De boeken van Van Hien

Door Ad Rek

H.A. van Hien, De Javaansche geestenwereld.

H.A. van Hien, De Javaansche geestenwereld.

Zo halverwege de jaren ´60 was ik als jonge twintiger behalve in yoga en India ook geïnteresseerd geraakt in theosofie. Via mijn toenmalige yogalerares kwam ik in contact met een theosofe in Breda. Het was een mevrouw van een jaar of tachtig die in Indonesië had gewoond en daar in Grissee in het onderwijs had gewerkt.

Ik ging bij haar in de tuin werken. Dat was heel erg nodig. De buren klaagden dat het er een oerwoud was. Je kon inderdaad vanaf de tweede verdieping de grond niet meer zien. “Ze denkt zeker dat ze nog steeds in Indië woont”, becommentarieerden ze mijn werkzaamheden vanaf het balkon. Ik snoeide van alles, maar wel op háár aanwijzingen. Jammer genoeg voor de buren mocht ik niet al te veel snoeien.

Aan het eind van de dag kookte ze voor mij een Indische maaltijd waarbij ze mij ook nog opvoedde in tafelmanieren. Thuis had ik die niet echt geleerd en de Indische familie waar ik vaak kwam bestond uit ‘blote voeten Indo’s’ die ook nog eens met hun handen aten, met het bord op schoot. Dat laatste probeerde ik dan na te doen. Heel interessant, maar volgens deze mevrouw niet zoals het hoorde.

Straf van de doekoens?

Ze was van een duidelijk hogere komaf dan ik. Van het slag Nederlanders in Indonesië dat niet alleen Maleis sprak, maar ook hoog-Javaans. Op school had ze natuurlijk latijns, grieks, en moderne talen gehad, en in de Indonesische theosofische vereniging had zij behoorlijk gestudeerd op godsdiensten, culturen, filosofie en allerlei spirituele en esoterische zaken. Dat ik met mijn achtergrond en ambachtschool toch geïnteresseerd was in theosofie en andere spirituele zaken vond ze wel interessant. Ik snuffelde regelmatig in haar omvangrijke bibliotheek.

Ik vertelde haar dat ik bij mijn Indische vrienden vaak verhalen hoorde over goena-goena. Daar wist zij als theosofe natuurlijk alles van af. Ze vertelde me ook van iemand die daar onderzoek naar had gedaan. “Van Hien”, zei ze, “staat denk ik ergens tussen deze boeken, kijk maar eens.” Deze Van Hien had iets gedaan wat de Javanen klaarblijkelijk niet had bevallen. Hij had de doekoens geheimhouding beloofd, en die gelofte verbroken door alles wat hij van hen gehoord had te publiceren. Zelfs de Javaanse Geheime Leer had hij geopenbaard. Afijn, een typisch voorbeeld van westerse leugenachtigheid. Of het nu toeval was of niet, een straf van de doekoens of van de Javaanse geesten waarover hij had geschreven, feit is dat Van Hien ‘verdween’. Zijn lijk is nooit gevonden, hij is nergens begraven. Zo luidde althans het verhaal.

Het staat me niet meer bij of Van Hien in Indië lid was van de theosofische vereniging of slechts in die kringen verkeerde. Ik ben er echter zeker van dat hij van de theosofische leringen op de hoogte was. In het boek met de voor onze tijd ongelooflijke naam: ‘De Javaansche geestenwereld en de betrekking die tusschen de geesten en de zinnelijke wereld bestaat, verduidelijkt door petangan’s bij de Javanen en Soendaneezen in gebruik’ gaat zijn tekst, zonder dat aan te kondigen, over in enkele alinea´s uit De Geheime Leer van de bekende theosofe Helena Blavatsky. Zijn werk kan volgens mij beslist gezien worden als belangrijk antropologisch onderzoek, maar dit leek me met mijn ambachtschoolverstand toch wel een foutje voor een wetenschapper. Misschien is het door dit akkefietje dat zijn werk zo onbekend bleef? Zó‘n fout en dan ook nog aanpappen met Theosofen?

Behoud van de leer

H.A. van Hien, Wali Sanga

H.A. van Hien, Wali Sanga

Jaren later raakte ik opnieuw geïnteresseerd in Van Hien’s werk. Dat was in de tijd dat ik nog enthousiast was over de multiculturele samenleving. Het was mijn ideaal dat allerlei culturen, etniciteiten en godsdiensten door elkaar heen zouden wonen en leven. Daardoor zou er een universele broederschap kunnen ontstaan die werkelijke wereldvrede mogelijk zou maken. Ik vond tegelijkertijd wel dat mensen van iedere cultuur toegang moesten kunnen hebben en houden met de wortels van hun cultuur. Verder redeneerde ik dat als je allerlei (culturele) kleuren gaat mengen zonder de originele kleuren te behouden, we tenslotte eindigen met een vreselijk grauwgrijs.
Hieruit concludeerde ik dat Indische mensen in Nederland toegang zouden moeten kunnen hebben tot dit geestelijke erfgoed uit Indonesië. Dus tot ‘De Javaanse Geheime Leer’. Ik wilde er dan ook voor zorgen dat Indische kinderen en kleinkinderen dit ergens zouden kunnen vinden, en ging op zoek naar van Hien’s boeken. Zo zou Van Hien ook niet voor niets verdwenen zijn, dacht ik.
Helaas, ik vond zijn boeken wel, maar ze waren (voor mij) onbetaalbaar.
Opeens herinnerde ik me die theosofische mevrouw, en dacht: ‘Wat zou er van haar boeken zijn geworden?’ Na veel zoeken had ik contact met een van haar kleinkinderen. Het bericht was onthutsend: alles was meegegaan in de vuilcontainer.

