Meer dan vijfhonderd meldingen voor schadeclaim executies Indonesië

Meer dan vijfhonderd kinderen van mannen die tussen 1946 en 1949 in Nederlands-Indië door het Nederlandse leger zouden zijn geëxecuteerd, bereiden schadeclaims voor.

Straat in Rawagede (foto: Suzanne Liem)

Advocaat Liesbeth Zegveld heeft een lijst met 520 namen van nabestaanden compleet met plaats en datum van executie van de vaders gestuurd aan de ministers Jeanine Hennis van Defensie en Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.
Zegveld wil voorkomen dat al deze nabestaanden een procedure moeten aanspannen. Zij zijn inmiddels bejaard en een slepende rechtszaak vergroot hun leed volgens haar alleen maar. Bovendien brengen de procedures aanzienlijke kosten met zich mee.
De advocaat ziet liever dat een regeling waar weduwes sinds 2013 gebruik van kunnen maken ook gaat gelden voor de kinderen. Vrouwen die bewijs hebben dat hun man is geëxecuteerd, krijgen zonder tussenkomst van de rechter een schadevergoeding.  

Tussenvonnis
Nederland heeft laten weten hier niet over te willen praten. De Staat wil eerst de uitspraak afwachten in een zaak die kinderen van in Zuid-Sulawesi geëxecuteerde mannen hebben aangespannen. De rechtbank in Den Haag heeft in 2015 in een tussenvonnis al wel bepaald dat kinderen net als weduwes in principe recht hebben op schadevergoeding.
Ondertussen loopt het aantal procedures snel op. De afgelopen maanden zijn 76 dagvaardingen verstuurd. Het gaat om kinderen van slachtoffers uit Zuid-Sulawesi, Sumatra en het dorp Rawagede op Java.

Persoonlijke verhalen
De Stichting Comité Nederlandse Ereschulden is de motor achter de rechtszaken. Voorzitter Jeffry Pondaag vraagt politieke partijen en de regering om zich veel actiever in te zetten voor de nabestaanden. Nederland is dat volgens hem verplicht aan de mensen die toen nog Nederlands onderdaan waren. ”Procederen kost tijd en deze oude mensen overlijden”, benadrukt hij het belang van een regeling buiten de rechter om.

In het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg opent vandaag, 31 maart, de fototentoonstelling De Weduwen, over vrouwen die in Zuid-Sulawesi en Rawagede hun man verloren door standrechtelijke executies. De portretten door Suzanne Liem zijn voorzien van persoonlijke verhalen.

x
Dit artikel is afkomstig van het ANP, en verscheen eerder op Nu.nl, 31 maart 2017.

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

83 reacties op Meer dan vijfhonderd meldingen voor schadeclaim executies Indonesië

 1. Ch.F. van Fraassen zegt:

  De kwestie van schadevergoeding voor nabestaanden van in 1945-1949 door de Nederlandse strijdkrachten en het KNIL in Indonesië geëxecuteerden is een doos van Pandora aan het worden. Ongeveer 70 jaar na dato is vrijwel niet meer exact vast te stellen wat er precies gebeurd is, wie de slachtoffers waren en wie hun nabestaanden zijn. Nog afgezien van het feit dat sommigen de weg weten om een schadevergoeding te krijgen, en anderen niet. Zo ontstaat er een vorm van willekeur. Als er werkelijk recht zou moeten worden gedaan, dan zouden slachtoffers aan Nederlandse zijde ook een claim mij de Indonesische overheid neer moeten kunnen leggen. Het is niet moeilijk voor te stellen wat daarvan de consequenties zouden zijn! Historisch onderzoek is goed en noodzakelijk, waarbij zeker zal blijken dat aan beide zijden gruwelijke misdaden zijn begaan, maar laten we de zaak niet tientallen jaren na dato gaan juridiseren.

  • Jan A. Somers zegt:

   Even off topic: Bent u de van Fraassen van de dissertatie 1987: Ternate, de Molukken en de Indische Archipel. Van Soa-organisatie en Vierdeling.? Ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt voor mijn dissertatie 2001: De VOC als volkenrechtelijke actor.

 2. MK zegt:

  Ben het volledig met dhr. Fraassen eens. Aan beide zijden zijn gruwelijke misdaden begaan, het is
  niet meer te achterhalen hoe of wat en dan na ongeveer 70 jaar nog gaan juridiseren??
  Is dit niet een geldquesti, je vertelt mij niet dat het verlies daarom beter wordt!
  Ook wij hebben ouders verloren door de Jappen, maar door een vergoeding ( zgn. gemoedsdoening ) zal er niets veranderen. Alleen het nageslacht zal hiervan profiteren!

 3. Leo Grollé zegt:

  Ben in maart dit jaar 16 dagen in Indonesië geweest ga maar eens kijken op de erevelden wat er na augustus 1945 is vermoord door die ploppors. (ben er zelf goed vanaf gekomen.

 4. Ja,ja, DE ADVOCAAT Liesbeth Zegveld gaat gewoon door, proberen proberen. Weer wat langer brood op de plank over de rug van hen die naar het toemalige Nederlands Indië werden gestuurd om -volgens de toen geldende opdracht – de orde ONDER ALLE OMSTANDIGHEDEN TE WAARBORGEN.
  Hoe lang gaat deze comedie nu nog door?

  • Frans Kouwenhoven zegt:

   ja schandalig is het in oktober 20.000 euro betaald aan slachtoffers , maar uit eindelijk hebben zij slechts 2000 Euro gekregen de advocaten hadden 20 jaar gevochten en kregen van 200 weduwen 18.000 EUro per persoon!! en danm zeggen ik ben een sociale advocaat, gewoon money business over de ruggen van mensen! De dood staf zou goed zijn voor deze geld wolven die zich zogenaamd voor mensen inzetten!

  • Bert Deelman zegt:

   Beste Hr. Verheyden, Wat een slecht mens is dat toch ,die zgn sociale advocaat Zegveld. Waar ik altijd al bang voor was bevestigd U bij deze.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik ben er ook niet kapot van, maar slecht? Ze doet haar werk zoals andere advocaten. En kennelijk met succes. En hoeft in haar werk ook niet sociaal te doen. En ze rekent de tarieven die daarvoor gelden, ze mag niet eens voor minder. De Indische gemeenschap kan toch ook dit soort mensen inhuren voor hun wensen. Dan doen de Indonesiërs moeilijk, nou en? En staan ze in Nederland misschien in de handen te wrijven (tenminste als ze ook een goede advocaat hebben). Voor ons zijn het emoties, maar oplossen is puur zakelijk. En mijn oma blijft zoek! En mijn bankje is er nog steeds niet.

 5. Jessey Weber-Hordijk. zegt:

  Wordt er nog aan de Nederlanders die toen op gruweluke wijze, vrouwen en kinderen die door de Indonesiers zijn vermoord !!! De jappenkamp mensen, bersiap doe daar ook eens wat aan !!!! Traktaat van Wassenaar ? Net zo lang tot we hier onder de groene zoden liggen en de in Ned.Indie vermoord zijn ,inde kali gegooid, in de waterputten. Ach ik word hier zo djenkel van! Wij zijn de vergeten groep. Sudah la maar jah !

  • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

   Heer Somers, U hebt het mis met uw bericht over tarieven van een advocaat. De tarieven zijn vrij en dus onderhandelbaar. Maar ik heb hele slechte ervaringen met advocaten.

   • Wal Suparmo zegt:

    “BRANDENDE KAMPONGS” heb ik zelf als klein kind meegemaakt dat is de hele kampung PANDEAN LOR in Semarang is verbrand. En de bevolking weg gejaagd met kogels om hun te veschrikken maar af een toen is er een verdwaade kogel die iemand raakt. Dit alles omdat de Bezettings troepen,Altijd door de pemoedsa’s van uit de kampong werden beschoten.

  • Monique zegt:

   Ik zag uw reactie en naam, wat voor mij herinneringen naar boven bracht aan mijn vader Reggie, Ernst en mijn grootmoeder, die altijd ook uw broer in herinnering hield tot haar laatste jaren, en alhoewel dit wellicht niet de plek is, en u dit wellicht niet ziet, wil ik u mijn hartelijke groeten overbrengen, Monique S.P.

   • Monique zegt:

    Ik bedenk me net dat velen hebben gereageerd en dat mijn reactie wellicht verwarrend is. Waarvoor mijn excuses? Mijn reactie zag uitsluitend op de reactie van Jessey Hordijk en ging buiten dit kader om in verband met een familie-connectie, mvg, Monique S.P.

   • Wal Suparmo zegt:

    Nogmaals. Handere kijk op herdenking.Herdenking over de oorlogsverklaring van Nederland aan Japan. Met “ wij zijn greed met 70 duizend KNIL solaten met VOC klewangs en 1885 HUMBURG karabijnen”.De zelfmoord van de hevig geteleurgestelde, relatieve jonge en in blakkende en onder strenge controle van top doktoren, nooit geklaagd over zijn gezondheid van Gen.Spoor(niet erkend) omdat hij plotselling zijn troepen moest terugtrekken na dat hij met veel moeite de laatste Rep.Yogya had veroverd.Laat de Indo maar crieperen die het meest geleden heeft.

   • Wal Suparmo zegt:

    WEES NIET BANG!.DE JAP MET HUN SLEETOGEN KUNNEN NIET EENS RECHTSCHIETEN.
    Herdenking over de oorlogsverklaring van Nederland aan Japan. Met “ wij zijn greed met 70 duizend KNIL solaten met VOC klewangs en 1885 HUMBURG karabijnen”.De zelfmoord van de hevig geteleurgestelde, relatieve jonge en in blakkende en onder strenge controle van top doktoren, nooit geklaagd over zijn gezondheid van Gen.Spoor(niet erkend) omdat hij plotselling zijn troepen moest terugtrekken na dat hij met veel moeite de laatste Rep.Yogya had veroverd.Laat de Indo maar crieperen die het meest geleden heeft.

   • Wal Suparmo zegt:

    Herdenking over de oorlogsverklaring van Nederland aan Japan. Met “ wij zijn greed met 70 duizend KNIL solaten met VOC klewangs en 1885 HUMBURG karabijnen”.De zelfmoord van de hevig geteleurgestelde, relatieve jonge en in blakkende en onder strenge controle van top doktoren, nooit geklaagd over zijn gezondheid van Gen.Spoor(niet erkend) omdat hij plotselling zijn troepen moest terugtrekken na dat hij met veel moeite de laatste Rep.Yogya had veroverd.Laat de Indo maar crieperen die het meest geleden heeft.

 6. Bart van der Molen zegt:

  Hoen zit het met de Nederlanders die net na de oorlog tussen augustus en december 1945 vermoordt zijn door de Indonesiërs! Op beestachtige manieren zijn afgeslacht!!

  • Indisch4ever zegt:

   Hun nazaten moeten toch echt zelf aan de bel trekken.
   Verenigt u en sleep de Indonesische staat voor de rechter.

   • MK zegt:

    Ach, ja, makkelijk, denkt u nu echt dat Indonesië hier wat aan gaat doen, ik denk dat dat wat naïef is. Inderdaad de Nederlandse regering doet er toch ook niets aan!
    Neemt u Indisch4ever het voortouw?

   • e.m. zegt:

    @Ach, ja, makkelijk, denkt u nu echt dat Indonesië hier wat aan gaat doen, ik denk dat dat wat naïef is.@

    — Er staat meedenkend: “”Verenigt u en sleep de Indonesische staat voor de rechter.””

    Basisschoolleerkrachten (PO in Actie)** zullen begrijpen wat Indisch4ever bedoelt. Buiten de vakbond om (vrgl IP)*** zelf in actie komen -‘nee’ heb je, ‘ja’, kun je krijgen- En als ze ‘nee’ krijgen gaan ze nog meer actie voeren !

    Maar ja, als het aan MK ligt . . .

    Soedah, lamar. AL !

    **met 1 leerkracht begonnen; nu inmiddels 32.000 ! Hun motto: ““IT ALWAYS SEEMS IMPOSSIBLE, UNTIL IT’S DONE.” – NELSON MANDELA””

    **2013: Petitie 10.000 handtekeningen; Stille Tocht 300 mensen. Mevrouw Griselda Molemans: “Het aantal Nederlanders met roots in voormalig Nederlands-Indië bedraagt naar schatting 1,7 miljoen /…/”

    Selamat weekend semoea allemaal y’all . . .

   • Indisch4ever zegt:

    @ MK, over dat voortouw
    Ik ben geen nazaat van iemand die vermoord werd door extreemnationalisten.
    Ik heb geen geld en geen tijd voor processen.
    Maar wie dat wel heeft en begint….. Ik zal het met interesse volgen.

   • MK zegt:

    Hartelijk dank voor uw antwoord.

 7. JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

  Je zal het nog zien, de kinderen van die mannen krijgen een vergoeding, maar de kinderen van Nederlandse backpay gerechtigden kunnen fluiten naar het achterstallige salaris van Pa. Zo is het recht in Nederland! Nederland heeft net zo lang gewacht dat de backpay affaire met een paar miljoen kon worden “opgelost”.

 8. Hessel A. Naberman zegt:

  Het houdt niet op………

 9. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Het verschil tussen Indonesische en Nederlandse slachtoffers is dat Indonesische slachtoffers een rechtszaak aanspannen. Dus wat let Nederlandse slachtoffers. Ik sluit me bij de uitspraak van Indisch4ever aan.

  De Nederlandse Staat had dat toch na de dissertatie van Dr. R. Limpach kunnen verwachten? rekening houdend met de reeks van rechtszaken die al waren aangespannen en waar Nederlandse rechters de Nederlandse Staat in het ongelijk stelden, er verjaart niks, wel vergeven maar niet vergeten.
  En dat aanbod van die paar miljoen voor dat onderzoek door die drie Nederlandse instituten is wel op het juiste moment maar iets te goedkoop.

  Om die Tsunamie van Indonesische schadeclaims te stoppen, dient de Nederlandse Staat toch wel met een groots Gebaar over de brug te komen. Wat denken bovenstaanden van 17 Augustus 1945 (is nog gratis ook. Indonesië zal een gegeven paard toch niet in de bek kijken? Dat dienen ook de Nederlandse slachtoffers of hun nabestaanden te beseffen., anders hoe wil je een Rechtszaak aangaand mistoestanden in de Bersiaptijd tegen Indonesië aanspannen?

