Als één van de grote verworvenheden van de kolonisatie van Nederlands-Indië wordt toch wel de rijsttafel gezien. Dat het ook heel anders had kunnen lopen leert ons een artikel in de Sumatra Post van 6 oktober 1908. In plaats van het overnemen en verfijnen van de Indonesische kookkunst werd hier een poging gedaan de Hollandse keuken in Indië te introduceren:
“Op een tentoonstelling in Medan waren geconserveerde vruchten en groenten ingezonden, o.a. door de regent van Demak en mevrouw Van Schouwenburg in Randoeblatoeng (Tjepoe). Beiden hebben gebruik gemaakt van glazen conserveflessen, systeem-Weck. Deze Weckglazen zijn voor velerlei doeleinden geschikt en zeer aanbevelenswaardig. De stop rust op een ring van caoutchouc. Wanneer de fles met haar inhoud eerst tot een hoge graad verwarmd is, zodat de lucht binnen in de fles is verijld, en vervolgens wordt afgekoeld, sluiten stop en caoutchoucring de fles van zelf hermetisch af onder de druk van de buitenlucht.
De groenten, door mevrouw Van Schouwenburg tentoongesteld, zijn uniek op Java. Ze zijn gekweekt op het eigen erf van mevrouw Van Schouwenburg in Randoeblatoeng (Tjepoe), nog geen 50 meter boven de zeespiegel en dus in het vlakke kustland. Toch hebben zij geheel het voorkomen en de smaak van Hollandse groenten, zijn zelfs smakelijker dan de groenten van Tosari of Salatiga. Mevrouw Van Schouwenburg heeft de monsters van haar zelfgekweekte groenten belangeloos naar de tentoonstelling gezonden om de bewoners van de steden en kleinere plaatsen in het laagland te laten zien, dat het inderdaad mogelijk is in de kuststreek Hollandse groenten zó te kweken, dat de smaak niet verschilt van die van groenten in Holland.
Niet alle groenten zijn geschikt – capucijners en doperwten bijvoorbeeld – , maar er zijn toch een vijftig soorten, die met groot succes in het lage land kunnen worden geteeld. ’t Best geschiedt dit tijdens de oostmoesson. Als men een deel van de groenten in Weckflessen conserveert, heeft men ook nog tijdens de oostmoesson smakelijke groenten op tafel.
Volgens mevrouw Van Schouwenburg heeft de groententeelt geen enkel geheim; het resultaat is alleen afhankelijk van een goede grondbewerking, bemesting en zorgvuldige behandeling van het gewas. En dat in een klimaat als het Semarangsche! Ongelooflijk, maar waar! Verscheidene kennissen van mevrouw Van Schouwenburg hebben haar andijvie, snijbonen, boerenkool, etc. al geproefd ze waren allen verrukt over de smaak. Een goed onderlegde Hollandse tuinier zou hier een grote moestuin kunnen aanleggen en daarmee alle ingezetenen kunnen voorzien van Hollandse groenten!”
Sommigen zullen nu misschien denken aan cultureel imperialisme: de koloniale heerser die zijn eigen voedingsmiddelen introduceert in het gekoloniseerde land. Misschien is er echter wel een veel menselijker verklaring: wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Gingen in de jaren ´50 de Indo´s ook niet aan de slag met gammele kookplaatjes om de Nederlandse pensionkost niet te hoeven nuttigen? Misschien hebben we allemaal wel tijd nodig om onze magen te laten wennen aan het nieuwe.
Sterker nog, cultureel imperialisme – als het dat al was – heeft plaatsgemaakt voor cultureel erfgoed. De rijsttafel wordt nu gezien als prachtig voorbeeld van integratie van beide culturen.
x
Als tractatie aten we in Indie Hollandse kost op feestdagen, zoals aardapples, peentjes, erwtensoup en zalm. Een half gekookt voor ontbijt ook.
