Wie wint de Gouden Buffel dít jaar?

gouden buffelEen maand geleden vroegen we u personen te nomineren voor de Gouden Buffel 2013: de speciale Java Postprijs voor degene die dit jaar de geschiedenis van Nederlands-Indië het meest onder de aandacht heeft gebracht van het grote publiek. Dank zij uw reacties, zowel onder de oproep als via meldingen rechtstreeks aan de redactie, kregen we weer een gedegen selectie van gegadigden.
In alfabetische volgorde:

Jacques Zeno Brijl
De luitenant-kolonel b.d. Koninklijke Landmacht die ondanks zijn gevorderde leeftijd (hij is van 1927!) zonder rusten doorgaat met zijn missie: het voordragen van ex-militairen voor onderscheidingen. Dankzij hem werden dit jaar tenminste vier personen posthuum onderscheiden met het Mobilisatie Oorlogskruis.

Rene Creutzberg
Hoofdredacteur van het blad De Indo, uitgegeven in Walnut, Los Angeles, California. Medio dit jaar was het 50 jaar geleden dat het blad – de eerste twee jaar onder de titel De American Tong Tong – voor het eerst door Creutzberg werd uitgegeven. Een Amerikaanse Tjalie Robinson, still going strong.   

Indisch4ever
Dit keer een duo, bekend onder de namen Boeroeng en Nelly, van de website Indisch4ever.nu. Degenen die de site kennen weten waarom: verpakt tussen spekkoekrecepten en aankondigingen van koempoelans, vinden we hier héél veel informatie over de geschiedenis van Indië. En dat al bijna tien jaar! Naast de Java Post het belangrijkste forum voor discussies over Indië.

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Een lang gekoesterde droom werd dit jaar verwezenlijkt: dankzij Hetty werd in september 2013 de documentaire Buitenkampers uitgebracht. Inmiddels zagen meer dan 10.000 bioscoopbezoekers (van wie velen voor het eerst!) het verhaal van de Indo´s die weliswaar buiten het kamp bleven, maar het misschien juist daarom nog wel slechter hadden.

Max van der Werff
Om te protesteren tegen koloniaal geweld warmde deze actieman zich in februari aan duizenden waxinelichtjes bij het standbeeld van Jan Pietersz Coen. Later dit jaar kwam hij in het nieuws door zijn zoektocht, in Indonesië, naar getuigen van Nederlands optreden tijdens de operaties Agresi Militar. Een idealist, pur sang.

Annegriet Wietsma & Stef Scagliola
In 2004 namen Wietsma en Scagliola, samen met Jean Hellwig, het initiatief een documentaire te maken over Nederlandse militairen en hun verzwegen kinderen in de Oost. Het werd uiteindelijk een drieluik: na een website en de documentaire Tuan Papa werd afgelopen maand ook nog het boek Liefde in tijden van oorlog gepubliceerd. Een indrukwekkende afronding van het project Oorlogsliefdekind.

Liesbeth Zegveld
Advocate Liesbeth Zegveld heeft een droom waarin minister-president Rutte verantwoording aflegt voor Nederlands optreden in de periode 1945-1949. Om hem zo ver te krijgen geeft ze juridische bijstand aan Indië-weigeraars, slachtoffers van Nederlands optreden in Celebes, en families van gedode treinkapers. In 2013 was zij regelmatig in het nieuws. Wordt haar droom ooit werkelijkheid?

Het zijn allen mensen met een missie, die een prijs verdienen. En misschien geldt dit ook wel voor al die andere kandidaten die de geschiedenis van Nederlands-Indië dit jaar een gezicht hebben gegeven:
Tweede Kamerlid Harry van Bommel, die meerdere Kamervragen heeft gesteld over Nederlands-Indië;
Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans, die een historische stap zette door de ambassadeur in Jakarta excuses aan te laten bieden;
Indië-veteraan Harrie Nouwen, die ons liet delen in zijn herinneringen en vertelde wat hij had meegemaakt in Zuid-Sumatra;
Schrijfster Yvonne Keuls, die het initiatief nam tot de plaatsing van een standbeeld van twee Indische tantes in Den Haag;
Herman Keppy, die verhalen over Indische levens bundelde in zijn in juni uitgekomen Pendek;
Peter Bouman en Frans Leidelmeijer, die ook dit jaar weer rondvaarten organiseerden in Amsterdam onder de titel Gordel van Smaragd;
De redactie van de website Indisch3.nl, die een schrijfwedstrijd organiseerde over historische thema´s;
en vele, vele anderen.

Als instituut, en daarom buiten mededinging, noemen we hier nog het Tropenmuseum in Amsterdam. Méér media-aandacht dan het Tropenmuseum voor Indië kreeg, is nauwelijks denkbaar. Echter – helaas – niet altijd in positieve zin. Het in april gelanceerde project Foto zoekt familie werd door alle landelijke media opgepikt en zelfs uitgevent door een empingfabrikant; de resultaten bleven tot dusverre echter achter bij de verwachtingen. De tweede helft van het jaar stond in het teken van een dreigende sluiting. Indië-gerelateerde websites werden gesloten; de bibliotheek werd weggeschonken.

De jury

Inmiddels hebben we een jury gevonden die zich zal buigen over de vraag wie dít jaar de Gouden Buffel toekomt. Naast de prijswinnaar van vorig jaar, prof. dr. Gert Oostindie, zijn het dr. Jan Somers en Bert Immerzeel, hoofdredacteur van de Java Post, die zich zullen gaan beraden. Het wordt ongetwijfeld spannend.
Laatste publieksreacties zijn nog welkom tot en met 31 december.

x

Dit bericht werd geplaatst in 9. Java Post en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

84 reacties op Wie wint de Gouden Buffel dít jaar?