 10. HES zegt:

  Wanneer houdt het gejammer op ????? Net als koeien, herkouwen en herkouwen en herkouwen !!!

 11. MK zegt:

  Ach ja, er is al zo veel ellende op de wereld, laten we daar eens aandenken: krijgen we weer oorlog?

 12. Wal Suparmo zegt:

  Alle moest geregeld zijn in de RTC.!

  • Jan A. Somers zegt:

   Klopt. Voor de betaling van de achterstallige salarissen moet je in Jakarta zijn. Dat is al lang geleden dor de rechter vastgesteld op basis van de Soevereiniteitsoverdracht. Is daar door de Indische gemeenschap al iets aan gedaan?

 13. Dominicus van den Bergh zegt:

  En Fort Tjara Negara Lombok dan om maar eens wat te noemen?

 14. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  citaat:….het is niet meer te achterhalen hoe of wat en dan na ongeveer 70 jaar nog gaan juridiseren??….

  Wanneer is er ooit moeite voor is gedaan? Kan iemand mij precies aangeven welke zaken Indische Nederlanders sinds 1945 voor het gerecht hebben gebracht, daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Met die zaken wil ik best iets doen, maar dan moet iemand wel aangeven welke zaken dat precies zijn en waar gaat het om. Afgezien van de Olo-moorden op Sumatra ken ik eigenlijk geen andere verhalen, want met lijken die in de kali drijven kan ik heus niks mee. Wat wil die andere generatie eigenlijk bereiken?

  Ik doe een greep uit de reacties
  1) Ongeveer 70 jaar na dato is vrijwel niet meer exact vast te stellen wat er precies gebeurd is, wie de slachtoffers waren en wie hun nabestaanden zijn.
  2) Bent u de van Fraassen van de dissertatie 1987
  3) Is dit niet een geldkwestie
  4) Hoe lang gaat deze comedie nu nog door?
  5 )Ach, ja, makkelijk, denkt u nu echt dat Indonesië hier wat aan gaat doen, ik denk dat dat wat naïef is.

  En dan de schuld geven aan een advocaat, die zelf met een oplossing komt maar bovenstaanden zijn veel te wijs en lopen rustig op de doodlopende weg die ze al 70 jaar lang met succes gevolgd hebben .

  Misschien wordt het tijd de bakens te verzetten en zelf op onderzoek uit te gaan.

  • Ch.F. van Fraassen zegt:

   Wat betreft de vraag of ik de Van Fraassen ben van de dissertatie van 1987: guilty as charged!

   Verder, met juridiseren bedoel ik in dit geval: in individuele gevallen op rechtsgronden tientallen jaren na dato financiële consequenties verbinden aan handelingen die zijn verricht in het kader van een grootschalig sociaal, politiek en militair conflict en die ook naar de toenmalige maatstaven niet door de beugel konden.

   In feite hebben we hier veel meer te maken met een geschiedkundig en moreel dan met een juridisch vraagstuk. Spitst men de zaak toe op juridische consequenties voor individuele personen, dan kan men al snel in juridische haarkloverijen vervallen, zoals de vraag wie voor misdaden verantwoordelijk kan worden gesteld. Legt men de verantwoordelijkheid voor aan Nederlandse kant in Indonesië begane misdaden bij de toenmalige koloniale overheid, dan is de rechtsopvolger van die koloniale overheid – de koloniale staat Nederlands-Indië – niet de Nederlandse, maar de Indonesische staat! De juridische consequentie zou zijn dat eisen op grond van misdaden door KNIL-militairen begaan neergelegd zouden moeten worden bij de Indonesische staat, omdat het Indisch leger sinds 1815 onderdeel was van de koloniale staat. Dat gold niet voor de marine in Indië en na 1945 voor de KL-troepen die naar Indonesië werden overgebracht, zodat door mariniers, marinemensen en KL-troepen begane misdaden aangekaart zouden moeten worden bij de Nederlandse staat. Men voelt wel: dergelijke juridische kwesties raken niet het wezen van de zaak, nl. dat een grootschalig sociaal, politiek en militair conflict vrijwel onvermijdelijk gepaard gaat met misstanden en misdrijven. Morele en historische kwesties moet men niet reduceren tot juridische kwesties. Het is belangrijk lessen te trekken uit het verleden, maar het resultaat van historisch onderzoek is niet bedoeld om als materiaal te dienen voor het aanspannen van rechtszaken

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    @ dhr van Fraassen loopt iets op de zaken vooruit. Kijkt U even naar de Rawagede zaak of die van Zuid-Celebes. Naar analogie van deze zaken aan individuele gevallen Financiële consequentie verbinden lijkt mij in civiele zaken toch iets ingewikkelder. Eerst dient de tegenpartij in het ongelijk worden gesteld, Nederlandse Bersiapslachtoffers vergeten dat vaak en lopen gelijk door naar de financiële vergoedingen, alsof zij het morele gelijk aan hun kant hebben, de rechtsgang loopt toch iets anders.

    En als U die verantwoordelijkheid gelijk bij de Indonesische Staat legt dan zijn we wel volledig op de verkeerd weg. Volgens dhr Somers bestond die Staat vòòr 1949 nog geen eens. Maar als U ondanks dat toch die weg op wil gaan, dan zou ik eens de reactie van Mevr. Zegveld nalezen in een Moessonnummer, die weet er toch wel iets van af, gezien haar bemoeienissen met Mensenrechten. Dat van de Rechtsopvolging is best een leuke gedachte maar in Internationaal Recht en vooral bij koloniale kwesties discutabel maat misschien weet U uit de Internationale jurisprudentie meer af dan ik? Kijk U ook even naar de zaak Nasoetion, de rechter ging niet mee met die smoes van Rechtsopvolging, zoals de Minister schreef in d brief aan de weduwe van Nasoetion. argument wel

    Weer teruggaand naar de Rawagedezaak en Zuid-Celebes (ik raad U aan die vonnissen eens te bestuderen, het leest als een misdaadroman) . De landsadvocaat heeft op dat doorschuifprincipe geen beroep gedaan. Mag U zich toch als gepromoveerde toch wel afvragen waarom?

    Uw citaat….dat een grootschalig sociaal, politiek en militair conflict vrijwel onvermijdelijk gepaard gaat met misstanden en misdrijven.,,, lijkt mij meer het goedpraten van excessief geweld en dan bevindt U zich hier wel in het juiste gezelschap.

 15. W.R.Brus zegt:

  De meer dan vijfhonderd kinderen van mannen die tussen 1946 en 1949 in Nederlands-Indië door het Nederlandse leger zouden zijn geëxecuteerd, bereiden schadeclaims voor. Geldt dit ook voor de vele duizenden kinderen en families van KNIL’ers of Burgerambtenaren, die tussen 1945 en 1949 door de Nationalisten en extremisten zijn afgeslacht en vermoord in het toenmalig Nederlands-Indië? Kijk op de Erevelden op Java en anderen eilanden, daar liggen vrouwen, kinderen, hele families bij elkaar. Indonesiërs schadeclaims? Dan ook Indische Nederlanders in Nederland schadeclaims bij Indonesië. Mijn vade (KNIL’er bij het korps Barisan Tjakra Madoera) werd vermoord in de Straat van Madoera in 1947 door Nationalisten. Zijn lichaam is nooit meer teruggevonden. Zelf heb ik mensen gesproken en opnames gemaakt in 2009 en 2013 op Madoera in de kampong Udjung Piring 20 km van Bangkalan, die dit verhaal kon bevestigen. Kan ik nu ook een schadeclaim bij de Indonesiers Indienen?

