Schelden doet geen zeer

De oorlog in Oekraïne verstomde de afgelopen maand de discussie over Indië. Indië ligt opeens verder weg, en Oekraïne lijkt opeens héél dichtbij. Genoeg stof tot nadenken. 

Internationaal Gerechtshof (Vredespaleis), Den Haag, 1903

Door Bert Immerzeel

‘Oorlog’ mag dus niet meer van kameraad Poetin, en evenmin de woorden ‘invasie’ en ‘offensief’. Want daar gaat het volgens hem niet om. De inval van de Russen in Oekraïne heet een ‘technische militaire operatie’.

Gelukkig is Poetin niet ónze president, en dus blijven wij het een oorlog noemen, maar zijn decreet klinkt ons toch bekend in de oren. Hadden wij ook niet zoiets als ‘politionele acties’ die tegenwoordig ‘oorlog’ heten?

In de samenvatting van het nationaal onderzoek naar de periode 1945-1949 in Indonesië, Over de Grens, wordt uitvoerig stilgestaan bij de terminologie. De term ‘politionele actie’ werd nog slechts sporadisch gebruikt, en uitsluitend tussen aanhalingstekens. Verder werd gekozen voor de term ‘extreem en structureel geweld’, zonder verdere uitspraken te doen over de rechtmatigheid daarvan.

Hóe gevoelig het allemaal ligt, blijkt uit de eerste reacties. Alhoewel niet rechtstreeks als commentaar op het rapport, was daar de kritiek van de Indonesische historicus Bonnie Triyana. In de media liet hij weten dat het woord ‘bersiap’ maar beter niet meer kon worden gebruikt. Het zou racistisch zijn.

De medewerkers van het nationale onderzoek moeten enigszins verbaasd zijn geweest. Zó hadden ze het nog niet bekeken. Enkelen van hen lieten weten wel iets te voelen voor deze benadering. Omdat het allemaal te laat was om dit standpunt in het rapport te verwerken – dat lag immers al bij de drukker -, kon men niet veel anders dan in de media en tijdens forumdiscussies laten weten dat dit het zóveelste voorbeeld was van, jawel, een kolonialistische framing.

‘Oorlogsmisdadiger’

En dan dat ‘extreem en structureel geweld’. Vooral uit de hoek van het Comité Nederlandse Ereschulden was de kritiek gekomen dat de verantwoordelijkheid voor al dat geweld onvoldoende was beschreven. Een dag ná de presentatie van het rapport zei onderzoeksleider Frank van Vree dan ook in een interview dat bij nader inzien de term oorlogsmisdaden had moeten worden gebruikt.

Oorlogsmisdaden? Reageerden vertegenwoordigers van de veteranen. Nooit niet! Op Facebook werd een nieuwe groep opgericht, ‘Geen oorlogsmisdadiger’, die binnen enkele dagen vele honderden leden telde, bijna allen kinderen en kleinkinderen van militairen die in Indië hadden gevochten. Hún vader, hún opa was géén oorlogsmisdadiger. Afijn, als ooit sprake was van Indisch zwijgen, dít was eerder een Indische schreeuw. Om gerechtigheid.

Woorden doen ertoe. Maar misschien zijn we ook wel gevoeliger geworden door het internet. Iedere schreeuw, iedere boosheid, wordt immers uitvergroot in de media. ‘Oorlogsmisdadiger’ zei ook president Biden, toen hij het over Poetin had. Poetin boos natuurlijk. Biden moest nog een keer uitleggen wat hij had bedoeld, maar hij bleef bij zijn woorden. In de media vroeg men zich af wat dat nu eigenlijk was: een oorlogsmisdadiger. En ja, natuurlijk is er een verschil tussen meningen en strikte interpretaties. Tussen wat een gewone burger er van vindt, en de uitspraak van een bijzonder tribunaal.

Schelden

Schelden doet geen zeer, werd me vroeger geleerd. Als je van de trap af valt veel meer, rijmden wij als kinderen daar achteraan. Ik mag hopen dat iedereen die de geschiedenis hoog heeft zitten, en ik denk dat heel Indisch Nederland daar zo´n beetje toe behoort, eerst tot tien telt voor hij reageert op iets wat niet in zijn straatje past. Zeker als de bron van het bericht een historicus is. Geschiedschrijving is nu eenmaal geen exacte wetenschap.

Huisvrouw, homoseksueel, hij/zij, politionele acties, bersiap, inlanders, Batavia, Buitenzorg, Bandoeng, neger, slaaf, Zwarte Piet, blanke, Derde wereld, allochtoon: deze, en tientallen andere woorden, kunnen tegenwoordig beter niet, of in ieder geval slechts met heel veel voorzichtigheid, worden gebruikt. Vandaar – ook in dit artikel, sorry! – al die aanhalingstekens. Om eerlijk te zijn, ik ben nogal traditioneel, en laat me niet zo snel mijn woorden afnemen. Tegelijkertijd, verandering is soms nodig.

Het goede nieuws? Een maand geleden werd een nieuwe ‘Van Dale’ gepresenteerd. Met maar liefst een duizendtal, voornamelijk Engelstalige, nieuwe leenwoorden.  Vorige week belde mijn zoon me. Hij ging op reis naar Mexico. Of ik nog een adaptor had voor de charger van zijn cell phone.  Dát dus. Hij had ook kunnen vragen om een verloopstekker voor de batterijoplader van zijn mobiele telefoon, maar had daar een goede reden voor. In het Engels klinkt het toch meer to the point. En ik begreep hem, overigens zonder hem te kunnen helpen.

Het blijft zoeken, en openstaan voor nieuwe kennis en inzichten. De afgelopen tijd heb ik een paar nieuwe woorden geleerd. Het belangrijkste? Zowel de Russen als  Oekraïners hebben hetzelfde woord voor vrede: мир  (Mir).

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

60 reacties op Schelden doet geen zeer

 1. Jean-Louis zegt:

  Ja , het is het hoe je het benaderd. In WW2 waren de verzetsstrijders “ helden” In onze ogen. Voor hun daden kregen ze de verzetsster.Voor de Duitsers waren het saboteurs en kregen als beloning marteling en de kogel. Wanneer is het legitiem om een mensenleven te nemen. Door hem of haar te framen en te demoniseren. Als reactie op vraag over hulp aan Ukraine , gaven 100% van de ondervraagden het antwoord “ ja meer wapens leveren”. Ik schrok hiervan , dat er middelen worden vrijgemaakt om mensenlevens op een , voor hen, legitieme wijze te nemen. Wat ons op hetzelfde niveau brengt als de agressor. Wij zijn dan niet beter. Al voelen we ons dat wel. Nog een voorbeeld . Zelenski refereerde aan de tweede wereld oorlog, na afloop kreeg hij een staande ovatie. Als een lid van de tweede kamer in een debat refereerde aan de WW2 werd hem het woord ontnomen. Heel de tweede kamer stond op zijn achterste benen. Mag nooit meer in het debat ter sprake komen. Bovenstaand geldt ook voor Nederlands Indië.

 2. Ziska Kountul zegt:

  Voor ons Indonesiërs is de Merdeka op 17-8-1945. En de Indonesia Raya maakt me emotioneel en heimwee naar mijn land en volk. De Wilhelmus doet me helemaal niets. Ik heb er langer gewoond dat in Indonesia, maar Nederland is nooit mijn thuis geworden.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ziska Kountul zegt 2 april 2022 om 7:52 pm: “…..”.

