‘Oorlog in Indonesië nooit goed verwerkt’

Fasseur en Goedkoop over de politionele acties

Op 17 januari 2013 spraken historici Cees Fasseur en Hans Goedkoop tijdens de eerste bijeenkomst van de vierde reeks van `Helden & Schurken´ in het Verzetsmuseum over de koloniale oorlog tussen 1945 en 1949 in Indonesië. Fasseur schreef in 1969 de` Excessennota´, een onderzoek over Nederlandse oorlogsmisdaden tijdens de koloniale oorlog. Goedkoop is bekend als  presentator van het tv-programma Andere Tijden en publiceerde het boek `De laatste man´ over zijn grootvader bij het KNIL. Volgens hen is de koloniale oorlog in Indonesië nooit helemaal goed afgesloten.

Fasseur, gespreksleider Van Liempt, Goedkoop (foto Verzetsmuseum/Verdonkschot)

Fasseur, gespreksleider Van Liempt, Goedkoop (foto Verzetsmuseum/Verdonkschot)

Door Floris Betlem

Het NIOD, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) pleitten in juni 2012 voor een hernieuwd onderzoek naar de oorlogsmisdaden tussen 1945 en 1949 in Indonesië. Dit voorstel werd kracht bijgezet toen die maand daarop nieuwe foto’s opdoken uit een privé-album van een overleden ex-KNIL-militair, van executies die waarschijnlijk waren uitgevoerd door het Nederlandse leger in Indonesië. In december 2012 liet de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans weten dat de regering een nieuw onderzoek niet financieel zou ondersteunen, vooral omdat de Indonesische regering hierop tegen was. Het NIOD, NIMH en KITLV waren teleurgesteld, maar beraden zich toch of en hoe zij op korte termijn, het beoogde onderzoek kunnen uitvoeren.  

Onderzoek

Op de vraag waarom de periode ’45-’49 een delicate kwestie blijft in de Nederlandse geschiedenis antwoordt Goedkoop: ‘Het is nooit goed uitgezocht. De rapporten van de commissies Enthoven en Van Rij Stam uit 1948 en 1954, die schreven over massale executies op Zuid-Celebes, zijn nooit openbaar gemaakt. Ook de Excessennota uit 1969 geeft een vertekend beeld van wat er zich werkelijk heeft afgespeeld’. Fasseur, auteur van deze nota, sluit zich aan bij de mening van Goedkoop: ‘In januari 1969 kreeg ik de opdracht om de Excessennota te schrijven, een titel waar toenmalig premier Piet de Jong voor pleitte omdat hij niet wilde spreken over oorlogsmisdaden. Ik kreeg vier maanden de tijd om het onderzoek af te ronden en er werd mij niets in de weg gelegd om het Nederlandse militaire archiefmateriaal uit deze periode te onderzoeken. Maar ik had alleen tijd genoeg om de excessen die de aandacht kregen te onderzoeken, de minder bekende bleven daardoor onderbelicht’.

Het publiek van de bijeenkomst "Helden en schurken" (foto Verzetsmuseum/Verdonkschot)

Het publiek van de bijeenkomst “Helden en schurken” (foto Verzetsmuseum/Verdonkschot)

Dat er nooit een alomvattend onderzoek heeft plaatsgevonden is ook te wijten aan de passieve en nationalistische houding van de Indonesische regering. Fasseur: ‘Indonesië wil niet meewerken aan een onderzoek naar de periode 1945-1949, wat de situatie bijzonder ingewikkeld maakt. Je kunt deze kwestie dan maar van één kant belichten’.

Het NIOD stelt dat jonge historici de nationalistische geschiedschrijving in Indonesië willen doorbreken. Goedkoop twijfelt hieraan: ‘Er zijn volgens mij maar weinig jonge Indonesische historici die hiervoor pleiten. Want dan blijkt dat er ook veel andere groepen, zoals de communisten en de moslims, meegevochten hebben met de nationalisten van Soekarno’.

Helden en schurken

Elke oorlog kent zijn helden en schurken, zo ook de koloniale oorlog in Indonesië. Goedkoop: ‘Mijn opa is de held voor mij, hij heeft als generaal-majoor in het KNIL veel te verduren gehad. Daarnaast heeft hij veel opgeofferd voor wat hij dacht dat goed was. Je kunt het bijna niet meer voorstellen, maar veel mensen van zijn generatie waren bereid alles op te offeren voor het vaderland en de koningin. De schurk voor mij is toch wel Raymond Westerling (Westerling had de leiding over een speciale eenheid van het KNIL die in 1946 en 1947 verantwoordelijk was voor massa-executies op Zuid-Celebes, red.), mijn oma zal het hiermee eens zijn geweest. Toch is het apart dat zij met mijn opa en Westerling op de veranda heeft gezeten om over de toekomst van ons Indië te praten’.

Fasseur: ‘De helden voor mij zijn wel de drie mariniers die in 1947 besloten niet mee te doen een kampong in brand te steken, waar ze natuurlijk voor gestraft werden. Dit verhaal kwam ik tegen in een van de archiefstukken en het raakte mij toentertijd ontzettend. Mijn schurk ben ik ook tegengekomen in de archiefmaterialen, dat was een kolonel die de leiding had over een overvolle gevangenis op Oost-Java. Elke avond liet hij een aantal mensen executeren, om zo plaats te maken voor de nieuwe gevangen en het wrange hieraan is dat deze kolonel gewoon jaren later in zijn bed is gestorven’.

x

Dit artikel verscheen eerder in het Historisch Nieuwsblad, op 22 januari 2013.

Dit bericht werd geplaatst in 6. Onderzoek, Aanspraken en Verwerking en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

194 reacties op ‘Oorlog in Indonesië nooit goed verwerkt’

 1. jan maassen zegt:

  Wederom een interessante bijdrage! Ik begrijp dat bedoelde kolonel , die er op los moordde, een Nederlander was?! Dit is letterlijk in koele bloede. Deed niet onder voor Westerling.

 2. Surya Atmadja zegt:

  Goedkoop twijfelt hieraan: ‘Er zijn volgens mij maar weinig jonge Indonesische historici die hiervoor pleiten. Want dan blijkt dat er ook veel andere groepen, zoals de communisten en de moslims, meegevochten hebben met de nationalisten van Soekarno’.
  ————————————————————————————–
  Juist daarom is het interessant om aan de buitenwereld en i.h.b de Nederlanders te laten zien dat de Merdeka wens en s veel Nederlandse mythes doorprikken.

 3. Aelle zegt:

  Fasseur: “Bla, bla, bla…….Elke avond liet hij een aantal mensen executeren, om zo plaats te maken voor de nieuwe gevangen en het wrange hieraan is dat deze kolonel gewoon jaren later in zijn bed is gestorven”.
  Maar Fasseur hield zich zelf bezig met de abortus- en euthanasiewetgeving.

 4. Jan van Aken zegt:

  “Oorlog in Indonesië nooit goed verwerkt”. De titel geeft het al aan. Het vraagteken ontbreekt. Wie heeft dat nooit goed verwerkt? Namens wie wordt hier gesproken? Genoemde instituten hebben een duidelijk “nee” op rekest gekregen van zowel de Nederlandse als de Indonesische regering, maar willen desondanks tòch een eenzijdig èn een op slechts èèn facet van de oorlog toegespitst onderzoek doorzetten. Wat in deze publicatie van het Historisch Nieuwsblad ontbreekt is de drijfveer van de genoemde instituten. Zoeken zij slechts geld ter financiering van aanzien en voortbestaan, zijn de drijfveren nobeler van aard of hanteren zij een dubbele agenda? Wat is de contributie van een dergelijk onderzoek en wat willen zij er überhaupt mee bereiken? Er wordt teveel met ‘populistische’ voorbeelden gestrooid om de publieke opinie te beïnvloeden. Waren die foto’s van executies of leek het zo? Waren de daders Nederlandse militairen of wordt verondersteld dat zij dat waren? Moest dat nog niet onderzocht worden? Veronderstellingen worden als stelligheid gebracht en dat is in mijn optiek onzorgvuldige journalistiek en slechte PR. Geen wonder dat een dergelijk onderzoeksvoorstel afgewezen wordt. Het zou waardevoller zijn als er een tweede ‘Loe de Jong’ zou opstaan, die het koloniale verleden van Nederland in àl z’n facetten eens zou belichten.

 5. Aelle zegt:

  Sorry, Jan, maar ‘Oorlog in Indonesië is nooit goed verwerkt’ behoeft geen vraagteken omdat het een vaststelling is. Zoals de Indo zou zeggen: “De oorlog in Indonesië is nooit goed verwerkt. Al.”
  Jij als bekende schrijver wil natuurlijk vragen stellen en doorvragen. Wat mij betreft is dat prima. Daarom ben ik ook heel benieuwd naar de antwoorden erop.

  • Jan van Aken zegt:

   Sorry Aelle, ik ben niet die bekende schrijver, maar wel thuis op het gebied van onderzoek en massacommunicatie. De ethiek op dit gebied wordt steeds ‘losser’ ten faveure van commerciële doelstellingen. Op dit soort berichten zie je veelal vrij primaire reacties die het gepubliceerde blindelings voor waar aannemen. De onderliggende PR-doelstellingen worden niet herkend en de media zijn meer gebaat bij commotie dan bij waarheidsvinding. Ook hier zie je dat de publieke opinie beïnvloed wordt om geld te genereren. De overheid geeft budgettair nee op rekest, dus zullen genoemde instituten zich richten op funding bij bedrijven en organisaties. Dan zullen ze, zeker in deze crisistijd, toch met een betere motivatie op de proppen moeten komen.

 6. Peter van den Broek zegt:

  Fasseur: ‘Indonesië wil niet meewerken aan een onderzoek naar de periode 1945-1949, wat de situatie bijzonder ingewikkeld maakt. Je kunt deze kwestie dan maar van één kant belichten’.

  Wat ik van de toenmalige minister van Buza begreep was dat “Indonesie vond het geen goed plan” of woorden van gelijke strekking. Daar maakt Fasseur en velen met hem van : Indonesie wil niet meewerken. Ik weet dat Zwartepieten een gewild kaartspel is in Nederland maar om Indonesie de Zwarte Piet in dit treurspel toe te spelen lijkt mij gezien de koloniale Geschiedenis wel teveel van het goede. En natuurlijk vroeg niemand zich af of Indonesie niet een ander plan had….Waarom gaat Nederland er niet alleen op pad, dan wordt maar één kant belicht, maar het gaat toch om Onze Geschiedenis.

  Toen L de Jong “Het Koninkrijk der Nederlanden in de 2de Wereldoorlog” schreef, werd er toch ook niet gezeurd over een mogelijke collaboratie dwz samenwerking van Duitse wetenschappers met de Nederlandse.

  Daarom kijk ik uit naar een onderzoek “Het Koninkrijk der Nederlanden tijdens de koloniale oorlog 1945-1949 of tot 1962. Dat lijkt toch meer kans van slagen te hebben dan alleen maar excessen te onderzoeken en dat blijkt wel. Q.E.D. Het eerste kan ik beter verwerken.

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat zijn toch de delen 11 b en c, 12 eerste en tweede helft, en aanvullingen in 13? Zelf vind ik beide boeken van J.J.P. de Jong interessanter, beter leesbaar en met jongere gegevens. Bovendien is J.J.P.de Jong vrijer van een achterban dan L. de Jong. Oppassen: verwerking (emotioneel) is heel wat anders dan geschiedenis (chaos op een net rijtje gezet). Verwerken doe je zelf, geen regering, geen onderzoeksinstituut, geen Javapost (ondanks de hoge kwaliteit!). Meer geschiedenis is natuurlijk prettig, maar zit ik met mijn verwerking daarop te wachten?

 7. Jonge Indonesier zegt:

  Ik ben jonge Indonesier en ik vind de koloniale geschiedenis in mijn land Indonesie heel interessant. Wat veel Nederlanders blijkbaar niet goed doordrongen is is het feit dat NL-Indie een door-en-door racistische samenleving was (https://javapost.nl/2013/01/11/over-het-indisch-zijn-i/) en dat de wereld anno 1940er jaren in een snel tempo aan het veranderen was. De Indonesiers haatten jullie, Nederlanders. Jullie waren een vreemd volk dat de lokale bevolking onderdrukten en uitbuitten, jullie speelden heer en meester over de lokale bevolking, jullie waren kortom gehaat. Beseften jullie dat niet? Zo moeilijk om dit te begrijpen? NL was ook door een vreemde natie bezet tijdens WO2, door de Duitsers, waarom deden jullie dat aan ons als jullie zelf dat niet leuk vonden? Het was ook nodig om korte metten met jullie te maken, om once and for all een einde te brengen aan dat koloniale, racistische, parasiete, onjuiste NLse bewind in Indonesie. Ik ben erg blij dat de Nederlanders forever d’ruit waren gewerkt uit Indonesie. Jullie horen daar gewoon niet thuis. Oprotten maar terug naar Nederland.

  • Jonge Indonesiër, leef je in Nederland?
   Hoor jij hier thuis ? Waarom wel? De frase oprotten naar eigen land is een intolerant nationalistisch standpunt. En ook jij kan slachtoffer zijn van deze etnische haat.
   Indië was niet door en door racistisch. Dan zou de Indonesische culturen zelf door en door racistisch geweest zijn.
   Nog steeds is Indonesië een standenmaatschappij. Weliswaar met minder zichtbaar racisme zoals toen. Nog steeds word de bevolking uitgezogen door de rijken, de machtigen en er is een onderdrukkend leger.
   Hoezo was het volk zelf de baas na 1949 ? Hoezo was er minder onderdrukkend geweld na het vertrek van de Nederlandse dictatuur. ?
   Dus niet ..

  • A nony mouse zegt:

   Als de Javaanse Indonesiërs de Nederlanders hadden gehaat, vraag ik me af waarom ze zich lieten verleiden om als contractarbeiders ( zowel mannen als vrouwen) te komen werken in Suriname dat toch ook een Nederlandse kolonie was (verruild voor Nieuw Amsterdam – het huidige New York).
   In totaal waren het 32.965 immigranten, waarvan er in 64 jaar (1890-1954) slechts 8.684 naar Indonesië teruggingen.
   Ook zou ik willen weten waarom precies de immigratie van de Toegoenezen uit Java via Nieuw Guinea naar Suriname was mislukt.
   Ik lees hier het volgende: Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen en Indonesië na de vrijheidsoorlog in 1949 zelfstandig werd, verhuisden vele Toegoenezen naar Nieuw-Guinea, dat nog onder het Koninkrijk der Nederlanden viel. De Indonesiërs beschouwden hen als bruine Hollanders en ze vreesden daarom discriminatie en en vervolging.
   Aha, wie discrimineert wie? en zo vergaat ’t op de dag van vandaag de niet-Javanen in Suriname evenzo!
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Toegoenezen
   In 2008 reageerde een Surinaams meisje van 14 en een ander van 18 met de volgende woorden:De 14-jarige Amara Scholtzberg van de Ritfeldschool is van mening dat mensen teveel discrimineren. “Ze trekken bepaalde groepen voor en ik ben daar geen voorstander van. Daarom doe ik mee om zo mijn stem te laten horen.” “Ook ik ben tegen discriminatie. Ik vind het vreselijk wat men doet. Men discrimineert, terwijl we één Suriname zijn. We zijn geen Javaan en Creool, maar gewoon Surinamers.”, vindt Raisa Grens (18) van Lyceum II.’

   P.S. Mijn ouders noemden een Toegoenese kennis vertederend ‘Oom Toegoe’ wat ik nooit zal vergeten.

   • Surya Atmadja zegt:

    @ A nony mouse.
    De Javaanse koelie contract arbeiders( zo werd ze toen genoemd) gingen emigreren omdat ze :
    1.het moeilijk hebben in hun dorpen.
    DE Javanen kennen een gezegde :”Mangan ora mangan waton ngumpul dan
    alon-alon ” Of je genoeg te eten heb of niet, als je maar bij elkaar kan blijven.
    2.Ze waren gelokt door de niet zoete beloften
    3.Uiteindelijk kunnen ze niet meer terug gaan omdat ze niet kunnen sparen .
    Gelukkig hebben ze het beter gehad in vergelijking met de andere koelie contractanten die naar Deli werden gelokt .
    Zie Rhemrev rapport .

    Over de emigratie van Indische Nederlanders , waaronder de Toegoenezen en andere groepen Oosterse Nederlanders zijn veel artikelen te vinden.
    Het grote deel (bijna 90 %)hebben hun keuze gemaakt omdat ze geen bevoorrechte plaats meer hebben en door concurrentie van de opkomende goed/zelfs beter opgeleide Indonesiers ( zijn veel artikelen te lezen) .
    Behalve die de Warga Negara SCHAP hadden gekozen.Ze hebben meestal redelijk tot goede banen bij de nieuwe Republik Indonesia.
    Hun positie werd onhoudbaar geworden door het toe doen van de Nederlandse politiek.
    Zie West Irian politiek.(ook veel artikelen )

   • Jan A. Somers zegt:

    Veel Chinese contractkoelies hebben geen gebruik gemaakt van de terugkeerregeling na afloop van hun contract. Zij hadden meer belangstelling voor de vervangende premieregeling om daarmee een bestaan op te bouwen in Indië. Zijn er in Nederland misschien (peranakan-, indo-) Chinezen die hierover kunnen vertellen vanuit hun familie-achtergrond?

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb in mijn leven in Indië nooit gemerkt dat ik werd gehaat. Ik ben zelfs voornamelijk opgevoed door baboe Soep. En gedurende de bersiap mag je haten niet verwarren met mata gelap. Of opgezweept door volksmenners. Mijn grootmoeder en twee tantes zijn vermoord, toch is er bij mij geen haat. Al onze bezittingen zijn geplunderd, toch is er bij mij geen haat. Onze mobiele polikliniek na 1945 in de desa’s rond Soerabaja werd druk bezocht. Alleen dank ontmoet. Bij bezoek aan Indonesië heb ik nooit gemerkt dat ik werd gehaat. De jonge Indonesiërs die hier studeren, zijn die naar hier opgerot?

 8. W.(Bill) Zitman zegt:

  Ik woon al 55 jaar in Australia, dus ik weet weinig van de Nederlandse politieke achtergrond van het wel – of niet uitzoeken van wat er toen gebeurde.
  Wat ik wel weet is, dat je niet naar Celebes hoeft te gaan om bewijs van executies uit te zoeken. Het gebeurde ook vlakbij bij Batavia. Gedurende de Bersiap woonde wij in Depok, toen een klein dorpje, waar de Pemudas en Moslim groepen tientallen Depokkers hadden geexecuteerd. De Depokkers waren gekerstende Christenen, voornamelijk afstammelingen van de Mardijkers (van Betawi) en deze waren pro Nederland. Toen de Nederlandse militairen daar kamp hadden opgezet werd het daar tamelijk veilig voor hun en voor het handjevol Nederlanders wat daar woonden en ik ging daar zelf naar school.
  Maar vaak werden door de Landmacht Pemudas uit de kampong getrokken en deze verdwenen spoorloos. Wij woonden aan de rand van het dorpje, het laatste huis, en meerdere malen hebben wij s’avonds een militaire jeep zien langskomen met een of twee gevangenen om naar de klei putten van steenbakkerijen te gaan, die net buiten het dorpje naast een moeras lagen. Dan hoorden wij een paar schoten en de jeep kwam dan terug zonder de gevangenen. Dan werd er door het Nederlanse groepje weer gefluisterd – “het is weer gebeurd”. Ook de Nederlanse soldaten, die zich vaak met de Nederlanders vermengden, lieten, na een paar biertjes, zich ontvallen waar niet over gesproken mocht worden. In 1949, toen de troepen terug gingen, lieten ze geheimelijk wapens achter voor de Nederlanders om zich te verdedigen. Mijn vader kreeg een handgranaat en onze buurman, Han Beijnink, een pistool. Gelukkig nooit hoeven te gebruiken.

 9. buitenzorg zegt:

  Ik denk dat ik weet over wie Fasseur het had toen hij sprak over een “kolonel” die op Oost-Java die zijn gevangenis ruimte gaf. Als ik het juist heb: de werkelijkheid is ook hier gecompliceerder. Zal er wel een artikel aan wijden, binnenkort.
  Verder: dat de man in zijn bed stierf, dat gun ik iedereen. Bin Laden werd doodgeschoten; Gadafi werd doodgeschoten; Sadam Hoessein werd opgehangen; Mubarak sterft straks in zijn bed. Als je al zó ver bent gekomen maakt het natuurlijk niet zoveel meer uit. Neem aan dat Fasseur bedoelde dat de man niet bestraft zou zijn. Maar dat klopt ook niet. Tenminste, als het dezelfde man is als ik in gedachten heb. (wordt vervolgd)

  • Ik lees al een paar jaar actief op het internet over dit soort zaken.
   Maar het verhaal van de kolonel die dagelijks mensen executeerde ken ik nog niet.
   Oke… Bert. Ik wacht op je artikel.