  • Cezar zegt:

   Waarom dient U geen claim in bij de Indonesische regering? Het lijkt er op dat U een sterk bewijs heeft. Via dit net bereikt u echt niets.

   • Ron Brus zegt:

    Cezar, bedankt voor de reactie en informatie.

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    Ik ben geen belanghebbende, slachtoffer noch nabestaande van een slachtoffer, dat lees ik uit een uitspraak van een Ned. rechter n.a.v. een aanklacht van J. Pondaag. Naar analogie ga ik ervan uit dat een Indonesische rechter zo ook mijn klacht afwijst.

    Ik heb geen bewijs, ik heb tot nu toe alleen maar aanwijzingen over zaken waar ik toevallig tegen aanloop. Wat ik mis een duidelijk onderbouwde zaak, waar de details ook kloppen, zo’n zaak ben ik tot nu toe niet tegengekomen, de Olomoorden gaan wel in d goed richting, maar daar heb ik problemen om aan de documenten uit Nederlandse archieven te komen.

    Over vage aanklachten tegen dubieuze pemoeda’s kan ik echt niks mee, of denk u dat een Indonesische rechter mij gelijk geeft omdat ik het morele recht aan mijn kant heb, kom nou, ik ben toch niet zo naif?

   • Wal Suparmo zegt:

    Alle shade vergoedingen vorderingn aan de Indonesische regering is al geregeld/wordt verwezen naar de RTC overeenkosmst. De CORPS BARISAN was weer in leven gebracht in 1945-1950.Waarom niet geclaimed tussn die periode aan de Ned.regering?

  • boy de Graaff zegt:

   gewoon doen men zegen heb je,bravo

 16. margreet zegt:

  http://www.ind45-50.org/nl/home#getuigen
  Er is in elk geval nu een website over onderzoek dekolonisatie, waar u uw verhaal kwijt kan. Het onderzoek vraagt om getuigen.

 17. MK zegt:

  e.m 31/3 laat maar, bedankt voor uw positief antwoord, prettig weekend

 18. Jan van Riebeek zegt:

  Heeft hier iemand het boek van Rémy Limpach “De Brandende Kampongs Van Generaal Spoor” gelezen ?

 19. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  @ Bart van der Molen.
  ..Hoe zit het met de Nederlanders die net na de oorlog tussen augustus en december 1945 vermoordt zijn door de Indonesiërs…….
  @ dhr Wal Suparmo
  ………Waarom niet geclaimed tussen die periode aan de Ned.regering?

  Indische Nederlanders hebben in de Bersiaptijd klachten ingediend bij de Ned.-Indische autoriteiten, ik neem aan dat zij de soevereiniteit hadden, nou ja, gedeelde soevereiniteit.
  Ik herinner me krantenverslagen, dat een enkele dader ook voor het gerecht is gesleept, maar dat mag geen naam hebben. Dat niet alleen, NEFIS-rapporten doen verslag over die Bersiap-moorden. De autoriteiten wisten of konden weten dat onschuldige Nederlandse staatsburgers door nationalisten i.c. pemuda’s om werden gebracht en in de kali gedeponeerd.

  Wat de autoriteiten met de aanklachten over meer dan 3.500 doden en duizenden vermisten hebben gedaan? Van Mook was druk bezig met andere zaken. zoals het onafhankelijk maken van delen van Ned.-Indie. Voor deze vraag had ik toendertijd geen interesse, dat heb ik toen niet verder onderzocht. Op dit moment heeft die vraag geen prioriteit.

  Misschien kunnen die 3 onderzoeksinstituten (o.a. NIOD) antwoord geven op de vraag wat de Ned.-Indische autoriteiten toendertijd eigenlijk met die aanklachten hebben gedaan. Het Nederlands beleid was er toch gericht om orde te herstellen?

  Ik kan mij moeilijk voorstellen dat ze de aanklagers met een kluitje in het riet stuurden, door te zeggen dat ze maar hun klacht bij de RECHTSOPVOLGER dienen te deponeren.

 20. Jan A. Somers zegt:

  “hebben in de Bersiaptijd klachten ingediend bij de Ned.-Indische autoriteiten” Welke Nederlands-Indische autoriteiten? Die waren er niet in de bersiaptijd. Wel in de Malinogebieden, maar daar was geen bersiap. Wel NICA en KNIL. En SEAC had wel wat anders te doen. En hoe moest je claimen aan de Ned. regering? Nederland was toch ver weg, en de KLM vloog nog niet voor de post? Van welke kranten in de bersiaptijd waren die verslagen? En een rechtsopvolger was er nog lang niet. Hooguit een NLM. Maar die had het druk met een treinreis over Java om zich te laten toejuichen. Waar is overigens dat register met die meer dan 3500 doden en duizenden vermisten in te zien? Lijkt me interessante literatuur. Misschien is mijn Oma uit Poedjon daarbij.

 21. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Het gaat erom hoe de bersiapperiode wordt gedefinieerd :
  Prof. Remco Raben zegt in artikel in historisch Nederland https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/27900/het-geweld-van-de-bersiap.html

  De term ‘Bersiap’ is in Nederlandse kringen ingeburgerd geraakt om de periode van “chaos, moord en onzekerheid” van eind 1945 aan te geven. Deze periode hield aan tot begin 1946, toen de gezamenlijke Britse en Nederlandse troepen de situatie in de steden, waar de meeste Europeanen hun toevlucht zochten, wisten te stabiliseren. In de grote steden was de Bersiap daarmee grotendeels ten einde, maar het geweld ging elders door.
  Terwijl het begin van de Bersiap vrij goed is aan te geven, is het einde onmogelijk te bepalen. De geest van geweld die in de laatste maanden van 1945 ontsnapte, was moeilijk te bedwingen. Het geweld dat in oktober 1945 begon, bleek niet te stoppen en is doorgegaan tot na de soevereiniteitsoverdracht……

  Maar als ik buitenlandse, vnl Australische bronnen raadpleeg, dan was de Bersiap al begonnen bij de inval van Australiers op Borneo. En tot wanneer Indische Nederlanders door pemuda’s etc werden uitgemoord, heb ik tot nu toe nooit iemand gehoord.

  In de onderzoeksopdracht aan de 3 instituten wordt al aangegeven dat meer aandacht zal worden gschonken aan buitenlandse bronnen, m.a.w. tot nu toe is weinig tot geen aandacht geschonken aan buitenlandse bronnen.
  Prof. Raben verwijst in zijn artikel niet voor niets naar twee eminente en buitenlandse historici : de Australische historicus Robert Cribb, over misdadigers en revolutionaire strijders in Jakarta Gangsters and Revolutionaries (1991) en de Amerikaan William H. Frederick, over de gewelddadige gebeurtenissen in Soerabaja in de laatste maanden van 1945 Visions and Heat (1989)

  Ik definieer die Bersiap nogal ruim om oeverloze discussies over moeilijke definities over de bersiap te vermijden. Mij gaat het erom dat Indische Nederlanders slachtoffers waren van pemoeda’s , extremisten e.d. als uitvloeisel van het vlagincident en daar gaat het mij om.

