Foto zoekt familie: album 1061

Het Tropenmuseum in Amsterdam wil de eigenaren van 335 foto-albums opsporen. Middels een website en een app zullen vanaf januari 2013 ongeveer 80 duizend foto´s onder de aandacht van het grote publiek worden gebracht. Vooruitlopend op de start van dit project legt de Java Post al vast enkele van deze albums voor aan zijn lezerspubliek. Vandaag is het de beurt aan album nr. 1061.

Op de meeste van de foto´s in dit album zien we volwassenen in een vrijetijdsomgeving: zwembaden en hockeyvelden, vermoedelijk in Singapore. Het is dus is – in afwijking van een eerder album dat we in de Java Post bespraken – geen typisch gezinsalbum. Dit maakt het lastiger de foto´s te duiden, omdat de samenhang van de foto´s minder helder is. We weten niet met zekerheid wie de eigenaars zijn; als zij (we gaan wel uit van een echtpaar) kinderloos zijn gebleven, zijn er waarschijnlijk geen erfgenamen voor de albums.

We beginnen met een foto van de mogelijke eigenaar, hier afgebeeld op een pontveer:

1. Europese man met auto en Inlanders op veer

De vraag is meteen al aan de orde of deze man wel bij de auto hoort. Misschien was hij een vriend of collega van degene die de foto nam. De zelfde auto (S = Singapore 6186) zien we op de volgende foto:   

2. Auto, man en twee vrouwen

Beide mannen staan op deze vriendenfoto (linksonder en linksboven):

3. Vrienden

Beide mannen bij weer een andere auto, met kenteken Singapore 2555:

4. Twee mannen bij auto S 2555

We proberen nu de groep te vergroten, door enkele foto´s te tonen van echtparen.
Een uitstapje met drie echtparen (de derde man nam de foto):

5. Twee mannen, drie vrouwen en een auto.

Drie mannen en drie vrouwen:

6. Drie mannen en drie vrouwen op de stoep

Vijf mannen, drie vrouwen en twee honden:

7. Vriendenclub

Op de volgende foto wordt de vermoedelijke eigenaar (midden) gefotografeerd met bevriend stel dat twee kinderen heeft:

8. Man, echtpaar en kinderen

Wie de vrouw des huizes is, is niet bekend. Mogelijk gaat het om:

9. Vrouw met hondje

Zij staat ook op de volgende foto´s:

10. Verlovingsfeest Kees Meinders en Fröke Hens, Kebon Sirih, Batavia, oktober 1940 (detail)

11. Vier vrouwen in gala.

Het blijft niet alleen gissen m.b.t. het echtpaar, maar ook m.b.t. de woning. Het enige plaatje van een woonhuis is dit:

12. Woonhuis met vlaggenmast

Over het werk van de man (deed hij iets technisch? was hij ingenieur?) deze foto van boortoren:

13. Boortoren

Mogelijk deze, van een collega op een auto (BE = Lampongsche districten, Zuid-Sumatra):

14. Man op auto uit Lampongsche Districten

En deze, van een zekere heer Kieft:

15. “hr. Kieft”

De overige foto´s tonen vooral vertier. De hockeyclub:

16. Hockeyspelers, mannen en vrouwen

17. Hockey-elftal. Vermoedelijke eigenaar album gehurkt, tweede van links

De “soos”:

18. De sociëteit, grasveld

19. De sociëteit, grasveld (2)

En verschillende zwembaden. Eén van de eerste foto´s van zwembaden is deze:

20. Singapore, Singapore Swimming Club

Naast de Singapore-kentekens van de auto´s waarin zij reden, geeft deze foto een tweede aanwijzing voor het feit dat het paar in Singapore woonde. De duiktoren behoort toe aan het zwembad van de Singapore Swimming Club.
Enkele andere foto´s geven hiervoor nog een derde aanwijzing: in de benedenhoek vinden we soms het stempel van fotograaf Nakajima, Bras Basah Rd. Singapore.

Enkele andere zwembaden hebben we nog niet kunnen duiden:

21. Vrouw op rand zwembad

22. Klein zwembad

Tenslotte, kort voor de oorlog kwamen ze op verlof (?) naar Europa. Uit Frankrijk/Zwitserland hier nog een foto van de vrouw, op zoek naar kaartjes om naar het thuisfront te sturen:

23. Vrouw met vakantie, in Zwitserland of Frankrijk

Dit alles brengt ons tot de volgende vragen:

Wie kent deze personen?
Wie herkent de locaties (huis, veerpont, sociëteit, zwembaden) van de foto´s?
Wie weet of afgebeelde personen (of hun kinderen) nog in leven zijn?