Vijf maal 250 gulden

Later kwam ik er achter dat de universiteitsbibliotheek van Nijmegen een exemplaar had. Via-via ontdekte ik dat daar een Indische man wetenschappelijk medewerker was. Met hem contact gemaakt en mijn zaak uitgelegd. Bleek dat hij de mogelijkheid had om kopieën te maken voor wetenschappelijke studies. Die moesten echter ook betaald worden. Het bleek dat het pas een beetje betaalbaar werd als ik tenminste vijf exemplaren zou afnemen. Vijf maal 250 gulden. Een heel stuk voordeliger dan via het antiquariaat, maar toch nog steeds veel te duur. Gelukkig heb ik drie Indo-vrienden warm kunnen maken voor mijn plan. Die universiteitsman bleek uiteindelijk zelf ook geïnteresseerd en zo hebben we met vijf afnemers vijf boeken over de Javaanse geestenwereld in de wereld gezet. Beschikbaar voor Indische kinderen, kleinkinderen en geïnteresseerden om toegang te behouden tot de eigen culturele en geestelijke wortels.

Een poos geleden realiseerde ik me dat ik eigenlijk niet veel meer met mijn boeken deed. Ook niet meer met deze. Ik besloot tot een opruiming. Verschillende boeken heb ik weggegeven, naar de tweedehands winkel gebracht en de rest inderdaad ook in de papiercontainer gekieperd. Niet de boeken van Van Hien natuurlijk.
Die zijn nu goed terechtgekomen bij de kinderen van de ‘blote voeten Indo familie’. En geloof het of niet, ze zijn daar op hun plek. Ze worden gelezen. Een familielid dat regelmatig naar Indonesië gaat, daar een doekoen-leraar heeft en iemand is die nooit iets leest omdat alles via de ervaring geleerd moet worden, leest nu wél in de werken van Van Hien. Ik begin zelfs te vermoeden dat er misschien wel Javanen blij zijn met Van Hiens zonde van inmiddels honderd jaar geleden.

x

Dit bericht werd geplaatst in 1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

68 reacties op De boeken van Van Hien

 1. R Geenen zegt:

  Ha, goena-goena, mijn geloof!

  • Reijer C. Boon zegt:

   30-08-17

   Beste meneer Beynen,

   Ik ben op zoek naar boeken van van Hien. Ik zag uw advies voor een boek op de Javapost.nl site en heb daar ondertussen gebruik van gemaakt. Ik heb “ De Javaansche geestenwereld en de betrekking, die tusschen de geesten en de zinnelijke wereld bestaat” maar ik heb nu ook de tekst van de “Wali sanga: de javaansche geheime leer”. En die van “Eenige weinig bekende legenden”.

   Maar ik ben ook op zoek naar zijn andere werken. Vooral naar “Het Javaansch receptenboek afkomstig van Soerakarta : bevattende 797 recepten, voor genezing van ziekten van den volwassen mensch, het kind, het viervoetig dier, den vogel en het hoen”.

   U gaf de tip in 2013; en dat is best lang geleden ….
   Maar toch: kunt u mij op weg helpen?

   Bij voorbaat dank

   Reijer Boon
   Yogyakarta

 2. Walter zegt:

  Ik wilde reageren op de het idee dat “vershillende culturen en godsdiensten met elkaar kunnen leven”
  Dat idee is since 1844 al bevorderd door de Bahais die nu een aantal volgelingen in alle delen van de wereld heeft van ongeveer 6 millioen. Het is erop gebazeerd dat er maar een God is en een godsdienst dat ongeveer iedere 1000 jaar word vernieuwd door een nieuwe leraar die met nieuwe wetten en regels komt toepasselijk voor de eeuw waar de mensen in leven.
  Nu is de tijd om de wereld te vereenigen. De internet maakt het mogelijk dat iedereen in seconden van alles op de hoogte is. Het vervoer van een eind van de wereld tot het andere is nu een kwestie van uren. De wetenschap is zo ver gevordered dat we nu weten dat wij via het DNA allen 98 % Homo Sapiens zijn en uit Afrika komen en wij allen zijn “als bloemen uit een tuin”, “de bladeren van een tak en de takken van een boom”. Dat mannen en vrouwen zijn als de vleugels van een vogel. Als de vleugels niet gelijk zijn kan de vogel niet vliegen.
  Schooling voor iedereen is een must, zodat iedereen kan lezen en de waarheid voor zichzelf uit kan vinden.
  May peace be with you.

  • R Geenen zegt:

   Waar haal je het vandaan.
   Ik ben geen Bahais en voor mij is het humbug.

   R Geenen

   • Walter zegt:

    Ik ben geen Baha’i en voor mij is het humbug.

    Sorry dat ik zo laat ben met mijn antwoord:
    Voor U een ordeal velt lees eerst wat er beschikbaar is over the Bahai’s hier beneden:

    https://www.google.com/search?site=&source=hp&q=Baha%27i+principles&oq=Baha%27i+principles&gs_l=hp.13..0j0i22i10i30k1j0i22i30k1l6.4708.26599.0.30500.24.22.2.0.0.0.312.2663.9j12j0j1.22.0….0…1c.1.64.hp..0.22.2292.0..46j35i39k1j0i131k1j0i20k1j0i3k1j0i46k1.6Dy7-8LCoz8

   • Ron Geenen zegt:

    Is 3 jaren later een beetje laat? En dan probeert u iets aan een 80 jarige te verkopen. Ik denk dat dat zeker al veel te laat is. Zeker in de hedendaagse wereld.

   • Walter zegt:

    “Een beetje laat”
    Voor 80 zie je er goed uit en ben dan nog liefs in Californie. Ik ben 85 in Florida. Het is nooit te laat om iets te leren. Drie jaar geleden ben ik begonnen met schilderen. Dit is mijn goena goena, spiritual conversation.

   • Ron Geenen zegt:

    Wel Walter ik doe even met je mee, en maak ook een zijstapje van het onderwerp. Hoop dat de baas het mij niet kwalijk neemt. Ik wil maar zeggen dat het erg goed is om als oud persoon bezig te zijn met een hobby. Jij doet schilderen en ik doe o.a. fotografie. Daarnaast bouw ik aan mijn websites, schrijf artikelen en probeer oude mensen te helpen aan een uitkering via de svb.
    Mijn nichtje woont ook i Florida, Casselberry en haar moeder (78) verhuisd van California ook in die richting.