  • Jan A. Somers zegt:

   De term Bersiap is niet zomaar een term. U had bij mij kunnen lezen: “Na het uitbrengen in Batavia van zijn rapportage, kwam Huyer op 29 september in Soerabaja terug met de opdracht van Patterson de overname van Soerabaja door de Britten voor te bereiden. Shibata kreeg van hem de opdracht voorbereidingen te treffen voor de komst van de geallieerde troepenmacht. Shibata riep direct 3000 man terug uit Poedjon, zij werden echter bij aankomst op het station door pemoeda’s gevangen genomen. Nog dezelfde avond werd door een groep voormalige Peta, Heiho en Seinendan-soldaten een actieplan opgesteld: het mobiliseren van het (kampong)volk met de kreet siááááp, het gevangen nemen en ontwapenen van Japanse militairen en het bezetten van de telefoon- en telegraafkantoren. Het eerste doel voor de massale acties was het Japanse centrale wapenmagazijn voor Oost-Java in Don Bosco, voorheen een groot katholiek weeshuis met scholen, sportterreinen, werkplaatsen, een kliniek, een kapel en kloostergebouwen.”
   In de later zo genoemde Malino-gebieden zoals Borneo is er in het algemeen geen bersiap geweest. En in Soerabaja was de bersiap half december voorbij, dank zij de Brits-Indische militairen, Nederlandse militairen konden er niet bij zijn, dat was pas half maart 1946. Ik meen me te herinneren dat wij in het Leger des Heilshospitaal een beetje Sinterklaas hebben gevierd, lekker etentje. In ieder geval ben ik met Kerstmis gewoon naar de kerk geweest. Business as usual. Natuurlijk was er af en toe nog een rampokpartij, maar dat was in Soerabaja altijd al geweest. Soerabaja was nou eenmaal een beetje ruige stad. (daar zijn de arek arek Suroboyo een beetje trots op). Maar wat natuurlijk meespeelde is de in de vorige maanden gegroeide angst. U kent misschien nog het versje: De mensheid is bevreesd, voor het lijden dat hij vreest enz. En bersiap hoef je niet ruim te definiëren, hij was er en hij was over > er was geen overheidsgezag, en toen was er weer overheidsgezag.. Het vlagincident was geen bersiap. Gewoon een knokpartij tussen boos aangeslagen Indonesiërs en djago spelende uitlokkende Indo-jongens. Vakkundig door de Japanners gestopt.

 22. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  correctie : OOK als uitvloeisel van het vlagincident en daar gaat het mij om.

 23. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik geef dhr. Somers ter overdenking de buitenlandse bronnen te raadplegen, zie ook de verwijzing van Prof. dr. Raben.

  Bovenstaande interpretatie van het vlagincident is wel een persoonlijke en eenzijdige zienswijze, die niet strookt niet Indonesische, Engelse (militaire situation reports) en Australische bronnen.
  Nederlandse militairen, onderdeel van het RAPWI-team dat bij Surabaya werd gedropt en gehuisvest werd in kamer 33 van hotel Oranje, waren actief betrokken bij het vlagincident.

  Het is toch opzienbarend dat vòòr de datum van dit vlagincident er nagenoeg niks te melden was over Soerabaja/Surabaya, althans met uitzondering van de dag der 50.000 vlaggen op 22 Augustus 1945 . En die vlaggen waren heus niet de Nederlandse tricolore. Wat en wie stelt die ene Nederlandse vlag dan voor. Mr Ploegman (één van de initiatiefnemers van het hijsen van de Nederlandse vlag) speelde daar met vuur, daarna brak wel de hel wel los in Soerabaja, althans voor de Indische en Chinese bevolkingsgroep.
  Het vlagincident was een duidelijke en weloverwogen provocatie en deed de lont in het kruitvat. Daarna volgende Slag in Surabaya waar meer dan 600 Britse militairen en meer dan 10.000 Indonesische vrijheidsstrijders de dood vonden. Dat heb je ervan als jongens met elkaar gaan vechten!

  Het citaat: “er was geen overheidsgezag, en toen was er weer overheidsgezag” dient in zijn woorden geïnterpreteerd te worden dat er geen NEDERLANDS gezag was.
  Dat is ook het enige wat ik in bovenstaand eenzijdig relaas niet bestrijden wil , de rest van het relaas een verhaal uit Nederlands en koloniaal oogpunt dat al 70 jaar tot vervelens aan toe als Geschiedenis wordt voorgeschoteld, maar als dat al waar is, wat dienen die 3 onderzoeksinstituten nog te onderzoeken, toch niks toch?

  Maar wie en op advies van wie (Gen. van Straten CONICA en zijn betrouwbare bronnen?) had toch Soerabaja als landingsplaats van het Britse invasiemacht gekozen?. Die plaats lag niet voor de hand als opstapplaats voor de geïnterneerden. Dat dienen die 3 onderzoeksinstituten maar uit te zoeken.

  • Jan A. Somers zegt:

   “die niet strookt ” Wel met mijn eigen bevindingen. Die knokpartij was in korte tijd door de Japanners netjes opgeruimd. Daar hadden ze maar één peloton voor nodig die toevallig langs kwam. Ze mochten verder demonstreren in de Stadstuin, daar had niemand last van. En de rommel op Toendjoengan was ook snel opgeruimd. En het klopt dat de weken daarvoor er niet zoveel gebeurde. De Japanners hadden het nog goed in handen (de politie liet zich niet zien). Pas toen Huyer de Japanners toestemming gaf militairen af te voeren naar verzamelpunt Poedjon, ontstond het gezagsvacuüm. Waarom moet ik altijd buitenlandse bronnen raadplegen, die hebben het toch ook maar van horen zeggen. Waar hebben die Australiërs hun kennis vandaan? Wie heeft de verhalen van de dames van het Rode Kruis daar tegenover het Oranjehotel aangehoord? Die vonden het wel prettig dat na dat vlagincident er ook buiten het hotel een Japanse wacht kwam. En waar ik nog altijd daar mijn klantjes kon bedienen. (en baboe Soep kon nog steeds redelijk goedkoop aan eten komen). Ook na dat vlagincident gebeurde er eigenlijk weinig, ik reed mijn melkrondje zoals altijd. Ja, toen bekend werd dat de Engelsen aanstalten maakten om orde op zaken te stellen werd het wilder. Maar mijn melkritten bleven. Pas tot 15 oktober, toen kwam de bersiap goed op gang. Maar dat was weer vier weken verder! En de slag begon pas op 10 november, dat is weer een paar weken verder.
   “dat er geen NEDERLANDS gezag was.” Uiteraard niet, dat lag bij SEAC, niet bij de Indische (geen Nederlandse!) regering. De Indonesische politie deed niets, die liet zich zelfs niet zien. (vreemd bij een orgaan van een NLM). Krachtens de capitulatievoorwaarden lag het tijdelijk gezag bij de Japanners, normaal bij een capitulatie. En dat deden ze goed. Alleen snapte Huyer dat kennelijk niet, die legde de verantwoordelijkheid bij resident Soedirman (inderdaad, de NLM!), en die had geen gezag over de politie en de strijdgroepen. (was er wel een staat RI?)
   “Soerabaja als landingsplaats van het Britse invasiemacht gekozen?” Gewoon SEAC. Die zag zijn verantwoordelijkheid groeien na de Simpangclub, de Werfstraatgevangenis, de problemen van de 49th Indian Infantery Brigade Group en o.a. het Goebengtransport. Daar was ik wel blij mee, kan ik nu anderen lastig vallen. Als SEAC vond dat ze in Soerabaja het gezag op zich moesten nemen, dan is dat hun recht, en zelfs plicht. De vraag wie dat heeft gekozen is niet relevent voor de geschiedenis, die keus lag bij SEAC.

