Zeepost 2013/1

Vragen en oproepen van lezers

Op zoek naar de familie Oosterhof uit Soerabaja

Oosterhof-van TwillerMijn oudoom Gerrit Oosterhof (°1879 Leeuwarden +19??) en oudtante Maria Anna de Kruijs (°1880 Leeuwarden +1937 Den Haag) verbleven van dec. 1913 tot april 1929 in Nederlands-Indië (Weltevreden, Batavia). Oudoom Gerrit werkte met ‘generale volmacht’ voor de Ned. Indische Handelsbank.

Er waren twee kinderen, beide zoons.
De oudste zoon Dirk Oosterhof (°1905 Sneek +1994 Palo Alto, CA USA) vertrok al in juli 1924 voor studie aan de TH Delft terug naar Nederland en vertrok na afronding daarvan naar Californië, USA. Dirk Oosterhof trouwde in Californië met Maude Elizabeth Breedveld (°1910 Bindjey, Sumatra +20?? Palo Alto, CA, USA), maar voorzover bekend hadden ze geen kinderen, daarmee loopt dit spoor dood.

De jongste zoon Cornelis Johannes Oosterhof (°>1905 <1913 Sneek? +1951 Surabaja) bleef na repatriëring in 1929 van zijn ouders in Ned.Indië. Hij trouwde in 1934 te Sarangan (Java) met ene N. M. A. Hagenstein, die kort daarvoor uit Nederland was gearriveerd. Nadien moet dit huwelijk zijn geëindigd (overlijden wellicht van de echtgenote?). In januari 1951 werd volgens de krantenberichten Cornelis Johannes Oosterhof, destijds Chef Goederenvoorziening van fa. Tiedeman en van Kerchem te Surabaja, door onbekenden gedood tijdens een nachtelijke inbraak in zijn woning aan de Tjiliwoengstraat in deze stad. Er was toen sprake van een zekere C. C. Oosterhof-van Twiller als echtgenote en er werden vijf kinderen nagelaten:

oosterhof
x

In juni 1939 vertrok vader/weduwnaar Gerrit Oosterhof vanuit Amsterdam naar Satrian, Klaten (Java), voor een bezoek aan zijn jongste zoon. Dit bezoek moet door de gebeurtenissen van mei 1940 in Nederland een
extensie hebben gekregen, want in aug. 1942 werden zowel vader als zoon, als verblijvende in Ned.Indië, vermeld in een overlijdensannonce van Gerrit’s moeder in de Leeuwarder Courant. De tekst voor zoon Cornelis Johannes luidde: “Adm. C.O. Satrian, Klaten (Java), C. J. Oosterhof en kinderen”. Kennelijk was er op dat moment (nog?) geen sprake van internering.

Ik heb niets kunnen vinden over het wel en wee van vader Gerrit, zijn zoon Cornelis Johannes, diens tweede echtgenote Oosterhof-van Twiller en hun kinderen tijdens de Japanse periode, noch over de gebeurtenissen daarna. Ook van een eventuele repatriatie na januari 1951 heb ik niets kunnen vinden.

Wie kan mij verder helpen?
Met vriendelijke groeten,

Anja E. F. Attema-de Kruij(y)s
cees.attema@skynet.be

x

Dit bericht werd geplaatst in Zeepost en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Zeepost 2013/1

 1. Karel Maseland zegt:

  Ik herinner mij dat er in de jaren vijftig een heer Oosterhof een radioprogramma deed van naar ik meen Radio Republik Indonesia het was een cabaretesk programma. Hij ging er later mee verder onder de naam Tamantimur. Zij n voornaam was geloof ik Kees.
  Karel Maseland.

  • H.A. Naberman. zegt:

   Nou…de man van RRI die in de jaren 50 een populair radioprogramma verzorgde was Hans Oosterhof! Hij was ook in de sport actief als scheidsrechter of zo.
   Ik weet niet of hij later doorging als Tamantimur. Mijn vrienden en ik schreven hem wel eens om een verzoekplaatje te draaien….
   Nota bene, alles in het Nederlands! Jaren na de onafhankelijkheid van de Republiek!

 2. Margarethe Soesman zegt:

  U kunt de census bureau opzoeken in California, daar staan dan de naam en de mensen die in dat huis zitten. De census is niet genomen ieder jaar. Ook als u da dag of maand weet en jaar van hun dood. Obvituaries bekijken. Mijn family heeft denk ik wel u familie gekent. Heeft U ook het ned-indie instituut in Holland, die hebben zo vele data. Ik wens u geleuk.

  • Jack Wormer zegt:

   De Nationale census wordt ééns in de 10-jaar gehouden. De laatste census was in 2010.
   De volgende dus in 2020 enz. De voorlaatste was in 2000.

   • Jan A. Somers zegt:

    Jammer dat de volkstelling in Nederland niet meer mag worden gehouden. Voor een onderzoek bij TNO, waar ik werkte, had ik voor een bepaalde periode (CV op olie in eengezinswoningen met tuin vanaf 1945) dat soort gegevens hard nodig. Die waren er niet, maar bij het CBS wisten ze een paar handige omwegen voor me. Alleen was de foutenmarge groter.

 3. Libby Elfrink zegt:

  Have you tried Stamboon Forum/Indian Families? They have helped me a great deal with my relatives and movements between Indonesia, Holland, USA, Australia.
  Libby Elfrink

 4. Ed Vermeulen zegt:

  Waarde familie Attema
  Helaas kan ik u niet helpen met uw zoektocht naar de naam Oosterhof.
  Wel heb ik een algemene tip m.b.t Indisch familieonderzoek. Denkt u hierbij aan het Indisch Familie Archief, Den Haag. Bezoekadres Spui 70, telefoon 070 7525836.
  Internet: http://www.indischfamiliearchief.nl , e-mail: info@indischfamiliearchief.nl
  Ik spreek uit ervaring, want een tiental jaren geleden kwam mijn eigen familieonderzoek (de Indische familie Soffner) in een stroomversnelling na een bezoek aan het IFA.
  Zeer de moeite waard. Veel succes met uw zoektocht. Met vriendelijke groet
  Ed Vermeulen (Baarn)

 5. Heleen zegt:

  Ik weet niet wie u precies zoekt, maar Cornelis Johannes Oosterhof is mijn opa. Wellicht kan ik u verder helpen. Bovenstaand email adres werkt niet, zodoende hier een reactie.
  H. Oosterhof

 6. Ik Aennelies Douqué kan U hier ook niet verder mee helpen.. behalve dat mijn Vader Edouard Douqué voor de forma Tiedman en van Kerchem ook in Surabaja werkte en waar ik als klein meisje na de oorlog (1949 ) meerderen jaren met mijn ouders woonde ( Sumatra laan 38 ).
  Daarna is mijn vader in Bandung over geplaats en kreeg een post als Directeur waar hij als Nederlander hélas in 1958 moest vertrekken …
  Hij heeft in 1954 de order van de Oranje Naussau ontvangen voor het 100 jaar bestaan van Tiedeman en van Kerchem uit gereikt door de consul Ger Veling waar ik ook bij was ( ik was toen 15 jaar oud ) en was best trots op die Pa van me.
  Aennelies Douqué .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s