Motief voor een zelfverbranding

Albert Ekelmans

Een week geleden, op 4 mei 2012, liep om 14.15 uur een Nederlandse man van 69 jaar oud over de straat die hem scheidde van de Nederlandse ambassade in Jakarta. Hij droeg een tasje met daarin, naar later bleek, enkele plastic flessen met benzine, een mobiele telefoon, een verlopen paspoort en een paraplu. Niemand schijnt het goed te hebben gezien, maar enkele ogenblikken later had hij de flessen over zijn kleding leeggegoten en zich zelf met een aansteker in brand gestoken. Na een paar  passen viel hij brandend neer aan de rand van de weg. Toegesnelde bewakers van de ambassade konden het vuur doven, maar de man bleek op dat moment al zware brandwonden te hebben opgelopen. Voor zover bekend ligt hij nu – nog buiten bewustzijn – in het Pertamina ziekenhuis in Kebayoran.

De lokale politie meldde aan de media dat het ging om een zekere “Albert Johannis Cornelis”. Uit de in de Indonesische media geplaatste foto van het gehavende paspoort weten we echter dat het gaat om de heer Albert J.C. Ekelmans. Een dag later meldde de Nederlandse NOS ons dat het een wanhoopsdaad was geweest. Omdat Ekelmans geen vast adres had in Indonesië, weigerde de Sociale Verzekeringsbank zijn AOW en pensioen uit te betalen. Naar het schijnt had het slachtoffer de afgelopen maanden wanhopige brieven gestuurd aan de pers, aan premier Rutte, aan minister Rosenthal, kamervoorzitter Verbeet en de Nationale Ombudsman, en daarin om hulp gesmeekt. Hij zou samen met zijn vrouw en kinderen op straat wonen, en gedreigd hebben zelfmoord te plegen. De ambassade werd in al deze brieven als schuldige aangewezen.  

De NOS meldde verder dat de ambassade geen commentaar op de zaak wenste te geven en naar Buitenlandse Zaken in Den Haag had verwezen. En iemand die met de zaak bekend was, zou gezegd hebben dat de SVB en de ambassade alles geprobeerd hebben om de zaak toch te regelen maar dat de man weigerde een adres op te geven en ook niet naar de ambassade wilde komen om over een oplossing te praten.

Tot zover het laatste bekend gemaakte nieuws over deze tragische gebeurtenis. De berichtgeving in de landelijke media was, voorzichtig uitgedrukt, nogal onvolkomen. Vele vragen blijven immers onbeantwoord. Als het enige motief voor Ekelmans zou zijn dat hij geen geld meer kreeg van de SVB, dan zou hij toch zelf als eerste een oplossing hebben gezocht voor het adres-probleem? En waarom had hij eigenlijk geen vast adres? Wat schreef hij hierover aan de pers en aan al die officiele instanties? En waarom reageerden deze niet? Had deze daad niet kunnen worden voorkomen?

Bang voor Bali

De antwoorden zijn niet zo moeilijk te achterhalen, zij het dat de materie nogal complex lijkt te zijn.
Ekelmans woonde al ongeveer twintig jaar in Indonesie. Als manager was hij betrokken bij allerlei landbouwprojecten waaronder een door de Nederlandse overheid gesubsidieerde kassenproject op Bali, en onderhield daarvoor contacten met lokale overheden en bouwbedrijven uit het Westland. Hij was gehuwd met een Indonesische vrouw en had samen met haar een kind.
Ongeveer tien jaar geleden moet de neergang in zijn leven zijn begonnen. Volgens Ekelmans werd hij het slachtoffer van allerlei frauduleuze handelingen op Bali, waarbij ook enkele Nederlanders waren betrokken. De lokale Balinese ondernemer die het project van Ekelmans naar zich toetrok, een zekere X., schrok niet terug voor gebruikmaking van geweld en beraamde meerdere aanslagen zowel op Ekelmans als op andere betrokkenen. Ekelmans zou te veel hebben geweten, niet alleen van de fraude, maar ook van allerlei door X. verrichte sektarische rituelen. De Nederlandse consulaire vertegenwoordiger in Den Pasar zou ook van dit alles weet hebben gehad.

