‘We wisten niet dat het zo veel waard was’

een wonderlijk, nogal lelijk houten beeld

“…een wonderlijk, nogal lelijk houten beeld”

Het Vrije Volk van 10 september 1971 meldde van een diefstal die geen diefstal bleek te zijn:

“Twee Amsterdamse studenten, 23 en 25 jaar oud, hadden een dag en een nacht feest gevierd, toen hun oog viel op een wonderlijk, nogal lelijk houten beeld. Ze Namen het mee uit de hal van het hotel waar het feest werd gehouden, niet wetend dat het beeld een Columbiaanse afgod voorstelde, door het Tropenmuseum aan het hotel in bruikleen afgestaan. Het was ƒ 5000 gulden waard. In de nacht van 14 op 15 mei omstreeks vier uur reden ze ermee op hun brommer door de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost tot een surveillancewagen van de politie langskwam en hen aanhield.
‘We waren dronken, we wisten nauwelijks wat we deden en we hadden er zeker geen idee van dat het beeld zoveel geld waard was’, zei de 23-jarige Theo N. gistermiddag voor de Amsterdamse politierechter. Zijn vriend, de 25-jarige Wim T., was niet ter zitting verschenen. De politierechter geloofde evenmin in diefstal en veroordeelde het tweetal wegens wederrechtelijk wegmaken van het beeld tot veertien dagen voorwaardelijke gevangenisstraf en ƒ 75 boete.”   

Een dreigende sluiting

‘We wisten niet dat het zo veel waard was’, aldus Theo N.. Zou de huidige Nederlandse regering wél weten wat de spullen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) waard zijn? Als je tegenwoordig het nieuws een beetje volgt, dan denk je al snel van niet. Een jaar geleden werd door de regering gedreigd de gehele subsidie aan het KIT (20 miljoen per jaar) in te trekken. Na vele protesten werd voor 2013 nog 15 miljoen toegezegd, onder voorwaarde dat het KIT met een driejarenplan kwam dat het instituut minder subsidie-afhankelijk moest maken. Het gevolg was niet minder desastreus, want nu ziet het KIT zich genoodzaakt de onrendabele afdelingen te sluiten.  Het Tropentheater ging als eerste dicht, en nú, zo lezen we deze week in de krant, gaat de bibliotheek er aan. De boeken die kunnen worden ondergebracht bij andere instituten ontspringen de dans. De rest, en dat is nogal wat, gaat de vuilcontainer in. Bijna een miljoen boeken de deur uit. Van de 33 man personeel van deze bibliotheekafdeling staat straks 32 man op straat. Tja, vraag je je dan af, wat moet die ene achterblijver daar dan zonder boeken? En wat moet je dan met dat lege gebouw?

Studentikoze types

Toegegeven, premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Timmermans hebben het ook niet gemakkelijk. Terwijl ik dit schrijf, lees ik op het nieuws dat de Europese Commissie ons landje verplicht volgend jaar 6 miljard extra bezuinigingen. Ga er maar aan staan.

Twee mannen met brommer op de Linnaeusstraat, Amsterdam-Oost

Twee mannen met brommer op de Linnaeusstraat, Amsterdam-Oost

Ik zie Rutte en Timmermans in gedachten op hun brommertje door de Linnaeusstraat crossen, met allerlei ‘geleende’ snuisterijen onder hun armen. Om zich te wapenen tegen de aanklacht ‘diefstal’ hebben ze alvast een paar biertjes gedronken. Kunnen ze altijd nog zeggen dat ze niet wisten wat ze deden, en dat ze geen idee hadden van de echte waarde van de spullen.

We hoeven geen medelijden met ze te hebben. Ook al zal de rechter later nog oordelen dat dit geen echte diefstal is en dat slechts sprake was van ‘wegmaken’. Deze bezuiniging is namelijk onherroepelijk. Als de boeken in de containers worden geworpen, zijn ze weg, voor altijd. Het opbouwen van erfgoed kost een eeuw, het afbreken daarvan een dag.

