Nederlander met een aardappelschilmes al een agressor. Dat begrijpt u zelf toch ook wel.

    Neen natuurlijk, want u bent een wong Londo met goede bedoelingen. Door goede bedoelingen gaan wel meer dingen stuk; maar zoiets begrijpt u niet.

    De kreet”Mederdeka atau Mati”, had de Nederlandse regering toen al serieus moeten nemen.

    Een reis boeken naar uw geliefd Indie kunt u niet, en ik begrijp dat dit bij u hevige emoties opwekt.

 36. hankypanky zegt:

  Meneer Mertens,

  alles goed en wel maar als men van nabij heeft kunnen beschouwen hoezeer van Indonesische kant ‘de boel in de misére’ werd geholpen, dingen, welke tientallen van jaren hebben moeten rijpen, naar de donder werden geholpen door Indonesisch onbenul en nietswetendheid……. dan excusé moi !!! Dit zijn eigenlijk die ervaringen geweest welke de aanzet hebben gegeven het land te verlaten. Velen zijn dan ook – wijselijk – vroegtijdig gegaan ! Anderen met nog een restje hoop hebben nog gewacht maar zijn dan door de ‘gastvrije’ regering Soekarno ‘uitgenodigd’ het land toch z.s.m. te verlaten ! Nou tabeh dan, ik groet U mijn geliefd Indisch land.

  • RLMertensor zegt:

   …. tientallen van jaren moeten rijpen, naar de donder etc……,-waarvan de opbrengsten eigenlijk aan Ned.toekwamen, zoals al eeuwen is geschied, en ik, toean Hanky, daar ontzettend van genoten had, een best leven had, mijn geliefd Indisch land!. -Zoals ooit een ‘koloniaal’ het verwoordde; ‘Indië is een prachtig land, mooie sawahs, lekker eten………alleen jammer dat het bewoond wordt door ‘sommige inlanders’. Vooral die nationalisten!

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Nou meneer Hanky Panky, nee natuurlijk hebt u die naam niet van de ‘peloppers’ gekregen, ik moet eerlijk zeggen, dat ik u met uw bijdragen aan dit topic beter heb leren kennen, en ook iets meer van uw beweegreden ken.

   Ik moet eigenlijk blij zijn dat u op 13 juli concludeerde @ hankypanky zegt: 13 juli 2013 om 2:05 pm Eerlijk gezegd ben ik het intussen meer dan beu, …… dat de indruk wordt versterkt, dat ‘Indo’s’ het alleenrecht hebben om te mogen reageren/spreken m.b.t. het vroegere Ned.-Indie !@

   -U bent zelfs bereid om op enkele uitgedeelde prikjes (De Jong/Van Doorn) van dhr Mertens in te gaan en er ontstaat zowaar een discussie, waardoor ik uw standpunt beter leer kennen.

   Meer nog dan dat ik uw zienswijze respecteer, heb ik er ook wel begrip voor. Sterker nog, ten dele hebt u helemaal geen ongelijk. Een medaille heeft per slot van rekening twee zijden. Dat impliceert dat dhr. Mertens ten dele ongelijk heeft.

   Okay, in the end the winner takes it all. Maar dat wil niet zeggen dat je niet met wederzijds respect met elkaar in gesprek kunt blijven, als je … als je maar niet gelijkhebberig wilt zijn. Je kunt samen altijd nog overeenkomen ‘to agree to disagree’.

   Gelukkig is bijvoorbeeld een man als Henk Anthonijsz voor zichzelf en de dierbaren om hem heen verder gegaan met zijn leven. Dat hij dan toch nog met zijn verleden op 85-jarige leeftijd ‘eindelijk rust’ vindt, daar moet je eigenlijk niet meer over willen bakkeleien maar dien mens dat juist ‘gunnen’. Zoals u dat zelf ook op @hankypanky zegt: 16 juli 2013 om 7:58 pm@ hebt verwoord.

   Ja, je kunt een zaak, een kwestie niet alleen van één kant bekijken, maar zelfs van meer dan twee. Maar voorlopig is twee genoeg. Neem nu de persoon van Soekarno. Is-tie nu wel of niet een collaborateur. Eigenlijk vandaag de dag een non-discussie. Dhr. Mertens heeft daar een duidelijk mening over: ‘Ja! So what?’ Inderdaad, je moet namelijk verder.

   Zeker, Nederland zou Nederlands-Indië nooit hebben kunnen houden***. Vraag is ‘hebben de Japanners dat proces verstoord atau versneld’. En als de Indonesiërs er nog niet klaar voor waren -wie bepaalt dat eigenlijk?- op wiens conto kan dat dan worden geschreven? Maar ‘what if’ telt en geldt niet.

   Dit neemt niet weg meneer Hanky Panky dat ik blij ben dat er wat licht op uw kant van de medaille is gevallen. Nog niet zoveel dat de chocolade op de pennywafels er van is gaan smelten, ze smaken me de laatste tijd toch beter; hebben nu als het ware a more tasty bite.;)

   Jaja, ’t Is weliswaar zwaar off topic allemaal, meneer Somers vermoedt dat na de vakantie van de webmaster het e.e.a. zal worden opgeschoond, maar als medelezer vond ik het tot nu toe boeiend om de discussie met name tussen u en dhr Mertens te volgen.

   *** Oh, East is East, and West is West, and never the two shall meet,
   Till Earth and Sky stand presently at God’s great Judgment Seat;
   But there is neither East nor West, Border, nor Breed, nor Birth,
   When two strong men stand face to face, tho’ they come from the ends of the earth.

   Overigens is de ‘on topic’ bijdrage van dhr Mertens van @RLMertens zegt: 3 juli 2013 om 10:16 pm@ voor menigeen ook een hele leerzame.

   e.m.

 37. IK wordt het wel erg zat al die berichten met bekvechten!!! Kan Bert of iemand anders het zeil hijzen en een andere koers gaan varen en wat interessante artikelen gaan schrijven i.p.v. elkaar de hele tijd uitschelden en ik weet dit beter en jij weet er niets van – adoe zeg ik heb daar genoeg van !!!!

  Gerard Lemmens

  • Ronny Geenen zegt:

   IK wordt het wel erg zat al die berichten met bekvechten!!! Kan Bert of iemand anders het zeil hijzen en een andere koers gaan varen en wat interessante artikelen gaan schrijven i.p.v. elkaar de hele tijd uitschelden en ik weet dit beter en jij weet er niets van – adoe zeg ik heb daar genoeg van !!!!

   Gerard Lemmens

   Ik geloof dat Bert hier democratie toepast.

   Ronny Geenen

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik dacht dat Bert heerlijk met zijn vakantie bezig is. Laat die lui maar bekvechten, als ik straks weer thuis ben gaat de bezem erdoor. En niemand die dat erg vindt.

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Bent u diezelfde meneer die met een Japanse air uit WOII op 8 juli 2013 om 12:34 pm tegen de schrijver Henk Anthonijsz van dit artikel ‘Eindelijk rust’ durfde te zeggen [CITAAT]@Ik veracht die mensen die voor een goedkoop vakantiereisje zo vlug even overgehaald worden !!![EINDE citaat]@

   ‘Verachten’ betekent in hoge mate minachten. Net zoals de Japanners dat in WOII deden. En wilt nu op z’n Japans WOII -heel egocentrisch- anderen weerhouden ook een mening te hebben?

   Shame on you!

   e.m.

 38. Mijnheer van Beek,

  Indonesie zou Indonesie niet zijn zonder de rampzalige historie der Nederlanders want voordien bestond Ned. Indie uit vele kleine sultanaten en wat is U mening dan over die Sultans die de Javanen en Sumatranen en Borenoers enz. bestuurden ?? Trouwens hoe gedroeg Soekarno en Suharto zich dan jegens hun eigen volk ? Koruptie heeft U dan helemaal vergeten van Soerkarno, waar Pramoejha Ananta Toer zo mooi over geschreven heeft en daarom de gevangenis in werd geschopt??

  Indonesie zou een van de rijkste lander ter wereld kunnen zijn en nog is er meer armoe bij de meeste bevolking dan rijkdom, waarom ??

 39. hankypanky zegt:

  Meneer van Beek,

  Uw “De werkelijke bezetter van Indonesie was Nederland want zegt u nou zelf waar haalt Nederland het recht vandaan om zo maar een ander land te bezetten en vervolgens daar de baas gaan spelen? Moet u eens voorstellen dat ik uw huis binnen stap en al uw bezitting inneem.”

  Dank voor Uw reactie maar wanneer ik Uw ruimtelijke horizon wat mag verwijden: Nederland heeft de archipel niet in bezit genomen; het is er honderden van jaren verbleven op grond van verdragen gesloten met inlandse potentaten, …. (die hebben dan ook enorm ervan kunnen profiteren dat er überhaupt Nederlanders in de buurt waren !!!) dit was een historisch groeiproces !!!
  Er is dus niet zomaar een ander land in bezit genomen !!! De Nederlanders zijn ‘uitgenodigd’ geweest zich te vestigen in de archipel !!!
  Uw stelling van ‘mijn huis opeens binnenstappen en al mijn bezittingen meenemen’ is echter een geheel andere daad, nl. mijn persoonlijke rechten misachten, U begaat immers dan huisvredebreuk én tevens roof ! Dit is niet wat de Nederlanders hebben gedaan in Indie, zij hebben immers geholpen aan de opbouw van een staat in Azie welke zijn weerga niet kende en waar alle anderen jalours op konden zijn. Vooral diegenen welke daar generatie op generatie hebben verbleven waren mede óók landskinderen en hadden als geboortegrond Indie !
  U zou op die manier evenzogoed kunnen beweren dat Arabieren, Chinezen, Japanners en andere
  ‘vreemde’ bezoekers geen rechten kunnen laten gelden op hun geboortegrond.
  Verder zou U als gemengdbloedige ook geen honderd procent aanspraak kunnen maken op het Nederlandse staatsburgerschap want het Indisch bloed hoort niet oorspronkelijk thuis in Noordwest-Europa? U begrijpt hopelijk dat Uw manier van denken niet kan opgaan (zij het slechts in rook)! Vraag: Bent U misschien lid van het Simplistisch Verbond ?

