Zeepost 2013/8

Vragen en oproepen van lezers

Posthume onderscheiding voor sgt. J.A. Pattinama

sgt. J.A. Pattinama

sgt. J.A. Pattinama

Op 18 juni zal burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe het Mobilisatie Oorlogskruis uitreiken aan mevrouw A.F.C. Sekewael-Pattinama. Zij neemt de postume onderscheiding in ontvangst namens haar vader, sergeant Iste klasse Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en verzetsleider, J.A. Pattinama (1906-1943).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië was de Ambonese sergeant Iste klasse KNIL, J.A. Pattinama, betrokken bij het verzet tegen de Japanse bezetting in Sumatra (Nederlands-Indië). Op een dag vertrekt hij van huis, maar komt niet meer terug. Zijn familie verneemt niets meer van hem.

De dochter van sergeant Pattinama, die sinds 1951 met haar gezin in Nederland woont, heeft jarenlang niets geweten over de rol van haar vader in het verzet en de toedracht van zijn arrestatie en executie. Tot kort voorheen. 

Nader onderzoek heeft uitgewezen, dat sergeant J.A. Pattinama de oprichter en leider is geweest van de verzetsgroep De Sluip Patrouille. Deze groep maakte deel uit van de bekende verzetsorganisatie De Rode Zakdoek. Deze organisatie droeg deze naam vanwege het grote aantal Molukse verzetslieden in Sumatra en het traditionele gebruik van een rode zakdoek in de Molukken om zich te beschermen tegen onheil. Eind 1942 is sergeant Pattinama door de Japanse autoriteiten opgepakt en in april 1943 geëxecuteerd. Tot op heden is de ligging van het graf van sergeant Pattinama onbekend.

Na voordracht en bemiddeling van Luitenant-kolonel b.d. Jac.Z. Brijl heeft het ministerie van Defensie alsnog het Mobilisatie Oorlogskruis postuum toegekend aan sergeant J.A. Pattinama. Op het bijbehorende certificaat wordt melding gemaakt van zijn rol in het verzet.
Mogelijk dat later dit jaar een speciale gedenksteen wordt geplaatst op de erebegraafplaats Peutjoet in Atjeh (Noord-Sumatra).

De plechtigheid vindt plaats op 18 juni om 15:00 uur in de Raadszaal van Beilen,
Raadhuisplein 1, 9411 NB Beilen. Een ieder die de bijeenkomst wil bijwonen, is van harte welkom.

Ron Habiboe

x

Dit bericht werd geplaatst in Zeepost en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Zeepost 2013/8

 1. Wat geweldig trots zal mevrouw A.F.C. Sekewael-Pattinama nu zijn door het hele verhaal van haar vader nu eindelijk te weten en dat hij nu eindelijk toch nog postuum wordt onderscheiden !

 2. H.A. Naberman. zegt:

  Nou, ik denk dat Pattinamma voor een veel hogere onderscheiding in aanmerking komt. Zowat eenieder die destijds in militaire dienst was kan dit Oorlogskruis krijgen….

  • buitenzorg zegt:

   Misschien wel, maar de Militaire Willemsorde wordt voor zover ik weet niet meer posthuum toegekend aan personen uit WOII. De verzetsster Oost-Azië is al heel lang gesloten, evenals Verzetsherdenkingskruis. Dat waren alle logischer onderscheidingen geweest. Het mobilisatiekruis zegt niet zoveel, maar is de enige onderscheiding die nog kan worden toegekend. Het feit dat de toelichting op de onderscheiding ingaat op de rol van Pattinama, moet worden gezien als de toegevoegde waarde.

 3. hansdekoning zegt:

  Regeltjes, regeltjes, regeltjes, waarop zeker bij een uitzonderlijke oorlogs- en verzetssituatie een uitzondering gemaakt had moeten kunnen worden. sergeant de Eerste Klasse van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en verzetsleider, J.A. Pattinama (1906-1943).had dat zeker verdiend. Het is mooi, dat er nu meer bekend is over zijn “verdwijning”, maar behalve de Militaire Willems Orde waren de andere genoemde onderscheidingen zeker op hem van toepassing.