   Tja mevrouw Kountul, het is uw goed recht om het ene liedje mooier dan het andere te vinden, omdat het ene u emotioneel raakt en het andere niet.

   Edoch …. als Nederland nooit uw thuis is geworden, waarom dan niet kaki sepoeloeh kembali naar Indonesia, poelang kampong? Ik neem aan dat u niet bent/was gedwongen om in dit koude kikkerland te blijven.

   • Bert Siap zegt:

    Ja dat Indonesische Volkslied is ook een mooi klinkend Volkslied ! Klinkt lekker in de oren ,kun je met de beste wil van de wereld niet zeggen van het Wilhelmus ! Maar dat Wilhelmus is OUD ,heel erg oud ! Nog van de 80 jarige oorlog dus een beetje 15 zoveel + 16 zoveel .Het Wilhelmus is dus ouder dan de V.O.C ! Hoe veel Indo,s ,zeker die van de eerste generatie opkeken naar dat nieuwe Indonesie werd wel verwoordt door de bekende Krontjong zanger Guus Becker .Guus werd uitgenodigd bij de Indonesische Ambassade ( Kedutaan Besar ) om daar 17 augustus 1945 ,onafhankelijkheids dag te vieren .Nou aardig toch zou je zeggen ? Guus Becker dacht er anders over “” Ja zijn ze nou helemaal van de pot gerukt ! Ik verlies mijn land Nederlands-Indie en moet dus hun land Indonesia vieren ,mij niet gezien !”” Zo dacht ook mijn vader er over ! Indie was zijn land eigenlijk ,Nederland niet en die Republik Indonesia ook niet .Gelukkig hebben de meeste Indo,s zich toch wel ergens kunnen settelen b.v in Californie veruit de meest populaire bestemming buiten Nederland en die Indo,s daar doen het erg goed ! Wat Mw Kountul schrijft in haar laatste zin “” Maar Nederland is nooit mijn thuis geworden “” verbaast mij niet erg ,veel Surinamers ,Antillianen en andere exotische volkeren denken er ook zo over net als veel eerste generatie Turken en Marokkanen .Ja liefde voor je land is leuk maar als je er niet te eten hebt ,ga je je heil ergens anders zoeken ! Geeft toch niet .De meeste Surinamers ,Antillianen ,Turken en Marokkanen van de 1e generatie willen niets anders dan terugkeren maar ja …………………. hun kinderen en kleinkinderen willen niet ( tidak maou ) kasihan deze !

   • Pierre de la Croix zegt:

    Bert Siap zegt 3 april 2022 om 10:59 am: “Ja dat Indonesische Volkslied is ook een mooi klinkend Volkslied ! Klinkt lekker in de oren ……..”.

    Tja heer Siap, ik heb wel eens gelezen dat de melodie van een volkslied de aard weerspiegelt van het volk dat het symbolisch vertegenwoordigt. Het Franse volkslied is hét voorbeeld van een krijgshaftig volk dat naar de wapens grijpt (…. aux armes citoyens ….) en het Nederlandse is meer een klaagzang over de slechte behandeling door de Spaanse koning en zie, het Nederlandse volk kan je niet bepaald krijgszuchtig noemen, althans niet in de 20ste eeuw toen het “Wilhelmus” als vertegenwoordigend volkslied werd aangenomen.

    Het “Indonesia Raya” zit een beetje tussen krijgshaftig en verering van het land in (… di sanalah, aku berdiri …..), alhoewel men met een beetje goede wil op de melodie ook kan marcheren. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel. Luister maar eens naar de weemoedige wijs van het Japanse volkslied (Kimigayo) en niet te vergeten die van het Duitse, terwijl beide volkeren toch de moderne geschiedenis zijn ingegaan als zeer martiaal van aard. Het Europese volkslied (Alle Menschen werden Brüder) is er eentje van hoop en vertrouwen. Ik heb zo’n idee dat meneer Poetin van Rusland nog niet tot de broederschap (m/v) van Europa mag toetreden.

    Terug naar het Wilhelmus. Wat was dat mooi en ontroerend voor de mensen die in 1945 uit de kampen van de Jappo’s kwamen en de bersiap hadden overleefd. Tot mijn genoegen zie ik dat zelfs onze internationale voetballertjes het Wilhelmus meezingen vóór een interland. Zouden ze eerst bij de KNVB in Zeist op zangles moeten vooraleer zij het oranje shirt mogen dragen? In mijn militaire tijd stonden de 2 te zingen coupletten van het Wilhelmus in het Handboek Soldaat. Op de scholen was het lied kennelijk geen verplichte kost meer.

   • R.L. Mertens zegt:

    @BertSiap; Wilhelmus etc.’- Zeer oud? Pas in 1932 als volkslied ipv. Wiens Neerland’s bloed….aan zijn handen kleeft!

  • A. Olive zegt:

   Mevrouw Kountul, alhoewel het Wilhelmus u niets doet en Nederland nooit uw thuis is geworden zal het mij niets verbazen als u het als een straf zou zien als u gedeporteerd zou worden naar het land en volk van uw heimwee.

   • Bert Siap zegt:

    @Heer Mertens ; Dat Wilhelmus is inderdaad pas in 1932 tot Volkslied gepromoveerd maar dat lied bestond al heel lang ! In de tijd van de Geuzen ,dus tijdens de 80 jarige oorlog tussen 1585-1665 ongeveer kira-kira .Googel maar ,ja ik moest wel googelen want ik was er in 1585 helaas niet bij ( en u ook niet )

  • Maud Lebert zegt:

   @’maar Nederland is nooit mijn thuis geworden’
   ‘ Kann mir zum Vaterland die Fremde werden?
   und mir ist fremd das Vaterland geworden.
   Das ists, warum mein blutendes Herz nicht heilt.’
   (Goethe in Iphigenie aus Tauris)

   • Pierre de la Croix zegt:

    Dort wo die Blumen blüh’n,
    Dort wo die Täler grüh’n,
    Dort war ich einmal zu Hause

    (Freddy Quinn)

   • Bert Siap zegt:

    80 jarige oorlog 1568-1648 .Het Wilhelmus is geschreven in 1570 het moet een tekst voorstellen ,die uit de mond van Willem van Oranje komt ( nou ja ) Het Wilhelmus is een van de ouste volksliederen ter wereld ,alleen het Japanse volkslied is ouder .Van het Wilhelmus snapt heden ten dage niemand een nasi-bal en het zelfde zal wel opgaan voor dat stokoude Japanse volkslied .Dat Wilhelmus is dus 452 jaar oud ,heel oude kue lapis !

   • R.L. Mertens zegt:

    @MaudLebert; ‘Nederland nooit mijn thuis etc.’- Ik voel me hier thuis! Idem in Indonesië! Ooit zei mijn Hollandse klasgenoot tegen mij; de Indo; ‘jij bent vlees noch vis’! Ik antwoordde; ‘ik ben vlees EN vis’!

 3. jeaemanuel zegt:

  Onlangs schreef Ian Buruma “Geschied schrijven is altijd politiek geïnspireerd, waarbij gekozen wordt tussen triomf en slachtofferschap”.
  In een NOS appje stond “De waarheid over (de dekolonisatie geschiedenis van) Indonesi¨´e verschuift, net als die van de slavernij”.

