Foto zoekt familie: album 1016

A.F.G. Persijn, ca. 1915

A.F.G. Persijn, ca. 1915

De teller van Foto zoekt Familie van het Tropenmuseum staat op 17. Een schamel resultaat, gezien de omvang van het project. Java Post helpt het museum nog een keer om de rechtmatige eigenaar van een foto-album te vinden. Vandaag is het de beurt aan album 1016.

Het is een ‘gemakkelijk’ album, want het bevat veel aanknopingspunten. Door scherp naar de foto´s te kijken en te zoeken op het internet, krijgen we de volgende informatie:

Het album behoorde toe aan de familie van Arthur Ferdinand Gustave Persijn (Semarang, 11 september 1892 – Ede, 7 mei 1972). Deze Persijn huwde in 1912 met Cornelie Stolsz (1889-1970). Het paar kreeg drie kinderen, twee meisjes en één jongen. Alleen de naam van het tweede meisje is ons bekend. Dit meisje, geboren op 20 november 1915, droeg dezelfde voornaam als haar moeder: Cornelie (bijnaam “Prullie”).   

Het huwelijk hield niet lang stand. Een wat merkwaardige annonce in in het Bataviaasch Nieuwsblad van 30 december 1915 zou licht kunnen werpen op de aard van de problemen. Het lijkt erop dat mevrouw Cornelie Persijn-Stolsz moeite had met geld om te gaan, want haar echtgenoot verzocht publiekelijk zijn vrouw géén krediet te verlenen.

In 1919, het paar was 7 jaar gehuwd, werd de echtscheiding uitgesproken. Beiden vonden later een andere partner. Van Cornelie weten we dat zij in 1921 opnieuw huwde, nu met een zekere G. Marckelbach, en van deze man nog enkele kinderen kreeg.

A.F.G. Persijn vond een nieuwe partner in mevrouw Charlotte Wilhelmina Derks (Soerabaja, 7 november 1891 – Ede, 4 mei 1970). Uit de foto´s zouden we kunnen opmaken dat de kinderen van het eerste huwelijk bij hun vader zijn gebleven. In 1930 kregen de drie tieners er een zusje bij: Pucky.

A.F.G. Persijn maakte inmiddels carriere bij de P.T.T. en nam zijn gezin mee naar verschillende standplaatsen: van Batavia naar Tjiawang (in de buurt van Tasikmalaja), en vandaar, in 1926, naar Meester Cornelis. In 1933 woonden ze in de Struiswijkstraat in Batavia, in 1936 in Tadjoer, Buitenzorg, daarna vier maanden in Soekaboemi en vervolgens weer in Buitenzorg. Bij het begin van de oorlog had Persijn zich opgewerkt tot kantoorhoofd. Niet alleen werd bij iedere verhuizing een iets groter pand betrokken, vooral de auto´s weerspiegelen de financiële vooruitgang.

Het album bevat een aantal interessante foto´s van de posterijen in Batavia, en verder veel kiekjes van het huisgezin. Omdat het aantal onderschriften beperkt is, blijven veel vragen onbeantwoord. Zo staat bijvoorbeeld onder een foto van het schip ‘Ophir’ (bladzijde 55) “Mijn vertrek uit Holland, 22 mei 1910.” Wie heeft dit geschreven? We weten dat Persijn werd geboren in Indië, evenals zijn twee echtgenotes. Wat deze vrouwen betreft: al op bladzijde 4 menen we een foto te zien waarop beiden zijn afgebeeld. Klopt dit wel? Enkele bladzijden verderop staan beide vrouwen opnieuw afgebeeld, nu met de drie kinderen (zie de foto hieronder, gedateerd 8 januari 1921). Is onze interpretatie wel juist?

De vragen

Hoe het ook zij, onze vragen kunnen worden beantwoord als we weten wat er van de kinderen van Persijn is terecht gekomen. Van twee van de vier kennen we de naam. Wie heeft deze personen gekend? En wie kent hun kinderen?

