Foto zoekt familie: album 859

Het Tropenmuseum in Amsterdam wil de eigenaren van 335 foto-albums opsporen. Middels een website en een app zullen binnenkort ongeveer 80 duizend foto´s onder de aandacht van het grote publiek worden gebracht. Vooruitlopend op de start van dit project legt de Java Post al vast enkele van deze albums voor aan zijn lezerspubliek. Vandaag is het de beurt aan album nr. 859.

We hebben hier te maken met het album van een plantenliefhebber. Op de eerste 20 pagina´s zijn alleen foto´s te bewonderen van cactussen en orchideeën. Op enkele foto´s van een tentoonstelling tijdens de Pasar Gambir in Batavia, in 1933, zien we ook enkele namen:

Cactus- en vetplantententoonstelling, Batavia, 1933

Cactus- en vetplantententoonstelling, Batavia, 1933

Inzending mr. E.E.G.Joakim

Inzending mr. E.E.G.Joakim

De bovenste bijdrage was van de heer C. van Woerden, assistent-hortulanus van de plantentuin in Buitenzorg en werkzaam in Sindanglaja/Tjibodas. Java Post sprak al met een dochter van de heer Van Woerden. Zij kan het album niet thuisbrengen.
De onderste inzending was van mr. E.E.G. Joakim in Batavia. Mr. Joakim was raadsheer bij het hooggerechtshof en hield zich in zijn vrije tijd bezig met vetplanten. Hij kreeg tijdens deze tentoonstelling de “Eereprijs voor de mooiste totaalinzending”. Van de heer Joakim en zijn mogelijke nazaten hebben we geen enkel spoor.  

Duidelijk is wél, dat we de eigenaar moeten zoeken in een zeer beperkte kring van plantenliefhebbers in Buitenzorg/Batavia en omgeving. Daartoe zouden bijvoorbeeld ook kunnen behoren de hortulanus van Buitenzorg C. Dakkus of plantkundige C.G.G.J. van Steenis. We herkennen hun beeltenis echter niet met zekerheid op de volgende foto´s:

Woning of werkplaats (Sindanglaja?)

Woning of werkplaats (Sindanglaja?)

Dame met laboratoriumpersoneel

Dame met laboratoriumpersoneel

Medewerkers laboratorium

Medewerkers laboratorium

Hollands-Inlandse School Tjilengon, 1934

Hollands-Inlandse School Tjilengon, 1934

Tjarda van Starkerborg Stachouwer, samen met zijn dochter, Tjibodas 1937

Tjarda van Starkenborgh Stachouwer, samen met zijn dochter, Tjibodas 1937

Op deze laatste foto (pas op: het onderschrift is van de Java Post!) menen we de Gouverneur-generaal Tjarda van Starkenborgh en zijn dochter te herkennen. De GG bezocht in juni 1937, samen met zijn gezin, het filiaal Tjibodas van ´s Lands Plantentuin in Buitenzorg. Bij dit bezoek waren zowel Van Woerden als Dakkus aanwezig.

Enkele familiefoto´s uit deze (?) periode:

Gezin met kinderen en bediende

Gezin met kinderen en bediende

Gezelschap in de tuin

Gezelschap in de tuin

Echtpaar met dochters in de bloemen

Echtpaar met dochters in de bloemen

Groep ouders en kinderen

Groep ouders en kinderen

In het album bevinden zich ook twee korfbalfoto´s, waarvan één van West-Java:

Korfbalwedstrijd Bandoeng-Batavia, 1936

Korfbalwedstrijd Bandoeng-Batavia, 1936

Mogelijk in 1934 is het gezin verhuisd naar Soerabaja. Het album bevat namelijk een foto met als onderschrift: “Ons huis Goebeng Boulevard 31, Soerabaja 34”:

Soerabaja: Goebeng Boulevard 31

Soerabaja: Goebeng Boulevard 31

Een dergelijke datering is lastig te rijmen met werkzaamheden in Tjibodas in 1937. De verwarring wordt niet minder groot door de volgende foto´s. De eigenaar van het album heeft klaarblijkelijk meerdere reizen gemaakt door de archipel. We zien onder andere foto´s van Timor (1935), Bali, Semarang (1937), Celebes (1939) en de omgeving van Bandoeng (1939). Niet duidelijk is wie de afgebeelde mannen zijn:

Europese mannen en jongen

Europese mannen en jongen

Man in militair kostuum, Tangkoeban Prahoe

Man in militair kostuum, Tangkoeban Prahoe

Man op vliegveld van Semarang, 1937

Man op vliegveld van Semarang, 1937

Mogelijk zien we op deze laatste foto de eigenaar. Het is niet meer dan een gok…
De volgende familiekiekjes brengen in ieder geval geen duidelijkheid:

Europese vrouwen, bedienden en een vlag

Europese vrouwen, bedienden en een vlag

Vrouw met kind en hond in de tuin

Vrouw met kind en hond in de tuin

Man in marinekostuum met kind op arm

Man in marinekostuum met kind op arm

Man met kind en hond in tuin

Man met kind en hond in tuin

Man met twee kleine kinderen

Man met twee kleine kinderen

Vrouw met drie kleine kinderen

Vrouw met drie kleine kinderen

Vier kinderen met hond

Vier kinderen met hond

De verwarring schuilt voor een deel hierin, dat de fotograaf – en tevens eigenaar van het album – zich zelf niet/weinig laat zien. We hebben dan ook geen idee om wie van deze mannen het gaat. Vreemd is ook dat we geen duidelijkheid hebben over zijn vrouw en kinderen.

Samengevat: we zoeken dus iemand uit botanische kringen, met relaties in Buitenzorg en Tjibodas, die mogelijk medio jaren ´30 van baan/werkzaamheden veranderde en vanuit Soerabaja (?) verschillende reizen ondernam. Waarschijnlijk gehuwd en vader van twee of drie kinderen.

Alle informatie is welkom! Mochten u personen, locaties, e.d. bekend voorkomen, laat het ons weten. Doe ook navraag bij uw familieleden.
Ook dít album wacht op een nieuwe eigenaar!

x

Dit bericht werd geplaatst in 1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Foto zoekt familie: album 859

 1. m.a.huster zegt:

  1 foto vd korfballers. Mijn moeder was fanatiek korfbalster tot zelfs na mijn geboorte, ze nam me mee naar de uitwedstrijden. Speelde regelmatig uitwedstrijden over heel Java. Ze zat in het Universiteitsteam ( Juridsche faculteit ? ) Op de foto herken ik haar niet. Misschien via toen universitaire kringen verdere info te krijgen ?

 2. JDH Krauth zegt:

  Beste M. Op de foto Europese mannen en een jongen herken ik mijn vader.
  Dat is de man rechts onderaan op de trap .
  Zijn naam is EMH Krauth sergeant Machinist .
  Met vriendelijke groeten
  JDH Krauth

 3. buitenzorg zegt:

  Beste heer Krauth:
  Heeft u enig idee waar en bij welke gelegenheid deze foto gemaakt zou kunnen zijn? Wat moet ik me voorstellen bij “sergeant machinist”? Een marinier? Zouden de andere mannen op de foto ook mariniers kunnen zijn?

  • Jan A. Somers zegt:

   M.I. zijn het geen mariniers of andersoortige militairen. Burgers van middelbare leettijd?