  • Ed Vos zegt:

   hankypanky zegt:
   21 juli 2013 om 5:27 pm

   Verder zou U als gemengdbloedige ook geen honderd procent aanspraak kunnen maken op het Nederlandse staatsburgerschap want het Indisch bloed hoort niet oorspronkelijk thuis in Noordwest-Europa—

   Een interessant stelling HP. Interessant., waarvan Akte!

   • hankypanky zegt:

    Neen, niet – alweer – uit zijn context (verband) halen meneer Vos ! Het mag misschien wel een kolfje naar Uw hand zijn ….. maar is het beslist niet
    …….” want het Indisch bloed hoort niet oorspronkelijk thuis in Noordwest-Europa?”
    (Er staat achter de zin dan ook duidelijk een vraagteken !!)
    Dank voor Uw aandacht.
    PS. Die vent dicht me van alles aan: Fascist, Onderdrukker, Koloniale “diehard”, Jehovah Getuige, waarschijnlijk nu weer rascist ?!

   • Ed Vos zegt:

    HP. U zegt het. Wij noteren.
    OK. Op naar de kermis. De Tilburgse.
    Een prettige voortzetting van uw avond.

   • Ed Vos zegt:

    p.s.

    Laat dit een les voor u zijn HP, dat het werken met een overdaad aan punten, komma’s, vraagtekens, uitroeptekens e.d. wel veel verwarring schept bij Inlanders bij het lezen van een tekst. Zo werden wel meer teksten en verdragen poly-interpretabel. Is het kwaad geschiedt, dan heeft u veel uit te leggen.

   • Ronny Geenen zegt:

    Verder zou U als gemengdbloedige ook geen honderd procent aanspraak kunnen maken op het Nederlandse staatsburgerschap want het Indisch bloed hoort niet oorspronkelijk thuis in Noordwest-Europa—

    Een interessant stelling HP. Interessant., waarvan Akte!

    Dan zal de helft van de mensen in Europa er niet horen, veronderstel ik.

    Ronny

  • Surya Atmadja zegt:

   Meneer Hanky Panky.
   Als je de aanwezigheid van de Nedelanders vanaf Compagnie van Verre , de voorgangster van V.O.C bestudeert had men vanaf het begin een carte blanche gekregen door de mandaat van de Staten Generaal om handel te bedrijven( monopolie) met tractaet (verdrag) ofte geweld .
   Het begon in de Molukken.
   De praktijken gingen door tot de ontbinding(bankrut) van VOC in 1799, voortgezet met de pacifivatie van Achin(Atjeh) ,de Puputan oorlog op Bali en de rampokken van Lombok.

   Ik constateer gewoon de feiten zoals het vermeld werden in diverse Nederlandse bronnen.
   Ook de Agressie Oorlog I en II ( eufemistisch genoemd als politionele acties ) , en andere oorlogsmisda , pardon ik bedoelde natuurlijk excessen .

   En toch hou ik nog steeds van Nederland en de Nederlanders .

   Salam .
   Van een zoon van een pelopor( voorloper) .
   Mijn vader en zijn oudere broers en jongere broers en zusters en ook van mijn moederszijde behoren min of meer tot die groep voorlopers .

   • hankypanky zegt:

    Meneer Atmadja,

    zoals gewoonlijk praat U weer – we kennen het alreeds – in Uw eigen straatje !
    Wat moet een zin hier doen als “En toch hou ik nog steeds van Nederland en de Nederlanders” ?
    Wilt U op die manier Uw gevoel voor humor kenbaar maken ?
    Neen, bedankt voor het geintje maar ik ben verder niet geinteresseerd !!
    Salaam aleikum, neem hem in de hand en bekijk ‘em !

   • Jan A. Somers zegt:

    De Compagnie van Verre had geen mandaat van de Staten-Generaal om handel te drijven en geweld te bedrijven. Dat konden de S.G niet eens voor een private onderneming. Van Prins Maurits kregen zij patenten mee, een plechtige verklaring dat de houder ervan komt en gaat in vrede, en slechts vriendschap en handelsrelaties zoekt. Houtman kreeg ook commissiebrieven van Prins Maurits mee. Hierin werd hij gelast de wapens slechts ter verdediging te gebruiken, alleen op die plaatsen te handelen waar de Portugezen geen vestiging hadden, en in vrede en vrienschap zijn voordeel te doen. Op 1 juli 1596 werd in Bantam van de Mangkoe boemi, namens de pas geboren vorst Pangeran Ratoe een toezegging van eeuwige vriendschap en vrijheid van handel verkregen. In een volgend verdag werd militaire bijstand overeen gekomen. Van deze verdragen heb ik uittreksels in mijn dissertatie opgenomen. De verdragen zelf zijn in het Corpus Diplomaticum (KB) te vinden.
    Dat ‘ofte geweld’ moet wel in de juiste context worden genoemd. Voor de handel was het stichten van de VOC niet direct nodig. Het ging rond 1600 niet zo goed met de 80jarige oorlog, een vereniging (de VOC) van alle handelscompagnieën op Azië was ‘tot meer afbreuk van den vijand’. Dat geweld is niet in het octrooi te vinden, dat zouden de handelaren niet hebben gepikt, sterker nog, vóór het twaalfjarig bestand waren er al ideeën over het beëindigen van de VOC. Er werd teveel verlies geleden. Pas met het oog op de onderhandelingen met Spanje, rond 1607, moesten zoveel mogelijk Portugese bezittingen worden veroverd: “(…) omme alzo den Portugezen alle gelegentheyt te benemen sich met deselve te alieren (…)” . Zowel verdragen met de vorsten als geweld tegen de Portugezen.

 40. glemmens1940 zegt:

  HanyPanky,

  Hoe kunt U zoiets rassitisch neerschrijven zoals dit:
  Verder zou U als gemengdbloedige ook geen honderd procent aanspraak kunnen maken op het Nederlandse staatsburgerschap want het Indisch bloed hoort niet oorspronkelijk thuis in Noordwest-Europa—

  Dat is gewoon waanzin ook nog want de helft van de Nederlandse adel en patriciaat om de lager rangen niet uit te sluiten hebben wat Indies bloed ! Daarbij kan ik danook nog toevoegen dat ik – in Ned. Indie geboren – het betreur dat mijn beide ouders totoks waren waardoor ik helaas geen Indies bloed in mijn aderen heb! Mensen met wat Indies bloed zijn toch veel mooiere mensen dan die met 100% Nederlands of Europees bloed ??

  Als U dan om U heen kijkt en de beroemde Winston Churchill neemt die had goddomme zelfs Amerikaans Indianen bloed – zou U dat dan wel goedkeuren om thuis te horen in Europa ???
  En de nieuwe Koningin van Nederland heeft notabenen Argentijns bloed – is dat dan beter dan Indies ???

  Neen Hanky Panky nu gaat U echt te ver met Uw rassitische opmerkingen !!!

  • hankypanky zegt:

   Meneer Glemmens,

   niet dom doen maar goed lezen wat ik heb neergeschreven !!!

   Ik heb in het geheel geen enkele ‘rassistische’ uitspraak gedaan, maar als U dat per sé er uit wilt lezen …. ? Gaat Uw gang !

   Overigens, …. dit past alles wel weer precies in het straatje van de heer Ed Vos
   (wil die man mij van alles aandichten) IK PROTESTEER !!!

   U heeft een verbindtenis met voorgaand persoon ?

 41. Eppeson Marawasin zegt:

  Ah, ik zie dat de discussie verder is gegaan maar wel de verkeerde kant op. Terwijl ik zat te zweten en te zwoegen en te typen, in de hoop dat meneer Hanky Panky niet al te geëmotioneerd op de reactie van Mas Van Beek in zou gaan.

  In de thans lopende discussie echter ben ik van mening dat meneer Hanky Panky geen racistische bijbedoelingen met zijn vergelijking op het oog had. Dat hij helaas een verkeerde gebruikt, blijkt wel uit de reacties. Ik begrijp wel wat hij probeert te zeggen en te verduidelijken. Meneer Vos brengt het nog het beste onder woorden @Ed Vos zegt: 21 juli 2013 om 6:56 pm /…/ Is het kwaad geschiedt, dan heeft u veel uit te leggen.@

  e.m.

  • hankypanky zegt:

   meneer Eppeson Marawasin,

   Uw “Dat hij helaas een verkeerde gebruikt, blijkt wel uit de reacties” zie ik mede niet van toepassing op hetgeen ik als tegenargument naar voren heb gebracht m.b.t. de uitspraken van de heer van Beek (waarbij ik deze zelf als ‘belachelijkheid’ heb te kennen gegeven !) U geeft echter wel blijk van begrip door het op een juiste wijze te zien waarvoor mijn dank !