Alle informatie is welkom! Mochten personen, locaties, e.d. bekend voorkomen, laat het ons weten. Doe ook navraag bij uw familieleden.
We hebben geen rust voor ook dít album is terugbezorgd!

x

Dit bericht werd geplaatst in 1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

33 reacties op Foto zoekt familie: album 1061

 1. Aennelies Douqué zegt:

  Wel geweldig gedaan, al die foto´s! Helaas zijn mijn ouders niet te zien op deze foto´s. Zij woonden in Batavia en Bandoeng, van 1933-1958.

 2. Jan van Joolen zegt:

  Zal wel moeilijk zijn personene te herkennen denk ik, ik hoop dat ik bekende zal vinden

 3. glemmens1940 zegt:

  Ik ben ook heel erg benieuwd of ik fotos van mijn familie en familieleden (Lemmens ; van Gent; van Benthem; Nijholt; Verplak) tegen ga komen.
  Ik heb ingetekent en ik hoop dat vele dat alsnog zullen doen !!! Het is een enorm goed doel.

  Met hartelijke groeten uit een zonnig East Sussex,

  Gerard Lemmens

 4. Aelle zegt:

  Een vraagje aan Seline Hofker; Aub, in welke musea kan ik de kunstwerken van uw oom en tante bewonderen?

  • Wim Bluemers Ruurlo zegt:

   Er bestaat een boek:”Daar werd wat groots verricht.” Uitgekomen in Nederland in 1941 waarin een paar prachtige krijttekeningen/pastel van Hofker staan. Hierin worden allerlei zaken mbt Ned-Indie beschreven. Hg.W.Bluemers

   • Mathilda Hofker zegt:

    Ik zou dolgraag het boek van mijn biologische vader Willem Gerard “Daar werd wat groots verricht willen kopen, Hij heeft in 1928 van mijn moeder Josephina Hofker een portret geschilderd .wat de naam kreeg ( naakt voor een Chinees kamerscherm ) Uit deze relatie ben ik Mathilda Hofker in 1930 geboren Daar is een kwartier staat van. .

 5. Paul vn der Gaag zegt:

  Hartstikke leuk, groetjes Paul

 6. Hardstikke leuk! Ik ben op zoek naar foto’s van de familie H. van den Vrijhoef en C.a. van den Vrijhoef-Gartz uit O-Java, zoals Djatiroto, Semarang, Gundik, Semboro.

 7. Mijn broer Cornelis Hofker heeft als sergeant majoor bij de mariniers gediend in Batavia in 1946 en 1947, Hij heeft daar een zoon Frederik Carl verwekt bij een inlandse vrouw. Deze vrouw en zoon hebben wij nog nooit gezien. Mijn broer werd na zijn dienst tijd om op kosten van de staat in gelegenheid gesteld om vanuit Indie naar New.Zealand te emigreren en dat heeft hij ook gedaan.Hij is daar getrouwd met een Maori meisje en kreeg daar ook een zoon. Hij overleed in 1985., zijn vrouw en zoon waren al eerder overleden. Bij de nalatenschap werd gemeld dat zijn zoon uit Ned. Indie ook in de erfenis bedeeld was. De bovenstaande foto,s komen mij bekend voor, Maar de foto,s die mijn ouders hadden van mijn broer zijn verloren gegaan.

  • buitenzorg zegt:

   Hoe bedoelt u: “bovenstaande foto´s komen mij bekend voor”? Staan er personen op die u bekend voorkomen? Zo ja, wie? Op welke foto´s? Of bedoelt u slechts dat het ‘soort’ afbeeldingen u bekend voorkomt?

   • M.van Bentum- Hofker zegt:

    Het is meer dan 60 jaar geleden dat ik zulk soort foto,s bij mijn ouders thuis gezien heb, die mijn broer toen gestuurd heeft. Mijn ouders zijn al 55 jaar geleden overleden en zoals ik al meldde zijn de foto’s verloren gegaan.

   • buitenzorg zegt:

    Dank u. Da´s helder.

 8. Pascale Hofker zegt:

  Tja, als het maar geen geld opbrengt wil je het wel kwijt. Bah. Ik schaam me voor mijn eigen nichtje.