 1. Ik vind dat Hetty Naaijkens de GB verdient! Een getalenteerde en intens betrokken regisseuse!

  • Conchita Willems zegt:

   Sluit me hierbij aan: Hetty Naaijkens inspireerde de bezoekers van Buitenkampers cultureel, verdiepend en verbredend tegelijk, over de grenzen van families heen naar zelfonderzoek! Dit werkt duurzaam in op historisch besef van jong en oud in het hele land. Bijzonder.

 2. Willem Plink zegt:

  Overste Brijl is voor mij favoriet. Ik heb kennis met hem gemaakt bij de uitreiking van het mobilisatieoorlogskruis aan de dochter van sergeant Patinama. Een indrukwekkende persoon.\ Wie het voor mij pertinent niet hoeft is mevrouw Zegveld, zij is te eenzijdig en doet mniets aan bijvoorbeeld de slachtoffers van de Bersiap en hun nazaten..

  • Willem Strankinga zegt:

   Heel graag nomineer ik luitenant-kolonel b.d. Jacques Brijl voor de Gouden Buffel. Met hart en ziel zet hij zich in voor erkenning van al die dappere mannen die streden voor het Koninkrijk in het verre Indië. Zijn inzet en steun betekent heel veel voor deze veteranen. Het heeft hen de erkenning gegeven waar zij lang op hebben moeten wachten.

   • Frans en Martine Reuvers zegt:

    Wij sluiten ons graag aan bij de nominatie ondersteunende reactie van Willem Strankinga.
    Tijdens het afgelopen jaar hebben wij de heer Brijl leren kennen als een zeer kundig en adequaat reagerende man, die als hij zijn doel wil bereiken alles en iedereen aan het werk zet. EN MET SUCCES!!
    In dit geval betrof het een bijna 90 jarige, in Australie woonachtige, voormalige KNIL militair die nooit iets van de Nederlandse Overheid te horen had gekregen.
    De heer Brijl, zich realiserend dat een 90 jarige van alle dag is, heeft er in korte tijd voor gezorgd dat het voormalige Birmaspoorweg / atoomaanval op Nagasaki slachtoffer voor zijn 90ste verjaardag alsnog zijn 3 medailles in ontvangst mocht nemen.
    Frans en Martine Reuvers
    Dronten

  • Debby Paulus zegt:

   Jacques Brijl is mijn Gouden Buffel. Met veel doorzettingsvermogen en groot gevoel voor solidariteit heeft hij ervoor gezorgd dat mijn vader maar ook vele anderen na zestig jaar alsnog hun Ereteken kregen. Belangeloos en met tomeloze inzet brengt hij dit stuk geschiedenis van Nederlands-Indië breed onder de aandacht.

 3. hansvschaik zegt:

  Ik mis Griselda Molemans in het bovenstaande rijtje, haar naam is diverse keren hier genoemd!

  • buitenzorg zegt:

   Griselda heeft aanvankelijk aangekondigd dat haar nieuwe boek zou verschijnen in 2013. Dat werd uiteindelijk 2014. Afgaande op haar berichten zal zij ongetwijfeld voorkomen op het rijtje kandidaten van volgend jaar.

   • Ed Vos zegt:

    Volgens mij is de Bouden Buffel de speciale Java Postprijs voor degene die dit jaar de geschiedenis van Nederlands-Indië het meest onder de aandacht heeft gebracht van het grote publiek. Nederlands-Indië dus.

   • buitenzorg zegt:

    Ed, Ik denk dat ik weet wat je bedoelt. De JP neemt echter geen standpunt in in de discussie over de keuze tussen augustus 45 en december 49.

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

   • buitenzorg zegt:

    … Waaruit voortvloeit dat de grasgronden van de Gouden Buffel zich in ieder geval uitstrekken tot december 1949.

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

   • Ed Vos zegt:

    Gouden dus en niet den Bouden Buffel.

   • Ed Vos zegt:

    Mij lijken verhalen over andijvielucht in contractpensions al helemaal niets te maken hebben met Indie, en mogelijk aan Nederland betaalde en vervolgens door haar achtergedrukte (niet verantwoorde) geldsbedragen na 1949 evenmin. Ik las hier de naam van Molemans.
    Overigens was er maar 1 Tjalie Robinson, en vond hij weinig aanhang in de VS.

 4. Corrie Steijn-Bakker zegt:

  Als het maar nooit die enge advocate Mevrouw Zegveld gaat worden. Deze dame kijkt erg eenzijdig naar Indonesie.

  • Ed Vos zegt:

   Maar zij heeft door publicaties in alle media zowel in Nederland als in Indonesie een door de Nederlandse regering onder het tapijt geschoven periode uit de koloniale geschiedenis van Indonesie/Indie weer te voorschijn gehaald. Dat vind ik of je het wel of niet met haar handelwijze eens bent een prestatie van wereldformaat. Alles geschiedde volgens het boekje zonder stiekeme dolksteken in de rug. Iedereen weet weer bij wie de verantwoordelijkheden van de executies in Sebrenica lagen, en wat er gebeurde tijdens de afhandeling van de treinkapingen. Daarvoor ontving zij zelfs dreigmailtjes.

   • Inderdaad, de verantwoordelijken voor de executies van Srebrenica liggen bij de Bosnische moslims zelf, maar dat heeft Zegveld flink onder het tapijt weten te schuiven, die joden en partizanen die door die ‘struikrovers’zijn vermoord zullen zich omdraaien in hun graf, ondertussen staan deze ‘zielige’mensen, verenigd in Al quaida en andere groeperingen ‘ons’te bestrijden in het middeen oosten en Afrika. Ondertussen heeft Zegveld aangegeven dat ze de Indonesische regering niet gaat aanklagen voor de misdaden begaan tijdens de Bersiap, en de Papuans kunnen de schijt krijgen van Zegveld.

  • Inderdaad, tezamen met die Max van der Werff, die de hele Indo gemeenschap voor oorlogsmisdaden te kijk zet en ondertussen met Whahabisten thee zit te drinken.