  • Jean-Louis zegt:

   “ de waarheid verschuift” bedoeld u soms , er wordt met de waarheid omgegaan wat resulteert in klinklare leugens en Woke gedrag. Het erge is dat op de scholen met de waarheid wordt be- of gespeeld. Soms moet ik mijn kleinzoon de ware feiten/ gebeurtenissen vertellen , dan wat hij voorgeschoteld krijgt op de basisschool.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Jean-Louis zegt 2 april 2022 om 10:31 pm: ” Het erge is dat op de scholen met de waarheid wordt be- of gespeeld. Soms moet ik mijn kleinzoon de ware feiten/ gebeurtenissen vertellen , dan wat hij voorgeschoteld krijgt op de basisschool”.

    Tja heer Jean-Louis, met respect, maar weet u zeker dat de waarheid die u uw kleinzoon voorschotelt de absolute waarheid is en niet die, welke u graag als waarheid ziet?

    Ik wens uw kleinzoon toe dat hij niet met kopkleppen op door het leven gaat, maar met een “open mind” om zich een eigen objectief, wel overwogen oordeel te vormen over wat hij gaande zijn levenspad tegen komt.

 4. Bert Siap zegt:

  Ja in die geschiedenisboekjes op basisscholen werd en wordt er vaak maar wat op los geleuterd ! Het zijn toch maar kleine kindertjes ,kun je nog van alles wijsmaken ! Ik zelf heb 6 jaar geschiedenisles gehad op een Surinaamse basisschool ,Nou in dat boekje regen ze de ene leugen na de andere aan elkaar bukan main ! Bijvoorbeeld dit : Die weggelopen slaven waren onruststokers ,herrieschoppers en amok makers kortom zooitje tuig .Die mensen ( soldaten ) die op hun jaagden waren helden ! Later kwam ik er achter dat het precies andersom was ha ha ! Denk dat die boekjes werden geschreven door iemand vanuit Nederland ,die nog nooit een neger had gezien en eigenlijk amper wist waar Suriname lag .Zo werd er in de Tweede Kamer van Nederland in de jaren 30 v.d.v.e een voorstel ingediend om een brug te bouwen tussen Suriname en Curacao ……………………………………………… Heb nog even op de kaart gekeken ,die brug ligt er nog niet ! 😁😂🤣 Sorry beste PP maar ik denk dat Jean-Louis een punt heeft !

  • Jean-Louis zegt:

   Bert Siap. Bij het verlaten van de toen nog lagere school, mocht ik een boekje uitzoeken. Ik koost het boekje “ Geen mens is van een ander” van Miep Diekman. Gaat over de slavernij in de West. Ik spreek dan over 1965. Toen had het al mijn aandacht. En waarom, ik heb zo vaak gevochten voor mijn zus die uitgescholden werd om haar huidskleur en plukken uit haar haar werd getrokken.

 5. Jean-Louis zegt:

  Beste Pierre, ik ben een geschiedenis man die de geschiedenis zo breed mogelijk uitpluist . Dus van alle zijden. Zo ook bij de naoorlogse geschiedenis. Alleen ik reageer op vragen over de gegeven geschiedenisles die bij hem opkomen, ik kom er zelf niet mee. En absolute waarheid waar ligt de grens, die is voor ieder anders. Om het naar mijn “ waarheid” te verleggen, daar hou ik niet van. Dat is geschiedvervalsing. Het is niet mijn geschiedenis of die van mijn ouders, of die van u maar het is onze geschiedenis. Daar komen alle aspecten aan bod.

  • Bert Siap zegt:

   Ja dat Indonesia Raya en dat Wilhelmus ,alles leuk en aardig maar geef mij maar het Volkslied van de Indo,s “” Geef mij maar Nasi Goreng “” 👍😎👍

   • Pierre de la Croix zegt:

    Lijkt op dat van Surinamers in de diaspora: “Oooo Nederland, geef mij rijst met kousenband …”

  • Pierre de la Croix zegt:

   Jean-Louis zegt 3 april 2022 om 11:37 am: “Beste Pierre, ik ben een geschiedenis man die de geschiedenis zo breed mogelijk uitpluist . Dus van alle zijden. Zo ook bij de naoorlogse geschiedenis. Alleen ik reageer op vragen over de gegeven geschiedenisles die bij hem opkomen, ik kom er zelf niet mee”.

   Ach Jean-Louis, ik heb niet getwijfeld aan je kennis en goede bedoelingen: Geen fake news voor je kleinzoon. Maar weet je zeker dat je de waarheid en niets dan de waarheid in zijn kleine kepala pompt? Over de vraag wat waarheid precies is hebben beroemde filosofen boeken vol geschreven. Ze zijn er geloof ik nog niet uit.

   Als ik naar mijzelf kijk, dan moet ik erkennen dat ik in mijn bijna 84 volle levensjaren nogal wat waarheden door voortschrijdend inzicht en geestelijke rijping heb moeten inslikken of aanpassen. Nog twijfel ik over bijna alles wat ik zo om mij heen mag waarnemen. Niets is zeker, behalve de dood en de belastingplicht.

   Vanuit die optiek heb ik je kleinzoon toegewenst dat hij niet met kopkleppen op door het leven zal gaan, maar met een “open mind”. Zwart-wit denkertjes kunnen gevaarlijk zijn voor de wereld en in ieder geval uitgroeien tot de vervelendste mensen in hun omgeving.

   • Bert Siap zegt:

    Het Volkslied van Suriname was OOOO Nederland geef mij BB met Rijst ! Maar intussen dankzij die hoge inflatie veranderd in OOOO Nederland geef mij moro Stontjie ( geef mij meer steun ( doekoe ,uang ) Het voordeel van dat Indische Volkslied “” Geef mij maar Nasi Goreng “” is je hoeft er niet bij te staan ( In de houding of zo ) ga maar gewoon duduk duduk en neem een bordje nasi goreng wel flink pedis ya ! Ideaal Volkslied voor superluie Indo,s zoals ik ! Oh ja jangan lupa wel een gelas Bintang Bir erbij ! 🎶😎🎶

   • Pierre de la Croix zegt:

    Bert Siap zegt 3 april 2022 om 3:23 pm: “….”.

    Tja heer Siap, maar zet het Indische volkslied “Geef mij maar Nasi Goreng” maar eens op passende melodie. Zou het lukken op de wijs van “Kasian, si patokaän”, “Terang boelan”, “Javaland u min ik teer, naar uw bergen keer ik weer” of “Schoon ver van u, ik moet steeds aan u denken”?

 6. Roy Kneefel zegt:

  Ik kan mevrouw Kountul wel begrijpen. Ik was 2 en een half jaar toen ik met mijn ouders (geboren in 1920 resp. 1923) in 1955 naar Holland kwam. Mijn vader wilde in Indonesië blijven, mijn moeder wilde naar Holland. Mijn vroegste herinneringen gaan terug naar ons eerste pension in Doorwerth. Toen was ik bijna 4 jaar. Van het vroegere koloniale Nederlands-Indië en het Indonesië sinds 17 augustus 1945 weet ik dus uiteraard niets uit eigen herinnering. Maar ik heb natuurlijk wel de verhalen over het koloniale Nederlands-Indië alsook het onafhankelijke Indonesië van mijn ouders en andere familie meegekregen. Voor de rest heb ik de geschiedenis uit de boeken. Ik ben nu 69 jaar.