   Mijn zinssnede betrof uitsluitend de belachelijk te noemen vergelijking van de heer van Beek en was bovendien v.v. een vraagteken, waarbij naar goed gebruik van het Nederlands (de lezer diene hierbij zijn verstand te gebruiken !) mijn neergeschreven zin is te interpreteren als ‘contra-argument’ en niet als ‘factum’
   Dat er dan direct ‘schreeuwers’ aan de kant staan is verder niet mijn probleem (ook al wil de heer Vos er een probleem van maken, hopende op gelegenheid mij aan de paal te kunnen slaan).
   Alleen al zijn uitingen als: “Een prettige voortzetting van uw avond” en “Laat dit een les voor u zijn HP. Is het kwaad geschiedt, dan heeft u veel uit te leggen” moeten worden gezien als een misselijke onsportieve manier mede-forumleden van blaam te willen voorzien !
   Ik heb moeten ervaren dat in dit forum meerdere malen is getracht door de heer E. Vos
   mij te voorzien van bepaalde ‘onnodige’ predicaten waar ik echter goed bij kan leven !
   Ik speel dat spelletje echter niet mee !
   Het doet mij verder niks deze man met al zijn gezwets zonder inhoudelijkheden !
   Jammer dat zoiets te lezen valt op het topic van Henk Anthonijsz !

   • Ed Vos zegt:

    De titel van dit topic luidt: “Eindelijk rust”. Rust, die zoals weer blijkt bij u ver te zoeken is. Het ware beter dat u in navolging van dhr. Anthonijsz eens een bezoek aflegde in uw geliefde indie, om te komen tot uw welverdiende innerlijke rust.
    Overigens heb ik van u op dit forum nog nimmer iets kunnen noteren over uw lotgevallen in uw geliefd Indie

    U schreef dat de Nederlanders werden uitgenodigd om zich in de archipel te vestigen. Om daar vervolgens de baas te spelen. Maar dit vindt u zo’n vanzelfsprekendheid dat u dit niet eens in de gaten heeft. Wat restte schorriemorrie als Soekarno – dit was uw kwalificatie – dan te doen?

    Blijkbaar hebben de goedbedoelde argumenten om tot een goed vergelijk te komen weinig indruk gemaakt op Soekarno c.s.. Tussen diplomaten en onderhandelaars moet er ook zoiets bestaan als chemie, en die ontbrak toen ten enenmale. Zelfs de Amerikanen vonden de Indonesische diplomaten veel sympathieker en geestelijk superieur aan de Hollanders die zij maar arrogant vonden.

    Arrogantie HP, dat is ook weer wat u hier overduidelijk tentoonspreidt. U kunt nu verder discussieren over waar het nu precies mis ging, en welke goede bedoelingen u voor die Inlanders in petto had. U kunt verder kakelen als een kip die een ei wil leggen.
    Feit is: Indie ziet u nooit meer terug. Maar wat mij betreft: ik Indonesie wel.
    .

   • Surya Atmadja zegt:

    hankypanky zegt:
    21 juli 2013 om 11:33 pm
    Wat moet een zin hier doen als “En toch hou ik nog steeds van Nederland en de Nederlanders” ?
    Wilt U op die manier Uw gevoel voor humor kenbaar maken ?
    ——————————————————————–
    Het is geen humor maar serieus bedoeld .
    Als Indonesier en toevallig afkomstig uit min of meer een nationalistische nest (mijn ouders familie) kijk ik niet naar het verleden.
    Ik kijk naar heden en toekomst.
    Wel probeer ik mythes / Indianenverhalen van “koloniale” (?) Nederlanders door te prikken.
    Mensen die nog denken in de koloniale sfeer ?? , en superieur voelen (??) t.o.v de “gemengbloedigen”of inheemsen ( Inlanders) .
    Die hun eigen (deel)geschiedenis met Nederlands Oost Indie niet echt weten .
    Mensen die nog steeds geloven in de oude droom zoals het geschreven werd in de 2 boeken van Mr W.H van Helsdingen “Daar werd wat groots verricht , Hecht verbonden in lief en leed “.
    Dat de Nederlanders uitgenodigd en zeer welkom waren vind ik ook vreemd.
    Zeker als ik de aanwezigheid van af Bantam bekijk . dat Cornelis de Houtman verjaagd werd , en de vlucht van VOC uit Bantam naar Jayakerta-( de toekomstige Batavia ) tot de onafhankelijksheid oorlog tussen 1945 t/m 1949 .
    Dat waren geen vreedzame gebeurtenissen , toch ?

    En toch woon en leef ik met en tussen de Nederlanders .
    Zoals de andere bijna 16.000 Indonesiers die werken en leven in Nederland.

    PS : excuus aan Henk , ik gun hem zijn rust van harte.
    Zoals er vele Indische vrienden en kennissen die ondanks slechte persoonlijke ervaringen( zoals bersiaptijd) het aangedurfd hebben om terug te gaan naar “hun” oude Indie . Eerst uit nieuwsgierigheid , en later nog een paar keren omdat het hun goed bevallen zijn .
    En de meesten hebben baat bij .

   • Ronny Geenen zegt:

    En toch woon en leef ik met en tussen de Nederlanders .
    Zoals de andere bijna 16.000 Indonesiers die werken en leven in Nederland.

    Interessant en tot nu toe niet geweten. Ik kan mij indenken door huwelijk met indo en/of Nederlandse. Ik kan ook denken aan studie, zakelijk en zeer waarschijnlijk het christelijk geloof.
    Of zijn het merendeel Indonesiërs van Chinese afkomst?

    Ronny Geenen

 42. hankypanky zegt:

  Man, man ,man ….. alsof ik een ei wil leggen ?! Belachelijk !

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Dag meneer Hanky Panky, nu kan ik u even niet volgen. Pak Vos, kan ik meestal wel betrappen op feiten, argumenten en inhoudelijkheid als hij geïnteresseerd op topics reageert. Ook diens reactie van @Ed Vos zegt: 21 juli 2013 om 10:05 pm@ is niet echt inhoudsloos en vrij van feiten te noemen.@ Nu hoeft u niet per se daarop terug te reageren, maar als u dan slechts volstaat met @ hankypanky zegt: 21 juli 2013 om 10:25 pm Man, man ,man ….. alsof ik een ei wil leggen ?! Belachelijk !@ dan biedt dat ook niet echt een houvast om verder met elkaar van gedachten te blijven wisselen.

   Het moet mij even van het hart, dat ik mij niet aan de indruk kan onttrekken dat iedere reactie atau bijdrage van Pak Vos op u dezelfde uitwerking heeft als een rode lap op een stier. Nu schrijft u gelukkig @ hankypanky zegt: 21 juli 2013 om 9:14 pm /…/ Het doet mij verder niks deze man met al zijn gezwets zonder inhoudelijkheden !@

   Prima! Houden zo dat laatste, zo zou ik u willen adviseren en ga verder met het vertellen van uw eigen verhaal; zoals ú de zaken ziet en hebt ervaren. Eigenlijk in de lijn zoals u hebt aangekondigd @ hankypanky zegt: 13 juli 2013 om 2:05 pm /…/Veel mensen van Nederlandse komaf (jawel: Totoks !!!) hebben zich met hart en ziel eraan gewijdt ook hún Indonesia te creeren ten voordele van een ieder ! Dat dit laatste zich hier op dit forum telkenmale weer wordt getracht in den doofpot te stoppen door bepaalde sujetten, ….. vindt ik meer dan schandalig en bovendien een minuspunt voor “Javapost” !@ Wat JavaPost er in deze context mee te maken heeft ontgaat mij enigszins. Maar goed.

   Vertel uw verhaal meneer Hanky Panky. Het facultatief op die of gene reageren zet ook niet echt zoden aan de dijk. Daarom:

   Noteer de feiten, leg uw ervaringen vast. Begin niet meteen met veroordelende conclusies, maar begin bij het begin. Wat is uw eiland – waar ligt uw geboortestreek? Wat waren mooie tijden – welke de slechte? Hoe was het leven – school – opleiding – leermeesters? Wat weet u nog van de natuur? Hoe zou het er nu uitzien? De Japanse bezetting – welke dierbaren waren in het geding? 15 augustus 1945 – what happened next? De proclamatie! De Bersiap-periode – Familieleden? De politionele acties – dode maten? Waarom is het allemaal anders gelopen? Waar is het in uw ogen fout gegaan? Wie waren de beslissingsnemers? 29 december 1949 – Ineens zijn de rollen omgedraaid – kon iedereen daar mee omgaan? Is er sprake van (blijvende) wrok of ook van vergeven en vergeten? Welke inspanningen zijn er gepleegd voor de verdere opbouw van de nieuwe natie? En zo meer dan …

   Vertel uw verhaal meneer Hanky Panky. En als dat in gedeeltes gaat, trekt u zich dan vooral niets aan van de reacties van heren zoals daar zijn E.M., Suraya Atmadja, Vos, Van Beek, Lemmens en Mertens. Als zij zich daartoe geroepen zouden voelen.

   U vertelt uw verhaal. U trekt zich niets aan van reacties. U bepaalt! Volle bak, zoals u het ziet en hebt ervaren. Dan hoeft er daarna ook niet meer gediscussieerd te worden.
   A L !

   e.m.

   • hankypanky zegt:

    Beste Eppeson Marawasin,

    U heeft hierin volkomen gelijk met hetgeen U schrijft !
    Met dank !

   • Eppeson Marawasin zegt:

    Nee nee … meneer Hanky Panky ik verdien geen dank, het gaat om Uw verhaal. Dus als eerste niet meer willen reageren op @Surya Atmadja zegt: 22 juli 2013 om 10:32 am@ en op @ Surya Atmadja zegt: 22 juli 2013 om 2:08 pm@ Gewoon laten lopen. Ook al jeuken uw handen. Onthoudt u van commentaar. Het gaat nog steeds om Uw verhaal, zoals u het ziet en hebt ervaren.

    Het hele verhaal!

    e.m.