  • Huib Otto zegt:

   Deze dame heeft erg veel persoonlijk belang bij het opvoeren van die claims. Ze zal wel op basis no cure no pay werken. Want wie gelooft dat die weduwes haar het top
   honorarium kunnen betalen. Of doet de Indonesische staat dat. Anyhow, ze wordt er ieder geval zelf behoorlijk wijzer van.

 5. Kareen Richard zegt:

  Rene Creutzberg die met zijn blaadje “De Indo” vooral de Indische gemeenschap hier in de V.S. bijelkaar houdt., Hij doet dit al jarenlang als vrijwilliger zonder er ook maar een cent aan te verdienen!

 6. Nelly en ik (Boeroeng) zijn vereerd met de nominatie.
  Terima kasih voor dit compliment.
  Strikt genomen als het belangrijkste kriterium is…. de hoeveelheid aandacht in 2013 gegenereerd, dan zou mevrouw Zegveld op 1 staan en Hetty Naaijkens op 2 .
  Maar als je denkt aan een oeuvreprijs, dan moet die echt naar Rene Creutzburg gaan.
  50 jaar een blaadje maken is niet niks en voor die mensen die het blad de Indo niet kennen, 50 jaar staan er ook herinneringen in van de lezers… en dat is dus de geschiedenis doorvertellen.

  • Kareen Richard zegt:

   Bedankt, Boeroeng, voor je reactie. Jij en Nelly doen heel goed werk, maar ik vind zelf dat Rene Creutzberg na 50 jaar eens een keer in het zonnetje moet worden gezet. Ik lees “De Indo” iedere maand meet veel plezier. Dit ook namens mijn collegas bij The Indo Project.,

 7. Kim zegt:

  Absoluut overste Brijl!
  Geweldig wat hij op zijn leeftijd betekent voor anderen!

 8. eppeson marawasin zegt:

  ‘t Is dat de heer P. Lemon op een ander forum er naar verwijst, anders zou het Haagse beeldenproject ‘De Indische Tantes’ van de schrijfster Yvonne Keuls ongenoemd zijn gebleven. Bij deze alsnog dan.

  Met dank aan dhr. P. Lemon

  • buitenzorg zegt:

   Met dank aan de heer Lemon: Yvonne Keuls is inmiddels toegevoegd.

   • Huib Otto zegt:

    Nu nog een gedenkteken bij het Indisch monument voor de Indische/Inl. Buitenkampmoeders, oma’s en tantes die tijdens de tweede wereldoorlog buiten de kampen moesten zien te overleven met hun vaak zeer jonge kinderen. Zonder mannen, die in het jappenkamp zaten en zonder inkomen. En als dank van de Ned. Staat
    ook geen salarissen tijdens Jap. gevangenschap. In een steeds vijandiger wordende omgeving opgestookt door de Jap. en de Indon. leiders. En toen ook nog de Bersiap moordpartijen. Hiervoor de Platina Waringinboom?

 9. Bob wijtsma zegt:

  Ik vind dat Jacques Zeno Brijl de Gouden buffel verdient omdat deze man op zijn leeftijd nog zoveel voor elkaar kan krijgen. In een woord fantastisch!

 10. E.Th. Brijl zegt:

  De genomineerden voor de Gouden Buffel (Kerbau Mas) zullen ongetwijfeld gerespecteerde burgers zijn die bekend zijn geworden door de publicaties van hun meningen en/of ervaringen.
  Overste Brijl (b.d.) echter, die zich zijn hele leven heeft ingezet in dienst voor zijn medemens is een heel bijzonder persoon, die in tegenstelling tot de andere genomineerden nooit publiekelijk ruchtbaarheid heeft gegeven aan zijn humanitaire daden – Overste Brijl is een stille werker die zijn levensmissie laat leiden vanuit de gevoelens van zijn hart en niet vanuit onderbuikgevoelens !
  Herinneren wij ons de catastrofe nog van de uitgemergelde kindertjes van Biafra in het verre verleden, de oprichting van Terre des Hommes Nederland waar overste Brijl en zijn echtgenote zeer nauw bij betrokken waren en zelfs kindertjes mee naar Nederland namen om hen medisch te laten verzorgen – herinneren wij ons nog de Secretaris Genaal Kurt Waldheim die Overste Brijl persoonlijk heeft aangezocht om directeur te worden in Genève van de organisatie van humanitaire hulp ?
  Dit zijn slechts enkele waterdruppels die deel uitmaken van het water in de Bokaal van Overste Brijl in zijn jongere dagen.
  Na zijn pensionering heeft Overste Brijl de Stichting Horizon Holland opgericht en hebben hij en zijn medewerkers zich met heel hun hart ingezet om wereldwijd humanitaire hulp te bieden.
  Slechts voor enkele ingewijden is het onder andere het bekend dat de Stichting Horizon Holland als één van de eersten een volledig medisch team op Haïti kon laten functioneren.
  In de Molukse Gemeenschap is Overste Brijl beter bekend als de Bapak Tua (oude vader) wegens zijn humanitaire hulp aan de Molukken.
  Thans, nu hij wegens zijn vergevorderde leeftijd het Voorzitterschap van de Humanitaire Stichting heeft moeten overdragen, zet Overste Brijl zich in om Eerherstel te krijgen voor diegenen die zich tijdens de 2e Wereldoorlog bijzonder hebben onderscheiden, maar van de overheid hiervoor nimmer een erkenning hebben ontvangen.
  Tot dusver heeft Overste Brijl kans gezien om aan 25 personen het Mobilisatie Oorlog Kruis uitgereikt te krijgen – sommige Postuum.
  Dat er aan de humanitaire daden van Overste Brijl toch ruchtbaarheid is gegeven in de media is te wijten aan sommige journalisten die kennis kregen van deze bijzondere MENS, Overste Brijl.

  Ric.

