Zeepost 2013/3

Vragen en oproepen van lezers

Familie Jeekel en ten Boom (Tjepoe/Buitenzorg/Bandoeng)

Mijn opa Sijtje Jeekel (1869-1940) was veehouder en inspecteur boschwezen in Tjepoe. De boerderij in Tjepoe was vernoemd naar mijn oma, Helena Jacoba Barkmeyer (1882 – 18 augustus 1945 in kamp Halmaheira in Semarang).

Sijtje Jeekel (1913-1943)

Sijtje Jeekel (1913-1943)

Mijn vader was oudste zoon. Evenals als mijn opa (en ikzelf) heette hij Sijtje. Hij werd geboren op 3 maart 1913 in Tjepoe. Hij bracht zijn jeugd door in de omgeving van Tjepoe en Semarang. Mijn moeder, Catharina Alida ten Boom (1919 – 1984) heeft hij ontmoet in de electro/speelgoedzaak van haar vader te Semarang, Gerrit Johan Christiaan ten Boom.

Bekend is dat mijn vader als 17 à 18-jarige bij de marine heeft gediend, vermoedelijk in Soerabaja, maar dit weet ik niet zeker. Waarschijnlijk hebben mijn ouders enige tijd in Malang gewoond. Mijn vader werkte daar als KNIL-militair, bij de compagnie gevechtwagens op het vliegveld van Singosari. Van mijn moeder is een adres bekend: p/a Familie J. Blauwpol, Taloen Koela nr 9 ( of 8 ), Malang. Wie kent deze familie?   

Vanuit Malang verhuisden zij naar Buitenzorg. Hier werd in 1940 mijn zuster Helena Anetta (Lieneke) geboren en huwden mijn ouders. Vervolgens verhuisden zij opnieuw, nu naar Bandoeng, waar ik ben geboren op 12 februari 1942 in het Boromeus Ziekenhuis. Onze woonadressen in Bandoeng: bij de familie Spruit op de Tjepaeraweg 1, en bij de familie van Lingen op de Bantjeu 13.

Mijn vader heeft als KNIL-militair begin 1942 korte tijd ingewoond in Tjiandjoer bij een voor mij onbekende familie. Zegt iemand het adres Bodjong Pitjoeng iets?
Voordat hij krijgsgevangen werd genomen heeft hij vermoedelijk nog zijn jongere broer in Soekaboemi bezocht, inspecteur van politie Karel Jeekel.

Via Batavia werd hij in oktober 1942 overgebracht Changi te Singapore. Het schip werd gebombardeerd. Met een ander schip werd hij verder getransporteerd naar Birma, waar hij uiteindelijk, tijdens zijn werkzaamheden aan de spoorlijn, in kamp km 100, op 7 september 1943 is komen te overlijden.

Mijn moeder, mijn zuster en ik werden in kamp Tjihapit geinterneerd (Bunsho II), en van daaruit in november 1944 in Banjoebiroe, – welk kampnummer weet ik niet meer. Na de kampperiode keerden wij terug naar Bandoeng en woonden wij in de Wenckenbachlaan.
In 1946 werd mijn jongere zusje Evie geboren. Op haar geboorteakte staat de naam ‘Poerwodadi’. Weet iemand of dit een kliniek was of iets dergelijks?

Mevrouw Catharina Alida Jeekel-ten Boom en haar kinderen Lieneke, Sijtje en Evie

Mevrouw Catharina Alida Jeekel-ten Boom en haar kinderen Lieneke, Sijtje en Evie

In december 1954 zijn we met m.s. “de Oranje” naar Nederland vertrokken.

Wie kan mij verder helpen aan informatie over mijn ouders? Wellicht zijn er lezers van Java Post die mogelijk mijn vader hebben gekend of zijn er nabestaanden die de naam Sijtje Jeekel en of Catharina Alida (Toos) ten Boom iets zegt.
Alle informatie is welkom.

Met een hartelijke groet,

Sijt Jeekel
Middenmeer
s.jeekel@quicknet.nl

Dit bericht werd geplaatst in Zeepost en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

27 reacties op Zeepost 2013/3

 1. Ik ben altijd zo geboeid met deze zoekingen of speurtochten over familie leden. Jammer dat ik zelf niet mee kan helpen. Persoonlijk wil ik ook altijd graag meer weten over het verleden. Mijn 10 plus jaren waren op West Java tussen 1936 en 1947. De Duitsers hebben zo’n mooi gezegde daar voor, ” das war einmahl und komt nie wieder” Het is goed uit andere talen wat te lenen.

