Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering

De rechtbank in Den Haag hoort vandaag een 90-jarige Indonesiër die zegt dat hij in 1947 is gemarteld door Nederlandse militairen in het voormalig Nederlands-Indië. Hij eist 50.000 euro schadevergoeding van de staat.

“Nederlandse militair in jeep wordt omstuwd door bedelende inwoners”, – • Fotocollectie Dienst voor Legercontacten Indonesië [NA]

De man, Yasman genaamd, is zelf niet aanwezig in Den Haag. Het verhoor verloopt via een Skypeverbinding met een rechtbank op Java. De zaak is aanhangig gemaakt door de Stichting Nederlandse Ereschulden.

Het is de eerste keer dat een Indonesiër de Nederlandse staat aanklaagt voor marteling in voormalig Nederlands-Indië. De staat heeft al eerder schadevergoedingen betaald voor executies en verkrachtingen tijdens het Nederlandse militaire optreden daar, maar dus (nog) niet voor marteling. Dat maakt de zaak belangwekkend, zegt advocaat Liesbeth Zegveld die Yasman verdedigt. 

Geëlektrocuteerd

De martelingen zouden zijn voorgevallen in 1947, in de eerste militaire campagne van Nederland om Indonesië te weerhouden van onafhankelijkheid.

Zegveld: “De man zat destijds in opleiding bij het Indonesische leger. Hij is aangehouden en gevangengezet in een suikerfabriek op Oost-Java, in de buurt van Kebon Agung. Hij is daar gemarteld, op zijn hoofd geslagen met stokken, er zijn sigaretten uitgedrukt op zijn huid en hij is geëlektrocuteerd. Zo heeft hij dertien maanden gevangengezeten.”

Of Yasmans verhaal klopt is moeilijk vast te stellen, want veel bewijs is er niet, erkent Zegveld. “Daarom getroost de rechtbank zich ook zo veel moeite om de man te horen. Het hangt erg op zijn verklaring. Maar zijn verhaal is wel vrij gedetailleerd. Ook zijn zus zegt dat hij lang weg was. Toen hij terugkwam was hij sterk vermagerd. Het kan zijn dat dat allemaal bij elkaar voldoende is.”

“Er is niet veel meer beschikbaar. Maar zijn verhaal is goed voor te stellen in de context van de politionele acties, toen er veel geweld werd gebruikt.” Met de term ‘politionele acties’ wordt het Nederlandse militaire optreden in Indonesië omschreven.

Letsel

De Nederlandse staat heeft wel erkend dat de plekken waar Yasman zegt gevangen te hebben gezeten, inderdaad gevangenissen waren. Ook het Rode Kruis heeft rapporten geschreven waarin staat dat op die plekken “minder juist” gehandeld werd.

Het doel van het verhoor van vandaag is het verhaal van Yasman te horen. Mocht de rechtbank verder gaan met de zaak, dan gaat er volgens Zegveld een deskundige naar Indonesië om naar het letsel van de man te kijken.

Die moet dan beoordelen of de deuken op zijn schedel en de brandwonden op zijn huid inderdaad een gevolg zijn van de mishandelingen in de jaren 40.

x
x
Dit artikel verscheen eerder op NOS.nl, 7 juli 2017.

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

20 reacties op Indonesiër eist schadevergoeding van Nederland om foltering

 1. MK zegt:

  Ja,ja, wij allen hebben martelingen moeten ondergaan, wat te denken van mannen die aan de Birma ( Myanmar ) spoorweg hebben moeten werken, kan mevrouw daar ook een schadeclaim
  neerleggen, uiteindelijk zijn ze door de Nederlandse staat daar zijn geweest!

 2. R.Zevenhoven zegt:

  Wanneer klaagt Nederland Indonesie voor de wreedheden tegen de Europeanen en Indo Europeanen.

  • MK zegt:

   Ja, was het maar zo en zo gemakkelijk!

  • Zo is dat!
   Liesbeth gaat gewoon door en dat kan nog jaaaaren duren. ( brood op de plank!)
   Er wordt weer wel één of andere persoon in Indonesië gevonden die een tik heeft gekregen.

  • rob beckman lapre zegt:

   Geachte reageerder; ons land zal de R.I.nooit aanklagen voor de afschuwelijke wreedheden tegen Europeanen en Indo’s-waar de “martelingen met electrische schokken”uit deze zaak,kinderspel bij vergeleken waren-omdat de (geschat) 5500 (!) van de NL staatsburgers die in de “Bersiap”omkwamen,in de “grote(wereld)poiitiek/”business first politiek” niets uitmaken.Wat in al deze (politieke)zaken om draait is; “wat denkt “Big Brother America”ervan?En het ging allemaal niet om 1)grondstoffen,2)grondstoffen,3)grondstoffen?DAT is belangrijk,niet een veroordeling van de R.I.,dat(reageerder)is ongewenst.U mag mij gerust een “zwartkijker” noemen,maar ik kijk verder terug in de geschiedenis,toen ons land van Amerika “bij het kruisje” moest tekenen,bij het Verdrag van San Fracisco.Hierdoor kon ons land/belangenverenigingen voor rechtsherstel NL krjgsgevangenen geen rechtzaken tegen Japan beginnen.Glimlachend verwees Japan onze pogingen naar onze handtekening die door Amerika was AFGEDWONGEN.

