Een moord uit passie

Door Vilan van de Loo

Op 23 mei 1923 raakte Klaas Brugman buiten zichzelf van jaloezie. Met een klewang sloeg hij in op zijn huishoudster Malina. De buurvrouw hoorde haar roepen: “Adoe Klaas, adoe Klaas, mag niet!”

Malina was dood. Vermoord. Door wie, daarover bestond geen enkele twijfel. Klaas Brugman, van beroep portier bij de Havenwerken te Tandjong Priok, had de klewang in huis gehad en die noodlottige dag in zijn hand. Maar het waarom van de moord leek een andere kwestie. Was Klaas misschien ook een slachtoffer en zo ja, van wie of wat?

Havenwerken Tandjoeng Priok

De Indische kranten smulden van het verhaal: liefde, jaloezie, hartstocht en dan die fatale afloop. Het was een geweldig rechtbankdrama, met een verrassend einde. 

Hoofdportier

Na enkele maanden voorarrest verscheen Klaas Brugman eindelijk voor de rechtbank. Verslaggevers noteerden de beklagenswaardige indruk die hij maakte. Hij is schuchter. Huilt. Spreekt schier onhoorbaar. Wist zich nauwelijks iets van zijn daad te herinneren.

Het Bataviaasch Nieuwsblad noteerde wat Klaas vertelde over zijn verhouding met zijn huishoudster (concubine) Malina:

“Ik kon niet van die vrouw af. Ik had haar lief, ik hield van haar. En dat wist ze, want herhaalde maken dreigde ze van mij weg te gaan, toch wel wetende dat ik niet van haar af kon gaan.”

De Sumatra Post bracht het hele verhaal van de tragedie.

“Beklaagde vertelt, hoe hij in den nacht voor het gebeurde op ronde was geweest, en des morgens thuis komende de achterdeur niet gesloten vond. De sleutel in het slot van deze deur moet tweemaal worden omgedraaid, en beklaagde bevond, dat dit slot slechts half gesloten was, zodat het dus met eenmaal omdraaien van de sleutel geopend kon worden. […]

Des morgens thuis komende, vroeg hij aan zijn huishoudster, waarom de deur niet geheel en al gesloten was. Tevoren bij het overgeven van de dienst had de hoofdportier hem min of meer minachtend gegroet. Maar beklaagde heeft daar geen acht op geslagen. Nog had hij evenwel generlei verdenking tegen zijn huishoudster. Hij vroeg haar, of zij soms de kat had binnengelaten. Zij ontkende, en verder haar ondervragend, ontstak de vrouw in toorn en begon te schreeuwen en de schelden, zodat beklaagde zich hierover voor de buren schaamde. Er ontstond ruzie en beklaagde heeft haar met geweld het zwijgen opgelegd door haar mond dicht te houden, terwijl hij haar tegen zich aandrukte.

Daar was de Dritte im Bunde: de buurman van Klaas en zijn onmiddellijke chef: de hoofdportier Foks, dat wil zeggen, de toenmalige hoofdportier. Foks was na de gebeurtenissen van 23 mei gedegradeerd tot gewoon portier. Hij moest getuigen en sprak zich geheel en al in zijn eigen voordeel uit. Natuurlijk was hij ’s nachts niet bij Malina geweest. Hij kende haar niet eens echt. Die Brugman was een jaloerse vent. Foks werd door de rechtbank aan zijn eed herinnerd. Maar hij wist alles zeker. Brugman had Foks nog eens uitgescholden voor ´gladakker´. Ja, dat klonk jaloers. En dan die klewang in huis. De buurvrouw die Malina nog hoorde schreeuwen. Brugman had het gedaan, dat stond vast.”

Koelie

Het Nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië, 21 augustus 1923

Het is opvallend hoe mild en begripvol de kranten schrijven over de zaak Brugman. De beklaagde – feitelijk: de moordenaar – krijgt veel sympathie. Hij is het slachtoffer van zichzelf, van moeilijke emoties door een waarschijnlijk moeilijke liefdesrelatie. Overspel, jaloezie, angst om de ander te verliezen, de kranten reiken allerhande redenen voor begrip aan, Klaas Brugman lijkt een stakker te zijn. Zijn advocaat pleitte zelfs voor ´clementie´ bij het vaststellen van de strafmaat.

Zou dat ook zo zijn geweest als Klaas inheems was geweest en Malina een Hollandse vrouw? Omkering geeft inzicht, en daarmee komt iets in beeld van het raciaal gekleurde rechtssysteem van de kolonie. Een voorbeeld: zes jaar later steekt een koelie met een mes in op mevrouw Landzaat, de echtgenote van een Hollandse assistent-resident. Zij sterft. De pers schrijft vooral met afkeer over de koelie; hij krijgt de doodstraf en wordt terechtgesteld.

Straf

Op 28 augustus meldde het Nieuws van den Dag voor Nederlandsch-Indië het oordeel van de rechtbank. Klaas Brugman werd “wegens doodslag veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, met aftrek van de tijd in preventieve hechtenis doorgebracht.”

Dat betekende: een jaar minus een kleine vier maanden, dus zo’n acht maanden gevangenisstraf. Klaas vond het te lang en ging in hoger beroep. Kennelijk had hij geen besef van berouw en boete willen doen. Er zijn moordenaars, die dankbaar zouden zijn voor een klein jaartje zitten.

