Oranjefeest op Zee

Hare Majesteit viert vandaag haar 73e verjaardag. De Java Post wil bij de feestvreugde niet achterblijven en bericht daarom hier van haar geboorte.
Onder de titel ´Oranjefeest op Zee Aan Boord van de Sibajak´ berichtte de pers in 1938 als volgt van deze heuglijke gebeurtenis:

m.s. Sibajak

´Op volle zee, twee dagen vóór de aankomst te Colombo, ontving de gezagvoerder van de heden te Tandjoeng Priok binnengelopen „Sibajak” van deRotterdamschen Lloyd, het bericht van de geboorte van Prinses Beatrix.
Het was 7 uur ’s avonds, de derde klasse had juist het avondeten gebruikt, in de tweede klasse zat men aan tafel, en de lste klasse was juist aan het apéritief toe.
De scheepskapel kreeg op dit gedenkwaardig ogenblik van de commandant het verzoek om eens een stukje te spelen voor de microfoon, opdat het gehele schip het zou kunnen horen. Nóg bevroedde men niet wat er aan de hand was, zelfs de leden van het orkest niet. Maar weg was alle kalmte toen de gezagvoerder glimlachend zei: „En speel nou maar het Wilhelmus”. Door de loudspeakers golfden de tonen van het volkslied het gehele schip door en ineens — nog vóór de commandant een woord gezegd had — wist men het. De heuglijke tijding was er. Alles stond. Er ging een trilling van ontroering door het geheele schip. En dan klonk de stem van de commandant, door de loudspeakers vertellend, dat er een Prinsesje geboren was.
De spanning ontlaadde zich in een gejuich dat zich voortplantte van dek tot dek. Dan klonk opnieuw het Wilhelmus, ditmaal in sterkte verhonderdvoudig door het meezingen van alles wat zingen kon, zodat het ver uitgalmde over het water van de zee.

m.s. Sibajak, eetzaal 1e klasse

De avond heeft men uiteraard in vreugde doorgebracht. Officieel was er een speciale bioscoopvoorstelling die toegankelijk was voor iedereen aan boord. Vertoond werd een Oranjefilm, die men reeds geruime tijd aan boord had, voorstellende beelden uit het leven van Prinses Juliana.
Daarna werd er gedanst en gefuift, niet officieel maar met intense vreugde. En het personeel was intussen druk bezig met het versieren van het schip.
De volgenden dag hield de commandant een kernachtige toespraak tot officieren en bemanning. Er klonk een driewerf hoera en vervolgens ledigde men een glas champagne op het welzijn van het Prinsesje.
Toen volgde er een groot feest voor de lste en 2de klas, ’s morgens voor de kinderen, ’s avonds voor de groten, een feestdiner en daarna nog een Oranjebal.
Een dag later was er feest voor de 3de klasse en een ieder kreeg een souvenir mee: de dames een fijn herinneringsbordje, en de heren een presse-papier met toepasselijke inscripties en versieringen.
Op de beide gelukwenstelegrammen, door de gezagvoerder naar Soestdijk gezonden, één namens état-major en bemanning, het andere namens de passagiers, werd binnen 24 uur antwoord ontvangen.
En zóó heeft de „Sibajak” het Oranjefeest gevierd, op volle zee.´

Héél even vragen we ons nog af waar al die fijne herinneringsbordjes en presse-papiers met inscriptie zo snel vandaan kwamen. Misschien waren die al vast vervaardigd voor het geval dát? Of stond er alleen ´Sibajak´ op?
Voor het overige kunnen we alleen maar de passagiers die die dag aan boord van dit schip waren benijden, of ze nu reisden per 1e, 2e of 3e klasse.
Moge het feest vandaag even heuglijk zijn als dat destijds, aan boord van de Sibajak.
We wensen Hare Majesteit en haar hele familie een bijzonder plezierige dag toe.

De Redactie

x

Dit bericht werd geplaatst in 1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oranjefeest op Zee

  1. Ik was 8 jaar toen we uit indonesia vertrokken met de Sibajak van 1 nov tot 31 nov 1955.
    Vaak denk ik aan die reis terug .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s