  Ik herinner de woorden van wijlen mijn vader en wijlen mijn moeder toen ik een jaar of 7 was, nog steeds: “Gedraag je, doe je best, je bent hier te gast”. De woorden “Je bent hier te gast” draag ik sindsdien altijd met me mee. Die raak ik maar niet kwijt uit mijn gedachten. Bij het leren van het Wilhelmus op de lagere school vroeg ik me altijd af: Hoezo ‘ben ik van Duitsen bloed’? Die gedachten gaan nooit weg. Zie hier waarom ik mevrouw Kountul wel kan begrijpen.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Roy Kneefel zegt 3 april 2022 om 12:14 pm: “Ik herinner de woorden van wijlen mijn vader en wijlen mijn moeder toen ik een jaar of 7 was, nog steeds: “Gedraag je, doe je best, je bent hier te gast”.

   Tja …. dat waren toch wijze woorden van je vader en moeder, Roy. Zo werden we toch beschouwd door de inlanders toen “wij” hier in de vijftiger en zestiger jaren v.d.v.e. voet aan wal zetten? Dan kan je je beter als gast gedragen, wat overigens niet anders is dan “je netjes gedragen”, geen dingen doen en zeggen die je thuis ook niet zou doen en zeggen.

   Dank zij die ouderlijke raad is het merendeel van de binnen komende Indo jongeren geruisloos in de Nederlandse gemeenschap opgegaan, ook al waren er hier en daar wat strubbelingen. Wat mij aanging betroffen die strubbelingen de strijd om de meisjes bij wie Indo jongens een streepje voor hadden.

   Je zou wensen dat vaders en moeders uit de latere golven van nieuwkomers hun zonen hadden vermaand dat ze zich als gast moesten gedragen. Dan zaten er nu niet zoveel van in de calaboose, c.q. de pendjara, c.q. het gevang.

  • A. Olive zegt:

   “Hoezo ‘ben ik van Duitsen bloed’?”
   Dat was de prins van Oranje. Nederland of het Nederlandse volk is spoorloos in het Wilhelmus. Dat verklaart misschien ook waarom men het populaire lied ‘Oranje boven” zingt, dat is dus boven het rood wit en blauw.

   • Bert Siap zegt:

    De Nederlandse driekleur ontstond in 1630 .De oorspronkelijke kleuren waren Oranje -Wit -Blauw .Die Oranje-Wit -Blauwe Banen noemde men de Prinsenvlag .Er is nu heden nog 1 land die die vlag ( Oranje-Wit -Blauw ) voert n.l Luxemburg ,die vroeger ook deel uitmaakte van zeg maar Nederland .Later veranderde de kleur Oranje in Rood .Dat lied Oranje Boven ontstond eind 19e eeuw bij de inhuldiging van regentes Emma .Die Oranje-Wit -Blauwe vlag ,de z,g Prinsenvlag wordt tegenwoordig veel gebruikt door rechts-extremistische groeperingen in Nederland .Daarmee willen zij zich afzetten tegen die “” vreemde smetten “” ( buitenlanders ) in de Nederlandse Maatschappij .Dat lied Oranje Boven werd vooral gebruikt voor de 3 Nederlandse koninginnen en de regentes Emma ,nu Nederland een koning heeft ,wordt het al minder gebruikt ,het klinkt ook een beetje oubollig .De populariteit van de Oranjes bereikt nu ook al een beetje het 0 punt /vriespunt .

   • A. Olive zegt:

    Bedankt voor de uitleg van de driekleur heer Bert Siap

   • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

    De z.g.n. Prinsenvlag werd al door de NSB als verwijzing naar ons roemrijk, maritiem en VOC-verleden gebruikt, zie ook deze vlag met Nederlandse leeuw in de rood-zwarte vlag van de NSB.
    Het Zuid-Afrika van de apartheid had in het verleden ook een oranje-witte- blauwe vlag (van Riebeeck-vlag?)
    Daarom gebruiken tegenwoordig rechtsextremistische groepen deze Prinsenvlag. Maar ik heb begrepen dat enige leden van de PVV deze vlag als propagandamiddel misbruikten.

   • Pierre de la Croix zegt:

    De kleuren oranje-blanje-bleu werden en worden onder andere door Vlaamse studenten van de ULB gebruikt en stonden en staan als geuzenvlag symbool voor het vrije denken. Sinds 1970 maken de kleuren deel uit van het embleem van de Vrije Universiteit Brussel.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Sorry, bronvermelding pergeten: Wikipedia. Zoek op “Oranje-blanje-bleu”. De moeite van het lezen waard.

   • Er is veel misverstand over de Nederlandse driekleur en dan druk ik mij netjes uit.

    Vorige week bezocht ik in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam een tentoonstelling over de schilders Willem van de Velde de Oude en de Jonge, de top van de maritieme schilderkunst van de 17de eeuw. Als ik mij niet vergis dan hadden de door hen getoonde “Nederlandse” oorlogsschepen de driekleur rood-wit-blauw in top. Toch wat anders als wat dhr. Bert Siap beweert.
    Ik ken het verhaal over de Geuzen- en Prinsenvlag. Soms wordt ook de term Prinsengeuzenvlag gehanteerd en dan is de verwarring compleet. Bij de Koninklijke Marine KM bestaat er ook zoiets als een geuzenvlag die aan de mast bij de boeg wordt gehezen, mooi rood-wit-blauw.

    Als Wikipedia als bron wordt vermeld om een waarheid te tonen, dan telt een gewaarschuwd mens voor 2 en dan heb ik het niet over het aantal.

 7. Bert Siap zegt:

  Nou niet de minste leden van die PVV ,die die Prinsenvlag als propaganda middel gebruiken ,t.w.Martin Bosma partij ideoloog en 2e man van de PVV na Wilders .Deze Bosma is zeer goed van de tongriem gesneden en zeer Rechts .Geef mij maar Jazy Velthuijzen van BIJ 1 ( Lijsttrekker in Amsterdam ) uiteraard Indo van de 3e generatie en nog vele Indo,s van de 3/4 e generatie bij dat BIJ1 ,ook de lijsttrekker in Delft is een Indische ! Ik hang 3 vlaggen om de toerbuurt uit het raam ( Nee GEEN Prinsenvlag !) 27 april de Nederlandse driekleur ,1 juli ketie-kotie de Surinaamse vlag en dan op 17 augustus de Merah Putih .

  • Pierre de la Croix zegt:

   Bert Siap zegt 3 april 2022 om 9:56 pm: “Ik hang 3 vlaggen om de toerbuurt uit het raam ….”.

   Wat een vlagvertoon uit uw raam, heer Siap. Maar waarom niet de “Morning Star” van onze onderdrukte Papoea vrienden en de bendeira van de RMS op 25 april? De vlag van Oekraïne en die van de Oeigoeren mag er ook wel bij. Alleen nog effe uitvissen wat hun nationale feestdag is.

   • Bert Siap zegt:

    Ja Inderdaad u heeft helemaal gelijk !! De Morning Star moet ook uit mijn raam gaan hangen en die vlag van de RMS over Oekraine en die Oeigoeren moet ik nog even nadenken ! Wordt misschien te roewet voor mijn raam .

   • Pierre de la Croix zegt:

    Bert Siap zegt 3 april 2022 om 10:41 pm: “Wordt misschien te roewet voor mijn raam”.

    Nu ja …. ze houden daar in de Pijp toch wel van een beetje reuring?