 43. Surya Atmadja zegt:

  Jan A. Somers zegt:
  22 juli 2013 om 11:49 am
  Dat ‘ofte geweld’ moet wel in de juiste context worden genoemd.
  ———————————————————————————————————————-
  Ik bekijk ook in de toenmalige context.
  Hoe een groep handelaren uit Amsterdam gingen “fuseren” met handelaren uit Zeeland ( eigenlijk hun directe concurrenten zelfs “vijanden”) om de 4 schepen te sturen op zoek naar de Molukken.
  Toen ze voor het eerst in Bantam aanmeren waren de Portugezen al decenia’s lang aanwezig in de regio.Dat er (tijdelijke) verdragen werden gesloten was ook een feit waarbij partijen vaak met dubbele agenda’s werken .

  Het was ook een feit dat Cornelis de Houtman van CvV werd verjaagd uit de Bantamse Hof wegens “liederlijke”gedrag .
  In tegenstelling met bijvoorbeeld Matelief.
  VOC nam een paar jaar later de plaats in van de CvV want de wilde vaart en onderlinge concurrenties waren niet goed voor de handel.
  Men kreeg daarna een octrooi om te kunnen handelen .
  Aangezien de VOC verantwoording moest afleggen bij de Staten Generaal was VOC in mijn ogen geen gewone handelsvereniging met aandeelhouders maar een soort “Staatsbedrijf” .
  Door de botheid , dronkenschappen en andere liederlijke gedragingen ( werd ook geconstateerd door de Engelsen ) moest JPC uitwijken naar Jayakerta .
  Hoe het verder ging met de vestiging van de versterkte kantoren , en de daarop volgende conflicten met de plaatselijke heerser van Jayakerta staat ook duidelijk beschreven in diverse Nederlandse bronnen.
  De onbetrouwbaarheid van de VOC was van af het begin al een factor geweest, zie de verstuurde brief van Pangeran Ranggamanggala .
  Zie ook de uitgelokte oorlog met Achin in 1873 (?) , en andere bemoeienissen in de plaatselijke politieke gebeurtenissen , tot Linggardjati overeenkomst, Agressie Oorlog I en II etc.
  Zelfs bij de RTC probeerde Nederland alsnog een vette buit uit de vechtscheiding er uit te halen.

  De lot van de Indische Nederlanders zullen we gemakshalve buiten de discussie houden.
  Ook van de Zuid Molukkers (Ambonezen) die voor Nederland hadden gevochten.

  Dus dat is mijn reactie op de posting van de Totok (volgens hem zelf) Meneer H.P .
  Die beweerde doodleuk dat de Nederlanders daar min of meer uitgenodigd werden om vele goede zaken voor de Inlanders te brengen.

  .

  • hankypanky zegt:

   Nog even een ‘vluggertje’: Ik heb zelf gedurende de jaren vijftig in Indonesia mogen beleven en meemaken …… wat voor een troep jullie er van hebben gemaakt en hoe jullie goede zaken en totstandkomingen hebben weten kapot te maken door eenvoudigweg domme, idiote onbenulligheid en nietswetendheid, zodat er geen enkele basis kon ontstaan tot een vernunftige dialoog te komen ! Datgeen wat wij gedurende lange jaren samen met jullie ouders hebben weten op te bouwen werd op meest domme wijze, van vandaag op morgen tenietgedaan, ziehier jullie Indonesia: Elitaire kringen zuigen de normale bevolking verder uit, de bevolking leidt armoede,politiestaat, geen vrijheid van denken, corruptie op alle niveau’s etc. (ik wil nog niet eens verder uitdiepen en het vermoorden van vele onschuldige Indonesische levens (anti-merdeka) verder vermelden)
   Onder het oude Indische bewind was dit eigenlijk anders bepaald !
   De Nederlandsch-Indische regering heeft het land zeer correct bestuurd, het land en bevolking zijn eigen wetten (adat) laten naleven en zorg gedragen voor het wel en leed der bevolking; dit nu teniet te willen praten grenst aan blaam en laat veelal de nederige gluiperige motieven zien van degene welke zich hiertoe laat overhalen !
   Met name ook de daden der Totoks te willen discrediteren naderhand is eenvoudigweg smerig te noemen !
   De economische opwaartse trend begin jaren veertig kregen een harde strop te verduren gedurende de Japanse inval maar beslist mede door jullie ‘Merdeka’ !
   iets wat niet van jullie zelf kwam (ook al wordt dit zo vaak naar voren gebracht) maar veeleer door Japans gestook is tot stand gekomen (het moest dan ook per slot van rekening naderhand zijn Toyota’s en Daihatsu’s verder kunnen verkopen in een Aziatisch land vrij van blanken! Voor jullie ouders dienende binnen het KNIL en zeker die welke hebben voortgestreden undercover danwel paramilitair, heb ik beslist meer respect dan voor jullie zelve ! Nakomertjes en nietswetenden ! Het enigste wat jullie kunnen is datgene wat recht is …. krom te praten ! Verder is er helemaal niets wat jullie tot roem zoudt kunnen eren ! Zie toch verder maar jullie commentaar ! Belachelijk !

   • Ed Vos zegt:

    Dit was uw verhaal HP? Met een flinke trap na.

    Geschiedenis heeft altijd meerdere kanten HP. Het is belangrijk wie het schrijft en uit welk oogpunt en ideologie. Willem van Oranje is een Nederlandse volksheld, maar volgens de Spaanse koning een verraderlijke opstandeling. Het is maar hoe je het bekijkt.

    U lijdt aan het de white man’s burden syndroom. Wij Hollanders zijn toch wel geweldig. Zetten ons overal onbaatzuchtig in voor onze medemens, de dierenwereld etc. En we krijgen alleen stank voor dank. Er zijn gewoon te veel domme mensen op deze planeet die niet willen begrijpen dat we het beste met de wereld voor hebben. Gelukkig zijn er mensen die deze geweldige deugden van het Nederlandse volk constant het internet uploaden zodat niemand ze ooit vergeet. HP, je bent de enige, echte ambassadeur van Nederland. Als iemand een lintje verdient dan ben jij het wel. Ik draag je dan ook meteen voor bij het oranje comite.

   • Meneer Hanky Panky,

    Wie zijn toch die “jullie” , die in de vijftigerjaren Indonesië ‘verpest’ zou hebben ?
    Ed Vos was een kind, en ging ergens in die jaren naar Nederland.
    Hoe kan hij nou schuldig zijn aan iets ?

   • Surya Atmadja zegt:

    Meningen kan iedereen hebben.
    Soms kan het met feiten bewezen worden. Vaak ook niet.
    Ik ga voor feiten , men kan de Bruto National Product, Inkomen per inwoner vergelijken.
    Ten tijde van voor de Merdeka en na de Merdeka tijd.

    De cijfers kan met zo vinden in diverse Nederlandse bronnen , zoals Regerings Almanak of de cijfers van de Ned.Indische CBS .
    Hoe werd toen de kennis verdeeld, de macht , inkomensverdeling etc ?
    Hebben de Inlanders dezelfde rechten zoals de Totoks , dezelfde beloning ? .
    Uiteraard Inlanders met dezelfde opleidingsniveau’s .

   • Ronny Geenen zegt:

    Dan was a single guy living at home with his father and working in the family business. When he found out he was going to inherit a fortune when his ill father died, he decided he needed to find a wife with whom to share his fortune.

    One evening, at an investment meeting, he spotted the most beautiful woman he had ever seen.
    Her natural beauty took his breath away.

    “I may look like just an ordinary guy,” he said to her, “But in just a few months my father will die
    and I will inherit $200 million.”

    Impressed, the woman asked for his business card and three days later, she became his stepmother.

    Women are so much better at financial planning than men.

    Speaking about money and business.

    Ronny

   • van Beek zegt:

    @Hankysnanky – Indonesië bestaat pas 65 jaar na 350 jaar Nederlandse bezetting! Er was ook nog eens een GG De Jong die nog eens 300 jaar erbij wilde. Een Filipijnse patrioot Manuel Quezon zei eens: “I would rather have a country run like hell by Filipinos than a country run like heaven by foreigners”
    Op dit moment is de economische vooruitgang in Indonesië circa 7%.
    En in Nederland ……..?-

   • Ed Vos zegt:

    Ja, zo zijn er verschillende soorten geschiedenissen: persoonlijke, van een volk, van een natie. De een praat in zijn eigen straatje, de ander veegt zijn straatje schoon. Weer anderen menen, wanneer we er niet over praten, dan is het ook niet gebeurd. En toen was er stilte. Eindelijk rust.