   • buitenzorg zegt:

    Het was geen kolonel, en het was niet dagelijks. Wel in totaal iets van een 25 doden. Heb het al een tijdje op mijn lijstje staan van interessante onderwerpen. Echter niet een story om in een uurtje te schrijven. Het ligt nogal gecompliceerd. Niet alleen de m.b.t. wát er precies gebeurde, maar ook m.b.t. de schuldvraag. Fasseur noemt de man niet in de excessennota, maar is blijkbaar later op zijn spoor gezet.
    Afijn… het komt.

  • Wilhelm Paul von Grumbkow zegt:

   Ik ben er nog steeds niet achter gekomen wat een mens ertoe brengt om een medemens van het leven te beroven.

 10. Peter van den Broek zegt:

  Het is wel opmerkelijk dat Fasseur die 3 Mariniers aanhaalt, die al met al in eerder blogs met naam en toenaam bekend zijn, ze zijn tenslotte ook veroordeeld. Hij haalt wel die Kolonel aan maar noemt daarentegen die man niet bij naam, evenals de luitenant die die Mariniers bevel gaf die dessa plat te branden en de bevolking een kopje kleiner te maken. In heel de discussie worden de commandanten, het Korps Officieren, mooi buiten de deur gehouden met natuurlijk als mooiste voorbeeld de Kapitein Westerling, die rustig zijn gang kon gaan in Zuid-Celebes, zonder problemen een Coup kon uitvoeren in Indonesie en daarna ongestoord naar Belgie kon vertrekken. Officieren, door de bekende Esprit de Corps vallen elkaar niet af, gaan geen maatjes naaien. Dit woord is ook gebruikt in discussie om Poncke Princen en krijgt nu wel een andere bijsmaak. Wat voor rol heeft de legerleding in Ned. Indie, in de politiek gespeeld, in deze koloniale oorlog precies gedaan en nagelaten, daargelaten de politiek????? waren het alleen Excessen of was er van een gestructureerde aanpak sprake????

  Geschiedenis dient niet uit te draaien op een veredeld soort rechtbank, daarvoor is het al te laat om aan te geven wie schuldig is of niet (bijna allen zijn al dood en over de doden niets dan goeds). maar wel is het van belang te weten wie van de Hoge Pieten er verantwoordelijk waren en waarom ze zo handelden , want wat is er van de zaak Westerling precies bekend, alleen de doofpot toch…U weet wel Esprit de Corps…kaste…..maten naaien….geen nestbevuiling……

 11. Ed Vos zegt:

  Zoals bekend: Indonesie vindt het geen goed plan.
  Men heeft daar de gebeurtenissen in 1965 en later nog niet eens goed verwerkt

  http://indisch4ever.nu/2013/01/22/soegija-op-filmfestival-rotterdam/

  Voor het overige komt de discussie over een onderzoek over Nederlandse oorlogsmisdaden tijdens de koloniale oorlog op dit blog weer op hetzelfde neer.

  Zoals Jan van Aken zegt: “De overheid geeft budgettair nee op rekest, dus zullen genoemde instituten zich richten op funding bij bedrijven en organisaties. ”

  Zo simpel is dat.

  • Surya Atmadja zegt:

   Ed Vos zegt:
   25 januari 2013 om 10:37 am
   Zoals bekend: Indonesie vindt het geen goed plan.
   Men heeft daar de gebeurtenissen in 1965 en later nog niet eens goed verwerkt
   ————————————————————————————————————
   Ik vind het nog steeds vreemd dat bij bijna elke discussie over Nederlandse problemen in Indonesia de gevolgen van de omwenteling van de zgn Gestapu vaak werd meegenomen.

   Mijn inschatting is dat de Indonesiers van mijn generatie en vlak erna het wel hadden verwerkt . Het was een zwarte bladzijde maar mss(??) niet te vermijden .

   Bij de slachtoffers zijn de zaken anders , ze verlangen naar openheid en of genoegdoening en terecht (!).
   Ook zijn er nog te veel vragen wie de schuldigen zijn , althans of ze echt aangeklaagd kunnen worden bij de rechtbank .
   Uitgezonderd die mensen die al bekend hadden in de media.

   Bij de Nederlandse verhaal over wat ten tijde van af 1945 t/m 1949 + APRA affaire is een andere verhaal .
   De gegevens , daders en (mede) verantwoordelijken zijn bekend.

   • Ed Vos zegt:

    1. Er zijn zo van die gebeurtenissen – ofschoon ze aan ander verhaal zijn – een impact hebben op een mensenleven of op een land. Het kan/kunnen er vaak 1 te veel zijn.

    2. ” de Nederlandse verhaal over wat ten tijde van af 1945 t/m 1949 + APRA affaire is een andere verhaal .
    De gegevens , daders en (mede) verantwoordelijken zijn bekend.”

    Indien zo dan zou ik graag zsm het Indonesische verhaal willen horen, toch?

    Of doet men de gebeurtenissen die plaatsvonden tussen 1945-1950.

    Alleen maar af met: Het leger, samen met nationalistische en extreem-religieuze jongeren verantwoordelijk voor die doden, zei altijd dat die noodzakelijk waren om het land te beschermen.

    Een simpele redenering niet, om zo maar in het wilde weg /willekeurig te doden?

 12. A nony mouse zegt:

  Om te beginnen is koelie echt geen Nederlands woord. Oorspronkelijk met de betekenis van dagwerker in China en India; so what?!
  1.het moeilijk hebben in hun dorpen. /Ze lijden in Indonesië nog steeds armoede. Elf Euro per maand is toch geen vetpot, wel? In Nederland ook een vaststaand feit met wel een pot met meer vet.
  DE Javanen kennen een gezegde :”Mangan ora mangan waton ngumpul dan
  alon-alon ” Of je genoeg te eten hebt of niet, als je maar bij elkaar kan blijven./ Slaat nergens op!
  2.Ze waren gelokt door de niet zoete beloften/ Lijkt op hebzucht om gelokt te worden door NIET zoete beloften?
  3.Uiteindelijk kunnen ze niet meer terug gaan omdat ze niet kunnen sparen.
  Wat een afgang, zeg! En toch maar blijven haten?
  Nu moet ik dringend verder naar mijn tennisprogramma op de BBC. Mijn verre landgenoot Murray van vader’s zijde moet winnen!

  • Ed Vos zegt:

   Meer wil ik hierover niet zeggen, behalve dit:

   Simpele uitspraken en dooddoeners zijn al sinds Merdeka voldoende om het volk daar tevreden te stellen met een kom rijst en een schepje sambal en het op een bestaan op de armoedegrens te houden. Dat was ttv de Nederlanders niet veel anders.
   Tegenwoordig moet je daar zelfs tawarren (afdingen) om geopereerd te kunnen worden.

   • Jan A. Somers zegt:

    Volgens mij zijn Indonesiërs te trots om over hun armoede te praten. Om in een warenhuis een paar prentbriefkaarten te kopen moest ik drie meisjes passeren, elk met een eigen tjap. Gedeelde armoede? Ze bleven er wel vriendelijk en behulpzaam bij.

 13. Ed Vos zegt:

  Jan A. Somers zegt:
  25 januari 2013 om 12:09 pm
  Volgens mij zijn Indonesiërs te trots om over hun armoede te praten.
  —————————————————————–

  Aan buitenstaanders. Klopt. Breek me de bek niet open.
  Het wordt daar toch wel eens tijd voor de oprichting van een echte en linkse socialistische partij met een grote smoel.
  Niet eentje van ora et labora, wie voor een duppie geboren is word nooit een kwartje en uitspraken met een baard van 100 jaar.
  Indonesie is nog steeds geen (bukan) negara maju.

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Now you’re talking Sir. Mr Ed Vos you are my man!!!
   http://www.ncpn.nl/intnat/internat.htm 🙂

   e.m.

   • Ed Vos zegt:

    Ik bloos ervan. 😉
    In materieel opzicht heeft Indonesie veel bereikt, maar dat komt slechts ten goede aan de rijken en buitenlandse multinationale ondernemingen.

    En die onderhouden en steunen elkaar.
    Maar op het gebied van milieu, gezondheidszorg, immateriele zaken dus is het daar knudde, kan het niet tippen aan Nederland. En met de heersende mentaliteit, is het nog 300 jaar overheersing der upperclass – toevallig geen totoks – daarzo.

 14. Surya Atmadja zegt:

  Voor zwartkijkers die de huidige Indonesia anders beoordelen dan de Indonesiers zelf en gerenomeerde instituties zoals de Wereldbank , IMF , ADB , CIA ( Factbook) is de huidige economische/sociale en politieke(democratische) vooruitgang in Indonesia vaak bijna ongeloofwaardig.
  Jammer dan.
  En het zoeken naar andere verantwoordelijken is gewoon een soort afleidingmanouvre / rookgordijn om eigen fouten en falen te verbloemen.
  @ Ed Vos.
  Zelfs voor een (bukan) negara maju ( dus een land in ontwikkeling) heeft Indonesia veel bereikt in de afgelopen 50 jaren .

  @ Jan
  Armoede is relatief begrip.
  Een bijstand familie in Nederland is rijk in vergelijking met een “doorsnee” Indonesische familie.
  @ A Nony mouse
  Met 11 eurie ( +/- 133.000 rupiah)per maand kan men niet overleven.
  Voor zover ik weet kennen ze daar minimumloon( wordt soms onderdoken) .
  De hoogte wordt bepaald of je in de provincie , stad woont of niet.
  Bij de industrie verdient men gemiddeld 1500.000 rupiah, de nieuwe gouverneur Jokowi wilde zelfs nog verhogen.Soms werken de vrouwen ook .
  mbt nr 3:
  De Javaanse Surinamers zitten nu in Nederland .

 15. Aelle zegt:

  Het meest penibele voor de mens vind ik om als clochard te moeten leven. Ik heb ze als jong kind gezien in Jakarta, alhoewel ik tegelijkertijd erdoor gefascineerd werd. Ze leefden onder de ‘kippetjesbrug’ over de rivier de Tjilwung.bij ons in de wijk Pasar Baru-Gunung Sa(ha)ri. Wanneer iemand doodging werd het lijk gewoon aan de kade van de rivier geplaatst om door de vuilnisman opgehaald te worden. Er werd er ook gebaad, gewassen, tanden gepoetst en openlijk gepoept. Toen ik terugging op vakantie zag ik dat er aan deze arme privacy (een schutting) was gegund. Het heeft me wel geholpen om op latere leeftijd nergens van te griezelen.
  In heel de wereld zijn clochards te vinden. Moeders met hun kind dat aan hydrocefalie leed, zaten op de stoep van de PB-winkelstraat te bedelen, terwijl ze hun kind als lokmiddel tot medelijden gebruikten. Thuis werd er nooit over gepraat. Ik stelde ook geen vragen. Ook werden er op diezelfde stoep schildpadeieren (telor penju of telur penyu) verkocht. Uit nieuwsgierigheid had ik ervan geproefd. (Mama was geboren en getogen op Billiton (Manggar) en had er alles geproeft en gegeten wat eetbaar was en in Nederland kocht ze ook als eerste de nieuwste produkten die in de handel kwamen) Viezer dan vies smaakte het ei. Later leerde ik de misdaad van het jatten van schildpaddeneieren kennen.

  • Surya Atmadja zegt:

   Aelle.
   Je zal gelijk hebben als je over pak weg over 50 jaar of meer gelede praat..
   Ik kom bijna dagelijks via Harmoni , postkantoor, stadsschouwburg naar mijn SMP Negeri V , naast de oude gebouw van CBS .
   Nu wonen de gelandangan( zwervers) , eigenlijk illegale migranten onder de grote viaducts , tenminste als ze niet af toe weg gejaagd worden .
   Onze familie(Indonesisch) wonen al een paar eeuwen in Batavia , traceerbaar tot 6/7 generatie terug .Volgens overlevering was onze stamvader een Javaanse pradjurit(soldaat) ten tijde de belegering van Batavia in 1628-1629.
   Of het waar was weet ik niet, wel kwamen we geregeld naar zijn graf in Jakarta .
   Het laats omstreeks 1979 , toen ik mijn Nederlandse meisje/vrouw aan hem voorstelde .
   (conform de adat).
   Over de kansen van de arme Indonesiers qua scholing/vorming is tig maal beter dan ten tijde van koloniale tijd ( door sommigen als “Zaman Normal” genoemd), waar de tani( boer), buruh( werkman) per dag een paar benggol verdienen.
   1 benggol is 2,5 cent.
   Waar hun kinderen als ze mazzel hebben naar de sekolah djongkok gingen.

 16. Peter van den Broek zegt:

  Ik ben wat meer cijfermatig ingesteld en wat zie ik bij Indonesie en dan praat ik over de Gini-coefficient die algemeen als een graadmeter van een evenwichtige inkomensverdeling wordt beschouwd:

  An analysis of Indonesia’s Gini index indicates a rise in income inequality at the same time that Indonesia has been experiencing economic growth. The Gini index has been rising since 1999, when the index read 0.31. The index read 0.37 in 2009, 0.38 in 2010 and 0.41 in 2011. At the same time, the economy grew 4.58 percent in 2009, 6.1 percent in 2010 and 6.5 percent in 2011.

  We are now entering perilous territory. Academics consider any Gini index above 0.4 as dangerous to social stability as it may arouse discontent among the poor due to a rising income gap. This is further reinforced by data from the Central Statistics Agency (BPS) on the distribution of income. In 1999, the top 20 percent of income earners held 40.57 percent of total household income. In 2011, the top 20 percent held a staggering 48.42 percent of total household income. By contrast, the bottom 40 percent of income earners held 21.66 percent of total household income in 1999 and only 16.85 percent in 2011. The middle class is also affected, with the middle 40 percent of income earners holding 34.73 percent of total household income in 2011, down from 37.77 percent in 1999.

  Dus het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter in Indonesie en daarom het gevaar van sociale instabiliteit (Gini > 0,40). De invoering van Sharia wet in Indonesie wordt ook door academici niet als direct gevaar voor de Indonesische maatschappij gezien maar meer het gevaar dat islamitische bewegingen, maar ook extreme islamieten sociale topics op hun agenda zetten. Daarom is het aantal bedelaars onder de bruggen of het aantal Indonesiers die onderwijs volgen wel een leuke graadmeter maar strooit ons alleen maar fijnzand in de ogen.

  Alles beter dan de kolonie maar alles beter dan wat……???? In the end everybody is poor

  • Aelle zegt:

   Dit zijn de 10 provincies in Indonesië met de meeste hulpbehoevende (lees: arme) mensen.
   http://iniunic.blogspot.nl/2012/07/ini-10-provinsi-paling-banyak-orang.html
   Het is triest, vooral als er mensen beweren dat armoede door luiheid teweeg is gebracht.
   ~ Marzuki Ali: “Orang Miskin karena Malas Kerja.”
   http://nasional.inilah.com/read/detail/1880388/marzuki-ali-orang-miskin-karena-malas-kerja#.UQKeU7-zKSo

   • Ed Vos zegt:

    Zoals de discussie nu verloopt, blijkt Indonesie ook nog niet eens klaar voor de economische groei.
    Het is een rijk land (aan bodemschatten), en dus ook een interessant land voor buitenlandse inversteerders.

    Zo’n stad als Jakarta bijvoorbeeld zal daarvan profiteren. Een nieuwe stedelijke infrastructuur zal worden opgebouwd, er moet ruimte worden vrijgemaakt voor de bouw van kantoor- , handels- en winkelcentra.

    Het aantal sloppenwijken zal daardoor minder worden.
    Waar de sloppenwijkbewoners dan naar toe moeten, Joss mag het weten en dat is van latere zorg.
    Wie dan leeft die dan zorgt, de mentaliteit zoals u vaak kunt aantreffen in Indonesie.
    Men leeft daar immers in het NU.
    Al die verhaaltjes dat je niet naar het verleden moet kijken maar naar de toekomst, moet u maar niet geloven maar voor kennisgeving aannemen.
    Zeker niet nu Batavia alweer onder water staat (BOW).

    Men kijkt daar nergens naar (om), behalve naar elkaars sociale positie, elkaars blackberry, huis, auto, banksaldo.

    Wanneer de VOC-archieven in Jakarta nu al staan te verotten, bereid u dan maar voor op het verdwijnen van alle andere archieven.
    Koloniale geschiedenis, daar interesseert men zich niet voor.

    In dat land wordt iets pas echt interessant wanneer het geld oplevert.

   • Surya Atmadja zegt:

    Hi hi hi , pardon.
    Wat een badut/grapjas is die Marzuki Ali .
    Zie de komentaar van :
    Adjie
    Jumat, 24 Agustus 2012 | 08:48 WIB
    “Makin jelas saja kualitas dan cara berfikir orang ini …. sangat memprihatinkan .”
    Het wordt duidelijk wat de kwaliteit en manier van denken van deze persoon is , ….echt om van te huilen/te schamen (” vrije vertaling”)
    En dan is hij de voorzitter van de DPR ( Volksvertegenwoordiging) .

    Hoe dan ook kunnen de vrije Indonesiers nu redelijk inkomen krijgen ( niet 1 of 2 benggol) en kunnen hun kinderen ook naar de SMP of SMA , zelfs naar Universiteit studeren.Voor de armen maar getalenteerde Indonesiers kunnen ook studiebeurs krijgen(garantie tot Universiteit , voor kinderen met ranking cijfers die tot de beste 10 behoorden) .Er zijn Indonesische bedrijven, maatschappijen die studiebeurs geven.
    In tegen stelling in de koloniale tijd, alleen “kinderen van Inlandsen hoofden en groten kunnen de E.L.S doen die toegang gaf aan vervolgonderwijs MULO-AMS-HBS en verder).
    Zie de R.R van 1864.

 17. Surya Atmadja zegt:

  Peter van den Broek zegt:
  25 januari 2013 om 3:35 pm
  Dus het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter in Indonesie en daarom het gevaar van sociale instabiliteit (Gini > 0,40).
  ———————————————————————————–
  Sociale instabiliteit wordt ook mede beinvloed door politiek instabilliteit, rechteloosheid en het ontbreken van democratie.
  Dus zolang de “arme”gedeelte hun sembako behoeften ( de 9 basisbehoeften -eten/drinken) , hun behuizing ,hun vertier( sinetron) , hun vervoersmogelijkheden ( motorfietsen) , scholing, gezondheidszorg nog steeds een stijgende lijn laat zien zal het mijn inziens meevallen.
  Vergeet ook niet het aandeel van de middle class als potentiele werkgevers .

  Ook de bevolkingsopbouw , de aanwezigheid van bodemschatten , grote binnenlandse markt.
  In de lijst van landen met niet een gini-coefficient <40 zie je ook landen die een verkeerde demografische pyramide, weinig bodemschatten en kleine binnenlandse mark hebben .(voorbeeld Nederland) .

  • Jonge Indonesier zegt:

   Surya Atmadja zegt:

   26 januari 2013 om 12:47 am
   In de lijst van landen met niet een gini-coefficient <40 zie je ook landen die een verkeerde demografische pyramide, weinig bodemschatten en kleine binnenlandse mark hebben .(voorbeeld Nederland)
   ———————————————————————————————————————

   Bea moest deze week op de hoge leeftijd van 74-jaar haar veggy zoontje in Londen verlaten half de planeet afreizen naar ZO Azie om NLse handel en biz te promoten. Kassian, zo oud moet nog "sales promotion girl (SPG)" spelen… Het gaat blijkbaar niet zo rooskleurig met de NLse economie, plus al die feiten genoemd boven door Pak Surya (demog. pyramide, no natural resources, kleine markt, etc). In tegenstelling toen NLse parlement weigerde leopard tanks aan Indon te verkopen (dan kopen ze toch lekker gewoon van de Duitsers!) en dreigde President SBY bij aankomst op Schiphol in de bak te gooien, dan gaan we toch gewoon niet naar jullie klotelandje! Ja soedah, nggak usah pergi ke Belanda, negara goblok sok suci sok pinter sok hebat! Rot toch op Nederland en jullie domme kortzichtige zakkenvullers Haagse elite die zich "de regering" noemt!!! Geen armoede in NL??? Hahahahahahhahahaha… the best joke of the day!!!

   • Jan A. Somers zegt:

    Bedoelde u koningin Beatrix? Nou, 75 jaar is toch niet oud? Een hele tijd geleden was ik ook 75, en was ik volop bezig. En haar zoontje heeft ze niet achtergelaten in Londen, die was toch mee met zijn vrouw? Moeten nu die Indonesische studenten die hier met een Nederlandse (Erasmus)beurs studeren ook weg? Je kunt ze beter hier laten om hun studie af te maken, kunnen ze in de toekomst wat betekenen voor Indonesië, mijn moederland. Dat ze in mijn moederland mijn (Indonesische) grootmoeder hebben vermoord neem ik u overigens niet kwalijk!

 18. Ed Vos zegt:

  We wijken nu af van het oorspronkelijk onderwerp. Gelukkig is er vrijheid van meningsuiting en wat nog meer in Nederland en daarom wonen Pak Surya Atmadja c.s. hier, en niet in Indonesie.

