Feestdagen voor het volk

Vuurwerk Jakarta

Vuurwerk Jakarta

Een nieuw jaar is aangevangen, zoals altijd met nieuwe hoop en goede voornemens. Op 8 januari 1935 schreef De Indische Courant: “Het Nieuwjaars-feest der Inheemsen is ook dit jaar weer, zoals gewoonlijk, op normale wijze verlopen. In de laatste dagen was het bijzonder druk op alle passers, waar allerlei speciale koeksoorten, kleren en ingrediënten ter verhoging van de feestvreugde veel aftrek vonden. Ook de bedehuizen en in het bijzonder de grote moskee op Ngampel werden druk bezocht. In den nacht van Zondag op Maandag is er vrij veel vuurwerk afgestoken, doch gelukkig kwamen er geen ongelukken voor. Meer dan anders is er zeker niet gepaft: daar zijn de tijden niet naar. Bovendien temperde de flinke regenbui, die boven een deel van Soerabaja viel, de schietlust.”
Het was wat verwarrend, dat jaar. Het Europese Nieuwjaar was nog maar net voorbij of het einde der vastenmaand, door de Europeanen doorgaans aangeduid als Inlands Nieuwjaar, werd al weer gevierd. Enkele weken later volgde ook nog het Chinese Nieuwjaar, en zo had iedere bevolkingsgroep het recht op het afschieten van vuurwerk.   

Een overzicht van de officiële feestdagen van 1941 treffen we in het Soerabaijasch Handelsblad. In dat jaar werden door de Nederlands-Indische Bankiersvereeniging en de Handelsverenigingen de volgende dagen tot officiële sluitingsdagen verklaard:

Woensdag 1 Januari — Nieuwjaarsdag
Maandag 27 Januari — Chineesch Nieuwjaar
Vrijdag 31 Januari — Verjaardag van H.K.H. Prinses Beatrix
Zaterdag 5 April — Tjing-bing
Vrijdag 11 April — Goede Vrijdag
Zaterdag 12 April — Stille Zaterdag
Maandag 14 April — Tweede Paaschdag
Woensdag 30 April — Verjaardag van H.KLH. Prinses Juliana
Donderdag 22 Mei — Hemelvaartsdag
Maandag 2 Juni — Tweede Pinksterdag
Maandag 30 Juni — Verjaardag van Z.K.H. Prins Bernhard
Maandag 1 September — Verjaardag van H. M. Kon. Wilhelmina
Woensdag 22 October  — Idoel Fitri (Lebaran)
Donderdag 23 October  —- Idoel Fitri (Lebaran)
Donderdag 25 December — Eerste Kerstdag
Vrijdag 26 December — Tweede Kerstdag.

Een nogal “blanke” kalender mogen we concluderen. De banken en handelsverenigingen sloten maar liefst vier dagen per jaar hun deuren voor een verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis. De Chinezen kregen twee dagen toegekend: nieuwjaar en Tjing Bing, de dag der voorouderverering. De inlandse bevolking werd eveneens twee dagen gegund, bij de afsluiting van de vastenmaand. Dit feest – tegenwoordig in Nederland het “Suikerfeest” geheten – had natuurlijk de bedoeling om weer aan te laten sterken.

Keren we terug naar het jaar 2013, dan hopen we dat de Java Post dit jaar geen enkele sluitingsdag kent. Als de redactie al even de benen strekt, dan hebben de lezers altijd zelf nog de gelegenheid hun bijdragen te leveren. Méér verhalen, méér kennis: onze wens voor een Europees, Indonesisch of welk nieuw jaar dan ook.

Selamat Tahun Baru!

x

Dit bericht werd geplaatst in 1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Feestdagen voor het volk

 1. HenkAnthonijsz (1926) zegt:

  Selamat Tahun Baru dan Kesehatan 2013!

 2. Walter zegt:

  Goed werk en veel success toegewenst

 3. Ed Vos zegt:

  Fout, fout, fout!!! Ben ik nou Buitenzorg, onze grote baas, vergeten!

  Maar Pakdé (Jan Somers), mij werd verteld dat slechts honden bazen hebben 😉

  Nogmaals: Selamat tahun baru 2013, banyak rezeki & kesehatan. Semoga di tahun yang baru kesuksesan senantiasa bersama kita.

 4. R. Lemke zegt:

  Aan iedereen die de Java Post leest; een gelukkig en voorspoedig 2013!!

 5. Robert Fermin zegt:

  Aan al de medewerkers en pseudo journalisten dan ook weer “Selamat Tahun Baru” toegewenst. Grappig te denken aan al de feestdagen voor iedere bevolkingsgroep, maar Duitsland heeft nog veel meer religeuze en andere feestdagen dan waar maar ook. Dit van je sobat ver weg in het land en staat dat worstelt met groot en klein geld te sparen, ha, ha,tollol, die wereld economie. Kom maar eens logeren bij ons in kampong kampret.

 6. Soedibyo zegt:

  Aan iedereen die van de Java Post genieten en gefrustreerd, ihb Tuan Buitenzorg (Pak Bogor?) de kepala pembina van “Java Post”, “Selamat Tahun Baru” moge het jaar 2013 gezondheid, success, beter begrip en tolerantie brengen.
  Van een stille genieter en pembaca setia.

 7. Vera Hager zegt:

  Een gezegend Nieuw Jaar toegewenst met goede gezondheid aan iedereen die op de “Java Post” werkt en iedereen die het leest .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s