Walter, ja bij ons in de familie ook. Vooral op “oudejaarsavond”. De laatste jaren vóór de oorlog werden wij altijd “te eten”gevraagd bij een tante van ons. Dan was het altijd Zwartzuur! Dat was haar specialiteit! Geweldig! Dat waren toch mooie jaren.
Ik vond doperwtjes het lekkerst Nu nog. Bij de overburenn bb met r.
Ik ben geboren in Sawah Luntoh buiten Padang in 1936 en heb nog eens 3 1/2 jaar in Japan kamp Bangkinang doorgebracht. Hierdoor hebben we haast geen jeugd doorgemaakt en nooit de kans gehad om lekker te kunnen eten. Echter mijn moeder is afkomstig van Medan en haar vader Henry Antoine Chevalier en zijn vrouw met meisjes naam Beljaars bezaten voor de oorlog, naast vele andere bezittingen, ook een hotel en restaurant. Oma heeft vele van haar eigen recepten in een kleine notitie boekje geschreven, dat nu in handen van mijn jongere zus in Holland. Ik ben woonachtig in California en ben begonnen een kookbook te schrijven met originele recepten waarbij vele van Padang. Koken is een van mijn hobbies.
De eerste keer dat ik zwartzuur heb geproofd was jaren later in Holland.
Ronny,ook ik ben afkomstig uit Sawah-Lunto en zat in de ”BOEI” te Padang met ‘n
E Geenen, die me toen leerde m’n kapotte broek (vod) te herstellen. Helaas met 30 andere mannen in 1943 naar de kempei tai afgevoerd.
Ik wens je veel succes met de gulai Padang .
Mvg siBo
Bo, dat kan misschien mijn vader geweest zijn. Hij is geboren in 1912 en dus 31 jaar in 43.
Klopt die leeftijd? Zijn echte naam was Eddy Geenen en de midvoor van de toen voetbal club de zwarte diamand uit sawah luntoh.
Ronny, .Nmi was hij één van de 14 overlevenden uit de kempei tai. Ik kan ’t mis hebben
gezien de langen tyd terug.
Laat in ieder geval de gulai goed smaken.Trouwens er is nog een goede Padangse gerechten specialist ”Daan Ungerer” en die zwerft ergens Californië rond.
Mvg siBo
Ronny, mijn vrouw (Indische) is geboren in Taroetoeng (Noord Sumatra). Haar jeugd heeft zij doorgebracht in Boekit Tinggi (voorheen Fort de Kock).Van haar heb ik Sumatraanse gerechten leren eten w.o. natuurlijk “rendang”. En niet te vergeten “Dengdeng Belado” Wij wonen nu z.g. “beschermd”. Een aanleunflat 6 hoog maar mijn vrouw (85) kookt nog zelf. Heeft ook al haar recepten nog die zij weer van haar moeder heeft gekregen. Ik zelf kook niet maar soms wel behulpzaam bij het voorbereiden.
Ik zelf heb als jongen in Bandoeng (Java) gewoond. Daar heb ik Nono en Joke Geenen gekend. Ook nog samen in een kamp gezeten.
Henk
Nono Geenen is een neef van mij. Zijn vader is een oudere broer van mijn vader. Nono kwam uit een groot gezin, ik dacht van ongeveer 10 kinderen. Ik dacht dat Nono in Brabant heeft gewoond en ook al is overleden.
Het woord “Belado” is Sumatraans dat heet betekend. En het grote verschil van de Padangse keuken met die van Java is dat Padangers geen suiker in hun gerechten maken.
Vorige week heb ik nog Rendang Padang gemaakt.
Grappig is ook you achternaam. De zuster van mijn vader, tante Luus, is getrouwd met Uyleman-Anthonijsz. Deze family had 3 zonen die al in Den Haag, Holland zijn overleden and een dochter, Meitie, die met Daan Ungerer, ook van Padang, is getrouwd en die hier in San Diego wonen. Met deze twee laatste heb ik zeker 5 jaar voor grote gezelschappen en verenigingen gecaterd. Voor de Nieuwjaars bal van de indische Avio club zelfs voor 1000 man. Een van onze beste klanten was ook Alan Alda van Mash.