 

Lees verder over Arthur Persijn. Het ontknopende slot: Kantoorhoofd Persijn.

x

Enkele van de belangrijkste foto´s (aanklikken voor vergroten):

Cornelia Stolsz, 1915

Cornelia Stolsz, 1915

Cornelie Stolsz in draagstoel

Cornelie Stolsz in draagstoel

Mevrouw Persijn-Stolsz, met de drie kinderen

Mevrouw Persijn-Stolsz, met de drie kinderen

Kinderen Persijn, ca. 1917

Kinderen Persijn, ca. 1917

8 januari 1921

8 januari 1921. Beide vrouwen van Persijn? In stoel gezeten Charlotte Wilhelmia Derks.

Huize Persijn, Tjiawang, 1926

Huize Persijn, Tjiawang, 1926

Oprit huis Bidara Tjina 78, Meester Cornelis, 1929

Oprit huis Bidara Tjina 78, Meester Cornelis, 1929

Een nieuwe auto

Een nieuwe auto

Andere auto, zelfde kenteken, juli 1929

Andere auto, zelfde kenteken, juli 1929

Arthur Persijn en collega Jan Vane, ca. 1930

Arthur Persijn en collega Jan Vane, ca. 1930

Charlotte Derks

Charlotte Derks

Charlotte Persijn-Derks en haar drie stiefkinderen

Charlotte Persijn-Derks en haar drie stiefkinderen

Persijn met drie van zijn kinderen. Links Cornelie, voor Pucky. Rechtsvoor Charlotte?

Drie kinderen Persijn. Midden Pucky, rechts Cornelie. ca. 1932

Drie kinderen Persijn. Midden Pucky, rechts Cornelie. ca. 1932

Huize Persijn, Struiswijkstraat 44, Batavia. 1933

Huize Persijn, Struiswijkstraat 44, Batavia. 1933

De familie Persijn in Tandjoeng Priok, ca 1933

De familie Persijn in Tandjoeng Priok, ca 1933

De jongste dochter Pucky, de auto en het personeel, augustus 1936

De jongste dochter Pucky, de auto en het personeel, augustus 1936.

Auto en dochter, 1936

Auto en dochter Cornelie, 1936

Pucky en personeel, augustus 1936

Pucky en personeel, augustus 1936

Misschien wel de mooiste auto...

Misschien wel de mooiste auto…

Dit bericht werd geplaatst in 1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

34 reacties op Foto zoekt familie: album 1016

 1. Surya Atmadja zegt:

  Ik dacht dat er een Persijn woont in Amsterdam ?
  Zo te zien hebben ze het goed in N.O.I

  • Ælle zegt:

   Heer Atmadja,
   Ik vraag me af waar N.O.I. gelegen is, behalve dat er een straat en laan zo genoemd is in Den Haag, genoemd naar een herberg, De laan loopt door tot in Voorburg, maar in Voorburg is de naam Laan van Nieuw Oosteinde. Volgens de Voorburgse historicus C.H. Voorhoeve is de Laan van Nieuw Oosteinde genoemd naar het Voorburgse “Huis Nieuw Oosteinde”. Saya sekarang bingung sekali.

   • Jan A. Somers zegt:

    In de trein heet het Laan van Nieuw Oost Indië. Pas nog gehoord. Net voor (of na) Den Haag HS.

   • Ælle zegt:

    Ik besef dat foto’s bedriegelijk kunnen zijn. Speciaal voor de fotograaf werden de clowneske sokken en zgn blanke kousen uit de kast gehaald. Het is triest wanneer de mentaliteit van de echtgenoot aan het licht komt via zijn vernederende advertentie. Geen wonder dat ze aan de relatie een eind maakte. De foto’s tonen wel aan dat Cornelie haar kinderen goed verzorgde. Ze zien er blakend gezond uit. Haar gegevens zijn beperkt gebleven terwijl ik al surfend meer gegevens van ene Wilhelmus Stoltz vond die in 1899 op 12 juni geboren werd. Zie: B, Japanse Interneringskaarten; 417-460, Japanse Interneringskaarten KNIL-militairen 1942-1945; 452, Stee – Tambo
    In het verleden hebben we een Indischman gekend, zijn tweede vrouw en dochter. Hij heette Coen.Persijn.We noemden hem Oom Coen, zijn vrouw Tante Lieke, zijn dochter uit het eerste huwelijk is Meity Persijn. That’s all, folks.