  • Peter Logman zegt:

   Ik ken Jaques al vele jaren, altijd bezig de helpende hand toe te reiken aan de medemens.
   Een man met een gouden hart, hij verdient het zeker om deze Gouden Buffel prijs in ontvangst te nemen.

  • Huib Otto zegt:

   Ik hoop dat Overste Jac Z. Brijl zich ook nog sterk zal willen maken voor een meer evenwichtige voorlichting op het Indisch Herinnerings Centrum te Bronbeek, die naar de smaak van de ex Bronbeek gidsen en ex KNILLERS o.m. de heer Bo Keller toch wel erg eenzijdig richting het Japanse “Kriegswunder” heeft gekozen. En de slachtoffers letterlijk uitgemergeld en slechts gekleed in een tjawet in een soort verdomhoekje hebben gezet. Ik kies in ieder geval voor hem vanwege zijn grote verdiensten voor de slachtoffers van de Japanse agressie en de Nederlandse onverschilligheid tov haar ereschuld aan haar KNIL militairen die streden en leden voor volk en vaderland. Onze vaders en opa’s.

 11. Gerard Wijtsma zegt:

  Het kan er maar één zijn en dat is Zeno (Jaques) Brijl! Wat hij gedaan heeft, en nog steeds doet, voor de (met name door de Nederlandse regering) vergeten oorlogsveteranen verdient 10 Gouden Buffels!

 12. devon korving zegt:

  mijn voorkeur gaat uit naar Jacques Zeno Brijl!

 13. meneer zaaier zegt:

  Ik meneer zaaier, stem op meneer Jacques Zeno Brijl

 14. Jeffrey de Kruif zegt:

  De luitenant-kolonel b.d.Brijl heeft wat mij betreft recht op deze prijs. Fantastisch wat hij doet voor onze veteranen. Deze mensen krijgen nu eindelijk hun verdiende waardering en bijbehorende onderscheiding. Tijd om de luitenant-kolonel b.d. Brijl nu ook te waarderen voor wat hij doet!

 15. Ed Vermeulen zegt:

  Verkiezing de Gouden Buffel
  Veel namen van genomineerden zijn mij bekend. Er is er één die ik persoonlijk heb mogen leren kennen en dat is …Jacques Zeno Brijl. We leerden elkaar kennen via het verhaal Van Zeevaarder tot Gezagvoerder, over het (KPM) leven van Boy Brijl. Sindsdien is er een vriendschap ontstaan, weliswaar op afstand, we zijn penfriends, gebaseerd op diep respect voor alles wat Jacques drijft om op hoge leeftijd te doen wat hij doet. Het moge duidelijk zijn…ik kies Jacques Zeno Brijl.
  Een warme groet uit Baarn
  Ed Vermeulen

 16. Indisch4ever brengt al 10 jaar Nederlans Indië en de Indo gemeenschap onder de aandacht van de mensen met veel inside information, ruimte voor discussie en veel ‘uitstapjes’ die wel kunnen doen, altijd positief en nooit negatief, hulde voor hen.

 17. Mandy zegt:

  J.Z Brijl natuurlijk!

 18. Rob de Bruijn zegt:

  Het kan niet anders zijn dan dat luitenant-kolonel bd JZ Brijl deze gouden buffel gaat krijgen voor al zijn inspanningen op zijn toch al zeer gevorderde leeftijd !!

 19. Zoals al velen hiervoor hebben gezegd: Jacques Brijl verdient de Gouden Buffel dubbel en dwars!

 20. Angelo Vergeer zegt:

  Iedereen die zijn hart op de goede plek heeft, sorry voor de andere genomineerden, kan niet anders zeggen dan: Jacques Brijl! Zijn hele leven staat in het teken van Nederlands-Indië. En Indonesië niet te vergeten. Als geen ander zet hij zich in voor de medemens; die van toen, maar ook die van nu. Middels zijn stichting Horizon Holland kwam hij op voor de allerzwaksten, op persoonlijke titel komt hij nog altijd op voor de mensen die vergeten zijn. Hij slaagt erin om hen postuum nog de eer te geven die hen ooit toekwam. En hij gaat maar door, zelfs op hoge leeftijd. Met zaken waarvoor hij zichzelf nooit op de borst heeft geslagen. Want dat is Jacques Brijl bovenal: een lieve man, met een gouden hart. Derhalve: een échte buffel!! De prijs meer dan waard.

 21. daan zegt:

  De heer brijl zou de onderscheiding moeten krijgen,hij heeft ervoor gezorgd dat mijn moeder alsnog postuum een onderscheiding heeft ontvangen van haar vader en dat na 70 jaar na dato,ik heb het dan over. Sergeant hukom dat kan men intypen op google.
  Ik zou zeer blij zijn als de heer brijl de onderscheiding krijgt,hij verdient het door zijn onvermoeibare inzet.

 22. Juri Trieling zegt:

  Absoluut Overste Brijl; op zijn leeftijd nog zo betrokken zijn met de medemens, geweldig! Dagelijks is hij bezig met het alsnog uitreiken van verdiende onderscheidingen. Prachtig voor de veteranen of hun nabestaanden en nu kunnen wij iets voor hem terug doen!

 23. Reina ten Bruggenkate zegt:

  Reina ten Bruggenkate zegt:
  De gouden buffel moet mijns inziens gaan naar Jacques Zeno Brijl omdat hij zich zelfs op hoge leeftijd heeft ingespannen voor eerherstel van anderen.Ik ken hem al vele jaren als oprichter/voorzitter van de Stichting Horizon Holland waar hij zich met de zelfde passie en inzet altijd bekommerde om mensen in nood. Hij heeft altijd oog voor de mens als persoon.
  Vanuit Mumbai (India) hulde dus aan de heer Brijl..Het is hem zeer gegund!

  . .