Twee maanden later kreeg Klaas de bindende uitslag van zijn hoger beroep: hij kreeg 1 jaar en zes maanden opgelegd, onder aftrek van preventieve hechtenis. Dat moet behoorlijk zijn tegengevallen. Méér straf, in plaats van minder. Er bestond toch iets van rechtvaardigheid bij justitie, al was het weinig en al kwam het laat.

x

x
Dit artikel verscheen eerder in Historiek, 23 mei 2017

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

66 reacties op Een moord uit passie

 1. Jan A. Somers zegt:

  Diep tragische verhalen! Maar het publiek smulde er altijd van. Eindelijk gebeurde er weer wat in dat saaie Indië. Maar het blijft een verschrikkelijk drama. In de Nederlandse journalistiek heet zo’n krantenkop: man doodt vrouw met bijl. Wordt als eerste gelezen.

 2. ælle zegt:

  Omdat op de geschiedenis van ‘Een moord uit passie’ nauwelijks is gereageerd wil ik een andere zaak aan het licht brengen ook van doden weliswaar op horrorslachthuizen waar jonge historici geschiedenis over schrijven in historisch perspectief. Onze historica/geschiedschrijfster is Kirsten Wetering.
  http://www.jhsg.nl/despiegel-horror-slachthuizen-historisch-perspectief/
  Is de vlees industrie geschiedenis? Ja, culinaire.

  • Arthur Olive zegt:

   Over horrorslachthuizen van dieren gesproken. Wat ik erger vind is het afslachten van ongeboren babies. Met een partial birth abortion worden de hersens uitgezogen.

   • ælle zegt:

    Arthur, de wet tégen PBA (partial birth abortion) een goddeloze methode in het algemeen, werd door George W. Bush ondertekend in 2003 op 5 november, geïntroduceerd door voormalig Senator Rick Santorum op 14 februari (Valentijnsdag) 2003.
    Je kan dus weer rustig slapen.

   • ælle zegt:

    Heb je deze video gezien, Arthur? En wat vind je/vindt iedereen ervan?
    Mijn kennis erover is helaas heel beperkt; wat ik wel weet is dat de Papoea’s gedriscrimineerd/abused/mishandeld/misbruikt worden door de huidige kolonisten.
    We analyseren nu toch horror- geschiedenis-verhalen.

   • ælle zegt:

    Deel 2/Trikora vs Royal Dutch Marines The Battle Part 2 1961-1962

    http://www.mariniersnieuwguinea61-62.nl/

   • Arthur Olive zegt:

    “Je kan dus weer rustig slapen”
    Partial birth abortions worden nog steeds cladestine gedaan door “Planned Parenthood” en betaald door de belasting.
    In New York State wordt een levende baby vermoord na een late term abortion, dat mag volgens de wet daar.
    Wat er in West-Papua gebeurd is genocide maar wat er gebeurd met de unborn is op een grotere schaal.
    Het geboortecijfer in de westerse wereld is zo laag dat ze buitenlanders van vijandige landen importeren met alle onheil van dien.
    Abortion is moord beschermd door de wet.

    https://www.abortionprocedures.com

   • ælle zegt:

    Ik wil ’t liever niet weten wat er in deze goddeloze wereld gebeurt, Arthur.
    Ik slaap goed door mijn eigen goed geweten.
    Iedereen moet straks voor de Grote Rechter verschijnen en verantwoording afleggen, ook de makers van de RU – 486 – abortion pilen.
    Ik kijk nu naar voetbal.
    Bedankt voor je reacties.

   • Jan A. Somers zegt:

    ” cladestine gedaan door “Planned Parenthood” en betaald door de belasting.” Vreemde combinatie daar in de USA. Belastingbetalers die akkoord gaan met betaling van illegale praktijken.

   • Arthur Olive zegt:

    “Vreemde combinatie daar in de USA”.
    Indedaad, de belasting betaler wil niet voor abortions betalen.
    Clinton, Bush en Obama administraties hebben daar niets aan gedaan en nu wordt het afgeschaft onder Trump.
    Onder de Obama administratie was er een handel van baby parts.

  • AElle zegt:

   The man, a suspected thief, was seen on a video with the snake wrapped around his neck and waist. (Image/afbeelding: Screengrab from Twitter video)
   UN rights-experts urge Indonesia to probe use of large live snakes in papua nterrogation!
   During the video, a voice can be heard ordering the man to open his eyes and at one stage threatens to put the snake into his mouth and under his trousers.
   Typisch:
   The interrogator is heard laughing as the man screamed in fear.

   Eewww! Zo gemeen en laf zijn ze!
   In January, Sam Lokon, a member of the West Papua National Committee that advocates for . . . Independence from Indonesia, was arrested. He was put in a cell with a snake and beaten, said human rights lawyer Victoria Koman.

 3. robertmacare zegt:

  Jan A. Somers zegt:
  24 februari 2019 om 11:54 am
  ” cladestine gedaan door “Planned Parenthood” en betaald door de belasting.” Vreemde combinatie daar in de USA. Belastingbetalers die akkoord gaan met betaling van illegale praktijken.

  Ja Jan, ik vraag me ook af hoe het mogelijk is dat hollanders moeten wachten op een woning terwijl voorrang wordt gegeven aan die lieve “vluchtelingen” met betaling van alles uit jullie zakken…nou dat is een vreemde combinatie!

  • aelle zegt:

   Krijg de hele waslijst niet gekopiëerd, wel de link, hopelijk.
   https://rutte3discrimineert.nl/
   Er zitten helaas (niet toevallig) ook Indo’s (Indische Nederlanders) bij de voedselbank!
   Dat is triest!