  Citaat Surya Atmadja: ”
  Hoe dan ook kunnen de vrije Indonesiers nu redelijk inkomen krijgen ( niet 1 of 2 benggol) en kunnen hun kinderen ook naar de SMP of SMA , zelfs naar Universiteit studeren.

  Het heeft 60 jaar geduurd voordat deze situatie optreedt. Proficiat. In die 60 jaar is in Nederland ook heel wat veranderd.

  Maar ik als buitenstaander kan slechts de conclusie trekken dat meer Indonesiers onderwijs kunnen volgen, en kunnen lezen, schrijven en rekenen.
  Maar kunnen ze daarmee ook nadenken?

  Neem nou het simpele geval van de bandjir in Jakarta. Is het probleem daar sedert de ingenieurs van de Nederlandse BOW het land zijn uitgeschopt nu even groot, kleiner of groter geworden?

  Dat moet iemand eens voor ons uitzoeken.
  Maar ik begin onderhand wel te denken dat op de plekken waar Jakarta nu blank staat, vroeger ook water had gestaan, had moeten staan, en geen woonwijken en zakencentra.

  Tot welke oplossingen zijn die geschoolde Indonesiers gekomen, en wat doet men er in de toekomst aan?

  In het uiterste geval sluit zo eentje de ogen of vlucht hij er (het probleem) voor weg.
  Dat komt maar al te vaker voor dan u denkt.
  Als excuus (smoes) volgt dan lachend de opmerking dat hij “het een en ander” nog niet goed heeft verwerkt en dergelijke.

  In het ander geval maakt hij 5 diepe kniebuigingen, strekt zich languit op de grond, prevelt Allahoeakkebar of Inchalla en dergelijke. Hij wijst naar het seizoen, naar de hemel, naar de regen, maar zelden naar zichzelf.

  Dat ook hij medeverantwoordelijk is voor het probleem. Dat komt niet bij hem op. Neen dat begrijpt hij niet.

  OK dan…tot hier.

 19. Jonge Indonesier zegt:

  Wat een domme en erg sombong opmerking van ene Ed Vos. Vrijheid van meningsuiting? Sinds de val van Soeharto in 1998 bestaat die volop in Indonesie. Zelfs veel meer dan in NL zou ik zeggen. Kun je in NL in het openbaar de Koningin beledigen zonder dat de politie je pakt voor lese-majeste? Weet ik niet zeker hoor. Maar in Indonesie anno 2013 mag je van alles zeggen, zelfs over de President, de staatshoofd, en niemand doet je wat aan.
  En een kleine nasehat Pak Ed Vos, ik zou afblijven van religie als ik u was. Totaal niet nodig om die verwijzingen te maken naar een bepaalde religieuze taalgebruik. Niet vanwege “vrijheid van meningsuiting” begrijp me niet verkeerd, maar het geeft alleen aan dat u een intolerante bigot met een allergie aan bepaalde bevolkingsgroep die een bepaalde religie erop nahouden. Oh well… bent u misschien gewoon zo intolerant met andermans religies opgevoed? Kassian zeg…

  • Ed Vos zegt:

   P.s. Gezien uw emotionele reactie heb ik u in in uw ziel geraakt? Dat is goed. Zo heeft men mij het geleerd in omgang met Indonesiers. Anders leren ze het nooit en denken ze niet na.

   • Ed Vos zegt:

    Mijn slotwoord.

    Geef een bosbewoner, een blackberry, een computer, en alle technische snufjes van de moderne tijd.
    Maar nog steeds blijft hij denken als een bosbewoner.
    Dent u daarover maar eens na.

  • van Beek zegt:

   Jonge Indonesier, Ik verbaasde over enkele kritische artikelen over oa corrupsi in de koran Indonesia. Dit geeft inderdaad aan dat Indonesia OP WEG is naar een land van vrijheid van meningsuiting. Nog steeds is het gevaarlijk daar om over zaken zoals de RMS te praten. Er heerst nog ontolerantie tegenover minderheden door bepaalde groepen wat zich uit in geweld. Gebeurt hier in Nederland overigens ook. Het land is pas 65(?) jaar oud en heeft 300 jaar onderdrukking, ontolerantie etc moeten ervaren van de Nederlanders.
   En Ed Vos, ik vind dat wij te vaak beoordelen vanuit onze Westerse blik. Wat goed en fout is beoordelen de westerlingen vanuit hun westerse normen en waarden. Kent u de termen cultuurrelavisten en cultuuruniversalisten?

   En jonge Indonesier, als er 1 iemand GEEN koloniaal is , dan is dat Ed Vos wel.

   • Ed Vos zegt:

    Van Beek, ik ben een man van 2 culturen. Nou ja, ingeklemd tussen twee culturen. Wist je dat dan niet?

   • Van beek zegt:

    @ed Vos, loh hanya dua aja? Als ik goed tel ben ik een ‘kind’ van 7 culturen…. Maar ik voel me verbonden met twee.

   • Surya Atmadja zegt:

    van Beek zegt:
    26 januari 2013 om 11:46 am
    En jonge Indonesier, als er 1 iemand GEEN koloniaal is , dan is dat Ed Vos wel.
    ————————————————————————————————————-
    En toch kan ik zijn 2 opmerkingen niet zo goed plaatsen.
    1.Dat is goed. Zo heeft men mij het geleerd in omgang met Indonesiers. Anders leren ze het nooit en denken ze niet na.
    2.Geef een bosbewoner, een blackberry, een computer, en alle technische snufjes van de moderne tijd.
    Maar nog steeds blijft hij denken als een bosbewoner.
    ————————————-
    mbt 1.Ik weet niet met welke “soort”Indonesiers( welke level ) Pak Vos mee te maken had
    mbt 2. Bosbewoner ?
    Heeft hij hier over Orang Kubu of Orang Rimba ? In de buurt van Palembang .
    Orang Hutan wonen in Noord Sumatra , en Kalimantan en dierentuinen.

    @ I4E .
    Als “oudere” Indonesier heb ik meer dan 40 jr ervaring met discussieren met de Londho .
    Vooral in het begin, na 1968 toen ik in nog in de collegebanken zit en in kleine werkgroepen moet vertellen over de Indonesische perspectief mbt Merdeka (bersiap ken ik toen nog niet ), de PKI opstand 1948 ,West Irian kwestie , omwenteling van 1965 en ,de rol van Indon. studenten, de inval van Oost Timor etc .
    En toen hadden we nog geen internet of Wikipedia.

    .

  • Jonge Indonesiër,
   Surya Atmadja verdedigt Indonesië ook vaak op Nederlandse sites. Prima hoor.
   Maar hij kan ook prima relativeren, nuanceren en niet overdrijven in die verdediging.
   Dat moet jij nog leren. Als je toch hier bent … verhollandst dan mee en verlaat die nationalistische bunkers.
   En hoezo heeft de islamiet Ed Vos een allergie voor welke religie?
   Niet te snel veroordelen svp. Die belandahaat kennen we al.

   • van Beek zegt:

    @indisch4ever, staat verhollandsen gelijk aan relativeren van je stadpunten? Er zijn toch ook nationalistische koloniale hollanders de niet relativeren? En die zijn/waren ook aanwezig op dit forum.

   • Een goede Nederlandse traditie is het relativeren van nationalistische standpunten (=bunkers verlaten) Zeker….. er is ook een traditie van het tegendeel.
    Maar ik wijs op de goede traditie die zeker jongeren kennen als het meest voorkomend in Nederland. Deze jonge Indonesiër heeft dit soort verhollandsen bij zijn Hollandse leeftijdgenoten niet begrepen.

 20. Ed Vos zegt:

  Jonge indonesier, wij wonen hier in Nederland.

  Sinds de jaren 60 wordt er hier gehakt op de Christelijke religie, jezus en dergelijke. Vrijwel niemand die zich hieraan stoort. Waarom de mond houden over andere religies? Opmerkingen over de Koning(in) werden als sinds mensenheugenis hier in Nederland gemaakt.

  Ik heb totaal geen zin om met u in discussie te treden, en weer discussies te voeren over zaken waarover wij in Nederland reeds uitgediscussieerd zijn en alles maar weer uit te leggen.

  Discussies over religie en vrijheid beter in uw land voeren

 21. Surya Atmadja zegt:

  Even een korte reactie.
  Jonge Indonesier heeft op bepaalde punten gelijk , alleen moeten we oppassen niet te veel off topic te gaan.
  Ed Vos weet ondanks zijn roots en zijn nieuwe binding ook niet zo veel van wat er in Indonesia in de afgelopen 60 jaren plaatsvond.
  Quote: “Het heeft 60 jaar geduurd voordat deze situatie optreedt. Proficiat. In die 60 jaar is in Nederland ook heel wat veranderd.”
  ————————————————————————————————————-
  De kinderen van de tani(de boer) , van de buruh (de arbeider) , wong clik(gewone man) kunnen 40-50 jaar geleden ook al naar school gaan .
  De zoon van onze chauffeur had bijvoorbeeld STM( soort “MTS”) , de kleine”kacung”zoon van de bediende van onze kennis werd naar school gebracht, werd later zelfs piloot .

 22. Peter van den Broek zegt:

  @ dhr Admatja
  Dhr Admatja; U beweert (sic): In de lijst van landen met “NIET” een gini-coefficient 4,0 hebben (niet ) mijn Nederlands is niet zo goed meer om Uw geschrijf te begrijpen. Als ik U was zou ik de Gini-ranking eens bestuderen om Uw uitspraak waar te maken.(veelal landen uit het geteisterd Europa met een gelijkmatisch en inkomensverdeling, dus een zekere mate welvaart en rechtvaardigheid voor IEDEREEN, daar gaat het in mijn reactie om, dus is Indonesie rechtvaardig voor iedereen en de welvaart wordt gelijkelijk en rechtvaardig verdeeld )

  En dan Uw volgende opmerking kan ik moeilijk plaatsen: “Sociale instabiliteit wordt ook mede beinvloed door politiek instabilliteit, rechteloosheid en het ontbreken van democratie” Wordt dat ook in een of ander coefficient uitgedrukt zo niet kan U dan de onrust in ANDERE Islamitische landen zoals Marokko, Tunesie, Algerije, Libie, Egypte en Syrie verklaren., landen met ook een opbeurende Gini-index en ook ISLAMITISCH. .

  @de jonge Indonesier
  Uw opmerking over dhr Vos wat betreft “afblijven van religie – vrijheid van meningsuiting – allergie – intolerantie met andermans religie” laat mij wel stijl van bewondering achterovervallen daar U in staat bent in één zin 4 keer Uzelf tegen kan spreken, wel een olympisch tourbillion.

  Daarnaast valt het mij op dat de degenen van uw slag die zich van een pseudoniem bedienen, vaak wild om zich heen slaan en het gebruik van scabreuze woorden zoals dom, sombong (ook mijn indonesisch laat te wensen over) nasehat (sic), niet schuwen. daargelaten dat U het ARGUMENT in Uw tsunami van woorden laat ontbreken, laat staan vaak Uw oorzakelijk maandverbanden (zie Uw citaat van Admatja en het verhaal van die Bea) ondanks onvermoeibare inspanningen mij volledig ontgaat.

  Ik zou U een inburgeringscursus niet aanraden maar enige zelfstudie zelfs een LOI-cursus (de cursus Chinees deed bij mij wonderen) kan wonderen doen, waarvan zelfs Lazerus versteld van zou staan.

  • Ed Vos zegt:

   Hr. Van den Broek, bedankt u in dit geval voor mij opkomt

   Overigens heb ik het niet eens over een bepaalde religie gehad, wel over hoe een bepaalde Indonesier daarmee omgaat.
   Dat iemand uit die hoek zich daaraan stoort vind ik overigens prima. Maar die munafik (huichelaars) zie ik maar al te vaak. Ik bedoel hiermede niet degenen die hun religie losjes belijden, maar de strenggelovigen die na het vasten elkaar het beste toewensen (behalve andersgelovigen), en vervolgens met hun onzalige praktijken het leven van anderen bemoeilijken en hen vertellen hoe het allemaal wel moet.
   En die gaan mij dan van alles uitmaken?

   U begrijpt dat in die kringen, wanneer woorden tekort schieten , men de vuisten laat spreken. In het ergste geval word je om zeep geholpen ook nog. Die jonge Indonesier aka onverlaat, is niet ver weg van zo’n mentaliteit. It’s my home it’s my country. Wanneer je niet voor mij bent dan ben je tegen mij. Voorbeelden daarvan hebt u in de in de Indonesische geschiedenis reeds meerdere malen gezien.

 23. Surya Atmadja zegt:

  @ Peter
  het woord NIET is verkeerd geplaats.
  Moet zijn MET G.C < 40 .( als voorbeeld Nederland genomen)
  Ik heb die Gini ranking gezien.
  Het zijn cijfers ( " cijfers liegen niet") , ook zoals de cijfers van ADB,IMF, Wereldbank etc.
  Kijk naar Singapura, waar veel millionaires wonen( bijna 30% uitgeweken Indonesiers).
  Het is een rijke stadstaat , en toch zie ik in de avond uren oude chinese mannen en vrouwen die nog aan het werken zijn .
  Denk niet dat ze het voor hun plezier doen.
  Of bij de Amerikanen, velen moeten 2 of 3 banen hebben om rond van te komen .

  Mijn stelling over politiek instabiliteit, rechteloosheid etc heb ik gewoon gezien vanuit mijn eigen ervaring(en) in Indonesia.We hebben nu over Indisch "zijn", in relatie met Nederland, Nederlands Indie( nu Indonesia).

  In de rest van andere Islamitische landen spelen die factoren ook mee.
  Een corrupte(vaak door het Westen gesteunde) regeringen, veel armoede, de economische en politieke macht in handen van de elite etc .
  Er zijn raakvlakken met Indonesia , wel met groot verschil dat de Islam in Indonesia anders is dan bij de Arabieren , Afghanistan, Pakistan, Bangladesh etc.
  En Indonesia heeft betere toekomst ( rijke bodemschatten), relatief "goed" geschoolde jongeren veel jongeren,Per jaar komen honderd duizenden op de arbeidsmarkt , dit is een grote zorg(!) voor de regering.
  Omdat de regering weinig banen kan aanbieden, worden de academici warm gemaakt om in het zakenleven hun heil te zoeken( Wira Usaha of Wira Swasta ).
  Zelfs bij kleinere gemeentelijke instanties botst je al tegen een doctorandus ,soms met Magister titel ( S2).Uiteraard is hun titel niet op dezelfde niveau van een doctorandus van UvA , of Leiden.
  In de toekomst zal veel van deze jongeren naar buitenland willen voor werk .
  Ik heb de laatste statistieken nog niet gezien , weet wel dat zolang politieke stabiliteit ( geen onlusten/opstanden etc) gegarandeerd kan worden zullen de middle class hun "rijkdom" herverdelen door werk te geven aan de minder bedeelden.
  Zie de grijze economie.

 24. Jonge Indonesier zegt:

  @Ed en @Peter, hohoho…heb ik een gevoelige snaar geraakt? Maare… maakt verder niks uit hoor. Jullie zijn toch al so tua bangka. Hoe lang heb je nog te leven? 10, 20 jaar nog max? Plus de ongunstige demog. pyramide in NL, de euro schuldencrisis, EU die uiteen dreigt te vallen, record laag geboortecijfer, ongunstige econ. prognoses, stilstaande economie, een zakkenvullers-overheid in Den Haag, noem maar allemaal op, jullie lands toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit hoor… dit i.t.t. Indonesia. Na 3,5 eeuwen Indonesia te hebben uitgebuit, masih belum cukup toch, meneer-meneer Belanda??? Oprotten dan maar!!! Go to hell met je koloniaal mentaliteit!!!!!!

  • van Beek zegt:

   Jonge Indonesier, een vreemde reactie. Kunt u mij uitleggen waarom zoveel Indonesiers dan toch naar dit ‘vreselijke’ land willen komen. Ingatlah: kesopanan itu bagian dari budayamu. Kasih tunjuk juga!

   Salam, mas van Beek

   • van Beek zegt:

    Ik bedoel: kebudayaanmu.

   • Ed Vos zegt:

    Goede vraag. had ik reeds gesteld aan een indonesier die in Belgie studeerde voor het maken van films en dergelijke. Hier in Eropa is men de tijd ver vooruit. Wanneer je die rommel op de Indonesische tv ziet, kan ik datt me best voorstellen.
    Daarnaast maakt het indruk wanneer je in het buitenland Eropa of Amerika Strikat hebt gestudeerd of daar bent geweest.

    Overigens wie naar indonesie gaat, gaat daar naar toe om iets te brengen, daartoe ben je wel verplicht, anders kom je dat land niet eens in.

    Degenen die naar Nederland gaan doen dat, om hier iets te halen. Een ereschuld opeisen vanwege uitbuiting, diefstal en onderdruking in het verleden of iets dergelijks.

   • Van beek zegt:

    Ed Vos, de vraag is naar mijn iedee makkelijk te beantwoorden. Dat heeft oa te maken met de tolerantie hier en met de sociale zekerheid hier. Ik bedoel niet dat ze hier komen voor een uitkering want de Indonesiers die hier zitten werken allemaal hard en ik ken er geen een die van een uitkering geniet dus ze brengen een goede bijdrage aan Nederland netzoals alle andere van Indonesisch/aziatische afkomst.

    Een Indonesier daar zei ooit eens tegen mij. Enak ya disana kalo nda kerja tetep dapat uang.. En als ze dan eenmaal hier zijn, komen ze erachter dat hier geen ‘pohon duit’ staat om van te petik, maar dat je ook kerja keras moet.

   • Jonge Indonesier zegt:

    En net zoveel, zoniet meer (percentage gewijs), NLers willen ook naar ID komen, er zijn er veel die daar illegaal werken. Nou dan??? (PS. Zelfs was er een die zichzelf niet zo lang geleden in de fik steekte op de stoep v.d. NLse ambassade in Jkt. Adoeh, zo wanhopig ja mas? NL is toch het beste land in de wereld, waarom nggak pulang kampung aja? Kenapa bakar diri di Jkt? Nou dan???). Salam juga voor mas van Beek.

   • van Beek zegt:

    @jonge indonesier,

    Ik heb niet gezegd dat Nederland het beste land ter wereld is. Ik denk persoonlijk dat Nederland wel een van de beste landen is om in te leven als je miskin bent. Verder ken ik de redenen niet waarom de Nederlander zichzelf heeft verbrand.

    Vele buitenlanders waaronder Nederlanders gaan oa naar Indonesie om zaken te doen. Omdat het zo’n goed opkomend land is, kan je het best maken daar. Dat geld ook voor andere aziatische landen als china, maleisie. Verder gaan er veel gepensioneerde Nederlanders, vooral met een Indonesisch roots daarheen om van hun laatste levensfase te genieten. Ik hoop zelf hetzelfde te kunnen doen. Pulang ke tanah leluhurku. Salam kembali

   • Jonge Indonesier zegt:

    Citaat: Nederland wel een van de beste landen is om in te leven als je miskin bent. Einde citaat. Tja, met de huidige crisis wil ik wel zien hoe lang je dit nog volhoudt. Wordt wel overal op gekort/bezuinigd. Blijf maar zo lekker doorgaan Den Haag, tot er niks meer aan de tulang overblijft.

  • A nony mouse zegt:

   Ave Iuvenis,

   morituri te salutant
   neque enim disputari sine reprehensione protest
   proprium humani ingenii est odisse quem laeseris, toch?

   ANM

 25. Jonge Indonesier zegt:

  Vergeet aub ook niet de sterke vergrijzing in NL. Dit i.t.t. Indonesia. Hoe jet ’t wendt of keert, Indonesia heeft een goede toekomst. Maar Nederland???

  • A nony mouse zegt:

   Vergeet aub ook niet de sterke vergrijzing in NL. Dit in ‘tegenstelling’ tot Indonesia.
   Dus als ik in Indonesië woon dan blijf ik eeuwig jong. Man, dat is inderdaad niet om te vergeten. Bedankt voor de tip.

 26. Jonge Indonesier zegt:

  Hahaha… @mas van Beek, als er wat is, dan heeft NL alleen maar van mijn aanwezigheid in dit land genoten/geprofiteerd, denk aan de belastingcentjes die ik bijdraag. Maar omgekeerd, om heel eerlijk te zijn, heb ik weinig tot bijna niks geprofiteerd van dit land. Het gaat alleen maar erger nu met al die doorgedraaide bezuinigingen doorgevoerd door die stelletje zakkenvullers in Den Haag! Ze knijpen hard in de portemonnee van het gewone volk zoals u en ik, maar hun eigen portemonnee, ho maar!!! Stelletje schaamteloze zakkenvullers!!!

 27. Jan van Aken zegt:

  Heeft iemand überhaupt nog in de gaten wat het oorspronkelijke onderwerp was?
  1. Vriendelijk verzoek aan de redactie om sterk afwijkende reacties naar een andere plaats op de site te loodsen onder de titel “de zeepkist” o.i.d. Als de discussie zo afglijd kun je die beter afsluiten
  2. Vriendelijk verzoek aan iedereen om niet meer te reageren op anonieme of pseudoniem schrijvers.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ja hoor, het ging om een niet verwerkte geschiedenis. Dat is heel duidelijk, zielig toch?