 24. Freddy Sahertian zegt:

  Voor mij verdient dhr. J. Brijl de gouden buffel.
  Hij is ,gezien zijn leeftijd, nog steeds actief om mede strijders die gesneuveld zijn hun postume erkenning te laten krijgen.
  Verder heeft hij als oud voorzitter van Horizon Holland Foundation vele hulpverleningen en projecten gerealiseerd in Indonesië. Van scholen voor gehandicapte kinderen en hulpgoederen tot realiseren van noodhulp o.a bij de tsunami in Aceh tot klinieken bouwen in de jungle van Indonesië.
  Humanitaire hulpverlening en klaar staan voor anderen staan nog steeds bij hem hoog in het vaandel. Altijd betrokken bij je medemens..
  Diep respect voor deze man, die met trots Bapa Tua word genoemd. Chapeau..

 25. Anton Mouwen/Xenia Irene Oost Nomineren Jacques Brijl. Zowel zijn inspanningen voor Horizon Holland voor sociale en medische projecten Buitenland (Indonesie o.a.) en voorlichting van de Indische tijd. De strijd van legereenheden voor behoud en na de oorlog voor bescherming van Het Japanse intnereringsleed aangedaan aan ons Indische mensen, gaf hij respect terug door zijn inzet van opbouw van menselijke hulpverleningen te organiseren. Eerbied en respect voor zowel militairen, oorlogsgewonden (psychisch en lichamelijk), nabestaanden en gezinnen gaf hij weer basis om verder te gaan met hun omstandigheden en verder te kunnen met calculeren van verleden en heden in hun bestaan. Jonge mensen inspireerde Jacque Brijl om te werken voor mensen door ziekte en handicapts getroffen. Anton Mouwen als rasechte Brabantse boerenzoon en Xenia Irene Oost als het ware in Japanse tijd in Indie vanaf 2 jaar opgegroeid weten wat oorlogstijd zowel in Nederland als in Indie in personen en hun groei berokkenen kan. Jacques Brijl dat wij je hebben mogen ontmoeten en onze dochter door jouw inspanningen en van Horizon Holland hebben kunnen laten zien dat ziekenhuis in Indie veel kan zijn in hulp voor mensen daar, dat is de ware ROEP van MENSLIEVENDHEID en zeker de kracht en medewerking van het symbool van de Buffel waard: Kracht en Doorgaan!

 26. Huib Otto zegt:

  Overste Jac Zeno Brijl is zonder enige twijfel de man die voor zijn verdiensten die Gouden Buffel meer dan toekomt. Hij heeft zich niet alleen in zijn jonge jaren via zijn Stichting het lot aangetrokken van mensen in nood en ook internationaal erkenning hiervoor ontvangen van niet
  de minsten. Nu zet hij zich op gevorderde leeftijd geheel belangeloos in voor eerherstel van door de Nederlandse overheid in de steek gelaten en vergeten Molukse en Indische KNIL militairen. Hij verdient niet allen de Gouden Buffel maar mijn Gouden Palm heeft hij.

 27. Als veteraan realiseer ik me al te goed wat lkol Brijl allemaal heeft gedaan en nog steeds doet, mijn stem gaat naar hem (met respect voor de andere kandidaten).

 28. F.J. Marcus zegt:

  Ik wil mij graag aansluiten bij degenen die pleiten voor toekenning van deze eervolle troffee aan de heer Brijl. Hoewel ook de andere kandidaten kunnen bogen op mooie en/of indrukwekkende prestaties, verdient zijn niet aflatende inzet om aan – vooral Indie- en Nieuw Guineaveteranen – alsnog de hen toekomende defensiemedailles te laten uitreiken alle lof. En dat eens temeer omdat hij dit op een zeer gevorderde leeftijd geheel belangeloos en met veel passie, ijver, toewijding en doorzettingsvermogen doet. Ik sta daar als directeur van het Veteraneninstituut dan ook vol achter! F.J. Marcus – KTZA b.d., Doorn

 29. Jacques Zeno Brijl heeft zich zijn hele leven ingespannen voor anderen, samen met zijn vrouw. En zelfs nu op zijn respectabele leeftijd is hij nog dagelijks bezig zich belangeloos in te spannen om voor anderen hun welverdiende erkenning te krijgen en om hun na al die “vergeten” jaren toch nog een gevoel van welzijn te bezorgen. Ik verbaas me erover wat hij allemaal voor elkaar krijgt en zijn uithoudingsvermogen om dit zo vol te houden! Hij verdient terecht een Gouden Buffel!

 30. Bep Hesseling zegt:

  Zonder twijfel verdiend luitenant-kolonel Jacques Zeno Brijl de Gouden Buffel 2013.

 31. D. v d Ende zegt:

  Jacques Zeno Brijl voor mij.

 32. Henk-Jan van Keulen zegt:

  Jacques Zeno Brijl verdient het nu wel om zelf eens in het zonnetje gezet te worden!

 33. Annelies Brijl zegt:

  Ik stem op Jacques Brijl!!

 34. Hubert Punt zegt:

  Zonder enige twijfel en zonder de anderen tekort te doen, de Luitenant-Kolonel bd Jacques Zeno Brijl !!!!

 35. R. Zwaaf zegt:

  JACQUES Zeno Brijl…. wat die man doet is ongelooflijk. Hij zorgt ervoor dat niemand vergeten wordt, die gevallen is voor de bevrijding van Nederland en de vrede. Een missie. .. Een leven wijdt hij aan hen die gestreden hebben. Diep diep respect! ..
  De Gouden Buffel is voor hem.

 36. D. de Bruijn zegt:

  Jacques Brijl is degene die deze prijs verdient. Wat deze man zijn hele leven heeft gedaan voor anderen en nog steeds doet, is bijna niet te beschrijven.

 37. Roelien w. zegt:

  Meneer Brijl.

 38. hansvschaik zegt:

  Het is duidelijk:
  Hier vind een mobilisatie plaats om zoveel mogelijk stemmen te werven voor een kandidaat……….