Ronny,alles past nu in ’t plaatje, doe Daan/Meiti de groeten van me.
Mvg siBo
Wah seh, ’t is nu tijd voor de koempoelan! ;>))
Om te lachen
Bloemkool in Indonesië (menu) wordt brungkol genoemd. In ’t Japans heet ’t kauriferauri (cauliflower).
Arabisch: karanbit.
Ik weet van Oma dat aardappels in pension of hollandse familie werden afgeteld en dat ze daarom bijkookte om de honger te stillen, ben blij met beide keukens te zijn opgegroeit variatie in de indo/ned keuken 😉
Thuis zijn met diverse keukens is fijn. Ik heb in het verleden zelf 2 jaar lessen gevolgd in de franse keuken en gebruikt ook wel eens het franse kookboek “Moderne kookkunst” van Pellaprat.
Op het ogenblik ben ik zelf een kookboek aan het schrijven, want ik heb ongeveer 250 originele indische recepten, die ik wil vastleggen.
Echter ik wil graag wat dieper ingaan op de situatie van de pensions waar wij indos in gedumpt werden na aankomst in Nederland. In Nederland, ik woon zelf in California, is een journaliste met de naam Griselda Molemans, die werkt aan een boek over de opvang van de groep vluchtelingen uit voormalig Indie in contractpensions, kampen, woonoorden, kazernes en voormalige bejaardentehuizen in de periode 1950 – 1968. Het boek verschijnt in Mei 2013 bij de uitgeverij Balance. Ik heb mijn verhaal en die van mijn vrouw betreffende honger en misbruik aan haar geschreven en als U ook een verhaal en speciaal fotos van die tijd heeft, wil ze graag met U in kontakt komen. Neem dan kontakt op via info@houseofreporting.tv
Alle documentaties en gegevens waren voor 50 jaar niet toegankelijk en geheim. Nu mag en kan een ieder in het archief gaan spitten en dat heeft zij gedaan met schokkende bevindingen.
In die tijd heeft toen de regering (Marga Klompe) geprobeerd de komst van ons naar Nederland te voorkomen en toen dat niet lukte, zoveel mogelijk te vertragen en tegentewerken.
En toen er een Pater Walter Act tussen Nederland en Amerika werd gecreeerd om ongeveer 50000 indischen in Amerika toe te laten, had de regering beloofdt de kosten tehelpen betalen voor de vetrekkende Indos. Jaren later, begin 1970, hebben dezelfde Klompe en Joop den Uyl gebrobeerd van diverse Indos het gesponserde geld terug te eisen. Van de week heb ik nog twee van deze huidige oudjes daarover gesproken. Wij Indos waren toen niet welkom in Holland! En vergelijk dat maar eens met de turken, marokanen, somaliers en de rest van vandaag.
Ik moet bekennen dat weinig bij mij bekend is,dat wat werd besproken ging in het maleis zodra kleine oortjes aanwezig waren en de volwassenen iets te bespreken hadden.
Ik vond een artikel of link in het prestigieuze Los Angeles Times magazine van februari vorig jaar getiteld The Long Way Home ( ik vertaal: toen nakomelingen van Nederlandse kolonisten werden/waren gedwongen om Indonesië te verlaten was Californië de logische lotsbestemming) van Elisabeth Greenbaum Kasson met veel, maar ook vreemde commentaren van haar lezers.
http://www.latimesmagazine.com/2011/02/the-long-way-home.html
“If you have no idea who the Indos—or Dutch Indos, as they’re sometimes called— are, you are not alone.”
Als pur sang Indo vind ik alles niet direct waarheidsgetrouw wat men over ons schrijft. Ik hoop daarom van harte dat anderen een meer genuanceerde beschrijving kunnen geven, en nu we ’t toch over eten hebben mag drank niet ontbreken, net als wijn. Elk gezin en/of familie heeft bovendien haar eigen unieke geschiedenis, zoals de Brit noemt ‘a one-off’.