  • Ed Vos zegt:

   De titel van oorspronkelijk onderwerp, was: Oorlog in Indonesië nooit goed verwerkt.
   Wel, we hebben inmiddels kunnen aanschouwen wat voor een averechts effect dit onverwerkt verleden kan hebben op de jongere generatie Indonesiers.
   Troost u , niet alle jonge Indonesiers zijn zoals deze “Jonge Indonesier”. Hij lijkt me meer iemand die zijn Indonesische roots heeft ontdekt, wat wil je wanneer je in Nederland zit, en dat land zwaar begint te romantiseren.
   Dat zijn we inmiddels wel gewend, toch?

   Voor het overige wil ik hem verwijzen naar deze website, kan hij daar zijn telur kwijt.
   http://www.perjalanan.nl/

   • Peter van den Broek zegt:

    Als ik die web site lees krijg ik onbedoeld de indruk dat die genoemde mensen de weg cq hun roots totaal zijn kwijtgeraakt. Een site voor en door Indonesiers en dan komt ik plotseling een ratjetoe van Indo’s, Indischen en indische Nederlanders tegen: Wat onbreekt zijn de generatie 1-2-3-4 indischen en dan is de Nasi Goreng wel gaar. Voor zulke msibaksels ga ik wel loodrecht door de grond en schaam ik me stevig dat ik in indonesie geboren ben. en trots ben op mijn Indisch-zijn.

    Het is geen overgevoeligheid maar kan dat clubje van would-be minkukels zich enigermate in de Indische geschiedenis verdiepen, wat mij hogelijk nodig lijkt, want waarover (indo(Indisch) men niet spreken kan, daar kan men beter over zwijgen. Het overdovend ledig geronk van hun Indische achtergrond overstemt de grenzeloze arrogantie…. soms een typisch Indisch trekje van generaties die het niet hebben meegemaakt (ik ook niet maar ben niet arrogant).

   • van Beek zegt:

    @van den Broek,
    De site perjalanan is een site voor mensen die hun Indonesische achtergrond willen benadrukken. Niks mis mee. Ook wij zijn van Indonesische afkomst meneer van Den Broek.

 28. Jonge Indonesier zegt:

  @ Jan van Aken: en waarom niet? het onderwerp v.h. artikel gaat over een onverwerkte oorlog tussen NL en ID. D.w.z. er woedt nog steeds een oorlog tussen deze twee landen/twee volkeren. Weliswaar is niet meer in de vorm van ouderwetse oorlog, mensen doodschieten e.d. Maar heden ten dage neemt die de vorm van economische oorlog, handelsoorlog, oorlog om the hearts & minds of peoples, noem maar op. Het gaat niet good met NL, EU, de Euro, en de toekomstige prognoses evenmin, denk aan EU schuldencrisis (NL is niet immuun!), slechte demogr. pyramide, sterke vergrijzing, record laag geboortecijfer, spanning tussen bevolkingsgroepen (Pim Fortuijn, Theo van Gogh, Geert Wilders, anyone?) enz. Integendeel, het gaat erg goed met de economie in Indonesie, die groeit erg hard terwijl andere economieen vooral die van ontwikkelde landen juist in de rood staan. De economie & politiek zijn stabiel, gunstige demogr. pyramide, jonge bevolking, abundant natural resources, record FDI, noem maar op. Naast China & India, ID is het beste jongetje in de klas. De Wereldbank, IMF, noemen ID al het nieuwe opkomende land samen met de nieuwe BRIC landen. In 2030 wordt ID al de 6e of 7e grootste economie ter wereld, groter dan NL en veel andere Europese landen. Als het zo blijft doorgaan, het is niet ondenkbaar dat ID ook gewoon een welvarend land wordt dat binnen 1 of 2 generaties ofzo niet minder doet dan NL, bijvoorbeeld. Aan de andere kant, NL gaat steeds downhill, NL verloedert zich, ja ja, dat beseffen jullie niet, zo arrogant en sombong zijn jullie orang Belanda die zichzelf zo goed dunken en alles wat me ID te maken heeft afkanselen en altijd in negatieve zin belichten, jullie gunnen ID en het indonesische volk niet zichzelf vooruit te brengen en menjadi negara maju. Dat zien jullie niet graag na het verlies van “Ons Indie” whatever that means… it wasn’t “Your Indie” to begin with in the 1st place. But anyway… even terug, het is niet ondenkbaar dat in de niet te lange toekomst de situatie omgekeerd is: ID is een welvarend land. NL verloedert en verarmt. Eat your heart out dat je ouders/grootouders niet voor de Warga Negara-schap hadden gekozen!!! Inderdaad, zoals het onderwerp des artikels: de oorlog tussen NL en ID is nooit goed afgewerkt/verwerkt, het woedt nog, alleen in andere vorm.

 29. Jan van Aken zegt:

  Jonge Indonesiër: geen naam > geen repliek

 30. Peter van den Broek zegt:

  de jonge Indonesier: toch wel schattig zijn zijn reactie die eigenlijk een opeensomming van reacties van anderen : Iik wil DJI (De Jonge Indonesier) niet van plagiaat beschuldigen, maar hij is beter dan een copieermachine

  Mijn zoon wil in het buitenland studeren en ik keek de Times Higher Education (THE)ranking op na . Het geeft aan welke landen uitstekende universiteiten hebben, dus in mensen en hun toekomst investeren. Indonesie is in geen velden of wegen is bekennen, ondanks hun grote rijkdom aan grondstoffen, jonge bevolking maar toen viel mij Singapore op. Een wel erg kleine stadstaat zonder grondstoffen maar die stevig investeert in MENSEN zoals te zien is aan het aantal Singaporese excellente universiteiten die bij de eerste 100 van de THE staan.

  Mijn zoon verkoos in Nederland te studeren, want Nederland heeft, ondanks het een klein land is , nadelige bevolkingsopbouw en geen grondstoffen toch wel bedenkelijk veel excellente universiteiten, investeert dus in manpower. Aan de TU Eindhoven gaat mijn zoon wel studeren want wat heeft Indonesie aan star-universiteiten te bieden, weinig toch DJI en Meneer Admatja. Het gaat toch om de mensen, het Human Capital, want die tellen mee, Waar is de Silicon valley en de Nobelprijswinnaars in ZO-Azie. Die mensen mis ik en die gedijen alleen maar in een vrij en democratisch land

  DJI, een waterval van parelenden woorden die voor de zwijnen zijn. kan U één argument onder woorden brengen dan kan ik U eindelijk van repliek dienen (mag ook in het Indonesisch)

  • Jonge Indonesier zegt:

   Prima toch Pak Peter, dan blijft u toch lekker in NL wonen en studeren. Indonesie heeft u ook niet nodig hoor.

  • Ed Vos zegt:

   Hoe dan ook een echte Indonesier opgevoed in een bepaalde verheven cultuur gaat niet zonder dat hij zich heeft voorgesteld hier in het wilde weg trappen.
   Zeker niet in zijn gastland negatieve dingen schrijven over zijn gastheer.
   Deze persoon is een acteur, een intrigant of wat dan ook maar wat mij betreft is hij een badut, die nadat hij heeft ondekt dat hij indonesische roots heeft, zichzelf belachelijk maakt, aanstelt en Indonesie met zijn schrijfsels geen dienst bewijst.

 31. Jonge Indonesier zegt:

  Hahaha… LOL…Dasar orang tua bangka! Wat ben je een uitgestorven mammoeth zeg! Dat is juist het mooie v.h. Internet, bodoh! Het gaat op het net niet om wie je bent, hoe je heet, enz. iedereen is lekker anoniem! Hoe weet je zeker dat ik “jong” ben? en dat ik zelfs “indonesier” ben? dat weet je toch niet? Adoeh, zo makkelijk aja kok nggak mengerti? Hoe weet ik dat je echt “Jan van Aken of Ed Vos of Bin Laden of whatever” heet? Er zijn hier ook mensen die zich “nony mouse, buitenzorg” noemen. Prima hoor allemaal, waarom niet? Dit heet HET INTERNET! We hebben elkaars paspoort of KTP of rijbewijs toch ook niet gezien??? Of moet dat tegenwoordig om commentaar op het net te plaatsen??? Police state? Het gaat op online dicussiefora om je commentaar, NIET om hoe je heet, wat je naam is, bullcrap! Had niet verwacht dat er zoveel Belanda Tolol hier rondlopen… adoeh kassian ja…

  • Surya Atmadja zegt:

   @ Jonge Indonesier .
   Je moet geen olie op de vuur gooien.
   Anders gaan we te veel off topic.
   En zeker als bij de Nederlandse deel/lezers duidelijk dat de Oorlog in Indonesia(vanaf Japanse inval t/m formeel 1949) nog steeds niet goed verwerkt is ( onvoltooid verleden tijd) .

   Effe off topic:
   Over Indonesische Universiteiten .
   Ondanks dat ze niet onder de ranking van THE staan , is het hoe dan ook voldoende om als basis te dienen om verder hun Master/Ph.d in het buitenland( USA) te halen.
   Mijn jongere broer met ir ( Technologische Faculteit Univ.Indonesia) had zijn master bij de Erasmus gedaan , naast korte studie bij UCLA (USA).
   Inmiddels gepensioeneerd.
   Zo heb je veel Indonesiers o.a Chinezen die naar buitenland studeren ( makkelijker toelating, soms goedkoper ).

 32. luckybee zegt:

  Dat Nederland een colloniale macht was geworden was niet in Den Haag besloten maar door de overwinnaars van de Napoleonse Oorlogen in Wenen bij het Wener Congres besloten.
  Maar dit is wat ik over Westerling weet.Hij was geen schurk voor velen was hij de redder.
  http://gdb.bloggertje.nl/note/14110/kapitein-westerling-en-de-fabel-van.html

 33. A nony mouse zegt:

  ” Het gaat op online di (s) cussiefora om je commentaar, NIET om hoe je heet, wat je naam is, bullcrap! Had niet verwacht dat er zoveel Belanda Tolol hier rondlopen… adoeh kassian ja…”
  Gaan we hier nu op zondagmorgen uit psychische onmacht obsceen en denigrerend worden?
  Wie is in hoc casu kasian. Ja?

 34. Peter van den Broek zegt:

  @ DJI
  Dat DJI concludeert dat ik in Nederland woon is één van zijn vele foute en oppervlakkige gevolgtrekkingen.

  “Indonesie heeft mij ook niet nodig hoor” wist ik al jaren geleden. Ik twijfel ten sterkste aan zijn verstandelijke vermogens want hij is vergeten dat mijn familie en vele andere Indische families hardhandig en gedwongen werden door de Republik Indonesia ons beider Moederland voorgoed te verlaten. Dit voegt U als loslopende opmerking toe en dat moet ik als COMMENTAAR beschouwen, ook hier ontbreekt elk wezensvreemd argument… dus ledigheid is weer oorkussen

  Uw pseudoniem lijkt wel afkomstig te zijn van een retro-geactiveerde Permoeda die de weg in het oerwoud volledig is kwijtgeraakt. dat niet alleen maar U gebruikt het ook als paspoort om de meest vuige opmerkingen aan het adres van bvb de Heer Vos, te maken zoals bull crap en blanda tolol, wat voor blanda??? ik ken wel een bromtolol, is dat hetzelfde????

  ik had toch gezegd dat u een pseudoniem als vijgeblad gebruikt, weliswaar een zeer klein blad want U heeft toch niks te verbergen. .
  Dan verschijnt als een duiveltje uit een doosje ook onze weledelgeleerde Heer met de sprekende naam Dr. Anonymouse die met de klapper van de Zondag komt: de Heer Vos wordt beschuldigd van obsceen (WAT obsceen Ano ) en deginererend (wie Ano ) opmerkingen zonder dit casu quo ten enen malen te precisieren (de Heer is nog Latinist ook). Ik dacht dat ik de Heer Ano al in eerder discussies terecht heb gewezen dat bij afwezigheid van enig argument in zijn betoog , het discussieren met hem wat moeilijk is. daarover moeten we niet zielig doen, is dus niet kassian toch

  Mijne Heren kom eens met een onderbouwd argument, laat uw masker vallen of Uw ware naam is Zorro. ik zal u als Sergeant Garcia tegemoet treden….. en garde

 35. RLMertens zegt:

  Heel goed dat nu Indonesiërs meedoen op deze site. Exact aangeven wat/hoe zij over de Belanda’s denken. Over de Ned.politiek en de Nederlanders zelf. Vooral voor die Nederlanders met ‘koloniale inslag’ en hun nazaten, die nog steeds willen verdoezelen wat daar werkelijk is gebeurd door met niet terzake doenende bijkomstige zaken te komen. Zelfs hun baboe Soep bijhalen etc.Het filmfragment 29 Dec.1949 te Batavia, toen de Ned.driekleur onder oordovend gefluit en gejoel van honderdduizenden Indonesiërs werd gestreken(-te zien in de doc.van Charles Breier; Een staat in wording- )was duidelijk welke debâcle zich toen heeft afgespeeld. Politici die de boot afhouden over politiek beleid van hun voorgangers, die verantwoordelijk gehouden moeten voor de gevolgen van de verloochening van het door Ned.ondertekende Atlantisch Handvest; Elk volk heeft het zelfbeschikkingrescht! in 1945. Met als gevolg een vuile oorlog met misdaden over en weer. Meer dan 200.000,- Indon.slachtoffers !!! zijn er gevallen en dan nog praten over onderzoek, waarvoor Indon. zgn.geen interesse heeft. Min.Bot heeft het reeds aangegeven; ‘dat we toen aan de verkeerde kant van de geschiednis stonden’.Nu nog in klare taal de FEITEN van het falend beleid van toen (min.Gerbrandy,Romme,Drees sr.,Beel en gen.Spoor + aanhang) vastleggen voor ONZE geschiedenis en dan is verwerking vanzelf sprekend!

  • Ed Vos zegt:

   Het leek Boeng Tomo wel. Nu Surabaya Sue nog, en we kunnen de bersiap en de politionele acties naspelen. Wanneer dat de bedoeling is.

   “Nu nog in klare taal de FEITEN “.
   Dat zou ik ook denken ja.
   Maar dat is wat anders dan een door Jap bezeten Heiho of schuimbekkende pemuda hier ongegeneerd laten rondrazen.

   • van Beek zegt:

    Ed Vos, en toch heb ik liever een schuimbekkende pemuda die het eigenlijk wel goed bedoelt, alleen het wat extreem verwoordt dan een koloniaal die er nog steeds niet tegen kan dat hij ‘zijn’ Indie is kwijtgeraakt. Want die zijn ook aanwezig op deze forum. In mijn hart kan ik de frustratie van de jonge Indonesiër wel begrijpen.

   • Surya Atmadja zegt:

    Ed Vos zegt:
    27 januari 2013 om 9:33 pm
    Het leek Boeng Tomo wel.
    ————————————————————————————-
    U bedoelt ?

  • Eppeson Marawasin zegt:

   @ RLMertens zegt: 27 januari 2013 om 8:43 pm /…/’Zelfs hun baboe Soep bijhalen etc.’@

   Dat u dat verbaast heer Mertens. De Baboe speelde toch een grote rol in het huiselijk leven. Ook de schrijver Du Perron alias Ducroo laat in zijn ‘magnus opus’ diens Baboe Alima, die Arthur boven Djimbar verkiest niet ongenoemd. In een gedicht omschrijft hij haar zelfs als ‘de bruine en rimplige beschermgeest’.

   Wat is er op tegen om de Baboe waar je als kind zo aan gehecht bent geraakt, te eren?

   e.m.

   • Jan A. Somers zegt:

    Jammer dat de heer Mertens niet heeft kunnen profiteren van de wijsheid van baboe Soep.

   • Surya Atmadja zegt:

    De rol van de “Inlandse”baboe ( eigen verzorgster-voor eten/drinken- verschonen ) werd vaak overbelicht ( over gewaardeerd en geromantiseerd).
    Ben groot gebracht met de behulp van een verzorgster , geen baboe.
    Mijn eten, drinken, kleren , schoenen ,baden etc , de laatste tot dat je te groot ben .
    Begin lagere school 5-6 jaar oud.

    Het was anders dan de europese ( lees Indische) gouvernante, die bemoeit ook met de opvoeding(vorming).Dacht dat mijn vader dat tijdelijk had gekregen .
    Om hun Europese” opvoeding ” af te ronden gingen mijn vader en zijn oudere broer s’middags gestuurd bij een Hollandse Ingenieur familie in Menteng/Batavia.

    “Mijn “verzorgster zorgt goed voor mij totdat ik in de middelbare school gaat , ze houdt toezicht als 1ste pembantoe /vertrouweling , en was gebleven tot haar pensioen bij mijn ouders .

 36. Ed Vos zegt:

  “de Jap” bedoeld ik.
  Ging het vroeger zo bij die ploppers?
  Als Indonesier was zou ik me doodschamen en de gebeurtenissen vlug onder de kolong vegen.
  Zand erover nooit meer over praten. Dat was toen, nu is het 2013 en banjir in Jakarta. Morgen zien we wel, anders overmorgen..

 37. Ed Vos zegt:

  van Beek zegt:
  27 januari 2013 om 10:51 pm
  Ed Vos, en toch heb ik liever een schuimbekkende pemuda die het eigenlijk wel goed bedoelt, alleen het wat extreem verwoordt dan een koloniaal die er nog steeds niet tegen kan dat hij ‘zijn’ Indie is kwijtgeraakt. Want die zijn ook aanwezig op deze forum. In mijn hart kan ik de frustratie van de jonge Indonesiër wel begrijpen.

  —-
  Natuurlijk Van Beek, maar heeft hij die periode meegemaakt?
  Zijn Indonesie is Merdeka. Indonesie is als overwinnaar uit de strijd tegen de Nederlanders gekomen.
  Ik zou als jonge Indonesier beter mijn frustratie en energie richten op zijn zwakke regering, de zoveelste na Soeharto.

  Maar nog steeds denk ik dat er een intrigant bezig is.

  • RLMertens zegt:

   Ed Vos; Wederom zaken bijhalen, die er niet toe doen? Ooit geweten dat Ned.Indië een raciale maatschappij was? Dat er onderscheid was tussen Europeanen en Inlanders? Dat inlanders(zonder hoofdletter!) niet 2e rangs maar 3e rangs burgers waren.En als ze hun ziel en zaligheid aan het gouvernement hadden overgedaan dan waren ze ‘maar’ 2e rangs burgers in hun eigen land. En als zij een opleiding genoten hadden en daarna in het publiek domein iets over hun situatie( minder bezoldiging/functie etc.) uiting gaven waren ze meteen verdacht en kregen de PID (de Ned.Indische geheime dienst) op hun dak en was hun maatschappelijke positie in gevaar.Een jonge geletterde Javaan zei eens; ‘dat hij tijdens zijn studie te maken had met Ned. hoogleraren en professoren.Echter toen hij afgestudeerd was en in de Indische maatschappij terecht kwam, niets anders dan met de Ned. politie/justitie ambtenaren te maken kreeg.Alleen maar omdat hij zijn onvrede uitte over de lage functies die voor hem was weggelegd’. Voor politiek bewuste Inlanders( en ook Indo’s-zie de Indische Partij) was hun geboorteland verandert in een politiestaat. Vandaar de houding van deze ‘jonge Indonesiër’, die ‘zijn geschiedenis!’ heeft bestudeert.Er was eens eens een ‘slaventijd en een koloniale periode’.Gelukkig, het is voorbij!
   Note; de term Inlanders werd pas gewijzigd in 1941 op voorstel van Thamrin. Ik praat hier in Ned.ook over inlanders als ik de autochtonen bedoel.En boeng Tomo heb ik meegemaakt!

 38. Surya Atmadja zegt:

  Ed Vos zegt:
  26 januari 2013 om 6:49 am
  We wijken nu af van het oorspronkelijk onderwerp. Gelukkig is er vrijheid van meningsuiting en wat nog meer in Nederland en daarom wonen Pak Surya Atmadja c.s. hier, en niet in Indonesie.
  ————————————————————————————————–
  In welke context werd mjn naam genoemd ?
  Ik ben geen politieke of economische vluchteling .

 39. Jonge Indonesier zegt:

  Jan A. Somers zegt:

  26 januari 2013 om 4:31 pm

  Dat ze in mijn moederland mijn (Indonesische) grootmoeder hebben vermoord neem ik u overigens niet kwalijk!