   • Walter zegt:

    Beste Ron,
    U heeft gelijk dit heeft niets met het onderwerp te maken. Wie is de baas? Werkt U voor de Java Post? In ieder geval is het interessant wat U schrijft. Ik doe ook aan fotograferen en schrijf artiekelen, maar dan in het Engels en hou lezingen. Verder speel ik tennis en pickle ball zolang mijn Sciatica het toelaat. De ouderdom komt met gebreken.
    Weet U nicht in Florida dat we een Indo Kumpulan hebben van ongeveer 100 mensen 2 keer per jaar hier in Weeki Wachee, Florida, waar ik woon voor iedereen die is geintresseerd. For info contact secr. Becky Muys, 727 376 4945, Datum is Oct 30.
    Ik wens U het allerbeste en kijk uit naar Uw commentaar in de Java Post.

   • Ron Geenen zegt:

    Nee, ik beheer geen Javapost. Dat is dacht ik het bezit van Bert Immerzeel, die het van uit Spanje beheerd.
    In California beheer ik mijn eigen websites en nog een paar geregistreerde domain namen, waarvan ook een foto site, dat ik hoog nodig moet updaten.
    U schrijft: “Ik doe ook aan fotograferen en schrijf artikelen, maar dan in het Engels en hou lezingen.”
    Komen die ook ter publicatie op het net? Graag dan het IP adres, zodat ik ze kan lezen en de foto’s bekijken.
    En de kumpulans, die u beschrijft, zijn dat de twee die o.a. door de groep van IndoProject worden georganiseerd? Daar gaat mijn nicht wel naar toe.

   • Walter zegt:

    Beste Ron,
    Ik publiseer nog de lezingen omdat de onderwerpen algemeen bekent zijn, nog de foto’s omdat ik het doe voor mijn lol en familie en kenissen. Ik was wel de officiele fotograaf op de laatste bijeenkomst. Priscilla een van de organizeerders heeft een collage van de foto’s gemaakt en gepublizeerd in het tijdschrift van de “Indo Project” Dit beantwoord je vraag of the Kumpulan onder de Indo Project valt. Ik zie je nicht mischien dan wel in October.
    Groeten
    Walter

   • Ron Geenen zegt:

    Inderdaad zullen mijn nicht en haar man zeer waarschijnlijk op de kumpulan aanwezig zijn.
    Haar naam is Claudine, een knappe vrouw van 50, met zwart kort golvend haar. Zij heeft 27 jaren als militair gediend, o.a. in Afghanistan.

   • Walter zegt:

    Nu je haar beschrijft 50 jaar, knap om te zien en in de militaire dienst weet ik precies over wie je het hebt.

   • Ron Geenen zegt:

    Ik wil je prive een email sturen en het niet publiceren op deze leuke site. Kan dat?
    Stuur je info dan naar Ron@MyIndoWorld.com

 3. albertdutch zegt:

  Interessant, dat wel. Maar met wat kennis en ervaring, sorry dat is wel wat veiliger betr. deze ‘materie’. Ik woon hier, en ben ook bezig met die geestenwereld. De geestelijke realm is alleen écht te onderscheiden met de gave (gr. ‘Dunamis’) van ‘onderscheiding des geestes’, door Jezus Die ons is voorgegaan…! Soms drijf ik boze geesten uit, met blivend(!) resultaat. Dus niet, als ‘het huis’ (de uitlegging van Jezus Zelf over je ‘lichaam’) leeg is, komen er ‘zeven’ andere bij: nee daar is eenvoudige kennis en Kracht van boven nodig, via mij. Het gaat om mensenlevens; speel daar niet mee!!! Amen.

  • R Geenen zegt:

   Interessant, dat wel. Maar met wat kennis en ervaring, sorry dat is wel wat veiliger betr. deze ‘materie’. Ik woon hier, en ben ook bezig met die geestenwereld. De geestelijke realm is alleen écht te onderscheiden met de gave (gr. ‘Dunamis’) van ‘onderscheiding des geestes’, door Jezus Die ons is voorgegaan…! Soms drijf ik boze geesten uit, met blivend(!) resultaat. Dus niet, als ‘het huis’ (de uitlegging van Jezus Zelf over je ‘lichaam’) leeg is, komen er ‘zeven’ andere bij: nee daar is eenvoudige kennis en Kracht van boven nodig, via mij. Het gaat om mensenlevens; speel daar niet mee!!! Amen.

   Een neef en zijn vader, in Nederland in de jaren 60, als leden van een organisatie die als doel had het kwaad te bestrijden, hebben aardig wat resultaten bereikt. Hun principe was een bv ziek gemaakt persoon te genezen. Als hun per groep dat lukte vroegen ze altijd het slachtoffer of hij/zij wraak willen of het er bij laten. Ik weet dat bij een zo’n wraak de veroorzaker van het geleden leed op het zelfde moment plotseling overleed.
   Ik ben dan ook ervan overtuigd dat er mensen zijn die bepaalde bovennatuurlijke krachten bezitten en als die mensen dat samen bundelen——!

   R Geenen

 4. albertdutch zegt:

  Aanvulling, ik woon ‘hier’, in Indonesia. En waar staan die gaven (dunamis) o.a. beschreven in Gods Woord: 1Kor12 (daarnaast in Rom12 en Ef4). Je moet wel, zoals Jezus zei, ‘wedergeboren’ zijn. en gedoopt met de Heilige Geest, wat lang niet iedere ‘Christen’ helaas is…

 5. Jan A. Somers zegt:

  Vóór het naar bed gaan doe ik mijn ronde langs gas, stekkers e.d. De kamerdeuren blijven zoals altijd open staan. Ook die van onze slaapkamer. Dan kan de Jaga Rumah naar de kolong als die wil slapen. Ik geloof er niet in maar houd er wel rekening mee.

  • Ed Vos zegt:

   Pak Jan U lijkt wel een inlander 😉
   Kent u de tuyul, die kruipt zelfs door sleutelgaten en kieren, dus deuren en ramen sluiten heeft geen zin. Maar niet vergeten een briefje met een tekst uit de Koran of de een of andere toverspreuk in uw portemonnee doen te uwer afweer en bescherming.