Ekelmans wist aan de aanslagen te ontkomen, maar verloor zijn vrouw en zoontje. Hij weet niet of zij nog in leven zijn of zijn vermoord. Op de vlucht voor het geweld op Bali verhuisde Ekelmans enkele jaren geleden naar Jakarta. Al snel bleek echter dat dit niet tot verlichting leidde. De relaties tussen de Balinese ondernemer, de politie in Jakarta en de consulaire vertegenwoordiger zijn dusdanig nauw dat Ekelmans overal op tegenstand stuitte. Bang geworden dat hemzelf, zijn nieuwe partner, de voormalige tolk van het kassenproject, en haar kinderen iets overkomt, verhuisde hij sindsdien steeds iedere maand om uit handen van de Balinese huurmoordenaars te blijven. En dat nu, alles volgens Ekelmans zelf, verklaart waarom hij aan de ambassade geen vaste verblijfplaats kon opgeven. En dat maakte op zijn beurt weer dat de ambassade als intermediair aan de SVB heeft meegedeeld dat deze meneer niet voldeed aan de betalingsvereisten.

Vraag aan de minister

Als de NOS ons nu meldt dat Ekelmans vele wanhopige brieven heeft gestuurd aan de pers en aan officiele instanties, betekent dat dat de ontvangers daarvan zich de afgelopen dagen ongemakkelijk moeten hebben gevoeld. Hadden zij de zaak niet moeten aankaarten? Was het probleem niet op een andere manier oplosbaar  geweest? Toegegeven, Ekelmans kreeg last van achtervolgingswaan en zag mogelijk meer gevaar dan waarvan daadwerkelijk sprake is geweest. In zijn uitleg lijken werkelijkheid en fictie soms wel heel dicht bij elkaar te liggen. Maar zelfs als slechts de helft van zijn verhaal op waarheid berust, dan nog is dat voldoende om begrip te hebben voor zijn situatie, en had gezocht moeten worden naar een creatieve oplossing van het probleem.

De politie in Jakarta heeft aangegeven onderzoek te zullen doen naar de zaak, maar zal waarschijnlijk – na het aanhoren van het AOW-motief – het hierbij laten. De NOS heeft navraag gedaan bij de ambassade, maar werd verwezen naar Buitenlandse Zaken. Ook de NOS lijkt het hierbij te laten. Omdat echter nog lang niet alle vragen zijn beantwoord nemen we daarom maar het stokje van hen over, en vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: ”Meneer Rosenthal, wat is úw mening over deze zaak?”

x

Dit bericht werd geplaatst in 5. Indonesia en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

36 reacties op Motief voor een zelfverbranding

 1. herberttjoeng zegt:

  rosenthal geeft vaker niet thuis bij netelige problemen, een zwakke minister was hij altijd al ……., nu gelukkig demissionair…………..

  • aggie2 zegt:

   Inderdaad dhr Rosenthal is vaak te laat met nodige maatregelen nemen, het vermoorden van een nederlands (ïraanse) burger, daar was hij ook veels te laat mee om dit te voorkomen, die moet NIET meer in de regering komen. ZWAK en ZIELIG.

 2. A nony mouse zegt:

  Zuiver juridisch is een demissionair kabinet volledig bevoegd: het kan wetsvoorstellen indienen, besluiten nemen, Nederland in het buitenland vertegenwoordigen. Wel is er een algemeen idee dat zo’n kabinet zich moet beperken tot spoedeisende zaken en onderwerpen die politiek niet controversieel zijn. Controversiële onderwerpen, zo is het idee, moet het kabinet maar overlaten aan een volgend kabinet dat weer het vertrouwen heeft van de Tweede Kamer. Je moet niet over je graf heen willen regeren.

  • Jan A. Somers zegt:

   Zo’n onderwerp valt niet vanzelf onder controversiële zaken. Dit zijn lopende zaken (dingen die gewoon dagelijks opkomen) die een demissionair kabinet moet afhandelen, als zij daartoe mogelijkheden heeft. De Kamer kan dan zonodig beslissen of zoiets controversieel is of niet. Wij als gewone burgers hebben te weinig zicht op de zaak om daar iets zinnigs over te zeggen. Zelfs anoniem doe ik dat dan ook niet.

