De prijs van meneer Jansen

Uit Het Dagblad, Batavia, april 1948:

Mijnheer Jansen had een prijs gewonnen… Elf jaar moest hij echter wachten, voordat hij op reis kon. Gisteren stapte hij in het vliegtuig.

“In 1937 vloog de K.L.M. met haar DC-2 toestellen in geregelde dienst in 5 dagen van Batavia naar Amsterdam. De plannen waren toen reeds klaar om nieuwe DC-3 toestellen op de lijn in te zetten en dag en nacht door te vliegen, waardoor de reisduur verkort zou worden tot 2,5 dag. Naar aanleiding van deze plannen werd door de PHOHI in samenwerking met de K.L.M. een prijsvraag voor de luisteraars uitgeschreven, waarin gevraagd een opstel van 1000 woorden te maken over de consequenties van deze verkorte reisduur op het gebied van: regeringsverhoudingen, gezinsverhoudingen en de economische en culturele verhoudingen.

Meneer Jansen onderweg naar Amsterdam

Meneer Jansen onderweg naar Amsterdam

De prijzen bestonden uit gratis vliegtochten. De tweede prijs, een retourreis Batavia-Amsterdam, werd gewonnen door de heer G. J. Jansen te Soerabaja, die echter wegens omstandigheden toen geen gebruik van zijn prijs kon maken. Met de K.L.M. werd echter afgesproken, dat de reis later gemaakt zou kunnen worden, met dien verstande, dat het voor 1942 moest zijn. De heer Jansen boekte in April 1940 en zou 2 Augustus 1940 vertrekken. Sinds 10 Mei 1940 was echter de verbinding met Nederland verbroken en de heer Jansen kwam met talrijke anderen in 1942 in een Japans interneringskamp terecht.  In 1946 ging de heer Jansen voor evacuatie-verlof naar Nederland, kon echter nog steeds geen gebruik maken van zijn prijs, omdat alle vliegpassage in handen was van de Regerings Luchttransportdienst. Maar noch de heer Jansen, noch de K.L.M. was de prijsvraag vergeten: Gisteren is de heer Jansen met de Constellation naar Nederland vertrokken, voor de duur van één maand. Hij is in dienst bij de Nederlands-Indische Steenkolenhandel Maatschappij, wordt na terugkeer in Indië overgeplaatst naar Soerabaja, en krijgt intussen kans in Nederland niet alleen zakelijke besprekingen te gaan voeren met zijn Nederlandse directie, maar ook om zijn 85-jarige Moeder te gaan bezoeken, die in het Gasthuis te Nijmegen verpleegd wordt, en een maand bij zijn gezin door te brengen, dat in verband met de studie en opvoeding van de kinderen in Nederland achterbleef. Na elf jaar werd dus toch nog de prijs, die de K.L.M, destijds had uitgeloofd voor het bekroonde opstel, ingelost.”

De Java Post

stem op onsAldus Het Dagblad in 1948. Oók de Java Post schrijft en publiceert opstellen van 1000 woorden, en vaak zelfs van méér. Reden genoeg om ons magazine aan te melden voor de Geschiedenis Online Prijs: de prijs voor de beste historische website. Niet, om net zoals meneer Jansen te kunnen zeggen: ‘Eind goed, al goed’, want over de geschiedenis van Nederlands-Indië zijn we nog lang niet uitgeschreven, maar wel om nieuwe lezers op ons blad te attenderen en daarmee nóg meer aandacht te kunnen schenken aan onze voormalige kolonie. U, lezers, wordt opgeroepen de Java Post daarbij te ondersteunen. Stem op ons!

U kunt stemmen door op de afbeelding van de Geschiedenis Online Prijs te klikken.

x

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De prijs van meneer Jansen

 1. Ed Vos zegt:

  Ik stem vwb Indie op Javapost omdat:

  1. ik op Java ben geboren/

  2. ik graag verhalen lees over Nederlands-Indië en het leven daar in de steden in de tijd dat alles nog goed was.

  3. hier geschiedenis wordt geschreven, goede politieke analyses worden gegeven en — hoewel anderen daarover anders (willen) denken of dat anders (willen) zien – hier geen finale afrekeningen plaats vinden op kolonialen, of op militairen die naar Indië gingen om daar te strijden. Mijn vader (7 jaar) ex-KNIL had ook heel wat mortieren laten afschieten op dorpen en op verdachte struikgewassen en daarnaast werd hij op een Indisch (!) forum een oorlogsmisdadiger genoemd.
  Voor zijn deelname aan de strijd kreeg hij geen medaille of ereteken – zou hij ook niet willen ook.
  Ik voel mij ook niet aangesproken of geroepen hem te verdedigen wanneer hier over misdrijven of of over uit de hand gelopen acties tijdens de politionele acties wordt geschreven. Dat doen anderen wel (trollen?) die nog niet met zichzelf in het reine zijn gekomen.

  Hier gaat het er niet om DAT iemand iets deed maar het WAAROM hij dat deed.

  En dat de (vaste) reageerders hier van het ene item naar het andere meanderen: zo meanderde de Bengawan Solo ook, evenals het Indisch (= in Indie) landschap en ondertussen pik je een goed idee en nieuwe kennis op ook.

 2. eppeson marawasin zegt:

  Sluit me helemaal aan bij de onderbouwing van Pak Ed Vos, met dien verstande dat ik op Ambon ben geboren en dat het verdedigen van vader zich beperkt tot ‘blijf met je poten van de militairen af’; ga verhaal halen bij de Weduwe van Indië … 😉

  e.m.

 3. Ach ja, wat kunnen wij alles overbodig analiseren. Het einddoel was uiteindelijk toch niet in onze hand, en daarom maar geen tranen er over storten.

 4. Ælle zegt:

  Krijgen we het winnende opstel (gespiekt bij het of de opstel) nog te lezen? Ben er nieuwsgierig naar.
  Wat mij betreft heeft Javapost.nl de GOP reeds gewonnen. Gefeliciteerd!

  • Ælle zegt:

   Vanzelfsprekend ben ik ook benieuwd naar het opstel van de heer Jansen, welke de tweede prijs won. Hoeveel prijzen waren er in totaal beschikbaar? Wie was de eerste prijs winnaar? Toch mooi dat de KLM nog steeds bestaat, alhoewel het elf jaar geleden moest fuseren met Air France en later met Delta. Aan Delta Airlines heb ik fijne herinneringen. Een Indo neef in de VS heeft voor hen gewerkt en zelfs overplaatsing van California naar Atlanta, Georgia, voorover gehad. Zijn familie heeft er ook van de afgeprijsde vluchten geprofiteerd. Ik niet, hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s