Gouden Buffel voor Herman Bussemaker

gouden buffel 2014De geschiedenis van Nederlands-Indië lijkt de laatste tijd steeds meer te worden gepolitiseerd. Vroeger noemden we dat een pennenstrijd, tegenwoordig moeten we misschien meer spreken van een digitale polemiek. Het begrip ‘tijd’ heeft daarin meerdere dimensies: het gaat over ons verleden, maar evenzeer over hoe we met dat verleden zijn omgegaan. Meer dan bij eerdere edities werd de besluitvorming zo onderhevig aan twijfel.
Later dan gebruikelijk, maar niet zonder overtuiging, heeft de jury alsnog een beslissing genomen.

De prijs voor degenen die het afgelopen jaar de geschiedenis van Nederlands-Indië onder de aandacht van het grote publiek heeft gebracht, de Gouden Buffel 2014, gaat naar: Herman Bussemaker! 

Het juryrapport:

Herman Bussemaker

Herman Bussemaker

“Na zijn pensionering als ingenieur gooide Herman Bussemaker het roer volledig om en werd historicus. Bijzonder genoeg groeide hij de afgelopen jaren uit tot de meest spraakmakende geschiedkundige uit Indische kring. Zijn  boek ‘Bersiap! Opstand in het paradijs’ (2005) is nog steeds het belangrijkste werk over de jaren 1945-1946. Met zijn laatste publicatie ‘Indisch Verdriet’ (2014) heeft Bussemaker niet alleen getoond een historicus pur sang te zijn, maar ook nog eens zeer strijdbaar. Indisch Verdriet is een scherpe analyse van het lot dat de Indische gemeenschap heeft getroffen na haar aankomst in Nederland. Op de cover van het boek zien we repatrianten de scheepstrap afdalen. Onderaan de trap een ambtenaar. Het zou de ambtenaar kunnen zijn die Bussemaker in zijn boek beschuldigt van de kille ontvangst; de jury ziet er echter graag een beeltenis in van Bussemaker zélf, op de rug gezien, die de nieuw-aangekomenen vraagt naar hun ervaringen, en daar verslag van doet. Zonder al te veel rancune, maar zakelijk, zoals dat hoort. Dat hij in Indisch Verdriet soms moeite heeft met de beschrijving van zijn eigen rol in deze belangrijke geschiedenis, en af en toe te veel in details treedt, zij hem licht vergeven. De waarde van deze publicatie zal met de jaren groeien, niet alleen door zijn heldere en controleerbare beschrijving van alle na-oorlogse contacten van de Indische gemeenschap met de Nederlandse overheid, maar ook omdat het de basis vormt voor recente onderhandelingen tussen het Indisch Platform en diezelfde overheid.”

De jury feliciteert Herman van harte, en hoopt dat Indisch Verdriet datgene bewerkstelligt wat het heeft beoogd: erkenning – ten volle – van de wensen van de Indische gemeenschap.

De jury,

Prof. dr. G.J. Oostindie
Dr. J. Somers
Drs. B.R. Immerzeel

Repatrianten

Repatrianten

Herman Bussemaker in gesprek met leden van de Tweede Kamer

Herman Bussemaker in gesprek met leden van de Tweede Kamer

Dit bericht werd geplaatst in 6. Onderzoek, Aanspraken en Verwerking, 9. Java Post en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Gouden Buffel voor Herman Bussemaker

 1. masrob zegt:

  Een terechte winnaar. Ik feliciteer Herman Bussemaker met het winnen van de Gouden Buffel 2014 en dank de jury voor het wederom overtuigend volbrengen van zijn moeilijke taak.

 2. Michiel Alma zegt:

  Inderdaad een terechte winnaar .
  ook mijnerzijds hartelijke gelukwensen aan De Heer Bussemaker ,

  Michiel Alma ,
  destijds lid commissie collectieve projecten v/h Het Gebaar

 3. Allen die de geschiedenis van de Nederlandse koloniën onderzoeken en uitgeven verdienen een ereplaats.

 4. Indisch4ever zegt:

  Welverdiend, mijnheer Bussemaker !!!
  Maar die van 2013 lever ik niet in , hoor !!!
  Recensietje van het laatste boek: http://indisch4ever.nu/2015/06/16/het-verdriet-van-de-indo-xiii/

 5. wouter muller zegt:

  Beste Herman, van harte gefeliciteerd met de Gouden Buffel. Je hebt jarenlang hard genoeg ‘gebuffeld’ om de Indische zaak in een juist historisch perspectief te plaatsen. Dus deze buffel komt je meer dan toe. Hartelijke groeten, Wouter Muller

 6. hansvschaik zegt:

  Van harte gefeliciteerd meneer Bussemaker met deze welverdiende kerbau mas !

 7. joost van bodegom zegt:

  proficiat Herman, zeer verdiend, Joost

 8. nel muuler-koster zegt:

  Dank U wel mijnheer Bussemaker. Tegenstrijdig dat ik zo blij ben dat het allemaal beschreven is nu. Maar even verdrietig ben als ik het lees en aan mijn ouders denk, ik was nog een kind toen. Dank voor al het werk, die Gouden Buffel is zeer terecht.

 9. RLMertens zegt:

  Het boek is er, met dank aan Hr.Bussemaker. Die terecht heeft door gebuffeld! Nu nog een tv.doc om het grote publiek te bereiken. Omwille van het RECHT, voor hen, de generatie die ons naar Holland bracht. En ons een toekomst gaf!

 10. masrob zegt:

  R.I.P. Herman Bussemaker

  “Wij danken Herman Bussemaker voor zijn volharding in het oplossen van de Indische Kwestie, waarbij hij tot het laatst betrokken is geweest. Recht tegenover het onrecht ons aangedaan, blijft overeind zijn integriteit om de historische feiten boven tafel te dwingen. Ons achterlatend met zijn indringende boek het ‘Indisch Verdriet’.”

  http://indisch4ever.nu/2015/10/13/i-m-herman-bussemaker/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s