   • R.L. Mertens zegt:

    @JASomers; ‘ook na het vlagincident gebeurde er eigenlijk weinig etc.’- Weinig?
    ingACBroeshart; Dagboek bersiap tijd Soerabaja: 20/9’45 massa demonstratie in de Stadstuin. 21/9 Tijdens een opstootje werd een Ambonnees gelyncht. 29/9 Huyer op treinreis naar Batavia bij Kertosono/Djombang opgepakt en samen met de parachute/Rapwi medewerkers(36pers.) via het huis van de voormalige Britse consul te Kajoon naar Werfstraat gevangenis over gebracht. 1/10 Vlaggenactie; alle Japanse vlaggen vervangen door het rood/wit waarbij gevechten met Japanse militairen ontstonden. Het vm.paleis van Justitie/Kempetai hoofd kantoor door pemoeda’s veroverd en in brand gestoken. Overal werden Japanners belaagd en gevangen genomen. Alle treintransporten gestopt. 2/10 Japanse wapen arsenalen in de Goebeng kazerne en in Oedjoeng leeg gehaald. 3/10 Wapen arsenaal op Madoera door Japanners opgeblazen. 6/10 Vliegveld Morokrembangan veroverd. 8/10 Marine basis radio station in handen van de Indonesische strijd groepen. Boeng Tomo/ radio pemberontakan kondigt een voedsel boycot af. 14/10 Boeng Tomo; ‘oorlog aan alle Nederlanders. Hij laat zijn haar groeien totdat alle Nederlanders vernietigd zijn’. 15/10 ca.1500 (indisch) Nederlandse jongeren/mannen van huis opgepakt en naar het Pemoeda hoofd kwartier vm. Simpang Sociëtijds gebouw vervoerd voor ‘ondervragingen dmv. martelingen etc. bloedige maandag!

   • Jan A. Somers zegt:

    “gebeurde er eigenlijk weinig ” Gewoon ervaringen van een sinjo Soerabaja uit die tijd. Elke dag op de fiets via de ijsfabriek naar de melkerij in Goenoengsari. Ik dacht samen zo’n 8 km. Heen en nog eens terug. Met als enig probleem die slechte fietsbanden, steeds lek of de massieve band eraf gelopen. Dan ’s middags melkklanten bezoeken. Vanuit de Setailstraat (tegenover de dierentuin) eerst naar de Embongs en dan door naar het Rode Kruis tegenover het Oranjehotel. Ruim 10 km, dat is de helft van de stad. Zowel 19 als 20 september was daar een demonstratie, maar die waren al lang door de Japanners opgeruimd toen ik er aan kwam. Ja, één keer op de andere rijbaan van de Darmoboulevaard, waren ze bezig een Japanner te tjingtjangen. Maar als je je daar niet mee bemoeit heb je geen last. Het was ook snel over. Ik zorgde wel vóór de Japanse avondklok binnen te zijn. Vanaf eind september hoefden we niet meer ’s ochtends naar de Japanse melkcentrale, dan ging ik nog eens heen en terug naar huis om de melk te brengen voor nieuwe klanten, die met de RAPWI-transportenn in Darmo terecht waren gekomen. Maar die haalden hun melk zelf op bij mijn moeder die dan klaar was met het bottelen en het wassen van boter. Voedsel boycot ? Ja, maar daar wist baboe Soep altijd raad mee. Vanwege de boycot waren ok de pasarprijzen laag. En met mijn melk bezorgen heb ik nooit iets van een boycot gemerkt. Als er ergens onderweg een roadblock was opgesteld moest ik het pasje dat ik van een huisarts had gekregen laten zien (er stonden mooie grote tjaps op). Baboe Soep had voor mij een rood/wit speldje gekocht, en ik moest vriendelijk/bewonderend kijken. Geen problemen.
    Soerabaja is een grote stad. Als er ergens wat aan de hand is heb je er een paar straten verder geen weet van. Ja, via via, steeds erger en griezeliger doorverteld. Grote demonstraties mochten van de Japanners in de stadstuin, een soort Malieveld. Daar had niemand last van. Maar in de benedenstad probeerden ze het toch af en toe te demonstreren/knokken in de straten, maar daar waren de Japanners snel bij.
    Mijn zus is met een van de RAPWI-transporten op 2 oktober uit Lampersari in Soerabaja aangekomen. Bij het station werden ze niet zo vriendelijk ontvangen, maar ze werden door de Japanners netjes thuis gebracht. Bij ons thuis in de grote woonwijk Darmo, daar was niets aan de hand. Op de grote boulevards reden ze wel rond als macho’s, maar daar knikte je vriendelijk naar.
    In oktober begon de bersiap pas goed, de Japanners mochten van Huyer vertrekken, en dat deden ze natuurlijk ook, waren ze van het gedonder af. Het laatste stukje gezag was weg. Maar in een grote stad merk je daar toch niet veel van. Zeker in Darmo niet, in het zuiden. 20 oktober ben ik thuis na terugkomst van mijn melkwijk opgepakt, maar dat ging ook rustig. Naar de Simpangclub, en van toen af geef ik u groot gelijk. Het was echt begonnen. Maar dan ben je al een maand voorbij het vlagincident.

   • R.L. Mertens zegt:

    @SJASomers; ‘na het vlag incident etc.’ – Het vlag incident bracht heel het Indonesische volk tot meer bewust/stanvastigheid zijn; merdeka tetap! Bersiap!