 4. Jim Jasper zegt:

  Zijn vrouw komt toch zeker in aanmerking voor zowel een WUV- en een SAIP pensioen !
  Met terugwerkende kracht wel te verstaan.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik weet het niet zeker (Buitenzorg weet meer!), maar worden hier WUV en SAIP niet door elkaar gehaald? Het (voorschot op het) Indisch pensioen van mijn vader werd door de SAIP (bij het ABP) uitgekeerd. Dat zal dan toch ook voor het KNIL gelden? En als de SAIP uitkeert, kan je toch niet dubbel op bij de WUV (is geen pensioen) terecht?

   • buitenzorg zegt:

    SAIP gaat over gewone (w.o.KNIL)-pensioenen, PUR/SVB over wetten voor oorlogsgetroffenen zoals WUV (vervolgden), WUBO (ander oorlogsleed) en WIV (verzet). De uitkeringen zijn in principe complementair, in die zin, dat als iemand recht heeft op een periodieke uitkering, andere inkomsten (zoals een KNIL-pensioen) eerst worden gekort. De wetten voor oorlogsgetroffenen geven wel recht op een separaat bedrag voor aan de invaliditeit gerelateerde onkosten.

    Het is overigens zoals Anthonijsz zegt: dit geldt alleen voor betrokkenen zélf, hun weduwen/weduwnaars en (dit komt nu al helemaal niet meer voor) minderjarige wezen.

 5. R.Smit zegt:

  WUV EN SAIP ???? Bedenk wel dat het hier om een KNIL militair en verzetstrijder gaat. Het is geen hollandse soldaat of verzetstrijder, dan zou men er alles aan doen om zijn familie schadeloos te stellen (WUV, of oorlogsslachtofferschade) Indien zijn echtgenote nog leeft, kan ze een aanvraag indienen voor een WUV en SAIP uitkering en die wordt dan ook met terugwerkende kracht uitbetaald, VANAF DE DATUM DAT DE AANVRAAG WAS INGEDIEND.

 6. HenkAnthonijsz (1926) zegt:

  Jasper/Somers/Smit.
  WUV/SAIP ? Betrokkene, is geboren in 1906 en er zal n u wel geen weduwe meer in leven zijn.
  Voor zijn dochter en verdere familie een voldoening dat er nu posthuum een onderscheiding wordt toegekend. Ruim 70 jaren na het gebeurde.

 7. Jan Mulder zegt:

  Was van plan dinsdag in Beilen bij de posthume uitreiking aan Pattinama aanwezig te zijn,. maar kan door mkijn vrouw ( 88) niet. Al pratend haalde ik foto’s uit de KNIL-tijd ( 1949 enz.) van mijn vriend Sgt.-maj Geert Weurding ( eerder Ruinen , Dr.) uit de kast….
  Zou die nog in leven zijn, vroegen wij ons af….en zo ja: waar zou hij nu dan wonen..
  Kan iemand helpen???

  • buitenzorg zegt:

   Ik weet niet of het dezelfde persoon is, maar dit vind ik op het internet:

   Grietje Mink is geboren op donderdag 31 december 1925 in Nieuw Amsterdam, dochter van Arend Mink en Jacobje van der Leij. Grietje trouwde, 25 jaar oud, op vrijdag 27 juli 1951 in Emmen met Geert Weurding, 34 jaar oud. Geert is geboren op zondag 31 december 1916 in Ruinen. Geert is overleden op zaterdag 10 juni 1978 in Ede, 61 jaar oud.
   http://genealogie.dorpshistorie.nl/gerrit%20jans%20mink.htm
   Relatief jong overleden, dus.

  • Bart Weurding zegt:

   Beste,

   zag op internet uw vraag over Geert Weurding. Het betreft mijn vader en hij is, zoals onderstaand is te lezen inderdaad op 10 juni 1978 overleden op 61 jarige leeftijd. Als hij nu nog zou hebbebn geleefd, dan zou hij inmiddels 96 jaar oud zijn geweest.
   Vriendelijke groeten,
   Bart Weurding

 8. Ed Vermeulen zegt:

  Respect voor sergeant J.A Pattinama, zijn daden van toen nu, eindelijk, erkend.
  Tevens respect voor Jacques Z. Brijl die onvermoeibaar zijn best doet om erkenning te zoeken voor vergeten veteranen. Met vriendelijke groet Ed Vermeulen

 9. Ron de Vos zegt:

  Heel bijzonder om mee te maken hoeveel impact zo’n onderscheiding zoveel jaren na dato heeft op de nabestaanden. Maar ook het achterliggende verhaal. Was me totaal onbekend dat die trouw aan NL zo diep zat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s