Gouden Buffel 2016

Vijfde jaargang publieksprijs Java Post!

goudenbuffel2016Sinds 2012 keert de Java Post jaarlijks een virtuele prijs uit aan de persoon die, of het team dat de geschiedenis van Nederlands-Indië op bijzondere wijze onder de aandacht van het publiek heeft gebracht.

De eerste Gouden Buffel ging naar Gert Oostindie, de man die regelmatig in het nieuws was omdat hij namens de onderzoeksinstituten KITLV, NIOD en NIMH bij de overheid aandrong op wetenschappelijk onderzoek naar de na-oorlogse periode. Uiteindelijk, vier jaar later, kreeg hij daarvoor toestemming!

In 2013 was de prijs voor het duo Boeroeng en Nelly, de krachten achter Indisch4ever, volgens de jury ‘een ware catalogus van Indische feiten en feitjes’. 

Het volgende jaar werd de Gouden Buffel toegekend aan Herman Bussemaker, de man die met ‘Indisch Verdriet’ de moeizame verhoudingen tussen de Nederlandse overheid en de Indische gemeenschap haarscherp uiteenzette. We hadden hem nog wel meer prijzen gegund; helaas kwam hij enkele maanden later te overlijden.

En, last but lot least, in 2015 werd de prijs in de wacht gesleept door Reggie Baay: de schrijver die een bijzonder scherpe neus heeft voor onderbelichte onderwerpen uit het verleden van Nederlands-Indië, en nu zijn studie over slavernij liet verschijnen.

Thans is het de beurt aan 2016: het eerste lustrumjaar van de Gouden Buffel! Wie stond dít jaar op de barricaden om Nederlands-Indië in het nieuws te krijgen? Wie verdient het om door ons, lezers, een schouderklopje te krijgen? Of in Facebook-termen gesproken een mega-like, of in het Indonesisch een jempol?

Denkt u mee? Alle reacties, binnengekomen voor 31 december 24.00 uur, worden meegewogen.

De Java Post neemt ondertussen contact op met de jury.

x

 

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

20 reacties op Gouden Buffel 2016

 1. Grieko Enter zegt:

  de Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach vanwege zijn proefschrift en boek en het effect deze hebben op het publieke en overheidsdenken

 2. Henry van Amstel zegt:

  Warm bloed, geschreven door Petra Boudewijn zal niet massaal worden gekocht. Maar het is een kwalitatief zeer hoogstaande analyse van een stuk Indisch-Nederlandse literatuurgeschiedenis.

 3. Frank den Os zegt:

  Theatergezelschap DeltaDua voor hun prikkelende en professionele voorstellingen (Kruit!, Het koekblik van Verkade etc). http://www.deltadua.nl

 4. Indisch4ever zegt:

  Vanuit Indische families bekeken …. denk ik aan de opa’s en oma’s, die hun herinneringen doorgeven.
  Je kunt ook denken aan Limpach die toch een trigger was dit jaar voor meer onderzoek naar een zekere periode. Maar er waren toch meer periodes ?
  Jawel, Sandra Reemer was bij de 4 meiherdenking op de Dam met een clipje. Met haar charme zette ze de aandacht op Indië 1941-1945. Of Frans Leidelmeijer met zijn speech op tv , dd 15 augustus . Ze zijn geen competitie voor het rumoer rond de Nederlandse excessen 45-50.
  Welke criteria neem je dan ? Elk jaar weer een terugkerende vraag.
  Wie weet nou van de exposities Steurtjes en de Wolf Schoemaker ?
  Of misschien Francine Tammeling met omroep MAX? Ze berichtten over hulp aan Indische ouderen in Indonesië…indirect is dat een stukje geschiedenis meenemen.
  Toch maar weer Remy Limpach dan . Als meest katalyserend in de publieke opinie ?

