Zeepost 2012/14

Vragen en oproepen van lezers

Mijn zusjes in Menado

Zusjes in Menado

Zusjes in Menado

Na het overlijden van een familielid vond ik een fotootje van twee mooie donkere meisjes. Eentje lijkt erg veel op mijn oma, de moeder van mijn vader. Een oom liet me later weten dat het een foto is van twee halfzusjes van mij, in Menado.Ik keek daar erg van op omdat mijn vader nooit over Indië heeft gesproken.

Mijn Vader Gijsbert van Ewijk (geboren in Lienden, 1927) is in 1989 overleden. Mijn moeder, overleden in 1974, heeft hier waarschijnlijk ook niets van geweten. Zij hadden nog geen relatie toen mijn vader in 1947 naar Indië ging, hij was toen nog een broekie van nog geen 20 jaar en vrijgezel.

Op 13 nov. 1947 vertrok hij met m.s. “De Groote Beer” naar Indië alwaar hij met de 5-2 RI  op 11 december arriveerde in Menado. Daar is hij gebleven tot 31 mei 1949, toen zijn regiment werd overgeplaatst naar Java. Later bracht hij weer enige tijd door op Sumatra. Op 18 april 1950 vertrok dit legeronderdeel met de “Zuiderkruis” naar Nederland. De reis van mijn vader is dezelfde als die van Nico Messing, beschreven in het boek “Toen had je de politionele acties” van Marcel Messing.  

Ik heb sindsdien verschillende maten van mijn vader gesproken. Zij vertelden mij dat hij in Menado een vriendin had, en dat hij regelmatig het kamp (Teling) verliet om haar te bezoeken. Van kinderen wisten zij niets (?). Wel wisten zij dat hij bij het vertrek naar Java geen afscheid van zijn vriendin mocht nemen.

Gijsbert van Ewijk (1927-1989)

Gijsbert van Ewijk (1927-1989)

Mijn verhaal is ook te lezen op de site www.oorlogsliefdekind.nl onder de titel “Een goed bewaard familie geheim”. Verder is “Adres Onbekend” bij mij thuis geweest voor een interview, en heb ik twee maal een verzoek gedaan bij Spoorloos. Dit laatste werd afgewezen. Mijn verhaal heb ik ook verteld bij Omroep Gelderland en is uitgezonden via de radio. Dit alles tot nu toe helaas zonder geen resultaat. Wanneer je alleen maar een fotootje hebt en geen namen dan zal het ook niet meevallen.
Het mooie van dit verhaal is wel dat ik nu heel veel geleerd heb over Indië en Indonesië, en over het hoe en waarom van onze aanwezigheid daar. Maar ook over de warmte van van de Indische en Indonesische mensen en van de jongens die jaren van huis waren, en natuurlijk ook over degenen die daar omgekomen zijn.

Ik kan niet uitleggen hoe graag ik die vrouwen zou willen ontmoeten. En hoe graag ik dan nog een keer op het strand van Manado zou willen staan om van ons drieën een foto te laten laten maken met dezelfde achtergrond als die van de foto´s van mijn vader.

Alle hulp is welkom.

Met vriendelijke groeten,

Jan van Ewijk uit Ingen
jan_hetty@hetnet.nl

Dit bericht werd geplaatst in Zeepost en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Zeepost 2012/14

 1. Beste Jan van Ewijk, ik voel ook altijd een leegte als er geen verbinding is kunnen komen via een foto. In ieder geval heb je een foto als een laatse verbindinding van een ver verleden. Mijn hoop was ook altijd nog wat vertrouwde plekjes terug te zien, maar wegens het geldgebrek en nu vorderende leeftijd zal dit wel een droom blijven. Het beste met je speurtocht en nog een pretttig Kerstfeest van Rob Fermin.

  • Sorry voor mijn late reactie, problemen met mails en andere berichten die op een of andere manier verloren zijn gegaan. Dit weer terug gevonden, vandaar dat ik zo laat reageer. Dank u voor de mooie woorden, het is mij gebleken hoe liefdevol mensen meeleven en advies geven. Mijn broer en ik gaan in mei 2015 naar Me(a(nado, dus wat zou het fijn als ………………… Hartelijke groeten Jan van Ewijk uit Ingen.

 2. Beste Jan,
  Ik voel met je mee. Ik kan alleen maar minachting hebben voor een legerleiding of regering die, zeer waarschijnlijk in je vaders geval, mensen op zo’n laffe manier beveelt hun vriendin of Njai in het ongewisse te laten over het lot van de vader van haar kinderen. Alles voor de koningin en het vaderland. De regeringen en bevelhebbers van die tijd hebben zich, naar mijn mening vaak schandelijk gedragen. De gewone man/soldaat en de generaties daarna zit(ten) met de gebakken peren van zijn/hun geweten en verdriet.

 3. Surya Atmadja zegt:

  Jan , misschien kan je hulp vragen via een oproep te plaatsen in een Menadonese krant.
  Stuur een email naar de redactie .
  Dan heb je een groot bereik.
  http://www.manadopost.co.id/

 4. J Michiel Alma zegt:

  Beste jan ,

  De tip van Surya lijkt mij een goede . Zie in de NRC ( za. 22/12 of ma. 24/12 ) dat oojk Het Leger des heils in deze hulp tracht te verlenen ,. ik wist dat niet . ik weet dus ook niet of ze met dit werk over de grens gaan . Succes , ik kan mij de frustatie indenken , sterkte , zeker in dze dagen ,

  Michiel Alma

 5. laniratulangi zegt:

  Reblogged this on Laniratulangi's Blog and commented:
  Het kan zijn dat er onder de lezers en lezeressen van mijn blog vrienden van me zijn waarvan hun ouders dit tweetal luke meisjes (Menadonesche meisjes, nu omas mischien, kent.
  Barangkali ada teman2 saya, yang suka membaca blogku, yang mungkin mengenal kedua gadis Manado, yang pasti sekarang seperti saya sudah oma2. Ada saudara nya yang ingin berkenalan yang sekarang sudah berdomisili di USA…. Silahkan membantu….

 6. fred.h.roos zegt:

  Beste Bert
  Ik wil je wijzen op een erg mooi boek dat ik bij de Slegte via Internet heb gekocht voor 30€.
  Het betreffen 460 briefkaarten en beschrijvingen over Batavia uit de oude tijd.
  Hg

  Fred Roos

 7. Ed Vos zegt:

  “De reis van mijn vader is dezelfde als die van Nico Messing, beschreven in het boek “Toen had je de politionele acties” van Marcel Messing. ”

  1. Uitgerekend dat boek van Marcel Messing heb ik vorige maand nog gekocht bij Selexyz, voor nog geen 8 euro. In verband met de voorgenomen fusie met de Slegte bieden ze tegenwoordig voor een zachte prijs zeer interessante boeken aan.

  Marcel Messing kende ik vroeger als schrijver van spirituele boeken
  http://www.marcelmessing.nl/content.asp?

  2. Wat dat boek over Batavia betreft heb ik deze reeds genoemd in:

  https://javapost.nl/2012/11/26/batavia-in-beeld/

  http://www.vanstockum.nl/boeken/indie-en-indonesie/duplicate_6868_fotoboeken/nl/groeten-uit-jakarta-merrillees-scott-9789059474376/

 8. Ik vraag me af of er nog een Luis Banning in leven is, zowat mijn leeftijd van 76 jaar en een speelkameraad in Hotel Schutteraef in Jakarta in 1946-47, een doorgangshuis waar mensen op verscheping naar Holland moesten wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s