Noodlanding Catalina na herdenkingsvlucht Den Haag

Op het vliegveld Lelystad Airport heeft een watervliegtuig van themapark Aviodrome een noodlanding gemaakt. Het historische vliegtuig was gebruikt bij de Indië-herdenking in Den Haag en tijdens de terugvlucht bleek dat het landingsgestel in de neus niet meer werkte.

De Catalina

Het historische vliegtuig de Catalina (PH-PBY) heeft een succesvolle noodlanding gemaakt op haar thuisbasis Lelystad Airport.

Even na 14:00 uur meldde de bemanning dat het landingsgestel weigerde en dat er een noodlanding gemaakt moest worden. Daarop rukte de brandweer in Lelystad met groot materieel uit om in geval van nood te kunnen ingrijpen. Rond 14:30 uur zette de piloot van noodlanding in met het 76 jaar oude toestel. Eerst landde hij op zijn wielen om later af te remmen op zijn neus.

Catalinas tijdens WO II

Volgens de brandweer is overwogen om het toestel op het water te landen, de Catalina is namelijk een watervliegtuig. Uiteindelijk is toch voor een landing op de landingsbaan gekozen, omdat dit veiliger zou zijn. De buik van het toestel is daar sterk genoeg voor.

Het vliegtuig kwam terug van de Indië Herdenking in Den Haag. Bij het Indisch Monument werden dinsdag de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het historische vliegtuig Catalina vloog over bij die herdenking.

Vanwege de herdenking zaten er ook 15 mensen aan boord, zij mochten tijdens de herdenking meevliegen. Zij zijn nu uit het vliegtuig gestapt en met een bus naar de luchthaven gebracht.

Het toestel wordt zo snel mogelijk van de landingsbaan getakeld.

x

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van Omroep Flevoland, 15 augustus 2017

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

6 reacties op Noodlanding Catalina na herdenkingsvlucht Den Haag

 1. Hessel A. Naberman zegt:

  Gelukkig goed afgelopen!!!

 2. N.I. van Hal-van Willigen zegt:

  Wat een snelle berichtgeving! Chapeau.

 3. Koos Singelenberg zegt:

  Proficiat

 4. Ælle zegt:

  In het vliegtuig zaten volgens de brandweer achttien mensen: vijftien passagiers en drie bemanningsleden. Geïnteresseerden die op een bijzondere manier de herdenking wilden meemaken, konden zich vooraf opgeven om mee te vliegen.
  De brandweer liet weten dat niemand gewond is geraakt. Een woordvoerder prees de bemanning, die de rust bewaarde. De piloot heeft ,,een mooie landing ingezet”, oordeelt de brandweer. ,,Zoals gebruikelijk is het vliegtuig op de achterwielen geland, daarna ging het met de neus naar de grond.”
  Een jonge vrouwtjesmerel die gisteren met een harde klap tegen het keukenraam op vloog heeft ’t niet overleefd. Ze stierf in mijn handen …

 5. Wal Suparmo zegt:

  De GIA alszijnde de erfgenaam van de KLM-INTERINSULAIR BERDRIJF had de Catalina ook gebruikt naar steden waar geen vliegvelden of grote rivieren zijn als Pontianak,Balikpapan en Oost Indonesiie.Terwijl de BPM en STANVAC de kleinere model gebruikte dat is de GRUMMAN MALLARD.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Op SBS Hart van Nederland, flitste iets langs over die Catalina in Lelystad. Weet geen details.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s