  • Ælle zegt:

   Bijschrift foto van ‘De voormalige Havenkazerne in Schoonhoven, waar dienstplichtigen die weigerden naar Nederlands-Indië te gaan, hardhandig werden aangepakt.
   7 december 2016, 03:00
   Willem Bouwman,
   Functie: Redacteur binnenland
   Wie is Willem?
   – Probeert het heden te begrijpen en te beschrijven vanuit het verleden
   – Leest graag historische boeken, waarvan hij er vele recenseert.
   – Heeft een grote belangstelling voor biografieën, kerkgeschiedenis en de Eerste en Tweede Wereldoorlog

   Schoonhoven, een stadje in de Krimpenerwaard, is vooral bekend door zijn zilversmeden en zilverindustrie. Vroeger was het een garnizoensstad. In de voormalige kazerne aan de Oude Haven zijn nu appartementen en het Zilvermuseum gevestigd.

   Op diezelfde plek werden kort na de oorlog soldaten opgesloten die weigerden naar Indië te gaan. Indië was een Nederlandse kolonie, waar het koloniale gezag werd betwist door nationalisten, die in augustus 1945 de onafhankelijke republiek Indonesië hadden uitgeroepen. Nederland stuurde een groot leger naar Indië om het koloniale gezag te herstellen. Tussen 19 …
   Dit is 17% van het artikel.Willem Bouwman in het Nederlands Dagblad

 5. Nog een stem voor Remy Limpach. Argumenten: zie boven.

 6. j.w.hoegen zegt:

  “Stem tegen Limpach , zijn onderzoek steunt niet zijn conclusies.

 7. hansvschaik zegt:

  Stem voor de webmaster Bert van de Javapost.

  • Jan A. Somers zegt:

   Zou ik ook denken, maar dat kan niet. Je kan wel op een troon verheven worden, je kunt er niet zelf op gaan zitten. Of wordt er ook anders over gedacht?

   • eppeson marawasin zegt:

    Dag meneer Somers, ik zit inderdaad ook met dat dilemma-gevoel.

    Al in 2012 schreef mevrouw Ineke Stoltenborgh-Indorf -bouwjaar 1929 zoals zelf aangaf-

    [CITAAT] “Maar goed, de vraag is wie de Gouden Buffel verdient omdat-ie de geschiedenis van Indië onder de aandacht bracht, dit afgelopen jaar. Pia van der Molen bracht de Bersiap periode onder de aandacht, niet de geschiedenis van Indië. Dan geef ik liever de voorkeur aan Joty ter Kulve. Of aan Yvonne van Geneugten. Of gewoon Bert Buitenzorg met zijn Java Post.” [EINDE citaat]

    — Mocht de jury besluiten tot een bindend referendum hierover, dan ondersteun ik de nominatie van heer Van Schaik:

    1. het professionele gehalte;
    2. het lustrum;
    3. op weg naar het duizendste hoogwaardige artikel;
    4. topics die niet alleen historisch waardevol zijn, maar ook therapeutisch van aard;
    5. de vele volgers;
    6. de vele lezers;
    7. de vele reacties;

    Kortom … Al !

    e.m.

 8. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Remy Limpach, voor zijn originele wijze van onderzoek en voor de conclusies UIT het onderzoek die 47 jaar na de Excessennota Eindelijk en Anders zijn.

  Het kabinet heeft nu een rechtvaardig en onderbouwd excuus om onderzoek naar de dekolonisatie te doen, te beginnen bij de Bersiap.

 9. RLMertens zegt:

  Mijn keuze; mevr.Joty ten Kulve; voor mij ‘Iboe ten Kulve’! Voor haar inspanningen ondanks/ of is het dankzij haar hoge leeftijd/haar tropenjaren! ; – oa.de Vereniging Nederland/Indonesie- om de relatie tussen Indonesië en Nederland te normaliseren. Ik zeg; innig te verbinden! Ons geboorteland; Insulinde, de bron van onze oorsprong verdient veel meer. Iboe; nog vele jaren!

 10. joost van bodegom zegt:

  Buitenlandse Zaken, Bert Koenders en zijn medewerkers verdienen de “gouden Karbouw” want die hebben naar mijn mening Indonesië zo ver gekregen dat zij uiteindelijk hebben toegezegd mee te zullen doen. Het niet meedoen van Indonesië was altijd het VVD argument om ook hier maar niet aan een onderzoek te beginnen. Ook de mening van de Veteranen heeft altijd veel gewicht in de schaal gelegd.
  Ben erg tevreden dat het Kabinet “om” is. Dat werd na 65 jaar de hoogste tijd….

  ps waarom spreken we van Buffel?

