Wordt niet vervolgd

Westerling lijkt hier te willen zeggen: ´Wanneer houdt het nu eens op?´

De afgelopen dagen verscheen in de pers het bericht dat het Openbaar Ministerie geen mogelijkheid ziet Nederlandse militairen te vervolgen die betrokken waren bij de moord op burgers in Rawagedeh, december 1947. De gebeurtenissen zijn verjaard.

Bijzonder is wel dat de media-aandacht in vergelijking met de vorige gerechtelijke uitspraak inzake Rawagedeh, waarin het recht op schadevergoeding werd vastgelegd, vrijwel nihil is. Nederland lijkt niet warm te lopen voor het beschuldigen van haar eigen onderdanen waar het gaat om oorlogsmisdaden. De enige krant die – zij het en marge – een kritisch geluid laat horen is de Volkskrant. Columnist Thomas von der Dunk vraagt zich in dit blad af of we wel het recht hebben verontwaardigd te zijn over moorden gepleegd door Bouterse in Suriname, terwijl we in 1971, toen de verjaring van oorlogsmisdaden werd opgeheven, die gepleegd in Nederlands-Indie daarvan uitdrukkelijk hebben uitgezonderd. Het niet willen begrijpen van wat er elders in de wereld gaande is, aldus Von der Dunk, leidt tot selectieve verontwaardiging.  

Ook Zuid-Celebes

Bijzonder is ook, dat sommige media het bericht ophangen aan de eerdere uitspraak met betrekking tot Rawagedeh, maar geen enkele melding maken van het feit dat het OM hier ook een uitspraak deed over vergelijkbare handelingen in Zuid-Celebes. Uit het persbericht van het OM blijkt dat al in 1995 onderzoek werd gedaan naar de gebeurtenissen in Rawagedeh, en dat ook toen al werd geconcludeerd dat er geen mogelijkheid was tot rechtsvervolging. Als we het persbericht goed lezen, werd echter destijds geen onderzoek ingesteld naar mogelijkheden tot vervolging van militairen op Celebes. En dus is de conclusie van het huidige onderzoek nieuw, in die zin dat niet alleen de gebeurtenissen in Rawagedeh, maar ook die in Zuid-Celebes in strafrechtelijke zin als verjaard moeten worden beschouwd.

Voer voor historici

Het Comite Nederlandse Ereschulden dat pleitte voor vervolging, zal – evenals haar advocaat Liesbeth Zegveld – nog wel een tijdje roepen dat het een blamage is. En het heeft gelijk. Punt is echter, dat de overheid niet haar wetgeving met terugwerkende kracht kan veranderen. En eerst iets strafbaar achten, dan 40 jaar niet en dan weer wel, geeft natuurlijk ook geen pas. Binnenkort, als een nieuwe biografie van Raymond Westerling wordt gepubliceerd, wordt er ongetwijfeld opnieuw over gesproken en zal ongetwijfeld opnieuw worden geroepen dat het een schande is. Maar ook dan zal moeten worden geconcludeerd dat de zaak is gesloten.
De politici gaven al eerder niet thuis, nu zijn ook de rechters definitief van het toneel. Resteren slechts de historici.   

x

Het volledige persbericht van het OM is te lezen op:
http://www.om.nl//@158720/aangiften-strafbare/

x

Dit bericht werd geplaatst in 3. Bersiap en Merdeka, 1945-1949 en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

42 reacties op Wordt niet vervolgd

 1. P. Vermaes zegt:

  De foto van Westerling op straat moet nu erg vertrouwd aandoen: gewoon een Turk op weg…