Santé!
Ik verklaar de in het land van mijn woonplaats geldende wettelijke leeftijd voor de consumptie van alcohol te hebben.
Heel graag gewenst het recept van Zwartzuur!!
Hi Wlima,
Hier is vanuit California mijn recept van Zwartzuur.
Zwartzuur van kip of eend.
1 kip of eend van 1 ½ tot 2 kg kip
2 tot 3 eetlepels citroensap
1 ½ theelepel zout
½ theelepel peper
Ongeveer 150 gram boter
Kruidnagels naar smaak, ongeveer 10 stuks.
Notemuskaat naar smaak, ongeveer ½ theelepel
Kaneel, naar smaak, ongeveer een ½ pijp
Suiker naar smaak, ongeveer 2 theelepels
Azijn naar smaak, ongeveer 2 eetlepels
Rode wijn naar smaak, een goed glas
Ketjap naar smaak, ongeveer 2 eetlepels.
Was de kip of eend en wrijf in met de citroensap.
Wrijf in met zout en peper
Smelt de boter en wrijft met een kwast kip of eend in.
Kip of eend in de voorgewarmde oven (ongeveer 175 graden) en niet toedekken.
Wanneer de kip of eend bruin is uit de oven nemen.
Maak een saus van de rest of boter, kruidnagels, notemuskaat, kaneel en suiker, azijn, wine en ketjap.
Overgiet kip of eend met de saus en doe terug in de oven tot gaar, ongeveer 15 minuten.
Ook kan U, nadat U kip of eend uit de oven heeft gehaald, het in stukken snijden en dan alles in een pan doen met de saus en verder gaar koken, maar wel toedekken met een deksel.
U kunt dan ook nog, naar keuze, de saus wat binden door broodkruim of meel en bouillon toe tevoegen.
Eten met gebakken aardappelen of puree, appelmoes, en vruchten uit blik.
Eet smakelijk.
ik lees dit en omdat ik met een stamboom onderzoek bezig ben zie dat de namen van de geenens kloppen.
Stamboom onderzoek is erg leuk, vooral als je gepensioeneerd bent. Ik heb met veel hulp van mensen in nederland een komplete stamboom van de familie Geenen en dat gaat terug tot ongeveer 1590. Ik ben ook veel wijzer geworden van de voorouders van moederskant.
Sukses daarmee. Er is een grote website in Nederland dat vele stambomen registreerd.
Met wie in de geenen familie heb ik het genoegen?
Ik zelf ben de man van een der Geenens die afstamd van Otto Geenen
mheusden
Hier is de informatie en een duidelijk beeld waar U invalt.
De grootvader van Otto is Geenen Cornelis Arnoldus Adrianus geboren te Rijswijk 02-11-1826 en brandspuit te Padang. Verder op den 25 mei 1848 vrijwillig geengageerd als soldaat voor de tijd van 6 jaar. Op den 22 july 1848 ingescheept naar hellevoetsluis en overgegaan aan boord van het schip Olivier van Noord bestemd naar Oost-Indie. Getrouwd eerst met Charlotte Eleonora Mila en hertrouwd met Johannes Bogaert.
Het begint met de vader van Otto: Geenen Augustus Josephus Carolus (31-08-1866) getrouwd met Annetta Fransina Eleonora Dumont (21-02-1888) en kregen 6 kinderen namelijk Willem, George, Julius, Otto, Frederik en Laura.
Otto (30-07-1890) was buitengewone deurwaarder bij de raad van justitie te padang, standplaats Bengkoelen, Commies en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijken stand 20-03-1919, ambtenaar op wachtgeld, opiumregie. Bengkoelen getrouwd met Elize Cornelia Palmer en kregen 3 kinderen, namelijk Geenen Lidwina Eleonora, Geenen Hugo Emanuel Josephus and Geenen Francisca Elvira.
