Gezonken Nederlandse onderzeeërs bij Maleisië verdwenen

De wrakken van twee Nederlandse onderzeeboten die in de Tweede Wereldoorlog zijn vergaan bij Maleisië, zijn verdwenen. Dat heeft minister Bijleveld van Defensie aan de Tweede Kamer geschreven.

De tewaterlating van de O 16 in 1936

Van de onderzeeër O 16 zijn tijdens een expeditie nog enkele restanten teruggevonden, maar de K XVII is in zijn geheel verdwenen. Slechts een afdruk in de zeebodem duidt erop dat het wrak daar heeft gelegen.

Expeditie

Een speciaal samengesteld team van Nederlandse en Maleisische experts voert de expeditie nu in Maleisië uit en heeft de locaties van de O 16 en de K XVII bezocht. De expeditie vindt plaats in het kader van een recent ondertekende intentieverklaring tussen Nederland en Maleisië over maritiem erfgoed.

“Dit bericht raakt ons diep”, schrijft de minister. Ze noemt de wraklocaties de laatste rustplaats van de opvarenden die een plek van herinnering vormen.

Herdenking

De nabestaanden van de tientallen omgekomen zeelieden zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de verdwijning. Ook is er de afgelopen week uit respect voor de overlevenden op beide locaties een herdenking gehouden door de leden van de expeditie.

De minister is met Maleisië in gesprek over vervolgstappen.

De onderzeeboten Hr.Ms. K XVII en Hr.Ms. O 16 waren voor de oorlog gestationeerd in Nederlands-Indië om het land te verdedigen. In 1941 werden ze onder Brits commando geplaatst met als thuishaven Singapore.

De O 16 wist in de eerste dagen van de oorlog met Japan drie vijandige schepen tot zinken te brengen. Op de terugtocht naar Singapore liep de onderzeeboot, met 42 opvarenden, op 15 december 1941 in de Golf van Siam op een Japanse zeemijn. Slechts één opvarende overleefde de explosie. Hij wist na 38 uur zwemmen een eiland te bereiken.

Over de ondergang van de K XVII, die eveneens 41 levens eiste, bestaan meerdere lezingen. De officiële versie is dat de onderzeeboot op de terugweg naar Singapore op een Japanse mijn is gelopen, maar een oud-officier van de Britse geheime dienst MI5 verklaarde na de oorlog dat hij de K XVII had opgeblazen omdat de Nederlandse onderzeeër had ontdekt dat er een Japanse oorlogsvloot op weg was naar Pearl Harbor.

Dit nieuws mocht niet bekend worden om er zeker van te zijn dat Amerika zich in de strijd zou mengen nadat het zou zijn aangevallen, wat dan ook gebeurde. Volgens Creighton had hij de K XVII persoonlijk opgeblazen in opdracht van Churchill en Roosevelt en met toestemming van koningin Wilhelmina.

Later onderzoek van de zoon van gezagvoerder Besançon van de K XVII toonde aan dat er een gat in de romp van het vaartuig zat dat wees op een aanvaring met een mijn. Deze lezing werd later bevestigd door een Japanse marineofficier die met zijn schip een mijnenveld in het gebied had gelegd.

In november 2016 werd van twee andere Nederlandse scheepswrakken bekend dat ze waren verdwenen uit de Javazee in Indonesië. Een derde wrak was grotendeels weg. Het gaat om de schepen Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. Kortenaer. De schepen vergingen in 1942 tijdens de Slag in de Javazee. Daarbij vonden 915 Nederlandse marinemensen, onder wie schout-bij-nacht Karel Doorman, en 259 opvarenden van Indonesische origine een zeemansgraf.

x

Dit artikel verscheen eerder op de website van de NOS, 5 juli 2019.

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

14 reacties op Gezonken Nederlandse onderzeeërs bij Maleisië verdwenen

 1. Ælle zegt:

  Ik zou niet meer reageren, maar dit ging me te ver.
  Ajo, lieve Indo’s, lees de berichten over de niet-Nederlandse botresten en het mysterie van de onderzeeboot K-17 (XVII)
  De hypocriete blanke Amerikanen hebben ‘ook’ ons verraden!
  https://nos.nl/artikel/2222703-botresten-niet-van-opvarenden-nederlandse-oorlogsschepen-in-javazee.html
  https://www.trouw.nl/nieuws/het-mysterie-van-de-onderzeeboot-die-in-de-oorlog-met-man-en-muis-verging~b15a7e97/

 2. Robbert Hoekstra zegt:

  Kijk maar naar de nieuwe Chinese oorlogsschepen. Daar zal je het schrootijzer wel terugvinden.