 2. Aelle zegt:

  Super interessant is de lijst van hooggeplaatste militairen in het KNIL.
  Op alfabetische volgorde wordt Westerling ook genoemd.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Militair_in_het_KNIL
  Een stukje persoonlijke drama was eveneens niet weg te denken bij het KNIL; het was heel spannend!
  ~ Moord bij het achtste bataljon ~
  Begin september 1937 raakte de kazerne van het achtste bataljon te Malang, aan het Rampal-exercitie-terrein gelegen, in rep en roer, toen de Javaanse infanterist Kalim, die diende bij de tweede compagnie onder kapitein J.C.J. van Boxtel, in een der kamers plotseling een klewang trok en zijn echtgenote daarmee gedurende slechts enkele seconden tien zware houwen achter elkaar toebracht, onder meer over de schedel, de schouder, de armen en de rug. Het slachtoffer zakte hevig bloedend en zieltogend in elkaar; toegesnelde soldaten kwamen nog net op tijd om te verhinderen dat Kalim zich met hetzelfde wapen de keel afsneed, zodat slechts een oppervlakkige wond ontstond. Het slachtoffer werd direct naar het militair hospitaal overgebracht, waar een officier van gezondheid eerste hulp verleende en de diepe wonden dichtnaaide. Ook Overakker was, als commandant van het bataljon, niet lang na het gebeurde aanwezig in de operatiekamer. Medische hulp mocht echter niet meer baten; een half uur na de operatie overleed de vrouw aan haar diepe verwondingen.

  De dader werd eveneens overgebracht naar het militair hospitaal en in de blokzaal (voor gewonde gearresteerden) in een der cellen in verzekerde bewaring gesteld. Hevige jaloezie was de oorzaak van de daad; de commissie van onderzoek kreeg echter ook vele aanwijzigen dat hier niet de minste reden voor bestond. De overleden vrouw was tot dan toe altijd kinderloos gebleven en had bekend gestaan als een goede en zachtzinnige lieve vrouw. Kalim werd voor de krijgsraad gedaagd. Overakker werd met ingang van 22 februari 1938 overgeplaatst bij de generale staf, geplaatst bij de staf der tweede divisie te Magelang (later vierde regiment infanterie) en op 21 september 1938 bevorderd tot kolonel. In oktober 1939 werd hij benoemd tot commandant van het zesde infanterieregiment te Malang en op 19 februari 1942 tot generaal-majoor bevorderd.

  Klewang – steekwapen.
  De Koninklijke Marechaussee, het regiment ‘Van Heutz’ van de landmacht en de adelborsten van het Koninklijk Instituut van de marine dragen nog steeds de klewang.

  Java Post en haar lezers, bedankt!
  Voorlopig hou ik me koest.
  Aelle

 3. Theo van Altenburg zegt:

  Regiment Van heutsz van de Landmacht gelegerd in Schaarsbergen hebben de klewang nog bij plechtigheden. De traditie van het Knil wordt daar ook voorgezet. Elk jaar is er daar ook een reunie Van Heutsz, dit jaar op 23 mei a.s. Altijd heel indrukwekkend met parade en toespraak van de commandant. Zie voor nadere gegevens Google regiment van Heutsz.

  • De machtige KNIL is goed bewapend met de 3 eewen KLEWANG dan de HUMBURG 1885 karabijn.Ook de MLD is met BUFFALO vliegtuigen uitgerust die tegen de ZERO moesten opnemen.Darom heeft Holland op 8 December 1941 met 70 0000 KNIL en 10 000 Australische soldaten de oorlog verklaard tegen 3 millioen Japanse soldaten met moderne bewapingen.

 4. Ed Vos zegt:

  Duitsland valt Nederland binnen, en Nederland is van Duitsland. Dit is allen uw logica.

  • Eppeson Marawasin zegt:

   Meneer Vos, u hebt gelijk. De anderen hebben pijn,verdriet en menselijkerwijs gesproken bijna niet te verwerken persoonlijke traumatische ervaringen. U kennende wilt ze dat vooral niet afnemen. En toch hebt u gelijk.