 3. A nony mouse zegt:

  Onderstaande brief die getuigt van moed en genoeg zegt over Rosenthal, werd amper 8 maanden geleden geschreven en verzonden door ene J. Willebrands.
  De stilte van vandaag, donderdag 10 mei 2012, rondom Albert J.C. Ekelmans, die in het RS Pusat Pertamina, aan de Jl Kyai Maja 43, Kebayoran Baru, te Jakarta Selatan in Indonesië voor pampus ligt, is evenzo oorverdovend. De Nederlandse media is stil en de geachte heer Rosenthal is op zijn veilige post gebleven. Hebben wij nog enige reden om nog trots op onze rood, wit en blauwe vlag (oranje boven) te zijn?

  Geachte heer Rosenthal,
  Enige tijd geleden heeft zich een situatie voorgedaan, betreft een Iraanse vrouw met de Nederlandse nationaliteit, welke in haar land ter dood is veroordeeld. Naar mijn herinnering werd deze vrouw betrapt, door in het bezit te zijn van verdovende middelen.
  Deze vrouw was een jonge moeder van een gezin.
  Ik heb begrepen dat deze vrouw is terecht gesteld, mede omdat u in gebreke bent gebleven en zich niet over deze vrouw heeft ontfermd.
  De media is stil en u bent op uw post gebleven.
  Stelt u zich eens voor dat deze vrouw een hooggplaatst per soon was of iemand van koninklijke bloede, hoe zou deze situatie dan zijn geweest?
  Wanneer mijn beredenering niet juist is, bied ik u bij voorbaat mijn verontschuldiging aan, wanneer deze veronderstelling wel juist is dan ben ik reuze benieuwd hoe het mogelijk is dat deze gebeurtenis zo onbelangrijk is terwijl het eerst uitgemeten in de krant is behandeld.
  Met vriendelijke groet,
  J. Willebrands
  20 september 2011 , door J. Willebrands

 4. Richard Lauw zegt:

  Wat die Ekelmans betreft: Zónder vaste woon- of verblijf-plaats heb je géén recht op AOW.
  Je woon-situatie is immers niet te controleren. On-gehuwd?, Gehuwd? Samen-wonend?
  Kinderen enz. Verders heeft die man steeds ’n andere verblijfplaats. Immers hij is op de
  vlucht voor Balinese huur-moordenaars.
  Hoe zal het met zijn verblijfs-vergunniung aflopen? Die moet op enig moment toch weer
  verlengd worden?

 5. Ari zegt:

  @ Richard

  Die vergunning hoeft in dit geval niet meer verlengd te worden.

 6. De Nederlandse ambassade had de man financiëel een voorschot kunnen geven, want een oplossing van het probleem was er beslist gekomen. Had men bij zijn vorige bezoeken niet opgemerkt dat hij in de war was?

 7. jpfpetbar zegt:

  Het is goed dat Bert aandacht besteed aan deze tragedie.
  Ik moet helaas bevestigen dat de Nederlandse ambassade in Jakarta absoluut geen hulp biedt aan Nederlanders die daar in de problemen zijn geraakt.
  De lezers zijn dus gewaarschuwd. Neem een credit card als reserve mee.
  Begin 2010 kon ik, op vacantie in Indonesie, plotseling niet meer pinnen wegens onverwachte omstandigheden.Mijn e.dentifier van de abn-amro bank was door een omvallend glas water overleden, dus ik kon ook niet zien wat er aan de hand was.
  Naar Jakarta, naar de ambassade gegaan en om een lening gevraagd. De Indonesische dame die mij te woord stond haalde er een Belanda bij, die zonder veel omhaal zei: mijnheer wij kunnen niets voor u doen. Daar kon ik het mee doen! Wel goed om altijd veel belasting te betalen, maar helpen met een lening, nee hoor.
  Gelukkig hebben mijn Molukse kennissen mij uit de brand geholpen.
  P.s, Ik lees net dat de heer Ekelmans overleden is. Maar Rosenthal zal er niet wakker van liggen.

