Een Indische erfenis

Naar aanleiding van een artikel in de Java Post over haar oma, ontvingen we een brief van mevrouw Sophia van der Mark-van Beuningen uit Portugal. Ze laat ons weten dat haar oma een aantal spulletjes heeft meegenomen uit Indië en dat ze niet goed weet wat het voorstelt of wat er mee gedaan kan worden.

Misschien dat de lezers van Java Post haar wijzer kunnen maken?

Spelletjesset

Spelletjesset

I. Een doos met fiches voor spelletjes en 2 kaartspelletjes. De kaartspelletjes zijn compleet. De tegel waar het doosje op ligt is 30cm x 30 cm. Het zijn prachtig gesneden benen of ivoren fiches en links onder zijn parelmoeren visjes, die ook nog eens bewerkt zijn. alles zit in houten bakjes, ín een houten doosje met een haakje om het te sluiten.  

Spelletje

Spelletje

II. Een soort halma spelletje. Het zijn weer benen of ivoren pionnetjes, grotere en kleinere. Er zijn meer pionnetjes dan dat er gaatjes zijn. De pionnetjes zitten weer in een mooi rond houten doosje.

Koperen bal?

Koperen bal?

III. Twee koperen helften van een bal. Ze sluiten op elkaar en zitten dan goed vast. Ze hebben allebei een oogje waarmee je de bal kunt ophangen. De buitenkant van de bal is figuratief geslagen.

x

Dit bericht werd geplaatst in 1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een Indische erfenis

 1. K. Maseland zegt:

  Dag,

  Ik meen dergelijke onderdelen van een kaartspel bij mijn oma te hebben gezien, maar weet er verder niets va. nr 2 is volgens mij een solitaire spel. Je kan het in je eentje spelen. Je begint met een vol plankje met de middelste opening leeg. Je moet steeds met een pion over een ander springen die dan wordt verwijderd. het doel is te eindigen met één pion. Nr 3 weet ik ook niets van.
  K.Maseland.

 2. Malou de Senerpont Domis zegt:

  #1 lijkt me een pokerspel, ik weet dat mijn overgrootmoeder vaak pokerde. Maar zeker weten doe ik ’t niet.
  #2 Weet ik de naam niet van, maar de bedoeling is dat je het bord vult, de middelste pion er uit haalt. En door de pionnen horizontaal of diagonaal te slaan (dus de een over de ander) moet je uiteindelijk 1 pion in het midden overhouden.

  Ik heb zo’n zelfde artikel als #3. Bij mij is deze van djokja zilver, bij deze misschien ook het geval.
  Die van mij is ook zo donker. Mijn oma zegt dat ik ’t niet mag poetsen..

 3. frits suyderhoud zegt:

  Ik dacht dat het ook werd gebruikt om iemands toekomst te voorspellen

 4. August de Man zegt:

  “Solitaire”, maar met vier gaatjes meer dan gebruikelijk
  (http://bin.snmmd.nl/m/m1ny4x4wmv4k.jpg).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s