  • Jan A. Somers zegt:

   Die Compagnie van Verre is niet gefuseerd met de Zeeuwse Compagnie. Feitelijk waren twee Zuidnederlanders de initiatiefnemers: koopman Balthasar de Moucheron (uit Normandië, via Antwerpen uitgeweken, en mede-ondertekenaar van de capitulatie van Antwerpen) in Veere en geogreaaf Plancius (uit Brussel) in Amsterdam. Olivier Brunel had al in 1584, op initiatief van De Moucheron een mislukte exdeditie om de Noord geprobeerd.
   De concurentiestrijd tussen Amsterdam en Zeeland werd gewonnen door Amsterdam, Op basis van de door Jan Huyghen van Linschoten, Dirck Gerritsz Pomp (Dirck China) uit Enkhuizen, en Gerrit van Afhuyzen uit Antwerpen verzamelde informatie vertrok Houtman op 2 april 1595 naar Bantam. De drie schepen van de Middelburgse Compagnie van koopman-burgemeester Ten Haeff vertrokken pas op 19 maart 1598, op 25 maart gevolgd door twee schepen van de Veerse Compagnie van De Moucheron. Van laatstgenoemde vloot werd Frederik de Houtman in Atjeh gevangen genomen (zijn boer Cornelis vermoord). Hij heeft daar het eerste woordenboek geschreven. Hij is in 1601 weer vrijgelaten met geschenken en brieven voor Prins Maurits en een gezantschap dat door Prins Maurits met vorstelijk eerbetoon werd ontvangen. Atjeh wilde Nederlandse steun tegen de Potugezen. Het hoofd van dat gezantschap, de 71-jarige Abdoel Hamid, is in 1602 overleden en met vorstelijk eerbetoon in Middelburg in een christelijke(!!) kerk begraven.
   Behalve de verstrekking van het octrooi wilden de Staten-Generaal zo min mogelijk met de VOC te maken hebben. Elke bemoeienis kostte geld, en de SG waren zuunig! De verantwoording van de VOC aan de SG betrof alleen staat-achtige activiteiten waar die SG als soeverein verantwoordelijk voor waren. De VOC moest op eigen kosten voorzien in strijdkrachten, politie en bestuur: “(…) behoudelick dat de voorsz Gouverneurs, Officiers, Volck van Justitie, ende Volck van Oorloge, sullen Eedt van ghetrouwicheyt doen aende Staten Generael, ofte de Hooge Overigheyt voorsz, ende aende Compagnie, soo veel de Neeringe ende Trafficque aengaet, ende die sullen de voorschreve Gouverneurs ende Officiers van Justitie af stellen, by soo verre sy bevinden, dat de selve hun qualick ende ontrouwelick dragen, met dien verstande, dat syluyden de voorsz Gouverneurs oft Officiers niet en sullen beletten, herwaerts over te komen, om hare doleantien oft klachten, so sy eenige meynen te hebben, aen ons te doen, ende dat die vande Compagnie t’elcker wederkomste van de Schepen gehouden sullen wesen de Heeren Staten Generael te informeren vande Gouverneurs ende Officieren, die sy inde voorsz Plaetsen sullen hebben gestelt, omme hunne Commissie als dan geaggreëert ende geconfirmeert te worden.”
   Het uitwijken naar Jakatra was weloverwogen. De GG’s hadden opdracht gekregen van hun bewindhebbers een rendez-vous te stichten. Uit de grote keuzemogelijkheid bleven Bantam, Malacca en Jakatra over. J.P.C. wenste voor de zekerheid volledige zeggenschap over zo’n plek, niet op basis van een verdrag. Bantam bleek te onbetrouwbaar, een plek voor de VOC was niet voldoende te beschermen. Malacca zou ideaal zijn, maar te sterk in handen van de Portugezen. Jakatra bleek het handigst te zijn, na de belegging van het fort door Bantam bleek verovering op Bantam in het toenmalige volkenrecht als ‘conquest’ de nodig geachte vrijheid van handelen op te leveren. Naderhand kwam Colombo als goed lopend filiaal in bedrijf.

   • Surya Atmadja zegt:

    Juist de VOC-ers waren zeer onbetrouwbaar , zie de brieven van de Pangeran Ranggamenggala.
    Ook had JPC geen bezwaar om de “Javanen ” om de tuin te leiden .
    Inclusief de verovering van Jayakerta .
    Hoe het gegaan was is duidelijk beschreven in Oud Batavia deel I van 1921
    ( Gedenkboek uitgegeven door het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen t.g.v. het 300-jarig bestaan der stad …)

   • bo keller zegt:

    Het hoofd van dat gezantschap, de 71-jarige Abdoel Hamid, is in 1602 overleden en met vorstelijk eerbetoon in Middelburg ( Veere ?) in een christelijke(!!) kerk begraven. Geweest.
    Nu nog steeds de vraag ,waar deze graf is gebleven.
    siBo

   • Jan A. Somers zegt:

    Heer S.A. misschien wel handig om mijn dissertatie ter hand te nemen. Mijn verhaal daarin is misschien niet zo belangrijk, maar daar staan ook de correcte bronnen in, geen losse verhalen zoals Oud Batavia. Met uittreksels uit de relevante verdragen. Die verdragen waren natuurlijk te lang om integraal op te nemen, die zijn in het Corpus Diplomaticum terug te vinden. Ook in Jakarta beschikbaar.
    Heer Bo: De kerk in Middelburg waar hij begraven is, is gesloopt. Die kerk, lag tegenover het Zeeuws Archief. Daar wisten ze niet wat er met de stoffelijke resten uit die graven in de kerk is gebeurd. Waarschijnlijk zoals gewoonlijk herbegraven in een massagraf. In de Nieuwe Kerk is er wel een gedenkplaat. De foto kan ik hier niet kwijt, maar de tekst is: Ter nagedachtenis aan
    Abdoel Hamid. Hoofd van het Atjehse Gezantschap
    door
    Sultan Ala Oeddin Riajat Sjah Lillahi Fil Alam
    afgevaardigd
    naar Prins Maurits met de Zeeuwse schepen
    de “Zeelandia” en de “Langhe Barcke”
    Hij was oud een-en-zeventig jaar. Overleed in 1602
    en werd bijgezet in de Oude Kerk te Middelburg
    De Stichting Peutjut-Fonds heeft deze gedenkplaat
    doen plaatsen 24 oktober 1978

    De Zeeuwen hadden ruzie met Amsterdam en wilden in Den Haag niet meewerken aan de totstandkoming van de VOC. Bovendien waren die gezanten niet bekend met een instituut zoals de Staten-Genereaal, maar wel met een vorst. Prins Maurits werd dan ook vaak voorgesteld als koning. Abdoel Hamid mocht dan ook niet naar de Staten-Generaal in Den Haag, maar moest Maurits in volle wapenrusting ontmoeten op veldtocht tegen de Spanjaarden in Grave. Daar bestaat nog een schilderij van. Maar die foto kan ik hier ook niet kwijt.

 44. hankypanky zegt:

  Ach, U bent ook Hollander ? Goh dat had ik niet gedacht !

  • Ed Vos zegt:

   HP. Kom op met uw verhaal. As it is. Waar woonde u, wat voor bedrijf heeft u gerund. Hoe was het daar in uw dorp of stad. Wellicht kunt u met uw verhaal anderen daarmee op velerlei gebied van dienst zijn. Plesiran tempo doeloe heet dat, en daar is niets mis mee.

   • RLMertens zegt:

    @ Hankypanky;- Laster en domheid samen moet wel machtig werken in een sfeer van VC(=Vaderlandse club) en VOC zulke geweide letters zijn. Het is vooral van VOC, de volgorde van de letters, die niet deugt. Indië zal eerst bewoonbaar en een beschaafd land mogen heten; wanneer alle resten van Oud-Compagnies-Vuil zullen zijn opgeruimd!
    E.du Perron, Batavia 1938

 45. Surya Atmadja zegt:

  Aanvulling:
  Cornelis de Houtman was in opdracht van de Amsterdamse handelaren naar Lisabon gestuurd om de route naar de Molukken te bemachtigen.
  Een soort “bedrijfsspionage” .
  Toen waren de Portugezen al bijna een eeuw in de regio ( eigenlijk in GOA-India ), waar J.H van Linschoten ook in dienst was bij de Portugezen.

  Abdul Hamid en zijn 2 begeleiders werd vriendelijk ontvangen door Prins Maurits , hij mag zelf (katanya) een kanonschot vuren op de Spaanse troepen.
  Werd verteld dat de macht van Prins Maurits reikte tot ver over de Oeral gebergte.
  Terwijl in feite hij een opstandige prins was die probeerde merdeka te worden van de Spanjaarden.
  Het is leugentje om bestwil . Het is hem vergeven .

  • Jan A. Somers zegt:

   De Hollanders en Zeeuwen deden al heel lang handel in Portugal. Daar werden vooral de specerijen uit Azië ingekocht (en haring verkocht). In het begin van de 80-jarige oorlog werd dit eerst sluikhandel, maar het handelsembargo van Spanje maakte dit steeds moeilijker. Bovendien ging het slechter met de aanvoer van die specerijen. Antwerpen was door de blokkade van de Schelde door de Zeeuwen afgesloten van handel. Vanwege Engelse kapers in de zuidelijke Atlantische Oceaan liep de aanvoer naar Lissabon sterk terug, en Venetië kon uit de Arabische/Atjeese aanvoer via de Rode Zee ook niet meer putten vanwege Portugese blokkades van de Perzische Golf en de Rode zee. De prijzen stegen daardoor enorm, de Amsterdammers en Zeeuwen zagen handel liggen: zelf die specerijen halen.
   In 1579 was de uit Enkhuizen afkomstige Jan Huyghen van Linschoten als 16-jarige varensgezel in Sevilla terechtgekomen. Zijn daar woonachtige broer nam hem in 1580 mee naar Portugal, waar hij klerk werd bij de naar Goa vertrekkende nieuwe aartsbisschop. Gedetailleerd hield hij aantekening van zijn reiservaringen; veel informatie kreeg hij van Dirck Gerritsz Pomp bijgenaamd ‘Dirck China’, ook uit Enkhuizen, die 24 jaar lang in Portugese dienst op China en Japan had gevaren, en van Gerrit van Afhuy-zen uit Antwerpen, over de Maleise archipel. In 1592 keerde hij in Enkhuizen terug en in 1595 verscheen zijn Itinerario, Voyage ofte Schipvaert bij de uit Antwerpen afkomstige drukker en uitgever Cornelis Claesz.
   De keus van het reisdoel en de route door Straat Soenda, kunnen gebaseerd zijn ge-weest op bevindingen van Linschoten; Malacca was een sterk Portugees steunpunt en Straat Malakka was berucht om de Atjeese zeerovers. Het is niet bekend of het ontwijken van Portugese vestigingen was voortgekomen uit zuiver militair-tactische overwegingen, of dat ook volkenrechtelijke aspecten van het verdrag van Tordesillas hier een rol hebben gespeeld. Bantam lag gunstig aan een beschutte baai vlakbij Straat Soenda. Behalve uit de Indische archipel kwamen hier ook schepen uit China, Voor- en Achter-Indië, Perzië en Arabië. Naast kooplieden uit alle Aziatische regio’s hadden er zich ook enkele Portugezen gevestigd.