Nadat de echtgenote stierf is Otto voor de tweede keer getrouwd met Helena Francina Wilhelmina Maitimo ( denaam Maitimo is veelvoorkomend in Portugal) en uit dit huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:
Geenen Adriaan, Geenen Lucie, Geenen Theo en mijn vader Geenen Eddie.
Nu je het bovenstaande ziet, zou ik graag willen weten waar wie jij tussenvalt en welke Geenen er meer zijn.
Terima kashi Pak Ron!!
holland13
Ja, ik ben ook bezig geweest met onderzoek naar familie van zowel vaders-kant als moeders-kant.
Ook heel ver gekomen. Maar helaas weet ik niet wat er gebeurd is met een broer van vader.
Anthonijsz, Pieter Karel , geboren 14-10-1889 in Soerabaja. Laatstelijk kamphoofd van een kamp in Magelang, Midden Java. Wie helpt mij zoeken?
HenkAnthonijsz,
Mijn nicht Gerdy Uyleman Anthonijsz is nu op vacantie, maar ik zal haar vragen wat zij er van weet. Ook heb ik een vriend, Rudy van der Geld, want hij heeft ook een Anthonijsz in de familie.
Holland13,
Graag. Ik meen mij te herinneren dat mijn Pa mij verteld heeft dat familie Uyleman familie van ons is.
Ben benieuwd. Hartelijke groet.
Henk Anthonijsz
>>>>>>>>>Graag. Ik meen mij te herinneren dat mijn Pa mij verteld heeft dat familie Uyleman familie van ons is.
Ben benieuwd. Hartelijke groet.
Henk Anthonijsz
Volgens Gerdie Ungerer, haar meisjes naam is Uyleman-Anthonysz, heeft haar vader om wat voor reden zijn naam verdubbeld. Maar zij zegt ook net als jij dat alle Uyleman familie van elkaar zijn.
Zij wil graag van jouw weten wie jouw directe familieleden zijn, zoals de naam van je vader en moeder, hoe oud je bent en in welke stad je woont.
Kennelijk was Andreas Anthonijs opgegroeid met de naam Uyleman, maar de burgerlijke stand had zijn geboorte genoteerd met Anthonijs
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-boerstra/I4043.php
En later is de dubbele naam ontstaan en gewettigd ergens. ?
Of niet gewettigd, maar in Nederland bij aankomst na de oorlog wel beschouwd als wettig
http://www.genealogieonline.nl/stamboom-boerstra/I4043.php
Anthonijs met S…. niet SZ
>>>>>>>>>>>Anthonijs met S…. niet SZ<<<<<<<<<<<<<<
Met of zonder "z", soms weet je het niet meer.
In mijn gezoek naar mijn moeders tak "Chevalier" hebben allerlei instanties van vooral de voornamen er ook een potje van gemaakt. Ik heb verschil in naam weergave op geboorteakte in vergelijking met trouwakte en/of overlijdingsakte gezien.
Ook weet ik niet precies waarom oom Adre Uyleman-Anthonijs gekozen heeft voor die dubbele naam. Zijn vrouw Lucie Geenen is de zus van mijn vader Eddie (Eddy).
H. Uijleman woonde in 1894 te Limbang, Garoet Hij was een gegageerd adjudant onderofficier, maar nu was hij commissionair.
RA 1899, pagina 360:
De geboorte van Andreas Anthonijs was 16 februari 1898 te Limbang, Garoet
Direct onder Andreas staat in de regeringsalmanak de geboorte van
Gerrit Gerardus Godfried Uijleman op 21 februari 1898 te Garoet.
Beide kinderen zijn erkend.
>>>>>>>>>>H. Uijleman woonde in 1894 te Limbang, Garoet Hij was een gegageerd adjudant onderofficier, maar nu was hij commissionair.