 39. Marianne zegt:

  En de terechte winnaar is in mijn bescheiden mening Jacques Zeno Brijl. Wanneer iemand zich met hart en ziel inzet voor een zaak die hem in het hart beklonken zit: chapeau. Blijkbaar zijn meer mensen deze mening toegedaan en ik wens meer mensen n dergelijke passie toe.

 40. linda zegt:

  Ik vind dat meneerJacques Zeno Brijl de gouden buffel verdiend!

 41. van den Broek zegt:

  Bij welke fanclub ben ik verdwaald?

  Ik heb me enigszins verdiept in de persoon van dhr Brijl, hij komt 2x voor in een onderwerp van Javapost. Ik kan niet anders respect en ontzag voor hem opbrengen, dus Hormat. Hij zal best voor een hoge koninklijke onderscheiding in aanmerking komen.

  Ik heb geen kritiek op hem maar op degenen die het maligneuze idee hadden om op de laatste dagen, en dan vooral op deze dag van het jaar een mislukte marketing campagne te starten. De enige hunner scribent die ik ken is dhr Vermeulen, van de anderen zijn geen aanwijsbare reacties bekend die het vermelden waard zijn. Het is hun wellicht ontgaan dat dit Een blog is waar over geschiedenis wordt gediscussieerd. Als ik hun reacties lees heb ik meer de indruk dat ik zij op gebrekkige wijze reacties hebben gekopieerd, dat is niet erg maar dan moet het wel goed gedaan worden. De reactie “Meneer Brijl ” blinkt uit in kwaliteit, kan hun coördinator daar niks aan doen. Het heeft meer weg van een fanclub die verdwaalt is bij de PC Hooftuitreiking.

  Morgen is het nog een dag en dan kan die club andere gelovigen overtuigen om te stemmen. Ik ga ervan uit dat de jury, die ik hoogacht en respecteer een andere inhoud geeft aan de meeste stemmen gelden, wel democratisch maar zegt niks over de kwaliteit.

  Peter van den Broek LTZ2SDKMR

  • hansvschaik zegt:

   Dat is ook mijn verbazing heer @Peter van den Broek .
   Ik ben benieuwd hoe de jury hier mee omgaat……..

  • Huib Otto zegt:

   Ik ondersteun de nominatie van de heer Lt.Kol. Jac.Z. Brijl omdat in hem eigenlijk alle KNIL veteranen worden genomineerd en niet omdat hij zo goed en vaak in Javapost kan bloggen of mooie boeken heeft geschreven.
   Ik steun heem omdat hij opkomt voor de belangen van de vergeten en verguisde groep
   levende en overleden KNIL militairen. Hij zorgt in zijn eentje dat deze mensen uit de vergetelheid worden gehaald en de eerbewijzen ontvangen die hen toekomt voor moed, beleid en trouw aan volk en vaderland.
   Dus eigenlijk is de nominatie opgedragen aan alle KNIL veteranen. Want die waren het
   die voor veiligheid voor de Indische en Indonesische gemeenschap met gevaar voor eigen leven moesten zorgen.

   • Ed Vos zegt:

    Huib Otto, OOt (out of topic). Mij werd jarenlang blijkbaar VALSELIJK voorgehouden dat de militairen moesten zorgen voor de voortgang van de productie en de contuiniteit van de bedrijven. Productie!. Dat op de eerste plaats. Daar hoorde natuurlijk ook het personeel bij en de beveiliging en bewaking. Dat was een reden voor de 1e politionele actie.

    De Indische gemeenschap was voor Nederland een BIJKOMEND SECUNDAIR probleem. Die Indische gemeenschap – de armsten in de kampung — waren na 1958 eveneens een probleem zowel voor Nederland als voor de Indonesiers: arm, werkloos, wat moest je met hen beginnen? Behalve dan die een aow/pensioentje genoten die vele malen hoger was dan het inkomen van een inlander die zowat 30 rupia of wat per dag verdiende en ook vele malen hoger dan die van een generaal. De Indonesiers vatten dit op als een vom van neo-kolonialisatie en wanneer je Nederlander was en de christelijke godsdienst aanhing zat je in de verdomdhoek.

    Uiteindelijk kwam vanuit de Indische gemeenschap zelf het voorstel om hen allemaal te laten evacueren. Daarnaast ik weet niet in welk jaar werd er een stichting in het leven geroepen die de naam Help de Indische in Indonesie. De geschiedenis herhaalde zich later later voor hen die deze niet kennen. Kort door de bocht: de nederlandse regering gaf geen zak om de Indische gemeenschap war u uzelf toerekent.

   • Ed Vos zegt:

    p.s. ik heb wat problemen met het reactieraampje, vandaar een aantal niet goedlopende zinnen.

   • Ed Vos zegt:

    Om de zaken op scherp te stellen. Zoals de Amerikaanse atoombommen niet bedoeld waren om mijn vader van een wisse dood te redden in een kamp in Birma, zo kwam het Nederlandse leger niet om hem (of ons of de Indische gemeenschap) te bevrijden van de Indonesiers of ter wille te staan. Maak dat de kat maar wijs. Ik weet niet waar u die wijsheid vandaan haalt hr Huib Otto, u die vele jaren ouder ben dan ik.
    Wij hoefden helemaal niet bevrijd te worden van die Indonesiers. Ik denk zelf dat de Indonesiers van bepaalde Nederlanders — ik hoop niet van uw soort — bevrijd moesten worden.

    Overigens vocht mijn vader met het KNIL mee tegen de rebellen – juist ja rebellen, om vervolgens na 1949 diens te nemen als ambtenaar bij de RI.
    Ga me nu gvd niet vertellen hoe KIL-militairen werden behandel door Nederland en waarom KL’ers naar Indie werden gestuurd. Dan haal ik de kat en de viool er gauw bij.

