‘Snel akkoord weduwen Sulawesi’

Minister Timmermans

Minister Timmermans

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de landsadvocaat opgedragen zo snel mogelijk tot een akkoord te komen met de tien weduwen van slachtoffers van Nederlandse militairen in Indonesië.
Zondag werd bekend dat de onderhandelingen over de schadevergoeding voor de weduwen was vastgelopen. De Staat had ieder van hen 10.000 euro geboden voor de dood van hun mannen in 1946 en 1947. Zij werden op Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi, door troepen van de Nederlandse kapitein Westerling gedood.
De weduwen wezen dit af omdat weduwen van slachtoffers van het bloedbad in Rawagede, op Jawa in 1947, elk 20.000 euro van Nederland hadden gekregen.

Schade en spijt

In Nieuwsuur zei minister Timmermans dat ook in de zaak van de weduwen op Sulawesi het principe van Rawagede voorop moet staan: schade vergoeden en spijt betuigen. “Dan wil ik niet dat we in een eindeloze juridische strijd terecht zouden komen over de hoogte van die schadevergoeding”, zei Timmermans.
Hij heeft daarom aan de landsadvocaat gevraagd: “Alstublieft, gaat u met de advocaat van de nabestaanden praten, mr. Zegveld, en probeer er met haar uit te komen.”
Ook zal hij vrijdag in de ministerraad voorstellen een regeling te treffen, zodat er niet opnieuw conflicten ontstaan over de hoogte van dergelijke schadevergoedingen.      

Persoonlijk excuses aanbieden

Timmermans is ook bereid om zelf naar Sulawesi te gaan om zijn excuses aan te bieden.
“Ik zou er zelf geen enkele moeite mee hebben om dat zelf persoonlijk te doen. Maar ik wil het wel vrijdag met mijn collega-ministers bespreken, zodat we een kabinetsstandpunt over die hele kwestie kunnen innemen op een manier die respectvol is ten aanzien van de nabestaanden van wat toch uiteindelijk standrechtelijke massa-executies waren.”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.nos.nl, 23 april 2013

Dit bericht werd geplaatst in 3. Bersiap en Merdeka, 1945-1949 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

212 reacties op ‘Snel akkoord weduwen Sulawesi’

 1. R. prommenschenckel zegt:

  Eindelijk een Nederlandse minister met een Rechte rug. En nu de vergoedingen nog voor alle verliezen van have en goed van de Indische Nederlanders tengevolge van de overdracht.

  • Jan A. Somers zegt:

   Gelukkig dat ik niet mee doe met het inruilen van slachtoffers voor een handvol Euro’s. Moeilijk om te berekenen wat ik voor mijn omgekomen familie zou kunnen vangen.

  • hankpanky zegt:

   Ja inderdaad, dan kunt U wel lang wachten want velen van hen dreven naderhand voorbij in de kali óf kregen een trap in hun kont !
   Het huidige clubje van Indonesia Merdeka- aanhangers (óók mede hier present op dit forum !) wil dit echter niet waar hebben, …. maar daar moet U maar even aan voorbijgaan of overheen stappen (het is per slot van rekening een jongere generatie met weinig weet van toen). Indonesie van nu is een mooi land met lieve aardige mensen die houden van lekker eten en uitgaan (en zich bij voortduring onnodig presenteren op Indo-fora) en daar mag niet aan geschud worden. Al het andere wat niet in het straatje past heeft inhoudelijk geen bestaansrecht meer en daar mag dus niet over gesproken worden. Alles wat te maken heeft met ‘blank’ Nederlands zijn (in verbinding met het vroegere Nederlands-Indie), wordt bij voorbaat al gezien als ‘suspect’, van koloniale ‘reflexen’ voorzien en mogelijk ook nog fascistoide ?!

   Wanneer Nederland niet had ingegrepen dan waren allen van goede wille (totoks, Indo’s, Chinezen en Indonesiers) geslacht geweest door het ziekelijk hoopje ongeregeld wat toendertijd het land afstroopte ! Daar kunnen velen van nu (blank en bruin Nederlands en/of Indonesisch) zich geen enkel realistisch beeld van voorstellen ! Dat wat de soldaten van Westerling hebben beleefd en meegemaakt was verschrikkelijk aan intentie en begrijpelijk dan ook hun reactie op sommige gebeurtenissen ! Daar momenteel zo een gewag van te maken door een misplaatst gevoel van medelijden t.o.v. nabestaanden door regeerders …. en dan de belevenissen en ervaringen van hun eigen mensen in de doofpot te willen stoppen, ….. acht ik meer dan verwerpelijk, maar ja, dat kan men verwachten van degenen welke nooit dergelijke gebeurtenissen van nabij hebben mogen beleven.
   Nederland het ga je goed !
   Met dank voor Uw aandacht.

   • Ed Vos zegt:

    Ah,hocus pocus online!

    Volgens mij heeft Indonesie al zijn schulden afbetaald; een groot gedeelte werd haar kwijtgescholden.

    Maar goed, een inventarislijst van onze bezittingen is te vinden online en ook op te vragen in Lumajang.
    Effe rekenen voor mij wordt dit uitgerekend in euro’s

    60 melkkoeien a 1100-1300 euro wordt 66 duizend euro
    een paar stallen..
    Ja wij behoorden niet tot de categorie paupers..

    Ik denk er maar niet aan, dan houd ik morgen op met werken. en zoals Pak Somers schrijft: Moeilijk om te berekenen wat je voor je omgekomen familie zou kunnen vangen.

    Maar goed dat Timmermans zijn rug recht houdt.

    overigens wordt dit topic toch niet weer een herhaling van een discussie, die een herhaling is van een vorige discussie, die op haar beurt weer een herhaling is van….
    en waar geen enkele betrokken juris zich iets van aantreakt.
    =============================================================

   • Surya Atmadja zegt:

    @ Menir hankpanky.
    Als een Nederlandse rechter de Nederlandse regering ( niet individuen) veroordeeld had in de Rawagede affaire dan zie ik niet waarom de misdaden in Sulawesi buiten gesloten moet worden.
    Het is echt dom van de Nederlandse regering om te gaan soebatten / tawaren (pingelen) .
    Voor 10 maal 10.000 euro verschil doet men behoorlijk moeilijk.
    Of is Den Haag bang dat er nog andere claim komen ?

    Het is een mooie kans om met het verleden te kappen , en een vriendelijke woord/excuus kost echt GEEN eurocent extra.
    Het schept goodwill bij de Indonesiers.
    Kan Nederland terugverdienen als men in de toekomst zaken doet met de Indonesiers. Toch ?

   • van Beek zegt:

    De heer Somers heeft altijd het Juridische zo hoog in het vaandel staan als we het hebben over de Nederlandse beleid in de Nederlandse koloniale tijd en tijdens de Indonesische onafhanklijkheidstrijd. Hij praat het koloniaal beleid goed want het was nou eenmaal juridisch en volkenrechtelijk zo geregeld. Of het moreel is doet er blijkbaar niet toe.

    Nou gaat het om een Indonesische kwestie waarvan die mensen (voor mij overigens terecht) blijkbaar juridisch recht hebben op dat geld en dan suggereert juist de heer Somers dat het immoreel is om doden in te ruilen voor euro’s.

   • Ed Vos zegt:

    Pak SA, een bingezetene en banneling uit het voormalige Indie zoals HPzal het nooit kunnen accepteren dat zijn geliefd land door rampokkers in bezit werd genomen en omgedoopt tot Indonesia. Wat praten we nu over goodwill tegen over Indonesie.

    Inderdaad wat een westerling en een aantal voormalige SS’ers daar in dat land heeft meegemaakt, is verschrikkelijk
    http://www.antenna.nl/~fwillems/nl/ic/erwaren/32.html

   • Eppeson Marawasin zegt:

    @van Beek zegt: 24 april 2013 om 7:16 pm Nou gaat het om een Indonesische kwestie waarvan die mensen (voor mij overigens terecht) blijkbaar juridisch recht hebben op dat geld en dan suggereert juist de heer Somers dat het immoreel is om doden in te ruilen voor euro’s.@

    Nee … Mas Van Beek, niet lezen wat er niet staat. Dat is pas suggereren. Meneer Somers wil persoonlijk, dus zijn doden in de familie -zoals diens nimmer teruggevonden Inlandse grootmoeder, slachtoffer van de Bersiap- niet inwisselen voor Euro’s. Dat is heel wat anders dan wat jij stelt. Pak Vos zit ook op die lijn. Dat zijn persoonlijke keuzes. Wat is daar op tegen als het verder een ieder de vrijheid laat om te doen wat hij of zij in deze goeddunkt.

    Of iets wel of niet moreel is, kan leiden tot wat Pak Vos op de hem zo bekende wijze verwoordt, namelijk: @/…/overigens wordt dit topic toch niet weer een herhaling van een discussie, die een herhaling is van een vorige discussie, die op haar beurt weer een herhaling is van…. en waar geen enkele betrokken jurist zich iets van aantrekt.@

    Het formeel juridisch aspect aan de kwestie kan in een democratische rechtstaat te allen tijde aan de rechter worden voorgelegd, zo hoort dat ook te gaan. Het zou dan ook logischerwijs gesproken aan de kant van de advocaat van de weduwen de volgende stap in deze kwestie zijn geweest, ware het niet dat Minister Timmermans (PvdA) daar anders over blijkt te denken.

    e.m.

   • van Beek zegt:

    Pak Eppison,

    Ik vind het beledigend door te suggereren dat de Indonesiërs hun doden inruilen voor euro’s.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    Dat mag je ook vinden Mas Van Beek, maar waar lees je dat dan?

    e.m.

   • Jan A. Somers zegt:

    Heer Van Beek: In een chaotische situatie probeer ik altijd alleen een vaststaand (juridisch) kader te vinden om van daaruit verder na te denken. Moreel is het wat anders, daar denkt iedereen het zijne van. Ik vind de eis van de weduwen niet immoreel, over de eis van de nabestaanden van Rawagede heeft de rechter zich toch ook (juridisch!) uitgesproken! Zelf zou ik mij diep schamen geld te vragen voor mijn doden. Dat is toch niet immoreel?

 2. Peter van den Broek zegt:

  @ dhr Hankypanky,
  als U niet eens Uw onderbuikgevoelens volgt en maar het vonnis van de Haagse Rechtbank aangaande Rawagede lees, dan begrijpt U misschien waarom de Minister zo snel een accoord met die weduwen uit Sulawesi wil hebben, maar argumenten lijkt me niet in Uw straatje passen.

  En hoe dien ik Uw opmerking over “MISPLAATS gevoel van medelijden t.o.v. nabestaanden door regeerders”. te plaatsen . Zijn de doden van de nabestaanden dan niet standrechtelijk (zonder enig vorm van proces) door Nederlandse soldaten neergeknald?????

  Als U Uw tegenstanders beschimpt als “Indonesia Merdeka- aanhangers” dan wordt het hoog tijd om wat te doen aan Uw handicap van argumenten. Wat dacht U van een partijtje golf????

  • hankpanky zegt:

   Meneer van den Broek,

   mijn onderbuikgevoelens zijn een reactie op hetgeen ik van nabij heb moeten meemaken !
   Een stukje persoonlijke historie welke niemand mij kan nemen (ook niet door Uw manier van argumenteren) !

   Meneer Ed Vos,

   Uw: “Ah,hocus pocus online!” is erg grappig en leuk om te lezen! Moet U beslist mee door gaan. Het siert Uw ‘Indisch’ profiel in de diverse fora!

   Dankuwel voor de aandacht !

 3. HenkAnthonijsz (1926) zegt:

  Peter van den Broek
  Prima reactie. Maar aan een partijtje golf zal ik maar niet beginnen.Je loopt de kans dat er nog vals gespeeld wordt.

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Een dansje dan maar meneer Anthonijsz: ‘My baby does the ….. …..!’

   Ik kwam trouwens uw achternaam onlangs, nou ja alweer een tijdje terug, nog op TV tegen bij een item van het Jeugdjournaal. Aan het woord kwam ook een familierelatiedeskundige. Ze droeg de naam Anthonijsz. Familie … ?

   e.m.

 4. boy zegt:

  Mijn vader heeft met Westerling meegevochten,
  Heb wel andere verhalen gehoord van hem dan die slachtpartijen.
  hij of hun,vader is wel slachtoffer geworden, hij is vermoordt door de di

  groetjes

  • Ronny Geenen zegt:

   Boy,
   Ook ik heb verhalen van nabestaanden gehoord waarvan vader meegevochten hebben met Westerling. En de mensen zijn hem nog steeds dankbaar, want zonder hem hadden ze het niet overleefd. Het was toen blijkbaar “The battle of survivorship”.
   Of misschien “Kill or to be killed”.

   • Ed Vos zegt:

    Heer Geenen, en Hanky Panky, heeft u zich ooit eens afgevraagd waarvoor u daar vocht na 1945?

    1. Om de kolonie weer in handen te krijgen?
    2. Om te voorkomen dat de Indonesiers extremist of niet, hun land weer terugkregen?
    3. Voor de veiligheid in de wereld?

    Ik begrijp dat indonesie voor de Hollanders slechts een project is dat winstgevend moest zijn, en dat hen uit handen dreigde te worden genomen, maar hebben zij u gevraagd om uitgerekend in hun land dat project ten uitvoer te brengen?

   • Ronny Geenen zegt:

    Heer Geenen, en Hanky Panky, heeft u zich ooit eens afgevraagd waarvoor u daar vocht na 1945?

    Eens kijken na 1945. Ik ben geboren in 1936, dus was ik iets ouder dan 9 jaar.

   • Ed Vos zegt:

    Even de zaken op een rijtje:

    1. Waarom vocht men in Nederland tegen de Duitsers?: Om te voorkomen dat Nederland zou worden opgenomen in hun 1000 jarig rijk.
    2. Waarom vocht u in indie?: om te voorkomen dat “uw’ land zou worden opgenomen in het Groot Aziatisch rijk van de jappen.
    3. Waarom vochten de indonesiers tegen u?: om te voorkomen dat hun land zou worden opgenomen in uw 300 jarig rijk.

    U als veel oudere en wijze oude mannen gaat mij vertellen hoe de vork in elkaar steekt?

    Sinds mijn aanwezigheid op dit forum heb ik van u beiden in het geheel niets geleerd.

    Respect.

    Ja die krijgt u niet zo maar, ook u als ouderen zult u die moeten verdienen.

   • Ronny Geenen zegt:

    Respect.

    Ja die krijgt u niet zo maar, ook u als ouderen zult u die moeten verdienen.

    Dacht U nu werkelijk, dat ik op deze site zit om respect te verdienen?
    Wij zijn net als bladeren aan een boom en ieder blad is anders.
    Ook heb ik geen flauw idee hoe oud U bent en eerlijk gezegd heb ik ook geen behoefte om dat te weten. Ik zie dit site als een soort open discussie and you can agree to disagree.

 5. Ronny Geenen zegt:

  Laat de regering dan ook de Indische schulden en achterstallige betalingen tegelijk behandelen.
  Als ze dat niet doen lijkt het er op dat de ene groep belangrijker is dan de ander en wij zijn al genoeg gediscrimineerd. Ze hebben nu de kans om schoonschip te maken.

  • hankypanky zegt:

   Meneer Geenen,

   U heeft hierin volkomen gelijk van mijn kant !

   • hankypanky zegt:

    Ik kan niet goed begrijpen waarom er telkens weer aandacht dient te worden geschonken aan zg. Nederlandse militaire misdaden (lees:Rawagede).
    Wanneer dit nu per sé het geval moet zijn, dan speel a.u.b. met open kaart en belicht
    dan óók de moord- en slachtpartijen begaan door Merdeka-kant !
    Is het bij U allen bewust (Gij nakomers) dat m.b.t. de besproken tijd (meneer van den Broek: Hier komt ie !!!), …. ik er wel meerdere acties van Merdeka-aanhang kan noemen waarbij aan pro-Nederlandse zijde er velen het leven lieten. Onschuldige mensen, zojuist nog geslagen/ontslagen uit de Jappenkampen, met een hoop voor de toekomst (ook voor hún Indonesie). Gold dit dan niet, was dit dan niet hun recht op toekomst ??? Ik wil beslist niet in herhalingen vallen maar vind wel dat het schip niet te ver naar één kant moet gaan doorhellen ! Verder heb ik de pest aan dat valse Nederlandse spel van medelijden t.o.v. de nabestaanden uit Ragawede, dat wicht wat telkens weer opnieuw naar Indonesie reist om mogelijke Nederlandse militaire wandaden onder de loep te nemen en allen die menen, alles wat los en vast zit aldaar, te moeten bemedelijden, hierbij ‘eigen huis en haard’ maar onder het vloerkleed te schuiven en verder niks doen m.b.t. verantwoordelijke historische belichting dienaangaande !
    Let wel: Ieder slachtoffer is er eentje teveel maar door telkens weer eigen leed te willen overzien begaat men een misstap die niet is goed te praten !

   • van Beek zegt:

    Hankypanky,

    Er wordt wel degelijk aandacht geschonken aan de slachtoffers door Indonesiërs. Er zijn tal van sites die over de moorden op de Indo’s en de Europeanen gaan. Zie google, Er is zelfs een documentaire op tv geweest van Pia over de Europese en Indo-Europese slachtoffers.

    Het zijn feiten dat er Nederlanders waren die oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Voorbeelden zijn Rawagede en Zuid-Celebes. Waarom zou iets wat werkelijk is gebeurt niet onder de loep genomen mogen worden?

    De Inheemse bevolking heeft eeuwenlang zich als derde rang gevoeld. In 1945 kregen zij dan eindelijk de kans om de onafhankelijkheid uit te roepen en Nederland weigerde in feite de onafhanklijkheid te erkennen. De jaren lange discriminatie en onderdrukking van een aantal Nederlanders (niet elke Nederlander, Max Haverlaar bijv.kwam op voor de onderdrukte) en het negeren van het zelfbeschikkingsrecht van het Indonesisch volk heeft de druppel de emmer doen overlopen. De bersiap en vooral de haat tegenover de Nederlanders is het gevolg van het handelen van de Nederlanders. De drang van de Indonesiers om de belanda’s eruit te schoppen kan ik me daarom goed voorstellen.

    Dank voor UW aandacht,

    Met vriendelijke groet van een Merdeka aanhanger,

 6. Ed Vos zegt:

  @ Van Beek:

  24 april 2013 om 9:11 pm

  Het probleem is, of was, dat de meeste indische verhaaltjes – in eigen kring – werden verteld om een zogenaamde “diasporatische” eenheid naar buiten uit te stralen, zoals die bijvoorbeeld bij de Molukse gemeenschap aantoonbaar het geval was.

  In Nederland zat iedereen in het verzet, en het zou wel hel verdacht zijn wanneer je daaraan niet had meegedaan..
  In Nederlands-indie zat iedereen in een Jappenkamp, hetzij in het land zelf of in een der omringende landen.

  Vervolgens het verhaal van het “indo-volk” dat eensgezind uit het land vertrok en dat soort zaken, een verhaal dat zeer in zwang is bij de “bersiapisten”.

  Vooral dat Soekarno een collaborateur was, en van alles de schuld kreeg, was ook heel populair in indische kring.

  Maar wat men je nooit zal vertellen was dat Soekarno als Nationalist anti-japans was.

  Toen de Jappen Nederlands Indie binnenvielen zaten de hoge oompjes al in Australie, en Soekarno ergens in het gevang totdat de Jappen hem daaruit bevrijdden

  Zoek eea maar op in de website van de historische kranten, je zult daar heel wat vinden over de anti-jappenhouding van Soekarno voor 1942. .

  Soekarno was als nationalist anti-Japans Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog
  Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland 01-11-1984

  • hankypanky zegt:

   Soekarno heeft heel wat Indonesische levens op zijn geweten !
   Dat te ontkennen, meneer Ed Vos, …. grensd aan gewetenloze domheid en is tevens een klap in het gezicht van diegenen welke het hebben moeten meemaken !
   Aan U het woord !

  • Ed Vos zegt:

   Wat ik met deze bijdrage probeer te zeggen is, dat iedereen zijn eigen verhaal heeft te vertellen, en dat sedert lange tijd een soort taboe heerste in indische kring om een andersluidend verhaal te vertellen.