   Ik had het mijn vader gegund, dat hij meteen na 17 augustus 1945 als Ambonese KNIL-militair mede onder zijn bescherming alle alle alle Nederlanders veilig uit het op dat moment onafhankelijke Indonesië had weten te krijgen. Alle alle alle Nederlanders veilig op weg naar Nederland. Ik had het mijn vader gegund daarna een mooie carrière in het Indonesische leger op te bouwen. Maar helaas. De boven hem gestelden beslisten anders.

   Nu moest vader kersvers van de kaderschool, meteen ‘effectief’ als Ambonese KNIL-sergeant (dat Ambonese dat moest er in zijn tijd ook altijd bij worden vermeld) deelnemen aan de politinele acties. En zijn mannen meneer Vos, bestaande uit Ambonezen, Menadonezen en Timorezen die wisten pas, letterlijk bloeddorstig, hoe je met een klewang om moest gaan. Niks ceremonieel gezwaai. In het echt heet dat ‘snellen’. Ook als ze een kampoeng binnenkwamen waar vermeende ‘vijanden’ in geen velden of wegen waren te bespeuren.

   En bij wijze van spreken met het bloed nog aan zijn handen: “Wij JULIANA, bij de gratie Gods, Koningin Der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz., enz., enz.
   Hebben goedgevonden en verstaan:
   I. Te bepalen dat het Koninklijk Nederlands Indonesisch Leger op 26 juli 1950 te 0.00 uur zal hebben opgehouden te bestaan;
   II. Onze bijzondere dank en grote waardering etcebla, etcebla.

   PERCUMA!!!

   Ik vind dat meneer Vos gelijk heeft..

   e.m.

   • Ed Vos zegt:

    Meneer Eppeson, wat een moedige reactie mbt uw Vader.
    Wat mijn vader me verteld over de praktijken van zijn eenheid de GJM tegen de nationalistische strijders van, om het zo maar te zeggen ex-collega en KNILLer, de held van Bali waar een vliegveld naar genoemd is en waar bepaalde op dit blog schrijvende personen ook geland zijn, om te genieten van zon, zee, lucht en strand, waren soms niet fraai.

    Desondanks kreeg hij na afzwaaien een mooie baan bij het INDONESISCHE Departement van Sociale Zaken. Helaas, anderen met de ideeen van bepaalde op dit blog schrijvende personen beslisten anders, deden de loop van de historie veranderen naar hun fraaie opvattingen.

    Nu zitten we hier in Nederland.
    Kunt u zich voorstellen dat hij, en uw vader en anderen (elk met een andere reden) zich nog steeds zitten af te vragen voor wie en voor welk land ze het allemaal gedaan hebben?

    Het is een schande dat iemand personen verwijt daarover (en over andere zaken) een mening te hebben, omdat ze zelf de oorlog niet hebben meegemaakt, omdat ze nog niet waren geboren of nog in de armen van de baboe lagen te slapen. Een grof schandaal. Wat een arrogantie. En zo’n naamloos iemand wil ons nog uitnodigen ook om in Bronbeek te toosten.

 5. Ed Vos zegt:

  Uiteraard, je kunt niet met de ogen van nu, kijken naar de historische gebeurtenissen van vroeger. Daarin heeft u allen gelijk.

 6. Ed Vos zegt:

  p.s. wat ik hier schrijf geldt vooral voor wat hier door bepaalde javapost-lezers te berde wordt gebracht:
  https://javapost.nl/2012/04/17/tabee-toean/#comment-1778

  Het lijkt wel op een “Soepit Oerang” tactiek.

 7. Peter Holsbergen zegt:

  Waarom wordt er nooit verteld dat de toenmalige Overheid “carte blanche” had gegeven aan Kapitein R Westerling. Ook wordt er niet verteld dat de meeste doden geïnfiltreerde Javanen waren die de plaatselijke bevolking terroriseerden. Ook heeft de Nederlandse Regering nooit de verantwoording voor de gevolgen van hun besluit tot uitzending genomen. Zij zijn verantwoordelijk voor de daden gepleegd door soldaten die moesten zorgen dat er snel weer geld verdiend kon worden om Nederland op te bouwen.