  • aelle zegt:

   NU.nl < Zoeken 865 resultaten voor "asielzoekers "

   O.a. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft tot 1 oktober 2018
   (Laatste update: 13 november 2018 12:21)
   al 1.036.438 euro betaald aan asielzoekers die te lang moeten wachten op een beslissing van de organisatie, bevestigt de IND in de Volkskrant.

  • e.m. zegt:

   De meeste van ‘ons’ hebben al dan niet na een moeizame start, hun leven uiteindelijk redelijk tot goed op orde (gekregen). Het is een ieder gegund. Ik ben ook zo’n gelukkige, weliswaar zonder moeizame start. Miljoenen anderen hebben dat geluk niet qua leefomstandigheden en leefbaarheid van hun omgeving. Velen van hen zijn daarom gedwongen andere keuzes in hun leven te maken, of ze nu legaal of illegaal zijn.

   Overleven is voor de één een strategie, voor de ander een gunst:
   “”Dan zal Hij hun antwoorden en zeggen: Voorwaar zeg Ik u: Voor zoveel gij dit een van deze minsten niet gedaan hebt, zo hebt gij het Mij ook niet gedaan.””

   • ælle zegt:

    “Ja Jan, ik vraag me ook af hoe het mogelijk is dat hollanders moeten wachten op een woning terwijl voorrang wordt gegeven aan die lieve “vluchtelingen” met betaling van alles uit jullie zakken.”
    ~ Robertmacare

    Don’t listen to the person who has the answers; listen to the person who has the questions.
    ~ Albert Einstein

   • Arthur Olive zegt:

    “Dan zal Hij hun antwoorden en zeggen:…………”
    Dit is een reference over de Great White Throne Judgement. Aan God’s rechterhand zijn de rechtvaardigen en aan zijn linkerhand staan de onrechtvaardigen.
    De vloek hier is voor wat de onrechtvaardigen niet hebben gedaan voor de rechtvaardigen.
    Als men de bijbel aanhaalt dan moeten we het in de context houden. De vluchteling geloofd niet in de God van de bijbel en is dus volgens de bijbel een onrechtvaardige.
    Het is de onrechtvardige die de rechtvaardige niet geholpen heeft (Math.25:35-45).

    Deze spreuk is dus out of context met de onloogische situatie in Nederland

   • AElle zegt:

    In Genesis hoofdstuk 3 is het God himself die drie vragen stelt, nadat Satan God’s gebod in twijfel stelde Satan stelt de retorische vraag niet. Hij had natuurlijk meegeluisterd. ‘Heeft God echt gezegd dat jullie niet van alle bomen in de tuin mogen eten?’
    Belangrijke vragen van God gelden ook nu voor ons; Waar zijn wij? Wie vertelt ons wat? en waarom?
    1. Waar ben je? Waar ben je? Waar ben je? Ze hadden zich verstopt.
    2.Wie heeft je verteld dat je naakt was? Ze schaamden zich.
    3. Heb je soms van de boom gegeten waarvan ik je verboden heb te eten; WAAROM?
    Ze hadden van de vruchten van de verboden boom in het midden van de tuin gegeten.
    Wat een gewaarwording, via de hersens, moet ’t zijn geweest! Maar niet mentjeret.

   • AElle zegt:

    <>
    Sorry, voor deze warrige zin die had moeten zijn:
    In Genesis hoofdstuk drie stelt God zelf de drie vragen, nadat Satan, de leugenaar en vader van de leugen (Joh. 8:44), God’s gebod in twijfel trok. en de retorische woorden sprak. Hij stelde geen vraag maar zei met minachting: “Heeft God echt gezegd dat jullie niet van alle bomen in de tuin mogen eten?” en vlak daarna “Jullie zullen helemaal niet sterven!” De rest is geschiedenis.

   • Jan .A. Somers zegt:

    “en is dus volgens de bijbel een onrechtvaardige.” Oude testament: wordt geboden vreemdelingen goed te behandelen. Romeins recht: als ware hij burger. Nieuwe testament: heb uw naaste lief zoals uzelf. Vooruitzichten Nederland, elk jaar enkele duizenden immigranten nodig. Westland: tweede Polenhotel hard nodig.
    “Kom ik in aanmerking voor een voedsel pakket?” Waarom vragen op een plek waar u daar geen antwoord op krijgt. Gewoon informeren naar de criteria. Zo ja, dan bent u hartelijk welkom. Goed geregeld toch? Wat weten die Indo’s toch weinig van de verzorgingsstaat Golland.

   • Arthur Olive zegt:

    “Vooruitzichten Nederland elk jaar duizenden immigranten nodig”.
    Er zijn consequenties als een land haar eigen ongeboren vermoord waardoor het geboortecijfer te laag wordt.

    “heb uw naaste lief zoals uzelf”
    Niet alleen uw naaste maar ook uw vijand.
    Noem een wet in de bijbel die de mens kan doen zonder zonde in this body of death.
    De aposte Paulus zegt: For I know that in me (that is in my flesh) dwelleth no good thing: for to will is present with me; but how to perform that which is good I find not (Rom7:18).

   • Jan A. Somers zegt:

    “haar eigen ongeboren vermoord waardoor het geboortecijfer te laag wordt.” Ach ja, in de USA snappen ze weinig van de wereld. America first. And the only.