   • Jan A. Somers zegt:

    Gelukkig inlander met een kleine i. Ik heb geen recht op Inlander, met een grote I. Nog sterker: De eerste nacht in ons vakantiehuis in Zeeland (Heel lang geleden): Mijn Zeeuws meisje (door en door Zeeuws!) vertelde mij dat ze gedroomd had over een oude man (dat was ik dus niet). Hij was de kamer binnen gekomen, had zich over haar gebogen om goed te kunnen zien, en was weer weg gegaan. De Jaga Rumah kwam controleren, goed volk, OK. Ze geloofde me volledig (zoals het ook hoort). Ben vergeten te vragen of hij wel licht getint was.
    Vóór de oorlog in Poedjon moest een bamboebosje worden gekapt om ons huis te laten bouwen. De selamatan (+ geit + slachten + geitenkop begraven) kon door pak Soebandie, de buurman, goedkoper worden verzorgd dan door de plaatselijke geestelijke. Maar baboe Soep vond dat hij het niet helemaal goed had gedaan. Gevolg: Huis tijdens de tweede politionele actie afgebrand (verschroeide aarde), alle spaargeld foetsie.
    Een nicht van me die ergens in Afrika een conferentie-oord heeft klaagde dat de bouwvakkers verdwenen toen ze bomen moesten kappen voor nieuwbouw. Ik heb haar gezegd met de plaatselijke geestelijke een selamatan te organiseren. Resultaat: alle bomen gekapt.

 6. Peter van den Broek zegt:

  je kan je best afvragen of er ueberhaupt een Christen bestaan kan zonder gedoopt te zijn, of is men Christen al vanaf de geboorte . En dan is elke Christen gedoopt met de heilige Geest want wat is de formule : ik doop U in de naam van…………

  En dan nog wat is die Heilige Geest eigenlijk. Het dogma van de dieienigheid of drievuldigheid, triniteit , het woord stamt uit de derde en klassieke formulering van de leer uit de vierde eeuw, wordt door sommigen als het centrale geheim van het Christendom naar voren gebracht en door anderen als Hellenistische speculatie , die vreemd is aan de Schrift dus eigenlijk een verzinsel afgewezen. Vader en Zoon lijkt mij altijd al voldoende. Indo’s hebben met Geesten wel een ambivalente verhouding.

 7. albertdutch zegt:

  Totaal geen kennis van Gods Woord dus, maar van kretologie en religie (uiterlijke poppenkast), is het hart vol van… Iets off topic maar vooruit:
  a). ‘baptisto’ (Grieks) betekent ‘totale onderdompeling’ (met water, of met de Geest) en heeft niets met ‘besprenkeling’ te maken, bovendien
  b). is de (water)doop NA een bewuste keuze
  De Heilige Geest, waar o.a. ook Jehova getuigen ook niet aan willen, is een heel duidelijk schriftuurlijk gegeven, maar dat is een hele andere studie. Die ik niet met je maak, gezien de onkunde en totaal gebrek aan kennis die je hier al tentoonspreidt…

  Frappant als men over Jezus begint, wordt je meteen gedemoniseerd…. maar elke gevaarlijke, en ongezonde dwaalleer mag!
  En owee als je in Jezus gelooft, die Zelf zei: “Ik BEN de Weg, De Waarheid en Het Leven. Niemand komt tot God de Vader dan door Mij!” Amen!

  • Ed Vos zegt:

   Heer Albertdutch, aangezien de titel van dit topic luidt: De boeken van Van Hien , zou ik graag wat meer willen weten over de javaanse geestenwereld, en ervaringen van medeforumlezers/schrijvers. De leringen van jezus, hebben niets met de boeken van Van Hien te maken. Ik bezat de 5 delen van dat boek, en diegene die die delen heeft kan er goed op vakantie van gaan wanneer hij deze zou verkopen, al gelooft hij er geen klap van.

   • albertdutch zegt:

    Nee sorry beste Peter, ook betr. dit geestelijke realm: onderzoek zelf liever de dingen (wel in de Bijbel zelf, liefst dmv een goede vertaling als de King James Version, en niets verder aannemen van een kerkstroming of sekte (RK kerk, Baptisten, enz), ben zelf nergens lid van: WAAR staat dat?! – niets aannemen van anderen, van de paus of andere grappenmakers (ook heel onBijbels die paus!).
    Jezus was de enige echte Specialist, daar kan geen duku of swamibami tegenop!

    Begin bijv. met het Markus- of LukasEvangelie. Vraag aan God Zelf voor openbaring. Hij zal dat doen! En zo het NT door… wat een TOTAAL andere boodschap is als het OT (niet de wet, veroordeling, betutteling, schuldgevoelens, ceremoniën, verschil tussen ‘priester’ en ‘leken’; maar gewoon Jezus Zelf volgen. Vrijheid, Liefde, Kracht, Waarheid… DOOR de HG – Die een Persoon is trouwens.
    Veel succes in je zoektocht: alles is… KEUZES maken…. from the inside out (en niet andersom zoals religie ons leert), en ik hou het graag hierbij! ; )

    Ik heb mezelf erg verdiept in de geestenwereld (graag weer on-topic, wat dit trouwens nog steeds is, wat MIJ betreft: geestenwereld; of het nu ‘Javaans’ is of uit Titjerkstradeel of Lagos of Timboektoe!).
    Maar wat ik jarenlang meemaakte hierin, dat wil je niet weten. De vaak destruktieve gevolgen en het enorme gevaar daarvan voor ogen gezien. Ben aantal keren naar Afrika geweest, en versch. landen voor onderzoek… boek daarover geschreven, lezingen, enz. EN de praktijk vele keren meegemaakt.