 46. Surya Atmadja zegt:

  Er is groot verschil tussen de echte werk van iemand zoals een dissertatie, met de vermelding van alle bronnen en mijn “omong kosong”verhalen.
  En toch is mijn vermelding van de brieven van Ranggamenggala en het verhaal van JPC etc , de oorlogsuitlokking van Atjeh en andere verhalen die door mij geciteerd zijn ook na te lezen.
  Wie weet ga ik een tijdje andere boeken( meestal Nederlandse bronnen ) beter gaat bestuderen .

  Ook ben ik van mening dat de Nederlanders in de loop der eeuwen vaak hun beloften/verdragen hadden gebroken( dat doen de “Inheemsen”ook ).
  Wat ik wel weet was het van af het begin altijd problematisch was geweest, niemand zal geloven dat de vorsten, regenten etc “vrijwillig”hun macht, geboorterecht etc aan de Nederlanders hadden aangeboden, verkocht of verkwanseld.
  Zie de successieoorlogen(3x) op Java .
  Of dat een vorst in zijn sterfbed zijn koninkrijk aan de Nederlanders hadden overgedragen(ergens in de Molukken)

  Uiteraard kan mijn bronnenkeuze of interpretaties anders zijn dan van een Nederlander, ik bekijk vanuit Indonesische perspectief.

  Als Nederland de macht van Republik Indonesia niet erkende over Java en Madura ( was gebaseerd op Linggardjati) en nog steeds sta te beweren dat Indonesia pas merdeka in 1949, dan kan Nederland en de Nederlanders alle ellende veroorzaakt door rampokkers etc niet op het bord van de R.I regering plaatsen.
  Zoals bekend had R.I ook buitenkampers in bescheming genomen ( meer dan 40.000).
  Sommige Nederlanders beweren dat ze gegijzeld werden, anderen hebben andere mening.

  Mijn posting heb ik geplaats als tegen argument dat de “Inheemsen” het zo graag hadden dat ze hun vrijheid , rechten etc op een presenteerblaadje hadden aangeboden aan de Nederlanders .

  * Bantam was de grootste transitohaven van de regio .
  Waar vele buitenlandse handelaren zaken deden.

  • Ed Vos zegt:

   SA hoewel u het vanuit uw Indonesisch perspectief bekijkt kan ik u – helaas voor HP – geen ongelijk geven. In Net nederlands beleid vlak voor de japanse inval zie ik de door de volksraad aangenomen moties van Thamrin, Soetradjo, Wihoho (1940) niet terug. De Nederlands-Indische regering dacht in hun arrogantie – HP – dat ze de zaak wel op eigen houtje konden klaren

   Het gevolg was dat zij oneervol op de vlucht sloeg met het idee om de zaken na de oorlog weer te hervatten alsof er niets was gebeurd. Neen, zo werkte dat dus niet bij die indonesiers.

   “Sommige Nederlanders beweren dat ze gegijzeld werden, anderen hebben andere mening”

   Sommige? Welke? Ik durf zelfs te beweren dat het na WOII betrekkelijk rustig en veilig was en dat je als Nederlander weinig te vrezen had totdat de vlam in de pan sloeg

   • Ed Vos zegt:

    p.s. ik schrijf dit wars van de benodigde feitenkennis. Feitenkennis is 1 ding, begrijpen is twee – HP.

    Neen de Nederlandse regering zette voortdurend Nederlandse levens op het spel om die verraderlijke opstandeling Soekarno een hak te zetten (orde en rust brengen zogezegd), terwijl ze voortdurend (Internationaal) weerstand ondervond. Terwijl ze ook nog wist dat ze met haar politiek een doodlopende weg insloeg.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ja, in Soerabaja wisten de Japanners (de Kenpeitai!!!, goede bekenden van mij) tot half september 1945 de orde goed te bewaren. Totdat ze door een fout van een Nederlandse officier mochten vertrekken naar hun evacuatiepunt in Poedjon. Toen was er een gezagsvacuum dat niet door de Indonesische politie werd opgevuld. Politie die op volle sterkte beschikbaar was voor de Indonesische autoriteiten.
    Nog voor de Japanse inval (zie eindrapport Commissie Visman) was er sprake van een soort gemenebest, een één op één kopie van het Britse gemenebest (in de wereld is bijna alles al uitgevonden). Dat is via alle ellende bevestigd als politieke unie in de acte van Soevereiniteitsoverdracht. Het is net als een vechtscheiding: het einddoel staat vast, het gaat om het wat en hoe. De overblijfselen liggen op o.a. Kembang Kuning. Als je terugkijkt naar de Indonesische revolutie blijkt alles volgens het boekje voor revoluties te zijn verlopen. Zelfs de aantallen slachtoffers.

   • Ronny Geenen zegt:

    Ja, in Soerabaja wisten de Japanners (de Kenpeitai!!!, goede bekenden van mij) tot half september 1945 de orde goed te bewaren.

    Wat heeft die zelfde Kempeitai voor 15-8-1945 gedaan?

    Ronny

   • Jan A. Somers zegt:

    “Wat heeft die zelfde Kempeitai voor 15-8-1945 gedaan?” Dat staat in mijn eigen geschiedenis, en dat vertel ik niet verder. Alleen mijn Zeeuws meisje weet ervan. Sommige dingen zijn helemaal voorbij.

   • Ronny Geenen zegt:

    “Wat heeft die zelfde Kempeitai voor 15-8-1945 gedaan?” Dat staat in mijn eigen geschiedenis, en dat vertel ik niet verder. Alleen mijn Zeeuws meisje weet ervan. Sommige dingen zijn helemaal voorbij.

    Niet voor een ieder, want wij verschillen gelukkig van elkaar.

    Ronny

  • Jan A. Somers zegt:

   Verhalen zijn nooit omong kosong! Het probleem daarbij is dat verhalen meestal egodocumenten zijn, en zoals u ook weet: iedereen heeft zijn eigen kleine ellende die anders is dan de ellende van een ander. Louis Paul Boon heeft er een (niet goed) boek over geschreven: Mijn kleine oorlog. Als de politie tien getuigen van één ongeluk hoort, krijg je tien verschillende rapporten! Maar je bent voor de couleur locale wel aangewezen op die menselijke verhalen. Ik baseer mij op formele verdragen in het Corpus Diplomaticum, het enige echte ware! Maar ook niet helemaal waar: Bij de vertalingen en het overschrijven (er waren nog geen kopieermachines en de originelen zijn meestal verloren geraakt) is veel fout gegaan. Niet alleen per ongeluk, ook in opdracht van de baas die ook hogerop wilde. Aan beide kanten. En door het niet nakomen van verdragen is er veel bloed vergoten. Als je zo’n verdrag bestudeert heb je ook de kleine verhalen er omheen nodig. Het eindresultaat is bruikbaar, maar waar?
   Gijzeling: Mijn moeder en zus zijn in Soerabaja in oktober 1945 door de Gurkha’s in een beschermde wijk Darmo ondergebracht. Velen konden naar Singapore worden geëvacueerd. Mijn moeder en zus niet, vanwege de vele aanvallen op de wijk moest de bescherming worden teruggetrokken. Zij zijn toen afgevoerd en via Midden-Java pas in juni 1946 via het Rode Kruis bevrijd. Zij hadden makkelijk na 10 november aan de Brits-Indische troepen voor hun bescherming kunnen worden overgedragen, die lagen op een paar km afstand! Bij mij in de Werfstraatgevangenis had het eerste contingent Brits-Indiërs zelfs even een informatiepost in de gevangenis. We hadden direct kunnen worden overgedragen voor veilige evacuatie. Maar dat gebeurde pas na de gewelddadige bevrijding uit die gevangenis. Weinig bescherming voor ons.
   Het was allemaal heel heftig, maar het is nu geschiedenis. Omdat je zo’n bijzonder verleden hebt gehad, en veel geluk heb gehad, voel je je wel een beetje bevoorrecht. Mijn kleine oorlog is anders dan de uwe. Even goede vrienden.

   • Ronny Geenen zegt:

    Verhalen zijn nooit omong kosong! Het probleem daarbij is dat verhalen meestal egodocumenten zijn, en zoals u ook weet: iedereen heeft zijn eigen kleine ellende die anders is dan de ellende van een ander. Louis Paul Boon heeft er een (niet goed) boek over geschreven: Mijn kleine oorlog. Als de politie tien getuigen van één ongeluk hoort, krijg je tien verschillende rapporten! Maar je bent voor de couleur locale wel aangewezen op die menselijke verhalen. Ik baseer mij op formele verdragen in het Corpus Diplomaticum, het enige echte ware! Maar ook niet helemaal waar: Bij de vertalingen en het overschrijven (er waren nog geen kopieermachines en de originelen zijn meestal verloren geraakt) is veel fout gegaan. Niet alleen per ongeluk, ook in opdracht van de baas die ook hogerop wilde. Aan beide kanten. En door het niet nakomen van verdragen is er veel bloed vergoten. Als je zo’n verdrag bestudeert heb je ook de kleine verhalen er omheen nodig. Het eindresultaat is bruikbaar, maar waar?