 8. Bert Siap zegt:

  Ja die vlaggen van de Morgenster en van de RMS reeds besteld ,nu even hun hari pesta opzoeken maar die Oekraine en die Oeiguren is een probleem ,volgens Wikipedia maakten ze nooit deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden .Ja dat is natuurlijk een voorwaarde om voor mijn raam te hangen ,ik kan niet zomaar iedereen voor mijn raam laten hangen ,het is al zo,n bende in mijn buurt .Kijk Zuid-Afrika ,De Ned Antillen ,Ceylon ,New York ,Recife ( Brazilie ) Demerara ,Frans Guyana ,Belgie ,Luxemburg en zelfs New Zealand maakten min of meer deel uit van De Nederlanden of van de Republiek der Verenigde Nederlanden maar Oekraine en die Oeiguren ? Volgens mij heeft Jan Pieterzn Coen nooit in die landen huisgehouden ,dat moet een andere schobbejak zijn geweest ! Ja Zelensky en tjap tjoi ( Oeiguren ) zullen er wel de pest in hebben maar helaas geen vlaggetje van hun land voor mijn raam ! 🤷‍♂️🤦‍♂️🐱‍🏍

  • A. Olive zegt:

   Iemand in onze straat hing al een lange tijd elke dag de BLM (Black Lives Matter) vlag uit totdat het bleek dat de organizers er vandoor zijn gegaan met al die miljoenen donaties. Ze hebben niets anders achter gelaten dan chaos en destruction en vele Indo’s geloofden in deze beweging.

 9. Pierre de la Croix zegt:

  vandenbroek@libero.it 1953 zegt 4 april 2022 om 2:58 pm: “Als Wikipedia als bron wordt vermeld
  om een waarheid te tonen, dan telt een gewaarschuwd mens voor 2 en dan heb ik het niet over het aantal”.

  Waar over dan wel? De heer Van den Broek schrijft weer in raadselen.

  Voorts schrijft hij als marine deskundige (officier KMR): “Bij de Koninklijke Marine KM bestaat er ook zoiets als een geuzenvlag die aan de mast bij de boeg wordt gehezen, mooi rood-wit-blauw”.

  Als eenvoudig oud koopvaardijman weet ik bijna zeker dat bij de boeg (het voorschip) nooit een heuse mast is geplaatst, wel in sommige gevallen een vlaggenstok. Voor alle zekerheid toch maar weer Wikipedia geraadpleegd (ik leer het nooit). Die zegt over “Het Geusje”:

  Quote

  Een geus is een (meestal rechthoekige) vlag die door een schip gevoerd wordt bij wijze van groet. Hoewel in principe alle schepen een geus mogen voeren, is hij vooral in gebruik bij marineschepen, ronde- en platbodemjachten en motorjachten. Een geus is kleiner dan een marinevlag en wordt gevoerd op een steven, botteloef, boegspriet of kluiverboom. In Nederland voert de Koninklijke Marine krachtens koninklijk besluit 315 van 20 juli 1931 een zogeheten Dubbele- of Prinsengeus met twaalf segmenten in de kleuren van de nationale vlag.

  Unquote

  Tja …. geen mast dus voor de geus. Maar Wikipedia schijnt onbetrouwbaar te zijn. De lezer is dus gewaarschuwd en een gewaarschuwde lezer telt voor 2 (lezers) en dan heb ik het nóg niet over het aantal, als de lezer begrijpt wat ik bedoel.

 10. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  De Koninklijke Marine mag best blij zijn dat een eenvoudige koopvaardijman zijn dienstplicht niet op één van Harer Majesteits schepen vervulde, dat had alleen maar brokken veroorzaakt te beginnen bij de Geuzenvlag: velen zijn geroepen maar weinigenuitverkoren.

  Dhr de la Croix zou eens een Marineschip op bezoek in Rotterdam aan de Parkhaven kunnen bezoeken of een Vlootdag in Den Helder. Hij zou niet alles moeten geloven wat in Wikipedia staat maar zien, er was toch zoiets als een ongelovige Thomas?

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ach meneer Van den Broek, toen ik vóór mijn 27ste jaar de Nederlandse koopvaardij verruilde voor de Noorse omdat die beter betaalde en mijn vrijstelling van opkomst voor militaire dienst daardoor verviel, werd ik binnen de kortste keren opgeroepen voor dienst bij de KM, want ik was, zoals bijna alle abituriënten van Nederlandse zeevaartscholen, “zeemilicien”. Ik had geen zin in dienst bij de gemarineerde haringen, wilde bovendien dicht bij mijn meisje blijven, en vroeg en kreeg overplaatsing naar de landmacht, c.q. de KL.

   De brokken zijn de KM dus bespaard gebleven. Ik zou zo maar de toenmalige “De Ruiter” of “Zeven Provinciën” aan de grond kunnen hebben laten lopen terwijl de officier van de wacht even een plasje was gaan doen. Overigens …. enige jaren daarvoor had het vliegdekschip “Karel Doorman”, een “baby topper”, een kleintje voor de Amerikanen, maar de trots van heel gemarineerd Nederland, op de Noordzee bij klaarlichte nacht een visserman overvaren. Ik stond niet aan het roer toen het gebeurde.

   Hoeveel uur hebt u als officier KMR doorgebracht op een oorlogsbodem op zee? Héél weinig denk ik. Anders had u wel geweten dat voor het geusje op de boeg geen heuse mast was gebouwd.

   U hebt weinig vertrouwen in Wikipedia en ziet kennelijk neer op eenvoudigen van geest als ik die het vademecum wel voldoende betrouwbaar vinden. Niet zo verbazingwekkend, want u ziet met groot dédain neer op álle eenvoudigen van geest, d.w.z. die ongelukkigen die uw hoge standaard van wetenschapsbeoefening niet kunnen bijbenen, en dat is bijna de hele mensheid.

   Over hoge standaard van wetenschapsbeoefening gedacht en geschreven: Mist u de aimabele erudiete weledelgeleerde heer Mr. Dr. Ir. Jan A. Somers ook zo erg op deze site en I4E? Ik wacht nog steeds op uw warme woorden van collegiale lof en leedwezen bij zijn verscheiden, nu alweer bijna een jaar geleden. Wellicht dat u aan een passend IM, nog steeds verstikt door verdriet, niet bent toegekomen.

  • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

   In mijn dienstdienst stonden in de VvKM Voorschriften voor de Koninklijke Marine al hetgeen een dienstplichtige behoorde te weten, vooral één aangesteld bij het Koninklijk Instituut voor de Marine KIM , toch Het opleidingsinstituut voor het leger.