  • buitenzorg zegt:

   Beste Peter,
   Je hebt gelijk. Ik kan hier echter niet alles tegelijkertijd op het internet zetten. Dit artikel diende geen ander doel dan het vermelden – met een paar aantekeningen mijnerzijds – van de conclusie van het Openbaar Ministerie.

  • Peter,
   Is dat zo dat de meesten vermoorden door Westerling&co te Celebes geinfiltreerde Javanen waren. Ik heb dat nooit gelezen. Heb je een linkje ?
   Het klopt wel dat de Nederlandse politiek de verantwoordelijkheid voor de duizenden moord te Celebes nooit opgepikt hebben.
   Dat was de tweede grote schande van die slachtpartij.
   Het klopt ook dat een doelstelling was van de oorlog dat daarna weer geld vanuit Indonesië naar Nederland kon gaan om in Nederland het land op te bouwen.
   Er was geen doelstelling om die winsten te besteden aan heropbouw van Indonesië.
   Althans volgens de aanhangers van de leuze: Indië verloren, rampspoed geboren.

  • R.Meijer. zegt:

   Geachte mijnheer Holsbergen,

   Mijn vader heeft het bloedbad van Rawagedeh meegemaakt. Dat was een represaille als gevolg van een hinderlaag waarin hij en zijn makkers waren gelopen. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. Ze kregen toen de opdracht alle mannelijke bewoners van het dorp Rawagedeh te verzamelen om dat dorp vervolgens uit te kammen naar de terroristen omdat ze het dorp ingevlucht waren. Toen men ze niet meer kon vinden, wisten ze zo goed als zeker dat ze zich onder de ruim 400 mannen bevonden, doch niemand deed zijn mond open. Vervolgens warden de vrouwen en kinderen geevacueerd, de kampongs in brand gestoken en alle mannen geexecuteerd. Hier was mijn vader helaas ook bij betrokken. Hij heeft er een zware PTSS aan overgehouden, een enorm schuldgevoel tegenover ook al die onschuldige mensen en is daar nooit meer vanaf gekomen.

   • Surya Atmadja zegt:

    Geachte Hr Meijer.
    Mijn respect gaat naar uw vader.
    Jammer dat hij persoonlijk betrokken raakte , hoop dat hij zijn rust kan vinden.

    a.m.i.s.s.atmadja
    (ik behoor tot de 2de generatie Indonesier )

 8. Surya Atmadja zegt:

  Jammer dat Bronbeek iets te ver ligt.
  Anders wil ik wel daar komen om iets meer te weten en mss een glimp te mogen zien van de nog levende “ijzervreters”.
  Ondanks dat ik geboren ben na Indonesia merdeka en uit nationalistische nest kwam heb ik geen bezwaar om een glaasje te drinken en of tjerutu te roken met oud Knil-ers.
  Uiteraard alleen maar met mensen die hun werk doen , gestuurd door hun regering.

  In Nederlandse media / “wandelgangen” werd te veel indianen verhalen verteld dat bijna alle Knil-ers “wanted”personen zijn na Indonesia merdeka.
  Je kan in diverse boeken over KNIL etc lezen hoeveel mensen zijn “overgegaan”naar de TNI , of daar afzwaaien om in de burgermaatschappij verder te gaan.

  • Ed Vos zegt:

   Volgens (let wel volgens mij) mij hadden de indo’s – totoks – en de ex-KNIl’ers het niet eens zo slecht in Indonesie. Zij werden niet zo zeer gewaardeerd vanwege hun KNIL(militair)-verleden maar vanwege hun kennis en ervaring in bepaalde beroepen. Daar had men in Indonesie te kort aan. (Alle kennis trok weg).
   Totdat die Nieuw-Guinea kwestie kwam. Volgens mij hadden zowel de Indonesiers als de Nederlanders daar weinig te zoeken, maar wat wil je wanneer je als Indonesier in de klas voordurend geconfronteerd werd met de kaart van Nederlands Indie : ook dat behoort ons toe.

