Over Boekholt, Halimoen en de waarheid

In 2001 en 2003 verschenen in het online magazine Blimbing enkele artikelen over de voormalige voorzitter van het Indisch Platform, brigade-generaal b.d. Rudy Boekholt. Aanleiding hiervoor was een geplande ontmoeting tussen Boekholt en de Japanse keizer, en het feit dat hij op 15 augustus 2003 de herdenkingsrede zou uitspreken. Sommige leden van de Indische gemeenschap, waaronder dus de redactie van Blimbing, vroegen zich af of Boekholt wel de juiste persoon was om die Indische gemeenschap te vertegenwoordigen op zulke belangrijke momenten. Hij zou als voorzitter van het IP verkeerde beslissingen hebben genomen en hij zou te vriendelijk zijn ten opzichte van de Japanners.
´En dan is er ook nog de kwestie van Boekholt´s rol als ´ballenjongen´, schreef Blimbing, doelend op het verblijf van de jonge Boekholt in 1945 in het werkkamp Halimoen in Batavia:

´Een ding is duidelijk over Boekholt’s rol in dat Halimoen-kamp, dat werd/wordt hem door soortgenoten zwaar aangerekend, met name het ondertekenen van een (loyaliteits)verklaring (wat hij overigens zelf ontkent). Deze verwijten circuleren al geruime tijd onder mensen die ook in Halimoen zaten, maar geen van de informanten is bereid daarmee in de openbaarheid te komen. Het kamp heeft dan ook de naam dat het een pro-Jappenkamp was.´

Rudy Boekholt

Door meermalen aan te geven dat mogelijke getuigen niet wilden of durfden spreken, werd méér dan de suggestie gewekt dat Boekholt ´fout´ zou zijn geweest. Ondanks het feit dat Blimbing opriep tot een grondige screening, en dus zélf geen eindoordeel heeft gegeven, liet het wel degelijk een indruk na die voor vele lezers de indruk had definitief te zijn. Boekholt was besmet.

Onderzoek, hoe beperkt ook, komt nooit te laat. Het wordt dan ook hoog tijd dat een eindoordeel over deze kwestie wordt geveld. Hadden de jongens een loyaliteitsverklaring ondertekend? Was sprake van vrijwilligheid bij de tewerkstelling? Was Halimoen een pro-Jappenkamp? Deze en andere vragen worden binnenkort beantwoord door de Java Post.

x

PS De heer Boekholt is op 8 maart 2011 overleden. Hij ruste in vrede.

Lees verder in de Java Post:
De ware aard van het Halimoenkamp  (5 januari 2011)

Dit bericht werd geplaatst in 6. Onderzoek, Aanspraken en Verwerking en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s