   In deze voorschriften staan ook de bepalingen voor de “geus”

   1º. de geus is een rechthoekige vlag, waarvan de lengte zich verhoudt tot de breedte als 3:2, verdeeld in sectoren in de kleur van de koninkrijksvlag;
   2º. de geus wordt uitsluitend door oorlogsschepen in dienst gevoerd en wel aan de geusstok;
   3º. zij voeren de geus alleen wanneer zij in een haven of op een rede gemeerd of ten anker liggen en wel, behalve in de gevallen aangegeven in hoofdstuk 9 (§ 5, onderdeel a, § 7, onderdeel c en § 29, onderdeel a), eveneens:
   (a) vanaf het hijsen van de vlag tot zonsondergang; op zondagen en algemeen erkende christelijke feestdagen; op de dag waarop het bevel wordt overgegeven*;
   op de dag waarop Z.M. de Koning, een lid van het Koninklijk Huis, dan wel een staatshoofd of een lid van een regerend vorstenhuis van een bevriende soevereine staat een officieel bezoek brengt aan de plaats waar het schip ligt;
   * Tijdens een bevelsoverdracht / overdracht C-ZSK (Commandant ZeeStrijdKrachten) dient de geus te worden gehesen;
   (b) gedurende een inspectie van het schip als eenheid door of namens de Commandant Zeestrijdkrachten, de CZMCARIB (Commandant Zeemacht Caribisch gebied) of COMNLMARFOR (Commander Netherlands Maritime Force) en gedurende ceremoniële plechtigheden, maar niet vóór het hijsen van de vlag en niet ná zonsondergang;
   (c) gedurende de aanwezigheid van buitenlandse oorlogsschepen, maar niet vóór het hijsen van de vlag en niet na zonsondergang;
   (d) gedurende het verblijf op een rede of in een haven in het buitenland, maar niet vóór het hijsen van de vlag en niet na zonsondergang;
   (e) op de dag van hun indienststelling vanaf het ogenblik, waarop zij in dienst worden gesteld tot zonsondergang en op een dag van hun uitdienststelling van het hijsen van de vlag tot het ogenblik waarop zij uit dienst worden gesteld.

   Peter van den Broek LTZ2SDKMR – handelaar in Italiaanse biologische en conventionele tomaten in blik

   • Bert Siap zegt:

    Nou snap ik waarom die Japanners zo snel klaar waren met die Hollanders tijdens de Slag om de Java zee .Die Hollandse zeelieden waren alleen maar bezig met de vlag hijsen !

   • Pierre de la Croix zegt:

    Wikipedia: In Nederland voert de Koninklijke Marine krachtens koninklijk besluit 315 van 20 juli 1931 een zogeheten Dubbele- of Prinsengeus met twaalf segmenten in de kleuren van de nationale vlag.

    Van den Broek: 1º. de geus is een rechthoekige vlag, waarvan de lengte zich verhoudt tot de breedte als 3:2, verdeeld in sectoren in de kleur van de koninkrijksvlag;

    Wikipedia had er nog een duidelijk kleurenplaatje bij. Zo slecht is die bron van kennis dus ook weer niet.

    Tja en dan lees ik bij Van den Broek ook nog: “2º. de geus wordt uitsluitend door oorlogsschepen in dienst gevoerd en wel aan de geusstok;”.

    De “geusstok”. Dus geen mast. Ach ja …. vergissingen zijn menselijk en officieren KMR zijn ook maar mensen. Alleen toegeven van vergissingen gaat tenminste eentje heel moeilijk af.

   • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

    “Hoeveel uur hebt u als officier KMR doorgebracht op een oorlogsbodem op zee? Héél weinig denk ik. Anders had U wel geweten dat voor het geusje op de boeg geen heuse mast was gebouwd.

    Ach, de relatie tussen mijn uren op een oorlogsschip en de boegspriet is toch louter ontsproten aan een zoetwatermatroos, die niet bij de Koninklijke Marine heeft kunnen dienen. Het is louter boekenwijsheid nou ja, nog erger Wikipedia, maar niet gebaseerd op Marine-ervaring.
    En waar maak ik de vergissing…., ? Worüber mann nicht sprechen kann, darüber muss mann schweigen.

    Peter van den Broek LTZ2SDKMR

   • Pierre de la Croix zegt:

    vandenbroek@libero.it 1953 zegt 5 april 2022 om 9:27 pm: “Ach, de relatie tussen mijn uren op een oorlogsschip en de boegspriet is toch louter ontsproten aan een zoetwatermatroos, die niet bij de Koninklijke Marine heeft kunnen dienen”.

    Ach meneer Van den Broek, als u begrijpend zou hebben leren lezen, dan zou u hebben kunnen weten dat ik geen zoetwatermatroos ben geweest en niet bij de KM heeft KUNNEN dienen, maar WILLEN dienen. Different cook. .

    Ik weet zeker dat ik meer uurtjes op zout water heb doorgebracht dan u bij de KM. Opdreunen van dienstvoorschriften kan iedereen wel. Daar hoeft men geen LTZ2SDKMR voor te zijn. Uw sobere kennis van de Koninklijke Marine blijkt ook al uit deze passage van u:

    “In mijn dienstdienst stonden in de VvKM Voorschriften voor de Koninklijke Marine al hetgeen een dienstplichtige behoorde te weten, vooral één aangesteld bij het Koninklijk Instituut voor de Marine KIM , toch Het opleidingsinstituut voor het leger”.

    KIM, het opleidingsinstituut voor het LEGER. Laat de ware marineman dat maar niet horen en lezen.

   • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

    Ach, ik had dit antwoord wel verwacht. Naar aanleiding van de discussie over vlaggen was ik op zoek naar de “geus” zoals die gebruikt wordt bij de Koninklijke Marine. Uiteindelijk vond ik dat bij de VvKM. Waar moet ik dat anders vinden? Dat wordt als een vergissing aangemerkt maar ik vind het verbetering van mijzelf. Het is toch het “harde bewijs” dat wat anders is dan achter de geraniums gemakzuchtig en indolent opzoeken in Wikipedia .

    Trouwens de volgend zin is ook nog één nee twee denkfouten gemaakt : “Hoeveel uur hebt u als officier KMR doorgebracht op een oorlogsbodem op zee? Héél weinig denk ik. Anders had U wel geweten dat voor het geusje op de boeg geen heuse MAST was gebouwd.

    Want op zee wordt volgens de voorschriften VvKM de geus niet als vlag gehesen. ik hou het voor gezien, er wordt door de opponent, een zeeman nog wel te weinig maritieme krijgskundige kennis als advies ingebracht.

   • Pierre de la Croix zegt:

    vandenbroek@libero.it 1953 zegt 6 april 2022 om 12:13 am: “ik hou het voor gezien, …”.

    Nou meneer Van den Broek, dat lijkt mij een goed besluit. Komt u ook niet weer in de verleiding om met veel bravoure onzin te verkondigen en vervolgens opponenten, zeg maar critici, ervan te betichten dat ze indolent achter de gerania gezeten niets anders doen dan hun wijsheid uit het onbetrouwbare Wikipedia (een soort Donald Duck voor volwassen tolols) peuren. Want banale uitingen van zoveel kinnesinne zijn een LTZ2SDKMR als u toch onwaardig.

    Veel geluk met de tomaten en hou het roer (een soort stuur op schepen) recht.

 11. Maud Lebert zegt:

  Mhr. Mertens, het was mv. Ziska Koentul, (0.2.04) die zich in NL niet thuis voelde. Daarop heb ik alleen maar met een zitaat gereageerd. En ook daarop evenzo dhr. P.dl.Croix.
  Hoe U zich voelt is uw zaak.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ach mevrouw Lebert, dhr. P.dl.Croix reageert op alles wat langs komt. Niets van aantrekken. Allemaal flauwekul. U weet wel: Gekken en dwazen ……. .

   • Pierre de la Croix zegt:

    Corrigenda: In mijn vorige stukje, 2de alinea, schreef ik dat de “Karel Doorman” een “baby topper” was. Moet zijn “baby flattopper”, dus een kleintje in haar soort.