    Want nu commandeer ik zelf demonen uit lichamen; maar aléén in Jezus Naam! Kijk wel beter uit! En ’t werkt!!!! Velen zie ik nu gelukkig, slapen weer rustig, leven in vrede, kids schreeuwen niet meer voortdurend, hele gezinnen totaal bevrijd van duistere machten. Ouders die hun kids naar me toe brengen, voor bevrijding. Van opressie, surpressie, depressies en zelfs possessie: in de Griekse grondtaal één en hetzelfde woord: ‘gedemoniseerd’). Hallelujah!

    In niet belangrijke dingen: vrijheid.
    In belangrijke dingen: waarheid.
    In alle dingen: liefde.

   • Ed Vos zegt:

    al gelooft hij er geen klap van – omdat hij er geen klap van gelooft

   • Ed Vos zegt:

    Hr. albertdutch u lijkt me een vrije ongebonden geest wars van kerkelijke dogma’s maar of je in Jezusnaam duivels uitdrijft of in Vredesnaam,maakt volgens mij niets uit.

    Alles heeft 2 kanten; kernsplitsing is goed voor het opwekken van kerenergie, maar van de andere kant kun je het voor andere gevaarlijke zaken toepassen.

    Waarom moet men altijd aan goena-goena denken wanneer het over de Javaanse geestenwereld gaa?. De Javanen leven tussen de goden zoals de Grieken het vroeger ook deden, ik zou zeggen laat ze toch. Er lopen genoeg charlatans rond die om geldswege of vanwege van macht zich van zwarte kunst bedienen. Witte kunst is iets anders.

    Maar hoe dan ook, wanneer je personen met hun verhalen en ervaringen over de Javaanse geestenwereld al bijvoorbaat de mond snoert komen we nooit achter wat er zich heeft afgespeeld. Gaan al die verhalen verdwijnen, omdat de totok ze toch als flauwekul aaneemt en de verhalenvertellers uitlacht, hetgeen in het verleden is gebeurd toen de Indische mensen in Nederland aankwamen.

    Mijn vader, alweer die man, had een wiskundeknobbel, maar toch geloofde hij er in, en Pak Jan Somers houdt er rekening mee. Rara, hoe kan dat?

   • R Geenen zegt:

    Mijn vader, alweer die man, had een wiskundeknobbel, maar toch geloofde hij er in, en Pak Jan Somers houdt er rekening mee. Rara, hoe kan dat?

    Als dat zo is, fijn, want wiskunde was ook altijd mijn forte. En ik geloof er ook in en waarom ook niet. En als ik een keuze moet maken tussen mens en religie, kies ik de mens.

   • R Geenen zegt:

    Ik bezat de 5 delen van dat boek, en diegene die die delen heeft kan er goed op vakantie van gaan wanneer hij deze zou verkopen, al gelooft hij er geen klap

    Op vacantie goed te lezen?

    Ik heb een indische kennis die ook in het bezit is van de boeken en hij zegt: “Meer wetenschappelijk en erg droog”.

    Ronny Geenen

   • Jan A. Somers zegt:

    citaat: “Mijn vader, alweer die man, had een wiskundeknobbel, maar toch geloofde hij er in, en Pak Jan Somers houdt er rekening mee. Rara, hoe kan dat?” Wiskunde is het meest exacte vak dat er is, nog meer dan theoretische mechanica. Het gaat dan ook over niets. Moet je wiskundigen onder elkaar horen over zaken die ze niet weten. Op zichzelf al wiskunde. In mijn dissertatie heb ik geprobeerd dit te beschrijven in stelling 11: “Wetenschap is de kunst van het omgaan met het niet-weten.” Wetenschappers maken modellen. Een goed model lijkt sterk op datgene wat wij werkelijkheid noemen. Wij blijven altijd staan naast de voor ons niet bekende werkelijklheid. Vandaar mijn stelling: “Ik geloof er niet in, maar houd er wel rekening mee.” Je mag als wetenschapper nooit iets waar je niet in gelooft verwerpen. Misschien is mijn opvolger wat knapper dan ik. Ik ben een redelijk goede fotograaf en heb een foto van mijn moeder gemaakt. Ik vraag mijn kinderen: wie is dat? Antwoord: dat is Oma. Dat is Oma helemaal niet, dat is maar een plaatje papier. Maar bij een goede fotograaf is het een herkenbaar plaatje.

   • R Geenen zegt:

    Ik vraag mijn kinderen: wie is dat? Antwoord: dat is Oma. Dat is Oma helemaal niet, dat is maar een plaatje papier. Maar bij een goede fotograaf is het een herkenbaar plaatje.

    Uw vraag aan de kinderen is ook niet correct and op zijn minst tricky. Eerlijker was het als u had gevraagd: Wie op deze foto beeld ik uit.

    R Geenen

   • Ed Vos zegt:

    Jan A. Somers zegt:

    1 september 2013 om 11:38 am
    Ik vraag mijn kinderen: wie is dat? Antwoord: dat is Oma. Dat is Oma helemaal niet, dat is maar een plaatje papier. Maar bij een goede fotograaf is het een herkenbaar plaatje.
    ———–
    Een leuke vraag voor een assessment: je toont een wit stuk papier, of een foto van een wit vlak en je vraagt:”wat zie je?”

    Je krijgt dan de meest dolle antwoorden, varierend van een sneeuwlandschap, een rode schijnsel een vliegenpoepje tot helemaal niets.

    Leuk te weten wanneer je de “juistheid” van verhalen van personen onder zware geestelijke druk moet beoordelen.

   • Jan A. Somers zegt:

    Wat doen jullie toch verschrikkelijk serieus. Terwijl het allemaal zo leuk is.

   • Ed Vos zegt:

    @Pak Jan Somers
    De inhoud van de boeken van Van Hien behandelen geen geestige, maar spirituele, geestelijke onderwerpen.
    Maar ik geef toe: eea hangt af van hoe je het begrip spiritualiën opvat.

  • R Geenen zegt:

   Frappant als men over Jezus begint, wordt je meteen gedemoniseerd…. maar elke gevaarlijke, en ongezonde dwaalleer mag!
   En owee als je in Jezus gelooft, die Zelf zei: “Ik BEN de Weg, De Waarheid en Het Leven. Niemand komt tot God de Vader dan door Mij!” Amen!