Mocht u deze dagen in Amsterdam-Oost zijn, in de buurt van de Linnaeusstraat, en daar twee studentikoze types op een brommer zien rondrijden met enkele spullen onder de arm, houd ze tegen nu het nog kan! En wijs hen er dan op dat ze verkeerd bezig zijn door steeds de spullen uit de zelfde winkel te halen. Ons tropisch erfgoed heeft met de sluiting van het Moluks Museum en Nusantara voorlopig genoeg ingeleverd.

x

Mocht u uw stem ook nog op een andere manier willen verheffen, dan kan dat.
Laat uw handtekening achter op de website die pleit voor het openhouden van het Tropenmuseum: http://petities.nl/petitie/hou-het-tropenmuseum-open   

Dit bericht werd geplaatst in 6. Onderzoek, Aanspraken en Verwerking en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op ‘We wisten niet dat het zo veel waard was’

 1. De vergelijking van de ‘diefstal’ van vroeger met die van Rutte cs. vandaag gaat misschien wat mank, maar is toch goed bedacht en stemt tot nadenken. En wat betreft het inleveren door de Indische gemeenschap van Nusantara en het Moluks Museum betreft: mag ik zo vrij zijn om te vrezen dat daar binnen afzienbare tijd ook de stichting Pelita aan toegevoegd gaat worden…?

 2. Ed Vos zegt:

  De sluiting van musea, opheffing van orkesten komt allemaal door Henk en Ingrid, die niet van lezen houden, kunst en cultuur, klassieke muziek. Gewone Nederlanders die hard werken , andere prioriteiten stellen, en zich zorgen maken over de veiligheid in hun stad, wijk en straat, over de massa-immigratie en islamisering, over de slechte zorg voor hun ouders, over de hoge belastingen, over de economische crisis, over de studiefinanciering van hun kinderen.

  Wat de “indische gemeenschap’ betreft, die discusieert liever over makan en identeit.

  • Ed Vos zegt:

   Overigens, wat de boekencollectie van het Tropisch Museum betreft: Tien jaar geleden werden wij op het werk al voorbereid op internet. Nu worden wij voorbereid op het digitaliseren van boeken en andere documenten (zoals brieven en foto’s). Documenten zoeken we op en lezen we vanaf ons computerscherm. Heb je een document nodig kun je dat ook downloaden van intranet of internet en/of afdrukken. Opslag van boeken kost te veel geld, tenzij je geld voor over hebt om daarvoor een groot magazijn te beheren.
   De komende tijd is het watertanden “geblazen” voor oude boekenverzamelaars – zoals overigens ook voor platen- en CDverzamelaars .

   • Ed Vos zegt:

    Voor degenen die het nog niet weten. na de tsunami kwam “,men’ op het lumineuze idee om wat boeken te digitaliseren, voordat toekomstige rampen de hele boekencollectie zouden ruineren. Dat is wat anders dan zoals in Ray Bradburry’s Fahrenheit 451 waar men hele boeken van buiten leert zodat men deze met anderen kan delen en/of in een sessie elkaar verhalen vertellen.
    http://www.acehbooks.org/

   • buitenzorg zegt:

    Als al die boeken van het KIT zouden zijn gedigitaliseerd (wat niet het geval is), en raadpleegbaar zouden zijn op het internet (wat dus evenmin het geval is), dan zou de bibliotheek niet meer voor het grote publiek hoeven te worden opengesteld, en zou de collectie naar een goedkopere lokatie in de polder kunnen verhuizen. Zelfs in dát geval kunnen de boeken echter beter worden bewaard, want in de praktijk blijkt regelmatig dat aan het beheer van websites en databestanden ook kosten zijn verbonden. Dergelijke informatie kan – zomaar – van de ene dag op de andere verdwijnen.