   • Arthur Olive zegt:

    Heer Somers, wat is het dat ik niet snap?
    Snap ik niet wanneer het leven begint?
    Snap ik niet dat abortie geen moord is maar een wettelijke keuze?
    Snap ik niet dat die keuze niet gemaakt was at conception maar pas later?
    Snap ik niet dat een vrouw zeggenschap heeft over haar eigen lichaam maar niet over dat van en andere, haar baby?
    Of ben ik in de war en dat abortie niets te maken heeft met het importeren van mensen?
    Wat ik het minst snap is dat “America First” hier iets mee te maken heeft.

   • Jan A. Somers zegt:

    Wat u niet snapt, of niets van af weet, is hoe het in Nederland geregeld is. Met de bubbel op Javapost komt u niet verder behalve denigrerende opmerkingen over het goede leven hier.
    ” 28,000 abortions in Nederland in 2010?” Waar haalt u dat vandaan? CBS? Klinieken?

   • Arthur Olive zegt:

    “Waar haalt u dat vandaan”
    Ik had het niet over het goede leven maar over de kwade dood in Nederland.
    Die 28,000 abortions in 2010 was van Wikipedia en dus minder bertrouwbaar wat ook blijkt want volgens de AWR (Abortion Worldwide Report) moeten de reported abortions 30,984 zijn in 2010.
    Dat terwijl het abortie percentage in Nederland een van de laagste is in de wereld.

    “Wat u niet snapt, of niets van af weet, is hoe het in Nederland geregeld is”.
    Tja, heer Somers, wat valt er te snappen. Doet er niet toe hoeveel doekjes men over abortion wind om het proberen te verzachten, het blijft moord. Of snapt u dat niet?

   • Jan A. Somers zegt:

    In Nederland hebben we daar het CBS en de jaarverslagen van de klinieken voor. Dat zijn de enige harde cijfers. Ik ken ze niet, ik heb er ook geen directe belangstelling voor.

   • Arthur Olive zegt:

    “Dat zijn de enige harde cijvers”.
    Volgens de CBS zijn er jaarlijks ongeveer 30,000 abortions in Nederland.
    Zoals u zegt heeft u hier geen directe belangstelling voor heer Somers dus ik zal het nalaten om hun website hier te plaatsen.

   • Jan .A. Somers zegt:

    “dus ik zal het nalaten om hun website hier te plaatsen.” Met gebogen hoofd ga ik diep door het stof voor u.
    cijfers over 2016: van de Inspectie Gezondheidszorg:
    – Aantal abortussen per jaar: 30.144
    – Aantal zwangerschapsafbrekingen per 1.000 vrouwen (15-45 jaar): 8,5
    – Aantal zwangerschapsafbrekingen per 1000 levendgeborenen: 154
    – Zwangerschapsduur bij afbreking:
    0-12 weken: 24.548 (81%)
    13-24 weken: 5.538 (19%)
    – Abortussen bij tieners: 2.941
    Wereldwijd gelukkig niet in de top tien, maar dat is geen goedmakertje voor de ellende die achter abortus schuil gaat. Ik zag nog cijfers uit de USA langsflitsen, maar dat waren veel nullen, voor mij als nullofoob niet interessant.

  • Jan A. Somers zegt:

   Wat weten die Indo’s toch weinig hoe of de toestand in Golland is. Dat er behalve Amsterdam en Rotterdam en Utrecht nog andere landstreken zijn. Maar ja die staan gelijk aan de vroegere kampongs waar men ook niet graag werd gezien.Daar wonen alleen maar inlanders, op klompen enzo, niet dat kosmopolitische Amsterdam.

 4. robertmacare zegt:

  Jan A. Somers zegt:
  25 februari 2019 om 4:27 pm
  “haar eigen ongeboren vermoord waardoor het geboortecijfer te laag wordt.” Ach ja, in de USA snappen ze weinig van de wereld. America first. And the only.

  Ja , in Holland weten ze van alles maar ze zijn altijd jaloers geweest op de USA en het blijkt nog steeds zo te zijn volgens Jan A. Somers die ook alles weet! Gewoon zielig.

  • helen zegt:

   Jaloers op de USA? Absoluut niet, integendeel zelfs!
   Elke dag sterven daar enkele kinderen door ongelukken met, of moedwillig gebruik van wapens. Niks om jaloers op te zijn.

   In Nederland wordt conceptie meestal voorkomen, middelen genoeg. Abortus niet nodig!

   • Arthur Olive zegt:

    “Abortus niet nodig”.
    Waarom waren er dan 28,000 abortions in Nederland in 2010?
    Of gebeurt dat niet meer?

 5. e.m. zegt:

  @Deze spreuk is dus out of context met de onloogische situatie in Nederland@

  — Ach ja, al die ontsnappingsclausules als het zo uitkomt. Ik constateer gewoon dat er minstens twee onrechtvaardige rechtvaardigen(!) zijn.

  Dan kun je toch maar beter een antwoord hebben als Petrus daarover vragen stelt.

  • Arthur Olive zegt:

   “ontsnapingsclausules”
   U slaat de spijker op de kop pak E.M.
   Christianity is een religion of substitution. Mijn rechtvaardigheid ligt niet aan wat ik gedaan heb of niet gedaan heb maar wat mijn substitute (Christus) heeft gedaan.
   The gospel is de power of God, het is een ontsnappingclausule from the wrath to come.
   The just live by faith not by sight.

 6. e.m. zegt:

  @Vooruitzichten Nederland, elk jaar enkele duizenden immigranten nodig.@

  — Als het oogstseizoen in het zuiden van de VS begint, dan verlaagt men de voltages van de ‘electric fence’ aan de Mexicaanse grens !