   Hoe is het mogelijk dat de een wel aan de bersiap ontkwam, terwijl rampokkers huishielden. Was dat te danken aan een speldje dat je droeg, of kwam het omdat je op dat moment je op de verkeerde plek bevond.. Of wilden ze slechts afrekenen met je buurman een straatje verderop en niet met jou..Of schoten hulpvaardige buren je daarbij te hulp, of je djongos of je baboe ?

   Waarom zaten er nog Nederlanders tot 1958 in Indonesie, terwijl het verhaal de ronde deed dat ze allen uit het land werden getrapt in de eerste jaren na de oorlog.
   Mijn vader werkte bijvoorbeeld na zijn afzwaaien vrolijk voor het dpt van sociale zaken voor de RI te Surabaya.alsof er totaal niets had plaatsgevonden in die stad….

   Maar ik heb voor mezelf al conclusies getrokken. Emoties mogen nooit de hoofdrol spelen tijdens een wetenschappelijk onderzoek over het hoe en het waarom…

   • Ed Vos zegt:

    Surya Atmadja zegt:
    25 april 2013 om 10:46 am

    Een hele interssante bijdrage die u verder zou moeten uitwerken, vooral dat laatste gedeelte. 😉

    Ja wat die Soekarno betrof, ik zuig het maar even uit mijn duim zonder bronvermelding : een Javaan die Nederlands dacht, gestudeerd aan de TH te Bandung, bevriend met vooraanstaande nederlandse architecten, met een zware hang naar het socialisme, die heeft toch meer affiniteit met Rusland of zeg China, dan met Japan of Duitsland?

    Men vergeet vaak de bewondering van veel Aziaten voor een zwak Japan die hun oorlog met een veel sterker Rusland hadden gewonnen.
    Wat die dubbele agenda betrof inzake Japan, dat werd ingegeven door het idee” If you can’t beat them, join them” . Want in tegenstelling tot de Nederlanders beloofde de Jappen hem de onafhankelijkheid. Deze (tijdelijke) samenwerking met japan werd hem ook door zijn medestanders kwalijk genomen. maar in hun gezamenlijke strijd tegen de Nederlanders hadden zij zich er toch maar bij neergelegd en verenigd. Later zagen ze wel.

    Een kat in nood maakt rare sprongen, kijk maar naar Syrie, waar de gewone man opeens Al Qaeda strijders hun gang laat gaan (tijdelijk) en achter hen gaat staan, want niemand die hen bevrijdt van Assad.
    In Libie terroriseren nu ongeorganiseere bendes die beslist geen politiek doel voor ogen hebben de bevolking.

    Wanneer je kijkt naar hetgeen gebeurt in de Arabische landen kun je voor jezelf daaruit toch aardige samenhangen met de situatie in Indonesie na WOII zien.

  • jpfpetbar zegt:

   Pak Ed,
   Soekarno als nationalist anti japans, nou breekt mijn klomp. Hij heeft ze gebruikt om Indonesia merdeka te bereiken, en daarvoor miljoenen romoesja’s de dood ingestuurd en duizenden troostmeisjes aan de japanners ter beschikking gesteld.
   Dat vind je niet terug in de ID geschiedenis boekjes voor de scholen.
   Pak Ed, dat weet u bliksems goed!

   • Ed Vos zegt:

    Wat vindt u niet terug in de geschiedenisboeken? In de Nederlandse boeken over Koloniale geschiedenis? Sinds wanneer intereseert men zich in Nederland voor romusha’s en sorry dat ik het zeg, voor troostmeisjes die voornamelijk aziatisch waren..

    Dat zou hetzelfde zijn indien u zich opeens zou intersseren voor de ruim 2.000.000 misbruikte dienstmeisjes – oa de Indonesische TKW – in Dubai of Saudie-Arabie, tenzij er een aantal de Nederlandse nationaliteit zouden bezitten.

   • Ed Vos zegt:

    Ed Vos zegt:
    25 april 2013 om 12:31 am
    In deze posting:
    Tenzij=omdat.

   • Ed Vos zegt:

    Wist u dat er ten tijde van de japanse bezetting miljoenen inlandse buitenkampers krepeerden van de honger?. Dat past dus niet in het Nederlands (-indisch) verhaal tenzij het past binnen het anti-soekarno (ik wil niet schrijven anti-japans) beeld. .
    Liever heeft men het over die landverrader als ware hij een Mussert.

    Mijn sandal jepit zou pas losraken (ik draag geen klomp zoals u), wanneer ik zou lezen dat hoewel Mussert anti-Duits was hij overtuigend NSB’er zou zijn..
    .

   • jpfpetbar zegt:

    Kom op pak Ed,
    Ik heb het duidelijk over Indonesische geschiedenisboekjes voor gebruik op scholen, dat weet ik van mijn vriendin daar. En die troostmeisjes, daar zaten ook 100den Indo en Belanda meisjjes bij.
    Uw bewering dat alle 2 miljoen TKW’s in Dubai en Saudie-Arabie misbruikt woorden is eveneens ronduit belachelijk. De ID regering reageert daar fel op!

   • Ronny Geenen zegt:

    En die troostmeisjes, daar zaten ook 100den Indo en Belanda meisjjes bij.
    Uw bewering dat alle 2 miljoen TKW’s in Dubai en Saudie-Arabie misbruikt woorden is eveneens ronduit belachelijk. De ID regering reageert daar fel op!

    Beide situaties valt niet goed te praten, echter er is wel een groot verschil, want de vrouwen in Dubai en Saudi Arabië worden wel betaald en tekenen een contract voor twee jaar.
    De jappen hebben tot heden nog geen cent laten zien. In tegen deel ze proberen hun gedrag nog steeds te ontkennen.
    En in de Arabische landen gebeurt het allemaal onder het mom van het moslim geloof, waarbij een man blijkbaar alles mag zonder gestraft te worden.

   • Ed Vos zegt:

    Sorry: hoewel Mussert anti-Duits was hij overtuigend NSB’er zou zijn..= hoewel Mussert overtuigend NSB’er, Anti-Duits was. Hoewel waarom niet?
    Ik zoek mijn bantal maar op.
    Selamat tidur

   • Surya Atmadja zegt:

    Ik heb Sejarah Indonesia op school gehad tot mijn eind SMA tijd, begin 1967.
    Dus elke Indonesiers die op school zijn gegaan hebben min of meer dezelfde basis boeken.
    Ik dacht dat die 6 delen een standaard werk* is.
    Ze zijn al jaren bezig met herschrijven van de Indonesische geschiedenis , omdat men niet eens was hoe ze de zwarte bladzijden tijdens de omwenteling van 1965-1967 moeten plaatsen in hun geschiedenis.

    Voor zo ver ik mijn Sejarah/geschiedenis lessen nog herinnerde (mijn lievelingsvak) kan ik alleen vertellen dat Soekarno -Sjahrir-Hatta een bepaalde strategie hadden gekozen .
    Samenwerking met Japan iwas gebaseerd op dubbele agenda’s van Indonesia-Japan. .
    Tegenwoordig heb je ook “kritisch”Indonesiers die de rol van Soekarno mbt Romusha gebeuren ter discussie stellen.
    Jammer dat sommigen hun geschiedenis lessen uit hun schoolperiode vergeten en geen deugdelijke (onderbouwde) argumenten geven.
    Dus moet je als broodje aap kwalificeren.

    Over de troostmeisjes had ik Indonesia nog nooit gelezen /gehoord.
    Wel hoorde ik verhalen van oude Indische mensen die tot de 1ste golf/generatie “repatrianten” behoorden.
    Dacht ook iets gehoord te hebben van de verhalen (stiekem opgevangen) van mijn ouders/gasten over een klein groep Nederlandse of Indische vrouwen -vreemd dat Indonesische vrouwen niet genoemd werden die het “doen”met de Japanners/bezetters .
    Over de Indonesische vrouwen die met de Nederlanders in aanraking kwamen werd ook niet verteld, men wist het al lang .

    * Sejarah Nasional Indonesia Departemen Pendidikan Dan Kebudayaan 1975
    Heb pas een paar jaren, gekocht bij een antiquair boekhandel in Jakarta.
    Tot 1968 heb ik andere geschiedenisboeken.
    Zie ook Ricklefs Sejarah Indonesia Modern

 7. bo keller zegt:

  De drang van de Indonesiers om de belanda’s eruit te schoppen kan ik me daarom goed voorstellen

  Ook ik sta daar volkomen achter en velen met mij,dacht ik. Maar oude mensen na
  martelingen toch maar de hals heel voorzichtig door snijden, Kleine kinderen,net zo oud
  als kleine kinderen die nu rondlopen,op een beestachtige manier doodgeslagen of erger.
  Vrouwen,net als uw moeder geen onderdrukker zijnde, die na ” denk maar aan iets beestachtig-”-
  en in stukken gesneden.etc.Mijn familie-vriendin en kennissen heb ik in stukjes opgegraven.
  Weet wel waar u over praat ,dat was geen blanda haat. Want ook Indonesiërs ,Chinezen-
  Japanners etc.ondergingen deze fijn gevoeligheden. en wel bij duizenden.
  siBo

  • van Beek zegt:

   Ik ontken niet dat er wreedheden zijn gebeurd. Mijn Nederlandse overgrootvader(van Beek) is ook vermoord door de Indonesiers en is ook in stukken gesneden. Maar men moet niet moordernaars, psyhopaten en vrijheidstrijders door elkaar gebruiken.

   • hankypanky zegt:

    Vrijheidsstrijders waren per definitie ‘opgehitsten met moordlustige drang tot slachten van alles wat hen voor de voeten kwam’ ! Daar is werkelijk niets edels aan dus hemelt U dat niet onnodig op. U had eens moeten zien hoe dat tekeer ging ! Zelfs in de ziekenhuizen en hospitalen had dit soort rapalje geen eer en geweten en hebben zelfs doodzieke onschuldige mensen op allerbelabberste aard en wijze naar het hiernamaals
    verwezen. Vandaar dat men blij en gelukkig was eindelijk eens een Nederlandse militair te zien en aan dat soort bovenbeschreven wandaden een einde kon komen !!! Uw gevoel t.o.v. Indonesische vrijheidsdrang lijkt mij hier wel een beetje misplaatst op grond van onwetendheid en onkunde der situatie ! Ik neem, gezien Uw generatie, U dat dan ook niet kwalijk, maar weest U dan wel realistisch in Uw betoog !

   • bo keller zegt:

    Indonesisch volk heeft de druppel de emmer doen overlopen. De bersiap en vooral de haat tegenover de Nederlanders is het gevolg van het handelen van de Nederlanders. De drang van de Indonesiers om de belanda’s eruit te schoppen kan ik ……-/-

    ’t Hier bovenstaande heeft u zelfs neer gezet en hoe ziet U het verschil tussen
    een Vrijheidstrijder en die overige idioten.
    siBo

   • Ronny Geenen zegt:

    ‘t Hier bovenstaande heeft u zelfs neer gezet en hoe ziet U het verschil tussen
    een Vrijheidstrijder en die overige idioten.
    siBo

    Volgens uw schrijven hier boven zijn de vrijheidsstrijders en die overige idioten een pot nat.
    Daar kan ik wel mee eens zijn, want een ieder die een ander vermoord is zelf niet waard om te leven.
    De zogenaamde vrijheidsstrijders hebben ook heel wat onschuldigen, o.a. de hele familie van mijn vrouw, uitgeroeid. Mijn vrouw heeft het overleefd omdat ze als wees bij de nonnen zat.

   • van Beek zegt:

    Bokeller,

    Vrijheidstrijders zijn in mijn ogen Indonesiers die vochten voor hun vrijheid. Zowel op onderhandel vlak als op het front. En daarbij kunnen in een vuurgevecht mensen omkomen.

    Tijdens de bersiap werd er op java ook flink gemoord en verkracht. Criminelen konden ook goed gebruik maken van de situatie. Het is een eer om een vrijheidstrijder genoemd te kunnen worden. Indonesiers die toen moorden zijn geen vrijheidstrijders maar ordinaire moordenaars, verkrachters maar vooral psychopaten!

    Verder was er In menado, Molukken, Aceh, kalimantan(?), sumba, papua etc kwamen was er geen bersiap. Kunt u dit misschien verklaren? Dit houdt mij al een tijdje bezig. Zij behoren ook tot Indonesiers en onder hen waren vast ook vrijheidstrijders. Ik vind het onterecht van Hankypanky dat hij Indonesische vrijheidstrijders gelijksteld aan bloedorstige moorderaars. Dat is hetzelfde als je zegt dat alle Nederlandse militairen oorlogsmisdadigers zijn/waren.

 8. hankypanky zegt:

  Meneer van Beek,

  U bent zo ver verwijdert van de realiteit en hetgeen daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, dat ingaan op Uw these zonde van de verbruikte tijd blijkt te zijn. Ik wijd me er dan ook niet aan !
  Uw anti-Nederlandse stemming ontneemt mij eenvoudigweg de lust om verder te gaan !
  Hoe oud bent U ? Bent U er wel zelf bij geweest ? Weet U wel waarover U praat ?
  Doet U mij verder een lol en ga a.u.b. niet op mijn uitingen reageren.
  U heeft er zowiezo geen dunk van.
  Houdt u zich maar liever bezig met de belangen en problemen van Uw eigen generatie !
  TIP ! De heer Ed Vos heeft beslist nog wel wat interessant materiaal m.b.t. Indonesie (vakantie)
  of heeft misschien voor Uw vrouw, vriendin en/of verloofde nog wel wat m.b.t. de keuken.
  Dat zijn mogelijk leuke en vooral belangrijke dingen voor U, …….U moet zich beslist niet met de tragedie der historie bemoeien (Bersiap, Rawagede en Celebes), dat was ver voor Uw tijd en dat kunt U niet naar juistheid beoordelen!

  • van Beek zegt:

   Ik kan ook stellen dat omdat u er bij bent geweest dat u een gekleurd beeld heeft en daarom juist niet objectief de geschiedenis kan beoordelen. U heeft duidelijk een trauma daarom neem ik uw schrijven naar mij niet serieus.

   Tabe tuan

   • hankpanky zegt:

    Meneer van Beek,

    U geeft zelf blijk van een totaal onbenul aan wetenservaring te hebben ! Daar kunt u zelf ook niets aan doen gezien Uw generatie en ik neem het U dan ook niet kwalijk.
    Wat ik wél onbehoorlijk vindt is Uw uitspraak m.b.t. mijn mogelijke gezondheidstoestand, nl.: Traumatisch ! Dat kunt U vanuit uw stoel en schrijftafel zo niet beoordelen door gebrek aan kennis ! Verder is het klaarblijkelijk een ‘normale’ manier geworden, levensberichten van ouderen te negeren, door mensen van Uw leeftijd. U hoeft mij dus niet per definitie ‘serieus’ te nemen (U lacht zich toch al steeds weer opnieuw “ROT”).
    Ik acht U bovendien onredelijk vaak té vooringenomen in Uw betoog.
    Laten we het daar maar bij houden.
    Tabeh !

 9. Peter van den Broek zegt:

  Het is wel opmerkelijk dat dhr Somers, die zich beroept op zijn juridische kennis op wel heel ondeskundige wijze zegt.

  “Gelukkig dat ik niet mee doe met het inruilen van slachtoffers voor een handvol Euro’s”.

  Dhr Somers had tenminste de moeite kunnen nemen om het vonnis van de Haagse Rechtbank te bestuderen aangaande Rawagede, daar gaat het in eerste instantie niet om een handvol Euro’s maar om rechtsprincipes die ook in oorlogstijd gehandhaafd dienen te worden.

   het gaat hierbij om onrechtmatig handelen van de staat. De Heer Somers mag toch iets weten van art 1401 BW, weliswaar Burgelijk Recht maar steeds onrechtmatige daad=======de Staat jegens de eisers wier echtgenoten zijn geëxecuteerd dan wel die zelf letsel hebben opgelopen onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de dientengevolge door hen geleden en nog te lijden schade============

  Hier gaat het ook om het niet-instellen van een gerechtelijk onderzoek en het niet-vervolgen==========Eisers leggen aan hun vorderingen ten grondslag dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door (i) het executeren van de echtgenoten van eisers sub 1 tot en met 7 en de vader van eiseres sub 8 en het neerschieten van [eiser sub 9] en (ii) het niet-instellen van een gedegen strafrechtelijk onderzoek en het niet-vervolgen en berechten van de voor deze executies verantwoordelijke Nederlandse militairen.

  Hier gaat het om de integriteit van haar onderdanen============Op de Staat rustte volgens eisers ten tijde van de executies op grond van het Nederlandse recht de plicht tot bescherming van de lichamelijke integriteit en het leven van zijn onderdanen, waaronder (destijds) de inwoners van Rawagede =========

  De vraag is waar is de militaire noodzaak om burgers zonder vorm van proces standrechtelijk te vermoorden. …..daar gaat het om

  • hankypanky zegt:

   “De vraag is waar is de militaire noodzaak om burgers zonder vorm van proces standrechtelijk te vermoorden. …..daar gaat het om”
   Meneer van den Broek, waar bent U toch eigenlijk mee bezig ?

   • Peter van den Broek zegt:

    “militaire noodzaak” wordt veelal in rechtzaken (bvb Mariniers die geen kampong wilden platbranden etc) in Ned. Indie na WOII gebruikt om schietpartijen van Ned. militairen te rechtvaardigen: De vraag is dan hoe kap. Westerling zijn schietpartijen wil rechtvaardigen. U kunt beter aan Kap. Westerling vragen waar hij eigenlijk mee bezig was.
    Ik geef alleen maar aan op basis waarvan een Nederlandse rechter in den Haag het optreden van de Nederlandse Staat in Indie veroordeelt.

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Dag heer Van den Broek, u geeft weer een kleine demonstratie van dat wat er er wel of niet geschreven staat volledig naar uw hand te zetten. Een belediging welhaast van uw door mij wel degelijk hoog ingeschatte intelligentie. Nergens staat in de reactie van meneer Somers, waaruit u geforceerd een zin loswrikt, dat dhr Somers zich beroept op zijn juridische deskundigheid.

   De bijdrage van dhr Somers waar u letterlijk misplaatst op doelt luidt volledigheidshalve @Jan A. Somers zegt: 24 april 2013 om 11:38 am Gelukkig dat ik niet mee doe met het inruilen van slachtoffers voor een handvol Euro’s. Moeilijk om te berekenen wat ik voor mijn omgekomen familie zou kunnen vangen.@

   Ergo, gewoon ’s mans persoonlijke mening; zonder zich verder op enigerlei wijze direct of indirect wijze te beroepen op diens juridische expertise. Waar haalt u het weer vandaan?

   [CITAAT] ‘Zondag werd bekend dat de onderhandelingen over de schadevergoeding voor de weduwen was vastgelopen. De Staat had ieder van hen 10.000 euro geboden voor de dood van hun mannen in 1946 en 1947. Zij werden op Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi, door troepen van de Nederlandse kapitein Westerling gedood.

   De weduwen wezen dit af omdat weduwen van slachtoffers van het bloedbad in Rawagede, op Jawa in 1947, elk 20.000 euro van Nederland hadden gekregen.'[EINDE citaat] BRON: NOS.nl

   I’m off to my ‘guling’

   e.m.

   • Peter van den Broek zegt:

    Ik ben van de Heer Somers toch wel een zorgvuldig woordgebruik gewend, zoals wel blijkt uit de discussies over soevereiniteit, wapenstilstand, bevoegdheden van de GG etc. Ik kan niet ontkennen dat dhr Somers dienaangaande een toch wel indrukwekkende en veelal formele kennis heeft van de juridische materie. Daarom valt het mij zeer tegen dat hij zo unverfroren en op banale wijze uit de hoek komt. Het gebruik van het woord zilverlingen is geheel misplaatst, misschien komt dit door een gebrek van bijbelse kennis.

    Dat dit zijn persoonlijke mening is, durf ik niet te betwijfelen maar wij zijn hier allen bezig met onze persoonlijke mening.

    Ik heb alleen het arrest van de Haagse rechtbank aangehaald en hier en daar aangevuld met mijn commentaar wat ik niet juridisch beschouwd.. Als U meent dat er wel of niet geschreven staat volledig naar mijn hand zet, beschouw ik een gratuite uitspraak.