   • Jan A. Somers zegt:

    U en ik hadden het niet over Merdeka, maar over slachtpartijen. Merdeka hoort aan de onderhandelingstafel (zie Soetardjo en tweede zin van de proclamatie), ik had het over mijn eigen ervaringen, mijn eigen wereldje in de helft van de stad, demonstraties, slachtpartijen e.d. Demonstraties zijn niet zo belangrijk, dat gebeurt dagelijks, stoom afblazen. Als in Den Haag het Malieveld volloopt wordt in de Spuistraat rustig gewinkeld. Vóór en na 15 augustus hadden de vlaggetjes dezelfde kleuren, alleen het design was anders. Als je er niet bij betrokken bent, is het niet zo interessant, loop je gewoon door. De Japanners (toen ze er nog waren) hielden wel een oogje in het zeil, de Indonesische politie deed niets! Bij slachtpartijen kunnen veel mensen niet meer doorlopen. Afslachten van Japanners gebeurde vanaf begin oktober (6 oktober Boeboetangevangenis, daar merkte je in de stad niets van), Europeanen vanaf 15 oktober (Simpangclub/Werfstraatgevangenis). De Indonesische politie was er nog steeds niet.
    Vergeet niet dat de meeste verhalen werden doorverteld, ook aan mensen die er niet bij waren. Dat gebeurt tot nu toe! Als je dan alles optelt was het een grote slachtpartij in heel Soerabaja. Een stad waarvan bijna niemand meer enig idee heeft hoe of dat was, van Perak tot Wonokromo. 22 x 6 km! Waar iedereen zijn eigen kleine wereldje had. Het is een optelsom van al die eigen kleine oorlogjes geworden. Ik had het ‘voorrecht dat ik dagelijks de helft van die stad (Wonokromo-Toendjoengan) doorkruiste op de fiets, midden in het dagelijks gebeuren. Mijn ervaring was dat in de grote woonwijken in het zuiden (Darmo, Goebeng, Ketabang, de helft van de stad) nauwelijks iets gebeurde, maar er was wel een toevloed van wilde verhalen, ook van het Indonesisch huispersoneel. De mensheid lijdt het meest van het lijden dat hij vreest! Perceptie is belangrijker dan werkelijkheid.

   • eppeson marawasin zegt:

    Wat een voorrecht voor mij als medelezer, meneer Somers dat u niet een man bent van de kortzichtige oneliners atau soundbytes !

    Aangename voortzetting van het weekend, alhoewel overzetzonnebrilweer weer . . . 😉

 24. Arthur Olive zegt:

  Follow the money als we er achter willen komen wie hier aan de touwtjes trekt.
  Liesbeth Zegveld is een member van de Dutch Human Rights Watch committee.
  Deze organisatie heeft in 2010 een bedrag van 100 miljoen dollars gekregen voor een periode van 10 jaar van de biljonair George Soros.en zijn open society.( wereld gouvernement)
  Soros financierd b.v ook de organisaties om Moslims in Europa te laten komen.
  Soros financieerd de left demonstraties in de VS.
  Soros broke the bank of England en Malysia.
  Soros is een Hongaarse Jood die gedurende de oorlog voor de Nazi’s werkte.
  Check it out on Google.

  • Ch.F. van Fraassen zegt:

   Kunnen dit soort kwalijke insinuerende reacties niet achterwege blijven? Laten we het a.u.b. feitelijk, zakelijk en fatsoenlijk houden!

   • Arthur Olive zegt:

    Laten wij het a.u.b. feitelijk, zakelijk en fatsoenlijk houden!

    Liesbeth Zegveld is een member van de Dutch Human Rights Watch committee. (Fact)
    George Soros heeft een bedrag van 100 miljoen dollars aan de Human Rights Watch gegeven.(Fact)
    Interview of Soros by Steve Croft of well regarded “60 Minutes” show.(Feitelijk, zakelijk en fatsoenlijk)
    https://off-guardian.org/2016/11/20/soros-60minute-video

   • Cezar zegt:

    Nee, het is juist goed dat dit ook naar voren wordt gebracht. Want het draait altijd om geld. Ook bij advocaten.

   • Arthur Olive zegt:

    Pak E.M.
    Als u de video heeft gezien dan kunt u horen dat Soros zelf toegeeft dat hij het land van Joden die naar de concentration camps gingen heeft geconfisceerd.. Het is dus niet aldus de beschuldiging. Soros haters gebruiken dit nog steeds tegen hem omdat hij het beaamt en er zelfs trots op is.
    Wat hij gedaan heeft als 14 jarige was niet vanwege zijn jeugd want hij heeft gezegd dat:: “Helping the Nazi’s was the happiest time of my life”
    Evil does exist and we are staring at it in the face.

   • RLMertens zegt:

    @ArthurOlive; ‘helping the Nazi’s etc.’ – Deze uitspraak citeren en dan de conclusie trekken; dat Soros pro nazi is geweest; is een (school)voorbeeld van de tekst uit zijn verband halen. En dan dom een conclusie er aan verbinden. Advocate Zegveld is lid van Human Rights, die ook door Soros wordt ondersteund, dus…. Geen aandacht van Human Rights voor de RMS/Teterisa ? Dus ……Wat een onzin!

  • Wal Suparmo zegt:

   De DUTCH HUMAN RIGHTS COMMITEE, heeft zelf niets gedaan wat vertreft DE RECHTEN zoals onbetaalde salaris en ander, van mijn oom als slachoffer van de oorlog die ligt begraven op het ereveld in Ambon.

   • Wal Suparmo zegt:

    Herdenking over de oorlogsverklaring van Nederland aan Japan. Met “ wij zijn greed met 70 duizend KNIL solaten met VOC klewangs en 1885 HUMBURG karabijnen”.De zelfmoord van de hevig geteleurgestelde, relatieve jonge en in blakkende en onder strenge controle van top doktoren, nooit geklaagd over zijn gezondheid van Gen.Spoor(niet erkend) omdat hij plotselling zijn troepen moest terugtrekken na dat hij met veel moeite de laatste Rep.Yogya had veroverd.Laat de Indo maar crieperen die het meest geleden heeft.

  • e.m. zegt:

   Dag Pak Olive, ik weet dat ik nu zwaar off topic ga. Daarom bij voorbaat mijn excuus aan een ieder.

   Toeval bestaat wel/niet***
   Dit stond vanmiddag over George Soros in de Nederlandse kwaliteitskrant ‘Trouw’:
   https://www.trouw.nl/democratie/george-soros-is-in-hongarije-staatsvijand-nummer-een~a8f12db6/

   ***doorhalen wat niet van toepassing is

   • e.m. zegt:

    P.S.
    Ik ben mij er van bewust, dat het niet een ieder is gegeven om de persoon los te zien van de functie. Het zij zo !

    Een huizenmakelaar doet in de eerste plaats voor de klant; het geld is bijzaak.

   • Ron zegt:

    “”””””””””Een huizenmakelaar doet in de eerste plaats voor de klant; het geld is bijzaak.”””””””
    Zo lang ook de makelaardij met mensen heeft te maken is geld nooit een bijzaak. Heb genoeg gezien en meegemaakt in mijn 27 jaren ervaring.

   • Arthur Olive zegt:

    Hallo Pak E.M.
    Jammer genoeg kan ik die site niet openen want het gebruikt Cookies.en dat wil ik niet.
    Ik weet echter dat Soros manipulates democratie tot zijn advantage en ja ik kan de persoon niet los zien van zijn functie net zoals de zonde niet is los te krijgen van de zondaar, it takes a miracle.

    Ik weet niet of u ooit een huizenmakelaar onder de arm hebt genomen maar een makelaar doet in de eerste plaats voor zichzelf, doet er niet toe of hij/zij de koper of de verkoper vertegenwoordigd. Als b.v. de market value van uw huis 100,000 Euro is en er wordt een bod gedaan van 95,000 Euro dan zal hij u aanraden om het te accepteren.
    U verliest 5000 Euro maar hij verliest alleen een commissie over 5000 inplaats van een commissie over 100,000.

