Zeepost 2013/5

Vragen en oproepen van lezers

Amateurfilms gezocht van Indische Tentoonstelling 1932

Affiche tentoonstelling 1932

Affiche tentoonstelling 1932

In 1932 werd in Den Haag een spectaculair evenement georganiseerd: de Indische Tentoonstelling In het Westbroekpark, met prachtige replica’s van de meest markante architectuur uit Nederlands- Indië. Dit grootse evenement werd destijds geopend door prinses Juliana en was voor veel Nederlanders de eerste kennismaking met de Indische cultuur. Het evenement maakte een onuitwisbare  indruk.

Terugblik

In mei 2013 zal de gemeente Den Haag, in het kader van het project “Sporen van Smaragd”, een terugblik op deze tentoonstelling organiseren. De organisatoren doen daarvoor een beroep op (oud-)Hagenaars, om te proberen enkele van de vele amateurfilms die in die tijd door particulieren zijn gemaakt te achterhalen. Wie heeft nog filmbeelden in een oude doos of op zolder liggen?  

Smaragd

Al eeuwenlang neemt Den Haag deel aan internationaal verkeer, waardoor de stad een multicultureel karakter heeft gekregen. Vooral de historische band met voormalig Nederlands-Indië, de “Gordel van Smaragd”, heeft vele sporen in het stadsbeeld achtergelaten. Het project “Sporen van Smaragd” van de gemeente Den Haag brengt dit Nederlands-Indische erfgoed uit de periode 1853 tot 1945 in kaart. In het kader van dit project verschijnen in 2013 onder andere een Indische stadskaart en een publicatie van Monumentenzorg. Bovendien worden er diverse activiteiten georganiseerd, waaronder een aantal tentoonstellingen en een publiek symposium.

Spectaculair

De Indische Tentoonstelling in het Westbroekpark in 1932 was de grootste die Nederland tot dan toe gezien had. Bezoekers keken hun ogen uit bij het zien van de prachtige tempels en de typisch inlandse woonhuizen die nauwkeurig in het park waren nagebouwd. Van mei tot en met oktober kon men de tentoonstellingspaviljoens bezoeken met bijzondere kunstvoorwerpen en commerciële producten. Men kon diorama’s van Indische landschappen bezichtigen en genieten van exotische gerechten in het restaurantpaviljoen “Waroeng Batavia”. Ondanks het spectaculaire karakter van dit historische evenement zijn er in de reguliere archieven nauwelijks filmbeelden van bewaard gebleven. Na sluiting werd de tentoonstelling volledig afgebroken en alleen het geliefde Minangkabause huis werd nog enkele jaren op andere Haagse locaties opgesteld.

Historisch

De sfeer van dit bijzondere evenement zal weer even worden opgeroepen in de informatiestand van “Sporen van Smaragd” op de komende Tong Tong Fair in Den Haag. Van 22 mei tot en met 2 juni is in het Cultuurpaviljoen “Een onvergetelijk evenement: de Indische Tentoonstelling in het Westbroekpark van 1932” te bewonderen. In deze expositie zullen onder andere historisch beeldmateriaal uit het Haags Gemeentearchief en bewaard gebleven souvenirs van de originele tentoonstelling te zien zijn.

Amateurfilms

De Haagse kunsthistorici van bureau Kroon & Wagtberg Hansen, dat in opdracht van Monumentenzorg het project uitvoert, zijn ervan overtuigd dat bezoekers in 1932 filmbeelden hebben gemaakt van deze schitterende Indische Tentoonstelling. Zij hopen dat deze beelden juist nu ergens boven water komen om in de komende tentoonstelling te worden getoond. Wie een filmpje of een ander bijzonder souvenir aan de tentoonstelling bezit, wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen met de projectorganisatie via e-mail:

info@sporenvansmaragd.nl

Meer informatie: www.sporenvansmaragd.nl

Dit bericht werd geplaatst in Zeepost en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Zeepost 2013/5

 1. Ed Vos zegt:

  1. Ondanks het spectaculaire karakter van dit historische evenement zijn er in de reguliere archieven nauwelijks filmbeelden van bewaard gebleven.
  2. Wie een filmpje of een ander bijzonder souvenir aan de tentoonstelling bezit, wordt vriendelijk verzocht contact op te nemen met de projectorganisatie via e-mail.
  3. Vooral de historische band met voormalig Nederlands-Indië, de “Gordel van Smaragd”, heeft vele sporen in het stadsbeeld achtergelaten.