    Dat de Nederlandse Staat alleen maar EUR 10.000 aanbood en wat onbetekende excuses lijkt mij overschrijdende domheid en een belediging voor deze weduwen. De advocaat van hen is dezelfde die de weduwen van Rawagede heeft verdedigd. Je hoeft geen expert op Ned. jurisprudentie te zijn om dit aanbod af te wijzen. Dus wie begon er eigenlijk te tawaren.?????

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik heb geen mening willen geven over een uitspraak van een rechter. Ook niet over de huidige onderhandelingen. Het enige wat mij bezig houdt is (herhaald): Ik zou mij diep schamen over mijn overledenen contact op te nemen met een advocaat om wie dan ook aan te klagen.
    Als katholiek heb ik inderdaad geen diepgaande bijbelse kennis. Maar mijn benaming ‘zilverlingen’ is gelukkig goed begrepen. Nu nog enig begrip voor mijn schaamtegevoel. Dat heeft niets te maken met “indrukwekkende en veelal formele kennis heeft van de juridische materie”. Over één ding zijn we het gelukkig eens: “Dat dit zijn persoonlijke mening is, durf ik niet te betwijfelen maar wij zijn hier allen bezig met onze persoonlijke mening.” En die heb ik gegeven. Voor mij einde topic.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik zal niet meer herhalen dat ik mij diep zou schamen als ik mijn doden zou inruilen voor een handvol zilverlingen. Sommige mensen schijnen aanstoot aan te nemen aan mijn schaamtegevoel. Dat heeft niets te maken met juridische zaken, onrechtmatige daad, Burgerlijk Wet boek of wat dan ook. In de zaak Rawagede heeft de rechter gesproken, daarmee is die zaak afgedaan.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ben wat vergeten over die juristerij: Natuurlijk had ik een advocaat en procureur kunnen opdragen de Indonesische staat te dagvaarden. Maar ja, u weet wel, mijn schaamtegevoel. Gelukkig hoef ik niet achter mijn rechten aan te hollen.

 10. bo keller zegt:

  Dus volgens u een duidelijk verschil van bijv.van het optreden,
  Maar waaraan herken je deze mensen ?,want bijv de evacuatie transporten
  werden opgewacht en vernietigd door geuniformeerde personen .
  Keken deze idioten anders of spraken ze een andere taal ,daarbij zei U ook wat
  over een ”front” . Waar ??
  Een goed bedoelde raad van me en zoekt er a.u.b.niets achter ,duikt ‘ns wat dieper
  in deze geschiedenis,want er gebeurde veel meer in deze tijd bijv.aceh ÷1946
  alle feodale hoofden en fam.de eeuwige jachtvelden ingestuurd.
  mss. kost ’t wat moeite . Succes
  siBo

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Dag meneer Keller, ik denk dat Mas Van Beek uw goed bedoelde raad wel op waarde weet te schatten. Hij geeft zelf ook aan dat er ook bij hem nog hiaten zitten en is daarvoor op zoek naar verklaringen. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af waarom geen Bersiap @In menado, Molukken, Aceh, kalimantan(?), sumba, papua etc@ U duidt op ontwikkelingen in Atjeh in 1946, welnu daar kan hij dus wat mee.

   Ik denk dan ook dat Mas Van Beek op zoek naar antwoorden in boeken en geschriften dat evenwicht in zijn denken met de tijd zich zelf zal toeëigenen. Hij zal bijvoorbeeld lezen, dat studenten in een week tijd leren om een zogeheten op afstand bedienbare ‘trekbom’ te maken. En dat die vrijheidstrijders succesvol opereren tegen Nederlandse soldaten.

   Maar ook, dat diezelfde vrijheidstrijders ‘huilend’ en ‘kotsend’ de gevolgen van hun slachting op een ongewapend transport van vrouwen en kinderen in ogenschouw nemen. Ik dicht Mas Van Beek een ‘open mind’ toe om te oordelen dat zulk een gebeurtenis toch wel wat meer is dan een weg te poetsen incident in naam van de vrijheid.

   Ik sta ook aan zijn kant betreffende de onafhankelijkheid van Indonesië als onomkeerbaar proces. Wellicht lukt het Mas Van Beek mettertijd om met nuanceringen zijn uiteindelijk gelijk toch nog wat meer te polijsten en daardoor extra glans te geven. Ik geloof wel ‘m!

   En last but not least, ook als derde generatie heeft Mas Van Beek recht op een eigen mening over alles en nog wat. Dus ook over het verleden; van de 80-jarige Oorlog, -als JavaPost daar al aandacht aan zou besteden- die overigens slechts 68 jaar duurde tot aan de Bersiap-periode.

   e.m.

   • Ed Vos zegt:

    Het ware beter dat Mas Van Beek, niet te veel boeken leest van indonesiers over hun geschiedenis, want dat is het ene uiterste, of verhalen van indo’s uit de school van zeg Bussemaker, want dat is weer het andere uiterste.

    Want deze orde lama heeft het beeld van indonesie cq Indonesiers jarenlang bepaald..

    in die richting was niet de Jap de vijand, maar werd het vijandbeeld voornamelijk bepaald door de Indonesier, vanwege 3 maanden bersiap.
    Nu in Nederland wordt het vijandbeeld bepaald door de totok, die al jaren dood is.

    Het is wat anders wanneer je als indo echt tussen twee culturen zit, familie in het westen, cq familie in Indonesie zelf. en dan denk je zelf: Zet er maar eens een streep onder.

    Hetgeen niet wegneemt, dat ik de schuld toch leg bij de toenmalig Nederlandse politiek..

    Vaak denk ik wanneer je veel indo’s in Nederland een oprotpremie geeft om weer terug te gaan naar hun land van herkomst, dan doen ze het nog ook. Maar dat was in het verleden vooral de zwijgende meerderheid..

    Haal een ezel maar uit de wei en plaats hem in hartje Den Haag (of Amsterdam), hij zal de wei toch voortdurend in zijn kop hebben, ook al heeft hij het in Nederland nog zo goed.

    Het probleem om te emigreren – repatrieren – is wel,dat wanneer je in Indonesie aan de grond raakt, of wanneer je iets overkomt, je het uit eigen zak moet betalen ook nog.
    Ik acht de nederlandse overheid ook ertoe in staat om de hoogte van het pensioen of de AOW aan te passen aan de levensstandaard van het land van verblijf.

    .
    .

   • Ronny Geenen zegt:

    >>Het probleem om te emigreren – repatrieren – is wel,dat wanneer je in Indonesie aan de grond raakt, of wanneer je iets overkomt, je het uit eigen zak moet betalen ook nog.

    In het algemeen heeft de mens de neiging zich aan te passen aan de wetten, voorzieningen en regels van een bepaald land. In California heb je een max. van 10 dagen vakantie, geen vakantie geld, bijna geen medische verzekering of je moet het zelf kopen en ww is gebaseerd op max 6 maanden en minimum uurloon. Dus mochten een van de problemen ontstaan, dan zorg je dat je een buffer heb gecreëerd. Een huis kopen met een hypotheek hoger dat de koopprijs bestaat niet in California. Je moet hier altijd met minstens 5% eigen geld op tafel komen en de kosten koper zelf betalen. Dus je spaart er voor. In Indonesië zullen de mensen ook moeten aanpassen.
    Daartegenover is het leven in een tropenland goedkoper. Geen winter kosten aan verwarming en kleren; korte broek en t-shirt is genoeg.
    Ik heb het gevoel dat de voorzieningen in Nederland dusdanig zijn, dat velen liever er gebruik van willen maken dat wat verder willen reizen om te werken.

    >>Haal een ezel maar uit de wei en plaats hem in hartje Den Haag (of Amsterdam), hij zal de wei toch voortdurend in zijn kop hebben, ook al heeft hij het in Nederland nog zo goed.

    Een wat vreemde vergelijking voor een indo, vindt je ook niet!

 11. hansvschaik zegt:

  Ik lees hier de steeds bekende verschillen van inzicht en beleving over de trieste bersiap periode.

 12. Jonge Indonesier zegt:

  Hati-hati Belanda licik. Kalau kasih uang, pasti ada udang di balik batu. Pasti ada maunya. Belanda mau jajah Indonesia kembali. Ekonomi Belanda dan Eropa sekarang sudah hancur, mati suri, tinggal tunggu mati beneran. Belanda bingung, banyak sekali warganya pengangguran. Kalau 100 tahun yang lalu, orang Belanda pengangguran gampang sekali, tinggal naik kapal ke Indonesia dan jadi boss penjajah di sana. Enak ya? Hanya karena warna kulit kamu putih. Sekarang Belanda mau menjajah Indonesia kembali, karena masalah ekonomi & pengangguran yang luar biasa di Belanda / Eropa. Saya akan kontak semua instansi pemerintahan di RI untuk mencegah hal tersebut. Negara Swiss saja sudah tidak mau menampung pengangguran Eropa, ngapain RI musti menolong orang Belanda / Eropa? Wong warga Indonesia mau sekedar liburan ke Belanda aja amit-amit susahnya untuk sekedar ngurus formalitas visa. Orang Belanda gampang sekali bisa masuk RI dengan visa on arrival. Sangat tidak adil! Belanda harus dicegah! Belanda banyak orang nganggur dan orang miskin, harus dicegah agar tidak merusak RI!

  • Ronny Geenen zegt:

   Jonge Indonesier, is het mogelijk om je verhaal ook in het Nederlands (Dit is een Nederlandse site) of in het Engels te schrijven? Gewoon een beleefd verzoek, want er zijn velen onder ons die er geen donder van verstaan.

  • Ed Vos zegt:

   Die gladde nederlanders wanneer ze je geld geven, dan steekt er altijd een adder in het gras. Ze willen daarvoor altijd iets terug. In nederland maakt men zich kopzorgen om de hoge werkloosheid. Vroeger kon je als werkzoekende gewoon op het schip naar indie.- omdat je een blanke huid had.

   Heden ten dage wil nederland vanwege de slechte economische situatie in eigen indonesie weer bezetten. Hij – de jonge indonesier – zal er voor zorgen dat alle indonesische instanties dit zullen tegenhouden.

   Zelfs Zwitserland (opm: waarom zwitserland?, anda tinggal die Siwiss?) — wil Europa niet helpen, waarom nu, zou Indonesie Europa/Nederland moeten helpen?

   Indonesiers die slechts op vakantie willen in Nederland hen wordt het moeilijk gemaakt om het land binnen te komen, terwijl nederlander slechts een visum on arival hoeven te kopen (kwestie van een formuliertje invullen) om indonesie binnen te komen

   (dit klopt wel ja, want indonesiers moeten een uitnodigingsbrief overleggen van iemand die borg voor hen staat, vervolgens hun banksaldo opgeven met daarop een bepaald bedrag)

   Zoiets vind hij niet rechtvaardig.

   Het moet Nederland met zoveel werklozen verboden worden om Indonesie kapot te maken.

   (Dit is gewoon een weergave van de inhoud: dus geen vrije vertaling apalagi een letterlijke).

  • jpfpetbar zegt:

   Antwoord aan Jonge Indonesier
   Saya bertanya-tanya siapa anda, tinggal di Eropa, Swiss? Dan darimana anda mendapatkan semua nonsens itu.
   Apakah anda seorang anak petinggi yang memperkaya diri dengan cara korupsi dan mencuri uang rakyat Indonesia, yang sedang sekolah di Eropa?
   Netherlands menduduki Indonesia, apakah otak anda sakit?
   Indonesia sedang membantu Netherlands? Kami tidak pernah meminta! Bahkan sebetulnya terbalik.
   Jika anda laki-laki sejati, anda pulang saja ke Indonesia dan perangi korupsi dan nepotisme disana.
   Tiada hari tanpa berita tentang korupsi yang terjadi di Indonesia, seperti yang baru-baru ini terjadi, pensiunan jenderal polisi Susno Duadji dan Nazaruddin, yang notabene adalah jenderal / pejabat yang diharapkan bisa menjaga dan memelihara penegakan hukum di Indonesia.
   P. S. beberapa jembatan kereta-api di Jawa dibangun dibawah pimpinan kakek saya sebagai direktur, Ir. WF Staargaard.

   • Ed Vos zegt:

    He,een reactie op de bijdrage van de jonge indonesier.
    Tien jaar geleden sprak ik in het vliegtuig op weg naar Amsterdam met een jonge Indonesier. Hij ging bij op vrienden bezoek zo zei hij en hij toonde mij een papiertje met daarop een aantal adressen, Enige tijd later vlak voor Amsterdam vroeg hij aan mij of hij bij mij kon logeren. Hij zou desnoods voor mij willen werken, het huis schoonmaken en dergelijke. Ik vertelde hem dat ik daaraan geen behoefte had, want ik woonde in een appartement. Hij bleef aandringen tot ik hem verzocht met me mee te gaan naar de emigratiedienst . Daar zei men mij dat ik er goed aan had gedaan bij hen aan te keren.

    Moraal van dit verhaal.
    De kans dat een indonesiers als illegaal in Nederland blijft om te werken, is vele male groter dan dat een Nederlander naar Indonesie gaat om daar illegaal te wonen en te werken.
    Dat er in Indonesie ook Nederlanders illegaal verblijven, wil ik best geloven, maar dat zijn dan waarschijnlijk personen die daar om de een of andere reden zijn vastgelopen, vergeten hun verblijfsvergunning te verlengen oid . Of , wat illegaal werken betreft, bijvoorbeeld een bed and breakfast houder, die stiekem met zijn Indonesische vrouw zijn toko 24 uur per dag runt terwijl hij slechts de tuin mag wieden.

 13. Tawaren is een woord dat me te binnen schiedt. Wees blij dat op deze ver gevordere leeftijd er nog geld komt. Zelf nooit zo’n cadeau gekregen voor ons verlies van vader en broer. Japan en ook de ploppors wilden er niet mee in zee.

 14. Oh, by the way, Ronny Geenen goed idee die meneer het in een leesbare taal zijn lange uiteenzetting om te zetten, bedankt oftewel, terima kassi banjak betul tuan besar.

  • Ronny Geenen zegt:

   Hi Robert,
   Deze website is toch een .nl blog. Echter ik ga beslist niet in de stoel van de heer Boeroeng zitten.
   Dat beslist niet.

   • Ronny Geenen zegt:

    Sorry, the weblog verwisseld. Dat heb je als je op verschillende sites tegelijk zit en leest terwijl de mails binnen komen op 1 email adres. Ik moet maar twee nieuwe filters opzetten.

   • HenkAnthonijsz (1926) zegt:

    Ronny Geenen.
    Waarom op de stoel van Boeroeng, van Indisch4ever?
    Je bedoelt zeker op de stoel van Buitenzorg.
    Geen stoelendans van maken!
    Met vriendelijke groeten.

 15. Ed Vos zegt:

  Ronny Geenen zegt:
  25 april 2013 om 5:57 pm
  ——————————
  >>Haal een ezel maar uit de wei en plaats hem in hartje Den Haag (of Amsterdam), hij zal de wei toch voortdurend in zijn kop hebben, ook al heeft hij het in Nederland nog zo goed.

  Een wat vreemde vergelijking voor een indo, vindt je ook niet!
  —————————–

  Moet ik hierop echt reageren?
  Overigens is dit spreekwoord me ingegeven door een Antilliaan uit Curacao, en daar schijnt het een normale uitdrukking te zijn. alleen gebruikte hij in plaats van “wei” het woord ‘bos”.

 16. RLMertens zegt:

  Na jaren dat de leugen heeft geregeerd wordt de moord op weerloze gevangen genomen (vermeende) vrijheidstrijders door Westerling en consorten, gepleegd in opdracht van de hoogste legerleiding gen.Spoor, de GG. van Mook en verantwoordelijke min.Drees voor het publieke forum gebracht. Zij, die deze zaak steeds hebben afgedaan op basis een juridisch kader; verjaard etc. menen nu moralistisch hun ongenoegen te uiten op de afwikkeling. Door te wijzen op ‘het inruilen van doden tegen euro’s, mijn schaamte gevoel etc.’ De druiven zijn inderdaad zuur.
  Een kwestie recht en…. van begrijpen, want eventuele economische belangen wegen veel zwaarder dan het voormalige achterhaalde ‘koloniale gedachten goed’!

  • Ronny Geenen zegt:

   Een kwestie recht en…. van begrijpen, want eventuele economische belangen wegen veel zwaarder dan het voormalige achterhaalde ‘koloniale gedachten goed’!

   Is dat niet altijd het geval? In elke oorlog telt alleen het economisch belang. Hoeveel (onschuldige) doden er vallen maakt geen sier uit. Vroeger niet en heden ten dage ook niet. Dat is onder andere toch de reden waarom de Japanse keizer ongeschonden uit de oorlog kwam, zijnde een van de grootste oorlog misdadigers. En zie wat er vandaag in Syrië gebeurt.

  • Jan A. Somers zegt:

   Bij C1000 waren vorige week lekkere druiven in de aanbieding! Heb twee bakken gekocht. Waren zoet!

   • Ed Vos zegt:

    Druiven? Wat kosten ze per bakje? Niet ketjoet hoop ik, want dan hoeft het niet voor me..

   • Jan A. Somers zegt:

    € 1,– per 500 gram.
    “Dit verwijst naar graaiadvocaten (Zegveld) waarvan Jan Somers nou niet bepaald gecharmeerd is.” Dat laatste kunt u niet weten, want dat komt (geloof ik) niet van mij. Een advocaat neemt een opdracht aan als hij/zij denkt een kans te hebben. Dat is hun dagelijks brood. Sommige advocaten willen veel brood. Dat kan ik graai-advocaat hebben genoemd, maar dat is hun zaak. Ik zou wel gezegd kunnen hebben dat ik nooit een advocaat opdracht zou hebben gegeven namens mij te graaien. Twee tantes en oma in te ruilen voor geld. Ik laat ze rusten in vrede. Ik heb ze wel hormat gebracht op Kembang Kuning. Hoeveel leden van onze Indische gemeenschap hebben in Indonesië op de erevelden hormat gebracht aan al die mensen, die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren? Of daar niet konden liggen omdat de kali vlakbij was.

 17. Ed Vos zegt:

  Jan A. Somers zegt:

  26 april 2013 om 11:42 am
  Een advocaat neemt een opdracht aan als hij/zij denkt een kans te hebben.
  ————————————————————–
  Ook dat is waar. Jammer dat Bram Moszkowicz zijn beroep nooit meer mag uitoefenen, die nam ook wel een “controversiele” opdrachten aan

  • Jan A. Somers zegt:

   Er zijn ook nabestaanden van slachtoffers die het niet kunnen hebben dat daders worden verdedigd door een advocaat. Ik kan me daar wel wat bij indenken, maar in een rechtsstaat is dat all in the game. Net als het accepteren van de uitspraak van de rechter.

   • Ronny Geenen zegt:

    Er zijn ook nabestaanden van slachtoffers die het niet kunnen hebben dat daders worden verdedigd door een advocaat. Ik kan me daar wel wat bij indenken, maar in een rechtsstaat is dat all in the game. Net als het accepteren van de uitspraak van de rechter.

    Ook nadat veel jaren later bewezen wordt dat de desbetreffende persoon, via DNA, door grove fouten van de rechter, vele jaren voor niets heeft vastgezeten?

  • Ronny Geenen zegt:

   Wordt een advocaat dan niet betaald als hij de zaak niet aan zijn kant kan krijgen?
   Moet je beslist niet in de States wezen.

   • Ed Vos zegt:

    Ronny Geenen
    26 april 2013 om 6:17 pm

    Er wordt door de regeringspartijen overwogen om het principe van no cure no pay in te voeren. Dit zou drempelverlagend kunnen werken voor diegenen die de hoge kosten van een advocaat niet kunen betalen. Maar ja, daarmee komen we ook terecht in de claimcultuur van de USA..
    .

 18. Ed Vos zegt:

  Ronny Geenen zegt:
  26 april 2013 om 6:39 pm
  Ook nadat veel jaren later bewezen wordt dat de desbetreffende persoon, via DNA, door grove fouten van de rechter, vele jaren voor niets heeft vastgezeten?
  ——————
  Dan kan hij achteraf een schadeclaim indienen voor bvb niet gederfde inkomsten.
  Maar hoe dan ook , er is nieuw bewijs dat de rechter in die zaak heeft gedwaald.