RA 1899, pagina 360:
De geboorte van Andreas Anthonijs was 16 februari 1898 te Limbang, Garoet
Direct onder Andreas staat in de regeringsalmanak de geboorte van
Gerrit Gerardus Godfried Uijleman op 21 februari 1898 te Garoet.
Beide kinderen zijn erkend.<<<<<<<<<<<<
Ik heb net gesproken met Gerdie Ungerer, die als meisjes naam heeft Uijleman-Anthonijsz. Ja, u leest het goed, want in de officiële documenten, die zij nog in haar bezit heeft staat die naam met "sz" net als van Henk.
De moeder van Andreas Uijleman-Anthonijsz heette Marie Antonijsz en zij had een verhouding met Uijleman, een totok. In Holland hebben moeder van Gerdie en haar broers ook contact gehad met een zekere Willem Uijleman, die ook blond was. Andreas, die zelf donker van kleur was, liep in zijn jonge jaren rond met de naam van zijn moeder, Echter voor hij ging trouwen met Lucie Geenen wist hij al wie zijn vader was en heeft hij zich de naam Uijleman bij gekocht en tegelijk heeft de vader hem erkend. Andreas Uijleman Anthonijsz was al voor zijn huwelijk datum van 4-1-1919 al erkend. Andreas kon ook heel makkelijk leren, want hij heeft gedurende zijn schooljaren diverse klassen overgeslagen en in record tijd de mijnbouw hoge school doorlopen.
De boven vermelde geboorte datums zijn correct.
Holland13
Mijn speurwerk geeft als resultaat dat de vele takken Anthonijsz ( met een lange ij en eindigend met een Z ) afkomstig zijn van de noordkust van Midden Java (Pekalongan e.o).
Aangifte van erkenning 06-08-1883 Residentiekantoor Pekalongan, door:
Carolus Henricus ANTHONIJSZ, oud 31 jaar en
de Javaanse vrouw TJAWIELA, oud ongeveer 20 jaar.
geboren: 1 november 1858 ANNA ELISABETH Pekalongan
15 October 1860 SUSANNA CAROLINA Pekalongan
Aangifte van erkenning 04-10-1865 Residentiekantoor Pekalongan door:
Carolus Henricus ANTHONIJSZ, oud 33 jaar en
de Chinese vrouw BOENDER, oud ongeveer 22 jaar.
geboren: 25-05-1857 DANIEL CONSTANTIJN Kaliematie
20-07-1859 HENRICUS CONSTANTIJN Kaliematie X
19-03-1861 HUBERT CONSTANTIJN Kaliematie
13-11-1862 CAROLUS COSTANTIJN Kaliematie
05-07-1864 ANNA MARGARITTA Kaliematie
X) HENRICUS CONSTANTIJN is mijn OVERGROOTVADER
Otto Geenen *1890* had 11 kinderen. En dit weten niet veel mensen. Twee zijn naar Amerika gegaan. Er leven nog steeds kinderen van in Costa mesa en Mission Viejo. Dus dat is niet ver weg. 1 van de elf is nog in leven en woont in nederland *Max*. Mijn vrouw is de dochter van de 1 na jongste. En deze hete Nico Otto Cornelis. Maar nog steeds weet ik uw naam niet.
Sorry for that. Mijn naam is Ronny Geenen, zoon van Eddie en Clair Chevalier. Ik ben de oudste, mijn jonge broer Billy is 5 jaar geleden aan kanker overleden en laat vrouw en 5 kinderen achter. Dan komen de meisjes, de oudste Solita woont in Frankrijk voor de laatste 50 jaar, Peggy woont in Born, Limburg and Winny, de jongste, woont in Berkel Rodenrijs. Ik zal mijn neef Baas van Don, die vlak bij Costa Mesa woont, vragen of hij die Geenen kent. En anders Meitie en Daan Ungerer, die in Vista, noord San Diego wonen. Meitie is de dochter van tante Luus, een oudere zuster van mijn vader Eddie. Ik heb jaren met Meitie en Daan voor indische verenigingen en private parties gekookt.