   • Surya Atmadja zegt:

    Met N.O.I bedoelde ik Nederlands Oost Indie , Hindia Belanda Timur , of de Gordel van Smaragd of of zoals de Indonesiers het noemen Nusantara ( de eilandengroep tussen 2 continenten nl Azie en Australia)

   • Ælle zegt:

    Heer Atmadja, bedankt voor de toelichting. De benaming Nederlands Oost Indië kende ik nog niet. Nooit te oud om te leren. Van mijn neef heb ik gisteren ook iets nieuws geleerd, n.l. ‘Makasih’ = terima kasih en ik maakte er ‘Maka’ van. Lachen of niet?

  • Henk ANTHONIJSZ zegt:

   Ja, deze foto’s doen mij denken aan “die goeie ouwe tijd in het voormalig Nederlands Oost Indië”. Toevallig dat ik enkele dagen geleden mijn rommelige werkkamer aan het opruimen was en een doos met “oude foto’s “vond. Herinneringen aan Sitobondo, Malang,
   Bandoeng. De meeste personen op de foto’s zijn er niet meer. Ik werd er verdrietig van. Maar ja, ik denk dat het alle “oudjes” overkomt. Ben nog maar 88.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ja, sommige mensen wel. Maar dat geldt overal in de wereld. Ook in Nederland. Hier heb ik het ook goed, alleen geen auto. Wel een keer in de week hulp van thuiszorg. Geen baboe. Zeeuws meisje speelt voor kokkie.

 2. Han Dehne zegt:

  René Persijn heeft op Facebook een pagina en heeft de familie Persijn genealogisch uitgezocht. Volgens mij is hij de behoeder van de geschiedenis van de Persijn-familie.

 3. Jan A. Somers zegt:

  Ik heb alle albums doorgespit. Geen personen herkend, wel situaties en onderwerpen. Daar tags bij gezet.

 4. hansvschaik zegt:

  Hopelijk reageert René Persijn op de mail en misschien leest hij ook de JP ?

 5. Li Lian Tjen zegt:

  Ik heb het artikel net doorgestuurd aan kennisje Rody Persijn

 6. Surya Atmadja zegt:

  De laatste foto v.d auto : Het is een mooie auto , een auto van controleur of assistent-resident waardig.
  Wat voor merk was het ?
  De kentekenplaat is F van Bogor(Buitenzorg)

 7. Hans Boers zegt:

  Bert, heel mooi gedaan dit topic over een lid van de familie Persijn.

  Dat er – zoals gesteld in de aanhef – slechts een schamel getal 17 op de teller staat, zal toch de beheerder van de website fotozoektfamilie aangerekend moeten worden. Om een voorbeeld te noemen: het album 1016 toont ook foto’s van geheel andere families en meerdere foto’s van deze bedoelde familie Persijn staan ook nog “verscholen” in andere albums.

  Naar aanleiding van het feit, dat ik zelf op mijn website reeds 17 pagina’s heb aangemaakt, bestaande uit foto’s die ik uit verschillende albums heb moeten “graaien”, heb ik privé reacties mogen ontvangen van nazaten/familieleden met “klachten” over het beantwoorden van hun “claimen”.

  Hetgeen echter totaal niets afdoet aan het feit, dat jij een mooi en keurig item heb gemaakt, waarvoor nogmaals mijn complimenten.

 8. Harry de Swart zegt:

  Bert, met dank over je verhaal over dit familiealbum 1016. Toevallig vandaag wordt ik door een verre neef gewezen op dit album. Hij dacht dat dit mogelijk een familiealbum was van de Hannie Waardenburg-Derks. Hannie was een zus van Charlotte Wilhelmina Derks. Ook gezien het feit dat er babyfoto’s van Dolly en Rob Waardenburg in voorkomen was die conclusie misschien niet onterecht.
  Nu ik jouw verhaal lees, verklaart dat heel veel voor mij.
  Het mooiste is dat op fotoblad pagina 27 in het midden een foto staat waarop afgebeeld mijn oma Rijkje Derks-Van den Berg met mijn moeder en twee zussen en blijkbaar de familie Persijn. Van deze foto heb ik het originele glasnegatief in bezit. Deze foto is gemaakt door mijn opa Harry Derks (oudste broer van Charlotte) vlak voor hun definitieve vertrek in 1924 naar Nederland met de S.S. Trier.