   • Ron zegt:

    Leuk gevonden van uw voorbeeld betreffende de makelaar. Bij een bod van $95,000 op een huis van $100,000, geef ik beslist mijn klant iets anders aan. Zeker als dat huis pas 2 of 3 weken op de markt is. Is dat huis reeds 6 maanden op de markt, dan is het andere koek.
    Een huis dat op de markt was voor $388,000 in een tijd van veel klanten, kreeg eens 13 verschillende kopers aangeboden. Er waren bods van vol prijs maar ook van een paar duizend er boven. De listing makelaar heeft de beste aanbiedingen geselecteerd (3) en hun een tegenbod gedaan van $430,000 gedaan. Mijn klant, een Chinees vrouwtje, legde als down payment $250,000 cash op tafel en werd ook geselecteerd bij de laatste 3. Zij wilde met alle geweld dat huis hebben en wij boden $438,000. Mijn klant won de deal. Als extra vermelding kopers betalen hier niet de commissie (courtage), maar de verkopers (6%, 3% voor de verkopers agent en 3% voor de winnende kopers agent).

   • Arthur Olive zegt:

    Pak E.M.
    Hier nog wat, als u de namen Mark Rutte, George Soros en Liesbeth Zegveld Googled dan zou het kunnen dat u tot de conclusive komt dat de Indonesische schadeclaims zullen worden uitbetaald. Er is hier an unholy alliance.

   • e.m. zegt:

    Dag Pak Olive, ik hoop dat de webmaster even naar achteren is, want hierbij een willekeurige alinea uit het ‘Trouw’ krantenartikel van vanmiddag:

    [CITAAT]
    “”Soros is gewend aan haat en uitsluiting. Hij werd in 1930 geboren in een land waar antisemitisme staatspolitiek was. In 1921 nam Hongarije een wet aan die het aantal Joodse studenten aan de universiteit moest beperken. In de jaren dertig werd het leven voor Hongaarse Joden steeds moeilijker. Dat was ook de reden dat zijn vader in 1936 de Joodse familienaam Schwartz liet omzetten in Soros. De jonge György overleefde de oorlog dankzij het feit dat zijn vader in 1944, toen de deportaties in Hongarije begonnen, een niet-Joodse ambtenaar wist over te halen zijn zoon onder valse naam als ‘christelijk petekind’ onderdak te geven. Soros-haters gebruiken dat nog steeds tegen hem, want de ambtenaar was belast met de inventarisatie van inboedels van Joden die gedeporteerd zouden worden. De 14-jarige Soros zou daaraan hebben meegeholpen, aldus de beschuldiging.””
    [EINDE citaat]

    En wat mijn inbreng van de ‘huizenmakelaar’ betreft, dat was natuurlijk bedoeld als een bespiegeling met milde ironie . . .

 25. rob beckman lapre zegt:

  Zoals ik elders schreef; het zal mij niet verbazen als -nu een bepaalde polieke partij in de formatie-ronde zich (mogelijk?)pro-knieval t.a.v.(vermeende)”oorlogsmisdaden” van het NL leger opstelt-er tot vele honderden miljoenen euros van uw en mijn belastingcentjes voor “de knieval” worden gereserveerd.Wil men weten waarom juist DEZE poltieke partij zo voor betaling “schuld” is?Las in een groot blad,dat de partij o.a.voortkwam uit de Communistische Partij van Nederland (CPN),de partij die fel tegen NL optreden tussen 1945-1949 was.Zal mij niet verbazen als men niet alleen de kinderen,maar misschien zelfs de (klein)-en achterkleinderen van omgekomen Indon.vrijheidsstrijders een zak(je)geld wil geven.Als wij toch aan het uibetalen zijn .

 26. HES zegt:

  e.m., Obama (Obumer) was een marjonettte en George Soros trok aan de touwtjes. Doe een “in depth research” on Soros en lees wat hij zijn eigen mensen (Joden) heeft aangedaan gedurende de Nazi periode. Glenn Beck heeft verschillende jaren geleden een heel uitgebreidt (twee uren TV) voordracht over Soros gegeven toen hij nog bij Fox News was, paar maanden later heeft hij (Glenn Beck) een eigen TV station, toevallig ????? Wil dit website niet als een political springplank gebruiken maar raad een ieder aan om “crities te denken” en niet alles wat men hoort of leest als pap slikken. Menig maal werdt mij gevraagd, “Wat is you opinie ?”, dan zeg ik, “Voor dat ik dat doe, mag ik een vraag stellen?”. Wanneer het antwoord positief is vraag ik, “Verwacht jij dat ik zal zeggen wat jij wil horen of verwacht jij met zekerheid wat IK er van denk ?” zie dan een veradering in de persoons gelaat en ogen. Verwacht niet van mij dat ik naar je mond praat, weet dat ik daarmee geen vried maak, ik heb veel kennisen maar alleen een paar vrinden, eigenlijk maar één “VRIEND” in volle waarde.

 27. HES zegt:

  “AMEN”, Arthur Olive !!!

 28. HES zegt:

  Makelaars en advocaten, vier handen op één buik !!! Operative word, “MONEY” uit U zak” !!! Heb met beiden te maken gehad.

 29. HES zegt:

  Soros op “60 minutes” is allen een klein punt van een ijsberg. Grootste gedeelte van een ijsberg is onder het water oppervlak.

 30. HES zegt:

  Wat George Soros zijn medemensen (Joden) heeft aangedaan gedurende de Nazies is “feitelijk”. Soros heeft in Engeland gewoont dat is “feitelijk”, dat hij nu in America woont is “feitelijk”. dat Soros zijn fingers, net een octopus, in “open society” (wereld governement) heeft is “feitelijk” en “zakelijk” voor hem. Glenn Beck exposee of Soros was en is “feitelijk”, dat Soros in zijn leven landelijke economies schade deed is “feitelijk” en volgens hem “zakelijk” en “fadsoenlijk” of te wel “juist”.
  Doe de research en pastoe/gebriuk “crities denken”, hele grote/zware klem toon (operative word) op “crities denken”.
  Hiermede is mijn bijdrage voor het George Soros gebabbel beeindigt, gesloschessen.

  • R.L. Mertens zegt:

   @HES; ‘George Soros gebabbel’ – Wat heeft George Soros met door Nederland in IndIë/Indonesië ’45-’49 gepleegde oorlogsmisdaden te maken?

 31. e.m. zegt:

  Wow … wow, zijn Amerindo”s uitsluitend Fox News kijkers, want dan kan ik die boze tongen wel een plaats geven. No problem !

  But if y’all don’t mind, houd ik het voorlopig als geïntegreerde nuchtere inburgeraar toch maar bij het journalistiek doorwrocht artikel van Runa Hellinga in ‘Trouw’ van vandaag.

  No hard feelings tho’; ben niet zo goed in ‘complottheorieën’.

  • Ron zegt:

   Not me. I hardly watch the news. Often garbage in and garbage out. I am to busy writing articles, editing pictures and modifying website. At the moment I am designing through MS word 2013/16 a template for recipes. Half an hour from now starts an webinar from Topazlabs about advance editing pictures from raw to final. That takes an hour. All the above makes me happy.

   • e.m. zegt:

    Respect! Stay in good shape and keep up the spirit . . .

   • Ron zegt:

    When a person gets old and I am soon 81, your body is slowly going down hill. But using my brains and give it a lot of exercise is my goal to keep going.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s