Archivering ‘Nanking’ leidt tot Japanse kritiek

Japan heeft kritiek geuit op de beslissing van VN-organisatie Unesco om documenten van een Japanse massamoord en massaverkrachting in China op te nemen in een internationaal archief. Het gaat om documenten over het bloedbad van Nanking, waar Japanse militairen in 1937 tenminste 40.000 Chinese burgers en militairen hebben gedood.

UNESCO, de culturele en wetenschappelijke instelling van de VN, heeft afgelopen vrijdag ingestemd met 47 nieuwe inschrijvingen in het Memory of the World-archief, een verzameling van individuele documenten en collecties en die voor de gehele wereld van bijzondere waarde worden geacht. Het programma, dat loopt sinds 1992, voorziet iedere twee jaar in een bijeenkomst van een Internationale Adviesraad die beslist over een lijst door nationale overheden voorgedragen collecties.

 Japanse troepen bestormen een barricade tijdens de aanval op Nanking, 1937

Japanse troepen bestormen een barricade tijdens de aanval op Nanking, 1937

Beide laatste voordrachten van China droegen een politiek tintje. Zowel een verzameling documenten over de inzet van troostmeisjes voor het Japanse leger als documenten met betrekking tot het bloedbad van Nanking in 1937, zouden gezien kunnen worden als een aanval op het buurland waarmee nog steeds een slechte verhouding bestaat. De eerste voordracht heeft het niet gehaald, de tweede dus wél, tot groot ongerief van de Japanners.

“Het is zeer betreurenswaardig dat een wereldwijde organisatie die neutraal en eerlijk moet zijn deze documenten in het Memory of the World-archief heeft opgenomen, ondanks herhaalde pleidooien van de Japanse regering om daarvan af te zien”, aldus het Japanse ministerie van buitenlandse zaken in een verklaring. “Als verantwoordelijk lid van de UNESCO zal de Japanse regering streven naar een hervorming van dit belangrijke project, zodat het niet meer politiek kan worden misbruikt.”

De documenten met betrekking tot Nanking vertellen het verhaal van een massaslachting die deel uitmaakte van de inval van de Japanners in China, in 1937. Beide landen bleven met elkaar in oorlog tot 1945. Volgens China stierven in december 1937 en januari 1938 maar liefst 300 duizend soldaten en burgers in Nanking. Buitenlandse historici hanteren lagere cijfers, maar zelfs als wordt uitgegaan van de laagste schatting, een 40 duizend doden en tienduizenden verkrachtingen, bestaat geen twijfel over het feit dat sprake is geweest van een onvoorstelbaar drama.

Alleen in Japan wordt door sommige conservatieven en nationalisten nog ontkend dat wreedheden werden begaan. Het officiële Japanse standpunt luidt dat weliswaar sprake is geweest van “het doden van een groot aantal niet-strijders, plunderingen en andere handelingen”, maar ook dat het aantal slachtoffers onbekend is. In april van dit jaar werden protesten tegen het gebruik in schoolboeken van het woord ‘incident’ in plaats van ‘bloedbad’, afgewezen.

De twee Japanse inzendingen bij de UNESCO werden beide erkend. De eerste betrof een verzameling 18-eeuwse documenten van een boeddhistische tempel en de tweede documenten met betrekking tot de internering van de Japanse gevangenen in de Siberische werkkampen na de Tweede Wereldoorlog.

x

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post. Bookmark de permalink .

3 reacties op Archivering ‘Nanking’ leidt tot Japanse kritiek

 1. j.w.hoegen zegt:

  men leze : De Goede Nazi van Nanking ; door John Rabe.

 2. Het zal moeilijke zaken zijn voor ieder volk dat zijn voorouders vereerdt om toe te geven dat het in het verleden niet altijd goed ging volgens moderne begrippen.

  Wat zich in Nanking afspeelde was voor ons schokkend, maar ik vermoed dat hoe verder je terug gaat in de geschiedenis van de mensheid , meer van dergelijk wreedheden orde van de dag waren, misschien onderwerpen voor legendes als een paar mensen het overleefden, maar anders verloren in de vergetenheid. Wij zijn wel een beetje efficienter tegewoordig, en de legers zijn groter. Alles beter en op grotere schaal. Maar nu onthouwen wij alles,
  Tegenwoordig wordt alles ook in letter en beeld vast gelegd, en daar zit Japan nu mee te tobben. UNESCO moet dit nu voor eeuwigheid bewaren. Maar zonder UNESCO is het ook mis. Amnesie bestaat niet meer en dat was misschien een onverwachte ontwikkeling voor het Japansche leger ( en niet alleen het Japansche leger) . de Jappen waren destijds grondig bewust van de waarde van propaganda om hun eigen doel stellingen te behalen , maar realizeerde niet dat deze technieken van schrift en beeld ook langdurige nadelen kon veroorzaken
  Onze technische mogelijkheden om kwaad te verrichten verspreiden zich sneller dan dat de samenleving zich kan aan passen aan de veranderde wereld. Kijk maar naar de rotsooi in het middenoosten. Maar die verhalen kunnen nu ook allemaal bewaard blijven
  De gruweldaden van de westerse imperialistische mogendheden konden in de twinigste eeuw ook goed vast gelegd worden in woord en beeld, en een half eeuw lang vormde dat een bevredigend verhaal voor Azie en Afrika.
  Maar langzamerhand zal de dagelijkse politieke gesprekken in die landen meer aandacht moeten besteden aan de groeiende verzameling nieuwe verhalen van wandaden die voor de eeuwigheid nu bewaard worden, maar die nu niet imperialistische oorsprongen hebben . Toevallig las ik vandaag dat Zuid Afrika zich wil ontrekken van het Internationale gerechtshof in den Haag.
  Het wordt er niet beter op maar wat doe je er aan?
  De Jappen kunnen beginnen door zich minder druk te maken over hun voorouders, en te accepteren dat zij mensen waren met menseliijke gebreken , net zo als zij.

  • Jan A. Somers zegt:

   ” ontrekken van het Internationale gerechtshof ” Het Internationaal Gerechtshof is een Hoofdorgaan van de Verenigde Naties. (Handvest, art. 7. En art. 93: Alle Leden van de Verenigde Naties zijn ipso facto partij bij het statuut van het Internationaal Gerechtshof. En art. 94, 1: Elk lid van de Verenigde Naties verbindt zich, de beslissing van het Internationaal Gerechtshof na te leven in iedere zaak waarbij het partij is. Dat heeft dan als consequentie dat Zuid-Afrika uit de VN zou stappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s