OPROEP
Het Stedelijk Museum Amsterdam doet onderzoek naar meubelen uit de Amsterdamse School periode (ca. 1910-1930). De Amsterdamse School is vooral bekend van de expressieve, sculpturale baksteenarchitectuur van architecten als Michel de Klerk, Piet Kramer en Joan van der Meij. De bekendste voorbeelden in Amsterdam zijn het Scheepvaarthuis (nu Hotel Amrâth), Het Schip in de Spaarndammerbuurt en complex De Dageraad in Zuid. Daarnaast valt het grote aantal bruggen van Piet Kramer op, veelal met beeldhouwwerk van Hildo Krop. Maar er waren ook voorbeelden in Bergen, Groningen, Zeeland en natuurlijk was er ook invloed in Indië.
Architecten en kunstenaars die bij de stroming betrokken waren ontwierpen ook interieurs of onderdelen daarvoor. Het ging daarbij vaak om expressieve meubelen van bijzondere houtsoorten, met sculpturale totaalvormen en gebeeldhouwde details, soms met diepgekleurde stoffering. Veel ontwerpers en bedrijven lieten zich door de stijl inspireren.
Het Stedelijk Museum zoekt naar zoveel mogelijk afbeeldingen van meubelen (lampen, klokken, spiegels en haarden inbegrepen) en ontwerptekeningen in deze stijl. Via deze weg juist ook van voorbeelden in of uit Indië. Op basis van het verzamelde materiaal wordt onderzoek gedaan voor een tentoonstelling en publicatie.
Behalve door samenwerking met specialisten op het gebied van de Amsterdamse School en de meubelvormgeving hoopt het museum ook met uw hulp dit project tot een succes te kunnen maken. Heeft u zelf een meubel uit deze periode of er onlangs één gezien, ergens een ontwerptekening ontdekt of een afbeelding op een onverwachte plek gespot? Laat het conservator Ingeborg de Roode weten via email-adres i.deroode@stedelijk.nl. Zij zal u zeer dankbaar zijn en uw bijdrage in het onderzoek meenemen.
Met vriendelijke groet en dank,
Ingeborg de Roode
Conservator industriële vormgeving / Curator Industrial Design
i.deroode@stedelijk.nl
x
Dit vind ik interessant en e.e.a bevindt zich binnen mijn interessegebied.Voorts ben ik benieuwd wat de invloed van Indië is op de AS, en omgekeerd naar voorbeelden van AS in Indië.
Waar blijft de heer Frans Leidelmeijer, specialist in het vak van antiquair, om hier zijn gedachten met ons te delen?
Ik heb Ingeborg de Roode, conservator van het Stedelijk op het idee gebracht om ook aandacht te besteden aan de Amsterdamse School in Indie. Deze oproep is daar het gevolg van. Ik heb op mijn reizen door Indonesie architectuur maar ook meubels gezien in Amsterdamse School stijl. Op de tentoonstelling in het Stedelijk zullen meubels van Nederlandse ontwerpers maar ook koloniale meubels van onbekende Indonesische makers uit mijn collectie getoond worden. Verder heb ik het Stedelijk namen van collectioneurs in binnen- en buitenland gegeven die in de afgelopen 45 jaar Amsterdamse School voorwerpen bij mij gekocht hebben o.a. het Wolfsonian museum in Miami die in 1989 2 ameublementen van de belangrijkste architect van de Amsterdamse School, Michel de Klerk bij mij aangeschaft hebben. Veel objecten uit die collecties zullen in het Stedelijk te zien zijn. Het Tugu hotel in Malang heeft in een van haar lunchrooms een prachtig salontafeltje van de Amsterdamse School. We hebben geprobeerd die voor de tentoonstelling te lenen, helaas gaat dat door de hoge kosten en tijdgebrek niet lukken.