    Ik ben er ook van overtuigd dat alle verhalen en alle politieke documenten misschien een kern van waarheid hebben, maar tegelijk ook met een korreltje zout genomen moeten worden.
    De enige waarheid zijn de slachtoffers veroorzaakt door macht wellust. En vandaag aan den dag is het geen haar beter geworden.
    Als jongeman met 20 jaar armoede ervaring had ik dat al begrepen en heb besloten voor mij zelf te zorgen en lak te hebben aan de rest van de wereld. Nu ik gepensioneerd ben heb ik tijd om terug te blikken, te lezen en via de informatie internet alles te observeren.
    De wereld is geen haar veranderd.

    Gisteren zag ik op net Nederlands Nieuws via BVN dat de joden organisatie achter de laatste oorlogsmisdadigers, tussen de 60 en 120, willen aangaan.

    En what about de Japanse oorlog misdadigers? O ja, zijn die niet in 1956 vrij gelaten en onschuldig verklaard inclusief hun “goddelijke keizer” door o.a. de toenmalige Nederlandse Regering.

    Ronny Geenen

 47. RLMertens zegt:

  Over geschiedenis; mi. een aaneenschakeling van feiten en….de bijbehorende verhalen! De feiten; die kan men ‘weglaten, vergeten, in een andere volgorde zetten, valse feiten etc. De bijbehorende verhalen; daar kan men alle kanten uit; van liegen, fantaseren, halve- tot de (naakte) waarheden! etc. Echter waarheids vinding moet het streven zijn!
  Zo is mij opgevallen dat feiten zoals; Het Atlantisch Handvest, cruxiale gesprekken van de verantwoordelijke politici te Batavia dd.aug/sept niet genoemd/vermeld zijn/werden in het Indië verhaal.
  Batavia 1945; geen Ned.gezag, dus gezagsvacuum? Ned.gezag was al geindigd bij de overgave 1942 aan Japan. Daarna was er Japans gezag met een Indon. bestuur corps.Toen Japans gezag dd.15/8/’45 beindigd werd in afwachting van de geallieerden werd 17/8 de Republiek (incl.het Indon.bestuurcorps) uitgeroepen, dus Republikeins gezag!, die nb.door de Britten bij aankomst te Batavia werd erkend. Dus hoezo gezagsvacuum?

  • Mijnheer Mertens,
   U schrijt het volgende :
   Toen Japans gezag dd.15/8/’45 beindigd werd in afwachting van de geallieerden werd 17/8 de Republiek (incl.het Indon.bestuurcorps) uitgeroepen, dus Republikeins gezag!

   Mijn vraag is door wie werd de republiek uitgeroepen – door Soekarno en zijn korrupte tronies ???
   Dat had Soekarno samen met die rot Jappen toch al lang van te voren gepland ???
   Gerard Lemmens

   • RLMertens zegt:

    Klopt, door S.,welliswaar onder druk, na een geniale ingeving van een stel jongeren. Een meesterzet! En Ned.was op ‘internationaal politiek achterstand’ gezet, die het nimmer meer kon inhalen. En Japan hield zich van de domme. Alhoewel zij hier en daar zich toch even lieten gelden nadat ook , vanwege hun ‘geallieerde verplichtingen’, zij werden aangevallen.

   • En mIjnheer Mertens wat heeft de doorsnee Indonesier ervan gewonnen ?? De meeste zijn nog steeds straatarm en dat na 70 jaar van hun eigen bewind en was het bewind van hun eigen tronies zoals Soekarno en Suharto niet een zee of misschien een oceaan van korruptie ??? Het was een dictatuur – die arme Pramoedya Ananta Toer werd in de gevangenis gegooid voor een veel langere periode dan de Nederlanders hem hadden aangedaan ?
    Hij is nooit zelfs niet posthuum door zijn eigen regering ge-eerd !

  • Jan A. Somers zegt:

   Inderdaad heb ik tijdens de bersiap in Soerabaja nooit iets gehoord over het Atlantisch Handvest. Dat hoefde ook niet, vlak voor de Japanse inval stond voor de Indische regering het idee van het gemenebest al vast. Dat viel me toch nog mee van Tjarda.
   Als je tenminste kon lezen. Als u in Surabaya op Kembang Kuning heel stil bent, en luistert naar de wind, komt u misschien iets te weten over het gezag dat door het Indonesische bestuur en politie na 17 augustus werd uitgeoefend. Met hulp van Soekarno en Hatta op 29 oktober 1945.

   • Surya Atmadja zegt:

    Gezag van Yogya(?) of Djakarta voor de eerste veldslag van Surabaya .
    Op papier geldt na 17-08-1945 voor “hee ” Indonesia.

    Het werd Soekarno kwalijk genomen door de Arek Suroboyo’s.
    De hardliners vonden dat Soekarno (Hatta ?) te veel luisteren en laten gebruiken door de Engelsen.
    Surabayanen hadden gezien dat de Engelsen ook Nederlandse soldaten hadden meegenomen .
    Dat gebeurde ook in Surabaya
    En dat willen ze niet hebben .
    Soekarno (of Djakarta) kon mooie sier spelen om te bemiddelen maar feit is dat de slag in oktober 1945 veroorzaakt werd door de Engelsen zelf ( zie Engelse rapporten ).

    Door de aanval van de Engelsen kwam de grote chaos in Surabaya.
    In November werd er een paar weken gevochten , waar ook onschuldige slachtoffers hun leven verloren.
    In 2005 (?) had de Engelse regering haar excuus aangeboden aan de bewoners van Surabaya, de boodschap werd overgebracht door een Engelse vertegenwoordgier.

   • RLMertens zegt:

    @ Somers-Tjarda wilde geen enkele condessie. Eerst de vooroorlogse toestand herstellen! Dat was het geschilpunt met de regering, die de 7 dec.HM rede handteerde als leidraad.-Het gemenbest idee; was zelfstandigheid met de volksraad als parlement olv.de GG als vertegerwoordiger van de kroon(!), en vertegenwoordiger(s) in een Rijksregering met aan het hoofd HM de Koningin. Met mogelijkheid tot uittreding na arbitrage! Zo’n ‘gedrocht regeringstructuur’, nog nergens voor gekomen,aldus min.Schermerhorn. -Dat het Indon gezag niet overal in deze beginfase adequaat kon optreden was te wijten aan de optredende geweldexplosie die overal optrad, na de ‘gedesavoueerde gesprekken van Van der Plas/Van Mook met Soekarno. Waarbij de Indische groep buiten de kawat, Molukkers, Chinezen de dupe werden! En zoals altijd heeft de politiek, zwijgend over voorheen beleid, de zondebok gelaten bij de daders/ uitvoerders! Tot het moment van min.Bot.

   • Ronny Geenen zegt:

    Als ik U goed heb begrepen was de toenmalige Nederlandse regering eigenlijk de hoofdschuldige van de rotzooi die ontstond na 15-8-1945.
    Is dat correct?

    Ronny Geenen

   • Jan A. Somers zegt:

    Bij de komst van de Brits-Indiërs in Soerabaja heb ik geen Nederlandse militairen gezien. Wel een paar als onderdeel van RAPWI. Wel in Batavia. De chaos in Soerabaja was begin september 1945 begonnen, twee maanden voordat de Gurkha’s er waren!. Het was dus niet de schuld van de Engelsen! In het begin nog enigzins beteugeld door de Japanse militairen. Het was de beruchte (en bij mij goed bekende) Kenpeitai die nog vele mensenlevens heeft gered. Velen van hen zijn naderhand in de Boeboetangevangenis vermoord. Het Indonesische stadsbestuur had toen het volledige gezag De waterleiding en het electriciteitsnet waren goed in bedrijf, de trams reden weer. De gemeente-afdelingen waren in bedrijf. Alleen de politie was er wel, maar deed niets tegen de moord/roofpartijen. Het zijn de Gurkha’s geweest die de chaos in Soerabaja hebben beteugeld! Citaat: “dat de slag in oktober 1945 veroorzaakt werd door de Engelsen zelf ( zie Engelse rapporten ).” Natuurlijk (overigens pas sinds 10 november), dat was hun taak, er waren al teveel mensen vermoord. Vanaf 25 oktober alleen met een kleine groep voor bescherming en evacuatie in overleg met het gemeentebestuur. Vanaf 10 november met harde hand. Op tijd ben ik bevrijd uit de Werfstraatgevangenis. Na de bevrijding van heel Soerabaja kwam de stad weer tot leven, gevluchte Indonesiërs kwamen terug en namen hun oude activiteiten weer op. We durfden zelfs buiten de demarcatielijnen weer met mobiele poliklinieken te rijden. We vonden dat in het begin wel griezelig, maar hebben nooit problemen gehad.

   • Jan A. Somers zegt:

    citaat: “@ Somers-Tjarda wilde geen enkele condessie.” Tjarda had na de oorlog niets te vertellen. Herstel van orde en rust in de vooroorlogse toestand was de opdracht van SEAC. In afwachting van verdere ontwikkelingen en overdracht van het gezag aan de bevoegde soeverein, Nederland, via de Nederlands-Indische regering. Waarschijnlijk heeft u de de acte van soevereiniteitsoverdracht niet goed gelezen. Ik heb daar tenminste niets gezien over een GG en de Volksraad als parlement. Dat moest Indonesië (sorry, de Verenigde Staten van Indonesië) zelf uitzoeken. Ik dacht dat werd gestreefd naar drie onafhankele staten binnen een Politieke Unie, met een Hoge Vertegenwoordiger van de Kroon. Dat laatste heet in het Britse Gemenebest de Gouverneur, en die zijn daar nog steeds. In de voormalige kolonie Zuid-Limburg heet de Commisaris des Konings ook nog altijd Gouverneur in het gouverneurshuis. Die laatste opmerking vind u waarschijnblijk niet toepasselijk, ikzelf ook niet hoor. Maar het is zomer, en warm.