  • Sijtje Jeekel zegt:

   Beste Robert Fermin,
   Jammer dat u inderdaad niets kan toevoegen aan informatie over mijn familie, maar fijn dat u meeleeft met onze zoektocht.

   met een hartelijke groet
   Sijt Jeekel, middenmeer

 2. jos van der Putten zegt:

  hallo Sijt,

  Mijn vrouw Anny is afkomstig uit Semarang, maar haar ouders liggen begraven in een klein stadje met de naam Purwodadi……..Dat ligt 80 km ten oosten van Semarang via Demak..

  Misschien is jouw zus Evie geboren in Purwodadi

  Je bent op de goede weg, denk ik…..

  Anny en Jos van der Putten,. Zoetermeer

  • Sijtje Jeekel zegt:

   Beste Jos van der Putten,

   Wat fijn een reactie te mogen ontvangen, ik denk inderdaad dat we op de goede weg zijn. We zullen de kaart van Java erbij gaan pakken en ik zal mijn zusje berichten.
   Wie weet komen er nog meer antwoorden op haar vragen.

   met een hartelijke groet,
   Sijt Jeekel, Middenmeer

 3. Pierre de la Croix zegt:

  Alle kleine beetjes helpen. Indachtig dat motto wil ik best een duit in het zakje doen.

  “Bodjong” was in het vooroorlogse en direct naoorlogse Semarang de belangrijkste winkelstraat (misschien nu nog, maar onder andere naam). Mogelijk dat daar de electro/speelgoedzaak van uw grootvader Ten Boom was gevestigd. Ik herinner mij een speelgoedzaak “Van de(r?) Pol(l?), maar die was volgens mij gevestigd in een zijstraat van Bodjong, toen genaamd “Doewet”. “Pitjoeng” zegt mij niets, “Pitoeng” zonder “j” rings a bell, maar ik weet niet welke. Ik zal morgen het geheugen van een Semarangs vriendje wakker proberen te schudden, een krasse knar van 85.

  “Poerwodadi” zou, zoals Jos en Anny v.d. Putten schreven, kunnen wijzen op een plaats beoosten Semarang, maar – dit schrijf ik met terughoudendheid – zou tevens de naam van een straat of buurt in Semarang kunnen zijn. Ook hier moet ik aantekenen: “It just rings a bell”.

  Aangezien “Poerwodadi” op een geboorteakte prijkt moet u m.i. toch eerder denken aan de plaats dan aan de naam van een straat, stadswijk of kliniek/ziekenhuis.

  Het valt mij overigens op dat op de foto van uw vader een tjap (stempel) staat van de (een) Detachementscommandant Veldpolitie. Mogelijk komt die foto uit een pasje van de Veldpolitie wat er op zou kunnen duiden dat uw vader in zijn jonge jaren (ook) veldpolitieman is geweest.

  Succes! Als ik nieuws heb meld ik mij wel weer.

  Pierre de la Croix

  • Pierre de la Croix zegt:

   Zoals beloofd nog even met mijn Semarangse vriendje gesproken, 85 jaar oud, geboortejaar 1927 dus. Wat hij niet weet van Semarang is niet waard geweten te worden.

   De namen Jeekel en Ten Boom zeggen hem niets. Op de Bodjong (zo zeiden we dat in Semarang) was voor de oorlog een “warenhuis”, waarbij men zich geen V & D of Bijenkorf moet voorstellen maar eerder een Winkel van Sinkel, dat ook kinderspeelgoed verkocht. Het heette “De Spiegel”. Misschien is dat de toko van opa Ten Boom geweest. Eerder heb ik gemeld dat ook “Van de(r) Pol(l)” op Doewet, bijna op de hoek met Bodjong, speelgoed verkocht. Dat werd door mijn vriendje bevestigd.

   De naam Bodjong Pitjoeng of alleen Pitjoeng/Pitoeng zegt hem niets.

   Poerwodadi ligt volgens mijn vriendje niet zo zeer beoosten, maar bezuiden Semarang. Het lag/ligt aan een knooppunt van spoorwegen en er woonde relatief veel NIS-personeel (NIS = Nederlands Indische Spoorwegen). Veel treinmachinisten (toen nog stoomtractie) waren Indo. Ligt daar misschien een relatie met het Poerwodadi op het geboortebewijs van uw jongste (half)zusje?

   Zoals gezegd, niet veel maar uit een goed hart. Wellicht biedt e.e.a. toch weer een aanknopingspunt op uw zoektocht.

   Pierre de la X

   • Sijtje Jeekel zegt:

    Beste Pierre de la Croix,

    Door omstandigheden heeft het even geduurd voordat ik kon reageren maar ben zeer blij met de vele initiatieven welke u heeft genomen om een en ander voor mij uit te zoeken. Zelfs uw goede vriend bij onze zoekactie betrekken spreekt voor u, mijn dank daarvoor.