  • Ooit wel eens gehoord, dat ik de dochter ben van Willem Gerard Hofker ? Mijn moeder is 6 weken te vroeg bevallen van een tweeling in 1930. Het jongetje is bij de bevalling overleden, Het was een familie geheim, dat mij pas verteld is bij het sterfbed van mijn oudste broer. Mijn niet biologische vader Frederik Carel Hofker heeft mij geëcht. Dus ik ben een Hofker, hoe dan ook. Jammer genoeg heb ik mijn echte vader nooit gekend, terwijl hij en Maria vlak in mijn buurt woonde en ik zijn getoonde schilders kunst in een atelier met mijn dochter bewondert heb.

 9. Eugenie Simons (ietje Bodde) zegt:

  wat mooi om dit allemaal te lezen.ik ben de pleegdochter van ida hofker ofwel ida boddé hofker zij zat samen met haar fam in jappenkamp oom wim is mijn oom ida hofker haar vader was dominee en heeft het helaas niet overleefd het jappenkamp zijn zoon frits wel die later met zijn moeder schults en zusjes ida en willy werd herenigd ik heb dit verhaal weldegelijk gehoord van mama ida dus helaas leeft zij niet meer ik kan het aan jankees hofker mijn neef vragen of aan oom frits of zij het verhaal kennen je kan ook via dena doen mocht je dat willen ik heb volgens mij wel vaker iets van jou gelezen alleen nooitgereageerd mijn naam is eugenie en bij mijn pleegouders de fam boddé hofker ging ik onder de naam ietje door het leven. ik had ook een pleegbroer in het gezin genaamd peter,hij is helaas onlangs aan k overleden.en ja jij was een fam geheim

 10. Eugenie Simons (ietje Bodde) zegt:

  hoe bedoel je wel een dochter maar niet officieel erkent?want ik weet heel zeker dat mama idahofker dus mij een verhaal vertelde over een buitenechtelijk kind om het zo te zeggen en volgens mij ben jij dat dan

 11. Eugenie Simons (ietje Bodde) zegt:

  nog even wil ik zeggen dat oom wim en tante maria heel veel van elkaar hielden mijn lieve pleegmoeder ida boddé hofker was een vrouw die iedereen geloofde van wie zei het verhaal over jou mathilda heeft weet ik niet ik weet alleen dat zei door iemand is ingelicht of jij dat was mathilde of iemand anders weet ik niet ik weet alleen wat ze zei over een meisje die een dochter zou zijn en die wilde ze dan ontmoeten maar dat is geloof ik nooit gebeurd ik wil niemand voor het hoofd stoten ik ken het verhaal van mijn mama zo heb ik het ook hier overgebracht maar nogmaals doe een dna test dan heb je zekerheid en kan niemand om je heen mocht het je nog zo hoog zitten,want dat begrijp ik eruit ik heb zelf veel meegemaakt dus begrijp je emotie maar doe dan een dna test dan heb je rust matilda nu is het een onzeker verhaal voor sommigen en jij heb er last van dus…even dna doen die zijn 100%betrouwbaar en dan weten we allemaal hoe of wat en met name ktijg jezelf een stukje rust wat de uitslag ook moge zijn succes liefs eugenie

 12. Mathilda Hofker zegt:

  Hallo Eugenie, Natuurlijk heb ik wel over DNA nagedacht, Maar dan moet men het graf openen
  van Willem Gerard Hofker, Nu, hij ruste in vrede en dat laat ik zo. Het portret wat hij van mijn moeder geschilderd heeft, staat op mijn Facebook en hij zelf ook. groetjes Mathilda Hofker.

  • Seline zegt:

   Beste Mathilda, menigmaal heb ik je mijn hulp aangeboden om tot de waarheid van je afkomst te komen. Voor jou heb ik in stambomen, bevolkingsregisters, en archiveren gezocht en heb ik je daarvan alle resultaten laten weten. Elke vraag die je hebt gesteld is door mij beantwoord en ondersteund met feiten.
   Daardoor weet je ook dat ik nog geen hard bewijs heb kunnen vinden voor je aanname een kind te zijn van W.G.Hofker. En verdere stappen wens jij zelf niet te nemen. Je weet dat ik niet zal stoppen met zoeken, en mocht ik iets vinden ben jij de eerste die het hoort. Dat wetende kan het je misschien wat rust geven zoals je dat voor Willem Hofker ook wenst, die overgens niet opgegraven kan worden, omdat hij is gecremeerd!
   Mocht er iemand nog vragen willen stellen laat dat dan a.u.b niet voor de hele wereld achter, en op een forum bedoeld voor totaal andere zaken.