  • JDH Krauth zegt:

   Geachte M, helaas weet ik niet in welke periode en waar deze foto gemaakt zou kunnen zijn. Mijn idee is dat gezien de heren met de tropenhelmen op deze foto van net voor de oorlog is gemaakt. Na de oorlog hoefde je het niet in je hoofd te halen om op afgelegen plaatsen (het lijkt mij een bezoek aan een Plantage?) te vertonen.
   Tergelegenheid waarvan deze foto is gemaakt is mij eveneens onbekend.
   Het lijkt mij duidelijk dat een sergeant machinist een marineman is en geen marinier.
   De heren in korte broek lijken mij burgers en de anderen net als mijn vader marinemensen.
   Mijn vader was marineman en bij de mariniers heb je geen machinisten toch?
   Mocht ik mij sterk vergissen en stamt deze foto van na de oorlog dan moet het een
   in een periode voor 1950 zijn dat mijn vader van regeringswege is uitgezonden als leraar aan de HTS ter ondersteuning van de wederopbouw van Indonesie.
   Helaas weet ik hier niet meer aan toe te voegen en hoop u een beetje te hebben kunnen helpen.
   Met vriendelijke groeten
   JDH Krauth

 4. Aelle zegt:

  Foto #7
  Alidius Warmoldus Lambertus TJARDA van STARKENBORCH STACHOUWER trouwt op 16 nov. 1915 in Baltimore (USA) Christine Marburg met wie hij 2 dochters heeft.

 5. Wilbert zegt:

  Foto 7: Het lijkt me niet om GG Tjarda te kunnen gaan: zijn beide dochtes lijken niet op de getoonde dame en het gezicht van de GG wijkt af

 6. Harry de Wild zegt:

  Dit is de GG met zijn dochters

 7. H.A. Naberman zegt:

  Alhoewel ik het graag zou willen geloven (het is een charmante en unieke foto) denk ik toch niet dat het de GG is met zijn dochter.
  Het is volgens mij ondenkbaar dat de GG zich in zo’n kostuum in het openbaar zou vertonen! Zeker niet bij een min of meer officieel bezoek aan een instelling.
  Bedenk wel dat de GG waar hij zich ook in NOI bevond volgens het protocol gastheer is.
  Maar…als hij het wel is: prachtige foto!

 8. Ælle zegt:

  Wat een voorrecht was ’t vroeger om op je blote kakkies in Tjilengon naar school te mogen gaan, maar je moet wel een riem om en een witte bloes aan.

 9. gienusart zegt:

  Hoewel mijn reactie wel een jaar later komt dan de bovenstaande, kan ik wellicht toch iets toevoegen over Mr.E.E.G.Joakim, die kennelijk vetplanten als hobby had. In april 1929 nam Mr.Joakim afscheid als President van de Raad van Justitie te Surabaya, ter gelegenheid waarvan hij een groepsfoto van de hele Raad kreeg aangeboden. In die grote groep zijn de gezichten, en dus ook het zijne niet goed te herkennen. Hij had toen wel nog donker haar.
  Het moet dus meerdere jaren later zijn geweest, dat hij en zijn echtgenote geportretteerd werden door de bekende kunstenaar Roland Strasser (olieverf). Hij had toen grijs haar, dat ook al duidelijk wat verder teruggetrokken was. De bril, die hij op dit schilderij op heeft komt precies overeen met de bril van de “man met twee kleine kinderen”. Dat is een vrij kenmerkende bril, maar als dat toen mode was, zegt het nog niet zo veel. Ik heb begrepen, dat er familie na WO2 in Canada is terecht gekomen, maar helemaal zeker weet ik dit niet.
  Voor een foto van de schilderijen en van de groepsfoto zou ik kunnen zorgen, maar hier zie ik geen mogelijkheid tot het plaatsen van een bijlage.

 10. C.A.M. van Woerden, Mont 18370 Préveranges zegt:

  De middelste persoon op de foto ‘medewerkers laboratorium’ is C.L.L.H. van Woerden (mijn vader)
  en inzender van het tableau op de eerste foto.

 11. buitenzorg zegt:

  Bij het schrijven van dit stukje, heb ik, om de eigenaars van het album te traceren, contact gezocht – en gevonden – met de Van Woerdens. Dat heeft helaas niet tot de conclusie geleid dat het album aan hen toebehoort. Het blijft dus een mysterie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s