 7. e.m. zegt:

  Nederland is een goed georganiseerd land.

  Zo biedt ‘Vluchtelingenwerk’ hulp aan vluchtelingen; de ‘Voedselbanken’ – dankzij supermarktketens- hulp aan mensen met slechts 200 euro leefgeld per maand; het Leger des Heils hulp aan daklozen, prostituees en verslaafden; de ANBO komt op voor de belangen van ouderen; de woningcorporaties voor betaalbare sociale woningen et cetera.

  Kortom, elke organisatie behartigt haar eigen stiel. Maar onder de medelezers heb je er altijd wel bij die zweren bij de manke vergelijking. So bei t!

  • Arthur Olive zegt:

   Ik geloof niet dat sommige medelezers het hebben over wat organisaties doen voor de vluchteling/gelukzoeker maar wat de Staat doet voor hun en niet voor de Nederlander.

   • e.m. zegt:

    Nederland is nog altijd een democratische rechtstaat; de belangrijkste kenmerken: 1. de Trias Politica*; 2. door het Parlement democratisch vastgestelde en algemeen geldende regels die ook worden toegepast; 3. naleving van de Grondwet; 4. onpartijdige en onafhankelijke rechtspraak.

    Ik heb geen problemen met ‘wishful thinking’, wel met manke vergelijkingen. Want als burger van dit land heb je aan wetten die democratisch tot stand zijn gekomen niets als ze in de praktijk niet worden toegepast en er ook geen beroep op zou kunnen worden gedaan.

    Heb het niet over noodwetten o.i.d.

    *wetgevende (parlement) -, rechterlijke – en uitvoerende macht (regering)

   • robertmacare zegt:

    Arthur Olive zegt:
    25 februari 2019 om 8:43 pm
    Ik geloof niet dat sommige medelezers het hebben over wat organisaties doen voor de vluchteling/gelukzoeker maar wat de Staat doet voor hun en niet voor de Nederlander.

    Arthur en E.M., van een hollandse vriend uit Holland:

    “Robert, het Nederlands asiel beleid;

    Asielzoekers die het recht hebben verkregen van de Nederlandse staat om
    hier zich te vestigen, worden door de woningbouw verenigingen overal en
    nergens tussendoor gepropt.

    Maar, volgens de wet dienen zij zich aan te passen bijvoorbeeld cursus
    Nederlands etc etc etc.

    De praktijk leert, dat men het niet zo nauw neemt. Veel der asielzoekers
    denken: Krijg wat, ik pas me niet aan en de staat denkt: Zo dossier van
    tafel en de woningbouw denkt: zo huis is weer verhuurd enzovoorts.

    Ik woonde 15 jaar in een net appartementen blok waarvan de laatste 2
    jaren een ellende werden, want toen kwamen zij bij bosjes binnen in het
    apartementenblok wonen:

    1) Vuil niet netjes in de vuilnisbakken gedenderd maar los gestort;
    gevolg stinken wie de weerga,

    2) Piesen poepen in de openbare ruimtes zoals de hallen en liften (door
    hun lieve smerige kindertjes)

    3) Woningbouw komt schoonmaken maar het zijn nu extra schoonmaakkosten
    dus jaarlijkse rekening schoonmaken sterk verhoogd.

    4) Eigendommen zoals fietsen e.d. worden stuk getrapt door de lieve adhd
    kindertjes. Pa en ma zeggen: ikke niet weten. Ikke niet nederlands
    verstaan. Ikke kindertjes doen niet zo: Ik laat foto zien waarop ze
    rotzooi trappen en dan smijten ze deur dicht. Woningbouw en politie doen
    niets.

    5) Huis wordt toegewezen aan een familie met 2 kindertjes. Kom je langs
    om stiekem binnen te gluren, dan zie matrassen op de grond en zeker 10
    personen meer in hun huizen dat toegestaan. Slim van de woningbouw: Die
    stuurt na klachten dus een brief met dan en dan komen we langs om te
    kijken. Wat doen de clandestiene mensen? Opruimen natuurlijk en daarna
    komt de woningbouw en zegt: We hebben niets gevonden. het ziet er
    allemaal keurig uit. Er hangen camera’s in de openbare ruimtes, maar
    niemand kijkt er naar om. Zegt de woningbouw: We hebben toestemming
    nodig van justitie om de beelden te mogen bekijken. Ik zei: Bullshit,
    wanr waarom hang je camera’s op?

    Verleden jaar mei ben ik verhuisd van armoe en met mij ook circa de
    helft van de originele bewoners en het appartementen blok is langzaam
    een ghetto geworden.

    En dit is heel veel in de rest van Nederland.”

    I rest my case about the current situation in Holland where I lived from 1953-1960!

   • R Geenen zegt:

    @Robert: Je verhalen over de woonomstandigheden en ook over de medische wereld zijn mij niet vreemd. In de afgelopen 2 maanden heb ik identieke e-mails ontvangen, voorzien van zelf artikelen uit Drenthe, Alphen a/d Rijn, Gelderland, Brabant en Limburg. Eerst dacht ik dat het niet waar is, maar nu blijkt het toch allemaal waar te zijn.