  Maar berijp het wel in uw indische kwestie. 😉
  Zolang er nog geen bewijzen of feiten aan het licht komen dat de rechter heeft gedwaald kunt u jaaaren zitten met gevoelens van verbittering, en woorden “als morele schuld” van de debiteur. zijn niet werkbaar.

  • Ed Vos zegt:

   p.s. ik ben geen jurist als Pak Jan Somers.maar zo heb ik het geleerd in mijn boekje elementair (straf) recht.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    Haha … meneer Vos, was dat als taakstraf? 🙂

    Fijn weekend!

    e.m.

   • Ed Vos zegt:

    Neen Pak Eppeson. Geen taakstraf. Logisch denken.
    Indien uit welk onderzoek na 1959 – het jaar dat ik een kort geding verloor – blijkt dat de rechter heeft gedwaald in zijn beslising tav een onbetaalde schuld aan mij van de staat- dan ging ik niet de straat op, of op mijn knieen liggen op het binnenhof, maar ging ik met dat onderzoek (want nieuwe jurische inzichten) rechtstreeks naar een advocaat.
    .

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat klopt wel. Alleen zijn het dan (meestal) geen dwalingen of grove fouten van de rechter, maar van de politie/openbaar ministerie. De rechter is daardoor op het verkeerde been gezet.
   Nieuw bewijs kan tegenwoordig vaak gebeuren vanwege DNA-onderzoek. Maar dan heeft de rechter niet gedwaald, hij/zij had het destijds gewoon niet kunnen weten, en er ook niet naar kunnen vragen. Er is een commissie die kan onderzoeken of een zaak heropend moet worden. Je kan het ook bij de Hoge Raad vragen.
   In de Nederlandse opvatting van de Trias Politica is de rechter in beginsel passief, hij moet afgaan op het requisitoir van de Officier van Justitie en het horen van getuigen en deskundigen. Hij moet dan beslissen over ‘wettig en overtuigend bewezen’ en strafbaarheid. Moeilijk! Als de rechter één getuige of deskundige hoort, weet hij alles. Als de rechter twee of meer getuigen of deskundigen hoort weet hij niets meer -:).

   • Ed Vos zegt:

    De meester heeft gesproken 😉

    Nu als vervolg van mijn vorige bijdrage, (waarop niemand heeft gerageerd). Ik vertel alles in eenvoudige bewoordingen:

    Waarom zou ik in de casus de staat vs ik nu met dat nieuwe onderzoek naar de staat gaan, hem hierop wijzen en haar om excuses vragen en haar verzoeken mij het bedrag van de schuld alsnog te betalen?

    Het gaat er hier immers niet om het harken van de tuin op een zonovergoten zaternamiddag van de buurman aan wie je loyaal bent?
    De verhoudingen liggen anders: die van debiteur-crediteur, werkgever-werknemer, eiser-gedaagde. Zakelijk dus.

    De advocaat naar wie ik toestap kan dan zeggen, meneer Vos uw schuld is verjaard, of hij kan zeggen dat mijn voormalige werkgever toen van kleur is verschoten, van wit naar bruin.
    In dit geval had ik toen ook maar aan die ronde onderhandelingstafel moeten zitten toen mijn eerste werkgever onderhandlede met mijn “nieuwe” werkgever en mijn “nieuwe” ook de schulden overnam van mijn vorige.. Met andere woorden, ik had toen zitten slapen.

    Een proces tegen mijn “oude’ werkgever, verloor ik zonder enige glans. Ja, die hoeft maar af te wachten wat mijn vervolgstappen zijn (evenals de rechter overigens)

    Vervolgens na lang aandringen van mijn kant strijkt mijn “oude” werkgever over zijn hart en biedt me 7000 euro die ik morrend aanneem, waardoor de kwestie voor hem is afgedaan (dat was het voor hem na die rechtzaak al lang overigens) en waarop hij nooit wenst terug te komen..

    Nu jaren later komt er een onderzoekje, waaruit blijkt dat mijn oude werkgever heel onzorgvuldig heeft gehandeld, i.e. hij had met mij beter moeten communcieren. toen die failliete boedel overging naar die nieuwe werkgever.

    Dat mijn buurman de buurvrouw en de hele reutemeteut het daar ook mee eens zijn dat hangt je de koekoek, maar daar heb ik nu niets aan.

    Wat te doen? Mijn “oude” werkgever schriftelijk om excuses vragen of mondeling?. En verder?
    Mijn “nieuwe” bruine werkgever voor het gericht dagen? Een hetze tegen hem ontketenen?
    Ik zou het niet weten met een verloren zaak achter de rug en met 7000 euro op zak.

    Jan Somers misschien?

   • Ronny Geenen zegt:

    En wat te doen met de weesjes van toen, waarvan de ouders door het jap kamp en vader als militair aan de spoorlijn overleed????????????
    Ik ken hier in California die zelf de 7000 euro nooit heeft gezien.

   • Ed Vos zegt:

    Na dit ales kom ik tot twee conclusies

    1. Dat Nederlands-indie (voor WOII) werd beschouwd als kapitaalgoed, dat iets (winst) moest opleveren en dat je je daar slechts kon vestigen hetzij als expat, hetzij als “inlander”.

    2. Dat leden van de “nederands-indische” gemeenschap zich lieten inpakken door door de wol geverfde Nederlandse politici.

    Met dat idee moet je inmiddels maar mee leren leven.

   • Jan A. Somers zegt:

    Heer Ed Vos: De meester heeft gesproken over door u genoemd strafrecht. Maar het gaat over privaatrecht? Weet ik niets van af, dat is een andere tak van sport. Wel een duurdere advocaat nemen. U sprak over kort geding, ff overschrijven: “waarin uit hoofde van onverwijlde spoed een onmiddellijke en voorlopige voorziening wordt vereist”. Als je geen haast hebt ben je in no time je griffiegeld kwijt. Of internationaal privaatrecht. Kun je beter je geld verbrassen op de Pasar Malam.
    Vreemd dat men mij altijd aanspreekt over juristerij. Voor mij is dat alleen maar een hobby. Niemand heeft het over civiele techniek. Dat heeft te maken met: “Daar werd wat groots verricht”. Sprak de oud(e)-koloniaal.

   • Ronny Geenen zegt:

    >>>>>>>>>Nieuw bewijs kan tegenwoordig vaak gebeuren vanwege DNA-onderzoek.

    Here in Amerika is een show: Who do you think you are”.
    Beauty queen Vanessa Williams heeft haar DNA laten onderzoeken en het volgende kwam naar voren.
    23% van Ghana.
    17% van British Isles.
    15% van Cameroon
    12% van Finland
    11% van Zuid Europa
    7% van Togo
    6% van Benin
    5% van Senegal
    4% van Portugal.

    Als het niet te duur is zou ik van de mijne ook wel willen weten.
    Sounds Fun.

   • Ed Vos zegt:

    Ronny Geenen zegt:

    27 april 2013 om 6:00 pm

    Ik ken hier in California die zelf de 7000 euro nooit heeft gezien.
    ———————————-

    Ik heb het even voor u opgezocht:

    1. Was u GEINTERNEERD in een Jappenkamp – dan had u recht 7500 gulden

    2. was u ambtenaar maar niet geinterneerd – geen recht op die 7500 gulden
    3. was u geen ambenaar maar wel geinterneerd – wel recht op 7500

    Hier wordt dus het onderscheid gemaakt tussen geinterneerd en niet-geinterneerd. binnenkamper – buitenkamper. Maar de betaling van uw achterstallig salaris door de Nederlandse regering bleef nog steeds uit.
    Betaling was een zaak van de Indonesische autoriteiten.De uitbetaling van de financiële verplichtingen werd door de Nederlandse onderhandelaars Tijdens de Ronde Tafel Conferentie (RTC) – in 1949 overgedragen aan Indonesië. Onbegrijpelijk dat de indische (en andere?) organisaties toen niet thuis gaven. Die Indonesiers vonden het best, later zagen ze wel. Overigens probeerde de Nederlandse regering de kosten die zij had gemaakt voor de 2 politonele acties de Indonesiers ook in de maag te splitsen. Maar zij trapten hier niet in.

   • Ronny Geenen zegt:

    1. Was u GEINTERNEERD in een Jappenkamp – dan had u recht 7500 gulden

    Ja, 3 1/2 jaar in jappenkamp, zowel in Padang als Bangkinang.
    Vader zat in Padang als opgeroepen soldaat in Padang in training toen ze gevangen werden en ook o.a. in Bangkinang weggestopt. Ik heb een vermoeden dat Hr. Bo Keller dat zou kunnen bewijzen, als hij dat zou willen. Boeke Brard heeft dat ook al bevestigd.

   • jpfpetbar zegt:

    Nou, hier in Dordrecht heeft de politierechter geen bewijs nodig, hij neemt klakkeloos de vordering van de off. v. justitie over. Heb het zelf meegemaakt na een valse aangifte van mijn ex., er was een gang naar het Hof in Den Haag voor nodig om de veroordeling ongedaan te maken, en ik kreeg niet al mijn advocaat kosten vergoed. Dus kostte het geintje mij nog duizenden Euro’s.

   • Jan A. Somers zegt:

    @ jpfpetbar: Het recht heeft toch zijn beloop gehad? De politierechter heeft vertrouwd op het bewijs van het OM. Dat was kennelijk niet genoeg, vandaar dat het Hof in hoger beroep dat vonnis heeft vernietigd. De rechter kan alleen oordelen over de griffierechten, nauwelijks over de kosten van juridische bijstand. Bij minvermogenden kan een pro deo advocaat worden aangewezen. In de andere gevallen kan de tegenpartij worden gevorderd de advocaatkosten te vergoeden. Maar een kale kip kan niet worden geplukt! Mijn reactie hoeft niet correct te zijn, ik weet niets van die zaak af.

 19. Ed Vos zegt:

  “….Daar werd wat groots verricht”. Sprak de oud(e)-koloniaal.

  Dat ben ik wel met u eens. Ik kijk in ieder geval al uit naar de Surabaya show.

  • Ed Vos zegt:

   Even off topic:

   Leuke artikelen daar:

   SURABAYA SUE

   “Ketoet Tantri is een lelijk mensch. Van binnen en van buiten… Als haar geestelijke vermogens in orde zijn lijdt ze toch in elk geval aan hysterie of iets dergelijks.”
   Een niet al te vleiende beschrijving uit 1946 van Surabaya Sue, alias K’tut Tantri uit ‘En Soekarno lacht!’ van oorlogscorrespondent Alfred van Sprang.

   HUIB AKIHARY
   Zoon van Molukse vader en Nederlandse moeder. Kleinzoon van een Molukse KNIL sergeant-majoor.

   … Architectuurhistoricus, onderzoeker, publicist en tentoonstellingsmaker.

   https://www.facebook.com/#!/DeGroteSurabayaShow

  • bo keller zegt:

   R. Geenen zegt;
   heb een vermoeden dat Hr. Bo Keller dat zou kunnen bewijzen, als hij dat zou willen. Boeke Brard heeft dat ook al bevestigd.

   Ik heb al eerder duidelijk verteld,dat ik met je vader in de zelfde gevangenis en cel
   opgesloten zat. Boeke kon op wonderlijke wijze bij de anderen blijven.
   Ik heb heel lang geleden een ”steen” van Boeke geerfd ,en deze nog steeds in
   m’n bezit.
   sibo

   • Ronny Geenen zegt:

    Ik heb al eerder duidelijk verteld,dat ik met je vader in de zelfde gevangenis en cel
    opgesloten zat. Boeke kon op wonderlijke wijze bij de anderen blijven.
    Ik heb heel lang geleden een ”steen” van Boeke geerfd ,en deze nog steeds in
    m’n bezit.
    sibo

    Ik wist niet dat je met mijn vader in dezelfde gevangenis heb gezeten. Ik weet alleen dat je ook in Bankinang heb gezeten.
    Weet je dan ook dat mijn vader daar als militair gevangen zat? Mijn moeder en de kinderen werden als piece of shit, pardon mijn frans, door de Nederlandse organisaties behandeld, omdat er geen bewijs materiaal aanwezig was, dat hij toen in dienst was. Onze buurman van Tjilamaja 13 heeft ons huis aan een Indonesiër verkocht en van dat geld, dat net genoeg was, is de bootreis naar Holland betaald.

 20. Peter van den Broek zegt:

  Surabaya Sue, alias K’tut Tantri ,de naam die de Balinezen aan de Brits-Amerikaanse Muriel Pierson (1899) gaven. Zij koos met gevaar voor eigen leven niet alleen de zijde van het Indonesisch verzet tegen de Japanners, maar ook tegen de Nederlanders. Op de omslag van haar boek “opstand in het paradijs” is een foto te zien van Mariniers die langs een afbrandende kampong lopen.

  • Jan A. Somers zegt:

   Waarom ook geen foto van de moord op het Goebengtransport op 28 oktober 1945 in Soerabaja? Zij verzorgde samen met Boeng Tomo de opzwepende radio-uitzendingen op Radio Pemberontakan die tot o.m. die moord hebben geleid. Dat was toch de opstand in het paradijs?

   • Ed Vos zegt:

    Wanneer ik het goed begrijp lagen een Hollander, Sneevliet, zowel als een Brits/Amerikaanse aan de basis van de linkse Indonesische Revolutie? Van die Britten kan ik het wel begrijpen, die Britten konden het nog steed niet verkroppen dat die Hollanders hen uit de archipel verdrongen. Die Britten (zowel als de Amerikanen) vormden overigens nog een macht waarmee je als Hollander rekening moest houden.

  • Ed Vos zegt:

   Uiteindelijk kregen de Amerikanen toch hun zin toen ze een onbekende mol,de voormalige KNIL-miltair Soehartoe steunden in zijn greep naar de macht. Zo valt alles op zijn plek.
   Obama kan nu rustig zeggen – Saya seorang Jakarta

 21. robert kaya zegt:

  Mensen, ik heb het idee, dat we hier nooit uitkomen gezien zoveel verschillende meningen. Daarom denk ik, dat het niet zinvol is om nog onderzoeken te laten plaatsvinden omdat de meesten, die er persoonlijk mee te maken hebben gehad (Politiek en Militair gezien) er niet meer zijn. Mijn vader werd nadat Westerling is weggestuurd uit Celebes op zijn plek gezet als Nefis officier. Hij heeft op vreedzame wijze, de belangrijkste “bendeleiders” tot overgave kunnen dwingen, waar onder Wolter Mongisidi later als volksheld gevierd. maar helaas door de politiek ge executeerd. Mijn vader heeft na Zuid Celebes nog andere postings op Java gehad en na 1949 Nw. Guinea. Mijn moeder en ik zijn hem iedere overplaatsing gevolgd. Hij heeft wel degelijk moeite gehad met wat de media af en toe naar buiten brachten. Ben blij, dat hij deze discussies niet meer hoeft aan te horen, want trof het hem diep in het hart.
  @ Bo Keller, ik denk, dat ik u wel eens heb ontmoet op Bronbeek waar mijn schoonvader woonde, Louis de Mey.

  • bo keller zegt:

   Merauke heel heel lang geleden,één straat van de haven tot het vliegveld.
   Moerassen ,herten en njamoeks een klein detachement en daar diende ik onder
   Luitenant Kaya . Louis en fam. kende ik uit Manokwari.
   En Joyce (?)was nog een heel klein meisje toen.
   Mvg Bo

   • Jan A. Somers zegt:

    Uit zijn Ambonse tijd van voor de oorlog ken ik van mijn vader een beetje de situatie in Merauke. Hij moest daar af en toe expedities met onderzoekers naar toe brengen. Ook kettingberen als dragers, koks, verkenners e.d. Heer Bo kent die strapans wel. Op de terugweg waren dat vaak vrije mensen.

  • HenkAnthonijsz (1926) zegt:

   Robert Kaya,
   Ik denk dat ik je vader enige malen in Batavia (Jakarta) ontmoet heb in de jaren 1946/1947. Hij was toen bij de NEFIS samen met een neef van me (Fried von Grumbkow).Ik zat als 20 jarige dienstplichtige bij het KNIL op het Algemeen Hoofkwartier. Ben nu 87 jaar.
   Wat is de wereld toch klein!

   • Eppeson Marawasin zegt:

    Wadoeh seh … wat een geheugen!!! Dat is dus 5 jaar langer geleden dan ik oud ben. Tjonge jonge, hats off … pardon, petje af voor u meneer Anthonijsz.

    e.m.

   • robbie46Robert Kaya zegt:

    Dat is zeer mogelijk. De naam Grumbkow ken ik nog, daar ik terug in NL een schooljuf met die naam had. Zij had ook mijn vader les gegeven in Tasikmalaja als ik mij herinner. Het is zeker een kleine wereld. Ik wens u nog vele gezonde jaren toe.

 22. bo keller zegt:

  Beren , of strapans langdurige gestraften 5- 10 jaren,hun inzet was onwettig
  en onmenselijk,duizenden van deze mensen zijn in de krijg gestorven.
  Ook in de guerrilla groep in Nw. Guinea vochten ze mee.
  Na de oorlog kwamen velen in beroepsdienst van het Knil. en sneuvelden
  nu voor een Nederlandse zaak.
  Wie maakt zich druk om deze mensen. ! In de gehele Archipel kwam
  je ze tegen ,toen voor de oorlog.
  siBo

 23. robbie46Robert Kaya zegt:

  @Bo Keller Klopt mijn vader was toen luitenant. Ik was daar toen ook en mijn zusje daar geboren. En Joyce is mijn vrouw . Wij wonen in Perth, Australië. Balikoem, die mij bezig hield was een kettingbeer kan ik mij herinneren. Hij wilde met ons mee naar NL. Terug in NL werd mijn vader direct verscheept naar Korea. U kent dan vermoedelijk ook Frans de Mey broertje van Louis. Hij is vorige week zaterdag plots overleden.
  De situatie mbt de Papoeas is erbarmelijk. Er zijn diverse organisaties, die proberen te helpen, maar Indonesië doet alsof hun neus bloed. Droevig. Veel bewijs op video enz. Maar geen verandering.

  • bo keller zegt:

   Jullie woonden opzij van de tangsi .,en op zekere dag kwam je ma of een andere
   commandantsvrouw ( weet ’t niet meer) naar me toe en vroeg of de kapotte
   militaire sokken ,wel gewassen , die aan de drooglijn zaten van mij waren.
   Om het verhaal kort te maken het resulteerde ,dat ik in m;n vrije tyd les
   kreeg in ”sokken stoppen”, waar ik daarna toen heel lang geleden in m’n diensttyd
   nog vele sokken zonder knollen kon mazen.
   Met Frans heb ik in Korea gezeten en bere kou geleden ,sja helaas ook
   voor hem de Last post geslompret.
   siBo

 24. RLMertens zegt:

  Utrechts Nieuwsblad 25/08/1984; Historicus IJzereef schreef De Zuid Celebes affaire 1946-1947, na inzage te hebben gehad in alle geheime stukken, en met toestemming van de ministeries. De hoogste burgelijke en militaire autoriteiten waren erven op de hoogte dat militairen mensen doodschoten zonder dat er een deugelijk onderzoek werd ingesteld. In verschillende gevallen werden gevangenen uit hun cellen gehaald en in het openbaar doodgeschoten; Pare-Pare 14 jan.1947. In Galoeng-Galoeng dd.1febr.1947 werd de bevolking bijeen gedreven om eerst te zien hoe 26 mannen werden geexecuteerd. Daarna werden bij de verdere ‘schoonmaak acties’ 364 slachtoffers gemaakt. Vermeulen werkte met naamlijsten van ‘gezochte personen’. Kampong voor kampong werden de mannen bijeen gedreven en op afroep van namen neergeknald. Dit was de enige mannier om tegen terreur op te treden. Of was het verzet? Een aanslag op een Duits politie autoriteit in de oorlog noemden de Nederlanders een verzetsdaad. Een daad van moed en vaderlandsliefde. De Duitsers spraken precies ook over terreur, die door een vergeldingsactie moet worden gevolgd. Ook andere officieren wo;lt. Vermeulen/Stufkens/Rijborz kregen volmacht om standrecht toe te passen, waarbij geen sprake was van enig vooronderzoek! In totaal verloren 5182 Indonesiërs het leven! In 1954-toen er weer een nieuw rappport over de gebeurtenissen in Z-Celebes was voltooid, lag het advies om de 3 officieren/ hoofdschuldigen alsnog te berechten.(het oude rapport 1949 kwam in handen van de Indon.justitie). Kapt.Westerling was al eerder buiten vervolging gesteld!! Maar de minister raad( kab.Drees sr.) besloot daarvan af te zien! Het zou wel vreemd zijn om ondergeschikten van Westerling voor de rechtbank te slepen en de kapitein zelf buiten schot te laten!
  (note; er volgen nog meer ‘zure druiven’ voor de vaderlandse liefhebbers!)