   Komt dit niet door wat er allemaal in deze wereld gebeurd en nog steeds plaats vind?
   Persoonlijk hebben mijn familie en ik meer last ondervonden van het RK toen wij er nog bij hoorden dan heden nu we alles op zij hebben geschoven.
   Als je je heil in een geloof vind, mag je.

   • albertdutch zegt:

    @ R. Geenen (“Persoonlijk hebben mijn familie en ik meer last ondervonden van het RK toen wij er nog bij hoorden dan heden nu we alles op zij hebben geschoven.
    Als je je heil in een geloof vind, mag je.”)

    Ja graag goed lezen. Ik heb alleen maar last van religieuze zeverds (zoals Jezus ook had, 2000 jaar geleden), en maakte duidelijk onderscheid tussen ‘religie’ (die de mens wil veranderen from the outside in), en geloof in Jezus! Ik kan en wil geen mens veranderen, is eigen keuze. Bovendien is die keuze from the inside out!

    Verder, ik hoef totaal niet bang te zijn voor vervloekingen (maakt u zich geen zorgen), geen vloek KAN mij ooit meer raken: Jezus IS voor mij die vloek geworden aan het kruis (het ‘vloekhout’). Maar dat is een openbaring. Die je simpel kan ontvangen als je weer een ‘kind’ wordt in geloof ; )

   • leogerrit zegt:

    lees eens wat op http://www.spiritofthescripture.com
    heel genezend voor onze RK-frustratie

   • R Geenen zegt:

    leogerrit zegt: lees eens wat op http://www.spiritofthescripture.com
    heel genezend voor onze RK-frustratie<<<<<<<<<<

    Dat laat ik aan een ander over. Heb geen behoefte om nog maar iets van de rk te willen weten.
    Ik heb echter wel net het boek van van Hien: Wali Sanga. Heel moeilijk te lezen en vaak nog moeilijker te begrijpen. Het ene moment heeft het te maken met goena2 en dat wordt er geschreven dat er bepaalde beginselen van de Indonesische islam ook in te vinden zijn.
    Eigenlijk zou ik het voor een tweede keer moeten lezen. Het is gelukkig alleen maar 100 bladzijden.

   • leogerrit zegt:

    Jammer, de website gaat nl niet over de RK, maar over een heel andere interpretatie van de bijbel

  • Ed Vos zegt:

   @albertdutch : Om je te onderbreken: ik hoop niet dat je de “Javaansese geestenwereld” beschouwt als een verzamelig van dwaalleren. Dat boek is een verzameling van alle (magische) wijsheid der javanen door de eeuwen heen. Daar mag u best respect voor heben. Voordat ik trouwde kwam er zelfs een Balinese pedande – ja die Balinezen hebben ook zo hun kennis – om de gunstigste dag voor een huwelijk te bepalen. Ik liet eea maar over me heen gaan, want veel schaden kan die getallenleer me toch niet en zij hadden er het beste met ons voor.
   Een beeje meer respect graag!!!.

   Overigens, Ronny Geenen, waren die boeken voor mij niet om er door heen te komen. De Walisanga is wat makkelijker door te nemen.
   Wat uw verhaal over die wraakneming betreft, de moraal is dat het beter is dat u niet door velen gehaat wordt, want wanneer al die mensen die u haten (on)bewust tezelfder tijd hun haatgevoelens (energie!) op u projecteren kan ik niet instaan voor uw gezondheid.

   • R Geenen zegt:

    Wat uw verhaal over die wraakneming betreft, de moraal is dat het beter is dat u niet door velen gehaat wordt, want wanneer al die mensen die u haten (on)bewust tezelfder tijd hun haatgevoelens (energie!) op u projecteren kan ik niet instaan voor uw gezondheid.

    Daar heb ik geen kennis van. Als neef mocht ik het van een afstand meemaken. That’s all.

    R Geenen

 8. H.A. Naberman zegt:

  Verdraaid!!! Mijn Pa had alle delen van de Javaanse Geestenwereld van H.A. van Hien in zijn boekenkast staan! Ik herinner me dat mijn vriendjes en ik de toverspreuken die in de boeken te vinden waren stilletjes uitprobeerden….maar er gebeurde niets! We weten het aan een verkeerde uitspraak van het Javaans… Het waren mooi ingebonden boeken. Heel gaaf alle. Ik weet echt niet waar die boeken gebleven zijn. Overigens….ik geloof geen klap van dat gedoe!

 9. Peter van den Broek zegt:

  Nou Meneer Albertdutch, U bent wel de snelste in het veroordelen van eenander, wat zegt Uw bijbel daarover, die heeft het toch over de laatste steniging, de bijbel vind ik trouwens een interessant boek zoals vele boeken interessant zijn. Ik ging alleen op Uw opmerking “en gedoopt met de Heilige Geest, wat lang niet iedere ‘Christen’ helaas is…” en dat is alles. Wat U gelooft of niet is heel Uw zaak maar ik ga U niet met mijn geloof lastigvallen, ik vind geloof zoal ik geloof een persoonlijke zaak. Ikzelf ben agnost en ik begrijp uit Uw woorden over de doop als bewustye keus dat U Baptist ben of iets in die richting. . Dat beschouw ik heus niet als een scheldwoord en respecteer Uw godsdienst zoals ik elke godsdienst , christelijk of niet respecteer want wij zijn toch kinderen van een mindere God (children of a lesser God) , zoal er een god bestaan want het bewijs ligt in het ongerijmde zoals U lezen kan in het boek “Bestaat God” van Hans Kueng, een welbekend RK-theoloog, veel malen door welke Paus danook in de ban gedaan, daarom lees ik hem als bedlektuur.

  U heeft het verder over de totale onderdompeling maar is een onderdompeling al niet totaal om op goed Nederlands door te gaan.