  ———————————————————————————————————————–
  @Pak Jan: Dat ze in Indonesia honderdduizenden, zo niet miljoenen, Indonesiers op naam der Koningin, in legeruniform van het leger v.h. Koninkrijk der Nederlanden (dus optreden NAMENS HET NEDERLANDSE LEGER, NAMENS DE NEDERLANDSE REGERING, NAMENS DE KONINGIN!!! ) mensen vermoordden, neem ik u overigens ook niet kwalijk!
  (Yang saya nggak mengerti, sudah membunuh begitu banyak manusia di Indonesia 1945-1949 vuile koloniale oorlog, kok masih berani-beraninya sekarang mau onderzoek segala macam. Maaf ja, itu mukanya orang-orang Belanda mau ditaruh di mana? Di pantat mungkin ja? Memang Belanda tidak tahu MALU!!!)

  • Jan A. Somers zegt:

   Uw landgenoten ruilen wel hun doden in voor een handvol Euro’s. Ik zou me daarvoor doodschamen. U zult het overigens moeilijk krijgen als u die honderduizenden, zo niet miljoenen Indonesiërs probeert bij elkaar te krijgen. Voor de volledigheid, Jan A. Somers is echt mijn eigen naam, daar schaam ik mij niet voor.

   • van Beek zegt:

    @ Somers, ‘Uw landgenoten ruilen wel hun doden in voor een handvol Euro’s. Ik zou me daarvoor doodschamen. ‘

    Waar haalt u dit vandaan? Die nabestaanden kregen een compesatie waar zij recht op hebben. Dat wil nog niet zeggen dat ze hun doden omruilen voor een handvol Euro’s. De Joden kregen ook hun compesatie.
    Overigens zijn het nabestaanden/weduwen geworden als gevolg van het handelen van UW landgenoten. Daar zou ik me pas echt voor schamen!

   • Jan A. Somers zegt:

    Gelukkig wil ik mijn ‘compensatie’ niet verzilveren. Dat doen de nabestaanden van de bersiapmoorden gelukkig niet.

 40. Jonge Indonesier zegt:

  Ed Vos zegt:

  27 januari 2013 om 11:48 pm
  Ik zou als jonge Indonesier beter mijn frustratie en energie richten op zijn zwakke regering, de zoveelste na Soeharto
  ______________________________________________________________________
  Adoeh adoeh Belanda satu ini zo koppig zeg, itu jij punya muka (dan otak) waar toch zeg??? Ngaca dulu sebelum komentar, kijk eerst goed in de spiegel voordat je commentaar geeft over “zwakke regering”. Alsof Nederlandse regering(en) de sterkste ter wereld is, och ja??? Geert Wilders, anyone??? Stelletje poppenkasten en zakkenvullers zijn ze allemaal! Maakt niks uit of de merek dagang (handelsmerk) nou VVD is of PvdA of PVV of CDA of D66…
  Geert for President!!! Hahahaha… wat een negara dagelan…. tapi soknya nggak ketolongan….

 41. luckybee zegt:

  Beste Surya Atmadja Ik neem aan dat jij een sundanees bent naar je naam te oordelen.Kan je mij vertellen waar om in Pasundan nooit een sultan heeft geregeerd?Hoewel de Javanen het iedere keer weer heeft geprobeert?Gajah Mada de wesir van Majapahit heeft het geprobeert,De Sultan van Matram heeft het geprobeert,Door fort Batavia aan te vallen. zo als we weten mislukt.Tot dat Sukarno met de hulp van de Jappen gelukt was zijn Indonesia raya door te drukken, Nu wordt zelfs Pasundan door Javanen als een sultan geregeerd.Er was een sundanees die graag een republiek Pasundan heef opgericht in een Indonesia serikat Ik geloof hij geet Lukman Jayadiningrat.Wat is van hem geworden?Hebben julie hem omzeep gebracht?

  • Surya Atmadja zegt:

   @ luckybee
   Ben half Sundanees(moederszijde) en half Betawi (vader) met een snuifje Javaans.
   Volgens overlevering was onze stamvader “Pradjurit van Mataram”, waarschijnlijk een officier , gezien zijn “ondergeschikten”met de titels Raden en of Rd Mas .
   Vroeger had je een oude Javaanse kerkhof in Tanah Abang /Karet , waar zijn graf stond.
   Wij kwamen vaak bij zijn graf .
   Nu is het verdwenen,er staat een huizencomplex.
   Van mijn moederskant kwamen ze uit Ciamis (Galuh) -West Java.

   Majapahit , was bekend geworden ten tijde van Hayam Wuruk en zijn Maha Patih Gajah Mada.Door de grote verovering van Nusantara, behalve de kleine Sundanese vorstendom.
   Hayam Wuruk was de kleinzoon van de oprichter van Majapahit, Rd Wijaya , een Sundanese kroonprins 1293 .
   Eerder (700-800)was een andere kroonprins van Sunda die de stamvader was van Javaanse heersers .
   Bij de opmars van expeditie leger van Sultan Agung richting Batavia werd de kleine Sundanese Sumedang Larang overwonnen, later Bandung(Parahyangan) .
   Vanaf dat moment 1620 werden de Sundanese vorsten de Bupathi van Mataram (Regenten van Matram) geworden .

   West Java , Parahyangan( de land der Goden) was altijd zelfstandig , hebben de Javanen niks te zeggen (ondanks dat ze in 1620 een tijdje werd overwonnen).
   Tot kort voor 1945 “motten” Sundanezen weinig van Javanen( reden , de oude zeer van Bubat oorlog-de fout en de aanleiding tot de val van Gajah Mada) .
   Na 1945 en zeker in 2013 kan je niet meer zeggen wie echt Javaans , Sundanees, Minangkabauer etc zijn .
   We zijn 1 Volk , met 1 taal , en 1 land .

   • luckybee zegt:

    In Indonesie wordt de taal van de Riouwers gesproken, maar geregeerd wordt hoofdzakelijk door Javanen. Je kan ze herkennen aan hun naam en hoe ze spreken. Dus niet een Volk, met een taal en 1 land.Maar duizenden volkeren door een volk beheerst.Net als in een Balong ,met Guramee’s er in.

 42. luckybee zegt:

  Sorry Wesir is islam, maar Majapahit was een Hindu rijk.Dus was Gajah Mada geen Wesir maar een Dipati van Hayam Wuruk.

 43. luckybee zegt:

  Jonge Indonesier Is een indo wat weet hij over de gebeurtenissen buiten de Grote steden?Zelf Nasution weet hier van veel meer als jij

 44. luckybee zegt:

  Ken je de sundanese spot liedje over de Javanen? Jawa Kowek dagang apu datang powek teu di akoe?Vergeet het de sundanesen zijn nog niet vergeten dat de Javanen ze altijd willen beheersen.Aan hun spreken herkennen wij of iemand een javaan is of niet.En niet vergeten wat de Ratu Kidul heeft profeteert:” Wong Londo kari lungo, wong Chino tingal separo, en wong Jowo tingal loro.Alleen als julie Allah (Besist niet ratu adil)dumpen en ratu Adil aanbeden, (Jezus Christus is ratu adil)zullen de bewoners van Jawa altijd loro blijven.Denk maar daar over na.
  Mischien heb je het verhaal van de Sundanese Prinsess gehoord die met Hayam Wuruk moeste trouwen?Door Gajah Mada getorpedeerd en muste uit Majapahit vluchten.Ze waren niet naar Pajajaran terug gekeerd maar bleef aan de grens tussen Pasundan en Midden Java hangen.En haten de Javaan als de pest.Zonder de Jappen was het Sukarno nooit gelukt, de sundanesen te passificeren.En tot Indonesia Raya over te halen.

  • Ed Vos zegt:

   @luckybee
   Mischien heb je het verhaal van de Sundanese Prinsess gehoord die met Hayam Wuruk moeste trouwen?Door Gajah Mada getorpedeerd en muste uit Majapahit vluchten.


   Ik heb over dit verhaal gehoord. Zou wel willen hoe het ging.
   Misschien een linkje naar een website (al dan niet in het Indonesisch).
   Dat was niet fraai wat die Gajah Mada toen deed….

   • Ed Vos zegt:

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Kidung_Sunda
    Basis van een gevoel van onafhankelijkheid bij veel Sundanezen. Ik had gedacht ook bij Surya Atmadja. Indonesie is wel 1 volk, 1 land, 1 taal (hoewel men onderling in de locale taal converseert), maar intern woedt er nog een oorlog van tegengestelde gevoelens.

   • luckybee zegt:

    Nee ik heb het niet alleen gehoord,wij stammen van deze prinses, ze was begraven in een groote park dat Lebet heet, in Karangkamulian, ligt tussen Banjar Patroman en Ciamis.Mischien kunnen we van de ambterende Uwa Kunci (Parkwachter) te weten komen wat werkelijk was gebeurd toen der tijd, en wie Pajajaran heeft vernield.Mischien ook waar om in Pasundan nooit een Sultan heeft geregeerd?

  • Surya Atmadja zegt:

   Ik ken wel een andere versie, Jawa kowek maling apu , datang poek teu di aku .
   Pas Op ! Ik heb ook een drupje Javaans bloed.(He he he).
   Het verhaal van die Sundanese prinses is echt gebeurd, Hayam Wuruk scheen onder indruk van de verhalen over de mooie Sundanese prinses, zijn opa Rd Wijaya was de zoon van een Sundanese kroonprins met een Javaanse prinses .
   Door een stomme zet van Gajah Mada , kwam het tot een treffen een dorp Bubat( ik heb over Bubat Oorlog ).
   De stoet van de koning , prinses (Dyah Pitaloka) , edelen hadden doodgevochten tegen de overmacht .Vandaar de oude zeer tussen de Sundanezen en Javanen.

   Ook het verbod van om in huwelijk te treden tussen Sundanezen en Javanen.
   Bij ons familie was het ook een probleem geweest , dat er getrouwd wordt met Javanen.
   Inmiddels Volgens sommigen was het een mythe, maar het is echt gebeurd.
   Ik heb over deze verhaal in een paar Nederlandse site geschreven.
   Onder andere :http://indonesischearchipel.wordpress.com/2010/05/03/bestuur-van-mod/
   Of zie de posting van ene Sidia in:
   http://forum.indahnesia.com/topic/2633/1/stoppen_met_indonesie_afzeiken.php

   Soekarno had West Java nooit kunnen pacificeren, de Pasundan gedachte bij sommige Sundanese edelen had geen voedingsbodem.
   De nationalisten, o.a Raden Otto Iskandar dinata zijn pro republik.
   De ruggengraat van Soekarno ( Republik Indonesia) was de Divisi Siliwangi.

   • luckybee zegt:

    Divisie Siliwangi staat onder het befel van Jendral Nasution, de Batakker. Of hij nu nog steeds een aanhanger is van Indonesia raya dat durf ik te betwijvelen.Zijn Folk wordt nu belaagd door jihadisten uit Aceh en Java denk aan de Mashumi uit Surabaya en omgeving.Ze pleegden ook masakkers tegen indo’s uit de omgeving van Surabaya.Je weet wel vrouwen met bambu runcing te spiesen, is een geliefde spelletje.
    Ik was toen nog veels te jong om alles te begrijpen, was ca 6 jaar oud.Maar in Surabaya was ik al in de SMA dus kan al heel goed mee wat er was gebeurd.
    Tussen twee haakjes Maling is natuurlijk erger als dagang.Dat is bijna sunda Kassar.Mischien een oorzaak dat de Sultan van Banten niet door de sundanesen geaccepteerd wordt?Sunda kassar is voor eentje uit de pasundan erg onhebbelijk en beneden de pijl.

   • luckybee zegt:

    Leuk te weten dat ik ook in Java tot de hoge adel behoor. Maar niet vergeten dat ook hier in Europa ik tot de hoge adels alhier een bloedband heb.Dat komt door mijn oma Elisabeth Wilhelmina Burgemeestre -Walter die een dochter was van Gravin de Richemont uit Orleans Frankrijk.Dat ik een nakoomling was van Karel de Groote.Bij nadere onderzoek bleek ik ook een nakoomling was van de Hofmeier Karel Martel, hij was de Gajah Mada van de Merovingers. en heeft de invasie van de islam onder leiding van De Omayaden Khalief Abdulrachman al Sidiqi, vernietigend geslagen en de Khaliel gedood tijdens de slag.Zo dat Isabella van Castillie en Ferdinand van Arragon gelukt was de ene Sheikdom na de andere te veroveren om uiteindelijk de laatste Bastion Granada te veroveren en zo het einde van de islam in het Iberische schiereiland, dus in Europa betekent.MAW ik ben een echte zoon van deze Aarde.die uit twee belangrijke wereld stamt.

  • van Beek zegt:

   Loro blijven? Wat een omong kosong. Met loro bedoelt u sakit toch? Allah is een arabisch voor god en ook in het maleis/Indonesisch. Kalo kon omong ngono ae, kon sing tinggal loro!

   • Ed Vos zegt:

    Wanneer ik dat woord loro hoor dan denk ik aan Bojo Loro van Didi Kempot e.a.
    Geen probleem toch , moet kunnen 😉

   • van Beek zegt:

    Ed Vos, ja loro heeft twee betekenissen, namelijk ziek en twee. Maar volgens mij bedoelt hij het eerste. En als dat zo is, is dat een utjapan loro!

   • luckybee zegt:

    Dit heeft de sagenhafte Ratu Kidul gezegd en niet ik, dus met haar moet je hierover discuceren.Beste van Beek

   • luckybee zegt:

    Dit heeft de sagenhafte Ratu Kidul gezegd en niet ik, dus met haar moet je hierover discuceren.Beste van Beek
    Of met haar aanhangers , en die zijn er erg veel de hele zuidkust van Java stikt van de aanhangers van Ratu Kidul Van in de westen Plabuan Ratu tot in het oosten de straat van Bali of zo iets.

 45. luckybee zegt:

  Wong Londo is zo als je weet weg. Wong Chino zijn alleen Mao aanhangers overgebleven maar wong Jowo zijn nog steeds Loro.

 46. Peter van den Broek zegt:

  Als ik de commentaren lees, dan vraag ik me af of de oorlog in Indonesie ooit is afgelopen , alsof in 1949 niet de zoals dhr Somers zegt Nederland de Soevereiniteit aan indonesie heeft overgedragen. Ik heb in één van mijn commentaren al aangeven dat mijn familie uit “ons beider MOEDERLAND” is verdreven, want elke Indische heeft wel een aartsmoeder, die uit Indie stamt. Mijn oma is bvb een 100% Inlandse.
  Ik dacht dat deze uitspraak een aanzet was om niet de verschillen te benadrukken maar kijken want ons bindt, Want wij komen ook van DAAR. Indischen hebben altijd in de koloniale samenleving tussen Hamer en Aambeeld geleefd en hebben daarvoor een hoge prijs betaald.

  Wij zijn uiteindelijk slachtoffer geworden van de koloniale oorlog, een oorlog waarin zij geen stem hadden. Buiten hun schuld werden Indischen gedwongen uit Indonesie te vertrekken en werden in Nederland op zijn zachts gezegd onhartelijk en niet welkom geheten (heweft de Koningin ooit Indischen verwelkomt aan de valreep????.

  Mijn vraag is wat heeft Indonesie de Indische Nederlanders nog te bieden (een klein gebaar zou toch welkom zijn) en wat hebben Indische Nederlanders nog Indonesie te bieden.

  • Jan A. Somers zegt:

   We zijn het toch wel eens geworden op een belangrijk uitgangspunt. Ons moederland. Maar ik hoef toch geen gebaar te krijgen uit Indonesië? Al licht getint en hidung pesek!

  • Surya Atmadja zegt:

   Peter van den Broek zegt:
   28 januari 2013 om 3:47 pm
   Mijn vraag is wat heeft Indonesie de Indische Nederlanders nog te bieden (een klein gebaar zou toch welkom zijn) en wat hebben Indische Nederlanders nog Indonesie te bieden.
   ———————————————————————————————————–
   Als ze kennis meenemen zijn ze altijd welkom.
   Ze kunnen zo een werkvergunning krijgen.
   Voor jongeren kunnen ze werkervaring / stage lopen.

   Die aanbod( meehelpen aan de opbouw van Republik Indonesia) werd door Soekarno aangeboden in 1946 ( via een dekreet of wet) .
   Soetan Syahrir staat ook open voor onze “broeders en zusters ”
   Jammer dat de Indische Nederlanders toen massaal NEE zeggen.
   Er was ooit een mislukte samenwerking geweest tussen E.D.D en de 2 andere mede oprichtres van de Indische Partij .
   Het mislukte omdat de Indische Nederlanders toen onwennig zijn om te samen te werken met hun bruine broeders , en de baas willen spelen.

  • luckybee zegt:

   Indonesie is groot, en iedere volk verschilt van elkaar nog verder als Hollanders van Italianen.Er zijn zo goed als geen binding tussen deze volkeren, behalve dat ze maleyers zijn.Niet vergeten dat Indonesie voor 90% moslim zijn; en dat zijn/ waren onze vijanden.Of we het leuk vinden of niet , ze willen ons anders gelovigen uitroeien.

   • luckybee zegt:

    Daar om moeten wij toch tevreden zijn met deze kouwe en natte Holland, en heel zuinig zijn met dit land, en iedereen befechten die ons land aan nieuwe Nederlanders (moslims) willen cadeau geven.Dit is de enige vaderland dat we nog hebben.

   • van Beek zegt:

    Luckybee, ik wens u veel succes met uw perdjoeangan. Maar weet dat het pertjoema is want de meeste nieuwe Nederlanders vormen absoluut geen bedreiging voor dit land, eerder een verrijking!

    Bent u een christen(vanwege uw reacties) Zoja, dan behoort u tot de orang kristen kesasar. Een christen heeft zijn ‘vijand’ namelijk lief.

   • luckybee zegt:

    Ik ben Calvinist (Gereformeerd) onze bijbel is de Statenbijbel, wij volgen de leer van Jezus Christus precieser als andere kerken. Dit heeft Jezus Christus ons geleerd.
    Matthéüs 18,1-14
    De grootste in het hemelrijk
    Matthéüs 20,20-28
    De twee zonen van Zebedéüs
    Markus 10,35-45
    De zonen van Zebedéüs
    Niemand staat hoger dan andern, dus ook niet onder een anderen. Daar om is slavernij of collonisatie voor/met ons niet uittevoeren.

 47. HenkAnthonijsz (1926) zegt:

  Peter van de Broek: heeft de Koningin ooit Indischen verwelkomt aan de valreep???
  Ik ben geboren en getogen in Ned.Indie, een gewone “Indische jongen” , In 1957, ik was toen 31 jaar en woonde met vrouw en dochtertje van 3 jaar in Bandoeng, kreeg ik van het ministerie van Justitie van Indonesie een aangetekend schrijven ddo 7 november 1957, dat ik binnen drie maanden na dit gedateerd schrijven Indonesie verlaten moest hebben! Zonder opgave van reden.
  Mijn toenmalige werkgever, de firma Frese en Hogeweg, Accountants heeft er toen voor gezorgd dat ik met vrouw en dochtertje begin januari 1958 met het ms “Himalaya” naar Nederland kon vertrekken! In de nacht van 30 op 31 januari 1958 kwamen wij in dikke mist en kou in Rotterdam aan. Na medische controle op de kade ( doorlichting) gingen wij in bussen naar de legerplaats Budel waar wij omstreeks twee uur in de nacht aankwamen.
  Aan boord hadden wij nog grappen gemaakt en ik heb nog de opmerking geplaatst van:
  “ik ben Indonesie uitgewezen en de Koningin zal mij in Nederland wel verwelkomen”.
  Twee uur in de nacht van 30 op 31 januari 1958: wie stond daar op de trap van de legerplaats Budel? Hare Majesteit Koningin Juliana. Het was een ontroerende aankomst! Wij werden naar onze slaapplaatsen gebracht en heel vroeg in de ochtend, ik denk ongeveer een uur of acht werden wij gewekt om in de eetzaal te ontbijten waar de Koningin al zat. Zij wilde graag met de groep die in de nacht was aangekomen gaan ontbijten. Zij wilde niet bediend worden en zij stond met haar bord in de hand in de rij waar wij onze koffie etc. konden ophalen. Het was ontroerend hoe de Koningin, op de verjaardag van haar dochter Beatrix, daar luisterde naar de verhalen van ons, repatrianten. Het was voor ons aandoenlijk het Wilhelmus weer te mogen horen, ter gelegenheid van de verjaardag van toen nog Prinses Beatrix.
  Enkele medereizigers vroegen mij nog:”Henk, ben je helderziend, of wist je al dat de Koningin er zou zijn?
  31 januari 1958. Een dag voor mijn vrouw en mij om nooit te vergeten!

 48. luckybee zegt:

  Nooit vergeten dat het de Wener congres was dat ons deze koningshuis heeft bescheert.En niet wij van de Gereformeerde kerk.

  • Jan A. Somers zegt:

   Nee hoor. Het Congres van Wenen heeft er voor gezorgd dat België en Nederland één staat werden en dat er koloniën in de Indische archipel werden toegewezen. De eerste koning hebben we zelf uit Engeland gehaald.

   • luckybee zegt:

    OA bedoel je ? Het is toch gelijk mislukt de belgen hebben gerefolteerd vergeten?Dat waren dan de Batavieren (Hoofdzakelijk Katholieken) en de sefardische Joden geweest die het deden, dat ons aan Napoleon hebben veraden.Beste Jan A.Somers en gereformeerden type Mien Aantje Faber, dat ons overleverde aan de SS middelstrekken raketten van de Soviets.