  Overigens herken ik wel een aantal familieleden van de Derks-kant op verschillende foto’s.

  Misschien wel vermeldenswaard: De oudste zoon van Wim Derks (broer van Charlotte) was getrouwd met Cornelie Persijn, de dochter uit het eerste huwelijk.

  Met Pucky Persijn heb een aantal jaren geleden telefonisch contact gehad. Zij kon mij niet veel vertellen over de Derks familie. “Daar werd niet over gesproken”.

  • buitenzorg zegt:

   Dank, Harry, voor deze aanvulling. Ik veronderstelde dat er foto´s bij zaten van de familie Derks, maar daar kon ik verder weinig mee bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal. Ik had echter geen twijfel over de vraag aan wie het album toebehoorde. De rode draad in het album is overduidelijk de familie Arthur Persijn.
   De andere personen op de foto op bladzijde 27 zijn dus: tweede rij, tweede van links Charlotte Persijn-Derks; helemaal rechts Alwine Persijn; bovenste rij Gustave, Cornelie en hun vader Arthur Persijn.

  • Anita Derks zegt:

   Hallo Harry
   Met interesse heb ik deze reactie gelezen. Ik ben een dochter van Prul Persijn en Jan Alexander Derks. Beiden zijn jammer genoeg overleden net als mijn zus Rona Derks. Mijn ouders waren ontzettend lieve en sociale mensen die altijd voor een ander klaar stonden. Met Puck Persijn heb ik geen contact wel met Freek Vlak-Derks een zus van mijn vader. Zij woont in Breda in een verzorgingshuis. Mijn moeder is tot het laatste moment een erg modern denkende vrouw gebleven helemaal van deze wereld. Zelf heb ik 3 kinderen en 2 kleinkinderen. Dit zijn de enige kleinkinderen en achterkleinkinderen van mijn ouders.
   Heel veel foto’s kwamen mij bekend voor. Leuk om te zien.
   Vriendelijke groeten
   Anita Derks

 9. Arthur Olive zegt:

  Huize Persijn was in de Struiswijk straat 44.
  Vele huizen in die straat waren het eigendom van de opiumfabriek gelegen aan het einde van de straat in de Salemba buurt van Batavia.
  Werkte Persijn voor de opiumfabriek?
  Wij woonden ook in die straat tot het einde van 1944.

 10. Ronald Poell zegt:

  Op pagina 2 staat “ons huis” in de Zandberglaan 7 in Breda. Dat huis behoorde toen toe aan Louis Alexander Derks de vader van Charlotte.
  Op pag. 55 “Mijn vertrek uit Holland op 22 mei 1910”:
  Op de passagierslijst van de Ophir (http://goo.gl/RYl5Es) komt “Mejuffrouw Derks” voor.
  Ik denk dan ook dat Charlotte het album gemaakt heeft.

  • buitenzorg zegt:

   Geweldige toevoeging! Ik ben het eens met je conclusie, zij het, dat het niet is uitgesloten dat de eerste pagina´s al door haar ‘voorgangster’ waren gemaakt. Voor het huis in Breda was dan alleen maar plaats op het schutblad…
   Klopt het dan echter wel dat Charlotte in Indië zou zijn geboren? Of heb ik het verkeerd gelezen?
   Het huis in de Zandberglaan bestaat overigens nog steeds, en is zeer herkenbaar (Streetview); het heeft nu echter een ander huisnummer.

   • Ronald Poell zegt:

    Charlotte is in Soerabaja op 7 november 1891 geboren (RA-naamlijst 1893 p. 334).
    Mijn grootouders en hun kinderen (waaronder mijn moeder) hebben van januari tot april 1926 in dat huis gelogeerd bij de vader van Charlotte en van mijn grootmoeder Louisa Maria Derks.
    Vandaar dat toen ik die straatnaam en huisnummer zag er direct een belletje ging rinkelen.