   • Hallo Pascale, Zoals ik nu hoor is Willem Gerard Hofker gecremeerd, maar ik heb er nu vrede mee, en ben niet van plan om nog op mijn leeftijd van 85 jaar iets te onder nemen, als hij mijn vader is, heeft hij nu 25 nazaten. waarvan één van mijn dochters al hemelen is en die aan mijn bed is verschenen in het VU tijdens mijn hersens infarct en mijn pijn weg nam en zei, mama het is je tijd nog niet. Dus nu geloof ik er is meer tussen hemel en aarde.

 13. eugenie zegt:

  hoi mathilda dan heb ik goed nieuws ,je kunt het nl ook via selines vader doen als je haar benadert weet ik zeker dat ze gaat helpen het is toch fijn erkent te worden als pleegkinde zijnde begrijp ik je emotie hierin,laat je me weten als je dat doet hoe het afloopt want ik ben zo nieuwsgierig erna,dus nu is het aan jou,succes liefs eugenie

 14. eugenie zegt:

  hoi mathilda waarom doe je het niet via selines vader ik ben zelf een pleegkind en ik begrijp je emotie hierin en wat is er nou fijner om erkent te worden ik weet zeker dat zij ook al mag ik niet voor haar praten bereid zal zijn je te willen helpen hierin laat je het me weten wat je doet want ik wil het nl ook heel graag weten groetjes eugenie

 15. eugenie zegt:

  overigens vandaag heb ik wat schilderijtjes laten taxeren en wat was het leuk om daar werk van oom wim te zien hangen zo mooi joh wat een herinneringen en emoties kwamen erboven bij het zien van dat alles en selines boek over oom wim lag er ook wauw wat een mooi boek en zo op waarheid berust wat deed me dat goed proficiat seline voor je prachtige werk ik kon haast niet stoppen met lezen en kijken echt heel mooi gr eugenie

 16. Pascale de Boer-Hofker zegt:

  Voor het geval dat Mathilda toch nog het plan zou hebben om het graf open te laten maken, zou mijn vader óók zijn stem daarin willen hebben.Hij is nl de broer van Seline’s vader.
  Groetjes, Pascale

 17. Mathilda Hofker zegt:

  OP HET STERF BED VAN MIJN OUDSTE BROER JAN HOFKER KREEG IK TE HOREN DAT IK EEN BIOLOGISCHE DOCHTER BEN VAN DE KUNSTSCHILDER WILLEM GERARD HOFKER, HIJ HEEFT IN 1928 VAN MIJN MOEDER EEN PORTRET GESCHILDERD, DAT BEKENT IS ,ALS NAAKT VOOR EEN KAMER SCHERM UIT DEZE RELATIE BEN IK GEBOREN IN 1930. VOOR DE SCHANDE WERD MIJN GEBOORTE GEHEIM GEHOUDEN.

  • Pascale zegt:

   Beste Mathilda,
   Van wie kreeg u het te horen?
   Mvg,
   Pascale de Boer-Hofker

   • L M van Bentum zegt:

    Beste Pascal, een late reactie ik ben een dochter van M Hofker, mijn moeder en vader kregen te horen op het sterfbed van haar broer Jan deze was 10 jaar ouder dan mijn moeder, dat de kunstschilder haar echte vader was, dit was schrikken mijn moeder was gek op haar vader die haar heeft opgevoed helaas is hij jong overleden en had ze hier nooit iets eerder over vernomen.
    Zelfs nu heeft mijn moeder van 92 er nog veel vragen over, er staat in bovenstaande reactie dat mensen in de familie er weet van hadden?? dat er een dochter bestond maar dit is in de doofpot gegaan, er is helaas niet meer na te gaan via DNA of het daadwerkelijk haar vader was.
    De gelijkenis is frappant de kunstschilder woonde met Maria 2 straten van ons huis af, ik heb zelf nog correspondentie met Maria gehad ze wilde ook op een expositie komen die ik jaren geleden had in AH Gerhardhuis in Amsterdam daar had Maria ook geëxposeerd, toen wisten we nog niets af van de geschiedenis.
    Helaas is het een oude wond waar mijn moeder de dupe van is.
    Met vriendelijke groet Louise van Bentum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s