Kroket

Het dagelijks nieuws geeft soms aanleiding tot een glimlach, maar ook tot ergernis. En ja, de vraag naar de waarheid wordt nooit genoeg gesteld…

Amsterdam, Oudekerksplein

Door Bert Immerzeel

Mocht u het hebben gemist: roddeldame Yvonne van Coldeweijer is door de rechter veroordeeld tot het rectificeren van een video. Ze had daarin de weduwe van volkszanger André Hazes een ‘gecremeerde kroket’ genoemd. ‘Onnodig grievend’ oordeelde de rechtbank. Jammer genoeg werd niet de vraag gesteld waaróm zij mevrouw Hazes die kwalificatie gaf. Waarschijnlijk, maar da’s gissen van mijn kant, omdat mevrouw Hazes wel erg veel onder de zonnebank ligt.

Volgens de advocaat van Coldeweijer zou mevrouw Hazes ‘bij het verdedigen van haar eigen belangen een loopje (nemen) met de waarheid en schuwt ze niet om het geschiedenisboek compleet te herschrijven.’ Aan wie doet me dit denken?

In de Indische gemeenschap hebben we ook een mevrouw die de indruk wekt de geschiedenis ondergeschikt te maken aan haar eigen belangen. Als zij iets als een misstand ervaart, schrijft zij daarover een boek, richt een actiegroep op om die misstand te bestrijden, en daarna…. niets meer. Een paar jaar later doet zij hetzelfde om een nieuwe misstand, en wederom… niets. En dat gaat zo maar door. En of het nu gaat om het de backpay, de Birma-krijgsgevangenen, de opvang van de gerepatrieerden, of de openbaarmaking van gegevens in het Nationaal Archief over de ‘troostmeisjes’: de boosdoener is altijd de Nederlandse overheid. Een conclusie die Indisch Nederland graag leest.

Griselda Molemans kondigt op Facebook de ‘tweede promotieronde’ aan van haar boek over de troostmeisjes.

Griselda Molemans kwam deze maand wéér in het nieuws, deze keer omdat zij zowaar een klein succesje had geboekt. Althans, zo leek het. Haar speurtocht naar het leed van de troostmeisjes deed haar overtuigen dat er in Nederland voor deze groep een monument moest komen. De gemeente Amsterdam liet weten geïnteresseerd te zijn. Een door Molemans in 2019 ingediend projectplan werd goedgekeurd, dat wil zeggen, de gemeente staat er voor open en denkt mee. Verder niet. Vreemd genoeg, en nu niet vermeld in de media, stond ook de gemeente Rotterdam drie jaar geleden open voor een dergelijk initiatief. Wat is er in Rotterdam fout gegaan wat nu in Amsterdam wél zou kunnen lukken? Rotterdam sprak slechts over het ‘faciliteren’ van een monument, de financiering werd overgelaten aan het privé-initiatief. Was dit laatste het struikelblok?

Wat kost zoiets? Als we denken aan de kostprijs van de Indische Tantes in Den Haag, een voorstel van schrijfster Yvonne Keuls tien jaar geleden, dan komen we toch al gauw in de buurt van een ton. En wie gaat dat betalen? Als de crowdfunding in Rotterdam niet werkte, waarom zou dat in Amsterdam wél werken? Of stelt de gemeente Amsterdam zich garant voor de kosten? En nog iets anders, Amsterdam mag dan ‘belang hechten aan vrijheid van meningsuiting, evenals plekken om te herdenken’, aldus de wethouder van cultuur, Amsterdam heeft ook, internationaal gezien, een imago dat – zeker waar het prostitutie betreft – op het randje balanceert. En waar moet dat monument dan komen? Het Oudekerksplein, midden op de Wallen, lijkt een minder goed idee. Het Oosterpark dan misschien? Of, mocht het niet lukken, dan maar uitwijken naar Lutjebroek of Hendrik Ido Ambacht?  