Otto heeft 11 kinderen gehad, maar van twee verschillende vrouwen. Wie is de oma van je vrouw?
Otto Geenen is de zoon van Augustus Josephus Carolus Geenen. Deze is twee keer getrouwd. zijn tweede huwelijk was met maitimo. waar u vanaf stamd. Uit zijn eerste huwelijk zes kinderen en het tweede dus 4. Zijn zoon was Otto Cornelis en die had elf kinderen. Daar heb ik eerder over bericht. Het tiende kind is Nico en die is de vader van mijn vrouw. zijn vrouw heet Alice Gwendolyn hopmans. Cindy het enig kind van nicolaas. Nico is in 85 overleden en Alice in 1970. Cindy heeft twee zonen uit een eerder huwelijk. Nu is ze samen met mij en Duncan. Dat is weer een kind uit mijn vorige huwelijk. Tot zo ver weer deze update.
groeten marcel de Heusden gezegd van der Sluijse
mijn mail is info@deheusden.nl
Bedankt Marcel,
Ik kan door jouw informatie een gedeelte updaten, want niet alles is in de oude archieven in volgorde te vinden.
Buitengewoon interessante informatie die u allen presenteert. De genoemde Geenen’s zijn allen afstammelingen van Peeter Jan Geenen en Geerling Aert Claes van Ekert uit Zesgehuchten (ca. 1600). Veel van de door u genoemde namen komen mij bekend voor maar aanvullende informatie is altijd welkom. Eventuele belangstellenden stuur ik met alle plezier de gegevens waarover ik momenteel beschik (178 bladzijden!).maar dan heeft u ook wat..Als de spaties worden weggehaald is dit mijn e-mailadres: jaapgeenen @ gmail.com. Ik verneem graag!
Is de 23-jarige Toon Geenen, voorzitter van de Jonge Socialisten van mijn partij, ook van de Nederlands-Indische tak, of van een andere (stam)boom? Alleen maar nieuwsgierig!;)
e.m.
Geen idee, e.m.. Ik heb hem geloof ik nog niet zolang geleden ook gezien in het nieuws.
Wat ik intussen heb vernomen is dat er 3 verschillende takken Geenen in Brabant en Limburg zijn, die helemaal geen familie van elkaar zijn.
Eens ben ik voor de lol via een van de internet telefoon boeken van Nederland gaan kijken hoeveel Geenen mensen in het telefoon boek staan. Ik vond toen meer dan 700.
En de mensen die niet geregistreerd zijn?
Ik heb zo’n idee dat de meeste Geenen te veel naar de konijnen hebben gekeken.
Er zijn vele dragers van deze naam, terwijl er niet sprake is van ‘takken’. De naam Geenen is afgeleid van de roepnaam Geen = Gerit en betekent niet veel meer als ‘zoon van Geen’. Alleen al om die reden is niet iedere Geenen herleidbaar op één stamvader. Ook niet die in Nederlands Indie. In Limburg wil de naam ook wel terugvoeren naar Genesius, een naar mijn weten ‘vermeende’ heilige.
Toon Geenen en zijn generatie heb ik omwille van archiefwetgeving (nog) niet in mijn bestanden.
Hartelijk dank heren voor uw bereidheid om uitleg en nadere toelichting op mijn vraag te hebben willen verstrekken.
Succes bij uw eventuele verdere zoektocht!
e.m.
Een update van de Ned. Indische Geenen vind je op:
http://www.antenna.nl/~daktari/geenen-i.htm
Allen, zoals ik, afstammelingen van Frans Goort Dirkx van Asten uit Heeze (N.Br.)
De Ned. Indische Geenen zijn weer geparenteerd aan de Indische families (van Lingen, Martherus) van mijn vrouw.