 8. Hans-Jürgens Redczus zegt:

  Beste mensen,
  laten we het alleen bij zogenaamd welgemeende woorden of pakken we degene aan, aan wie bloedschuld,oftewel dood door schuld,kleeft.

  Wie doet mee in een rechtszaak tegen de verantwoordelijken?

  • Ari zegt:

   oopppsss mijn reply bij onjuiste comment. moet natuurlijk als antwoord op Hans

   • Hans-Jürgens Redczus zegt:

    Ben al begonnen om de eerste stappen te zetten. Zal in ieder geval een aantal witteboordencriminele relevante bestuurders laten dagvaarden,zodat ze zich niet achter hun juristen kunnen verschuilen.

    Wie mij persoonlijk een mail hierover wil sturen,het kan via http://www.witteboordengevangenis.nl

 9. Herman Keppy zegt:

  Los van het trieste feit dat meneer Ekelmans is overleden en de onzekerheid over wie hiervoor eventueel medeverantwoordelijk is, ik heb slechts goede ervaringen met de Nederlandse ambassade in Jakarta, zowel in voor- als tegenspoed.

 10. A nony mouse zegt:

  JAKARTA – De 69-jarige Nederlander die zich vrijdag bij de Nederlandse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta in brand stak, is MAANDAG aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken DONDERDAG gemeld.

  Hij heeft ‘pour la forme’ net even een telefoontje gepleegd.

 11. Pieter Buitenkamper zegt:

  Dus hij had geen vaste woon- of verblijfplaats. Maar hoe wordt zijn pensioen van de SVB naar Indonesie verstuurd? Zeer zeker wordt de geldwissel of Lombardbrief met de postduif naar Jakarta gebracht en daar vandaan met de postkoets naar de Burubodoer. Natuurlijk komt zoiets niet aan.

  Weet de SVB dan niet dat er ook zoiets als banken bestaan in Indonesie, dat land is toch niet zo achterlijk, of gewoon met Wester Union Moneytransfer geld overmaken, de halve alfabete wereldbevolking gebruikt dat.

  Want zeg nou zelf wat kan je met zo’n adres dan controleren. Dan moet je toch echt zelf er langs gaan. Ik zie zo’n delegatie van uit het raamkijkende semi-ambtenaren al naar indonesie gaan om die Meneer te controleren, hij is en bestaat. Nu gaan ze controleren dat hij dood is. Dat controleargument is toch de grootste flauwekul om alleen maar hun verantwoordelijkheid naar een ander raamkijkende ambtenaar te schuiven. Ik vind het maar Asociaal Toch vervelend dat die man is dood gegaan. Heeft zo’n ambtenaar nog schuldgevoelens of heeft hij helemaal geen gevoel ?.Het ergste vind ik dat een Indo hoofd van die SVB is.

  • buitenzorg zegt:

   Kunnen we niet gewoon aannemen dat Ekelmans een bankrekening in Nederland had, waarop hij zijn AOW en pensioen gestort wilde zien? In Jakarta kon hij het dan, naar ik veronderstel, via een ATM uit de muur halen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Zou hem door de SVB zijn gevraagd naar een ‘in leven zijn’ verklaring? De SVB heeft daarvoor een vaste link met de gemeente waar je bent ingeschreven. Een bankrekening is op zichzelf geen bewijsstuk. Zo’n verklaring wordt door de gemeente verstrekt, maar als mijnheer geen vaste woonplaats had is er geen gemeente die zo’n verklaring kan afgeven. Voor lijfrente-uitkereingen wordt om de paar jaar ook zo iets gevraagd, tenzij je een andere afspraak hebt gemaakt.

