Een welkome overstroming

Tering aan de rivier Mahakam, Borneo

Uit het archief van het Tropenmuseum enkele foto´s van het dorpje Tering, Midden-Borneo. De foto´s – uit de jaren ´30 – zijn waarschijnlijk gemaakt door één van Missionarissen van de Heilige Familie (afkomstig uit Grave, Nederland), die in Tering een schooltje hadden opgericht en een katholieke kerk.

 

De schoolkinderen van de missiestatie Tering

Missionarissen met een viertal dopelingen

 
Voor de doopgelegenheid hadden de dorpelingen hier van de missionarissen een mooie pijama gekregen. Het verhaal vertelt niet waar de gebeurtenis plaatsvond (bij een bron? de rivier?), maar we mogen aannemen dat de drie mannen en de vrouw geheel werden ondergedompeld en dat de pijama dus ook diende om hun natte blote lijf te bedekken. 

Dat de jeugd van Tering niet bang was voor water, toont ons de laatste foto:

Zwemmende kinderen bij ondergelopen kerk, Tering

De rivier was buiten haar oevers getreden. Op het veld rond de kerk staat een meter water waar de jeugd (de zelfde kinderen als op de eerste foto?) naar hartelust in speelt. De kerk zélf heeft hier nauwelijk geleden. Hij stond op palen van ongeveer een meter hoog, te zien aan de linkerkant van de foto. Waarschijnlijk is alleen de vloer nat geworden.
De maker van de foto staat iets hoger. Hij moet het gebeuren met gemengde gevoelens hebben aanschouwd. Zó veel vertier op zúlke heilige grond…

Dit bericht werd geplaatst in 1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een welkome overstroming

  1. S.N. Brouwer-Krab zegt:

    Wat leuk om deze foto te zien! Mijn moeder heeft haar jeugd op Borneo doorgebracht in het dorp Banjermasin. Overstromingen kwamen daar zo vaak voor dat de huizen op palen gebouwd waren (en nog gebouwd worden, begrijp ik). Ze vertelde vaak dat ze het als kind heerlijk vond om in de ondergelopen straat te zwemmen. De langsdrijvende drollen deerden haar en haar vrienden niet ;-). Mijn oma vond het geloof ik minder geslaagd. Ze liet de kinderen zich goed wassen voordat ze weer naar binnen mochten. Leuk om nu beeld bij het verhaal te zien, want hoewel het dorp natuurlijk niet hetzelfde is, zal het plaatje niet veel verschild hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s