Henri van Asten
henrivanasten@gmail.com
Andreas Uijleman Anthonijs (zonder ‘z’) wonende alhier, zoon van de overleden Marie Anthonijs (zonder ‘z’) en echtgenoot van Lucie Geenen, overlijdt 12 december 1948 te ‘s-Gravenhage (Burgerlijke Stand ‘s-Gravenhage Periode: 1941 – 1950 Overlijdensakten, akte 2334). Aangifte wordt gedaan op 15 december 1948 door Joseph Brochard.
Dit in aanvulling op de “Nakomelingen van Cornelis Arnoldus Adrianus Geenen (Rijswijk 1826 – † Padang 1866)’ welk overzicht ik eerder deze week stuurde naar onder meer Eddie Geenen, Henri van Asten, Marcel de Heusden, en Robin Martherus. Het document bevat (vrijwel) alle door hen mij eerder aangereikte gegevens.
Het kan goed zijn dat mw Ungerer – Uijleman Anthonijsz (met een ‘z) inmiddels zich zo noemt of in Californie USA zo staat geregistreerd (ik zie graag een officieel aldaar gelegaliseerd document) maar bij haar geboorte staat zij te boek als Uijleman Anthonijs (zonder ‘z’). Waarvan akte!
Jaap Geenen
Andreas Uijleman Anthonijs (zonder ‘z’) wonende alhier, zoon van de overleden Marie Anthonijs (zonder ‘z’) en echtgenoot van Lucie Geenen, overlijdt 12 december 1948 te ‘s-Gravenhage (Burgerlijke Stand ‘s-Gravenhage Periode: 1941 – 1950 Overlijdensakten, akte 2334). Aangifte wordt gedaan op 15 december 1948 door Joseph Brochard.
Dit in aanvulling op de “Nakomelingen van Cornelis Arnoldus Adrianus Geenen (Rijswijk 1826 – † Padang 1866)’ welk overzicht ik eerder deze week stuurde naar onder meer Eddie Geenen, Henri van Asten, Marcel de Heusden, en Robin Martherus. Het document bevat (vrijwel) alle door hen mij eerder aangereikte gegevens.
Het kan goed zijn dat mw Ungerer – Uijleman Anthonijsz (met een ‘z) inmiddels zich zo noemt of in Californie USA zo staat geregistreerd (ik zie graag een officieel aldaar gelegaliseerd document) maar bij haar geboorte staat zij te boek als Uijleman Anthonijs (zonder ‘z’). Waarvan akte!
Jaap Geenen<<<<<<<<<<<
Een paar opmerkingen.
Gerdie Ungerer – Uijleman- Antonijsz is ook in het bezit van oude documenten, o.a. een trouwakte van haar vader Andreas en Lucie waarbij de naam Anthonijsz geschreven is met sz.
Andreas heeft zijn dubbele naam zelf gekocht en betaald met de letters "sz". Elke andere vorm is dus fout.
Dan scrijft u dat u een overzicht heeft gestuurd naar onder meer Eddie Geenen.
Welke Eddie Geenen? Mijn vader Eddie is al in 1948 overleden en dat met de hulp van de jap.
Verder heeft mijn jonge broer, reeds overleden, een amerikaanse zoon met de naam Eddie. Deze Eddie weet tot heden van niets en spreekt geen woord Nederlands. Welke Eddie?
Ik ben echt benieuwd welke Eddie er nog meer zijn.
Jaap Geenen,
Dank voor de informatie. Zo zie je hoe verstrengeld de Indische gemeenschap is.
Uijleman – Ungerer – Anthonijs – Anthonijsz – Geenen -etc.
Allen mijn groeten en bij voorbaat: EEN GEZOND 2014.
POEKOEL TEROES!
Henk Anthonijsz
Alle familieleden Anthonijsz (met sz/zonder z etc), Ungerer, Geenen etc een GOED Oudjaar en een GEZOND 2015 toegewenst! Pukul terus!
Dank je.
André Uijleman Anthonijs ((kleinzoon van Andreas via Henri (broer van Meiti))