 3. Hopenlijk wordt het grote portret van mijn overgrootvader en goeverneur van het oude Hollands Oost Indie , Dominique Jacques De Eerens nog ergens veilig gesteld. Laat mij weten of het nog in het Tropen Museum hangt.. Tempo Dulu wordt gauw iets van waar niemand meer interesse in heeft, Sajang betul mijn medewerkers. Na onze dood zullen ze zeggen, “opgeruimt staat netjes”. Terlalu banjak betul.

 4. Ed Vos zegt:

  @ Bert. Daar heb je ook gelijk in. Ik schreef reeds over het beheer van een magazijn, mijn part in een goedkope locatie in de polder, waarom perse in het Tropenmuseum?.
  Maar je moet toch toegeven dat ik niet elke dag naar die locatie kan.

  Het onderhoud van die websites is ook een punt, en digitale informatie kan opeens ook verdwijnen – Wij rekenen na 100 jaar. Gelukkig kan ik mijn cd’s uit de jaren ’80 nog goed draaien.
  Zaak is veel kopieen maken,en wanneer de mensen maar veel kopieen maken van hetgeen zij aan boekendownloaden zal de informatie niet verdwijnen (en dus ook opvraagbaar zijn). Dat was ook de bedoeling van internet, dat informatie niet slechts op 1 plaats geconcentreerd blijft.

  Boeken kunnen door brand ook verdwijnen, en wanneer je daarvan geen digitale kopie hebt.

  Maar ik moet toegeven dat heel veel mensen en bedrijven nog niet goed voorbereid zijn voor de digitale wereld. Die zien internet vaak als een noodzakelijk kwaad, of om maar mee te doen om niet achter te blijven.

  Van de andere kant blader ik als boekenliefhebber ook liever in een boek (indien dat zeldzame boeken zijn kan ik dat ook niet zonder toestemming doen)

  Misschien dat iemand een startpagina begint (op startpagina oid) met linkjes naar (belangrijke) boeken en websites.
  Daarvan kan hij ook een soort info-theek maken

  • Ed Vos zegt:

   p.s. dit is geen reclame, en niet dat ik er veel gebruik van maak, maar wanneer je voor een redelijk bedrag boeken kunt downloaden doe ik dat. En wanneer dat zelfde boek voor een prikje op marktplaats verkrijgbaar is, dan koop ik het.
   http://www.scribd.com/

   Zo zullen er nog meer van dat soort sites zijn, en wie weet wanneer het Tropenmuseum ook geld kan verdienen met ebooks van zeldzame boeken, worden ze wel wakker.
   Het hoeft niet allemaal gratis te geschieden hoor.
   Bij veel bedrijven zoals bol.com, amazon.com kun je ook betaald downloaden. Ook daaraan is de Free Record shops kapot gegaan.

   Overigens download ik geen muziek behalve om een indruk te krijgen. ik heb de cd liever zelf met mooi boekje, niet die inlegvellen waarop je de inhoud moet opschrijven e.d. Veel te moeilijk voor mij 😉

  • Ed Vos zegt:

   Dit is nu wat ik bedoel:
   Scannen van boeken, documenten kun je in Nederland laten doen door langdurige werklozen. Ook het beheer daarvan (met coaching). Kennis genoeg. Je kunt het ook laten uitbesteden
   Zet ze op 120% van het minimum inkomen, met een mogelijkheid tot een vast contract.

   Maar dit, hieronder, is een vak apart. Wanneer de indische gemeenschap zich tot in den treure slechts bezighoudt met makan, discussieren over identitet en erkenning liggen onderwijl haar roots te verrotten (sorry voor de uitdrukking)

   Beeld onderhoud oorlogsgraven in Indonesië
   http://ogs.nl/pages/text.asp?Subject_ID=158

   • Jan A. Somers zegt:

    Oude boeken scannen is een vak apart! In de tijd van ‘Het Gebaar’ heb ik voorgesteld oude verpieterde grafregisters van Nederlanders in Azië en Afrika te digitaliseren. Heel goedkoop door Indonesische en Nederlandse geschiedenisstudenten. Werd niet leuk gevonden, de Indische gemeenschap wilde geld in het handje. Om de Pasar Malam te betalen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s