 9. bokeller zegt:

  Wat een verhalen ,helden worden te voorschijn getoverd ,wel of niet uit de mouw of dikke duimenwerk alles wordt naar voren gehaald van -babus tot sumpit’s. Alles heel Kabur ! Neem de ”bloeddorstige” klewang zwaaienden in een kampong waar vijanden in geen velden/wegen te zien waren.”.Snellen” houdt ook in alles afslachten en het ”bruikbare” restant tot slaaf maken. Nergens en Nooit is de SOLDADU dienende bij het K.N.I.L.afkomstig van welk eiland ook,na de oorlog 1941 verteld om moordend/vernietigend zijn huiswerk te doen.
  Zie VS . VPTL en Wet op de Krijgstucht.
  Dat er zgn.Macho’s met aanhang bijzaten is dankzij [wel laat] weldenkende mensen ,met naam en toenaam te kakken gezet/gemerkt en een duidelijke stempel verkregen..
  Maar om de krijgsverrichtingen vh.KNIL,waar meer dan helft Javanen waren te bestempelen als zijnde middeleeuws gaat mij te ver. Daarbij is het niet toepasselijk om de 1000en totaal onschuldigen,die op z’n zachts gezegd op een ellendige wijze om ’t leven zijn gekomen te noemen.En dan heb ik ’t niet over Nederlanders en de nakomelingen,maar over Mensen wiens familie al eeuwenlang daar woonden/werken en haast niet te onderscheiden waren van de andere eiland bewoners en dan is ’t geen PERCUMA maar UNTUK APA.
  Als de geachte personen,nu de andere zijde van deze ”helden” strijd proberen te beleven,dus nog-maals niet de pief-paf-boem-boem maar de strijd tegen de pokken [hele dorpen]-frambosia-venerische ziekten en ontstellende ARMOEDE.Japans erfenis,het natuur geweld etc.en het gewone leven van de 1000 000en nu Indonesiers en dit naar m’n eenvoudige redenering naast elkaar zet dan ziet U geen helden ,maar gewone mensen zoals U en ik.

 10. Eppeson Marawasin zegt:

  Wie gaat hier nu opeens over helden zeuren. Er waren geen helden!!! Aan alle kanten was er alleen maar sprake van SLACHTOFFERS. De vader van Eppeson Marawasin is en was geen held, ook geen gewoon mens maar zelf een slachtoffer van hen die boven hem gesteld waren. Hij heeft moeten doen wat hem werd opgedragen en meer dan DAT, want er was nauwelijks tijd en gelegenheid om telkenmale maar weer de uitkomsten van de Conventie van Genève te raadplegen om na te gaan hoe een dode strijdmakker moest worden gewroken. En voor dat meer dan DAT zou vader vandaag de dag gewoon voor een VN-tribunaaal hebben moeten verschijnen en dan zou hij op de plek hebben gestaan waar eigenlijk degenen die koninklijk politiek boven hem waren gesteld dan zouden hebben moeten plaatsnemen.

  Maar als vader blijft hij mijn eerste leermeester en heeft hij mijn eeuwig respect. Want mede dankzij zijn ondankbare acties en ondankbare keuzes heb ik het nu goed in Nederland. Mijn vader was geen held, maar óók een slachtoffer. Ik gun ieder zijn sprookje, maar ik geloof mijn vader!

  They draw first blood?

  Meneer Vos schrijft hierboven (citaat): ‘Duitsland valt Nederland binnen, en Nederland is van Duitsland. Dat is allen uw logica.'(einde citaat) En hoe je wendt of keert, meneer Vos heeft gelijk.

  PS
  Buitenzorg, excuus als mijn reactie niet volgens de regelen der kunst ‘on topic’ is, maar ik volg vanaf nu het goede voornemen van Aelle.