    Ik zou niet weten waar het geusje op vliegdekschepen wapperde. Zo maar op de voorplecht zou het een hindernis kunnen vormen voor de opstijgende en landende vliegtuigen. Misschien weet onze marine deskundige raad.

   • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

    “Ik zou niet weten waar het geusje op vliegdekschepen wapperde. Zo maar op de voorplecht zou het een hindernis kunnen vormen voor de opstijgende en landende vliegtuigen. Misschien weet onze marine deskundige raad”.

    Ik heb als 9-jarige de “Karel Doorman” mogen bezichtigen aan de Parkhaven in Rotterdam. ik kan weliswaar beweren dat ik mij herinner waar de geus aan de geusstok op het voordek van de “Karel Doorman” wapperde, maar dan maak ik wel een denkfout. Denkfouten laat ik aan “ervaringsdeskundigen” over.
    Dan ga ik als alternatief natuurlijk niet bij Wikipedia te rade , de “parate” kennisbron van elke gerespecteerde achter-de-geranium-zittende boekenwurm. Een goedmoedige idioot kan op Wikipedia zijn dwaze mening kwijt, alhoewel, het verhaal over de “Van Imhoff” met aansprekende bronvermeldingen (o.a. Der Spiegel) toch van superieure kwaliteit is, onvergelijkbaar met een Donald Duck, waarvan de Best-Before-Date BBD al lang verlopen is.

    Ik tik de juiste sleutelwoorden in op Google en klik op “afbeeldingen” en wat krijg ik?:
    een mooie foto van de “Karel Doorman” aangemeerd in een zonnige haven met de geus aan de geusstok wapperend op het voordek. Ik kan mij indenken dat Internet-analfabeten moeite hebben of indolent zijn de juiste sleutelwoorden in te typen.
    Een opstijgend vliegtuig heeft op het voordek van een vliegkampschip geen last van de geuzenstok want bij afvaart van dit soort oorlogsschip wordt deze stok met geuzenvlag en al verwijderd, gelijk de voorschriften in die tijd VvKM, zie afbeeldingen als hard bewijs.
    Anders dan leken veronderstellen, denken kan ik het nauwelijks noemen, hebben landende vliegtuigen helemaal geen last van een geuzenstok want vliegtuigen landen op het achterdek van een modern vliegkampschip. Ik leg het maar uit anders word ik weer van van idioterie en onzin valselijk beschuldigd, de wind en wat voor wind komt altijd uit dezelfde hoek.

    Een modern vliegkampschip heeft een voordek waar een vliegtuig d.m.v. een katapult gelanceerd wordt en een achterdek waar een vliegtuig landt en door remkabels en vangnetten opgevangen wordt.
    Het achterdek staat iets schuin op de as van het schip, want als een vliegtuig niet lukt op een varend vliegkampschip te landen, dan kan het ongehinderd een doorstart maken. Met een voor- en achterdek kan een modern vliegkampschip gelijktijdig vliegtuigen laten landen en starten.

    Het probleem bij vliegkampschepen van de 1ste generatie was dat ze maar één vliegdek hadden waardoor deze niet gelijktijdig vliegtuigen konden laten landen of opstijgen. Afgezien daarvan waren de liften om de vliegtuigen van de hangars naar het vliegdek te brengen v.v. gedurende het landen en starten van vliegtuigen gedeeltelijk geblokkeerd.
    Deze inflexibiliteit werd de eerste-generatie Japanse vliegkampschepen bij de Slag om Midway noodlottig. Op YouTube is een verhelderend simulatiefilmpje te zien waarbij het logistieke probleem van de Japanse admiraal die het bevel voerde over de 4 vliegkampschepen op begrijpelijk wijze uitgelegd wordt. Ook voor leken zoals ik wordt het duidelijk.

    Hopelijk begrijpen zeemannen van onbestemde herkomst dat een oorlogschip toch iets anders in elkaar zit dan een vracht- of zeilschip. Alhoewel sommige beste stuurlui-aan-wal daar anders over denken. Laat die zoetwatermatrozen veronderstellen, want denken is een andere bezigheid.

    Voor de duidelijkheid: Een schip heeft weliswaar een roer, waarmee wordt gestuurd. Maar een stuur van een schip heette anders, n.l. stuurwiel. Ik schaam me dood dat ik dat hier moet uitleggen.

    Peter van den Broek LTZ2SD KMR : Luitenant ter zee der 2e klasse van Speciale Diensten der Koninklijke Marine Reserve

   • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

    Kreun, kreun….. baby flattopper!!!! Reageren op alles wat langs komt !!!!!!

    Wat heeft baby flattop in dit verband er mee te maken? Moet ik echt het verschil uitleggen tussen een vliegdek- en vliegkampschip, een hulpvliegkampschip of escort carrier?

    Deze film heb ik al eerder gezien. Dit wordt echt een bloedbad.

   • Pierre de la Croix zegt:

    vandenbroek@libero.it 1953 zegt 6 april 2022 om 12:13 am: “ik hou het voor gezien, …”.

    vandenbroek@libero.it 1953 zegt 6 april 2022 om 4:44 pm: “Kreun, kreun….. baby flattopper!!!! Reageren op alles wat langs komt !!!!!!”.

    Wat nu meneer Van den Broek, al zo snel op uw wijze besluit terug gekomen? Een LTZ2SD KMR een LTZ2SD KMR, een woord een woord, toch? De verleiding toch te groot om als een kleine jongen te blijven mokken en natrappen? Bij het KIM niet geleerd van “noblesse oblige” of bij u aan dovemans oren gepraat?

 12. A. Olive zegt:

  Java Post schrijft:
  ” ‘Oorlogsmisdadiger’ zei ook president Biden, toen hij het over Poetin had. Poeten boos natuurlijk, Biden moest nog een keer uitleggen wat hij had bedoeld, maar bleef bij zijn woorden.”
  Biden bleef bij zijn woorden dat hij had gezegd dat Poetin een oorlogsmisdadiger was maar dat was niet de controverse. Wat de controverse was dat hij zei “Putin cannot remain in power” dat betekent dus een regime change. De State departement heeft toen zoals gewoonlijk uitgelegd wat hij niet bedoelde.

  Obama heeft eens gezegd “Don’t underestimate Joe for screwing up things”.
  Crimea werd geannext door Rusland gedurende Obama, Biden presidentie en Poetin zag zijn kans toen Biden liet zien wat een zwakke leider hij was met Afghanistan en de energy situatie hier in Amerika. Poetin kreeg zelfs de go ahead voor zijn pipeline naar Duitsland zonder negotiations.
  Poetin heeft NATO sterker gemaakt en het schijnt dat de wereld leider Zelenskyy is.

 13. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  als een zoetwatermatroos een LTZ2SD KMR de mores van een Marine-officier voor wilt schrijven dan had hij tegen beter weten in beter bij de Koninklijke Marine kunnen dienen. Ik weet als ervaringsdeskundige wel iets af van dit krijgsmachtonderdeel.

  Wellicht is de zoutwatermatroos vergeten dat ik op het KIM als docent Economie was aangesteld en door mijn optreden een voorbeeld gaf aan de jonkers, zoals van alle docenten verwacht werd. De selectiecommissie bestaande uit 4 hoofdofficieren lette bij de keuring wel degelijk op of de juiste persoon met de juiste instelling werd geselecteerd. Manieren hoefde ik bij de Marine niet te leren, als bij een meerderjarige ras-indo dan dat niet goed zit dan komt het nooit goed .