  • A nony mouse zegt:

   De Koenraad Elst Site belicht Sati en andere zelfdoding als volgt:
   Een gerechtshof, dat van Andhra Pradesh, besliste in april 1987 dat de wet die zelfdoding strafbaar stelt, wel degelijk grondwettelijk is: “Het recht op leven impliceert niet het recht om te sterven.”
   Rechter mw. K. Amareshwari verantwoordde deze uitspraak door te wijzen op de volgende implikatie: “Als de poging tot zelfdoding niet strafbaar is, dan kan ook wie anderen helpt bij of aanzet tot zelfdoding, vrijuit gaan.” Deze redenering is niet helemaal sluitend, want de wetgever zou wel degelijk een verschillende beoordeling kunnen geven aan poging tot zelfdoding en aansporing tot zelfdoding. De Canadese wet bestraft zelfdoding niet, maar aansporing ertoe met 14 jaar cel. De Indiase wet maakt het onderscheid althans kwantitatief: op poging tot zelfdoding staat 1 jaar gevangenisstraf, op aansporing hiertoe 10 jaar.
   Hiermee heb ik mijn persoonlijke visie op deze gebeurtenis voldoende gedefiniëerd door de kennis en wijsheid van Elst aan te halen.

   • Zelfdoding is een wanhoopsdaad. De man was “at the end of the rope.”
    Mijn mening is, dat de taak bij ons ligt om de toestand waarin hij verkeerde, te onderkennen en hulp te bieden, of de verantwoordelijke instanties te waarschuwen.
    Als hij dit overleefd had zou hij voor de rechter moeten komen, want zelfdoding is strafbaar.
    Volgens mij is hij al voldoende “gestraft”, want verbranding is vreselijk.

 12. M zegt:

  Vergeet niet dat zijn leven al is vergald door de Balineze-maffia….een buitenlander dus in deze een Bule/ Belanda ondanks dat die al 20 jaar in IR woont, zal nooit eigen zijn voor het Indonesische volk…..wie zou hem en zijn gezin willen/kunnen beschremen?? Je ziet dat iedereen zijn handen ervan aftrekt!! Nederlandse Ambassade was het duidelijkst….

  • Surya Atmadja zegt:

   Waarschijnlijk een combinatie van een vaste adres en het bewijs dat je nog in leven bent.
   Wat vaste adres betreft kan men in Indonesia (bijna) altijd inschrijven ( een postadres hebben) bij vrienden en familie.
   Praktische probleem is als dat je als buitenlander verplicht ben om aangemeld te worden bij de blok of wijkhoofd door de “kostbaas” .
   Doet de kostbaas/familie/vriend dat niet kan hij/zij 5 miljoen rupiah kosten of 5 jr(?) gevangenisstraf .
   De buitenlander moet ook zelf melden bij de plaatselijke politie.(STMD formulier).

   Als die buitenlander “toevallig” een Indonesische uiterlijk heeft dan valt hij niet zo op tussen de andere Indonesiers.

   Bewijs van leven , dat geldt voor iedereen .
   Mijn ouders waren 3 jaar gedetacheerd in Amsterdam van uit Jakarta.
   20 jaar later toen hij 75 werd vroeg ik of hij een AOW kreeg .Hij had niet aangevraagd en vond ook niet nodig , had zijn eigen Indonesische pensioen.
   Hij was inmiddels 20 jaar met pensioen.
   En toch had ik aangevraagd (10 jaar te laat) , en kreeg hij voor zijn 3 jaar verblijf alsnog AOW .
   Mijn ouders moeten wel het bewijs in levend zijnde overleggen , dacht dat in sommige gevallen iemand van de Ned. ambassade ook huisbezoek deed.

   Dat om fraudeleuze handelingen te voorkomen .

  • Surya Atmadja zegt:

   @ M
   Is het niet voorbarig om bovenstaande posting te plaatsen ?
   2 zaken zijn duidelijk , de persoon in kwestie is wanhopig , hij zit klem en ik weet uit eigen ervaring (1x) hoe de “ambassademensen” zijn in Jakarta toen ik met mijn broer meeging voor een toeristenvisa voor Nederland .
   Ze doen uit de hoogte en houden (te) strak aan de regels .

 13. Pieter Buitenkamper zegt:

  Het is allemaal leuk en aardig wat boven geschreven is, maar het gaat om het feit dat een Nederlander zich in de fik heeft gestoken omdat hij geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Dus een Nederlander gaat om zulke dingen dood.