   • Jan A. Somers zegt:

    “ons land zal de R.I.nooit aanklagen ” Waarom wel? Nederland heeft Duitsland toch ook niet aangeklaagd? Indonesië heeft Nederland toch ook niet aangeklaagd? Als ik deze reacties lees zijn er zat mensen die Indonesië kunnen aanklagen. Gewoon Mw. Zegveld bellen. Of een ander.

 3. Ælle zegt:

  WAT IS FOLTERING?
  De definitie in het VN-verdrag tegen foltering is de meest geciteerde: foltering is het toebrengen van ernstige lichamelijke of geestelijke pijn, door of in opdracht van de overheid, met als doel een bekentenis te krijgen of angst aan te jagen.
  Heeft de man bekend? Of was hij bang?

  • Ælle zegt:

   Het belangrijkste verdrag is het ‘VN-verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing’. Het verdrag werd in 1984 door de Verenigde Naties aangenomen en trad in 1987 in werking.

 4. R. Geenen zegt:

  Kan aan mevrouw Liesbeth Zegveld 30 namen van Nederlanders geven, die door Nips en Indonesiers (namen bekend) maandenlang werden gemarteld. O.a. vader Eddie Geenen en pa van de heer Keller.

 5. fbikker zegt:

  In elke oorlog komen de smerigste instincten van de mens naar boven. Het verschil ligt in de vraag of dit officieel beleid was of niet. En voor zover mij bekend hebben leiders van beide partijen bewust de andere kant uitgekeken bij uitwassen.

 6. rob beckman lapre zegt:

  De naam Mevr.(juriste)Zegveld is gevallen.Wat lees ik op blz.8 van het veteranblad “Checkpoint” onder de kop “DIG(Draaginsigne Gewonden)voor 91-jarige Bronbeekbewoner”
  Kort;op 28/02/1949 viel een 5man sterke patrouille van Garde Regiment Grenadiers(3GRG)en 3 KNIL inlichtingenmensen in een Indon.hinderlaag.Na alle munitie te hebben verschoten,gaf men zich aan de Indonesiers over.Enkele dagen later werden hun(zwaar VERMINKTE)lichamen teruggevonden.Een zoveelste bewijs (zie mijn 11/07/2017 reaktie vwb de “Bersiapmoordpartijen”)dat de “R.I.”in die dagen een losgeslagen bende moordenaars en rampokkers was.En u dacht dat deze mevr.Zegveld maar EEN VINGER zal uitsteken om genoegdoening van de (huidige)R.I.zal vragen in deze zaak?Ook onze regering ziet liever “good business”met Indonesie als premair.Het verdriet van landgenoten; “dream on”!

 7. van den Broek van een andere generatie zegt:

  Kan Mevr. Zegveld ook als advocaat optreden in Indonesia? Dat is nieuw voor me en waarschijnlijk ook voor haar.

 8. Name zegt:

  En die domme Nederlanders vallen hier nog voor ook, 75 jaar je smoel gehouden en nu er geld te halen valt wel even zielig doen…Waarom zijn jullie dan hier gaan wonen in het land van de slavendrijvers en bezetters? Oh ja omdat jullie hebben meegevochten tegen andere bezetters en je nu een of ander dom moslim land bent.

 9. Ælle zegt:

  Op de vraag of: De Nederlandse regering een grootschalig onderzoek naar de Nederlandse oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië ZOU moeten laten uitvoeren.
  Resultaat: 71% Eens, 27% Oneens en 2% Weet niet.

  https://www.npofocus.nl/artikel/7461/wat-zijn-de-politionele-acties

  Door Laurens Bluekens

  • Resultaat door wie gehouden en aan welk deel van de bevolking?
   Na 70 jaar steeds maar blijven door emmeren, is er dan geen verjaringstermijn?
   Waarom een éénzijdig onderzoek en blijkbaar niet naar de BERSIAP-periode
   Daar hoor je bijna niemand over en zit blijkbaar reeds lang in de doofpot, omdat er toch niets te halen valt, maar wel bij de Nederlandse Regering.

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat zit toch in: ‘Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’ dat in september begint? Vier jaar, dat lijkt mij tamelijk grootschalig!

 10. Marcel zegt:

  Bijschrift van de hier getoonde foto is ietwat anders dan welke in deze krant is vermeld.

  https://leiden.courant.nu/issue/NLC/1947-08-06/edition/0/page/7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s