Soekarno-kenner Giebels overleden

Lambert J. Giebels (1935-2011)

Onze kennis van de geschiedenis wordt niet alleen bepaald door die geschiedenis zélf, maar evenzeer door degenen die haar hebben beschreven.
Gisteren overleed op 76-jarige leeftijd Lambert Giebels, de man die de belangrijkste Nederlandstalige biografie van Soekarno op zijn naam heeft staan.

Lambertus Johannes Giebels werd in 1935 geboren in Geldrop. Na geschiedenis te hebben gestudeerd in Nijmegen en rechten in Tilburg, werkte hij als inspecteur ruimtelijke ordening bij de provincie Noord-Brabant. In 1970 was hij korte tijd lid van de Provinciale Staten voor de Partij van de Arbeid. Als hoofd van het bureau Sociaal-Culturele Zaken van de Rijks Planologische Dienst ontwikkelde hij zich in deze tijd verder als deskundige op het gebied van de ruimtelijke ordening.  Ook in zijn politieke carriere – tussen 1973 en 1977 was hij lid van de Tweede Kamer – zou hij zich vooral bezighouden met planologische vraagstukken.
Op latere leeftijd keerde Giebels terug naar de geschiedenis, en ontpopte zich als schrijver van biografieën. Bekend werden zijn biografieën van de oud-premier Louis Beel, Albert Speer en Jezus.

Zijn parttime werkzaamheden, in de jaren ´70, als planningsadviseur voor het Indonesische departement van Openbare Werken, maakten hem nieuwsgierig naar de moderne Indonesische geschiedenis. In 1987 publiceerde hij ´Taboe op Bali en andere verhalen over Indonesië´ onder het pseudoniem Lambert Lambertz. 
Het plan om samen met de Engelstalige historicus Bob Hering een biografie van Soekarno te schrijven liep al snel spaak. Beiden schreven daarop een eigen biografie, zij het dat Hering meer op zoek ging naar de feiten en feitjes, en Giebels – de betere schrijver – de grote lijnen probeerde te ontrafelen. Zijn Soekarno-biografie (volgens Adriaan van Dis ´gortdroog en bloedspannend´) kwam uit in twee delen: ´Soekarno. Nederlandsch onderdaan. Biografie 1901-1950´ (1999) en  ´Soekarno. President, 1950-1970´ (2001).[i]  Giebels zou tenslotte nog een derde boek aan Soekarno wijden, over de gebeurtenissen tijdens de coup van Soeharto in 1965: ´De stille genocide: de fatale gebeurtenissen rond de val van de Indonesische president Soekarno´.

In een recensie van het werk van Hering zei Giebels later over zichzelf dat ook híj een groot bewonderaar was van Soekarno, maar meer dan Hering oog had voor het falen van de eerste Indonesische president. Zo noemde hij de eerste Indonesische grondwet van 1945 ´onmiskenbaar fascistoïde met Soekarno als alleenheerser´. Het was volgens hem te danken aan de meer Westers georiënteerde Shahrir en Hatta dat later een meer democratisch model werd aangenomen.

Het eerste deel van zijn Soekarno-biografie is vertaald en gepubliceerd in het Indonesisch. Of het tweede – meer controversiële – deel ook nog ooit zal worden vertaald, is nu nog maar de vraag. Met het overlijden van Giebels is een groot kenner van de Indonesische geschiedenis heengegaan. Zijn boeken zijn er echter nog, gelukkig. 

x


[i] Uitgeverij Bert Bakker. ISBN 90-351-2114-7 en ISBN 90-351-2325-5.   

Dit bericht werd geplaatst in 7. In Memoriam en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Soekarno-kenner Giebels overleden

 1. Richard zegt:

  Dit is geen verhaal over Nederlandsch Indië cq Java maar meer ’n ode aan Giebels. Totaal niet interessant.

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat klopt helemaal, ik denk dat het ook zo bedoeld is. Als je zijn verhalen over Indië wilt lezen moet je natuurlijk de genoemde werken lezen.

 2. Eppeson Marawasin zegt:

  Ik ben met een inhaalslag bezig om ten behoeve van mijn dochter de geschiedenis van haar half-moluks zijn vast te leggen. Had er zelf nooit zoveel belangstelling voor. Vader en moeder zijn inmiddels voor mondelinge (adat-ionele) overleveringen weggevallen. Dus ben ik een spons, want alles is interessant. Nu is dat laatste onoverkomelijk als je weinig tijd hebt. Gelukkig is er al veel voorbereidend werk verricht. Ik heb nu een boek in handen waarvoor de auteur zoveel literatuur heeft geraadpleegd, dat de schrijver maar liefst 9 pagina’s nodig heeft om dat te vermelden. Die geraadpleegde werken sla ik lekker over. Wat wel voor mij van belang kan zijn wordt mij in veel gevallen door http://www.Javapost.nl en Londoh.com geduid. Maar ook door volgers die reageren op de geplaatste artikelen. Zo ben ik ook via Javapost op het blog van wijlen Lionel Sluiter terecht gekomen. En ik vind alles even interssant. Maar kan niet alles behappen

  Inmiddels heb ik wel een beeld van wat ik per se wil weten en wil doorgeven. Ik wil meer weten over de Portugese tijd; over de Banda-eilanden; over de Bersiap periode en over de tijd van de politionele acties.

  Ik dwaal weleens af, want Alfred Russel Wallace besteedt in zijn boek ‘Het Maleise Eilandenrijk’ een zestal pagina’s aan Banda, maar ik sta dan weer te lang sti met mijn bedenkingen bij het gegeven dat ARW het ten zeerste betreurt, dat het Nederlands gouvernement het monopolie op de nootmuskaathandel heeft opgeheven. Het hoofdstuk over de Kai-eilanden daarentegen kon mij wel bekoren. Bijzonderheid vormden de nazaten van hen die op Banda aan den toorn van JPzn Coen waren ontkomen. En dan moet ik eigenlijk verder in ‘De Ambonse Eilanden Onder De VOC’ van G.E. Rumphius. Maar dan word ik weer opgehouden door het merkwaardige feit, dat ARW helemaal niets moet hebben van mijn MULO-tijd held Multatuli. Uiteindelijk heb ik alleen mijn linker wenkbrauw daarover gefronst. Kortom het is mij allemaal even interessant en boeiend, maar misschien moet ik niet alles willen lezen. Sterker, misschien moet ik toch maar niet alles willen weten!

  Niet waar; want vader had het altijd maar weer over diens leerzame tijd op de Kaderschool. Welke? En waar stond die? Was het dezelfde als waar ook Suharto gekaderd heeft? Vragen, vragen, vragen.

  Genoeg Multabene. Halt! Raak geen toets meer aan. Het is genoeg. Je kunt gaan …..

 3. Wal Suparmo zegt:

  Hoe komt het de Giebels ooit in Indonesische dienst was bij de BOW? Hij heeft immers gschreven dat Sukarno ooit een request heeft gedaan aan de Resident van Benkoelen bestemt voor de GG. om ook naar Australie gevaccueerd worden als zijnde politieke gevangene.Dat request is afgewezen want anders WAS ER GEEN PROCLAMATIUE VAN DE INDONESISCHE REPUBLIEK.!

 4. Ælle zegt:

  Soekarno liet zich de vingers kussen door zijn aanbidders. Dan valt ’t eigenlijk nogal mee met Trump en zijn aanhangers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s