    Aangezien “Poerwodadi” op de geboorteakte prijkt denk ik inderdaad meer aan de plaatsnaam ipv een kliniek/ziekenhuis. Helemaal nu blijkt op de kaart dat Tjepoe ten oosten gelegen ligt (de geboorte plaats van mijn vader en de woonplaats van mijn opa en oma Jeekel-Barkmeijer ) Ten zuiden liggen de plaatsen Banyubiru en Ambarawa waar ook Familie Barkmeijer heeft gewoond. Gerelateerd met de spoorwegen kom ik geen informatie met de familie(verhalen) tegen.

    Wel dat de vader van mij jongere zusje werkzaam is geweest bij een postkantoor in Bandoeng in de buurt van de Wenkenbaglaan waar wij gewoond hebben en mijn moeder heeft gewerkt in het Daco theehuis te Bandoeng.

    Wat betreft mijn vader is het zeer goed mogelijk dat hij bij de politie heeft gezeten, ook zijn broer Karel Jeekel heeft bij de politie gewerkt in Padang, Tjiandjoer en Bodjong Pitjoeng, deze laatste plaatsnaam heeft een andere Java lezer Nico van Horn bevestigd en hebben we gevonden op de kaart.

    Of de speelgoedzaak van Opa ten Boom “De Spiegel” heette, doet bij mij geen belletje rinkelen ik zal het mijn ouder zus vragen wellicht zegt het haar iets.

    Ik dank u zeer hartelijk voor de genome moeite en de informatie welke u mij heeft toegestuurd.

    Met een warme groet,
    Sijtje Jeekel

 4. Nico van Horn zegt:

  De naam Bodjong Pitjoeng is makkelijk te vinden: in de huidige Indonesische spelling wordt het Bojong Picung en dat ligt bij Cianjur (Tjiandjoer, ala Cianjur), West Java in de buurt van Bandung.

  • Sijtje Jeekel zegt:

   Beste Nico van Horn
   Dank u hartelijk voor uw reactie ik heb de plaatsnaam gevonden, weer een puzzelstukje erbij.

   Vrg Sijtje Jeekel

 5. Nico van Horn zegt:

  Nog iets gevonden: in Malang bestond de straat Aloon-Aloon Koelon, tegenwoordig Jalan Merdeka Barat, voor de familie Blauwpol, zoals u schrijft. Is die naam wel correct geschreven?

  • Sijtje Jeekel zegt:

   Beste Nico van Horn,

   Uit de aantekening welke ik tot mijn beschikking heb, staat twee maal de Fam. J.Blauwpo(L) Dit kan zeer aannemenlijk ook een T zijn. Zegt deze naam Blauwpot u wel iets gerelateerd met de straatnaam Taloen Koelon? Later zou deze Familie woonachtig zijn geweest op de Klodjen Lor 19 te Malang ( ook deze straatnaam staat zeer onduidelijk omschreven )

   Ik dank u hartelijk voor het medenken en de informatie welke u mij heeft verschaft.

   Met een hartelijke groet
   Sijtje Jeekel

 6. aqfiazfan zegt:

  I am indonesia and now live in bandung, maybe i can help you tou find your family. bojongpicung is near from bandung and cianjur..

 7. Sijtje Jeekel zegt:

  Dear Agwan Fiazmi Hanifan

  Fine that you have responded on my writing and you would like to help me. I have a number of Dutch street names which are not known to me and I can not find them back on the map from Bandoeng. These are very likely to have been renamed.

  The following street names I am looking for and perhaps you can help me:
  Sluisweg Depok, (Family A.M.Barkmeijer)
  Oosteinde binnen 25, (Family F.Barkmeijer)
  Gang Coorde 6 (Family Heskens)

  I hope that you can do something for me.
  Sijtje Jeekel, Holland

  • W.(Bill) Zitman zegt:

   Sijtje, with Depok I can help you, (maybe) – Sluisbrugweg became Jl Pinto Air, but is now Jl Margonda, the busiest road there. (university)
   Ik heb daar zelf, vlak na de oorlog voor 3 jaar gewoond – recht tegenover de “sluis” en de “brug”.
   Maar in Bandung ken ik geen “Sluisweg Depok”.
   Heeft u meerdere gegevens, of heeft u (misschien) alleen een envelop die verkeert geadresseerd is?

   • W.(Bill) Zitman zegt:

    Sorry, ik had duidelijker kunnen zijn. Depok was toen een heel klein dorpje ten zuiden van Batavia – halfwege Buitenzorg.
    Het dorpje had zijn eigen mooie geschiedenis, te lang om hier te vermelden.
    Maar de naam “Depok” zou je niet ergens anders vinden, vandaar mijn vraag of het “verkeert geadresseerd” was.

   • Sijtje Jeekel zegt:

    Beste minheer Zitman,
    Mijn excuus voor deze late reactie maar ik denk dat u inderdaad gelijk heeft dat het adres niet in Bandung is. Daar de informatie aangeeft op dit adres: A.M Barkmeijer p/a Young sluisweg, Depok en dit gelezen moet worden als een plaatsnaam.