   • R Geenen zegt:

    @wat de Staat doet voor hun en niet voor de Nederlander@

    file:///C:/Users/Owner/Documents/PDF/Francine%20verslag%20feb%202019/index.html

   • R Geenen zegt:

    Test setup other email. Sorry

 8. robertmacare zegt:

  Van dezelde vriend;

  “Tja de gezondheid. Ook zoiets waar je tegenwoordig in Nederland aardig
  me uit de voeten kunt, dank zij het “geschoolde” personeel en de
  desinteresse van de dames/heren die al van te voren klaar staan met een
  pen en het rekening boekje, dan luisteren ze met een half oor naar je en
  zitten onderhand al uit te rekenen hoeveel deze dag hun zal opbrengen.

  Voorbeeld:

  Ik kamp nu al weer 7 jaar met de bijverschijnselen van destijds
  verkeerde medicijn en dosis, dus elke 6 weken bloed prikken en schuiven
  met de quantiteit medicijn of andere medicijn om uit te proberen. Je
  krijgt de arts – waar ik woon althans – niet meer direct te spreken en
  je moet het in eerste instantie doen met de assistente, want die leest
  hardop voor wat de arts in het dossier in de computer heeft geschreven.

  Letterlijk de laatste keer in gesprek met de assistente: Dag juffrouw,
  wat zegt de dokter ober de uitslagen bloed en urine? Nou meneer: het is
  goed. Ik vraag: wat is goed, hoe bedoelt u? de assistente: Ik zal even
  kijken meneer. de assistent kijkt en kijkt en zegt: Ach, ik zie hier wat
  staan. U moet de dosis verhogen met 12,5 mg. Ik antwoord: U zegt net dat
  alles goed is, wat staat er nu werkelijk juffrouw? Het gaat hier om
  medicijn. Juffrouw weer kijken en zegt: De laatste keer had u 150 mg,
  dus nu wordt het 162, 5 mg. Ik zeg: Nee juffrouw. De laatste keer was
  het 162,5 dus nu 12,5 erbij wordt het 175 mg…. juffrouw weer kijken en
  zegt: Ik ga het even narekenen op het telmachine voor u….reken reken
  reken en de juffrouw zegt: Ja, u moet nu 150 mg slikken… ik bijna uit
  mijn dak en heb de hoorn op de haak gegooid.

  Mijn linkeroog werd mede aangetast, dus naar de oogspecialist. Die laat
  de assistente oogmetingen doen en na de meting op het matje bij de
  specialist, die er met een half oog naar kijkt en dan zegt: U moet een
  nieuwe bril. Ik naar de brillenboer en die gaat ook meten en zegt: Uw
  linkeroog moet geopereerd worden, bent u al bij de specialist geweest?
  Ik zeg daarna: War vertel ik u nu net? De specialist zegt dat ik een
  nieuwe bril moet hebben…. Dus nu ben ik wachtende op een andere
  specialist die tijd heeft, maar dat is een wachttijd van een paar maanden.

  Ik moet naar de hartspecialist die me pillen voorgeschreven heeft, op
  controle…Dokter ontvangt me met tegenzin want het is bijna 5 uur en
  hij pakt zijn tas. Ik zeg : Niks tas dokter, ik heb een consult met u.
  Dat u werkdag uitloopt is niet mijn schuld. Dan moet u uw assistente
  order geven om geen boekingen te doen laat in de middag, dan kunt op
  tijd naar huis en ik hoef niet nodeloos lang te wachten omdat uw
  afspraken uitlopen. Ik ga weg en de dokter vraagt: Maar wat komt u dan
  hier doen. Ik zeg: Omdat ik een afspraak heb met u maar u laat duidelijk
  merken dat u er geen zin in heeft. Dag dokter.

  Hele Nederland ligt op zijn gat Robert. Als je ene bedrijf of instantie
  belt, krijg je steevast te horen: U bent beller nummer weet ik veel enz.
  En soms hang je wel meer dan 10 minuten in de wacht en dan krijg je één
  of andere kluns aan de bel, die niet weet waarom hij achter de telefoon
  zit en maar wat er op los brabbelt.

  Het peil is slecht hier.”

  Het is om te huilen voor mijn vriend!

  • Ælle zegt:

   De motor van de ventilator (voor de woning) van de verwarming op zolder is ALWÉÉR kapot. Waarschuwing: rood lichtje brandt.
   Vervingen ze (Firma met een ‘F’) die niet eerder vorig jaar tot tweemaal (!) toe, met een gerepareerde motor of zo? Vanaf gisterenavond is ’t bellen hier, bellen daar wat de klok slaat. Ik wacht nu op een telefoontje voor een afspraak.
   Ben reeds aan het afvallen maar echt niet tot ik een ons weeg.
   Je krijgt tegenwoordig geen ‘waar’ meer voor je geld, maar WAAR is je geld gebleven?
   Have a nice day!

   • Arthur Olive zegt:

    “Motor ALWEER kapot”.
    Als een ventilator motor het vaak niet meer doet dan kan het zijn dat ze die motor niet met dezelfde origineele make en model hebben vervangen.
    Motoren zijn programmed op de fabriek voor uw particular verwarming systeem.
    Het kan zijn dat ze de eerste keer uw origineele motor hebben vervangen met een verkeerd make en model en de keren daarna weer met hetzelfde verkeerde make en model.

   • Ælle zegt:

    Thanks Tuur, ik dacht hetzelfde ook al, de afspraak is gemaakt op 8 maart tussen 8 en 11 am. Ik ben de derde klant voor die dag aan de beurt.
    Sabar soeboer, Straks voetbal om te ontspannen. ik hoop dat iedereen verliest!

