Zeepost 2012/9

Vragen en oproepen van lezers

Maison Bogerijen, Jalan Braga, Bandung

Bogerijen, Jalan Braga, Bandoeng

Ik ben doende een verhaal te schrijven over m’n vader die voor verschillende missies naar Ned-Indië is uitgezonden. Ik ben op zoek naar kennissen en sobats uit zijn Bandung periode ’51-’53. Voor zijn laatste missie, de NMM, is hij medio ’51 uitgezonden naar Java, Djakarta en Bandung, waar hij langere tijd heeft verbleven.

Het betreft s.m.i. Wim van der Heijden.

NMM-Sobats: over de NMM is niet zoveel gepubliceerd, laat staan op internet te vinden. De deelnemende militairen werden als adviseur uitgezonden n.a.v. gemaakte afspraken bij de soevereiniteitsoverdracht. Op de passagierslijst van de MS-Oranje staan zij daarom ook gewoon als burger, zodat hierop geen sobats te achterhalen zijn. Wie kent er deelnemers aan de NMM, die in de periode ’51-’53 in Bandung e.o. actief zijn geweest?   

Maison Bogerijen – Ton Knuivers: een tweede aanknopingspunt betreft Ton Knuivers. Hij zou in die periode eigenaar of bedrijfsleider zijn geweest bij Maison Bogerijen, Jalan Braga 58 in Bandung. Ton is bevriend geweest met mijn vader. Tot op heden heb ik echter nog geen nazaten van Ton kunnen vinden in NL of Indonesië.

Wie heeft Ton Knuivers van Maison Bogerijen gekend?

Mocht iemand een goede tip hebben over hoe in contact te komen met NMM-sobats, personeel van Maison Bogerijen uit die periode of nazaten hiervan, dan hoor ik dat graag.

Jan van Aken

x

Maison Bogerijen, 1923

Maison Bogerijen, Bandoeng

Dit bericht werd geplaatst in Zeepost en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Zeepost 2012/9

 1. Wanneer ik de foto zie van Maison Bogerijen in Bandung, dan zie ik weer voor me de vrijwel altijd goedgeklede gasten die op het terras onder de parasols zaten en zich tegoed deden aan de heerlijkheden: patiserieën, glacé s en Hollandse c.q.Europese lekkernijen: het was niet bepaald goedkoop (toen al niet in het begin van de 50er jaren.) en voor een schooljongen als ik zo goed als onbereikbaar om er alleen heen te gaan. (het was alleen voor grote mensen zei men) Mijn moeder had er weleens afspraken met andere familieleden en vriendinnen tijdens het theeuurtje tegen het eind van de middag. -Gelukkig voor mij en voor alle andere kinderen kwam er een concurrent (en bovendien veel goedkoper!) precies op de hoek aan dezelfde kant van Braga, die ook ijsjes en sorbetjes verkocht: met de naam:
  Baltic. Op een foto gemaakt vanaf het Denis gebouw richting Braga zie je dit ijssalon al van ver met een heel groot bilboard waarop dit etablissement zich afficheerd met als voorstelling pinguins op ijsschotjes. Zoiets vergeet je toch nooit?

 2. buitenzorg zegt:

  De indiener van dit bericht, Jan van Aken, heeft inmiddels dank zij deze oproep contact gekregen met Ton Knuivers. De desbetreffende reacties van lezers van de Java Post zijn verwijderd.

 3. Jan van Aken zegt:

  Bij deze wil ik Ellen en Maria Kaper hartelijk bedanken voor hun reacties. Ik heb jullie adres niet, dus moet ik het via deze weg doen. Dankzij jullie reacties heb ik Ton gevonden. Hardstikke tof. Bedankt dames.

 4. Henk v.d. Brink zegt:

  Hallo Jan,
  Leuk je oproep te zien aangaande Maison Bogerijen op de Braga.
  De naam Ton Knuivers doet me in de verte een belletje rinkelen en wel om het feit dat mijn vader 11 jaar bij Bogerijen gewerkt heeft.
  Ik weet dat ik als klein kind daar eens ben heen gegaan met familie om mijn vader op zijn werk te bezoeken. Mijn vader heet Henk van Den Brink en was daar chef kok/patisserie. M’n vader is per boot naar Holland gegaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s