 11. bokeller zegt:

  Nou ik lees hierboven ; de held van Bali!”

  • e.m. zegt:

   Dag meneer Keller, dat hebt u inderdaad goed gelezen. Daarom hierbij definitief ten besluite als extra Bali(e)service: http://id.wikipedia.org/wiki/I_Gusti_Ngurah_Rai

   Saluut

   • bokeller zegt:

    Geachte Heer,veel dank maar voor me een beetje ouwe koek,daar aku ini al jaren en jarenlang voor de ”oorlog” in toen Nederlands-Indié geboren en hoe dan ook ,altyd belangstelling gehad/nog heeft,voor m’n Indonesische grootouders-ooms-tanta’s ea,fam..
    Ook die ,die tegen de Ned.terugkeer waren !.Mss.later meer. Mvg Bo

   • Ed Vos zegt:

    Wat er van waar is: Zoals gewoonlijk waren bijna alle KNIL-officieren in Nederland geboren en de meeste soldaten in Indonesie.:Ambonezen, Javanen, Menadonezen, en oo veel Balinezen. Bij de ongeveer honderd Nederlanders waren veel ‘Indische jongens” of Indo-Europeanen.Zie Ewald Vanvugt “Zwartboek van Nederland Overzee”. De in het boek genoemde majoor JBT Konig ondertekende ook de verlofpas van mijn vader

 12. Jan A. Somers zegt:

  Waren wij niet allemaal slachtoffer van de waan van die tijd? Eigenlijk allemaal gewone mensen, op het verkeerde moment op de verkeerde plaats? Met soms de verkeerde mensen boven je? Als je al die verhalen leest, moet je dan niet je hoofd buigen. En niet na 65 jaar teveel met de vinger nawijzen vanuit een geriefelijke positie in je schommelstoel. Wat zou ik toen hebben gedaan?

 13. Surya Atmadja zegt:

  Weet iemand iets meer over een artikel/boek van journalist Alexander Marschack “The Unreported war in Indonesia” ?

 14. Surya Atmadja zegt:

  Terima kasih banyak ,
  ik zal de Amerikaanse en GdB artikelen even goed lezen .
  Ben eigenlijk vergeten dat er een link was met de Jungshlager affaire.
  Thuis (in Jakarta) had ik in mijn kinderjaren de naam Jungshlager vaak gehoord , de broer van mijn vader was verbonden met die rechtzaak, als Indonesische rechter .
  Het boek Nederland staat terecht (?) lig ook op mijn boekenplank.

  salam sejahtera

  Zou er een link zijn met de illegale activiteiten van Prins B en de roddels(?) over de betrokkenheid van Generaal S (?)

  • buitenzorg zegt:

   Zonder de tijd om dit allemaal even uit te zoeken: misschien kun je ook kijken naar wat Peter Schumacher hierover schrijft in zijn laatste versie van ‘ Ogenblikken van genezing’, hoofdstuk 14. Mocht dit boek ik je bezit zijn….

 15. Surya Atmadja zegt:

  Ik dacht dat bij er ook “Inheemsen” van goede huize waren die een KMA Breda en KMA Bandung hadden.
  Dacht dat een Kolonel van KL of KNIL ook betrokken was bij Renville overeenkomst.

  http://www.defensie.nl/nimh/geschiedenis/tijdbalk/1945-1949_nederlands-indi/het_knil_wordt_opgeheven_%2826_juli_1950%29

 16. donking60naomi60kim zegt:

  Gedane zaken keren niet weer. Gebeurd is gebeurd. Toender tijd had iedereen diep respect voor dhr R westerling en nu na zijn dood wordt er nog hem gepraat. Laat de doden rusten.