  En waterdoop na een bewuste keuze??? Hoe moet ik de waterdoop van babies beschouwen, daar kan moeilijk sprake zijn van de bewuste keuze van de baby, maar daarna zijn zij toch Christen of erkent Uw kerk of stroming dit gebruik (sacrament) niet

  En dat volgens Uw woorden de Heilige Geest “een heel duidelijk schriftuurgegeven is” kan U dat in detail aangeven waar dat staat in uw bijbel en hoe dat geinterpreteerd wordt. En U weet toch dat Jezus Christus in de Moslimleer een van de vele profeten is, dus dat monopolistisch gebruik van JC schijnt mij toch wat overdreven. Daar komen alleen maar kruistochten en andere oorlogen van.

  Zo te zien creeren Uw verduidelijkingen (nou ja het is hoe je het interpreteert) meer vragen dan ze antwoorden geven. Kunt U daarover wat duidelijker zijn.

  • Walter zegt:

   Peter van den Brook,
   Ik ben het eens met vele dingen die U zegt.
   Het is een feit, dat de Joden erkennen Jesus niet, de Christenen erkennen Mohammed niet en de Moslems erkennen niets dat na Mohammad komt, hij is “de laatste profeet”.
   Iedere godsdienst brengt het geestelijk leven een stap verder. De laatste godsdienst Baha’i bracht in 1844 de leeringen voor de moderne tijd zoals:
   Eenheid van God
   Gelijkheid van godsdienst
   Gelijkheid van man en vrouw
   Enz.
   Oude ideen zoals de duivel worden vervangen door onze slechte neigingen, er is geen duivel,die uitlegging is voor kinderen of volwassenen van de oude tijd.
   Om over het geestelijke leven te praten. Wij zijn allemaal geesten(ziel) in een materiaal lichaam. onze uiteidelijke bestemming is een geestelijk leven, dat oneindige groei en vooruitgang en verbetering beloofd voor de armen van geest, de armen, de handicapped en ziekelijke mensen en beloning voor een goed leven en straf (hel=afwezigheid van geluksgevoel) voor slechte daden, je kunt niet langer je slechte daden ontkomen.
   De rest is bijgeloof en vaak wetenshappelijk te bewijzen.

 10. maurits de graaff uit bandoeng zegt:

  ben 25 geleden over gegaan naar de islam maar niet voor de guna guna ,maar wel dat ik,
  vier vrouwen mag hebben, maar een is al moelijk genoeg

  • R Geenen zegt:

   Ha, een eerlijk mens!
   Vraag, moet je daarvoor islam zijn?

   R Geenen

   • albertdutch zegt:

    Ik heb net ‘DropBo’x op mijn iPad gedownload; ‘What’s New in version 2.3.1. Bug fixes and other magical improvements to keep you happy’.
    Dat is ongeveer wat ik bedoel. Iedereen mag kiezen; ‘magical improvements’, of niet. Je kan, voordat je download, de improvements lezen. Of achteraf toch het verkeerde program. Met vier Russen of ‘Trojan Horses’ (valse, rottige insluipers), waar al mijn AppleMacs nooit last van gehad hebben, zonder extra programs (en veel geld en geduld) als ‘Norton’, McAffee en al die rommel, in mijn ruim nu 20 jaren ervaring daarmee. Iets kan goed lijken, voor je ‘harde schijf’.

    Ikzelf heb bijv. aan den lijve ondervonden, ook (juist!) de valsheid en het onzuivere van de zgn. ‘witte’ magic. Demonen verhullen zich graag in allerlei naamgevingen. Satan is ‘de engel van het Licht’. Als hij met mij te maken heeft, doorzie ik hem: door ‘Het Licht’, Joh14:6. Door ‘De Weg’ (en niet ‘Tao’ – of ‘Dao’ in Z-Chinees; de zgn. ‘weg’ van Zen ; ) en ‘De Waarheid’.

    Een vriend van mij vroeg eens aan zo’n vuilak: ‘What is your name?!’ “Lier”, antwoordde deze. HAHA! Ja natuurlijk, ze kunnen niet anders als liegen en zich verscuilen. Ze sidderen als ik de Naam van Jezus alleen maar fluister! Ik heb ze in lichamen zien tooleen over de grond,mgebruikmakend van mensenstemmen, zo onvoorstelbaar afgrijselijk… ze houden zich verscholen, totdat het Licht ze pijn doet en kwelt. HA! Ik kwel ze graag!!!

    Maar mensen trappen massaal in al hun vermommingen (bijv. ‘Voodoo’, ‘Guna2’, ‘Raya Yoga’ of ‘Javaanse Geestenwereld’; en die rommel is nog wel in zes delen!) en worden al spoedig dan bezet gebied! Meestal zonder dat ze het weten, door onwetendheid, verkeerd onderwijs en/of ongeloof in de Waarheid. Het is een keuze. Velen KUNNEN en/of willen die helaas niet eens (meer) maken…

    Er is genoeg voor gewaarschuwd in het Nieuwe Testament/Covenant van Jezus de Christus, die voor ’t eerst in de mensengeschiedenis, 2000 jaar geleden, radicaal satan alle hoeken van de hel liet zien, Kol.2:15 – ‘And (Jesus) having spoiled principalities* and powers* , He made a shew of them openly, triumphing over them in it’. (haakjes van mij)

    Nota Bene, uit Strong’s Conc. grondtekst:

    746 ἀρχή [A)RXH/] {archḗ} \ar-khay’\
    * “principalities” from 756; (properly abstract) a commencement, or (concretely) chief (in various applications of order, time, place, or rank):–beginning, corner, (at the, the) first (estate), magistrate, power, principality, principle, rule.

    1849 ἐξουσία [E)COUSI/A] {exousía} \ex-oo-see’-ah\
    * “powers” from 1832 (in the sense of ability); privilege, i.e. (subjectively) force, capacity, competency, freedom, or (objectively) mastery (concretely, magistrate, superhuman, potentate, token of control), delegated influence:–authority, jurisdiction, liberty, power, right, strength.

   • R Geenen zegt:

    De vraag was voor maurits de graaff uit bandoeng.
    En U albertdutch komt met een antwoord waar geen touw aan is vast te knopen.
    Gelukkig heeft mijn computer daar een simpele oplossing voor: Delete!