  • Eppeson Marawasin zegt:

   @(note; er volgen nog meer ‘zure druiven’ voor de vaderlandse liefhebbers!)@

   http://indisch4ever.nu/2013/05/04/kolonialisme-hip-bij-jonge-indonesiers/#comment-48303

   [CITAAT] De officiële Indonesische geschiedschrijving, zoals die ook in de schoolboeken staat, benadrukt dat de Nedelanders zich in drie eeuwen koloniale overheersing en onderdrukking hebben misdragen. “Het is vooral dit negatieve beeld dat de verklede mannen en vrouwen met ‘plesiran tempo doeloe’ willen corrigeren”, /…/ [EINDE citaat]

   ’t Is maar hoe je de geschiedenis bekijkt.

   e.m.

   • Ed Vos zegt:

    Ach ja, laat ze toch, Je kunt in ieder geval mooie foto’s maken en wanneer men dan ook meer gebruikt maakt van de sepeda onthel ipv de sepada motor en meer oog krijgt voor hun koloniaal bezit aan gebouwen, dan is het prima toch?
    zie ook;
    http://www.insideindonesia.org/weekly-articles/playing-with-the-past

   • Ed Vos zegt:

    Even tussen de gevechten door dit bericht:

    Ik heb voor u gekeken of er een algemene organsatie bestaat die zich bezighoudt met het organiseren van manifestaties mbt plezier in (aan) Tempo Doeloe. Welnu, ik stuitte op het Sahabatmuseum.org, waarvan de website erg traag is momenteel en men daar problemen heeft met de websitecode.

    “batmus ataoe sahabat museum adalah sakoempoelan orang moeda en toea jang dojan plesiran ka tempat djadoel di saäntero noesantara.”

    U kunt ook terecht op hun Facebook-pagina waar u een bijzondere aangename verrassing wacht – wat betreft hun omslagfoto.

    https://www.facebook.com/#!/SahabatMuseum

   • Ed Vos zegt:

    Eppeson Marawasin zegt:
    5 mei 2013 om 12:43 am‘
    t Is maar hoe je de geschiedenis bekijkt.
    ——————–

    Ach ja, Nederlanders maken pleziertochtjes met gids door de Amsterdamse grachten op zoek naar het Koloniaal (VOC) verleden, Indonesiers doe hetzelfde met hun Plesiran Tempo Doeloe. Daarbij proberen zij zich in te leven hoe het was om koloniaal te zijn. Hopelijk doen Nederlanders (inclusief Indische mensen zoals Ronny Geenen) hetzelfde door zich te verplaatsen in het inlander zijn
    Je moet toch ergens beginnen 😉

   • Ronny Geenen zegt:

    Ach ja, Nederlanders maken pleziertochtjes met gids door de Amsterdamse grachten op zoek naar het Koloniaal (VOC) verleden, Indonesiers doe hetzelfde met hun Plesiran Tempo Doeloe. Daarbij proberen zij zich in te leven hoe het was om koloniaal te zijn. Hopelijk doen Nederlanders (inclusief Indische mensen zoals Ronny Geenen) hetzelfde door zich te verplaatsen in het inlander zijn
    Je moet toch ergens beginnen 😉

    Sorry Ed, maar door mijn levenswijze en bereisd zijnde en nu wonend in Ca, heb ik nooit behoefte gehad om terug te kijken. Als nu het verleden leuk was geweest, maar om herinnerd te worden aan de rotte tijden, zowel voor mijn vrouw als ik, nee. Ik heb daarna heel veel gereisd en gezien.
    Als wereld burger kijk ik alleen in de toekomst. Ik heb de laatste weken 1400 foto negatieven en ook een paar honderd dia’s in mijn computer gescand. De meeste zijn leuke momenten, zoals mijn vrouw op onze huwelijks reis naar Rimini in Italië werd gekozen als Miss Rimini. Op mijn leeftijd is het tijd om alleen de leuke dingen te herinneren.
    Vergeten doet geen pijn, herinneren wel. Afgelopen Zaterdag zei ik tegen mijn vrouw dat ik kue djagung ga kopen en zij zei, je bedoelt mais koeken. Begrijp je wat ik bedoel?
    Ik kan op deze site er nog over praten, mijn echtgenote niet. Ik vertel haar ook niet wat er hier ook besproken wordt.

   • Ed Vos zegt:

    @ Eppeson Marawasin

    Ik kom uit een koloniale familie.

    Mijn vader zei ooit eens tegen mij: die indo’s wat weten die nou van Indie?
    Later las ik op internet dat het grootste verwijt van “bepaalde” indo’s was dat die Hollanders niets weten van Indie.

    Totale verwarring bij mij….Hoe kan dat nou? Mijn vader zei dit en die indo’s zeiden weer iets anders.

    Ik heb, na jarenlang forumbezoek. voor mezelf al conclusies getrokken, al ben ik zelf niet in Indie geboren
    Maar hoe het ook zij, ik denk dat mijn vader gelijk had toen hij zich op een gegeven moment, afvroeg: waarom ben ik rijk en zij (die Inlanders) niet..

   • Ronny Geenen zegt:

    Ik heb, na jarenlang forumbezoek. voor mezelf al conclusies getrokken, al ben ik zelf niet in Indie geboren
    Maar hoe het ook zij, ik denk dat mijn vader gelijk had toen hij zich op een gegeven moment, afvroeg: waarom ben ik rijk en zij (die Inlanders) niet..

    Ik begrijp wat je vader bedoelt, maar wat is belangrijker rijk zijn in gezondheid of in geld?
    Ik kan vandaag aan den dag gemakkelijk geld uitgeven, maar ik denk toch meer aan hoe ik gezond blijft.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    @U kunt ook terecht op hun Facebook-pagina waar u een bijzondere aangename verrassing wacht – wat betreft hun omslagfoto.@

    Inderdaad meneer Vos, ik zie zowaar in de gauwigheid twee anti-helden van Pak Surya Atmadja langskomen. Leuk!

    e.m.

   • Ed Vos zegt:

    Eppeson Marawasin zegt:
    5 mei 2013 om 9:34 pm

    Inderdaad meneer Vos, ik zie zowaar in de gauwigheid twee anti-helden van Pak Surya Atmadja langskomen. Leuk!
    ——-

    Het vreemde was dat ik dat ook leuk vond. 😉

   • Surya Atmadja zegt:

    Eppeson Marawasin citeerde een citaat
    5 mei 2013 om 12:43 am
    “Het is vooral dit negatieve beeld dat de verklede mannen en vrouwen met ‘plesiran tempo doeloe’ willen corrigeren”, /…/ [EINDE citaat]
    ———————————————————————————————————-
    Verklede mannen en vrouwen die met plesiran tempo doeloe (?) bepaalde negatieve beeld willen corrigeren (?).
    Is het serieus bedoelt , of is het een grapje ?

    Het enige dat ik als een toeschouwer/buitenstaander kan concluderen is dat de kolonialen toen BANYAK / veel plesir hebben.

    Stel eens voor dat men de ronggeng voorstelling gaat opvoeren , met veel tandakken , zuipen van arak en eventuele liederlijke gedragingen in het openbaar , welke negatieve beeld van de kolonialisme men wil men (de verklede mannen en vrouwen) corrigeren ???

    Het enige wat iedereen eens kan zijn is dat de kolonialen toen veel plesir hebben, toch ?

   • Eppeson Marawasin zegt:

    @Surya Atmadja zegt: 5 mei 2013 om 10:17 pm Eppeson Marawasin citeerde een citaat@

    Met alle respect meneer Surya Atmadja maar waarom manipuleert u nu, gelijk een volleerd exponent van de Nieuwe Orde, mijn citaat. U citeert mij niet letterlijk. U haalt aan wat in uw straatje past. Om medelezers niet verder op het verkeerde been te zetten herhaal ik volledigheidshalve het gehele citaat, waarvan u het meest belangrijke gedeelte zonder verdere opgaaf van redenen zomaar ‘ausradiert’; a.h.w. volkomen in de geest van -hoe bizar- ‘1984’ van George Orwell.

    HERHALING: [CITAAT] De officiële Indonesische geschiedschrijving, zoals die ook in de schoolboeken staat, benadrukt dat de Nedelanders zich in drie eeuwen koloniale overheersing en onderdrukking hebben misdragen. “Het is vooral dit negatieve beeld dat de verklede mannen en vrouwen met ‘plesiran tempo doeloe’ willen corrigeren”, /…/ [EINDE citaat]

    De vraag is dus ‘waarom u mij bewust en expres verkeerd citeert’? Voorlopig kom ik niet verder dan een zwaktebod, maar mogelijk hebt u een sterker argument.

    Overigens, u moet niet met mij de discussie aan gaan, maar met die veel meer ‘open minded’ jonge Indonesiërs, die zich schijnbaar niet meer langer door de duidelijk geïndoctrineerde tweede generatie Indonesiërs de les willen laten lezen en geen opgedrongen mening over de Nederlands-Indische geschiedenis meer believen c.q. accepteren en daarom zelf op zoek gaan naar de ware waarheid van het verleden voorafgaand aan de Republik Indonesia.

    Ik denk dat die Indonesische jongeren daarbij verder geen enkele behoefte hebben aan de mening van een toeschouwer/buitenstaander.

    e.m.

   • Ed Vos zegt:

    Ronny Geenen zegt:
    6 mei 2013 om 6:14 am
    ——————————–

    Mijn vader zei eigenlijk: waarom heb ik het goed en zij niet.
    Hij kwam dus verder dan slechts het centrum van Surabaya.

   • Ronny Geenen zegt:

    Ronny Geenen zegt:
    6 mei 2013 om 6:14 am
    ——————————–

    Mijn vader zei eigenlijk: waarom heb ik het goed en zij niet.
    Hij kwam dus verder dan slechts het centrum van Surabaya.

    Ik geloof, dat iemand in de war is, want dit bovenstaande heb ik niet geschreven.

  • Jan A. Somers zegt:

   Heel interessant te lezen dat men in Nederland zo’n openheid betracht inzake ‘geheime’ stukken en andere geschiedenissen over door Nederlanders bedreven wandaden. Ik wacht maar af wanneer men in Indonesië ook tot zo’n openheid overgaat. Alleen heb ik daar niet zoveel belangstelling meer voor. Oorlog en revolutie is en blijft wreed, gemeen, onsmakelijk. Of het nou de watergeuzen waren, de Franse revolutie, of de Russische revolutie was. Bij de volgende revolutie gaat het op dezelfde manier voort, nu ook in het Midden-Oosten.

   • Ronny Geenen zegt:

    Quote: Oorlog en revolutie is en blijft wreed, gemeen, onsmakelijk. Of het nou de watergeuzen waren, de Franse revolutie, of de Russische revolutie was. Bij de volgende revolutie gaat het op dezelfde manier voort, nu ook in het Midden-Oosten. UN quote.

    Daarom vraag ik mij af waarom er nog steeds individuen zijn die het leger in willen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Wreedheden zijn niet voorbehouden aan militairen! Niet bij de watergeuzen, de Franse revolutie, de Russische revolutie. Tijdens de bersiap ben ik nauwelijks militairen tegengekomen. En mijn diensttijd is een belangrijk deel van mijn levenservaring geworden.

 25. Surya Atmadja zegt:

  Ik denk dat er een nuance VERSCHIL is tussen kolonialisme ( heb/ben niet geleerd genoeg om hier te vertellen wat Kolonialisme is= weet niet wat de geleerden over kolonialisme schrijven, mss kan je het vinden in een encyclopedie of de Dikke van Dale ?) en een Trendy* oprisping over een manier van vrijetijdsbesteding* .
  Heeft hoogstens een toeristische waarde , in het kader van “Plesiran Tempo Doeloe “.
  Leuk voor de foto albums .
  Wah doeloe oma ikke pake rok kaya begini .
  Terwijl het froeher not done was om als een gewone inlandse op een kereta angin ginng fiet, apalagi pake rok .
  Dat heet aurat, is mss een beetje haram .

  Leuk voor de kledingverhuur bedrijven, de toekang soto of sate ayam.
  Als de dames / heren na een paar trappen op hun sepeda onthel even een rustpauze inlassen , lekker teh botol cap Sosro drinken, of daarna gaan chillen bij Starbuck .

  Men moet geen spoken gaan zoeken, politieke betekenis er aan plakken.
  De jonge Indonesiers (die het kunnen permitteren ) hebben verschillende soorten vrijetijdsbesteding , in vreemde outfit lopen(gescheurde jeans, met make up, oor-neusringen ) , vreemde muziek beluisteren en naar concerten gaan etc.
  Hoe die oprispingen heten weet ik niet , punk ? zware metalen? .
  Ben niet zo thuis in die wereld .( Ma’af , ieder zijn meug).

  In I4E staat een tijdje geleden een topic over een klein groep jonge indonesiers met hobby om in een Duitse (SS) uniformen rond te banjeren.

 26. RLMertens zegt:

  Standrecht; Alle mannen van het dorp werden op een open plek (aloon2) verzameld. Vervolgens werd er één uitgekozen. Hem werd gevraagd; ben jij een terrorist? ‘Neen,neen! Wijst dan iemand aan uit deze groep die dat wel is’. De man weigerde, …en werd ter plekke dood geschoten. Een volgende werd uit de groep gehaald( die op van de zenuwen is en in z’n broek plast). Hem werd wederom de vraag gesteld. ‘Neen, neen! Wijst dan wel , wie van deze groep dat is’. De man, kijkt met neergeslagen blik en wijst met een trillende vinger zomaar een persoon uit de groep aan. Deze persoon werd dood geschoten en de ander ging vrij uit….( hij wordt toch vrijwel zeker door z’n eigen maten vermoord, vanwege zijn verraad). En dat gaat zolang door tot…….tevredenheid/einde actie. Aldus een DST-er(Depot speciale troepen) die, (vanwege de overdracht) versneld uit Indië werd afgevoerd en bij ons aan boord, dec 1949 toen wij op weg naar Holland waren, z’n ‘act of killing’ deed. Gen.Spoor in een brief aan lt.gouv.gen.van Mook;
  -De indruk te krijgen dat Westerling dit NOODRECHT heeft gehandteerd….,op een harde doch consequente wijze en dat geenszins door deze officier in het ‘wilde weg’ slachtoffers zijn gemaakt om als het ware een contra terreur onder de bevolking in te stellen. Dit kan alleen gebeuren door een man als Westerling, een man die zowel qua instelling als begrip voor de taak waarvoor hij wordt gesteld, over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt- Hij vraagt verder aan van Mook om hem op korte termijn te zeggen of hij de commandanten kan meedelen dat deze kwestie nu als afgedaan kan worden beschouwd….

  • Ronny Geenen zegt:

   -De indruk te krijgen dat Westerling dit NOODRECHT heeft gehandteerd….,op een harde doch consequente wijze en dat geenszins door deze officier in het ‘wilde weg’ slachtoffers zijn gemaakt om als het ware een contra terreur onder de bevolking in te stellen. Dit kan alleen gebeuren door een man als Westerling, een man die zowel qua instelling als begrip voor de taak waarvoor hij wordt gesteld, over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt- Hij vraagt verder aan van Mook om hem op korte termijn te zeggen of hij de commandanten kan meedelen dat deze kwestie nu als afgedaan kan worden beschouwd….

   Is dit niet een feit dat eigenlijk Kap Westerling heeft aangetoond dat hij een van de meest ideale soldaten is, die een generaal maar wensen kan. Is het daarom dat de fransen een Vreemdelingen Legioen hadden/hebben?
   In elke oorlog en in elk leger heb je zulke mensen waarop een leger drijft en worden deze mensen bij terugkomst niet altijd geëerd als helden!
   En veel later wanneer de geschiedenis van vroeger worden onderzocht, komen mensen, die meestal zelf niet hebben gediend, naar voren met een mening, die anders luidt.
   Ik vraag mij af, wat de mensen die vandaag aan den dag een andere mening zijn toegedaan, toen zouden hebben gedaan, wanneer zij in zijn schoenen hebben gestaan.
   Oorlog is smerig!

   • Ed Vos zegt:

    Ronny Geenen zegt:
    5 mei 2013 om 6:39 pm
    Oorlog is smerig!————————–

    4 mei dodenherdenking
    5 mei Bevrijdingsdag

    Ronny Geenen ben je Westerling aan het verdedigen.? Proficiat
    Moet ik hierop reageren?

    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/14850

   • Ronny Geenen zegt:

    Nee, ik ben niemand aan het verdedigen, want ik ben zelf anti-militair.
    Maar het juist een feit dat een ieder het belicht van zijn eigen zijde. Waarom zijn oorlog films altijd erg populair. Omdat er altijd helden rondlopen. En deze helden zijn vaak de grootste en koelbloedige moordenaars. Ik constateer alleen feiten uit het dagelijks leven.

   • Ed Vos zegt:

    Nogmaaals voor Ronny Geenen dit artikel:
    Het doel heiligt kennelijk alle middelen
    Edelgermanen tussen dienstplichtigen

    http://www.antenna.nl/~fwillems/nl/ic/erwaren/32.html

   • Ronny Geenen zegt:

    Ed Vos, Ik heb geen artikels nodig. In deze wereld tellen je en mijn mening niet. Het zijn de generaals en regering leiders, die bepalen wat recht is of krom.

   • Ed Vos zegt:

    Meneer Geenen, de kreet “oorlog is smerig”, komt mij nu nu toch echt over als een grote dooddoener.

    Wanneer u met het idee “een oorlog is smerig ” ten strijde trekt om alles te doen wat maar maar in u hoofd opkomt, dan twijfel ik toch aan uw geestesgesteldheid.
    Ik zou dan als generaal een even grote gek moeten zijn als u om u als de ideaalste soldaat die ik mij kan voorstellen aan te merken

   • Ronny Geenen zegt:

    Nee Ed, ik wil hier maar zeggen dat elke oorlog, geen een uitgezonderd, voor mij en de familie smerig is. Oorlogen hebben voor mijn begrip geen winnaars, alleen verliezers. En het is mij tot op heden gelukt daar ver vandaan te blijven.
    Ik begin mij af te vragen waar jij naar toe wil.

   • RLMertens zegt:

    En wat te denken van deze generaal die hem verkozen heeft deze job te klaren?Een generaal die de tuchtrecht moet handhaven. En op 4 Mei in Nederland de ‘doden herdenking’ plaats vond terwijl… in Z-Celebes het noodRECHT werd toegepast.

   • Ronny Geenen zegt:

    En wat te denken van deze generaal die hem verkozen heeft deze job te klaren?Een generaal die de tuchtrecht moet handhaven. En op 4 Mei in Nederland de ‘doden herdenking’ plaats vond terwijl… in Z-Celebes het noodRECHT werd toegepast.

    Wel U schrijft het. Dus trek u uw eigen conclusie. Ik heb al duidelijk gemaakt hoe ik in het algemeen over welke oorlog ook denk.

 27. Surya Atmadja zegt:

  Pak E.M schreef:
  U citeert mij niet letterlijk.
  —————————————————————————–
  Aanvulling: Bij deze dan.

  HERHALING: [CITAAT] De officiële Indonesische geschiedschrijving, zoals die ook in de schoolboeken staat, benadrukt dat de Nedelanders zich in drie eeuwen koloniale overheersing en onderdrukking hebben misdragen.
  —————————————————————–
  Opmerking van S.A
  In veel oude en zelfs nieuwe Indonesische bronnen(ook Nederlandse bronnen) wordt vaak 350 jaar koloniale overheersing vermeld , te weten 1949 minus 1602 .
  Historisch onjuist !!
  Bisa dicek.
  In sommige gebieden zoals Batavia en de Molukken zou het bij benadering een beetje waar zijn .
  Over uitbuiting, misdragingen etc gelieve Nederlandse bronnen raadplegen.
  Is niet gemanipuleerd door de Indonesiers.
  Vanaf de misdragingen van Cornelis de Houtman tijdens de eerste kennismaking aan het hof van Bantam (1596) t/m de APRA Affaire in Bandung.
  Inclusief de ” pacificatie” van Aceh, Lombok , Puputan, Koeliecontract affaire , Java Oorlog, Cultuurstelsel e.v.a “excessen”.

