Graven van Molukse KNIL-militairen krijgen in Wierden speciale status

De gemeente Wierden gaat een lijst opstellen met bijzondere graven die behouden moeten worden. Het gaat onder andere om graven van Molukse veteranen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). De gemeente gaat de lijst samenstellen met stichting Maluku4Maluku en de Historische Kring Wierden.

Gemeentelijke begraafplaats Wierden

Door Ina Brouwer

Het zal voor het eerst zijn dat in Nederland graven van Molukse veteranen de status van bijzonder graf krijgen, schrijft RTV Oost. Over dat soort graven hoeven geen grafrechten meer betaald te worden. Ook kunnen ze niet worden geruimd. Ook de graven van andere oorlogsveteranen komen in Wierden in aanmerking voor de status.

Leo Reawaruw van de stichting Maluku4Maluku is blij met deze ontwikkeling. “In Wierden gaat het om tachtig tot honderd graven. De veteranen werden geboren onder de klapperboom in de tropen, zij wilden onder dezelfde klapperboom begraven worden”, zegt hij.

“Dit is hen ontnomen door dienstbevelen en valse beloften. Nu liggen ze in de koude grond. Nederland moet de nabestaanden uit oogpunt van redelijkheid en billijkheid ontslaan van de grafkosten.” Reawaruw gaat na Wierden nu ook de gemeenten Almelo, Rijssen en Hellendoorn benaderen.

‘Project van de gemeenschap’

Om te bepalen welke graven er op de lijst komen, gaat de gemeente samen met Maluku4Maluku en de Historische Kring Wierden criteria opstellen. Als de lijst klaar is, wordt deze voorgelegd aan de gemeenteraad.

De graven zullen worden onderhouden door vrijwilligers. “We vinden het belangrijk dat het een project van de gemeenschap is, en niet van de gemeente”, zegt wethouder Johan Coes.

Er wordt gezamenlijk gekeken naar de verhalen achter de graven en welke daarvan behouden moeten worden voor de toekomst. “Op deze manier kunnen we graven van mensen uit onze gemeente die iets bijzonders hebben betekend voor onze samenleving behouden. Door de graven in ere te houden, blijft de geschiedenis bewaard.”

 

Dit artikel verscheen eerder op RTVOost, 16 januari 2020

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

4 reacties op Graven van Molukse KNIL-militairen krijgen in Wierden speciale status

 1. Leo Grollé. zegt:

  En terecht dat dit gebeurd heel mooi om deze KNIL militairen te eren.

 2. Willem Plink zegt:

  geweldig misschien zou er een fonds of stichting moeten komen om extra onkosten op te vangen. Hoewel de Oorlogsgravenstichting hiermee geen binding heeft zou deze stichting hierin toch mogelijk een rol kunnen spelen. De Molukkers zijn toch ook slachtoffers van de oorlog.

 3. Gerrit v d Akker zegt:

  Dit had al veel eerder moeten gebeuren! Zij verdiende dit, voor wat zij gedaan hebben in naam Van……….

 4. Bert Deelman zegt:

  ZEER GOEDE ACTIE !!!!! Uiteraard meer dan verdiend. BEN ONTROERT.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s