 49. luckybee zegt:

  De Huis van Oranje als koninkrijk was nooit onze keuze geweest; wij hebben Jezus Christus op onze throon.Dit was de keuze van de RKK,Anglicaanse kerk en de Lutherse kek.En niet van de Gereformeerde kerk.

 50. luckybee zegt:

  Ze heeft ons aan de Arabieren veraden.

  • Ed Vos zegt:

   luckybee zegt:
   28 januari 2013 om 7:29 pm
   Daar om moeten wij toch tevreden zijn met deze kouwe en natte Holland, en heel zuinig zijn met dit land, en iedereen befechten die ons land aan nieuwe Nederlanders (moslims) willen cadeau geven.Dit is de enige vaderland dat we nog hebben.
   ——————————–

   Nou Luckybee, zo’n vaart zal het niet lopen.

   Maar om ons te beperken tot Indonesie. Java, waar de centrale adminstratie van de regering zetelt, zal wel moeten samenwerken met de (buiten)gebieden die in de periode 46-49 de federatieve opbouw van de nieuwe staat Indonesie hebben nagestreefd. Door deze federatieve opbouw kon immers de eigen geaardheid van elk volk (en stam), adat en taal gehandhaafd blijven. Zo niet, dan kunnen de Javanen wel eens het risico lopen door hen in de steek gelaten te worden.

   Om de eenheid in de staat te bewaren kan de centrale administratie (regering) op Java deze gebieden niet de vrije teugel geven. Uit de samenstelling van de opeenvolgende kabinetten kunt u aflezen hoe groot het Javaanse element overheerst. Ik weet dat niet..
   Echter, Java alleen kan Indonesie niet opbouwen, daarvoor heeft ze de steun nodig van de buitengebieden (Papoea, Aceh, Molukken, bvb) . Daarvoor is nodig dat elk volk gelijk wordt behandeld, en hun eiland of stukje begied niet wordt uitgebuit als wingewest. Zo niet dan valt Indonesie uitelkaar of ontstaan er groeperingen die naar afscheiding streven.

   Ik weet niet precies hoeveel autonome gebieden met vergaande voorrechten er in Indonesie zijn, drie(?), maar dit aantal is natuurlijk veel kleiner dan het aantal volkeren met een eigen geaardheid, adat en taal.
   Aangezien de meeste Javanen moslim zijn kan het dus niet anders dat moslims de baas zullen spelen in in Indonesie. Hopelijk, voor de toekomst, zijn dat niet de fundamentalistische moslims — dit is wat u vreest en ook voor Nederland.

 51. Ed Vos zegt:

  van Beek zegt:
  28 januari 2013 om 10:15 pm
  Ed Vos, ja loro heeft twee betekenissen, namelijk ziek en twee. Maar volgens mij bedoelt hij het eerste. En als dat zo is, is dat een utjapan loro!

  ——————–
  Gespleten toch? Met dubbele tong spreken, plin-plan, een dubele agenda voeren.
  Laat Surya Atmadja maar reageren, op dit blog. Ik ben geen Javaan, misschien keturunan of ketularan maar geen tulen 😉

  • Ed Vos zegt:

   p.s. ik begrijp wel dat dit niet de plaats is om de javaanse taal te behandelen. Maar Lara is ziek. Maar wanneer iemand loro op twee maniere uitspreekt hangt het van de uitspraak af wat hij bedoelt: ziek of twee. Zie de krido boso / krida basa.

  • van Beek zegt:

   Ik las ergens dat u van Balinese afkomst bent. Veel balinezen zijn eigenlijk Javanen dus misschien bent u ook wel gedeeldelijk ‘loro’. Pak Surya boekan wong djowo tetapi orang djakarta. Dit doet er eigenlijk toe. Die pak heeft onterecht angst voor de nieuwe Nederlanders en ziet de moslims onterecht als de vijand. Yo wes, ta turu disek yoh. Sugeng sare kanggo kon kabeh,,,

   • Ed Vos zegt:

    Wanneer ik de laatste reacties op dit blog lees hebben de volkeren van Indonesie de oorlogen in de 14e eeuw nog niet eens verwerkt. Wat praten we toch over de periode 1945-1949. Ach, wat mijn Balineze afkomst betreft: volgens goede Balineze/Javaanse verhalentraditie zou ik ook best een afstammeling kunnen zijn van een prajurit uit de tijd van Gajah Mada/Majapahit. Misschien van Gajah Mada zelf. Mijn Balineze grootmoeder was in ieder geval iemand van kaste, die van de krijgers . Volgens mij zijn we allen min of meer loro (ziek of dubbel). Dat komt vanwege de oorlogen. Die nestelen zich in je genen 😉

 52. Surya Atmadja zegt:

  @ luckybee
  Het was bekend dat Bantam de veroveraar van Pajajaran is .
  Het gebeurde toen een soort ceremonie atribuut( de naam ben ik vergeten) waar de koningen van de Sundanese (nog Hindu) gekroond moeten worden , meegenomen werd naar de (inmiddels) Moslim Banten.
  Daardoor kon de Sundanezen niet meer hun koning kronen.
  Volgens de legende ging de leden van het Sundanese Nga-Hyang , “verdwenen” .
  Soms gaan ze “manifesteren”bij hun nakomelingen of “begunstigden in de vorm van Koningstijger.De zgn Maung Siliwangi. Voor liefhebbers: effe googlen.

  Het einde van Pajajaran , zie ook de vertovering van Sunda Kelapa door Banten.
  De naam werd veranderd in Jayakerta.

  Als keturunan van Sunda moet je dat wel weten .
  De binding van de volkeren in Nusantara was gebaseerd op Sundanese-Javaanse achtergrond.
  Zoals de oprichter van Sriviyaja was getrouwd met een Sundanese prinses .
  M.a.w de koningshuizen van Sunda en Java leverde in de meeste gevallen andere konigshuizen in Nusantara .

  • luckybee zegt:

   Beste Surya Atmadja Als Banten het was die Pajajaran vernield heeft, hoe komt het dan dat hij niet instaat is in Pasundan te regeren?En pasundan administratief door een Dalem wordt geregeerd die door Wadana ’s worden gesteund en die weer door lurah in iedere dessa geholpen worden?Dat duurde eeuwen lang; tot dat ze door de darul Islam worden vervolgd.Bij de Uwa Kunci (Park verwalter) in Karangkamulian krijg ik een heel andere informatie’s als dat wat je gezegd heb.Stuur iemand maar erheen zo dat wij de nieuwste berichten hier over krijgen.Banten hebben bij de sundanesen een heel slechte naam ze spreken Sunda kassar net als Chinesen.

   • luckybee zegt:

    Dat betekent voor Sundanesen uit de Priangan geen manieren hebben, als je zo praat

   • Surya atmadja zegt:

    Uwa Kunci ?
    Wat is dat ??
    Is het niet Uwa Kuncen ?
    Uwa, letterlijk een oudere broer van je ouders . Kan ook vertaald worden als oudere man .
    Kuncen is bewaarder/beheerder van een graf , hij heeft de kunci(sleutel) van de tombe/graf in beheer.
    Vaak in dienst of met toestemming van de familie van de begraven persoon.
    Hij krijgt geld van de bezoekers , bij een heilige(kramat) graf .

    De Bantamesen ( gewone volk) spreken geen “zuiver” Sundanees , door invloed van import ( vaak Javanen etc).
    Dezelfde als Cirebon . Is vaak normaal bij grote havensteden .
    De edelen(Menak) van Sunda (Galuh et t/m Pajajaran) en de edelen van Bantam spreken hun eigen taal .Hun eigen “hoftaal”.
    Banten was een vazalstaat geweest van Pajajaran.

    Parahyangan werd in 18de eeuw als kado gegeven aan VOC door de laatste machtige Sultan Amangkurat III(?), als gevolg van de successieoorlogen.
    # Parahyangan ( de land waar de Sang Hyang-“goden” wonen) werd in 1620 door de expeditie leger van Sultan Agung veroverd, die had opdracht gekregen om Batavia te veroveren (belegering in 1628-1629) .
    Banten kon niks doen omdat die ook “veroverd”werd door VOC.
    1 van de pradjurit( ik noem hem “Pradjurit van Mataram = zoiets als “Soldaat van Oranje”) was volgens verhaal onze stamvader geweest.
    1 van zijn nakomelingen , een Wedana in de Residentie Batavia was mijn grootvader).
    Ik heb de oude foto’s van +/- 1920 in mijn bezit , ik kom ook tot begin 1980 geregeld bij zijn graf.
    De kuncen( juru kunci) kreeg toen een surat kuasa/volmacht van mijn vader.
    Sorry voor de off topic verhaal.

    Voor de rest verwijs ik naar Indonesische geschiedenis

 53. Peter van den Broek zegt:

  @ dhr Henk Anthonijsz
  Dat verhaal van dat bezoek van Koningin Juliana ken ik helemaal niet. Het bevestigt het beeld dat ik van Koningin Juliana heb, een majesteit met een menselijk gezicht, die dicht bij de mensen wil staan.

  Ik heb het nog even nagekeken, wat de kranten van het majesteitelijk bezoek vermelden. Alleen Het Utrechts Nieuwsblad doet kond van het bezoek van H.M. aan Budel. Bij de foto in het blad staat wel een opmerkelijke tekst:
  “Koningin Juliana bracht gisteravond een bezoek aan het kamp Budel. H.M. bracht daarbij ook een bezoek aan het ziekenzaaltje waar jeugdige kinderen met griep zijn ondergebracht. In het bedje zit de 9 maanden oude Willem Bolmeier .

  Opmerkelijk is dat in de tekst niet gesproken wordt over INDISCHE Nederlanders in het kamp Budel, misschien wordt dat algemeen bekend verondersteld en misschien wel evident want het jongetje op de foto heeft de niet weg te denken platte neus in combinatie met natuurlijk het donkere haar

  @Anony
  HenkAnthonijsz (1926) 1 – Peter van den Broek 0
  Dhr Anony denkt dat we hier bij de voetbaltoto zitten en punten dienen te scoren omdat het schip uit Indie toch bij Budel aanmeerde EN H.M. aan de valreep stond, zijn uitlating zegt alleen maar iets over zijn gemoedsgesteldheid.
  Ik daarentegen wil weten hoe de Indische geschiedenis was in Indonesie zowel hier in Nederland. Dat mensen mijn lacunes daarover kunnen opvullen vind ik alleen maar prijzenswaardig, ik leer daarvan . Dhr Anony denkt daar anders over, meer in termen van winnen en verliezen, zijn oorlog lijkt nog steeds niet afgelopen. Ik denk dat hij daarmee een levensgroot probleem heeft dat elke zinnige discussie in de weg staat, of hij is het probleem…. Daargelaten dat enig zinnig argument ontbreekt in zijn betoog.

 54. A nony mouse zegt:

  Re.: Peter van den Broek zegt:
  29 januari 2013 om 7:44 am
  L.S.
  Om te beginnen wil ik aangeven dat de uitdrukking ‘aan de valreep staan’ niet bestaat, en indien wel het geval ‘op de valreep staan’ de betekenis in de hele voorgaande context kant noch wal slaat. Valreep, kant, wal….waren wij in het verleden geen zeevaarders volk (mijn overgrootvader exploiteerde in Nederlandsch Indië als kapitein zijn eigen schip)?
  Steeds word ik gedwongen om te lezen dat Peter van den Broek denkt te weten wat ik denk. Ook dat hij van alles en nog wat denkt. Hij gaat zelfs zover dat hij denkt dat mijn oorlog (welke oorlog zou die moeten zijn?) in zijn gedachten nog steeds niet afgelopen lijkt waarmee mij een levensgroot probleem is toebedeeld dat ALLE zinnige discussies in de weg zou staan, en of ik niet het probleem zelf zou moeten zijn.(Arme ik)
  Dit is dan voorlopig de aanloop van mijn gemiste betoog. Ik kom hier later op terug aangezien de inwendige mens eveneens om verantwoording roept.
  Later.
  ANM

  • A nony mouse zegt:

   L.S.,
   Enfin, hier ben ik weer met achter de kiezen Danablu schimmelkaas op toast en een beker filterkoffie, gemêleerd met geitenmelk (al het goeieèèèè van Melk Unie) ter voorkoming van de jaarlijks gevreesde griepepidemie die mij jarenlang reeds is gepasseerd.
   Van der Broek beweert dat hij “daarentegen wil weten hoe de Indische geschiedenis was in Indonesie zowel hier in Nederland. Dat mensen zijn lacunes daarover kunnen opvullen vindt hij alleen maar prijzenswaardig, …….”. Intussen insinueert hij voorbarig dat de toenmalige koningin Juliana de Indischen nooit heeft verwelkomd.
   Het was niet mijn opzet om de positieve reactie van de heer Anthonijsz met een overwinnende score te beoordelen. Eerder wilde ik het heugelijke nieuws over de abdicatie van Koningen Beatrix en de anticipatie om eindelijk eens een koning in Nederland te begroeten kort en bondig vermelden (Koningin Beatrix zou elk moment haar aankondiging doen op de NOS) waardoor ik een snelle beslissing moest maken en deze feiten aldus in die verfoeide alinea heb neergezet.
   Hierbij alsnog mijn welgemeende verontschuldigingen indien ik u gekwetst heb, hopende op betere verstandhouding tussen ons.

   Si vis pacem para bellum ~ Napoleon B.

 55. Peter van den Broek zegt:

  excuses geaccepteerd, laten we werken aan een beter verstandhouding

 56. Eppeson Marawasin zegt:

  Well done A nony mouse en Peter van den Broek. Peace on earth. Doet me denken aan het refrein van ‘Islands in the stream’ in duet gezongen door Dolly Parton en Kenny Rogers:

  CHORUS
  Islands in the stream
  That is what we are
  No one in-between
  How can we be wrong
  Sail away with me to another world
  And we rely on each other, ah-ah
  From one lover to another, ah-ah

  Nogmaals chapeau 2U2!

  e.m.

 57. luckybee zegt:

  Peace on earth met moslims als onze buren?Is dat mogelijk?

  • Ed Vos zegt:

   Peace on earth met moslims als onze buren?Is dat mogelijk?

   Het antwoord is ja. Wat doen ze dan verkeerd?
   Meneer Luckybee, ik woon in een stad waar de katholieke pastoor een klacht aan zijn broek kreeg omdat hij om 7 uur ’s morgens de kerklokken luidde.
   We gaan niet over het geloof praten. Doe dat maar met uw sectarische geloofsgenoten.

 58. luckybee zegt:

  Sorry voor mij is het een nee.Lees maar soera 8 je kan ze helemaal kopieren.
  8. De Oorlogsbuit (Al-An’faal)

  Geopenbaard nà de Hidjrah. Dit hoofdstuk heeft 75 strofen.

  In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle.

  1. Zij vragen u omtrent de oorlogsbuit. Antwoord: “De oorlogsbuit behoort aan Allah en de boodschapper. Vreest daarom Allah en regelt (uw geschillen) onderling inschikkelijk en gehoorzaamt Allah en Zijn boodschapper als gij gelovigen zijt.”

  2. Ware gelovigen zijn slechts degenen wier hart vol vrees klopt, wanneer de naam van Allah wordt genoemd en wanneer Zijn tekenen hun worden voorgelezen, doet dit hen in geloof toenemen en op hun Heer vertrouwen.

  3. Die het gebed houden en van hetgeen, waarmede Wij hen hebben voorzien, mededelen,

  4. Dezen zijn de ware gelovigen. Voor hen zijn graden bij hun Heer, vergiffenis en een waardige voorziening.

  5. Toen uw Heer u in waarheid van uw huis deed weggaan, was een gedeelte van de gelovigen er afkerig van.

  6. Zij redetwistten met u over de waarheid nadat deze was bekend gemaakt alsof zij zienderogen tot de dood werden gedreven.

  7. En toen Allah u één der twee partijen beloofde dat zij de uwe zou zijn, wenstet gij, dat de partij zonder wapenen de uwe zou worden, maar Allah wilde door Zijn Woorden de waarheid bevestigen en de levenswortel der ongelovigen afsnijden.

  8. Opdat Hij de waarheid mocht bevestigen en de leugen teniet mocht doen, ofschoon de schuldigen er afkerig van zijn.

  9. Toen gij de hulp van uw Heer afsmeektet en Hij u antwoordde: “Ik zal u met duizend engelen helpen die elkander opvolgen.”

  10. Allah gaf het slechts als verblijdend nieuws en opdat uw hart daardoor mocht worden gerustgesteld. Want hulp komt alleen van Allah; voorzeker, Allah is Almachtig, Alwijs.

  11. Toen Hij slaap over u deed komen als beveiliging van Hem en water van de wolken over u nederzond, opdat Hij u daardoor mocht reinigen en het vuil van Satan van u mocht verwijderen en opdat Hij uw hart mocht sterken en u mocht doen volhouden.

  12. Toen uw Heer aan de engelen openbaarde: “Ik ben met u; versterkt de gelovigen. Ik boezem ontzag in de harten der ongelovigen. Slaat daarom hun hoofd af en slaat alle toppen van hun vingers af.”

  13. Dit is, omdat zij zich tegen Allah en Zijn boodschapper hebben verzet. En wie tegen Allah en Zijn boodschapper strijdt, (wete) Allah is voorzeker streng in vergelding.

  14. Dat is (uw straf), ondergaat haar daarom en weet dat er voor de ongelovigen de straf van het Vuur is.

  15. O, gij die gelooft, wanneer gij degenen die niet geloven, op u af ziet komen wendt hun dan niet uw rug toe.

  16. En wie op die dag zijn rug toekeert, tenzij hij voor het gevecht manoeuvreert of om plaats te nemen bij een andere groep, doet inderdaad de toorn van Allah over zich komen en de hel zal zijn tehuis zijn en dat is een slechte verblijfplaats.

  17. Gij dooddet hen niet, doch Allah was het, Die hen doodde. En gij wierpt niet toen gij wierpt, maar Allah was het die wierp, opdat Hij de gelovigen een grote gunst van Zich mocht bewijzen. Voorzeker, Allah is Alhorend, Alwetend.

  18. Dit (geschiedde) en voorzeker is Allah degene, Die het plan van de ongelovigen verijdelt.

  19. Als gij een oordeel zoekt, dan is het oordeel reeds tot u gekomen. En als gij ophoudt, zal het beter voor u zijn, maar als gij terugkeert, zullen Wij ook terugkeren. En uw partij zal u in het geheel niet baten hoe talrijk zij ook moge zijn en Allah is voorzeker met de gelovigen.

  20. O, gij die gelooft, gehoorzaamt Allah en Zijn boodschapper en wendt u niet van hem af, terwijl gij hoort.

  21. En weest niet zoals degenen, die zeggen: “Wij horen,” maar zij horen niet.

  22. Voorzeker, erger dan de beesten zijn in de ogen van Allah de doven en de stommen die niet willen begrijpen.

  23. Als Allah enig goed in hen had ontdekt, zou Hij hen voorzeker hebben doen horen. En als Hij hen zou hebben laten horen hadden zij zich in afkerigheid afgewend.

  24. O, gij die gelooft, geeft gehoor aan Allah en de boodschapper wanneer Hij u roept, opdat Hij u leven moge geven en weet, dat Allah tussen een man en zijn hart komt en dat Hij het is tot Wie gij zult worden vergaderd.

  25. En behoedt u voor het onheil, dat niet alleen degenen, die onder u kwaad doen zal treffen. En weet, dat Allah streng is in het straffen.

  26. En gedenkt, toen gij weinigen waart en zwak werd geacht in het land en toen gij vreesdet, dat de mensen u weg zouden voeren, hoe Hij u beschermde en sterkte met Zijn hulp en u voorzag van goede dingen, opdat gij dankbaar mocht zijn.

  27. O, gij die gelooft, weest Allah en de boodschapper niet ontrouw en weest niet ontrouw aan het u toevertrouwde tegen beter weten in.

  28. En weet, dat uw bezittingen en uw kinderen slechts een beproeving zijn en dat voorzeker bij Allah een grote beloning is.

  29. O, gij die gelooft, als gij Allah vreest zal Hij u een onderscheiding verlenen en uw tekortkomingen voor u bedekken en u vergeven; Allah is Heer van grote Genade.

  30. Toen smeedden de ongelovigen tegan u plannen, opdat zij u gevangen mochten nemen of doden of verbannen. En zij maakten plannen en Allah maakte plannen en Allah is het best in staat plannen te verijdelen.

  31. En wanneer Onze verzen worden voorgelezen aan hen, zeggen zij: “Wij hebben het gehoord. Als wij willen kunnen wij gewis iets dergelijks uiten. Dit zijn niets dan fabelen der ouden.”

  32. En toen zij zeiden: “O Allah, als dit inderdaad de waarheid van U is, doe dan stenen uit de hemel over ons regenen of geef ons een (andere) smartelijke straf.”