 17. A nony mouse zegt:

  Waarom heeft niemand op het bericht gereageerd dat de helft van de schadevergoeding aan de Rawagedeh- weduwen door hun dorpshoofd en dorpsgenoten is afgepakt onder bedreiging?
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3125180/2012/01/17/Weduwen-Rawagedeh-moeten-helft-schadevergoeding-afstaan.dhtml

 18. A nony mouse zegt:

  http://www.thejakartapost.com/news/2011/12/22/rawagede-survivors-have-their-compensation-money-cut-half.html
  Rawagedeh/Balongsari village head Mamat/ Mohammad denied that widows and relatives were being intimidated (lees: terrorized) to give up their money. He said the families had agreed to share their lot.
  “Alhamdullillah [praise be to Allah], they finally understand that the money is not only for them as individuals, but also for the other Rawagede victims,” he said.

 19. Buitenkamper zegt:

  @Aelle
  De adelborsten op het Koninklijk Instituut voor de Marine dragen geen “Klewang” maar een “Ponjaard” als ze wachtlopen op het KIM of bij cerimoniele gelegenheden. tenminst dat was gebruikelijk toen ik mijn dienstplicht vervulde op het KIM in de 80er jaren.

  LTZSD2KMR

 20. Peter van den Broek zegt:

  #Nederlandse militairen te vervolgen die betrokken waren bij de moord op burgers in Rawagedeh, december 1947. De gebeurtenissen zijn verjaard# ….Of de gebeurtenissen verjaard zijn lees ik niet in het vonnis van de Rechtbank inzake Rawagede. Kan ook niet als er sprake is van oorlogsmisdaden, want die verjaren niet.
  Al in 1948 zag het OM maar ook de regering af van rechtsvervolging van Ned. militairen en dat werd later (zie Excessennota 1969 weer bevestigd).

  citaat #Het OM schrijft verder dat de feiten, waarop destijds de doodstraf stond, na verloop van 24 jaar zijn verjaard#…..En dat begrijp ik niet want de doodstraf was toch in Nederland sind 1860 of zo al afgeschaft. Doodstraf bestond alleen voor misdaden begaan in de oorlog. denkend aan de 4 van Breda, hun misdaad was zelf na 1970 niet verjaard. Misschien zijn militairen zoals George Orwell zegt “more equal than others”

  • Dit is nooit bekend gemaakt: Op 8 Oktobet 1945 hadden Japanse troepen op opdacht van de bezettingde Hollandse troepen de KAMPONG PANDEAN LAMPER LOR Semarang ( bestaan de uit 5 gangen an ieder ongeveer 30 huizen VERBRAND).Terwijl de bevolking nog in dee kampong waren ,was met geweer en machinegeweer weg gejaagt.Met natuurlijk slagoffers.Onze familie, vader/moeder met 4 kinderen,4 negen en nichten plus bedienden, moesten naar het noorden(kampungTlogotirto) vlugten.NOOIT HADDEN WIJ ENIG SCHADE VERGOEDING GEKREGEN!

 21. eppeson marawasin zegt:

  @Misschien zijn militairen zoals George Orwell zegt “more equal than others”@

  — May it be … Militairen in keiharde actie, overlevers, KIA atau POW zijn inderdaad van een ander kaliber dan pak ‘m beet ’n dienstplichtig docentje economie aan het Koninklijk Instituut voor de Marine.

  Nog ’n verschil; wat de eersten nooit zullen doen, is achteraf makkelijk praten …

  e.m.

 22. Peter van den Broek zegt:

  Gaat het wel goed met U dhr Marawasin?

 23. Peter van den Broek zegt:

  U heeft m.i. gelijk……U weet toch wel wat KIA nooit doen?……………….achteraf gemakkelijk praten of het moet die auto uit Korea zijn.

 24. eppeson marawasin zegt:

  Ah … Goed zo. Bijna! ’t Begrijpen gaat u steeds beter af. Nog ’n paar lesjes misschien …

  A propos, ’t kan zijn dat er ongevraagd een banner ‘pop upt’ van Daewoo, maar die kunt u als het goed is meteen wegklikken.

  e.m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s