   • Ed Vos zegt:

    R. Geenen,
    Hr. albertdutch is door de Heilige Geest bevangen. Maar voor hem geldt :Jezus redt!

  • albertdutch zegt:

   Ik woon ook in Bandung, en heb bij de Muslim familie (Oma, een jong getrouwd stel en een jochie) hier boze geesten uitgejaagd uit het kind van twee. Iedereen slaapt nu weer rustig. Heel verhaal. Dat kind komt sindsdien steeds enthousiast om me aflopen als ik thuiskom! Daarvoor was hij bang van me, met zijn hele lichaam weerdde hij me af… en dat kon ik dus niet hebben: ELK kind is gek op me! ZAL gek op mij zijn, enne, hoop ik, op die Enige Persoon, die Leeft! Moham is morsdood. Dus. Maar alles is een (vrije) keuze!

   Nóg wel; eenmaal in alle eeuwigheid overgegaan in die geestenwereld, wanneer wij ons lichaam achterlaten hier, is het m.i. geheel anders geworden… Die wereld heb ik vroeger gezien (o.a. mmv zwarte Pakistan drugs)… Zoals zo velen, hebben daar al even ‘vertoefd’.

 11. albertdutch zegt:

  NB; de Muslim fam. waar ik een prachtige kamer boven huur. Met uitzicht op Dago, Puncrut en Ciumbuleuit! Ze hebben me gesmeekt om weer terug te komen, nadat ik vorig jaar hier ook al verbleef voor een jaar. Leuk, want ik mag ze ook erg graag! En de pembantu toen, is ook van doofheid (100%, aan haar linkeroor) genezen. In Jezus Naam alleen!

  • Ed Vos zegt:

   Masya Allah. Hr. albertdutch, heeft u computer inmiddels de geest gegeven of wat? Ik mis uw bijdragen toch wel. Welk boek heeft u eigenlijk op uw naam staan?

   • albertdutch zegt:

    Hallo Ed, nee sorry, ik kan niet elk forum meer volgen, en wil ook geen huismus worden met vierkante ogen.. ben meer een ‘straatmens’, nu in Indonesia… waar ik ook geboren en getogen ben. Ik heb mijn visie hier gegeven, en ik zie dat er niet veel klikt met anderen, die het gevaar niet (willen) inzien van het onderzoeken in de grijze geestelijke realm van diverse soorten en levels geesten… Ik heb mijn ding gedaan, dus daarmee houdt mijn verantwoordelijkheid op!

    Mijn boek (in Engels) is bijna niet meer te krijgen… de laatsten nog een paar in de UK en in NL. De originele site http://www.strangersofthestreet.com ligt er net uit, maar het boek SOS is nog wel te bezichtigen op een site van een vriend: http://www.vergadering.nu/ derde kolom, vierde boodschap van boven: boek Strangers of the Street. Je kan het alleen nog afhalen in Naarden, op de CBC Biblecollege aldaar,
    met speciale prijs (€7,- ipv zo’n €22,-), maar ik wil ze kwijt en mensen zegenen.
    Hartelijke groet! AlbertDutch

 12. Gijs Beynen zegt:

  Jullie zullen het waarschijnlijk wel weten, maar van Hien komt voor in Maria Dermout d’r boek “Nog past gisteren,” waar zij en haar moeder een bezoek brengen aan een oude heer die in de bergen woont en een boek schrijft over goede en slechte dagen.

 13. Indisch4ever zegt:

  H.A. van Hien is Hendrik Alexander van Hien, geboren 28 nov 1849 te st George d’Elmina, Ghana
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fort_Sint_George_(Ghana)
  http://www.ghanamuseums.org/forts/fort-st-george-castle.php

  Zijn vader Dirk Adrianus overleed in 1855 te Ghana en in 1860 was hij in Boxmeer onder de hoede van zijn grootouders van Hien. Twee jaar later kwam zijn 6-jarige broer Derk Adrianus, in Ghana geboren op fort Elmina ook bij de grootouders in huis. Hun moeder was van gemengd Nederlands-Ghanese afkomst
  Haar vader: http://en.wikipedia.org/wiki/Carel_Hendrik_Bartels

  In de adresboeken wordt hij nog gemeld in 1940, maar soms werden overlijdens niet doorgegeven en bleef men nog een aantal jaren iemand in de lijsten houden.
  Derk Adrianus ging ook naar Indië en werkte bij de spoorwegen net als Hendrik Alexander

 14. Api zegt:

  De grote vraag blijft dus: waar en wanneer is H.A. van Hien overleden? Nergens vond ik een rouwadvertentie of een artikeltje. De familie kan ook al geen uitsluitsel geven. Toch vreemd… De KB beweert dat hij stierf in 1924, maar bij nader inzien weten ze ook niet meer waarop ze dat gebaseerd hebben. Weet een van de lezers misschien meer???

  • Adriaan Intveld zegt:

   Na lang zoeken heb ik ontdekt wanneer H.A. van Hien overleden is: dit was inderdaad in 1924, om precies te zijn op 9 november 1924 in Bandoeng.

   • Ron Geenen zegt:

    Een vraag, dat afwijkt van het onderwerp. Bent U familie van James Intveld, de country/rock zanger? Ook familie van de Fam. Havinga?

 15. Philip lotz zegt:

  Is deze boek ergens te koop?

 16. shakuntala seenauth zegt:

  ben op zoek nr exemplr wali sanga door h.a. van hien

 17. Adriaan Intveld zegt:

  Het boek Wali Sanga is als PDF te downloaden via Delpher, zie http://www.delpher.nl/nl/boeken/view?coll=boeken&identifier=MMUBL07:000004200

 18. Rick zegt:

  Geweldig!!!! dat u dit deeld zeer bedankt top!!!!!

 19. Orlando zegt:

  Beste, is er ergens nog een boek, uitgave of een pdf bestand met de formules. Ik weet dat Hendrik v.Hien dit ooit op schrift heeft uitgebracht.Het waren officieel mantras, het zij in het javaans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s