  • Jan A. Somers zegt:

   Zelf heb ik andere ervaringen:
   Ik heb al zo’n 15 jaar na mijn openhartoperatie last van chronisch hartfalen. Oudejaarsavond twee jaar geleden, ademnood. Huisartsenpost gebeld, verdenking op acuut hartfalen, ambulance, 12 dagen ziekenhuis met nog een stent erbij. (ik was die avond de eerste patiënt bij de spoedeisende hulp in afwachting van de vuurwerkslachtoffers). Afgelopen twee jaar boezemfibrilleren en hartritmestoornissen. Twee keer met ambulance naar het ziekenhuis, twee keer door buurman gebracht. Ik hoef niet meer naar spoedeisende hulp, mag meteen door naar eersteharthulp. Onderzoek urinewegen, gestuurd door de huisarts, kon dezelfde week nog een afspraak maken bij specialist. Vorige week een CT-scan, vrijdag a.s. cystoscopie. Een paar jaar geleden onderzoek naar Myasthenia gravis. In Delft is de neuroloog met tussenpozen twee jaar bezig geweest. Hij kwam er niet uit, doorverwijzing naar het LUMC Leiden, zijn ze nog een jaar bezig geweest. Mijn Zeeuws meisje heeft bij de huisarts om de drie maanden diabetescontrole. Aangezien ik haar daarbij altijd vergezel pakt de huisarts mij er ook maar bij, zit op het randje. Met elk jaar bloedonderzoek. Uitslagen van bloedonderzoek kan ik na twee weken zelf van de computer halen. Voor dat diabetesonderzoek moest ik elk jaar naar de oogarts. Zij dacht ook nog aan een staaroperatie. Gezien mijn leeftijd houd ik niet van dat pietepeuterig gefriemel, en dat snapte ze heel goed. Hoeft niet, maar gaat u dan elk jaar even langs de optometrist voor eventuele,brilcorrectie. Als hij/zij iets fouts ziet, hoor ik dat wel. Goed advies toch?

   • R Geenen zegt:

    O ja, het kan ook anders. Als je maar goed verzekerd bent. En die verzekering hangt volledig af van waar je gewerkt hebt. Zo ken ik het volgende verhaal. Mijn nicht en de oudste Geenen, Meity Ungerer en haar man worden dit jaar allebei 91 jaar. Allebei leven ze en rijden rond met een pacemaker op hun borst. Meity is in Bangkinang jap kamp als meisje van 15/16 in elkaar geslagen door een jap. Heeft daardoor een scheur in haar schedel opgelopen, die nooit helemaal dicht is gegaan. Heeft daardoor een evenwichtsstoornis opgelopen. Meity heeft een hartslag van 18/minuut. Zij is nu aan haar 7de pacemaker toe, en wordt van een afstand door een hart ziekenhuis gecontroleerd. In Januari zat ze in de auto op weg naar huis, toen ze zich niet erg goed voelde. Haar man kreeg op dat moment een telefoontje of hij zo gauw mogelijk naar het ziekenhuis wilde komen, want er was een storing in de pacemaker van Meity geconstateerd. Daar hebben ze pacemaker 6 vervangen met 7. Haar man heeft altijd bij de Caltec universiteit gewerkt en is voor het leven verzekerd.

   • e.m. zegt:

    @Zelf heb ik andere ervaringen:@

    — Dag meneer Somers, ben sinds 2005 -met mijn basisverzekering en aanvulling 55plus- structureel een dure jongen voor de Nederlandse gezondheidszorg, maar wat ben ik hemeltjesblij met het hoge niveau van Nederlands’ medische stand van zaken.

    Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Alleen in Amerika, worden géén fouten gemaakt, als ik het probeer te begrijpen. Zou er toch niet willen wonen !

   • Jan A. Somers zegt:

    Voor mij is het ook de basisverzekering met enkele aanvullingen. Ben ook een dure klant. In het eerste kwartaal is mijn eigen risico al op. Ik ben aan mijn zoveelste cardioloog bezig, een beetje bot, maar je hebt nou eenmaal mensen in soorten, net als hier op Javapost. Als hij zegt ik ben tevreden over u, dan bedoelt hij dat het niet slechter is geworden. Een vorige cardioloog zei eens in leven zien te blijven met je pillen, en je weet waar de spoedeisende hulp is. Hij bedoelde ik kan niets meer voor u doen. Medisch jargon, heb ik van mijn huisarts geleerd.

   • Ælle zegt:

    “Krakende wagens rijden het langst” heeft een ieder van ons als kind ooit ‘ns horen zeggen en er toen geen besef van gehad. Nu toch wel, denk ik zo, Jan?
    Blijf maar lekker kraken!

   • Jan A. Somers zegt:

    “Blijf maar lekker kraken!” Ik hoop dat het lukt. Dat kraken van krakkemikkigheid uit zich dan ook voornamelijk in PHPD. Vandaag weer trombosedienst, morgen weer naar het ziekenhuis. Alles gewoon volgens afspraak, verzekering (maar daar betaal ik natuurlijk aan mee) betaalt.

 9. ælle zegt:

  Over kraken gesproken?
  Wel met explosieven op scooters.
  Er waren in Amsterdam de laatste maanden vaak plof-kraken. In korte tijd waren er minstens elf in de stad. Vanmorgen weer één mislukte.
  https://www.parool.nl/amsterdam/nog-twee-verdachten-aangehouden-om-plofkraken~a4623681/

  In Duitsland kun je 5 tot 8 jaar cel krijgen voor een plofkraak, in Nederland 15 tot 22 maanden.