  Dan kom ik op Indisch getinte blogs en dan blijk ik alles verkeerd te doen, ik ben zeker niet onderdanig of volgzaam genoeg. En mag vooral niet tegenspreken, ook niet als de grootste onzin als ondubbelzinnige waarheid wordt verkondigd.
  Want zeg nou zelf, als het voordien genoemde gerania vergelijkbaar is met aquaria dan is het wel potjeslatijn. Het woord geranium is in wezen afkomstig uit het Grieks: Géranos, maar dat is bijzaak.

  Heer de la Croix, neemt U uzelf eens serieus. Breng eens wat gefundeerde maritieme kennis in, zoals over een stuurwiel. U praat tot nu toe alleen over dingen die mijn aandacht afleiden naar Uw dagelijkse trivialiteiten.

  • Pierre de la Croix zegt:

   vandenbroek@libero.it 1953 zegt 6 april 2022 om 12:13 am: “ik hou het voor gezien, …”.

   Meneer Van den Broek, u komt uw eigen gelofte WEER niet na. Ik dacht dat “eer” en “betrouwbaarheid” bij marine officieren hoog in het vaandel stond, dus ook bij een LTZ2SD KMR.

   Wanneer u op het KIM als docent Economie was aangesteld en door uw optreden een voorbeeld moest geven aan de jonkers, “zoals van alle docenten verwacht werd”, dan bent u daarna, althans in de jaren die ik u volg op I4E en JP, het spoor bijster geraakt en hebt u de voor uw functie bij het KIM aangeleerde deugd van “noblesse oblige” ver overboord gegooid.

   Waarom anders altijd die dikdoenerij en het denigreren van anderen, zelfs van een beminnelijke erudiet als wijlen Mr. Dr. Ir. J.A. Somers die u in historische kennis verre de baas was en van welke kennis u dus ook gretig profiteerde? Waarom moest zelfs de webmaster van I4E u nog niet zo lang geleden meerdere malen openlijk verzoeken niet zo agressief te keer te gaan en uw toon te matigen op zijn blog?

   Dit herhaalde mokken en pruilen en natrappen als een klein verongelijkt jongetje op open forum helpt niet uw gezonken reputatie op te vijzelen, meneer Van den Broek. In tegendeel, u maakt zich tot de risee van JP. Beseft u dat niet?

   Misschien moet ik het hierbij laten en mijn gelofte als eenvoudig Zoetwatermatroos wél houden om verder gemok, gepruil en natrappen uwerzijds niet uit te lokken en aldus de sfeer op JP niet langer te helpen verpesten.

 14. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Neem bijvoorbeeld het woord “baby flattops” dat de US Navy gekscherend in WO2 gebruikte voor koopvaardijschepen type C3 omgebouwd tot escort carrier.

  “Baby flattops” laat staan “baby flattoppers” als maritieme term is helemaal niet van toepassing op het eerste oorlogsschip met de naam “Karel Doorman”QH1.
  Dit schip was de voormalige Britse escort carrier Nairana, oorspronkelijk een koelschip dat tijdens WO2 door de Royal Navy werd omgebouwd tot vliegdekschip, de naam zegt het al, een vliegdek werd op de oorspronkelijke koopvaardijromp geplaatst. Tevens werd ruimte gecreeerd voor hangars en een vliegtuiglift. Dit schip bleef een luttel aantal jaren in dienst van de Koninklijke Marine. De Britten noemden dit soort schepen met hun kenmerkende gevoel voor humor liefkozend “Woolworth carrier”, dit schip was gewoon standaard in haar soort dus geen kleintje als sommige beste-matrozen-aan-wal willen doen geloven, geloven doe ik zelf in de kerk.

  Hr. Ms. Karel Doorman QH1
  -Waterverplaatsing 14.050 ton
  -Afmetingen 161 x 21 meter
  -Bemanning 728
  -Machinevermogen 2×5.500 pk dieselmotor
  -Snelheid 17 knopen van een normaal koopvaardijschip

  De tweede Karel Doorman, de Hr.Ms. Karel Doorman (R81) was het eerste echte vliegkampschip van de Koninklijke Marine. Dit schip was specifiek als vliegtuig carrier gebouwd, anders dan de verbouwde koopvaardijschepen in WO2. Daarom heette de R81 terecht Vliegkampschip.
  Het schip behoorde tot de Colossusklasse en was op 17 januari 1945 bij de Royal Navy als HMS Venerable in dienst gesteld.

  De Royal Navy heeft het schip direct na de Tweede Wereldoorlog ook in Nederlands-Indie als evacuatieschip ingezet. Het is wel opmerkelijk dat dhr de la Croix, als rasechte Semaranger dit schip in die tijd niet heeft opgemerkt, het kan toch niet ongemerkt aan de objectieve waarneming van een ervaringsdeskundige met ijzeren geheugen ontgaan zijn, gezien de afmetingen moet het schip op de rede van Semarang toch wel zijn opgevallen, maar schijnbaar was onze zoutwatermatroos in dop meer geïnteresseerd in de warmte van de slendang van zijn huisbaboe Bami goreng.

  Hr. Ms. Karel Doorman, toen HMS Venerable geheten heeft zelfs twee maal op de rede van Semarang gelegen om Nederlandse ex-geinterneerden op te halen en naar veilige gebieden te transporteren.
  De inscheping verliep vaak onder moeilijke omstandigheden HMS Venerable lag op de rede van Semarang en vanwege haar diepgang kon zij niet in het havengebied aanmeren. Evacués werden met landingsvaartuigen of andere schepen naar het evacuatieschip overgebracht, waar zij via een valreep moesten overstappen. Reeds bij geringe wind konden er hoge golven staan, zodat het overstappen moeilijk of zelfs onmogelijk was, zodat men onverrichter zake moest terugkeren naar Semarang.

  Het eerste zeetransport met de HMS Venerable van Semarang naar Tandjong Priok vond plaats op 2 december 1945 . 700 ex-geinterneerden gingen als passagiers mee , allen werden zoals gebruikelijk heel precies geteld want de Royal Navy werd voor deze RAPWI-activiteiten door het Nederlands Gouvernement naar rato betaald. Nederlanders waren zo op de penning dat ze dat goed controleerden, bronvermelding: zie report n° 6 RAPWI control staff lt-col. F.H.G. Eggleton

  Het tweede zeetransport met HMS Venerable van Semarang naar Colombo in Ceylon vond plaats op op 28 december 1945 Ook deze reis, gelijk een cruise, was geheel voor rekening van het Nederlandse Gouvernement. De 700 passagiers zullen wel genoten hebben van deze gratis cruise. Passagierslijsten van deze reizen zijn beschikbaar, bron: niet Wikipedia maar deze web site.

  Hr.Ms. Karel Doorman R81
  Waterverplaatsing 19.790 ton
  Afmetingen 214 × 43 meter
  Bemanning 1.509
  Machinevermogen 40.000 pk (stoomturbines)
  Snelheid 24 knopen

  bronvermelding: persoonlijk archief Peter van den Broek.

 15. R.L.Mertens zegt:

  @B.Immerzeel: ‘ oorlog, invasie mag niet etc.’ – Net als toen in Indië 1945/‘49: politionele acties; voor orde en rust; een compleet politie(!) leger- ,zee- en luchtmacht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s