  • m.a. huster zegt:

   helemaal mee eens Ze stropen de hele wereld al decennia lang af, van oude locomotieven, rails, tot oude ontmantelde scheepskarkassen ( o.a. India en in die regio ) hele fabrieken, scheepwrakken enz etc Gewoon sprinkhanen
   Hun voorraden werden gigantisch, in havens, buiten steden enz
   Geen gek idee om een paar chinese oorlogsschepen terug te eisen en verder te moderniseren, innoveren Helaas ……

  • Jan A. Somers zegt:

   “Daar zal je het schrootijzer wel terugvinden.” Dat vind je niet zomaar terug. Schroot wordt in het Siemens-Martinproces gebruikt als zuurstofleverancier bij de fabricage van staal, in enorme overs.

 3. Frank Bikker zegt:

  Is hetzelfde eigenlijk ook gebeurd met Japanse wrakken?

  • Ælle zegt:

   Het wrak van het eerste Japanse oorlogsschip, ‘Hiei, dat werd ingezet ter ondersteuning van de invasie op Java en Slag in de Javazee tussen 25 febr. en 1 maart 1942 , getroffen bij acties Guadalcanal op 13 nov. ’42 door een torpedo van de USS Lafferty (die zelf in brand vloog) werd pas later tot zinken gebracht na heel véél strijd, waar ik later op in ga,.is getraceerd/ gevonden door RV Petrel, een research vaartuig, georganiseerd door wijlen miljardair filantroop Paul Allen.
   De Petrel heeft meerdere wrakstukken gevonden, o.a. van de USS ‘Indianapolis’ die de eerste componenten voor de kernbom, Little Boy, naar Tinian vervoerde.

   • Frank Bikker zegt:

    Bedankt, maar ik bedoelde eigenlijk ook naar boven gehaald en gebruikt door de Chinezen?

 4. Lieuwe de Haas Weston Connecticut USA zegt:

  Het verwondert mij niet dat de Chinezen al die scheepswrakken opvissen, het zijn de grootste boeven in de wereld, en willen de top economen zijn in de wereld, ten koste van alles, verschepen nu hun rotzooi via andere landen naar de VS, om zodoende de embargo te ontwijden!

  • Ælle zegt:

   De 18-jarige Loes uit Epe wordt ook vermist/ verdwenen. Ze kwam na een feestje in de nacht van vrijdag op zaterdag niet thuis en is sindsdien spoorloos. De politie spreekt van een ‘urgente vermissing’.

  • Frank Bikker zegt:

   Een beetje van de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet, maar afijn blijft wel staan dat dit een daad blijft die die van geen respect getuigt, wie het ook gedaan moge hebben.

   • Ælle zegt:

    Stotter je een beetje?
    Een lijk, sorry, een lichaam is ge-gevonden.
    Gggghhhrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!

 5. Ben Janssen zegt:

  Dit artikel gaat over Nederlandse schepen, maar ik lees op internet dat ook de scheepswrakken van oa de Perth (Aus), de Houston (USA) en de Exeter (GBr) slachtoffer zijn geworden van dit soort ‘grafrovers’. Hebben de Australische, Amerikaanse en Britse autoriteiten samen met de Nederlandse overheid dit onderwerp gezamenlijk (en krachtig) aangekaart bij de Indonesische overheid? Zo nee, waarom niet?

  • m.a. huster zegt:

   Toen bekent werd dat ned schepen in de java zee werden gemist door grafrovers, lees chinese grafrovers, werd er actie ondernomen
   Hier gaat het om de wateren van Maleisie begrijp ik

   • aelle zegt:

    Ik las in een ouder bericht uit 2016 in de Telegraaf dat ´t Cambodjanen waren. Ha ha ha.
    Als iemand met één vinger beschuldigend wijst, dan wijzen er intussen drie vingers naar zichzelf . . . met de duim ´omhoog´.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s