  Dan vind ik het buitenland toch romantischer: in Vietnam staken monniken zich aan om te protesteren, Jan Pallach in Praag deed hetzelfde. Daar gaat het om idealen en in Nederland om de AOW. Het komt zeker allemaal door Geert Wilders, het is niet meer zoals vroeger

  Het wordt echt tijd om naar het buitenland te gaan en die AOW mogen ze van mij houden, met of zonder dood-zijn verklaring.

 14. A nony mouse zegt:

  SVB – SVB – SVB
  Waarschuwing!

  Pas op voor de valkuilen van de SVB, welke o.a. is de AIO.

  Over de SVB
  De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is dé uitvoerder van volksverzekeringen in Nederland. Wij zorgen ervoor dat u, uw kinderen, of uw ouders op tijd én correct hun kinderbijslag, AOW-pensioen of nabestaandenuitkering Anw ontvangen. Dit doen we in opdracht van de overheid, al meer dan honderd jaar. Ruim 5 miljoen klanten rekenen op ons. En zij kúnnen op ons rekenen. Wie een uitkering van ons ontvangt, maar ook wie informatie wenst over sociale regelingen is bij ons aan het goede adres. Altijd. (?)

  AIO
  http://www.svb.nl/int/nl/wwb/
  Wat is de AIO-aanvulling?
  Het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te kunnen leven, is het minimuminkomen. Bent u 65 jaar en is uw inkomen lager dan het minimuminkomen, dan krijgt u een AIO-aanvulling. Deze vult uw inkomen aan tot het minimuminkomen………,
  maar intussen worden uw gangen aan banden gelegd!
  Weiger een AIO-aanvulling! Het is poppenkast.
  Weet iemand hier meer over? Alle informatie is voor elke AOW’er welkom.

 15. Hans uit Holland zegt:

  TIP: Schrijft u a.u.b. ook een mail aan de SVB.nl en vraag na, of er nazorg voor de familieleden is georganiseerd! Iedereen zwijgt stil…………………………………………wij toch niet?

  Ik heb hierop van de directie communicatie geen antwoord gekregen.

 16. No self zegt:

  Er wordt teveel de verkeerde kant uitgekeken. Zowel de SVB als de ambassade treft geen schuld. De ongelukkige man had het aan de stok met de onderwereld waarin in dit land zowel politie behoren als allerlei snode zakenlui.
  Het probleem is volgens de berichten het consulaat op Bali waardoor dhr. Ekelmans geen adres durfde afgeven in de angst dat dit in handen zou vallen van de Nederlandse consul aldaar. Alle consulaten worden (moeten) worden bemand door Indonesische staatsburgers; een verplichting van de Indonesische overheid. Nu zijn de Nederlandse consulaten in Indonesia vnl. in handen van lokale zakenlui. De consul van Bandung is al op een zijspoor gezet wegens geldverduistering. De moord op de SVB-rapporteur in Oost-Java 2 jaar geleden is opmerkelijk niet meer verder uitgediept door het consulaat te Surabaya terwijl er duidelijk meer achter zat dan een simpele roofmoord (politie in betrokken). Ook de consul op Bali is zeer actief in onroerend goed kwesties. En dat is veelal op Bali snode business waarin lokale maffia zeker een grote rol speelt. Ik wil niemand beschuldigen maar het is voor mij geheel niet ondenkbeeldig dat de consul een vinger in de pap heeft. Niet de SVB is de schuldige daar die normale eisen stelt aan haar klienten. Echter datgene dat zich daarbuiten afspeelt in de criminele onroerend goed sector, daar zal hoogstwaarschijnlijk de schuldige(n) moeten worden gezocht.