  33. Maar Allah zal hen niet straffen zolang gij onder hen zijt noch zal Allah hen straffen indien zij om vergiffenis vragen.

  34. Waarom zal Allah hen niet straffen, wanneer zij de mensen beletten de heilige moskee binnen te gaan en er geen bewakers van zijn? De bewakers er van zijn alleen de godvruchtigen, maar de meesten hunner beseffen het niet.

  35. En hun gebed in het Huis (de Kaaba) is niet anders dan fluiten en klappen in de handen. “Ondergaat daarom de straf omdat gij placht te verwerpen.”

  36. Voorzeker, de ongelovigen besteden hun rijkdommen om anderen van de weg van Allah af te leiden. Zij zullen doorgaan ze te verspillen maar daarna zullen zij spijt hebben en worden overwonnen. En zij die verwerpen zullen in de hel worden verzameld.

  37. Zodat Allah de bozen van de goeden moge scheiden en de bozen bij elkander moge drijven en hen allen tezamen moge ophopen en hen dan in de hel moge werpen. Dit zijn de verliezers.

  38. Zeg tot degenen die niet geloven, dat als zij ophouden (u te vervolgen), hetgeen voorby is hen zal worden vergeven en indien zij er weer in vervallen, voorwaar, dan is er akeeds het voorbeeld van vroegere volkeren.

  39. En bestrijdt hen totdat er geen vervolging is en de godsdienst geheel voor Allah wordt. Maar als zij ophouden dan ziet Allah voorzeker hetgeen zij doen.

  40. En als zij terugvallen weet dan, dat Allah uw Beschermer is, een uitstekende Beschermer en een uitstekende Helper.

  41. En weet, dat wat gij ook als buit neemt, er een vijfde van voor Allah, de boodschapper, de verwanten, de wezen, de armen en de reiziger is, – indien gij in Allah gelooft en in hetgeen Wij aan Onze dienaar op de dag der onderscheiding nederzonden, de dag waarop de twee legers elkander ontmoetten. En Allah heeft macht over alle dingen.

  42. Toen gij op de nabijzijnde kant waart en zij zich op de andere zijde bevonden en de karavaan beneden u was; en indien gij een onderlinge afspraak hadt gemaakt, zoudt gij ten opzichte van die afspraak zeker (van mening) hebben verschild. Maar (dit gebeurde) zodat Allah hetgeen gedaan moest worden tot stand zou brengen, zodat hij die zou omkomen door een duidelijk teken zou sterven en dat hij die zou leven door een even duidelijk teken zou blijven leven. En voorzeker, Allah is Alhorend, Alwetend.

  43. Gedenk de tijd toen Allah hen (de vijanden) in uw ogen als weinigen toonde; had Hij hen u als velen getoond, dan zoudt gij voorzeker hebben geweifeld en met elkander over de zaak getwist; maar Allah bewaarde u; voorzeker, Hij heeft volle kennis over hetgeen in het innerlijk is.

  44. En toen Hij hen in de tijd van uw ontmoeting als weinigen in uw ogen deed voorkomen en u als weinigen in hun ogen deed voorkomen, zodat Allah hetgeen gedaan moest worden tot stand mocht brengen. En tot Allah worden alle dingen teruggebracht.

  45. O, gij die gelooft, blijft standvastig wanneer gij een leger (van ongelovigen) ontmoet en gedenkt Allah vaak, opdat gij moogt slagen.

  46. En gehoorzaamt Allah en Zijn boodschapper en redetwist niet met elkander, anders zult gij laf worden en uw kracht zal vergaan. En weest geduldig, voorzeker Allah is met de geduldigen.

  47. En weest niet zoals degenen die pochend uit hun huizen kwamen om door de mensen te worden gezien en om anderen van het pad van Allah af te leiden; en Allah omvat al hetgeen zij doen.

  48. Toen deed Satan hun hun daden schoon schijnen en zeide: “Niemand onder de mensen zal deze dag de overhand over u hebben want ik ben uw metgezel.” Maar toen de twee legers elkander in het zicht kwamen, wendde hij zich af en zeide: “Voorzeker, ik heb niets met u uitstaande, waarlijk, ik zie wat gij niet ziet, ik vrees Allah en Allah is streng in het straffen.”

  49. Toen de huichelaars en degenen in wier hart een ziekte is, zeiden: “Hun (Moslims) geloof heeft dezen bedrogen.” Maar wie zijn vertrouwen in Allah legt: voorzeker Allah is Almachtig, Alwijs.

  50. O, hadt gij het slechts kunnen zien, wanneer de engelen de ziel der ongelovigen wegnemen, hun gezicht en hun rug treffende: “Ondergaat de straf van het branden.

  51. Dit komt door hetgeen uw handen hebben gewrocht; Allah is in het geheel niet onrechtvaardig voor Zijn dienaren.”

  52. Zoals het volk van Pharao en degenen die vóór hen waren; zij verwierpen de tekenen van Allah, daarom strafte Allah hen voor hun zonden. Voorzeker, Allah is Machtig, Streng in het straffen.

  53. Dit is omdat Allah nooit een gunst die Hij een volk heeft bewezen zal veranderen totdat zij, wat in hun hart is, veranderen. En voorzeker Allah is Alhorend, Alwetend.

  54. Zoals het volk van Pharao en degenen, die vóór hen waren; zij verloochenden de tekenen van hun Heer daarom vernietigden Wij hen voor hun zonden. En Wij verdronken het volk van Pharao want zij waren allen onrechtvaardig.

  55. Voorzeker, in de ogen van Allah zijn zij, die (de waarheid) verwerpen erger dan beesten want zij willen niet geloven:

  56. Degenen met wie gij een verbond sluit, daarna schenden zij dit verbond telkens weer en zij vrezen niet.

  57. Als gij hen in de oorlog ontmoet, jaagt dan degenen die achter hen zign vrees aan wegens hen, opdat zij er lering uit mogen trekken.

  58. En als gij ontrouw van een volk vreest verstoot hen dan op gelijke wijze. Voorzeker, Allah heeft de ongelovigen niet lief.

  59. En laat de ongelovigen niet denken dat zij een voorsprong hebben. Voorzeker, zij kunnen Ons niet ontkomen.

  60. En maakt aan de grens alle mogelijke strijdkrachten en vastgehouden paarden voor hen gereed, waarmede gij de vijand van Allah en uw vijand en anderen buiten hen, die gij niet kent, doch die Allah kent, moogt afschrikken. En wat gij ook voor de zaak van Allah besteedt, het zal u ten volle worden terugbetaald en u zal geen onrecht worden aangedaan.

  61. En als zij tot vrede neigen, neigt u er dan ook toe en legt uw vertrouwen in Allah. Voorzeker Hij is Alhorend, Alwetend.

  62. En als zij u willen bedriegen is Allah voorzeker (als Helper) toereikend voor u. Hij is het, Die u heeft versterkt met Zijn hulp en met die der gelovigen,

  63. en Hij heeft hun harten verenigd. Indien gij al hetgeen op aarde is had besteed, kondet gij hun harten niet hebben verzoend, maar Allah heeft hen verenigd. Voorzeker, Hij is Almachtig, Alwijs.

  64. O profeet, Allah is toereikend voor u en voor diegenen der gelovigen die u volgen.

  65. O profeet, spoor de gelovigen aan om te vechten. Als er twintig onder u zijn die stand houden, zullen zij tweehonderd overwinnen en als er honderd uwer zijn zullen zij duizend der ongelovigen verslaan, omdat zij een volk zijn dat niet wil begrijpen.

  66. Maar nu heeft Allah uw last verlicht, want Hij weet dat er zwakheid in u is. Als er daarom honderd uwer zijn die standvastig zijn, zullen zij tweehonderd overweldigen en als er duizend uwer zijn zullen zij door het gebod van Allah twee duizend overwinnen. En Allah is met degenen die standvastig zijn.

  67. Een profeet kan geen gevangenen maken voordat hij tot geregeld vechten in het land komt. Gij wenst de goederen van deze wereld terwijl Allah het Hiernamaals voor u wenst. En Allah is Almachtig, Alwijs.

  68. En indien er geen gebod van Allah was geweest zou u voorzeker een grote rampspoed zijn overkomen voor hetgeen gij naamt.

  69. Eet van de buit die gij ontvangt als wettig en goed en vreest Allah. Voorzeker, Allah is Vergevensgezind, Genadevol.

  70. O profeet, zeg tot de gevangenen die in uw handen zijn: “Als Allah enig goed in uw hart vindt, zal Hij u beter geven dan hetgeen van u is weggenomen en zal Hij u vergeven”. Allah is Vergevensgezind, Genadevol.

  71. Maar als zij voornemens zijn u ontrouw te worden, zijn zij reeds voorheen Allah ontrouw geweest, daarom gaf Hij u macht over hen. Allah is Alwetend, Alwijs.

  72. Voorzeker, degenen die hebben geloofd en hun huizen verlieten en met hun bezittingen en hun persoon voor de zaak van Allah hebben gestreden en degenen die schuilplaats verstrekten en hielpen, zijn vrienden van elkander. Maar degenen die geloven en die hun huizen niet verlieten, gij zijt in het geheel niet verantwoordelijk voor hun bescherming tenzij zij hun huizen verlaten. Maar als zij hulp inzake het geloof zoeken dan is het uw plicht hen te helpen behalve tegen een volk, met hetwelk gij een verbond hebt. Allah ziet, wat gij doet.

  73. De ongelovigen zijn vrienden van elkander. Als gij niet ingrijpt zal er onheil en grote wanorde in het land komen.

  74. En degenen die geloven en hun huizen verlaten en die streden voor de zaak van Allah en degenen die hun schuilplaats verstrekken en hen helpen zijn de ware gelovigen. Er is voor hen vergiffenis en een waardige voorziening.

  75. En degenen die naderhand zullen geloven en hun huizen verlaten en tezamen met u strijden, zullen tot u behoren; en bloedverwanten staan nader tot elkander in het Boek van Allah. Voorzeker, Allah is de Oerkenner van alle dingen.

  • Surya Atmadja zegt:

   Halleluya, Praise The Lord.

   • luckybee zegt:

    Allah is niet de Lord Allah is de Duivel perzoonlijk;Ik kan het bewijzen:”
    Matthéüs 4,1-11

    De verzoeking van Jezus
    1 Toen werd Jezus van den Geest weggeleid in de woestijn, om verzocht te worden van den duivel.

    2 En als Hij veertig dagen en veertig nachten gevast had, hongerde Hem ten laatste.

    3 En de verzoeker, tot Hem gekomen zijnde, zeide: Indien Gij Gods Zoon zijt, zeg, dat deze stenen broden worden.

    4 Doch Hij, antwoordende, zeide: Er is geschreven: De mens zal bij brood alleen niet leven, maar bij alle woord, dat door den mond Gods uitgaat.

    5 Toen nam Hem de duivel mede naar de heilige stad, en stelde Hem op de tinne des tempels;

    6 En zeide tot Hem: Indien Gij Gods Zoon zijt, werp Uzelven nederwaarts; want er is geschreven, dat Hij Zijn engelen van U bevelen zal, en dat zij U op de handen zullen nemen, opdat Gij niet te eniger tijd Uw voet aan een steen aanstoot.

    7 Jezus zeide tot hem: Er is wederom geschreven: Gij zult den Heere, uw God, niet verzoeken.

    8 Wederom nam Hem de duivel mede op een zeer hogen berg, en toonde Hem al de koninkrijken der wereld, en hun heerlijkheid;

    9 En zeide tot Hem: Al deze dingen zal ik U geven, indien Gij, nedervallende, mij zult aanbidden.

    10 Toen zeide Jezus tot hem: Ga weg, satan, want er staat geschreven: Den Heere, uw God, zult gij aanbidden, en Hem alleen dienen.
    11 Toen liet de duivel van Hem af; en ziet, de engelen zijn toegekomen, en dienden Hem.

    En dit is wat de Nabi Mohammed moslims beloven.
    24. Het Licht (An-Noer)

    Geopenbaard nà de Hidjrah. Dit hoofdstuk heeft 64 strofen.
    55. Allah heeft aan degenen onder u die geloven en goede werken verrichten beloofd, dat Hij hen voorzeker tot stedehouders op aarde zal stellen, zoals Hij degenen die vóór hen waren tot stedehouders maakte en dat Hij de godsdienst, die Hij voor hen heeft gekozen, zeker zal bevestigen, en dat Hij hun na hun vrees, vrede en veiligheid zal geven; Mij zullen zij aanbidden en niets met Mij vereenzelvigen. Maar wie daarna het geloof verwerpen, zullen overtreders zijn.

    DIT ZIJN DE ZELFDE CONDITIE EN BELOFTEs DAT DE DUIVEL JEZUS CHRISTUS HEEFT AANGEBODEN, MAAR DOOR HEM GEWIJGRD WORDT.

   • van Beek zegt:

    luckybee zegt:
    30 januari 2013 om 5:47 pm

    Allah is niet de Lord Allah is de Duivel persoonlijk;Ik kan het bewijzen:”,

    Schandalige reactie van deze zogenaamde ‘Christen’ luckybee. Ik geloof zelfs dat de heer Wilders dit niet eens predikt.

    Allah is dezelfde god die christenen aanbidden. Er is namelijk maar één god volgens joden, christenen en moslims. Allah is nogmaals het Arabische woord voor god. Christenen in Indonesië bijvoorbeeld gebruiken ook het woord Allah.

  • HankyPanky zegt:

   Geachte “Bezige Bij” ..Oh, pardon “Gelukkige Bij” (!!!)…..Kunt U nu niet eens een keer over iets anders praten, want het ‘zoemt’ me van alle kanten om mijn kop !? Wellicht ‘zit’ U op het verkeerde ‘pad’ en behoort U meer op Christelijk georienteerde fora Uw stem uit te brengen ?!

 59. Peter van den Broek zegt:

  IK wil terugkomen op een bewering van Dhr Atmadja
  “Die aanbod aan de Indische Nederlanders ( meehelpen aan de opbouw van Republik Indonesia) werd door Soekarno aangeboden in 1946 ( via een dekreet of wet) “.

  Het lijkt mij een opmerkelijk voorstel want in 1946 leden de onbeschermde Indische Nederlanders in de Bersiap onder het schrikbewind van de niet retro-actieve pemoeda’s, die tjampoerden en tjittjakten toen meer dan 10.000 Indische Nederlanders naar het Indisch Walhalla. Door de woelige tijden is een precies aantal doden niet bekend.
  Daarna woekerde er een koloniale oorlog waarvan de Indische Nederlanders de dure rekening betaalden, ze werden gewoonweg vergeten
  Misschien kan dhr Atmadja zich voorstellen dat één en andere niet bevordelijk is de Indische Nederlanders een keuze te maken voor het indonesisch staatsburgerschap maar ondanks de tegenwerking kozen velen voor het Warga Negara. Toch bleven vele Indische Nederlanders tegen beter weten in in Indonsie. De toestand werd met door de NG-kwestie onhoudbaar en spijtoptanten en al, keerden in totaal 300.000 Indische Nederlanders naar het beloofde vaderland

  Wat mij opvalt , maar dat is een persoonlijke indruk die geen algemene geldigheid heeft is dat veel 1ste generatie Indischen niet voor vakantie zijn teruggekeerd naar Indonesie. In mijn familie zijn wel mijn oma en moeder teruggegaan maar werden ter plaatse ziek. De ziekte verdween bij de vakantie in Maleisie. Ik wil niet van een oorzakelijk verband spreken maar het lijkt dat indische Nederlanders een ambivalente houding hebben tov Indonesie, alhoewel het hun Vader- en Moederland is.

  Het zou de Republik Indonesie sieren als zij voor die eerste generatie een Gebaar maken om het leed wat zij hebben ondergaan in de laat- en postkoloniale periode te verzachten. Ik denk hierbij niet aan spijtbetuigingen of excuses, maar aan een Gebaar wat in onze wederzijdse tradities past. Ik denk dat dat hetgene is wat Indonesie aan hun broeders en zusters in Nederland te bieden heeft.

  Zodoende kan een continuiteit in onze geschiedenis geschapen worden en kan ik met recht zeggen ik heb mijn roots in Indonesie.

  • Surya Atmadja zegt:

   @ Peter.
   Die aanbod was gedaan, heb ik ergens gelezen.
   Of men( Soekarno cs) het meende of niet, het is gedaan.
   Kan opgezocht worden.
   Ook de uitspraak van Soetan Sjahrir , dat Indische Nederlanders( Indo-Belanda) ook landskinderen zijn . Kan opgezocht worden ( waar/boek-artikel en welke bladzij).
   Dat de meeste of “alle” Indonesiers een hekel hebben aan Indische Nederlanders is een mythe , geschiedvervalsing .
   Bij de nationalisten, een zeer kleine en selecte groep van met Nederlandse opleiding en vorming was het niet het geval (dat bestrijd ik) , van kant van de de meelopers ( geef ik voordeel van de twijfel*),
   Waarom ?? , omdat bijna 2/3 van de Indische Nederlanders ( i.h.b de buitenkampers) het kunnen overleven.
   In tegen stelling van de stelling van Pia vd Molen , zie de artikelen onder andere van een historicus .Wat mij steek is de opmerking , dat de Nederlanders/ de kleine groep indische nederlanders geen medicijnen en moeilijk hebben in de kampen, alsof de andere indonesiers buiten het kamp in weelde leven en ook geen last hebben van oorlogshandelingen.
   Van de kant van de rampokkers, rondreizende bende etc is geen discussie nodig, ze zijn fout bezig .

   Dat de oudere 1ste Generatie bang zijn om terug te gaan naar Indonesia kan ik 100 beamen , ik kende veel van die groep.
   Sommigen ” zweren” om nooit hun voet te zetten in Indonesia.
   Is begrijpelijk gezien dat velen de bersiap periode hadden meegemaakt .
   En toch hebben ze heimwee , dat vertelden ze aan een Indonesische student,afkomstig van nationalistische “nest” , die kostjongen bij iemand uit hun groep.
   De tijd is te kort om hun angst / haat(?) opzij te leggen.

   En toch gingen veel van hun kinderen ( toen waren ze al volwassen met gezin toen ik in hun omgeving zat) die nu vanaf 75 tot 85 jarigen naar Indonesia gegaan.
   Als ze geld hebben gaan ze vaak naar Indonesia.
   Ik zit namelijk in een woongemeenschap van Indische ouderen (t/m 90 jr) , als bestuurslid.

   Voor de gewone volk van Indonesia tussen 1950 tot ik chat 1970) , waren de orang Indo vaak gelinkt met de Nederlanders / KNIL .
   Dus echt populair waren ze niet.
   En toch kon de Indo/Indischen hun keuze bepalen (overgangstijd van 2 jaren) om ze Warga Negara van Indonesia willen worden.
   90% zeggen NEE , vanaf de aanbod van Soekarno .
   Behalve die kleine 10% die warga negara wilden worden ( vaak met goede opleiding, dus goede kansen) .
   Tjalie Robinson( vader van alle Indo , die de Indo identiteit gaf) had omstreeks 1966(?) zijn eerste reis ( back to his roots) beschreven.
   Hij had toen een gevoelige uitspraak gedaan , veel van zijn generatiegenoten waren kwaad op hem.
   Dat de Indo mss goede toekomst had als ze gebleven waren .
   De juiste tekst kan men opzoeken
   Dit alles kan men gewoon opzoeken en nalezen .
   Van die 10% ( 30.000) moeten alsnog vertrekken(West Irian-1957) door de politieke
   zet van Nederland.
   Rest ongeveer 6000 die niet weg kunnen( HALIN).

   Ik heb zelf een aangetrouwde Indische oom en neef .

   • luckybee zegt:

    Vergeet de daden van de Mashumi niet tijdens de merdeka tijd. Nu heten ze waarschijnlijk net als de Darul Islam gewoon Jama’a Islamia. Moorden hebben ze toen al gemeesterd; nu oefenden ze het op de Batakkers.In zo’n land wil ik nooit terug.

   • Jan A. Somers zegt:

    De opmerking van Sjahrir staat geloof ik in: Soetan Sjahrir, Onze strijd, (Uitgave onder auspiciën van de ‘Perhimpoenan Indonesia’), Amsterdam: Vrij Nederland 1946.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    @Surya Atmadja zegt: 30 januari 2013 om 12:34 pm Ook de uitspraak van Soetan Sjahrir , dat Indische Nederlanders( Indo-Belanda) ook landskinderen zijn . Kan opgezocht worden ( waar/boek-artikel en welke bladzij).@

    [CITAAT] ‘Interessant is dat Sjahrir, een echte Indonesische nationalist, de indo’s als ‘landskinderen’ ziet, ‘een deel van ons volk’. (15) [EINDE citaat]*

    (15) Sjahrir 1946,13.**

    *BRON: Nederlands-Indië – Jan A. Somers – Walburg Pers – ISBN 9 789057 303579 – bladzijde 185.

    **zie: @Eppeson Marawasin zegt: 31 januari 2013 om 12:03 am Uit ‘Onze Strijd’ by Soetan Sjahrir@

    e.m.