  “Het is vooral dit negatieve beeld dat de verklede mannen en vrouwen met ‘plesiran tempo doeloe’ willen corrigeren”, /…/
  —————————————————————————-
  Opmerking van S,A
  Tja , hoe kunnen fun zoekende verklede mensen de negatieve beeldvorming* zoals de uitbuiting , misdragingen etc kunnen corrigeren ?
  Dat ze fun zoeken en hebben dat zal niemand ontkennen.
  En het is ze gegund .
  [EINDE citaat]

  Hoop dat ik nu compleet heb geciteerd en onderbouwd
  En eerlijk gezegd zie ik niet het nut in om in discussie te gaan met fun zoekende mensen .
  Wat mij betreft kunnen ze banyak plesir hebben met hun hobby .
  En als ze weinig weten van hun eigen geschiedenis, dan is het geen ramp .

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Neen meneer Surya Atmadja, u ziet het helaas nog steeds verkeerd. Het gaat niet om zomaar een carnavaleske verkleedpartij. U ‘understand’ uw eigen Indonesische jongeren nog niet helemaal. Ze stellen een daad. Enige weken geleden speelde mutatis mutandis ongeveer hetzelfde rond een topic op I4E, waarbij een Indo jongere rondliep in T-shirts met prints van Bung Tomo en Bung Karno. Geen verkleedpartij, maar het stellen van een daad; uit verzet of provocatie en misschien zelfs uit onwetendheid. In het laatste geval mogen (groot)ouders zich dat aantrekken.

   In het geval van ‘plesiran Tempo Doeloe’ bestaat er onder Indonesische jongeren in toenemende mate verzet tegen de in schoolboeken onder staatstoezicht geredigeerde geschiedenisboeken. In die geschiedenis is er blijkbaar alleen maar sprake van 300 jaar lang doffe Nederlandse ellende. Door zich te kleden zoals in de koloniale tijd gangbaar was, verzetten de Indonesische jongeren tegen die door de Indonesische regering opgelegde negatieve éénzijdige kijk op de Nederlands-Indische geschiedenis. Niks @banyak plesir hebben met hun hobby@ De Indonesische jongeren verzetten zich tegen geschiedsvervalsing. Een democraat kan dat alleen maar toejuichen.

   Het is dus wel een ramp als de Indonesische jongeren weinig weten van hun eigen geschiedenis en dat is de schuld van de eerste en tweede generatie. Gelukkig proberen de jongeren nu zelf achter de ware Nederlands Indische geschiedenis te komen. Daar hebben ze u en het Indonesische establishment niet meer voor nodig. Ze weten zich vandaag de dag goed en genuanceerd in te lezen. Geen paternalistische censuur meer.

   U mist de tijdgeest als u alleen nog maar kan denken in termen van hobby, toeristische verkleedpartijen en weinig weten van de geschiedenis. Maar ik heb het bange vermoeden dat dit de Indonesische jongeren verder worst zal wezen.

   e.m.

   • Surya Atmadja zegt:

    Eppeson Marawasin zegt:
    6 mei 2013 om 5:45 am
    Neen meneer Surya Atmadja, u ziet het helaas nog steeds verkeerd. Het gaat niet om zomaar een carnavaleske verkleedpartij.
    —————————————————————————————————-
    Maar Meneer E.M
    Het is mijn persoonlijke mening , dat toevallig vele andere mensen ook beter gestudeerd uit de vorige en mijn en mss nieuwe generatie mijn mening delen is het meegenomen.
    (Over een bunch of rich kids etc .)

    Dat u en sommige Belanda zoals die fotografe iets anders denken is duidelijk , is uw recht.

    Over het verzet(?) van sommige jongeren ( a bunch of rich kids ?)zonder zich te verdiepen in hun eigen geschiedenis , over de opoffering van de vorige generaties ,de nationalisten , de oorlogsslachtoffers etc kan je hun hobby beoefening niet serieus nemen ?
    U wel ? Ik NIET.
    Dat ze plesiran hebben dat is duidelijk , dat gun ik van harte.
    Ze kunnen ook naar een ongure disco gaan , spuiten, slikken en zuipen en andere foute dingen doen .
    Laat ze maar plesiran doen met hun verkleedpartijen
    Kunnen ze hun zinnen verzetten.

    Even naar Nederlandse situatie plaatsen.
    Wat zal de gemiddelde Jan in de straat zeggen als een groep Nederlandse jongeren in Duitse uniformen paraderen omdat het leuk is (fun) voor hun ? .

    De plesiran tempo doeloe is een big bisnis geworden , slimme commercieel ingerichte jongeren hebben deze bron van inkomsten ontdekt . Dat is gewoon een feit.
    En het verhaal dat sommige zelf benoemde expert hun verhaal vertellen over hun toko noem ik niet serieus .Ik heb de veranderingen in tempo doeloe gebeuren goed gevolg , ook de vercommercialisering .

    Een concreet voorbeeld.
    Het is een paar jaren aan de gang .
    De Kopi Tiam keten .
    Van oorsprong Chinees , te vinden in Malaysia , Singapura en Indonesia .
    Er zijn tientallen franchisenemers , bij de grotere Malls en winkel centra in Jakarta zie je de Kopi Tiam.
    Als het goed is zijn de smaken , even goed .
    Toch heb ik een vreemde ervaring gehad bij het ontbijt bij een Kopi Tiam(?) mini
    restaurantje verbonden aan een Tune Hotel in Jakarta.
    Geen Kopi Tiam waardig.
    Dat geldt ook in vele toeristische atracties/boutique hotels met de cap tempo doeloe .
    Het is hun vergeven , een kniesoor die gaat zeuren.
    Een voorbeeld , een naamgenoot van mij is ook actief in tempo doeloe gebeuren.
    Kwam in diverse trendy* magazines , Jakarta Post, Kompas etc , en diverse keren in diverse tv stations “opgetreden”.
    Ben toevallig aanwezig toen een grote tv zender een reportage maakte , een heuse tv shooting met een Menadonese meisje (echt mooie meisje) in een mooie dame outfit, met die kleine zwarte ronde paraplutje.
    Ik werd ook “geintervieuwd” , ze willen mijn mening weten
    ( je weet het in het land der blinden is ……..)

    Zoals u weet zijn er bijna 55 miljoen internet abonnees en bijna 20 miljoen facebookers in Indonesia.
    Dus veel discussies (soms omong kosong) over tempo doeloe , over de vrijheidsstrijd ( ze kunnen buitenlandse bronnen aanboren).
    Dus in welke delen werd de Sejarah Indonesia vervalst ?
    Buiten de slachtoffers van de omwenteling in 1965 en de rol van de Orba .
    Een lezer in I4E had het op slot zetten van een bepaalde periode ( ook waar)
    Zelfs over die periode werd druk gediscussieerd in diverse fora , internet is open voor iedereen.
    Bij Gramedia zie je de laatste jaren diverse dagboeken, “untold story” van generals, ministers , politici over vele gebeurtenissen in de afgelopen jaren.
    Die anders zijn dan de “officieele”versie van de Orba.
    Indonesia kent al (een beetje) democratie sinds 1998.
    Veel mythes , halve waarheden worden doorgeprikt.
    Hoop dat u t.z.t de Bahasa Indonesia beter kan begrijpen,zo dat u ook in staat is om de nieuwe situatie in Indonesia mbt de sociale-politieke verhoudingen beter te begrijpen.

   • Ed Vos zegt:

    Ach ja Pak EM,

    Zo zijn er in Nederland ook heel wat personen die ons plesiran tempo doeloe vanuit het blikveld van de inlander presenteren.

    Een inlander die gezeten aan de grootste rijsttafel van de wereld krontjongliederen zingt, country and western, hawaiian muziek.

    In Salatiga viert men ook al jaren carnaval in constuums die heel westers en outlandish (Italiaans, Braziliaans) lijken. Een en ander heeft te maken met het willen presenteren van de stad als centrum van de modewereld van Indonesie (zoals Milaan in Italie en Paris in Frankrijk).
    Dan zijn er nog zo van die activiteiten..

    Zo heeft plesiran TP dus ook te maken met commercie, het wereldburger willen zijn, promotie van de stad.

    Ui de aard der zaak zijn er veel kritische geesten die eea met argwaan volgen, anderen weer die er een educatieve draai aan willen geven. Zo neemt elkeen deel aan het terugblikken naar het verleden

    Wie zien wel hoe een en ander zich ontwikkelt.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    @Ed Vos zegt: 6 mei 2013 om 10:36 am@

    Ik kan uw evenwichtige analyse volgen meneer Vos. Point taken!

    e.m.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    @Surya Atmadja zegt: 6 mei 2013 om 9:26 am@

    Al goed meneer Surya Atmadja, ik respecteer uw persoonlijke mening.

    e.m.

 28. Ed Vos zegt:

  Eppeson Marawasin zegt:
  6 mei 2013 om 2:54 pm
  @Ed Vos zegt: 6 mei 2013 om 10:36 am@

  Ik kan uw evenwichtige analyse volgen meneer Vos. Point taken!
  e.m.’
  ————-

  Hola, wacht eens even 😉

  Ik heb slechts over 1 stad. Je hebt daar ook een regelmatige parade van oude fietsen, maar dat is slechts het showen van old-timers. In en rond de stad Salatiga, liggen noch de beruchte bersiapkampen, de Jappenkampen (Banjoebiroe) , Fort Ambarawa (Willem I annex de Boei), en hoe men daar tegen aankijkt is me nog steeds een raadsel. Als curiositeiten uit een Hollands verleden misschen?

  Mij lijkt het dat wanneer het Fort Willem I ooit eens zou worden gerestaureerd het een plaats van activiteit wordt. Laatst zag ik dat er daar een bruiloft werd gevierd. Het Fort de Ontmoeting te Ungaran is al zo een plaats van recreatie.

  Tot nu toe blijft de geschiedens vande Republiek voor velen slechts beperkt tot de wetenschap over de heldhaftige 350-jarige strijd tegen de Hollandse bezetter tot aan de Onafhankelijkheid en de Agresi Militer I en II.

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Toch … ik was te gefocust meneer Vos en zag niet in dat mijn beeld dreigde te verstarren tot een (stand)still. Uw bijdrage kwam dus mooi op tijd.

   @Uit de aard der zaak zijn er veel kritische geesten die eea met argwaan volgen, anderen weer die er een educatieve draai aan willen geven. Zo neemt elkeen deel aan het terugblikken naar het verleden.@

   And I say: ‘Zo is het maar net.’ (om een beroemde historische dichtregel te mogen aanhalen)

   @Wie zien wel hoe een en ander zich ontwikkelt.@

   Deze relativerende inzichtelijkheid toverde een ontwapenende glimlach om mijn mondhoeken, zoals alleen Toon Hermans die kon bewerkstelligen. Uit welke Limburgse stad kwam hij ook alweer? 🙂

   Respect!

   e.m.

 29. Ed Vos zegt:

  Ronny Geenen zegt:
  6 mei 2013 om 5:21 pm
  Ronny Geenen zegt:
  6 mei 2013 om 6:14 am
  ——————————–

  Mijn vader zei eigenlijk: waarom heb ik het goed en zij niet.
  Hij kwam dus verder dan slechts het centrum van Surabaya.

  Ik geloof, dat iemand in de war is, want dit bovenstaande heb ik niet geschreven.

  —————

  Dat was mijn antwoord op hetgeen u schreef.

  Maar mij valt het voortdurend op dat u aan elke topic een zodanige draai geeft dat u voortdurend off-topic bent, en eenieder die met u meegaat ook.

 30. Ed Vos zegt:

  Ronny Geenen zegt:
  6 mei 2013 om 6:16 pm
  Heer Geenen, en Hanky Panky, heeft u zich ooit eens afgevraagd waarvoor u daar vocht na 1945?

  Eens kijken na 1945. Ik ben geboren in 1936, dus was ik iets ouder dan 9 jaar.

  ——

  Ja, een beetje zitten te lolbroeken, maar duidelijk en zwaktebod.

  • hankypanky zegt:

   Neen meneer Vos,
   wij hebben ons ingezet om mensen (blank én bruin !) te helpen tegen moorddadige slachtpartijen begaan door dat zooitje ongeregeld wat U bij voortduring wilt ophemelen
   als heldhaftige vrijheidsstrijders. Om je kapot te lachen,…één schot en ze verdwenen bij tientallen in de bosjes ! Vandaar dat ze dan ook geen eerlijke tegenpartij konden bieden
   en zij noodgedwongen valse spelletjes moesten gaan spelen (geholpen door figuren als Poncke Prince). U had er maar eens bij moeten zijn ! Ach U denkt misschien dat Uw bruine huid U had kunnen helpen ? Nou vergeet het maar want die mensen werden óók
   getjintjangt (dikwijls nog slimmer dan de blandah’s). Maar ja, dat is alles voor Uw tijd,
   daar heeft U geen weet van en blijft U maar telkens weer verder kletsen, (geeuw) nog maar weer kletsen (gaap), ach die boze Nederlanders (snurk) ….. einde van het verhaal .
   Maar weest U toch a.u.b. niet boos op mijn uitingen (U gaat zelf ook tekeer tegen medegenoten) en laten we verdraagzaamheid en vrijheid van meningsuiting hoog schrijven. In Uw paradijs Indonesia landen mensen zoals U en ik direct in de bajes.
   Dank voor Uw aandacht.

   • hansvschaik zegt:

    hankypanky schrijft:
    Maar weest U toch a.u.b. niet boos op mijn uitingen (U gaat zelf ook tekeer tegen medegenoten) en laten we verdraagzaamheid en vrijheid van meningsuiting hoog schrijven.

    Dat onderschrijf ik, helaas zijn hier mensen die anderen met zeer lelijke woorden onderuit halen.
    Je hoeft het niet met een ander eens te zijn, maar doe het dan op een beschaafde manier. Niet schelden en niet op de man spelen, maar gewoon je eigen mening verkondigen a.u.b.

 31. Ed Vos zegt:

  Ronny Geenen zegt:
  6 mei 2013 om 6:56 pm
  Respect, blah, blah, bla
  ——————————

  Ja beetje een end weg zitten zitten te filoseren.
  Weet u voor wie ik respect heb?

  Voor die Nederlandse soldaten die in Nederland, op scheefgetrokken fietsen met lekke banden en geweren uit de 1e wereldoorlog tegen de Duitsers vochten.

  Niet voor uw Westerling die met wapens verkregen door middel van de duistere wapenhandel en uit de Marshallhulp dorpen platbrandden en burgers terechtstelden.

  • Ed Vos zegt:

   Ik wil er een eind aan maken (voorlopig?), want straks (volgens Hanky Panky) klets ik te veel.
   Ik ben geen historicus, ik weet niets. Maar u beiden weet nog minder.
   U weet nog niet eens dat uw indo-zijn, uw indisch-zijn , mijn part Eurasian zijn, gebaseerd is op het feit dat een voorouder van u een Indonesische is (een Inlandse) met sawah-tenen.
   Waarschijnlijk ontkent u dat feit ook. Maar goed dat soort lui noemt zich blijkbaar ook indisch, indo, Euraziatisch.

   • Ronny Geenen zegt:

    Ik denk dat hier iemand de kluts kwijt is_________

   • hankypanky zegt:

    heer Vos, kletsen kunt U ……helaas té veel in de ruimte !
    Eh, echter … dat geeft niet hoor, want iedere vogel zingt zoals zijn soort voorgeeft
    te moeten zingen. Welnu, is dat nou niet leuk ?

  • Ronny Geenen zegt:

   Niet voor uw Westerling die met wapens verkregen door middel van de duistere wapenhandel en uit de Marshallhulp dorpen platbrandden en burgers terechtstelden.

   Ik heb nergens gezegd, dat ik Westerling steun. Alleen dat hij de perfecte soldaat is voor een generaal, want hij deed precies wat van hem verlangd werd. Ik heb ook duidelijk kenbaar gemaakt hoe ik over wat voor oorlog denkt.
   Ik word wel moe!

 32. RLMertens zegt:

  Uit Westerling; Mijn memoires 1952; -In Makasar was ik gewend op op de sociëteit ,mijn maaltijden te gebruiken. De club werd vaak bezocht door een Indonesiër, die voor de oorlog talrijke zakenrelaties had gehad met Nederlandse inwoners en die thans zijn (Ned) zakenrelaties uithoorde om de terroristen in staat te stellen hun strooptochten te ondernemen. In plaats van hem te arresteren, nam ik hem op de club terzijde en zei hem: ‘ik weet alles, wat u gedaan hebt en wat u op het ogenblik doet.Ik geef u de raad u hier niet meer te laten zien’.De man verbleekte en verliet de club. Hij had het zelfs gewaagd mijn waarschuwing in de wind te slaan en verscheen weer op de club; wel zorgde hij er voor daar alleen in de ochtenduren te komen. Daarom ging ik opzettelijk des morgens naar de club waar ik hem met anderen aan een tafeltje zag zitten. Ik ging naar hem. ‘Herrinert u zich wat ik u gezegd heb?’, vroeg ik hem. Hij knikte zonder op te staan. Ik trok mijn revolver en joeg ter plaatse een kogel door het hoofd. De opschudding, die deze daad onder de Europeanen va Makassar veroorzaakt was geweldig. “Moordenaar was de beleefdste betiteling, die ik te horen kreeg-
  Het Parool 25 jan.1950;Westerling’s mislukte Apra-coup te Bandoeng; Onze correspondent in deze stad meldt op 24 jan. “Even plotseling als de moordenaars waren gekomen zijn zij ook weer vertrokken. Alles wat hier is gebeurd heeft met eerlijk vechten niets te maken. Wat onder leiding van Westerling op Z- Celebes met soldaten van het Knil werd uitgehaald heeft men nooit durven publiceren. Als dat wat hier in Bandoeng is gebeurd een staal van zijn optreden moet heten, kan men thans alles stilzwijgend begrijpen. Er is maar één woord voor: moord”.
  Bij de presentatie van dr.J.Moor boek; Westerlings Oorlog vertelde een ooggetuige, nog steeds geëmotioneerd, dat haar neefje 14 jaar oud gekleed in khaki hemd, eveneens werd gedood. En dat alle Indonesische militairen ongewapend waren, vanwege de overdracht jl. Dec 1949. Want het was toch eindelijk vrede.
  APRA= Angkatan Perang Ratoe Adil= Het leger van de rechtvaardige vorst!
  De vorst ontsnapte met hulp van….per catalina vliegboot van de MLD (Ned.Marine Luchtvaart Dienst) naar Singapoer. Het laatste hoodstuk van zijn boek; Memoires is getiteld;
  Zal de rechtvaardige vorst terugkeren?

  • Ronny Geenen zegt:

   Ik ben net in het bezit gekomen van het boek: “Westerling De Eenling”.
   Nu moet ik tijd maken om dat te gaan lezen.

  • bo keller zegt:

   En dat alle Indonesische militairen ongewapend waren, vanwege de overdracht
   jl.dec.1949.
   Bij het Koninklijk Nederlands Indonesisch Leger in 1949 waren heel
   veel Indonesische militairen ingedeeld in afwachting voor inlijving TNI.
   Bij de APRA-troepen waren ook gewonden gevallen door wapen geweld.
   Tsa,het record hardlopen werd soms verbroken,volgens boze tongen.
   siBo

  • Jan A. Somers zegt:

   Uit zijn boek leer je hoe je je als macho dient te gedragen!

   • Ronny Geenen zegt:

    Uit zijn boek leer je hoe je je als macho dient te gedragen!

    MACHO? Ook weer een nieuw vernederlands woord? Ook op de BVN-tv merk ik op, dat de nederlandse taal steeds meer doorspekt wordt met woorden van andere talen, vooral het engels.
    Net als Bill probeer ik ook mijn nederlands op peil te houden via de diverse forums/blogs, terwijl de mensen in Nederland het juist anders om aan het doen zijn. Is een ander woord voor “macho” niet “stoer”?

 33. HenkAnthonijsz (1926) zegt:

  Het voorval dat de heer Mertens schrijft staat in het boek “Westerling de eenling”op bladzijde 210 onder de titel ‘Waar psychologie en list elkaar vinden’.
  1982 Uitgeverij Spoor, Amsterdam.