  • ælle zegt:

   Per 1 mei gaat het Openbaar Ministerie (OM) hogere straffen eisen voor ram- en plofkraken. De richtlijn is aangescherpt omdat dergelijke kraken gepaard gaan met grote risico’s
   PER 1 mei 2019?.
   Wat een BS (+BULBUS STERCUM) van het OM!!!

   Het OM is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden ‘opgespoord’ en vervolgd. Daarvoor wordt samengewerkt met politie en andere opsporingsdiensten. De officier van justitie leidt het opsporingsonderzoek. Het OM heeft ook de taak om te zorgen dat het vonnis van de rechter wordt uitgevoerd; boetes moeten worden betaald, gevangenisstraffen uitgezeten en taakstraffen goed uitgevoerd. Samen met de rechters is het OM onderdeel van de rechterlijke macht. Het Openbaar Ministerie is dus geen ministerie in de gebruikelijke zin van het woord. Waarom wordt het dan ergo/aldus het OM genoemd?

   • Jan A. Somers zegt:

    Waarom? Het Openbaar Ministerie is het (bij strafzaken) zichtbare onderdeel van het Ministerie van Justitie. De rechters zijn de zittende magistratuur, de Officieren van Justitie de staande magistratuur.

   • ælle zegt:

    Wanneer het OM valt onder het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dat als ‘primaire’
    taak het zorgen voor de rechtsstaat in Nederland heeft en werkt aan een veiliger Nederland, (Het ministerie regelt bijvoorbeeld de politie, strafvervolging door het Openbaar Ministerie en ‘alle facetten’ die daar bij komen kijken, waarom moet er dan persé gezeten of gestaan worden door de magistraten?
    Wat een poppenkast!
    Afhankelijk van de zwaarte van het strafbare feit wordt een zaak voorgelegd aan één of drie rechters. Waarom niet twee of vier of vijf etc.?

   • ælle zegt:

    ZITTEN en STAAN

    https://www.rechtersenadvocaten.nl/de-rechtbank/zitten-en-staan/

    De minister van Justitie met zijn ambtenaren hoort niet tot de rechterlijke macht.
    Wèl is de minister van Justitie ‘verantwoordelijk’ voor het doen en laten van het OM,
    het Openbaar Ministerie.
    Hij kan hierover ter verantwoording worden geroepen door het parlement.

    Gebeurt dat ook?

   • Jan A. Somers zegt:

    “moet er dan persé gezeten of gestaan worden door de magistraten?” Dat hebben wij (ook namens u) zo afgesproken. In sommige landen staat de rechter bij zijn uitspraak en blijft de verdachte zitten. In andere landen, zoals bij ons, zit hij bij zijn uitspraak. De Officier staat bij zijn requisitoir. Als de rechters binnenkomen roept de bode: de rechtbank! De aanwezigen gaan dan staan. Dan zegt de rechter: gaat u zitten. Een rechtszaak is een belangrijk moment in een samenleving, daar hoort een beetje decorum bij. Leuk toch? Als mevrouw in Indië de belandja doorgeeft, zit de kokkie altijd lager.
    “Waarom niet twee of vier of vijf etc.?” Zulke vragen moet u niet hier stellen, Indo’s lezen niet. Dat kunt u zelf doen in het Wetboek van Strafvordering. Denk daarbij ook nog aan de politierechter.
    “Gebeurt dat ook?” Ja hoor, ik zie op TV vaak genoeg minister Grapperhaus in de Kamer verschijnen. En als u vindt dat het parlement daarin tekort schiet, kunt u uw kamerlid daarover aanspreken.
    “Je mag niet wildplassen.” Ik dacht niet dat dit bij de strafrechter komt, die heeft wel wat anders te doen. Gemeentelijke verordening. Zo zijn er veel strafbare feiten die niet voor de strafrechter komen. Ook schikkingen met het OM. Dat OM heeft ook nog andere taken. Als ik het voor het onderzoek bij TNO nuttig vond om een graf te schouwen vóór het einde van de wettelijke grafrust, kan het OM mij daarvoor toestemming geven. enz.

 10. Ælle zegt:

  Bij STRAFRECHT staat
  Bij het strafrecht straft de rechter mensen die zich niet houden aan de regels, aan de wet. In het Wetboek van Strafrecht en in andere wetten staat wat allemaal niet mag.
  Je mag niet door rood licht rijden.
  Je mag niet wildplassen.
  Je mag geen zak snoep pikken in de supermarkt.
  Je mag geen fiets stelen.
  Je mag geen gestolen fiets kopen.
  Je mag geen cd’s kopiëren om die te verkopen.
  Je mag geen bushokje in elkaar rammen.
  Je mag er niet met de clubkas vandoor gaan.
  Je mag geen vuurwapen op zak hebben.
  Je mag niet dronken achter het stuur zitten.
  Je mag niet iemand discrimineren, bedreigen, afpersen, mishandelen, vermoorden.

  Je mag niet plofkraken (met explosieven) staat niet in het rijtje.

  • ælle zegt:

   Op 3 maart 2012 bleek voor burgemeester GertJan Nijpels van de gemeente Opmeer de maat vol. Hij suggereerde menhirs neer te zetten om geldautomaten te beschermen.
   Bron: Menhir tegen ramkraken, De Telegraaf, 3 maart 2012.
   Is toch niet gebeurd?!, zegt Obelix verontwaardigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s