 17. Peter zegt:

  Waar zijn al die aktiegroepen in Nederland die voor galg en rad klaar staan en nu, in dit ernstig en triest incident, niets laten van zich laten horen? Deze man had notabene als manager, in dienst voor de overheid ook nog, jarenlang zijn krachten gegeven. Juist vermoedelijk door zijn integriteit werd hij gemeden en in de steek gelaten. Waarschijnlijk wist hij teveel en zoals al vaker is gebeurd met klokkenluiders hier in Europa, worden mensen met goede bedoelingen op welke wijze dan ook, op een zijspoor gezet of erger opgeruimd! Nog steeds loont de misdaad blijkbaar. Het gaat in 1e instantie ook helemaal niet over wie wel of niet schuld treft; die wanhopige man had hulp nodig en in 1e instantie is m.i. de NL ambassade daarvoor het 1e aangewezen orgaan welke hulp had MOETEN bieden, al was het een luisterend oor doch tevens tenminste desnoods in de vorm van een voorschot om de 1e nood te ledigen! Onbegrijpelijk dat landgenoten waar ter wereld op deze wijze in de steek worden gelaten. Wat is een mensenleven nog waard eigenlijk??

 18. C. Brucius zegt:

  Probleem is dat ambassades dikwijls eerder hun (niet-Nederlandse) consuls in bescherming nemen (c.q. niet afvallen) dan een medeburger beschermen; daar er een behoorlijke smet op een ambassade (en dus het daar werkzame personeel) valt indien mocht blijken dat “foute” personen zijn beschermd.

 19. peter james jasper zegt:

  Peter James Jasper
  Uw verhaal heeft mij diep ontroerd. Ik schaam me Nederlander te zijn.
  Mijnheer de minister Rosenthal VVD,waar ik toch al een enorme hekel aan had zonder hem te kennen, zal hier geen nachtje minder om slapen.
  Kennelijk was mijn voorgevoel helemaal juist
  Maar je hoeft niet in Indonesie te zijn om tot zo’n daad te kunnen komen
  In Nederland kan dat ook voor de stoep van de RABOBANK
  Ze komen er allemaal mee weg omdat de wetgever hier niets aan doet
  Dit zijn de EERSTE zaken die moeten veranderen om tot een betere wereld te kunnen komen.
  Maar dit soort mensen zijn met zo’n afwijking geboren en zijn daarom niet schuldig te bevinden
  Na de oorlog werden ze wel allemaal in Nurnberg wel opgehangen
  In het weekblad LIFE heb ik er als 14 jarige jongen met genoegen naar gekeken hoe ze met de strop nog om op de kist lagen. Mr Rosenthal zeker, zal dit zich kunnen herinneren

  • Hans uit Holland zegt:

   Meneer Peter James Jaspers,
   Binnenkort zult u nog meer hekel aan minister Rosenthal VVD gaan krijgen en hem pas écht leren kennen. Hij zoekt, tegen de wil van de tweede kamer in, naar een weg, om Nederlandse Leopard-tanks naar Indonesië te kunnen verkopen. “Die worden alleen op Java ingezet”.is zijn commentaar/verontschuldiging!. Maar…….. waar gaan dan de nu op Java aanwezige tanks naartoe…….? Boerenslim, maar zonder bijdrage aan de door u gereclameerde een betere wereld.

 20. A nony mouse zegt:

  Nòg een instantie om voor uit te kijken (met voorzichtigheid en argwaan) is het c.a.k! Ik herhaal: het c.a.k.!
  Het CAK!

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb al vele jaren elke maand incasso’s via het CAK, nooit problemen gehad. De eigen bijdrage van de WMO, huishoudelijke hulp na indicatie, wordt door CAK geïnd. De teruggave van een deel van eigen risico voor chronisch zieken (zowel mijn vrouw als ik) komt via het CAK. Wel problemen geweest door foute opgave van de thuishulporganisatie naar het CAK, en een probleem door een verkeerde opgave van de apotheker naar het CAK i.v.m. het eigenrisico. Die problemen moesten we wel zelf tegenkomen, liggen niet bij het CAK. We doen dan ook geen automatische incasso maar acceptgirokaarten zodat we kunnen controleren. Dat controleren is overigens niet eenvoudig vanwege de wettelijke regelingen. Het CAK hebben we nog nooit op fouten betrapt, de controle gaat voor fouten bij de thuishulporganisatie en een enkele keer de apotheek. We hebben net een nieuwe indicatie gehad, nu goed opletten of het CAK wel de juiste informatie krijgt aangeleverd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s