  • Ælle zegt:

   De Buffel is een totempaal dier.
   Een goevernementsschip uit 1868 werd ook de Buffel genoemd.
   Uit de Chinese Astrologie – Horoscoop Dierenteken Os/ Buffel
   De Os wordt ook wel Buffel genoemd en soms kom je ook de benaming Stier tegen. Ossen zijn rustige en erg geduldige mensen. Ze zijn vlijtig, hebben een sterk doorzettingsvermogen en geven niet snel op. Ossen zijn behoedzaam, doen de dingen doordacht en zijn enigszins conservatief van aard. Ze zullen niet snel afwijken van een geijkt patroon. Ze houden van routinematig werk. Ossen kunnen nog wel eens bevooroordeeld zijn en zullen niet snel van mening veranderen of hun eigen standpunt herzien.
   Ossen zijn loyaal en betrouwbaar en boezemen ook vertrouwen in; men weet altijd precies waar men bij hen aan toe is. Men treft Ossen dan ook vaak aan in verantwoordelijke functies. Ze zijn heel erg plichtsgetrouw; het zal zelden of nooit voorkomen dat een Os een afspraak niet nakomt of te laat komt.
   De os is erg praktisch ingesteld en vindt nuttig zijn, een belangrijke deugd. Wat Ossen doen, doen ze goed. Hierbij zijn ze soms zo grondig dat ze wel eens wat te traag kunnen zijn. Ossen zijn wat zwijgzaam en zeggen over het algemeen niet veel, maar als ze wat zeggen komt hun welbespraaktheid wel naar voren. Ossen zijn over het algemeen redelijk makkelijk in de omgang, maar kunnen ook bijzonder koppig zijn. Ze dulden dan geen tegenspraak. Ook houden ze er niet van om te falen.
   Ossen zullen niet snel hun diepere gevoelens laten blijken en maken een ingetogen indruk. Ze staan niet graag in de aandacht of middelpunt van de belangstelling. Ze begeven zich het liefst achter de schermen.
   Ossen zijn bang om niet geaccepteerd te worden of afgewezen te worden. Hierdoor zullen ze aarzelen om snel vriendschap te sluiten. Ossen zijn erg gesteld op materiële zaken en kunnen wat bezitterig overkomen. Ook hechten ze sterke waarde aan zekerheden.
   Nu wordt het nomineren nog moeilijker of juist niet.
   Ik kies Bert Immerzeel voor zijn niet aflatende Javapostblog.

  • Jan A. Somers zegt:

   Onze kepala kampong buffelt als een karbouw!

 11. Indisch4ever zegt:

  Bert kan niet de gouden buffel krijgen, want hij is de organisator van dit fenomeen.
  Maar misschien als voldoende lezers van zich laten horen dat de jury hem uit de jury zet en zo de weg vrij maakt voor een keuze op hem. wat mij betreft een oeuvre-keuze
  Niet voor nationaal breed indiëgeschiedenis onder de aandacht brengen in heel Nederland in 2016.

  Sooo.. laten we de actie starten: mieter Bert uit de jury. !!!

 12. L. Schotel zegt:

  Ik stem op Frans Leidelmeijer. Zijn speech op 15 augustus j.l. heeft me diep geraakt en mij niet alleen.

 13. Jan A. Somers zegt:

  “Sooo.. laten we de actie starten: mieter Bert uit de jury. !!!” Ben besmet door Soekarno! Ben op de stoep voor deze kampong gaan staan. Ik roep de revolutie uit. Weg met Bert!! Het volk moet spreken! Ik draag Boeroeng op als eerste regeringsdaad contact met de heer Oostindie van het KITLV op te nemen. Dat hij als jurylid collaboreert met deze revolutionairen. Om onze heer Bert hoog op het schild te hijsen. Zwaaiend met de Javapost! Zeg dat voort, zeg dat voort!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s