 42. Lien Ondunk zegt:

  Ik stem op Jaques Brijl, deze man verdient wel 2 gouden buffels, fantastish wat hij voor elkaar krijgt en heeft gekregen, diep respect.

 43. Arthur Olive zegt:

  Ik stem voor Rene Creutzberg, hoofdredacteur van het internationale blad “De Indo”, die al meer dan 50 jaar de Indische diaspora bij elkaar heeft gehouden en is aangemoedigd door Tjalie Robinson om dit te doen. Een stem voor Rene is ook een stem voor Tjalie.

 44. Dank zei Rene Creutsberg’s onschatbaar besluit 50 jaar geleden sindsdien als hoofdredacteur het blad “De Indo” uit te geven, is de Indo Gemeenschap met veel trots hecht verenigd en tot zijn eigen recht vereeuwigd. Hij verdient de jury’s ernstige overweging voor de toekenning.

 45. Door inspanningen van dhr Brijl heeft de CZMCARIB, de generaal Swijgman, dit jaar tijdens de Veteranendag op Curacao het Nieuw Guinea herinneringskruis kunnen opspelden bij een van onze leden. Hierdoor is de inzet in Nieuw Guinea het thema van de Veteranendag geweest en is er welverdiende aandacht gegeven aan deze missie. Dehalve dank aan dhr Brijl namens de Veteranen Vereniging Curacao.

 46. Ed Vos zegt:

  De kandidaten die ik in mijn hoofd heb – in willekeurige volgorde – zijn: Indisch4ever. Max vander Werff, die naar Indonesie ging om daar o.a. slachtoffers van het politioneel geweld te interviewen. Hij deed naturlijk veel meer. Eindelijk eens iemand die geen eenzijdige kijk heeft op Indonesie, maar zelf op pad ging om hen (bepaalde Indonesiers) het een en ander te vragen over het verleden ea. Dat is het beste dat je kunt doen, de rest is guesswork.

  Mevrouw Zegveld, en de heer Go Tan, vanwege zijn foto-actie.

  • Ed Vos zegt:

   Zo: noteer maar. Ik heb de vier briefjes (zie boven) getrokken en uiteraard gekeken naar de voorwaarden
   1. Nederlands-Indie op de kaart gezet in 2013

   De winnaar is
   1. GoTAN + het Topenmuseum
   2 ex aequo Indisch4ever; Max van der Werff en Liesbet Zegveld

   Go-Tan en het Tropenmuseum staan niet op de lijst van de genomineerden, die op plaats twee staan wel
   Ik stem niet mee : geef mijn stem maar aan 1 van hen. Geen ruzie maken ja?

 47. Hans Damen zegt:

  Lkol bd Brijl. Omdat hij op briljante en niet aflatende wijze heden en verleden weet te verbinden.

 48. Vera Andreas zegt:

  Ik stem op Hetty Naaijkens, omdat ik heb gezien wat ze heeft los gemaakt binnen onze gemeenschap en vooral bij de 2e generatie en jongeren.. Door de documentaire Buitenkampers zijn mensen op zoek gegaan naar hun verleden en de historie. Een goede eerste stap, omdat het behoorlijk leeft onder de Indische gemeenschap. De kinderen worden er ook bij betrokken. Het Indische gevoel komt bij velen weer naar boven, de behoefte is groot. Heimwee naar toen onze ouders, opa’s en oma’s nog leefden. Dit is een emotioneel moment die je gedeeld hebt met elkaar na het zien van de documentaire. Herkenning en verbondenheid.
  Het is misschien een moment geweest, maar voor onze gemeenschap, een waardevol begin naar datgene waar behoefte naar is. Hetty heeft ons dat aangereikt, vandaar onze nominatie.

 49. Piet Bijl zegt:

  Jacques Brijl, voor zijn inspanningen op maritiem gebied

 50. Roland Grooten zegt:

  Alle reacties lezende, het voorstelrondje bovenin het artikel,….Jacques Brijl, zonder twijfel en van zijn zijde zonder enig persoonlijk gewin, zoveel betrokkenheid en inzet.

 51. Jan Pieter zegt:

  Het is de heer Brijl meer dan gegund dat hij de “de Gouden Buffel” dit jaar toegekend krijgt. De wijze waarop hij (nabestaanden van) oorlogsslachtoffers begeleid in het proces naar erkenning is ongeëvenaard!

 52. L. Wijtsma zegt:

  Mijn stem gaat voor de volle 100% naar Jacques Zeno Brijl. Dat deze fantastische man op zijn leeftijd eindelijk wat publieke erkenning zou mogen krijgen, heeft niets met een ‘fanclub’ oid te maken, maar alles met zijn onuitputtelijke inzet voor de veteranen, het nauwkeurig beschrijven van de fascinerende levensloop van ‘gewone’ mensen in uitzonderlijke situaties en zijn jarenlange inspanningen voor diverse goede doelen. Niet alleen de Java Post maar ook diverse andere media hebben in de loop der jaren uitvoerig bericht over de bijzondere prestaties van Dhr Brijl en dat is niet meer dan terecht. Overigens zeker ook respect voor de andere genomineerden, maar mijn stem gaat naar Zeno.

 53. Zeno Brijl,
  Ere wie ere toekomt.
  Mijn stem heb je.

 54. hansvschaik zegt:

  Bert schrijft in de inleiding:
  -Een maand geleden vroegen we u personen te nomineren voor de Gouden Buffel 2013: de speciale Java Postprijs voor degene die dit jaar de geschiedenis van Nederlands-Indië het meest onder de aandacht heeft gebracht van het grote publiek.
  ———-
  Ik ben reuze benieuwd wat de jury gaat kiezen:
  Als ik het goed begrijp zijn de volgende voorwaarden het belangrijkst:
  1. Afgelopen jaar 2013
  2. De geschiedenis van Nederlands Indië onder de aandacht brengen.
  ————–
  Ik zie dat er mensen genomineerd worden die (ondanks de vele stemmen) hier niet aan voldoen (geen uitschieter in 2013, wel over vele andere jaren), sommigen verdienen zelfs een veel hogere onderscheiding dan de Gouden Buffel!
  Sommigen komen dit jaar (nog) niet in aanmerking omdat hun topprestatie pas volgend jaar wordt verwacht.
  Ik zag weinig voordrachten die de geschiedenis als belangrijk item hebben, maar ze zijn er wel.