  • Eppeson Marawasin zegt:

   @Jan A. Somers zegt:
   30 januari 2013 om 4:50 pm
   De opmerking van Sjahrir staat geloof ik in: Soetan Sjahrir, Onze strijd, (Uitgave onder auspiciën van de ‘Perhimpoenan Indonesia’), Amsterdam: Vrij Nederland 1946.@

   IX DE VREEMDELINGENHAAT
   Een der belangrijkste punten in onze strijd vormen onze houding en onze politiek tegenover die groepen, die min of meer geïsoleerd staan van onze eigen burgerij, dat wil zeggen de vreemdelingen, Indo-Europeanen en de Indo-Aziaten, Christenen, Ambonnezen, Menadonezen en anderen. Tot nu toe nemen wij ten opzichte van al deze groepen nog geen bevredigend politiek standpunt in. Er zijn zelfs de laatste tijd dingen gebeurd, die geheel verkeerd zijn en onze strijd schaden. De haat tegen minderheden en vreemdelingen vormt inderdaad een verborgen factor in elke nationalistische strijd en komt des te eerder tot uiting, wanneer deze minderheden en vertegenwoordigers van andere volkeren blijkbaar een geprivilegeerde poisitie innemen. Elke nationale beweging echter, die zich door vreemdelingenhaat laat meeslepen en bedwelmen en daaruit haar kracht wil putten, zal tenslotte de gehele wereld en de gehele mensheid tegenover zich vinden. De nationale hartstocht, die oorspronkelijk een krachtsbron voor de beweging kan zijn, zal op dood spoor komen om tenslotte tenonder te gaan in een roes van zelfvernietiging. Onze kracht moet bestaan in het aankweken van gevoelens van rechtvaardigheid en menselijkheid. Alleen een nationalisme, dat gedragen wordt door deze gevoelens van rechtvaardigheid en menselijkheid, kan ons in de wereldgeschiedenis vooruitbrengen,

   Bron: ‘Onze Strijd’ by Soetan Sjahrir
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Soetan_Sjahrir

   e.m.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    Uit ‘Onze Strijd’ by Soetan Sjahrir

    [CITAAT] ‘Nu de Indonesische Republiek twee maanden bestaat, (okt. ’45 e.m.) kunnen we de situatie als volgt schetsen. /…../ Haar geestdrift uitte zich vooral als haat tegen vreemde volkeren en wel voornamelijk tegen die volkeren, die door Japan als vijanden werden voorgesteld: de geallieerden, de Nederlanders, de Indo-Europeanen (die toch een deel van ons volk zijn), Ambonnezen en Menadonezen (beiden eveneens tot ons eigen volk behorend), de Tionghoanezen en de bestuursambtenaren /…../'[EINDE citaat]

    e.m.

   • Jan A. Somers zegt:

    Door mij (liever gezegd, mijn falend geheugen) fout gedacht. Landskinderen heeft hij dan ergens anders gezegd.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    We vragen het wel aan meneer Surya Atmadja, die had als eerste over ‘ook landskinderen’. Wij hebben onze best gedaan meneer Somers.

    e.m.

   • Jan A. Somers zegt:

    Heer Eppeson M., u bent zeker wel blij dat Ambonnezen eveneens tot ons eigen volk mogen behoren. Wie zou die ‘ons’ zijn? Javanen? Indonesiërs? Eigenlijk wel een raar gebruikte term, Ambonnezen. Net alsof alle inwoners van Zuid-Holland Hagenezen zouden zijn! Maar als je Alfoer zegt, gaan alle ogen op oneindig en het verstand op nul. Ik weet overigens niet of ook de term Zuid-Molukker wel goed is. Je hebt de Molukken, dat zijn dan de Molukkers, maar niet een man als u.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    Ja … heel erg blij meneer Somers (e.m. onderdrukt een schuddende beweging met de kepala). Tjonge jongos, die Javanen krijgen het wel voor hun kiezen zeg van al die Indonesiërs ;-).

    Tja, ‘één pot nat’ klinkt inderdaad niet aantrekkelijk. Vandaar het latere onderscheid tussen Noord Molukkers, Centraal Molukkers (Ambon en de Oeliassers***), Zuid-West Molukkers en Zuid-Oost Molukkers. De laatste twee willen in Nederland ‘Orang Tengara’ worden genoemd. En om voortaan iedere associatie te vermijden, bestaat in administratieve zin Maluku Selatan niet meer in Indonesië. Zo, makkelijker kunnen we het niet maken.

    @ Maar als je Alfoer zegt, gaan alle ogen op oneindig en het verstand op nul.@

    Wait a minute! Daar hebben we toch het Indisch Herinneringscentrum voor. De uitgever van de engelstalige edu-comic De Terugkeer, dat niet in Engelstalige landen is te verkrijgen. Hoewel IHC? Ik hoorde onlangs mevrouw de directeur in een interview zeggen, dat zij die 100 tanks wel zou hebben geleverd en dat ze oost-indisch doof is voor dat hele grote onderzoek waarvoor de initiatiefnemer en aanhouder onlangs nog op JavaPost de Gouden Buffel verdiende. Wat wil dedirecteur dan wel? Nou gewoon, versterken van de bilaterale betrekkingen vooral op financieel-economisch terrein. Het zij zo. Maar zit je dan niet op de verkeerde plek als directeur van het Indisch Herinneringscentrum.

    Ga langs scholen, zou ik zeggen. En zorg ervoor dat alle ogen en het verstand op De Alfoer zijn gericht. 🙂

    ***Lease-eilanden: Haruku – Saparua – Nusa Laut

    e.m.

 60. Jonge Indonesier zegt:

  Ik ben Indonesier en ik haat nederlanders niet, of zij totok of indisch/indo’s, allochtonen, autochtonen, maakt allemaal niks uit. Wat ik wel haat is de politiek v.d. NL regering. En ik haat ook de onrechtvaardigheid, unfairness m.b.t. reizen. NLers kunnen makkelijk visa-on-arrival in Indonesie krijgen als ze op vakantie willen. I.t.t. Indonesiers die een hele papierwinkel moeten voorbereiden en door een heel vernederend, proces berbelit-belit, bertele-tele moeten ondergaan om gewoon NL als toerist te mogen komen bezoeken. Heel erg unfair vind ik dit. En durft Den Haag nog te praten over het promoten van wederzijdse relatie, people-to-people relation, en al die bullshit nog meer. Hey Den Haag!: als iemand v.d. regering dit leest, wat zijn jullie toch full of shit man! Hoe bervorder je de relatie tussen beide landen/volkeren als je het ontzettend moeilijk en troublesome maakt om gewoon op vakantie te komen naar NL?
  De economie in NL gaat nu niet goed, werkloosheid stijgt, de toerisme industrie had goed kunnen profiteren van de groeiende middle class in Indonesia, maar jammer jullie regering in Den Haag kan niet zo ver vooruit denken.

 61. Surya Atmadja zegt:

  Eppeson Marawasin zegt:
  31 januari 2013 om 12:03 am
  Uit ‘Onze Strijd’ by Soetan Sjahrir
  [CITAAT] ‘Nu de Indonesische Republiek twee maanden bestaat, (okt. ’45 e.m.) kunnen we de situatie als volgt schetsen.
  ———-etc
  ————————————————————————————————————————–
  Ik denk dat men het hele artikel moet lezen , om de geciteerde gedeelte te kunnen begrijpen.
  En moet men in het context kunnen plaatsen m.b.t tijd (moment opname) , omstandigheden ( chaos) , de rol van terug gekeerde Nederland om weer als koloniaal / uitbuiter te gaan spelen etc .
  Dat bij een dekolonisatieproces voor bepaalde groepen verkeerd kan uitlopen is een gegeven.
  Zelfs bij een korte bezetting van de Duitsers in Nederland ( 5 jaren?) werden Nederlanders die met de Duitsers samen hadden gewerkt ( “gecollaboreerd”) op zijn zachts met vreemde ogen bekeken.

  V.w.b bestuursambtenaren , tya voor zo ver ik weet , uit eigen ervaring (eigen naaste omgeving) en literatuur waren het juist bestuursambtenaren en hun kinderen die de voortouw hadden genomen in de Merdeka proces .
  Zie de rol van de ambtenaren en regenten bij de Boedi Oetomo , Sarikat Islam .
  Dat er bestuursambtenaren de zijde van Nederland hadden gekozen is ook een feit , alleen kan men hun aantal als erg weinig noemen.

  • Eppeson Marawasin zegt:

   @Surya Atmadja zegt: 31 januari 2013 om 9:52 am: Ik denk dat men het hele artikel moet lezen , om de geciteerde gedeelte te kunnen begrijpen.@

   Dag meneer Surya Atmadja, ik heb -op basis van ‘een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg’- met mijn bijdrage slechts behulpzaam willen zijn n.a.v. uw contextuele verwijzing @Ook de uitspraak van Soetan Sjahrir , dat Indische Nederlanders( Indo-Belanda) ook landskinderen zijn . Kan opgezocht worden ( waar/boek-artikel en welke bladzij).@

   [QUOTE]… ‘de Indo-Europeanen (die toch een deel van ons volk zijn) ,… [unquote]
   http://www.antiqbook.com/books/bookinfo.phtml?nr=1310586349&l=nl&seller=

   e.m.

   • Surya Atmadja zegt:

    @ E.M
    Voor “insiders” is het geen probleem.
    Voor buitenstaanders , en in vele gevallen oude “kolonialen” is het vaak onduidelijk hoe de onderlinge relaties , de rol van de Indonesische nationalisten en wie ze waren waren .
    Ik heb zelfs de indruk dat voor oud Indiegangers Syahrir een soort” knuffel” autochtoon was die graag met de Nederlanders samenwerkte.
    Terwijl je toch iets anders kan lezen/interpreteren .
    Soekarno was een collaborateur , de nationalisten , pemuda’s kregen andere rollen in hun schoenen opgedrongen.

    Een voorbeeld , de bekende Raden Mas Noto Soeroto is ook een voorstander van goede samenwerking met de Nederlanders.
    Hij werd niet begrepen door zijn generatie landgenoten.

    De reden kon ik uit zijn eigen boekje er uit halen .
    V.w.b de Indische Nederlanders (er zijn uitzonderingen !!) , iedereen weet wel dat ze de zijde van de Nederlanders hadden gekozen en hun donkere broeders/zusters niet als gelijken vonden.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik vond Sjahrir helemaal geen knuffelallochtoon! (althans zoals hij uit de verslagen naar voren kwam). Wel een heel reëel denkend mens: wat lukt nu, wat lukt straks, wat lukt nooit. In Linggadjati wilde hij meer, maar Soekarno vond het genoeg, voor nu. Soekarno wist al wat of hij met de gesloten verdragen ging doen, nu alleen maar opschieten.

   • Eppeson Marawasin zegt:

    Sjahrir was blijkbaar ook geen knuffelautochtoon, want op het gebouwtje op Banda prijkt alleen:

    Rumah pengasihan
    Bung Hatta di Banda Naira

    e.m.

 62. luckybee zegt:

  Aan allemaal :” Jezus in Galiléa (4,12-17)
  De eerste discipelen (4,18-25)
  De bergrede: de Zaligsprekingen (5,1-12)
  De roeping der discipelen (5,13-16)
  De vervulling der Wet en der profeten (5,17-48)

  Dit heeft Jezus Christus gepredikt toen hij alle discipelen gevonden heeft. zo is ook de predikking aan ze gericht.
  Was het aan ons alle Christenen gericht dan zal Jezus Christus nooit Matheus 7 DE SMALLE WEG aan ons gerpedikt hebben, het is totaal dat tegendeel van De Vervulling der Wet en der profeten. God is niet Allah die alle predikkingen in Mekka moet abrogeren toen hij in Medina bezig was.

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Met alle respect Luckybee, vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar in dit geval ben ik van mening dat u misbruik maakt van de mogelijkheid die de webmaster annex hoofdredacteur van JavaPost biedt aan een ieder om te reageren met betrekking tot zaken aangaande het voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.

   Het kost mij dan ook moeite om niet aan Buitenzorg te willen verzoeken van uw niet-relevante bijdragen verschoond te mogen blijven.

   Mijn vraag blijft evenwel: “Wat is uw bezwaar Luckybee om u als gast te gedragen naar ons aller gastheer op JavaPost, Bert Immerzeel?”

   [CITAAT]: Welkom in Nederlands-Indië! Welkom bij de Java Post!
   Bert Immerzeel
   (op het forum schrijf ik onder de naam Buitenzorg)'[EINDE citaat]

   e.m.

   • luckybee zegt:

    Klopt het dan niet dat Indonesie bestaat uit vele volkeren die allemaal een eigen adat hebben ?En je ze niet zo maar in een hokje mag stoppen?

   • luckybee zegt:

    Beste Eppeson Marawasin Ik wil je alleen laten zien, dat voor ons gereformeerden een collonistie van Indonesie niet mogelijk is ,om dat Jezus Christus meent dat wij mensen allemaal gelijk zijn.En niemand boven een andere mag staan.
    Hier staat het zwart op wit in de Staten bijbel geschreven.
    Matthéüs 18,1-14
    De grootste in het hemelrijk
    Matthéüs 20,20-28
    De twee zonen van Zebedéüs
    Markus 10,35-45
    De zonen van Zebedéüs

 63. luckybee zegt:

  Beste Eppeson Marawasin ik heb geleerd dat je in een balong je geen guramee met Tawes en Nielem en andere edelvissen gaan kweken, dan worden ze allemaal door de Guramee weggevreten. En dat gebeurt ook met Indonesia Raya, alle andere volkeren worden door de Javanen opgevreten.

  • Soedibyo zegt:

   Wat een kennis, “luckybee” is een Javanoloog geworden. Hij gebruikt gurame als analogie, wat niet klopt volgens de wetten ven de logika. Aangenomen dat Javanen of alle Indonesische suku (rassen) over het algemeen, misschien niet zo pienter als bepaalde kolonialis Belanda, maar we gebruiken ons hart en ziel om vertrouwen te krijgen. In de vijftiger jonge soldaten, studenten, ambtenaren, leeraren enz. gaan naar verschillende streken van het land en trouwde met de plaatselijke meisjes, met zegen van de a.s. schoonouders en familie, dat is de adat. Tijdens mijn plaatsing als soldaat in Oost Kalimantan, ben ik getrouwd met de kleindochter van een prins van de Kasultanan van Kutai. Ik moet de zegen hebben behalve van de a.s. schoonouders ook van de hele clan en het voornaamste van de Sultan van Kutai. Ik heb nu zeven kinderen, die weer getrouwd zijn met verschillende rassen en ook met een Indo-Belanda. Mijn familie vormt een mini-Indonesia. Indonesiers zijn geen kanibaal. Om terug te komen op de gurameh, jonge gurameh eet larve en plankton, grotere gurameh eet waterpalnten en groenten en bladeren z.a. daun papaya, genjer, kangkung, daun ubijalar en daun tales. Om de groei te versnellen geven ze ook pellet. Gurame makan ikan nooit gehoord. Tabe tuan.

 64. luckybee zegt:

  Voor mensen die niet weten wat een balong is,in het Nederlands wordt balong als visvijver genoemd.Doe je in een visvijver Goeramee als bibit, dan garandeer ik julie dat van al de andere vissen, geen enkele overblijft, ze worden door de Guramee’s opgevreten.

  • Soedibyo zegt:

   O ja, weet u zeker meneer “luckybee”, waar heb u die kennis vandaan, zeker niet van Indonesia. In Indonesia waar wij de gurame cultiveert, het was oorspronkelijk geconcentreerd in de Parahiangan, nu is het uitgebreid tot over heel Indoensia en zelfs tot Zuid Oost Asia. In een policultuur zoetviswater-cultuur wordt juist gurame en andere vissen z.a. tawes, ikan mas, nilam, mujair of lele bij elkaar in een kolam. Het is voordeliger omdat de gurame wat langzamer ontwikkeld. Deze informatie krijg ik van: Tehnologi Tepat Guna – Warintek – Menteri Negara Riset dan Tehnologi, tentang Budidaya Perikanan – Budidaya Ikan Gurame. Als u het wil negeren omdat het van een Indonesische instantie komt, voor mij geen probleem.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik dacht dat een gurame (wij noemden die vroeger goerami) een modderkruiper is die plantaardig materiaal van de bodem eet. Vanwege de modderige smaak moest je die eerst een paar dagen in schoon water laten zwemmen. Dit komt uit een heel ver geheugen, mogelijk niet juist.

   • luckybee zegt:

    Ik geloof dat julie met Guramee een ander viszoort bedoelen. Guramee is geen vis die in de modder leeft maar zwemt en jaagd op kleinere vissen. De Kleur dat een Guramee heeft is ook niet bepaald gunstig voor de modder hij is namelijk oranje gekleur bijna net als ikan mas, maar groter, en lelijker.

 65. Surya Atmadja zegt:

  Klopt .
  “Ikan gurame yang berbau lumpur dikarantina dalam kolam khusus dan hanya diberi pakan berupa daun sente selama kurang lebih 7 hari. ”
  —————————————————————————————————————–
  Di KARANTINA voor 7 dagen , voeren met sente bladeren .
  Geeft speciale smaak.

  • luckybee zegt:

   Klopt niet een Gurame is een vreetzuchtige vis, die alles wat beweeg en kleiner is opvreet.Je moet het niet met Lele verwisselen, dat waren modder vissen. Balongs vind je in alle Kampoengs, bijna iedere familie heeft zo’n balong. daar wordt alles gericicled. Mensen doen daar al hun behoeften , de vissen worden zo lekker vet, en heerlijk om te eten.Wij moeten hier voor helemaal niet schamen.In Istanboel aan de Galathea brug vangen ze vissen zo uit het water direct in de pan, gevoedt?Door millioenen uitwerpselen van de Istanboelse bewoners.Dat moet eigenlijk de vele touristen die daar lekker vis verteren wel begrijpen dat het alleen zo gegaan is, en waar om daar de vissen zo bijzonders lekker zijn.Inclusief mij dan maar ik kende het systeem uit Indonesie al (Balongs)

 66. Soedibyo zegt:

  Pak Jan, het hangt af van de wijze waarop men de kolam gaat bouwen en onderhouden. In de goede oude tijd (sommige tanis noem het “djaman normal”), de kampong mensen deed het heel primitief, nu krijgen ze technische bijstand, want het wordt voor commercieele doeleinden gecultiveerd. Uw memorie is nog prima. Haast in alle restaurant, ihb plaatselijke restaurant (warung Sunda, warung Solo enz. – niet zeker in een warong Tegal), heb u een menu: gurame bakar of goreng, en de prijs wordt per ons bepaald. Als het ruikt naar modder dan gaan de klanten weg. Soms in de restaurants heb je een acquarium waar u de gurame kan kiezen. Gurame, zoetwater vis nomer een, met sambal kecap, erg heerlijk, nostalgia Pak Jan?

  • Jan A. Somers zegt:

   Ja, lekker! Ik wil het geen nostalgie noemen, dat is soms een gevaarlijk woord: stilstand in het verleden. Het zit gewoon in mijn verleden dat naadloos is overgegaan in mijn heden. Heeft een plaats naast alle andere ervaringen. Zelfs nare dingen, zoals oorlog, Kenpeitai en bersiap. Wat een rijk mens ben ik, met zo’n rijk verleden.
   Die zoetwater visvijvers zijn in Indonesië heel belangrijk, een goedkope dierlijke eiwitbron. Ik ben ze overigens ook tegengekomen als opvang van het toiletwater uit de desa. In Nederland had je vroeger ook zo iets: In de vissershaven hing voor de uitlaat van de riolering een kooi waarin gevangen paling levend werd gehouden. Paling is een krengenvreter, goerami mogelijk ook!
   Mijn Zeeuws meisje is meer van schar, (slib)tong, en garnaal, en ik ben verslingerd aan haring. Ze heeft mij beloofd uit te kijken naar goerami. Het recept heeft ze al. De Europese zoetwatervis vinden we minder smakelijk, maar dank zij uw sambalanvoorstel in Javapost gaan we daarbij ook de sambal kecap proberen.

 67. Surya Atmadja zegt:

  http://www.google.co.id/search?q=gurame+goreng&hl=nl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=6Lb3UPXOEcqd0AXWzIGoBw&ved=0CCUQsAQ&biw=1280&bih=864
  Of je gaat eten bij Sapu Lidi , naast de sawah , met nasi timbel en pete bakar + sambel .
  Mijn nyonya is ook gek op Ikan Mas goreng kering.
  http://www.sapulidisawah.com/sawah.php
  Je vergeet je zorgen, moeilijke discussies over oorlog etc.
  Hoor je de kecapi en suling .

 68. buitenzorg zegt:

  We zijn een beetje afgedwaald van het thema. Van de verwerking van een historische periode via de religie naar vissoorten. Ales interessant, zonder twijfel, maar het café moet op zijn tijd ook worden schoongemaakt. Heren en dames, ik dank u voor uw aanwezigheid.

Reacties zijn gesloten.