 34. RLMertens zegt:

  -Het boek ‘Westerling de eenling’ is in 1983 verschenen is ‘gecorrigeerde’ uitgave van het boek;
  ‘Mijn memoires’ uit 1952 waarbij hij zich vooral als ‘zondebok of bliksemafleider’ van de Haagse politiek poseert. Zijn (wan)daden worden ook vergezeld van dankbetuigingen van inlandse hoofden(?) etc.om toch vooral zijn ‘positieve bedoelingen’ te belichten. In de Volkskrant van 3 febr.1983 schrijft Joop de Jong over de enige openbaring in zijn boek ; nl. over de mislukte Bandoeng coup; Wie betaalde Westerling, wie gaf hem wapens etc. Na de 2e militaire actie, toen het poltieke failliet van de Nederlandse regering meer en meer zichtbaar werd, had Westerling, volgens zijn eigen zeggen, een gesprek met zijn opperste chef gen.Spoor. Gen.Spoor lichtte Westerlling in plannen te hebben voor een staatsgreep door het leger!! Spoor liet een fors bedrag aan geld op een bank in Singapoer zetten om daarmee wapens te kopen. Verder zijn de biografische feiten doorgaans betrouwbaar. Dat geldt echter veel minder voor de interpretaties van die feiten en schetsen van de politieke ontwikkelingen, die nogal een verwrongen beeld geven, aldus de Jong. In ‘Mijn memoires’ verhaalt hij onbesmukt, zonder schroom, zijn doen en laten. In een begeleidend brief aan de lezers; ‘Wanneer in bepaalde passages de ‘ikvorm’ is gekozen, vloeit het niet voort uit de behoefte mijzelf op de voorgrond te plaatsen, veeleer verlangde ik daarmee te kennen te geven, dat ik bepaalde feiten persoonlijk voor mijn verantwoording wenste te nemen, en om aan de levendigheid van het verhaal niet te kort te doen!’
  –Anno heden bij de ‘Plesiran tempo doeloe’ te Soerabaja loopt ook een heuse Westerling mee, compleet in vecht tenue en toppi merah. Dus toch een terugkeer van de Ratoe Adil.

 35. RLMertens zegt:

  Oorlog is smerig!,aldus een opmerking. Te weten dat die oorlog met wreedheden over en weer, is uitgelokt door een Nederlands politiek beleid van kortzichtigheid en hebzucht. Door het verloochenen van een door Nederland ondertekend volkenrechtelijk document nl. het Atlantisch Handvest-art.3; Elk volk bezit het zelfbeschikkingsrecht, aug.1941 in het gesprek te Batavia op 4 okt.1945 tussen Van der Plas en Soekarno. Zelfbeschikkingsrecht, indertijd vurig bepleit door de enige Indonesische minister in het kabinet Gerbrandy; Soejono te Londen om het in de 7 dec. 1942 rede van de Koningin op te nemen. Het mocht niet baten. Alleen ‘zelfstandigheid binnen het rijksverband’ was het magere aanbod. Waarbij men er zelfs van uitging dat Indonesië pas na (Logemann) 25 jaar, (Van Mook) 30 jaar onafhankelijkheid kan bereiken! Het gevolg was bersiaaaap.Moord en doodslag ondergingen hen, die buiten de kampen verbleven; Indo families (zonder echtgenoten), Molukkers, Chinezen etc. Nederland zocht confrontatie en provoceerde -niet praten met Soekarno- en hoopte dat de Britten de zaak voor hen zouden klaren.’De Britten hebben ons in de steek gelaten.Zij waren altijd al jaloers op onze koloniën etc’ waren de verwijten. In Soerabaja brak een furie los, toen na het provocerend vlag incident bij het Oranjehotel zonder medeweten van brig.gen.Melabby een Nederlands vliegtuig verscheen en pampfletten rondstrooide(opzet?-door geen enkel historicus genoemd,muv L.de Jong) met de oproep zich ‘over te geven en wapens in te leveren’. Na een intermezzo van nb.door de Britten ingeroepen Soekarno en Hatta brak eind okt de hel los, toen gen.Malabby bij een rondgang met Indonesisch leiders onverwachts werd doodgeschoten.Met groot materieel, scheepsgeschut, vliegtuigen, tanks en meer manschappen werd de generaal gewroken en Soerabaja daarna aan het Nederlands gezag overgedragen. Een en ander leidde tot hevige protesten bij Britse en Amerikaanse media; ‘zijn de Nederlanders…niet in staat hun gehate heerschappij over Nederlands Indië te herstellen….zonder hulp van buiten? Mountbatten gelaste dat geen enkel Britse soldaat meer te offeren aan deze koloniale oorlog! Eind okt.1946 vertrokken de Britten met achterlating van 6000 doden, 1320 gewonden en 320 vermisten. Allen hoodzakelijk Indiërs. Min.Romme; ‘als de Britten weg zijn, stoten wij door!’ Misleid met de slogan ‘Indië bevrijden’ werden honderdduizend jonge soldaten naar Indië verscheept. Met een dagorder van gen.Spoor werd 21 Juli 1947 de ‘eerste politionele actie’ ingeluid; ‘Vergeet echter nimmer, dat wij niet den strijd ingaan tegen de Indonesche bevolking; wij keren ons tegen die kwaadwillinde elementen onder haar, die de eerlijke uivoering van de aangegane overeenkomst, die het recht en veiligheid voor een ieder van goede wille in deze gebieden en dien de wederopbouw van Indonesië trachten te saboteren. Een credo van deze staatsman soldaat, in wie de geest van een Jan Pieterszoon Coen op dit historisch ogenblik nog eenmaal gestalte vond., aldus auteur oud.ltnd.OVW’er Ton Schilling in zijn boek; Spoor, onze generaal. Het einde van Indië dec.1949 kostte; ruim 6000 Nederlandse doden, ca 10.000 bersiap slachtoffers en meer dan 300.000,- Indonesische!

  • Ronny Geenen zegt:

   Gek, dat het nooit goed uitgezocht is geworden wat de rol van de Britten was. Hebben deze Britten de boel zelf niet gesaboteerd en zijn zij niet de veroorzakers van alle ellende direct na 1945?

   • hansvschaik zegt:

    Ronny Geenen zegt:
    10 mei 2013 om 12:20 am
    Gek, dat het nooit goed uitgezocht is geworden wat de rol van de Britten was. Hebben deze Britten de boel zelf niet gesaboteerd en zijn zij niet de veroorzakers van alle ellende direct na 1945?

    Ik weet ook niet wat de Britten precies hebben uitgespookt, maar ik weet wel dat mijn vader, die in diverse jappenkampen heeft gezeten (de laatste maanden vóór 15 augustus stierven gemiddeld 8 tot 10 mensen per dag: ziekte, wreedheden, honger), dat hij een enorme hekel had aan de jappen EN de Engelse.
    Dat waren verraders zei hij steeds, zonder verdere toelichting en de bersiap periode was vreselijk, verder zweeg hij. Helaas geen details ook al vroeg ik of mijn oudere zus ernaar. Mijn vader zat in een kamp toen ik geboren werd.
    Misschien heeft dhr. Geenen wel gelijk: zijn zij niet de veroorzakers van alle ellende direct na 1945?.
    Nou ik vermoed niet dat de Britten de veroorzakers zijn, maar mogelijk hebben zij daar enige schuld aan.
    Ik kan uiteraard niets bewijzen juist omdat mijn ouders zeer zwijgzaam waren over de oorlog en de bersiap periode, veel meer dan dat het een verschrikkelijke tijd was kwam er niet uit. (‘Indisch Zijgen” misschien?).

   • Eppeson Marawasin zegt:

    https://javapost.nl/2011/11/15/java-post-de-eerste-honderd/

    Onder bovenstaand topic vindt u misschien meer informatie op uw vraag. Diverse thema’s waaronder ‘Bersiap en Merdekka’

    e.m.

   • hansvschaik zegt:

    Hartelijke dank voor uw speurwerk E.M.
    Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan nog steeds geen antwoord vinden op mijn vraag.
    Kunt U meneer Eppeson Marawasin misschien wat nauwkeuriger aangeven waar ik precies moet zoeken?
    Alvast: terima kasih.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    Ah … meneer Van Schaik, ik zie uw reactie net voordat ik ga tidur nog langskomen. Excuus voor het misverstand. Ik reageerde op de bijdrage van @Ronny Geenen zegt:
    10 mei 2013 om 12:20 am@

    Ma’af!

    e.m.

   • hansvschaik zegt:

    Selamat tidur meneer Marawasin, have sweet dreams!
    Sampai besok.

   • Jan A. Somers zegt:

    De rol van de Britten is volledig beschreven. Dat viel onder ‘militair gezag’, net als na de bevrijding in Nederland. Ik heb voor Javapost over het begindeel daarvan een stukje ingeleverd bij Buitenzorg onder de werktitel: “Bevrijding? Niet dus.” Ik begrijp de terughoudendheid van Buitenzorg hierover wel. Het is gortdroog. Dat krijg je als je feiten en feitjes op een tijdlijn wilt zetten, ontdaan van alle emoties en empathie. Dat mag iedereen er zelf bij verzinnen onder “Geef een reactie”.

   • Ronny Geenen zegt:

    De rol van de Britten is volledig beschreven. Dat viel onder ‘militair gezag’, net als na de bevrijding in Nederland

    Het kan nooit alleen militair gezag zijn geweest. Er is beslist achter de schermen een heleboel politiek geweest tussen de Indonesische leiders, Permudas, Jappen, Engelsen en Nederlanders.
    Als je alles op een stapel gooide had je rotte vis en de bevolking was daar de dupe van.

  • bo keller zegt:

   Tot zó ver het verhaal van de heer Somers. Bijzonder hierin is de verwijzing naar een Brits ultimatum. Hier wordt gedoeld op het schrijven dat generaal-majoor E.C. Mansergh op 9 november 1945 bij de Indonesische gouverneur R.M.T.A. Soerio liet bezorgen. Geëist werd dat alle gijzelaars moesten worden vrijgelaten en dat alle leiders van de pemoedabeweging, het hoofd van de politie en de functionarissen van Radio Soerabaja zich vóór 9 november 20.00 uur moesten melden, hun wapens afgeven en de overgave moesten tekenen.
   De zelfde dag werden door vliegtuigen boven Soerabaja pamfletten uitgeworpen met hetzelfde ultimatum. Waarschijnlijk zijn enkele daarvan op het terrein van de Werfstraatgevangenis terechtgekomen, zodat óók de gevangenen werden geinformeerd

   Waren het Nederlandse of Engelse vliegtuigen , dna van; zonder medeweten van brig.gen.Melabby een Nederlands vliegtuig verscheen en pamfletten rondstrooide
   siBo

   • Jan A. Somers zegt:

    Kort na 15 augustus 1945 werden oranje pamfletten uitgeworpen door een Nederlands vliegtuig. Hierin werd de capitulatie van Japan aangekondigd. Het bijzondere dat ik mij nog herinner is dat het vliegtuig boven Soerabaja zeer laag vloog, en dat er niet door de Japanners op werd geschoten.
    Op 9 november werden de pamfletten met het ultimatum uitgeworpen door een Engels vliegtuig. Vanuit de Werfstraatgevangenis heb ik wel het vliegtuig gezien, maar geen pamflet gevangen. Generaal Mallaby was toen al vermoord, op (ik dacht) 30 oktober, twee dagen na de moord op het Goebengtransport. Over het sneuvelen van Mallaby laat Willy Meelhuijsen vele getuigen aan het woord: een grote chaos.: “Moehkardi refereert in zijn boek aan het feit dat Doel Arnowo in 1974 had verklaard dat hij van een pemoeda vernomen had, dat Mallaby was gedood.(Djenderalnja soedah dibersi!). Moehkardi trekt hieruit de conclusie dat volgens deze pemoeda, Mallaby door een Indonesiër is gedood. Dit werpt al direct de vraag op, of dit dezelfde pemoeda was geweest, waarvan Roeslan Abdulgani heeft gewaagd.”

  • Jan A. Somers zegt:

   Het vlagincident in Soerabaja heeft niets met brigadegeneraal Mallaby te maken. Dat incident was op 19 september (RAPWI in het Oranjehotel, het Rode Kruis in de Vrijmetselaarsloge daartegenover), de brigade van Mallaby kwam pas op 25 oktober 1945. De mislukte interventie van Soekarno en Hatta was op 29 oktober, daags na de moord op het Goebengtransport. De moord op generaal Mallaby was (geloof ik) op 30 oktober. Het genoemde Engelse(!) vliegtuig met de genoemde pamfletten over het ultimatum kwam op 9 november. De echte slag om Soerabaja begon op 10 november en heeft mij mijn vrijheid uit de Werfstraatgevangenis en het leven opgeleverd. Daarna werd Soerabaja helemaal niet aan het Nederlandse gezag overgedragen, dat was pas half maart 1946. Toen vertrokken ook de Sikh-chauffeurs van onze ambulances, en werd ik ambulancechauffeur. De bersiap was voorbij, in Soerabaja kwam het normale leven weer op gang. De verpleegsters met een rotgang in de ambulance naar bioscoop Kranggan brengen. Die meiden waren altijd laat.

   • Surya Atmadja zegt:

    Jan , de grote strijd ook bekend als de slag van Surabaya is begonnen op 10
    November= de Indonesiers vieren op 10 nopember hun Hari Pahlawan.
    Voordien had men al schermutselingen die kop van de Engelsen ( 1 brigade ervaren maar uitgeputte Indiase soldaten) had gekost. .
    Vandaar dat de hulp van Soekarno /Jakarta werd ingeroepen, tot de woede van de pemuda’s.Er werd een tijdelijke wapenstilstanf geregeld.
    De dood van Mallaby is de trigger die de grote strijd van 10 november had laten ontbranden.
    De Britten hadden toen gezegd , we zullen toeslaan met alle middelen die we hebben.
    Inmiddels kwamen nwe versterkingen, landmacht (Indiers) ,en de luchtmacht, marine werd ingezet .
    Trouwens er is een 2de Britse generaal die door zijn verwondingen overleden was .
    Dat was een grote klap geweest voor de Engelsen.
    Bron : Engelse bronnen.

   • bo keller zegt:

    Hr. Somers,het is voor mij nu nog steeds wonderbaarlijk,dat terzake
    kundige personen nmi. en bestudering van diverse documenten,toch
    met tot één door elkaar gehutseld verhaal aankomen draven.
    Zou dat toch door de koperen ploert zijn gekomen.
    Waar ik ook geen reactie opmerk is datgene, dat U als jonge jongen
    achter het stuur kroop en met levens gevaar door de Soerabaja reed.
    Ik geloof persoonlijk niet dat men nu kan begrijpen dat toen een
    mensenleven niets voorstelde ook niet van jonge jongens.
    Mvg.Bo

   • Jan A. Somers zegt:

    Heer Bo: Ik denk dat ik als jonge jongen eigenlijk niet besefte wat ik deed. Gewoon stom. Ik was op 10 november 1945 na de bevrijding uit de Werfstraatgevangenis aan mezelf overgelaten, ik moest toch wat!
    Ik was 15, met drie jaartjes erbij gesmokkeld kon ik bij het Rode Kruis werken. Beginnen met lijken bergen! Daarna rotzooi in twee ziekenhuizen opruimen. Als gids/bijrijder op militaire ambulances met Sikh-chauffeurs. Roofmoorden ophalen. Rijlessen van die Sikh’s. Na half maart 1946 zelf rijden, niemand vroeg naar papieren. Hoop lol met jongens en meisjes uit Pa van der Steur die in het ziekenhuis een opleiding kregen.
    Toen mijn vader half juni ’s avonds opbelde dat hij uit krijgsgevangenschap op het havenkantoor was aangekomen, zei ik: ik kom meteen naar je toe. Niet doen, zei hij, ik heb gehoord dat het ’s nachts gevaarlijk is. Dat weet ik, zei ik, maar ik heb toch dienst.
    Hartstikke leuke jeugd gehad! Geen tijd voor puberen!

 36. hansvschaik zegt:

  Zijgen = Zwijgen

  • Surya Atmadja zegt:

   De bemoeienissen van de Engelsen in Ned.Oost Indie was voortgekomen door gemaakte afspraken .
   O.a om de P.O.W te beschermen , de ontwapening van de Japanse soldaten en verder repatrieeren naar Japan.
   Ik denk dat de Engelsen door het niet voor karretje van de Nederlanders ( zoals ze dat voelden en zeggen) de verwijten kregen dat ze verraders zijn .
   Ook omdat ze proberen om neutraal te blijven.
   Zie hun komentaren over de trigger happy Knil-ers in Batavia en Ambonese/Zd Molukse”-Indische “knokploegen”.
   Uit Indonesische hoek werd de Engelsen gewantrouwd omdat er Nederlandse troepen meeliften met de Engelsen , dezelfde situatie gebeurde in Surabaya.
   Het is onduidelijk wie Mallaby doodgeshoten had , volgens reconstructie door de Indonesiers die later min of meer bevestigd werd door een soort “parlementaire onderzoek” ( ?) in Engeland werd hij geraakt door eigen vuur ( Engelse kogels).
   Dit werd o.a vermeld in de site van Batara Hutagalung en Engelse bronnen.
   Een groep die beijverde voor de Rawagede en later Zuid Celebes weduwen was ooit een onderdeel van de Batara Hutagalung , als ik me niet vergis was zijn vader (lt)Col Dr Hutagalung die ook actief was ten tijde van de Slag van Surabaya .

   De katalysator van de Slag van Surabaya was een verkeerde beslissing van de HQ van de Engelsen geweest om een ultimatum te stellen voor de totale overgave van de republikeinen in Surabaya.
   Die later weer werd ingetrokken.
   De Engelsen hadden te weinig informatie hoe sterk en vastberaden de pemuda’s waren , zelfs de opgetrommelde Soekarno en nog een andere leider om te bemiddelen was mislukt.
   Die 2 nationalistenleiders kregen forse kritiek , hun bemiddeling was min of meer mislukt, door de opstandige pemuda’s (zie o.a ook de rede van Bung Tomo) .

   • Surya Atmadja zegt:

    De Engelse ambassadeur had een tijdje geleden Britse excuses aangeboden bij de Arek Suroboyo voor hun betrokkenheid .
    In dank en respect ontvangen door de Indonesiers/Arek Suroboyo.

   • Ed Vos zegt:

    Ik weet slechts dat wanneer ik – bij leven en welzijn – op die Surabaya show ben verzekerd ben van de aanwezigheid de personen met een hoog abstractie vermogen ( 2 van Molukse afkomst) en een “indo” die ondanks alle nare ervaringen het stadiun van de”Verlichting’ heeft bereikt. Laten we het gezellig houden “Surabayanan” onder ons

   • Ed Vos zegt:

    ps. de personen = personen
    stadiun – stadium.

    Bovenstaande schrijf ik omdat ik na een “salatiga-onderonsje” , nog steeds onder de indruk ben van de geestelijke vermogens van een aantal 80-plussers, ondanks alles wat zij hebben meegemakt. Zulke personen kom je zelden tegen. ongelooflijk.

