Zeepost 2012/10

Vragen en oproepen van lezers

Tbc-besmetting a/b van de Kota Inten, 1950

Antonius Mulder (geboren Arnhem) maakte in de periode 1948-1950 deel uit van de Mariniersbrigade (C Batterij) op Oost-Java. Als chauffeur heeft hij veel in Surabaya rondgereden. Hij deed er voor zijn collega´s boodschappen op de markt.

M.S. Kota Inten

Tijdens de thuisvaart, in juli 1950 met de Kota Inten, werden in Djakarta nog mannen van de Landmacht opgepikt. Het schip was overvol, in totaal zo´n 1800 man. Men sliep op het dek omdat het te vol was. Er brak een pokkenepidemie uit en het schip moest in quarantaine. Na aankomst in Rotterdam was Mulder al snel flink ziek. Eerst angina, later tbc. Hij is door een verkeerde longpunctie nooit meer hersteld.

Uiteindelijk is het een verzekeringskwestie geworden. Om deze reden zijn we nog steeds op zoek naar lotgenoten/getuigen die ook soortgelijke verhalen kennen.
Wie, o wie?

Gea Regterschot
gejah.regterschot@hotmail.com

Dit bericht werd geplaatst in Zeepost en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zeepost 2012/10

 1. gea zegt:

  rectificatie op bovenstaand bericht omdat inmiddels een en ander duidelijker geworden is. Ton mulder is in 1947 met de Kota Inten naar surabaya gegaan, vandaar naar de plaats waar alles onder water gezet was. Eerst batterij A, snel daarna batterij C, en toen staf in surabaya. Hij ging vaak bij een boer melk halen, en naar wij nu vermoeden heeft hij daar al tbc opgelopen. De laatste maanden in surabaya was hij nl al niet meer in staat om te voetballen. Hij was moe, lusteloos en benauwd. Ook begon hij te hoesten. In mei 1949 zijn ze met de Kota Inten terug gegaan naar Nederland. Op deze reis is inderdaad de pokken uitgebroken. De reis heeft daarom 6 weken geduurd. In nederland aangekomen zijn ze naar amersfoort vervoerd om de kleding die ze droegen te laten ontsmetten. Dat was het einde van defensie.

  • J.D. de Vroede zegt:

   Welke onderdelen zaten er nog meer aan boord dan de Mariniers en OVW 7 AAT?
   Is bekend bij welk onderdeel de Pokken epidemi is begonnen en of die personenen waren ingeënt? er is er een in Aden begraven (denk aan zorgplicht Defensie)

   • Mollinger dc zegt:

    Sergeant de Vroede,
    Ik lees dat u bent geboren op 17 maart 1926 en hoop dat u dit bericht nog bereikt. F.Mollinger is mijn vader. Hij overleed op 7 maart. Op 7 maart werd zijn kleinzoon geboren Ernst Mollinger, Apache vlieger, die op 17 maart 2015 in Mali verongelukte. Probeer op deze manier u te bereken weet niet hoe anders. Het ga u goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s