Foto zoekt familie: album 836

Het Tropenmuseum in Amsterdam wil de eigenaren van 335 foto-albums opsporen. Middels een website en een app zullen vanaf januari 2013 ongeveer 80 duizend foto´s onder de aandacht van het grote publiek worden gebracht. Vooruitlopend op de start van dit project legt de Java Post al vast enkele van deze albums voor aan zijn lezerspubliek. Vandaag is het de beurt aan album nr. 836.

Om meteen maar duidelijkheid te scheppen: we hebben van dit album geen naam, geen woonplaats en weten evenmin zeker welke afbeeldingen bij de eigenaars horen. Zoals bij zoveel andere albums wreekt ook hier zich dat degene die de foto´s maakte (meestal de man) zelf niet wordt afgebeeld. Door de foto´s onderling te vergelijken kunnen we hooguit gissen naar de samenstelling van de familie.

Welke personen komen we vaak tegen in het album?

Drie kinderen

Drie kinderen

Het meisje links op de foto, hier samen met een broertje en zusje (?)  zou de eigenaresse van het album kunnen zijn. Het album heeft meerdere afbeeldingen van haar.   

Meisje op grasveld

Meisje op grasveld

Op de volgende foto´s van een aantal jaren later zien we haar samen met andere jongeren tijdens een excursie:

Groep jongeren

Groep jongeren

Groep jongeren tijdens excursie

Groep jongeren tijdens excursie

Die vrolijke jongen met het fototoestel zou haar vriend (en latere man?) kunnen zijn. We zien hen beiden op de tennisbaan:

Op weg naar de tennisbaan

Op weg naar de tennisbaan

Op de tennisbaan

Op de tennisbaan

Kampeerfeest op de tennisbaan

Kampeerfeest op de tennisbaan

Verder bevat het album een aantal foto´s van feesten, van een meisjesklas…

Schoolklas meisjes

Schoolklas meisjes

en van twee reizen. Bij enkele foto´s van de eerste reis staat het volgende onderschrift: “Henk Westra en Kick, Streefkerk, Madras, voorjaar 1934”

Madras 1934: "Henk Westra en Kick"

Madras 1934: “Henk Westra en Kick”

De “Streefkerk” was een vrachtboot die in het voorjaar van 1934 één reis maakte van Nederlands-Indië naar Nederland. Uit de krantenberichten weten we dat onderweg, na Colombo, dysenterie uitbrak, hetgeen tot enkele doden leidde onder de officiersbemanning. Er waren slechts twee mannelijke passagiers aan boord en één vrouw, ingestapt in Calcutta, mw. Mooy-Donkel.

Van de tweede reis bevat het album enkele foto´s van een groep vrouwen aan boord van het schip, en foto´s van een tussenstop in november 1938, in Sabang. Een onderschrift luidt: “Henny van Kappen, Dini Mahne, mr. Joa en mr. Haroen”:

Sabang, november 1938

Sabang, november 1938

Het betreft hier de dames Hendrika van Kappen-Bonsink en Gerdina Mahne-Kuyl, en de heren Tjoa Sie Hwie en G. Haroen al Rasjid. Laatstgenoemde is waarschijnlijk de broer van Ida Loemongga Haroen, waarover de Java Post eerder berichtte.
Het gezelschap bevond zich aan boord van m.s. Dempo dat in oktober/november 1938 een reis maakte van Rotterdam naar Nederlands-Indië.
Uit het onderschrift zouden we kunnen opmaken dat de derde vrouw op de foto mogelijk de eigenaresse van het album zou zijn, omdat zij haar eigen naam niet noemt. Deze vrouw lijkt echter een andere te zijn dan het meisje dat we hierboven veelvuldig aantroffen.

Het album besluit met enkele foto´s van – waarschijnlijk – een Koninginnedagviering 31 augustus 1940, ergens op Java:

Koninginnedag 1940 (1)

Koninginnedag 1940 (1)

Koninginnedag 1940 (2)

Koninginnedag 1940 (2)

Koninginnedag 1940 (3)

Koninginnedag 1940 (3)

Hier stopt het album. We mogen er van uit gaan dat de belangrijkste foto´s alle gemaakt zijn in de periode 1930-1940. We weten niet wie de eigenaars van het album zijn geweest, noch of zij kinderen hebben gehad.
Met deze gegevens zullen we het moeten doen.

Alle informatie is welkom! Mochten u personen, locaties, e.d. bekend voorkomen, laat het ons weten. Doe ook navraag bij uw familieleden.
Ook dít album wacht op een nieuwe eigenaar!

x

Dit bericht werd geplaatst in 1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Foto zoekt familie: album 836

 1. m.a.huster zegt:

  Is voornoemde Kick niet Kick (van) Stockhuizen9radioprsentator) ook al overleden ?

 2. Ronny Geenen zegt:

  Gaat het alleen om albums uit het oude Indie of ook uit de oorlogsjaren in Europa en daarvoor?
  De eerste foto van (blanke) meisje en twee kinderen kunnen namelijk zomaar ergens in Nederland zijn genomen.

  • buitenzorg zegt:

   In principe gaat het alleen om foto´s uit Indië. De albums bevatten echter ook kiekjes van Europa. Niet alleen werden soms foto´s opgestuurd door familieleden uit Nederland en werden deze tussen de andere foto´s ingeplakt, de Indië-gasten reisden ook zelf naar Europa en maakten daar foto´s.
   Ik kreeg van het Tropenmuseum een aantal volledige albums en maakte een keus uit de foto´s. Zo liet ik bij dit album een aantal duidelijk Nederlandse/Europese foto´s buiten het verhaal. De foto´s die in de Java Post staan zijn volgens mij alle afkomstig uit Indië.

 3. E.G.van den Muijzenberg-Mahne zegt:

  Ik ben de dochter van Gerdina Mahne-Kuyl. Misschien staan er nog meer foto’s van haar en mijn vader Jan (johan) Mahne in dit album?

 4. Swanhouw Lie zegt:

  Tjoa Sie Hwie was getrouwd met mijn nicht Mary Njoo

  • Cherry Saleh Montung (dochter) zegt:

   Na de scheiding is mijn vader hertrouwd met Francisca S. Montung. Uit dit huwlijk 3 KI DEREN: Tjoa Swie Lan (Cherry), Tjoa Liang Siem (Roy) en Tjoa Liang Ik (Frank)

 5. Hendrika van Kappen-Bonsink moet waarschijnlijk van Koppen-Bonsink zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s