Afijn, Molemans had haar momentum. Zelfs zo zeer, dat het journalistenblad Villamedia een artikel aan haar wijdde onder de titel ‘De week van Molemans’. Trouw schreef ‘dat in kringen van beroepshistorici het werk van Molemans niet altijd even hoog staat aangeschreven.’ Ze zou te veel bekend staan als activiste. Molemans maalt daar niet om. ‘Ik heb wel eens op een podium gestaan om te pleiten voor rechtsherstel; ben ik dan meteen een activiste?’ zegt zij in Villamedia.

Misschien gaat het juist om dat ‘wel eens’. En misschien vindt mevrouw Hazes ook niet dat zij méér dan ‘wel eens’ naar de zonnebank gaat.

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

8 reacties op Kroket

 1. Indisch4ever zegt:

  Een woordvoerder van wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) beaamt dat de gemeente Amsterdam positief staat tegenover het idee van het monument en dat ze met Molemans in gesprek zijn over de mogelijkheden. “Vrijheid van meningsuiting is ontzettend belangrijk voor Amsterdam, net als plekken om te herdenken.”

  Parool
  https://www.parool.nl/nederland/amsterdam-krijgt-mogelijk-een-monument-voor-troostmeisjes~b5a136f8/

  Lijkt mij, dat B&W van Amsterdam een monument voor troostmeisjes een goed plan vinden. Nu nog een budget vinden en het akkoord van de gemeenteraad.

  • buitenzorg zegt:

   In de media werd het gebracht als een overwinning, terwijl daarvan nog geen sprake is. De gemeenteraad moet akkoord gaan, er moet ergens geld worden gevonden, een locatie moet worden aangewezen, een ontwerper moet worden benaderd, de buurt moet misschien worden gevraagd in te stemmen, en dan, als alle seinen op groen staan, pas dán komt dat beeld er. Waar ging het mis in Rotterdam? Waarom zou het hier wél lukken?

   • Bert Siap zegt:

    Die gemeenteraad in Amsterdam is overwegend LINKS en er zitten veel vrouwen bij ,dus dat akkoord zal er wel komen ! Dat geld zal er ook wel komen ,Amsterdam is een rijke stad . Ja Locatie is wat moeilijker mij persoonlijk lijkt dat grasveld voor Hotel Okura wel wat ! De vele Japanners die er dan langs lopen ,kunnen dan een mooie buiging maken naar dat beeld .Trouwens ook heel toepasselijk het ligt tegenover het Cornelis Troost Plein . Ja op het Cornelis Troostplein is ook plek zat ! Dan krijg je dus Cornelis Troost met zijn Troost meisjes .Toestemming van de buurt ? Zal je altijd krijgen als je maar goed uitlegt ( In vele talen ) waar dat beeld voor staat .Ik als buurtbewoner stem alvast voor ! Het is wel een uiterst drukke buurt ( De PIJP ) Dat Cornelis Troostplein ligt dus tegenover Hotel Okura en pal naast Metro lijn 52 .Er direct omheen zijn 12 Horeca zaken gevestigd dus die Japanners kunnen met een Sake in de hand een proost uitroepen op Het Cornelis Troostplein op de Troostmeisjes ! 🎉🎉🎉

 2. Bert Siap zegt:

  @ Cornelis Troost was een Amsterdamse kunstschilder 1696-1750 .Zijn vader vertrok naar Oost -Indie als boekhouder van de V.O.C ..Cornelis woonde bijna zijn hele leven in Amsterdam en had acht ( 8 ! ) delapan dochters ! Bukanmain 8 dochters ! Met 8 dochters had die Cornelis wel enige Troost nodig en straks ( misschien ) staat er daar een beeld van die Troostmeisjes ook al pal tegenover de VREDESKERK .Ook toevallig allemaal : Troostmeisjes ,Cornelis Troostplein ,Okura hotel en die Vredeskerk . 😎😎 Enig minpuntje van die locatie ,er staat daar een enorm gebouwencomplex ( vroeger klooster van de Vredeskerk ) tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier de Zwarte Tulip brigade gehuisvest o.a 300 man fanatieke Jodenjagers onder leiding van KNIL majoor Sybren Tulip .Vanaf dit punt werd er op Joden gejaagd .