  Het zal moeilijk worden voor de jury: vasthouden aan de beginstelling of toch een afwijkende keuze maken?

  Jury, veel wijsheid en sterkte toegewenst !
  En aan iedereen: Een heel gezond, wijs, gezegend en gelukkig 2014 !

  • E.Th. Brijl zegt:

   Geachte heer van Schaik,
   Ten eerste, wees een Kerel en noem man en paard en verschuil u niet achter woorden als “Ik zie dat er mensen genomineerd worden die (ondanks de vele stemmen) hier niet aan voldoen”, waarbij iedereen die lezen kan weet dat Jaques Zéno Brijl tot nu toe de meeste stemmen heeft gekregen.
   Ten tweede blijkt uit uw reactie dat u klaarblijkelijk geen flauw benul heeft van de geweldige prestaties, getuigend van enorme inspanning (op zijn leeftijd) en compassie die Jaques Zéno Brijl in 2013, juist door “de geschiedenis van Nederlands Indië onder de aandacht brengen”, door middel van verzoeken om EERHERSTEL – welk EERHERSTEL “direct”verbonden is met de geschiedenis van voormalig Nederlands Indië.
   (zie mijn toelichting voor het geven van mijn stem aan Jaques Zéno Brijl op deze site).
   Als derde en laatste punt kan ik mij door uw woorden niet aan de indruk onttrekken dat uw reactie een factor zou betreffen aangaande een poging om op de stoel van de jury te gaan zitten.
   Ik wens u wijsheid in 2014.
   Ric Brijl.

   • hansvschaik zegt:

    Geachte heer E.Th. Brijl,
    Als u mijn bijdrage goed gelezen heeft, dan ziet u dat ik alleen de criteria van Bert aanhaal zonder op de stoel van de jury te gaan zitten !!!
    Ik heb die criteria NIET opgesteld!
    Overigens waardeer ik de heer Jaques Zéno Brijl zeer, ik heb wel degelijk kennis van zijn onovertroffen inzet en kwaliteit, het was prachtig geweest als er meer mensen als hij zijn, hij verdient in mijn ogen de allerhoogste onderscheiding die Nederland kent!
    (overigens: een opa van mij heeft in het -ongenoemde- verzet tegen de Japanners gezeten, hetgeen hem en zijn maten met de dood moeten bekopen, de lijken zijn uiteindelijk later gevonden in de bossen Bodjonegoro, zie: http://srs.ogs.nl/slachtoffer/135254/johannes-arnoldus-van-schaik/)
    Mijn reactie heeft NIETS te maken met het aantal stemmen, maar uitsluitend met de de criteria voor deze verkiezing! Het is niet aan mij om een keuze te maken, maar aan de jury.
    Er zijn veel respectabele namen genoemd (lees u aub alles maar na)!
    Natuurlijk begrijp ik uw voorkeur, maar het is aan mij om daar een oordeel over te vormen.
    Ik wens u een heel goed, gezond en wijs 2014 toe.
    Hans van Schaik

 55. hansvschaik zegt:

  Mijn excuses, e zit een typefout in mijn stokoude computer:
  De zin :Natuurlijk begrijp ik uw voorkeur, maar het is aan mij om daar een oordeel over te vormen.
  moet zijn:
  Natuurlijk begrijp ik uw voorkeur, maar het is NIET aan mij om daar een oordeel over te vormen.
  Sorry voor het misverstand (hopelijk heb ik over een poosje een nieuwe PC, zonder kuren)

 56. Herman van Dijk zegt:

  Mijn stem gaat naar de heer Brijl.
  Zijn inzet voor de vele veteranen die in het verleden niet die waardering kregen waar zij recht op hadden verdient alle lof. Door de bemiddeling van de heer Brijl hebben zij deze erkenning, zij het vele jaren later, alsnog ontvangen.

 57. De opzet is om de Gouden Buffel uit te rijken aan degene die dit jaar de geschiedenis van Nederlands Indie onder de aandacht heeft gebracht van het grote publiek.
  Door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich ben ik gevraagd mijn verhaal te vertellen in haar film Buitenkampers, Boekan main, boekan main. Hierdoor zou u mij geen objectief be-oordeelster kunnen noemen. Maar deze film, en dus Hetty Naaijkens-Retel Helmrich heeft dus wel aan voornoemde eisen voldaan.
  Ik ben obsessief bezig deze geschiedenis meer bekendheid te geven. Al jaren. De stelling uit de film : ” wie de geschiedenis niet kent, ontkent die…..enz ” Ben daarom Hetty dankbaar dat ze mij de kans heeft gegeven mee te werken aan dit bekendmaken.De film draait nu c.a. 3 maanden en heeft aal bijna 100.000 bezoekers getrokken. Ik hoor van mensen met een Indische achtergrond en ook zonder dat, dat ze veel van de film hebben geleerd. Veel “aardappeleters” zeiden nog nooit hiervan gehoord te hebben. Velen van hen wisten weinig of niets van de oorlog in Indie.
  Natuurlijk krijg ik ook een beetje het idee dat er een actie is ontstaan om ene J.Z.Brijl te nomineren. U mag mij dom en/of onwetend bestempelen, maar ik heb niet eerder van hem gehoord en zeker niet het laatste jaar i.v.m het onder de aandacht brengen van de Indische geschiedenis. Een voorwaarde waar Hetty Naaijkens met haar Buitenkampers volop aan voldoet.

Reacties zijn gesloten.