   • RLMertens zegt:

    @ Somers; 1945-Tjarda wilde geen enkel concessie etc. . (d=c opzettelijk geciteerd?)-Tjarda vond dat men(de regering) zijn vooroorlogse beleid ( geen concessies) gebrek aan waardering heeft betoond.En trad af. Aldus min.Stikker; Kenschets van Tj.Starkenborch. – De opdracht aan Seac klopt. Echter werd hen (opzet?) niet geinformeerd wat de toestand op Java was.- Gezag; zie poging van Soekarno om het oproer te keren. Zie opzet beschermkampen ; ( boek;Rep.Kampen door drs.Mary C.van Delden.) Mijn kennissen/fam. in Malang werden door TNI/pemoeda’s naar Japanse (bescherm)kampen gebracht. Dus Rep. gezag was er! – Opzet Rijksverband structuur; zie Overzicht der plannen van de Nederlandsche regering; uitgave Regerings voorlichtings dienst. Batavia, juli 1946(idem in het maleis). Verschil met Engeland; daar werden de koloniën vooraf ONAFHANELIJKE staten, die met the Queen aan het hoofd! na 60 jaar! nog in het Gemenebest verbonden zijn! Indon.uiteindelijk, na 4 jr.strijd , ook onafhankelijk als RIS. Echter door de Irian kwestie etc. werd de Unie verbroken.

   • RLMertens zegt:

    @ Somers; In Soerabaja tijdens bersiap nooit iets over het Atlantisch Handvest gehoord.
    -Toch wel de kreet merdeka! Overal tot de in kampongs,dessa’s en dat is nou ‘de vertaling van ; zelfbeschikking!, dus onafhankelijkheid, dus vrijheid, dus Merdeka!! Ja, als men deze kreet niet heeft begrepen. Of het niet willen begrijpen. De kern/ essentie van het conflict. Ja, dan is men inderdaad ‘tropisch bevangen’ geweest, oftewel oostindisch doof.

   • RLMertens zegt:

    @ Geenen; schuldvraag bersiap etc.- Korrekt begrepen. Ned. draagt schuld!. Ned.politiek heeft bewust aangestuurd op een confrontatie (oa niet praten met Soekarno-geen zelfbeschikkingsrecht!) met de Rep. Zoals van ouds, in Atjeh,Bali, Celebes etc. tijden. Even ‘een bloedspoor trekken!’, zoals een oud planter dat placht te zeggen. En dan is er weer ‘orde en rust’. Vroeger heette dat pacificeren= vrede brengen. De Indo’s en overigen pro Ned., buiten de kawat werden ‘geslachofferd’ aan dat beleid. Men wist dat er ‘buiten de kawat nog ‘onbeschemde onderdanen zaten. Brits off.Van der Post heeft het zelfs via Mountbatten aan Van Mook doorgegeven. Praat met de Republiek.Men hield zelfs geen rekening met de internationale politiek/opinie! En steeds maar beweren dat dat door ‘gezagsvacuum’= luchtledige zomaar geweld, chaos, moord en doodlag met zoveel haat is ontstaan- zie archief van Tranen, waarin suggestief nog steeds de nadruk op Indon.wordt gevestigd als dader.
    En het Ned.politiek beleid verzwegen wordt. Gevolg heeft altijd een oorzaak!

 48. Hankypanky zegt:

  Welnu, na vertellingen van bekenden van mij (toendertijd woonachtig in Soerabaja) bleek er al enige tijd voordien het nodige rapalje rond te scharrelen op zoek naar mogelijkheden om hun opgehitste gemoederen te kalmen. Dit moet echter wel even vertaald worden als ‘doelwitten zoeken onder de weerloze bevolking’ etc. Daarvan zijn er dan ook een hele hoop het slachtoffer geworden.
  Van ‘veldslagen’ kan men denken wat men er van wil, het wordt altijd door Indonesiers als hét
  ‘voorbeeld’ van tegenweer tegen zogenoemde koloniale machten vermeldt, maar veelal moet hierbij meer gedacht worden aan een samenraapsel van personen, zich bedienend van ‘gejat’ danwel vrijwillig of onder dwang afgestaan Japans wapentuig en/of wapens afkomstig uit oude KNIL-depots, op grond van hun etniciteit bepaald niét geschikt voor een ‘veldslag’ (getuige diverse rapporten van het KNIL m.b.t. de Japanse inval) maar veeleer bedacht op persoonlijk winstbejag,
  van de gelegenheden gebruikmakend zich te verrijken op kosten van anderen etc. De situatie op dát moment en de weg er naar toe heeft velen er toe aangezet zich bij die groeperingen aan te sluiten,
  niet zozeer vanwege het ‘Merdeka’ (óf men moet hier het ‘Merdeka’ gaan zien als eindelijk weer eens het ‘normale’ leven, waarin ieder zijn verdienst, rust en welverdiende slaap zou mogen genieten !),
  zoals dit zo graag naar voren wordt geschoven door bepaalde figuren hier op dit forum, maar veeleer de behoefte hebbend op grond van frustratie en niet vervulde wensen m.b.t. het dagelijkse leven (het Ned.-Indische Gouvernement was immers al drie jaren lang niet meer present om te reguleren !) nu eindelijk eens ‘amok’ te kunnen maken ! Dit heeft óók behoorlijk gespeeld binnen de bevolking na drie jaren Japanse bezetting en menigeen heeft dan ook met warme gevoelens teruggedacht aan die jaren vóór de Japanse inval ! Latere generaties van mensen kunnen zich logischerwijs slechts blind staren m.b.t. ‘Merdeka’ op het verwoorden van ‘onafhankelijkheid, daarbij de vooroorlogse en naoorlogse situatie slechts kennende uit de boekjes !
  Het interessante van alle de oorlogen in Indie door de eeuwen heen is wel, dat er mede óók altijd
  aan Gouvernementszijde ‘inlandse’ troepen hebben gestreden tegen eigen volk en soort !
  Dat hierbij de meest harde slagen zijn gevallen geeft wel aan dat niet iedere ‘Indonesier’ het met zijn
  eigen ‘volk’ (voor zover hiervan mag worden gesproken) bepaald eens was !

  • Surya Atmadja zegt:

   Hankypanky zegt:
   25 juli 2013 om 5:06 pm
   Het interessante van alle de oorlogen in Indie door de eeuwen heen is wel, dat er mede óók altijd
   aan Gouvernementszijde ‘inlandse’ troepen hebben gestreden tegen eigen volk en soort !
   Dat hierbij de meest harde slagen zijn gevallen geeft wel aan dat niet iedere ‘Indonesier’ het met zijn
   eigen ‘volk’ (voor zover hiervan mag worden gesproken) bepaald eens was !
   ————————————————
   Het was logisch dat een handjevol Blandah de tientallen miljoenen Inlanders ( pardon, Inheemsen) niet kunnen bedwingen.
   Dus moet men mensen inhuren , uit vele delen van Europa ( zie depot KNIL Harderwijk ) en Inlandse troepen , zelfs zwarte Afrikanen en Surinamers etc .

   De meesten zijn uiteindelijk in Indonesia gebleven .
   In oorlogstijd heerst vaak chaos en anarchie , dus het is niet vreemd dat rampokkers , ploppers en andere bandieten , gepeupel , rapaljes hun slag hadden geslagen.

   • hankypanky zegt:

    Beste mensen, vandaag gelezen ……: “Het was logisch dat een handjevol Blandah de tientallen miljoenen Inlanders ( pardon, Inheemsen) niet kunnen bedwingen”.
    Nog meer naief kan het wel niet ? Een dergelijke situatie heeft zich per slot van rekening dan ook nooit voorgedaan, óók niet na 1945, want – zoals gezegd – er hebben altijd ‘inheemse mensen’ tegen inheemse mensen gestreden om de eenvoudige reden, dat ze het niet met dezen eens waren ! Daar zijn genoeg voorbeelden van te over ! Men moet ze alleen eerlijk onder ogen durven te zien als Indonesier ! Verder was er geen “oorlog” maar een revolte dus hetgeen ten tonele verschijnt zou niet als ‘oorlog’ mogen worden verstaan ! De gewone man moest er niets van hebben (getuige de vele mensen welke zich afzijdig wensten te houden !) maar hij werd wel ten alle tijden door eigen mensen, beroofd van zijn eten, goederen en spaarcenten, en mede met de dood bedreigd ! Dat verklaart een hele hoop! Veelal word deze manier van pressie door Indonesiers verstaan zoiets als: ‘Het gewone volk moest eerst nog politiek “bewust” worden gemaakt’ !!! Ja, ja schonender weet men het niet beter te zeggen !
    Er is nooit ofte nimmer sprake geweest van dé Indonesiers tegen dé Blandahs, dit is beslist een eenvoudige en domme manier van zwart/wit-denken ! Er zijn vele volkeren in de archipel anti-Soekarno geweest omdat ze het eenvoudigweg niet konden vinden met deze massamoordenaar en liever hunkerden naar die goeie ouwe tijd onder het Gouvernement (deze was immers waarborg voor tevredenheid en voorspoed). Om nu de Nederlandse Regeering maar de schuld te gaan geven van het debacle na 1945 vindt ik ridicuul want deze had natuurlijk óók geen zin aan die persoon welke samenheulde met de Jap ! Overigens hield de Regeering zich strikt aan de omzetting der merdeka-gedachte zoals geproclameert door hare majesteit koningin Wilhelmina ! En zoiets is alleen maar uiterst correct te noemen !
    Dank voor Uw aandacht !

Reacties zijn gesloten.