  • Bert Siap zegt:

   Crowdfunding in Amsterdam voor een beeld van die Troostmeisjes heeft veel meer kans van slagen dan in een stad als Rotterdam ! In Rotterdam geven de bewoners alleen maar geld uit aan Feyenoord ! In Amsterdam zit ook BIJ 1 ( Ben er lid van ) die zal alles doen om dit project te laten slagen ! Misschien het eerste project van Mw Molemans ,die wel slaagt ? Crowdfunding voor + 100.000 euro in een stad als Amsterdam met zo,n 900.000 inwoners moet toch ook lukken ! Ik lees wel dat Pak Buitenzorg erg kritisch is op Mw Molemans waarom ? Omdat Molemans erg uitgesproken is en flinke uitspraken niet schuwt ? Tja enig narcisme valt bij haar niet te ontkennen maar zij is een schrijfster ,die moeten dat van tijd tot tijd doen ( publiciteit voor haar boeken ) Maar zo,n beeld voor die Troostmeisjes sta ik volledig achter ,trouwens ook in de PIJP hebt je een Red Light District op de Ruysdaelkade inderdaad pal achter het Cornelis Troostplein . 😜😜

 3. Indisch4ever zegt:

  De extra media-aandacht voor een troostmeisjesmonument te Amsterdam viel me ook op. Tijdsgeest?
  Griselda Molemans zal wel persberichten hebben gestuurd over een positieve houding van B&W Amsterdam voor dit monument.
  En wellicht wilde ze met media-aandacht enige druk uitoefenen op de Amsterdams bestuurders. Gelijk heeft ze.
  Waarom B&W en gemeenteraad van Rotterdam een raadsmotie opzij hebben geschoven is me niet duidelijk.
  Geen berichten in de media… niks… doodgezwegen. ?

  Motie SP 28 mei 2020, met meerderheid aangenomen

  Klik om toegang te krijgen tot 20_1_motie_1_motie_monument_vergeten_groep_slachtoffers_seksueel_geweld_in_voormalig_nederlands-_indie_sp_en_groenlinks_0.pdf

  Waarom heeft Rotterdam het van de agenda afgevoerd?
  Dat doodzwijgen kan een reden zijn voor Griselda Molemans actief persberichten te sturen voor mogelijk een Amsterdams monument.
  Ze reist de wereld rond voor haar strijd misbruikte vrouwen door het Japanse leger gerechtigheid te geven. Uit eigen portemonnee ? Zoveel uren werk?
  Haar betrokkenheid komt me authentiek over. En inderdaad .. ze is geen historicus, wel journalistieke activist of activistische journalist.
  En ik ben een indisch-activistische poera-poerajournalist. Geen historicus.

 4. Indisch4ever zegt:

  Terzijde, vleugje historie:
  https://rkd.nl/nl/explore/images/10630
  Het oudste jongetje op deze schilderij was Cornelis Cruywagen, de grootvader van Cornelis Troost.

 5. krukcor zegt:

  Ik kan alleen maar hopen dat Griselda slaagt. In mijn loopbaan in Indonesia heb ik verscheidene van deze Ind(ones)ische “troostmeisjes” geïnterviewd en hierbij tevens bemerkt wat een gigantische impact gedwongen prostitutie en verkrachtigingen hebben gehad op de rest van hun leven. Ik werd er zeker niet vrolijk van en leerde te ontdekken of iemand sexueel was misbruikt tijdens de Japanse bezetting want velen willen en kunnen er niet over praten. Hun hele leven verwoest: angst zich te binden aan een man, angst om kinderen te baren (en het vaak zelfs niet meer kunnen), angst om aangezien te worden voor voormalige vrijwillige prostitué, enz. Het is positief – ter nagedachtenis van het grote leed dat deze vrouwen is aangedaan – hieraan apart aandacht te schenken middels een monument. Semoga berhasil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s