  Je vraagt je na bovengenoemde citaten toch af waaruit die historische band tussen Den Haag en indie dan wel bestond (bestaat) indien er in de reguliere archieven nauwelijks beelden zijn te vinden van de Indische Tentoonstelling in 1932.

  Ik begrijp echter dat de heren en dames historici de Jugendstil/Art Nouveau stad Den Haag anno 2013 willen neerzetten als een Indische stad, hoewel er aan haar architectuur weing tot niets indisch te ontdekken valt. De vermelding “Vooral de historische band met voormalig Nederlands-Indië, de “Gordel van Smaragd”, heeft vele sporen in het stadsbeeld achtergelaten.'” valt dus wel heel reuze mee.

  Neen, voor die sporen zou je eigenlijk naar Amsterdam moeten. Daarvan is die stad vergeven.
  De vermelding van het Minangkabaus huis en diorama’s van Indische landschappen en genieten van exotische gerechten, duidt al op dat men toen in de jaren ’30 met indisch iets anders bedoelde dan het indische van Tante Lien. Hopelijk verrijst er in die stad in de nabije toekomst niet de grootste Hindoe-tempel van Europa, immers dan krijgt de benaming indisch alweer een andere inhoud.

  Maar wat verwacht men in de persoonlijke archieven van de lezers van Javapost eigenlijk wel te vinden?. De meesten woonden in die periode Indie, of waren nog niet geboren. In Den Haag op vakantie misschien, of mede-organisatoren van de tentoonstelling?
  Een oproep om foto’s van de pasar malam in 1932 in de stad Salatiga zou eigenlijk meer materiaal moeten opleveren.

  Maar OK, een beetje promotie van het wetenschappelijke arbeid der Haagse historici, die het in deze barre financiele tijden het ook niet makkelijk hebben kan geen kwaad.
  Zo weten we tenminste dat men zich niet alleen bezighoudt met oorlogsmisdaden tijdens de politionele acties maar ook met indische cultuur. Die cultuur is door al die overdracht van oorlogsverhalen stevig naar de achtergrond gedrongen.
  Nog effe, en ik ben straks ook een getraumatiseerd oorlogskind.

  • Ed Vos zegt:

   p.s. Den Haag waar 10% van de bevolking bestaat uit Hindoestanen krijgt inderdaad een Hindoe-tempel die het grootste wordt van het Europese vasteland.
   Het woordje ‘hopelijk” in mijn vorige posting is natuurlijk niet negatief bedoeld. Maar hoe dan ook, Den Haag als Bollywood-stad waar in de hindoetempel indische filosofie wordt doorgegeven klinkt ook niet onaardig. Gebeurde dat toen ook niet op Java?.
   Het begint me al een beetje te dagen, dat Den Haag Indische stad.

 2. Ed Vos zegt:

  De Haagse wethouder die zich sterk maakt voor acties ten aanzien van de verbondenheid van Den Haag met indie heet : Rabin Baldewsingh.
  Het begint me nog meer te dagen

 3. Surya Atmadja zegt:

  In 1932 werd in Den Haag een spectaculair evenement georganiseerd: de Indische Tentoonstelling
  Dit grootse evenement werd destijds geopend door prinses Juliana en was voor veel Nederlanders de eerste kennismaking met de Indische cultuur. Het evenement maakte een onuitwisbare indruk.
  ——————————————————————————————————————–
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldtentoonstelling_van_1883

  • Jan A. Somers zegt:

   In 2005 is er in Den Haag een evenement geweest met een aardig boek: “De Indische Zomer in Den Haag”. Het cultureel erfgoed van de Indische hoofdstad. Uitgave van KITLV, ISBN 90 6718 250 8

 4. Ed Vos zegt:

  Leuk voor het nageslacht, maar wanneer Den Haag een band zou hebben met Indie, wat is dan haar zusterstad? Batavia?

  Van Tilburg weet ik het wel, Matagalpa in Guatemala en het Ghineze Changzhou. Welke band (reden?) Tilburg heeft met dee steden weet ik niet precies (in Matagalpa schijnt er een Tilburgs project te lopen), maar ik weet wel dat er regelmatig delegaties elkaar bezoeken.
  Met betrekking tot Changzhou komt er binnen kort een tentoonstelling met optredens.

  Hoe dan ook hierdoor laat Tilburg zien dat zij ook een visie heeft voor de toekomst en niet alleen voor het verleden. Wat dit laatste betreft heeft de stad al meer dan 30.000 foto’s op het internet staan en zelfs ook enkele met betrekking tot Ihaar ‘relatie met. Indie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s