 37. Surya Atmadja. zegt:

  Mountbatten :
  “… Having taken over the NEI (Netherlands East Indies – pen.) from the South-West Pacific Area without any intelligence reports, I had been given no hint of the political situation which had arisen in Java. It was known of course, that an Indonesian Movement had been in existence before the war; and that it had been supported by prominent intellectuals, some of whom had suffered banishment for their participation in nationalist propaganda –but no information had been made available to me as to the fate of this movement under the Japanese occupation

  Dr. H.J. van Mook, Lieut.-Governor-General of the NEI who had come to Kandy on 1st September, had given me no reason to suppose that the reoccupation of Java would present any operational problem beyond the of rounding up the Japanese …”
  —————————————————————–
  Over Mallaby:
  zie http://nusantarahistory.com/2012/01/02/what-instruction-did-captain-shaw-receive/

  • RLMertens zegt:

   Dat Van Mook dd.1/9/1945 geen informaties omtrent de toestand op Java na.15/8/1945 aan Mountbatten gaf is opmerkelijk…en verdacht. Mountbatten moest helemaal ‘not amused’ zijn geweest, toen gen.Christison hem berichtte wat hij in Batavia op 30/9/1945 tegen kwam; de Republiek en een complete anti Nederlandse houding. Van Mook zelf moet geweten hebben wat zich op Java afspeelde, maar verzweeg het.( hij moet toch zeker geinformeerd zijn -via de geheime/inlichtingen dienst etc, wat zich al in de Japanse tijd in Indië heeft afgespeeld- Indonesië via Japan onafhankelijkheid etc en de merdeka uitroeping 17/8). Mijn vriend, marconist van HM de Tromp vertelde, dat hij tijdens de vaart naar Batavia, gearriveerd op 16/9/1945, onderweg Soekarno’s proclamatie heeft beluisterd. Hij melde dit bij zijn officier. Van hem kreeg hij de opdracht; ‘met niemand hierover te praten!’ Te Batavia werden de Indische jongens(idem mijn vriend) van de Tromp, gids te zijn/bevolen om enkele Engelse officieren van de Britse kruiser Cumberland naar Batavia te vergezellen.
   De jongens hebben geweigerd. ‘Wij zijn nu levend door de oorlog gekomen en voelen er niets voor om in onze geboorteland dood geschoten te worden’. ( de situatie op de wal was vijandig en er klonken schoten/kreten etc.) Met de nodige verwensingen werden zij ontheven van dit verzoek/bevel en zouden later nog meer van horen. Er gebeurde niets.

 38. Surya Atmadja zegt:

  Ronny Geenen zegt:
  10 mei 2013 om 7:04 pm

  Het kan nooit alleen militair gezag zijn geweest.
  Er is beslist achter de schermen een heleboel politiek geweest tussen de Indonesische leiders, Permudas, Jappen, Engelsen en Nederlanders.
  ————————————————————————————————–
  Bij de Indonesiers zijn er 3 belangrijke groepen ,* de Pemuda’s , *de gebombardeerde leiders (Soekarno-Hatta=tegelijk proclamators na “aandringen”van radicale Pemuda= Rengasdengklok affaire) , en de cooperatieven.
  De radicalen (o.a Sjahrir = werd vaak door de Nederlanders als de ideale gesprekpartner gezien) willen niet samenwerken met Japan en later met de Nederlanders.
  Er zijn verschillende theorieen , dat tussen de radicalen en officiele leiders(Soekarno-Hatta) een tactiek werd gevolg , “samenwerken” met Japan en later met Nederland.

  De nationalistenleiders hadden goede contacten met de geallieerden( USA-UK) .
  Met Nederland niet , door misplaatste superioriteitsgevoel en halsstarigheid van Nederland( demoniseren van Soekarno).
  De meeste Pemuda(ook Pemudi) waren in het begin relatief neutraal , dat zag ik bij mijn ouders van 1915 (oud schoolgenoten) en hun oudere broers/zusters.
  Ik dacht dat het ook geldt voor de jongere generatie(mijn ooms/tantes die vaak ook Nederlandse opleiding en vorming hadden genoten.
  Alleen moeten ze vaak overgaan tot de SMP/SMA , omdat Indonesia al merdeka was.
  De laatste 2 tantes van mij is zijn nu 83 en 84 jaar oud.

  • Ronny Geenen zegt:

   Is het ook niet zo, dat intussen de jappen bepaalde groepen aan het ophitsen waren, terwijl mensen in de kampen moesten beschermd worden.
   En was het ook niet zo dat de engelsen de boel aan het saboteren waren om iedereen in een slecht daglicht te zetten, zodat ze eens het voormalig Indië in handen konden krijgen.
   Een oom van mij, MLD piloot en een vriend zijnde telegrafisch, hebben dat o.a. mij verteld.
   De meeste verhalen die ik hier leest hebben met de situatie op Java te maken. De ervaringen van mijn oom zijn voornamelijk op Sumatra gericht, want hij is ook in Medan geboren en getrouwd met een Ceylonese. En was het niet zo dat de engelsen van uit Ceylon opereerden?
   Waar of niet waar de ervaringen van mijn oom wat betreft de politiek op Sumatra komen overeen in vele opzichten met het relaas van Westerling in zijn boek De Eenling.

   • RLMertens zegt:

    De Engelsen hielden zich aan het Atlantisch Handvest-elk volk heeft het zelfbeschikkingsrecht! en Nederland niet! (daarom vochten de Indiërs met de Engelsen tegen Japan. Zo ook de de Philipijnen met de USA. En de Indonesiërs….?). Zij(Britten) hielden zich aan hun opdracht; de Japanners te ontwapenen en af te voeren en daarna overdracht aan….aan wie? Vandaar hun verzoek tot overleg.(hadden ook meteen door dat zij in een Nederlands/Indonesisch wespennest zijn beland!)
    Terwijl de Britten met een parade uit India vertrokken begon Nederland aan zijn ‘1e
    poltionele actie’.Min.Jonkmann; ‘Nederland gaat geen kolonie heroveren. Het trekt uit ter bevrijding van miljoenen Indonesiërs, dat het als deelgenoot in het koninkrijk van koningin Wilhelmina wil ontvangen’.Over misleiding gesproken….

   • Ronny Geenen zegt:

    Ik heb andere zaken over de engelsen gehoord. Maar een ding was zeker, je kon op niemand rekenen als mens. Als mens ben je alleen aan jezelf overgeleverd.

   • Surya Atmadja zegt:

    Ronny Geenen zegt:
    10 mei 2013 om 8:59 pm
    Is het ook niet zo, dat intussen de jappen bepaalde groepen aan het ophitsen waren, terwijl mensen in de kampen moesten beschermd worden.
    En was het ook niet zo dat de engelsen de boel aan het saboteren waren om iedereen in een slecht daglicht te zetten, zodat ze eens het voormalig Indië in handen konden krijgen.
    ———————————————————————————————————–
    Over ophitsen :
    Ik heb tot nu toe nog geen artikel of verhalen gehoord dat de Jappaners bepaalde groepen aan het ophitsen waren.
    Dat ze oorlogspropaganda bedrijven is duidelijk , maar wel gericht tegen Amerika ( Amerika kita setrika , Inggris kita linggis .
    Dat er loslopende rampokende bendes opereren die door de Nederlanders als ploppers werden aangeduid is ook duidelijk ( zelfs vaak verwisseld met de Pemuda’s ) .
    Maar dat gebeurde na de machtsvacuum/bersiaptijd dus 1945 tot en met 1949.
    Tot dat de ogen van de nationalisten werd geopend ( romusha, hongersnood ) waren ze enthousiast met de aanwezigheid van Japanners .
    Voordat de Japanners hadden overgegeven 15 augustus 1945 waren er vrschillende opstanden van de Indonesiers , zelfs de gedisiplineerde PETA onder leiding van Supriyadi een zoon van Javaanse regent.

    Over evt. belangstelling voor N.O.I
    Ik denk niet dat UK 2 grote fronten willen hebben , in India ( Nehru-Gandi) en NOI met Soekarno met inmiddels goed getrainde leger (ex Peta , Heiho-Hizbullah etc) .
    De Engelsen hadden zelf ondervonden toen ze betrokken raken in Surabaya.
    India is solidair geweest met Indonesia , was de 2de land na de Arabische Liga, gevolgd door Thailand die Indonesia merdeka 1945 erkenden.
    Tot nu toe heeft Nederland Indonesia merdeka in 1945 niet willen erkennen , houdt nog steeds vast aan “soevereiniteitsoverdracht” van 1949.

   • Ronny Geenen zegt:

    Ik heb tot nu toe nog geen artikel of verhalen gehoord dat de Jappaners bepaalde groepen aan het ophitsen waren.

    Dat is het eerste wat ik hoorde van de broer van mijn vrouw, die voor zijn eigen ogen zijn vader zag vermoord worden met kogels in zijn rug. Hij is 7 jaar lang door de huishoudster meegenomen naar de kampong en ter werk gesteld in de sawah en hoorde herhaaldelijk de verhalen hoe goed de jappen waren die hun alles hebben geleerd en ook wapens hebben gegeven om de Hollanders te vermoorden. Dit gebeurde allemaal in Malang.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Is het ook niet zo, dat intussen de jappen bepaalde groepen aan het ophitsen waren, terwijl mensen in de kampen moesten beschermd worden.” De Japanners die toen nog in Indië gelegerd waren bestonden echt niet uit de voormalige keurtroepen. Voor hun was de oorlog voorbij, zij wilden naar huis. In het algemeen hebben zij goed werk verricht, wat hun was opgedragen door SEAC. Zo hebben ze een eind gemaakt aan de opstand na het vlagincident op 19 september 1945 in Soerabaja.
    Op 23 september diende schout-bij-nacht Shibata bij kapitein-ter-zee Huyer een verzoek in om een deel van de Japanse troepen in Soerabaja over te mogen brengen naar hun concentratiepunt in Poedjon, hetgeen hem werd toegestaan. Op 3 oktober eiste Huyer de overgave van de Japanse strijdkrachten, waaraan door generaal-majoor Iwabe en schout-bij-nacht Shibata werd voldaan. Deze verzwakking van de Japanse krijgsmacht was het begin van alle problemen in Soerabaja. De Japanse arsenalen werden overweldigd waarbij de commandanten zelfmoord pleegden. Japanners werden o.a. in de Boeboetangevangenis verzameld waarbij velen werden vermoord. De bersiap had vrij spel gekregen

 39. Surya Atmadja zegt:

  Voordat de Japanners op Java landde , hadden de Indonesiers (nationalisten) hun medewerking
  aangeboden om samen met de Nederlanders tegen de Jappaners te vechten.
  Het ging om een bod Java(Indonesia) te helpen verdedigen.

  Werd door de Nederlanders afgewezen !!! , ze zijn namelijk bang ( begrijpelijk) dat de nationalisten later een militaire dreiging kan vormen.
  Dat was ook de reden waarom bepaalde groepen ook tegen waren om den Inlanders een Nederlandse opleiding en vorming te geven.
  Hun smoesje was dat je de eenvoudige zielen niet moeten belasten .
  Alleen een klein groep waren enthousiast om de Nederlandse taal/cultuur te openen voor de grote massa . Die progressieve Nederlanders werden ook als vrienden van de “bruintjes”gezien door hun landgenoten.

  We kunnen nu alleen maar reconstrueren waarom de Nederlanders hun kennis niet willen delen .

  • Ed Vos zegt:

   Surya Atmadja zegt:
   11 mei 2013 om 12:16 am

   We kunnen nu alleen maar reconstrueren waarom de Nederlanders hun kennis niet willen delen ———————
   Wat dat afwijzen van dat aanbod betreft, het is toch duidelijk dat het de Nederlanders ontbrak aan politiek in zicht. Men wist al ruim van te voren dat de Jappen snode plannen hadden. Men dacht het wel zelf te kunnen klaren zonder hulp van de Inlanders

   Dde luchtmacht werd al versterkt door de aanschaf van fokkertjes en andere vliegtuigen van NL-makelij. Maar de productiecapaciteit was te beperkt om op tijd op volle oorlogssterkte te zijn

   Voorts is het duidelijk – uitzonderingen daar gelaten – dat de Nederlanders (inclusief de Indo-Europeanen met De Hoog aan het hoofd) voor de Inlander geen andere plaats zagen dan die van de overheerste, de baboe, koelie en de djongos. Het hele Inlandse bestuursapparaat werd beheerst door een Nederlands bestuursapparaat. Meer dan mandoers van de eigenlijke bazen konden zelfs de belangrijkste Inlanders ook nooit zijn en nooit worden.

  • Ed Vos zegt:

   Surya Atmadja zegt:
   11 mei 2013 om 12:44 am
   Dat ze oorlogspropaganda bedrijven is duidelijk , maar wel gericht tegen Amerika ( Amerika kita setrika , Inggris kita linggis .———

   Goed gezien, die Jappen bedreven tenminste PR onder de Inlandse bevolking , de Nederlanders deden niks, helemaal niks.

   Ook nu bakken ze er nog weinig van, maar ik geef toe met enkele schreeuwerige anti-Indonesie elementen in de gemeenschap (was vroeger al helemaal het geval), valt het nog te bezien of het nog iets gaat worden ook.

   • Ed Vos zegt:

    p.s.. Ik moet toegeven dat men toen het lesje wel had geleerd wat propaganda betrof, maar dat was meer preken in de eigen kerk.

   • Ed Vos zegt:

    Wat velen niet weten is dat ook Japan na WOII tot 1951 door de USA werd bezet, zoals “Indie” enige tijd onder Brits bestuur viel.
    Maar toen de Amerikaanse bezetting van Japan werd opgeheven sleepten de Amerikanen wel een paar aardige handelsverdragen uit het vuur, Japan werd een een bevriende natie en ertussendoor werd in Japan een democratie naar Amerikaans model ingevoerd.
    Niet de Nederlanders, die hadden totaal geen plan van aanpak tot 1949. Hadden die zich maar opgesteld als VOC-handelaren en niet als militairen. Wat was het probleem?
    Misschien hadden ze te maken met enkelen die zich indisch en geen indonesier wilden noemen (voelden)

   • Jan A. Somers zegt:

    De Amerikanen wilden Japan als buffer tegen het in China oprukkend communisme. Bij de Nederlanders lag het m.b.t. Indië helemaal anders. Eerst orde en rust, daarna zien we wel verder. Toen het met die orde en rust tegenviel kwamen de Verenigde Staten van Indonesië als tweede keus. Handelsverdragen met Indonesië hadden ook geen hoge prioriteit, in die tijd ging Nederland zich richten op Europa. Wel probeerden grote bedrijven hun vestigingen veilig te stellen, maar daar konden ze Nederland niet goed bij gebruiken.

 40. Surya Atmadja zegt:

  Ronny Geenen zegt:
  11 mei 2013 om 1:42 am
  Dat is het eerste wat ik hoorde van de broer van mijn vrouw, die voor zijn eigen ogen zijn vader zag vermoord worden met kogels in zijn rug.
  ———————————————————-
  Dat zal diepe sporen achterlaten , die je niet en nooit zal vergeten.
  Ik heb een Binnen en Buitenkamper oudere vriend ( ongeveer 74) die een put achter een huis had ontdekt.
  Hij kan de geur nog steeds “ruiken”. En zeker als je nog een kind bent .

  Terug naar bewapening , ja dat gebeurt ook bij de PETA,HEIHO en andere laskars die door Japan werd getraind om ingezet te worden tegen de geallieerden( USA-UK etc).
  Nederland was niet interessant genoeg.

  Het kan gebeuren dat een individuen , reguliere leden van de BKR ,Hizbullah , TKR , een fout maakt ( de voorlopers van de TNI) ,dat kan niemand 100% uitsluiten.
  En toch heb ik nog steeds niet gelezen dat de Pemuda ( niet te verwarren met ploppers-rampokkers etc) echt te keer gingen tegen de Nederlanders .

  Ik denk (ben niet aanwezig , nog niet eens geboren) dat de excessen gepleeg werden door afgekeurde leden van verschillende laskars (bewapende groepen)die door de TNI niet werd erkend en toegelaten .
  Ze vormen dan rondtrekkende bendes die op jacht gingen, rampokken etc.

  • Jan A. Somers zegt:

   Naar mijn mening werden in Soerabaja de problemen vooral gepleegd door stadsproletariaat, werkloos, brodeloos, hongerig, als nasleep van de Japanse bezetting. Goed gewapend met geplunderde Japanse wapens. Duidelijk aanspreekbaar voor Boeng Tomo en K’toet Tantri. Had weinig te maken met echt nationalisme. Dit was duidelijk het geval bij de moord op het Goebengtransport van 28 oktober 1945, en de eerdere problemen in de Simpangclub en bij de Werfstraatgevangenis. Ook het moorden op de Japanners in de Boeboetangevangenis.
   Het was wel een probleem dat er praktisch geen onderscheid te zien was met de echte pemoeda’s, het liep in elkaar over. Dat was ook een probleem voor het stadsbestuur dat contacten onderhield met de Brits-Indische troepen en pemoedagroepen. Had je een afspraak met de ene club, begon de andere club moeilijk te doen. Dat was ook het einde van de afspraken die door Soekarno/Hatta waren gemaakt. Het resultaat was ook dat iedereen van mening was om niet te wachten totdat de anderen begonnen te schieten. Over de vraag: schiet jij of schiet ik, valt niet te praten.
   Bij ons in de Werfstraatgevangenis waren twee groepen Brits-Indische militairen die o.a. kwamen praten over onze evacuatie, vermoord op een beestachtige manier. Toen de Gurkha’s op 10 november deze lijken in de voor onze cellen lopende straat zagen liggen, ging het bij hun ook van God los. Ik zag toen voor het eerst in mijn leven het gebruik van de kukuri. Dat is wat ik bedoel met wreed en smerig, over en weer.
   Overigens zijn we wel verschrikkelijk off topic!!

  • Ronny Geenen zegt:

   Dat zal diepe sporen achterlaten , die je niet en nooit zal vergeten.
   Ik heb een Binnen en Buitenkamper oudere vriend ( ongeveer 74) die een put achter een huis had ontdekt.
   Hij kan de geur nog steeds “ruiken”. En zeker als je nog een kind bent .

   Deze broer woont nu in Florida en ik heb hem gisteren nog gesproken. Ik heb hem de vraag gesteld waarom zijn vader werd vermoord. Hij had later van de kampong bewoners gehoord, dat de jappen, die de indonesiers hadden getraind hen hebben verteld, dat als ze zelfstandig willen zijn, ze alle mensen met een blanke huid dienen af te maken.

 41. Surya Atmadja zegt:

  De vergeten rol van Japanse soldaten tijdens de Perang Kemerdekaan.

  In Surabaya werden de Japanners overrompeld , ook in Semarang .
  Dus het is logisch dat ze tegenmaatregelen namen zoals ook in Tanggerang en Blitar gebeurde.

  En toch waren er 1000 Japanse soldaten die de zijde van Indonesia hadden gekozen
  Er waren 107 overlevenden, waarvan 28 werd erkend als Nationale Held( van Indonesia) .
  Ze kunnen ook begraven worden bij KALI BATA in Jakarta .
  Iemand kreeg zelfs Veteranen Ster en Gerilya Ster van Soekarno .
  Een andere persoon werd geeerd door de Japanse Keizer in 2009 voor met The Order of The Rising Sun, Silver Rays .

  Generaal J.Nakamura had een deel van zijn wapens overgedragen aan de Indonesiers , en in oktober de stad officieel overgedragen aan Indonesiers voordat hij geinterneerd werd in Ambarawa.

  De rol van Rear Admiral Maeda Tadasi ook bekend.

 42. Ed Vos zegt:

  Jan A. Somers zegt:
  11 mei 2013 om 4:28 pm
  ————

  Duidelijk 😉

  Rust en orde handhaven konden ze toch al zelf wel, ze konden de Engelsen daarvoor ook vragen. Maar voor het overige duidelijk.
  Het tijdperk indie is afgesloten. Wij puberen niet meer 😉

 43. Willem Plink zegt:

  Ik wilde jullie deze reactie van mevrouw Strobos niet onthouden

 44. Ed Vos zegt:

  Gelezen:

  “Stevig onder druk gezet door eerdere rechtszaken over de Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië kondigde het kabinet in augustus 2013 een schadevergoedingsregeling aan. Alle Indonesische vrouwen die zouden kunnen aantonen dat hun echtgenoten tussen 1945 en 1949 door Nederlandse militairen standrechtelijk waren geëxecuteerd in een actie die van vergelijkbare ernst en aard was als de massamoorden in Rawagede en Zuid-Sulawesi, zouden een schadevergoeding van twintigduizend euro kunnen krijgen. Er zou daarover dan geen gesteggel meer hoeven te zijn bij de rechter. En er zou toch nog een soort genoegdoening komen voor het leed dat de Indonesische bevolking was aangedaan, weliswaar belachelijk laat en nadat de koloniale terreur jarenlang in de doofpot was gestopt.

  Maar wie verwacht dat de Nederlandse staat de slachtoffers van haar oorlogsmisdaden na vijfenzestig jaar eindelijk eens wat minder schofterig zou behandelen, die heeft de hufterige omgang van die staat met het eigen koloniale verleden nog niet voldoende tot zich laten doordringen.”
  http://www.doorbraak.eu/schofterige-opstelling-van-roofstaat-aan-de-noordzee-leidt-tot-nieuwe-rechtszaak-van-indonesische-slachtoffers/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s