    Mijn hartelijke dank voor het toesturen van de informatie.

    Sijtje Jeekel

 8. hendry zegt:

  i am from bodjong pitjoeng,tjiandjoer. and i was looking for my grandfather

 9. hendry zegt:

  misschien kunnen we elkaar helpen, ik wacht op zijn antwoord

 10. AR Flohr zegt:

  Toevallig kwam ik op deze site terecht en las Uw vraag:
  ‘Poerwodadi’. Weet iemand of dit een kliniek was of iets dergelijks?
  Op uw vraag of Poerwodadi een kliniek was
  Het is juist, T was een kraamkliniek in Bandoeng, Sumatrastraat 54, die toevallig de naam draagt van een plaatsje Poerwodadi bij Semarang, Mn zuster is ook daar in Bandoeng geboren. Maar de kliniek is nu een bedrijfje geworden en is dus geen kliniek meer.Ik was verleden jaar nog even langs geweest.
  Ik moet ergens nog een foto hebben van dit gebouw. Moet even opzoeken.

 11. Sijtje Jeekel zegt:

  Geachte mijnheer Ar Flohr,
  Wat een fijn nieuws deze informatie te mogen ontvangen. Mijn zusje Evie is al heel lang op zoek naar informatie over deze kliniek. Wij woonden destijds aan de Gempol Wetan en ik meende mij als kleine jongen te herinneren dat de kliniek in Bandoeng moest zijn. Jaren later ben ik daaraan gaan twijfelen, ook omdat ik dit niet meer aan familie kon vragen. Na de plattegrond in de atlas van de Japanse interneringskampen te hebben bekeken weet ik het weer zeker en ben ik er vaak langs gelopen toen ik naar school ging. Deze was gelegen naast de kathedraal aan de Jalan Jawa, vlak bij het spoor. In juni 2013 mocht ik van een andere Java lezer de heer Antonijsz bevestiging ontvangen dat in deze kliniek ene zuster Soetya werkzaam was. Ik kon mij die naam nog wel herinneren. Op internet hebben we het volledige adres gevonden: Jalan Sumatera 54 Bandung Wetan, Jawa Barat 10115 Indonesië.
  Mooi dat alle informatie is samengekomen. Wellicht bent u nog in de gelegenheid ons een foto toe te sturen. Geweldig bedankt voor uw genomen moeite, ik zal mijn zusje berichten.

 12. Rolf Hommes zegt:

  Was zelf op zoek naar straatnamen voor Bandung. Vond deze site http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_straten_in_Bandung
  Oosteinde binnen heet nu Panaitan, Jl

  De anderen kon ik er niet op vinden.

 13. Sijtje Jeekel zegt:

  Geachte mijnheer Hommes,
  Fijn dat u ons een link heb doorgestuurd en met ons mee hebt willen denken. Enorm bedankt hiervoor ons familie verleden is een mooi en waardevol boekwerkje aan het worden. Met vrg Sijtje Jeekel.

 14. Hi there,

  I found your blog from a historian website and by accident found “Poerwodadi” (or “Purwodadi” in recent names). If I’m not mistaken, it’s a small city (where I was born) located between Tjepu (Cepu) and Semarang.

  I read your blog using Google Translate because I don’t understand Dutch, but I found that your blog has a lot of interesting stories.

  Thank you.

 15. Beste mijnheer Jeekel, Ik ben uw naam tegengekomen op de site van de Oorlogsgraven stichting. Uw naam staat waarschijnlijk vermeld als ‘Sijtje’, bij het oorlogskerkhof in Bandung en wel bij ARW de Vries (onderluitenant van het KNIL). Hij is overleden, gesneuveld, in Sumedang op 4 juni 1949. Ik ben naar informatie over hem op zoek voor het monument in Kampen. Hopelijk heb ik bij de naam ‘Sijtje’ de juiste persoon gevonden. Dit ook vanwege het feit dat ook bij u Bandung een rol speelt.

  met vriendelijke groet,
  Gerrit de Munnik

  • Sijtje Jeekel zegt:

   Beste Mijnheer de Munnik,
   Te eerste mijn excuus voor deze zeer late reactie. Ik kijk dus niet altijd op de site dat is wel duidelijk gebleken. Ik moet zelf even graven in het geen u nu eigenlijk vraagt.. of wellicht een hulpvraag over ARW de Vries? Diegene die gelinkt is met het oorlogskerkhof en Ereveld, Pandu in Bandung .. daar moet u mij toch even mee op weg helpen, ik zie geen Jeekel nog Barkmeijer. Aangetrouwde familie aan de Barkmeijer familie (die van mijn Oma) daar komen wij wel “de Vries” tegen maar dat is een dame A.M de Vries. Wat zoekt u precies?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s