   • Ronald Poell zegt:

    Zandberglaan 7.
    De foto die ik heb van dit pand is van 1926 en is duidelijk hetzelfde pand als de foto in het album die ongeveer 25 jaar later gemaakt is gezien de grootte van de bomen die voor het huis staan.
    Rekening houdend met de ligging en de schaduw is de foto tegen het vallen van de avond gemaakt.
    Het pand bestaat nog steeds en heeft nu nummer 36 (Streetview) en is gebouwd in 1922 (kadaster). Het heeft wel een structurele verandering ondergaan aan de linker voorkant op de eerste etage.
    Het lijkt er dus inderdaad op dat deze foto een latere toevoeging aan het album is want pas in de jaren vijftig gemaakt. De andere foto’s gaan tot het begin van de jaren veertig.

 11. Ronald Lagendijk zegt:

  Ik heb in maart dit jaar in Oost Java, ik dacht Kalibaru, vlakbij plantage Glennmore, een toevallige ontmoeting gehad met familieleden van mevrouw Etty, huize Etty; deze mensen hebben contact met fam Persijn, o.a. Diana Persijn in Nederland. Ik heb mevrouw Etty gesproken (97), haar vader was administrateur W.B.Terhorst in 1937 op plantage Djatirono, ik heb adres van deze familie. Weet niet van relatie met de Persijn in uw verhaal.

  • buitenzorg zegt:

   Dank je, Ronald. Er waren echter heel wat Persijnen in Indië. Ik kan me niet herinneren een relatie te hebben gelegd tussen Oost-Java en de familie die we hier zochten. Overigens, er zijn inmiddels al twee mogelijke gegadigden voor het album. Naast de zonen van Gustave Persijn, heeft zich ook een dochter van Pucky Persijn gemeld. Naar het schijnt is Pucky (het meisje van de laatste foto´s) nog in leven. Het Tropenmuseum is ingelicht en zal wel een keuze weten te maken.

 12. Anita Derks zegt:

  Hallo
  Bij toeval kwam ik op deze site terecht en zag tot mijn verbazing mijn oma opa en moeder op de foto’s staan. Ik vond het interessant om te lezen wat er allemaal gebeurd was. Mijn ouders spraken er zelden over. Deze zijn beiden jammer genoeg overleden. Evenals mijn oudste zus Rona. Deze is in 2012 aan kanker overleden. Echt een gemis. Met
  mijn tante Puck Persijn heb ik geen contact meer. Zij woont in Arnhem. Ook leeft mijn tante Freek Derks nog en woont in Breda in een verzorgingshuis. Jammer genoeg is zij aan het dementeren. Met haar heb ik nog steeds contact. Zelf heb ik 3 kinderen en inmiddels 2 kleinkinderen. Mijn zussen hebben geen kinderen gekregen.
  Leuk om te zien dat er nog ergens mensen zijn die ook geïnteresseerd zijn in het leven in Indonesië.
  Vriendelijke groeten
  Anita Derks

 13. Anita Derks zegt:

  Het zou ook handig van mij geweest zijn om te zeggen wie mijn ouders zijn. Bij deze. Mijn moeder is Cornelie Persijn en mijn vader Jan Alexander Derks. Arthur Persijn was mijn opa. Mijn beide ouders waren schatten van mensen en zeker mijn moeder was een hele fijne vrouw tot het laatste moment was zij nog erg bij de tijd en heel modern. Mijn vader was altijd over bezorgd. Het liefst hield hij zijn dochters altijd bij zich. Wel kijken maar zeker niet aankomen.
  Groetjes
  Anita Derks

  • Mercedes Kampmeinert Metcalf zegt:

   Anita Derks, oudste suz van jou moeder, Winnie, is jammer genoeg overleeden. Haar dochter Jenny is er ook niet meer. Zoon Fred woont in Holland en dochter Margaret in England. Ik heb Margaret ondekt via Ancestry en nog niet ontmoet. Onze vaders waaren broers, Cor en Everardus Kampmeinert. Ik heb fotos van Oom Cor hier gezien! Groetjes

 14. Mercedes Kampmeinert Metcalf zegt:

  Adolphine (Alwine) Persijn getrouwd met Cornelis Kampmeinert, broer van mijn vader, Everardus Kampmeinert. Oom Cor is tijdens de oorlog overleden. Mijn broer heeft hun dochter Jenny in Nederland leren kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s